Kvantripatsi testimine Pealtnägijas, protokoll (+pildid)

8. oktoobril kirjutasin sellest, et käisin Pealtnägija saates kvantripatsit testimas (vaata 13. oktoobri Pealtnägijat).

Kvantripatsi kodulehel on juttu pikemalt — kel aega ja tuju kehv, siis naeruteraapiat saab seal ikka, aga testimise puhul on kõik see vähese tähtsusega. Esimeses lähenduses pole meil vaja teada või oletada mingi asja tööpõhimõtet, vaid esmalt ikka uurime, kas see ikka üldse töötab, nagu väidetakse. Kas üldse mingi juhuslikkusest erinev mõju on tuvastatav.

Üldteave

Katse toimumise aeg: 8. oktoober 2010, ennelõuna.
Katse toimumise koht: ETV stuudio Tallinnas aadressil Gonsiori 27.
Osalejad: Ainar Leppik, Roald Johannson, Martin Vällik; veel oli juures võttegrupp — kaameramees, helitehnik, valgustaja.

Katse eesmärk

Testida kvantripatsi väidetavat mõju inimese tasakaalule topeltpimeda katsemeetodi abil.

Taust ja kaalutlused

Internetis ringi surfates, hakkab silma, et kvantripatsi mõju tõestamiseks kasutatakse üht või teist sorti tasakaalutesti. Väide kõlab, et ilma kvantripatsita on inimese tasakaal kehvem, kvantripatsiga on inimese tasakaal parem. Ja seda siis demonstreeritakse — inimene seisab käed laiali ühel jalal ja testija-kvantripatsi esindaja vajutab käele. Ilma ripatsita kaotab inimene kergelt tasakaalu. Kui inimesele nüüd ripats kaela panna või ta selle kätte võtab, siis piltlikult öeldes võib lausa inimese käe küljes rippuda ja ta tasakaal püsib. Kontrast kahe järjestikuse demonstratsiooni vahel on ilmne.

Küll aga hakkas videotest silma lihtne asi, et tasakaalutestid olid nö avatud ehk nii katsealune kui ka testija teadsid, millise olukorraga neil on tegu. Avatud katsed on avatud ka igasugustele kallutatustele nii katsealuse kui testija poolt. Sellest koorus Pealtnägija testi oluline kriteerium — tuleb teha topeltpime katse, et välistada tahtlikud või tahtmatud mõjutused.

Katseseade

Saatejuht Roald valmistas kolm (kasutasime kahte) välimuselt sarnast medaljoni, ühele oli taha kleebitud kvantripats, teistele münte ja kõigile veel üks tugevast paberist ketas.

Kui mõlemad katsealused olid ruumist väljas, asetasin medaljonid ümbrikusse, kleepisin ümbriku kinni ja murdsin pooleks. Selleks, et mina suudaksin kahel vahet teha, märgistasin ühe ümbriku numbriga 1, teise numbriga 2. Need numbrid ei olnud katsealustele näha. Põgusa välise vaatluse abil ei olnud võimalik neil ümbrikutel vahet teha.

Testijaks oli kvantripatsitega tegeleja Ainar Leppik, testitavaks saatejuht Roald Johannson. Meie kõigi kokkuleppel oli testimise meetodiks sama kirjeldatud ühel jalal seismisega tasakaalutest (vt pilti loo alguses).

Protokollide teke

Protokollimiseks kasutasin kahte paberit. Mõlemale kirjutasin numbrid 1-10, mis tähistasid katse episoode. Ühele paberile kirjutasin mina numbrid 1 või 2 (ja märgid + või -) vastavalt sellele, millise tulemuse sain mündiga kulli (1 ehk +) ja kirja (2 ehk -) visates. Kui tuli kull, siis jätsin katsealustele ümbriku tähisega 1 ehk kvantripatsiga versiooni, kui tuli kiri, siis ümbriku nr 2 ehk tavaliste müntidega versiooni.

Teine nummerdatud paber jäi katsealustele, kuhu nad kirjutasid +, kui Ainar leidis, et testi tulemus vastab kvantripatsi kohalolule või -, kui kvantripatsi kohalolu ei tuvastatud.

Katse käik

Protseduur ise käis järgmiselt:

  • Katsealused toast välja
  • Mina viskasin mündiga (eesti 1-kroonine) kulli-kirja
  • Kirjutasin tulemuse oma paberile
  • Vastavalt mündi näidule jätsin katsealustele ühe ümbriku
  • Mina võtsin teise ümbriku ja oma paberi ning läksin pimedasse toa nurka
  • Katsealused kutsuti ruumi tagasi
  • Roald võttis neile jäetud ümbriku oma kätte
  • Ainar tegi Roaldiga tasakaalutesti
  • Ainar teatas kõva häälega tulemuse
  • Roald kirjutas nende paberile + või –
  • Ja sedasi otsast peale kokku 10 korda

Esimese katse eel tegi Ainar Roaldiga nö kalibratsioonitesti ilma neile jäetud ümbrikuta.

Sedasi tekkis lõpuks kaks sõltumatut rida plusse ja miinuseid.

Katse tulemused

Nr Minu rida Nende rida Tulemus
1 + möödas
2 + möödas
3 + möödas
4 + möödas
5 pihtas
6 pihtas
7 + + pihtas
8 pihtas
9 + möödas
10 pihtas

+ tähendab ‘on ripats’
– tähendab ‘pole ripatsit’

Pihtas: 5
Möödas: 5

Kokkuvõte

Antud katse ei tuvastanud, et kvantripats inimese tasakaalule mõju avaldaks.

Mõni märkus

  • Edaspidi tuleks paremini tagada ja selgelt välja öelda, et ümbrikut saab puudutada ainult testitav. Ei taibanud varem selle peale tulla ja mõned korrad võttis Ainar neile jäetud ümbriku ja ulatas Roaldile. Oleks olnud parem, kui vaid Roald ümbrikku oleks puutunud.
  • Katsete arv (N=10) oli liiga väike selleks, et tulemus oleks statistiliselt oluline. Isegi juhul, kui tulemus oleks olnud 7-9 tabamust, ei tõestaks see kvantripatsi toimimist. (See osa vajaks täpsemat läbiarvutamist, kui suur peaks olema katsete ja sealjuures tabamuste arv, et see statistiliselt oluline oleks.)
  • Pakkusin Ainarile võimalust katset korrata talle tuttava inimesega, kelle kohta ta teab, et tema tundlikkus on suur. Ainar keeldus “mul pole vaja midagi tõestada” vabandusega.

Tasakaalutesti saladuse seletab lahti Austraalia skeptik Richard Saunders:

85 Replies to “Kvantripatsi testimine Pealtnägijas, protokoll (+pildid)”

  1. Carl ütles:

    Petistel ja muudel tolvanitel on huvitav komme saada aru mida tuleb teha, et pääseda karistusest – või nad on lihtsalt õnnelikud idioodid, kes ütlevad lolle asju ja kel veab, et sõnavabadus kaitseb neid.

    Või kui täpsem olla, siis psühhopaatidel on kalduvus paremini kohtusüsteemi manipuleerida osata. Kolm aastat tagasi kirjutas New Scientist Uus-Mehhiko ja Uus-Šotimaa teadlaste tööst:

    Psychopaths tend to be unusually adept at manipulating others, and even the legal system, to their advantage. “In prison, they push administrators to gain better food, resources, or to work outside on road crews,” says Kent Kiehl of the University of New Mexico in Albuquerque.

    To find out how effective psychopaths are at duping parole boards, Steve Porter of Dalhousie University in Halifax, Nova Scotia, studied records of 310 male inmates from a Canadian prison. He found that those termed psychopaths, based on a standard psychological test, were up to 2.5 times as likely as other prisoners to get out of jail early. They were also “much more likely to then violate their parole than non-psychopaths”, he says.

  2. Jäin siin mõtlema selle va “teadususu” teemal. Ma tean, et sellest on kommentaariumis korduvalt juttu olnud ning Martin ja teised on üksipulgi selgitanud, millised on teaduslikul meetodil rajaneva ja religioonipõhise maailmapildi peamised erinevused ja miks teadusliku meetodi pidamist usaldusväärseks ei ole mõistlik võrrelda usuliste tõekspidamistega, aga paistab, et seda tuleb teha ikka ja jälle uuesti. Äkki oleks otstarbekas koostada vastavateemaline üksipulklik artikkel? Võin toimetamisel (või ka tõlkimisel) abiks olla.

  3. Oudekki post paari aasta tagant sobib alustuseks vast küll, aga mulle tundub siiski, et võiks olla üks konkreetne, korralikult vormistatud eestikeelne jutt, millele oleks mugav tulevikus viidata ja mida oleks lihtsam leida.

    Kui selline tegelikult olemas on, andke keegi, palun, viide.

  4. Inimese kätumine ja argumentatsioon jääb sarnaseks olenemata sellest, millist maailmavaadet ta esindab.
    Kuskil veebifoorumis või õllelauas vaidlevate üksikisikute puhul tuleb see “teadususu” sarnasus muu religiooniga ikka päris hästi välja. Vaidluste osapooled esitavad viiteid autoriteetsetele allilakatele, kopeerivad tsitaate, loevad sealt erinevaid asju välja jne. Selge on, et nad ei saa ju ise nende allikate sisu adekvaatsust üle kontrollida. Toimub toetumine autoriteetidele ja selle läbi oma väidete õigustamine.
    Mõttekäik umbes selline: “Kusagil on olemas teaduslik tõde/jumala ilmutus, targad on selle kirja pannud, mina loen ja saan sellest osa. Teisel pool on aga umbluu/vaimupimedus. Toimub võitlus tõe ja vale vahel, mina olen õigel poolel”.
    Mõnel tulisel võitlejal võib peast ka “raksatus” läbi käia, kui tema maailmapilt katki saab löödud ja ta hüppab teisele poole.

  5. uurija ütles:

    Inimese kätumine ja argumentatsioon jääb sarnaseks olenemata sellest, millist maailmavaadet ta esindab.

    Milliste faktidega Sa seda väidet argumenteerid?

    uurija ütles:

    Mõttekäik umbes selline: “Kusagil on olemas teaduslik tõde/jumala ilmutus, targad on selle kirja pannud, mina loen ja saan sellest osa. Teisel pool on aga umbluu/vaimupimedus. Toimub võitlus tõe ja vale vahel, mina olen õigel poolel”.

    dig on nõus Püha Pingviini nimel vanduma, et ta niisugust mõttekäiku ei rakenda. Muide, Erdős Pál’i kirjeldatud Ülima Fašisti Raamat ei mahu ka säärase mõtteviisi sisse sugugi ära.

  6. Mart K. ütles:

    Martin ja teised on üksipulgi selgitanud, millised on teaduslikul meetodil rajaneva ja religioonipõhise maailmapildi peamised erinevused ja miks teadusliku meetodi pidamist usaldusväärseks ei ole mõistlik võrrelda usuliste tõekspidamistega, aga paistab,

    Räägime siin erinevaist asjust.
    Mina räägin maailmapildist kui nähtusest ja maailmavaatelistest vastandumistest kui selle nähtuse ühest omadusest.
    Teie pakute teemaks kahe maailmapildi vastandamist.
    Tõesti, kui leiate mõne ajudoonorist teoloogi, kes teaduslikku tõestust omavale väitele piiblitsitaadiga vastandub, võite ajaloo prügikasti kaane tema kohal võiduka pauguga kinni lüüa.

  7. @Carl:

    Aga kas sa väidad, et õigussüsteem on ideaalne ja kõik pätid saavad karistatud?

    Ma ei ole seda väitnud!

    Raamatuid kus esinevad erakordselt tobedad, vastuolulised ja tõendamata väited, mis on kõigest hoolimata kaitstud sõnavabadusega.

    Olen sellega nõus, aga kõik algab ju kodust. Alati on võimalus keelduda lugemisest, kui raamat ikka nõmedusi täis on!

    nende poolt räägitav jutt(Oprah õnnistusel) on viinud selleni, et paljud lapsed on jäänud vaktsineerimata ja nii mõnedki neist selle tagajärjel surnud erinevatesse haigustesse,

    Vaktsineerimise osas olen Teiega nõus. Kuid tuleks teha vahet oluliste vaktsineerimiste ja kasumiahnusest tingitud paanikatekitamisega – seagripp näiteks. Seagripipaanika – ravimifirmade vandenõu? http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=31600133

    Kas Te pole tähele pannud, et New Age ajupesu on kooskõlas eduteoloogide luulutustega. Mõlemad upitavad inimest, kelle mõtlemisvõime olemasolus võib tõsiselt kahelda, jumala asemele. Kuidas on sellistele siledaks pestud ajudega inimestele midagi võimalik selgeks teha?

    Kuidas sellise asja vastu võidelda? Tehes nii nagu skeptikud – öelda, et nende arvamus on loll, näidata miks see on loll ja tutvustada seda vaatepunkti avalikusele

    Jah, selle vastu tuleb võidelda! Samuti tuleks säilitada kaine mõistus ja kahelda uutes, natuke või palju jaburates teooriates, eriti humanitaaria osas. Mitte kõik neist ei ole õiged.

    Kas skeptikutel on aimu ka selle liikumise – New Age – erinevatest õpetustest? Kas Te polegi kuulnud, et selline New Age ellusuhtumine (mis on väärastunud ja paljuski ebatervislik) on lülitatud „Uue maailma“ „1000 aastase rahuriigi“jne. loojate relvastusse, et muuta normaalne inimene kuulekaks käsutäitjaks, soovitavalt hästi haigeks, et ravitsejad nad terveks raviksid ja oma lõa otsas hoiaksid.

  8. @Oakrock:
    Ei no olgu`nd peale, aga mis teil 1000 aastase rahu vastu on? Mina olen küll rahu poolt ja kord on ka üldiselt parem kui korralagedus. Ja ega tervislike eluviiside harrastamist pole keegi ära keelanud, vastupidi, ikka soovitatakse ju.

  9. K_V ütles:

    Mina räägin maailmapildist kui nähtusest ja maailmavaatelistest vastandumistest kui selle nähtuse ühest omadusest.
    Teie pakute teemaks kahe maailmapildi vastandamist.

    Te rääkisite usust. Kuna ütlesite “ega’s teadususklikkegi religioossetest usklikest muu erista kui vaid nende endi korraldatud sõnamaagia”, oli sellest võimatu kuidagi muud moodi aru saada kui (ühe või mitme) usu vastandamisest nähtusele, milles soovitakse näha veel üht usku.

    Küllap sain veel ühest ja teisest asjast valesti aru. Siiski toetan endiselt mõtet artiklist, mis teeks lihtsalt arusaadavaks, miks teadusliku meetodi võrdsustamine järjekordse usuga religioonide pikas reas pole põhjendatud. Et tulevikus ehk paremini aru saada, näiteks.

  10. Mart K. ütles:

    Siiski toetan endiselt mõtet artiklist, mis teeks lihtsalt arusaadavaks, miks teadusliku meetodi võrdsustamine järjekordse usuga religioonide pikas reas pole põhjendatud.

    Miks mitte.
    Vahest saab ka see selgemaks, mille poolest teaduslik maailmavaade ja teaduse meetod on erinevad mõisted.
    Ja kas mõne maailmavaate puhul saab usu (millessegi) välistada.

  11. @salvey:

    aga mis teil 1000 aastase rahu vastu on? Mina olen küll rahu poolt ja kord on ka üldiselt parem kui korralagedus.

    Selleni jõudmiseks tuleb kõigepealt üle elada III maailmasõda, mida ette valmistatakse. On tõenäoline, et meid on sarnaselt 1939 aastaga Vene mõjusfääri määratud. Poliitika käib kõrgelt üle meie peade.

    Ja ega tervislike eluviiside harrastamist pole keegi ära keelanud, vastupidi, ikka soovitatakse ju.

    Kas kõik New Age soovitused on tervislikud? NB! Meie mõistes „vanaemade tarkusega“ pole sel suurt pistmist. See kompott loodi 19-20 sajandil, mil avastati uuesti vanad teadmised.

    Mis on head tänapäeva „uues maailmas“ levinud anoreksias? Anorektikust arst kaalus surres vähem kui 25 kilogrammi http://www.elu24.ee/?id=723826

    Meditatsioon http://en.wikipedia.org/wiki/Meditation on läänes lihtsustatud äärmuseni, lubatakse kerge vaevaga saavutada kõik vaimsuse kõrgused! Pigem on see peen ajupesu.

    In Zen Yoga, Aaron Hoopes talks of meditation as being an avenue to touching the spiritual nature that exists within each of us.
    At its core, meditation is about touching the spiritual essence that exists within us all. Experiencing the joy of this essence has been called enlightenment, nirvana, or even rebirth, and reflects a deep understanding within us….

  12. Oakrock ütles:

    Selleni jõudmiseks tuleb kõigepealt üle elada III maailmasõda, mida ette valmistatakse.

    Ma olen selles III maailma sõja hirmus terve oma lapsepõlve veetnud. Öösel üle lendavate lennukite mootorimüra kuulanud. (vahest kestis see oma 10 minti ja tundus, et lennati võrdlemisi madalalt), gaasimaski pähepanekut harjutanud jne. Ei ole seda sõda siiamaani puhkenud, ehk läheb edaspidigi õnneks. Ja karta tolle pärast ma ammugi enam ei jäksa.

    Kas kõik New Age soovitused on tervislikud?

    Kaunis keeruline on New Age soovitusi eristada kõikvõimalikest muudest, mis ei pretendeeri võibolla just New Age omad olema.
    Kuid lihtne soovitus tervislikuks toitumiseks on olemas: hoolitsege, et toit sisaldaks sobivas vahekorras vitamiine, mineraale, valke, kiudaineid, rasvu ja süsivesikuid (+ kõikvõimalik muu peenemat sorti kribu-krabu, mida toiduained sisaldavad. Ärge tarbige rohkem kaloreid, kui kulutate. (Ja käige mu sõnade, mitte tegude järgi)

    Mis on head tänapäeva „uues maailmas“ levinud anoreksias?

    mitte midagi ei ole.

    Meditatsioon http://en.wikipedia.org/wiki/Meditation on läänes lihtsustatud äärmuseni, lubatakse kerge vaevaga saavutada kõik vaimsuse kõrgused! Pigem on see peen ajupesu.

    No kui inimestele meeldib mediteerida, mis seal`s paha on. Tervist ei tohiks vähemalt üldjuhul kahjustada (nagu mõned teised omandatud levinud harjumused, näiteks suitsetamine P.S. ma ei ole ise iial suitsetanud, mediteerimise võiks pmst ette võtta küll) isegi vastupidi, langetab stressihormoonide taset, ma arvan, jne

  13. Oakrock ütles:

    Selleni jõudmiseks tuleb kõigepealt üle elada III maailmasõda, mida ette valmistatakse.

    Viitsid sa tuua konkreetseid näiteid sellest kuidas ja kes valmistub selleks sõjaks?

    Minu arust jällegi toob New Age ja muu sarnane värk kahju ainult siis kui lapsed hakkavad seda meediast liiga palju ja liiga varakult üles korjama ning neil puudub haridus/kasvatus, mis on võimeline pakuma neile ratsionalismi. Teisisõnu – probleem kerkib siis kui vanemad siiralt usuvad ja õpetavad lapsi New Age vaimus ja haridussüsteem ei tee midagi, et seda vaimu ratsionalismiga lõhkuda…või kui inimesed hakkavad tolereerima teise usundeid ja viisakusest ei esita küsimusi, mis võivad usu kõikuma panna. Õnneks midagi sellist ei toimu ja vaevalt, et hakkabki toimuma.

  14. Carl ütles:

    Viitsid sa tuua konkreetseid näiteid sellest kuidas ja kes valmistub selleks sõjaks?

    Enamike riikide sõja- ja/või kaitseministeeriumid valmistuvad enamikeks möödunud sõdadeks. Kuna maailmasõdu on juba möödunud, siis valmistutakse ka nendeks.

    Aga Oakrock ajab kahjuks jälle pada.

  15. @salvey:

    Ei ole seda sõda siiamaani puhkenud, ehk läheb edaspidigi õnneks. Ja karta tolle pärast ma ammugi enam ei jäksa.

    Enne II MS puhkemist oldi sama ükskõiksed!

    Kaunis keeruline on New Age soovitusi eristada kõikvõimalikest muudest, mis ei pretendeeri võibolla just New Age omad olema.

    Maailma uue ajastu nimetused on eri liikumistel erinevad, sisu sama. Muuta inimene süsteemist sõltuvaks ja kaotada igasugune iseseisev mõtlemine.

    Tervist ei tohiks vähemalt üldjuhul kahjustada (nagu mõned teised omandatud levinud harjumused, näiteks suitsetamine P.S. ma ei ole ise iial suitsetanud, mediteerimise võiks pmst ette võtta küll) isegi vastupidi, langetab stressihormoonide taset, ma arvan, jne

    Ei leia 90-te alguse artikleid üles, kus hoiatati meditasiooniga kaasnevate tervisehädade eest. Kuuldavasti tekkisid mõnedel inimestel psüühikahäired.

    Mediteeritud on läänemaailmas juba aastakümneid, kuid arvestades psüühikahäirete leviku järsku tõusu kogu maailmas, siis tuleks võibolla tagasi pöörduda vanaema soovitatud unevõla likvideerimise programmi poole: pimeduse saabudes magama, ärgata varavalges!!! See kindlasti tervisehäireid ei põhjusta.

    Väsimus kui tohutu ajaraiskaja http://juht.wordpress.com/

    Järsku paraneb inimeste tervis ka alltoodud nõuandeid järgides??? Kes teab. … Ühes voodis magamine kahjustab abielupaari tervist http://tarbijakaitse.ee/modules.php/…/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8222&mode=thread&order=0&thold=0

    Uneteadlase kinnitusel seondub kehv uni depressiooni, südamehaiguste, rabanduste, kopsuhädade, liiklus- ja tööõnnetuste ning abielulahutuste riskiga, ent ometi on uni kui hea tervise oluline aspekt seni tihti kahe silma vahele jäetud.

  16. salvey ütles:

    [K]ui inimestele meeldib mediteerida, mis seal`s paha on. Tervist ei tohiks vähemalt üldjuhul kahjustada /—/ mediteerimise võiks pmst ette võtta küll

    Enne tuleks end siiski kurssi viia võimalike ohtudega nagu sõltuvuse kujunemine, ärevushäired, motivatsioonihäired, igavus, valud, depersonalisatsioon/derealisatsioon, äärmuslik kriitilisus teiste suhtes (OR, ega Teie ometi meditatsiooniga ei tegele?), hallutsinatoorsed seisundid, negativism, masendus, ebameeldivad kinesteetilised nähud, dissotsiatsioon, süütunne, psühhoosisarnased sümptomid, suurustlemine, destruktiivne käitumine, enesetapumõtted, kaitsetusetunne, hirm, viha, ebakindlus, meeleheide jne.

    Kui oskad piiri pidada, pole rängemaid tagasilööke vaja karta, aga laias laastus kaasnevad mõtlusega üsna samasugused ohud nagu enamiku mõnu tekitavate ja ajukeemiat modifitseerivate ainete/tegevustega.

  17. @Carl:
    @dig:

    Carl: Viitsid sa tuua konkreetseid näiteid sellest kuidas ja kes valmistub selleks sõjaks?

    Süürias juba madin käib, kuid esialgu on Venemaa sealse võimuvahetuse vastu. Kas Te pole pannud tähele Iraani ümber toimuvat? See paneb lausa imestama.

    JUHTKIRI: Kas kordub Iraagi viga? http://www.epl.ee/archive/article.php?id=63822600

    Sõda nafta ja tuumamonopoli pärast. Esialgu veel sõnasõda. 05 Jaanuar 2012 http://www.sahinad.ee/valisuud.....l-sonasoda

    Demokraatlikud riigid süüdistavad Iraani rahumeelse tuumaprogrammi varjus massihävitusrelvade väljatöötamises.Tuumarelv Iraani valduses oleks aga naftast sõltuvatele lääneriikidele mõru pill, mida kindlasti alla neelata ei taheta. Nimelt kehtib lääneliitlaste vahel vaikiv kokkulepe, et selles naftarikkas piirkonnas tohib massihävitusrelvi omada vaid USA liitlane Iisrael.

    Iraan lubab rünnakuähvardusele “täiest jõust” vastata 10. november 2011 http://www.delfi.ee/archive/ar.....d=61381756

    Iraani ja tema suurimate vaenlaste USA ja Iisraeli vaheliste ähvarduste toon on muutnud sõjakamaks pärast seda, kui rahvusvaheline aatomienergiaagentuur IAEA teatas teisipäeval raportis, et tal on tõendeid, mis osutavad Iraani tuumaprogrammi kasutamisele ballistiliste rakettide varustamiseks tuumalõhkepeadega.

  18. @Carl:

    Minu arust jällegi toob New Age ja muu sarnane värk kahju ainult siis kui lapsed hakkavad seda meediast liiga palju ja liiga varakult üles korjama ning neil puudub haridus/kasvatus, mis on võimeline pakuma neile ratsionalismi.

    Kuidas on Harry Potteriga, mis on laste kaaslaseks nende elutee alguses: väga ratsionaalne raamat või kuidas???

    probleem kerkib siis kui vanemad siiralt usuvad ja õpetavad lapsi New Age vaimus ja haridussüsteem ei tee midagi, et seda vaimu ratsionalismiga lõhkuda

    Eest haridussüsteem on juba varjusurmas, kuna seda pidevalt reformitakse. Väikekoole suletakse, suured kombinaadid toodavad suuresti väheharitud isikuid. Seega puudub vastujõud New Age pealetungile.

    või kui inimesed hakkavad tolereerima teise usundeid ja viisakusest ei esita küsimusi, mis võivad usu kõikuma panna.

    Euroopas see igatahes juba toimib. Poliitkorrektsus välistab igasugused üleliigsed küsimused.

    Õnneks midagi sellist ei toimu ja vaevalt, et hakkabki toimuma.

    Muutused toimuvad, kuid praegu saaks seda protsessi veel peatada (võibolla???), aga kui Te keeldute seda nägemast, siis ei ole midagi teha.

  19. @Mart K.:

    Tänan info eest!

    äärmuslik kriitilisus teiste suhtes (OR, ega Teie ometi meditatsiooniga ei tegele?),

    Ei! Vihkan karjamentaliteeti ja sellistes liikumistes ei osale.

  20. @dig:

    Jah, aga üks asi on valmisolek ja oskus pidada sõdu, mis on juba olnud, teine asi on reaalselt relvastuda ja valmistuda globaalseks konfliktiks. Praegu pole ju mingeid vastanduvaid ja pingestatud suhetega liitlasblokke välja kujunenud, mis võiksid põrkuda.

  21. Cracked.com väljastas juba 2006. aastal bülletääni juhenditega, kuidas käituda eelseisva tuuma-apokalüpsise hakul.

    How To Enjoy the Impending Apocalypse

    • Wear 3D Glasses
    • Make Some Toast
    • Stay Positive
    • Use Cannibalism Only as a Last Resort
    • Swear Allegiance to Mahmoud Ahmadinejad

  22. Oakrock ütles:

    Kuidas on Harry Potteriga, mis on laste kaaslaseks nende elutee alguses: väga ratsionaalne raamat või kuidas???

    Mina isiklikult olen olnud Potteri fänn vist juba esimest klassist saadik, mil esimene film välja tuli. Peaaegu kohe pärast seda lugesin ma ka olemasolevad raamatud läbi ja ootasin huviga järgnevaid filme ja raamatuid. Ütle nüüd, et ma olen intellektuaalselt ebaõnnestunud ja ebaratsionaalne, ütle vaid.

    On tohutu erinevus, kas pakkuda lastele toredat ja kaasakiskuvat fiktsiooni või öelda neile, et üleloomulik on päriselt olemas. See erinevus peaks üpriski ilmselge olema.

  23. Carl ütles:

    Jah, aga üks asi on valmisolek ja oskus pidada sõdu, mis on juba olnud, teine asi on reaalselt relvastuda ja valmistuda globaalseks konfliktiks.

    Tõsi.

    Carl ütles:

    Praegu pole ju mingeid vastanduvaid ja pingestatud suhetega liitlasblokke välja kujunenud, mis võiksid põrkuda.

    See ei pruugi päris tõsi olla. Ühelt poolt NATO ja teiselt poolt Venemaa või Hiina oma satellitidega, regionaalsetest grupeeringutest nagu Araabia Liiga rääkimata, võivad ebasoodsate asjaolude kokkulangemisel üsna vastikult põrkuda. Venemaa suudab hädapärast muidugi ka üksinda liitlasbloki moodustada.

  24. dig ütles:

    See ei pruugi päris tõsi olla. Ühelt poolt NATO ja teiselt poolt Venemaa või Hiina oma satellitidega, regionaalsetest grupeeringutest nagu Araabia Liiga rääkimata, võivad ebasoodsate asjaolude kokkulangemisel üsna vastikult põrkuda. Venemaa suudab hädapärast muidugi ka üksinda liitlasbloki moodustada.

    Kas Hiinaga pole mitte see lugu, et neile sobivad rohkem head kaubanduslikud suhted ja nende arendamine? Või võib konflikt tekkida siis kui nende huvid Lähis-Idas põrkuvad näiteks USA huvidega, seoses mõlema osapoole kiiresti kasvava vajadusega naftatoodete järgi? Isegi kui see juhtuks oleks ju mõistlikum(ise asi kas tõenäolisem) tulemus see, et energiatootmine hakkab liikuma fossiilidelt millegi muu peale üle.

    Ja Venemaa. Selle alahindamine on muidugi ajalooliselt väga popp tegu olnud, aga sellest hoolimata – nende siseriiklikud probleemid ja veider majanduslik olukord ei luba ju neil mingit suuremat sõda pidada. Miks üldse peaks nendega mingi põrkumine toimuma?

  25. @Carl:

    Ütle nüüd, et ma olen intellektuaalselt ebaõnnestunud ja ebaratsionaalne, ütle vaid.

    Ei viitsi! Ilm ka nii külm, mul võivad näpukesed liigsest toksimisest ära murduda. Kus siis selle häda ots!

    On tohutu erinevus, kas pakkuda lastele toredat ja kaasakiskuvat fiktsiooni või öelda neile, et üleloomulik on päriselt olemas. See erinevus peaks üpriski ilmselge olema.

    Mina saan sellest aru, aga kas kõik lapsevanemad ka selliselt asju lastele seletavad? Kahtlen selles. Palju vanematel üldse oma võsukeste jaoks aega jääb?

    Muide Delfis on umbluu uputus! Kummitused sinu kodus: müüt või tegelikkus. Tõestage nüüd, et Te suudate ratsionaalselt kommentaatoritele ära seletada, et kummitusi pole olemas ja see usk on jura!!! Andke palun teada, kui Te olete Delfis saavutanud silmapaistva töövõidu, eks ma siis viska kommentaaridele pilgu peale. Hi, hi, hi …

  26. @dig:

    Digikene! Teil läheb ikka meelest maha – majandus!!! Alltoodud fakti ei teadnud isegi mina, aga inimene õpib kuni ta elab!

    Iraani naftabörs lööks dollarile hingekella http://www.kool.ee/?7794

    1971. aastal sai selgeks, et USA valitsus ei ole võimeline oma dollareid kulla vastu tagasi ostma ja valmistas ette alternatiivi – kokkuleppe, mis vägisi sundis maailmal USA paberraha hoidma. 1972-1973 sõlmiti raudne kokkulepe Saudi Araabiaga – ühelt poolt toetas USA Saudi valitsuse võimu ja teiselt poolt võisid Saudid oma nafta vastu aktsepteerida ainult dollareid.

  27. Carl ütles:

    Kas Hiinaga pole mitte see lugu, et neile sobivad rohkem head kaubanduslikud suhted ja nende arendamine?

    Praegusel ajajärgul küll, aga ebasoodsate tingimuste kokkulangemisel võib Hiina poliitika muutuda.

    Või võib konflikt tekkida siis kui nende huvid Lähis-Idas põrkuvad näiteks USA huvidega, seoses mõlema osapoole kiiresti kasvava vajadusega naftatoodete järgi? Isegi kui see juhtuks oleks ju mõistlikum(ise asi kas tõenäolisem) tulemus see, et energiatootmine hakkab liikuma fossiilidelt millegi muu peale üle.

    Hiina toodab energiat peaasjalikult kivisöest, mida kohapealt kaevandada saab. Naftatooteid kasutatakse küll liikuvate masinate kütusena, aga strateegilises mõttes tähtsam roll on naftal keemiatööstuse toormena.

    Ja Venemaa. Selle alahindamine on muidugi ajalooliselt väga popp tegu olnud, aga sellest hoolimata – nende siseriiklikud probleemid ja veider majanduslik olukord ei luba ju neil mingit suuremat sõda pidada. Miks üldse peaks nendega mingi põrkumine toimuma?

    Sellepärast, et mõni praegune või tulevane riiginina loodab siseriiklikest probleemidest ja veidrast majanduslikust olukorrast sõja teel üle saada?

  28. dig ütles:

    Sellepärast, et mõni praegune või tulevane riiginina loodab siseriiklikest probleemidest ja veidrast majanduslikust olukorrast sõja teel üle saada?

    Kuidas see välja võiks näha? Kas on paralleele ajaloost, kus selline asi on läbi läinud?

  29. Carl ütles:

    Kuidas see välja võiks näha?

    Well, mitmes kihis. Ühest küljest saab paljudele siseriiklikele probleemidele poliitilises mõttes madalama prioriteedi omistada, kui käepärast on nii akuutne vabandus nagu sõda. Teisest küljest kõditab sõda rahva seas eksistentsialistlikke tundeid, mis kipuvad — vähemalt esialgu — tõstma ka rahva kuulekust parajasti valitsevate riigijuhtide tahtmistele. Kolmandast küljest, kui majandusliku olukorra veidruste hulka kuulub kõrge tööpuudus, võib sõjatööstuse mehitamine seni kasutamata inimressurssidega tuua kaasa ajutise majanduskasvu. Ka valitsemisviisi muutmisel on teadupärast kalduvus töötajate edukust ajutiselt tõsta — vaata näiteks Hawthorne’i efekti. Paljud postindustriaalsed väejuhid on lootnud — ning mõned ka saanud — majandustulu võõraste majandusüksuste vägivaldsest ülevõtmisest. Tänapäevaste finantsmudelite peal töötaval sõjal on kombeks kaasa tuua rahuajast kõrgemat inflatsiooni, aga vältida kõrge inflatsiooniga demokraatlikes riikides kaasnevat rahva tugevat rahulolematust, see aga toob kaasa võimaluse lahendada majandusprobleeme, mida inflatsioon lahendab. Nagu Ferengi omandamisreeglid õpetavad, war is good for business. Ja last but not least türanniale kalduvale riigijuhile on sõjaseisukord sageli emotsionaalselt väegadi meelepärane.

    Kas on paralleele ajaloost, kus selline asi on läbi läinud?

    Üsna õpetlik näide on USA majanduskasv ja tehniline areng Teise ilmasõja tulemusena.

  30. Ahaa, üks detail veel: kui majandusolukorra veidruste hulka kuulub mõnede kriitiliselt vajalike majandussektorite alamehitatus, toob sõjaolukord reeglina kaasa selle probleemi sunnimeetodil parandamise ja see võib kaasa aidata majanduslike pudelikaelte laiendamisele. Inglismaal tõid Bevin Boys kaasa söekaevanduste toodangu järsu tõusu, mis võimaldas tervet hulka olulisi majandusharusid edendada nii sõja ajal kui pärast sõda. Kapitalismiteooria järgi pidanuks söekaevurite nappuse muidugi ära lahendama palgatõus, aga sotsiaalsed faktorid ei lasknud sellel juhtuda — reaalne turg ei toiminud nii, nagu populaarne teooria õpetab.

  31. @dig:

    Sellest ma saan aru küll, mind huvitab rohkem milline peaks praegustes oludes olemas see sõda, mis oleks piisavalt hoomatav, et tagada võrdlemisi kindel võit, aga samas ka piisavalt suur, et tagada ka reaalne ja arvestatav positiivne tulem tööstuse jaoks.

    Kui vaadata nende invasioone Gruusiasse või Afganistani, siis neil sellist mõju ei olnud, seega peaks tegu olema tunduvalt mastaapsema madistamisega. Mina jällegi hetkel ei näe, et neil oleks mõni selline vaenlane, kes seaks majandusele sarnased nõudmised nagu näitena toodud II maailmasõja Ühendriikidele ja vastaks samal ajal kriteeriumile ”nende võitmine on reaalne”

    Nii meeleheitel ju Moskva pole, et hakata põrkama Hiina või NATO-ga, mis on hetkel kõige suuremad asjad, millega põrgata võiks. Pealegi oleks rahva ühtsusele ärgitamine reaalsem kui õhus on revanšismi või tegu on kaitsva/reaktsioonilise sõjaga. Kas on tõenäoline, et praegusel ajal kui rahvas on tänavatel, sest neile ei meeldi valitsus, hakkaks nad järsku seda valitsust kuulama kui see kuulutab kuskil sõdasid?

    Kui seda teha peaks olema tegu väga müüdava sõjaga, millel on kuradima hea casus belli – isegi kui see on väljamõeldud. Kas rahvas läheks sõtta mille loosung on ”see aitab meie majandust”? Võib-olla, aga selle peale läheks ka kõik rahvusvahelised organisatsioonid pöördesse ja tõenäoliselt teeksid mingisuguse sekkumise kasvõi embargo näol. Selle lõpptulemus oleks liiga etteaimamatu, et isegi mõni segasem valitsus end selle mõtekuses veenda suudaks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga