ADE-651, Sniffexi vend, Iraagis kriitika all

Ajaleht Washington Post vahendab teateid Iraagist, et sealse siseministeeriumi inspektor on valmistanud ja esitanud raporti, mis puudutab portatiivset lõhkeainedetektorit ADE-651, tükihinnaga 60000 USD (720 000 kr).

Inspektori raport tõdeb, et seade on kasutu. See ei tuvasta lõhkeaineid ja on seega otseselt süüdi paljude inimeste surmas.

Üks Iraagi politseinik sõnas, et see pole mingi üllatus, et seadmed ei tee, mis lubatud: “Me kõik teadsime, et need riistad on täielik äpardus, nendega ei saavuta mitte midagi ja on vaid avalikkusele näitemängu tegemiseks.”

Siseminister aga ütles, et seadme kriitikud on halvasti informeeritud. Lisaks lükati hävitav raport kalevi alla ja kontrollpunktides kasutatakse kasutut pommituvastajat tänase päevani ja väga laialdaselt. Ametnikule, kes hankis need seadmed ilma igasuguse vähempakkumiseta 85 miljoni dollari eest, tagati puutumatus.

Tänasel päeval on seadme Suurbritannias tegutseva tootjafirma juht Jim McCormick vahi all süüdistatuna pettuses ja Briti valitsus on keelustanud selle seadme ekspordi.

USA sõjaväelased on mitmeid kordi püüdnud oma Iraagi partneritele selgeks teha, et ADE-651 ei suuda lõhkeaineid tuvastada. Näiteks palusid USA sõjaväelased kogenud ADE-651 kasutajatel kindlaks teha, millises baasi pargitud autos on dünamiit peidetud. ADE-651 antenn nõksatas nii mõnegi auto juures, kuid ükski neist ei sisaldanud dünamiiti. Samal ajal hoidis üks katset assisteeriv ameeriklane endal põues lõhkeainet C4. “Olukord oli kui väga viltu keeranud Monty Pythoni sketš,” kommenteeris anonüümsust palunud ohvitser.

Iraagi siseminister aga teatas jaanuaris riigitelevisiooni vahendusel, et tänu nendele seadmetele on tuvastatud rohkem kui 16 000 pommi.

Allikas: Iraq confirms that bomb-sniffing devices don’t work
Ernesto Londono, The Washington Post

Veel: Iraq bomb deaths blamed on ‘useless’ detectors
Patrick Cockburn in Baghdad, The Independent

ADE-651 “töötab” nõiavitsa põhimõttel — väljatõmmatav antenn pöörleb kergelt ümber käepideme külge kinnitatud telje. Väike tasakaalu muutus põhjustab antenni suureamplituudilise liikumise. Korduvad testid on näidanud, et seade ei tuvasta lõhkeainet, samuti on kirjeldatud võimalik toimemehhanism ebaadekvaatne ja mittekooskõlaline.

Eesti Päästeameti pommirühmal on olemas ja kasutuses ADE-651-ga sarnane nõiavitsa põhimõttel “töötav” Sniffex. Sniffexit kasutati nt USA presidendi George Bushi külaskäigu ajal Tallinnas. Selle seadme kasutamise ja korduva kaitsmise eest pälvis Päästeamet 2008. aastal skeptik.ee Umbluu preemia.

Ebamugavate raportite peitmine on ilmselt omane kõigile valitsejatele. Skeptik.ee tegevuses kohtasime ebamugava raporti peitmist Kaitseressursside Ameti (KRA) poolt kasutatava Thomase testi asjus. KRA võttis nimetatud testi noorsõdurite jagamiseks kasutusele suure hurraa ja ilma valiidsusuuringuta ja kui vajalik uuring tehti ning see testi tulemuslikkuse pehmelt öeldes puu taha saatis, siis selmet konstruktiivseid järeldusi teha ja vajalikud muutused ette võtta, hakati uuringut peitma.

Teemast veel skeptik.ee lehel:

14 Replies to “ADE-651, Sniffexi vend, Iraagis kriitika all”

  1. Tõdegu inspektori raport pealegi seda, et kergelt ümber oma telje pöörlev antenn on otseselt süüdi paljude inimeste surmas,
    (või oskab keegi viidata antud kontekstis millelegi, mis tõestaks, et seda pole antud tõlkeloos väidetud?)
    võiksid endast lugupidavad skeptikud ometigi loobuda nö google tõlkest ja asendada sõna “otseselt” sõnaga “kaudselt”.
    Ma pole Martini eesti keele oskusest enne ka suuremat arvanud, aga et keelekasutususet sõltub ka tõsiseltvõetavus, võiks enne klõbistamist ka natuke mõelda. Jõudu!

  2. Samas kui läheneda asjale teise külje pealt, siis asi ju töötab. Mis sest, et ta otseselt lõhkekehi ei tuvasta, on tal samasugune efekt nagu jumala kujutisega sümbolil või kvantripatsil olemas. On ju terve hunnik inimesi, kes usub antud seadme töösse, kelle seas võib vabalt olla selliseid isikuid, kes sooviks kedagi või midagi õhku lasta. Ega normaalse mõistusega inimene ei lähe teisi tapma. Kuna selliseid inimesi tekib aina juurde, kes usuvad müstilistesse vahenditesse, siis, miks mitte kasutada ka korra hoidmisel? Kui kogunevad NWO paanikat külvavad inimesed seaduse vastaselt, siis lähevad paar politseiniku mingi negatiivse energiat kiirgava asjaga sinna ja asi korras. Kõik jooksevad laiali. Muidugi, kui neil omakorda jälle mingit nano-energeetika-dna-positroni pole.

  3. Seadme mittetöötamine ei ole ju ka 100% kindel. Tavaliselt tõepoolest ostetakse seadmeid, nii et tuleb tootja esindaja ja näitab kuidas asi töötab ja kui selgub mittetöötamine on ostjal õigus see tagasi saata. Lisaks peavad olema tootel kõikvõimalikud sertifikaadid. Samuti peab olema teenindus ja parandus. Puutun ise palju aparatuuri ostmise ja müügiga kokku ja ei kujuta ette kuidas saab müüa põhimõtteliselt mittetöötavat asja, isegi eraisik hakkaks protestima.

    Tavaliselt jäävad aparaadid seisma kas rikki mineku (ei tasu parandada) või selle tõttu, et ettevõtte ei vaja seda enam. Vahest Eestis seda vidinat enam ei kasutatagi ja sellepärast annavad ametnikud ebamäärase vastuse.

    Loogiline oleks pöörduda nende seadmete müügiõigusega asutuse poole, ütled et tahad ühte proovimiseks osta ja küsid hinnapakkumist ja kõikvõimalikku infot. Vähegi soliidne firma suhtub pakkumisse tõsiselt ja saadab sulle hulga infot, kuidas asi töötab, millele reageerib ja millistes tingimustes. Tööpõhimõtte nüansse võidakse siiski mitte avalikustada.

  4. Argonas ütles:

    Seadme mittetöötamine ei ole ju ka 100% kindel.

    Arvestades tänaseks kättesaadavat informatsiooni, ei ole Võlaõigusseaduses mainitud müütilisel mõistlikul inimesel raske olla mõistlikult kindel selles, et pikaks tõmmatav nõiavits ei tööta lõhkeainete otsimise seadmena. Kohe üldse ei tööta.Argonas ütles:

    Puutun ise palju aparatuuri ostmise ja müügiga kokku …

    Iraagis?

    Segastel aegadel muutuvad väga kummalised skeemid võimalikuks.

  5. Huvitav, et puhtalt interneti andmetele toetudes on selge, et aparaat ei tööta, mingi fenomeni tõestuseks nõuate aga teadusartikleid. Miks mitte katsetada seda pääasteameti aparaati või siis Sniffexi järglast (HEDD1), selle asemel, et oletada. Lisaks võiks küsida ka testi tulemused HEDD1 testinud organist.

    Info, tööpõhimõte, sertifikaadid jne. HEDD1 kohta.

    http://www.hazard-detection.co.....device.pdf

  6. Argonas ütles:

    Huvitav, et puhtalt interneti andmetele toetudes on selge, et aparaat ei tööta,

    General knowledge. Samamoodi on selge, et telliskivi ei tööta mobiilkommunikatsiooniseadmena ning homöopaatiliselt lahjendatud kofeiin ei tööta unerohuravimina.
    Argonas ütles:

    mingi fenomeni tõestuseks nõuate aga teadusartikleid.

    Fenomenid ei ole vennad. Ükski siinmaine skeptik ei nõua teadusartiklit tõendamaks, et talvel esineb katuste küljes jääpurikaid. Aga kui keegi tuleb välja väitega, et need jääpurikad kukuvad üles, kui nõid neile needuse peale paneb, on täiesti mõistlik nõuda, et ta selle väite ka kuidagi ära tõendada suudaks. Teadusartiklit ei ole tingimata tarvis, kui ta on nõus eksperimenteerima; kuna aga teadusartikleid on palju rohkem kui eksperimente, mida ükski inimene korraldada jaksab, on teadusartiklid siiski kasulikud.

    Argonas ütles:

    Miks mitte katsetada seda pääasteameti aparaati või siis Sniffexi järglast (HEDD1),

    James Randi ajab neid juba mitu aastat oma miljoniga taga, aga nad ei taha testida. Seni tuleb läbi ajada eelmise mudeli testitulemustega.

    Kas testi tuleks iga kord korrata, kui tootja oma seadmele uue nime paneb?

  7. Ja siin Markus Kuhni jutt, miks ADE-651 ei tööta.

    A BBC Newsnight investigation has revealed that a “bomb detector” sold around the world and particularly to Iraq by a British company cannot possibly work.

    Reporter Caroline Hawley took the central component of the “detector” – a card which it is claimed can detect explosives – to the Cambridge Computer Laboratory to be tested by Dr Markus Kuhn.

  8. Argonas ütles:

    Siin siis HEDD1 tootjate selgitus, miks ADE-651 ei tööta ja jutt nende aparaadi töökindluse kohta + TUV testimise ja heakskiitmise kohta.

    Mõhh? TUV ütleb, et seade ise otsest kahju ei põhjusta, ei enamat. Kus on kaksikpimeda testi protokollid? See granaatide ja püsside loetelu ei veena kedagi, samuti on ilmselt Nobeli preemiat väärt nende poolt kasutatav substantside kaugtuvastamise meetod, kui see tõesti olemas on.

  9. Lisaks lükati hävitav raport kalevi alla ja kontrollpunktides kasutatakse kasutut pommituvastajat tänase päevani ja väga laialdaselt. Ametnikule, kes hankis need seadmed ilma igasuguse vähempakkumiseta 85 miljoni dollari eest, tagati puutumatus.

    No inimestel on ju raha vaja. Osa makstud rahast rändas ilmselt ametniku oma taskusse, osa nende taskutesse, kes raha välja jagasid ja murdosa ka siis seadme müüjale. See et valitsuses valskust tehakse pole ju kellegi uudis.

  10. Viktor ütles:

    See et valitsuses valskust tehakse pole ju kellegi uudis.

    dig avaldab sügavat nördimust Viktori tagantkäe tehtud abstraktsiooni “valitsus” suhtes. Reaalses maailmas teadupärast erinevad valitsused oma korruptsioonitaseme suhtes röögatult, kuni Mona Sahlini kurva looni välja.

    Transparency International, muide, on kõnealustele riikidele hiljuti skoore andnud.

    Rootsi sai 9,2 punkti kümnest ja jagas aukartust väärivat neljandat kohta. Iraak sai 1,5 punkti ja pälvis kartust vääriva tagantpoolt lugedes neljanda koha.

  11. ADE-651 “töötab” nõiavitsa põhimõttel.
    Mulle meeldib selle hind-aeg oleks kaitsekulude nime all tehtavaid kulutusi revideerima hakata.
    Vitsaga on täiesti võimalik maa sisse peidetud metallkestaga
    lõhkekeha üles leida…..99,9 juhul 100_st seisab leidja sekundi
    murdosa selle peal….
    ja kauemgi,kui see on praak või mõnel
    muul põhjusel “töökõlbmatu”

  12. Mats kinnitas:

    Vitsaga on täiesti võimalik maa sisse peidetud metallkestaga
    lõhkekeha üles leida…..99,9 juhul 100_st seisab leidja sekundi
    murdosa selle peal….
    ja kauemgi,kui see on praak või mõnel
    muul põhjusel “töökõlbmatu”

    Õhkulendamiseks pole vitsa vaja kaasas tassidagi, aga “töökõlbmatu” metallkestas lõhkekeha leidmisele ADE-651 kuidagi kaasa ei aita, sest see ei anna millegagi märku, isegi kui maa sisse peitmata “töökõlbmatu” lõhkekeha peal seisad. Seadme hind aga võib osutuda märkimisväärseks, kui selle eest ise maksma pead. Märgitakse nekroloogis, et maksid eluga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga