Teoloogid korstna otsas tuuldumas

Pildil kujutatud korsten tuulutab hästi.
Pildil kujutatud korsten tuulutab hästi.

Peapiiskop Põdra teemas on puhkenud tulised vaidlused teoloogia üle. Kuna sinna need päris hästi ei sobi ja diskussioon on liiga läbi põimunud, et tavalisi aedikuid kasutada, olgu teoloogide tuulutamiseks siinne lõim.

Teema pealkirja eest täname Oakrocka.

Tähelepanu! Tarandikus võib leiduda trolle. Söötmine omal vastutusel.

599 Replies to “Teoloogid korstna otsas tuuldumas”

  1. Lisan veel juurde, et kristlaseks olemise määrab peaasjalikult teod ning meelsus. Mitte eriti see, kelleks ta ennast nimetab. Sellest on palju juttu näiteks Jakoobse ja Johannese kirjades.
    Fašismi kohta veel seda, et sellega käib kaasas veel see marurahvuslik moment.
    Maivele seda, et see valge hobuse jutt oli mul nalja pärast, mis sai alguse sellest, et Oakrock tahab kellegi pettumusi nautida. Ja siis kirjutasingi pettumistest. Kummaline, et mõned tahavad väga teiste pettumisi näha. Kui keegi jookseb trammi peale ja trammikuks nina alt kinni pannakse ja kodanik pettub, pole minu arust küll selle üle ilus rõõmustada.
    Marve! Joosep oli ju positiivne selgeltnägija, et majanduslikult halbu ja paremaid aegu ette nägi. Selle järgi joonduti ja Joosep ennustas õigesti. Mitte nii, nagu meie maal, kus seletati, et majandsuskriisi ja tööpuudust ei ole, kuigi oli.
    KV ! Ole pai ja selgita, mida tahtsid öelda? Miks kadestada?

  2. Andres ütles:

    Miks kadestada?

    Legend räägib, et kuldid rukkis proovivad hästi vaiksed olla.
    Aga ega ma palgafilosoofidele pahaks panegi, kui nad selles osas kultidele silmad ette annavad. Kui keegi ajakirjanduses esineja spetsialistiks vms sildistatakse, näib see olevat põhjenduse otsimine udumöga avaldamiseks.

    Joosep oli ju positiivne selgeltnägija, et majanduslikult halbu ja paremaid aegu ette nägi. Selle järgi joonduti ja Joosep ennustas õigesti. Mitte nii, nagu meie maal, kus seletati, et majandsuskriisi ja tööpuudust ei ole, kuigi oli.

    Meie ajakirjandus oli ka positiivne selgeltnägija, kui ta majanduskriisist jahuma hakkas. Alguses räägiti küll Eesti oma majanduskriisist ja põhjendati Pronkssõduriga. Numbrid ei näidanud siis veel midagi.
    Loodetavasti päästis taoline selgeltnägemine mitu inimest ennast lõhki laenamast.

  3. KV! Kahjuks ei saa ma ikka veel aru, et mida Sa selle kultidega seotud jutuga öelda tahad? Millega filsoofid silmad neile ette teevad?
    Pronksõduriga seosesolevat majadnduskriisist olen kuulnud, kuid
    nende seostega pole ise tegelenud. Ja eks majanduskriis hõlmab ju paljusid riike, ka neid, kus pronssõdurit ei teisaldatud. :)
    Aga eks õigeid ettenägijaid on alati olnud.

  4. Selgelt tuleks vaadata seda, miks majanduskriis tekib. Näitena toodud Joosepi loos algaski asi sellest, et kõigepealt konstrueeriti vaarao unenäo järgi plaan näljahäda tekkeks ja siis hakati seda näljahäda tegelikkuses ellu viima. Loos on juttu ka rahast. Aga, et EL-i rahandust juhitakse kullastandardi põhimõtetest lähtuvalt, siis selles võib ju viga peitudagi. Ega,s kuld süüa kõlba. Üldse oleks targem sisse viia deebet-i põhine rahasüsteem.

  5. Joosepi looga on piibli järgi nii, et Joosep omandas vangis olles teatava unenäoseletaja kuulsuse. Ja varsti nägi vaarao unenägusid paksudest ja lahjadest lehmadest. Ning teda huvitas, et mida see unenägu peaks tähendama. Ja siis talle teatatigi, et vanglas on üks unenäoseletajakuulsusega mees.
    Kas see oli lavastus, mis ma selle peale ikka kostan… Aga lavastusi on muidu loomulikult palju, rohkem kui me arvata oskame.
    Meenub veel prohvet Taaniel, kes seletas unenägusid, perioodil, kui teistel ja kohalikel kuulsatel selgeltnägijatel oli see kanal justkui saatuslikult suletud.
    Kui prohvet Karl Reits hüüdis enne enamlaste sissemarssimist meie Tallinna turu peal: “Häda tuleb!!!” polnud see kindlasti lavastus. Ateistlikud kommud lasid Reitsile hiljem kuuli pähe.

  6. Unenägusid võib ju seletada mitut moodi. Lahjad ja rammusad lehmad võivad tähendada näiteks erinevaid arvamusi suuremas ja väiksemas grupis. Aga kõik targad ja ennustajad jäid uskuma ÜHE MEHE juttu. Lahja pistis rammusad nahka, ilma et ise oleks kosunud. Nii ka tänapäeval. Kult rukkis ka ootab, et keegi selle rukki maha külvaks, siis saaks tema maiustada.

  7. Kõike saab selatada mitut moodi, aga kui mõnest ettenägelikkust unenäost ja selle mingitpidisest seletamisest on kasu, ju siis on hästi seletatud. Vähemasti nii häst, et on kasu. Eks igal nähtusel on sümboolseid seletamisvõimalusi palju ning kõik on kõiges, kuid oluline on ehk see, et mida meile miski info või sümbol mingil konkreetsel juhul annab. Või see, mida mingi jutt annab. Võimalik, et paljusid nähtusi ja unenägusid ei tarvitsegi kiirustatult seletada- neid võib võtta nii, nagu need paistavad. Kui sõnum tuleb, siis ta tuleb, kui ei tule, pole vaja vägisi seletada.
    Piibli järgi on unenäoseletamine lihtsalt kuskilt kõrgelt antud. Väga võimalik, et see anne võib ka kaduda ning alati tellimuse peale ei toimi. See on nagu loomingiga, et mingil ajal ei ole.
    Keda pead tarkade ja ennustajate puhul silmas, kes jäid ühe mehe juttu uskuma? Kas Joosepit? Või Tanieli? Valitseja küsis seletust, mitte selgeltnägijad. Kas iga valitseja tark on, on omaette küsimus. Valitseja , kes lasi Tanieli kaasagseid selgeltnägihaid , kel oli blokk ees, hukata, oma tapmistegevusega tarka muljet ei jätnud.
    Ma ei saa sellelst kuldi ja rukki jutust siinse teemaga seoses ikka aru, ju olen selle allegooria ehk unustanud.

  8. Andres ütles:

    Ma ei saa sellelst kuldi ja rukki jutust siinse teemaga seoses ikka aru, ju olen selle allegooria ehk unustanud.

    Kuulab nagu kult rukkis – on selline rahvapärane ütlemine inimese kohta, kes teiste juttu vaikselt pealt kuulab ja ise sõnagi ei lausu.
    Vahest veidi vanapärane.
    Aga sobib minu arvates hästi praegusaja palgaliste filosoofide positsiooni kirjeldamiseks.
    Marxid ja Maod ajalooks saanud, ajalugugi ära lõppenud – võiks nagu omalt poolt ka midagi arvata, et mis toimub.

  9. Ega see palgaliseks filosoofiks saamine nii kerge polegi. Mitte nii, et lõpetad ülikooli filosoofia alal ja siis helistad mingisse firmasse: “Mis oleks , kui ma teile filosoofks tuleksin, kas teil filosoofi vaja on? Kui palju pappi saaks…?” Nojah, filosoofia õpetakaks võib kuskile gümnaasiumisse saada, ja eks see kõlab uhkelt. Lähed seltskonda, saunapeole, haiglapalatisse ravile, ja kui ametit küsitakse, vastad: “Olen filosoofia õpetaja.” Kõlab ägedasti! mõni kukub ehmatusest laua alla, või saab naerukrambid. Täitsa mürtsiti? mütsiga! Tee järgi…:)
    Aga tegelikult ma mõnda niisugust tunnen. Kena ja delikaatne persoon.

  10. Olen Andrese jutuga põhimõtteliselt nõus, et kõike saab mitut moodi seletada. Antud Joosepi loost sain mina küll aru, et vaarao kutsus kõigepealt kõik oma targad ja ennustajad kokku, aga keegi ei osanud midagi tarka kosta. Võimalik, et ei tahtnud võtta vastutust.Viimses hädas tuli siis joogikallajate ülemale meelde, et vangitornis istub üks heebrea noormees, kes seletas unenägusid, mis ka täide läksid. Toodigi Joosep kohale ja tema polnud teps mitte suu peale kukkunud. Mis tal ka kaotada oleks olnud? Öeldakse, et julge hundi rind on rasvane. Aga see fenomen, et jäädakse uskuma ainult ÜHE MEHE juttu on ju laialt levinud.

  11. Oakrock. Neil imetlusväärsetel listidel ringi kolades nähtub, et sina jagad neid mineviku asju päris hästi. Kui sa nüüd võtaksid ikkagi vaevaks ja loeksid selle iidse Joosepi loo tähelepanelikult üle, kas ei tekiks analoogia kaasaegse majanduspoliitikaga. Ei tasu takerduda detailidesse. Mina väidan jätkuvalt, et paljud meie probleemid on nimelt neis minevikumüütides kinni. Inimpsühholoogia pole nihkunud. Sõlmpunktiks on Kaini-Aabeli lugu. Sellest hargnevad väga paljud mõttekujundid tänapäeva.

  12. @marve:

    kas ei tekiks analoogia kaasaegse majanduspoliitikaga

    Ei teki. Ainuke seos tekib seoses inimese ajukääbikluse ja mõtlemisvõimetusega ja nii läbi kogu teadaoleva ajaloo.

    Sõlmpunktiks on Kaini-Aabeli lugu. Sellest hargnevad väga paljud mõttekujundid tänapäeva.

    Kain ja Abel ei puutu asjasse, mõttekujundite muutmiseks tuleks religioonid kehtetuks kuulutada ja asendada need humanismiga! Religioonist viisil, millest kristlased aru ei saa.

    A.H. Tammsaare „Sic transit….“ Kool ja usuõpetus

    lk.68: … sest kristliku kiriku ajalugu tõendab, et rohkem on kristlane uskunud kuradit ja tema käealuseid – nõidu, kui jumalat või tema ingleid.

    Lk.70: Reformeeritud kiriku pooldajate veritöödele olevat ometi üks mõjuv vabandus: need pooldajad olnud sedavõrd demokraatlikud, s.t. harimatud, et nad ise neid inimesi, keda nad nõidadena või millegi muuna hukanud, tõepoolest paharetlasteks pidanud, kuna aga katoliku kiriku võimukandjad sedavõrd haritud olnud, et nad ühtegi paharetti ega jumalat ei uskunud, ei seda, mida nad rahvale õpetasid, ega ka seda, mille pärast nad tuhanded ja miljonid tapatalgule läkitasid. Nemad talitasid täie teadmisega ainult otstarbekohaselt ja oma kasu silmas pidades.

  13. Sa arvad, et Joosep polnud suupeale kukkunud, aga teine ja peamine seisukoht on, et tal oli unenäoseletamise anne.
    Oakrockile seda, et on ka teised väljendid: Kes minevikku ei mäleta elab tulevikuta. Aga ma tean, et mingeid tegelasi, kes nimetavad igasugust ajaloohuvi mingiks kinnijäämiseks. Pean seda piiratud sektantluseks, põgenemiseks iseenda eest.
    Tegelikult on ka piiblijuttudel ka suur kirjanduslik väärtus. Kuid väljamõtlemise teema on omaette. See sõna “väljamõeldis” seletab ennast ka ise.
    Teemadega on alati nii, et keda ei huvita, võib mitte kuulata, mitte lugeda.
    Jah Marve! inimene on suueresti samasugune nagu muistegi.
    Vaevalt, et tänapäeva inimene üldse targem on kui enne. Mingeid teadmisi on rohkem, teisi teadmisi aga vähem. Ning tarkus ja teadmised on erinevad asjad. Tänapäeval on maailm justkui harituim,kuid ikka peetakse sõdu ja tehekase muid idiootsusi.
    Piiblis on üks Koguja raamat, kus väidetakse, et kõik see mis praegu on, on juba olnud enne. Et midagi uut pole Päikese all.

    Ega Sa Oakrock ei ole nendest parem, keda Sa ajukääbikuteks sõimad.
    Eks see Oakrocki jutt ja tema seisukohad ole teada. Kui mõni taaskordne faktiviga eriti silma torkab, siis nimetan. Mõningaid asju, mida oen nimetanud, pole mul mõtet enam kordama hakata. Silma torkab taas psühholoogilije viga, kus räägitakse teiste eest, näiteks kõikide kristlaste eest ja kõikide kristlaste
    kohta. Ka seda, et millest nad Oakrocki meelest aru ei saa.
    Ja milelks sildistada üldse inimesi.
    Minu arust oli Tanmmsaare eriti andekas kirjanik, kuid tema üheks veaks oli see, et ta seletas usuajadest tüütuseni pikalt, saamata sellele pihta.
    Kas keegi on uskilik või kristalne, seda saab otsutada tegude järgi. Mõni ei räägigi Jumalast, kuid tal on kristlik meelsus.

  14. Ah, et nüüd siis Tammsaare. Mis te arvate tema luigelaulust ehk Põrgupõhja uuest Vanapaganast? Minu arust on protüübid võetud täpselt VT loost, kus Iisakil ja Rebekal sündisid kaksikvennad Eesav ja Jaakob. Eesav on otsekui meie Kalevipoeg või siis Põrgupõhja Jürka. Jaakobist sai pettuse läbi pärija ja pani aluse nn jumala-rahvale. Kaval-Ants seega. Eesavlased sobiks hästi eestlaste- esiklaste esivanemateks.Legende sellest ,et me oleme valged juudid, on mitmeid. Te soovite hirmsasti, et teile jääks õigus ja viimane sõna . Nii on raske arutleda.

  15. @Andres:

    Kes minevikku ei mäleta elab tulevikuta.

    Tuleb mäletada õiget ajalugu, seekord võetuna kristlikust allikast! http://piiblikursus.advent.ee/.....eema_id=68

    Kõige tõenäolisem on, et just hüksoslaste valitsuse ajal ülendati Piibli kirjelduse kohaselt Joosep vaarao lähimaks meheks ja “valitsejaks” üle kogu Egiptusemaa. Piibli teatud ajavihjed, samuti ka jutustus, et hobusega veetavad vankrid anti Joosepi käsutusse, kui ta oma ametisse astus, viitavad sellele (vt. 1.Ms. 41,43; 46,5.; 47,17). See, et Joosep, olles oma päritolult semiit, võis tõusta nii kõrgele positsioonile, on arusaadav, kuna Egiptust valitses tollal Joosepiga sarnase semiidi päritoluga rahvas.

    Ajaloos kutsutakse seda rahvast hüksoslasteks, milline nimi on neil olnud juudi ajaloolase Josephuse ajast alates (esimesest aastasajast m.a.j.). Tema seletuse kohaselt tähendab see nimi “ rändkarjakasvatajate kuningat”, aga egiptlaste hieroglüüfide tõlgendus osutab, et see nimi tähendab õigupoolest , “võõraste maade valitsejat”. Hüksoslaste kuningad valitsesid Egiptuses 150 aastat. Selle rahva valitsuse aega tuntakse Egiptuses võrdlemisi vähe, sest egiptlased olid pärast nende välja ajamist hävitanud kõik nende poolt püstitatud mälestusmärgid. Nad pühkisid ära nende nime ja hävitasid põhjalikult kõik neisse puutuva. See mida neist teatakse, on pärit ühest kirjutisest, mis egiptlaste hävituskirest hoolimata on säilinud.

    Mõningate hüksoslaste kuningate nimed viitavad nende semiidi päritolule, kuna teised jälle olid oma päritolult indoeurooplased. Idapoolsel delta-alal olevast Avarise – nimelisest pealinnast valitsesid nad Egiptuse ja Lääne – Aasia maakondade üle.

    Muutus siiski toimus. See toimus Thebas, ülem – Egiptuses ühe kohaliku valitseja ülestõusuga hüksoslaste võimu vastu; tema alustas vabadusvõitlust. Ülestõusu eest maksis Theba valitseja Sekenenre oma eluga. Arvatavasti sai ta surma võitluses. Tema vigastatud pealuu on välja pandud Kairo muuseumis. Ta kaks poega Kanos ja Ahmos jätkasid võitlust, kuni saavutasid võidu ja kihutasid hüksoslaste valitsejad maalt välja.

    Ahmos, üks vabadusvõitluse rahvussangareist jutustab oma hauakirjutises, et on saanud kuningalt 19 orja palgaks maale osutatud teenete eest. Nendel orjadel olid semiidi nimed ega ole ka võimatu, et mõned neist olid heebrealased. Ühe nimi oli Tamasja, mida võib kõrvutada Amasja nimega 2. Aja 17, 16.

  16. @marve:

    Minu arust on protüübid võetud täpselt VT loost, kus Iisakil ja Rebekal sündisid kaksikvennad Eesav ja Jaakob

    Andrese vastuses on osaline vastus ka Teile. Hüksoslased olid lambakarjused, kes olid kirjaoskamatud. Lugema ja kirjutama õppisid nad Egiptuses. Palun ärge toppige igale poole VT. Ajaloolise allikana on see väärtusetu!

    Vanast Testamendist hulga vanemas Indo Euroopa religioonis, mis on kaudselt semiitide VT aluseks on vennakesed olemas. Kreekas dioskuurid ja Lätis Dieva deli (Dievsi pojad). Kõige tuntumad on sumeri Enki/Ea ja tema vend Enlil. Need tohmanid kaklesid omavahel nii, et karvad lendasid!

    Jaakobist sai pettuse läbi pärija ja pani aluse nn jumala-rahvale

    Juudid ei ole jumala rahvas! Nende religioon on laenatud Egiptusest ja Sumerist/Babülooniast (babüloonlased võtsid sumeri religiooni üle!) Millise jumala valitud nad on, laenatud jumala?

    Te soovite hirmsasti, et teile jääks õigus ja viimane sõna

    Ma tahan, et ajalooline tõde võidaks ja kristlik religioon kuulutatakse kuritegelikuks, mis ta tegelikult on. Käsuõpetus kehtib, hoolimata 1948 aastal kirikutegelaste poolt korda saadetud kuriteost – piibli sisu muutmisest. Põhilised käsud mida rikutakse on – sa ei tohi valetada; sa ei tohi tappa. Teoloogide sonimine mõrvamisest on armetu.

  17. Põrgupõhja uus vanapagan on äge raamat. Kangesti eluline.
    Aga ega Sa seda ei aja segi Kaval Antsu ja Vanapaganaga.
    See valge juudi jutt pole ka vist alusetult levinud. Marve! kes soovib, et talle jääks viimane sõna ja õigus?
    Kes siis ei tahaks õiget ajalugu mäletada, aga kes ütleb, et just tema ajalugu on see õige. Aga eks aeg toob mõnegi asja päevavalgele. Näiteks mitmeid punastepoolseid kuritegusid ei nimetata fašistide tegudeks. Ma ise üldsegi ei arva, et Oakrockil on seda õiget ajalugu pakkuda. Vähemasti varajasemate mõttevahetuste põhjal. Meelde tuleb, kuidas Oakrock nõukaaega kiitis. Seda ma tõesti ei taha enam kuulata, ajab südame pahaks.
    Huvitav, kus kohast Oakrock selle pika jutu, postituses 566, maha kirjutas? Ma ei küsi seda selle pärast, et ise seda lugema hakkaksin.
    Mina ja vist ka Marve ei arva nii, et VT. ei võiks näiteid tuua, et see pole ajalooliselt väärtuslik. Kui Oakrock ei taha seda lugeda, keegi ei sunni. Ja seda Sa Oakrock vist tead, et Sa ei ole meie õpetaja.
    Et kristlik religioon kuulutataks kuritegelikkuseks , on arusaamatu mõte. Aga mul on hea meel , kui kommunism on korduvalt kuritegelikuks kuulutatud. Ja et Venemaal, Kuubas ja mujal sellest ka lõpuks aru saadakse.
    Kristluse kuritegelikuks kuulutamisel pole ideed, sest kristlus on globaalse armastuse õpetus. Kui asja sisust aru saada.
    Eks seda käsuõpetuse kehtimise ja 1948 aasta juttu ole siin enne ka loetud. Arvamust on ka avaldatud.
    Hea on mitte valetada, aga Oakrocki- poolne huupi esitatavad faktid ja otseselt valed piiblitõlgendamised on ka valetamine. Kui Oakrock loeks veel kord Pauluse kirjad läbi, valetaks ta ka Pauluse kohta ehk edaspidi vähem.
    Aga mingisuguste raamatute mõju alla jäämine pole naljaasi.

  18. @Andres:

    Meelde tuleb, kuidas Oakrock nõukaaega kiitis.

    Võrreldes praegusega oli see lausa paradiis!

    Huvitav, kus kohast Oakrock selle pika jutu, postituses 566, maha kirjutas?

    Aadressis on kirjas piiblikursus.advent.ee. Selliseid asju ei kirjutata, selleks on copy/paste!

    Ja seda Sa Oakrock vist tead, et Sa ei ole meie õpetaja.

    Meil oli ainult üks isa, suur juht ja õpetaja – Suur Lenin, aga tema on kahjuks surnud!

    Kristluse kuritegelikuks kuulutamisel pole ideed, sest kristlus on globaalse armastuse õpetus

    Kui tapmist ja valetamist armastuseks nimetada, siis on see tõesti armastuseõpetus!

    käsuõpetuse kehtimise

    Seda ütles Teie kallis Jeesus mäejutluses, et käsuõpetusest ei kao ühtki tähekest, enne kui kõik on sündinud. Jeesus tuli käsuõpetust täitma!!!!

    Oakrocki- poolne huupi esitatavad faktid ja otseselt valed piiblitõlgendamised on ka valetamine

    Tõestage seda! Piiblit on inimestele vaja sama palju, kui seale sadulat!

    Kui Oakrock loeks veel kord Pauluse kirjad läbi, valetaks ta ka Pauluse kohta ehk edaspidi vähem

    Jeesuse järgijad olid surnumere kirjarullide autorid, kes nimetasid Paulust “valede pritsijaks!“ Kahjuks hävis Jeruusalemma kirik 70 aastal, nii leviski maailmas see nõme valede õpetus!

  19. Päris naera teid kohe. Oakrock ütles, et religioonid tuleks kehtetuks kuulutada ja asendada need humanismiga. Aga mina ütlen, et siis saab humanismist religioon või õieti on juba saanud. Kui valitseb ebajumalakultus , saab igast ismist religioon. Raiud lohel ühe pea ära , kasvab kolm uut asemele. Õiget ajalugu pole olemas. Igaüks väänab seda vastavalt oma vajadustele. See pikk loeng hüksoslastest ja teistest ei loe midagi, kui asja mõte jääb ähmaseks. Jaakobist sai jumalarahva esiisa , sest nad mõtlesid sellise jumala välja, kes õigustab pettust, salakavalust ja tüssamist. Ebaseaduslikkuse legiteerimist.See on küllaltki levinud praktika ka tänapäeval. Midagi ei muutu, kui ei muutu inimesed. Sõimamisest, halvustamisest ja süüdistamisest pole kasu,kui ei arutata põhjuste üle, miks inimesed on sellised.

  20. Oakrock ütles:

    Meelde tuleb, kuidas Oakrock nõukaaega kiitis.

    Võrreldes praegusega oli see lausa paradiis!

    Nõuka-aeg oli heaoluühiskonna varasem mudel, primitiivsemal tehnoloogilisel tasemel.
    Paradiis on heaoluühiskonna algmudel. Pole ime, et juudid paradiisist välja visati, kui nad lapsi tegema õppisid. Enne olid kõik ainult miskised seksuaalid.

    Kristluse kuritegelikuks kuulutamisel pole ideed, sest kristlus on globaalse armastuse õpetus

    Kui tapmist ja valetamist armastuseks nimetada, siis on see tõesti armastuseõpetus!

    Ühtlasi oleksin ettevaatlik kõigi õpetuste suhtes, mis globaalset armastust kuulutavad. Hiljuti surnud ajaloo vaim hoiatab.

    Piiblit on inimestele vaja sama palju, kui seale sadulat!

    Hobusele ikka on sadulat vaja?

  21. Nõukaajaga assotseerub mulle esimese hooga küüditamine, repressioonid. Genotsiid samuti. Aga mida siin vaielda.
    Oakrock, kas see kopitud tekst on adventistide oma?
    Sa Oakrock ära mängi lolli, Lenin oli värdjate värdjas, eriline pervert ja kurjategija. Muide , selle aluse eest oleks mind omal ajal Pagari tänavale kohvile kutsutud.
    Kuid ajupesu jõul hakaksid teda omal ajal paljud ülistama. Mäletan kuidas klassijuhataja tundide viisi Leninist pläägutas. leksin võinud püsti tõusta ja uksest välja minna. Aga see on tagantjärgi tarkus.
    Uues Testamendis pole pole valetamist ja tapmist armastuseks nimetatud.
    Käsuõpetuse kehtimise teemal ma ei hakka kümnendat korda seletama.
    Olen Oakrocki piibliga seotud fajtivigu juba parandanud, aga mida ma neist ikka lõputult korrutan.

    Jah Marve, nähtused saavad iseenese vastandiks. Nii on juhtunud ka sageli sotsalismiga.
    Ka ateistikel kommunistidel oli oma jumal, püha tempel, pühad raamatud, isegi kolmainsuse mõtlesid välja. Ja laulud on ka väga halleluujatavad: “Armas Stalin sa töörahva geenius, nii laulis puuraidur lõkketule ees…” Või “Kui tõuseb tasumise äike, kõik ahned koerad laiali, kuid selle pärast paistma ei jää päike…”
    “Kuldne põli on me lastel, päevast päeva laulavad.
    Helge õnnetähe paistel , hea on elu meie maal.”

    Jah Märt, nõukaajal käis suur paljakskoorimine. Isegi tippsportalasi ja rahvusvahelsite muusikakonkursside võitjaid kooriti paljaks. Jäi vaid au. Rahvas elas peaasjalikult peost suhu.
    Palgast ei elatud ära. Kroonus ja vanglas võidi nälgida. Ja kes invaliididest ja haigetest hoolis.

    K-V! Sadulat ikka vaja. Sadulseppadel ju tööd on.
    Ja mulle hakkas see kuldi jutt meeldima. Siga on ju tark loom.

  22. @marve:

    Päris naera teid kohe.

    Kes pärast naerab, naerab paremini!

    Kui valitseb ebajumalakultus , saab igast ismist religioon.

    Ei, Te eksite! Ebajumalakultus tekkis NL ajal kommunistidel, tavainimesed olid vabad! Lugege Delfi usuteemade kommentaariumit.

    Õiget ajalugu pole olemas. Igaüks väänab seda vastavalt oma vajadustele.

    Sama on ka õiglusega!

    Jaakobist sai jumalarahva esiisa , sest nad mõtlesid sellise jumala välja, kes õigustab pettust, salakavalust ja tüssamist. Ebaseaduslikkuse legiteerimist

    Selle pärast on juudid neetud, kuna ei käitu käsuõpetuse kohaselt. Judaismiga tuleks tutvuda, mitte piirduda tänapäeva sionismiga, mis juudi rabide jaoks on ketserlus!

    Midagi ei muutu, kui ei muutu inimesed

    Ja ei tea kuidas kristlus inimesi muutnud on? Andres on hes näide ajupestud usklikust. Mustakuuemeestel puudub ju moraaliõpetus? Mis imeloomad on kristlikud väärtused, millest pasundatakse?

    Jumalateenistuste teleülekanded tõstavad juuksed püsti pähe: jumal on nagu kärnane krants, kellele käsklusi jagatakse: tee seda, tee teist, tee kolmandat! Puudub isegi elementaarne viisakus – palun tee. Kõlab ilusamini, kas pole!

  23. @Märt:

    Kunagi kirjutasid, et 1970ndtel polnud NSVL’s inimestel puudusi piisava raha pärast. Olid siis üldse elus?

    Elus olin, aga ei mäleta eriti! Märksõna Delfi ja e24 majandusartiklite kommentaarid! Fantastilised infoallikad.

    Jälle kavalad küsimused? Minu isik ei anna ikka rahu?

  24. @Andres:

    Sa Oakrock ära mängi lolli, Lenin oli värdjate värdjas, eriline pervert ja kurjategija

    Suur isa, juht ja õpetaja!

    Uues Testamendis pole pole valetamist ja tapmist armastuseks nimetatud

    Miks kirikuõpetajad sõja vastu (seal ju mõrvatakse süütuid tsiviilisikuid) sõna ei võta?

    Käsuõpetuse kehtimise teemal ma ei hakka kümnendat korda seletama

    Minul on õigus, Teie eksite!

  25. Oakrock ütles:

    Uues Testamendis pole pole valetamist ja tapmist armastuseks nimetatud
    Miks kirikuõpetajad sõja vastu (seal ju mõrvatakse süütuid tsiviilisikuid) sõna ei võta?

    Ega Euroopa riiklike armastuskultuste edendajad Tsetseenia sõja vastu ka eriti sõnakad olnud.

    Hobusele ikka on sadulat vaja?
    Jah on küll.

    Siga ja hobune on targad loomad mõlemad, seal on ainult lühikesed jalad.
    Laulusalm ütleb, et kui sadulaid tehakse, ju neid on ikka kellelegi vaja.

  26. Oakrock ei saanud nüüd öösel ka rahu. Käsuõpetust pooldad.Need mõtted seal on igati positiivsed, kuid neid ei saa käskimise, hirmutamise ja sundusega kellelegi kohustuseks teha. Kas see on juhus, et tapmisega on tegelenud ka need, kes Sina ei tohi tappa käsku jutlustavad?Arvan, et igal inimesel peab plema vaba valik ja otsustusõigus. Põhiline viga mida tehakse on vastastikku üksteise süüdistamine, karistamine, hukkamõistmine,tapmine, kättemaks. Teri üritatakse sõkaldest eraldada ikka inimeste peal. Ei soostuta ümber hindama uskumusi, mõttemalle, tõekspidamisi. Meie kultusruumis ikkagi piibli põhiseid.See on tänapäevani enim tõlgitud, trükitud ja levitatud kirjasõna, mida väga paljud peavad ainuõigeks jumalasõnaks. Oma usuga nad kogu aeg reanimeerivadki kuradit. Ka Eesti omariiklus on täielikult ülesehitatud piiblipõhiselt.Esimese isesesvuse perioodil olid 99% inimestest kirikuga seotud, 85% luterlased. Taasiseseisvudes jätkati samalt viljakalt pinnalt. Õnneks nõukogulik ateism tegi korrektiive.Lenin, Stalin ja kõik teised pühad isad etendasid väga täpselt vanatestamentlikku jumalakuju. Süsteem sai sedavõrd laiaulatuslikult toimida üksnes tänu inimeste andunud usule. Diktaatorid ise ei tapnud ega piinanud ju kedagi. KÕIK toimis vastavalt käsu õpetusele.Küüditamise ideegi pärineb piiblist. Kõigepealt küüditati Aadam ja Eeva, hiljem ka Kain.

  27. Õiglust võiks vaadelda analoogiliselt nn kosmoloogilise printsiibiga, kus ükski osa ei ole teistest erilisem või erilisemal positsioonil. Õiglus tähendab seda , et igal inimühikul on õigus olemas olla ja toimida vastavalt oma parimale arusaamisele asjadest. Mis ei välista omavahelisi kokkuleppeid, dialooge ja muud suhtlust. Pooldan ana-arhiat, s.t. iga inimene on võimeline ise enda üle valitsema ja teistega hästi läbi saama.

  28. @Märt:

    kas tead näiteid mõne toiduaine hinnast ja tolleaegsetest palkadest?

    Mania grandiosnik tõi näite õllehinnast, mis oli midagi 30 kopikaga, rohkem ei tea. Ta on vahel veel hindu meelde tuletanud, ma ei ole tähele pannud.

    Kommentaariumis väideti, et NL ajal kuulus Eesti lääne kultuuri mõju alla, mis oli ka mujal NLis teada. Eestlastele oli vaadatud natuke alt üles. Sel ajal hoiti ka eestlaste rahvuskultuuri ja vanu pühapaiku (hiied), mis olid riikliku kaitse all.

    Eesti Vabariigi ajal ei oma eesti rahvuskultuur tähtsust. Alles tehti Maardu mõisa territooriumil asuvas hiies lageraiet (NL ajal oli kogu hiie territoorium riikliku kaitse all, nüüd ainult imeväike osa)! Me oleme odavate palkadega allhankemaa, mis Brüsselist paistab nõmeda provintsina!

  29. @marve:

    Oakrock ei saanud nüüd öösel ka rahu

    Te pole midagi kuulnud loosungist „magades saledaks!“ Vaatasin meie prominentide pilte ja avastasin, et talje kadumine on väga jube nähtus.
    Ärkasin tänu piduliste kojutulekule, kes kiljusid kõva häälega, nagu siga tapetaks! Meie nn. „vaidlus“ on nii igav ja mittemidagiütlev, et und see küll ära ei vii.

    Need mõtted seal on igati positiivsed, kuid neid ei saa käskimise, hirmutamise ja sundusega kellelegi kohustuseks teha

    Usukommentaariumis on üks kommentaator (äähhh 25.06.2011 11:55, ka teiste nimede all), kes väidab, et.
    Kui keegi tahab Jumalat uskuda, võtta vaid piibel ja lugeda ning mõtiskleda. nimeliste organisatsioonide tõlgendused piiblist on lausa ohtlikud ajupesud inimteadvusele. Jumal ei ole ajupesu ega tõlgendus vaid kõikdele kes viitsivad pühakirja lugeda. ei ole vaja pasundada enda ees, mida on arvanud üks poolik ja plekiline meel Jumalaste tõlgendusest.
    Sest kui piiblis on:kes väidab et tunneb Jumalat ja ei ole plekitu ega veatu kui Poeg, on valelikud. Kui nüüd sellised valelikud juhivad teist samasugust on tulemus ajupesu ehk Jesuse sõnul:kui pime juhib pimedat, siis mõlemad auku kukuvad.
    Veatu meel tunneb Jumalat, kui selleni ei jõuta, puudub usk ja Jumala tundmine. nimelistele ususüsteemidele allumine ja kuulumine ei ole meeleparanduis vaid valitud elustiil ja see ei vii mitte Jumalale lähemale, pigem kaugemale, kuna on end puuri suletud ja aju pestud teatud stiili järele.

    Uurija, juurija 25.06.2011 08:44
    Piiblis on kümme käsku, mis tegelikult on eetikanormide põhialus. Kui elataks nende käskude järgi oleks maailm palju parem. Kahjuks ei suudeta ja paljud ei saa mõnegi järgi elatud. Ei pea olema usklik, et neid kümmet käsku oma elu alustalaks võtta. See on eetika…..

    Ei soostuta ümber hindama uskumusi, mõttemalle, tõekspidamisi. Meie kultusruumis ikkagi piibli põhiseid. See on tänapäevani enim tõlgitud, trükitud ja levitatud kirjasõna, mida väga paljud peavad ainuõigeks jumalasõnaks

    Ülaltoodud kommentaaride valguses ei ole kristlastel jumalaga mingit pistmist

  30. Ei tea mitu korda Oakrock isiklikuks minnes ila ajab, et Andres on hea näide ajupestud kristlasest. Mina pole siin usku kuulutanud ja oma usutunnistust esitlenud. Nii et palun ära minu usutunnistustesse oma nina enam topi! Arutleda ja kirjutada saab ka sildistamatult. Sildista siis, kui oled selle jaoks minult loe saanud.
    Ja ajupesu teemal püüa palun esialgu endaga hakkama saada, enne kui teiste kallale lähed!

    Eks sõja vastu on ikka kristlased sõna võtnud. Aga juttu oli sellest, et Uus Testament sõda ei propageeri. Ja see on ju ka üldteada, kes natukenegi kristlikke põhimõtteid teab.

    Marve! Natuke teisiel teemal seda, et huvitav, et vabariigi ajal oli ka Sinu jutu järgi kristlik õpetus üldomaksvõetutud. Aga kummaline, et see vihatud nõukogude okupant suutis meie rahvast
    nii palju mõjutada, et usklikuksolemist peeti üsna laialt häbiasjaks.
    Nii et ühelet poolt visati usklikke koolidest ja töökohatdest välja; kuid uskilkke üle irvitas ka pööbel. Loomulikult mitte kõik.
    Aga ega eestlased nii eriti kristlased polnud ka vabariigiaegu, kui
    võrrelda näiteks leedukate või venelastega.
    Aga see on muidugi õige, et erinevate siltide all aetakse sageli samat idelooogiat.

  31. @marve:

    Õiglus tähendab seda , et igal inimühikul on õigus olemas olla ja toimida vastavalt oma parimale arusaamisele asjadest

    Õigluse mõiste 20 saj lõpul 21 sajandil võib kokku võtta ühe lausega: õiglus on nagu lõdva püksikummiga püksid litsaka naise jalas, kukuvad ära kui vaja! Õiglusega on samuti: vastavalt vajadusele, olenevalt, kes võimul on. Te ülehindate inimest, kes on tegelikult algelise looma tasemel. Tema motoks on: süüa, sigida ja toidujäätmeid väljastada.

    Sümpaatsem suhtumine õiglusse oli antiikajal: http://et.wikipedia.org/wiki/%C3%95iglus Antiigist pärit klassikaline lähenemine seostab õiglust inimese õiguste ja kohustustega. Sealt ka nõue suum cuiqe – õiglaselt toimima tähendab anda igale inimesele “oma” ehk millele tal õigus. Sel ajal ei seostatud õiglust inimese (või ühiskonna) heaoluga. Õiglus kujutas endast eelkõige negatiivset väärtust, mis ei lubanud ligimesele kurja teha s.o. “tema osa” ehk tema sotsiaalsest staatusest tulenevaid õigusi keelata. Selle üle, kas need staatused ja õigused ka ise õiglased on, ei vaieldud aga pea kunagi, see jaotus oli lihtsalt “antud”.

    Pooldan ana-arhiat, s.t. iga inimene on võimeline ise enda üle valitsema ja teistega hästi läbi saama.

    See suhtumine lähtub ju New Age luulutustest. Ei kõigele inimlikule, elagu loomalikkus. Moraal, eetika – milleks? Need ju segavad vabadusi nautimast.

    Mis ei välista omavahelisi kokkuleppeid, dialooge ja muud suhtlust.

    Milline dialoog ja suhtlus on sellise loomaga võimalik?

  32. @Andres:

    Mina pole siin usku kuulutanud ja oma usutunnistust esitlenud

    Tarandikus olete Te oma usku pidevalt peale surunud ja mind alandanud!

    Sildista siis, kui oled selle jaoks minult loe saanud.

    Palun alandlikult luba sildistada.

    Eks sõja vastu on ikka kristlased sõna võtnud.

    Ei ole kuulnud, pigem õnnistatakse mõrvarlikke sõjakäike!

  33. Ma ei ole oma usku peale surunud ega alandanud. Aga see, et iseenese omadusi teistele kaela määritakse ja oma mõõdupuuga mõõdetake, on väga levinud. Tekste loetakse sageli kiiruga ja vertikaalselt. Paljusid ei huvita tekst, vaid see, et mis eesmärgiga on midagi kirjutatud. Ja viimase osas eksitakse liiga sageli.
    Ei anna sildistamisks loa!!! Nii et ma ei taha seda ajupesu ja kristlase juttu enam lugeda.
    Rooma paavst, Ema Theresa ja teised on ikka alanud sõdade puhkemiste ajal taunivalt sõna võtnud. Ja see, mis on Uues Testamendis kirjas, see on teada ning avalik.

  34. OAKROCK, kui on igav ja mittemidagiütlev, miks sa siis osaled ja nii närvi lähed? Kes sulle niiväga haiget on teinud, et inimestesse sedavõrd halvasti suhtud? Ma ei vaidlusta, et inimkvaliteet on väga madal, aga sellel peab ometi põhjus olema. Te ei taha selle üle mõtiskleda, aina lahmite süüdistusi.

  35. @marve:

    kui on igav ja mittemidagiütlev, miks sa siis osaled ja nii närvi lähed

    Sest Te jätsite vastamata minu küsimustele!!! Teie suust tuleb ainult kristlastele omast keerutamist.

    Mustakuuemeestel puudub ju moraaliõpetus? Mis imeloomad on kristlikud väärtused, millest pasundatakse?

    Kes sulle niiväga haiget on teinud, et inimestesse sedavõrd halvasti suhtud?

    Natuke ülevalpool tõin välja uudise, kuidas kristlik värdjas vägistas 14 aastase tütarlapse ja ta põlema pani. Kuidas peab siis sellistesse suhtuma?

    Ma ei vaidlusta, et inimkvaliteet on väga madal, aga sellel peab ometi põhjus olema.

    Selle põhjuseks on moraaliõpetuseta kristlus, mis toodab ajukääbikuid. Kõik nad peavad ennast ju jumala väljavalituteks, hoolimata oma kuritegelikust käitumisest. Paluvad kirikus andeks ja uusi kuritegusid sooritama.

    Te ei taha selle üle mõtiskleda, aina lahmite süüdistusi.

    Mida annab mõtisklemine? Tühjad sõnad, samased kirikus väljaöeldavaga. Delfi kommentaariumist paistab välja, et ateistid on tunduvalt moraalsemad kui usuhullud kristlased.

  36. Me räägime üksteisest mööda. Ma olen küll end lasknud ise ristida, aga pole osalenud mingis kristlikus koguduses. Ei kuulu mitte mingisse organiseeritud liikumisse. Nõustun täielikult sinu seisukohaga küsimuses,et mis on need kristlikud väärtused, millest räägitakse. Ka mina pole aru saanud.Moraalist kõneldes arvan ikkagi, et iga inimene peab õppima ise vastutama ja valikuid tegema.Pealesunnitud moraalinormid töötavad vastupidiselt. Inimesed eemalduvad üksteisest. Jääb ainult vihkamine ja võimetus.Mida täpsemalt annab ette võtta, kui mõttemõlgutus ei sobi?

  37. @marve:

    aga pole osalenud mingis kristlikus koguduses. Ei kuulu mitte mingisse organiseeritud liikumisse

    Ei usu seda, Teie mõttemaailm on usust rikutud.

    Nõustun täielikult sinu seisukohaga küsimuses,et mis on need kristlikud väärtused, millest räägitakse

    See on põhiküsimus inimestele, kes kaitsevad kristlust. Vastus on olnud siiani ainult tühi sõnamulin!

    Moraalist kõneldes arvan ikkagi, et iga inimene peab õppima ise vastutama ja valikuid tegema.

    Selleks ongi koolides vaja õpetada humanismi kursust, mitte toppida koolidesse usu- või ka usundiõpetust!

    Defining ‘Humanism’ http://www.humanism.org.uk/humanism
    Roughly speaking, the word humanist has come to mean someone who:
    trusts to the scientific method when it comes to understanding how the universe works and rejects the idea of the supernatural (and is therefore an atheist or agnostic)
    makes their ethical decisions based on reason, empathy, and a concern for human beings and other sentient animals
    believes that, in the absence of an afterlife and any discernible purpose to the universe, human beings can act to give their own lives meaning by seeking happiness in this life and helping others to do the same.

    Kristlastel on jumal nagu nagi, kuhu külge nad kõik enda nõmedused riputavad. Ei näe mingit isiklikku vastutust!

    Pealesunnitud moraalinormid töötavad vastupidiselt

    Humanist allutab ennast meeleldi moraalinormidele, see teeb elu lihtsamaks. Põhimõte „ära tee teisele, mida sa ei taha, et sulle tahakse“ on tuntud üle kogu maailma ja sellel ei ole mingit seost ei judaismi ega kristlusega, vaid see on tunduvalt vanem!

    Jääb ainult vihkamine ja võimetus.

    Lugege kommentaare usu artiklite all. Ainukesed, kes kõiki vihkavad on kristlased!

  38. Olen juba enne korranud, et kivi võib pähe kukkuda ja selle tagajärjel võib lolliks minna ükskõik kes: kristlane, ateist, makaronipuurija, kuutõrvaja, fekalist, peaehitaja, portfellita minister, skeptik, pendlimees, kes siganes.
    Nii on ka vägistajatega. Aga Oakrock vist ei saa sellest aru kunagi.
    Oakrockile oleks kasulik osaleda nendes teemades, mida ta valdab ning ohjab, kus ta ei libiseks ega valguks hirmsasti laiali.
    Ära Oakrock pahanda! aga kas Sa psühhiaatri juures ka vahel käid? See pole häbiasi.

  39. Kutsud seda tühikargajat appi. Vanasti kutsuti isakest tsaari appil. Hale !!!
    Kunagi hoidis Martin Vällik natuke soliidsemat joont. Aga see Dig on oma trollijutiga täiesti ära pööranud. Võib- olla joob liiga palju, nähes õhus igasugseid kuradeid, trolle.Soovitaksin talle ka psühhiaatri juurde minemist!
    See kivi pähekukkumise jutt oli selle kohta, et kristlane võib ka lolliks minna. Ma ei mõtelnud seda Oakrocki kohta, vaid nende kristlaste kohta, kes on ära pööranud.
    Et Sinu haledat hüsteeritsemist leevendada, siis ma võin Sind edaspidi mitte arsti juurde soovitada. Aga kui Sa samas vaimus jätkab, soovitab seda kindlasti keegi teine.
    Kunagi Oakrock seletas, et ta on nii arenendud, nagu keegi siin maapeal rohkem areneda ei saakski. Ja sellise arenguga käitutakse nii. Arenenud isik ei solvu ja ei hakka õenarre appi kutsuma.
    Kes Sind käsib siis Lenini kohta sihukest mõtlematut idioodi jutti ajada. Kas kell on 25 aastat seisma jäänud???

  40. Ma ei taha enam Oakrockiga kirjutada. Ise ei alusta Kui ta ise kirjutab, siis vastan võib- olla, punktini, kui ta hakkab jälle hüsteeritsedes appi hüüdma. Nii siis Oakorock, hüvasti sedapuhku jälle. Ma ise Sinuga dialoogi ei alusta!
    Jah Marve, muidugi on hea kõigest ise aru saada. Ka moraali sisust, mitte masinlikest keeldudest- käskudest.
    Ent laste kasvatamisel ei jõa kindlasti alati neid õndsaid hetki oodata, mil ise aru saadakse. Selgitada tasub, aga igal hetkel pole aega.
    Ka koolis on omad normid. Kui õpetaja jõuab, võib ta selgitada, aga igakord pole aega, ta ütleb vaid: ” Meil nii ei tehta…”
    Ametiasutustes pannakse tänapäeval asi kiiresti paika: Kui ei meeldi, siis kõndigu minema. Tööleping lõpetatud ja peale lõpparvet enam arvele ei tilgu.
    Religioonidega seoses on tegelikult häid käitumisalaseid soovitusi, juhised. Väga häid. Näiteks see, et pole mõtet teise silmas pinda näha, kui oma silmas palki ei nähta. Budsim soovitab näiteks teisi mitte kahjustada.
    Aga mis toimub maailmas, on ju teada.
    Ma ei vaidle vastu, et neist ei võiks ise aru saada. Paljud pedagoogilsied ja ühiskondlikud reeglid ongi religioonidest maha kirjutatud. Vahest ka need arusaamad, mida ma enda leiutisteks peame.

  41. @marve:

    Minu mõttemaailm olla usust rikutud. Huvitav millisest?

    Te olete piiblis küünte ja hammastega kinni. Vastuse leiab Marve infoväljast. Teie lemmikraamatuteks on ju kõnts!

    #54 marve 28. juuni 2011 kell 14:06
    Mina usaldan kõiki tekste ja muid infoallikaid, mis vastavad minu arusaamisele ausast, õiglasest, armastavast ja harmoonilisest maailmast. Märt, kui sa nõuad konkreetselt, siis nimetaksin Piiblit ja Neale Donald Walsch-i Jutuajamised Jumalaga. Eriti viimane oli minu jaoks vabastav. Aga neist mõlemast on raske aru saada ja seostamine jumalaga võib eemale peletada. Mis puutub mõjutamisse, siis ma olen piisavalt põikpäine, et ise endaga hakkama saada.

    #25 marve 25. juuni 2011 kell 11:59
    Jumalast juttu tehes tuleb mõista, mida me jumalaks nimetame. Vanas Testamendis jääb võim ikka ebajumalale, kuigi Moosest juhendatakse jumalat usaldama.Jeesuse puhul saab ühendus jumalaga teoks, aga isand Paulus muudab selle jälle ebajumala teenimiseks.Ebajumal valitseb teiste üle ja jumal valitseb enda üle.Kõike omaks tunnistades ja vaenlaste vorpimist lõpetades saab enda piire laiendada, teadvust avardada ning avada.

    Ülaltoodu segatuna New Age luulutustega näitab, et meil ei ole millestki rääkida. Religioonist aru saamiseks tuleb teada originaalreligiooni seisukohti, mitte haledaid koopiaid.

    Teadmiseks, Jeesust ei ole sellisel kujul kunagi elanud, on segu müsteeriumiusundi jumalatest ja Apollonius Tyanast.

  42. Oakrock, kulla inimene, ma pole milleski küünte ja hammastega kinni. Mulle on nimetatud raamatud lihtsalt sobinud, et maailma asjadest aru saada. Võrdlen nimelt kõike just praeguse maailmapildiga ja teen omad järeldused. Kas oled JJ raamatuid lugenud, et neid kõntsaks nimetad? New Age-ist ei tea ma kahjuks midagi.Originaalreligioonidest pole ka kuulnud. Mulle kõlbavad ka haledad koopiad nagu sina ütled. Kuid sulle pole ka see suur tarkus hästi mõjunud, kui oled nii vihane ja sallimatu. Ise teisi sallimatuses süüdistades. Pole olemas absoluutset tõde siin relatiivses maailmas. Ikka viljast tuntakse puud.Kui muutud ise paremaks, armastavamaks ja tolerantsemaks, pole oluline kuidas selleni jõudsid. Igale oma. Jeesuse sellisel kujul elamist nagu piiblis, ei usu ka mina. Asi põhimõttes, mitte mingis üksikisikus. Nii elasid paganad- maa inimesed, kes tundsid sidet planeedi ja kõiksusega. See on hoopis teine elukvaliteet, millest meie oleme valgusaastate kaugusel.Kuid kõik on ainulaadne inimlik kogemus ja saab taas korda.

  43. @marve:

    Võrdlen nimelt kõike just praeguse maailmapildiga ja teen omad järeldused.

    Võrdlusmoment puudub. Võiksite huvi tunda eesti vanarahva tarkuste vastu, see oleks tunduvalt kvaliteetsem teave!

    New Age-ist ei tea ma kahjuks midagi.

    Ometi propageerite seda umbluud!

    Originaalreligioonidest pole ka kuulnud.

    Jaan Puhvel „Võrdlev mütoloogia“ Ilmamaa Tartu 1996.

    Kuid sulle pole ka see suur tarkus hästi mõjunud, kui oled nii vihane ja sallimatu.

    Ei salli harimatust ja rumalust. Sellised inimesed on maailmas liiga palju kuritegusid toime pannud.

    Pole olemas absoluutset tõde siin relatiivses maailmas.

    Traagiline on kui inimene naudib nõmedaid valesid ja levitab neid.

    Kui muutud ise paremaks, armastavamaks ja tolerantsemaks, pole oluline kuidas selleni jõudsid

    Selle aluseks on ainult moraal ja eetika.

    See on hoopis teine elukvaliteet, millest meie oleme valgusaastate kaugusel

    Elu kvaliteedi kujundab inimene ise, olles 2 jalaga maapeal. Lenneldes jaburates utoopiates pole kvaliteedi leidmine võimalik!

  44. Mis selle Oakrocki sünniaeg on? Jasoniga ta eeldatavatsi sama tegelane pole, kuigi on arvatud.
    Ta käis vist ühes klubis kunagi midagi piiblist seletamas. Ja arvas, et ta oli eelmises elus mingi kõva olija.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga