Katoliiklaste vuuduu: Kubicale tilgake paavsti verd

2. aprillil 2005, vahetult enne seda, kui eelmine paavst Johannes Paulus II (1920-2005) niiöelda teise ilma läks, võeti temalt meditsiiniliste testide tarbeks verd. Ilmselt polnud patsiendi muutunud seisundit arvestades vaja testi enam teha ja üks leidlik kardinal pani proovivere tallele. Olen selle “äkki läheb vaja” mõtteviisiga tuttav tänu oma kasvuajale, mil pealesõjaaegne puudus vanaema vahendusel elaval moel meenutada oli.

Turismiedendusliku äriideena on kuulsate usuinimeste kehaosade säilitamine vana traditsioon. Käelaba või mõni muu jäse, pea, süda või mõni muu kehaosa või siseelund, kondid või mingid muud inimesega seotud esemed (väidetav Jeesuse ristilöömise ristikilluke, kellegi riidetükk) asetatakse nähtavasse ja ligipääsetavasse kohta, mille juurde võib siis palverännakule minna kas püha lähedust tundma või haigust parandama.

Paavst Johannes Paulus II vere jaoks ehitatakse Poolas ühes Krakówi kirikus spetsiaalne altariosa. JP II ei ole veel pühakuks kuulutatud, kuid protseduur on käimas. Paljud peavad teda pühakuks ilma ametliku väljakuulutamisetagi. Pühakutele ning nendega seotud esemetele on läbi ajaloo omistatud imeväge. See usk pole tänaselgi päeval kuhugi kadunud ja seda usku üleloomulikesse imedesse edendavad aktiivselt ka katoliku ametnikud, nagu viimasest uudisest näha. Nimelt vahendab Postimees uudist, et avariis tõsiselt viga saanud võidusõitja Robert Kubica paranemisele antakse hoogu ka veremaagia toel:

Poola kirikujuhid loodavad, et tilgake siit ilmast lahkunud paavsti Johannes Paulus II verd aitab ralliavariis tõsiseid vigastusi saanud vormel-1 piloodil Robert Kubical paremini spordiareenile naasta.

Lisaks verele saatsid vaimulikud poolakast võidusõitjale ka tükikesi kaasmaalasest paavsti liturgilistest rõivastest, et paranev sportlane oma usku ei kaotaks. Maagilist sidet kahe inimese vahel peaks tugevdama tõdemus, et lahkunud paavst oli ka ise spordimees.

Maagia ja müstika ei lõppe veel sellega, nimelt võib tähelepanelik mustriotsija leida ühenduse avarii toimumise ning kiriku vahel, sest ilmselgelt oli kiriku seinal müstiline külgetõmbejõud:

Lotus Renault GP driver Kubica was racing a Skoda Fabia in the Ronde di Andora rally in Italy when he lost control at high speed on a bend, crashing into a guard rail and ending up in a church wall.

Loodetavasti paraneb sportlane kiiresti ja täielikult, kindlasti teevad arstid oma parima selle tagamiseks. Aga nagu ikka, haagivad sellistele juhtumitele end sappa ka posijad ning vuuduu-meelsed, et oma ebausku edendada.

Tegelikult pole kirjeldatud episood katoliiklaste puhul mingi erandlik üksikjuhtum, vaid nende usk igasugustesse teadusega vastukäivatesse veidrustesse on süstemaatiline. Eksortsism ehk vaimude väljaajamine on igapäevane ja tunnustatud praktika, leiva muutumine päris ehtsaks päris Jeesuse lihaks ja veini muutumine sõnasõnaliselt Jeesuse vereks on nende meelest vastuvaidlematud tõsiasjad. Vere- ja surmakultus (krutsifiksid), maagilised rituaalid…

Allikad:

5 Replies to “Katoliiklaste vuuduu: Kubicale tilgake paavsti verd”

  1. See on kontaktmaagia, mitte vuuduu. Ja kurjade vaimude väljaajamine ei ole katoliku kirikus igapäevane. Krutsifiksil pole surmakultusega midagi pistmist, sest Jeesus ütles: “Mina olen ülestõusmine ja elu.”

    Mitte et see kuidagi vähendaks Kubica juhtumi veidrust.

  2. Läheneks teistpidi. IP II beatifikatsioon on pooleli. Üks ime – uskliku neiukese Parkinsoni tövest tervendamise – on õndsakskuulutatu sooritanud, teist oleks veel vaja. Kui nüüd Kubica enam-vähem parameb, saakski teise ime kirja ja K. W. pühakuks kuulutada

  3. See on kirjutatud ilma tausta teadmata. Ei ole mõtet sügavalt usklikke inimesi mõnitada, Martin, ei ole.

    Olgu sulle infoks, et esimene asi mida Kubica koomast välja tulles soovis oli Paavsti pilt palatisse. Järelikult on Kubica sügavalt usklik katoliiklane. On täiesti loomulik, et kaas- ja kõrged usklikud Poolas soovivad maailmas tuntud inimest (Vormel-1 on eelkõige ikkagi turndusüritus) tema paranemisel toetada.

    Isiklikult mulle, olgu siin infoks, on selline Paavsti kummardamine kummaline, aga ma ei kirjutaks iialgi sellist paskvilli.

  4. Peeter ütles:

    Järelikult on Kubica sügavalt usklik katoliiklane.

    See, kui Kubica ise kummalist maagiat heaks kiidab, ei tee seda maagiat kuidagi vähem naeruväärseks kui see, kui toda maagiat ilma Kubica’lt küsimata praktiseeritaks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga