“Euroopa Liit keelab piparmündi ära!” — vitamiiniärikate udujutt kui viiruslik meem.

Eelmisel nädalal õnnestus uudisekünnise ületada kehvasti informeeritud inimeste hädahüüd, et Euroopa Liit keelab järgmisel aasta piparmündi ära. Teade levis blogimaailmas ja Facebookis ning jõudis otsapidi Delfisse, Õhtulehte, Eesti Päevalehte.

Loomulikult olid/on inimesed sellise teate peale nördinud, kuna piparmünt, selle lõhn ja maitse on meile kõigile tuttavad, ilmselt enamus on piparmünti kasutanud kas mõnusa sooja taimeteena, kõhuhäda leevendava joogina või külmetuse korral soojaloojana. Piparmünt on mõneti nagu kaisukaru, mis on armas, soe, ei tee kellelegi paha, meenutab turvalist lapsepõlve, vanaema hellasid soojasid silmi… Ja nüüd korraga — keegi tahab seda ära keelata! See on umbes sama pühaduserüvetus nagu mõmmi jäsemete amputeerimine lapse silme all.

Inimeste fantaasia maalis pilte rünnaküksustest, kes tulevad vanaema koduaeda üles kaevama, et hävitada viimasedki piparmündijuured; mõni pidas end juba ette tulevaseks kurjategijaks, kuna ei loobu iial piparmündi tarbimisest. Apteegid tühjendatakse rohulettidest, ürditalud sulgevad oma ärid, inimesed jäetakse ilma traditsioonilisest looduspärasest ravivahendist, ravimifirmad (Big Pharma) hõõruvad vaid käsi ja kasvatavad oma kasumeid. Jälle on antud võimalus vapratel rüütlitel võidelda seitsmepealise Eurolohega, mida juhitakse kaugjuhtimise teel Suure Ravimi laborist või Viiekümnekroonise Ordu püramiidialusest sirkli-vinkli-laost.

Selline hädakisa pole ainult Eesti “loodusmeelsete”-teadusvastaste (et ennetada, siis ütlen, et loodusmeelne ei tähenda automaatselt teadusvastasust; olen ka ise loodusmeelne, kuid siinne “loodusmeelne” on pigem vastanduja “keemilisele”) eripära. Sarnast kurblikku hüüet on juba mõnda aega hüüdmas mitmed “loodusteraapiate” harrastajad üle Euroopa; on koostatud petitsioone, millele allkirju kogutakse, et kõnealune regulatsioon ära muuta või tühistada või lihtsalt sellele tähelepanu tõmmata, et päästa armas printsess-piparmünt kurja lohe vangistusest.

Kusagilt sügavatest katakombidest kõlab ka hirmuäratav Codex Alimentarius — kurjakuulutava ladinakeelse pealkirjaga koodeksi retsitatsiooni, mis annab postmodernsele nõiarohujahile legaalse aluse üle kogu maailma, algatajateks ÜRO juures tegutsevad FAO (ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon) ning WHO (maailma terviseorganisatsioon). USA-s täidab seda FDA (toidu- ja ravimiamet), Euroopas rakendatakse vastavaid direktiive.

Õnneks taipasid meie peavoolulehed siiski ametnikelt küsida, kuidas selle piparmündiga päriselt lood on. Küsiti Sotsiaalministeeriumist ja Ravimiametist. Küsisin minagi ja kirjavahetus oli selline:

Tere,
sotsiaalmeedia võrkudes on juba mõnda aega jutuks, et ühe Euroopa Liidu direktiivi rakendumisel keelatakse traditsiooniliste ravimtaimede sh piparmündi kasutamine, kasvatamine, ost-müük ära või teise versioonina on liikvel arvamus, et müügiks ja muuks käitlemiseks on vaja läbida pikk ja kulukas registreerimisprotsess, mis sisuliselt piirab ürditalude tegevust. On algatatud petitsioone “piparmündi kaitseks” ning osa inimesi, kes “loodusravi” kõrge au sees hoiavad, on silmnähtavalt häiritud sellisest ohust nende harjumuste ja eelistuste suhtes.

Mõned lingid, kus viidatud teemat on käsitletud:
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=404108
http://vaatenurk.wordpress.com/2010/11/24/euroopa-liit-keelustab-jargmisest-aastast-piparmyndi-myymise/
http://vaatenurk.wordpress.com/2009/07/24/codex-alimentarius/

Palun selgitage, kas tõepoolest on olemas reaalne oht, et nt piparmündi tarbimine, kasvatamine, müümine on järgmise aasta aprillist keelatud? Või on tegu suuremat sorti arusaamatusega ning paanika tekitamisega kohas, kus põhjust pole? Kas ka peale 2011. aasta aprilli saab poest piparmünditeed osta? Kas naabrimemm võib ka edaspidi oma aias kasvatatud piparmünti turul müüa? Ega ei tule ametnikud mu koduaeda üles kaevama, kui mul seal piparmünt kasvab?

Palun vastake võimaluse korral selliselt, et seaduste keelega vähe tuttavad inimesed saaksid lihtsalt mõistetavad vastused, kuna piparmünt on rahva teadvuses leidnud kindla koha paljude hädade leevendajana ja on igati mõistetav, et mure hästi lõhnava ja maitsva taime üle puudutab paljusid, sh ka neid, kelle igapäevane tegevus ei koosne seaduste tekstide lugemisest.

Ja vastus:

Tere

Lühike vastus oleks, et piparmünti keegi keelama ei hakka.

Piparmündi-teema on nähtavasti alguse saanud Euroopa Komisjoni otsusest, millega täiendatakse traditsiooniliste taimsete ravimite nimekirja piparmündi võrra (nimekirja on varasemalt kantud veel mitmeid taimi, nt saialill).
Eesti keeles saadaval:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:080:0052:0054:et:PDF

Selle mõte on, et kui näiteks piparmündi-tooteid tahetakse traditsioonilise taimse ravimina toota ja müüa, siis müügiloa saamiseks on võimalik viidata otsuses toodud näidustustele ja annustele ning müügiloa taotlejal pole tarvis esitada kliiniliste ja ohutuse uuringute andmeid.

Traditsiooniliste taimsete ravimite definitsiooni alla kuuluvad sellised tooted, mille kohta on teada, et neid on meditsiinilisel eesmärgil kasutatud vähemalt 30 aastat (15 aastat EL-s) ning nende müügiloa saamise lihtsustamiseks ongi loodud kord, kus Euroopa Ravimiameti juures tegutsev taimsete ravimite komitee hindab olemasolevaid andmeid (koostatakse monograafia, mis võtab kokku senise teadmise kasutusalade ja ohutuse kohta) ning komitee arvamuse põhjal kinnitab EC selle taimse ravimi näidustused, kõrvaltoimete, annustamise jm vajaliku info.

Lihtsustatud registreerimise ja traditsiooniliste taimsete ravimite reguleerimise eesmärgiks on ühtlustada liikmesriikide seniseid väga erinevaid praktikaid taimsete ravimite käsitlemisel. Traditsiooniliste taimsete ravimite mõiste ja reguleerimise põhimõtted on käibel 2004. aastast (direktiiv 2004/24).

Piparmündi müümine ilma meditsiiniliste väidete ja näidustusteta on lubatud praegu ning ka edaspidi. Keegi koduaedu üles kaevama ning saialilli ja piparmünte välja juurima ei tule.

EC kodulehelt on taimsete ravimite kohta lugeda:
http://ec.europa.eu/health/human-use/herbal-medicines/index_en.htm

Püüdsin kirja panna olulisima, andke teada, kui soovite selle teema kohta veel infot.

Lugupidamisega

Margit Plakso
Ravimite osakonna juhataja asetäitja
Ravimiamet

Pole hullu, küll loodusravitsejad ja vandenõumeelsed konstrueerivad omale uue kolli, kellega võidelda, ja elu saab jälle hoogu juurde. Alati jääb neil muidugi ka võimalus mitte uskuda Ravimiameti ametniku juttu ja ikkagi jätkuvalt arvata, et alates 2011 aprillist on piparmünt keelatud. Sel juhul saavad nad oma ideaalmaailmas piparmünti kasvatada ja tarbida ning veenda seejuures ennast, et selle teoga õõnestavad nad eurodirektiivide autoriteeti, mis on loodusele meelepärane tegu.

Teiselt poolt aga — kui otsida mingit vandenõud, siis konspiraatoriteks on hoopis vitamiinitootjad, toidulisandite turundajad ja nende lakeidest loodusravitsejad, kellele on pähe implanteeritud idee, et kõik “keemiline” on saatanast ja kõiki haigusi saab ravida vitamiinide ning ravimtaimedega, mida müüvad muidugi needsamad vitamiiniärikad ja kelle võrkturundajateks paljud loodusterapeudid on.

Näiteks on vastupanuliikumise üheks hoidjaks Dr Matthias Rath oma vitamiinifirma ja selle tuludest toetatava rahastu kaudu. Matthias Rath oli see mees, kes suutis pea terve Lõuna-Aafrika valitsuse vitamiiniusku pöörata, et HIV-AIDS-i teadusliku ravi asemel seda hoopis vitamiinidega üritati ravida. Hinnanguliselt on seetõttu seal surnud üle 300 000 inimese enneaegsesse surma. Kui Briti ajakirjanik ja arst Ben Goldacre sellest kirjutas (loe täpsemalt raamatust Pahateadus või inglise keeles siit), siis kaebas Rath tema ja ajalehe The Guardian kohtusse, kus ta lõpuks küll lüüa sai, aga samas külmutati paljude inimeste elusid puudutavate teemade arutelud ajakirjanduses. See juhtum oli üks ajenditest, mis viis suurejoonelise kampaaniani muuta Briti laimuseadust.

Seega võib väita, et “piparmünt keelatakse” hirmutamiskampaaniat kasutavad oma huvides ära küünilised posijad, keda huvitab ainult oma vitamiinieuro, keda ei huvita üldse teadus ega tõenduspõhine farmakoloogia ega inimeste kannatuste tegelik vähendamine, ja igaüks, kes levitab arusaamatut, ebaloogilist, valet, küündimatut, kirjaoskamatut desinformatsiooni, aitab tegelikult nende posijate agendat edendada ehk nende kukrut täita rahaga, mis on tihtipeale viimases hädas olevate inimeste viimsed veeringud ja mille eest ei saa need inimesed mitte midagi peale tühjade lubaduste.

Ja miks ma ei imesta — vaadake, kellega Rath siin pildil kenasti naeratab. Linus Pauling — kahekordne Nobeli preemia laureaat (keemia 1954, rahu 1962), hilisem hüperprääks, vitamiinihulluse looja, Rathi vaimne isa ja inspiratsiooniallikas.

Euroopa homöopaadid kurdavad ka. Maailma asjadest pole nad muidugi kunagi korralikult aru saanud ja nad lihtsalt jätkavad oma vastavat traditsiooni. Küllap leidub muretsejaid ka muude “alternatiivsete” asjaajajate seas.

Viited:

39 Replies to ““Euroopa Liit keelab piparmündi ära!” — vitamiiniärikate udujutt kui viiruslik meem.”

  1. MV su püüdlik pastakast välja imetud iroonia ei ole üldsegi nalajaks vaid pigem iiveldama ajav ja lame.
    Äkki kirjutad artikli uuesti samas laadis nagu said vastuse Ravimiametist.

  2. Seega võib väita, et “piparmünt keelatakse” hirmutamiskampaaniat kasutavad oma huvides ära küünilised posijad, keda huvitab ainult oma vitamiinieuro, keda ei huvita üldse teadus ega tõenduspõhine farmakoloogia ega inimeste kannatuste tegelik vähendamine, ja igaüks, kes levitab arusaamatut, ebaloogilist, valet, küündimatut, kirjaoskamatut desinformatsiooni, aitab tegelikult nende posijate agendat edendada

    Martin Vällik, paranoilise inimesena küsin otse, ega sa mind äkki küüniliseks posijaks ei pea? Igaks juhuks lisan, et ma pole piparmünti müünud, suvel viisin täiesti tasuta ühele tuttavale :P Loomulikult ei arvanud ma, et keegi tuleb piparmünti üles kaevama ( siis võiks juba ka pärna aiast maha raiuda, põdrakanepi metsaveerest üles sikutada jne.)
    Muide, oleme küll peres haiguste puhul ka punasepäevakübara tablette tarvitanud,( ka vitamiine võtnud aegajalt) ja seni olen arvanud, et neist on ka abi olnud, no aga võibolla on tõesti tegu olnud ainult platseeboefektiga.

  3. paras lakei paistad sa ise olevat. tundub, et sa vastandud kõigele, mis vähimalgi määral “tubli koolipoisi” käsiraamatust välja ulatub/erineva nurga alt asju uurib. kindlasti oled ka euro pooldaja.

  4. @salvey: ma pole tähele pannud, et Sina, salvey, oleksid hädaldanud, et “piparmünt keelatakse ära, mis nüüd küll saab?!”

    Ja loodetavasti said aru, et peamine kriitika on suunatud siiski Rathi-tüüpi ärihaide pihta, kelle sissetulek sõltub otseselt publiku hämamisest ja eksitamisest ning kes heauskseid inimesi oma hirmukampaaniatega üles ärritavad, et need selle musta töö teeksid ja “rahvaalgatuse” korras protestiksid. Paljuski valede argumentidega sealjuures.

    Kas mingist preparaadist (sh taimsetest) mingi häda puhul abi on, uuritakse pidevalt. Kindlasti ka punase päevakübara kohta on vastavad olemas. Uuringutega püütakseid toota objektiivsemat teavet, mis ei sõltuks niiväga “mulle tundus” arvamustest ja muudest platseeboefektidest.

  5. Veel teavet Margit Plaksolt selle kohta, kust leida taimede kohta lisainfi.

    Kõige parema ülevaate saabki minu meelest EC kodulehelt:

    http://ec.europa.eu/health/hum.....dex_en.htm
    Või:
    http://ec.europa.eu/health/hum.....dex_en.htm

    Seal on otsused eraldi lingitud (küll ingliskeelsetena, kuid EUR-Lex abil otsides saab need ka eestikeelsena kätte
    http://eur-lex.europa.eu/RECH_menu.do)

    Komisjoni otsuse on saanud seni:

    * Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. vulgare mõru apteegitill (vili)
    * Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. dulce (Miller) Thellung magus apteegitill (vili)
    * Calendula officinalis (L.) saialille õisik
    * Pimpinella anisum (L.) aniis
    * Eleutherococcus senticosus (Rupr. et Maxim.) Maxim eleuterokokijuur
    * Echinacea purpurea (L.) Moench punane siilkübar
    * Mentha x piperita L. piparmünt

    Taimeravimite komitee on koostanud monograafiaid küll enamate taimede kohta, kuid need ei ole veel otsusena kinnitatud.

    Infot leiab Euroopa Ravimiameti kodulehelt:

    http://bit.ly/hjePZP

  6. Artiklist:

    Selle mõte on, et kui näiteks piparmündi-tooteid tahetakse traditsioonilise taimse ravimina toota ja müüa, siis müügiloa saamiseks on võimalik viidata otsuses toodud näidustustele ja annustele ning müügiloa taotlejal pole tarvis esitada kliiniliste ja ohutuse uuringute andmeid.

    Siit on juba ainult üks samm vandenõuteooriani, mille kohaselt jutud piparmündi ärakeelamisest lasksid lahti piparmünditurgu oma käpa all hoidvad Big Herb aktivistid, kuna nad kartsid, et iga vanaema võib nüüd oma aianurgas kasvatatud piparmündiga Euroopa Ühisturule tulla.

  7. @tülpinud:
    Mina ka olen tülpinud. Ma olen lõpmatult tülpinud inimestest, kes ei ole viitsinud oma tubli koolipoisi raamatuid läbi lugeda ja seetõttu ei ole aru saanud, et ilma neis sisalduvate teadmiste omandamiseta ei ole võimalik mitte mingil moel, kohe mitte mingil, aru saada kvantmehaanikast ja kvantväljateooriast, stringiteooriast ja psühhoanalüüsist, molekulaarbioloogiast ja epigeneetikast.

    Ma olen nii tülpinud inimestest, kes peavad endale alandavaks teha õpperaamatute abil esmalt selgeks kaasaegse bioloogia, füüsika, keemia, astronoomia ja geoteaduste alused ning lugeda läbi mõni päris ajaloolase koostatud ajalooalane ülevaade. Nemad tahavad kohe jõuda stringiteooria ja kvantfüüsikani, ning don Jose avaldatud saladusteni indiaanlaste salatarkuste kohta, mis nad hoobilt peenenergia ülemisele astmele tõstab.

    Kahjuks on aga kõik nobelistidki alustanud oma teadlaseteed igavast koolipingi nühkimisest, ning nad ei ole seda pidanud alandavaks või küündimatuse märgiks. Kahjuks eksisteerib teadmiste omandamine valgustumise ja ilmutuste abil ainult teatud inimeste soovunelmates. Nagu vene muinasjuttudes, kus Ivan Lollike mitte midagi tegema ei pidanud, sõitis ahju seljas, kirves raius ja saag saagis, ja lauake kattis end ise.

    Aga mida ütles Isaac Newton? Kui ma nägin kaugemale kui teised, siis vaid seetõttu, et seisin hiiglaste õlgadel. Ja hiiglaste all pidas ta silmas neid looduseuurijaid, kes olid maailma toimimise saladusi uurinud ja selgitanud enne teda. Mis siis, et osad nende järeldused Sir Isaac ise ümber lükkas. Teaduse areng on järjepidev, põhinedes eelnevatel teadmistel – neid täiendades, ümber lükates, veel kord tõestades, aga mitte neid eirates. Kogu esoteerikamaailm ja müstikatädid ja -onud ja parameditsiinikumid (ma ei pea silmas kiirabi) on aga otsustanud selle kõik üle parda visata, kogu (ma võtan julguse väita) kümnete tuhandete aastate pikkuse arengu. Neil on tarkus iseenesest, ilmutusena saadetud, Harmooniapäevadelt omassugustelt kuuldud.

    Ma olen ka vasssstikkkk, ma tean, sest ei suhtu piisava lugupidamisega inimestesse, kes kontrollimatult jama suust välja ajavad ja sellega teisi inimesi hädasse tõukavad (ise seda muidugi mõistmata). Ja europooldaja olen ma kah, ja ristimata kah, ja jalanumber on mul 42! Sahtlis on mul tordilabidas, seinal ripub põll, lapsele ostsin eile sirkli…. rohkemat pole vaja lisada…

  8. Natuke emotsionaalsemaks minnes (veel) ütlen ma seda, et kui oled ise pealt näinud, kuidas mingid ignorantidest posijad-esoteerikud inimesi lollitavad, ja vähe sellest – neile kahju teevad neid “ravides”, siis paratamatult tekib väike, ma ütleks, viha. Põlgus. Oi, kas ma ei ole piisavalt avatud meelega?! Skisofreeniahaige tüdruku meeltesegadust jälgides, kui esoteerik-posija ta välja viskas, kadus mul see avatud meel vist natuke ära…

  9. Ohoh. Piparmündi müük siis juba reguleeriti. Siit pole palju enam jäänud kanepini. Kanep ka ju ravimtaim.

    Viktor loodab, et ta pani selle postitusega aluse uuele kuulujutule, et kanep legaliseeritakse Eestis 2011 aprillis. Saaks ka artikli ja värki.

  10. Skeptikud võivad ju näha asja nii nagu seda keskvõim soovib aga eks aeg näitab kuhuni see esimene samm välja viib.
    Ise pakun, et tühja demagoogia ja valede kanonaadi varjus tehakse järgmise sammuna sama ka kõigi metsaandidega nagu seened, marjad jne. Pole see piparmünt ju mingi imeloom, et EU hakkaks sebima AINULT SELLE PÄRAST!. Piparmünt on esimene väga pikas reas mis lõpuks hõlmab KÕIKE MIDA INIMENE TARBIB JA KASVATAB! Ja tehakse seda, et NEILE LEIUTATAKSE STAATUS nagu meie aedades vaat et umbrohuna kasvavale piparmündiel leiutati ja siis ei tohi igamees enam neid niisama noppida vaid peab hakkama mingis tähtsas ja keerulises staatuses olevat pohla või kukeseent loa alusel korjama ja kindlasti maksma sest koos staatusega leiutab finantsmaffia veel ka litsentsi (kui võimalik) annile külge.
    GMO-de ümber kõlava ärapetva taustamüra tagant kuuldub mõtlevale inimesele ka see, et mitte igasugused “head” mis taimi moonutades neile külge leiutatakse, pole põhilised vaid hoopis taime uus staatus litsentsialuse taimena on pointiks ehk pärast värdjaks moonutamise etapi läbimist hakkab see taim olema Monsanto kes sellest värdtaime tegi, OMANDUS ja et seda kasutada, peab hakkama oli see nüüd autoritasu või midagi muud maksma.
    Seda litsentseerimist tehakse seni kuni KÕIK SÖÖDAV FLOORA on ära privatiseeritud selle deemonite maffia poolt.
    See on nii selle piparmündijama kui ka üldse kogu projekti tagamõte!
    Lühistada inimkond tarbima eluks vajalikku ainult nii, et selle eest üleilmse finantsmaffia ühiskassase pappi hakkab voolama.
    Et ei oleks olemas enam neist sõltumatuid rahvaid ja indiviide.

    Ilm.13,17
    …ja et ükski muu ei saa osta ega müüa kui aga see, kellel on see märk: metsalise nimi või tema nime arv.
    Nii saab teoks skeptikutele muinasjuturaamatuna viirastuva teose muinasjutt…

    KUi sul “märki” ei ole ja hakkad kapsast omavoliliselt oma aias kasvatama siis järgneb sellele karistus. See perspektiiv tundub preagust uskumatuna aga kes meist oleks veel suht hiljuti, iseseisvumise ajal uskunud, et veel debiilsemasse liitu vabatahlikult läheme?
    Skeptikud, lugege see hästi läbi ja võtke oma profiil madalamaks sest teie puhul kehtib see ütelus, et mida vähem te suud avate, seda targema mulje te endast jätate!

  11. katrinv ütles:

    Skisofreeniahaige tüdruku meeltesegadust jälgides, kui esoteerik-posija ta välja viskas, kadus mul see avatud meel vist natuke ära…

    Ilmar Soomere, kes teadupärast pole päris nö suvaline posija vaid pikaajaliselt praktiseerinud psühhiaater (ma ei tea, kas ka praegu) avaldas muide “Hallo Kosmoses” arvamust, et psühhiaatrid peaks arvestama ka võimalusega skisofreenia-haige surnu vaimu võimuses olemisest. Milliseid vaimude väljaajamise meetodeid ta sel puhul soovitab, ta lähemalt ei selgitanud.
    Piparmündi teemast jääb küll kaugele, sest teadagi on kurjade vaimude peletamiseks aegade jookusul ikka küüslauku tarvitatud :P

  12. Iseenesest on mõneti rabav, kui varmalt Eestis igasuguseid taimi ja nende saaduseid keelustatakse — tihti nii kärmelt, et avalikkus ei märkagi. Reeglina puudutab see küll taimi, mida Eestis looduses ei kasva, aga karistada võib saada mitme kodusegi taime pruukimise eest — ilma arsti retseptita.

    Kas teadsite, et te ei tohi doktori ettekirjutuseta manustada füüsali vilju? Keelatud on kitsehernes, koeranaeris ja kermesmari, nagu ka india krüsanteemi õied, oleandrilehed ja sassafrasijuured.

  13. Mart K. ütles:

    Iseenesest on mõneti rabav, kui varmalt Eestis igasuguseid taimi ja nende saaduseid keelustatakse — tihti nii kärmelt, et avalikkus ei märkagi. Reeglina puudutab see küll taimi, mida Eestis looduses ei kasva, aga karistada võib saada mitme kodusegi taime pruukimise eest — ilma arsti retseptita.

    Kas teadsite, et te ei tohi doktori ettekirjutuseta manustada füüsali vilju? Keelatud on kitsehernes, koeranaeris ja kermesmari, nagu ka india krüsanteemi õied, oleandrilehed ja sassafrasijuured.

    See on küll midagi uut, füüsali nimelist vilja müüakse ju paljudes kaubanduskeskustes puuviljaletis ja mingit retsepti ei nõuta…

  14. Maarja ütles:

    See on küll midagi uut, füüsali nimelist vilja müüakse ju paljudes kaubanduskeskustes puuviljaletis ja mingit retsepti ei nõuta…

    Mine võta kinni, hoia ja keela, aga sotsiaalministri määruse järgi nii on, või ma saan millestki valesti aru. Selle dokumendi sabas on “taimede nimekiri”, kus taimed tähistusega “AR” on “lubatud ainult arsti retseptiga”. Ning “Füüsal, harilik e juudikirss, Physalis alkekengi, (viljad)” on tähistusega “AR”, nagu ka ogaõun, koerapöörirohi, india kanep, luulusalvei, ussilakk, alraun, köojaan ja paljud teised mürgised annid.

  15. Täitsa võimalik; kas see tähendab, et nt belladonna rekreatiivpruukimine on seadusega lubatud? Mina olen aru saanud, et see määrus võimaldab karistada “tarvitamise eest ilma arsti retseptita” ja mõnede ainete maaletoomise eest. Kui see peaks puudutama ainult ravimina kasutamist — et kui pakendil pole kirja “ravim”, ei saa keelata ega karistada — siis oleks see küll huvitav.

  16. Määrust lugedes jääb jah selline tunne, et ravimiteks määratakse sellised tooted, mida ravimitena reklaamitakse ja sellised tooted, mis teatud taimede droogi sisaldavad.

    Kui aga ka ravimiseadust vaadata… Ravimiseaduse mõttes on ravim selgelt “igasugune aine või ainete kombinatsioon, mis on mõeldud haiguse või haigussümptomi vältimiseks, diagnoosimiseks, ravimiseks või haigusseisundi kergendamiseks inimesel või loomal, inimese või looma elutalitluse taastamiseks või muutmiseks farmakoloogilise, immunoloogilise või metaboolse toime kaudu.”
    Poes füüsalit ilmselt sellel eesmärgil ei müüda. Järelikult pole sellisel moel müüdav füüsal ravimiseaduse mõttes ravim ja ei saa ka ravimiseaduse alusel antud määrus teda kuidagi ravimiks määratleda. Määrus ei muuda seadust, eks ole.

    Mis puutub belladonnasse ja mitmesse muusse mürgisesse taime, siis näiteks aianduses nende kasutamine on ju vägagi tavaline. Ja miks mitte? Tähistusega A on ka näiteks hõlmikpuu lehed, ega see ei tähenda siis ometi, et seda puud Tallinnas imetleda ei tohiks. Samuti ei ole vähemalt minu teada sugugi keelatud oma kodus näiteks valget kärbseseent kasvatada, kui vastav huvi peaks olema. Või kui neist miski peaks olema keelatud, siis mitte ravimiseadusega.

  17. @Mart K.:

    See konkreetne seadus määrab ainult ravimina kasutamise korra. Maale toomise, omamise jne. reguleerimisks on siiski teised seadused. Kui selle taime taga on listis AR, siis seaduslikuks kasutamiseks peab retsepti taotlema. Muidugi katsu sa arstilt kanepile retsepti saada :P Veel enam, katsu selle retseptiga kuskilt seaduslikult savu hankida. Mõnede taimede puhul tundub, et neid ei tahetud või ei saadud lihtsalt ära keelata, ja selle asemel siis tehti retseptiravimiks, millele retsepti on ilmselt võimatu saada.

  18. Kuulge nüüd, lõpetage ära.

    Aine või toote ravimina määratlemise tingimused ja kord

    § 1. Reguleerimisala

    Määrusega kehtestatakse aine või toote (edaspidi toode) ravimina määratlemise alused ning toote ravimina määratlemise kord.

    Igasugused oma käe peal söömised ei puutu sellesse määrusesse absoluutselt. See käsitleb toote ravimina määratlemist.

  19. Kallid keerdus mõttemaailmaga inimesed!
    Palun tooge üks konkreetne näide jaemüügis müüvate toiduainete tarvitamise karistamisest, mis ravimitena müümisena (millega tegelevad ravimatuid pettusega ravivad müstilise maailmavaatega isikud) on keelatud.

    Igaks juhuks lisan siia juurde näite, et apelsini mahl on keelatud müüa ravimina HI-viiruse vastu!

    Äkk selline labane iroonia aitab artiklist ja sellest pseudo probleemist paremini aru saada?

  20. Tänud selgitamast. Minu mõttemaailm läks keerdu siis, kui ma mõned aastad tagasi ravimiametisse helistasin ja küsisin, miks on seal nimekirjas nt luulusalvei, mida peavoolumeditsiin ravimina ei tunnusta ega kasuta, tähistusega AR, vastas ametnik pärast lühikest puiklemist, et see on seal nimelt selleks, et selle tarvitamist, käitlemist jm saaks karistada. Arvasin, et see kehtib ka teiste AR-tähistusega taimede kohta. Vabandust segadust tekitamast.

  21. Näe, tuleb välja, et piparmündist on isegi mängufilm valmis meisterdatud: Pepperminta: värviline vastuhakk

    “Pepperminta” märgusõnaks on värvid. Pepperminta vanaema oli talle õpetanud värvidega hüpnotiseerimist ning inimeste meelte avamiseks kasutab ta värvilisi klaasitükk, millest läbi paistab maailm teistsugusena. Kerge paralleel Pille-Riiniga.

    vanaemast ka juttu ja puha :)

  22. Mart K. ütles:

    Minu mõttemaailm läks keerdu siis, kui ma mõned aastad tagasi ravimiametisse helistasin ja küsisin, miks on seal nimekirjas nt luulusalvei, mida peavoolumeditsiin ravimina ei tunnusta ega kasuta, tähistusega AR, vastas ametnik pärast lühikest puiklemist, et see on seal nimelt selleks, et selle tarvitamist, käitlemist jm saaks karistada.

    Kui ametnikuga suhelda tahad, siis on enamasti kaval kirjutada, mitte helistada. Ühest küljest on ametnikul siis rohkem aega tausta uurida ja ta ei pea Sulle lakke vaadates paugupealt ütlema, mida asjast arvab, teisest küljest jääb suhtlemisest siis jälg maha — ja see distsiplineerib ametnikku tausta paremini uurima selmet lakke vaadates paugupealt ütelda, mida ta asjast arvab.

  23. Maalehe ajakirjanik Viio Aitsam küsitles ka piparmünditalunikke:
    Internetis leviv müüt ähvardab piparmündi poeletilt kaotada

    Ravimtaimede müüjate seas nn piparmünditeade paanikat ei tekitanud. Hoopis suurem ärevus oli mitu aastat tagasi, kui selgus, et osade ravimtaimede siltidele ei tohi enam kirjutada, mis haiguste vastu neid kasutada. Nüüdseks ollakse selle isevärki korraldusega juba kohanenud.

    “Me müüme juba pikka aega enamikku ravimtaimedest mitte ravimina, vaid toiduna,” ütles Raplamaa Uuskaubi talu peremees Hillar Aiaots. Ta selgitas, et toiduna müüdavate teede ja teesegude puhul ei tohi pakendile märkida taime mõju tervisele.

    Ravimina müüdavate teede ja teesegude puhul on pakendil kirjas, mis tervisehäda vastu need head on.

    Hillar Aiaots tõi näiteks, et kalmusejuurt või sookailu võib müüa ravimina, aga kummeli- ja pärnaõied on toit. See, mis on mis, on määratud sotsiaalministri kehtestatud nimekirjadega, mis kehtivad juba 2005. aastast.

    Sama rääkis Kubja ürditalu pidaja Rein Sander, kes tõi jutusse, et ravimina müüa lubatud taimed kuuluvad A- ja toiduna müüdavad taimed V-rühma. “Sotsiaalministri toonaste määrustega viidi paljud taimed A-rühmast üle V-rühma,” märkis Sander.

  24. Martin Vällik ütles:

    kui selgus, et osade ravimtaimede siltidele ei tohi enam kirjutada, mis haiguste vastu neid kasutada.

    Kole lugu küll, kui kuulujutte ei tohi taime reklaamimisel kasutada, ainult tõenduspõhiseid väiteid lubatakse. Võtab kohe silma märjaks, kui näo vastu talvist tuuleiili pöörad.

  25. Muide, Euroopa Liit ei piirdu ainult siinmail kasvavate ravimtaimedega, vaid tahab reguleerida ka vanast ja auväärsest taimest nimega tubakas valmistatud tervisele märkimisväärset mõju avaldavate pulkade tootmist, nagu Maaleht kirjutab:

    Sel kuul avaldas Euroopa Komisjon sigarettide tuleohutusnõuete standardi, mis loob eelduse isekustuvate sigarettide kasutuselevõtuks kõikides liikmesriikides. Siseministeerium peab tuleohutumatele sigarettidele üleminekut Eestis hädavajalikuks.

  26. @katrinv:

    Kuule KATRINV, loodan kogu hingest, et vaatamata ülitülpimusele kommentaaride kribimist jätkad. Need ei ole mette HEAD, vaid VÄGAVÄGA HEAD. Hakka või Sinu fänniks AUSALT!

  27. lauri ütles:

    @Ajalik:
    Mine võta oma hommikul võtmata jäänud rohud nüüd ilusti ära ja pea korralikult režiimi.

    98% ÕIGE SOOVITUS
    2% Ajalikul on ka ÕIGUS – ärikatest võib kõiksugu sigadusi oodata, sest pole olemas ühtki asja, mis neid kasumijanus takistada võiks…

  28. Postimehe Tarbija24 teavitab:
    Ravimiamet: piparmündipaanikaks pole põhjust

    Murelikud lugejad on toimetusele teatanud Euroopa Liidu piparmündi keelustamise plaanist ja selle vastu algatatud allkirjade kogumise kampaaniast. Ravimiameti selgituse järgi pole taoliseks piparmündipaanikaks mingit põhjust.

    See “murelikkus” on mõnedel lihtsalt sõnakõlks selleks, et lolli loba ajada. Murega inimese kuulamise korral tekib kuulajas empaatiatunne ja soov inimest tema mures aidata; seda evolutsiooniliselt kujunenud empaatiat kasutavad ära mitmesugused mõtteparasiidid, et oma ideoloogilist või uskumuslikku “tõde” kuulutada ja levitada.

    Kuivõrd mõistuslikke argumente sellistel parasiitidel ei ole, siis jääbki neil üle kasutada muid vahendeid oma agenda ajamiseks ja murelikkuse väljendamine on igati sobilik ja toimiv viis.

  29. Kas selles videos on midagi valesti öeldud?
    http://www.youtube.com/watch?v=0yGcPWVbkKU

    Eesti Uus Reostamis-Orgunnimise Liit
    Su tütar orjab musta narkomunni taob villas, su poeg sab siis lapse mingilt taani lillalt.
    tuleb euroliit, 50 aasta pärast euraasia ünhendriik, saja aast… pärast eesti maakonnaks kongo, mul taga-aias pügmeed siis nikub mingi mongol, el chucacabra nussib pööningul laamat, MEIST ONGI… VAID JÄRGI JÄÄNUD AJALOO RAAMAT!
    Eesti uus Reostamis-Orgunnimise Liit

  30. Mart K. ütles:

    Maarja ütles:

    See on küll midagi uut, füüsali nimelist vilja müüakse ju paljudes kaubanduskeskustes puuviljaletis ja mingit retsepti ei nõuta…

    Mine võta kinni, hoia ja keela, aga sotsiaalministri määruse järgi nii on, või ma saan millestki valesti aru. Selle dokumendi sabas on “taimede nimekiri”, kus taimed tähistusega “AR” on “lubatud ainult arsti retseptiga”. Ning “Füüsal, harilik e juudikirss, Physalis alkekengi, (viljad)” on tähistusega “AR”, nagu ka ogaõun, koerapöörirohi, india kanep, luulusalvei, ussilakk, alraun, köojaan ja paljud teised mürgised annid.

    Sorry vana teemat torkimast, aga kuna piparmündipaanika on visa kaduma, siis lugesin uuesti ka siinsed kommentaarid läbi.

    Igatahes selle füüsaliga on selline lugu, et neid on päris mitu liiki. Toiduvalmistamiseks kasutatakse peamiselt
    * peruu füüsal / Physalis peruviana – see, mida meil supermarketites müüakse ning nt tordikaunistusena kasutatakse, magus toorelt söödav puuvili (http://www.nami-nami.ee/compon.....038;pID=11)
    * mehhiko füüsal e. tomatillo / Physalis philadelphica – kastmeteks, hoidisteks, toorelt ei sööda
    * maasikfüüsal / Physalis pubescens

    Seaduses mainitud harilikku füüsalit (Physalis alkekengi) ning ka nt jaapani füüsalit (Physalis franchetti) kasvatatakse meil aga hoopis ilutaimedena ja kindlasti nende vilju ei müüda juurikaosakonnas. :)

    Miks harilik füüsal üldse seal nimekirjas on, ei oska arvata. Hallutsinogeenne olevat hoopis Physalis subglabrata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga