Sai Baba valetas

Edastan loo Sai Babast seoses tema äsjase surmaga. Kui Helger soovib, loodan, et soovib, siis ehk leiab ta põhjust veidi ka oma tausta seoses selle looga lahti kirjutada.

Sai Baba valetas

Helger Aaresild

Ülestõusmispühade ajal, 24.04.2011, suri India imemees Sai Baba. Ta on olnud paljudele innustajaks ja eeskujuks. Ta on lubanud nii õnne kui ka hüvangut kõikidele temasse uskujatele.

Gunnar Aarma on rõhutanud jumalakuju kui pildilise vaimse ideaali tähtsust inimese arengus. Kristluse kui usundi suur edu vaid kinnitab Jeesuse kui ikooni vajadust. Poliitikute ja pop-artistide piltide ülesseadmine näitab soovi näpistada endalegi tükikest kuulsuste aust, võimust ja vahest sissetulekustki. Isegi kuulsaks kirjutatud Pavlik Morozovi haual käisid lapsed koolieksamiks paremaid hindeid palumas, jättes hauale vastavaid kirjakesi.

Sai Baba üheks põhitegevuseks tema pühamu õuel oli inimestelt kõiksuguste soovidega kirjade vastuvõtmine või pakutavate kirjade eiramine. Selle järgi vaatasid kohaletulnud kummardajad oma soovide ja tulevikuplaanide vastavust jumalikule tahtele. Tihti just oma küsimisega pühamehe juurde sõidetigi, sest nii armu- kui ka rahaasjad määravad väga tugevasti inimeste tulevikku. Mõelda ainult, kui lausa kõigevägevam ise annab õnnistuse inimlikele ettevõtmistele! Sai Baba on väitnud, et just tema saatis kunagi Jeesus Kristuse maa peale.

Sai Babale ja tema sugulastele tõi pühamehe projekt vähemasti suure varanduse. Kindlasti on Sai Baba liikumine toonud Indiasse ja eriti vaesesse Puttaparthi külla tohutul hulgal Lääne raha, mille üle paljud kohalikud elanikud tõelist heameelt tunnevad.
Kes usub, sellele juhtub, igaühele tema usu järgi.

Enda suhtes andis Sai Baba lubaduse elada 96 aastaseks, et siis 8 aasta pärast uuesti sündida, järgmise pühamehena, Prema Sai nime all. Nüüd on vanamees surnud 84 aasta vanuses. Tervis ei vedanud välja, nii nagu ka mitmed tema heategevusprojektid. Jumalad ei tohi valetada, sest valede ilmsikstulekul satuvad kahtluse alla ka muud tema antud lubadused – nii järgijaile kingitud sõrmuste või kõrvarõngaste kullaproov kui ka vääriskivide ehtsus, ka Eestis. Kõnelemata juba surmajärgsest õnnest, soodsamast ümbersündimisest või muudest hinduistlikest hüvedest.

Sai Baba vanemad kandsid perenime Raju. 1926. aastal sündinud neljandale lapsele panid nad nimeks Sathya-narayana – tõejumal. Oma teed läinud nooruk suutis maailma üleloomulikuna tajuvas india kultuuris miljonite inimeste tähelepanu äratada ja endale ustava õukonna ning järglaskonna luua, aina rõhutades, et just tema on Tõe Jumal.

Sai Baba tunnustuseks tuleb ütelda, et erinevalt paljudest muudest gurudest ei küsinud ta kunagi raha. Just see tõik oli üheks tema usaldusväärsuse nurgakiviks.

Samalaadne lähenemisviis peaks paljudele kasvõi Türgis või Egiptuses käinutele üsna tuttav olema. Kutsuvad ju sealsed kaupmehed möödakäijaid tasuta teejoomisele, mis justkui ei kohusta millekski…
Kuulsa guru ligidusse soovijad tegid annetusi küsimatagi. Sest vaesed soovivad rikkaks saada, rikkad aga tahavad taevariiki pääseda.

Lääne rikkurid olidki see turusegment, millele Sai Baba kokkuvõttes nii edukalt oma panuse tegi. Ta on suutnud väga tulemuslikult sisendada erinevatele inimestele mõtte nende äravalitusest, selle meelemürgi, millele vaid vähesed suudavad vastu panna. Kunagisest alkohoolikust võib paremal juhul saada alkoholi mittetarbiv alkohoolik, ehkki tema kohta võidakse ütelda karsklane. Samasugune lugu on usutarbimisest innustunutega.

Sai Baba usk lähtub hinduismist ja on seetõttu võrreldav krišnaiitide maailmavaatega. Sel ajal kui krišnaiidid on teinud panuse välisele tingel-tangelile, on saibabalased tunduvalt vaoshoitumad, sallivamad, justkui vaiksed tipsutajad, kes ei tüki esile. Nende kooskäimiste sisuks on enamasti hinduistlikele jumalatele ülistuslaulude laulmine ja soov kinnitada enda lähedust Sai Babale.

Sai Babaga seostatakse tohutul hulgal imesid, mida ei saa tähelepanuta jätta. Samas tema niinimetatud asjade materialiseerimine on olnud eelkõige keskpärasel tasemel mustkunstniku käteosavus. Aastakümnete jooksul on sellega seoses olevaid äpardumisi ka videolindile jäänud.

Tallinnast Indiasse oma teed alustanud India kunagine kuumim filmitäht ja hilisem Hollywoodi esimene joogaõpetaja Indra Devi ütles Sai Baba kohta (paludes seda mitte salvestada), et Sai Baba on väga võimas, kuid mitte sedavõrd, nagu tema kohta arvatakse. Indra Devi oli Sai Babale väga lähedal seisnud isik, juba sel ajal, kui Lääs pühamehest veel eriti kuulnud polnud.

Tõepoolest, India pühamehe klantspildil on plekid. Mitmed lähikondlased on süüdistanud Sai Babat pedofiilias, selle kohta on isegi eesti keeles raamat “Klouni maski taga”. Tagantjärele võib Sai Baba omasooiharust leida nii tema naiselikus riietumislaadis, soengus kui ka pehmes käepigistuses. Ta on ka ise kinnitanud, et on poolenisti mees, poolenisti naine. Samas naisi ta eriti ei sallinud, ehkki paljud naised tema peale suuri lootusi panid.

Sai Baba on öelnud: “Miljon inimest istub rätsepistes mediteerima. Mitte keegi neist ei saavuta vabanemist köidikutest. Kus on siin asja iva? Kui vähemasti guru ise saavutaks vabanemise, võiks kõnelda mingist tulemusest. Aga sedagi ei juhtu.”

Kas Sai Baba saavutas oma surmaga maise elu köidikutest vabanemise? Ei tea. Pealegi on see hinduistlikust kultuurist tulenev küsimus ning pole põhjamaalase arvata.

Üht asja kinnitab Sai Baba surm aga kindlasti: tuleviku suhtes oleme kõik teadmatuses.

Ka Gunnar Aarma rääkis kavatsusest elada 96 aastaseks. Ta suri samuti 84 aastasena. Aga Gunnar Aarma ei nimetanud end kunagi jumalaks.

120 Replies to “Sai Baba valetas”

  1. Andres Valdre ütles:

    vtl ütles:

    …surnutest räägitakse ainult head… või siis ei räägita neist üldse.

    Kui ma ei eksi, siis oli selle kombe tekkepõhjus see, et mitte kutsuda külla kodukäijaid.

    Mõnedes lõunapoolsetes kultuurides jälle püüti vältida suguvõsadevahelise vendetta väljakutsumist, mis kadunu au võimaliku solvamisega kaasneda võis. Too meenutab mõneti kodukäijat, aga tast on raskem lahti saada, mistõttu preventsioon tungivalt eelistatav on.

    Näiteks Albaanias on jälle kirja pandud komme, kus poliitilistel kaalutlustel tehtud abieluplaanidest sai mitte-mõrsja lahti niimoodi, et hakkas meheks. Kui ta kosilase niisama minema saatnud oleks, võinuks see viimase au pihta käia ja veritasu kaasa tuua. Kirjutab Washington Post:

    Dones, who lives in Rockville, had just met an adherent of an ancient northern Albanian tradition in which women take an oath of lifelong virginity in exchange for the right to live as men. The process is not surgical — in these mountains there is little knowledge that sex-change surgery is even possible. Rather, sworn virgins cut their hair and wear baggy men’s clothes and take up manly livelihoods as shepherds or truck drivers or even political leaders. And those around them — despite knowing the sworn virgins are women — treat them as men.

    Nagu vanadel kommetel ikka, on ka sellel teisi põhjuseid veel.

    Dones, 47, learned about sworn virgins 25 years ago from her university classmates in Albania’s capital, Tirana. The practice has existed at least since the 15th century, when the traditions of the region were first codified, according to Dones. The sworn virgins came into being for emergencies: If the patriarch of the family died and there was no other man to carry on, a provision was needed so that a woman could run her family.

    Over the years, women became sworn virgins for different reasons. Some swore the oath if the patriarch of the family died. Others swore the oath out of a fierce streak of independence, and others because it was the only way to avoid an arranged marriage without disgracing the family of the selected groom. The oath is traditionally sworn in front of a town’s elders, though some women take the oath privately.

  2. Tony, seal on asjast täiesti valesti aru saadud. Tegelikult ei rääkinud ta üldse kuu-aastatest, ikka maa-aastatest. Aga loomulikult ei valetanud ta ka, ta nimelt ei rääkinud mitte 10nd-süsteemis vaid 11,25-süsteemis. Ja kui natuke arvutada viitsid, siis 84 kümnendssüsteemis teebki justnimelt 94 11,25ndik-süsteemis. Ma olen kuulnud et Sai Baba kunagi avaldas ka oma lähimatele kaaslastele et 11,25ndik-süsteem on inimesel palju loomupärasem.

  3. Tony, Santa irvitab Sai Baba usu üle.

    Aga positsiooniliste arvusüsteemidega on niimoodi, et 8411,25 = 8 * 11,251 + 4 * 11,250 = 9410. Iseasi, et mittetäisarvulise astendajaga positsioonilised arvusüsteemid on mitmel heal põhjusel kaunis ebatavalised.

  4. @andres:
    jah,olgem loogiliselt mõtlevad – põhisõnumid on alati massidele,lihtrahvale
    …kui ta oleks ise öelnud sõna-sõnalt,et elan 96a. vanaks,oleks lugu lihtne.Aga nii vist ei öelnud…

  5. Põhimõtteliselt ei irvitanud ma üldse Sai Baba üle, ma ei tea tast eriti midagi. Küll aga irvutasin ma selle webilehe üle mille kirjutajal on täiesti selgelt hüpotees mis tema arvates peab lihtsalt tõde olema ja nüüd on vaja sellele tõendeid leida. Iseenesest on tõendite otsimine täiesti mõistlik, jama on selles et kui paremat ei leia, siis käib ka tõend “a tegelt ta üldse ei rääkind nendest aastatest millest kõik tavaliselt räägivad, vaid hoopis kuu-aastest!”
    No andke andeks, aga täpselt sama adekvaatne seletus on, et ta rääkis 11,25ndik süsteemi silmas pidades. (see 11,25 on siis valitud täpselt nii et 84’st saaks 94, murdarvuline süsteem on vist jah vähe veider aga no mis mul muud üle jäi, täisarvulistega ju arvutus ei klappinud ;-)

  6. Lugesin huviga artiklit, seda enam, et kirjutaja on mulle tuttav. Tüüpiline mullitamine, st rääkimne asjadest, mida ei vallata. Inimene kes on hea ehk materiaalsete asjade mõistmisel, tal ei pruugi olla eriti intuitiivset taipamist/mõtlemist, st sellelaadseid kogemusi eelneva(te)st elu(de)st. Liiga palju oleks tahta siin üksipulki lahti seletama, miks üks või teine asi toimus või toimumata jäi. Mis puutub nn SB homoseksuaalsusesse, siis selle kohta on psüühiaater-seksoloog Ilmar Soomere ( http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/isik?943) oma mõtteid/selgitusi avaldanud, ma ei mäleta täpsemalt küll, aga võib ka isiklikult hr Soomere käest järele pärida. Raamat, millega Helgeril ( http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?158759 ) ka miskit pidi seos, on tõesti klounaad, millest selle raamatu autor mitte mõhkugi aru ei saanud, mis temaga toimus või miks temaga nii või teisiti läks. Märksõnadeks oleks siinjuhul – autori eelmised või eelmine elu, milles ta oli ehk seotud usuga, kusjuures üsna tugevalt, mis võis põhjustada pälvimusi kõrgemalt poolt. Samas oli tal temale omane mingi kõrvalekalle seksuaalsuses, millest ta ei saanud üle ega ümber ehkki palus kõrgemaltki poolt vabanemist sellest või midagi muud sellesarnast või olid tal miskid auahned kõlvatud soovid, mis eelmises elus realiseerimata jäid, igatahes käesolevas elus juhtus see, millest ta oma raamatus kirjutab. Sai Baba aga on öelnud, et kui inimene pühendab ennast jäägitult Jumalale, siis on Jumal selle pühendunu teenija. Inimesed on oma olemuselt mitmepalgelised, pole nii et on ainult läbinisti head või halvad, pigem segu kõigest sellest.
    Üldiselt olen veendunud,et äärmuslik skeptitsism on haigus või vähemalt vaimne puue.

    Tasuks ehk end harida selles, mida kujutab endast skeptitsism.
    http://et.wikipedia.org/wiki/S.....smi_liigid

    Sorry, kogemata eksisin sellele kodukale!

  7. @kõrvaline:
    …üsna nõus.
    Kuid skeptisism on meile loomupärane ja mõõdukas koguses arendav ning edasiviiv. Eks olnud Gautama Buddha samuti skeptik,kas polnud…
    Kuna me ei tea ja ei saagi kehas elades ilmselt teada ,milline on Jumal,ei tea me ka Avataari kohta. Kuid SB õpetus on minuarust sügav,kõikehõlmav – pole etteheiteid.
    Oli ta ,kes ta oli – lihtsalt sügavalt usklik inimene (ka ilmselt suuremate võimetega),kellesid on mitmeid. Ta tundis ära Jumala endas,pakun välja niiviisi. Asus ise väljapool karmat – küllap vist. Inimese kehas olevana ilmselt ei ennustanud ta oma surmaaega ära… ja kas oleks pidanudki. Inimesel,seda oli ta ju ka kindlalt,on ju ka piirid.
    Mul pole head põhjust teda valelikuks pidada,lihtsam on enamust temas uskuda. Jumala kehastus – Hindu mõistes oleme seda kõik. Või Jumala lapsed oleme samuti- kui mõni Kristlane viitab Jeesusele kui Jumala pojale. Mõni on avardunuma teadvusega kui teine lihtsalt.
    Kõigele on seletus paraku…

  8. Inimene kes on hea ehk materiaalsete asjade mõistmisel, tal ei pruugi olla eriti intuitiivset taipamist/mõtlemist, st sellelaadseid kogemusi eelneva(te)st elu(de)st.

    Miks peaks kellelgi olema “intuitiivseit taipamist” kellegi teise väljamõeldistest?

    Liiga palju oleks tahta siin üksipulki lahti seletama, miks üks või teine asi toimus või toimumata jäi.

    Miks? Sest sa ei tea isegi?

    Üldiselt olen veendunud,et äärmuslik skeptitsism on haigus või vähemalt vaimne puue.

    Nojah, mis seal ikka. Ole, kui tahad. Ei tõuse maailm sellest elevantide turjale ega sünni posijad paelussidena ümber.

  9. Jah Tony, kindlasti ta nii ei ütelnud, sest see pole tema stiil. Väga palju pannakse oma sõnu teistele suhu, mõõdetakse oma mõõdupuu järgi.

  10. Oli kunagi üks tuttav, kes elas kuu aega Indias seases kogukonnas. Väitis, et ilma guruta Eestis on raske areneda. Seal kohapeal suhtuti Sai Babasse nagu Jumalasse ja andunud uskujate hulk oli üüratu.
    Sellisel tasemel iidolite väidetav kuritegevus sealses kultuuriruumis on tabu, gurut teatavasti ei tohi arvustada.
    Tõde tema kohta ei sa vast kunagi teada, isiklikult ei näe temas midagi jumalikku, new-age maik tekib suhu.
    Surm ei tohiks olla pidur inimese tegudele hinnangu andmisel, näide elust. Oli üks perekond vanamees peksis pea iga nädal naist lapsi ja tegi kõikmõeldavaid sigadusi kuni surmani. Nüüd on mehe surmast paar aastat möödas ja naine kiidab meest taevani, ümbritsevad on delikaatsed ja ei ütle kadunukese kohta pahasti. Naine on enda ilusat valet ise uskuma hakanud, kes kadunukest ei tundnud lähtuvad naise infost “oli üks hea mees”.
    Tahan öelda seda, et kui on tabud võib inimene ja kogu ühiskond asju mõne aja pärast valesti mäletada, Sai Baba suguse iidoli puhul on see vägagi reaalne.

  11. Kui kellegil on ilma guruta Eestus raske elada, siis võib olla tegemist sõltuvusega. Halvas mõttes.
    Samas arvatakse, et õpilasel on perioode, kus ei tasu
    õpetajast liiga pikalt eemale jääda.
    Ma ei tea, mida Ahti uskujatega seoses mõtles. Oluline on minu arust Sai Baba sõnum, kui see korda läheb, kui seda mõistetakse.
    Küllap oli Sai Baba läheduses lihtsalt uudistajaid ja mitmest kandist õppijaid. Kõik polnud tema suupealt lugejad.
    Uskumiste järgi ei sõltu kuitegevuse fikseerimine sellest, kas seda tegi iidol või lihtsurelik. Näiteks mõne endise pühamehepoolset langemist või ekimist leotakse eriti suureks süüks. Sellele isandub võimu kuritarvitamine ja muu. Ka seda, et selline tegelane teab, mida ta on teinud.
    Kui me räägime sellest, et tõde ei saada tema kohta kunagi teada, siis tekib küsimus, et kellest juttu on, kes nende tõe mitteteadasaajate sekka kuuluvad. Ning veel üks küsimus: mida selle tõe all mõistetakse. Kas seda , et kas ta oli hea või paha onu?
    Muidugi ei näe kõik kodanikud Sai Babas midagi jumalikku, kuigi tema sõnavõttudele toetudes on raske täielikku jumalikkusepuudumist raske tunnistada.
    Aga et halva mängu juures tehakse head nägu, on elus muidugimõista väga levinud.

  12. Kriku ütles:

    Inimene kes on hea ehk materiaalsete asjade mõistmisel, tal ei pruugi olla eriti intuitiivset taipamist/mõtlemist, st sellelaadseid kogemusi eelneva(te)st elu(de)st.

    Miks peaks kellelgi olema “intuitiivseit taipamist” kellegi teise väljamõeldistest?

    Liiga palju oleks tahta siin üksipulki lahti seletama, miks üks või teine asi toimus või toimumata jäi.

    Miks? Sest sa ei tea isegi?

    Üldiselt olen veendunud,et äärmuslik skeptitsism on haigus või vähemalt vaimne puue.

    Nojah, mis seal ikka. Ole, kui tahad. Ei tõuse maailm sellest elevantide turjale ega sünni posijad paelussidena ümber.

    @Kriku:
    Intuitiivne mõtlemine ongi eelnevate omaenese kogemuste põhjal, mida pole vaja uuesti läbi hakata mõtestama, so nö oma mälusoppidest väljakaevatud varemläbielatud kogemus. Teatavasti kehastunud vaimu (inimese) mälul on piirangud, igal inimesel on seega teatav lõik või sektor, mida inimene suudab hoomata ja üks inimene ei saa ka parima tahtmise juures vallata lõputuid infovälju, infohulki … kuigi jah, tänapäeva inimene kasutab ära vaid väga vähe oma tegelikust ajupotensiaalist, rääkimata sellest, et kasutab seda väga valesti ehk valedel eesmärkidel, milleks lõppkokkuvõtteks ongi tänapäeva maailma hädad.
    Mis on aga mälu, selle kohta peaks netis inffi piisavalt leiduma.
    PS Ma pole suurem asi kirjatsura, kes tahab küll see leiab, kus suunas ja kuidas end arendada.

  13. @kõrvaline:
    Mis mulle Sai Baba juures meeldib,et ta jätab rahumeeli igaühe oma usu külge. Nii võin metsainimesena rahumeeli metsa minna, kinnitust saades, et see tunne oli ja on õige. Jumal on üks,Jumalusi palju,eri indiviididele avaldub Jumal erinevalt. Minu Jumaluseks on ka pärast Baba teoste lugemist jäänud mets, puhas loodus – seal tunned end ühenduses olevana. Kirikus aga mitte…inimesed on erinevad. See ongi elurikkus,vaimsel kujul.
    Bhagavad Gitas selgitab Krishna Ardjunale ka seda,et kõik siirad Jumalakummardajad leiavad tee Temani,sõltumata usundist. Küll mainitud primitiivseid uskumisviise,mille viljelejad saadetakse uuesti maailma tagasi,kuna nad pole päriselt veel Jumalat ära tundnud ,muidugi kõrgemalt arenenuna.
    Nii palju siis Gitast..
    Igaüks näeb Babat erinevalt – nagu me olemegi. Kuid Jumal on nagunii kõigis. Või siis Elu,Olemine oma nähtavas ja nähtamatus vormis.

  14. Intuitiivne mõtlemine ongi eelnevate omaenese kogemuste põhjal, mida pole vaja uuesti läbi hakata mõtestama, so nö oma mälusoppidest väljakaevatud varemläbielatud kogemus.

    Ja miks see peaks kõigil ühesugune olema?

  15. Ma julgen ka ennast metsainimeseks pidada, seni olen looduses ilma Jumala mõõtmeta toime tulnud, minu intuitiivsus ja kogemus ütleb midagi muud.
    Vaimne elurikkus on ka minu arust olemas, ent inimesed jäävad igal ajastul erinevaid tulemusi saama. Et planeedi elanikond hakkaks läbi uuestisündide asjade taga ühist Jumalat tunnetama on ülimalt väike. Selle eelduseks oleks uuestisünni kui fakti tõestamine, seni on asi puhtalt usk ja ei rohkemat.
    Sai Baba on uskumise igale indiviidile lihtsamaks teinud, nagu kogu new-age.

  16. @Ahti:
    …et tõestada peab kõigile tõestama,ka äärmusmaterjalistile – siis võib loo tõestatuks lugeda. Kunagi ei suudetagi tõestada,sellisel moel küll. Või ka teadusele tuginedes.
    Uuestisünnist – õigus võib olla mõlemil,kes eitavad ja kes jaatavad. Uuesti ei sünni SAMA inimene – iga elu on selles mõttes unikaalne. Küllap käibki kõigile nende oma uskumuse kohaselt – see ongi Jumala piiritu ja kõikehõlmav,lõputu vägi.

  17. Sai Baba on väljendnud, et olulised arenguvõimalused on olemas erinevate religioonide esindajatel kui ka ilmalikel.
    Isegi piiblis kordub mõte, et vaimu tuntakse tegudest, viljast. Rääkimine iseenesest võib osutuda varserlikkuseks. Ka on kirjas: “Kurjad vaimud ka usuvad ja värisevad…” Mõni halastaja samaarlane ei räägi palju, tegemata ka teab mis usupropagandat.
    Võimalik, et Sai Baba oluliseks väärtuseks on see, et ta oskas väga paljude jaoks arusaadavas keeles ennast väljendada, eristades olulist ebaolulisest.

  18. Tony ütles:

    et tõestada peab kõigile tõestama,ka äärmusmaterjalistile

    Kas äärmusmaterjalist on see, kes vihaseks saab, kui tal soovitatakse tühja kõhtu aupaiste ja armastusega täita?

  19. No tänapäeva “äämuslase” termini kasutamise taustal sobiks äärmusmaterialistiks pigem imeline Jasmuheen, kes praana kõrvale mõnikord kohvi pidavat jooma.

    Juba 15 aastat toitub praanast Jasmuheen, Norra päritolu Austraalias elav 50-aastane naine, vaimne õpetaja ehk valgusteadlane, nagu ta end ise nimetab. Tal on siiski üks nõrkus, millele järele andmist ta mõnikord naudib. Nimelt cappuccino. Umbes 10-15 tassi cappuccinot aastas

    http://www.paikesepillaja.ee/a.....as_uks.htm

    Kui Sa vorstivõileiba nõuad ja veel vihaseks lähed…..uh, nii koleda inimese kohta pole kultuurimarksistid suutnud veel sõna välja mõelda. Vihkaja säherdune.

  20. Pole kuulnud , et näiteks Sai Baba oleks soovitanud tühja kõhtu
    aupaistega või armastusega täita. Ka pole kuulnud, et ta oleks kelleltki leiva ära võtnud.
    Sihukene lollimängimine on rohkem paljude poliitikute rida.

  21. @Andres:
    Just. Võtmesõnaks oleks dogmavabadus Baba õpetuse puhul.
    Olen ajupesu vastu alati olnud. Ka on Baba öelnud,et inimesed kirjutavad raamatuid religioossetest kogenustest,kuid need on vaid NENDE inimeste kogemused. Liig palju raamatuid pole hea – siin tuleks osata vahet teha. Tähtis on ise otsida,intuitsiooni arendada,südamehäält kuulata ja mitte meelepette võrku jääda.

  22. Tony ütles:

    Võtmesõnaks oleks dogmavabadus Baba õpetuse puhul.

    Nimeta nüüd kolm konkreetset positiivset väidet, mis sellele kurikuulsale õpetusele iseloomulikud on ja teda alternatiividest eristavad.

  23. @dig:
    Kas sõna sõnalt? Ei vist mäleta,aga miks just kolm? Ok,proovin..
    Põhiline on ta sõnum,et pole tarvis vahetada oma usku. Jumal on üks,nimeta nimega,mis sulle meeldib. Ja Jumal on kõiges ja kõigis,ning kõik on Jumalas – see tegelikult vanim India õpetus et Kõik on Üks ja vastupidi.
    Kui sul aga lähim huvi,siis netist leiad piisavalt Baba loenguid.
    Kuna sa aga nimetad õpetust kurikuulsaks,eeldan su suhtumine ei pane sind otsima tõde Baba õpetuses,vaid otsid tõendeid, et teda valeks pidada. Sellega – hea soovitus – ära näe vaeva,pole mõtet oma elu selle peale kulutada.
    Lihtsam vahest leppida oludega,ka sellega,et me nii vähe teame.
    NB! Ma ei propageeri midagi. Aga Tõde huvitab mindki nii, et väitlused teretulnud,sii viib edasi. Kui mu jaoks õnnestuks tõestada Baba valelik loomus,aksepteerikski seda – seni pole selles kindel.

  24. Tony ütles:

    Kas sõna sõnalt?

    Ei, mõte mõttelt. Juunõu, nagu nimetataks näiteks seisukohti Galenose õpetusest nelja huumori kohta, seisukohti Newtoni õpetusest kehade liikumise kohta või seisukohti Amenhotep IV õpetusest Aten’i tähtsuse kohta teiste jumalate seas.

    Ei vist mäleta,aga miks just kolm?

    Kolmereegel nõuab sedasi.Tony ütles:

    Põhiline on ta sõnum,et pole tarvis vahetada oma usku.

    Kas see eristab tema õpetust alternatiividest? Indias? Kus mitmeusupidamine on normi piires?

    Tony ütles:

    Jumal on üks,nimeta nimega,mis sulle meeldib.

    Jälle ei ole tegemist kuigi originaalse seisukohaga.

    Tony ütles:

    Ja Jumal on kõiges ja kõigis,ning kõik on Jumalas

    … mis ei ole konkreetne …

    … see tegelikult vanim India õpetus et Kõik on Üks ja vastupidi.

    … ja kui see väide tõele vastaks, ei oleks ta originaalne ka.

    Kui sul aga lähim huvi,siis netist leiad piisavalt Baba loenguid.

    Aitäh, aga ma teadsin seda juba. Miks ma Sinu meelest küsisin tema huvipakkuvaid õpetusi? Igavaid ja teistes uskudes läbinämmutatud isand Sai Baba õpetusi olen ma juba nii lugenud kui ka kuulnud.

    NB! Ma ei propageeri midagi.

    Sul veab.

  25. @dig:
    Mis originaalsust sa taga ajad?Mis alternatiive otsid?
    On Baba,ja paljude teistegi sõnul maailmas liigagi palju religiooni. Pole vaja veel uut,vaid olemasolevate liitmisega,v. olgu,tõlgendamisega, tuleks tegeleda. Uuendused ja lahtiseletused – seda vajavad need vanad,iidsed religioonid küll.
    Sest kirja pandud inimeste poolt,ja eksiminegi on inimlik.
    Intuitsioon ja meelepete võivad vabalt põimudagi teinekord.
    Mis mõttes mul veab? Üht ma propageerin küll – valgustumist, arukust, tervet talupojamõistust.
    Ma ei hakka enam pikalt väitlema,lõpetan varsti ära. Igaüks üritagu ise nii õigesti elada kui oskab. India tarkusi polegi Lääne inimesel lihtne mõista – ei ole konkreetne – nagu ka sinu väide.

  26. Lõpetuseks,et teema liig laiali ei valguks – küsimus kas Sai Baba valetas v. oli valelik?
    Minu jaoks on see nii nagu ütless komissar Kelk Kelgukoertes:”Tõendid, mehed, tõendid…”
    Seega olen ka ise otsind tõestust enda jaoks,kas Baba oli ikka see… mitte teiste jaoks.Ma ei vaidle siin ego pärats.
    Teinekord jääb tunnetusest puudu ja usk lööb kõikuma,see on nii ikka – aga üks on kindel.Sai Baba oli vähemalt inimene. Mina ka olen.Teised kommenteerijad ka.
    Kui oleme tollele piiritule kõikvõimsale nimeks andnud Jumal,siis on ta ühtviisi Babas ja meis kõigis.Baba teadis seda,aga eeldan et inimlikult-loomulikult ei teadnud ta ka kõike….vist.
    Muude süüdistuste (pettused,seksuaalkuriteod jm.) olen endiselt väga kahtleval seisukohal.

  27. Väga arusaadav, Tony.
    Vahel süüdistatakse kedagi, et tema jutt pole originaalne. Aga elus aitavadki meid sageli ju vanad tõed. Ka kasutame ju samu sõnu, ja lauseid korduvalt. Näiteks “jah”, “ei”, “Tere!”. Näiteks kasutame ühe ukse avamisel samat võtit kas või aastate viisi. Ja me sööme ja peseme ennast kas üsna endisel moel.
    On seisukohti, et midagi uut polegi Päikese all, et kõik on juba olnud.
    Ka on levinud arusaam, et midagi ebareaalst ei olegi võimalik välja mõelda.

  28. Tony ütles:

    Mis originaalsust sa taga ajad?

    Vaata, minu arusaamist mööda ei ole olemas “Sai Baba õpetust”. Sellepärast see ongi kurikuulus. Too isand on õpetajamaine hoidmiseks korrutanud lugemata hulgal muljeliselt kõlavaid pärisfilosoofide tsitaate, mida ta elu jooksul kuulnud oli. Selleks, et tema “õpetus” ahvatlevam paistaks, on ta oma alamate vastu leebe ja ei koorma neid paljude vanamoodsate kitsendustega, mis muu-usklike seas mõnikord komistuskivideks saanud on — tsölibaati ei nõua, võõraste jumalate mahasalgamist ei nõua, isegi keerulist õigussüsteemi välja ei paku.

    küsimus kas Sai Baba valetas v. oli valelik?

    Üks on faktiküsimus, millele seesinane artikkel vastuse annab. Teine on mustriküsimus või natuuriküsimus. Natuuriküsimus jäägu minust siinkohal filosoofilistel kaalutlustel puudutamata, mustriküsimusele vastamiseks tuleks kokku koguda ka teisi samalaadseid fakte. Etskae, näiteks siin on just seda tehtud.

    Tony ütles:

    India tarkusi polegi Lääne inimesel lihtne mõista

    India konteksti on Lääne inimesel raske mõista. Teatud rolli mängib siin India kehv haridussüsteem — iseäranis perifeerias —, mis lubab kummalistel ja isegi jaburatel uskumistel võrdlemisi kergesti massi poolehoidu võita. Kummalisust sügavmõttelisusega segi ajada ei oleks eriti kaval tegu.

  29. @Andres:
    Olen täitsa nõus,see viimane lause on mõtlemapanevalt huvitav :). Meenub Gunnar Aarma ,kes öelnud – mida enim me energiat uurime ,seda enim ta kaob teadvusse. Koosnevad ju käega katsutavad esemed (jämemateriaalne) aatomitest ja lõpuks aatom energiast,tohutust jõust. Kogu universum aatomitest. Nüüd jõuame budistliku terminini,et kõik on olemuselt tühi. See seletaks isegi Sai Baba esemete materialiseerimist. Teadvuse,e. peenmateriaalselt tasandilt jämemateriaalse tasandile. Sealgi vist on mitmeid tasandeid,kuid ma ka täpselt kõike ei tea.

  30. @dig:

    küsimus kas Sai Baba valetas v. oli valelik?

    Üks on faktiküsimus, millele seesinane artikkel vastuse annab

    – Mina sellest artiklist küll sellele küsimusele vastust ei saanud,ega lootnudki,kui pealkirja juba lugesin.

    Kummalisust sügavmõttelisusega segi ajada ei oleks eriti kaval tegu

    – …järelikult oleme liig erinevad inimesed,et oleks vaidlusel edaspidi mõtet.

  31. Miks SB-d kohtulikult ei uuritud?
    Indian Supreme Court Judges and former Prime Minister Vajpayee’s unaccountable whitewash of Sathya Sai Baba

    Mujalt, räägib ‘India’s former chief justice’, Prafullachandra Natwarlal Bhagwati:

    Every single one of my judgments has been guided and inspired by a divine hand (weeps). I believe in two entities, Krishna and Sathya Sai. I am not a devotee but a lover of Krishna. People may call me mad, and yes, this is madness. The madness of love. At the age of 11, I would run outside the house and weep for Krishna.

    As a professional, each time I would sit down to write a judgment at 5 ‘o’clock in the morning, I was only writing what my god dictated. Bhagwan held my hand as I put pen to paper.

    Everything that I have achieved in respect of the law, and people say I have achieved a lot, is owing to the guidance and inspiration of Sathya Sai Baba. There is no doubt on that score.

    Inmates of the ashram, particularly young boys, have levied charges of sexual abuse against t he godman.

    (Agitated) These are all baseless allegations. Bhagwan is a divine person, divinity personified. All these allegations come from interested quarters.

    Several alleged offences committed by Sai Baba were never investigated.

    What is the point of investigation? (Agitated) Bhagwan is divinity personified, he radiates joy; millions worship him. He is a teacher of mankind.

    Kujutage meie riigiprokuröri sedasi kellestki rääkimas.

  32. Andres ütles:

    Ka on levinud arusaam, et midagi ebareaalset ei olegi võimalik välja mõelda.

    Ma arvan, et see sõna ei tähenda, mida sa arvad, et see tähendab.

  33. Vaata, minu arusaamist mööda ei ole olemas “Sai Baba õpetust”. Sellepärast see ongi kurikuulus.

    Sellega sarnaneb ta sõjajärgse postideoloogilise maailma poliitikutele. Vähestel erakondadel on midagi ideoloogiasarnast säilinud, suurem osa korjab erinevaid populistlikke sententse paremalt ja vasakult ja teeb kompotiks. Tulemusena erinevad erakonnad pea-asjalikult selle poolest, kas liidril on habe, prillid või mõlemad. Meil siin on pilt veel veidike reljeefsem kui Lääne-Euroopas, aga mitte kauaks, ma arvan.

    Teemavälise kõrvalpõike mõte oli see, et niisugune udutamine ongi 20. saj. II poole ja 21. sajandi rahvajuhtidele iseloomulik ja SB ei paista kuidagi eriti välja. Niinimetatud “vaimsus” muutub New Age liikumisest alates samamoodi järjest hägusamaks kui poliitilised tõekspidamised.

  34. Kriku ütles:

    Tulemusena erinevad erakonnad pea-asjalikult selle poolest, kas liidril on habe, prillid või mõlemad. Meil siin on pilt veel veidike reljeefsem kui Lääne-Euroopas, aga mitte kauaks, ma arvan.

    Pole midagi parata, ka poliitilises termodünaamikas on teine seadus olemas.

    Teemavälise kõrvalpõike mõte oli see, et niisugune udutamine ongi 20. saj. II poole ja 21. sajandi rahvajuhtidele iseloomulik ja SB ei paista kuidagi eriti välja.

    Aga SB ei olnud ju rahvajuht. Tema oli edukas con artist, kes vihjas inimestele, et ta oli ilus, ülitark ja parajalt paks mees oma parimates aastates. Kuna õpetamine oli säärase missiooni kõrval sekundaarne kui mitte tertsiaarne, ei olnudki tal mingisuguseid konkreetseid poliitilisi, ideoloogilisi ega religioosseid suundi tarvis vedada. Seda, et ta liha söömise suhtes oli valmis nõrgalt negatiivseid seisukohti võtma, saab tõenäoliselt põhjustada liha kõrge hinnaga paljude tema kohalike järgijate seas: kui ta Euroopas elanud oleks, olnuks tema positsioon “jah, sööge aga niisugust liha nagu tahate”, aga Indias oli populaarsem ja heainimeselikum seisukoht “liha ongi hapu, seda ei tasu süüa”.

  35. Kriku ütles:

    Sellega sarnaneb ta sõjajärgse postideoloogilise maailma poliitikutele. Vähestel erakondadel on midagi ideoloogiasarnast säilinud, suurem osa korjab erinevaid populistlikke sententse paremalt ja vasakult ja teeb kompotiks. Tulemusena erinevad erakonnad pea-asjalikult selle poolest, kas liidril on habe, prillid või mõlemad.

    Ma pakun, et sõjajärgsetel poliitikutel on väga tugev ideoloogia, see on Siioni Tarkade Protokolli vastuvaidlematu järgimine.

    Tehniliselt võibolla on neil tõepoolest erinevusi. Liberaalid veavad murjaneid sisse, sest meil on valge mehe süü. No rahvas valib konservatiivid ja need veavad murjaneid sisse, sest majandusel on neid vaja.

    Judaisttlik mütoloogia ja vajadus valge rass ning kristlus dekonstrueerida on ainus, mille üle üle poliitilised jõud kunagi ei vaidle.

  36. Lugesin alguse kommentaare,

    dig ütles:
    Juhtumisi ei kuulu isand Sai Baba meie kultuuriruumi, tema uskus reinkarnatsiooni.
    dig ütles ka:
    India konteksti on Lääne inimesel raske mõista. Teatud rolli mängib siin India kehv haridussüsteem — iseäranis perifeerias —, mis lubab kummalistel ja isegi jaburatel uskumistel võrdlemisi kergesti massi poolehoidu võita. Kummalisust sügavmõttelisusega segi ajada ei oleks eriti kaval tegu.

    …Järelikult,Lp. dig,üritate iga hinna eest ümber lükata kõik Sai Baba õpetuse,ka kogu vana India tarkuse,kui saaksite. Teie väitlus seega pole tõeni jõudmise motiiviga,vaid lahmite nagu oskate,et seda maha teha ,mis teile ei meeldi. Lihtsam on nii,kui mõista,kas pole…
    Ja mis see “meie kultuuriruum” siis on? Kuhu te ennast positsioneerite,kas peate ristisõda?

  37. Peab ikkagi mainima et paraku on artikkel ,nagu eriti selle pealkiri, mustav ja seda tõenditeta. Pigem on see vandenõuteoreetikuile iseloomulik.
    Neile,kes tõesti tõde otsivad – seda ei leia sel viisil,nagu Sai Baba nn. valelikkuse tõestamine. Tõde tuleb ära TUNDA.
    Lisaks seel,et religioosne vaidlus viib tihti ummikusse,suureneb ego ning väheneb arukus selle protsessi käigu – see oht on ja see tuleb ära tunda.Ehkki vahel on vaidlus vajalik.
    Aga lisaks veel Baba kuldlause – ära räägi Jumalast nendega ,kes seda ei usu – nii väheneb sinugi armastus Jumala vastu.

  38. Tony ütles:

    Tõde tuleb ära TUNDA.

    Aga kui faktid ja TUNNE lähevad vastuollu, miks ma peaksin eelistama TUNNET? Ei tundu mõistlik, tundub ohtlik. (Ma ei räägi Baba juhtumist, vaid üldiselt.)

    Tony ütles:

    …ära räägi Jumalast nendega, kes seda ei usu – nii väheneb sinugi armastus Jumala vastu.

    Oleks see tõsi, oleks skeptik.ee, aga ka muude blogide ja artiklikommentaariumide kontol küllap juba märkimisväärne kogus usust pöördunuid. Kahjuks ei piisa enamasti lihtsalt jutust; jumalakummardajad kipuvad mõtestatud vastuargumentatsioonist reeglina hoopis tugevamat usku leidma. Certum est, quia impossibile, või kuidas seda öeldigi.

  39. @Mart K.:

    Mart K: Aga kui faktid ja TUNNE lähevad vastuollu, miks ma peaksin eelistama TUNNET? Ei tundu mõistlik, tundub ohtlik. (Ma ei räägi Baba juhtumist, vaid üldiselt.)

    …Sel juhul – nagu siin elus tavaline – tuleks aega võtta eristamaks südame – ja mõistuse häält. Või inuitsiooni ja mõistust,kuda soovid. See on muideks tõsine väljakutse.
    Praktikas tuleks aga siis eriti hoolega tegeleda faktide uurimisega,nagu Krimiuurija,kes uuesti hakkab juhtumit lahti arutama.
    Palju on looduselt õppida – loomade ellujäämiskunst sõltub just eelkõige nende tunnetusest.
    Paraku tänapäeva urbaniseerunud materjalistil on see väga raske ülesanne.

  40. …Kui kellelgi on huvi,siis 15.mail on loeng Intuitsioonist ja mõistusest,nende arendamisest. Täpsemalt www. teosoofia.ee

    Mõistus on inimese tööriist,hea aga ka ohtlik tööriist.
    Baba kohta on neid igasugu fakte eriti palju. Parem ma ei murra pead enam,ehkki alutada tuleks,kui on huvi,sellest kust fakt on pärit,kelle edastatud see on jne., aga ma ei tegele sellega ,pole sisu sellel. Inimene kergelt haskkab valele teemale enda energiat kulutama,selle asemel et endaga tegeleda – näita rumalale näpuga kuud,see vaatab ikka näppu.

  41. Tony, ära tunda oma südamehääle järgi võid sa tõde subjektiivses mõttes – selgitada välja, nagu maailm sulle paistab. Sellisena on igal inimesel oma tõde, sest maailm paistab igaühele kasvõi natukenegi isemoodi (ja on jabur väita, nagu peaks kõigi inimeste sisemine hääl neid ühele teele või äratundmisele juhtima). Tõde objektiivses mõttes leitakse aga nii, et kõrvaldatakse need subjektiivsed erinevused ja vaadatakse, mis järele jääb.

    Intuitsioon ei puutu asjasse – intuitiivselt on võimalik jõuda nii tulemusteni, mis on hilisema formaalloogilise lahenduskäiguga raudses kooskõlas kui ka objktiivsest reaalsusest täieliku hälbimiseni. Väga tihti töötabki intuitsioon just esimesel moel, tootes piiratud aja jooksul arvestatavat tulemust, mis muidu jääks saamata. Kui aega asja järele kaaluda on, siis annab aga alati parima tulemuse intuitiivsete lahenduste metoodiline kontroll.

    Loomulikult on sul täielik õigus lähtuda oma elus ja tegevuses oma isiklikust tõest ja mitte hoolida sellest, mida ümbritseva maailma kohta on objektiivselt välja selgitatud. Ükski skeptik ei eita seda sinu õigust. Probleem tekib inimestega, kes oma subjektiivset tõde alusetult objektiivseks kuulutama hakkavad ning üritavad sellise pettuse teel raha teenida, kaasinimesi oma tervist, looduskeskkonda või tsivilisatsiooni saavutusi hävitama panna või muud moodi manipuleerida. Sai Baba tegevus on otseselt manipuleeriv.

    Materialism muide ei puutub ülaltoodud arutlusse absoluutselt. Ka mittematerialistlikus maailmas, kus näiteks energia jäävuse seadust poleks ja teadlaste asemel tegutseksid võlurid, kes tõepoolest vaakumist pühakirju ja muud head-paremat välja sikutaksid, tekiksid samad küsimused. Ka siis küsitaks, kas mõne võluri loits töötab ainult tema veendumuste järgi või on seda võimalik ka objektiivselt mõõta ning üritataks välja selgitada, kes on tõeline võlur ja kes sharlatan.

  42. Olen liiga pikalt vist rääkinud,selle artikli kohta piisab. Jõuan tagasi sinna,kust alustasime – artikli pealkiri on rumalalt lahmiv,artikkel ise ei valgusta kedagi.
    Head avanemist kõigile!

  43. igaks juhuks mainin ära, et inimkonnal on juba mitu päeva võimalus kellestki härra osamast vaid head rääkida :-)

    noh…siinkohal on muidugi vastakaid arvamusi…mõni ei usu, et ta surnd on ja las tema siis rääkigu halba aga tabasin end mõttelt, et kuivõrd baba oli (on?) ju jumal ja jumalad ei sure kunagi, siis tema suhtes see headrääkimise nõue nagunii ei kehti.

    või?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga