Postimees küsis skeptikult arvamust, võimalus tekste võrrelda

Pildile klõpsates jõuab toimetatud ja Postimehe võrguversioonis avaldatud jutuni, allpool on mu algsed vastused toimetaja poolt esitatud küsimustele.

1. Miks Eestis nii palju horoskoope ilmub ja eelkõige kellele neid tarvis on?

Tarvis pole neid kellelegi. Horoskoobindus on paljuski meedia enda poolt üleval hoitud kergemeelne meelelahutus, lihtsa vastupanu teed minek, intellektuaalne laiskus, et mitte pakkuda kvaliteetsemat meelelahutust. Näiteks võiks avaldada suuri ülevaateid algava aasta huvitavamatest tegelikest taevanähtustest — päikse- ja kuuvarjutused, meteoorisajud, õpetused, kuidas üht või teist udukogu leida ja vaadelda, no kasvõi nendesamade horoskoopides esinevate tähtkujude leidmise õpetus, sest võin kihla vedada, et keskmine Jäär või Kaksik ei suuda taevas näidata, kus see tähtkuju asub.

Ühest küljest on astroloogial muidugi väärikas ajalugu ning paljuski võlgneb teaduslik astronoomia paljugi omaaegsele astroloogiale, kuid tänapäeval on astroloogia muidugi täieõiguslik libateadus, maitsetu meelelahutus (kuigi maitse üle ei vaielda) petmise tunnustega.

Tänapäevaks on astroloogia ja horoskoobindus osaks laiaulatuslikust New Age ebateaduslikust mõtteviisist, tihti toimib astroloogia väravana mitmete teiste “alternatiivsete” mõtteviiside juurde, kus hulk muid posijaid on valmis kergeusklikule inimesele diagnoosima olematuid haigusi, mida siis võidukalt ebateaduslike meetoditega hea raha eest ravitakse. Tõsine oht peitub siin selles, et mõnikord juhtub inimesel olema tõsisem tervisehäda (nt kasvaja) ja seda alternatiivsel moel “ravides” jääb inimene ilma nii rahast kui ka elust.

2. Miks inimesed pöörduvad oma erinevate muredega just ravitsejate, kaartide panijate, pendlimeeste ja teiste n.ö nõidade poole, samas kui oma hingehädaga võiksid nad hoopis külastada psühholoogi, majandusmurega võlanõustajat jne?

Raske öelda, vastav sotsioloogiline uuring annaks kindlasti palju täpsemaid vastuseid, kuid meedia poolt üles puhutud usaldamatus päris teaduse (igasuguse “ametliku”) suhtes, sellesama meedia poolt üles puhutud “ekspertide” arvamuste suurejooneline ja kriitikavaba eksponeerimine ei ole möödunud jälgi jätmata. Libateadlastel, alternatiivravitsejatel lastakse ilma igasuguse kriitika ja vastutustundeta meedia vahendusel esineda kui päris asjatundjad.

Ja kui usaldamatus “ametliku” suhtes on loodud ja tekitatud usaldus võltsasjatundjate suhtes, siis ei olegi midagi imestada, kui paljud inimesed valivad päris asjatundjate asemel šarlatanide nõuanded.

3. Mida Te ise arvate aastahoroskoopidest ja kui suurt osa neis kirjutatust võiks tõe pähe võtta?

Ma ei loe neid. Enam. Oman tugevat eelarvamust ja pean aastahoroskoope juba ette suureks jamaks, millele pole mõtet oma aega raisata ja soovitan kõigil neid sama aktiivselt ignoreerida nagu neid meile kaela üritatakse määrida. Tõeks ei tasu nendest kohe mitte midagi pidada, kuigi paljusõnalisuse ja ebamäärasuse sisse juhtub kindlast ka selliseid mõttekesi, mida võib tagantjärgi täppiminemiseks pidada.

4. Kuidas vähendada nõudlust astroloogide ja ennustajate järele?

Esiteks võiks mõni end kvaliteetväljaandeks pidav suur meediaväljaanne lõpetada posijate sonimiste avaldamise. Näiteks ei avalda Soome ajaleht Helsingin Sanomat teadlikult horoskoope. Teiseks võiksid ajakirjanikud arendada oma kriitilist meelt lisaks poliitikutele ja ametnikele ka posijate suhtes – ärge kartke – nende needused ei mõju päriselt. Kui astroloogide ja ennustajate puhul on vähemalt osadel inimestest arusaam üsna selge, et tegu on heal juhul meelelahutusega, halvemal juhul intellektuaalse laiskusega, siis “alternatiivsete” terviseteenuste koha peal on lausa vastutustundetu jätta lähemalt uurimata ja lugejale vahendamata võimalik kriitika selle meetodi suhtes, sest sellisel juhul on kaalul inimeste tervis ja teinekord ka elu.

Teiseks soovin inimestele jätkuvat uudishimu ja jäksu asju järgi uurida. Olgem aga oma allikate suhtes kriitilised. Nii nagu me ei kasuta kosmoselendude planeerimisel astroloogide poolt koostatud horoskoope ja selle aluseks olevat geotsentrilist ilmapilti, niisama põhjendamatu on oma tervisele ligi lasta posijaid, kelle arusaam tervisest on samal eelteaduslikul tasemel. Nii nagu me ei palu arstil oma autot remontida, niisama põhjendamatu on paluda posijal oma tervist turgutada.

Kolmandaks elukestev õpe ja miks ka mitte aegajal koolis õpitu ülekordamine. Põhitõed selle kohta, miks astroloogia ei tööta, on 4. klassi loodusõpetuse õpikus kenasti olemas.

72 Replies to “Postimees küsis skeptikult arvamust, võimalus tekste võrrelda”

  1. J.K. ütles:

    @Jason:
    need ,,vedelaks löömised” on põhjustatud siiski muust kui uskumustest…

    oo, muidugi on need pärit ajast, mil need, kel puudus maast-madalast hirm pimeda ees, said teistest kiiremini ära söödud. hirm pimeduse ees pidi olema abstraktne ja kõikehõlmav, mitte seonduma millegi konkreetsega sest seostades hirmu (foobiat) mingi konkreetse põhjusega, tekivad kiiresti mehhanismid ja võimalused hirmu allasurumiseks ja hirmu põhjuste ratsionaalseks välistamiseks, mis inimloomuse ekslikkust arvestades varem või hiljem ikkagi ära söömisega lõpeks.

    hiljem, kui inimese mõtlemine arenes ja ta kõigele põhjusi otsima hakkas, seostati pimedakartus vaimudega, kes teatavasti just öösel ja pimedas ringi kondavad. teab ju iga laps, et ükski vaim ei kummita päikesepaistelisel aasal vaid ikka keskööl, pimedates koobastes, hauakambrites jmt. seega on selge, et pimedusekartus ja vaimukartus (või kollikartus või mistahes muu sarnane hirm) on omavahel tihedalt seotud.

    treeninguga saab sellest tõesti mingil määral vabaks. või õigem oleks öelda, et seda saab talutavuse piires alla suruda. mina näituseks ei usu (põrgu)tulega piinamise ähvarduselgi vaime, kolle ega “nähtamatuid pilvepealseid” sõpru ja pimedussegi suhtun enamasti üsna külmalt aga sellest hoolimata tunnen ka mina mõnda süngemasse pimekohta sattudes aeg-ajalt ürgset krõpsu kuklas, mis sunnib kiiresti-kiiresti lahkuma. no muidugi ei pane ma plagama vaid manan ette klassikalise fuck-yeah-näo ning mõtlen sunnitult rahulikult edasi minnes, et “noh, kollid, andke tulla” aga ürghirm on täitsa kindlalt sees tunda.

    mis mürgivõtmisse puutub, siis ega ma seda mõtet su väite peale, et sa pimedat ei karda, kohe maha kah matma ei hakka. paljugi mis – ma ise väidan ju põmst sama aga hoolimata teadmisest, et katakombis vaime 99,9999% tõenäosusega ei elutse, pole ma siiski päris kindel, kas ma sinna lõppu minna tihkaks. põhjusi mitmeid. näiteks hoolimata teadmisest, et ma 99,999% tõenäosusega elu ja tervisega pääsen, kaasneb ettevõtmisega siiski vastik näriv pinge. teiseks on alati mingi võimalus, et lagi kukub just sel “õigel” hetkel sisse. kolmandaks pole ma sugugi kindel, et vastaspool pole kuskile siinna mõne nurga taha mõnda oma sõpra kollimaskiga passima pannud ja ehkki ma teaks, et seal oleks kõigest (suht-koht) heade kavatsustega inimene kollimaskiga, kaasneks ehmumomendiga ikkagi ääretult vastik ehmuemotsioon, mida ma enamasti kuigi kõrgelt ei väärtusta. seepärast arvan ma, et samad kaalutlused kehtivad tõenäoliselt ka sinu puhul ja kuigi mürgist võiks ju humaansetel kaalutlustel loobuda, võiks n.ö. teaduse huvides väikse testi siiski teha.

  2. Jason, mina kardaks seal jalaluud murda. Kui sa täielikult garanteerid, et kõnealuses kohas on ohutu pimedas liikuda, siis teeme ära. Kartus, millest sa isegi oma viimases lõigus räägid, ei ole mitte pimeduse kui sellise ega üleloomulike jõudude ees, vaid loomulik ettevaatus keskkonna suhtes, kus üks olulisemaid infokanaleid ei tööta ja mille üle on kontroll seega väiksem. Sama kehtib näiteks sukeldumise, tundmatus kohas vettehüppamise või suvalisest kohast mäest üles ronimise kohta.

  3. Viimane vägev horoskoobielamus oli Maalehes, Igor Mangi horoskoop. Nii palju leheruumi pole minu mõttelõngakudumiste jaoks ükski väljaanne valmis kulutama, kahju… aga ma kindlasti oskaksin vähemalt sama hästi oma tundmusi ja mõtteid kirjeldada. Mul olid kirjandid alati viied.

    Tegelikult ma mõtlesin kulutada siin ruumi ühe oma mõttearenduse jaoks. Viljaringide teemal. Ma hakkasin jälle mõtlema selle asja üle. Et väidetavalt olla viljaringe kirjeldatud juba 16. sajandi Inglismaal. Just nimelt Inglismaal, ikka ja jälle. Ja siis meenus mulle, et lugesin Inglismaalt leitud kraappiltide kohta – umbes nagu Nasca kõrbejoonised, ainult et eeemaldatud on murukamar ja muld, nii et paljastub allolev kriidikalju. Ühes kultusekohas oli niimoodi maapinnale kantud suur valge hobune, teises kohas mees. Ja siis meenus mulle, et kunagi oli levinud komme põldudele visata ja veeretada põlevaid rattaid, mis pidid viljaõnne tagama. Nojah, ja kui kristlus levis, siis ilmselt pidi muistne viljakusmaagia taganema, vähemalt silma alt ära. Vanad uskumused aga on väga visad ja inimestele tundusid nad usaldusväärsemad kui uued, kristlikud kombed. Seega, mõte – kas ei võinud keegi nutikas sell tulla selle peale, et oma põllu sisse viljaõnne tagamiseks üks viljakustandev ring sisse tallata? Loomulikult väites, et tema ei tea selle tekkimisest midagi. Komme võis levida soss-soss, suust suhu, kõik teavad, aga keegi ei räägi (muidu pistavad su enda põlema!), kuni lõpuks hääbus vaikselt moodsate aegade saabudes. Üleskirjutused aga jäid ja piitsutasid inimeste fantaasiat.

    Mis puudutab nüüdisaegseid viljaringe, siis neid on uuritud igatepidi. Discovery pealt oli mõnda aega tagasi hea saadegi jälle. Üks väide, mis seal ümber lükati, oli see, et ainult viljaringides olevatel kõrtel on imelikud muhud, justkui kõrvetatud (väitis viljaringe uurinud tegelane). Agronoomi sõnul oli aga tegemist tavalise nähtusega, mis ilmneb kõrtel, mis on lamandunud ja seejärel püüavad end sirgu ajada. Huvitav oli tema sõnul hoopis see, et saates kommenteeritud viljaringiuuringusse polnud kaasatud ühtegi agronoomi, taimehaiguste spetsialisti ega isegi mitte botaanikut.

    Loomade lõikumise kohta tegi üks USA sherif oma ringkonnas lausa katse – jättis karjamaalt leitud surnud lehma juurde kaamera ja politseiniku ja jälgis, mis laibaga toimub. Ilmnes, et loomulik lagunemine, gaaside kogunemine laiba sees ja vaklade töö tekitavad jälgi, mis näivad skalpelliga lõigatuina ja eriti “kummalistena”. Sherif hakkas saama kohalikelt tapmisähvardusi, kuna ta olevat valitsuse palgal ja varjavat tõde. Tema aga tahtis neile ainult ööund tagasi anda… (Natural Geographic Channel).

  4. Psühholoog: eestlaste ebausu tase on üks kõrgemaid maailmas
    Merje Pors, Postimees

    Allik märkis, et Eestis on ilmselt palju inimesi, kellel on väline kontrollkese. «Nad ei usu, et võiksid ise olla oma saatuse peremeheks. Seepärast delegeerivad nad selle kellelegi või millelegi väljaspool. Nii hea on õigustada läbikukkumisi tähtede halva seisuga, mitte aga enda laiskuse või saamatusega.»

    Et vähendada nõudlust astroloogide ja ennustajate järele, tuleb Alliku hinnangul kasvatada usku, et inimene ise kontrollib suures osas oma saatust.

    Naiivitar :)

  5. J.K. ütles:

    Aga sa näita mulle mõnd kummitusi uskuvat kristlast!

    dig teeb Matteuse 7:7’t ja näitab näpuga.

    gotquestions.org kirjutab:

    Answer: Is there such a thing as ghosts? The answer to this question depends on what precisely is meant by the term “ghosts.” If the term means “spirit beings,” the answer is a qualified “yes.” If the term means “spirits of people who have died,” the answer is “no.” The Bible makes it abundantly clear that there are spirit beings, both good and evil. But the Bible negates the idea that the spirits of deceased human beings can remain on earth and “haunt” the living.

    Jutt on saadaval ka helindina.

    Teema on üles kerkinud ka CatholicExchange’i küsimuste rubriigis:

    In fact, the Church believes that ghosts, or spirits, do exist. There are times when spirits appear to our benefit, but we are warned against attempting to contact spirits.

    “Ghost” is simply another word for “spirit” (geist means “spirit” in German). Spirit is of three kinds: the human spirit which combined with body make up a human being; the defined spirit that has no body, such as angels; and the infinite Spirit, or God, of Whom the Third Person is the Holy Ghost. When someone asks whether ghosts exist, he usually has in mind the first kind, a human spirit. Hence Fr. John Hardon defines “ghost” as

    “a disembodied spirit. Christianity believes that God may, and sometimes does, permit a departed soul to appear in some visible form to people on earth. Allowing for legend and illusion, there is enough authentic evidence, for example in the lives of the saints, to indicate that such apparitions occur. Their purpose may be to teach or warn, or request some favor of the living” (Fr. John A. Hardon, SJ, Modern Catholic Dictionary (Garden City, New York: John A. Hardon, ©1980) published by Doubleday and Co., p. 229).

    The last sentence of Fr. Hardon’s definition implicitly gives the Church’s teaching on ghosts. Appearances of ghosts are understood with regard to our salvation. Ghosts can come to us for good, but we must not attempt to conjure or control spirits. The Church teaches that “spiritism,” seeking recourse or power from ghosts, is contrary to the virtue of religion (i.e., the Commandment “You shall have no other gods before Me”):

  6. Aga muidu ma tahtsin teada anda, et 08. jaanuari Õhtulehes on Kaire Kenk kirjutanud lühikese ja lööva arvamusnupukese horoskoopidest. Olin tuttavaga temaatilises kirjavahetuses ja avaldasin talle sarnaseid mõtteid, küll märksa sõnarohkemalt. Ühes Eesti koolis esineb iga Hiina uusaasta alguses algava aasta loomaks riietatud tegelane, kes tutvustab pikalt ja laialt uue algava aasta horoskoopi. Ehk järgneb-eelneb ka loeng astronoomiast või vähemalt Hiina ja teiste piirkondade astroloogiliste süsteemide ajaloost, aga vaevalt. Nii peab siis kuulaja võtma seda kui haridustemplist pakutavat puhta kullana – nii ongi?

    Kaire Kenk ütlebki, et nn “tõsistes” väljaannetes, sh ETV-s posijate ja horoskoopide promomine on ohtlik tegevus, kuna saadab inimestele, eriti noortele signaali, et haridust polegi vaja – pane aga oma nime ette “kinesioloogiline teipija” või “Kirliani diagnostik” või “auratransformaator” ja oledki arvamusliider.

  7. mina olen paduliberaal.seetõttu ei saa martini üleskutsest horoskoopide avaldamist piirata kuidagi aru-igal lollil oma lõbu.palju probleemsemad on sms teenused vaata mis teie suhtest saab jne. saadad smis liitud enda teadmata periooditeenusega ja pappi hakkab maha minema, mangi pildiga maaleht on väike väljaminek selle kõrval.
    demokraatia ongi arvamuste paljusus minu lemmik astroloog on küla karla. olen saanud naerda ka mähe etkarti kuulates, kes ei tee isegi suurte riikide peaministritel ja presidentidel vahet aga muudkui ennustab.
    kui martin soovib midagi ära keelata ja mitte avaldada langeb ta samale tasemele selle varroga-

    http://vooglaid.wordpress.com/.....-lugejaid/

    see nimelt tahab pesureklaami expressis keelustada.

    ja http://www.ekspress.ee/news/pa.....8;l=fplead

    linkidele wwwd ette.

    räpparile solarise keeld, kuna naeris selle sisekujunduse üle?

    Vormistasin lingid klikitavaks. — dig, 2010-01-16T22:46
  8. @Heldur:

    palju probleemsemad on sms teenused vaata mis teie suhtest saab jne. saadad smis liitud enda teadmata periooditeenusega ja pappi hakkab maha minema, mangi pildiga maaleht on väike väljaminek selle kõrval.

    Teil on õigus, aga sellised tõelised probleemid on selle lehe jaoks kõrgem matemaatika. Enamik ei saa aru, et tõelised probleemid eksisteerivad, lihtsam on ju võidelda pseudoprobleemidega. Ka nii saab endale tähelepanu tõmmata ja endale vastu rinda taguda, vat kui tubli ma olen!

    Eestis tõstavad kristlikud kiriklased pead, sooviga võimu juurde pääseda, aga vähe on neid, kes selle ohtlikusest aru saavad.

  9. katrinv ütles:

    Kaire Kenk ütlebki, et nn “tõsistes” väljaannetes, sh ETV-s posijate ja horoskoopide promomine on ohtlik tegevus, kuna saadab inimestele, eriti noortele signaali, et haridust polegi vaja – pane aga oma nime ette “kinesioloogiline teipija” või “Kirliani diagnostik” või “auratransformaator” ja oledki arvamusliider.

    Just, ja siis saadab üks nn loodusravi austaja kultuuriühingu listi täiesti asjassepuutumatu kinesioloogialoengu reklaami, mis algab sõnadega „kinesioloogia on meditsiini kõige arenenum valdkond”, ning siis solvub hirmsasti selle peale, kui nimetada asja posimis- ja müügiürituseks. Nähtud-kogetud.

  10. @AndresM:

    Kunagi 90-ndate alguses olid siin seoses TM-buumiga mingid hindud, kes tegid samuti horoskoope, kus tähtkujud olid kõik nihutatud ühevõrra ettepoole. Mul on au olnud ka sellise omanikuks saada, peaks nüüd üles otsima ja vaatama, palju täide on läinud.
    Muidugi nad paremate asjade juures toonitasid, et see saab toimuma kindlasti siis, kui hoolega mediteerid – see asi on mul paraku unarusse jäänud.

  11. Umbes 22 kraadi on nihe. Aga ka lääne astroloogid on india omast teadlikud. Sodiaak on ju niikuinii kokkuleppeline, ja pole erti tähtis, kus see 0 punkt algab. Asupaik on ju niikui teada.
    Meie sodiaak on säärane, et 0-punkt on seal, kus asub päike kevade alguses. Pole paha kokkulepe. Astronoomidele kõlbab ka. Mõnele meeldiks see, kui kevade algus oleks mingis teises sodiaagoi punktis, mitte Jäära alguses.

  12. Postimees: Kassi aasta toob palju üleelamisi ilusatele inimestele

    Täna, 3 veebruaril algab Hiina kalendri järgi Valge Kassi (Jänese) aasta. Astroloogide sõnul toob kassi aasta palju üleelamisi ilusatele inimestele, sest aasta peremees on ju samuti kaunis.

    2011 aasta lubab, et kõige suuremad võimalused saavad endale Tule märkide (Jäär Lõvi, Ambur) esindajad. Aga teisel poolaastal naeratab fortuuna Maa märkide (Sõnn, Neitsi, Kaljukits) esindajatele.

    Miks ailuromantiast rääkima astrolooge kutsutakse, mine võta kinni.

  13. Vaadake! Poolakas Lec on avaldanud arvamust,et inimkonna tarkus on konstantne suurus,rahvaarv kasvab. Hea küll,nali naljaks,aga ikkagi tekib küsimus ,mille poolest erineb keskaegne inimene tänapäevasest? Keskaegne kirjaoskamatu külanaine,kes teadis,et maa on lapergune,läks kirikusse,suudles pühakusäilmeid ja uskus imedesse. XXI sajandi noor naine,kes on keskkoolis või gümnaasiumis õppinud loodusteadusi-füüsikat,bioloogiat,astronoomiat jt ,sooritanud neis ainetes isegi võib-olla mõne eksami, jookseb kaks kuud pärast kooli lõpetamist astroloogi/kaardipanija/aurakorrigeerija juurde,ning kuulab suu ammuli šarlatani loba peenmateeriast,tšakratest ja energiakanalitest. Kogu õpitu on ju peast kadunud. Tegelikult on sellistele inimestele hariduse andmine ühiskonna ressurside kuritahtlik kulutamine. Ei pea ma ennast mingiks seksistiks,tahaks aga ikkagi vastust küsimusele,miks langevad sulide ohvriks ikkagi enamasti naised?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga