Veenuse üleminek 6. juunil 2012

Käesoleva aasta 6. juunil võib selge ilma korral näha haruldast nähtust – planeet Veenus liigub üle Päikese ketta, kui vaadelda planeedilt Maa. Veenus on kogu talve ja kevade meie taevalaotust oma kirka säraga kaunistanud, moodustanud Kuu ja Jupiteriga kauneid konfiguratsioone, liikunud läbi Sõela ja pakkunud head pildimaterjali fotograafiahuvilistele. Lisaks muidugi suurepärane võimalus astronoomiast rääkida, kui selline silmatorkav iludus õhtust-õhtusse särab ja saleneb.


Jupiter, Kuu ja Veenus 26. veebruaril 2012, pilt: Martin Vällik. Klõpsa pildile, näed suuremalt.

Haruldaseks teeb sündmuse selle harv esinemine. Mõne inimese eluaastatesse ei pruugi ükski selline üleminek sattuda, aga mõni teine inimene võib seda lausa kaks korda näha. Nimelt käivad need üleminekud paarikaupa 8-aastaste vahedega ja neid paare eraldab kas 105,5- või 121,5 aastat, ning praegune üleminek on ühe sellise paari tagumine juhtum.


2004. aasta ülemineku ajal oli Tallinnas pilves ja sadas vihma, mõnes kohas mujal Eestis inimesed õnneks nägid ja pildistasid.

Järgmine üleminekute paar tuleb 2117. ja 2125. aastail, aga neist on Eestis näha vaid tagumine ja sedagi vaid korraks ja ainult saartel ning Lääne-Eestis, enne kui Päike loojub; kõige pikemalt (u 20 minutit) Sõrve sääre tipus. Eelmine paar oli aastail 1874 ja 1882, kuid needki ei olnud Eestis näha. (Allikas.)

2012. aasta 6. juuni üleminek on Eestis nähtav, aga mitte täies pikkuses. Esimene kontakt (Veenus puutub Päikesega kokku) on meie aja järgi kella 1 paiku öösel, aga Päike on meil siis loojas. Päike tõuseb veidi peale 4 hommikul ja siis on üleminek parasjagu umbes poole peal. Neljas kontakt (Veenus ja Päike eralduvad ehk varjutuse lõpp) on kell 7:54.

Please install latest Flash Player to run SunAeon Venus Transit 2012

Avalik vaatlus

Astronoomiahuviliste ühendus Ridamus kutsub kõiki huvilisi üleminekut vaatlema. Ohutult. Ohutu vaatlemine tähendab seda, et silma või optikariista siseneb tunduvalt vähendatud intensiivsusega valgus. Kaitsmata moel Päikesesse vaatamine võib jäädavalt kahjustada vaatleja silmi.

Pildil on isetehtud prillid, kus on kasutatud spetsiaalset päikesefiltri kilet.
Päikesefiltri kile
Seda kilet saab osta teleskoop.eu veebipoest.

Sama kilega võib katta teleskoobi, binokli, pikksilma või ka fotoaparaadi sisendava, nagu siin pildil näha:
Ohutu päikse vaatlemine

Mina ise, teised Ridamuse liikmed ja astronoomiahuvilised kogunevad 6. juuni varahommikul alates kella 4-st Tallinna Linnahalli promenaadile, kaasas on meil turvalised vaatlusvahendid, vaatleme ja pildistame ise ning näitame teistelegi. Oleks vaid ilm selge.

Kes soovib oma õpilastega midagi matemaatilist ette võtta või oma ajusid punnitada, siis on koostatud valik tegevusi ja harjutusi:
The Mathematics of the Transit of Venus By Dr. Sten Odenwald (NASA / ADNET)

Facebooki sõbrad saavad liituda Veenuse ülemineku sündmusega ja jooksvalt teateid saada ning jagada. Kena oleks kuulda ka mujal Eestis toimuvatest avalikest ja korraldatud vaatlustest. Näiteks seab Marko vaatluspunkti Kaiusse üles ja Tartu tähetorn ootab külalisi.

Loe veel:

10 Replies to “Veenuse üleminek 6. juunil 2012”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga