Umbluu preemia 2012 – Viljo Viljasoo

2012. aasta Umbluu preemia ja sellega kaasneva virtuaalrändauhinna “Viltune Pendel” saab Viljo Viljasoo kui püramiidi tipp.

Ükski tipp ei püsi üksi, vaid toetub laiemale alusele ja seega paistab Viljo Viljasoole määratud Umbluu preemia aupaiste ka paljudele teistele isikutele ja institutsioonidele nagu rahvahariduse asutused, 2012. aasta maailmalõpu mütoloogia edendajad, Eesti Rahvusringhääling (saated “Hallo, Kosmos!“, “Pealtnägija“), Eesti Maaülikool, Tervise Arengu Instituut, loendamatu hulk vaimsete otsingute ja enesetäiendajate klubisid ja lektooriume, Intuitiivteaduste kool, Vikerkaaresild jne, laiemat võttes ka kogu kohalik uskumuste sfäär, kus energiatel, vibratsioonidel, vägedel, pendlitel ja nõidadel oluline koht on.

Ühelt poolt on Viljo Viljasoo tehnikateaduste doktor Eesti Maaülikoolis (doktoritöö: “Piima jahutus-säilitusseadmete töökindlus ja selle tagamise meetodid”) ja on samas koolis ka dotsent järgmistes ainetes: tehnoloogia projekteerimise alused; tööohutuse psühholoogia; töökindluse alused; tööfüsioloogia ja –hügieen; töötehnoloogia; jahutus- ja soojendustehnoloogiad, kuid viibib 1. oktoobrist 2011 kuni 31. augustini 2012 palgata puhkusel.

Teiselt poolt on Viljo Viljasoo teadlase ja õppejõu staatuse kõrval või eel arendanud silmapaistva karjääri püramiidiehitajana ning loengupidajana bioenergeetika, biolokatsiooni, pendlidiagnostika, auratõlgendamise, astroloogia ja muudel vastavatel teemadel. Tihti on nende teemade reklaamidel mainitud, et loengut peab Maaülikooli dotsent Dr Viljo Viljasoo, justnagu oleks tegu Maaülikooli poolt toetatavate legitiimsete uurimisvaldkondadega.

Juba 1999. aastal on ajakiri Luup nimetanud Viljo Viljasood kui Eesti vägevamate nõidade top 10-sse kuuluvat tegijat. Pikaajaline ja järjepidev, nii rohujuure tasandil igal pool Eestis kui ka ülikooli lektoripuldist tehtud töö püramiidide väe vahendaja ning salasõnumite edastajana saagu täna hinnatud Umbluu preemiaga. Ja millal siis veel, kui mitte aastal 2012, mille detsembris usub dr Viljo Viljasoo toimuvat suurejoonelise katastroofi, peale mida jääb maailmas alles u kümnendik inimkonnast. Pole ju teada, kes selle alles jääva kümnendiku hulka kuuluvad, seega on just praegu viimane aeg auhinnata inimest, kes on andnud olulise panuse katastrofismi ja maailmalõpu meeleolude edendamisse.

Ühes Viljo Viljasooga olgu Viltuse Pendliga tervitatud tema laiapõhjaline austajaskond ja sõnumi vahendajad ning kõik need, kes on arvanud ja arvavad, et aastal 2012 toimub inimkonna või maakera ajaloos midagi maailmalõpu taolist!

64 Replies to “Umbluu preemia 2012 – Viljo Viljasoo”

  1. Ega vist loota pole, et Viljasoo (või siis Maa Ülikool või need teised kohad) pakuks torti, nagu Ingrid Peek ja R2 seda mullu tegid :)

    Ja eks Maailmalõpp peaks tordi isu ära ajama ka, kui järele mõelda. Või siis mitte, sest pikema ajalisi tervise plaane pole ju enam mõtet tehagi.

    P.S. Kuna Asjad juhtuvad ikka siis, kui Sa neid ei oota, siis vaevalt “Maailmalõppu ” sel aastal tuleb.

  2. Saatsin täna Viljo Viljasoole sellise kirja:

    Tere, lp Viljo Viljasoo,
    teatan MTÜ Eesti Skeptik nimel, et olete pälvinud meie iga-aastase Umbluu preemia.
    Preemia väljakuulutamine koos põhjendustega on leida skeptik.ee kodulehel:
    https://skeptik.ee/index.php/2012/05/04/umbluu-preemia-2012-viljo-viljasoo/

    Preemia auhind “Viltune pendel” on virtuaalne, mingit esemelist või rahalist auhinda ei ole ja seega puudub otsene vajadus pidulikku üleandmist läbi viia. Kuid kui leiate, et vastava üleandmise võiks siiski läbi viia, siis ese nimega Viltune pendel on füüsilisel kujul olemas ja oleme valmis selle Teile aastaks hoiule andma ja kui universum meile armuline on, siis saame selle 2013. aastal järgmisele premeeritule pakkuda.

    2011. aasta premeeritu Ingrid Peek võttis Umbluu preemia rõõmsalt vastu:
    https://skeptik.ee/index.php/2011/05/05/pilte-2011-aasta-umbluu-preemia-uleandmisest/

    Kui soovite skeptik.ee lugejatele või skeptik.ee vahendusel Umbluu preemia saamise või Teie praeguse põhitegevuse raames midagi kirjutada, siis on skeptik.ee lehekülg Teie pöördumisele avatud.

    Lugupidamisega,
    Martin Vällik
    MTÜ Eesti Skeptik
    tel xyz

  3. Nojah. Suur töö on ära tehtud, kaalutud nii ühe kui teise kandidaadi tugevust ning panust, et preemia läheks ikka õigele inimesele ja õilsa ürituse nimel.
    Aga ma märgiks ära selle, et niisuguse preemia määramine eeldaks ehk ka seda, et kui on välja toodud Viljasoo hariduskäik ning karjäär , siis vastukaaluks võiks MTÜ skeptik preemiakomisjon ka enda akadeemilised saavutused Viljasoole saadetud kirjas ära märkida.
    Miks peaks Viljasoo olema kursis, kes või mis MTÜ skeptik taga seisavad persoonid on ja millistele teaduslikele uurimistöödele preemiakomisjoni arvamus on üles ehitatud.
    Mitte, et ma heaks kiidaks Viljasoo tegevust oma loengutele Maaülikooli “templiga” väärtuse lisamisel aga teise inimese üle naermine pole ka mitte teps ilus. Võib olla Viljasoo laiapõhjaline austajaskond ei vaja MTÜ Skeptik kaitset üldse mitte ja nad on omas maailmas õnnelikud ja rahul.
    Ja on üsnagi tõenäoline, et sama laiapõhjaline Viljasoo mitteaustajaskond (kelle hulka ka mina kuulun) ei vaja samuti kaitset Viljasoode eest ning ei vaja ka skeptikute irvitamist teistsuguse maailmanägemusega inimeste üle.
    Tore, kui on võetud ette suuremahuline töö viljasoolaste ning muude intuitiivteaduste harrastajate ja järgijate harimiseks ning teadusliku maailmanägemuse edendamiseks aga sealjuures ei peaks olema õel ning teiste inimeste üle ülbelt naerma.

  4. Siiri ütles:

    vastukaaluks võiks MTÜ skeptik preemiakomisjon ka enda akadeemilised saavutused Viljasoole saadetud kirjas ära märkida.

    Üldiselt on meie skeptikud nii tagasihoidlikud, et ei hakka sihukesi pisiasju igasse väljasaadetavasse kirja toppima, aga kui Sa juba küsisid, siis palun väga — MTÜ Eesti Skeptik on 2009. aastal riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija. Praeguse seisuga on vastava märgi kasutamise õiguse pälvinute seltskond Eestis mõnevõrra eksklusiivsem kui näiteks doktorikraadi väljateeninute oma.

    Siiri ütles:

    Ja on üsnagi tõenäoline, et sama laiapõhjaline Viljasoo mitteaustajaskond (kelle hulka ka mina kuulun) ei vaja samuti kaitset Viljasoode eest ning ei vaja ka skeptikute irvitamist teistsuguse maailmanägemusega inimeste üle.

    Selguse huvides tahad ehk lahti selgitada, kas ühiskonnale on tarvis, et inimesed irvitaksid nende inimeste üle, kelle maailmanägemine on sedavõrd teistmoodi, et nad usuvad tõenditesse ja ei usu kuulujuttudesse.

  5. ee? ei või olla:D 2009 aasta riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija.
    Heaküll, selline auhind annab loa teiste inimeste üle irvitada küll. Piisavalt kaalukas ning akadeemiline. Licence to …

    “Selguse huvides tahad ehk lahti selgitada, kas ühiskonnale on tarvis, et inimesed irvitaksid nende inimeste üle, kelle maailmanägemine on sedavõrd teistmoodi, et nad usuvad tõenditesse ja ei usu kuulujuttudesse.”

    Ei saanud nagu hästi sellest lõigust aru, kas skeptikud on ka viljasoodelt mingi auhinna saanud? Kes kelle üle ikkagi irvitab?

    Lihtsalt imelik, et teadust ei saa populariseerida ilma teisitimõtlejate üle irvitamata.

  6. Siiri ütles:

    Lihtsalt imelik, et teadust ei saa populariseerida ilma teisitimõtlejate üle irvitamata.

    Kuidas Sa teisitimõtlejaid tuvastad?

  7. Ma arvan, et see, mida Siiri nimetab “irvitamiseks” ja mõni teine võiks nimetada satiiriliseks tögamiseks, on parem ja samas mõjusam tähelepanu juhtimise meede kui surmtõsimeelne halvakspanu, taunimine-noomimine ja kortsuskulmne näpuviibutamine. Jätab vähemalt laureaadile võimaluse kogu värk “mingite klounide veiderdamisena” maha kanda.

  8. @Siiri:
    ehk palun seletaksid, mida sa selle “irvitamise” ja “naermise” all silmas pead? Asi on iseenesest ju väga tõsine – maailmalõpp on tulemas ja pääseb ainult 10%, kui uskuda Viljo Viljasoo juttu, mida ERR populaarseim saade Pealtnägija vahendas.

    Teisalt – isegi kui toimub “irvitamine” ja “naermine”, siis mis ses halba on? Lollid ideed tulebki välja naerda, eriti kui neid peavoolu meedia vahendusel ja doktorikraadi kilbiga esitatakse.

    Samas pole mul mingit põhjust end Siiri ega kellegi teise ees õigustada, miks selline asi nagu Umbluu preemia on välja mõeldud (pole skeptik.ee selles osas sugugi originaalne, loe kasvõi vastavalt lehelt). Kui Siiri oleks tahtnud midagi konstruktiivset diskussiooni lisada, siis oleks ta end taustainfoga kurssi viinud, mis kasvõi siinsamas skeptik.ee lehe avaküljel kõik kenasti nähtaval ja ligipääsetav on, aga paraku paistab see olevat vähem tähtsam kui Viljo Viljasoo kaitsmine õelate ja ülbete skeptikute eest.

    Teaduse ajalugu ei tundu Siirile just ka kuigi tuttav olevat, aga see on muidugi üldisem nähtus. Teaduslikes küsimustes vastasleeri esindajate üle irvitamine ja mahategemine kuni lausa põrmu tallamine on päris teaduse sfäärides ikka suurusjärkude võrra julmem kui ükski skeptik seda isegi ette oskaks kujutada.

    Aga antud juhul ei ole meil tegu sugugi teadlaste vahel käiva vaidlusega mingi teadusliku probleemi või vaatlusfaktide tõlgendamise üle, mida võiks heatahtlikult ja heroiliselt teisitimõtlemiseks kutsuda, vaid ikka täiemõõtmelise umbluuga, mis üritab end teinekord teaduse moodi asjana näidata ja teaduse populariseerimise üks viise on see, et osundada teaduse nimetuse väärkasutustele.

  9. dig ütles:

    Kuidas Sa teisitimõtlejaid tuvastad?

    Milleks neid tuvastada vaja on? Haritud ja intelligentne inimene peaks ise aru saama, et keskaegne irratsionaalne viljasoofoobiline maailmalõpueitamine pole tõsiseltvõetav.

  10. Teisitimõtlejate all pidasin silmas inimesi, kes teaduslikku maailmakäsitlust miskiks ei pea ja on oma maailmapildi kujundanud läbi omaenese teooriate ning uskumuste.
    Kui mõned inimesed on võtnud nõuks uskuda, et maailmalõpp tuleb õige pea, siis see on nende valik ja minu maailmapilti see nt. ei muuda.
    Kuigi Martinil pole mingit põhjust end õigustada Siiri ega teiste ees, siis ometigi on ta põhjenduseks toonud, et päris teaduse sfäärides on mahategemine ning irvitamine kordades julmem. Aga nagu Marin ka märkis, siis siin ei ole ju tegemist teadlaste vahel käiva vaidlusega.
    Oma palavast kihust umbluude edastatega vaielda, et pane Martin ehk tähele, et ma ei kaitse siin umbluud ennast , vaid lihtsalt inimesi. Teistsuguseid inimesi. Preemia ei läinud ju lollile ideele , vaid inimesele.
    Ja Siiri ei tulnud selle pealegi, et minu esimesele sõnavõtule eelnevad kommentaarid on “konstruktiivne diskussioon”:D
    Oleks vist pidanud ka arutama, kas Viljasoo ikka pakub torti või mitte.

  11. Siiri ütles:

    Oleks vist pidanud ka arutama, kas Viljasoo ikka pakub torti või mitte.

    Ei. Oleks pidanud arutlema, et püramiidides on kodeeritud vihjed holokaustile ja pendliga on ümberlükkamatult tõestatud pederastide normaalsus ning skeptikud hakkaksid silmapilkselt fakt fakt röökima.

  12. Siiri ütles:

    Kui mõned inimesed on võtnud nõuks uskuda, et maailmalõpp tuleb õige pea, siis see on nende valik ja minu maailmapilti see nt. ei muuda.

    Aga mis siis saab, kui maailmalõpp tulebki?

  13. Siiri ütles:

    Kui mõned inimesed on võtnud nõuks uskuda, et maailmalõpp tuleb õige pea, siis see on nende valik ja minu maailmapilti see nt. ei muuda.

    Palju õnne! Kahjuks vaatavad telerit peale Teiesuguste joviaalsete täiskasvanute ka kergestimõjutatavad lapsed. Mäletan Nõukoguse ajast, kui jube tundus mõte tuumasõjast ja maailmalõpust. Kui umbluu-pendli omistamine Viljasoole aitab teda avalikkuses klounina sildistada, tema juttu naeruvääristada ja kas või ühe lapse maailmalõpu-hirmu peletada, on preemia minu silmis põhjendatud.

  14. @Siiri:

    Kas Te ajalehti ka loete? Majandusuudiseid? Poliitika seostest majandusega olete midagi kuulnud? EL majanduspoliitika on kulutuste kärpimisega Euroopa sisuliselt suunanud maailmalõpu teele, Lääneriikide sekkumine Põhja Aafrikas ja Lähis Idas on võimule toonud islamiäärmuslased, vanad sõjad Afganistanis ja Iraagis on sisuliselt kaotatud, praegu ihutakse hammast Süüria ja Iraani kaosesse tõukamiseks jne. sellise kursi jätkumine lõpeb III maailmasõjaga. Millal see juhtub, on teadmata.

    New Age liikumine on hea ja täis inimarmastust???? Need tõprad kavatsevad tappa 6,5 miljardit üleliigset inimest. Muide tappev linnugripp, mis selle töö ära peaks tegema on juba valmis ja oodatakse õiget aega, et see vallale päästa.

    Georgia Guidestones http://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones

    Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.

    Olen mõned aastad tagasi kohtunud ühe võimunäljas New Age kohaliku grupikesega, kes lõid sel ajal varivalitsuse, kelkides, et kurjad jõud pidid neile võimu 2012 aasta alguses üle andma. Siiani on ikke vana valitsus pukis … Irw, irw, irw. Muide mulle pakuti selles valitsuses nõia kohta, millest ma keeldusin ja neile väga halvasti ütlesin.

    Kahjuks ei ole aega olnud Pealtnägija järelvaatamiseks, siis lisan arvamuse selle maailmalõpuks valmistumise kohta.

  15. O cookievaba Kameelion ütles:

    EL majanduspoliitika on kulutuste kärpimisega Euroopa sisuliselt suunanud maailmalõpu teele

    (Liit)riigi oletatav majanduskrahh pole kindlasti mingi “maailmalõpp”. Või kui on, siis toimub selliseid “maailmalõppe” mitu korda kümnendis. See pole lõpp, mida ennustab (ja mille vastu “võitleb” püramiidienergiatega) Viljasoo.

    New Age liikumine on hea ja täis inimarmastust???? Need tõprad kavatsevad tappa 6,5 miljardit üleliigset inimest. /—/ [T]appev linnugripp, mis selle töö ära peaks tegema on juba valmis ja oodatakse õiget aega, et see vallale päästa.

    Ja selle gripi konstrueerisid new-age-liikujad? Kui see peaks tõsi olema, on need tegelinskid päris-teadusega palju paremas läbisaamises kui võinuks arvata…

  16. Siiri ütles:

    ma ei kaitse siin umbluud ennast , vaid lihtsalt inimesi. Teistsuguseid inimesi. Preemia ei läinud ju lollile ideele , vaid inimesele.

    Kui kooli koridoris poisikesed kaklevad, siis tavaliselt keegi ei julge vahele astuda ja nõrgemat kaitsta. Kui üks suli, kes on raha teeninud teiste lollitamisega ning on suuteline piisavalt jahu välja ajama, et ennast kaitsta, ei pea isegi seda tegema, kuna keegi järsku arvab, et see on siis koht, kus oma altruismi näidata, mitte seal, kus seda tõesti vaja on. Kas sa tõesti arvad, et oma moraalse argpükslikusega teenid ordeneid?

  17. Loen ja vaatan ning mitte ei saa aru, kas see, et postitus on avaldatud 31.aprillil (?)- on see maailma lõpp või millegi uue algus?

  18. @Mart K.:

    (Liit)riigi oletatav majanduskrahh pole kindlasti mingi “maailmalõpp”.

    Märksõnaks USA Suur Depressioon! Spetsialistid ootavad Suurt Depressiooni nr. 2, mis saab olema ülemaailmne. Euroopa muutub Aafrika taoliseks mittemidagiks ja see on meile tuntud heaoluühiskonna jaoks maailmalõpp. Sellele järgneb III maailmasõda. Kas see ei ole siis lõpp, maailmalõpp?

    See pole lõpp, mida ennustab (ja mille vastu “võitleb” püramiidienergiatega) Viljasoo.

    Kõik grupid ennustavad minu arusaamist mööda ühte ja sama maailmalõppu, ainult natuke erinevas kastmes. Kas Teie arvates on võimalik, et Maal hakkavad toimuma nüüd riburada mööda erinevate gruppide maailmalõpud? Kui nii, siis palun selgitust, kuidas?

    Lõpuks peaksime me jõudma NL aegsesse koonduslaagrite ajajärku, kus ainukesed kes 1000 aastase rahuriigi õndsust naudivad, kuuluvad eliidi hulka.

    Ja selle gripi konstrueerisid new-age-liikujad? Kui see peaks tõsi olema, on need tegelinskid päris-teadusega palju paremas läbisaamises kui võinuks arvata…

    New agelased, kristlikud sionistid, vabamüürlased jne …. Nad ei ole kõik ennast veel maailmale tutvustanud, seega ma ei oska täpselt öelda, kes sinna veel kuuluvad. Ka teadlased kuuluvad erinevatesse „klubidesse“. Kas Teie teate, milline liikumine sümpatiseerib tapva linnugripi loojale? Mina ei tea. Lisaks pole tavainimene kunagi olnud valitsejate jaoks mingi väärtus, vaid alati kuulunud ohvrilammaste hulka.

  19. O cookievaba Kameelion ütles:

    Muide mulle pakuti selles valitsuses nõia kohta, millest ma keeldusin ja neile väga halvasti ütlesin.

    las ma arvan…see oli vanaküla tsunft? nemad planeerivad kah juba aastaid võimu ülevõtmist. noh, paratasandil on võim muidugi juba ammu nende käes. nüüd vaja veel materiaaltasandil asi ära vormistada.

  20. Jason ütles:

    miks sa määgid?

    Oakrockaga “vaidlemise” tulemusel tunnen end enamasti lõpuks ikka lambana. Pealegi väga rumalana, sest, näe, ei õpi oma vigadest ja lasen end ikka ja jälle provotseerida.

  21. @Jason:

    see oli vanaküla tsunft? nemad planeerivad kah juba aastaid võimu ülevõtmist

    Kindlalt ei, Vanaküla on inimesena liiga rumal (see on leebelt öeldud)! Tuleb välja, et võimulesoovijaid on lausa hulgim: ma ei teadnud seda! Oma idiootidega sattusin kokku tuttavate kaudu (nn. „president“ oli ravitseja ja ka sihuke tuulest viidud).

    paratasandil on võim muidugi juba ammu nende käes. nüüd vaja veel materiaaltasandil asi ära vormistada.

    Neil ei ole kunagi mingit võimu olnud (Selgeltnägijate tuleproov tõestas seda – segajate vastu ämber peas oli selle tsunfti ülim ämber.) Muide see tolvan on ise tunnistanud, et tema ei saa olla see, keda oodatakse, kuna see on naine. Postitatud: Teis Märts 09, 2004 8:54 pm Tokroda http://www.vaimumaailm.ee/view.....38;start=0

    Nüüd asja pointist. Tegelikult soovitakse kätte saada 12 süsteemi juhtimise võnget. Sellest võivad teile BabaJI kummardajad rääkida. Nemad käisid indias küsimas tooli kohta (ma ei tea, kuidas nemad seda nimetavad). Võin teile õelda, et see võnge siseneb naisesse. Seega kõik 12 süsteemi valitsused alluvad naisele. … Üks nn. vaimne guru ükskord seletas, et otsib punkti, kus ühineb dünaamika staatikaga. Aga samas ta ei teadnud, et seda kannab alati üks naine planeedil. Seega nüüd teade õnnetutele meesvabamüürlastele. Teid on haneks tõmmatud, te olete lihtsalt musta töö tegijad. Soovite saada Eesti esiknõiaks, guruks aga ei tea seda, et tegelikult tahab ümarlaud läbi teie jõuda selle naiseni, et see võnge enda kätte haarata. Ma ütlen: Ta on Eestis, seda teab ka ümarlaud. Aga keegi ei tea, kes ja kus ta on, välja arvatud üks mees, kelle ta on välja valinud. Seega kogu teie ettevõtmine on mõtetu.
    ja Sulle flyghost ütlen, et läbi sinu taheti see teostada, lootes et see on minu käes. Ei ole, ma olen mees. Seega mõtetu rabelemine.

  22. @Jason:

    oot, kas küpsisest ilma jäetud kameeleon on endine okaroka?

    Mitte kameeleon vaid Kameelion elik kamee lõvi!

  23. Mart K. ütles:

    lambana.

    Häbi Sulle ovesofoobilise vihkamise pärast. Iga haritud inimene teab, et lambad on samasugused nagu meie ja saaksid Nobeli preemiaid võrdselt meiega kui me ainult oma vihkamisest, diskrimineerimisest ja eelarvamustest loobuksime ning neile hariduse, kultuuri ja võimaluse annaks.

  24. Konspiraator ütles:

    Häbi Sulle ovesofoobilise vihkamise pärast.

    Vabandust, ma isegi mõtlesin seda kirjutades, et näh, tegelikult on lambad ju üsna nutikad loomad, mistõttu pole viisakas väljendada vastupidist suhtumist… Aga siis lõin käega, sest vaevalt nad skeptik.ee-d loevad ja solvuvad.

  25. Tore, et me vähemalt ühes asjas ühel nõul oleme. Ma ka seda meelt, et lambad on targad. Mustad lambad loomulikult. Nende suhtes saame vihkamisest ja ovesofoobiast lahti, integreerime nad anname neile haridust ja on ainult aja küsimus millal Nobeli preemiat neljal jalal vastu võtma minnakse.

    Traditsioonide pärast ei tasu ka muretseda. Valget värvi lammastega tehakse seda, mida rassistidega peab tegema, nii et ei kao šašlõkk ja lambanahksed kasukad mitte kuhugi.

  26. Kas mitte midagi paremat pole teha, kui teisi “maha teha”?

    Iga inimene valib, mis teeb. Üks hea tsitaat on, kus on öeldud, et kui titale kanda ette hetkega kõik maailma tarkused, siis ta ei mõista seda. Inimene peab arusaamiseni jõudma, et nt gravitatsiooni mõista.

    Kahju on lihtsalt vaadata, kuidas raisatakse aega mõtetutele asjadele. Igal ajastul on oma domineeriv “usk” või asi, mis on mainstream. 300 aastat tagasi oli peamiseks kristlus jms. Paarikümne aasta pärast naerdakse, kuidas inimesed saavad lihtsalt niiiiiiiiii lollid olla.

    Olgem ausad, teaduse alused püsivad puhta usu peal, nagu kõik siin maailmas. Teadus ei ole parem kui mõni religioon. Religiooni positiivseks aspektiks on see, et see aitab inimesel paremini elada, kuid kõigil religioonidel on ju omad puudused.

    Hea artikkel teaduse usu tõestuseks: http://spaz.ca/aaron/school/science.html

    Kusjuures teadus(füüsika) on tõestanud, et see milles me elame on kõigest illusioon. (see video selgitab natuke seda: http://www.youtube.com/watch?v=t-EE-QBs85g)

    See mis tulevikus saab, see on inimeste endi teha ju. Ma saan praegu otsustada, mida teen, nii ka kõik inimesed. Seega igasugused ennustused võivad täppi minna(nagu Nostradamuse puhul) teisalt ka mitte.

    Asi, kuhu ma tahan jõuda, on see, et Viljo jutus on tõenäoliselt mingi terake tõtt sees, kuid sellest ei saa aru, kui ei tea taustateadmisi. Paljude inimeste ühiseks omaduseks on harjumus teiste inimeste üle kohut mõista hinnanguid andes. Selline teiste mõtete mahategemine tühipalja jutuga on lihtsalt mõttetu. Arvutisõltuvuse puhul öeldakse – get a life.

  27. Eelmise postitaja postitus tõstatab taas küsimuse vajadusest skeptik.ee artikli järele, mis selgitaks, miks väide, et “teadus on lihtsalt üks religioon teiste religioonide kõrval”, pole mitmes olulises mõttes päris tõene.

    Võin aidata tulemust keeletoimetada, aga ise kirjutama ei pea end pädevaks.

  28. @Katu75:
    Oletame, et Sul on laps, kellega koos te vaatasite Pealtnägijat, kus Viljasoo patras miskit üheljoonel olevatest planeetidest ja saabuvast maailmalõpust, kus ainult 10%-l inimestest on lootust pääseda. Laps oli tundlikumat sorti, omas pisut ka kujutlusvõimet, hakkas kartma ja päris sinult, mida asjast arvata. Kas Sa vastad talle, et kuigi näiteks skeptik.ee-s on korduvalt viidatud sellele, et planeedid ei joondu tol kuupäeval ühele joonele, siis ega tänapäeva astronoomiat ikkagi usaldada ei tasu, ja küllap Viljasoo teab neid asju paremini ning siis astute koos nö maailmalõpule vastu või…

  29. Tuleb lihtsalt lapsukesele selgeks teha, et “füüsikud on ammu ära tõestanud”, et objektiivne reaalsus on illusioon ning et kvantmehaanika paljumaailmsuse-tõlgenduse kohaselt ei pruugi olla välistatud ka selline tegelikkus, kus onu Viljol on õigus ja eshaton immanentubki tänavu detsembris. Kui laps ikka ei rahune, loetagu talle ette matemaatilise statistika ja tõenäosusteooria aluste õpikut, kuni tuttu jääb.

  30. Katu75 ütles:

    Üks hea tsitaat on, kus on öeldud, et kui titale kanda ette hetkega kõik maailma tarkused, siis ta ei mõista seda. Inimene peab arusaamiseni jõudma, et nt gravitatsiooni mõista.

    üks teine hea tsitaat ütleb aga, et teravmeelne sõnakõlks ei muuda midagi.

    Katu75 ütles:

    Iga inimene valib, mis teeb.

    seda on juba ad nauseam korrutatud, et ega ikka ei ole küll kui see inimene oma tegemistega teiste ette trügib.

    Katu75 ütles:

    300 aastat tagasi oli peamiseks kristlus jms. Paarikümne aasta pärast naerdakse, kuidas inimesed saavad lihtsalt niiiiiiiiii lollid olla.

    kust küll tulevad sellised lapsikud lihtsustused, et kui üks seisukoht kunagi välja naerdi, siis järelikult tabab sama saatus varem või hiljem ka kõiki teisi seisukohti…kas täiskasvanud inimesed on siis tõesti nii naiivsed, et sedasi arvavad?

    Katu75 ütles:

    Olgem ausad, teaduse alused püsivad puhta usu peal, nagu kõik siin maailmas.

    olgem ausad, sinu teadmised on üsna olematud.

    Katu75 ütles:

    Religiooni positiivseks aspektiks on see, et see aitab inimesel paremini elada

    jajah…isegi kui teha mööndus, et religioonil selline omadus on, siis teadusest ei sünni ju ometi mitte midagi, mis inimestel paremini elada aitaks, ega ju?

    Katu75 ütles:

    Kusjuures teadus(füüsika) on tõestanud, et see milles me elame on kõigest illusioon. (see video selgitab natuke seda: http://www.youtube.com/watch?v=t-EE-QBs85g)

    aga see video tõestab, et robocop on kõvem kui terminator http://www.youtube.com/watch?v=pGva3yU8RZw

    Katu75 ütles:

    See mis tulevikus saab, see on inimeste endi teha ju. Ma saan praegu otsustada, mida teen, nii ka kõik inimesed.

    ma ei teagi, kuidas tänapäeval selliseid mõttevälgatusi nimetatakse. minu nooruses neid ei nimetatudki. tehti lihtsalt suuri silmi ja küsiti üllatunult: “ah, tõesti või või!?”

    Katu75 ütles:

    Seega igasugused ennustused võivad täppi minna(nagu Nostradamuse puhul) teisalt ka mitte.

    ma ei tea, kellelt sa seda järeldamiskunsti õppisid aga mina sinu asemel nõuaks talt küll oma raha tagasi.

  31. @Mart K.:

    iga siin lehel kommenteerija peaks enne kommi ilumist kinnitama, et on lugenud nn kasutustingimusi, kus on pikalt ja laialt kirjas kõik nõrkemiseni korrutatud põhialused. mina isiklikult soovitaks sinna lisada ka klausli, et kommenteerija on eelnevalt läbi lugenud teatud raamatud ja neist aru saanud.

    see hoiaks ära tohutu hulga igale uustulnukale kõige taas ja taas ülekorrutamist.

  32. Kahjuks internetiks nimetatav torudepundar ei tööta nii, Jason. Iga keskkonnaga kohandumisel kehtib mingisugune õppimiskõver.

    Ülekorrutamise asemel anda link põhjalikule artiklile, mis väite “teadus on üks religioonidest” kõiki olulisemaid nõrkusi kiretult analüüsib, oleks ju lihtsam anda kui inimene raamatukokku juhatada. Isegi põhjalikumat sorti arvamusartiklist oleks tolku.

    Ja lõppeks ei tohiks jätta tähelepanuta ka asjaolu, et organiseeritud religioossusel ja organiseeritud teadusdiskursusel on tuvastatav mõningane ühisosa.

  33. ole lahke, seleta igale juhuslikule sisseastujale kõik sadade kommide pikkuste threadidena ükshaaval ära.

    mina seevastu leian, et mingigi enesedistsipliin võiks vähemalt olla. on selge, et 99% inimestest ei loe iialgi kasutamistingimusi läbi aga kui seal on selged lingid ja viited, oleks kõigil kergem järjekordse sajatuhandendat korda esitatud jaburuse kirjutajale lihtsalt soovitada tutvuda, millele ta alla on kirjutanud. edasine on ta enda vastutusel.

  34. Katu75 ütles:

    Iga inimene valib, mis teeb.

    See suur, et ausad ja viisakad demagoogid panevad thought-terminating chliché ikka oma argumendi lõppu, mitte algusse.

    Olgem ausad, teaduse alused püsivad puhta usu peal, nagu kõik siin maailmas.

    Kuulduste järgi on Tartu Ülikooli peahoone ehitatud sohu istutatud parvede peale ja liigub Newtoni kirjeldatud jõudude mõjul igal aastal millimeetri või paar. Kas Sa pead märkimisväärseks võimalust, et sellepärast, et see maja ei ole maakera küljes jäigalt kinni, võib ta homme näiteks Toomemäel ja ülehomme jälle Tallinnas olla? Aga paarikümne aasta pärast?

  35. dig ütles:

    Kuulduste järgi on Tartu Ülikooli peahoone ehitatud sohu istutatud parvede peale

    ma ei tea, kas need kuuldused ülikooli kohta ka tõele vastavad aga ülejõe linnaosa on vähemalt osaliselt kindlasti parvedel. oma lapsepõlvekodu ees, mäe tänaval suudeti nõukaajal keskküttetorudega seoses julgelt vähemalt 3m sügavune kraav kaevata ja oi, kus seal augu põhjas olid parved. jämmedad tundmata puust palgid ridamisi kõrvuti. võiks arvata, et mingi lokaalne teema aga naabertänavas (roosi) olid samasugused.

  36. Mart K. ütles:

    Isegi põhjalikumat sorti arvamusartiklist oleks tolku.

    Vaevalt küll. Enamus religioone ju ennast religioonina ei määratle ja üleloomuliku Jumala asemel kasutavad iseenese poolt sakraliseeritud kaanoneid.

    Hetkel elame me kõige religioossemas ajastus terve Euroopa ajaloos. Tänapäeval on ju religioossed dogmad päevapoliitika ja avaliku ruumi täielikult hõlvanud ning enamus asju on faktid ainult sellepärast et mõni huvigrupp nii ütleb.

    Pigem on klassikalised religioonid Maa peale tulnud. Kristlased ei palka korrumpeerunud teadlasi arvutimudelitega tõestama, et kui me pattu ei kahetse, siis tuleb maailmalõpp nagu ennast kliimasoojendajateks nimetavad kapitalismivastased marksistid.

    Ja islamiusulised ei vahuta, et mõned asjad on nii koledad, et inimene ei ole võimeline neid välja mõtlema. Holokaust sellel teesil baseerubki. Meil pole muud kui tunnistajate ütlused, aga kuna meil on kaustareligioon, siis Prohvet Muhamedi ütlused Jumala kohta on väiksema kaaluga kui kaustatunnistaja ütlused üleloomuliku nähtuse kohta. Objektiivsed tõendid mõlemal puuduvad.

    Isand Dawkins on teaduse kahjustamiseks rohkem teinud kui kõik umbluutajad kokku. No väidab mehike, et me kõik oleme ühesugused, samas kui tuhanded Suurbritannia koolinoored õpivad neegritelt ja moslemitelt väga ebamugaval viisil iga päev, et see ei ole nii.

  37. Konspiraator ütles:

    Isand Dawkins on teaduse kahjustamiseks rohkem teinud kui kõik umbluutajad kokku. No väidab mehike, et me kõik oleme ühesugused, samas kui tuhanded Suurbritannia koolinoored õpivad neegritelt ja moslemitelt väga ebamugaval viisil iga päev, et see ei ole nii.

    kas see konkreetne õppetund, mille nad saavad neegritelt ja moslemitelt on sisuliselt ka palju erinev sellest, mida nad saaks (ja on kogu aeg saanud) oma kaasmaalastest pättidelt ja kaabakatelt?

  38. Konspiraator ütles:

    Isand Dawkins on teaduse kahjustamiseks rohkem teinud kui kõik umbluutajad kokku. No väidab mehike, et me kõik oleme ühesugused…

    Dawkinsi patust suuremaks tuleks vast pidada kas või Wikipedia rolli Konspiraatori arust teadust kahjustava võrdsuspropaganda levitamisel.

    P.S. Kus Dawkins üldse väitis, et kõik inimesed on ühesugused? Ma pole enamikku temakirjutatut lugenud, aga kindlasti pole see peamisi vaateid/väiteid, mille poolest teda avalikkuses teatakse. Tema eriline fänn ma ka ei ole (“Greatest Show on Earth” on küll kütkestav lugemisvara, aga ma ei ole kindlasti nõus kõigi Dawkinsi sentimentidega); antud loo linkisin lihtsalt sellepärast, et see oli esimeste hulgas, mis teaduse ja religiooni väidetava sarnasuse teemalise Google-otsinguga välja tuli.

  39. Jason ütles:

    kas see konkreetne õppetund, mille nad saavad neegritelt ja moslemitelt on sisuliselt ka palju erinev sellest, mida nad saaks (ja on kogu aeg saanud) oma kaasmaalastest pättidelt ja kaabakatelt?

    Sõltub hindaja maailmavaatest. Suurbritannias esines vägivalda ja lõhuti maju maha ka enne 1941st aastat. Nüüd tekib küsimus, kas Luftwaffe tegeles sellesamaga millega britid ise tegelesid ning nende vägivald ei olnud palju erinev brittide oma traditsioonilisest vägivallast või siis oli ikkagi erinev?

  40. @Mart K.:
    @Jason:

    Ülekorrutamise asemel anda link põhjalikule artiklile, mis väite “teadus on üks religioonidest” kõiki olulisemaid nõrkusi kiretult analüüsib, oleks ju lihtsam anda kui inimene raamatukokku juhatada

    Dawkinsi seisukohtade suhtes tuleb olla samuti kriitiline, kuna ta on uue usundi – humanismi (millel ei ole klassikalise humanismiga mingit seost!!!) – eestkõnelejaks, prohvetiks ja selle preestriks, looritades selle nõmeduse teaduse sädelevasse rüüsse. See on ohtlikum, kui ristiusk, mille valede paljastamine on imekerge.

    Seekord tuleb usklikega nõus olla: Richard Dawkins and the Battle for Humankind’s Future http://lasalettejourney.blogsp.....e-for.html

    Humanist John Dumphy, also writing for The Humanist, said “I am convinced that the battle for humankind’s future must be waged and won in the public school classroom by teachers who correctly perceive their role as the proselytizers of a new faith: a religion of humanity that recognizes and respects the spark of what theologians call divinity in every human being. The Humanist, January/February 1983, p. 26
    ………………
    At other times, they proclaim cheerfully that Christianity is dying. Humanists are not interested in truth. Their goal is the elimination of religious belief, and most especially belief in Christianity, because it stands in the way of their own religion.

    Nüüd küsimused: Millist teadust Teie propageerite? Keskharidusega mitte-teadlane, kelle ideoloogia diskordianism keelab eristada tõde valest, uskuda mingeid seisukohti. Kuidas valite Te oma autoriteete? Teil ei tohiks neid ju ollagi. Kas Te peate ennast päristeadlastest targemaks??? Kuidas kutsuda selliseid nn. teadlasi, kes võltsivad uuringute tulemusi, et neid mõne oma vildaka teooriaga siduda? Ah, ma ei viitsi:..

    Jason: mina isiklikult soovitaks sinna lisada ka klausli, et kommenteerija on eelnevalt läbi lugenud teatud raamatud ja neist aru saanud.

    Kas Te mõtlete omale südamelähedast satanistlikku kirjandust? Teie ideaaliks paistab olevat samuti Dawkins, kes on uue maailma ehitajaks. Ma ei imestaks, kui välja tuleks, et ta kuulub kõrgvabamüürlaste hulka.
    **************************
    Te kahekesi propageerite oma umbluusid, tehes konkurentide õpetusi maatasa. Kahjuks on konkurentidel osaliselt tunduvalt paremad õpetused, mis aitavad hädas olevaid inimesi, ning see teeb Teid eriti vihaseks. Irw, irw, irw. Selliste teaduse propageerijate tegevus on lausa teadusele näkku sülitamine, kahjuks ….

  41. Mart K. ütles:

    Kus Dawkins üldse väitis, et kõik inimesed on ühesugused?

    Vaata pilti:

    Nii pisikesse ajju ei mahu ära arusaam sellest, et sama nahavärviga inimesed võivad olla erineva pikkuse, erineva kultuuri või erineva jõukusega. Rassist grupeerib inimesed nahavärvi järgi kokku, omistab igale nahavärvile konkreetsed stereotüübid ja kui nüüd mõni bioloog osutab, et näitaja X (mille kohta stereotüüp olemas on) varieeruvus mingisuguse nahavärviga inimeste grupi sees on suurem kui erinevate nahavärviga etniliste gruppide vahelised erinevused, siis tõlgib vaeseke selle oma maailmapildis kujule “kõik inimesed on ühesugused”.

  42. Martin!

    Kas on mingi võimalus, et Skeptikusse võiks meelitada artikleid kirjutama praktikutest teadlasi? Neuroloogia on see, mis peaks ära seletama paljud inimeste ebatavalised elamused, noh näiteks võib tuua kasvõi neuroteoloogia.

    Järsku hr. Olesk saab kellegi ära rääkida; see oleks tõeline teaduse propageerimine. Ainult üks palve: kirjutada tuleks lihtsas sõnastuses, et oleks kõigile arusaadav (erialast terminoloogiat ei pea tavainimesed valdama – tõeline jama, kui saab aru ainult sidesõnadest)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.