Postimees küsis skeptikult arvamust, võimalus tekste võrrelda

Pildile klõpsates jõuab toimetatud ja Postimehe võrguversioonis avaldatud jutuni, allpool on mu algsed vastused toimetaja poolt esitatud küsimustele.

1. Miks Eestis nii palju horoskoope ilmub ja eelkõige kellele neid tarvis on?

Tarvis pole neid kellelegi. Horoskoobindus on paljuski meedia enda poolt üleval hoitud kergemeelne meelelahutus, lihtsa vastupanu teed minek, intellektuaalne laiskus, et mitte pakkuda kvaliteetsemat meelelahutust. Näiteks võiks avaldada suuri ülevaateid algava aasta huvitavamatest tegelikest taevanähtustest — päikse- ja kuuvarjutused, meteoorisajud, õpetused, kuidas üht või teist udukogu leida ja vaadelda, no kasvõi nendesamade horoskoopides esinevate tähtkujude leidmise õpetus, sest võin kihla vedada, et keskmine Jäär või Kaksik ei suuda taevas näidata, kus see tähtkuju asub.

Ühest küljest on astroloogial muidugi väärikas ajalugu ning paljuski võlgneb teaduslik astronoomia paljugi omaaegsele astroloogiale, kuid tänapäeval on astroloogia muidugi täieõiguslik libateadus, maitsetu meelelahutus (kuigi maitse üle ei vaielda) petmise tunnustega.

Tänapäevaks on astroloogia ja horoskoobindus osaks laiaulatuslikust New Age ebateaduslikust mõtteviisist, tihti toimib astroloogia väravana mitmete teiste “alternatiivsete” mõtteviiside juurde, kus hulk muid posijaid on valmis kergeusklikule inimesele diagnoosima olematuid haigusi, mida siis võidukalt ebateaduslike meetoditega hea raha eest ravitakse. Tõsine oht peitub siin selles, et mõnikord juhtub inimesel olema tõsisem tervisehäda (nt kasvaja) ja seda alternatiivsel moel “ravides” jääb inimene ilma nii rahast kui ka elust.

2. Miks inimesed pöörduvad oma erinevate muredega just ravitsejate, kaartide panijate, pendlimeeste ja teiste n.ö nõidade poole, samas kui oma hingehädaga võiksid nad hoopis külastada psühholoogi, majandusmurega võlanõustajat jne?

Raske öelda, vastav sotsioloogiline uuring annaks kindlasti palju täpsemaid vastuseid, kuid meedia poolt üles puhutud usaldamatus päris teaduse (igasuguse “ametliku”) suhtes, sellesama meedia poolt üles puhutud “ekspertide” arvamuste suurejooneline ja kriitikavaba eksponeerimine ei ole möödunud jälgi jätmata. Libateadlastel, alternatiivravitsejatel lastakse ilma igasuguse kriitika ja vastutustundeta meedia vahendusel esineda kui päris asjatundjad.

Ja kui usaldamatus “ametliku” suhtes on loodud ja tekitatud usaldus võltsasjatundjate suhtes, siis ei olegi midagi imestada, kui paljud inimesed valivad päris asjatundjate asemel šarlatanide nõuanded.

3. Mida Te ise arvate aastahoroskoopidest ja kui suurt osa neis kirjutatust võiks tõe pähe võtta?

Ma ei loe neid. Enam. Oman tugevat eelarvamust ja pean aastahoroskoope juba ette suureks jamaks, millele pole mõtet oma aega raisata ja soovitan kõigil neid sama aktiivselt ignoreerida nagu neid meile kaela üritatakse määrida. Tõeks ei tasu nendest kohe mitte midagi pidada, kuigi paljusõnalisuse ja ebamäärasuse sisse juhtub kindlast ka selliseid mõttekesi, mida võib tagantjärgi täppiminemiseks pidada.

4. Kuidas vähendada nõudlust astroloogide ja ennustajate järele?

Esiteks võiks mõni end kvaliteetväljaandeks pidav suur meediaväljaanne lõpetada posijate sonimiste avaldamise. Näiteks ei avalda Soome ajaleht Helsingin Sanomat teadlikult horoskoope. Teiseks võiksid ajakirjanikud arendada oma kriitilist meelt lisaks poliitikutele ja ametnikele ka posijate suhtes – ärge kartke – nende needused ei mõju päriselt. Kui astroloogide ja ennustajate puhul on vähemalt osadel inimestest arusaam üsna selge, et tegu on heal juhul meelelahutusega, halvemal juhul intellektuaalse laiskusega, siis “alternatiivsete” terviseteenuste koha peal on lausa vastutustundetu jätta lähemalt uurimata ja lugejale vahendamata võimalik kriitika selle meetodi suhtes, sest sellisel juhul on kaalul inimeste tervis ja teinekord ka elu.

Teiseks soovin inimestele jätkuvat uudishimu ja jäksu asju järgi uurida. Olgem aga oma allikate suhtes kriitilised. Nii nagu me ei kasuta kosmoselendude planeerimisel astroloogide poolt koostatud horoskoope ja selle aluseks olevat geotsentrilist ilmapilti, niisama põhjendamatu on oma tervisele ligi lasta posijaid, kelle arusaam tervisest on samal eelteaduslikul tasemel. Nii nagu me ei palu arstil oma autot remontida, niisama põhjendamatu on paluda posijal oma tervist turgutada.

Kolmandaks elukestev õpe ja miks ka mitte aegajal koolis õpitu ülekordamine. Põhitõed selle kohta, miks astroloogia ei tööta, on 4. klassi loodusõpetuse õpikus kenasti olemas.

72 Replies to “Postimees küsis skeptikult arvamust, võimalus tekste võrrelda”

  1. @Andres Valdre:
    Saatsin oma vastused, siis neid prepareeriti sellisele kujule nagu need lehes näha ja avaldati. Ise arvan, et selliste on-line nupukeste edasi-tagasi solgutamine pole just liiga mõtekas, eriti olukorras, kus vähemalt mul on võimalus algne pikem versioon ka välja panna.

  2. Vastukaja on nii valus, et nutt tuleb peale. Täna töö juures vaidlesin meestega viljaringide tekke üle. “Eile telekast näitas, kuidas sähvatusega tekkis inimese nägu, jälgiti öö otsa infrapuna kaameratega, ei saanud olla inimene, nii ruttu ei suuda seda inimene teha.”
    Küsimustele, et kas tulnukas pole mitu korda ebatõenäolisem, kui lauajupp ja nöör, kuidas nad teadsid seal üldse filmida, ja kus on kriitikameel, kästi mul film ära vaadata. Ja oligi kõik.

  3. Ma alati mõtlen, et kas nii arenenud rassil, kellel on käepärast tähtedevahelise reisi võimalused, ei ole tõesti midagi targemat teha kui passida Maa atmosfääris pilve taga, öösiti vilja sisse ringikesi joonistada, Kaiu rabas muda sees istuda ja murakakorjajaid kollitada jne.

    Keskajal olid haldjad, tänapäeval tulnukad.

    Sittagi siin maailmas sajanditega ei muutu.

  4. Nirti ütles:

    …kas nii arenenud rassil, kellel on käepärast tähtedevahelise reisi võimalused, ei ole tõesti midagi targemat teha kui passida Maa atmosfääris pilve taga, öösiti vilja sisse ringikesi joonistada, Kaiu rabas muda sees istuda ja murakakorjajaid kollitada jne.

    Aga kust Sina tead, millised on inimesega võrreldes võimsamalt ja teistmoodi arenenud (olgugi hetkel hüpoteetilise) intellekti ajendid, eesmärgid või moraal? Lehmade poolekssaagimine, viljaringide kritseldamine või päevitunud kaelaga talunike tagantsondeerimine võivad meie piiratud mõistustele lootusetult mõistetamatul moel olla vajalikud Universumi Tasakaalu säilitamiseks — ja võivad endast kujutada ka kümnemõõtmelise üliolendi idiosünkroonsuseid, nagu meie puhul duši all laulmine või teki all peeretamine või kärbestelt tiibade kiskumine või lipsu kandmine, millest meie kolmemõõtmelisse ruumi ulatuvad kulendid tegelikkusega ristudes põhjustavad mingeid murakateemalisi raba-anomaaliaid. Või projitseerivad Cthulhut.

  5. Kas tõesti on raske mõista, et meie elu mõjutavad asjad, mis meid ümbritsevad, mitte kümnete ja sadade valgusaastate kaugusel olevad tähed millede vahele on tõmmatud mõtteline joon, et paremini tähistaevas orienteeruda.
    Ok, kui uskuda neisse ennustustesse ja neid lugeda, siis me kujundame alateadlikult oma elu kirja pandud astroloogilise teksti järgi, mida reklaamitakse, kui ennustust. Pigem ei ennustata vaid üritatakse meie elu kujundada. Mida kergeusklikum on inimene, seda rohkem need astroloogilised tekstid tema elu mõjutavad ning seda enam usutakse sellesse.

  6. Keskajal olid haldjad, tänapäeval tulnukad.

    I ms ajal, kui moes oli germanofoobia, laekus Eesti aladel võimudele massiliselt kaebusi mõisapõldudele maandunud lennukitest ja tsepeliinidest.

  7. Üllatavalt hea artikkel, Postimees online-i “ajakirjanikud” on suutnud Martini jutu iva pea täielikult säilitada. Kommentaarium on muidugi täis verbaalset kõhulahtisust, enamik arvajatest ei ole ilmselgelt artiklit läbi lugenud (või mis veel hullem, lugesid läbi aga ei saanud aru).

    Hea töö!

  8. Kui tulnukad jõuaks maale, siis toimuks kaks varianti.

    I Kõik lüüakse maha, paar isendit ehk säilitatakse nn loomaaias. Inimkonnast on nii kõrgelt arenenud liigile täpselt sama palju kasu kui inimesel kirpudest.

    II Oletades, et tulnukad on mingi erilisel vaimsel tasandil aitaks nad meil maailmas õigluse ja korra jalule seada.

    Muid variante pole. Eri mõte on kulutada metsikult ressursse, et mingeid viljaringe teha. Ja kui oleksi vajadus sel moel suhelda, siis miks raisata vilja. Ringid võks teha oopis kuskile maltsapõllule. Eriti absurd oleks ringi lennata ja külamutte hirmutada. Kui nüüd tõesti oleks tulnukatel huvi inimkonda uurida, siis piisab kui nad püüaks SAT-TV signaali ja vaataks telekast uudiseid.

  9. @Mart K.:

    Paluks mulle murakateemalisi raba-anomaaliaid. nämm.

    Aga minu haige fantaasia lubaks küll igasugust jama korda saata alates trennis vööde sõlme keeramisest ja lõpetades kummitusi uskuvate kristlaste kollitamisega pimedas mõisas. Nii et kõige taga on minu haige fantaasia MWHAHAHAA (kurja geeniuse naer). Nii et mitte astroloogia ei mõjuta teie saatust, vaid mina. Või noh mõlemad sama palju ehk väikse mööndusena…

    Aga jah, arvestades Postimehe viimase aja taset, siis nad ei olnudki Martini artikliga (mis pilguga üle libistades tundus kergelt okkaline aga noh mul on sarnaste teemade jaoks hinges terve kuusk) midagi eriti kurba korda saatnud.

  10. Aga vähemalt on Martin korragi tõsiste kristlastega sama meelt. Küll totaalselt erinevatel põhjustel, aga siiski :)

    PM’i kommentaarium on loomulikult huvitav, mul on reaalne kahtlus, et osad inimesed pole ennem kommenteerimist pealkirjast kaugemale lugenud.

  11. Panin endale äsja silmaarsti aja, sain maikuusse, mida muud mul vahepeal teha, kui lugeda horoskoopi, kus lohutatakse mind Jupiteri kaitsva mõjuga, mis sel aastal mu tervisega midagi paha ei lase juhtuda. Võib muidugi ka veel vastavaid toidulisandeid süüa (või siis mustikamoosi)

  12. Kas inimese käitumis ja mõtlemistüübi ja sünnikuupäeva vahel võib olla seos?
    Selle küsimusega ei ole skeptik kahjuks üldse tegelenud ja ei tegelegi. Jutt kisub selle asemel kohe meditsiini ja seagripi poole ja selle poole, miks me ei kummarda meie meditsiini ja teadust maani praegu, miks inimesed ikka veel leiavad, et nad ei ole terved ja otsivad sealt abi, kust ei tohi abi otsida.
    See on poliitiline programm, nagu võiski oodata. Skeptitsismi minu arvates teatud mõttes püha mõtteviisi on kaaperdanud lihtlabane poliitiline partei, nagu seda on teinud ka Strandberg.
    Kui ei ole tingimusteta tuumaenergia vastu, ei ole ka roheline võimalik olla. Tegelikult on see absurd, sest ainuke realistlik võimalus süsinikemisooni muutmiseks oleks tuumaenergia.
    Roheline mõtteviis võib olla vähemalt liikumine, skeptitsism ei saa olla isegi liikumine, see on teatud tüüpi filosoofia ja nagu ei ole mõtet rääkida Somaalia piraatidega kaubalaeva juhtimisest, nad istuvad seal ainult selleks, et küsida raha laeva omanikelt, ei ole poliitiliste skeptikutega selle mõtteviisi alustest võimalik rääkida.
    Miks inimesed otsivad abi posijatelt? Tänapäeva meditsiin on suures osas kaaperdatud ärimeeste poolt. Meditsiin on äri, seda ta aga mingilt tingimusel ei tohi olla. See on minupoolne ja ilmselt paljude inimeste vastus sellele jutu pointile.
    Kõrvalteemana:
    Astroloogia on ka äri ja teaduslik küsimusepüstitus selle nahka ongi läinud. Kedagi isegi ei huvita minu poolt viidatud teema ja ei hakka ka siin triidis ega kusagil mujal huvitama.

    Inimese peamine probleem on antropotsentrism. Kirjutasin sellest kunagi jutu “Inimlik argument”. See viljaringide argument, kui juba möödarääkimiseks läks on täpselt samas liinis. Midagi ei saa olla, sest see ei meeldi meile. Teaduslikud mõõtmised aeg ajalt, kui neid kaine pilguga analüüsida, löövad sellesse kaitsevalli mõrasid.
    Minu seisukohalt on võrdlemisi totter viljaringide joonistamine.
    Minu puuris toimetava jänese seisukohalt (välja ei saa lasta, juhtmetega tehakse 1:0 kohe) on klaverimäng midagi väga imelikku ja jaburat. Miks me kõik ei kasvata massiliselt porgandeid, siis oleks kohe õnn majas?
    See asjaolu, et need ringid on olemas, tekivad mõne minutiga, on ülikeerulised ja neid ei ole võimalik lauajuppidega valmis teha, kohe mitte kuidagi ei ole, ei loe mitte üks põrm, sest ufokad võiksid mõelda nii, nagu meiegi mõtleme.
    Aga ma vähemalt pakun välja ühe hüpoteesi. Väga raske või mõttetu on ümber kasvatada Somaalia piraate, nende jaoks on laevandus vaid teatud tüüpi äri. Kaaperdame ja küsime raha. Meie ärieliiti on täpselt sama raske ümber kasvatada.
    Kõik see ilus, mida võiks anda näiteks teadmine piiramatust energiast, lõpeks meie planeedi õhkulaskmisega.
    Ma kardan, et teisel pool seina on need olendid võib – olla sama õnnetud selle pärast, et meie planeedi on kaaperdanud äri ja mõttetus. See mõtteviis peab kõigepealt…

  13. Minu mõistus lubab küll stsenaariumi olemasolu, kus oluliselt rohkem arenenud rass saabub maale vaatab et “wow, kari alaarenenud värdjaid, teeks mingit kino, vaataks kuidas reageerivad” ja veaks omavahel kihla meediakajastuse suunade üle. Siis istuks maha, teeks oma viljaringid ära, võtaks chipsid ja õlled ja asuks realityt nautima.

  14. Sekeldaja
    Meditsiin on äri nagu ka alternatiivmeditsiin on äri. On alati olnud. Ja jääb ka nii. Isegi nõukogude ajal oli nii. Arst tahab ka süüa. Ja keegi ei anna arstile tasuta leiba poest. Saa üle juba kord.

  15. Postimehe veel üks karm eksimus.

    Perearsti surm viis pisioperatsioonide keeluni
    http://www.tarbija24.ee/?id=367124

    Tänases postimehes on juba vabandus, aga see on saadaval ainult tasulises versioonis. Ehk siis postimehe ajakirjanik paneb lehte, mis sülg suhu toob vaevumata fakte ülekontrollida.

  16. @väike My:
    Aga sa näita mulle mõnd kummitusi uskuvat kristlast! Kummitusi usuvad ikka pigem kristlust (aktiivselt) eitavad tegelased. Minu kui kristlase jaoks ei ole kummitusi olemas. Ei rabas, ei vanas mõisas.

    Aga astroloogia on pläma ja lehed võiks küll selle asemel mingit targemat meelelahutust lehesabas avaldada.

  17. Aga mis saade see ETV-s ikkagi oli, mulel tundub, et paroodia Discovery teadussaatest. Tunnistan, ei viitsinud lõpuni vaadata, sest tundus täielik huu-haa-värk. Aga tagantjärele hakkasin mõtlema, et kas polnud see siiski mingi huumor?
    Kas Skeptik ikka vaatas lõpuni?

  18. Kui ma ei teaks, et hr. Tondal ei ole mingit pistmist meditsiiniga,
    oleksin sügavalt mures meie arstkonna eetilise taseme pärast
    õnneks ei ole asi veel nii hull, künismiga hiilgavad
    vaid meditsiinisfääri külge kleepunud isikud, kes otseselt
    siiski selles “äris” enamasti tegevad ei ole. Õnneks.
    Kahjuks on ka erandeid, kuid enamasti ma olen oma arstide seas leidnud inimesi, kes ravivad, kes ei tee äri.

    Perearst Tonda juurde ma praeguse avalduse järel enam ei pöörduks oma muredega
    Pigem siis juba posija – ravil ei ole nn. “kõrvaltoimeid”.

  19. Kuna siin juba kalduti teemast natuke kõrvale, siis tahaksin vastust küsimusele: Kuidas saab mingi talumees joonistada põllule äratuntavalt inimese näo, mis kaldu vaadates on naise nägu????

    Chilbolton, Hampshire 2001 august. Siin lehel on 3 pilti.
    http://www.lucypringle.co.uk/photos/2001/aug.shtml

    Sellel lehel on ära toodud fotod põllust, vilja murdumistest.
    http://cropcircleconnector.com.....001ps.html

    The “Face” is made out of rounded tufts of crop of different sizes, which when seen from the air create varying tones of light and dark — much like the dots in a newspaper photo. The old term “pictogram” doesn’t do this type of imagery justice — it deserves to be called a “PHOTOGRAM!”
    http://cropcircleconnector.com.....001ps.html

    On loomulikult ka selliseid kõveraid, lopergusi viljaringe, mis on inimeste tehtud, kuid kui Te vaatate esimese lingi fotosid, siis on enamik viljaringe täiuslikud. Kuidas need tehtud on?

  20. Sekeldaja
    Ma kardan, et sul on väga ähmane arusaam mis asi on äri. Ja nagu ma õigesti mäletan siis oled ka ise paksult selle meditsiiniäri külge “kleepunud” puuk. Iga viimane kui arst peab oma ravimise kohta arveid tegema ja need haigekassale edastama, kui ta oma eelarvest üle läheb, siis maksab need oma taskust või siis teiste arstide arvelt kinni ( või saab töölt lahti ) See on objektiivne reaalsus. Teenus raha vastu.

  21. J.K. ütles:

    Kas Skeptik ikka vaatas lõpuni?

    Ma ei tea, kellest Sa räägid, peale minu(kes ma päris õiget skeptiku mõõtu välja vast küll ei anna) pole vist siin ükski skeptik isegi öelnud, et ta üldse oleks seda saadet vaadanud.
    Lõppu nägin, algust ei näinud. Saade tundus subjektiivselt mulle humoorikas küll, aga mul pole aimugi, kui taotluslik see oli.

  22. Eks igaüks vaatleb oma ja teiste tegevust oma rikutuse tasemelt.
    arvete esitamine ja maksmine ei ole äri, nagu ka lepingute sõlmimine ei ole juriidika. Iga ärimees arvab, et kõik tegelevad äriga, nagu naistemehe arvates kõik mõtlevad kogu aeg teate isegi millest.
    Juristide arvates me sõlmime iga päev mingeid lepinguid, sõjamehe arvates kõik mehed tegelikult sõdivad omavahel teate isegi kelle pärast.
    Seda nimetatakse professionaalseks kretinismiks.
    Imelik, et kõik on äri stiilis arutlevad kõige enam inimesed, kellel ka äriga mingit pistmist ei ole. Kusagil OÜ-s millegi nikerdamine minu arvates eriti ei kvalifitseeru.
    Teema meditsiin ja äri vääriks tegelikult lahtikirjutamist küll. Praeguse kommentaariumi stiil seinast seina seda hästi ei võimalda.

  23. @salvey:
    Ma pidasin silmas seda, et Skeptik.ee (et olal täpsem) on väga võitlevalt esinenud vähemalt avalikõigusliku meedia vabastamiseks pseudovärgist. Selle saate kavas olemine võiks ju talle olla heaks maiuspalaks norida. Ja muidugi vist mitte päris aluseta?

  24. J.K. ütles:

    Selle saate kavas olemine võiks ju talle olla heaks maiuspalaks norida. Ja muidugi vist mitte päris aluseta?

    Tõepoolest, selle filmi näitamine ETV-s tundub mõnevõrra ootamatu ja kummalisena küll. Kui ta oleks olnud kavas kanal2-s või tv3-s, poleks (ma) suure tõenäosusega talle tähepanu pööranud, võimalik, et ka mitte vaatamagi juhtunud.

  25. Miks peaks Skeptik.ee võitlema inimeste ohutute hobidega? Meelelahutussaated ongi sellised kiiksuga ja ebaloogilised. Võiks öelda, meelelahutuse mõte on olla veidi ebaloogiline ja veider. Ja muidugi võib nende suhtes ka skeptiline olla, aga võidelda pole nagu põhjust.

    Aga viljaringid on ikka paganama intrigeeriv nähtus. Kasvõi fakt, et 90% viljaringidest on Lõuna-Inglismaal ja peaaegu alati vilja sees.
    Miks mitte näiteks p u u t u m a t u l e Eestimaa lumele neid teha? Aga vot ei leidu seletamatuid keerulisi sümboleid lumel, ikka ainult madalas viljas. Kõrges suhkruroos ja maisis pole nagu ka kuulda olnud.

  26. Tonda ütles:

    Tänases postimehes on juba vabandus, aga see on saadaval ainult tasulises versioonis.

    Milles vabandus seisnes?

    dig ei telli enam tasulist versiooni ja ei saa ise vaadata.

  27. @salvey:
    kui said silmaarsti aja maikuusse, on isegi väga hästi. Kuna mul on vaja kord aastas kontrollis käia (rõhku mõõta jne), siis ma olen korduvalt kohanud olukorda kus aprillis-mais aja saamiseks peab liigutama hakkama oktoobris-novembris. Tegu siis TÜ silmakliinikuga, eks mingisse eravastuvõttu saaks kiiremini.

  28. Marx ütles:

    Kui tulnukad jõuaks maale, siis toimuks kaks varianti.

    I Kõik lüüakse maha, paar isendit ehk säilitatakse nn loomaaias. Inimkonnast on nii kõrgelt arenenud liigile täpselt sama palju kasu kui inimesel kirpudest.

    II Oletades, et tulnukad on mingi erilisel vaimsel tasandil aitaks nad meil maailmas õigluse ja korra jalule seada.

    Muid variante pole. […]

    Ma ei mäleta, kes valdkonna asjalikematest autoritest oli kokku lugenud, et tulnukate päritolu kohta oli [1980. aastate keskel] umbes 150 arvamust ja et miskipärast eeldasid kõik, et maavälised tsivilisatsioonid on arenenud Maa-pealsetest rohkem. 1980. aastatel oli see Gustav Naan, kes arvanud, et maavälised tsivilisatsioonid võivad tunda inimeste vastu mitte intelligentset, vaid gurmaanset huvi (vrd “Simpsonite” esimene Halloweeni-osa). Vist astronoom ja arvutivõrguteoreetik Jacques Vallée (kellel oli 1990. a paiku 14 sahtlimeetrit UFO-vaatluste kirjeldusi ja kes tollal mõtles paljumõõtmelises ruumis liikuvate rändurite mõtet ja võitles konspiratsiooniteoreetikute jt UFO-umbluutajatega ning võrdles tulnukaid haldjatega – varem oli ta astronoomina olnud üks esimestest, kes hakkas üritama asja uurida teaduslike meetoditega) nentis, et UFOdesse suhtumine on nagu USA kaheparteisüsteem: inimesed kas UFOde olemasolu ei usu või väidavad nad olevat pärit tulnukate kosmoselaevad. Teine tema hea mõte oli, et kuigi sageli käituvad vaadeldud UFOd pigem kujutistena kui füüsiliste esemetena, ei ole UFOde esemelise olemasolu mõte üldse oluline, kui arvestada, et inimesed käsitavadki UFOsid füüsiliste esemetena.

  29. Ajakirjanik küsis:

    2. Miks inimesed pöörduvad oma erinevate muredega just ravitsejate, kaartide panijate, pendlimeeste ja teiste n.ö nõidade poole, samas kui oma hingehädaga võiksid nad hoopis külastada psühholoogi, majandusmurega võlanõustajat jne?

    dig spekuleerib, et üks asjassepuutuv tegur on probleemi raamimise küsimus. Kaardimooril ei ole spetsialiteeti — inimene, kes sedastab, et elu on raske võib kaarte panna lasta mistahes probleemi üle. Aga selleks, et teada, kas tarvis on psühholoogi, võlanõustajat, juristi, raamatukoguteadlast või logopeedi, on tarvis probleemi kõigepealt natuke lähemalt uurida ning see mingisugusesse lahtrisse pista. Umbmääraste probleemide konkreetsemateks analüüsimise oskuse puudulikkuse puhul paistabki kaardimoor, astroloog või pendlimees kui ‘generalist’ märksa ahvatlevam kui mingisugune spetsialist.

    Sellest spekulatsioonist kasvab välja ka niisugune põnev hüpotees, et turul on täitmata nišš igakülgselt targa nõuandja teenuse osas, kes igapäevaste probleemide osas oskaks ise nõu anda ja haruldasematega suunaks vastava spetsialisti juurde.

  30. @J.K.:
    Aga palun, saame kokku ja ma näitan. Tegemist oli baptistidega, pahade vaimude olemasolu väitmist olen neilt ennegi kuulnud. OK need pole vist põhimõtteliselt samad mis kummitused.
    See mõisa lugu juhtus päriselt ja neid kummitusepelgajaid oli päris mitu. Nad küll väitsid et jumal on nendega ja nad palvetavad ja midagi ei saa nendega juhtuda, aga wc’sse läbi ilgelt pika ja pimeda keldrikoridori pidin ma mõne ikka saatma, kes üksi pelgasid. Minu kavatsust magada üksi teistest eraldi ruumis ja positiivset hoiakut et aga ma tahangi kummitust näha vaadati küll üsna kahtlevalt.

    ja astroloogiast… ei oskagi nagu midagi arvata. Aga viljaringide puhul tulnuka reality-show väljapakkujale : miks ka mitte. Ma ise olen kohati käsitlenud otsese eesmärgita asjade tegemist intelligentsi tunnusjoonena (mõningane paralleel abstraktsusega) aines laste joonistused, kus kirjutasin loomade joonistustest. Selleks peab olema teataval määral intelligentsi et teha midagi jaburat ja ka sügavamal analüüsil suht mõttetut.

  31. Andres Valdre ütles:

    maavälised tsivilisatsioonid võivad tunda inimeste vastu mitte intelligentset, vaid gurmaanset huvi (vrd “Simpsonite” esimene Halloweeni-osa).

    Kahjuks ei ole tal prioriteeti. Vaata näiteks järgmist 1962. aasta videoklippi, mille aluseks on 1950. aasta lühijutt:

  32. @Martin Vällik:

    Just seda ma mõtlesingi, et ohutud meelelahutused ja ohtlikud väärivad erinevat tähelepanu. Ja minu meelest seda rauda Sa oledki tagunud, et parem rääkige ajalehes viljaringidest, kui tehke meditsiinilisi protseduure astroloogilises võtmes.

    Ma arvan, kui viljaringide saate asemel oleks ETV-s olnud kodustes tingimustes methamfetamiini sünteesimise saade, siis oleks põhjust ka skeptik.ee-l tõsisem postitus teha.

    Õnneks on piir ohutu ja ohtliku vahel inimeste vaidluste objekt ja see just ongi kõige vahvam, nimelt vaidlemine.

  33. Tavaline Inimene ütles:

    Miks mitte näiteks p u u t u m a t u l e Eestimaa lumele neid teha?

    Lumi on maas pimedal ja külmal ajal, kui inimesed vähem ringi käivad. Teha on külm, varsti läheb pimedaks ja siis ei näe keegi neid ringe, öösel sajab uus lumi peale ka. Vili on saadaval soojemal ja valgemal ajal ning põllud on tavaliselt natuke käidavamates kohtades kui puutumatu lumi.

    Aga talispordina ei ole ringide tegemine sugugi paha mõte.

  34. dig ütles:

    Tonda ütles:

    Tänases postimehes on juba vabandus, aga see on saadaval ainult tasulises versioonis.

    Milles vabandus seisnes?

    dig ei telli enam tasulist versiooni ja ei saa ise vaadata.

    Vabandus, oli jutt ikka sellest, et perearst ei lõiganud üldse ise, uuring tehti ja raviti ka. Vaikselt nagu mainiti ka et kirurgid tahavad neid pisioperatsioone endale hoida ja viimane lause oli
    “Postimees palub valeväidete esitamise pärast vabandust.”
    Nüüd on tasuta ka ligipääsetav.
    http://www.postimees.ee/?id=368441

  35. dig ütles:

    Marx ütles:

    Kui tulnukad jõuaks maale, siis toimuks kaks varianti.

    Kurb, kui Su fantaasia rohkem variante ette ei suuda kujutada. Aga pole hullu, selle häda vastu aitab ulmefilmide vaatamine ja -raamatute lugemine.

    Ma saan aru, et selle lehekülje mõte ongi pidurit panna liigagi hea fantaasiaga inimestele. Olen kõiki neid filme näinud. Ütleme jah, et district 9 variant on ka võimalik, aga mina lähtun “olemas olevates” nn kontaktidest tulnukatega. Valgus kuskil pilve taga, mingid ringid põllul, keegi rööviti ja õpetati kätega ravitsema jne. Mis mõte on sedasi kollitada vanamutte?! Võib ju väita, et inimene ei suuda lihtsalt mõista tulnukate motiive. Aga samas pole vaja siis hakata ka mingeid meile ebaloogilisena tunduvaid motiive genereerima. Selle töö kasutegur on täpselt nii suur kui palju selle käigus õhku soojendatakse. Väga palju inimesed kipuvad neid muinasjutte tõepähe võtma.

  36. Andres Valdre ütles:

    Kas PM toimetas vastused lehelooks omatahtsi või küsis ikka enne avaldamist üle, kas kõlbab?

    Selle üle, kas ajakirjanik peab või tohib enne avaldamist niimoodi üle küsima, on ajakirjanduseetika koolkondades erinevaid arvamusi. Mõned leiavad, et kui ajakirjanikku sundida artiklit enne avaldamist allikaga kooskõlastama, mõjuks see pahasti ajakirjandusvabadusele.

  37. J.K. ütles:

    Ei rabas, ei vanas mõisas.

    aga mürki võin ma ikkagi võtta, et kui paluda sul tuua koleda ja pimeda katakombi teisest otsast mingi asi ära, lööd vedelaks ;-)

  38. Marx ütles:

    Ma saan aru, et selle lehekülje mõte ongi pidurit panna liigagi hea fantaasiaga inimestele.

    Kriku, va oponent, mida Sina säärasest arvamisest arvad?

  39. Jason ütles:

    aga mürki võin ma ikkagi võtta, et kui paluda sul tuua koleda ja pimeda katakombi teisest otsast mingi asi ära, lööd vedelaks ;-)

    Arvata on, et see on harjutamise asi. Kui Sa otsiksid säärasele tööle inimest teismepõlve Pariisis veetnute seast, küllap leiaksid ta õige kähku.

  40. väike My ütles:

    ma olen korduvalt kohanud olukorda kus aprillis-mais aja saamiseks peab liigutama hakkama oktoobris-novembris.

    Tõenäoliselt on Sul oma kindel arst, kelle juures alati käid. Ilma kindla eelistuseta võib aga järjekord mõnevõrra lühem olla ilmselt

  41. @dig:

    Ma täpsustaksin, et fantaasia all ma pidasin silmas – inglid, müstilised aurad, kvantripatsid jne. Lisaks süütule fantaseerimisele pidasin silmas teistele oma idiootse jura pähamäärimist. Ühesõnaga kogu see nõia teema.

    Mitte ma ei mõelnud inimese loovuse maha surumist jne. Saad aru küll, mida ma mõtlesin. Ei ole vaja tähti närida ja end teistest targemaks kommenteerida. :)

  42. Tavaline Inimene ütles:

    parem rääkige ajalehes viljaringidest, kui tehke meditsiinilisi protseduure astroloogilises võtmes.

    Ma ei tea küll mismoodi need meditsiinilised protseduurid astroloogilises võtmes välja näevad, aga need viljaringid seal filmis olid küll väidetavalt maiade astroloogilises võtmes tehtud ju (kelle iganes poolt siis) Kaugel need meditsiinilised protseduuridki maiade võtmes siis enam on niiviisi, eksole :P

  43. @Jason:
    need ,,vedelaks löömised” on põhjustatud siiski muust kui uskumustest. Ma arvan, et need on sellised atavaismid inimese intellektieelsest arengujärgust. Pimedust ma ei karda, aga näiteks olen üllatusega tuvastanud endas kõrgusekartuse. Ja nendest hirmudest ja pelgudest on võimalik üle saada treeninguga, ma arvan. Ma ei ole veel käsile võtnud oma kõrgusekartust, aga ma pole ka tahtnud saada korstnapühkijaks või energiatuulikute maalriks :) (lennukartuse puhul ju tehakse miskit teraapiat?)
    Nii et pane oma mürk valmis.

  44. Sekeldaja ütles:

    Kas inimese käitumis ja mõtlemistüübi ja sünnikuupäeva vahel võib olla seos?
    Selle küsimusega ei ole skeptik kahjuks üldse tegelenud ja ei tegelegi.

    Kurb näha, et Sa ei ole enne kritiseerimist skeptiku tegemisi-toimetamisi põhjalikult uurinud. Võtame näiteks sihuke õpetliku lõigu möödunud aasta algusest:

    Postimees: Uuring: sünnikuupäev mõjutab sportlasekarjääri

    Austraalias algab uus kooliaasta jaanuaris ning Barnetti sõnul on jalgpalliga tegelema hakkamisel eelis neil lastel, kes on pikemad. Tavaliselt on seda just teistest veidi vanemad ehk aasta esimeses pooles sündinud lapsed.

    «Inglismaal tehtud uuringud näitavad, et kooliaasta algul sündinutel läheb ka akadeemiliselt paremini ja nad on enesekindlamad,» ütles Barnett.

    Kui oled need sõnad ära söönud, siis anna lahkesti teada. Su postituses on veel mitmeid isuäratavalt lehkavaid väiteid faktidega garneerimist ning serveerimist ootamas. Jätku leivale!

  45. Astroloogiateemat on skeptik.ee-s palju käsitletud (18 eriartiklit + kommentaarid igakuistes ajakirjandusteemades) ning on viidatud ka katsetele väidetavat seost usaldusväärselt kontrollida. Sekeldajal palutakse enne edasist sekeldamist see materjal läbi töötada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga