Umbluu preemia 2011 finaal

31. aprill läheneb kohutava kiiruga ja vaja uus Umbluu preemia saaja välja kuulutada.

Pakun mõned kandidaadid, kuid vajan teie kõigi abi, et kandidaate rohkem oleks ja et parim välja sõeluda.

Umbluutõrjujaks pakun Arko Oleskit, ajakirja Tarkade Klubi peatoimetajat. Priit Ennet, Erik Puura…

96 Replies to “Umbluu preemia 2011 finaal”

  1. toivo ütles:

    millist umbluud E.I. ajab? äkki viitad mõnele uurimusele, mis näitab et e-ained ja transrasvad on inimesele kasulikud

    Palun väga — Circulation kirjutab säilitusaine E300 kasulikust mõjust primaarse hüpertensiooniga inimeste veresoonte jämeduse regulatsioonimehhanismidele, Lipids kirjutab mõnede transrasvhapete positiivsest mõjust rasvade ainevahetusele inimeses.

    Aga emand Ilvese umbluu-probleeme ei saa kahjuks nii triviaalselt kokku võtta.

  2. Minu hääl R2’le, see Kosmose saade on ikka võrratu annus jama.

    Samas pean tunnistama, et oleksin kergelt pettunud kui see saade tänu minu häälele ära kaob, sellist regulaarset ja stiilipuhast kodumaist absurdi ei kohta just tihti.

  3. mina annaksin mõlemad auhinnad skeptikule. ühe pimeda usu eest teadusesse. skeptikud suhtuvad tavaliselt kõigesse skeptiliselt, nii ise endasse, kui oma uskumustesse. kahjuks ei saa seda meie skeptiku puhul täheldada. samas on skeptik teinud head tööd igasugu nõidujate ja usuhullude eemale hoidmiseks koolidest.

  4. Minu hääl läheb ka Ingrid Peekile ja “Halloo kosmosele!”. Samas on ta ära teinud tänuväärse töö, et kõik need prominentsemad umbluutajad on kuskile kokku kogutud ja oma seisukohtatega järelkuulamiseks väljas. Karta on, et saade läheb igal juhul varsti hingusele, sest lihtsalt prominentsed tegijad saavad otsa.

  5. Tjah, juba hakkab “Hallo” paistma punase heeringana. Äkki on nii, et see saade — olgugi reeglina ogaruseni nõme — ei veena suurt kedagi ümber, vaid kinnitab usklike usku ja skeptikute skepsist, andes tulemuseks laias laastus ümmarguse nulli, samas kui mõned aktivistid ja susijad seavad konkreetsete inimeste elusid ja tervist konkreetsesse ohtu. Aga ei oska midagi targemat ka välja pakkuda.

  6. mind paneb imestama, kuidas “skeptikud” ingrid peegi saatega nii hästi kursis on, teavad täpselt kes seal räägivad ja millest räägivad.

  7. vabatmees ütles:

    mind paneb imestama, kuidas “skeptikud” ingrid peegi saatega nii hästi kursis on, teavad täpselt kes seal räägivad ja millest räägivad.

    So it is said that if you know your enemies and know yourself,
    you can win a hundred battles without a single loss.
    If you only know yourself, but not your opponent,
    you may win or may lose.
    If you know neither yourself nor your enemy,
    you will always endanger yourself.

    Sun Zi “Art of War”

  8. vabatmees ütles:

    mind paneb imestama, kuidas “skeptikud” ingrid peegi saatega nii hästi kursis on, teavad täpselt kes seal räägivad ja millest räägivad.

    See saade ei ole pehmelt öeldes just salajane.

    vabatmees ütles:

    @Tonda:
    @Tonda:
    ja kuidas see õrn ja kena naisterahvas sinu vaenlane on? kas üks meesterahvas ei peaks tundma hoopis kirge ja armastust?

    Võeh, mäherdune seksism :(

  9. Ingrid Peek ei olegi mingil moel minu vaenlane, küll aga pean ma maailmavaadet, mida tema saates tihtipeale propageeritakse, endale vastuvõetamatuks. Selleks et umbluulastega vaielda, pean ma ju ometi nende seisukohti ka tundma.

  10. @Tonda:
    aga miks peab nendega üldse vaidlema? sinul oma seisukoht ja nendel oma. sinul oma tõde nendel oma. kummalgil on õigus. sinu tsiteeritud sun zi toetub taoismile, nemad aga olid just arvamisel, et vaidlus on üks aja raiskamine. pealegi on taoism umbluu, seega sellel rajanev sun zi sõja kunst.

  11. Toetusavaldused on üleval nii tihedasti kokku kontsentreerunud, et ma tõstan igaks juhuks veel eraldi esile selle, kuidas üks kool kaks korda aastas umbluutarkuse-päevi peab ja niimoodi kõige puhtamale jamale hariduse ja respektaabluse aurat külge munsterdab.

  12. @dig:

    Siin on vist asi populaarsuses. Umbluupäevade kool ei ole minu jaoks kohe kindlasti auhinna saamiseks piisavalt tööd teinud…

    Samas on see kindel ergutusauhinna kandidaat :)

  13. Minu valik on “Hallo, Kosmos!”, saade on sisuliselt tasuta reklaam igat masti umluutajatele ja kuulatav üle kogu riigi.

  14. Kommentaar Halloo Kosmose foorumis:

    klaabu
    muuseas, vaatasin, et skeptik.ee-s käib aktiivne 2011 umbluu preemia kandidaatide valimine ja Ingrid ning “hallo,kosmos” on seal põhikandidaat, keda ikka nö hea sõnaga meenutatakse. praeguse seisuga tundub, et preemia tuleb ära.
    ma tahaks loota, et nüüd mingid ERRi isakesed sellest preemiast närvi ei lähe ja midagi saatega ette võtma ei hakka. et justkui maksumaksja raha eest propageeritakse ebateadust ja õõnestatakse teaduslik-tehnilise revolutsiooni ning progressi jalgealust.
    juba see on “hallo, kosmose” suur väärtus, et ta on suutnud nn skeptikud endast nii välja viia. see on lahe. igasugu paduusklikke, olgu nad teaduse või parateaduse usku, tulebki veidi torkida. ei pea nende elu ka lihtne olema.
    aga ingridile jõudu elu mitmekülgsuse demonstreerimisel.

    kui kutsutakse juhtkonna juurde vaibale, siis ütle, et sinu saate kuulajad on samamoodi maksumaksjad ja neil on õigus kuulata raadiost ka huvitavaid saateid.
    tee umbluust vurr ja vurista meie kõigi rõõmuks.
    edu.

    Ma arvan miskipärast, et Ingridit ei kutsuta vaibale, sest kui mul õigesti meeles on, siis on ta öelnud, et saate idee on pärit tema ülemuselt Heidi Purgalt.

  15. Evelin Ilves võiks selle saada. E-ainete mahategemisel ei viitsi ta minu teada erandlikult välja tuua seda et nende hulka jäävad ka hapnik ja paljud vitamiinid. Võib-olla ongi presidendi nõustajad sellel tasemel, et ei julge või oska tema väljaütlemisi parandada. Samas aitab probleemist vabanemisel selle tunnistamine.

  16. Nõiakaevu kaitsmine ei ole umbluu. See, et koha nimes on nõid ei tähenda mingit nõidumist. Tegemist on ühe haruldase loodusnähtusega ja selle kaitsmisega.
    Raadio 2 ise ei ole ka umbluu. Umbluud ajavad paljud saatekülalised. Kui saates on näiteks robootikast räääkimas eriala õppejõud või siis astronoom, mitte astroloog, pole mitte tegemist umbluuga. R2 on lihtsalt hääletoru.
    Küll aga annaks hääle Sisemise Tarkuse Päevadele. Vajutage sinna lingile ja lugege neid pseudoteaduslike teemasid. Kui pendlimees räägib oma pendlist ja ei hakka sinna juurde hämama mingeid valesti tõlgendatavaid teaduslike termineid, on see talutav. Kui aga keegi hakkab rääkima elektromagnetväljast ja selle tasakaalustamisest, siis no see on küll liig. Ilmselt ei ole jutustajatel tegelikust füüsikast ja elektromagnetväljadest õrna aimugi.
    Seega hääl Sisemise Tarkuse Kuskusele ja Päevadele.

    PS!
    31. APRILLI EI OLE OLEMAS. :-)

  17. Märt ütles:

    Võib-olla ongi presidendi nõustajad sellel tasemel, et ei julge või oska tema väljaütlemisi parandada.

    Arvatavasti on presidendil ja tema naisel eraldi nõustajad.

  18. @dig:
    Võib-olla aga isegi siis Toomas saab tõenäoliselt vajadusel Evelini küsimusi edasi anda. Tahaks näha Evelini reaktsiooni kui keegi ütleks et kas tema arust tuleks näiteks E948 (hapnikku) vältida. Suvalise e-aine vastasele saaks küll selliseid nokkivaid mõtlema panevaid küsimusi esitada.

  19. Sattusin peale intrigeerivale artiklile: Eesti suurim energiasammas asub tuhalas – http://www.terviseleht.ee/200127/27_n6iakaev.php

    Selles on kirjeldatud isegi energiasamba võimsus:

    “Energiasamba avastas Rein Hanstein, arhitekti ja geobioloogi Rein Weberi õpilane. Guru ise, kel on Tallinna kunstiülikooli ja Prantsusmaal Sorbonne`I ülikooli diplom, tuli asja üle kaema ning selguski – energia on võimas (18 000 angströmi, värviskaala mõõtühik).”

    Ei osgagi kohe midagi arvata selle kohta. Keegi võiks nüüd minna ja teaduslikult seda energiahulka mõõtma hakata.

  20. Märt tahaks:

    näha Evelini reaktsiooni kui keegi ütleks et kas tema arust tuleks näiteks E948 (hapnikku) vältida

    Kas sa tead täpselt, mida teeb keemiliselt aktiivne hapnik seedekulglas? Või kuidas see reageerib kõigi toiduainetega?

  21. Martin ütles:

    (18 000 angströmi, värviskaala mõõtühik)

    18000 ongströmi on 1.8 mikromeetrit, millega ei oska nagu eriti midagi pihta hakata… Samba kõrgus arvatavasti. Söödaks Wieni nihkeseadusesse, saaks umbes 1600 K, mis on päris kuum lugu.

  22. Märt ütles:

    Võib-olla aga isegi siis Toomas saab tõenäoliselt vajadusel Evelini küsimusi edasi anda.

    Iseenesest ju saaks, aga nad tegelevad erinevate elualadega. Presidendi nõustajad räägivad talle poliitilistest arengutest, välispoliitilistest arengutest, uutest seaduseelnõudest, vahetevahel majanduse seisukorrast ja militaarasjadest natuke ka. Presidendi naisel ei ole mingisuguseid põhiseaduslikke kohustusi, tema otsib endale ise tegevust ja enamasti aladel, mille jaoks presidendil rutiinset nõuandjat ei ole. Kardetavasti tulevad emand Ilvese huvialad ja nõuandjad sellepärast kahtlase väärtusega allikatest nagu Interneti hämaram pool või tuttava tuttava isiklik astroloog.

    Küllap oleks nii Eesti Teaduste Akadeemia liikmed kui ülikoolide professorid varmalt valmis nii presidendile kui tema abikaasale kõiksugustes teadusasjades nõu andma. Huvitav, kas nende käest on küsitud?

  23. vabatmees ütles:

    @Tonda:
    aga miks peab nendega üldse vaidlema? sinul oma seisukoht ja nendel oma. sinul oma tõde nendel oma. kummalgil on õigus. sinu tsiteeritud sun zi toetub taoismile, nemad aga olid just arvamisel, et vaidlus on üks aja raiskamine. pealegi on taoism umbluu, seega sellel rajanev sun zi sõja kunst.

    Sun Zi “Sõjakunst” ei ole filosoofia ega religiooni raamat, see on raamat, mis räägib sõjast ja strateegiast ja eelkõige kuidas võita lahinguid ja sõdu. Paljud on hiljem leidnud, et need strateegiad sobivad ka “lahingute” võitmiseks hoopis laiemas mõttes. Paljalt selle pärast, et mingi tarkusetera on mingile regioonile omistatud, ei tähenda veel, et tarkusetera ise ei oma väärtust. Seda enam et nii taoismi, konfutsianismi ja ka budismi loetakse pigem filosoofiaks ja elustiiliks kui religiooniks.

  24. @Fleimar Troll:
    Milline see keemiliselt mitteaktiivne hapnik on? Hapnik esineb looduses kolmel kujul (kui isotoobid välja jätta): O ehk monohapnik (väga ebapüsiv, kuna on keemiliselt väga aktiivne, st reageerib erinevate liht- ja liitainetega kergesti ja kiiresti); O2 ehk dihapnik, ehk siis nö tavaline hapnik, moodustab ca 20% õhu koostisest; ja O3 ehk trihapnik ehk osoon, mis on ebapüsiv ning laguneb kergesti monohapnikuks ja dihapnikuks. Hapnik on Universumis (massi järgi) levimuselt kolmandal kohal olev element, maakoores on teda elementidest lausa kõige rohkem. Hull lugu, aga peale selle, et me hingame gaasilist hapnikku sisse, me joome teda endale sisse vee molekulide koostises olevana ning vees lahustununa, samuti on teda igas söögis, mida me sisse sööme (nojah, kui sa just päris puhast keedusoola ei taha süüa, NaCl). On päris kindel, et kui ainevahetusprotsesside käigus, biokeemiliste reaktsioonide reas, mis leiavad aset rakkudes, tekib oksüdeerumisel-redutseerumisel ilgeid vabu radikaale, siis on aastamiljardite pikkuse arengu käigus rakkudes kujunenud ka moodused nendega toimetulekuks. Ja seda ilma Evelin Ilvese või teiste toitumisnõustajate osaluseta. E-ainete hulka kuulub ka värvaine beetakaroteen (E160a), mis teeb porgandid punaseks ja mis muudetakse organismis soolebakterite abil A-vitamiiniks.

  25. katrinv ütles:

    Milline see keemiliselt mitteaktiivne hapnik on?

    tahtsin ise ka seda küsida, aga vähese kvalifitseerituse (ja ka see tõttu, et koolist palju aega möödas) ei julgenud. Kena kui keegi miskit harivat ka kirja paneb vahepeal (no ja sealjuures midagi sellist siis, millest pea-aegu minusuguselgi võimalik arusaada on.

    Aga, kulla Fleimar Troll,( liigne?) õhk väljub ju inimesest peale kasutamist ja ( teatud keemilisi reaktsioone?) ka ju kas tagumisest otsast (no peeretus) või suu kaudu (röhatus), oled ilmselt kuulnud, arvan ma :)

  26. Olen kah ERR-i poolt.
    Seal topitakse igasugust uhhuud ka teistesse saadetesse.
    Sel pühapäeval (01.05) olnud Aiatarga saates esines “geobioloog” Kalju Paldis.
    No andke andeks, kuid see jura, mis sealt tuli oli ikka selline möla, et ei teadnud, kas naerda või vihastada.
    Elukaaslane oli naerust kõveras.

    Soovijad saavad selle saate vist Vikerraadio lehelt üles otsida.

  27. katrinv ütles:

    Hull lugu, aga peale selle, et me hingame gaasilist hapnikku sisse, me joome teda endale sisse vee molekulide koostises olevana ning vees lahustununa, samuti on teda igas söögis, mida me sisse sööme (nojah, kui sa just päris puhast keedusoola ei taha süüa, NaCl).

    Ega NaCl päris ilma hapnikuta organismi ka ei tule. NaCl on hügroskoopne, imab õhuniiskust (vt muiste soolaklaasid akende vahel, et ei läheks jäässe), aga veemolekulis on hapniku aatom sees.

    Põnev on see, et elusloodus on vanem (3,8 mld a) kui rohke hapnik atmosfääris (2,4 mld a; vt http://en.wikipedia.org/wiki/G.....tion_Event), mille jäänukina ei talu anaeroobsed bakterid hapnikku. (Seda parem meile, sest need tekitavad sageli hädasid.) Aga see eipuutu meisse kui mitmerakulistesse organismidesse, sest need on olnud olemas ainult 1 mld a ja seega eluslooduse ajaloos suhteliselt uus nähtus ;)

  28. Esimesel koha saab siiski skeptik.ee
    või A. Einstein kelle teooriad vajavad kohe uuesti tõestamist
    või vaksiinide pimedad pooldajad (narkolepsia juhtum)
    või teaduslikud toitumise püramiidid, mis on toiduainetööstue tellimusel tehtud
    või astronoomia teadlased, kes kord avastavad ja siis ei avasta päiksesüsteemi planeete kuigi teooria seda nõuab.
    või meie akadeemikud kes asusid pimesi ja ilma faktideta tuumaenergeetikat kaitsma (vt Postimees)
    või Evelin Ilvese kritiseerijad ( vaadake kui head tulemust andis transrasvade teema tõstatamine)
    umbluukanditaate on tõesti palju.

    silmad lahti ja meel avatuks skeptikud

  29. Aga see ei puutu meisse kui mitmerakulistesse organismidesse, sest need on olnud olemas ainult 1 mld a ja seega eluslooduse ajaloos suhteliselt uus nähtus ;)

    Aga kust sa tead, et hapnikukatastroofi-eelses maailmas mitmerakulisi organisme polnud?

  30. Ma tahaks Martinit pisut noomida, et ta nii hilja selle teema tõstatas, kuigi ka mõni aktiivsem külastaja oleks võinud seda meelde tuletada.

    Ma arvan, et leidub küllalt inimesi, kes külastavad seda lehte korra nädalas ja küllap jäi mainimata nii mõnedki arvestatavad kandidaadid, kes nüüd õigustatult pahandada võivad, et neid ei kaasatud.

    Tegelikult võiks igal aastal olla lausa jooksev teema, kuhu kandidaate pakkuda. Nii saab sinna kohe kedagi pakkuda, kui mõni sündmus aset leiab ja pole karta, et see unustusehõlma vajub.

  31. Austatud kommentaator, vôiksite ennast rohkem harida ja avastada, et kôik, millest te kirjutate, nagu “pseudo” on ammu kasutusel ja tôhusad tervendamise meetodid ja vahest on lausa ainsad tervisehädade korrigeerimise viisid .
    @ lnc:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga