Hakka ise selgeltnägijaks ja teisi oktoobri lugusid

  • Kuidas ma selgeltnägijat mängisin ja kõik uskuma jäid

    Ma mängisin kaks päeva, et olen selgeltnägija. Valetasin, et mul on võimed. Et ma näen, mis tulevikus toimub. Nagu täiesti tavaline selgeltnägija.
    Ja inimesed uskusid mind.

    Delfi võttis loo Skämmeripüüdja blogist.

  • Miks meie poodides ikka veel napib tervisele kasulikku toitu?
    Adik Levin, Õhtuleht
    Peale laia pintsliga üldistamist ning kahtlust äratavaid faktiväiteid jõuame lõpuks ikka ka põhiliseni – “tulge minu boksi”:

    Olen nüüdseks juba aastaid sellega tegelnud ja aidanud väga paljusid inimesi. Tähtis on teada, missugused toidud just teile sobivad ja millised mitte, mida millega koos süüa. Selline lihtne lähenemine on paljudel aidanud vähendada või vabaneda ravimite kasutamisest.

  • Rakett 69 teine hooaeg kogub osalejaid!
    Rakett69
    Peaauhinnaks 10000 euro suurune stipendium
    (10x rohkem kui skeptik.ee 1000 eurot paranormalistile – päris teadus tasub paremini ära kui paravärk)
  • Metsamoor rõhutab: iga haigus on meile õppetund
    Delfi Naistekas

    “Iga haigus on meile õppetund,” ütleb Karjus. “Seda ei peaks lihtsalt leevendama, vaid uurima, mis põhjusel ta tuli ning miks organism ta vastu võttis. Haigused on tihtipeale seotud mõtlemise ning närvisüsteemiga. Seega peaks alustama eneseanalüüsist,” rõhutab Metsamoor.

  • Kevad toob Tallinna suure NATO ürituse
    Huvitav, kas turvaoperatsiooni teostamise käigus ka Sniffexit kasutatakse?
  • Suvalistes mustrites ja laikudes on inimesed ikka mõttekaid asju näinud – Neitsi Maarja röstisaial, Lenin niiskel dušikardinal, pilvedes mida iganes. Nüüd selgub, et jumal või mingi muu kõrgem vägi on kirjaoskajaks hakanud ja uuele Lansamäe linnaosavalitsuse hoonele ürgfallilise sõnumi disaininud:

    Pilt leitud Facebookist.
    Nähtuse nimi on pareidoolia.

329 Replies to “Hakka ise selgeltnägijaks ja teisi oktoobri lugusid”

  1. Tarmo Jüristo: Kirik kapist välja

    Oma traditsioonidest teadlik, neid austav ja hoidev, samas aga nüüdismaailma mõistev ning sellega suhestuv kirik võiks olla oluline osapool debatis Eesti ühiskonda kandvate väärtuste osas. Tänases Eestis võiks olla tublisti enam tähelepanelikkust ja empaatiat, enam hoolivust kaasinimese suhtes ka siis, kui sellest kohe otsest kasu ei ole tõusmas. See on koht, kus kirik võiks senise moraliseeriva kaeviku­sõja asemel ka inimeste igapäevaelu tegelike probleemide osas seisukoha võtta ning püüda rääkida kaasa teemadel, mis ulatuvad ka magamistoast väljapoole.

    See siis jätkuks humanistliku kristluse manifestile, mille osas küsis Postimees ka minult arvamust.

  2. Jan Kaus: ma ei tea

    Üks mu elu metafüüsilisi pöördepunkte leidis aset 1998. aasta 31. augustil, mil astrofüüsik Enn Kasak näitas rühmale huvilistele hilissuvist tähistaevast. Sealt sai alguse mu huvi astrofüüsika ja kvantmehhaanika vastu.

    Kuigi see on amatööri huvi, mille mõnedki järelmid ajaksid teadlase ehk vaid muigama, olen tänulik vaatepunkti nihke eest, mille Kasaku juhitud öine ringkäik esile kutsus. Avastasin, et ime pole midagi erandlikku ega haruldast, ime on hoopis pidev, asudes otse meie peade kohal. Valgusreostus, tsivilisatsiooni valgus, mis varjab kõiksust, sümboliseerib mu meelest tabavalt klammerdumist maapealsesse ja igapäevasse. See paneb unustama, et tähistaevasse vaadates on uudishimust imetluseni vaid üks samm.

    Kui hakata öist tähistaevast pisut põhjalikumalt uurima, selguvad hämmastavad mastaabid. Näeme tähti, mille just praegu silma võrkkestale jõudev valgus hakkas nende pinnalt liikuma ajal, mil Caesar seisis Rubico kaldal või ehitati Semiramise rippaedu; ning mõnigi neist täppidest on nõnda suur, et kui asetada selline täht Päikese kohale, jääks maakera tähe sisse.

    Lõpus on ka üks isiklikult ootamatu osa:

    Selles suhtes oli lohutav lugeda üsna ägeda ateisti Martin Välliku reaktsiooni manifestile, kus ta tervitab kõiki üleskutseid sallivusele ja avatusele, «tulgu need siis usklikult teoloogilt või uskmatult teadlaselt».

  3. Esimese oktoobri puhul kirjutab Lancet arstiasjanduse ja tõerääkimise probleemidest.

    Truth-telling can be very challenging in clinical practice, especially when it relates to adverse outcomes. In The Lancet today, Ranjana Srivastava gives a moving account of her professional relationship with a young mother with terminal cancer. Srivastava laments the brave young woman’s endurance of multiple rounds of chemotherapy that, clinically, were doomed to failure, yet that she and her family believed would eventually lead to a cure. When the end finally comes, “after 5 years of preparation…nobody had a chance to say goodbye”. According to Srivastava, patients who have a chance to discuss their wishes for the end of life often undergo fewer futile interventions and spend more quality time with their relatives than do patients who are denied this option.

    In the past, when paternalism characterised the doctor—patient relationship, some doctors withheld the truth when they perceived that discretion might benefit a patient.

    Attitudes to truthfulness can also vary between cultures and individuals. Withholding the truth wholly or partly is not uncommon in some countries, such as China and Japan, because of the fear of extinguishing hope and causing unwanted emotional distress that might lead to isolation, depression, or even suicide. In these settings, which have a strong paternalistic and family-centred tradition, physicians may disclose a patient’s terminal diagnosis to family members first, and ask families whether or not they should break the news to the patient.

  4. Märkasin just, et eesti meedia totaalselt ignoreerib praegu Wall Street’il toimuvat protesti. BBC interpretatsioon asjast.
    Mis värk sellega täpselt on? Nii palju kui ma aru saan pole ‘mässulistel’ tegelikult mingit kindlat eesmärki ja nad on seal põhiliselt selle pärast, et neile ei meeldi majandus + siis veel uuemad liitujad kellele lihtsalt ei meeldi, kuidas politsei kohtleb rahvamasse või kes jäid uskuma kuulujuttu, et Radiohead esineb seal.
    Nende ametlik koduleht annab teada järgnevat:

    Occupy Wall Street is leaderless resistance movement with people of many colors, genders and political persuasions. The one thing we all have in common is that We Are The 99% that will no longer tolerate the greed and corruption of the 1%. We are using the revolutionary Arab Spring tactic to achieve our ends and encourage the use of nonviolence to maximize the safety of all participants.

    Ehk siis nad võitlevad ahnuse ja korruptsiooni vastu – eesmärk, mille klišeelikkus on korrelatsioonis selle võimalusega õnnestuda.

    Mida te targemad inimesed arvate – on sellel asjal mingi tähtsus või läheb see märkamatult mööda? Kestnud on see juba 2 nädalat.

  5. Carl ütles:

    Mis värk sellega täpselt on?

    Arvatavasti häirib meediat see, et ei ole korralikku narratiivi. Mõned uudisemeistrid võivad ka kahtlustada, et kui nad asja kajastavad, provotseerivad sellega vägivalda.

    Nii palju kui ma aru saan pole ‘mässulistel’ tegelikult mingit kindlat eesmärki …

    Loomulikult ei ole, neil on mured. Sellepärast räägivad nad üksteisega, teevad ühiskalisteenikat ning ajavad maast ja ilmast udujuttu. Ajapikku saavad nad aru, mida tahavad ja siis tekib ka selge eesmärk.

    Spontaansete rahvaliikumistega on alati niimoodi. Ei Nõukogudemaa dissidendid ega Tahriri väljakule kogunenud rahvas teadnud alguses, mida nad õieti nõuavad või kuidas asi lõppeda võiks.

    … ja nad on seal põhiliselt selle pärast, et neile ei meeldi majandus …

    See on ebatäpne, sest “majandus” on abstraktsioon. Paljudel kogunejatel võib olla mingisugune umbmäärane ebameeldivustunne mingisuguse umbmäärase majanduse vastu, aga tegelikult on nad seal sellepärast, et neil on mingisuguseid muresid ja nad usuvad, et seal on teisi inimesi, kellel on sarnaseid muresid. Ongi, aga mida nad nendega peale hakkavad, seda ei tea veel keegi.

    Ehk siis nad võitlevad ahnuse ja korruptsiooni vastu – eesmärk, mille klišeelikkus on korrelatsioonis selle võimalusega õnnestuda.

    See on loosung. Reeglina ei lõpe rahvaliikumised loosungite ellurakendamisega. Nad kas vajuvad vaikselt ära või muutuvad poliitilisteks liikumisteks. Mõnes ilmanurgas võidakse nad jõuga maha ka suruda.

    Üldine rusikareegel on, et homogeenne rahvamass on ebastabiilne. Isegi ideaalsetes tingimustes ei ole raudse oligarhiaseaduse eest pääsu kuskile.

    Mida te targemad inimesed arvate – on sellel asjal mingi tähtsus või läheb see märkamatult mööda?

    Mina ei välistaks kumbagi võimalust.

  6. Selle kultuurimarksistliku lumpeni peletab külm varsti tänavatelt minema. Neil pole ühiskonnas mitte mingisugust toetust ja keskmise USA netikommentaatori seisukoht on, et tänu sellistele inimestele ja sellisele mõtteviisile riik nii näruses olukorras ongi.

    Mingi efekti nad muidugi võivad saavutada, näiteks, et terve USA elanikkond võtab tuld ja tuleb tänavatele aga USA on omadega nii kapitaalselt p…s, et see juhtub niikuinii. Ma ise pakuks järgmist suve.

    Meediavaikus ongi suuresti sellest, et USA elanikkond on plahvatuse äärel ja marksistid kardavad.

  7. Konspiraatori eriliseks meeleheaks on Dangerous Minds avaldanud ‘ametliku’ kirjatüki New Yorgi konspirantidelt.

    This was unanimously voted on by all members of Occupy Wall Street last night, around 8pm, Sept 29. It is our first official document for release. We have three more underway, that will likely be released in the upcoming days: 1) A declaration of demands. 2) Principles of Solidarity 3) Documentation on how to form your own Direct Democracy Occupation Group. This is a living document. you can receive an official press copy of the latest version by emailing [aadress]

    Ilmselt on tegemist märgiga, et OWSi esimene faas hakkab läbi saama. Lähitulevikus peaks oodata olema vähem debatte ning rohkem pressiaktsioone. Küllap kuuleme me varsti ka juhtivate ninade nimesid.

    (Geimarksistide kurvastuseks ei paista mainitud dokument ei geisid ega marksiste mainivat.)

  8. Sellest on nüüd juba paar kuud möödas, aga Vatikanis on üks aasta kui tuhat, nii et küllap ta ikka kärab.

    Count Me Out teatab uutest arengutest katoliiklaste mittekatoliiklasteks arvamise alalt. Mäletatavasti aitas Count Me Out kuni möödunud aastani vormistada inimeste taotlusi enda mittekatoliiklaseks tunnistamise kohta, aga siis muutis kirik kaanoneid ja pani selle ukse kinni. Workaround‘ina võtsid mõned inimesed kätte ja kuulutasid end ususalgajaks, millega peaks kaanoni järgi kaasnema automaatne kirikust väljaarvamine, aga nüüd ei täida kirik enam ka seda kaanonireeglit.

    The Catholic Church continues to block efforts by those who wish to formally renounce their membership of the faith. The Countmeout.ie organisation recently assisted 16 people in their effort to have an “Act of Apostasy” recognised as a formal declaration of their wish to leave the church. However, the Archdiocese of Dublin has decided it cannot accept these declarations meaning those who wish to leave the church continue to be denied this option.

    The Act of Apostasy allows someone to declare themselves an apostate to the faith, i.e. one who rejects Christian teachings. Canon Law stipulates that an apostate to the faith automatically incurs a latae senteniae excommunication. In response to the 16 Acts of Apostasy which were sent to the Archdiocese of Dublin in June 2011, a spokesperson stated that they would not be accepted. Furthermore, it was stated that excommunication does not mean that somebody is no longer a member of the church.

    Count Me Out has concerns about the latest developments. It appears that there is currently no possibility of formally ceasing one’s membership of the Catholic Church. This has implications for one’s freedom of religion and association. Countmeout.ie has experienced a ten-fold increase in traffic to the site in the aftermath of the Cloyne Report. This demonstrates the desire of many lapsed Catholics to leave the church and we are now calling on the church to make this a possibility.

    (Cloyne’i aruanne uuris mäletatavasti, mis värk selle katoliiklike preestrite lasteahistamise ja selle kinnimätsimisega on. Üldiselt oli üpris jälk värk, nii et iirlaste tahtmine end säärasest organisatsioonist formaalselt välja arvata on täiesti mõistetav.)

  9. @Martin Vällik:
    olgu annaalidesse tulevastele põlvedele ja ka mulle endale juhuks, kui mälu tuhmuma hakkab, ära märgitud, et tänane Aktuaalne Kaamera jooksutas ekraani allservas, kus lühiuudiste pealkirju kedratakse, muu hulgas ka lauset “Vällik: meedia loob kuvandi, et soolapuhujatelt on mõistlik nõu küsida”.

  10. Forte vahendab videot ja uudist komeedi kukkumisest Päikesesse, millele järgnes krooni masspurse. Sündmuste vahel kahtlustatakse seost; seose kinnitamine muudaks tõenäoliselt suuresti teadlaste arusaama Päikesel ja selle sees toimuvast.

    Reedel, 30. septembril amatöörastronoomide avastatud komeet hävis juba järgmisel päeval vaatemängulisel viisil, kui kukkus Päikesesse. Komeedi viimased tunnid jäädvustas Maa ja Päikese vahel esimese nn Lagrange’i punkti L1 ümber tiirlev kosmoseobservatoorium SOHO (ingl Solar and Heliospheric Observatory). /…/

    Pole teada ühtegi mehhanismi, millega komeedid saaksid päikese ainepurskeid e protuberantse esile kutsuda. Enne 2011. aastat oleks suurem osa päikesefüüsikuid 1. oktoobri sündmused lihtlabaseks kokkusattumuseks arvanud — ning lihtne kokkusattumus on tegelikult siiani kõige tõenäolisem selgitus.

    Siiski on oluline märkida, et tänavu on päikesedünaamika observatoorium SDO (ingl Solar Dynamics Observatory) juba jäädvustanud ühe varasema Päikese suunas langenud komeedi hävimise Päikese atmosfääris. 2011. aasta viiendal juulil paistis nimeta objekt lagunemise vältel mingil moel suhestuvat Päikese plasma ja magnetväljadega. Kas on võimalik, et tilluke komeet võib tekitada magnetilise ebastabiilsuse laine, mis kasvab ja tipneb muljetavaldava kroonipurskega? See küsimus ei tundugi täna enam nii ogar kui veel alles hiljuti.

    Ulmesõbrad võivad mäletada, et R. Shea ja R. A. Wilson on romaanis “Illuminatus!” kirjeldanud sarnast relva, Päikesesse läkitatud raketti, mis kutsub esile kataklüsimilise suunatud protuberantsi ja hävitab Atlantise.

    Uudis on ärevaks muutnud ka ulmelisemat sorti vandenõu-kuulutajad, kes nägid samal ajal Päikese kõrval UFO-t.

    Omaette vaimustav materjal on viimasele videoloole lisatud märgendid (God; Jesus; repent sins; everlasting life; transform; leak; gulf; ufo; bugs; alien; nano tech; bio engineering; oil; bp; pipe; steel; evil; Anderson Cooper; 360; cnn; news; media; cojones; truth…)

  11. IO9 valgustab surelikkuse helgemaid külgi.

    Now, André Martins of Brazil’s University of Sao Paolo has created a computer simulation that he argues demonstrates just why aging and dying can benefit populations. In his model, he created two groups, one “mortal” and the other “immortal”, and placed them on a grid that was subject to repeated environmental changes. He then ran a series of simulations to see how the two groups fared.

    On a strictly individual level, you’d assume that the immortals would do better than the mortals. After all, they remain healthy indefinitely, and they don’t have to worry about anyone else growing so sick or feeble that they become a burden. But Martins ran the simulation over many generations, and this meant the mortals had a chance to keep breeding. After all, the mortals had to keep reproducing, or else their population would die out.

    As the environment changed, some of the mortal offspring were mutated or otherwise became better adapted to their surroundings. The mortals eventually became dominant over the immortals, who were increasingly ill-adapted to their altered environment. Worse, because most immortals still weren’t dying off, they had no room to reproduce and replace the now ill-adapted members with younger, potentially fitter children.

    PLoS ONE jagab ka teadusartiklit: Change and Aging Senescence as an Adaptation

    Understanding why we age is a long-lived open problem in evolutionary biology. Aging is prejudicial to the individual, and evolutionary forces should prevent it, but many species show signs of senescence as individuals age. Here, I will propose a model for aging based on assumptions that are compatible with evolutionary theory: i) competition is between individuals; ii) there is some degree of locality, so quite often competition will be between parents and their progeny; iii) optimal conditions are not stationary, and mutation helps each species to keep competitive. When conditions change, a senescent species can drive immortal competitors to extinction. This counter-intuitive result arises from the pruning caused by the death of elder individuals. When there is change and mutation, each generation is slightly better adapted to the new conditions, but some older individuals survive by chance. Senescence can eliminate those from the genetic pool. Even though individual selection forces can sometimes win over group selection ones, it is not exactly the individual that is selected but its lineage. While senescence damages the individuals and has an evolutionary cost, it has a benefit of its own. It allows each lineage to adapt faster to changing conditions. We age because the world changes.

  12. Küllap on nii mõnigi skeptik kogenud, et mikroorganismidega saastunud toit kipub hapuks minema. PhysOrg kirjutab aga, kuidas inimestega saastunud maakera hapneb:

    Earth may be overdosing on acid – not the “turn on, tune in, drop out” kind, but the “kill fish, kill coral, kill crops” kind. And it’s shaping up to be a very bad trip.

    The problem isn’t just acid rain or ocean acidification, either: pH levels are plummeting all over the planet, according to a new study by the U.S. Geological Survey and the University of Virginia. The origin of all this acidity, the researchers report, is humanity’s growing use of natural resources such as coal, metal ores and nitrogen.

    Scientists have long known that certain chemicals can acidify soil and water when released en masse into the environment; sulfur dioxide and nitrogen oxides contribute to acid rain, for example, while carbon dioxide is widely blamed for causing ocean acidification.

    In their new study, though, the USGS and UVA researchers report that a worldwide acid wash is now being fueled by a variety of human activities, namely “the mining and burning of coal, the mining and smelting of metal ores, and the use of nitrogen fertilizer.” This is dramatically reducing pH levels not just in soil and seawater, they report, but also in streams, rivers, lakes and even the air.

    The study, titled “Acidification of Earth: An Assessment Across Mechanisms and Scales,” was published in the journal Applied Geochemistry.
    © 2011, Mother Nature Network.
    Distributed by MCT Information Services

  13. NewsDaily vahendab kurba Reutersi lugu väljapaistvast teadlasest, kes peaaegu võitis Nobeli meditsiinipreemia oma saavutuste eest vähi ravimise alal, aga suri enne vähi kätte ära.

    STOCKHOLM, Oct. 3, 2011 (Reuters) — A scientist who won the Nobel prize for medicine on Monday used his own discoveries to treat himself for cancer, but died of the disease just days before he could be told of the award.

    Calling it “bittersweet” news, colleagues of Canadian-born Ralph Steinman at New York’s Rockefeller University said he had prolonged his own life with a new therapy based on his prize-winning research into the body’s immune system.

    But the 68-year-old physician, who joked last week with his family about hanging on until the annual prize announcement, died on Friday after a four-year battle with pancreatic cancer.

    He never knew his life’s work had been crowned with the highest accolade science can bestow.

    Calling it a “unique” situation, Sweden’s Nobel Committee was still considering how to reconcile the announcement with its policy of not making posthumous awards. It said it learned of Steinman’s death two hours after declaring to the world that he would share the $1.5 million annual prize with American Bruce Beutler and Jules Hoffman from France.

    His university said: “Steinman … was diagnosed with pancreatic cancer four years ago, and his life was extended using a dendritic-cell based immunotherapy of his own design.”

  14. Reuters räägib Türgi morgist, mis on varustatud tehnika viimase sõnaga tuvastamaks surnute ootamatut ülestõusmist.

    (Reuters) – Officials in a city in rural eastern Turkey, responding to an ancient local fear of being buried alive, have equipped the local morgue with the latest gadgetry in case any of the bodies stored there have been declared dead by mistake.

    “The device detects even the slightest movement and sends out an alarm,” Kayadurmus said. “We also placed a system at the feet of the deceased that opens the refrigerator in case of contact. The resurrections may be rare, but we have taken every possibility into account.”

  15. BBC räägib, et Põhjanaba kohal on osooniauku nähtud. Tähtsaim seni teadaolevatest osooniaukudest elab Lõunanaba kohal.

    Ozone loss over the Arctic this year was so severe that for the first time it could be called an “ozone hole” like the Antarctic one, scientists report.

    About 20km (13 miles) above the ground, 80% of the ozone was lost, they say.

    The cause was an unusually long spell of cold weather at altitude. In cold conditions, the chlorine chemicals that destroy ozone are at their most active.

  16. Mart K. ütles:

    Forte vahendab videot ja uudist komeedi kukkumisest Päikesesse, millele järgnes krooni masspurse.

    Pealkiri on küll stiilis “amatöörid avastasid, aga kadedad professionaalid lükkasid nende nunnu Päikesesse”.

    Anyway, Forte kirjutab kiviaegsest pedagoogikast.

    Arheoloogid on avastanud, et 13 000 aastat enne 6-aastastele ja noorematele mudilastele suunatud haridusprogramme käisid juba kolmeaastased küttide-korilaste lapsed vanamate kõrval sügavates pimedates koobastes kunsti tegemas.

    Cambridge’i arheoloog Jess Cooney selgitas, kuidas põhjalik uurimistöö, mille juures rakendati spetsiaalselt antud uuringu tarbeks välja arendatud metodoloogiat, tegi võimalikuks umbes 13 000 aasta eest, küttimise ja koriluse ajastul, lihtsat kunstivormi, nn sõrmkannelüüre (ingl finger flutings) valmistanud laste vanuse ja soo tuvastamise.

    „Laste valmistatud kannelüürid on näha kõigis koobastiku kambrites, isegi sellistes, mis asuvad sissekäigust tubli kolmveerandtunnise jalutuskäigu kaugusel — ja seni pole me veel leidnud ühtegi kohta, kus täiskasvanud oleksid kannelüüre vedanud ilma lasteta. Mõned laste veetud sõrmevagudest on kõrgel koopalae all, mis tähendab, et neid hoiti valmistamise ajal kõrgemal või istusid nad kellegi õlgadel. Oleme leidnud kolme- kuni seitsmeaastaste laste veetud kannelüüre ning suutnud jäetud märke võrreldes isegi tuvastada neli konkreetset last.

  17. Reuters kirjutab, kuidas allergiate ja astma risk sündimise kohast ja viisist sõltub.

    Researchers found that babies were more likely to harbor a certain kind of bacteria in their intestines if they were born in the hospital, and especially by cesarean section — and those gut bugs were tied to a kid’s chances of later getting allergies or asthma.

    The study included about 2,700 babies who were followed until they were seven years old.

    Kas nüüd peaksid kõik allergiahirmus kodus sündima hakkama?

    “Our message is not that mode nor place of delivery (decisions) should be based on the potential risks on developing allergic diseases,” study author John Penders, from Maastricht University in the Netherlands told Reuters Health in an email.

    But, researchers said, it’s one more topic to add to a growing list of potential culprits behind the recent increase in asthma and allergies in kids.

  18. Onkoloog: “Alternatiivravi kasuks otsustades riskib inimene oma eluga.”

    Hele Everausi sõnul põhinebki õige ravimeetodi valimine arsti ja patsiendi vastastikusel usaldusel. “Ka minu käest on ühe või teise meetodi kohta küsitud. Aus vastus on alati see, et ma pole näinud, et keegi on tänu neile terveks saanud. Ning mitte keegi ei oska öelda, kas üks või teine alternatiivne ravimeetod organismi hoopis ei ohusta,” räägib ta.

    Onkoloog on veendunud, et mida rohkem inimesele ravisse puutuvat selgitada, seda rohkem rahul ta sellega ka on. “Sest tõsi on ka see, et patsient otsib abi sealt, kus temaga tegeldakse. Ei saa pead liiva alla peita ja öelda, et tavameditsiinis vajakajäämisi pole – ikka on vahel. Kuid alternatiivravitsejad kasutavad seda kohe ära,” lausub ta.

    Kui inimene tahab enda heaks teha kõik võimaliku, tuleb teda Everausi sõnul aga näiteks hoopis julgustada tavameditsiini toetavat kasutama. “Näiteks on olemas mitmeid ravimtaimi, mis aitavad keemiaravi kõrvalmõjusid leevendada,” märgib ta ja rõhutab, et siiski peab meeles pidama, et need üksi ei ravi.

  19. Science Daily vahendab, et Michigani ülikooli teadlased leiavad, et hüpotees, mille kohaselt viimatise jääaja järel atmosfääri sattunud ja kliimat soojendanud süsihappegaas pärines Vaikse ookeani sügavustest, ei pea vett.

    …a new study by a University of Michigan paleoclimatologist and two colleagues suggests that the deep ocean was not an important source of carbon during glacial times. The finding will force researchers to reassess their ideas about the fundamental mechanisms that regulate atmospheric carbon dioxide over long time scales.

    “We’re going back to the drawing board. It’s certainly fair to say that we need to have some other working hypotheses at this point,” said U-M paleoclimatologist David Lund, lead author of a paper in the journal Nature Geoscience.

  20. Kuidas õpetatakse Eesti noortele, et islamistid pole terroristid? EE-s Johanna Helin, MTÜ Mondo juhatuse esimees

    Eesti haridusmaastikul võrdlemisi uue nähtuse – maailmahariduse tähtsamateks eesmärkideks ongi rahu edendamine ja konfliktide ennetamine. See on tulevikuühiskonna paremaks muutmisele suunatud kasvatus.

    Maailmaharidus aitab märgata, vaidlustada ja muuta maailmas valitsevat ebaõiglust, saada üle sallimatusest, valeinformatsioonist ja negatiivsetest stereotüüpidest. Samas on see aktiveeriv ja innustav. Ta näitab, et igaühel on võimalus midagi muuta, kui ta osaleb ühiskonnas aktiivselt ja vastutustundlikult.

    Praegused noored peavad hakkama otsustama küsimustes, milles ei olda veel kaugeltki üksmeelel. Kas peaksime lubama homoabielusid? Kas mosleminaised võivad kanda pearätikuid? Kas meie vastutame vaesemate riikide ja inimeste saatuse eest?

  21. Me oleme skeptikus ikka aeg-ajalt silmakirjalike poliitikute suunas jõllitanud. Kui enamasti on selle aluseks olnud geivaenuliku seadusetegija osutumine geiks või prostitutsioonivaenuliku legislaatori osutumine litsimaja püsikliendiks, siis seekord on Saksamaa parlamendi justiitskomisjoni esimees käinud välja agressiivse kopiraitistliku seaduseelnõu, aga on oma poliitilises eraelus ise piraat. TorrentFreak kirjutab:

    A few days ago Siegfried Kauder, Chairman of the Legal Committee of the German Parliament, announced a plan to introduce a two-strikes model for persistent pirates. After two warnings, Internet users would lose their Internet access to protect the interests of copyright holders. However, it now turns out that the politician himself might be the first to be disconnected as his website features copyrighted photos that were lifted without permission.

    In what has now been dubbed Kaudergate, the pro-copyright politician was hosting at least two photos on his website which were taken from a photo sharing site without permission (1, 2).

    When blogs and news sites picked up this ‘mistake’ the photos were quickly removed, but by then it was already too late.

    Confronted with the blatant copyright infringements, Kauder tried to turn the tables in an attempt to use his failure to support his plans. He told the German news outlet Der Spiegel that this is a perfect example of how effective a two-strikes policy would be.

  22. Rahvusvaheline vähinädal

    Meeste tervisele pühendatud vähinädala eesmärgiks on juhtida nii avalikkuse kui erialaspetsialistide tähelepanu eesnäärme, naha ja soolehaiguste ennetamise ja varajase avastamise võimalustele. Oluline on keskealiste ja vanemate meeste üldise terviseteadlikkuse tõusu saavutamine.

    Vähinädala raames toimuvad järgmised üritused:

    6.oktoobril Nokia Kontserdimajas
    Eesti Vähiliidu heategevusetendus „Venus&Mars“
    TinaTurner ja Freddie Mercury laulus, tantsus ja sõnas.

    Heategevusetenduse piletid on saadaval

    Piletilevis ja Ticketpros

  23. salvey ütles:

    Kuidas õpetatakse Eesti noortele, et islamistid pole terroristid? EE-s Johanna Helin, MTÜ Mondo juhatuse esimees

    Lühikokkuvõttes saadakse ettekujutatavatest monstrumitest lahti demonstreerides, et ka afgaanid on inimesed, kes teevad süüa, ajavad juttu, põrnitsevad taevasse ja kasvatavad lapsi. Mida tuttavam üks võõras kultuur on, seda raskem on sõjaiharatel seda hirmuäratavaks outgroup‘iks tagasi monstreerida või demoniseerida. Kas keegi kujutaks ette sõda Eesti ja Soome vahel?

  24. @dig:
    Kas sa oled Jugoslaavia kodusõja juba unustanud või?
    Ma ei usu, et neil väga suuri kultuurilisi erinevusi seal oli, Eurovisioonilgi hääletavad alati üksteise poolt ju.
    A`ma olen rahumeelne üldiselt, ei kujuta parema meelega ühtki sõda ette.

  25. @dig:

    See on üks asi, võib-olla. Mina, olles ise noor, olen jällegi tähele pannud, et alates ühest hetkest kaob selline arvamus iseenesest ära. Või on kuskil varjatud propaganda, sest kui, siis ma pole olnud piisavalt taibukas, et märgata. Artiklis kirjeldatut pole ma näiteks kunagi näinud.
    Kui ma võtaksin asju enda vaatluste põhjal, siis enam-vähem kuskil enne gümnaasiumi kaovad islami ja terrori vahelised seosed ära.
    Samuti olen märganud, et sellel ajal tekivad õelalt liberaalsed hoiakud asjade suhtes nagu seksuaalvähemused, nende õigus abielule, migratsioon, tolerantsus võõraste vastu ja nii edasi.
    Kas süüdi on meedia? Kultuurimarksistid? Kas see on üldse halb asi? Minu arust mitte. Kuigi kui meediast rääkida, siis ameerika telesarjad võivad küll päris vabalt selliseid liberaalseid seisukohti juurutada. Huvitav oleks näha, mis juhtub siis kui inimesed vaataksid noorest saadik Faux Newsi.
    Samas üks asi mida naeruvääristatakse on religioon. Sellega kerkib probleeme just selles kontekstis, et esiteks lähis-idas on probleeme sõnavabaduse ja igasuguste õigustega, mis võiksid inimestel olla + juudi-araabia konfliktid. Hästi viisakalt ollakse rohkem juutide poolt.
    Religioon on tegelikult enam-vähem ainuke asi, millega ma olen suuremaid lahknevusi näinud. Ühed on seisukohal, et las nad olla, kuni nad ei sega mind. Teised on seisukohal, et see toob probleeme kaasa igal juhul. Kolmandate arust on see lihtsalt halenaljakas. Ja siis on alati need paar tükki, kes on nelipühilased.

    Igatahes jah. Minu kogemusest – liberaalsus lokkab. Ja ma võin tõsiselt eksida, sest äkki mul on lihtsalt vedanud tutvustega.

  26. salvey ütles:

    Kas sa oled Jugoslaavia kodusõja juba unustanud või?

    Sul on täiesti õigus. Palun visualiseeri nüüd minu kommentaarist tilkuvat sarkasmi, soovitatavalt varieeruva viskoossusega vedelikuna.

    Carl ütles:

    Samuti olen märganud, et sellel ajal tekivad õelalt liberaalsed hoiakud asjade suhtes nagu seksuaalvähemused, nende õigus abielule, migratsioon, tolerantsus võõraste vastu ja nii edasi.

    Mitte, et ma oskaksin õelalt liberaalseid hoiakuid visualiseerida, aga üldiselt on psühholoogid tähele pannud, et erinevate inimeste hoiakud pahatihti üksteisest erinevad.

  27. dig ütles:

    Mitte, et ma oskaksin õelalt liberaalseid hoiakuid visualiseerida, aga üldiselt on psühholoogid tähele pannud, et erinevate inimeste hoiakud pahatihti üksteisest erinevad.

    Erinevad, aga kas küsimus pole mitte selles kui palju?
    Sõna ‘õelalt’ panin ma sinna ette sellepärast, et ma olen viimasel ajal palju Conservapedias ringi jõlkunud.

  28. Minu kogemused on üldiselt näidanud, et tolerantne suudab olla ainult inimene, kes mingil põhjusel tolereeritavatega kokku ei puutu. See on iga marksismivormi juures nii.

    Bernard Shaw ja teised majandusmarksismi ülistajad nautisid kõiki kapitalismi hüvesid ega ilmutanud mingit soovi omaenda promotava riigikorra eeliseid proovida, näiteks Valge mere kanali kaevamisele appi minna.

    Tänapäeval sama lugu. Ükski kultuurimarksist ei lase ennast erinevusel mingil moel rikastada. Oskab keegi nimetata mõnd aktiivset tolerantsi promojat, kes elab valdavalt mittevalgenahalises piirkonnas, lubab oma maa peal resideerida mustlaslaagril või näitab oma sallivust mingil muul moel praktikas välja.

    Marksistid tahavad paradiisi alati teistele, mitte iseendale….:D USA lõunaosariikides said neegrid 60datel peotäie igasugu õiguseid ning valgenahalised neegriõiguste eest võitlejad olid esimesed, kes omaenda korraldatud ühiskonna eest putku panid.

  29. Natalie Angier kirjutab New York Times’is meditsiinilistest karuteenetest ja muidu patoloogilisest altruismist.

    Some years ago, Dr. Robert A. Burton was the neurologist on call at a San Francisco hospital when a high-profile colleague from the oncology department asked him to perform a spinal tap on an elderly patient with advanced metastatic cancer. The patient had seemed a little fuzzy-headed that morning, and the oncologist wanted to check for meningitis or another infection that might be treatable with antibiotics.

    Dr. Burton hesitated. Spinal taps are painful. The patient’s overall prognosis was beyond dire. Why go after an ancillary infection? But the oncologist, known for his uncompromising and aggressive approach to treatment, insisted.

    “For him, there was no such thing as excessive,” Dr. Burton said in a telephone interview. “For him, there was always hope.”

    The author of “On Being Certain” and the coming “A Skeptic’s Guide to the Mind,” Dr. Burton is a contributor to a scholarly yet surprisingly sprightly volume called “Pathological Altruism,” to be published this fall by Oxford University Press. And he says his colleague’s behavior is a good example of that catchily contradictory term, just beginning to make the rounds through the psychological sciences.

    As the new book makes clear, pathological altruism is not limited to showcase acts of self-sacrifice, like donating a kidney or a part of one’s liver to a total stranger. The book is the first comprehensive treatment of the idea that when ostensibly generous “how can I help you?” behavior is taken to extremes, misapplied or stridently rhapsodized, it can become unhelpful, unproductive and even destructive.

  30. Raivo J. Raave püüab vist nalja teha, tulemus paneb aga kohati kahtlema autori terves mõistuses. Esitan mõned nopped artiklist “Humoristliku kristluse manifest”.

    Tujuga tunnistame, et elame ajal, mil moes on põhimõttelage elu. Viimasel paaril aastakümnel on Eesti ühiskond nautinud põhimõttevabadust, mis on avanud tee usulisele mitmekesisusele. Nüüd on meil mitu kesist usku. /…/

    Oleme veendunud, et kristlik sõnum peaks ühtlasi olema ka humoristlik, sest Piibli loomisloos lõi Jumal inimese vaimukalt algul vaimust ja pärast maapõrmust ning naise veel mehe küljeluust, andes seeläbi inimesele mitmesugused võimalused.

    Humoristlik kirik on ärganud, sest uni ei anna uuta kuube. /…/

    Humoristlikus kirikus on võimalik arvamuste ja mõtteviiside mitmekesisus, sest inimese arvamusel pole suuremat tähtsust. /…/

    Humoristlik kirik tahab algatada laiapõhjalist diskussiooni huumori, nalja, naeru ja rõõmu rolli ning võimaluste üle 21. sajandi kirikus.

    Möönan, et naljasoon on isikuti erinev; äkki see jutt ongi naljakas ning lendav spagetikoll pole mulle lihtsalt andnud võimet Raave naljadest või üldse kristlikust huumorist aru saada.

  31. Tujuga tunnistame, et elame ajal, mil moes on põhimõttelage elu. Viimasel paaril aastakümnel on Eesti ühiskond nautinud põhimõttevabadust,

    Ei tunnista. Ilm on teatavasti alati hukas olnud, ei usu, et ses suhtes just viimase paarikümne aastaga hullemaks oleks läinud.

  32. Toiduainete spetsialist: e-ained on ohutud ja neid ei tasu karta!

    Toidus olevad e-ained on ohutud, kuid tähelepanelik tasuks olla toiduvärvide gruppi kuuluvate asovärvidega, ütles Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi direktor Raivo Vokk.

    Vokk rääkis ETV hommikuprogrammis “Terevisioon”, et e-ained, mida leidub toidus ka looduslikult, on ohutud, aga küsimus on kogustes. E-aineid lisavad toidutehnoloogid toitudesse nende välimuse tarbijale meelepärasemaks muutmiseks või siis maitse tugevdamiseks. Näiteks glutamaadi lisamisel võib maitseaineid vähem kasutada.

    Vokk rääkis, et e-ainete hulgas on ka vitamiinid nagu näiteks vitamiin E ja C, mida kasutatakse antioksüdandina. “Vitamiin C on E300 ja vitamiin E on E307, nii et täiesti ohutud,” selgitas Vokk.

    Toidule lisatakse ka bensoehappeid, et vähendada bakterite teket. Looduslikult leidub bensoehappeid näiteks jõhvikates.

  33. Ameerika Hääl annab teada edukatest HIV-vaktsiini katsetustest Hispaanias. Esimene pääsuke ei too muidugi veel kevadet.

    Medical researchers in Spain say an experimental vaccine against HIV, the virus that causes AIDS, has produced a 90 percent immune response among a small group of healthy human test subjects. The promising results pave the way for further clinical trials on HIV-infected volunteers.

    The researchers conducted the clinical trial on a group of 30 HIV-free volunteers to test whether a healthy immune system is capable of reacting to the vaccine. The researchers say 85 percent of those who received the vaccine maintained their strong immune response to the virus for at least one year. Six of the 30 volunteers received a placebo instead of the vaccine. The test subjects were safe from accidentally contracting the virus because the four HIV genes used in the vaccine cannot self-replicate.

    Esteban says he hopes the vaccine will eventually reduce HIV to “a minor chronic infection.” Improved drug therapies have enabled people infected with HIV to live longer, but the disease remains incurable and new infection rates remain high in many parts of the world.

    The results of the experimental HIV vaccine trial appear in both the Journal of Virology and the journal Vaccine.

  34. Mart K. ütles:

    Raivo J. Raave püüab vist nalja teha, tulemus paneb aga kohati kahtlema autori terves mõistuses. Esitan mõned nopped artiklist “Humoristliku kristluse manifest”.

    Selle huumorivormi nimi on “Haa-haa, kui loll jutt”. Kristlased teevad sammu edasi: “Haa-haa, kui lolli juttu need humanistid ajavad. Raave on üks suur naljanina.”

  35. TorrentFreak vahendab paljastusi globaalse ulatusega propagandavandenõu asjus.

    All around the world Hollywood is influencing politics and law enforcement, mainly through local anti-piracy groups. Aside from lobbying, they also employ private investigators to track down and bust copyright infringers. Today, one of them spills the beans. Gavin “Tex” Warren reveals how he was instructed to boost statistics, link piracy to drug trafficking, and manipulate the police in order to secure more interest for the war on piracy.

    “He was adamant that we needed to boost our statistics to make the media sit up and take notice and that the large numbers would make it easier to get the local Police interested. This was especially difficult to do as local police had no jurisdiction over copyright infringing product and the AFP were desperately short on manpower. We were encouraged to find links to drugs and stolen goods wherever possible.”

    “We discussed the formula for extrapolating the potential street value earnings of ‘laboratories’ and we were instructed to count all blank discs in our seizure figures as they were potential product. Mr Gane also explained that the increased loss approximation figures were derived from all forms of impacts on decreasing cinema patronage right through to the farmer who grows the corn for popping.”

    “Funded solely by MPAA, AFACT lobbies hard for changes to Australian law and enhance the sexiness of their case by making vague references to links to terrorism. Sometimes not so vague. I was instructed to tell police officers that the profit margins were greater than dealing heroin. It was bizarre. A twisted logic that AFACT spewed out with monotonous regularity,” Warren says.

    One of the examples Warren gives is that they assumed that all burners and DVD replicators would run 24/7, making these operations appear very lucrative.

    “Each burner cranking out ten discs an hour, multiplied by ten dollars per disc is potentially a hundred dollars an hour, multiplied by number of burners by hours in a year gives a yearly potential…. Very pumped up statistics.”

  36. Eksperdid: nõrgenenud immuunsus suurendab putukate ohtlikkust inimestele

    Hiljuti kirjutas Õhtuleht hirmutavast juhtumist, kus vapsikuhammustus võttis minutitega elu täisjõus mehelt ning asjatundjate sõnul ongi putukad inimeste nõrgenenud immuunsuse tõttu meile ohtlikumad kui varem.

    Zooloog Aleksei Turovski rääkis, et Nõukogude ajaga võrreldes pälvib eluohtlike putukahammustuste teema nüüd rohkem tähelepanu, vahendab Reporter.ee.

    Putukateadlane Urmas Tartes ei usu, et putukate mürk ajaga kangemaks oleks muutunud. Põhjus on tema hinnangul hoopis selles, et tänapäeva meditsiini tõttu on inimesed praegu tundlikumad kui varem, putukaid ja inimesi on rohkem ning linnastunud inimeste immuunsus nõrgem.

    «Ei ole saanud ka tõenäoliselt piisavalt kokkupuudet ei herilasemürgiga ega ka vapsikumürgiga ja arusaadavalt kui siis ka hiljem vanemas eas mürgiputukaga kokkupuude juhtub, on tulemused natuke tõsisemad kui sellise harjunud tavapärase kokkupuutega,» selgitas Tartes.

    Ka Turovski ütles, et inimeste vastupanuvõime on langenud. «Inimkontingent muutub aina tundlikumaks, meie pingestame oma immuunsüsteemi kuidagi ühekülgselt,» märkis ta.

  37. Epiphenom uurib, kust lapsed saavad ideed üleloomulike selgituste kohta.

    It’s pretty much taken as an assumption these days that human beings are ‘natural-born believers’. Ask a cognitive scientist who specializes in religion, and they will tell you that our brains are predisposed to all sorts of supernatural concepts.

    One popular way to investigate the ‘naturalness’ of religion problem is to see if supernatural concepts are hardwired into children – as you would expect if religious ideas are intuitive and naturalistic ideas have to be learned. Perhaps surprisingly there are very few studies to support this idea – the same ‘classic’ studies keep getting recycled in each new article or book.

    And when independent researchers outside the core groups test the hypothesis, they often get results that don’t fit the story. That’s the case with a new study by Jacqui Woolley, a psychologist at the University of Texas.

    She and her colleagues read some short tales to a bunch of kids (67 in total) aged 8, 10 or 12, and also 22 adults. All the stories illustrated a ‘difficult to explain’ event.

    For example, one featured a guy who steals a little money regularly, until he has enough money to buy a really fast car – which he promptly crashes. Another featured a terminal cancer patient whose cancer went away ‘miraculously’. And another featured a woman who jogged regularly, and yet on her wedding day she tripped and hurt her leg badly – thus making her miss her wedding and also stopped her running. The stories were designed to illustrate events that could be ascribed to moral justice, divine intervention, or luck/fate.

    So they read these stories and then asked the listener how the event could be explained. The surprising thing was that the kids hardly ever offered up supernatural explanations. Instead, they would say that maybe the cancer patient slept a lot, which helped her get better. Or, for the athletic woman who tripped on her wedding day, “because she tripped over a rock while she was walking. People usually trip over stuff and fall.”

    Adults, on the other hand, readily offered up supernatural explanations. There was a clear trend, too, as you can see in the graph – the older the child, the more likely they were to explain these strange happenings by recourse to the supernatural

  38. salvey ütles:

    Putukateadlane Urmas Tartes ei usu, et putukate mürk ajaga kangemaks oleks muutunud. Põhjus on tema hinnangul hoopis selles, et tänapäeva meditsiini tõttu on inimesed praegu tundlikumad kui varem, putukaid ja inimesi on rohkem ning linnastunud inimeste immuunsus nõrgem.

    Aga võib-olla hoopis selles, et tänapäeva Interneti tõttu kuuleb putukast põhjustatud surmajuhtumitest suurem arv inimesi?

  39. dig ütles:

    Aga võib-olla hoopis selles, et tänapäeva Interneti tõttu kuuleb putukast põhjustatud surmajuhtumitest suurem arv inimesi?

    ju seegi ühe põhjusena arvesse tuleb.
    Eks tõenäoline on, et nõelata ikka saadakse, aga ma ei ole siiski rohkem kui sellest ühest surmajuhtumist kuulnud.

  40. Järgmist linki jagades ei võta ma seisukohta, kas või kui tõhusad on loetletud ravivõtted või kas lehetoimetuse sissejuhatav väide

    Sibul, küüslauk, salvei, saialill, kõrvits ja mesi – kõik need aitavad suurepäraselt köha ja nohu ravida.

    on alusega või aluseta terviseväide või kas ravimise all mõeldakse mikrobioloogiliste haigustekitajate kõrvaldamist või üksnes sümptomite leevendamist: Kodused ravivõtted köha ja nohu vastu

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga