Skeptikute plaan maailma vallutamiseks (4. juuli järelkaja)

4. juulil toimus Plaasil järjekordne skeptik.ee sõprade ja fännide kokkutulek. Külaliseks oli Saksamaalt Julia Offe, kes on asutanud Hamburgi skeptikute seltsi ja korraldas nüüd maikuus üle-ilmse skeptikute kongressi. Peale lühikest tutvustusringi tegin lühida ülevaate, milliste teemadega skeptikud Eestis kokku puutuvad. Kirjutasin need märksõnad üles ja hiljem kirjutatu peale vaadates sain ilmutuse, et see sobib ka suurepäraselt maailma vallutamise plaaniks. Nimestik kujunes aktiivses suhtluses kuulajaskonnaga, seega on see kollektiivne looming. Tõlgendada saab neid pildil näha olevaid märksõnu muidugi mitmeti, aga pakun omalt poolt ühe versiooni.

  • Medicine (vaccination) – meditsiin ehk arstiteadus (vaktsineerimine)
    Just viimastel päevadel on ajakirjanduses taaskord juttu vaktsineerimisest ja eriti sellest, et võrreldes 2010. aastaga on 2011. aastal vähenenud vaktsineerituse tase; suureneb nende lapsevanemate arv, kes on keeldunud oma lapse kaitsmisest vaktsiinidega ennetatavate nakkushaiguste eest. Meditsiinialased väärarusaamad, valeteave on otseselt ohtlikud, omavad otsest mõju eludele ja tervisele, vaktsiinide puhul mitte ainult keelduja ja tema lapse elule ja tervisele, vaid ka kaaskodanike omale. Vaktsineerimisvastasus on õpikunäide moodsast müüdiloomest ja sellest, kuidas on võimalik desinformatsiooniga mõjutada paljude inimeste saatusi. Korduvalt nimetasin P. Offiti eesti keeles ilmunud raamatut “Saatuslikud valikud“.

    Meditsiinialane teave mõjutab meid ja meie valikuid muidugi ka muudes oludes. On oluline, et inimesed oskaksid vahet teha päris ja libal, oleksid teadlikud varitsevatest ohtudest ja kasutaksid parimat teadaolevat teavet. Siin saavad skeptikud ja muidugi paljud teisedki kenasti abiks olla.

  • Pseudoscience in public sector – libateadus avalikus sektoris
    Ametiasutused, mis opereerivad maksumaksja rahaga, võiksid teada paremini kui teinekord välja kukub. Näidetena sai nimetatud Kutsekoja tegevus homöopaatide ametlikustamisel, pomminõiavitsa Sniffex kasutamine Päästeameti pommirühma poolt, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse tugi libateadusalastele koolitustele, mis tegelikult on otsapidi hoopis Haridus- ja Teadusministeeriumi koolituslubade andmise poliitika probleem, Tervise Arengu Instituudi kaudu liikunud rahade jõudmine libateaduste edendamisse “ennetuse” ja “vaimse tervise” sildi all, kooliruumide kasutamine pseudoteaduslikeks tegevusteks (Universuse tung Reaalkooli) jne. Maksumaksja raha võiks olla kulutatud parimal moel ja seda parimat moodi saab tuvastada teadust ja selle meetodeid appi võttes. Kui ise ei oska, siis küsitagu teadlaste käest.
  • <20% church – vähem kui 20% inimestest käib kirikus
    Edenes arutelu, et kuivõrd väga vähe inimesi käib kirikus ja usub jumalasse, siis samal ajal usutakse hoopis muid üleloomulikke asju – “mingisugune vaim või elujõud”, astroloogia, New Age uskumused, ida mõjud jne. Kindlasti ei saa me olla uhked selle üle, et eestlased oleksid kõige ateistlikumad, kuna me ei ole seda.
  • Dowsing – pildamine
    Pildamine on üks laialt levinud rahvuslikke uskumusi. Avaldati ka arvamust, et ega eriti ei ole. Avaldasin veendumust, et ikka on küll ja seda mitmel tasandil. Rahvauskumusena sel määral, et kui vaja uut kaevu rajada, siis tuleb paljudel ikka meelde, et selleks peab vitsamehe kutsuma, kes õige koha kätte näitaks. Ettevõtluse tasemel selliselt, et muidu viisakas geoloogiliste töödega tegelev ettevõte pakub muude teenuste kõrval ja “biogeolokatsiooni” või midagi sarnast. Anekdootlikud on jutustused kopameestest, kes maa-aluse kaabli või toru lõhkumise vältimiseks kasutavad leiumeetodina mutrivõtme tasakaalustamist sõrmel. Teaduslikus plaanis nägime ajakirjas Eesti Loodus, et “geobiotopograafiline kaardistamine” on lausa uurimismeetodina kasutuses tänapäevalgi. Ja Sniffexist pommimeeste arsenalis rääkimata.

    Seega on pildamine asi, millega skeptikud kokku puutuvad ja millega tegelema peab.

  • Consumer protection – tarbijakaitse
    Turul on tooteid ja teenuseid, mida reklaamitakse väidetega, mis teaduslikus mõttes on umbluu. Riiklik tarbijakaitseamet ei ole võimeline kõigega tegelema – pole raha, pole aega, pole inimesi, pole pädevust. Teinekord on aga skeptikute seas asjatundjaid, kes oskavad ja tahavad mõnest asjast kirjutada ja tarbijaid hoiatada võimaliku pettasaamise eest.
  • Awareness – teadlikkus
    Teadlik saab ja võib olla muidugi mitmetest asjadest või ka iseendast, aga millisest teadlikkusest seekord konkreetselt juttu oli ja millega seda märksõna sisustatud sai, pole ma enam teadlik. Ehk aitate meenutada, head külalised.
  • General knowledge of science, statistics, scientific method – üldised teadmised teadusest, statistikast, teaduslikust meetodist
    Et neid peaks edendama ja arendama, et tekiks arusaam, kuidas kõhutundest võib saada teaduslik teadmine, millega tegeleb statistika, kuidas mingi andmehulk formeerub uueks teadmiseks ja miks mõnikord ei formeeru jne. Kõigest sellest saab muidugi pajatada jooksvalt ja pidevalt konkreetseid juhtumeid kommenteerides, aga küllap kulub aegajalt ka mõni sihtotstarbeline kontsentreeritud teadmistehulk ära. Muidugi võiks sellest ka tavakoolides rohkem juttu olla.
  • Supporting others – teiste toetamine
    Näiteks sai tuua olukorra, kus lapsevanemale ei meeldi koolis toimuv pseudoteaduse propageerimine, aga üksi nagu ei julge või taha veel sel teemal tüli tõsta. Ühelt poolt võivad skeptikud olla abiks teema asjus taustateabe kogumisel ja läbitöötamisel ning teisalt olla ka platvormiks ametliku kaebuse esitamisel.

    Toetust võib vaja minna ka suvalisel eraisikul oma maailmavaatelise kriisi käigus. Siis on hea teada, et ei olda üksi, et kusagil on keegi ses hullus maailmas, kes ei usu kaardimoore ja -taate, kes ei tunnista nõiavitsa võimeid, kes ei otsi tuge astroloogiast ega pöördu homöopaadi poole jne, isegi kui teinekord tundub, et ümberringi on vaid üks umbluu teise otsa ja selge mõistuse häält pole nagu kusagilt kosta. Tea, et me oleme olemas, sa ei ole üski.

  • Community – kogukonna asi
    Selle üksiolemise tunde peletamiseks on meist kujunenud omamoodi kogukond. Palju meist nüüd ka tegelikult praegu abi on, aga enda olemasolust on märku antud ja alati võib keegi ise võtta algatuse oma kätte ja korraldada midagi vahvat, näiteks kord kuus toimuva lühikese ettekandega kohvikukogunemise. Või midagi muud sarnast või erinevat. Või näiteks väikese maailmavallutuse.

Reaalsest kohalolust on märk maas 19 inimese poolt. Peale diskussiooni võeti üles tuli, mu vend Kristjan rääkis Higgsi bosonist, ma ise püüdsin joonistada pildi, mis seletas ära, misasi on afeel, Päikest ei saanud vaadata, aga üsna täis Kuu tõusis kopli otsa ja rõõmustas me meeli.

Kes ise kohal olid, oskavad kindlasti seda lühidat kokkuvõtet täiendada, sest juttu, ideid, kõrvalepõikeid oli mitmeid. Kui kõik need asjad kenasti korda saab, siis ongi maailm vallutatud.

Päris lõppu küsimus Kustilt: “Millega tegeleb teadus?”

15 Replies to “Skeptikute plaan maailma vallutamiseks (4. juuli järelkaja)”

  1. @kesiganes:
    Sellest me seekord ei rääkinud, aga hea, et meelde tuletasid. Loomulikult kuulub skeptikute maailmavallutuse plaanidesse ka seksuaalmüütide ümberlükkamine. Eelarvamused homoseksuaalsuse suhtes vajavad kindlasti radikaalsemat lähenemist. Koolid on hea koht alustamiseks, kuna noorte arusaamad on muutumisvõimelisemad kui vanade omad.

    Geiteemat ja ka muid inimõiguste ja vabadustega seotud teemasid on skeptik.ee lehel läbi aastate arutatud, aga ikka ja jälle leidub keegi, kes oleks nagu Kuu pealt kukkunud.

    Pole kuulnud, et keegi oleks pederastiat teaduseks nimetanud, et seda siis ka libateaduseks saaks nimetada. Kui on selle kohta allikaid viidata, siis tutvuksin.

    Samuti pole kuulnud, et kusagil käsitletaks tõsimeeli LGBT õigusi seoses pederastiaga (ja pedofiiliaga). See, et homofoobid üritavad selliseid seoseid luua, ei lähe tõsiseltvõetavusena arvesse.

  2. Vastuseks Kusti küsimusele pakun, et (vbl) teadus tegeleb mitmesuguste nähtuste uurimisega, maailmaruumi tundmaõppimisega ja lahenduse välja töötamisega probleemidele, millele veel lahendusi pole või siis uute ja paremate lahenduste otsimisega.

    (P.S. Ülal asuv pilt tuletas meelde aiamaja, kus MV (vbl) lohet pidi hoidma. Tundub, nagu lohe oleks jalga lasknud ja põgenemise käigus kannatada saanud akendele oleks nüüd tagaotsimiskuulutused välja pandud. No tegelt tundub ainult siis muidugi, kui väheke napakavõitu kujutlusvõimet omada:)

  3. teaduslik kommunism kunagi eksisteeris…äkki kuskil eksisteerib ka teaduslik pederastia? no…ma ei teagi…näiteks uurib parimaid ja ohutumaid tehnikaid, sisenemisnurki jmt. fantaasiat käima lükates võiks leida palju nüansse, mida sealjuures uurida võiks. seda nii teaduslikult kui ka libateaduslikult. näiteks leitaks mõni liba teatava nõelravitehnika, mis aitab sulgurlihastel paremini lõdvestuda? no ma kah nüüd ei tea.

    ärge pange palun pahaks aga homoteema lihtsalt on selline, et ka suure tolerantsuse juures on selle üle hea nalja visata :-)

  4. @Martin Vällik:
    Igaks juhuks meenutan üht selle lohega seotud kommet:

    Te peate minu aiamajas elulevale lohele homme lõikamata küüntega ning kolm nädalat pesemata inimese tooma! Lohe nimelt vajab lepitamiseks maniküüri-pediküüri tegemist ja aiamaja all olevas saunas kellegi selja küürimist. Vastasel korral läheb Eesti rahval kehvasti ja sa ometigi ei taha seda vastutust enda peale võtta, et teadsid, aga ei teinud midagi.
    […]
    Kusjuures arvan, et leptitusohvri peab kohale tooma president isiklikult, kuna jõuluajal läheb ta ristikirikusse seda jumalat teenima, täna käis juutide hanukkat tähistamas. Mille poolest minu draakon kehvem on?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga