Uus ajakiri IMELINE TEADUS ja teisi teateid novembri ajakirjandusest

Teadusesõpru rõõmustab november uue ajakirjaga. Ilmus esimene number eestikeelset ajakirja Science Illustrated, kohalikus keeles IMELINE TEADUS, väljaandjaks Äripäev.

Esimeses numbris:

AVASTUSED: uurimistulemused ja avastused kogu maailmast

UUS TEHNIKA: uudistooted ja nutividinad

VIIS IDEED, MIS VÕIVAD VIIA MEID TÄHTEDELE – tuleviku kosmosereiside võimalikud tehnilised lahendused – kaheksal leheküljel

MEDUUSID VÄHENDAVAD KASVUHOONEEFEKTI – uuringud näitavad, et väikesed mereloomad põhjustavad väga suurt vee liikumist – kuuel leheküljel

PLATSEEBO PAHA KAKSIK – Kui arvad, et sured, siis nii ka läheb – neljaleheküljeline ülevaade notseeboefekti teaduslikest uuringutest

DINOSAURUSTE VÄRVID TEADA – lugu sellest, kuidas teadlastel õnnestus taastada sauruste värvid ning avastada palju uut nende arengus – kuuel leheküljel

MIGREENI ÄGENEMISE PÕHJUS SELGE – ülevaade migreeni ja valguse vahelisest seosest ning uutest migreeniravi võimalustest

LUGEJATE KÜSIMUSED – palju huvitavaid küsimusi ja vastuseid

METROOD ARVUDES – markantne ja huvitav statistika

LUTIKAD RÜNDAVAD – kuueleheküljeline verdtarretav ülevaade voodilutikate plahvatuslikust levikust, mitmed Lääne suurlinnad on putukatega püstihädas

ROHELINE VEOAUTO – neljaleheküljeline illustreeritud lugu veoauto energiasäästlikumaks muutmise võimalustest

SURMAHAIGUSTEST PÄÄSEMINE – Põhjalik kümneleheküljeline ülevaade haigustest, millest arstid meid lähikümnendil päästa loodavad

TEADUSTÄHE SALADUSLIK SURM – kaheksaleheküljeline artikkel maailmakuulsa astronoomi Tycho Brahe kirevast elus, teadussaavutustest ja saladuslikust surmast

ARHIIVIST – mineviku triumfid ja fiaskod, mõistatused ja lahendused

NUPUTAMIST – täiesti teistsugused nuputamisülesanded

Muid leide novembri ajakirjandusest ootan kommentaaridesse.
Tänan!

218 Replies to “Uus ajakiri IMELINE TEADUS ja teisi teateid novembri ajakirjandusest”

  1. Mariah: nõelravi aitas mul uuesti rasedaks jääda
    Õhtuleht

    Ta räägib, et hakkas võtma progesterooni-nimelist hormooni, mida nurisünnitusele kalduvatele naistele soovitatakse viljakuse suurendamiseks ning raseduse säilitamiseks.
    Näitleja Cannon lisab, et Mariah sai ka kord päevas nõelravi “üle kogu keha. Usun, et see aitas teda päris palju, sest see oli hea stressipeletaja”.

    Ja-jah, nõelravi aitas. Hormoonravi oli lihtsalt stressi maandamiseks mõeldud platseeboprotseduur, arvab pealkirjatreial.

  2. Tõestisündind lugu.
    Erapsühhiaater Jüri Ennet`i käest küsiti (kliinik.ee), et kas nõelravi aitab suitsetamisest loobuda. Vastuseks oli, et aitab küll, kui peale nõelravi mitte suitsetada.

  3. @:
    Mul üks kolleega uskus nõelravisse kaljukindlalt ja tema torkija tegigi talle suitsetamisest loobumise huvides paar nõelakuuri. Neil tingimustel olin ma suisa üllatunud, et tal mahajätmine ikka välja ei tulnud – kui nõelravist üldse kuskil abi saab olla, siis meelekindluse tõstmiseks peab ta suurepärane olema.

  4. Täna toimub Tartus konverents
    Elust, usust ja usuelust 2010

    Kava ja info on leida ekn kodulehelt.

    5. Eva-Liisa Jaanus ja Marge Unt ‘Eestimaalaste usklikkus Euroopa foonil’
    Ettekandes võrreldakse mõningaid eestimaalaste religioossust iseloomustavaid näitajaid teiste Euroopa riikide vastavate näitajatega. Otsitakse vastust küsimusele, kas religioossem ühiskond on õnnelikum ühiskond? Eesti inimeste vähene kirikuskäimine ja jumalateenistustel osalemine on üldiselt teada. Samuti näitavad rahvusvahelised võrdlevad uuringud, et Eesti inimesed ei ole oma eluga rahul, kannatavad sageli stressi ja depressiooni all, lühidalt öeldes – on õnnetud. Kas meie õnnelik või õnnetu-olemise tunde ja religioossuse vahel on seos?

  5. “Eesti inimeste vähene kirikuskäimine” on müüt, tegelikkus on vastupidine. Ma olen näinud fotosid kus on sadu inimesi kirikus! Eesti territooriumil on sadu kirikuid, kus kõikjal käib inimesi. Me räägime siin ikka tuhandetest, ilmselgelt käib kirikus liiga palju.

    @Martin Vällik:

  6. Sajad inimesed on kirikus siiski vaid suurtel pühadel. Tavalisel pühapäeval kirikusse sisse astudes näb vaid käputäit vanemaid inimesi.

  7. IRL: Korea ususekti linnapoolne reklaamimine oli lubamatu

    Tallinna linnavolikogu liige Anneli Entson (IRL) andis volikogu menetlusse arupärimise, milles nõuab selgitusi linna rolli kohta ekstreemse Korea ususekti reklaamimises.

    «On äärmiselt kummaline, et nädalavahetusel Eestis esinenud Korea ususekti propagandaüritust toetas ja reklaamis omalt poolt propagandistlikul eesmärgil ka Tallinna linn,» sõnas Entson.

    «Mustamäe linnaosa elanikud said oma postkastidesse linnaosa vanema Lauri Laatsi poolt kutsed usuüritusele. Kutsetel lubati korraldada ka transport Saku Suurhalli. Paratamatult tekib küsimus, mis rahade eest linnaosavanem ennast kultuuripäevade taustal reklaamis ning kes lahkelt lubatud bussid kinni maksis,» imestas Entson.

  8. Nüüd võite soetada Günter von Hagen,i käest, interneti kaudu, omale isikliku mumifitseeritud laiba.
    Või siis mõne juveelitoote, millel mehe genitaaliseibid kaunistuseks.

  9. Viljandi poliitik kutsub noori üles ütlema ei abielueelsele seksile

    Kas see probleem, mille te välja tõite, on ainult seks enne abielu? Või on muid asju ka?

    Kui Piibli järgi võtta, siis ka suudlemine. Suudlemine vallandab siiski sellised tunded, kus inimene võib libastuda. Aga meil siin Tartu Elu Sõna koguduses abiellus paar aastat tagasi paar, kes tõesti ei olnud suudelnud ka! (Valentine silmisse tuleb helge pilk) Hästi tublid! Tegelesid lastega, Iisraelis käisid! Nüüd on neil laps. Ütlesid, et tundsid lihtsalt üksteise lähedusest rõõmu.

  10. João Lopes Marques: Visuaalne orgia ja selle kokkupõrge islamiga

    Me peame olema valmis eksistentsi ja selle kehaga seotuse erinevateks käsitlusteks (lihtsalt kahetsusväärne, mõnikord kasutatakse neid kunstlikult poliitilise võimu relvadena).

    Võtmesõnaks on sallivus, kuid see lõpeb siis, kui inimesed hakkavad ütlema ma-sallin-teda-kui-tema-sallib-mind. Tavaliselt on tegu tautoloogiaga, mis ei vii kuhugi. Eriti, kui kaalul on paljastamine või varjamine.

    Kas meil saab olema ühist pinnast teineteise mõistmiseks? Ma ei ole nii optimistlik.

  11. Blogide info mõju Vene avalikkusele kasvab kiiresti

    Nossik märkis, et praegustes tingimustes on blogid Venemaal kohaks, kust võib lugeda sellest, mida ei näe teleuudistest. Kreml kontrollib Venemaa nelja suuremat telekanalit. „Riikides, kus meediavabadus pole niivõrd piiratud, on blogijad lihtsalt osa meediamaastikust, aga Venemaal on blogosfäär oma vabadusega sellele (ametlikule meediale – J. P.) vastandlik,” lausus ta.

    Venemaal on küll tehtud katseid menetleda riigiduumas eelnõu, mis oleks võrdsustanud blogijad ajakirjanikega ehk siis võimaldanud rakendada blogide suhtes samasuguseid piiravaid seadusi nagu ajakirjanduse suhtes, kuid see pole kuhugi jõudnud.

    „See ei saa olla juhus, et Venemaal pole riik blogide pidamist seni reguleerinud,” ütles Anton Nossik. „Naiivne oleks arvata, et Venemaal on võim nii abitu, et poleks suutnud seda teha, kui seda oleks tõsiselt tahetud. Ja ma ei näe ka praegu mingit ohtu, et seadusandlikult võidakse hakata blogimist piirama, nagu näiteks teeb Kasahstan.”

  12. Kadumisohus delfiinid ujuvad teaduse võrku

    Kõik, kes on hiljuti Eesti vetes paadi, süsta või laevaga sõites delfiinisarnast elukat näinud või näevad teda edaspidi, võiksid sellest kindlasti teada anda Sambahi projektiga seotud Ivar Jüssile (Ivar.Jussi@gmail.com).

    Pringleid on väga raske vaa-delda, kuna erinevalt delfiini-dest hoiavad nad veesõidukitest eemale.

  13. Erik Puura: 2010 – müstiliste aukude aasta?

    Guatemala ja Saksamaa linnadesse tekkinud augud jäävad käesolevat aastat ilmestama. Tegelikult midagi müstilist muidugi geoloogilisele ajaskaalale viidates sellistes protsessides ei ole. Pinnasekihi all on väga paljudes piirkondades lahustuvad kivimid – lubjakivid, kips, evaporiidid (näiteks haliit NaCl, sülviin KCl). Suure kokkusattumusena võib tunduda see, et suured augud tekkisid just sel aastal ja linnades ning ei olnud seotud vanade kaevandusaladega.

  14. @Martin Vällik:

    See peaks tegelt olema oktoobri leidude seas, sest Leheneeger kirjutas sellest juba 4. oktoobril :)

    Samas on müstiline, miks seda kuu aja jooksul ära parandatud ei ole – ega ÕS ole staatiline nagu EKSS.

  15. See sarnasusotsing on algoritmiline ja seda pole nii lihtne “parandada”. Võimalik, et see polegi üleüldse viga lähteülesande mõttes.

  16. Tema Briti Majesteedi peaminister näitab üles foobiat vangistatute suhtes, kui uskuda The Scotsman’i üllitatud uudist:

    David Cameron has confessed that he felt “physically ill” at the thought of giving prisoners the vote as fears were expressed that Scotland could face a flood of compensation claims.

    The Prime Minister has admitted that there is nothing he can do to stop convicts getting the vote following a European court ruling demanding the change.

    Human rights lawyers have estimated that each of Scotland’s 7,668 inmates could be entitled to up to £750, making a total of £5.75 million.

    Näed sa siis, kui odav on mõne tegelase hääleõigus. Võib-olla leidub järgmisel korral partei, kes on nõus igale valijatele 750 naela kompensatsiooni maksma ning tahab ise kõik hääled anda? Ühendkuningriigis on umbes 62 miljonit elanikku; 46,5 miljardit naela ju veidi suurevõitu on, aga trobikond naftafirmat võivad selle viie aastaga kokku ajada küll.

  17. Kriku ütles:

    See sarnasusotsing on algoritmiline ja seda pole nii lihtne “parandada”. Võimalik, et see polegi üleüldse viga lähteülesande mõttes.

    Ei ole jah, aga “korralike kodanike” survel on sõnastikuteenuse pakkujast karta, et ta hakkab “pahasid sõnu” resultaatidest välja tsenseerima. :-(

  18. Rein Raud küsib Sofi Oksase “Puhastuse” kohta:

    Kuidas on võimalik, et kõik need asjad igale vähegi ajalootajulisele eesti lugejale otsemaid silma ei hakka? Ilmselt sellepärast, et raamat on ideoloogiliselt õige. Elame endiselt maailmas, kus ajaloolisele tõele ei üritata läheneda mitte katsetega olnut täies mahus mõista, vaid ühemõtteliste ja selgete narratiivide konstrueerimise kaudu, kus kõik on täpselt paika pandud ja mitmeti tõlgendamisteks pole ruumi.

    Ajalootajuline eesti lugeja Kriku vastab: “Ei ole sellele jamale aega raisata.”

    Kõikjal pole ka vaja kallutatud jõude otsida.

  19. Teadupärat on turgude, leviku ja kättesaamise osas liikvel hulka põnevaid müüte.

    Several music company executives were asked on the witness stand about how much they would charge to license a track to an individual for unlimited P2P distribution; all said that a license for such tracks as “Pour Some Sugar on Me” would have to compensate the labels for all expected future revenue from those songs and that this would therefore run into the millions of dollars.

    Loomulikult ei tööta reaalsed turud niimoodi. Nagu Ars Technica kirjutab, on Hamburgi piirkonnakohus sarnases küsimuses üles näidanud oluliselt skeptilisemat meelt:

    In October, the Hamburg Regional Court ruled on the case of a young man accused of sharing the songs “Engel” and “Dreh’ dich nicht um” over peer-to-peer networks. The infringement had taken place back in 2006, when the young man was 16, and it occurred using the family Internet connection. The music publishers sued.

    The Hamburg court decided that the best way to handle the issue was to consider what a comparable license would have cost an individual. In setting this amount, they relied on arbitration proceedings between music companies and current license offers for on-demand music made available for private use. The court had no way of knowing how many people the two songs were shared with, but it noted that neither song was recent (and thus would have less demand) and that the two tracks had only been made available by the 16-year-old for a short time.

    In Hamburg, the publishers had requested €300 per track, but the court decided that €15 was the proper per-track payment, for a grand total of €30 ($42). The boy’s father, who paid for the Internet connection, was also found not to be liable for his son’s actions and had to pay nothing.

    Kas korraliku õlle kättesaadavus Hamburgi mail asjasse puutub, on kahjuks teadmata. Teadupärast on Ameerikas levinud õllesordid häbematult lahjad ajaloolis-juriidilistel põhjustel sestpeale, kui Cullen-Harrisoni seadus 1933. aastal purjusoleku niimoodi ümber defineeris, et õlu alkoholisisaldusega alla 3,2 mahuprotsendi seda enam ei põhjustanud.

  20. salvey ütles:

    „See ei saa olla juhus, et Venemaal pole riik blogide pidamist seni reguleerinud,” ütles Anton Nossik.

    Tõepoolest. Küllap peab ka Putin blogi. Tont teda teab, võib-olla on tal isegi tuhat blogi.

  21. Et nagu mis mõttes? Artikkel lõppeb nuputamisülesannete mainimisega ja palvega postitada siia oktoobrikuu leide ajakirjandusest. Kumma hulka sinu laibajutt kuulub?

  22. Al-Arabiya kirjutab skeptikutele huvi pakkuda võivast kohtuasjast Mediinas:

    A recent case in which a judge claimed stealing 100 million while under a spell stirred controversy among lawyers and jurists over the possibility of accepting magic as a legal defense argument and the means to verify the involvement of a jinni in a crime.

    A heated debate over committing crimes while under magical influence ensued during the proceedings of a corruption trial that involved several employees in the Medina Court including one of the judges.

    A statement by a man who claimed to have performed a roqia (Islamic exorcism) on the suspected judge ignited the controversy. The ‘exorcist’ told the Saudi newspaper Okaz that the judge was possessed by a jinni and was under his influence while taking bribes to cover up for illegal possession of land and real estate.

    Süüdistav juriidiline tiim peab säärast võimalust absurdseks:

    Lawyer Mohamed al-Aseeb argued that possession by evil spirits cannot be considered an excuse since it is not mentioned in the sharia (Islamic law) upon which the Saudi law is founded.

    “Islamic law only acknowledges tangible proof,” he told AlArabiya.net. “When the judge claims the jinnis made him commit the crime and that he has witnesses, can he or they prove it?”

    Aseeb added that the judge was not the only one involved in the corruption case, which shows it is an organized crime and makes the argument of magic very unlikely.

    Aseebi juriidilisele mumbo-jumbole esitab kontrapunkti Ibrahim al-Balawi, kes leiab, et tarvis on asja rohkem uurida:

    Meanwhile, several jurists argue that it is possible that an evil spirits makes people unable to control their actions, yet it is hard to prove.

    Dr. Ibrahim al-Balawi, a lawyer, stated that the judge should consider this possibility if the culprit admitted to being under a spell while committing the crime.

    “However, it is very hard to prove that and the court only acknowledges clear and tangible evidence,” he told AlArabiya.net. “But the judge should not ignore it and further investigations have to be carried out.”

    Kuidas sääraseid asju uurida?

    Balawi added that there are specialists who are capable of detecting if a person is possessed and they can be consulted in these cases to verify the defendant’s allegations.

    “There is no doubt that magic exists,” he told AlArabiya.net. “It is only proving it that is a challenge.”

    The defendant, Basees added, should come up with evidence like the testimony of several trustworthy witnesses who give a detailed account of how the crime was committed under the influence of magic.

    Saadaval on isegi anekdootlik evidents:

    Lawyer Abdullah Ragab recounted the story of a similar case which proved that allegations of falling under a spell are usually false.

    “I had a personal experience with a man who claimed he was robbed by magic then his allegations proved to be false,” he told AlArabiya.net.

  23. Uudis portaalist:
    Mobiilmastid on inimesele kahjulikud.
    Cell Phone Towers Dangerous to your Health – National Research Council Journal.

    The peer reviewed study shows that low-level microwave radiation from cell towers increases Cancer and many other illnesses. These Illnesses “are consistent with microwave exposure” and happen well below the danger limits set by Health Canada.

    Huvitav lõik originaalartiklist, kus selgub, et külma sõja ajal kiiritati Moskvas Ameeriklasi:

    There is early Russian and U.S. documentation of longterm, very low-level exposures causing microwave sickness as contained in The Johns Hopkins Foreign Service Health Status Study done in 1978 (Lilienfield et al. 1978; United States Senate 1979). This study contains both clinical information, and clear exposure parameters. Called the Lilienfield study, it was conducted between 1953 and 1976 to determine what, if any, effects there had been to personnel in the U.S. Embassy in Moscow after it was discovered that the Soviet government had been systematically irradiating the U.S. government compound there. The symptoms reported were not due to any known tissue heating properties. The power densities were not only very low but the propagation characteristics were remarkably similar to what we have today with cell phone base stations. Lilienfield recorded exposures for continuous-wave, broadband, modulated RFR in the frequency ranges between 0.6 and 9.5 GHz. The exposures were long-term and low-level at 6 to 8 h per day, 5 days per week, with the average length of exposure time per individual between 2 to 4 years. Modulation information contained phase, amplitude, and pulse variations with modulated signals being transmitted for 48 h or less at a time. Radiofrequency power density was between 2 and 28 mW/cm2 — levels comparable to recent studies cited in this paper.

    The symptoms that Lilienfield found included four that fit the Soviet description for dermographism — eczema, psoriasis, allergic, and inflammatory reactions.

    Viide originaalartiklile:
    (Levitt, B.B. and Lai, H. 2010. Biological effects from exposure to electromagnetic radiation emitted by cell tower base stations and other antenna arrays. Environmental Reviews, 18 : 369–395. DOI: 10.1139/A10-018)

  24. Henry Lai varasematest tegemistest võib lugeda näiteks Seattle PI’st. Ta üllitab regulaarselt abstraktsetest hirmudest ja ohtudest rääkivaid, aga kehva tõendusliku põhjaga “uurimusi”, mis “vihviallergikute” seas rõõmu tekivad, aga teadusrevolutsiooni kaasa ei too. Kui üks mull katki läheb, siis kirjutab uue artikli.

  25. The Consumerist kirjutab, et kindlustusaktuaarid näivad olevat leidnud korrelatsioone inimese kasutatava veebibrauseri ja autoliisingu maksmise võimetuse riski vahel:

    Devin says Capital One’s online car loan rates differ depending on which browser you use to go loan-hunting. Apparently the bank’s loan-offering robot doesn’t think much of Firefox users.

    Devin writes:

    So this is a new one. Not sure if you’ve seen it before. I just put my order in for my Nissan Leaf and received the total price for it so decided it’d be a good idea to take a look and see what auto loan rates were. I checked my credit union first and they currently are offering 3.99%. Not bad, but about a week ago Capital One had sent me an email advertising a 3.10% rate. I went to check the website using my default browser (Firefox 4 Beta 6) and noticed it was at 3.5%.
    I figured it had just gone up since I received the email. I tried to use their little payment calculator but the flash based widget wouldn’t work properly in the Firefox Beta so I loaded up Safari to try and funny enough the rate offered was 2.7%. I checked in Chrome and Opera to see if it was maybe just something wrong with the Firefox beta and Chrome’s rate was 2.3% while Opera’s was 3.1%.

    I’m not sure why Capital One would choose to offer Chrome users a lower rate than Firefox users, but it’s interesting nonetheless.

    Aga käejooni need kindlustajad millegipärast ikka veel ei uuri.

  26. South County Mail kirjutab laste ahistamisest Missouri Amischiusuliste juures:

    Four area Amish elders had their day in court last week, entering guilty pleas for failing to act as mandated reporters in telling law enforcement about allegations of child abuse within their southern Webster County community. Each was ordered to pay a $300 fine plus court costs.

    Defense attorney Will Worsham appeared before Associate Circuit Court Judge Ken Thompson representing Christian J.F. Schwartz, Jacob P. Schwartz, Emmanuel M.S. Eicher and Peter M. Eicher. Each was charged with one count of failure to report child abuse, a Class A misdemeanor. The elders did not appear in person throughout the period that their case has been before the court.
    The case, which put Webster County in national headlines last year, focused on the responsibility of church officials in reporting child abuse.

    In previous arguments, the Webster County prosecutor’s office explained that the elders had been aware for at least six months that Johnny Schwartz, a member of one of the six Amish churches in the county, had been molesting two of his children. Schwartz was arrested in October 2009 and charged with four counts of statutory sodomy and two counts of child molestation. Earlier this year, he plead guilty to the counts and was later sentenced to 20 years in prison.

    Ka vastuargumendid on esindatud:

    Worsham maintained throughout the hearing process that holding the four Amish elders accountable for their items under the state’s mandatory reporting law was a violation of their First Amendment rights. He stated repeatedly that his opinion was that the state statute clearly defines those who have supervisory positions over children, such as day care centers and preschools.

    He explained to the court during a preliminary hearing in January that his clients were not affiliated with any formal organization and hold no license for the duties that they perform. He said, “This really entraps volunteers, people who never knew that they would be mandated reporters. If you question a Sunday school teacher out on the street, they would likely not know that they are mandated to report. This statue cannot be applied to these people, and it is not fair.”

    Mennoniidid eelistavad oma probleeme maha vaikida. Nii läks ka seekord:

    According to the probable cause statement involving the abuse, Schwartz admitted to the elders that he had molested the young girls. He was then shunned multiple times by the congregation, the most severe punishment within the Amish community. However, no one reported the abuse to the proper authorities.

    The elders maintained that it is against their religious beliefs to report a brother who has confessed of his wrongdoing and who has been punished within the community.

  27. Vatikan hoiatab ingleid kummardava sekti eest

    Ladinakeelset nime Opus Angelorum (eesti keeles inglite töö) kandva sekti asutas 1978. aastal surnud Austria koduperenaine Gabriele Bitterlich, vahendab BBC News.

    Bitterlichi väitel oli ta ühenduses inglite ja deemonitega, kes inimkonna kontrollimise nimel sõdisid. Samuti olevat üks peainglitest esitanud talle nimekirja sadade inglite ja deemonite nimedega.

    Vatikani teatel kogub sekt taas jõudu ja sellega kaasnevad tegevused, mida katoliku kirik häirivaks peab.

  28. Tõsilood Sofi Oksaneni “Puhastuses”

    Imbi Paju avalikustab, et Sofi Oksaneni “Puhastus” põhineb eesti naiste seni avaldamata traagilistel elulugudel.

    Ei tohi unustada, et “Puhastus” on ilukirjandus. Sofi sai ilukirjanduses kasutada seda, mida mina dokumentalistina ei saanud. Sellele vaatamata peetakse mu raamatut ja filme emotsionaalselt rasketeks. Samas on Lucas kirjutanud “Tõrjutud mälestuste” ingliskeelse tõlke eessõnas, et ta peab raamatut, mis mõtestab lahti okupeeritud Eesti loo, samaväärseks NATO kaitsega. Raamat on n-ö pehme kaitsevahend. Selliseks kaitsevahendiks on ka “Puhastus”, mis näeb ilmavalgust 36 riigis. Arvustused kinnitavad Lucase nägemust: “Puhastuse” abil pööratakse pilk Eestile.

  29. Puhastus” ja solvunud Nõukogude võim

    Ma ei imestaks, kui varsti moodustataks spetsiaalne lendsalk, kelle ülesandeks on uurida välja kõikide nende välismaal elavate inimeste aadressid, kes on endale koju Oksaneni raamatu soetanud, ja käia siis misjonäri kombel ukse tagant ukse taha, et seletada kõigile eksiteele viidud „Puhastuse” lugejatele: päriselt polnud elu Nõukogude Eestis nii sünge, vahel sai täitsa nalja ka ja selliseid nimesid nagu Pelmi, Lipsi ja Hiisu koertele tegelikult ei pandud.

  30. veel lõiguke eelnevast loost:

    „Puhastus” on selgelt feministlik romaan. Mehed on kas ilged jätised või tahtejõuetud mökud. Naised on ohvrid, aga ka sündmuste käivitajad – igal juhul isiksused, mida meeste kohta öelda ei saa. Ja see on minu meelest palju häirivam kui mõningad ajaloolised faktivead.

    Kui meelde tuletada, siis saaks ju juba Veera Saare “Ukuaru” nende kriteeriumide järgi üpriski feministlikuks pidada.

  31. Vaimulikuga rääkima kipuvad vähesed
    Anneli Aasmäe, Maaleht

    Paar korda aastas võtab jumalateenistustest osa 28%, kolm-neli korda aastas 7% ning vähemalt üks kord kuus 6% inimesi. Kõige sagedasemad kirikuskäijad on eakad naised, mida Liina Kilemit seletab muu hulgas naiste suurema osakaaluga usklike hulgas.

    “Kogu maailmas on usklike seas naisi rohkem kui mehi,” tõdeb Kilemit. “Seda põhjendatakse sellega, et naistel on suurem süütunne, rohkem hirme ja muresid. Eakate osakaal domineerib kirikus aga sellepärast, et vanemaks saades tunnevad inimesed rohkem huvi oma päritolu ja esivanemate kommete vastu, tegelevad enam oma sisemise minaga ja neil on ka rohkem aega.”

    Ajapuudus on ka kõige olulisem põhjus, miks koguduste liikmed oma sõnul kirikusse ei jõua. Seevastu tunnistab tervelt 22% kogudustesse mittekuuluvatest inimestest, et ei käi teenistustel sellepärast, et ei vaja vahendajat enda ja jumala vahele.

  32. Mõnel tulevad ikka nii lollid mõtted et hoia ja keela:

    Naine tahab viia ristid surnuaialt põllule

    Koerulanna Thea Kristal soovib, et kalmistute unustatud ning üleliigsed raud- ja kiviristid kogutaks üldise leppimise märgiks ühele Eestimaa põllule.

    “Mis oleks, kui meie, eestlased, va paganarahvas – maausust ja loitsudest läbi imbunud põlluharijad, endid võõrast võimust vabaks laulnud inimhõim – annaksime tükikese oma pühast põllumaast suure leppimise märgiks?” küsib laululooja ning Koeru Holaöö korraldamisega üle-eestilise tuntuse pälvinud Thea Kristal.

    “Kas meie hinges tärkaks armastuse seeme? Hakkaks meie rahva südames juurduma ja idanema tänutunne, võrsuma andeksand, lepitus, see mõistmise eeldus?”

    “Mis oleks, kui võtaksime sellele põllule istutada mõttelised pühad puud, need Eestimaa kalmistute unustatud ja üleliigseks osutunud raud- ja kiviristid?” teeb Kristal ettepaneku.

    Kristali plaanis paistab Ristide Püha Põld ülalt vanade eestlaste päikeseristina. Ristid võiksid kihelkondade kaupa rühmitatud ja märgistatud olla.

  33. Suhkur teeb pööraseks
    Riina Martinson, toimetaja, Pärnu Postimees

    “Suhkur muudab lapsed pööraseks,” nendib Pärnu Tervistavas Stuudios autistlike ja hüperaktiivse käitumisega lastega tegelev toitumisnõustaja Madleen Simson.

    Kui inimesel on tihti seedehäired ning pärast sööki tunne, et kõht on punnis ja seest käärib, võib Simsoni sõnutsi kahtlustada mõne toiduaine talumatust. Seda, mida vältida tasub, saab kindlaks teha toidutalumatuse testiga.

    Tervistavas Stuudios saab osta veel selliseid teenuseid nagu bioresonantsteraapia, kiropraktika, refleksoloogia, holistiline psühhoteraapia, vabastav hingamine, kõrvaküünlad, organismi puhastamine, homotoksikoloogia, reiki, kinesioloogia (see libavariant). Seega tasub heaga eemale hoida.

  34. Terviseametile kaevatakse ka olematu müra peale

    Nii rääkis terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri Postimees.ee’le, kuidas üks vanaproua kuulis oma eluruumis müra ja pani selle müratekitaja nimeks lendva (sõna «lendva» kasutatakse tormi ja luuvalu väljendamiseks – toim.).

    Proua väitel põhjustas lendva öösiti heli, mis häiris tema und.

    «Talle muretseti diktofon ja ta pidi seda müra salvestama, kuid peale norskamise ja voodikrigina polnud lindilt muud kuulda,» märkis Saluri.

    Lõpuks leidis proua koos sõbrannadega oma muredele lahenduse – nad avastasid üheskoos, et lendva tuleb välja seinakontaktist. Kokku tuli terviseametil selle probleemiga tegeleda üle poole aasta.

    Kommentaar samast:

    Tiit : Kunagu N-liidu ajal töötasin ühes majavalitsuses, siis oli ka taoline juhus. Üks mutike kaebas, et temal korteris mingid paharetid peavad elektripirnis koosolekut ja sõimavad teda. Sellel ajal pidi käima ja vaatama mille üle kodanik kurdab. Läksime komisjoniga sinna, muti lülitas lambi põlema ja ise räägib:”Kas kuulete, kuidas sõimavad”. Loomulikult oli vaikus. Mammit tuli kuidagi rahustada. Võtsin siis ühe riidekoti, panin pirnile ümber, keerasin pirni välja ja sidusin kotisuu sõlme. Panin uue pirni paika, lülitasin põlema ja mammi nii õnnelik, et enam keegi ei peagi koosolekut ja ei sõimagi teda. Pärest kirjutas linnavalitsusse kiidukirja, kuidas me teda operatiivselt aitasime. Tükk aega peale seda narriti mind hullutohtriks.

  35. Pennsylvania mail väljendab prokurör rahulolematust alternatiivšerifide ja alternatiivkohtunike tegevuse üle:

    HARRISBURG – Attorney General Tom Corbett today announced that a consumer protection lawsuit has been filed against an Erie debt collection company accused of using deceptive tactics to mislead, confuse or coerce consumers – including the use of bogus “hearings” allegedly held in a company office that was decorated to look like a courtroom.

    According to the lawsuit, fictitious court proceedings were used to intimidate consumers into providing access to bank accounts, making immediate payments or surrendering vehicle titles and other assets – sometimes dispatching Unicredit employees to consumers’ homes in order to retrieve documents or have consumers sign payment agreements.

    Corbett said Unicredit allegedly used civil subpoenas to summon consumers to an office in Erie, which included an area referred to by Unicredit employees as “the courtroom.”

    The fake courtroom allegedly contained furniture and decorations similar to those used in actual court offices, including a raised “bench” area where a judge would be seated; two tables and chairs in front of the “bench” for attorneys and defendants; a simulated witness stand; seating for spectators; and legal books on bookshelves. During some proceedings, an individual dressed in black was seated where observers would expect to see a judge.

  36. Martin Vällik ütles:

    «Talle muretseti diktofon ja ta pidi seda müra salvestama, kuid peale norskamise ja voodikrigina polnud lindilt muud kuulda,» märkis Saluri.

    Siis on muidugi see asi, et diktofon kipub peamiselt inimhäälele omaseid helisid salvestada suutma. Madalate ja kõrgete kuuldavate (ja potentsiaalselt ebamugavate) helidega jääb ta sageli hätta. Vanainimest väga kõrged helid muidugi vast ei häiri, aga odavamate diktofonide piir võib juba 5kHz kandis olla.

  37. Kas kellelgi on huvi kommenteerida seda teksti:
    Maksa detoksifikatsioon

    Teksti aluseks olevad allikad küll usaldust ei ärata, kuid kas ses jutus ka mõni tõetera juhtub olema?

    Küsin seepärast, et teksti kinnitab Eesti Toitumisterapeutide Assotsiatsioon (ETTA) ja mille üks juhatuse liige on biokeemik Tiiu Vihalemm.

  38. Happe-leelistasakaalu taastamine parandab vitaalsust ning abistab detoksifikatsioonil. Happeline keha varastab rakkudelt hapnikku ja võimaldab kahjulikel patogeenidel ellu jääda. Kui keha on liiga happeline, siis toitaineid ei omastata efektiivselt ja toidulisandid ei toimi. Kehast ja luudest viiakse hapete neutraliseerimise eesmärgil hoopis välja vajalikke mineraale nagu kaltsiumit, magneesiumit, kaaliumit ja naatriumi.

    No teate…

  39. @salvey:

    Siia juurde võiks skeptiliselt märkida, et tegu on suuresti tormiga veeklaasis. Eestis ikka kajastatakse uudiseid, kui kuskil mõni Eesti-teemaline raamat ilmunud, aga see teema on kahjuks selektiivne. Peale selle ilmub veel väga-väga palju muid raamatuid :) Samuti ei ole päris õige Eesti-kesksuse tekitatud seisukoht, et kui asi on seotud Eestiga, siis peab see tingimata olema maru hea. Ei pruugi olla :)

    Aga see, millega ma teema juures rahul ei ole, on hoopis see, et on tekkinud kildkond inimesi, kes arvavad teadvat tõe monopoli – kuidas on „õige” mõelda – ja nad on varmad igale vabamõtlejale nina peale määrima, kuidas need mõtlevad „valesti” ja kuidas mõelda on „õige”. Just selles kummitab üks teine maailmakord, ja see kõik kokku on õudne.

  40. Martin Vällik ütles:

    Kas kellelgi on huvi kommenteerida seda teksti:
    Maksa detoksifikatsioon

    Tegemist on üsna kõrge taseme umbluuga (hinnates taset selle järgi, milliselt tekstistruktuuri hierarhia astmelt algab umbluu – kas juba sõnad on valed, laused, tuleb mõtte väärdumine lõigu peatüki või terve teksti tasemel).

    Sisulisi faktivigu on tekstis vähe, aga mõned siiski – eelkõige pH teema – see, et sidrunimahl on aluseline: pH toitujad räägivad jääkidest ja tõepoolest paljude nõrkade hapete – sidrunhappe, süsihappe jne. – jäägid on aluselised AGA see aluselisus avalduks siis kui anioon oleks seotud neutraalse katiooniga – Na, K, jne. Mida ei mainita on see, et anioon (jääk) on seotud väga happelise katiooniga – prootoniga, mistõttu sidrunimahl on ikkagi tugevalt happeline. See prooton kaob pH toitumises kuhugi ära.

    Mõned andmed on pisut arhailised – lühendite GPT ja GOT asemel kasutatakse meditsiinis juba mõnda aega ALAT ja ASAT.

    Muidu on tekst lausete tasemel suuremalt osalt korrektne. (70 – 80%)

    Vead tulevad sisse konteksti tasemel – maksahaiguste sümptomeid ja põhjuseid kirjeldatakse, aga ei mainita epidemioloogiat – jääb mulje, et need esinevad tihti, ka mul võib mõni olla. Tegelikult muidugi on enamikul inimestest siiski maksaga kõik korras.

    Lekkiva soole sündroomist kirjutatakse, aga ei mainita, et ega meist igaühel see sool niisama küll lekkima ei hakka. Sool võib tõepoolest hakata lekkima näiteks verevarustuse katkemisel või limaskesta tugeval kahjustusel, aga siis on asjad juba halvad.

    Samuti ammoniaagi elimineerimise kohta – kui ammoniaak maksategevuse häire tõttu juba ajusse jõuab, siis on enamasti tegemist maksakooma ja kiire lahkumisega elavate hulgast.

    Hulga seoste puhul tekib küsimus, et kust need on leitud – emotsioonid ja maks, skisofreenia jne, mitmes kohas müüakse probleemi koos lahendusega – sellised pahad haigused on olemas, tule meie juurde testima ja söö meie toidulisandeid.

    Kokkuvõtteks – ei oskagi öelda, kas toodud kirjatükk klassifitseerub väga asjalikuks umbluutekstiks või äärmiselt halvaks mõistliku sisuga tekstiks. Igatahes esitatakse pooltõdesid, tõdesid ja valesid segamini ja sellises järjekorras, et tekkiv kontekst saab eksitav.

    Samas mõnele asjale kirjutaks kahe käega alla – suitsetamise piiramine, mitmekülgne toitumine jne, iseasi, kas neid tõeterasid on mõtet rumaluste vahelt välja korjama hakata, siis võib ju võtta mõne täiesti tõese teksti.

    Summaarselt – tekst ei ole täiesti vale, aga on kallutatud, jätab eelteadmisteta lugejale asjaliku mulje ja suunab teda valedele järeldustele.

    Iseasi, kelle süü see on – kui otseselt ei ole valesid kirjutatud ja ainult õrnalt…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.