Toitumisteraapia — posijate Trooja hobune

Postimehe tarbijalisas Tarbija24 leidis avaldamist lugu Uus toidupüramiid lükkab riisi ja kartuli troonilt. Uue toidupüramiidi uudise puhul köitis silma selle koostajaks nimetatud Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsioon ja nimed Annely Soots, Sirli Kivisaar, Tiiu Vihalemm, Sille Poola, Helle Müller, Anne Räim, Urmas Soots.

Eelnevast on meelde jäänud, et toitumisteraapiaga on seotud palju umbluud. Mitte et normaalne ja tasakaalustatud toitumine inimese elus ja tervises vähetähtis oleks, aga püüd toitumise muutmisega lausa haigusi ravida ületab selle piiri, mida tõenduspõhisus näidata suudab.

Toitumise ümber käiv on sageli segane segu asjalikest nõuannetest ja puhtakujulisest pseudoteadusest. Näiteks Adik Levini poolt aetav Role test ei oma teaduslikku tähtsust, et selle põhjalt mingeid pädevaid tervisealaseid otsuseid teha; viimastel aegadel palju räägitud pH dieet on teaduslikus mõttes lausa väärteavet sisaldav. Võimalik positiivne efekt tuleneb sellest, et inimene üldse mõtleb ja jälgib, mida ja kui palju ta sööb, ning kui soovitatakse juurde ka mõõdukat füüsilist tegevust, siis enesetunde kohenemine on igati oodatud tulem. Aga parem enesetunne ei tulene mitte pH-libateooriast ega Role testist, vaid iseenda tähelepanust iseenda suhtes. Ja nii saavad näivteaduslikud teooriad teenimatut kiitust mitte ainult “tavalistelt inimestelt”, vaid ka neilt, kes peaksid paremini teadma — arstid, päris toitumisteadlased.

Ma ei oska väga põhjalikult kommenteerida seda “toitumisterapeutide” väljapakutud püramiidi, aga kui meile väidetakse, et püramiid

põhineb Harvardi tervisliku toitumise püramiidil ning viimastel aastakümnetel toitumise vallas tehtud teadusuuringutel.

ja viidatud ei ole ühelegi allikale, siis usutavusele see küll kaasa ei aita.

Ajakirja Pere ja Kodu juulinumbrist saab aga lugeda, et püramiid ja soovitused põhinevad Harvard School of Public Health’i ja Harvard College’i presidendi Walter C. Willett’i tegevusel. Pere ja Kodu ajakirjaniku Made Laasi kiituseks peab ütlema, et tema on küsinud kommentaari ka toitumisteadlase Tiiu Lieberti ja lastearsti Reet Raukase käest. Aga libateadlaste ja päris teadlaste selline kõrvutamine teenib paratamatult libateadlaste renomeed. Kujutage olukorda, kus uudisele uute planeetide avastamise kohta kauge tähe ümber küsitakse kommentaari astroloogilt. Või kui pendlimehe vitsavõnkeid palutakse kommenteerima geoloogi.

Lisateavet saame toitumisteraapia.ee lehelt, kus minu asjatundmatu hinnangu järgi on samuti tegu “terapeutidele” tüüpilise seguga asjalikest nõuannetest

Parimateks köögiviljade valmistamisviisideks on aurutamine, küpsetamine või kiirelt segades õlis kuumutamine (passeerimine). Vältida tuleb liigset küpsetamist või praadimist. Keeta soovitame köögivilju vaid supi jaoks, sest siis saame ka köögiviljadest keeduvette läinud veeslahustuvad toitained kätte. Kui värskeid köögivilju ei ole saadaval, eelistage konserveeritud viljadele külmutatuid.

kuni kahtlaste ja kulukate reklaamüleskutseteni:

Terviseprobleemide puhul tuleb uurida toiduallergia või -talumatuse võimalust. Toiduaine sobivus või sobimatus on individuaalne ning seda saab testida analüüsidega.

Mis sorti ettevõtmine see Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsioon üldse on, saame jälgida sealtsamast toitumisteraapia.ee kodulehelt. Ja ega esmapilk midagi head küll ei tõota — detoksifikatsioon ja puhastumine, kelatsioon ehk raskemetallide eemaldamine kehast, pH seos haigustega, toidutalumatuse testid jne. Kogenud lugejale tähendavad need märksõnad kõrgendatud umbluuohtu. Neil mõistetel on teaduslikus mõttes sisukas tähendus ka olemas, aga see viis, kuidas terapeudiks maskeerunud posija neid mõisteid omatahtsi tõlgendab, on kaugel tänapäevasest teaduslikust arusaamast biokeemiast, füsioloogiast ja muust.

Teadjamad, palun selgitage, kas inimene, kes on küll lõpetanud arstiteaduskonna, kuid pole arstina töötanud ega ole kirjas ka Terviseameti tervishoiutöötajate andmebaasis, võib ennast arstiks nimetada? Annely Soots nimetab end järjepidevalt tiitliga “arst-toitumisterapeut”.

Lisaks otsesele jamale, mida sellelt kodulehelt leida võib, astutakse ka päris ohtlikule pinnasele lubadusega tõsiste pärishaiguste puhul abiks olla. Nad küll keerutavad sõnadega Toitumisteraapiast võib [autori rõhutus] abi olla järgmiste seisundite korral (AIDS, vähk, lastetus, depressioon jne), kuid see on silmakirjalik, sest tegelikult tahetakse pakkuda väära lootust kõigile vaevatuile ja neilt kasutute testidega raha välja rappida.

Sümptomaatiline on ka see, et oma laiaulatuslike väidete tõestuseks ei vaevuta esitama viiteid teadusartiklitele. Isegi see toitumispüramiid, mis on väidetavalt Harvardi materjalide alusel tehtud, on jäetud viitamata.

Artiklite osas on sagedane viidatav ajakiri Medical Veritas, mille maine ei ole kuigi kõrge.

Kokkuvõtteks
Eesti Toitumisterapeutide Assotsiatsiooni poolt tulevatesse teadetesse tasub suhtuda suure umbusuga. Või siis üldse mitte suhtuda ja eirata täiesti. Nende poolt pakutavaid teenuseid ei tasu osta, sest nende puhul ei saa olla kindel, et need ka tegelikult tõenduspõhised on. Suur hulk nende teenustest on tõendatult ebavajalikud.

Ajakirjanik, kes sedalaadi lugusid koostab, võiks pöörata veidi rohkem tähelepanu oma allikate usaldusväärsusele.

Samuti tahan inimeste ja organisatsioonide tähelepanu juhtida sellele, et koostöö Eesti Toitumisterapeutide Assotsiatsiooni, Astroloogide Liidu, Akadeemilise Homöopaatia Seltsi või muu vastava organisatsiooniga ei teeni teadust ega inimeste tervist, vaid annab kõrvutamise kaudu teenimatut kuulsust ja au ebateaduslikele teooriatele ja nende levitajatele.

189 Replies to “Toitumisteraapia — posijate Trooja hobune”

  1. @M:
    Sciencedirect’i puhul ei tööta viide tavaliselt kui lihtsalt lehekülje aadressi kopeerid ja viiteks paned. Pealkirja juurest tuleb doi aadress kopeerida ning sellega viidata.

  2. kahb ütles:

    Mul tuleb pähe vähemalt paar-kolm haigust, mida saab päriselt õige toitumisega ravida – näiteks rasvumine või podagra :)

    Tore on. Õnnetuseks on palju rohkem haigusi, mille raviks toitumisest kuidagimoodi ei piisa — ja “toitumisterapeudid” kipuvad selle väga tähtsa asjaolu kahe silma vahele jätma.

    Ja tähtsuseta ei ole ka see, et kõnealused “toitumisterapeudid” defineerivad “õiget toitumist” kummalisel, jäigal ja ebateaduslikul viisil tükkis pH imega.

  3. kahb ütles:

    Mul tuleb pähe vähemalt paar-kolm haigust, mida saab päriselt õige toitumisega ravida – näiteks rasvumine või podagra :)

    Jah, mistõttu on eriliselt kummaline, kui päris arstide ja “toitumisterapeutide” soovitused teineteisele kardinaalselt vastu käivad.

    Ma tegin kunagi sellise apsu, et läksin pärast arstiga konsulteerimist veel Rolesse lisasoovitusi saama. Sealsete “arstide” jaoks oli sõna “puriin” tundmatu.

  4. Kui keegi juhtus eile õhtul TV6-st vaatama kultusmultikat South Park, siis seal oli tegelane nimega Miss Information, kes jagas kõikidele lahkelt ka toitumisteraapilisi nõuandeid, puhastas aurat, kaubitses irokeeside juustest valmistatud tampoonidega, müüs maheaspiriini ja looduslikke mobiiltelefone ja jagas pärismaalaste iidset tarkust (nood müüsid kõikvõimalikku kräppi pühade ja tervendavate esemete pähe). Väga värskendav ja eluterve, ma ütleks. Loodetavasti ei lähe meil asjad nii kaugele, et lapsed peavad hakkama oma vanematele aru pähe panema, ja sellised lood, kus sõbrad lähevad saega doonorineeru tooma oma surevale holistilise meditsiini meetoditele allutatud kaaslasele, jäävadki South Parki. Väga hea osa oli… Mitme tegelaskuju käitumine ja sõnad tulid jube tuttavad ette.

  5. Mart K. ütles:

    Ma tegin kunagi sellise apsu, et läksin pärast arstiga konsulteerimist veel Rolesse lisasoovitusi saama. Sealsete “arstide” jaoks oli sõna “puriin” tundmatu.

    Järelikult ei olnud neil Pokemonihuvilisi lapsi. Purin (プリン) on teadupärast see taskuelukas:

  6. Ma olen seal kursustel käinud ning olen valmis vastama küsimustele ja selgitama asju lähemalt.

    Role programmi pakkujad muideks ei olegi toitumisterapeudid, Role programm lähtub veregrupidieedist+lahussöömisest.Kui keegi viitsib seda asja seal uurida, siis igal juhul selliseid programme seal koostatakse. Mitte, et ma seaksin kahtluse alla selle, kas seal üldse teste tehakse.

    Siis sellest kas vastavad inimesed väärivad tiitlit terapeut? Ma ei näe põhjust miks mitte.See on ju igati loogiline, et kõik mis meie kehas toimub sõltub meie toidust+keskkonnast. Kui inimene saab suhkruhaiguse, siis on see toitumuslik viga.Tal on valida , kas ta süstib ennast elu lõpuni, või teeb toidus muudatusi ja saab terveks.Minu teada on sellest tehtud isegi film.Isiklikud kogemused sellega veel puuduvad , lihtsalt mainin ära, et sellest on film tehtud-vaadake seda ja kritiseerige siis edasi.Ning aimu toitumisnõustamisest võis saada ka sarjast “Dieedidoktorid”.Kui keegi on seda näinud, siis peaks ta ka teadma, et toitumisega saab haigusi ravida/taandada.

    Ja me kõik teame väga hästi, et valgud pole ainsad ,mis teevad paksuks.Olge rahulikud.

    Mind vahel natuke häirib see, kui tähelepanu pööratakse toitumise poole pealt ainult sellistele nähtustele, mis tooksid tegelikult kasu. Äkki oleks aeg natuke jälgida, mida meie ametlikud toidupüramiidid soovitavad, kuidas oleks sellega kui võtaks luubi alla, miks on seal toidupüramiidi tipus transrasvad/rämpstoit?Kas seda on vaja soovitada? Aga kui miski on riiklik-ametlik, siis vist pole kombeks selles kahelda?

    Ning mis on ebaloogilist selles, et toitumisega saab jagu depressioonist ja viljatusest? Kas te arvate tõesti, et need seisundid tekivad kuidagi imekombel? Miks on inimesed üldse nii haiged Eestis, kui me sööme oma “esivanemate toitu”-leib,piim , kartul jne..

    Allergiate/talumatuste ja haiguste seose naeruvääristamine on mind eriti häiriv, kuna mul on ametlikus meditsiinis juba diagnoositud talumatus nii piima, gluteeni jne vastu ning see on põhjustanud mulle kannatusi.Ja uskuge mind, kui su soolestiku kihid on kahjustunud, ei saa sa toitained ning kui sul puuduvad toitained saabuvad haigused .See tundub mulle loogiline vähemalt.Ja asi ongi selles, et väga paljudel on allergiad/talumatused, aga nad lihtsalt ei tea seda ja arvavad, et peavalud jms on normaalne nähtus.Sellised asjad on muidugi pärilikud ka, näen et kõik need sümptomid on ka minu vanematel, kes naeravad selle peale nagu keskmine “tark” eestlane ikka. Nad usuvad pigem tavameditsiini, söövad luudele tervislkku piima ja meie ürgtoitu leiba (iroonia),kannatavad krooniliste haiguste ja valude käes,võtavad ravimeid, kui et kuulavad oma keha.

    Kokkuvõtvalt, kui te olete ise hea geneetilise materjaliga, elu aeg enam-vähem tervislikult söönud ja haigustevaba, siis ongi raske aru saada toitumise mõjust kehale.

    Ma nõustun siiski sellega, et koostöö homöopaatia ja astroloogia…

  7. Mi ütles:

    Kui inimene saab suhkruhaiguse, siis on see toitumuslik viga. Tal on valida , kas ta süstib ennast elu lõpuni, või teeb toidus muudatusi ja saab terveks.

    Jama #1.

    Mi ütles:

    Äkki oleks aeg natuke jälgida, mida meie ametlikud toidupüramiidid soovitavad, kuidas oleks sellega kui võtaks luubi alla, miks on seal toidupüramiidi tipus transrasvad/rämpstoit?

    Jama #2.

    Mi ütles:

    Ning mis on ebaloogilist selles, et toitumisega saab jagu depressioonist ja viljatusest?

    Jama #3.

    Mi ütles:

    Miks on inimesed üldse nii haiged Eestis, kui me sööme oma “esivanemate toitu”-leib,piim , kartul jne..

    Jama #4.

    Kolm jama võiks andeks anda, rohkem ei kõlba.

  8. dig, nii ei lähe. Lihtsalt “Jama!” öeldes asud sa igasugu ullikestega samale tasemele. Tuleks lahti kirjutada, miks sinu poolt jamaks nimetatud asjad seda on (mitte et mul seekord nende jamasuses kahtlusi oleks).

  9. Igaks juhuks olgu veel ära mainitud, et kihilised toidupüramiidid on orienteeritud nii, et iga toidusordi osatähtsus vastaks kihi suurusele. Põhjas on fundamentaalsemad toiduained, mida tasub rohkem tarbida ja tipus on säärased asjad, mille liigtarvitamisest kindlasti hoiduda mõtet on. Rämpstoit kuulub vähemalt tollesse lahtrisse.

  10. Kriku ütles:

    dig, nii ei lähe. Lihtsalt “Jama!” öeldes asud sa igasugu ullikestega samale tasemele. Tuleks lahti kirjutada, miks sinu poolt jamaks nimetatud asjad seda on (mitte et mul seekord nende jamasuses kahtlusi oleks).

    Üks Duane Gish või tema moodi galopeeriv Kent Hovind jaksab rohkem jama kokku keerata kui kümme pöidlapandat lahti kirjutada. :-( Sellepärast ongi mõtet postituses sisalduvad jamad üle lugeda: kui üks-kaks-kolm on, võib nende lahkamisest abi olla, aga polüjamalikud sõnavõtud on tavaliselt pärit mingisuguse jamakoolituse konspektist, kus jama settib ja kontsentreerub ja ratsionaalse käsituse vastu kooriku peale ehitab.

    Ja kreatsionistlike väidete loetelu stiilis jama välimäärajat meil ikka veel ei ole.

  11. polüjamalikud sõnavõtud on tavaliselt pärit mingisuguse jamakoolituse konspektist, kus jama settib ja kontsentreerub ja ratsionaalse käsituse vastu kooriku peale ehitab.

    Seda enam tasuks ära näidata, miks need väited jama ja koolitus seega ebausaldusväärne on.

  12. Kriku ütles:

    Seda enam tasuks ära näidata, miks need väited jama ja koolitus seega ebausaldusväärne on.

    Üldises plaanis küll. Selleks ongi mõtet Skeptiku käsiraamat või midagi sellesarnast kokku panna. Aga kontsentreeritud jama foorumi vormis ümber lükata on umbes samasugune ajaraiskamine nagu lusikaga kaevu kaevamine.

  13. Siis on kogu siinne arutelu niisamasugune ajaraiskamine – sest paljas “jama!” hüüatus ei ole mitte midagi väärt. Kui uhhuulane saab öelda, et ma kirjutasin neile põhjalikult, miks mingi asi hea on, aga nemad ei osanud muud vastata kui ainult “jama!” hüüda, siis on niisugune vastus isegi vastutöötav.

  14. dig ütles:

    Mi ütles:

    Kui inimene saab suhkruhaiguse, siis on see toitumuslik viga. Tal on valida , kas ta süstib ennast elu lõpuni, või teeb toidus muudatusi ja saab terveks.

    Jama #1.

    Mi ütles:

    Äkki oleks aeg natuke jälgida, mida meie ametlikud toidupüramiidid soovitavad, kuidas oleks sellega kui võtaks luubi alla, miks on seal toidupüramiidi tipus transrasvad/rämpstoit?

    Jama #2.

    Mi ütles:

    Ning mis on ebaloogilist selles, et toitumisega saab jagu depressioonist ja viljatusest?

    Jama #3.

    Mi ütles:

    Miks on inimesed üldse nii haiged Eestis, kui me sööme oma “esivanemate toitu”-leib,piim , kartul jne..

    Jama #4.

    Kolm jama võiks andeks anda, rohkem ei kõlba.

    Kui bioloogiat õppida pole need väited nii väga jamad. Insuliiniresistentsus on osaliselt halva toitumise tagajärg ning bioloogiaproffessorgi rääkis meile loengus, et tüüp 2 diabeedi vastu aitab paljudele parem toitumine ning erijuhtudel tuleb insuliini süstida.

    Viljatus tekib ka väga madala rasvasisaldusega nii inimestel kui teistel loomadel. Tõsise alakaalu korral võib menstruatsioon ebaregulaarseks minna või kaduda.

    Depressiooni vastu võib aidata see, kui hea maitsega toit teeb tuju heaks või kui uimasuseni söömist vältida.

  15. Suhkruhaiguse puhul seisnes jama üldistamises. Ei saa väita “suhkruhaiguse” kohta üldiselt asju, mis kehtivad ainult 2. tüüpi diabeedi kohta (ja sedagi mitte kõikidel juhtudel).

    Kliinilise depressiooni vastu shokolaad siiski korralikult ei aita. Kõigist viljatusejuhtumitest moodustavad alatoitlusega seotud väga väikese osa.

    Toidupüramiidi tipust kirjutanud Mi ei ole tõesti aru saanud sellest, mida toidupüramiidi kujund väljendab.

    Jama nr. 3 on puhas demagoogia: “inimesed on nii haiged” on kvantifitseerimata väide ja põhjendamata eeldus.

    Veregrupidieet on teaduslikult põhjendamata ja seda on mitmes A. Levinit käsitlevas artiklis juba vaadeldud. Skeptik.ee toitumisalased artiklid on üheskoos siin.

    Ja uskuge mind, kui su soolestiku kihid on kahjustunud, ei saa sa toitained ning kui sul puuduvad toitained saabuvad haigused. See tundub mulle loogiline vähemalt.

    Tundub siis tundub, aga mida üleüldse “soolestiku kihtide kahjustumise” all mõeldakse?

    Ja asi ongi selles, et väga paljudel on allergiad/talumatused, aga nad lihtsalt ei tea seda ja arvavad, et peavalud jms on normaalne nähtus.Sellised asjad on muidugi pärilikud ka, näen et kõik need sümptomid on ka minu vanematel, kes naeravad selle peale nagu keskmine “tark” eestlane ikka. Nad usuvad pigem tavameditsiini, söövad luudele tervislkku piima ja meie ürgtoitu leiba (iroonia),kannatavad krooniliste haiguste ja valude käes,võtavad ravimeid, kui et kuulavad oma keha.

    Kirjutaja kasutab oma seisukohtade omaksvõtu kohta väljendit “oma keha kuulamine”. Mismoodi küll kirjutaja teab, et tema vanemad “oma keha ei kuula”? Mismoodi ta teab seda kõige õigemat viisi “oma keha kuulamiseks”?

  16. Kriku ütles:

    Kõigist viljatusejuhtumitest moodustavad alatoitlusega seotud väga väikese osa.

    Ja see ka, et isand Mi rõhutab “loogikat” ja jätab kahe silma vahele väidete seosed reaalse maailmaga.

  17. Kriku ütles:

    Kui uhhuulane saab öelda, et ma kirjutasin neile põhjalikult, miks mingi asi hea on, aga nemad ei osanud muud vastata kui ainult “jama!” hüüda, siis on niisugune vastus isegi vastutöötav.

    Kui meil on tegemist uhhuulasega, kes avalikult üles tunnistab, et ta jamakursustel käis ($$$!), miks peaks siis eeldama, et ta jätab selle ütlemata ükskõik, mida talle tegelikult vastu öeldi? Naturalnews.com’i põhjalikku “ülevaadet” sellest, mida skeptikud mõtlevad, olen ma juba viidanud.

    Foorumivormis jamakummutamisel on mõtet ainult siis, kui vaadeldav jama mõistlikult lahja on ja selle omanik veel sidet reaalsusega kaotanud pole.

  18. Kui meil on tegemist uhhuulasega, kes avalikult üles tunnistab, et ta jamakursustel käis ($$$!), miks peaks siis eeldama, et ta jätab selle ütlemata ükskõik, mida talle tegelikult vastu öeldi?

    Kui ta valetab, on seda kerge demonstreerida.

  19. Esiteks, miks nüüd see veregrupidieet siin teemaks tuli? Kõigepealt teete Role inimestest toitumisterapeudid ning nüüd üritate mind veenda, et see on vale, samas kui ma pole selle kaitseks midagi öelnud?

    Teiseks, gluteenitalumatus kahjustab villisid, mis on soolestiku seina osa.See muudab nad lamedaks ning pärsib toitainete imendumist.

    Keha kuulamise all ei pidanud ma silmas midagi vaimset.Kui soovite mu vanemate haiguslugu, siis seda ma siin avaldama ei hakka.Ma ütlesin juba, et nad on haiged, ning see tuleb nende toitumisest.Võin siin tuua näite, et kui arst ütleb südamehaigele, et ta ei tohi liha süüa, ning too seda ikka teeb, siis ta ei kuula oma keha.Ta ei taju enam , mis on tervislik.

    Olen teadlik sellest, et toitumispüramiidi tippu pannakse need toidud, mida vähem soovitatakse süüa.Kuid, rämpstoit ei tohi kuuluda soovituse alla.Mis loogika selles peitub?Mis on järgmine samm-väike pits viina sinna tippu, et arvestame ikka eestlaste tarbimisharjumustega?

    Kliinilise depressiooni puhul tõesti shokolaad(halb näide muide) ei aita .Toitumine on pigem toetav asi.Tegelikult mind natuke hämmastab, kas te pole siis tõesti kunagi tähele pannud, milline teie enesetunne on siis, kui te olete ühekülgselt toitunud? Ja kui nüüd veel ette kujutada, kuidas võib see mõjuda pika ajal vältel..Ma näen, et te võtate neid asju mis koduleheküljel üleval on ikka väga üks-üheselt.Keegi pole väitnud, et kõik viljatused/depressioonid saab ravida toitumisega.

    Teil on õigus.Inimesed on haiged väide oli üldistus.Karta on, et liiga palju uudiseid lugenud ülekoormatud haigekassa süsteemist ja suremuse statistikast.

    Millest me siin üldse räägime.Toitumisspetsialistideks on võimalik õppida enamikes arenenud euroopa riikides ülikooli tasandil.Toitumine ja paranemine asjadest toitumise abil pole umbluu.Saan aru, kui te võib-olla meie kooli kvaliteedis kahtlete, okei, aga kas siis seate ka kahtluse alla selle mida nutritsionistid/ dietistid üle kogu maailma teevad?Kui jah siis..raiskan tõesti oma aega siin.

  20. Esiteks, miks nüüd see veregrupidieet siin teemaks tuli?

    Sest sa rääkisid sellest oma eelmises postituses.

    Keha kuulamise all ei pidanud ma silmas midagi vaimset.Kui soovite mu vanemate haiguslugu, siis seda ma siin avaldama ei hakka.Ma ütlesin juba, et nad on haiged, ning see tuleb nende toitumisest.Võin siin tuua näite, et kui arst ütleb südamehaigele, et ta ei tohi liha süüa, ning too seda ikka teeb, siis ta ei kuula oma keha.Ta ei taju enam , mis on tervislik.

    Ei, ma ei soovi su vanemate haiguslugu. Aga kui ma ei tea, millest sa räägid, on mul raske teha vahet sinu jutu ja suvalise umbluu vahel. Täpselt sama retoorikat kasutavad ka umbluulased.

    Miks küll südamehaige ei peaks liha sööma…?

    Meie keha ei ütle meile, mis on tervislik. Paraku. Selleks on arste vaja, nagu sa isegi ütled. Kui ülekaaluline kuulab, mis tema keha talle ütleb, siis õgib ta nii kaua, kuni ära sureb. Sest meie keha on arenenud toidupuuduse tingimustes ja ei suuda toiduküllusesse piisavalt kriitiliselt suhtuda. Niisugused inimesed vajavad kõrvalist abi ja tublisti tahtejõudu, et nõiaringist välja murda.

    Olen teadlik sellest, et toitumispüramiidi tippu pannakse need toidud, mida vähem soovitatakse süüa.Kuid, rämpstoit ei tohi kuuluda soovituse alla.Mis loogika selles peitub? Mis on järgmine samm-väike pits viina sinna tippu, et arvestame ikka eestlaste tarbimisharjumustega?

    Täpselt seesama loogika peitubki – nii harva kui võimalik. Erinevalt viinast on rämpstoit siiski toit.

    Keegi pole väitnud, et kõik viljatused/depressioonid saab ravida toitumisega.

    Aga kui sa oled kursis, et alatoitlusest põhjustatud viljatuse- või depressioonijuhte on väga vähe, miks sa siis antud seoses toitumisest juttu teed? Ilmselgelt ei ole kaugelt suurem osa viljatusejuhtudest tingitud toitumisest.

    Toitumisspetsialistideks on võimalik õppida enamikes arenenud euroopa riikides ülikooli tasandil.Toitumine ja paranemine asjadest toitumise abil pole umbluu.

    Oleksin nõus, kui täpsustataks, mis asjadest. Kindlasti aitab õige toitumine skorbuudi, rasvumise, sellest tingitud haiguste (näiteks liigesehaiguste) ja veel rea asjade puhul. Aga ei ole õige seda absolutiseerida.

  21. Rääkisin veregrupidieedist oma postituses, kuna keegi võrdusustas nad toitumisterapeutidega.Vihjates seega, et meie, ei tea mis on puriin.

    Minu viga on tõesti see, et ma ei viitsi asju korralikult välja kirjtada, ja arvan, et inimesed loevad mu mõtteid.Ehk siis veelkord- südamehaigetel soovitatakse vähendada punase liha tarbimist.
    Ma olin juba valmis selleks, et sa ütled, et ülekaalulised, nad ei kuula oma keha.Ma kasutasin valet väljendit jällegi.Inimesed ei jälgi, mis toit teeb nende kehaga, ei teadvusta seda.
    Okei, toon näite siis näite endast, elu aeg olid peavalud, pärast allergiavaba dieeti enam pole.Nii ka vanematel.Aga nad ei usu sellesse. Küllap see jääb ka nii, kuna Eesti meditsiiniline seltskond on piima nii ausse tõstnud, et ilma selleta oled kindel surmalaps.Meil puudub individuaane lähenemine.Sa võid minna arsti juurde, kuid arst ei pane sulle menüüd kokku.Mulle tundub, et arstd ei oska isegi pärmseent ravida.Kui on depressioon/kõhuvalud/peavalud / väsimus siis teevad nad sulle ükstapuha, mis uuringuid ennem, kui küsivad su söögi kohta.Te ei kujuta ette, mida ma pidin kõike testima ennem kui sain on allergiate diagnoosi; nii väga taheti mind suunata psühholoogi juurde.Niimoodi võibki inimene oma depressiooni kätte saada, ja tulge siis väitma, et toitumine ei mängi rolli.EI osata näha lihtsaid seoseid. Vaid kohe ravimite juurde.Ehk siis, arst pole toitumisspetsialist.Eesmärk on arstide ja toitumisspetsialistide koostöö.

    Jään oma arvamuse juurde, et kahjulikke asju ei tohi soovitusse panna.Organisatsioon , mis tegeleb eestlastele tervislike toitude propageerimisega, peab võtma endale eesmärgiks, et toit oleks pestitsiidivaba, kahjulike e-ainete vaba, transrasvavaba.

    Ma ei kujuta ette, mis näiteid sa võiksid tahta.No näiteks liigesehaigused- artriit,akne, nendega saab tulemusi piimavaba dieediga.See tulemus esines juba dieedidoktorite saates, mida siis juhtis arst ja nutritsionist.Karta on nüüd, et mind tabab rünnakute laviin.Vaadake õppekavast, mis haigusi seal terapeudi õppes on käsitletud.

    Absolutiseerimine on probleem tõesti ja ma saan aru, et see ongi põhiline küsimus siin.Kes loeb välja koduleheküljelt, et “võib” tähendab enamust,kes loeb välja, et see kindlasti see ravib-see oleneb juba inimesest. Ma ei oska kommenteerida neid haigusi , mis seal reastatud on kuna ma pole terapeut, aga ma võin kinnitada teile, et keegi ei lähtu ph- teooriast.Ph -teooriast tuleb ainult juttu.Keegi ei koosta menüüd selle alusel, seda pole isegi õppekavas. Soovitan teil ise kontakti otsida nendega ja järgi küsida, miks tehakse nii või teisiti.Ma pole seal koolis piisavalt palju käinud, et saaksin teiega vaielda ja ma võin vale mulje jätta.EHk siis, võtke kontakti ja tehke alles siis oma järeldused.

  22. Mi ütles:

    Rääkisin veregrupidieedist oma postituses, kuna keegi võrdusustas nad toitumisterapeutidega. Vihjates seega, et meie ei tea mis on puriin.

    Aina mudasemaks läheb. Esiteks, Role on ennast korduvalt üritanud nn veregrupidieedist distantseerida, ilmselt seetõttu, et veregrupidieet on üldiselt diskrediteeritud. Nende toitumissoovituste sisu on suuresti sama, mis veregrupidieedi puhul, aga nad põhjendavad seda teiste välja mõeldud asjadega (nt “varjatud toidutalumatusega”).

    Teiseks, Role-programmi müüjad tegelevad toitumisteraapiaga, s.t, nad lubavad, et haiged, kes neile maksavad ja nende soovitusi kuulda võtavad, saavad terve(ma)ks. Kui see ei ole toitumisteraapia, siis mis on?

    Ning kes on see “teie”? Mina rääkisin ühe konkreetse Role doktoriga. Kui ma talt küsisin, miks on minule antud soovitustes nii palju toiduaineid, mida päris reumatoloog mul süüa ei soovitanud, kuna need sisaldavad palju puriini, küsis ta mu käest, et mis see puriin on. Ma tegin sellest järelduse, et too üks toitumissoovitusi jagav meedik ei teadnud selle termini tähendust.

    Ma ei saa väita, et ükski Role töötaja seda ei tea, aga mõned neist, kes peaksid, kindlasti ei tea.

    Päris dietoloogia ja toitumisteraapia on minu arusaamist mööda umbes samasuguses seoses nagu meditsiin ja homöopaatia.

    Muide, Role toitumissoovitused aitasid mul tervist paremaks teha küll, samuti märkasin midagi, millele konventsionaalne füsioloogia mulle arusaadavat seletust ei paku: kui süüa liha ja juurvilja, loomseid valke ja teraviljasaaduseid eraldi, siis on mul pärast subjektiivselt kergem olla — isegi kui kõht punni süüa, ei teki söömajärgset rammestust.

    Aga see kõik ei anna alust nende “meetodit” teaduslikuks pidada ega õigusta väga kalleid invasiivseid protseduure ega juttu “varjatud toidutalumatusest”.

  23. Mart K. ütles:

    Muide, Role toitumissoovitused aitasid mul tervist paremaks teha…

    Peaksin täpsustama: kombinatsioon reumatoloogi määratud dieedist ja Role soovitustest koos mõnede ogarate (rematoloogi soovitustele risti vastu käivate) soovituste hoolika eiramisega.

  24. Eesti meditsiiniline seltskond on piima nii ausse tõstnud, et ilma selleta oled kindel surmalaps.

    Laktoositalumatusega näiteks on Eesti meditsiin väga hästi kursis.

    Meil puudub individuaane lähenemine. Sa võid minna arsti juurde, kuid arst ei pane sulle menüüd kokku.

    Nii see on. Samas, kas see peaks just arsti ülesanne olema? Arst ei pane ka treeningukava kokku, ütleb lihtsalt, et tuleb ennast liigutada.

    Mulle tundub, et arstd ei oska isegi pärmseent ravida.

    Eks nad ole jah viimasel ajal rohkem inimeste ravimisele pühendunud :) Hea küll, ma saan aru, mida sa mõtled, aga nii hull see asi nüüd ka ei ole. Meil siin on üks kommentaator M., kes võib pikemalt rääkida, mida ta oskab ravida ja mida mitte. Minu tutvusringkonnas ei ole pärmi korrale kutsumisega küll probleeme olnud.

    Kui on depressioon/kõhuvalud/peavalud / väsimus siis teevad nad sulle ükstapuha, mis uuringuid ennem, kui küsivad su söögi kohta. Te ei kujuta ette, mida ma pidin kõike testima ennem kui sain on allergiate diagnoosi; nii väga taheti mind suunata psühholoogi juurde.

    Tuleb ette. Samas eks nad lähtuvad mingist statistikast – selliste-selliste kaebuste puhul on X tõenäosusega põhjus selles, X1 tõenäosusega tolles ja nii edasi. Inimesi, kelle psüühilised probleemid väljenduvad niisugustes kaebustes, ei olegi nii vähe. Selle peale solvuda küll ei maksa, kuigi raisatud ajast on muidugi kahju. Aga muidugi võib alati juhtuda, et satud ka lihtsalt mõne valge kitliga ohmu otsa.

    tulge siis väitma, et toitumine ei mängi rolli.EI osata näha lihtsaid seoseid. Vaid kohe ravimite juurde.Ehk siis, arst pole toitumisspetsialist.Eesmärk on arstide ja toitumisspetsialistide koostöö.

    Nagu arstide ja psühholoogidegi. Aga kardetavasti ei õnnestuks vältida olukorda, kus keegi kurdab, et enne antidepressantide välja kirjutamist solgutati teda igasugu toitumise uurijate ja jumal teab kelle vahet.

    Jään oma arvamuse juurde, et kahjulikke asju ei tohi soovitusse panna.Organisatsioon , mis tegeleb eestlastele tervislike toitude propageerimisega, peab võtma endale eesmärgiks, et toit oleks pestitsiidivaba, kahjulike e-ainete vaba, transrasvavaba.

    Nii see nüüd siiski ka ei ole, et transrasvad on absoluutselt igas koguses ohtlikud. Maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO soovituse kohaselt ei tohiks transrasvade sisaldus kogu päevasest energiast ületada ühte protsenti. Kui nüüd kohuke kaalub 48 grammi, selle glasuur mõne grammi ja selles on omakorda kasutatud mingit kogust transrasvu, siis tuleb kogus tühine. Igasugu võiasendajad, võidemargariinid jms. on muidugi teine teema.

    Kahjulikke säilitusaineid ei tohiks toidus juba praegu üldse olla, aga igal juhul oleneb kõik ka siin kogusest. Hulk väga looduslikke aineid rikub üleliigsel tarvitamisel tervist, sidrunhape näiteks.

    No näiteks liigesehaigused- artriit,akne, nendega saab tulemusi piimavaba dieediga.

    Allikas?

    Absolutiseerimine on probleem tõesti ja ma saan aru, et see ongi põhiline küsimus siin.Kes loeb välja koduleheküljelt, et “võib” tähendab enamust,kes loeb välja, et see kindlasti see ravib

    Tegelikult tähendab “võib” kuitahes väikest võimalust. See ongi probleem – konstruktsioone nagu “võib mõjutada”, “võib põhjustada” jne. on väga tihti võimatu kontrollida ja neil puudub praktiline väärtus. Jah, paljugi on võimalik, aga tõenäosus on väike. Nagu ma kuskil juba ütlesin, ka mõne kauge tähe ümber tiirleva planeedi orbiit võib mõjutada minu südametegevust. Aga see mõju on tühine. Niisugused kvantifitseerimata väited on kas puuduliku kodutöö või otsese hämamissoovi tunnuseks.

  25. Okei, ROLE-st saime valesti aru siis.Ma üritasin öelda, et role ei kuulu ETTA toitumisterapeutide ühingusse.Meil ei tegeleta veregrupidieediga.
    Kuigi ROLE programm pole teaduslikult tõestatud nii -öelda, nagu ka veregrupidieet, siis võin öelda, et kõik toidud, mis mulle veregrupidieedi järgi ei sobi, neile olen ka allergiline.Ja lahussöömine on loomulik.Eelajalooliselt sõime me ju ikka üht toiduainet korrga(lükage ümber kui vale).Sedasi söövad ka imikud, nad söövad korraga üht toiduainet, kui valida antakse.

    Tore, kui arstid saavad pärmseenega hakkama, kuid miks siis ikka ja jälle võib avalikest foorumitest leida sellekohaseid kaebuseid, et arst kirjutas antibiootikume, kuid need ei aita, seen tuli tagasi jne.Ja miks see pärmseen üldse tekib.Umbluulasena väidan, et toidust.

    Ravimiseks ja ravi osana tuleb lisaks inimese toitumine üle vaadata.Kui see pole arsti ülesanne, kes seda teeb siis?Meil pole ju kedagi.Toitumisteadlased võivad ju raamatuid välja anda ja artikleid kirjutada, aga see jõuab vähesteni.Vaadates järjekordset tormi ja sõda , mis toimub poes, kui suhkur on odavmüüki pandud, siis paratamatult võib öelda, et nende teavitustöö on puudulik.

    Arstid jah, tegelevad ravimisega, kuid tekib küsimus, miks on vaja nii palju ravida.Kui te näeksite keskmise eestlase menüüd(jajaa, kust mina tean milline see statistiline keskmine on eks.), siis te oleksite shokeeritud.See koosneb põhiliselt lihast(töödeldud glutamaadiga), rohketest piimatoodetest, rafineeritud suhkrutest, leivast -saiast.Kui veab on sinna mõni tomat ja kurk ära eksinud .Äärepealt oleksin veel unustanud makaraonid ja kartuli,hehe.Sedasi haigestutaksegi. Ja nüüd tekibki küsimus, kas on vaja kohe ravimid peale panna, või äkki üritaks vaadata inimese söögi üle?Tundub loogiline eks, aga seda ei tehta.

    Laktoositalumatusega on meditsiin kursis tõesti.Inimesed on need , kes pole kursis sellega, kas neil on talumatus või mitte.Gluteenitalumatus on ohtlikum, loodan, et siis ka sellega kursis oldakse.

    WHO ütleb et ei tohi üle 1% tarvitada, seetõttu, peab tarvitama 1%? Kahjulikku asju ei saa soovitada.Tehku mingi teine tabel nende asjade piirnormide seadmiseks.Kõik need võidemargariinid on transrasvu täis ja neid süüakse igapäevaselt.Natuke kohukesest, natuke võist, natuke kalevi shokolaadist.

    Kas ennem oli psüühiline probleem või kehv toit.Kui on konkreetne sündmus elus, siis tõesti psüühika mõjutab seedimist, kui erilist põhjust pole, väidaksin, et toit mõjutab.Ning isegi, kui on psüühiline probleem esimesena, siis miks oleks see nii vastumeelne idee toitumisega kaasa aidata?See on mu enda mõttekäik, pole mingeid teaduslikke aluseid, kellegile ei õpetata seda.

  26. Mi ütles:

    Kui te näeksite keskmise eestlase menüüd(jajaa, kust mina tean milline see statistiline keskmine on eks.), siis te oleksite shokeeritud.See koosneb põhiliselt lihast(töödeldud glutamaadiga), rohketest piimatoodetest, rafineeritud suhkrutest, leivast -saiast.Kui veab on sinna mõni tomat ja kurk ära eksinud .Äärepealt oleksin veel unustanud makaraonid ja kartuli,hehe.Sedasi haigestutaksegi.

    Sooviks saada toiduainete ja haiguste nimekirja, et mis mida täpselt põhjustab. Milline toiduaine põhjustab näiteks nohu? Kui valutab küljekont, mida siis on valesti suhu pistetud?

  27. Ja lahussöömine on loomulik.Eelajalooliselt sõime me ju ikka üht toiduainet korrga(lükage ümber kui vale).

    Minu teada ei anna seda väidet praegu ei kinnitada ega ümber lükata. Raske öelda, mida täpselt nois pottides keedeti, mille killud välja tulevad – suppi või paljast liha…? Mu meelest oleks supp loogilisem, sest siis saaks ühe keeduga rohkem asju keedetud. Aga ei tea. Päris metsikult elades söödi ilmselt ikkagi seda, mida kätte saadi, selles järjekorras ja koguses nagu kätte saadi.

    miks siis ikka ja jälle võib avalikest foorumitest leida sellekohaseid kaebuseid, et arst kirjutas antibiootikume, kuid need ei aita, seen tuli tagasi jne.Ja miks see pärmseen üldse tekib.Umbluulasena väidan, et toidust.

    Foorumites kurtmisi on raske kommenteerida. Seda, miks pärmiseen mõnikord vohama hakkab, ei oska vist keegi päris täpselt öelda. Mis uuringute tagajärjel on ilmnenud, et just toitumisel on otsustav roll?

    Vaadates järjekordset tormi ja sõda , mis toimub poes, kui suhkur on odavmüüki pandud, siis paratamatult võib öelda, et nende teavitustöö on puudulik.

    Hah, paljudel inimestel seisis enne Euroopa Liiduga liitumist varutud suhkur mitu aastat kodus. See oli pigem massipsühhoosi ilming.

    Arstid jah, tegelevad ravimisega, kuid tekib küsimus, miks on vaja nii palju ravida.Kui te näeksite keskmise eestlase menüüd(jajaa, kust mina tean milline see statistiline keskmine on eks.), siis te oleksite shokeeritud.

    Mind on väga raske shokeerida. Aga kust sa ikkagi tead, milline see keskmine on?

    See koosneb põhiliselt lihast(töödeldud glutamaadiga), rohketest piimatoodetest, rafineeritud suhkrutest, leivast -saiast.Kui veab on sinna mõni tomat ja kurk ära eksinud .Äärepealt oleksin veel unustanud makaraonid ja kartuli,hehe.Sedasi haigestutaksegi.

    See on nüüd küll väga julge üldistus. Niimoodi teenitaksegi uhhuulase nimetus ära. Jälle samad puudused, mis eespool: pole juttu sellest, mis haigustesse niimoodi haigestutakse, mis sagedusega, mis ainete puudusel jne. Kliiniliselt väljenduvat vitamiini- või mikroelementide puudust hankida ei ole üldse nii kerge.

    Laktoositalumatusega on meditsiin kursis tõesti. Inimesed on need , kes pole kursis sellega, kas neil on talumatus või mitte.

    Laktoositalumatuse kliiniliste nähtudega on nende ilmnemisel üsna raske mitte kursis olla.

    WHO ütleb et ei tohi üle 1% tarvitada, seetõttu, peab tarvitama 1%?

    Ei. Aga võib arvata, et selle tagajärjel ei juhtu ka midagi. Ei ole mõtet inimesi ka hirmutada iga viimase kui transrasvu sisaldava kommi pärast, nagu Evelyn Ilves tegi.

    Kõik need võidemargariinid on transrasvu täis ja neid süüakse igapäevaselt.

    Jah, sellepärast ma neid mainisingi. Neid pean isegi solgiks ja neist võib tõesti saada märkimisväärse koguse transrasvu kätte.

    Kas ennem oli psüühiline probleem või kehv toit.

    Kuidas kunagi. Need ei pea aga üldse seotud olema. Kehv toit ei ole kõigi hädade põhjustaja.

  28. Mi ütles:

    Kahjulikku asju ei saa soovitada.

    Teadupärast on vesi kahjulik, võib inimese sajal ja seitsmel moel ära tappa. Veemürgistus, lämbumine, jääkuubikud hingekurgus, kristalliseerumisest põhjuv kudede kärbumine ja aurupõletus on ainult algus. Järelikult ei saa Mi’le soovitada vett ega ühtki toiduainet, mille sees vett on või mille tootmisel vett kasutatud on.

  29. Mi ütles:

    kas on vaja kohe ravimid peale panna, või äkki üritaks vaadata inimese söögi üle? Tundub loogiline eks, aga seda ei tehta.

    Te olete halvasti informeeritud, ausalt. Keegi on Teile kärbseid pähe ajanud.

    Mul on kaks kroonilist tervisehäiret ja mõlema puhul on päris arst esimeste asjade hulgas minuga rääkinud toiduvalikust — eelkõige sellest, kuidas seda muuta nii, et kroonilised haigused vähem avalduksid. Ja see ei ole olnud üldsõnaline “toitu-tervislikult”-loeng, vaid biokeemiliselt täiesti põhjendatud jutt.

    Ja kui arst mõnele mu küsimusele täpselt vastata pole osanud, kuna vastuseid pole veel leitud (nt millest konkreetselt tekivad allergiad ja kuidas täpselt on need seotud muude tervisehäiretega), siis on nad seda ka ausalt tunnistanud. Üks lubas isegi pärast järgmist temaatilist konverentsi, kuhu ta läheb, materjale jagada, kuna terendavat põnev paradigmanihe.

    Ükski libaravitseja midagi sellist ei tee. Neil on vajalikud vastused alati laest võtta — halva karmani välja.

  30. Kui Kriku soovib konkreetsust, siis vastavasisulised uuringud on loomakasvatusõpikutes kindlasti olemas.
    Valkude, mineraalainete ja teiste vajalike ainete optimaalsed kogused lindude, kalade ja loomade erinavates kasvufaasides on saadud laiapõhjaliste söötmiskatsete tulemusena.

  31. Eks kerge nohu suve üleminekul sügisesse on normaalne.Pidev nohu on siis pigem põhjustatud toitainete puudustest, mitte kindlast toidust.Immuunsus on nõrk, ei tule toime.Seda tuleb vereproovist vaadata, mis puudus teil konkreetselt on, või menüüd analüüsides järgi vaadata.

    Kes seda teab, mis järjestuses me eelajalooliselt toitusime.Praegu võime ainult vaadelda seda, mida teevad loomad looduses, või meie imikud/lapsed. Nii palju tahaks öelda, et paleoliitline dieet sisaldas vähe tervailja või üldse mitte, ei sisaldanud piima ja suhkrut(tänapäevasel kujul), seega pole ime, et nende toitudega raskusi on.Teen uhhuuliku oletuse, et meie genoom pole nende toitudega harjunud.Isegi lugesin biomedcentralist ühte uuringut selle dieedi kasulikkuse kohta , inspireerisite mind siin kõik.

    Pärmseen toitub suhkrust/süsivesikutest.Pole mõtet väita, et neid ei sööda liigselt. Mul ei ole teile mingit uuringut anda, minge poodi ja vaadake, mida inimesed lettidele asetavad.Mitte, et neil sealt lettidelt midagi eriti head võtta olekski.

    Võrdlus veega on väga imelik.See oleks teil nagu südameasi, et seal ikka need transrasvad pesitseksid.

    Näide tüüpilisest menüüst on selgelt puudulik juurviljade/puuviljade poolest.Need peaksid moodustama 75 -85% toidust (Zilmer), aga näite põhjal moodustavad 10 %.Küllap teate isegi, mis haigused võiksid ilmneda, kui proportsioonid on nii suurelt paigast ära.NIng alati ei pea esinema konkreetne haigus.Loeb ka enesetunne.

    Laktoositalumatuse sümptomid on paraku mõnede jaoks siiski, miskit, mis on normaalne ja ei kvalifitseeru haiguse alla.Lugege foorumeid , saate aimu inimeste mõttekäikudest.

    Tore kuulda, et mõni arst siis toitumisest ka räägib.Minu tunnustatud gastroenteroloog luges mulle allergiad ette ning siis oli kabinetist välja saatmine, ta isegi ei keelanud mul neid asju süüa.Perearstist ei hakka üldse rääkimagi.

  32. Pidev nohu on siis pigem põhjustatud toitainete puudustest, mitte kindlast toidust.Immuunsus on nõrk, ei tule toime.Seda tuleb vereproovist vaadata, mis puudus teil konkreetselt on, või menüüd analüüsides järgi vaadata.

    See hakkab juba tüütuks minema. Ma olen kaks korda tulutult küsinud viiteid uuringutele, mis näitaks toitumise seost sinu poolt nimetatud terviserikkega. Praegu küsin kolmandat ja viimast korda.

    Nii palju tahaks öelda, et paleoliitline dieet sisaldas vähe tervailja või üldse mitte, ei sisaldanud piima ja suhkrut(tänapäevasel kujul), seega pole ime, et nende toitudega raskusi on.Teen uhhuuliku oletuse, et meie genoom pole nende toitudega harjunud.

    Sama võib ka mesoliitilise dieedi kohta öelda. Eestiski aga algas neoliitikum koos põllumajandusega ca. 7000 aastat tagasi. Piisavalt kaua, et evolutsioonilised muutused tekiksid (nii ainevahetuse kui soolestikus pesitsevate mikroorganismide osas).

    Pärmseen toitub suhkrust/süsivesikutest.Pole mõtet väita, et neid ei sööda liigselt. Mul ei ole teile mingit uuringut anda

    Väga kahju, et ei ole. Kuna meditsiin on tõenduspõhine loodusteadus, tuleks tõendamata väidete esitamisest hoiduda.

    Näide tüüpilisest menüüst on selgelt puudulik juurviljade/puuviljade poolest.Need peaksid moodustama 75 -85% toidust (Zilmer)

    Viide?

  33. 7000 a on piisav aeg,et tekiks kohandumine toiduga…Sel juhul, kas meie esivanemad elasid siin 7000 a tagasi?Kahtlen selles, on suhteliselt teada fakt, et Eestit on läbinud suur hulk geneetilist materjali.
    Kui väita et põhiline geneetiline baas on siiski kogu selle aja siin paiknenud, siis miks esinevad toitumuslikud probleemid?Järelikult, pole 7000 a piisav aeg.

    Pärmseene vohamine on kontrolli alla saadud suhkru, alkoholi, süsivesikute ja pärmivaba dieediga.Terve internet kubiseb artiklitest/kogemustest. Sööge päev otsa suhkruseid/süsivesikute rohkeid toite ning tulemus peaks tuntav olema.Järgige sellist eluviisi pikemalt ning tulevad ka teised sümptomid.Nt Dida toidulisandil on kirjas, et vältida tuleb eelnimetatud aineid.Kas suur ravimikompanii hämab?
    Mai Maser ei lükanud toitumise seost kandidoosiga ümber, kui ta vastas lugejate küsimustele delfis.Ta isegi loetles, mida tuleks süüa.Uhhuulane?

    Zilmeri juurvilja protsendid võtsin õhtulehe artiklist.Tüüpilise menüü osa polnud tema lause, see oli minu kokkuvõte enda klassikaaslastest, vanematest, sugulastest, sõpradest, klientidest, söögikohtade valikust, inimestest, kellega olen kokku puutunud praktika alaselt ning poes pakutavast.Ei väida, et kõik nii ebatervislikud on.

    Nohu on ilmselgelt seotud immuunsüsteemiga.Ning kuigi imuunsüsteem sõltub paljuski pärilikkusest ning vahel aktiveerub ka pingelanguse korral, siis ei saa mitte kuidagi väita, et vitamiini või muude ühendite puudus, ei aita kaasa selle langusele.
    Väike lõiguke, karta on, et pole piisavalt teaduslik teie jaoks, aga üritada võib:
    Immune system maintenance requires a steady intake of all the necessary vitamins and minerals. This can be accomplished by eating a well-balanced diet including plenty of fruit and vegetables, yoghurt products on a regular basis. To date, most studies show that supplements do not stimulate immune response in healthy, well-nourished individuals. However, a recent study among elderly people showed that a multivitamin and mineral supplement can boost their immunity.
    http://www.medicalnewstoday.com/articles/13904.php

    Natuke immuunüsteemist ja artriidist seotud toiduga
    http://www.sciencedaily.com/re.....192956.htm

    Arvan, et mõttetu on jätkata seda vaidlust, kuna ma näen, et ainus asi mida teil vaja on , on rottide peal tehtud katsed ning praktiline elu/kogemused ei mängi rolli.
    Jätan siia siiski ühe ilusa tsitaadi Selma Teesalult

    “Soolestiku mikrofloora on otsekui immuunsüsteemi esimene kaitsevall. Meie tervist mõjutab kõik, mis läbib seedetrakti.”

  34. @Mi:Keegi polegi väitnud, et toit ja söömine ei mõjuta inimese tervist. Kindlasti mõjutavad.

    Kuid kui sa väidad, et mõned toiduained teevad haigeks (leib, sai, piim?), siis ütle konkreetselt, et milline toiduaine põhjustab millist haigust. Seda teab igaüks isegi, et kui immuunsüsteem on nõrgenenud, siis suurema tõenäosusega tuleb nohu kallale. Immuunsüsteemi mõjutavad arvatavasti palju rohkem teised tegurid kui et söök. (Külmetamine, une kogus ja kvaliteet jms)

    Kui sa lähed praegu välja, hüppad korraks merre, siis üsna suure tõenäosusega on sul homme nohu ja seda vaatamata sellele, et milliseid delikatesse sa täna söönud oled…

  35. Kulub ikka ära vahepeal meelde tuletada, et tervislik toit on oluline (mullegi näiteks) Otsisin mina välja “Tervise Teejuhi” 1988 lk 196-236 sisaldab peatüki M.Uibo” Ratsionaalne toitumine”. Usutavasti ei tohiks sellegi järgi toitudes mingeid avitaminoose tekkida, ma loodan.

  36. dig ütles:

    Üks Duane Gish või tema moodi galopeeriv Kent Hovind jaksab rohkem jama kokku keerata kui kümme pöidlapandat lahti kirjutada. :-( Sellepärast ongi mõtet postituses sisalduvad jamad üle lugeda: kui üks-kaks-kolm on, võib nende lahkamisest abi olla, aga polüjamalikud sõnavõtud on tavaliselt pärit mingisuguse jamakoolituse konspektist, kus jama settib ja kontsentreerub ja ratsionaalse käsituse vastu kooriku peale ehitab.

    täpselt minu seisukoht! olles aktiivselt eesrindel ja vaenlase tagalas juba vähemalt 5-6 aastat ägedaimate uhhuude ja nende naiivikutest käsilastega jamaloogilist võitlust pidanud, olen samuti märganud, et kui mõne üksiku jamaga tuleb päevavalgele mõni muidu tavaline inimene ja talle ilusasti ära seletada, milles jama seisneb, saadakse sellest enamasti aru ja minnakse sellest edaspidi ringiga mööda. kui aga kuskil esineb tõsisem jamakontsentraat, võib olla kindel, et selle ümber on koondunud ka suurem parv näljaseid jamakärbseid, kes vastavad igale su katsele jama kontsentratsiooni vähendada vihase massirünnakuga ega anna sulle eriti võimalustki seletustööd teha. selle paari repliigi kohta, mida sul ehk õnnestub jamakontsentraati segada võib öelda umbes nagu et tilk tõrva rikub meepoti (mida ma muide ise üldse õigeks ei pea) aga tagurpidi – tilk mett ei riku tõrvapütti, jama kontsentratsioon märkimisväärselt ei lange ja ainsaks võimaluseks jääbki ehitada jamapesa ümber kõrge traataed, lasta sinna paarisaja-iroonine irooniavool sisse ja riputada ja meetri taha suured punased sildid: ETTEVAATUST! JAMA! ma ei tea, eluohtlike kohtade, näiteks miiniväljade ja vanglatega niimoodi tehakse ja ma pole eriti näinud, et mõne mainitud aia taga istuks valvekommentaator, kes igale ligitükkijale lõhkeainekeemia, mehaanilise füüsika, sapöörinduse või õigusteaduse ja pönitentsiaarpsühholoogia alast loengut peaks, seletamaks, miks sildistatud koht uudishimulikule ohtlik on. enamasti on sellistest siltidest ikkagi kasu, sest enamus inimesi on suutnud end neist eemale hoida.

    muidugi…ohuallikast eraldiseisvas kohas tehakse loomulikult põhjalikumat selgitustööd, millest iga huviline osa saab võtta aga oleks ilmselt liig eeldada, et iga vangla juurde ehitataks õigusinstituut ja politseiakadeemia ning iga leitud pommi või miinivälja kõrvale loodaks keemia-füüsikainstituut, sõjakool ja mäetööstuskooli filiaal ühes kõige vajaliku sisseseade ja personaliga.

    parandage mind kui ma milleski eksisin.

  37. Lakooniline jamakssildistamine on kontraproduktiivne, natuke võiks ikka selgitada. Arvamusele, et tarvis on eestikeelset sagedamini esinevate jamade pidevalt värskendatavat veebikogumikku, millele vajadusel viidata, kirjutan kahe jäsemega alla. Olen valmis osa oma nappi vaba aega panustama nt vajalike materjalide tõlkimisse või keelekorrektuuri (ehkki Kriku on selles kindlasti pädevam).

  38. Mi ütles:

    Kui te näeksite keskmise eestlase menüüd(jajaa, kust mina tean milline see statistiline keskmine on eks.), siis te oleksite shokeeritud.See koosneb põhiliselt lihast(töödeldud glutamaadiga), rohketest piimatoodetest, rafineeritud suhkrutest, leivast -saiast.Kui veab on sinna mõni tomat ja kurk ära eksinud .Äärepealt oleksin veel unustanud makaraonid ja kartuli,hehe.Sedasi haigestutaksegi.

    ma olen umbes viimased 30 aastat seda õudust (ohtrsalt liha, ohtralt kartulit, eriti praetud toite, võid, saia, leiba, piima, juustu (ilmselt püsib eesti juustutööstus suuresti just tänu minule elus), vorsti jmt) söönud. suuremat osa juurikaid ja rohelist kardan nagu tuld, söön tihti ebaregulaarselt, töönädala lõpetan pudeli viskiga, teen päevas paki suitsu ja kõige selle juures ei ütleks sugugi, et ma end eriti haigena tunneks. maksimaalselt korra aastas, millalgi külmel, niiskemal ajal lööb üheks õhtuks kõvema palaviku üles aga järgmiseks hommikuks on see läinud (ilmselt tõend immuunsüsteemi tõhusast toimimisest). omas tutvuskonnas söövad peaaegu kõik samamoodi ja ärasuremise plaane ei tee veel keegi.

    ilmselt on siin jälle tegu tüüpilise uhhuuvärgiga, mis sünnib sedasi, et vaadeldakse teooriat toetavaid üksikjuhtumeid, teooriat mittetoetavad juhtumid heidetakse kergekäeliselt kõrvale ja kujutatakse ette, et nii ongi.

  39. Mart K. ütles:

    Lakooniline jamakssildistamine on kontraproduktiivne, natuke võiks ikka selgitada.

    Vanglaga võrreldes, vangile võiks ikka vihjata, mille eest ta istuma pandi.
    Vangide endiga sellist muret pole, neist püütakse lausa meeleheitlikult korralikke inimesi teha. Kui ei õnnestu, nihutatakse korralikuks olemise piire.

  40. Mart K. ütles:

    Lakooniline jamakssildistamine on kontraproduktiivne, natuke võiks ikka selgitada.

    kui inimene ise küsib ja uurib ja muidugi dialoogivalmidust ilmutab, siis võib ikka selgitada. paraku juhtub nende selgitustega tihti igasugu tobedaid asju.

    näiteks selline lugu, et uhhuulane adapteerib üsna ruttu skeptiku relva – viiteküsimise ja hakkab seda skeptikust usinamaltki kasutama, nõudes lõpuks puhtalt jonni pärast viiteid ka kõige elementaarsemate asjade kohta, minnes välja isegi sinnamaale, et sult nõutakse tõendeid selle kohta, et sa üleüldse eksisteerid (ilmselt püüdega naeruvääristada üleüldist tõestamiskohust).

    järgmiseks on uhhuudel kummaline komme kõige ja kõigi peale solvuda, mistõttu on temaga vestlemine väga närvesööv kuna pead pidevalt jälgima, et sa jumala eest talle “neeger” ei ütleks. seejuures – kui neegrite puhul on asi enam-vähem selge, et n-sõna on ebatervitatav, siis uhhuude puhul ei tea sa iial, milline sõna kellegi konkreetse jaoks see x-sõna on ja seega tekib jõle tihti paksu verd.

    rohkem ei viitsi praegu probleeme kirjeldada – eks see ole tegelt selline teema, mis nõuaks lausa paksu raamatu kirjutamist :-)

  41. @K_V:

    see sõltub taas vangist. märkimisväärne osa vange istub vangis peaaegu omal vabal tahtel ja seega teavad päris hästi, mille eest nad seal on. need, kes seda ei tea või sellest aru ei saa, polegi üldjuhul vanglas vaid ühes teises kinnises asutuses, kus neid ravida püütakse.

    siin paralleele tõmmates – minu arvates võiks ka igasuguseid uhhuufoorumeid hullumajadena käsitleda. neile tuleb kõrge traataed ümber ehitada, see hoiatavate siltidega tähistada ja irooniavool sisse lasta. sisenemine omal vastutusel. muidugi on hea kui hullumajas ka mõni tohter töötab aga enamuses uhhuufoorumites on sellised täitsa olemas.

  42. Jason ütles:

    Mi ütles:

    Kui te näeksite keskmise eestlase menüüd(jajaa, kust mina tean milline see statistiline keskmine on eks.), siis te oleksite shokeeritud.See koosneb põhiliselt lihast(töödeldud glutamaadiga), rohketest piimatoodetest, rafineeritud suhkrutest, leivast -saiast.Kui veab on sinna mõni tomat ja kurk ära eksinud .Äärepealt oleksin veel unustanud makaraonid ja kartuli,hehe.Sedasi haigestutaksegi.

    ma olen umbes viimased 30 aastat seda õudust (ohtrsalt liha, ohtralt kartulit, eriti praetud toite, võid, saia, leiba, piima, juustu (ilmselt püsib eesti juustutööstus suuresti just tänu minule elus), vorsti jmt) söönud. .

    Seda kutsutakse individuaalseks.Sinusuguseid inimesi leidub.Kes teab kui vana sa hetkel oled, võib-olla on sul hea geneetiline materjal, võib -olla hõiskad ennem õhtut.Kui tervis korras pole vaja muudatusi teha.Kuid meie tervishoiusüsteemil tööd jagub, seega kõigi kohta ei saa seda väita.
    See on see loogika, et kui minul on niiviisi toitudes kõik hästi, siis saavad ka teised hakkama.Samamoodi väide, et me oleme kohandunud teraviljade/piimaga.Kes on seda taluvust mõõtnud, kas kõik eestlased on talumatuste suhtes testitud, ja on tehtud statistiline analüüs ning uuring?(õppisingi viite küsimuse ära, ja isegi mitte kiusu pärast).

    Ma ei viitsi teiega enam vaielda, tunded on kindlasti vastastikused.Vastupidiselt sellele, mida üritate siin väita, olen ma vägagi võimeline kahtlema selles mis meile õpetatud on ja kui ma kunagi leian et eksisin, siis tulen siia ja tunnistan üles.Sinnamaani olen siiski suhteliselt veendunud, et nohu on seotud immuunsusega ja immuunsus on seotud toitumisega.(NB-seda ei õpetatud kursusel-mu omalooming)

    Teie tegevuse efektiivsuse tõstmiseks oleks tõesti mõttekam jama hüüatused ära lõpetada, keda nendega ikka veennab.

  43. Mi ütles:

    Sel juhul, kas meie esivanemad elasid siin 7000 a tagasi?Kahtlen selles, on suhteliselt teada fakt, et Eestit on läbinud suur hulk geneetilist materjali.

    Eesti on olnud alates jääst vabanemisest püsivalt ja järjepidevalt asustatud ja ei ole ühtegi põhjust arvata, et 7000 aastat tagasi ei elanud siin meie esivanemad. Seda enam, et kammkeraamika kultuure seostatakse üldjuhul soome-ugri rahvastega.

    Üleval ajasin siiski jama – esimesed teravilja (kaera) õietolmu leiud Eestis pärinevad ajast 6000 aastat tagasi. Oder ja nisu järgnevad 500 aasta jooksul. Palun vabandust! Aga ka 6000 aastat on piisavalt pikk aeg. Suurem osa põhitoidust saadi maaviljelusest alates nöörkeraamika kultuurist 5000 aastat tagasi. Ja ka see on piisavalt pikk aeg.

    Kui väita et põhiline geneetiline baas on siiski kogu selle aja siin paiknenud, siis miks esinevad toitumuslikud probleemid?Järelikult, pole 7000 a piisav aeg.

    Tautoloogia – probleemid tulenevad kohastumatusest toiduga ja kohastumust ei saa olla, sest esinevad probleemid.

    Pärmseene vohamine on kontrolli alla saadud suhkru, alkoholi, süsivesikute ja pärmivaba dieediga.

    See ei tähenda, et liigne suhkru ja süsivesikute söömine põhjustab pärmiseene vohamist. Kontrolli alla saamiseks aga kasutatakse ka muid ravimeetodeid peale dieedi.

    Zilmeri juurvilja protsendid võtsin õhtulehe artiklist.

    Viide?

    Nohu on ilmselgelt seotud immuunsüsteemiga.Ning kuigi imuunsüsteem sõltub paljuski pärilikkusest ning vahel aktiveerub ka pingelanguse korral, siis ei saa mitte kuidagi väita, et vitamiini või muude ühendite puudus, ei aita kaasa selle langusele.

    Järjekordne umbmäärane (kvantifitseerimata) väide.

    Arvan, et mõttetu on jätkata seda vaidlust, kuna ma näen, et ainus asi mida teil vaja on , on rottide peal tehtud katsed ning praktiline elu/kogemused ei mängi rolli.

    Justnimelt praktiline elukogemus meie puhul mängibki rolli. Meil on kõigil hulgaliselt kogemusi sinusuguste inimestega, kes püüavad oma väiteid võimalikult ebakonkreetselt sõnastada, ei pea seejuures kinni loogikareeglitest, ei esita viiteid ega vasta täpsustavatele küsimustele.

  44. Salvey ütles:

    Otsisin mina välja “Tervise Teejuhi” 1988 lk 196-236 sisaldab peatüki M.Uibo” Ratsionaalne toitumine”. Usutavasti ei tohiks sellegi järgi toitudes mingeid avitaminoose tekkida, ma loodan.

    Kliiniliselt väljenduva vitamiinipuuduse vältimine on väga lihtne. St. vähegi normaalselt toitudes on seda väga raske hankida.

  45. Mi ütles:

    Sinnamaani olen siiski suhteliselt veendunud, et nohu on seotud immuunsusega ja immuunsus on seotud toitumisega.

    Aga mis annab sulle veendumuse, et just toitumine on otsustav tegur? Nohul ja immuunsusel on veel suure hulga asjadega igasuguseid põnevaid seoseid.

    Hea näide kvantifitseerimata ehk siis umbmäärasest väitest: “on seotud” läheb ilusti ühte ritta väljenditega “võib mõjutada” jms.

    Selliste väidete äärmuslik vorm esineb kujul “kõik on kõigega seotud”, mida uhhuulased lõpliku argumendina lajatada tavatsevad, kui neil enam midagi muud öelda ei ole. Kõlab hästi tähendusrikkalt ja katsu sa tõendada, et ei ole :) Aga sisuliselt on see argument jama või õieti ei olegi argument, sest selle abil ei saa tõestada ühegi väite eelistatavust ühegi teise väite ees.

  46. Kas ma saan õigesti aru, et kui eestlaste populatsioonile /sisserändajatele poleks toit sobinud, siis nad ei elakski üldse siin? Sest ma vaidleksin vastu, paar allergiat ei tapa või aja ära kedagi, need kõigest langetavad elukvaliteeti.Ja ikkagi, ei saa teha üldistust, et me oleme kohastunud sellise toiduga, kuna toidutalumatused esinevad ning enamik Eesti populatsioonist on testimata(lükage ümber kui vale)

    Ma ei väida, et nohu ainsaks põhjuseks on toitumine.Ma väidan, et nohust taastumisele saab aidata kaasa toitumisega, juhul kui on tegemist toitumusliku defitsiidiga, mida ma arvan, et keegi ei uuri nohu korral.Seda kas toitumisega saab kaasa aidata ka teiste põhjustajate puhul ei oska pakkuda, kuna ei tea ,mis need on.Valgustage mind!
    Suvaline uuring toidu ja infektsioonide seosest:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9701160

    Zilmeri – http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=174979

    Kas ma sain õigesti aru,et meditsiin, ei tea mis põhjustab pärmseent, aga seda ravitakse ikka?Kuidas see on võimalik?

  47. Ja ikkagi, ei saa teha üldistust, et me oleme kohastunud sellise toiduga, kuna toidutalumatused esinevad ning enamik Eesti populatsioonist on testimata(lükage ümber kui vale)

    Samal põhjusel ei saa teha ka üldistust, et me ei ole teravilja söömiseks kohastunud.

    Ma ei väida, et nohu ainsaks põhjuseks on toitumine.Ma väidan, et nohust taastumisele saab aidata kaasa toitumisega, juhul kui on tegemist toitumusliku defitsiidiga, mida ma arvan, et keegi ei uuri nohu korral.

    Miks peaks eeldama, et see põhjus vähegi märkimisväärsel hulgal juhtudest rolli mängib? AIDS-i testi ka näiteks nohu puhul ei tehta, kuigi kindlasti võib sellest tulenev immuunsuspuudulikkus avalduda ka nohuna.

    Seda kas toitumisega saab kaasa aidata ka teiste põhjustajate puhul ei oska pakkuda, kuna ei tea ,mis need on.Valgustage mind!

    http://www.hambaarst.ee/artikkel.php?id=546

    Zilmeri – http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=174979

    Zilmer ei ütle ju seal, et juur- ja puuvilju tuleks süüa 75-85% ulatuses. Ta ütleb, et 75-85% ulatuses tuleks süüa taimset päritolu toitu. Ka teraviljatooted on taimset päritolu. Artikli sabas on tasakaalustatud toitumise menüü, mis lükkab ümber enamiku sinu väidetest käesolevas teemas.

    Kas ma sain õigesti aru,et meditsiin, ei tea mis põhjustab pärmseent, aga seda ravitakse ikka?Kuidas see on võimalik?

    Meditsiin ei tea, mis täpselt paneb pärmiseene vohama, aga teab üsna hästi, kuidas seda tappa.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga