Suur Vend jälgib meid ja teisi lugusid aprilli ajakirjanduses (+video)

  • Presidendi kantselei tellis Facebooki jälgimise teenuse

    Aprillis hakkab presidendi kantselei saama peale ajalehtede ülevaadet ka sellest, mida kirjutavad või säutsuvad inimesed president Toomas Hendrik Ilvese, proua Evelin Ilvese või presidendi kantselei kohta Facebookis, Twitteris ja blogides.

    Varsti peaks siis uuesti midagi Evelin Ilvese posijasõbralikkuse kohta kirjutama.

  • Aga anname kohe Suurele Vennale ainest:
    Puukborrelioos võttis Evelin Ilveselt viimasegi jõuvaru, Õhtuleht, algselt ja pikemalt ajakirjas Eesti Naine aprillinumber (esikaanel Krista Lensin).

    Tervislikult sööva ja sporti harrastava inimesena polevat Ilves enda sõnul kartagi osanud, et haigus ta nii võimsalt maha murrab.

    Jah, tervisliku eluviisi fänn võib omada väärkujutlust, et ta on kaitstud nakatajate eest. Evelin Ilves küll väidab, et ta on oma nakatumisest õppust võtnud, aga ei — see annab hoopis hea võimaluse mõningaid müüte üle korrata ja süvendada:

    Selgub, et sellest [tervislik toitumine ja füüsiline aktiivsus] on vähe. Toit peab olema võimalikult keemiavaba ja värske.

    Kui ma kuulen, et keegi ütleb “keemiavaba”, siis mõtlen, et mis veidrusi küll veel tulema hakkab või mismoel ta end sisse räägib.

    Pimedal ajal tuleb rohkem magada ja rõhku peab panema C-, D- ja B-vitamiinile.

    Ha! See oli siis lausa järgmine lause, kus ta juba kirjutaski keemiast, millele peaks rõhku panema (eeldan, et “rõhku panema” sisaldab ka nende nimetatud kemikaalide suukaudset manustamist ehk söömist). Mitte miski, mida me sööme, pole keemiavaba. Sõnapaar “keemiavaba toit” on mõttetus, sellist asja pole olemas. Küll aga annab “keemiaga” hirmutamine (sest “keemia” on mõnede meelest olemuslikul halb) teatud keemiafoobidele ja e-aine-põlguritele võimaluse end tähtsaks ja targaks teha. Evelin Ilves oli ka üks e-ainete vastu võitlejatest. Ja kellelt ammutas ta selleks puhuks teavet? Teadlastelt ja oma ala spetsialistidelt? Sugugi mitte. Tema meelest sobis inimesi keemiaga hirmutama lasta isehakanud interneti-tarkadelt, kes koguvad andmeid vandenõuteoreetikutelt ja libateaduste apostlitelt, inimestelt, kel puudub arusaam infoallikate usaldusväärsuse hindamisest, teadustöö spetsiifikast, ilmselt ka teaduslik lugemisoskus üleüldse. Sedasorti tegelased on pääsenud meie esileedi arvamusi kujundama.

    No olgu. Häid nõuandeid muidugi jagub tal ka ja loomulikult on oluline see, mida me sööme ja kuidas kehakultuuriga tegeleme, aga arvamine, et toidu, “õige mõtlemise”, liigutamisega on võimalik ära hoida nakkushaigusi, liigitub eluohtlikuks posijameelsuseks. Selle mõtteviisi kohaselt on haigestumises süüdi inimene ise, kuna ta sööb valesti, mõtleb valesti — vaatamata sellele, et inimene võib olla lausa eeskujulik nn tervislike eluviiside järgija. Ilmselt siis pole vaimne tase nii kõrgete vibratsioonide püüdmisele veel arenenud, et nakkushaigused külge ei hakkaks. See on vanaaegne ja inimest asjatult süüdistav mõtteviis, et haigus on karistus valesti mõtlemise, halva iseloomu, pahade tegude eest ja mis on inimese peale saadetud jumala, saatuse, vaimu, kvantteadvuse, karma või mingi muu üleloomuliku olluse poolt.

    Lisan veel juurde, et kuigi ta tunnistab artiklis, et tegi läbi perearsti poolt määratud antibiootikumikuuri, ei jätnud ta kasutamata võimalust lisada posijatele nii meeltmööda hinnangut ravimitele — “keemiline tapatöö”. Ja just seda “keemilist tapatööd” ehk “keemiakompleksi” seostab ta jõuetusega trenni teha, kuigi veel mõned lõigud tagasi möönis ta, et ainus sümptom, mida ta borrelioosi põdedes endal tähele pani, oli just seesama jõuetus.

    Vaatasin võrdluseks ka märtsikuises Eesti Naises ilmunud Evelin Ilvese püsikolumnit ja see vaid süvendab mu kahtlusi selles osas, kuhupoole kuulub tema sümpaatia teljel posimine-teaduslik meditsiin. Märtsikuus on juttu paastust, konkreetsemalt ühest paastuteenuse pakkujast, keda soojalt ja hellalt meenutatakse.

    On paastukuu. Too perenaine on paastude meister, aidates kurnatud või tõbistel ravipaastudega jälle järje peale saada. Kuid paastukuu pole vanarahva kalendris oma nime saanud sugugi nii äärmusliku nähtuse järgi, nagu seda üknes vee varal päevade või nädalate kaupa organismi puhastamine ju tegelikult on.

    Ei mingit “keemilist tapatööd”, vaid idamaine terviklik ihu-hing-ümbritsev, maksapuhastus, suhkru ja jahu üle kurjustamine (“Valge jahu ja suhkur olid luksuskaup ja tavainimese toidulaualt õnneks kaugel”), vanarahva tarkuse idealiseerimine ja võibolla ka eluolu vildak tõlgendamine:

    Vanarahvas teadis seda ning kui karm külm ja pimedus järele hakkasid andma, saabus aeg ka enese jaoks. Peamiselt loobuti valgust ja rasvast.

    Loobuti või polnud neid enam kusagilt võtta, kuniks see sesoonne puudujääk kinnistati rahvatraditsioonis? Ikka on ju sedasi olnud, et loodusest tingitud asjaoludele on inimene oma tähendusi ja lugusid juurde pookinud.

    Ja jälle jõudis jutt ühele alternatiivsele haiguste tekkimise ja parandamise teooria juurde:

    Koormusvaba toit, värske õhk ja päike, pikk uni ja kurjusest priid mõtted ongi need, mis meid kõige paremini taastavad. Ja õlitavad uuesti ära ka immuunsüsteemi ragisevad rattad, ilma milleta anname võitluseta alla üha arenevale viirus- ja muude haiguste armeele.

    Palun saage aru — nüansid on peened, ta jutus on nii mõnigi iva ja Evelin Ilves suudab kõigest hoolimata hoiduda kõige otsesemast posimisele takkakiitmisest, aga tema levitatav mõtteviis, millega ta idealiseerib mitteteduslikke raviviise, levitab haiguste alternatiivseid teooriaid ja tunnustab nende praktiseerijaid võrreldes teadusliku meditsiini esindajatega, kelle poole on ta nõus pöörduma viimases hädas ja ennast süüdistades, et ei suutnud seda õige mõtlemise ja toitumisega ennetada.

    Õite mõtlikuks tegi aga see soovitus:

    Mida siis teha, et olla taas iseenda särav peremees? […] Hoiduda halbadest inimestest ja kurjadest tunnetest.

    Eks ma mõtlesin sellega seoses ka iseenda peale ning hiljuti juhtunud intsidendile Facebookis, kus Epp Petrone ütles minu FB sõprusest lahti, kuna ma poetasin ühe tema Indias tehtud pildialbumis Sai Babat kritiseeriva märkuse, mille ta kustutas ja millise fakti ma oma seinal teatavaks tegin. Eemaldamise põhjus oli sarnane Evelin Ilvese poolt soovitatule — hoidu halbadest inimestest, kelleks antud juhul olin siis mina, ja kurjadest tunnetest, milleks oli siis halvasti arvamine tema praeguseks iidoliks oleva Sai Baba kohta. Ma ise muidugi ei arva, et ma halb inimene oleksin ja kuidas üldse otsustada teise inimese üle, et ta halb on? Kas umbes nagu Pendli-Veeliks kuulutab pildi ja pendlivõnke abil suvalisi inimesi energiavampiirideks?

    Mille alusel võtab meie esileedi või Pendli-Veeliks endale õiguse kedagi talle võõrast inimest halvaks pidada ja soovitada kaasinimestel suhteid katkestada? Miks kuulutab ta eskapismi, suure osa reaalsuse väljalülitamist, inimeste sildistamist ja halvustamist? Ja nagu kräpiskandaaliga nägime, ei piirdu ta sugugi ainult inimestega.

    Evelin Ilvesest varem skeptik.ee-s:
    Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis

  • Äratuskoosolek ravimifirma moodi (meeleolukas video Äripäevalt):
    Salavideo arstide ajupesust
    Lõpus kostab ka siras soovitus Kuu peale minna. Jõudu MSD ja Nuvaring!
  • Arstidele ajupesu teinud firmat võib oodata kopsakas trahv

    Ravimiameti ravimite osakonna juhataja asetäitja Ott Laius ütles, et amet alustas täna MSD suhtes väärteomenetluse ravimiseaduse paragrahv 107 lg 2 alusel „Ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumine.“

    Selle teo eest võib juriidilisele isikule määrata rahatrahvi kuni 32 000 euro ulatuses.

    Võibolla toimib kergendava asjaoluna ürituse kuupäev — 1. aprill.

350 Replies to “Suur Vend jälgib meid ja teisi lugusid aprilli ajakirjanduses (+video)”

  1. D-vitamiinile saab rõhku panna ka selle nahas sünteesimise teel, suukaudne manustamine on teisejärguline. Päikesevalgus käivitab selles põnevaid fotokeemilisi protsesse, millest mõned D-vitamiini genereerivad. Mõned nendest protsessidest on muidugi kaunis ebatervislikud.

  2. Vanarahvas teadis seda ning kui karm külm ja pimedus järele hakkasid andma, saabus aeg ka enese jaoks. Peamiselt loobuti valgust ja rasvast. Valge jahu ja suhkur olid luksuskaup ja tavainimese toidulaualt õnneks kaugel. Kes põhjalikumalt ette võttis, jättis maha ka kohvi, napsu ja tubaka.

    Kohvi “vanarahvas” ei joonud. Napsi ja tubaka mahajätmise kohta kevaditi vähemalt Krikul andmed puuduvad, aga ei usu.

    Üldiselt ma saan väga hästi aru, mis Martinile siin närvidele käib – eks ta ole tõesti selline ninnu-nännu holistlik udutamine, mida on võimalik enda teooriaid toetavana tõlgendada tõelistel petistel ja sharlatanidel (kellest E. Ilves kindlasti kaugele jääb).

    Epp Petrone ütles minu FB sõprusest lahti, kuna ma poetasin ühe tema Indias tehtud pildialbumis Sai Babat kritiseeriva märkuse, mille ta kustutas ja millise fakti ma oma seinal teatavaks tegin.

    See läheb aga nüüd ka lasteaiaks kätte ära.

  3. WingNutDaily hoiatab: maailmalõpp on ligi!

    Joel Berg, executive director of the New York City Coalition Against Hunger, recently told a blog on city issues that hunger is growing, food supplies are short and the situation in general is “miserable.”

    WingNutDaily hoiatab: maailmalõpp on ligi!

    A citizens group that unsuccessfully fought a Montgomery County, Md., plan to create “coed showers” by protecting cross-dressing possible sex offenders who gain access to women’s locker rooms by alleging they are “transgendered” has issued an alert that Maryland residents need to contact their state lawmakers now or the plan could be imposed statewide.

    The state’s HB 235 would prohibit discrimination based on “sexual orientation” or “gender identity” with regard to housing, leasing property and “in the provision of certain services or facilities.”

  4. Daily Mail kirjutab, kuidas ammu möödunud maailmalõpu laulikut peedistatakse.

    A professor is facing calls to resign after blaming the collapse of the Roman Empire on homosexuality.

    Roberto De Mattei, a devout Roman Catholic, had already raised eyebrows by saying the Japanese tsunami was ‘divine punishment’.

    In a radio interview, the vicepresident of Italy’s prestigious Centre for National Research said: ‘The collapse of the Roman Empire and the arrival of the Barbarians was due to the spread of homosexuality.

    ‘The Roman colony of Carthage was a paradise for homosexuals and they infected many others.’

    The 63-year-old added: ‘The invasion of the Barbarians was seen as punishment for this moral transgression.

    ‘It is well known effeminate men and homosexuals have no place in the kingdom of God.

    ‘Homosexuality was not rife among the Barbarians and this shows God’s justice comes throughout history.’

  5. Lugesin hiljuti, et Sai Baba on hetkel haiglas elu ja surma vahel vaakumas. Toimetatakse millegipärast kõigi võimalike “tava”meditsiini vahenditega?! Täiesti kindel, et kui tema elu päästmine ei õnnestu, leiavad jüngrid, et see oli Baba isiklik otsus, et selles elus on kõik läbitud ja oli aeg minna uuele tasandile. Kui aga õnnestub, siis tänu ei ole väärt kindlasti mitte arstid vaid Baba enda “võlukunst”.
    Evelini puhul on aga asjad päris tobedad, jah. Ja päris vastik on tema komme oma imelike terviseseisukohtade autoriteetsuse tõstmiseks oma arstiharidust toonitada. Inimene ei ole kunagi arstiharidust lõpetanud ega ka arstina töötanud ja need teadmised, mis tal õpikutest kunagi saadud, on ka juba ammu ununenud. Noor inimene, võiks tööle minna, siis oleks ehk ka selliste lolluste arendamiseks vähem aega ja vajadust.

  6. Uut Eesti märki arendama? Pigem võiks oma majanduse magistri ära lõpetada. Kuigi on kahtlane, kas see mingit tööd tegema õpetaks.

    Vabandage minu künismi, kuid mulle tundub küll, et hetkel teeb ta tööd, milleks on kõige paremini kvalifitseeritud – on presidendi abikaasa.

  7. Kriku ütles:

    See läheb aga nüüd ka lasteaiaks kätte ära.

    Hea, et kasvatajatädi kohe omastkäest võtta on :)

    Muidugi on FB-s toimuv veidi teise kaaluga kui muud meediakanalid, samas tellis presidendi kantselei muu hulgas ka FB ning Twitteri monitoorimise, et mida presidendi ja proua kohta kirjutatakse ja arvatakse, seega kedagi see huvitab ja kuivõrd neis keskkondades tiirleb märkimisväärne osa Eesti elanikkonnast, siis kindlasti leidub keegi, kellele seal toimuv oluline on.

    Ja mis konkreetselt Epp Petronet puudutab, siis tema on üks nendest, kes on Evelin Ilvese poolt välja kuulutatud toidusõja üks sõduritest. Ekspressi artikkel kirjutab, et Angelika Erin on E. Ilvese toitumisnõuastaja:
    Kes teevad Evelin Ilvese

    Angelika Erin
    toitumisnõustaja

    “Mul pole olnud vaja mingit imenõu talle anda. Paar aastat tagasi rääkisime, millest alustada, ja nagu ka teistele olen talle soovitanud, et tuleks rohkem kulutada ehk liikuda ja vähem süüa. Näiteks senistest kogustest süüa edaspidi pool. Tänaseks päevaks oleme jõudnud selle kõige lihtsamani, et süsivesikuid (teravili, puuvili, kartul jne) ei ole tark süüa pärast viit õhtul, pikki söögivahesid pole mõistlik pidada ja portsud peavad jääma väikeseks. Eveliniga on nii, et ta kuulab ära ja ei vaidle! Iseasi, kas ta kõike kuuldut kasutab. Ja ma ei tea juhust, et ma oleksin pidanud talle üht asja kaks korda rääkima, jah, ei tule meelde! Samas on neid kõige lihtsamaid juhtnööre kõige raskem pidada. Evelinil on iseloomu ja tahtejõudu. Kuna tunnen teda juba teismeliseeast saadik, siis tean, et tal on sihikindlust – kui ta midagi otsustab, siis viib selle ka järjekindlalt ellu.”

    Petrone Print oli see kirjastus, mis andis välja Angelika Erini e-ainete raamatu ja ka kiirvoldiku.
    E-määraja ja ohtlikud E-ained

    Viidatud tegu, millel ma siiski väga pikalt enam ei viitsi peatuda, iseloomustab minumeelest sulgumise teel olevat meelt, mis minu arust õõnestab kirjastaja, ajakirjaniku, kirjaniku usaldusväärsust vähemalt minu silmis. Sarnast meelelaadi — “hoiduda halbadest inimestest ja kurjadest tunnetest”, — mida pildikommentaari kustutamine ja sellele järgnenu esindab, on väljendanud ka E.I. Millesk igal inimesel on muidugi võõrandamatu õigus, aga kuivõrd on tegu avalikkusega suhtlevate inimestega, siis see õigustab ka teema sama avalikku arutamist.

  8. Mõttetumat teemat kui see, miks keegi sind mingil leheküljel oma frendiks ei taha, on raske ette kujutada. Minu kui lugeja arvamus, võta heaks või pane pahaks, oma asi.

  9. Kriku, niipalju kui mina Martini jutust aru sain, pole küsimus teps mitte mingist leheküljest ega friendiks mittetahtmises, vaid teatud (juhtumisi facebookis toimunud) tegevuste kaudu väljendatud ja vastuväiteid mitte sallivas mõttemaailmas. Ja teemal, mis on antud teemaga vägagi seotud.

  10. Õhtulehes uue maailmakorra eri:
    Uus maailmakord – kas meid juhitakse nagu nukke?

    Vandenõuteooriate pooldajad usuvad globaalse eliidi kindlasse kavasse kehtestada planeedil maailmavalitsus. Maailma valitsemiseks luuakse samm-sammult sotsialistlik ülemaailmne riik ühtse raha ja relvajõududega. Uute teooriate kohaselt asendatakse käibel olev sularaha hiljem virtuaalsega, et üksikindiviide ja nende tegevusi veelgi hõlpsamalt kontrollida. Maailma valitsev intellektuaalne eliit ja pankurid olevat keskendunud ühistele eesmärkidele, mille tulemused on juba praegu näha virtuaalse raha osa järjekindlas kasvus. Ühendused nagu Rahvasteliit, ÜRO, Rahvusvaheline Valuutafond, Maailmapank ja Euroopa Liit on kõik teoorias uueks maailmakorraks nimetatava globaalse riigi väidetavad eelkäijad.

    Jaakko Hallas: kui maailma juhtivaid organisatsioone oleks, siis nad ka lekiks
    Hardo Aasmäe: varjatud seltskonda pole olemas
    Maailma väidetavalt juhtivad organisatsioonid
    Eurovastane Veiko Rämmel: neid pole piisavalt paljastatud

  11. Koormusvaba toit, värske õhk ja päike, pikk uni ja kurjusest priid mõtted ongi need, mis meid kõige paremini taastavad.

    Omalt poolt soovitan koormusvaba toitu kindlasti manustada vabalkuivanud nõudelt. Sest sundkuivatatud või lausa masinpestud lauariistad võivad toitu asjatult koormata ja kurje mõtteid tekitada.
    Ma kahtlustan, minu skeptilisus elik paha mõtlemine sellest tulebki, et kipun kahvleid rätikuga kuivatama.

  12. Huvitav, kumb toit on koormusvabam: kas niisugune, mida on aasta või paar kasvatatud teadmises, et lõpuks tapetakse ta ära ja tehakse toiduks või niisugune, mis on metsas ringi jooksnud ja oma eesseisvat ärasöömist taibanud loetud minutid enne surma?

  13. Keha klaarimaks kevadiselt kerge toiduga

    Kevadel tabab paljusid soov kehaga asju klaarida: ühed tahavad organismi mürkidest ja jääkainetest vabaks tuulutada, teised […]

    Vanduda tahaks ja eks ma omaette vannugi, sest nii kui kuulen kedagi pajatamas “organismi mürkidest ja jääkainetest puhastamisest” väljaspool akuutset mürgistust, mida parandavad õppinud arstid, ja mida peaks saama teha toiduga (arstid kasutavad muidugi hoopis teisi vahendeid), viirastub mu silme ees šarlatani kuju, kellest osad on tänapäeval pugenud toitumisnõustaja kuube.

    Toidud võivad ka ilma udujututa head olla ja vaheldusrikkus tuleb ainult kasuks.

    Artiklis on hulk mõttemalle, mida toidu-amatsoon E. Ilves oma mõttearendustes hoogsalt võimendab, sealhulgas suhkru ja valge jahu üle pahandamine.

    Aive Luigela võib küll olla meisterkokk, aga see organismi mürk- ja jääkainetest puhastamise jutt ei kõlba kohe mitte kuhugi, kõige vähem raamatusse, mille pealkiri on “Tervise kokaraamat”.

  14. Siin on mitu teemat koos.
    Facebook on vabatahtlikkusel põhinev suhtlemisvõrgustik, ei ole sa, Martin, esimene ega ilmselt ka mitte viimane, kelle ma eemaldan, ja olen pealt näinud teisigi eemaldamisi. Inimene ei pea tegema enda Facebooki albumist ja seinast vaidlustandrit, kui ta seda ei soovi, pealegi saab vaielda erinevat moodi. Kui vaidlus algab mõnitusega, nagu sina üritasid, siis ei ole hea algus. Õige vaidlus võiks alata küsimusega. (põhjuseid eemaldada on ka muid, nt kui keegi võõras kogu aeg chattida tahab :)
    “Posimine versus õige meditsiin”. Sõna “posimine” on sildistamine, võte, mis kuulub kollase meedia sõnavarasse ja võttearsenali. Samamoodi oli algusest peale sildistatud-kollastatud meie võimalik vaidlus, kas Sai Baba on ebamoraalne värdjas või hea inimene.
    Oleks hea, kui skeptik.ee suudaks olla solvamata.
    Kui sa soovid tegelikult diskussiooni kahe maailma erinevalt vaatava poole vahel, siis võiksid proovida oma sõnu valida nii, et see teine, “posijate” pool tunneks, et neid on kõnetatud ja võiks vastata, mitte kaitseasendisse tõmbuda ja sind ignoreerima hakata. See võiks olla ühiskondliku diskussiooni koht. Praegu võib aga juhtuda hoopis nii, et saad “vaat-kus-pani-ära” mainet ja klikke, jah, palju klikke küll, aga kogu see kahe maailmanägemise võitluslava vaid dualiseerub edasi. Kuigi tegelikult ajame sama asja, üritame maailma mõista ja parendada.

  15. @dig:
    Ma ei usu tõesti, et ka lauda loomad teadvustaksid oma tulevast saatust rohkem kui paar minutit ette (ma olen loomi pidanud küll)
    Äkki oled liiga palju Hollywoodi vilme vaadanud? :))
    Inimloom on (vist?) ainuke loom, kes on oma paratamatust tulevasest mullatoidule minekust teadlik. Aga temagi tuleb selle teadmisega üldjuhul kenasti toime ega aktualiseeri seda enda jaoks seni, kuni see just hädavajalik pole, ma arvan.

  16. Õhtulehe artikkel, mis on tõenäoliselt tehtud kommentaaride pärast, kuna tegu kuuma teemaga:
    Uus maailmakord – kas meid juhitakse nagu nukke?

    Olen ise ka Lina ja Icke raamatuid lugenud.
    Lihtsalt nende raamatute ilmumine näitab seda, et tegu on suuremaltosalt väljamõeldistega. Kui keegi tahab ka antud teemas nn müügihitti kirjutada, siis retsept on lihtne. Segage ajaloolaste ja teadlaste poolt esitatud faktid väljamõeldud müstikaga ning vandenõuteooriatega. Ja voilà.
    Üks eesti mees proovib ka selle retsepti alusel raamatuid kirjutada, kuid ei kuku just kõige paremini välja. Kuidagi lapsikuks jäävad. Säde on tal nimeks.
    Kud eks sellist arenguetappi läheb mõnele vaja, kes ei ole viitsinud põhikoolis elementaarseid asju selgeks saada. Siis läbi selliste raamatute, väärastunult mõista, kuidas maailmas mõned asjad toimivad. Jama ainult siis, kui arengus sinna illusiooni kinni jäädakse. Seepärast poleks vaja sellist jama kirjutada vaid ikka vanamoodsalt ja keerulisemat radapidi mõistmiseni ja arusaamadeni jõuda. Kuid kus on nõudlus seal tekib ka pakkumine.
    Lihtsalt kaasaegse rumala inimmassi uus usk ja meelelahutus.

  17. Evelin Ilvese levitatav mõtteviis pole teps mitte võõras kõigile arstidele ja ka teistele terve mõistusega inimestele, kes toetavad seisukohta, et haiguste ennetamine tuleb seada esikohale.

    Haiguste ennetamise tähtsaimad osad ongi tasakaalustatud ja võimalikult naturaalne toit, füüsilise koormuse, une ja ärkveloleku õige vahekord ja emotsionaalne stabiilsus.

    Millised neist on mitteteaduslikud? Mida annab küll nendele juurde teaduslik tõestatus, kui peaks piisama tervest mõistusestki? Olete näinud pilte Aafrika lastest ja USA “raskekaallastest” või peab hakkama korraldama topeltpimedaid randomiseeritud katseid?
    Kui toidust ei sõltuks hea tervise hoidmisel mitte midagi, siis võiks diabeetikud ju suhkrut süüdimata sisse kühveldada ja üleüldse ei vajaks ranget dieeti. Magamisest ei oleneks meie töövõime ja psühhoterrorile võiks rohelise tee anda.
    See, et antibiootikumid hävitavad soolte mikrofloora peaks olema teaduslikult tõestatud. Samuti ka see, et soolte mikrofloora toetab organismi elutegevust.
    Transrasvade kahjulik mõju organismile sai samuti tõestatud ja kui Evelin Ilves poleks teemat üles võtnud, siis kes oleks? Kommionud-töösturid?

    Kogu MV jutt on ajendatud lihtsalt isiklikust pimedast vihast kõige vastu, mida nimetatakse alternatiiv- ja täiendmeditsiiniks ja on pehmelt väljendudes ebaadekvaatne.

  18. “Võimalikult naturaalne” on mitteteaduslikult udune määratlus. Samuti on mitteteaduslik jätta välja vaktsineerimine ja hügieen. Seda, et toidust mitte midagi ei sõltu, ei ole ei MV ega keegi teine siin väitnud.

  19. salvey ütles:

    Ma ei usu tõesti, et ka lauda loomad teadvustaksid oma tulevast saatust rohkem kui paar minutit ette (ma olen loomi pidanud küll)

    Misjaoks loomad seda teadvustama peavad? Kas sellest küll ei ole, kui põllumees korra paari kuu tagant notsu peale vaatab ja tema suunas näljaseid mõtteid mõtleb? Imevee jaoks pidavat see ju täiesti piisav olema.

  20. vice versa ütles:

    Haiguste ennetamise tähtsaimad osad ongi tasakaalustatud ja võimalikult naturaalne toit,

    Huvitav, kumb toit aitab paremini ennetada glükoalkaloidimürgistust: naturaalne kartul või põllul kasvatatud kodustatud kartul? Kumb toit aitab paremini ennetada tsüaniidimürgistust: naturaalne mõrumandel või kuumtöödeldud mõrumandel? Kumb toit aitab paremini ennetada luumurdude ja surnukstrampimise riski: naturaalne siga metsas või kodusea küljest lõigatud ja äraküpsetatud karbonaad taldrikul?

  21. dig ütles:

    Huvitav, kumb toit aitab paremini ennetada glükoalkaloidimürgistust: naturaalne kartul või põllul kasvatatud kodustatud kartul? Kumb toit aitab paremini ennetada tsüaniidimürgistust: naturaalne mõrumandel või kuumtöödeldud mõrumandel? Kumb toit aitab paremini ennetada luumurdude ja surnukstrampimise riski: naturaalne siga metsas või kodusea küljest lõigatud ja äraküpsetatud karbonaad taldrikul?

    Tjah…., siin aitab ainult üks ja raudkindel viis: tuleb vaktsineerida!
    Soovitatavalt Pandemrixiga.

  22. Kriku ütles:

    “Võimalikult naturaalne” on mitteteaduslikult udune määratlus. Samuti on mitteteaduslik jätta välja vaktsineerimine ja hügieen. Seda, et toidust mitte midagi ei sõltu, ei ole ei MV ega keegi teine siin väitnud.

    Kui laps küsib vett juua, siis Kriku teeb talle märkuse, et miks nii ebateaduslikult uduselt. Küsida tuleb hašš-kaks-ood!

  23. Kõigepealt küsid, mis on sinu jutus mitteteaduslikku ja siis, kui sulle öeldakse, viskad sellise demagoogia lauale. Ei ole ilus, kodanik, ei ole ilus.

  24. Martin Vällik ütles:

    Vanduda tahaks ja eks ma omaette vannugi, sest nii kui kuulen kedagi pajatamas “organismi mürkidest ja jääkainetest puhastamisest” väljaspool akuutset mürgistust, mida parandavad õppinud arstid, ja mida peaks saama teha toiduga (arstid kasutavad muidugi hoopis teisi vahendeid), viirastub mu silme ees šarlatani kuju, kellest osad on tänapäeval pugenud toitumisnõustaja kuube.

    Saaks veel hullemini, näiteks üritada kehast mürke ja jääkaineid eemaldada uriini joomise teel. Juunõu, umbes nii:

    Wouldn’t it be harmful to put those toxins back into the body? The toxins found within urine are not enough to be toxic to the body from which it came. Anything that was in your blood cannot be harmful to the person where it came from. Had it been that harmful, that person would have been dead. Besides, the urine you drink does not go directly to the blood stream, first it goes into the digestive system where its ingredients are sorted out. The useful ones are used again (recycled) and the toxins get rejected. When the level of toxins is too high, the toxins stimulate the intestines (lymphatic system) into flushing themselves out to eliminate any stagnated excrements accumulated in the colon.

    Couldn’t we filter those toxins out of the urine before drinking it? I guess the toxins could be filtered out, but those toxins are necessary to stimulate a cleansing reaction in each individual. Those toxins are also necessary to vaccinate and protect the body from future illnesses. The amount of toxins found in the urine of each person is directly related to the amount of stagnated excrement in his colon. Sometimes these toxins are related to certain foods which are difficult to digest requiring very strong acids that later on find their way into the blood stream. The amount of preservatives a piece of meat has determines the type bacteria required to digest it, that is why it is not healthy to eat too much meat, preserved meat products and cold cuts. This type of bacteria produces very strong acids to decompose flesh which is laying in the colon for too long while being digested, but those acids are toxic even to the intestines therefore the body absorbs them and circulates them in the blood where they cause much less harm

  25. vice versa ütles:

    Kui laps küsib vett juua, siis Kriku teeb talle märkuse, et miks nii ebateaduslikult uduselt. Küsida tuleb hašš-kaks-ood!

    “Vestlusi teadusest ja Vice Versa” ?

  26. Tere, Epp, hakkan pisitasa Sulle vastama.
    Epp Petrone ütles:

    Siin on mitu teemat koos.
    Facebook on vabatahtlikkusel põhinev suhtlemisvõrgustik, ei ole sa, Martin, esimene ega ilmselt ka mitte viimane, kelle ma eemaldan, ja olen pealt näinud teisigi eemaldamisi. Inimene ei pea tegema enda Facebooki albumist ja seinast vaidlustandrit, kui ta seda ei soovi, pealegi saab vaielda erinevat moodi. Kui vaidlus algab mõnitusega, nagu sina üritasid, siis ei ole hea algus. Õige vaidlus võiks alata küsimusega. (põhjuseid eemaldada on ka muid, nt kui keegi võõras kogu aeg chattida tahab :)

    Ei, ma ei tahtnud vaielda. See polnud ju Sulle ega Sinu kohta öeldud, vaid kommentaar pildil näidatu üle. Olen SB asja enamvähem pidevalt jälginud varsti pea 10 aastat, praegusel ajal küll vähem. See materjali hulk, mis sai läbi vaadatud, kogunes päris suur. Ühel päeval sai aga villand ja SB-st osa minevikust.

    See lugu, minu lugu, oli mitmete käänakutega ja võib vist öelda, et SB-l oli mingi osa selleski, et skeptik.ee ükspäev alguse sai. Ei, ma pole päevagi tema järgija olnud, et mind võiks tabada pettunud ärapöörduja vaenutegevuselt oma endise jumaluse suhtes. Aga loomulikult on see lugu isiklik ja näinud seda, kuidas SB jüngrid ärapöördujaid ja kriitikuid on laimanud, nende isiklikke elusid inimeste endi vastu on kasutanud (Conny Larsson on tuttav nimi?), siis liiga detailseks ma siin muidugi ei lähe.

    Ei, mu kommentaar seal pildi juures ei olnud suuremalt jaolt isegi mõeldud Sulle, vaid võimalikele teistele inimestele, kes veel veeretavad mõtet SB-d jüngerdama hakata. Või üldse kedagi jüngerdama hakata. Sinu kiidulaul on liialt ühekülgne, nähtud läbi sinu isiklike vajaduste, mis ei kajasta olu selle värvilisuses.

    Loomulikult on süsteem tööle pandud – kus kuhjade viisi raha, seal kujuneb aparatuur, pr-töö, turundus, rutiinid, tavad, harjumused… Turism on muutnud kohalike elu ja kindlasti on väga palju inimesi, kel on põhjust olla tänulik sellele süsteemile, mille ikooniks SB on.

    Aga kas huvitab näiteks Sind, millist hinda nii mõnigi jünger, perekond on pidanud maksma selle sära eest? On see Sulle kunagi huvi pakkunud või järgid vaid iseenda heaolutunnet ja lõikad pildilt välja need osad, mis Su isiklikku rahulolu häirida võivad?

    Või olgu – Sina võid enda eest sedasi otsustada, aga kas on ilmtingimata vaja oma moonutatud ilupilti uusi inimesi juurde meelitada. Või olgu – muidugi võid Sa kallutatud propagandat teha, aga millega on seejuures õigustatud teistmoodi arvaja jõuga kõrvaldamine. Või olgu seegi – Sinu sein, Sinu õigus, kuid ega tõde seepärast kuhugi muutu, kui Sina pildi sedasi kadreerid, et peale mahub vaid ilustatud reklaamvõte, mida veel omakorda retušeeritud on.

    Ma ei tea, kas see on iseloomulik, aga märkimisväärne ikka, et Sa nimetad viidet ühe inimese moraali puudumisele lausa mõnituseks. Peab ikka väga isiklik ja lähedane suhe olema, et selline mõisteületus teha.

  27. Kriku ütles:

    “Võimalikult naturaalne” on mitteteaduslikult udune määratlus.

    Kriku, millel tugineb sinu selline arvamus? Too näiteid headest allikatest, mis sinu väitega kooskõlas on. (Et me ka targemaks saaks).

  28. Koormusvaba toit, värske õhk ja päike, pikk uni ja kurjusest priid mõtted ongi need, mis meid kõige paremini taastavad. Ja õlitavad uuesti ära ka immuunsüsteemi ragisevad rattad, ilma milleta anname võitluseta alla üha arenevale viirus- ja muude haiguste armeele.

    Põhimõtteliselt on muidugi arusaadav, mis ta öelda tahab, kuid sellest jutust võib juba mulje jääda nagu mingist toitumis- ja eluviiside religioonist. Aga inimene ei ela ju selleks, et süüa ja magada vaid sööb ja magab selleks, et elada. (Subjektiivne mulje on ka selline, et E.V.-l jalad aina kaugenevad maast nö.)

    Pealegi on ta ju nö terve rahva presidendi proua (nii et kuidas jääb siis nende inimestega, kes tarvitavad tooteid korvist “parim enne möödunud”) ja kui palju inimesi meil ikka on riigis, kes ainult öko-tooteid osta jõuavad. Ja ega isikliku aiamaa pidaminegi ei pruugi kõige odavam lõbu olla tänapäeval.
    Kõige naturaalsem põllupidamisviis on aga ehk alepõllundus või? :)) Või siis korilus ja juurikate ning linnumunade korjamine metsast.

  29. Delfi esilehe-uudis…

    FBI saladokumendid: maavälised olendid on olemas

    Avalikkuse ette on tulnud reaalsed USA föderaalse juurdlusbüroo FBI dokumendid, milles väidetakse, et tulnukate juhitud lendavad taldrikud on tõesti Maal õnnetusse sattunud.

    Ülisalajased memod toetavad vandenõuteooriaid, mille kohaselt maandusid maavälised olendid USA linna Roswelli ja saadeti sealt edasi kurikuulsasse USA õhujõudude baasi Area 51, kirjutab The Sun. /…/

    Ufoeksperdid väitsid pühapäeva õhtul, et FBI saladokumendid võivad olla lõplik tõestus tulnukate ja lendavate taldrikute tegelikust olemasolust.

  30. Liina kirjutas:

    “Võimalikult naturaalne” on mitteteaduslikult udune määratlus.

    Kriku, millel tugineb sinu selline arvamus? Too näiteid headest allikatest, mis sinu väitega kooskõlas on.

    Kuna Sa oled Tartu Ülikooliga seotud inimene, siis ilmselt on Sul eriliste raskusteta võimalik osaleda aines “Teadusliku uurimistöö alused”. Soovitan kindlasti seda ainet kuulata.

  31. Salvey ütles:

    Pealegi on ta ju nö terve rahva presidendi proua (nii et kuidas jääb siis nende inimestega, kes tarvitavad tooteid korvist “parim enne möödunud”) ja kui palju inimesi meil ikka on riigis, kes ainult öko-tooteid osta jõuavad.

    Noh, seda ta siiski päris ei kuulutanud, et ainult mahetoit süüa kõlbab. Nii et seatagu sammud turu peale.

  32. Kriku ütles:

    Noh, seda ta siiski päris ei kuulutanud, et ainult mahetoit süüa kõlbab. Nii et seatagu sammud turu peale.

    Õhtulehes (eelmisekuu ajakirjandusteemas) avaldas ta küll sellise seisukoha, et toit olgu võimalikult kemikaalide vaba. Täiesti kemikaalide vaba ja koormusvaba saab aga ainult praana toitumine olla, seda aga turult otsima minna pole mingit mõtet :)

    Mul isiklikult on aga tomatitaimed juba ca 30 cm pikad, kuid et kasvatatan neid kasvuturbas, siis ei saa neid ilmselt kemikaali vabaks nimetada. Ilmselt pole nad ka koormusvabad, sest peavad päevas arvestatava aja R2 raadiost kuulama :))

  33. Daily Mail hoiatab järjekordse hävingu eest: Google threatens to destroy not only pop sensation Adele, but Britain’s film and music industries. So why is No.10 in thrall to this parasitic monster?

    (See oli pealkiri.)

    Cameron sees Google as an example to us all of how the nation can develop its creative and digital industries.

    So why is Cameron so fascinated by Google, its wealth, trendiness, innovation and glamour? Could it be down to his media and strategy adviser Steve Hilton, the man described as the Prime Minister’s ‘best political friend’?

    After all, Mr Hilton — who often wears T-shirts, pads around shoeless in No 10 and is described as a genius by admirers — has a direct line to the company.

    His wife Rachel Whetstone, the former political secretary to Michael Howard when he was Tory leader, is Head of Communications for the company. Whetstone was godmother to Cameron’s late son Ivan.

  34. salvey ütles:

    Täiesti kemikaalide vaba ja koormusvaba saab aga ainult praana toitumine olla, seda aga turult otsima minna pole mingit mõtet :)

    Neutrooniumist toit oleks küll täiesti kemikaalivaba, aga tema tiheduse tõttu on ka väike kogus suureks koormaks.

  35. Kriku ütles:

    Liina kirjutas:

    “Võimalikult naturaalne” on mitteteaduslikult udune määratlus.

    Kriku, millel tugineb sinu selline arvamus? Too näiteid headest allikatest, mis sinu väitega kooskõlas on.

    Kuna Sa oled Tartu Ülikooliga seotud inimene, siis ilmselt on Sul eriliste raskusteta võimalik osaleda aines “Teadusliku uurimistöö alused”. Soovitan kindlasti seda ainet kuulata.

    Ausalt öeldes, see aine seda teemat küll ei käsitlenud.

    Tundub, et sa tead midagi, mida meie ei tea. Millistele allikatele toetudes sa siiski ütled, et võimalikult naturaalne toitumine ei ole teaduspõhine soovitus?

  36. Liina kirjutas:

    Ausalt öeldes, see aine seda teemat küll ei käsitlenud.

    Aga võib-olla peaksid uuesti kuulama? Raske uskuda, et teile ei räägitud midagi sellest, et ennast tuleks väljendada täpselt ja üheselt mõistetavalt. Pigem ikka Sinul läks see osa kõrvust mööda.

    Ühegi vähegi soliidsema teadusajakirja toimetaja ei lase läbi väljendit “võimalikult naturaalne” ilma selgituseta, mida sellega antud kontekstis mõeldakse. Selline kõnepruuk võib küll sobida poliitikule – kes ju ka presidendi abikaasa otsapidi on – kuid mitte teaduslikku diskussiooni.

    Mida näiteks Sinu jaoks tähendab “võimalikult naturaalne”? Väetisteta kasvatatud? Pestitsiidideta kasvatatud? Mitte-GMO? Mitte suure tee ääres kasvatatud? Veel midagi? Teatavasti on need kõik seotud erinevate terviseriskidega, millest osa on väga vaieldavad. Samas on toidul peale “naturaalsuse” alla minevate veel hulk omadusi, mis on seotud terviseriskidega – alustades sellest, kui hästi see säilinud on ja lõpetades võimaliku saastumisega haigusetekitajatega.

  37. Liina ütles:

    Millistele allikatele toetudes sa siiski ütled, et võimalikult naturaalne toitumine ei ole teaduspõhine soovitus?

    “Võimalikult naturaalne” ei tähenda ju mitte midagi arukat; tuleks ikka täpsustada. Muidu mõni veel arvab, et peab toituma võimalikult sarnaselt ürginimesele. Mõned, muide, arvavadki, paleoliitiliseks dieediks nimetatakse sellist uhhuundust. Millegipärast on toore liha ja tooreste munade kõrvalt aga menüüst välja jäetud putukad ja tõugud.

    Või mõistab teine valesti ja hakkab järama toorest kartulit ning imema piima otse kitsest.

  38. Kriku ütles:

    Aga võib-olla peaksid uuesti kuulama? Raske uskuda, et teile ei räägitud midagi sellest, et ennast tuleks väljendada täpselt ja üheselt mõistetavalt. Pigem ikka Sinul läks see osa kõrvust mööda.

    Ot, nüüd olen mina see, kes väljendab ennast ebatäpselt?

    Ühegi vähegi soliidsema teadusajakirja toimetaja ei lase läbi väljendit “võimalikult naturaalne” ilma selgituseta, mida sellega antud kontekstis mõeldakse. Selline kõnepruuk võib küll sobida poliitikule – kes ju ka presidendi abikaasa otsapidi on – kuid mitte teaduslikku diskussiooni.

    Meil siin toimub siis sinu arvates teaduslik diskussioon? Siis ma tõesti ootan allikaid, millele toetudes ka mina saaksin veenduda, et “võimalikult naturaalne” on tõepoolest tõenduspõhisusele mittevastav põhimõte.

    Mida näiteks Sinu jaoks tähendab “võimalikult naturaalne”? Väetisteta kasvatatud? Pestitsiidideta kasvatatud? Mitte-GMO? Mitte suure tee ääres kasvatatud? Veel midagi? Teatavasti on need kõik seotud erinevate terviseriskidega, millest osa on väga vaieldavad. Samas on toidul peale “naturaalsuse” alla minevate veel hulk omadusi, mis on seotud terviseriskidega – alustades sellest, kui hästi see säilinud on ja lõpetades võimaliku saastumisega haigusetekitajatega.

    Ma jätan sellele vastamise selleks hetkeks, kui ma ise olen teemas targemaks saanud. Aita mind!

  39. Ot, nüüd olen mina see, kes väljendab ennast ebatäpselt?

    Ei – küll aga paistab Sul olevat raskusi mõistmisel, miks nii ebatäpsed väljendid nagu “võimalikult naturaalne” teaduslikku teksti ei sobi.

    Meil siin toimub siis sinu arvates teaduslik diskussioon?

    Vice Versa ise palus öelda, mis on tema väidetes “mitteteaduslikku”. Täpselt seda ma tegingi. Eneseväljendus sisutute sõnakõlksude abil ongi mitteteaduslik.

    Ma jätan sellele vastamise selleks hetkeks, kui ma ise olen teemas targemaks saanud. Aita mind!

    Sind aitab Sinu alma mater. Mina ei ole selleks kutsutud ega seatud. Mine palun kuula vastav aine uuesti üle ja tule siis tagasi. Kui Sa ise möönad, et Sinagi ei saa kõnealusest väljendist – ega siis ka VV postitusest – üheselt aru, siis ei tohiks Sul tekkida ka küsimust selle sobivusest teaduslikku teksti.

  40. Mobiiltelefonide kasutamine ei suurenda ajuvähi riski (ERR-i teadusuudised)

    Kui mingi seos eksisteeriks, peaks ajuvähkide arvukuses esinema muutusi 5-10 aastase perioodi möödudes alates mobiiltelefonide kasutuselevõtust. Ehk seega arvestades fakti, et ajavahemikus 1990-2002 suurenes mobiilide kasutamine Inglismaa peredes nullist kuni 65 %-ni, vaadeldi antud töös võimalikke muutusi ajuvähkide esinemuses aastatel 1998-2007. Uuringus leiti väike suurenemine oimusagaras paiknevate tuumorite esinemuses (31 lisadiagnoosi aastas 52 miljoni inimese kohta). Samas kasvaja diagnooside arvukus kiirusagaras, suurajus ja väikeajus näitas meestel ajavahemikus 1998-2007 hoopis väikest langussuunda.

    Uuring näitab, et mobiiltelefonide kasutamise järsk tõus ei ole käsitletud ajavahemikus ajuvähkide esinemust Inglismaal märkimisväärselt suurendanud. Täielikult ei saa välistada võimalust, et mõned inimesed on raadiolainetele rohkem vastuvõtlikud või et väga harva esinevad ajuvähivormid võivad sellise kiirgusega seotud olla. Antud töös kogutud andmed näitavad aga, et mingeid meetmeid mobiiltelefonidest kiirguvate raadiosagedusega lainete vähendamiseks pole rahvatervise aspektist vaja ette võtta.

  41. Kriku ütles:

    Mitte suure tee ääres kasvatatud?

    Kurjad keeled räägivad, et sestpeale, kui tetraetüülplii mootorikütuses kasutamine ära keelati, olevat suurest teest põllule langev mittenaturaalsus märgatavalt alla käinud.

  42. @Kriku:
    Selge! Midagi asjalikku siit siis ei tulnud. Sul järelikult ei ole konkreetseid allikaid või alusteadmisi, mille põhjal sa väidad, et toitumise teemas sellel põhimõttel kohta ei ole.

    Minu hinnangul on toitumisteadlased ja toidupoliitikaga tegelevad eksperdid pigem nõus VV ja EI väitega. Kuigi nad võib-olla ei kasutaks just seda nimetust. Näiteks: Marion Nestle pigem räägib liiga palju töödeldud toidust kui probleemist. Seda seostatakse rasvumise ja diabeeti haigestumuse suure kasvuga USA-s. Ning üks võimalikke viise selle probleemiga tegelemiseks võiks siis olla “võimalikult naturaalse” põhimõtte rakendamine inimeste igapäevastes toiduvalikutes. Kuigi ka seal tuleb tarbijal olla ettevaatlik ja selle sõna tähendus iseenda jaoks läbi mõelda.

  43. Postimees räägib amneesiaepideemiast Tallinna kandis:

    Poevargad toovad varguse põhjenduseks enamasti n-ö mäluprobleemi – väidetavalt unustatakse ostu eest tasuda, märgib G4Si kaubandusobjektide osakonna juhataja Meelis Keldrema.

    Käesoleva aasta esimese kvartali jooksul G4Si poolt avastatud 1408 poevarguse juhtumitest 82 protsenti leidis aset Tallinnas, teatas G4S.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga