Umbluu preemia 2011 — ERR, R2, “Hallo, Kosmos!”, Ingrid Peek

Umbluu preemia “Viltune pendel” on skeptik.ee iga-aastane tähelepanuosutus neile, kes kõige silmatorkavamalt ja mõjukamalt on saastanud meie vaimset ruumi liba-, eba- ja pseudoteaduslike udujuttudega, mis nõrgestavad inimeste loomulikku vastupanuvõimet ja muudavad nad vastuvõtlikuks tervisele kahjulikele praktikatele.

Skeptik.ee lugejad tekitasid päris tiheda rebimise kahe väga silmapaistva kandidaadi vahel:

  • Evelin Ilves, kes on oma silmatorkavat positsiooni kasutanud toitumis- ja tervisealaste libateadmiste, mille allikad paistavad olevat niinimetatud toitumisnõustajate alternatiivsed, kuid tänapäevaste teadmistega mittekooskõlalised arusaamad biokeemiast ja keemiast üldisemalt, levitamiseks.
  • Eesti Rahvusringhäälingu raadiokanali Raadio 2 saade “Hallo, Kosmos!” ja saatejuht Ingrid Peek, kellele pole ükski luul liiga pöörane, et seda ei võiks maksumaksja raha eest eesti rahva ette laotada.

2011. aasta Umbluu preemia võitis “Hallo, Kosmos!” ja Ingrid Peek, kaasosalisteks Raadio 2 toimetus ja Eesti Rahvusringhääling.

Auhinnaks on virtuaalne “Viltune pendel”.

Saatesari “Hallo, Kosmos!” ei ole paraku üksik nähtus ERR saatekavas, vaid üks, kuigi silmatorkav, osake laiemast suundumusest nii Rahvusringhäälingus kui ajakirjanduses üldse. Nimelt umbluuteemade imbumine meie igapäevaelu pärisosaks ilma igasuguse kriitilise käsitluseta. Pseudoteadlasi kutsutakse saadetesse inimestele nõu andma (nt Feng Shui spetsialist või pendlimees ehk peenema nimega ‘geobioloog’), niinimetatud toitumisnõustajad täidavad toitmisalaste nõuannete veerge, isehakanud, internetikoolituse läbinud kah-teadlased pääsevad kuulujuttude ja vandenõuteooriate baasil kujunenud tarkusi edastama ilma mingi vastupanuta. Mida pöörasem idee, seda usinamalt tahavad ajakirjanikud kaasa hüüda; mida koledam maailmalõpu stsenaarium, seda suurem on pealkiri.

Evelin Ilves väärib igati eraldi äramärkimist ning edaspidist tähelepanelikku jälgimist, sest ilmselt võimaldavad tulevased aastad talle jätkuvat kõlapinda oma arenevate vaadete laiaulatuslikul kajastamisel.

Siit koorub välja paljude kaasamõtlejate osundus ühele tõsisele probleemile. Kui varem oli teada, kes on nõid-posija ja kes päris arst, kes teadlane ja kes igiliikuri leiutaja, siis nüüd on pahatihti sedasi, et päris arst, kes ülikoolis ametit õppinud ja vastavas registris arvel ning toimetab igapäevaselt patsientidega, võib samamoodi libatervendajaks osutuda. Valges kitlis posijad — need tõelised piiride hägustajad, kelle poolt toodetud kahju hulk teaduspõhise arstikutse usaldusväärsuse õõnestajatena võib ühiskonnas kasvada.

Siit edasi on probleem ka riigil, mille väravad on umbluule pärani lahti — iga ingli- ja pendlikool võib Haridus- ja Teadusministeeriumilt saada koolitusloa ning koolitusel osalejad saavad koolitustasu maha arvata oma maksustatavast tulust. Kutsekoja homöopaatide ja refleksoloogide ametlikuks registreerimine on jätkuvalt üks skandaalseimaid asju, mis teadmistepõhiseks kuulutatud Eestis juhtunud on. Selle eest pälvis Kutsekoda 2009. aasta Umbluu preemia.

Posimise normaliseerimine leiab aset mujalgi. Näiteks toimetab Sisemise Tarkuse Kool Universus oma asju osaliselt üldhariduskooli ruumides, niisamuti Harmoonia Päevad (TM).

Tänapäeva ühiskond, mis sõltub igapäevaselt teaduse ja tehnika edenemisest, ei saa endale pikalt lubada teadusnäoliste parasiittegevuste sihiteadlikku toetamist. Kindlasti ei pea riik oma väega piirama vabade inimeste vaba aja veetmise viise, kui need ei kahjusta kedagi teist, kuid aktiivne kaasaaitamine kas maksusoodustuste või tasuta reklaami kujul ei ole teadmistepõhise ühiskonna vääriline.

Räägiks ka arsti- ja ajakirjaniku eetikast, aga see läheks vist juba liigseks vingumiseks.

Varasemad Umbluu preemiad:

41 Replies to “Umbluu preemia 2011 — ERR, R2, “Hallo, Kosmos!”, Ingrid Peek”

  1. Ei suutnud vastu panna :) ja lingin “Halloo Kosmose” foorumi
    (loodetavasti on see ikka sobiv :)

    pt
    skeptikuid ei ole mõtet tõsiselt võtta, Halloo Kosmos on kindlasti kõige vajalikum raadiosaade Eestis.

    Tõepoolest, otsustamise raske töö, mida ja keda kui tõsiselt võtta, tuleb ikka igaühel iseseisvalt ära teha.

  2. Ära lase end siis üksinda uitava premeerijana serveerida, viita ikka laiapõhjalisele konsensusele küsimuses, kes sel aastal preemiat kõige paremini väärib. Karta on, et isegi siis, kui hüpoteetiline isiklik konflikt saates ilmutatult üles ei kerki, leiab hulka kuulajaid intuitiivselt ikkagi, et toimub mingit sorti tüli, mis tuleks lahendada mingit sorti leppimise teel.

  3. Martin Vällik ütles:

    Ingrid Peek helistas mulle ja kutsus saatesse. Ei, mitte kosmosesaatesse, vaid neljapäeval (5. mai 2011) alates kell 14 Siin me oleme.

    Huvitav, kas tuleb saade, et ise küsin ise vastan?

  4. “Hallo, kosmos” sai kaaluka auhinna

    Rõõmuga teatame, et teadusportaali skeptik.ee korraldatava iga-aastase küsitluse põhjal osutus seekord võitjaks Ingrid Peek ja tema pühapäevane saade “Hallo, kosmos”.

    Auhind nimega Viltune Pendel antakse inimesele või organisatsioonile, mis on aasta jooksul kõige edukamalt propageerinud ebateadusi ehk “umbluud”.
    Seekord lisab võidule kaalu fakt, et Ingridi selja taha jäi teine võimas kandidaat, Evelin Ilves.
    Loodetavasti leiab Viltuse Pendli pidulik üleandmine R2 otse-eetris sel neljapäeval.
    Enne seda külastage kindlasti ka skeptikuid!

    Pendel on olemas ka füüsiliselt ja lubasin selle rändauhinnana aastaks Ingridile vastutavale hoiule anda.

  5. Kuna artiklis mainiti seoses Harmoonia Päevadega taas Kadrioru Saksa Gümnaasiumi, siis hiljutine kurioossum sealt koolist (osundan oma tütre poolt mulle Skype’is kirja pandut):

    [2.05.2011 13:42:59]: Mul loeng praegast
    [2.05.2011 13:43:16]: Ma saan rääkida
    [2.05.2011 13:43:27]: Igav on
    [2.05.2011 13:45:01]: Mingi kahtlane ett kui sul on vähk siis sa ravid selle ise ära mõttejõul xd xd xd xd

    Hiljem tütrega vesteldes selgus, et õpilased aeti aulasse kuulama loengut “positiivse mõtlemise” olulisusest. Ja seda õppetundide ajast, näiteks minu tütrel oleks pidanud samal ajal toimuma 6 klassi ajaloo tund. Ja nii jäidki teadmised Rooma Vabariigist ilmselt poolikuks…

  6. dig ütles:

    Täpsustuseks olgu öeldud, et käesolevas kontekstis on õige Oh My Thor ja mitte Oh My Odin.

    aga ma mõtlesin hoopis, et “oh my genitals”. kas see on lubatud?

  7. Küllap vist, lihtsalt genitaalide ja nädalapäevade vahel on raskem laialt tuntud seost leida kui nädalapäevade ja vanade jumalate vahel.

  8. Oleme siis otsapidi 90-ndates tagasi?

    Näiteks, kus Volke käis mööda eesti koole ringi ja näitas videfilme ja rääkis tulnukatest.
    Oh neid lendavate taldrikute ja tulnukateröövi buumi pärast neid loenguid. Volke raamatuäri kasvas vohades.

    Inimesed lasid ennast massiliselt ristida ja olid Sõnajalgade muusikast ekstaasis.
    Eks nad tänavad inimesi siiani, kui kopteriga mööda taevalaotust ringi vuhavad või tuulegeneraatoreid püsti panevad.

    Kus iga koolilaps teadis, et nõges ravib vähki. Kui rästik hammustab, siis tuleb mürk maausuliste kombel välja imeda või hammustuse saanud jäse mullaga katta.
    Iga kõver puu on osa hiiest jne.

    Oh, nostalgia tuleb peale.

    Mis sest sai?
    Suuremjaolt üsna saamatu põlvkond, kes nüüd omakorda täiskasvanuna oma kunagist rumalust varjata üritades, paaniliselt igasugust umbluud propageerivad.

  9. Saate üldine meeleolu tundus üpris emotsionaalne olema.
    Martin andis üle viltuse pendli ja “Pahateaduse”, vastukingiks oli nö tõeliste pendeldajate kasepuust pendel.
    Ingrid küsis Carl Saganit tsiteerides – teadus on kui küünal pimeduses- et kui Martin on kui küünal, siis kas tema on kui kott pimedust. Martin jättis vastamata ja mindi saatega edasi. (Muideks, lugesin viimati Viivi Luige “Varjuteatrit”. Tal oli seal kolme sorti tüdrukuid: ühed kui altariküünlad, teised kui altariküünlad, mis on kapi alla veerenud ja kolmandad, kes lihtsalt mehele tahavad. Küllap Ingrid liigituks tema määrangute järgi altariküünlaks, ma arvan) Lõpetuseks küsis Ingrid, mis on elu mõte. Martin arvas, et sellele on Halloo Kosmose külalised juba hulga häid vastuseid andnud.(Tunnistan, et mul pole ühtki meeles, aga see on mu oma viga kahtlemata :) Tõnu Pedaru järeldas, et saadet tasub siis ikka kuulata, sellega Martin nõustus.

  10. Ükski inimene pole maailmas tark ja kes nii väidab end olevat, on lihtsalt ninatark. Aga ninatarku on ilmas nagu sipelgaid Akste sipelgakoloonias.
    Valisite preemia “Viltune pendel” saajaks täiesti vale inimese ja saate. Ma ei usu näiteks, et Marina Eberth või võtame siis Tõnu Viik ajavad umbluud.
    Tegite sellele naisterahvale vaid haiged, aga süümepiinad las jäävad lollidele, eks ju?

  11. Ingmar ütles:

    Sellise toreda suhtumise eest Ingride Peekile kummardus!

    Tõepoolest, positiivne üllatus. Venni diagrammiga tort on ka põnev leid.

  12. darkest birds ütles:

    Valisite preemia “Viltune pendel” saajaks täiesti vale inimese ja saate. Ma ei usu näiteks, et Marina Eberth või võtame siis Tõnu Viik ajavad umbluud.

    Umbluu preemia pole mitte umbluu ajamise, vaid libateaduste propageerimise eest. Umbluu ajamine ja nende “teadustega” tegelemine pole iseenesest mingi patt — seda võib oma hobiks igaüks teha –, küll aga selle riigi raha eest rahva ette toomine, selle kasutamine kohtades, kus seda teha ei tohiks jne. Mina näiteks olen igal aastal toetanud just neid kandidaate, kes peaks paremini teadma.

    Kui tunamullu oleks preemia saanud näiteks “Selgeltnägijate tuleproov” ja Urmas Liiv, ja ega palju puudu ei jäänudki, oleks võinud ka viriseda, et Urmas Liiv on tegelikult tore inimene, aga see ei puutu ju asjasse. Seda preemiat ei anta isikuomaduste eest.

  13. Ingridi käest oleks võinud küsida, kas tema arvates selline asi nagu sharlataanlus ka eksisteerib ja kui, siis kuidas seda ära tunda võiks.

  14. olen kuulnud Ingridit ka ühes “Siin me oleme saates” rääkimas, et ta on ise ulme sõber ja kurtmas, et praegusel ajal kahjuks sageli üritatakse kõike säärasesse valda puutuvat tõe pähe serveerida.

  15. Raadio 2 saade “Hallo, Kosmos!” väljub eetrist rahva sekka
    Panen maikuu ajakirjanduse all ilmunud lingi veelkord, topelt ei kärise :) eelmisest kommentaarist tsitaadid kah:

    salvey: nö tõsiselt võetavaid esinejaid ju ka päris palju, nii et tegu paistab olema tasakaalustatud üritusega.

    dig: Vähemalt minule paistab pigem tegemist umbluu meinstriimimisega. Teadlased toovad respektaabluse ja Jüri Lina & Co toovad umbluu.

    Mäletan küll, et B.G. arvamus “Pahateaduses oli, et mida vähem meedias nö umbluu esindajatele sõna anda, seda parem. Aga puhtalt umbluu ürituseks ei saa seda enam nimetada.
    (Siin tekib mul paralleel teleka ja lastega, kus valida oleks siis variantide vahel: a) üldse mitte telekat omada, b) teatuid saateid mitte lastel lasta vaadatagi c) vaadata lastega koos ja rääkida sama-aegselt, miks nähtu üks-ühele ellu üle kandmine on võimatu ja mitte soovitav. Muidugi on võimalik ka b ja c omavahel kombineerimine näiteks.
    Vabandust teemavälise targutamise pärast)

  16. Minu meelest on juhtum, kus ühel messil on kõrvuti väljas putkad pendlikõigutajal, kaardimooril ja laserifüüsikul märksa halvem kui juhtum, kus ühes telesaates räägib kaardimoor nõiavitsast ja füüsik osundab vigadele. Esimesel juhul legitimiseerib päristeadlase kriitikavaba kohalolu umbluud, teisel juhul on vaatajatel vähemalt võimalus tervest kontravärsist kuulda.

  17. Ka austerlased on algatanud samalaadse auhinna saksakeelsete maade jaoks, nimetusega Kuldne Laud Pea Ees (Das Goldene Brett vorm Kopf). Mai lõpuni käib nomineerimine, esimene auhind antakse üle 2. juunil.

  18. Saksamaal üks selline preemia — Kuldne tuulekott
    Jogurt Activia kandideerib «Kuldse tuulekoti» auhinnale

    …jagatakse iga aasta toodetele, mis ei vasta kriteeriumitele, millega tootjad neid reklaamivad.

    Danone toodetud Activia vähendab väidetavalt seedehäireid ja puhitustunnet kõhus, kuid Foodwatch väidab, et tegemist on väljamõeldisega, kirjutab Der Spiegel. Danone ise muidugi vaidleb sellele vastu ning märgib, et Activia mõju järjepideval kasutamisel on teaduslikult tõestatud.

    Selle auhinnaga on solvatud kõik Danone Activia miljonid tarbijad, kes peavad hinges tuulekoti märki vaikides ja kannatades kandma. Aga nemadki võivad end lohutada sellega, et teadus pole lihtsalt nii kaugele veel arenenud, et selle toote kohta väidetud kasulikke omadusi osataks nii täpselt tuvastada, et see ka kõige skeptilisemaid (loe: kitsarinnalisemaid) toitumisteadlasi ja tarbijakaitsjaid veenaks.

  19. Telegram.ee räägib, et Ingrid Peek on auhinna saanud.

    Ulmefilm annab regulaarselt välja auhinda inimestele, kes on aidanud eestlasi uute teemadega kaasa mõtlema äratada. Esimese Ulmefilmi Auhinna sai Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves, teise auhinna õnnelikuks omanikuks on Raadio 2 saate “Hallo, Kosmos!” autor ja juht Ingrid Peek.

    Ulmefilmi tegijate sõnul on Ingridi saate näol tegu ühe inspiratsiooniallikaga kõikide nende tegemiste jaoks. Filmi koostajal Hando Tõnumaal jätkub Peeki iseloomustamiseks ainult kiidusõnu: “Ingrid on ära teinud tänuväärse töö, tuues eestlasteni teemad, millest paljud ei julge isegi mõelda. Seda kõike on ta suutnud teha riigiraadios.”

    Ju siis riigiraadiot tsenseerivad vandenõunikud magavad. Kes ärataks nemad kaasa mõtlema ja annaks neile preemiaid?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga