Leiud juuli ajakirjandusest

noni mahl

895 Replies to “Leiud juuli ajakirjandusest”

  1. Teadupärast on vaene rikas väike suur naftafirma BP pisikeste ebameeldivuste tõttu Mehhiko lahel langenud poliitikute ebasoosingusse. Vahendab Postimees lugulaulu kaheksandast surmapatust — terrorismi mahitamisest:

    Senati välissuhete komitee kavatseb New Jersey demokraadist senaatori Frank Lautenbergi ettepanekul hakata uurima, kas BP võis aidata kaasa Abdel Basset al-Megrahi vabastamisele Šoti võimude poolt möödunud aastal.

    Lautenberg tsiteeris hiljutisi uudiseid, et BP hakkab puurima naftat Sidra lahes Liibüa rannikul ning küsis lähtuvalt sellest, kas firma aitas tehingu sõlmimise huvides kaasa Megrahi vabastamisele.

    «On hirmus mõelda, et BP võib lõigata kasu terroristi vabastamisest, kelle kätel on 189 ameeriklase veri,» ütles Lautenberg komiteele saadetud kirjas. «PanAmi lennu 103 ohvrite pereliikmetel on õigus teada, kas antud olukorras mitte õiglust ärihuvidele ohvriks ei toodud.»

  2. @KatrinV:
    Eks need profesionaalsed uhuu ajajad (müstikute autoriteetid) räägivad enamjaolt samadest asjadest, mis kurjad teadlased on teoreetiliselt ennustanud ning siis ka mõõtmistega kinnitanud, kuid loomulikult müstikutele need lõpptulemused kuidagi ei meeldi (rutiinne iba, et tegu on tegelt millegi sellisega, mida ei saa füüsikaliselt mõõta) ning üritatakse kuidagimoodi sobitada müstilist maailmavaadet nende keeruliste ja mõistmatutesse teoreemidaga nii hästi kui kinni jäänud mõistus lubab. Kuid õnneks on maailmas väheseid, kes seda üsnagi profesionaalselt ja tõepäraselt suudavad ja need on tegelikult need kurjad teadlased, kes nende uhuutajate üle irvitavad ja teevad varjatud reklaami, pööravad tähelepanu, oma töödele).

    Antud juhul siis inimese soojuskiirgus ehk infrapunakiirgus, see müstiline footoni kiirgamine.

    Vikipeedia:
    Elektromagnetiline kiirgus on nähtus, mis seisneb elektromagnetvälja levimises vaakumis või aines. Elektromagnetväli levib lainena, milles elektrivälja ja magnetvälja komponendid ostsilleeruvad teineteise suhtes vastasfaasis ja risti laine liikumise suunaga. Seega on elektromagnetlaine ristlaine. Elektromagnetiline kiirgus jagatakse lähtuvalt vastava laine sagedusele järgmisteks liikideks (loetelu kasvava sageduse järjekorras): raadiolained, mikrolained, infrapunane kiirgus, valgus, ultraviolettkiirgus, röntgenkiirgus ja gammakiirgus.

    Elektromagnetiline kiirgus ilmutab ka osakesesarnaseid omadusi, sest see saab aines neelududa ja kiirguda vaid diskreetsete energia “portsionitena”, mida nimetatakse footoniteks. Vastava laine sagedus on proportsionaalne footoni energiga. Viimast seost kirjeldab Plancki valem E=hf.

    Kõik nagu klapiks, kuid antud väide, kus muudetakse footoni lainepikkust, mis füüsikaliselt tähendaks seda, et härra võib tavalise rohelise valguslainepikkusel kiirgava laseri panna näiteks poole meetri pealt punasena kiirgama ja kahe meetri pealt sinisena ning siis kümne pealt oleks rohelises nähtava elektromagnetlainealas tagasi.

    Selle aparaadi omanikel ei ole mingi takistus seda temonstreerida ja tõestada, et aparaat toimib.
    Kuid miks seda ei tehta?
    kas mehed mustas tulevad ja viivad aparaadi minema?

    Arvan, et Põhikooli lõpetanu peaks juba aru saama, et see aparaadi promomine on kõik üks paras saast.

    Lõpetuseks veel üks vastuolu:
    Nende footoni-meedikute ühe jutu otsas on selline arusaam, et footonid on puntras rakus ja ootavad mõjutamist ning jutu lõpus tuleb välja see, et mõjutatud on kehast väljuvad footonid.

  3. Delfilugeja haarab sule: keskmine eestlane on usuasjades lausloll ja uhke selle üle

    Kuna enamus eestlastest on tänu kommunistlikule okupatsioonile (võrdleme kasvõi Soomega, kus siiani ristitute % on suhteliselt suur) ateistid, siis kuidas nad saaksidki asjalikult kommenteerida teemat, millest neil aimugi ei ole? /…/

    Pole saladus, et enamasti on ateistlike eestlastel hambus ristiusk. /…/

    Peamine on esimese asjana vabaneda vihast. /…/

    Esimese asjana aitaks lausrumalust usuteemadel vähendada religiooni-usuõpetus koolides. Ei maksa karta, et religiooniõpetus teeks kellestki kristlase (või budisti, moslemi jne). Me ju ei karda, et matemaatika õpetamine teeb meie lapsest matemaatiku. /…/

    …üks on kindel – lapse harimatusesse jätmine on kuritegu lapse suhtes.

  4. Mart K. tsiteeris:

    Kuna enamus eestlastest on tänu kommunistlikule okupatsioonile (võrdleme kasvõi Soomega, kus siiani ristitute % on suhteliselt suur) ateistid, siis kuidas nad saaksidki asjalikult kommenteerida teemat, millest neil aimugi ei ole? /…/

    dig proovib ka sulge vedada.

    Kuna enamus eestlastest on “tänu” kommunistliku resiimi kuritegudele Karl Marxi suhtes umbusklikud (võrdleme kasvõi Venemaaga, kus siiani kommunistliku partei liikmete % on suhteliselt suur), siis kuidas nad saaksidki asjalikult kommenteerida teemat, millest neil aimugi ei ole?

    [siia pikk jutt, kuidas lollid inimesed kommunismi sarjavad, kui nad isegi Parteisse ei kuulu.]

  5. AlterNet: Ameerika evangelistid kinnitavad Põhja-Iraagis aktiivselt ideoloogilist misjonikanda, kuuldavasti Kurdistani valitsuse mahitusel ja USA maksumaksjate raha eest.

    US military commanders have said that tensions between Kurds and Arabs are the greatest threat to Iraq’s security as American troop withdrawal accelerates. A cadre of US Kingdom Now evangelicals in the mix — especially with ties at the upper levels of the KRG — can only provide more fuel to an increasingly flammable situation.

  6. dig ütles:

    Kuna enamus eestlastest on “tänu” kommunistliku resiimi kuritegudele Karl Marxi suhtes umbusklikud (võrdleme kasvõi Venemaaga, kus siiani kommunistliku partei liikmete % on suhteliselt suur), siis kuidas nad saaksidki asjalikult kommenteerida teemat, millest neil aimugi ei ole?

    Jutt jumala õige, teaduslik ateism ja need teised kommunistliku maailmavaate aluseks olevad teadused peaksid kindlasti usundiõpetuses käsitletud saama, koos omaaegse ristisõjaga kirikute vastu. Muidu ei teata varsti enam tõesti, mis õpetus ka kivi peal kasvama peab ja miks.

  7. Väited toiduainete tervist parandavate omaduste kohta ei pea vett

    Aastast 2006 jõustunud Euroopa Liidu toiduseadus seab range piiri sellele, mida saab kutsuta tervisetooteks või tervistavaks toiduaineks. Seoses sellega on EFSA asunud põhjalikult uurima, kas praegu turul olevad tooted ikka vastavad reeglistikus esitatud tingimustele, vahendas Mu.ee Soome portaali Mediuutiset.

    BBC andmetel on amet teinud järelepärimisi 4637 väitele ja uurinud neist põhjalikult 900. Tänaseks on selge, et 80 protsenti väidetest ei pea vett ega vasta tervisetoodete kriteeriumidele.

    Näiteks on kummutatud väidete seas rohelise tee tervislik mõju vererõhule ja kolesterooli alandamisele, samuti luude, hammaste ja näonaha parandamisele. Lisaks ei suudetud tõestada osade probiootikumide mõju immuunsüsteemile.

  8. Delfi vahendab uudiseid moodsast kinnisvaraturust:
    Korter jäi selgeltnägija tõttu ostmata

    Maria-Kristina Sarapik leidis ühele korterile ostja, kusjuures ostusoovijatest mees ja naine olid mõlemad ostetavast pinnast vaimustuses. Maakler hakkas juba tehingu üksikasju kokku leppima, kui päev hiljem tuli ostjatelt kõne, et nad siiski loobuvad ostmisest.

    […]selgeltnägija vaatas korteri pilte arvutist ning leidis, et selles korteris on halb energia!

    Kinnisvarafirma ei saa oma klientide kohta sedasi öelda, aga mina ütlen küll, et loll-loll-loll on selgeltnägija, lollim veel see, kes nende loba usub.

  9. Äda tuleb, äda tuleb!
    Ennustaja Edgar jääb kindlaks: eurot ei tule!
    Õhtuleht

    «Liikmesriikides tulevad suured katastroofid, streigid, lennukid jälle ei lenda, jällegi tekivad suured sisemised pahandused,» täpsustab ennustaja Vana Mandri okkalist teed. «Soome astub Euroopa Liidust välja, siis tuleb jälle Kreeka, Hispaania… Prantsusmaa presidendi mahavõtmine.»

    Ja ega kurjad vandenõulased ka ei maga:

    Järgmisena avaldab Edgar aga, et tegelikult ei tohiks ta neid kahtlusi euro tuleku suhtes üldse levitada, sest teda on selle eest juba ähvardatud.

    «Väga rikkad inimesed, kes tahavad eurot saada,» on vastus küsimusele kes. «Need on poliitilised asjad, mis võivad pärast mulle kui inimesele väga suuri pahandusi teha.»

    Just jah, mania grandiosa veel pealekauba. Edgari jutt on niikoletähtis ja mõjukas, et lisaks tuleviku ennustamisele lausa muudab seda ja kui Eestis Eurot ei tule (mille tõenäosus päris maailmas on ikka üsna väike), siis ikka seepärast, et Edgar ütles, eksole.

    Aga mina ei ähvarda, vaid naeran — ha-ha-haaa!

  10. Postimees: Setud soovivad riigilt kopsakat pulmatoetust

    Setu kultuuri hoidmisele ja edendamisele tuleks kasuks, kui aastas toetataks 100 000 krooniga vähemalt ühe korraliku kolmepäevase pulma pidamist, leiab Setumaa ülemsootska Õie Sarv.

    Noh, pealtnäha ei ole sellel mõttel ju viga. Aga kui ainult ühte pulma toetatakse, kuidas siis õiglasel kombel see õige pulm välja valida? Loosiga? Otsustaja suguluse järgi? Või võetakse tööle professionaalne abielupaar, kes igal aastal kultuurselt oma pulmi peab? Ja mis siis saab, kui välja ilmuvad lesbilised setud, kes ka pulmi tahavad?

  11. Martin Vällik ütles:

    Äda tuleb, äda tuleb!
    Ennustaja Edgar jääb kindlaks: eurot ei tule!

    Täpsustab keegi laialt vähetuntud Hedgar Vuvuzela kommentaariumis:

    Eurot ei tule kindlasti, enne järgmist aastat kuulutab Põhja-Korea kogu maailmale tuumasõja ja võidab. Kogu maailmas hakkavad kehtima wonid. Rikkad inimesed ehitavad endale veel enne eurode eest kosmose laevad, lendavad Nibirule ning juhivad õnneplaneedi maast mööda. vaene lihtinimene saab jälle mööda pükse. Samal ajal leitakse Eesti mehe juhtimisel maa seest teine maakera, mis on suurem kui meie oma, kuigi seal on tuhapilved ka suuremad, on see tuhk vähemalt söödav. Nüüd saavad vaesed, kes euro tuleku pärast peaaegu surnuks näljutati, lõpuks kõhu täis.
    Umbes sellist tulevikku ma hetkel näen.

    dig tõstab veel esile kommentaator Rein Marga analüüsivõimet ja kergeusklikkuse täielikku puudumist:

    […] Väga rikkad inimesed, kes on Edgari ähvardanud, tõestavad et euro on just nende jaoks väga tähtis. Kuid need samad subjektid ärimeeste ja poliitikute seas käivad Edgarilt nõuandeid küsimas. […]

  12. Ostjad, kes veel 24 h tagasi olid täiesti kindlad oma ostus, sattusid selgeltnägija arvamusest masendusse ning loobusid ostmisest.

    Et selgeltnägijal ja lihtsaltselleteenusemüüjal vahet teha, peab ise selgeltnägija olema. Milleks aga selgeltnägijal seda teenust sisse osta vaja?
    Otsus muidugi õige. Milleks nõida tülitada, kui tema nõu kuulda ei võeta.

  13. Selgeltnägemisest veel.
    Ma ise ka selgeltnägija. Vähemalt usun, et olen. Usk pidi aga võimaldama isegi mööda jumalavedelat vett käia, asi see selgeltnägemine siis ära ei ole.
    Selgeltnägemisele on mul selline sõnaseletus.
    Kui lihtsaltnägemine võimaldab näha ainult footoneid, siis selgeltnägemine võimaldab nähtut kuidagi mõtestada.

  14. […] Väga rikkad inimesed, kes on Edgari ähvardanud, tõestavad et euro on just nende jaoks väga tähtis. Kuid need samad subjektid ärimeeste ja poliitikute seas käivad Edgarilt nõuandeid küsimas. […]

    Kas keegi kõrgharidusepaberitega aitaks seda kuidagi tõlgendada?
    a) Euro on tähtis just neile, kes käivad Edgarilt nõuandeid küsimas?
    b)Need rikkad on ehk rikkad oma ääretu julguse tõttu?
    Kuigi usuvad Edgari nõiaväge, julgevad teda ikkagi ähvardada…
    c)Milleks vaja ähvardamisest midagi kaudselt järeldada, kas selgeltnägemisest siis ei piisa?

  15. @K_V: minu värskest bakakraadist siin küll abi pole :(

    Võibolla aitab lihtsalt ütlemisest, et Edgar ajab jama ja tema jutule ei tasu liigset tähelepanu pöörata ega sealt mingit loogikat otsida.

  16. Martin Vällik ütles:

    @K_V: minu värskest bakakraadist siin küll abi pole :(

    Võibolla aitab lihtsalt ütlemisest, et Edgar ajab jama ja tema jutule ei tasu liigset tähelepanu pöörata ega sealt mingit loogikat otsida.

    Siin on see vastik nüanss, et kergeusklikkuse esimene alustala on usk sellesse, et kui mingisugune inimene juba midagi väitis, siis on see iseenesest juba argument tolle väite kehtivuseks. Aga reeglina rakendatakse seda ainult positiivsete ja “eriliste”, mitte negatiivsete või “tavaliste” väidete peal.

    Kummalisel kombel paistab “Vaktsiinid ei aita, sest kuri vandenõu!” selles kontekstis positiivseks väiteks kvalifitseeruvat.

  17. Ebauudis, aga siiski: jumalafilter GodBlock kõrvaldab jumala internetist.

    GodBlock pole veel allalaadimiseks saadaval, mis paneb kahtlustama, et tegemist on nalja, manifesti või algstaadiumis reklaamikampaaniaga. Ent piisavalt omapärane on see küll, et meie ja teistegi tehnikakirjutajate tähelepanu pälvida, kirjutab Forte.ee

    GodBlock lubab iga külastatavat saiti enne selle laadimist testida, st otsida pühade tekstide osi, religioossete tegelaste nimesid ja muid märke religioossest propagandast. Kui midagi ei leita, võib laps vabalt edasi brausida.

    Skeptik.ee sellest sõelast küll läbi ei pääseks!

    Huvitav, millal keegi skeptitsismifiltrit pakkuma hakkab?

  18. K_V ütles:

    Ma ise ka selgeltnägija. Vähemalt usun, et olen.

    Nojah, selgelt nägemine ei ole ju teab, mis suur kunst.

    Aga vaat’ selleks, et ka uduse ilmaga midagi näha, peab annet olema. Infrapunavarustus võib ande puudumist muidugi mõneti kompenseerida.

  19. K_V ütles:

    […] Väga rikkad inimesed, kes on Edgari ähvardanud, tõestavad et euro on just nende jaoks väga tähtis. Kuid need samad subjektid ärimeeste ja poliitikute seas käivad Edgarilt nõuandeid küsimas. […]

    Kas keegi kõrgharidusepaberitega aitaks seda kuidagi tõlgendada?
    a) Euro on tähtis just neile, kes käivad Edgarilt nõuandeid küsimas?
    b)Need rikkad on ehk rikkad oma ääretu julguse tõttu?
    Kuigi usuvad Edgari nõiaväge, julgevad teda ikkagi ähvardada…
    c)Milleks vaja ähvardamisest midagi kaudselt järeldada, kas selgeltnägemisest siis ei piisa?

    d) Edgar mõtles, selle ähvardamise jutu lihtsalt välja. Kas siis häälte tõttu peas või enesereklaami vahendina.

  20. Tonda ütles:

    d) Edgar mõtles, selle ähvardamise jutu lihtsalt välja. Kas siis häälte tõttu peas või enesereklaami vahendina.

    Kui ka ähvardati, ei olnud sellel toimet.
    Kindlasti peaks aga toimima ähvardus Edgarilt nõiavõimed tagasi võtta.
    Kes oleks Edgar ilma nende võimeteta?
    e)Ähvardaja eurot tegelikult ei soovi ja ähvarduse mõte oli Edgar eurole vastupropagandat tegema provotseerida.

  21. Delfi vahendab PhysOrgi: lehmapiim teeb imikutele ainult head

    Omasuguste seas kõige pikaajalisema ja mastaapsema uurimuse raames analüüsisid teadlased 13 019 imiku toitmislugusid. Lapsed, kes hakkasid lehmapiima valgu sisaldusega piimapulbrit saama esimesest viieteistkümnenda elupäevani, omandasid peaaegu täieliku kaitse lehmapiima valgu allergia (CMA) suhtes — tõenäosus allergia kujunemiseks oli neil 19 korda väiksem kui lastel, kes said lehmapiima valku pärast 15. elupäeva. CMA võib lastele ohtlik olla, põhjustades lööbeid, hingamisraskusi, šokki ja koguni surma, mistõttu taoline immuunsüsteemi varakult tugevdav teguviis toimib “vaktsineerimisena”.

    Kommentaarides on juba kohal kaader, kelle jaoks vaktsineerimine tähendab vältimatut autismi; vean kihla, et kohe tuleb keegi lagedale lihtsa järeldusega, et lehmapiim tekitab autismi. Ja kuidas muidu saakski — asja taga on ju juudid Tel Avivi ülikoolist.

  22. Saaremaa lehtede jälgimise tänane leid (mujal maakondades on üks, aga Saaremaal on kaks päevalehte): Leerikool pakub usulist haridust. Maakonnalehe kohta polekski midagi, kiriku-uudised täidavad palju leheruumi, aga mu tähelepanu pälvis uudises heidetud väide usust on inimesel abi elu murdepunktides. Mis mõttes – kooliminek, kooli lõpetamine, tööle minek, elukaaslase leidmine, ülikooli sissesaamine, ülikooli lõpetamine, murranguline eneseleidmine? ;)

  23. Majanduskriisi põhjustest, vabatahtlikust juhmusest, kohustuslikust optimismist, positiivse mõtlemise ideoloogiast, eneseabipetturite valedest ja julmusest, “Saladuse”-usu amoraalsusest, realismist, tõe heitlikkusest, pidevast valvsusest ja ühiskonna kontrollimise viisidest on kõnelenud feminist, sotsdemm, pop-sotsioloog, kolumnist, esseist ja aktivist Barbara Ehrenreich ning pildid joonistanud Briti progressiivse multidistsiplinaarse instituudi RSA (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures & Commerce) animatsiooniosakond. Videotulemus on paeluv.

  24. Andres Valdre ütles:

    Maakonnalehe kohta polekski midagi, kiriku-uudised täidavad palju leheruumi, aga mu tähelepanu pälvis uudises heidetud väide usust on inimesel abi elu murdepunktides.

    Noh, kujuta ette, et inimene juhib talvel autot ja märkab ühel ilusal hetkel liiklusohtlikku olukorda, mis peaaegu kindlasti kellelegi surmavalt mõjub. Kas poleks tore sellisel murrangulisel hetkel silmad sulgeda, ümbritsev unustada, käed ühendada ning palvetada?

    Ateistidel sellist võimalust ei ole. Küllap nad jäävad paljust ilma.

  25. Kas sisseränne on Eestile lahendus?

    «Eesti inimvara raporti» esitlusel tekkinud debatis selle üle, kas väheneva rahvastikuga Eesti probleeme võiks lahendada sisseränne, jäi kõlama kaks kardinaalselt erinevat arusaama.

    «Me peame aru saama, mis olukorra loob sisseränne meil 10-30 aasta pärast. Nii pole mitte ükski Euroopa riik mõelnud – see on olnud juhuslik ja sõltunud ainult sellest, kui kellelgi on tööjõudu juurde tarvis olnud,» rääkis [Eesti Panga nõukogu esimees Jaan] Männik.

    «Kust need inimesed tulevad? Nad ei tule meist rikkamatest riikidest. Nad tulevad Ukrainast, Valgevenest ja identifitseerivad end mitte-Eesti ühiskonnana. Või Aasiast, kes loovad oma kogukonna,» rääkis Männik. «Riias on juba olukord, et lätlased ei juhi seda linna,» tõi ta ohtliku näite.

    Tallinna Tehnikaülikooli professor, raporti üks koostajatest Rainer Kattel oli vastupidisel seisukohal.

    «Sisserände puhul on tüüpiline, et debatt langeb kohe ksenofoobsesse alatooni – meile tuleb sadakond pakistanlast,» imestas ta. «Aga miks me ei mõtle sellele hoopis teises kontekstis. Kui me avame oma ülikoolid rohkem stipendiumide abil või mõnel muul moel, siis tulevad siia elama noored, kõrgelt haritud, õpivad eesti keele ära. Siis nad räägivad eesti keelt, kui peaksid hakkama riiki juhtima 20 aasta pärast,» arutles Kattel, pidades valeks seisukohta, et siin elavad vaid verepuhtad eestlased.

    Paraku on aga nii, et kui jätta kõrvale immigratsiooni tagajärjel tekkinud riigid nagu USA, Kanada või Austraalia, siis pakub ajalugu häbematult vähe näiteid niisuguse positiivse stsenaariumi teostumisest.

    Mis ülikoolide “avamisse” puutub, siis kui me annaksime siin head ingliskeelselt haridust, ei oleks lõpetajatel mingit põhjust hakata veel eesti keelt õppima, sest anglo-ameerika maailmas oleks neil palju rohkem väljavaateid ja Eestiga ei seoks neid miski. Rändaksid lihtsalt edasi ja meie oleks teinud kulutusi niigi rikaste riikide heaks. Eesti keeles aga ei ole peaaegu ükski immigrant suuteline enne mõnd aastat kohapealset keelekümblust õppima. Nokk kinnni, saba lahti.

    “Ksenofoobia” on muidugi alati hea malakas, millega oponendile virutada.

  26. Kriku ütles:

    “Ksenofoobia” on muidugi alati hea malakas, millega oponendile virutada.

    Pole ka ime — enamik ettemääratud järeldusega mõlgutusi teemal “migratsioon on paha, mmm’kay” on ilmselgelt just ksenofoobiast ajendatud.

    Kriku ütles:

    Mis ülikoolide “avamisse” puutub, siis kui me annaksime siin head ingliskeelselt haridust, ei oleks lõpetajatel mingit põhjust hakata veel eesti keelt õppima, sest anglo-ameerika maailmas oleks neil palju rohkem väljavaateid ja Eestiga ei seoks neid miski.

    Aga see on ju jama. Eestiga seovad Eestis ülikooli lõpetanud välismaalasi lugemata tutvused. Muist neist jäävad alles ka siis, kui mõned nondest tegelastest hiljem jälle mujale äri teenima peaks rändama — ja aitavad seeläbi tihendada Eesti integratsiooni muu maailmaga. Aga see tähendab tasapisi ja kiireminigi kasvavat jõukust.

  27. Pole ka ime — enamik ettemääratud järeldusega mõlgutusi teemal “migratsioon on paha, mmm’kay” on ilmselgelt just ksenofoobiast ajendatud.

    Ilmselgelt lausa? Mis alusel sa seda väidad? Näited?

    Aga see on ju jama. Eestiga seovad Eestis ülikooli lõpetanud välismaalasi lugemata tutvused.

    Kui paljud välisüliõpilased on seni siia tööle jäänud?

  28. Tonda ütles:

    d) Edgar mõtles, selle ähvardamise jutu lihtsalt välja. Kas siis häälte tõttu peas või enesereklaami vahendina.

    Nojah, taustaks veel NaisteMaailma lugu 2007. aasta märtsist:

    Edgar on tipp-poliitikute sünnikaarte teinud ja neile tulevikku ennustanud juba aastaid. Neid tellivad hoopis kolmandad isikud, peamiselt vene keelt kõnelevad naised. Miks? “Igasugused luuretegelased, kes Eesti vastu töötavad, tahavad teada, kuidas kulgevad tippinimeste suhted ja asjaajamised. Tavaliselt tellitakse ennustus 40 päeva ette.

    Ja toonaseid ennustusi kah:

    * Praegu moodustatav valitsus kaua koos ei püsi ja kõige suuremasse kriisi satub riik järgmise aasta sügiseks – 2008. aasta tuleb väga raske. Praegune võimuliit läheb tülli ja kaasatakse uuesti Keskerakond.

    * Roheliste erakonnal hakkab hästi minema, eriti järgmise kahe aasta jooksul.
    * Riiki tabavad suured matused ja pahandused, eriti kahe aasta jooksul enne 2009. aastat. Suured sekeldused Brüsseli rahadega.
    * Krooni devalveeritakse korruptsiooni tõttu 2011. aastal.

    * Iraagi sõda lõpeb 2009.

  29. Kriku ütles:

    Kui paljud välisüliõpilased on seni siia tööle jäänud?

    dig teab isiklikult kolme, kõik saksakeelse taustaga. Eesti keelt räägivad erinevatel tasemetel. Kuna dig ei tea ühtki välisüliõpilast, kes ei ole siia tööle jäänud, saab lihtsa statistilise jagamistehte põhjal hõlpsasti järeldada, et “peaaegu kõik”.

    Siis on muidugi veel see nüanss, et Venemaalt tulnud välisüliõpilasi on hõlbus kohalike üliõpilastega segi ajada.

  30. dig ütles:

    Ja toonaseid ennustusi kah:

    Seoses publikumi suure menuga veel ennustusi Õhtulehe loost. Oli jaanuar 2009.

    Edgar ennustab president Ilvesele peatset ämbrisse astumist, “Tõehetkele” kohtusaagat ja rahustab inimesi, kellel pangalaenud kaelas – ülemaailmne poliitiline seis keerab hiljemalt 2010. aastaks 180 kraadi, eraisikute pangalaenud kustutatakse.

    “Ei ole majanduskriisi, on ainult korruptsioon! Eesti ei kao maailmakaardilt, kuid Venemaal kisub jamaks.” Seda, kas mastaapset sorti gaasipauk käib 2010. aasta algul Venemaal või juhtub see Ukrainas, Edgar välja ei ütle.

    Korruptsiooni armastas sarjata ja riisumisele kuulutas kadu veel üks teatav jaik, kes jaiklusele lausa omaenda nime andnud. Tema nimi oli Jaik.

    Meelelahutussaated saavat aga otsa mitmel põhjusel. Ühelt poolt mõjutavat raha, selle voog suunatakse Edgari nägemuse järgi mujale. Peapõhjuseks olevat aga ikkagi muutuv poliitiline olukord: kui Eesti naaberriigis käib sõda, pole tähtede tantsimisest ega laulust lugu.

    Tõepoolest, sõja ajal ei hooli meelelahutusest keegi. Võtame näiteks II ilmasõja, kui Walt Disney mitu aastat ühtki multifilmi ei teinud. Warner Bros kah ei teinud. Isegi Metro Goldwyn Mayer ajas täiesti ilma multifilmideta läbi.

    Ennustaja küll ei tea, palju maksavad täpselt leivapäts ja piimapakk, kuid aastaks 2011 olevat toiduainete hinnad langenud kuni 80%. Edgar teab ka põhjust: vahendajad hävivad, tootjad hakkavad kaupa otse müüma.

    Jaigi nimel, Edgari käsul!

    Edgar ennustab, et sotsiaalministrit lahti ei lasta, see on süsteemi viga ja mäng: “Maripuu läheb ise ära, raha ringikantimist riigi tasandil tegelikult polnud.” President Ilvesele ennustab Edgar ühel suvisel tippkohtumisel saatuslikku ämbrisseastumist. Järgneb poliitiline häving, mis saab ülemaailmse kõlapinna ja hukkamõistu. Pärast seda on presidendi laul lauldud, tuleb presidendiks Savisaar ja Eesti elu läheb edasi.

  31. @Andres Valdre:
    Eks autor mõtles murdepunktide all muidugi sinu pakutust risti vastupidiseid situatsioone – töökaotust, lähedase surma, lahutust jne. Ka laste kodust lahkumine on murdepunkt, kus paljud tunnevad, et elu muutub mõttetuks ja hakkavad midagi asemele otsima. Usun, et enamus lugejaid said siiski aru, mida murdepunktide all silmas peeti, kuna see on ju teada, et see, kellel raske, leiab sageli tee usu juurde.

  32. NPR vahendab paar aastat vana uurimust Michiganist: misinformeeritud inimesed kipuvad faktide valguses oma vääruskumustesse tugevamini klammerduma.

    New research suggests that misinformed people rarely change their minds when presented with the facts — and often become even more attached to their beliefs. The finding raises questions about a key principle of a strong democracy: that a well-informed electorate is best.

  33. Maire ütles:

    Usun, et enamus lugejaid said siiski aru, mida murdepunktide all silmas peeti, kuna see on ju teada, et see, kellel raske, leiab sageli tee usu juurde.

    Vaimset tasakaalu kõigutavad sündmused aitavad veel ka enesetapu , sõltuvuste, toitumishäirete jne. juurde.
    Sellise loogika järgi on elu murranguliste sündmuste puhul abi ka neist.

  34. @IvarA:
    Ma lihtsalt viitasin sellele, mida minu arvates artiklis mõeldi. Enesetapp ja sõltuvushäired on siiski veidi teistsugused nähtused kui usk. On vahe sees, kas haarad sellise abi järele, mis kiirendab surma tulekut või hoopis sellise, mis aitab edasi elada.

  35. @Maire:

    Suitsiidi mõtted , sõltuvused jms ”aitavad ka edasi elada” . Juhivad tähelepanu eemale ja pakuvad leevendust pingetele. Samamoodi nagu usk aitab probleemide lahendamist edasi lükata.

    Sarnased on nad sellepoolest ,et on negatiivsed toimetulekumehhanismid.

  36. Kriku ütles:

    Paraku on aga nii, et kui jätta kõrvale immigratsiooni tagajärjel tekkinud riigid nagu USA, Kanada või Austraalia, siis pakub ajalugu häbematult vähe näiteid niisuguse positiivse stsenaariumi teostumisest.

    Ühendriikides võttis hiljuti Teksase osariik vastu immigrantide vastase seaduse, nii et siin tuleb tingimata diferentseerida.

    Mis ülikoolide “avamisse” puutub, siis kui me annaksime siin head ingliskeelselt haridust, ei oleks lõpetajatel mingit põhjust hakata veel eesti keelt õppima, sest anglo-ameerika maailmas oleks neil palju rohkem väljavaateid ja Eestiga ei seoks neid miski. Rändaksid lihtsalt edasi ja meie oleks teinud kulutusi niigi rikaste riikide heaks. Eesti keeles aga ei ole peaaegu ükski immigrant suuteline enne mõnd aastat kohapealset keelekümblust õppima. Nokk kinnni, saba lahti.

    Minu arust on ülikoolidesse välisüliõpilaste meelitamise eesmärk see, et

    * välisüliõpilased muudavad kasumlikuks need erialad, mida kohalikud üliõpilased ära ei toida;
    * välisüliõpilased toovad sisse täiendavat raha;
    * välisüliõpilased toovad sisse täiendavat raha, jne.

    Kuuldavasti väheneb 90date demograafilise augu tõttu kohalike üliõpilaste arv järgmistel aastatel tunduvalt (tsitaati ei saa, otsige ise :D ), nii et välisüliõpilased on mõnele kohalikule universitasele tõenäoliselt ellujäämise küsimus.

    Ma oleks igati õnnelik, kui välisüliõpilaste jõul säilib see praegune vägegine IT erialade tase :)

  37. välisüliõpilased toovad sisse täiendavat raha, jne.

    Jah, nii ta on. Aga ei tasu toita delusioone, et me nende abil Eesti kõrgelt kvalifitseeritud tööjõu puudust märkimisväärselt leevendada suudaks. Mis oli Katteli jutu mõte, nii palju kui mina sellest aru sain.

  38. Kriku ütles:

    välisüliõpilased toovad sisse täiendavat raha, jne.

    Jah, nii ta on. Aga ei tasu toita delusioone, et me nende abil Eesti kõrgelt kvalifitseeritud tööjõu puudust märkimisväärselt leevendada suudaks.

    See, kui me oma ülikoole elus suudame hoida, kuni tööjõustruktuur sobivaks kujuneb, on ka oluline.

    Pealegi toovad välisüliõpilased lisaks rahale sisse ka põnevat kultuuri ja seninägematuid võõrapäraseid ideid. Ideedest aga seisab koos innovatsioon.

  39. 1) mis ei “seisa koos” ideedest?

    2) kas innovatsiooni toidavad igasugused ideed?

    3) kuidas puutub immigratsiooniteemasse natsiteadlaste USA-sse vedamine?

    4) kas jäi kahe silma vahele, et ülal juba mainisin erandina riike, mis on üleüldse immigratsiooni tagajärjel tekkinud nagu USA ja Iisrael?

    5) kas “Dlja osobenno tupõh” on oponentide suhtes lugupidav kõnetus?

  40. Kriku ütles:

    5) kas “Dlja osobenno tupõh” on oponentide suhtes lugupidav kõnetus?

    Mina tundsin, et selle epiteediga mõeldakse muidugi mind, kuna viidatud näited olid mul vähetuntud. Kuulnud veidi ehk küll, aga noh, kes siis ikka kõigesse süveneda suudab. Seega jah, pean end “osobenno tupõh” hulka kuuluvaks ja ei tundnud üldse, et keegi minu vastu lugupidamatu oleks olnud :)

    Aga inimesed on muidugi erinevad ja tunnevad samades olukordades erinevaid tundeid.

  41. Postimees: «Rahavõlurid» petsid ettevõtjalt välja tuhandeid eurosid

    Soome Vantaa kohus pani täna vangi kaks meest, keda kahtlustatakse ühe ettevõtja petmises väidetavalt paberilipikuid rahaks muutvate «imekemikaalidega», vahendas Helsingin Sanomat.

    29- ja 31-aastased petturid on välismaalased, kes petsid ühelt Vantaa ettevõtjalt välja märkimisväärse rahasumma. Mehed väitsid talle, et suudavad musti ja valgeid pabereid kemikaalidega rahaks muuta. Ettevõtja andis neile selleks otstarbeks kaasa päris raha, millega petturid siis kadusid.

    Seda sorti kummaline pettus on tegelikult klassika, kuigi tänapäeval seostatakse seda rohkem Aafrikaga. Mitmest säärasest juhtumist kirjutab näiteks crimes-of-persuasion.com: Nigerian Black Cash Scam.

  42. (:)usk liigutab rahamägesid

    Usuküsimustes peavad kaduma sisutud vaidlused, õige on see usk, mis liigutab kõige suuremaid rahamägesid. Ime on see, kui keegi teenib suurt raha ilma investeerimata ja väga kiiresti. Majandus ei pea tähendama masinaid, kaubamajasid või vahendamist – rahavoog on kõik. Kui raha liikumiseks piisab usust, siis oleme ühtlasi nii ökoloogilised, ökonoomsed kui ka õnne tipul.

  43. Ime on see, kui keegi teenib suurt raha ilma investeerimata ja väga kiiresti.

    Tavaliselt on selle “ime” taga kriminaalkuritegu. Aga Sven Sildniku tekstile ei tasu muidugi erilist tähelepanu pöörata. Siis võiks juba Sami Lotilat ka hakata skeptik.ee veergudel analüüsima.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.