Inimese kognitiivsete võimete ja alternatiivmeditsiini vahelistest seostest

Loo autor on Sven Toom, kelle essee on osa MTÜ Eesti Skeptik liikmeks astumisest.

Põhjusteks, miks inimesed valivad terviseprobleemide lahendamiseks alternatiivmeditsiini, nimetatakse enamasti kultuuripärandit, kogemusi teadusliku meditsiini ebaefektiivsusest ja inimeste madalat haridustaset.

On tõsi, et kultuur sisaldab hulgaliselt ravimeetodeid ja on inimesi, kellele piisab mõne ravimeetodi usaldusväärsuse kinnituseks sellest, et seda on kasutatud aastatuhandeid (pole oluline, et loodetud tulemusteta) või et seda on aktsepteerinud “kompetentsed” isikud (vanavanemad, nõiad).

On tõsi, et ametlik meditsiin ei ole võimeline ravima kõiki haigusi ja neidki haigusi, millele on olemas ravi, ei suudeta erinevatel põhjustel (näiteks inimeste geneetilised erinevused) ravida sajaprotsendiliselt.

Samuti on tõsi, et madal teadmiste tase ei võimalda inimestel moodustada piisavalt kvaliteetset arusaama tegelikkusest ja muudab nad sõltuvaks endast “pädevamatest” inimestest. Kuigi kõik eelnev on tõsi, ei kirjelda see peamist põhjust, miks inimesed otsustavad kasutada alternatiivmeditsiini “teenuseid”. Selleks peamiseks põhjuseks on inimeste mõtlemisvead (kognitiivne defitsiit).

Peale sündimist (aga ka enne) saab inimene (ka teised bioloogilised olendid) füüsilisest ja sotsiaalsest keskkonnast informatsiooni ja selle põhjal kujunevad välja baasteadmised (nn. core knowledge). Nende põhjal loob ta lahendusmeetodid erinevate eesmärkide saavutamiseks. Enamasti 10.-12. eluaastaks kujuneb välja realiteedi testimise süsteem (vaatlus ja selle põhjal tehtavad järeldused), mille abil ta võrdleb oma teadmisi tegelikkusega, näiteks kontrollib, kas talle teiste inimeste poolt antud maailma kirjeldusele on tegelikus maailmas olemas vastav seisund.

Teiste inimeste maailmakirjeldus võib olla tõene või mitte. Kui peaks juhtuma, et teostub teine võimalus ja maailmakirjeldus ei ole tõsi ja järelikult on vale, on valetatud tahtmatult või tahtlikult (räägitakse, et nii olevat kunagi juhtunud; mitte küll siin Eestis aga kusagil Austraalias ja väga ammu). Tahtlikul valetamisel on olemas intentsioon ehk kindel eesmärk. On võimalik, et selleks on teiste inimeste ekspluateerimine (millel on ka kaunis nimi “tünga tegemine”), mille all mõistetakse ebaõiglast või eelnevale kokkuleppele mittevastavat vahetustehingut.

Vahetustehingute üks liik on raha vahetamine kauba (nii materiaalse kui ka immateriaalse) või teenuse vastu. Kui tehingu osapool A teeb osapoolele B ettepaneku teatud tasu eest ravida osapool B mingist haigusest terveks ja A-l puuduvad ravimiseks vahendid (A teab seda, aga B ei tea), võib julgelt väita, et A eesmärgiks on saada B ressursid enda kasutusse B-le mitte midagi vastu andes. See kahjuks väga levinud “tehing” on nii ebaõiglane (kasu saab ainult A) kui ka kokkuleppele mittevastav. Sellise interaktsiooni tagajärjeks on: A-l on rohkem raha, B-l on vähem raha ja alles on ka haigus, mille ravimine on edasi lükkunud, mida võib-olla ei ravitagi, mis võib progresseeruda ja halvimal juhul lõppeda isegi letaalselt.

On mõistetav, miks väga noored inimesed on kergesti mõjutatavad. Neil ei ole veel piisavalt haridust ega elukogemusi selleks, et vastu võtta kvaliteetseid otsuseid. Kuid see, miks arenenud tööstusriikide kõrgelt haritud elanikud, kellele on kättesaadav teaduslikul tõendusmaterjalil põhinev meditsiiniteenus, on nii hämmastavalt kergelt sugereeritavad, tundub esmapilgul paljudele vastuoluline. See on põhjustatud sellest, et enamasti ollakse teadlikud otsustusprotsessi lõpptulemusest, kuid mitte lõpptulemust kujundanud faktoritest. Vastuolu kaob, kui vaadelda seda, kuidas toimub inimajus andmetöötluslik protsess. Otsustamisprotsess võib toimuda teadvuses (kontrollitav ja analüütiline) või automaatselt st. toimub ilma inimteadvuse osavõtuta või mõlemas paralleelselt. Milline variatsioon neist domineerib, sõltub konkreetsest indiviidist ja olukorrast.

Analüütiliseks mõtlemiseks konstrueerib inimene endale mentaalse mudeli tegelikkusest nn. representatsiooni maailmast. Maailma mudel võidakse luua faktide või tõekriteeriumitele mittevastava informatsiooni põhjal ja see mõjutab otsustusprotsessi kvaliteeti. Teine lõpptulemust mõjutav tegur on otsustusreeglite ehk loogika kvaliteet; näiteks see, kas otsustamise aluseks võetakse kontrollitud faktid, mis on mitte ainult tõesed, vaid ka olulised olukorra hinnangul.

Automaatne andmetöötlus toimub erinevates inimaju allsüsteemides, mis ilma inimese teadliku osavõtuta ja mitmesuguste lähteandmete põhjal teevad otsuseid näiteks selle üle, milline on inimese vererõhk, südame löögisagedus või veres sisalduvate hormoonide kontsentratsioon. Automaatne (intuitiivne) protsess on ka inimese (samuti teiste bioloogiliste olendite) paljunemiskäitumine ja alalhoiuinstinkt.

Paljud automaatselt toimuvad protsessid on olemas kõigil bioloogilisitel olenditel, näiteks paljunemine ja sisekeskkonna homöostaasi säilitamine. Nende poolest on sarnane nii mikroob kui ka inimene. Aga omadus analüütiliselt mõelda erineb nii erinevate liikide vahel kui ka liikide siseselt oluliselt. See, kumb protsess domineerib, määrabki lõpptulemuse. Arsti poolt pakutav ravi võib olla pikaajaline ja ebameeldiv protsess, mille tulemus ei ole ette kindel ja millele mõeldes võib osadel inimestel tekkida ebameeldivaid emotsioone, mis võibki olla intuitiivse otsuse põhjuseks minna mõne alternatiivmeditsiini praktiseerija juurde. Nõid aga (kes teab, et on inimesi, kes usuvad seda, mida on meeldiv uskuda) reklaamib oma ravi kui kiiret ja efektiivset. Kui sellisel ravil ongi mingi efekt (parimal juhul platseebo või iseeneslik paranemine), on see lühiajaline või ebamajanduslik ja raviprotseduuri on ikka ja jälle vaja korrata (mitte küll meditsiinilistel, vaid majanduslikel põhjustel).

Eelnev annabki vastuse sellele, miks inimesed võivad teha täiesti vastandlikke otsuseid selles suhtes, milliseid meetodeid kasutada enda ravimiseks.

Oskuslik manipuleerija stimuleerib jõuliselt potentsiaalses ohvris latentset või mingi haiguse mõjul aktiveerunud enesealalhoiuinstinkti. Viitab patsiendi tõsisele olukorrale ja võimalikule isiklikule katastroofile. Seejärel aga pakutakse välja tasu eest võimalust olukorra patsiendile soodsaks lahenduseks. Ja siin pannaksegi patsiendi kognitiivsed võimed proovile. Need, kellel domineerivad automaatsed otsustusprotsessid ja teadlik analüütiline mõtlemine ei korrigeeri seda, teevad refleksiautomaadile iseloomuliku otsuse kasutada manipuleerija teenust. Eriti iseloomulik on see, et isegi eelnev enda või teiste kogemus sellest, et antud “raviskeem” ei tööta, ei korrigeeri valikuid. Kavatsuse säilitada tervis teostamine ebaõnnestus vale täidepanekustrateegia valiku tõttu, mis ongi puuduliku andmetöötlusliku protsessi tulemus.

See, et automaatsed protsessid domineerivad, on ilmne olukordades, mil otsustuse aluseks võetakse pigem kuulujutud kellegi edukast ravimisest nõidade poolt, kui analüütilist mõtlemist eeldavad statistilised andmed. Primitiivset otsustamist soodustab ka nõidade poolt pakutava ravi väidetav lihtsus ja kiirus. Siin kehtib aga vana põhimõte: see on liiga ilus, et olla tõsi.

Ära kasutatakse ka vigu assotsiatiivses mõtlemises. Väide, et punased joogid tõstavad vere hemoglobiinisisaldust või et inimene peaks sööma ainult toitu, mis on pärit tema sünnikodu lähedalt (on täpsustamata, kui mitme kilomeetri raadiusest), või see, et juba keskajal kasutati kuppude panekut ja aadri laskmist ravimeetoditena (põhjustavad aneemiat ja alatoitumust), ja see on tõestus nende efektiivsusest, on tüüpilised vead.

Eelkooliealine laps õpib, et materiaalsed olendid on olemas sõltumatult inimteadvusest, et neil on asukoht ruumis, et on olemas elutuid ja elus olendeid, et on olemas elutute asjade poolt põhjustatud sündmusi ja elusolendite poolt põhjustatud sündmusi ja mille poolest need erinevad. Kui need baasteadmised füüsikast, bioloogiast ja psühholoogiast moodustavad valesid assotsiatsioone, võib tekkida usk üleloomulikku. Võib tekkida usk, et kodumasinatel on oma tahe, et veel on mälu (psüühika omadus, kasutatakse homöopaatias), et mõtte jõul on võimalik ümber paigutada või töödelda esemeid (psühhokineesia) või et psüühilised protsessid võivad elada iseseisvat elu ilma materiaaalse kehata (kummitused). Meditsiini ajaloost ja eri rahvaste kultuurist leidub palju näiteid selle kohta, kuidas ravimiseks kasutatakse üleloomulike jõudude abi. Näiteks võib väita, et kivitüki sees on ravivat energiat, mis seda kaasas kandes (sõrmuses, ripatsis) kandub üle tema kandjasse. Mõned parandajad väidavad, et nad puudutuste, küünalde, lõhnade ja värvide kaudu siirdavad patsienti armastuse energiat ja sellega on võimelised ravima näiteks erinevaid nakkushaigusi. Loodetavasti sisestavad nad armastuse energiat valikuliselt ja see energa ei anna jõudu näiteks tuberkuloosibakteritele või soolestiku parasiitidele. Seni siiski ei ole veel suudetud seda ravivat energiat mõõta ei kvalitatiivselt ega ka kvantitatiivselt ja inimkonna lisanduvad teadmised viivad meid üleloomulikke nähtusi sisaldavast maailmavaatest järjest kaugemale.

Alternatiivmeditsiinis on laialdane väärarusaam kõige loodusliku kasulikkusest ja kõige kunstliku (vähemalt kaks tähendust: inimese poolt toodetu või näiliselt loodusliku) kahjulikkusest. Selline arusaam on primitiivne. Kui me jooksime looduslikku, puhastamata vett, siis hakkaksid väga lühikese aja (hiljemalt mõne nädala) möödudes plahvatuslikult levima erinevad nakkushaigused. Kui me ei kasutaks nende ravimiseks inimese poolt sünteesitud ravimeid, siis tõuseks elanikkonna suremus järsult. Samuti võib tappa looduslik madal õhutemperatuur, kõrge õhutemperatuur, päike, kuivus, liigne niiskus, naturaalne nikotiin, oopium ja “kuldsest, päikese käes küpsenud teraviljast” valmistatud alkohol. Toidulisandid, konserveerimine ja pakendamine on muutnud toiduaineid oluliselt hügieenilisemaks ja säästnud palju inimelusid.

Selleks, et konkreetses situatsioonis hinnata loodusliku või kunstliku kasulikkust või kahjulikkust, läheb vaja analüütilist mõtlemist.

Üleloomulikesse nähtustesse uskuvatel inimestel võib olla sama palju teadmisi bioloogiast ja füüsikast kui alternatiivmeditsiini mitte uskuvatel inimestel, aga ainult üleloomulikku uskuvatel on veel lisaks paralleelne arusaam vaadeldavast nähtusest. Nad võivad muu hulgas uskuda, et haigusi põhjustavad erinevad hingede maailmast pärit olendid, kuri silm võib nakatada koolerasse, et haigustel on psüühilisi omadusi nagu tahe, teadmised või mälu.

Kuigi kraanivee potentseerijad, bioväljade korrigeerijad ja sms sõnumi teel ravijad määratlevad teadlast kui haigete vaenlast, kes takistab inimeste otseteed õnnele ja ikka veel (aastal 2011, Euroopas) on inimesi, kes usaldavad manipuleerija mittekontrollitud “tõendusmaterjali”, on teadus ja sellega lahutamatult seotud skeptiline mõtlemine põhjustanud vaieldamatu muutuse paremuse suunas. Ja õnneks on skeptilise mõtlemise meem osutunud nii elujõuliseks suhtes alternatiivmeditsiini meemiga ja paljundanud ennast nii laiaulatuslikult, et see protsess on pöördumatu.

Austusega,
Sven Toom

Käesoleva referaadi maht on liiga väike, et käsitleda inimeste mõtlemisvigu või alternatiivmeditsiini põhjalikumalt. Loogikavigadest võiks vabalt kirjutada vähemalt sama mahuka raamatu kui Rotterdami Erasmuse “Narruse kiitus”. Hoidun ka tegemast liiga suuri üldistusi, sest tean, et iga inimese otsustusvõimet peab analüüsima eraldi. Pean oluluseks juhtida tähelepanu faktoritele, mis teevad alternatiivmeditsiini olemasolu võimalikuks ja sellest tulenevalt vajadusele tõsta inimeste teadlikkust. Peamiselt olen soovinud väljendada oma suhtumist antud temaatikasse, ja see on järgmine:
inimestel, kelle elufilosoofiaks on

naabril ilus auto hoovis,
seda ärandada proovin!
ja et sest ei tõuseks kära,
lähen tapan naabri ära!

teha võimalikult raskeks teostada oma kavatsusi. (Vabandan Kitzbergi ja tema Tiina ees).

59 Replies to “Inimese kognitiivsete võimete ja alternatiivmeditsiini vahelistest seostest”

  1. Pole võimalik lahendada probleeme samal arukuse tasemel, mis need lõi.
    Albert Einstein

    ..
    To: grusiin: Ei! minu kommentaari puhul pole tegu “lihtsalt ära-panemisega”. Pigem väldin väitlust mis paratamatult, piltlikult väljendades, kujuneb viljaterade külvamisega kivikaljule.

    Esialgu mõtlesin, et pole mõtet “kodanik grusiinlase” (sugu teadmata) kriitikale vastata aga peale põgusat tutvumist “Skeptikuga” otsustasin veidi kirjutada.

    Terviku tegelikku olemust mõistmatta jätab hr. Vällik kalakarikatuurile viidates (vt. eelmist postitust) väga sarnase mulje endast.
    Tõsi ta ju on … hr. Vällik on endale suutnud palju tarkusi selgeks teha – Mis on ju väga tore!
    Loodetavasti hr. Vällik ei peatu oma tõeotsingutel ning jätkab väsimatult seni kuniks tervist jätkub.
    Sellise hoiakuga ja kiidulauluga näiteks analütilisele mõtlemisele, “tervele loogikale”, teadusele ja toidulisanditele jms. ei erine härra Vällik mitte sugugi tema enda poolt kritiseeritud nö. teadusvaldkondade esindjatest ehk “posijatest”.

    Olen ise juba nõukaajal (umbes 25 ja + aastat tagasi) kokku puutunud eriliste võimetege inimestega kes tavainimeste mõistes tegelevad silmamoondamisega või (tsiteerides hr. Vällikut) “JAMAGA”.
    Muide ka Eestis tegeleb juba aastaid teatud grupp sarnase tehnikaga (vt. youtube: http://www.youtube.com/watch?v.....r_embedded).
    Kui samal teemal Youtube’s täiendavalt edasi otsida siis nendel klippidel kuulutatakse, et see tehnika on Venemaa teadlaste poolt väljatöötatud kui eriliselt unikaalne tehnika.
    Tõsi on vaid see, et tegemist on vaid väga kitsa valdkonnaga tervikust.
    Tuleb tunnistada, et Venemaa on erinevalt läänemaailmast selles valdkonnas väga kaugele jõudnud aga see pole mitte sugugi nende tehnika…
    …Nad on hr. Vällikule sarnaselt vaid ühte valdkonda tervikust arendanud mille tulemusena kujuneb enamusele planeedi elanikest vildaksa arusaam.
    Aastaid tagasi puutusin kokku selle valdkonna “tundjatega” kes on võimelised manipuleerima mitte ainult inimmeeltega vaid ka füüsilise kontaktita esemeid, sh. inimesi, nagu tennise palle näiteks vastu seina lennutama.
    Analoogset tehnikat kasutavad ka “ime-jutlustajad” kus nende poolt Jumala väega “Õnnistatud Hingesi” langeb nagu loogu. Vaat see on pettus ja “JAMA”!
    .
    Mis aga puudutab meil “rohujuure tasandil” tegutsevatesse posijatesse siis selles suhtes olen hr. Vällikuga osaliselt nõus. Paraku enamus neist – reikifännid, pendeldajad jne. – arvavad, et nende võimed on miskit enamat ning ülemeelselt topivad oma nina ka sinna milleks neil puudub vajalik vaimne arengutase, ettevalmistus ja teadmised.
    Sarnaselt hr. Välliku poolt esindatud “Skeptikute” grupile pole neil tegelikult sinna asja kuna endale kahju tegemisega teevad oma pahaaimamatus naiivsuses ka paljudele teistele.
    .
    Kui Teie lugupeetud grupp võtab sõna teemadel millest Teil pole vähimatki…

  2. Esialgu mõtlesin, et pole mõtet “kodanik grusiinlase” (sugu teadmata) kriitikale vastata

    Ma mainin teemaväliselt ära, et ma siit lehelt suhet ei otsi, sestap ei pidanud vajalikuks ka oma sugu, vanust ja kehamõõtusid kirja panna. Kui see kellegi suhtlemist segab, siis soovitan soojalt ülesaamist.

    Teemasse. Tõsi ta on, et tänapäevane teadus ei suuda veel kaugeltki seda kõike seletada, mida ümbritsev loodus meile nuputamiseks andnud on. Ja et on inimesi, kes väidavad end tavateadusega seletatavast enamat teadvat ja suutvat. Mina ausalt ei tea, kas ja kui palju nende seas šarlatane on. Võib täitsa olla, et nende seas on tõepoolest seletamatute võimetega inimesi. Paraku ei ole neist mitte ükski oma võimeid kontrollitud tingimustel esitada suutnud. Proovinud on küll paljud, kuid need on kõik kas läbi kukkunud või mingit silmamoondust üritades vahele jäänud. Muidugi on ka neid, kes oma võimeid erinevatel põhjustel kontrollida ei võimalda ja keda ka kõikvõimalikud motivatsioonipaketid meelt muutma ei sunni. Jäägu neile see võimalus, kuid sellisel juhul ei tohiks ka pahaks panna, kui mõni kodanik nende võimete olemasolus kahelda otsustab. Nende piiratuks ja rumalaks tembeldamise konstruktiivsem alternatiiv oleks nõuanne, mil viisil peaks salateadustesse mittepühendatu aru saama, kas väidetavate võimetega isik on nö “päris” või on tegu petturiga.

    Jaanuse lingitud videos suudab üks mees teisi ilma neid puudutamata pikali panna. Taolist teenust pakub ka vähemalt üks ameerika guru, kes aga oma võimeid paadunud skeptiku peal demonstreerida ei suutnud – http://www.youtube.com/watch?v=JM_qg5d1YGI

    Kindlasti võib olla, et minu videos esineb šarlatan ja Jaanuse videos see ehtne oskaja, paraku ei saa selles ühe ega mitmegi video alusel kumbagi pidi veenduda. Isand Jason ju otsis üksvahe taolist meistrit, kes teda sellistesse salakunstidesse võiks pühendada. Kuigi alguses oli lubajaid palju, ei leidunud viimaks ühtegi guru, kes teda kasvõi tema skeptitsismi eest kaugjuhtimise teel nuhelnud oleks.

    Ma siis ka tsiteerin klassikuid: “Erakordsed väited nõuavad erakordseid tõendeid”
    Carl Sagan

  3. grusiin ütles:

    Jaanuse lingitud videos …

    See video on tegelikult päris salakaval. Esimeses pooles paistab toimuvat klassikaliste kangil ja vastase skeleti inimlikkuse tema vastu kasutamisel põhinevate relvitustamis- ja allutamisvõtete demonstratsioon. Ma ei ole spetsialist, aga konteksti arvestades on relevantse õpetuse nimi tõenäoliselt sambo, mis on päris kunst, umbluu poolest lahja ning võib tänava- ning lavakaklusega harjunud jälgija suu kergesti ammuli ajada. Umbluud näidatakse alles pärast vaataja “sissesöötmist”.

  4. Ei tahaks küll kurta, aga Jaanuse käitumine näib olevat kurvalt tüüpiline – ta teatab, et mitteuskujad on võhikud ja naiivsed, kel tegelikkusest õiget aimu pole, et seejärel võidukalt lava pealt maha astuda ning etteastele järgnenud küsimusi ignoreerida. Seekordne eksemplar võttis peale kõhklust veel vaevaks oma seisukohti üle seletada, mis paraku veel rohkem küsimusi ja kahtlusi tekitas. Mismoodi minusugune tuhm kõhkleja valgustatuks saab, kui kõik õpetajad sellised lühiajalised gastroleerijad on?

    Ahjaa!

    Osalisel isegi nõustun lugupeetud Martin Vällikuga

    Tegelikult nõustusid sa Sven Toomiga. Martin küll avaldas selle teksti, aga kui see kenasti lõpuni lugeda, leiab autori nimena Sveni autogrammi.

  5. Usu toime on väitlejatel meelest läinud – ja usul tsivilisatsioon ju ka rajaneb (usk Savisaarde, usk jumalasse, usk teadusesse, usk kunsti, usk ühte ajalootõlgendusse jne jne).

    Haridus ei riku meest (ega näist). Näide – kl 5 hommikul heliseb uksekell. Mu tohtrist mehe juurde tormab paanikas naaber: vaata, kas mul on ajuvähk. Hallollust tuleb ninast ja see ei saa enam nohu olla, sest nohu kestab 7 päeva. Sel naabril on PhD olemas. Mu posijast sugulane on kõrgesti haritud ja posib, sest vihkab oma haridust ja ühtlasi kellaajalist tööd. Mu x-tohter ei saa patsienti aidata juhul X, sest tema ammune isiklik posija on soovitanud A-d, B-d ja C-d, mis kõik on eitused (sel posijal pole õnneks ravimeid, aga arstilt on ära võetud konsutruktiivsus). Haritud inimesed kõik.

  6. @dig:

    See video on väga reaalne! Selliste oskuste omandamiseks peab treenima vist vähemalt 10 – 20 aastat, kui mitte rohkem (ei tea täpselt!!!). Seal on nii karated, judot, sambot, elemente on võetud igalt poolt.

    Hard and soft (martial arts) http://en.wikipedia.org/wiki/H.....al_arts%29

    In martial arts, the terms hard and soft technique(s) denote how forcefully a defender martial artist counters the force of an attack in armed and unarmed combat.

    The goal of the soft technique is turning the attacker’s force to his or her disadvantage, with the defender exerting minimal force.[1] With a soft technique, the defender uses the attacker’s force and momentum against him or her, by leading the attack(er) in a direction to where the defender will be advantageously positioned (tai sabaki) and the attacker off balance; a seamless movement then effects the appropriate soft technique.

    Aiki (martial arts principle) http://en.wikipedia.org/wiki/A.....inciple%29

    Aiki is a Japanese martial arts principle or tactic in which the defender blends (without clashing) with the attacker, then goes on to dominate the assailant through the application of internal strength or Ki energy to effect techniques. Blending with an attacker’s movements allows the Aiki practitioner to control the actions of the attacker with minimal effort. One applies aiki by understanding the rhythm and intent of the attacker to find the optimal position and timing to apply a counter-technique.

  7. @issy:
    Austatud issy!
    Kõigepealt vabandan, et ma hilinemisega vastan Teie kommentaarile, mis puudutab teemat, mis on oluline meile mõlemale ja mida Te pidite vajalikuks sellel kodulehel avaldada..Eriti tähtis on mulle see,et oma professionaalse hinnangu sellele koduleheküljele annab arst, kes omab meditsiinialast kompetentsi , valdab erialast terminoloogiat, omab erialaga seotud moraalifilosoofilist ettevalmistust ja kasutab ühiskonna heaolust hoolivale ja kõrgesti haritud inimesele iseloomulikku sotsiaalselt korrektset suhtlemisviisi ja viisakusväljendeid. Näited kõrgstiilist: 1.see kodulehekülg on nagu laste liivakast, 2.kisklemine ajuvabadel teemaSel, 3.teisitiarvaja on loll ehk väheharitud, 4.haiglane tulihingelisus, 5.jumala olemasolu ja mitteolemasolu pole ju nagunii võimalik tõestada sellest võiks ju pikapeale aru saada.
    On kahju, et Te ei jõudnud juba antiikaja filosoofe ja eriti renessansiaegseid lapselikke inimesi nende liivakastis peatada, nagu da Vincit, Galileid, Brunot, Machiavellit.Hiljem aga T. Jeffersoni ja teisi ajuvabadel teemadel kisklemises oma autoriteetse sõnavõtuga takistada.Oleks palju mõttetuid sotsiaalseid innovatsioone ära jäänud.Haiglaselt tulihingelised inimesed ,kes ei teadnud , et jumala mitte olemasolu või olemasolu pole võimalik tõestada,näiteks T. Jefferson, on läbi surunud oma ideid, mis fikseeriti algul näiteks USA ja Prantsusmaa , hiljem teiste arenenud riikide konstitutsioonides ja muutnud paljude riikide seadusandlust ja selle kaudu inimeste igapäevast elu, näiteks andnud naistele ja lastele inimõigused, mis kiriku valitsemisajal puudusid,sellest oleksid nad ju ometigi pidanud pikapeale aru saama, et see on mõttetu.Teie saite ju sellest kohe aru.Jeffersoni haiglaslikud mõtted aga on levinud nagu katk.

  8. @issy:
    Kas tohiksin Teile kui autoriteedile alandlikult läheneda interneti kaudu paari küsimusega?
    Kas alternatiivmeditsiini meetodid töötavad ainult,, mitte väga ägedate ja mitte eluohtlike probleemide ´´lahendajana?Mõned häbematud inimesed väidavad, et posijad ravivadki meeledi kergeid haigusi, milledel on iseenesliku paranemise tõenäosus suurem, selleks, et maskeerida nende meetodi ebaefektiivsust.Aga nii see kindlasti ei ole.Need,kes nii väidavad, on, kasutades Teie meditsiiniterminoloogiat, lihtsalt lollid.
    Milliste kriteeriumite järgi Teie oma,,katsetusteks´´ inimmaterjali valite?
    Kas poleks juba aeg loobuda sadu miljoneid eurosid ja töötunde nõudvatest biomeditsiinilistest uuringutest,mõnikord kümme ja rohkemgi aastat kestvatest ravimeetodite turvalisuse testimisest ja lahendada inimeste terviseprobleemid alternatiivmeditsiiniga?
    Kas poleks aeg tühistada arstide tööeetikat puudutavad määrused, mis ainult piiravad Teietaoliste julgete katsetajate tegevusvabadust, nõudes arstidelt ainult teaduslikult kontrollitud ravimeetodite kasutamist ja kliiniliste katsete teostamisel äärmiselt detailselt koostatud katseprotokollide eelnevat kooskõlastamist?Ma olen kindel, et iga raviasutuse juhtkond on õnnelik Teietaolise arsti üle, kes aitab kaasa asutuse hea nime kujundamisele.
    Isiklikult tänan ka selle eest, et aitasite mul aru saada minu eksitusest, kui ma arvasin, et liitudes skeptikutega aitan ma teadusliku mõtteviisi populariseerimise kaudu muuta meie elukeskkonda meie enda ja meie laste jaoks natuke turvalisemaks.See ei ole üldsegi nii.Õnneks Teie oma terava mõistusega saite kohe aru, et skeptikud on rühm inimesi, kes on kokku tulnud selleks, et tõestada, et keegi kaaskodanik on loll. Nüüd on nende kavatsused läbi nähtud.
    Kas niinimetatud ratsionaalset mõtlemist kui ohtlikku nähtust ei peaks ära keelama või ühiskonnas vähemalt kuidagi reguleerima hakkama?Neid liivakastis kisklevaid lapsi on kuidagi palju tekkinud.
    Miks on ühiskond andnud patsientidele õiguskaitse?See ju ainult piirab katsetamist.Ja juba ainult oma olemasoluga muudab mõned paranoilised inimesed alternatiivmeditsiini suhtes kahtlustavaks.
    Veel üks isiklik küsimus, mis jääb kindlasti ainult meie kahe vahele.Kui mul peaks mõni mulle kallis inimene, näiteks pereliige, mõnda mitte väga ägedasse tõppe haigestuma,siis millisesse raviasutusse ja kelle poole ta peaks pöörduma, et Te tema peal katsetaksite?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga