Spinglo – vanad trikid uues kuues

Spinglo – vanad trikid uues kuues

Wesse Allik, TTÜ majandusteaduskonna üliõpilane

Võrkturundusfirmad ja püramiidiehitahad on samuti sooritanud tiigrihüppe ja kolinud kõike puhastavate pesuainete ja vähki raviva köhasiirupi juurest internetiavarustesse. Ühesõnaga juttu tuleb Spinglo-st ja Synkronice-ist . Põhimõtteliselt on tegemist keskmisest huvitavama püramiidskeemiga, mitte tavapärase kõike raviva toidulisandiga.

Spinglo on oma olemuselt sotsiaalvõrgustik nagu Facebook, Orkut või Rate. Mis nende endi jutu järgi peaks olema the next big thing. Liituda saab tavaliikmeks, mille jaoks on vaja liitumiskoodi, mille saab juba olemasoleva liikme käest ja peaks lisama elitaarsust, sest igaüks ei saa ju.

Ratsa rikkaks saajate jaoks on omanikufirmal (Synkronice) kaks paketti, esimene on hinnaga €575 ja sa saad 1000 SPS-i ja kuldliikme pakett hinnaga €1725 ja saad 4000 SPS-i.

Esimene konks, millega inimesi püütakse, on võimalus saada Spinglo investoriks. SPS punktid tähendavad lihtsustatult optsioone aktsiate ostmiseks, kui nad kunagi peaks börsile minema. Maakeeli öelduna on sul aktsiate eelisostuõigus, ehk mingeid aktsiaid sa kohe siiski ei saa.

Põhiline Spinglo müüjate sõnum on, et “Sa peaksid olema loll, kui sa ei taha saada osanikuks järgmises Facebookis” ja pikemalt juttu ajades mainitakse tervet rida IT firmasid, kelle aktsiad on teinud hüppelise tõusu ja loomulikult peale seda lõppu lause “sama juhtub ka Spinglo-ga”.

Siin on aga kaks väga suurt probleemi. Esiteks on lood tuntusega pehmelt öeldes kehvasti. Google osting annab Spinglo-le 302 000 tulemust (millest paljud eestikeelsed ja osad kriitika). Võrdluseks – Rate.ee annab 54 100 000 tulemust, Apple Ping, mis on üsna vähetuntud Apple oma sotsiaalvõrk (kõigele lisaks veel ka seotud iTunes-iga), annab vastuseks 91 800 000 tulemust, vaikselt surev Orkut 364 000 000 ning sotsiaalvõrkude kuningas Facebook rekordilised 14 060 000 000 tulemust.

Edukas sotsiaalvõrgustik töötab siis, kui su paljudel sõpradel on seal kontod, ehk siis ta täidab oma ülesannde ja sa saad suhelda oma sõpradega. Seega on võrgul vaja tekitada mingi kriitiline mass. Spinglol pole see õnnestunud. Enamus kasutajatest on Spinglo “investorid” ja nende tuttavad, kes on sinna pika veenmise peale teinud omale konto (mida nad peale seda pole kordagi külastanud).

Facebooki järgses maailmas on igale uuele tulijale algus väga raske ning suure tõenäosusega saab selleks olla ainult mingi täiesti uus teenuse liik, mis on piisavalt hea, et oma Facebooki konto pealt üle kolida uue konto peale. Spinglo, mis on isegi võrreldes rate.ee-ga tehniliselt vähearenenud, ei oma loomulikult mitte midagi sellist.

Teine suur (kui mitte põhiline, vähemalt äris) küsimus on see, et kuidas kavatseb Spinglo tulevikus hakata raha teenima – välja käidud netikaubamaja idee pole siiski väga reaalne teenimiskoht. Just reaalne raha teenimine on igasuguste IT teenuste juures tegelikult suurim valukoht, see väga lihtne küsimus “kõik on ilus, aga kust ikkagi see kasum tuleb?” jääb sageli vastuseta. Börsile minnes on see aga investorite esimene küsimus.

Seega igasugused reaalsed võimalused sotsiaalvõrgustiku turul midagi ära teha, on praeguse seisu juures ümmargune null ja kui Spinglo lähebki kunagi börsile, siis tema aktsiad saavad seal üsna ruttu õiglase hinna, mis on ligilähedane nullile. Sellest tulenevalt omab väärtust null ka võimalus osta Spinglo aktsiaid.

Teine konks on loomulikult vana hea püramiid, millest saab lähemalt lugeda siit (http://www.birdtribe.ee/public/BonusPlan_EE.pdf). Kokkuvõttes on tegemist „harju keskmise“ värgiga ehk mida rohkem liitujaid leiad, seda rohkem „boonust“ saad. Kuni luksusautode ja seifini, mis kulda täis. Kuna püramiidskeem on suhteliselt sama, mis kõigil ülejäänutel, siis ei hakka pikemalt peatuma sellel, miks püramiidskeemis osalemisel on rikastumisvõimalus väiksem kui lotot mängides. LHV foorumis selle teema läbilugemine annab vast ammendava vastuse, miks püramiidskeemi abil lubatav Ferrari jääb siiski autosalongi.

Pole vast suuremat mõtet puudutada ka Spinglo taga oleva Synkronice firma kahtlast tausta ja seltsimehi, sest tegijaid seal pole ja paljud on nendest tavalised püramiidiehitajad. Ehk Business as usual selles sektoris.

Ühesõnaga kõigile midagi, noorele investorile, kes kujutab ette, et tal on aasta pärast tuhandeid „Facebooki“ aktsiaid ja ÜLLE ADOBERG-MIKK-de sugustele veteranidele, kes saavad rahus oma püramiide ehitada.

Viimase isiku tõin eraldi välja tohutu suure tahtejõu (või lolli järjekindluse) tõttu selles sektoris, väike googeldamine näitab, et tegelane on nii Holy Tea, Kyäni, Kvantripatsite kui ka enam vähem iga teise pseudo ja püramiidskeemiga tegeleda jõudnud (kaasa arvatud loomulikult ka Spinglo suurimaid turustajaid siin). Vaadates teda, hakka või uskuma, et Alaska mustikad annavad tõesti imepärase energia.

Kuulsa filmi „The Social Network“, mis räägib Facebooki algusest, tunnuslause: „You don’t get to 500 million friends without making a few enemies“, võiks Spinglo konteksti pannes kõlada „You don’t lose 575 euros without losing common sense“.

21 Replies to “Spinglo – vanad trikid uues kuues”

  1. “Mõtle Facebooki peale, nüüd osta Spinglo optsioone” on retoorika mõttes bait-and-switch isegi, kui ta kriminaalsanktsioonide alla ei mahu. Õnnetuseks on inimaju sedasorti müügijutule ootamatult vastuvõtlik, vt. praiming.

    Muide, päris-Facebook’i IPO’t oodatakse järgmise aasta esimeses kvartalis. Kas sellesse mõistlik investeerida on, on päris huvitav küsimus nii eetiliste, matemaatiliste kui filosoofiliste tahkudega, aga ersats-Facebook’idest hoidumiseks peaks see täiesti arvestatav põhjus olema.

  2. Facebooki IPO puhul on suurimaks aruteluks olnud alati, kui palju FB tegelikult teenib ? Reklaami ja vahendusteenuste eest ta saab raha, kuid kui palju ? Samuti FB väärtuseks pakutud 50 miljardit dollarit on minu meelest kõvasti ülepakkumine, reaalselt jagaks selle arvu kindlasti 5-ega.
    Näiteks Telekaid, mobiile, kliimaseadmeid ja ei tea mida veel ( ka sõjatehnikat ) tootva Samsungi väärtus on 53 miljardit.
    FB ja Samsungi reaalvarade ja tulubaasi mitmekesisust vist ei maksa eriti võrrelda.
    Kuid eks näis, osa tõde selgub kindlasti siis kui nad oma finantstulemused teatavaks teevad ( mis on vajalik börsile minekuks ).
    Igal juhul mina FB aktsiaid pikkemaks investeeringuks ei ostaks, enne kui nad mingi reaalse tootega välja tulevad, mida pole võimalik ( tänapäeva tingimustes ) nii aastaga välja suretada ( nagu juhtus Orkutiga ).

  3. Enne artikli avaldamist võiks ennast kurssi viia,mis on mis?Mainite pealkirjas Spinglot,aga kohe ilutseb tegelikult Synkronice boonusplaan.See eksitab inimesi.Spinglo keskkonnaga liitumine on TASUTA!!Teine asi:Synkronice SPS -ide müük on juba 20 märtsil lõpetatud ja nende hulk oli lõpus juba 500 ja tuhat.Annate inimestele sõna otses mõttes valet infot.Ja üldse,tegelege sellega ,mis teid paelub,mis teie arvates on õige,millesse teie usute.Konkreetsete isikute mainimisega oleksin mina ettevaatlikum.

  4. Huvitav, huvitav Synkronice-i müüjad rääkisid mulle seda veel pool kuud tagasi. Kuigi tõsi ta ole, aastavahetusel räägiti, et mai – juuni peaks Synkronice olema Frankfurdi börsil. Mingil põhjusel seal nad ei ole….

    Kas nad on üldse avaldusegi sisse andnud ? Osad räägivad Londoni, teised Frankfurdi börsist üldse ( ehk saad täpsustada ja mingeid linke anda ? )

    Nii, et võta kinni. Samas kuluks sellise info juurde ära ka mõni ametlik viide, mõnele ametlikule leheküljele. ( mina seda leida ei suutnud ).

    Samas lubati ka väga soodsat internetikaubamaja, lausa selle aasta alguseks. Arvatavasti on see kaubamaja sama kaugel kui on Amway kaubamaja Eestis ……

    Teatud mõttes on terve selle Synkronice asja juures hea see, et see skeem kukkub hiljem ( pigem küll varem ) nii aasta kahe pärast kokku. Kui nad peaksid börsile saama ( mis on enam kui kahtlane ) saab aktsia üsna varsti oma reaalse hinna 0 ja arvatavasti on siis ka kõige lollimal selge, et sealt järgmist facebooki ei tule. Kui nad ei lähe siis selleks ajaks on ( aasta – kahe pärast ) kõik potentsiaalsed kergeusklikud juba ära värvatud ning uut raha pealevoolu ei toimu ( Synkronice toimib ainult uute liitujate rahakotti peal, mingeid teisi reaalseid teenimisallikaid ei ole ju ). Igal juhul lasevad omanikud selle põhja ja tõmbavad rahaga minema, hetkel kui asja ülalhoidmine muutub kulukamaks kui uute liitujate käest saadakse ühe kuu jooksul.

  5. tule taevas appi ütles:

    Mainite pealkirjas Spinglot,aga kohe ilutseb tegelikult Synkronice boonusplaan.See eksitab inimesi.Spinglo keskkonnaga liitumine on TASUTA!!

    Okei … ja kus see eksitamine on?

    Teine asi:Synkronice SPS -ide müük on juba 20 märtsil lõpetatud ja nende hulk oli lõpus juba 500 ja tuhat.

    Wesse ütles:

    Huvitav, huvitav Synkronice-i müüjad rääkisid mulle seda veel pool kuud tagasi. Kuigi tõsi ta ole, aastavahetusel räägiti, et mai – juuni peaks Synkronice olema Frankfurdi börsil. Mingil põhjusel seal nad ei ole….

    Veel põnevat uina-muinat saab lugeda nende veebilehelt:

    Some members have said that it was difficult to explain what SPS represents, however we are sure that this will not be the case with shares registered in London. Furthermore SPS represent profits in the cases promoted through Spinglo, but shares in the company also provide part of the profits generated outside the cases.

    The possibility of buying additional SPS besides the ones already included in the package, before these are turned into stocks, will of course be given.

    Muide, matemaatiku silmadega vaadates näeb see artikkel välja umbes niisugune, nagu üks korralik 1990ndate aastate neoonvärvides kiiskav veebileht kunstniku silmadega vaadates. Üldmulje on, et kari kodanikke üritab lihtsameelsetelt raha välja spinglida neile justkui-väärtpaberite müümise teel, mis aga tegelikult väärtpaberiteks ei osutu. Finantsinspektsioon võiks selle kohta midagi põnevat arvata, kui nad leiavad inimese, kelle silmad kukla taha ei lähe, kui ta loeb lauseid nagu

    -”The number of SPS is limited to 10,000 at 1.000 each.”

    tule taevas appi ütles:

    Annate inimestele sõna otses mõttes valet infot.

    See suur, et see esitine hõiskamine mitte millegi üle — ega see äkki ei olnud sissejuhatuseks katsele umbmääraselt ja käega lehvitades artikkel ketserlikuks ja tõsiusklikele lugemiseks kõlbmatuks kuulutamisele?

    Konkreetsete isikute mainimisega oleksin mina ettevaatlikum.

    Palju neid isand Voldemort’i suguseid siis Spingloga seotud on?

    Wesse ütles:

    Teatud mõttes on terve selle Synkronice asja juures hea see, et see skeem kukkub hiljem ( pigem küll varem ) nii aasta kahe pärast kokku.

    Muidugi ei ole kokkukukkumine midagi erilist või Synkronice’ile ainuomast.

  6. Konkreetsete isikute mainimisega oleksin mina ettevaatlikum

    Aga, näed, mina ei ole. Üks peamine siin müügiga tegeleja (või tegelenu?) on meie vana tuttav, kõikvõimaliku sõnniku ülesnoppija ja maaletooja, “pulberkulla”- ja maagilise maatriksi ja kvantripatsi-kaupmees Ainar Leppik…

  7. Püramiidskeemidel põhinevate mängude aeg- ajalt väljaujumise mõte on juhtida tähelepanu üldisele maksusüsteemile, mis teotseb täpselt samamoodi. Hüve koondub kuldsesse tippu ja krediidipõhise anunüümse ja katteta raha emiteerijatele kuulub kogu võimutäius.Mõnele ajalehepoisile võimaldatakse vahel miljonäriks saamist, et püsiks usk püramiidmaailma ainuvõimalikkusse.

  8. dig – Pidasin rohkem silmas seda, et Synkronice-ist ei kujune arvatavasti välja järgmist Amwayd, mis on teatavasti oma võrku püüdnud kergeusklike juba üle viiekümne aasta. Tema tegevus ( ja kahju ) piirdub vast mõne aastaga max.
    Samas eks nuputakse midagi uut välja – turg teatavasti tühja kohta ei kannata.

  9. Tean,et hetkel ei saa eelpool nimetatud 1000 ja 4000 SPS-i mitte keegi Synkronicega liituja.Enne 20 märtsit olid need arvud 500 ja 1000.Ei taha nõustuda ka väitega,et paari aasta pärast enam rahavoogu Synkronicele ei tule ja kõik kukub kokku.Kui Spinglo loob kliendibaasi,siis Synkronice sõlmib lepingud nende ettevõtetega,kelle kaupa hakatakse Spinglo klientidele realiseerima.Siin on tavalise võrkturunduse skeemiga olukord vastupidine,Algul kliendid,siis kaup.Kõik firmad hakkavad oma kasumist teatud protsendi maksma Synkronicele.Ei oskagi ette aimata,millist kasumit Synkronice saab juba üksnes Spinglo kaartide realiseerimisest.Nad tunnistavad ise,et sellise keeruka projekti käivitamine ei ole sujunud plaanikohaselt ja tähtajad on lükkunud edasi.Nüüd on uueks tärminiks 3,september.Muuseas Norras on lepingud sõlmitud juba üle 40 ettevõttega.Eestlased naga alati panevad ise oma skeptsismiga tõkked oma külluse voole ja pihuks ja põrmuks tambitakse kõik,kes julgevad teisiti mõtelda ja tegutseda,Elame ,näeme! Ega muud oskagi selle peale kosta.Ja nüüd marss sellega tegelema,mis teid paelub ja millesse Te usute.

  10. tule taevas appi ütles:

    Kui Spinglo loob kliendibaasi …

    Mida see Sinu maailmas endast kujutab? Mingisugust maagilist rituaali, mille käigus Spinglo monopoliseerib kliendid ära ja ükski teine turuosaline ei saa ühtki klienti, kui Synkronicele ei maksa?

    Kõik firmad hakkavad oma kasumist teatud protsendi maksma Synkronicele.

    Ja rannas ei saa enam jäätist müüa, kui ei ole metsalisele kümnist maksnud?

    … tõkked oma külluse voole …

    See on midagi “Saladuse” rubriigist.

    põrmuks tambitakse kõik,kes julgevad teisiti mõtelda ja tegutseda,Elame ,näeme!

    Ja komasid teisiti panna.

  11. 1.augustil selgub kõik, teistele 10 septembril.Rohkem süvememist Hr Allik, muidu võib kogu majandusteaduskonna tase saada tõsise hoobi.Nimedega oleksin ka ettevaatlikum kui taustauuringud on ebapiisavad.With best…

  12. Ma saan aru et müüakse mingi summa eest sisuliselt aktsia ostuoptsioone. Oleks loomulikult loogiline enne tehingu tegemist teha väike analüüs et aru saada mis nende optsioonide väärtus võiks olla. Sest kuidas sa muidu tead kas paketti müüakse sulle eriti soodsalt või näiteks 1000 korda kallimalt kui see väärt on?
    Selleks oleks vaja teada vähemalt:
    1) optsiooni strike ehk mis hinnaga siis oodataval hetkel selle aktsia kätte saab.
    2) aktsiate koguarv
    3) käive
    4) kasum
    5) varade hulk
    6) võlgade hulk
    8) prognoos palju käive ja kasum võiks lähiajal kasvada

    Kas kuskil on need andmed ära toodud? Kui jah, siis võiks keegi teadjam need ka siia postitada. Kui ostad auto, siis sa ju tunned huvi kas tegemist on sapaka, ferrari või mänguautoga aga ilma neid numbreid optsiooni kohta teadmata ei saa ju kuidagi teada millega tegemist on?
    Ilmselt hermeslane vihjab sellele et 10sept läheb firma börsile. Börsifirma kohta peaks need andmed juba lihtsalt kätte saadavad olema, siis võiks ka selguda kui kasulik tehing nende optsioonide ost oli. Muidugi, kui artiklis väidetu õige on, siis ilmselt lükatakse seda kuupäeva järjekordselt edasi.

  13. Santa ütles:

    Ma saan aru et müüakse mingi summa eest sisuliselt aktsia ostuoptsioone.

    Paistab, et nad üritavad säärast muljet jätta, aga millegipärast neid optsioone kangekaelselt teisiti nimetada. Tont teab, miks — võib-olla selleks, et Uue Kontsepti(tm)(r)(c) muljet jätta, võib-olla selleks, et need juriidiliselt siduvad ei oleks …
    Santa ütles:

    Selleks oleks vaja teada vähemalt:

    … võib-olla aga hoopis selleks, et säherdusi selgeid fakte olemas olla ei saaks ja segase umbluujutu ajamine legitiimne näiks.

  14. @dig: Selgus see, et veel kolm nädalat tagasi püüdis kelm XXX XXX*, kes on Syncronice- Spinglo maaletooja, mulle neid optsioone müüa. Ei ole siiani mingit internetikaubamaja jne. Kuid liituge kindlasti Spingloga ;))

    * 9. juuli 2014: nimi kaetud isiku seadusliku esindaja kaebuse alusel

  15. Spinglo on suure hurraaga välja kuulutanud veebilehe, mis on nii karmilt overhyped, et seda kontsentreeritud haipi saab üksinda pudelisse valada ja kergeusklikele maha müüa.

    Vasakul on menüü. Mitte ükski punkt ei tööta, sealhulgas “National landing page” (mis teadupärast ei ole menüüpunkt vaid featuur — oletatavasti on algaja veebimeister feature list’i kogemata menüüks vormistanud). Algajatele aktsiahuvilistele puhutakse vau-kärbseid silma mitteinformatiivse kuubikuga “Stockmarket index”, keskel troonib mingisugune juhuslik RSS-uudisvoog (loe: ilmselgelt ei ole Spinglol endal uudiseid ega osta nad ka kelleltki sisuteenuseid), kõige ümber on paksult upselli ja muid reklaame.

    Strawman ka: dig on kuri konkurent, kuna arendas omal ajal hot.ee’d. Peale selle ei ole dig kunagi veebi arendanud, ei tea, kuidas asjad käivad ning ei tunne meistriteost ära. Lõpuks on dig vanaaegses aktsiamõtlemise-mudelis kinni, kui arvab, et aktsiaindeksi-deltad on kasutud, kui nende küljes ajaperioodi märgitud ei ole.

  16. Artikli Hakka ise selgeltnägijaks ja teisi oktoobri lugusid alla on keegi spämmirobot postitanud rämpsufiltrisse kinni jäänud kommentaari, mis on nii jabur, et tasub Spinglo veerus avaldamist. Originaalis on ka YouTube’i link.

    Youzzers – The Social networking Swiss Made

    What is it special about Youzzers?

    It is a hybrid and innovative social network, both professional and
    interactive social network- which protects privacy- users are solely responsible for their own information and can control all contents they
    publish; once deleted, an account or content is indeed removed.

    Youzzers is a powerful tool on real time news; it is used to publish important news in the
    entire world in just seconds; an interface visible by all,
    which is especially dedicated to real time news. Each
    news feature is 160 characters long.
    Youzzers provides advanced tools for sharing information and learning about the entire
    world; it gives the users’ the possibility to access our “Online e-learning” (Free Easy way).

    Our objectives :

    Be the first social network that effectively protects users’ personal information.
    Become a brand for an unique social network platform.
    Be the new reference int he social media environment.
    Inform and provide knowledge through a worldwide social network.
    Create more interaction at a worldwide level and personal and professional development.

    Our mission :

    Make Youzzers the ideal reference place for our users.
    Provide tools that improve daily life in sharing information and learning about our planet.
    Place the users in the heart of the action so that they can change their environment without waiting for others. “You” of Youzzers being the key of our development and interactions

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga