September on tarkusekuu. Uued leiud ajakirjandusest.

  • Alustan sellest, et on valminud justiitsministeeriumi kontseptsioon kooseluseaduse eelnõu kohta. Ministeerium saatis laiali kirja (pdf) ja ootab tagasisidet. Delfi palus minult selle asja kohta kommentaari, mis on seal loetav:
    Martin Vällik: Kooseluseaduse kontseptsioon sordib osa inimesi teisejärgulisteks

    Väljendan seal arvamust, et kontseptsioon on puudulik ja riik süüdistab homoseksuaale kaudselt abielu positsiooni halvendamises. Veel arvan, et see kontseptsioon on liigne ja asjatu vastutulek kohalikele kirikutegelastele ja konservatiividele, kulukas vaheetapp, mis tegelikult kedagi lõplikult ei rahulda. Avaldan toetust sooneutraalsele abielule ning imestust selle üle, kuidas riik üldse saab arutada kontseptsiooni, mis rajab inimeste vahele uusi barjääre, selmet neid maha võtta. Pikemalt siis Delfis, siia seda lugu täispikkuses ei pane, kuna lubati honorari maksta. Kommentaarid on valdavalt nagu ikka, kuid mingil juhul ei esinda need Eesti elanike enamust.

  • Kontseptsiooni on kommenteerinud EELK:
    Luteri kirik: tegelgem kooselu asemel ristivanematega
    Tegu on minumeelest teema trollimisega stiilis “miks me tegeleme sellega, kui minu arvates on tollega tegelemine hoopis vajalikum”.
  • Postimehe toimetaja Alo Raun arvab, et tegu on kompromissiga, mis võiks rahuldada nii samasoolisi kooselulisi kui ka konservatiivsemaid inimesi, kuna abielu jääb puutumata:
    Alo Raun: laskem koos elada

    Minu meelest võiks mõlemad «vastaspooled» tunnustada ministeeriumi suuri pingutusi leida selles küsimuses ühisosa. Tegu on pika protsessi tulemusega, kus on näha tõsist püüdu jõuda tulemuseni. Vaevalt oleks võimalik leida veel täpsemat «hundid söönud, lambad terved» kompromissi, arvestades tänapäeva maailma ja meie ühiskonna tegelikkust.

    Arvan, et Alo on pingutatult heatahtlik ja teeb pooliku mängu juures paremat nägu kui vaja (parem pool muna kui tühi koor), aga eks näis – kui ka see kontseptsioon IRL-i tõttu kõrvale lükatakse, siis saab aina selgemaks, et ei olda mitte “abielu kaitsel”, vaid tahetakse lihtsalt “homodele ära teha”.

  • Tootja vabandas sünnidefekte põhjustanud ravimi tagajärgede pärast 50 aastat hiljem

    Hommikuse iivelduse vastu mõeldud ravim talidomiid tõi raseduse ajal tarbimisel kaasa lühemate käte ning jalgadega beebide sündimise 1950-ndatel ja 60-ndatel […]

    “Talidomiidi tragöödia leidis 50 aastat tagasi tänasest täiesti teistsuguses maailmas. Rahvusvaheline teadlaste kogukond, ravimitööstus, seaduseandjad ja täidesaatev võim on pidanud sellest palju õppima,” leidis Stock.

  • Paksumaksuga haigekassat päästma
    Andres Võrk, Praxis

    Selgub, et kui kõik 16-65-aastased, kellel on kehamassiindeks alla alumise normväärtuse (<19) või üle ülemise normväärtuse (>25), peaksid maksma maksu minu poolt pakutud suurustes (nt mõõduka ülekaalu puhul 30 eurot aastas iga normväärtust ületava kg/m2 kohta, suurema ülekaalu puhul veelgi enam), siis saabki kenasti puudujääva 0,4% SKPst kokku. Tänases väärtuses oleks paksumaksu kogutav summa sama palju, kui kulub Haigekassal perearstinduse rahastamise peale (ca 70 mln eurot aastas, vt 2012 eelarvet).

    ——————————-
    Lisatud neli tundi hiljem, peale kriitilise tagasiside saamist inimestelt!
    ——————————-

    Kallid lugejad, ajakirjanikud ja ühiskonnateadlased!

    “Paksumaksu” näol on tegemist puhta naljaga, mitte mingi reaalse ettepanekuga.

  • Kas alternatiivmeditsiin on olemas?
    Naomi Loogna, Maaleht

    Homöopaatias ei ravita ravimitega, sest ravimeid kasutatakse üliväikestes annustes, mille lõpplahjendustes ei pruugi raviainet enam üldse olla. Selliste üliväikeste annuste kasutamine pole teaduslikult põhjendatud. Homöopaatilise ravi tulemust mõjutab pigem psühholoogiline pool, autosugestioon ja psühhoteraapia.

  • Üks isiklik uudis on mul ka, täitsa tarkusepäevaga seotud (vihje on pildil loo alguses), aga kuivõrd seda ajakirjanduses ei kajastata, siis las ta olla.

184 Replies to “September on tarkusekuu. Uued leiud ajakirjandusest.”

  1. Martin Vällik ütles:

    Kommentaarid on valdavalt nagu ikka, kuid mingil juhul ei esinda need Eesti elanike enamust.

    Ma loodan südamest sama, aga miks Sa nii kindel oled?

    P.S. Oled Sa loendanud, kui tihti avaldatakse avalikus ruumis (kui anonüümset kommentaariumit niimoodi nimetada saab) arvamust, et Sind tuleks lintšida?

    Igatahes, jätkuvat jaksu lintšimismeelsete olemuse paljastamise raskes, ent tänuväärses töös!

  2. Kardinal: katoliku kirik on ajast 200 aastat maha jäänud (ERR)

    Itaalia kardinal Carlo Maria Martini hinnangul on Rooma-Katoliku kirik ajast 200 aastat maha jäänud.

    Kardinal suri reedel 85 aasta vanusena, kuid Itaalia ajaleht Corriere della Sera avaldas tema viimase intervjuu, mis salvestati augustis, vahendas BBC. Intervjuus ütles kardinal: “Kirik on väsinud… meie palveruumid on tühjad.” /—/

    Kardinal lisas, et kui katoliku kirik ei võta omaks leebemat suhtumist lahutatud inimestesse, kaotab ta tulevaste põlvkondade truuduse. Küsimus ei ole tema sõnul mitte selles, kas lahutatud inimesed saavad armulauale, vaid selles, kuidas kirik suudab aidata keerulisi pereolukordi.

    Martini, keda on arvatud ka üheks paavsti-kandidaadiks, kutsus kirikut üles tunnistama oma vigu ja minema radikaalsele muutuste teele, alustades paavstist ja piiskoppidest. “Laste pilastamisskandaalid kohustavad meid võtma ette muutuste tee,” ütles kardinal, viidates laste seksuaalse ahistamise juhtumitele, mis on katoliku kirikut viimastel aastatel raputanud.

  3. Space.com räägib astronoomilisest suhkrust Maokandja tähtkujus. Põnevaks teeb leiu asjaolu, et seekord teame me tänu Keplerile, et suhkru lähedal on ka Maa moodi planeete.

    The young star, called IRAS 16293-2422, is part of a binary (or two-star) system. It has a similar mass to the sun and is located about 400 light-years away in the constellation of Ophiuchus. The sugar molecules, known as glycolaldehyde, have previously been detected in interstellar space, but according to the researchers, this is the first time they have been spotted so close to a sun-like star.

    In fact, the molecules are about the same distance away from the star as the planet Uranus is from our sun.

    Taustalugemist võib leida kodukootud kosmoseajalehe Äripäev neli aastat vanast numbrist.

    Teadlased tegid kindlaks elusorganismide tekkega seotud orgaanilise suhkrumolekuli leidumise meie galaktika piirkonnas, kus võib leiduda ka elamiskõlblikke planeete.

    Rahvusvaheline teadlaste töörühm kasutas Maast 26 000 valgusaasta kaugusel asuvast hiiglaslikust tähetekke piirkonnast suhkrumolekuli leidmiseks Prantsusmaal asuvat raadioteleskoopi, kirjutas Science Daily.

    Varem on molekuli nimega glükoolaldehüüd leitud vaid galaktika keskosa lähedusest, kus tingimused võrreldes ülejäänud galaktikaga on äärmuslikud. Uus avastus leidis aset aga galaktika keskosast kaugel.

  4. MedicalDaily teatel võivad polüamoorsed hiired ainupartnerilistest tugevama immuunsüsteemiga olla.

    Scientists from the University of California, Berkeley found that deer mice have significantly stronger immune systems than California mice, suggesting that deer mice may have developed more robust immunity to protect themselves against the disease-causing bacteria they are exposed to from mating with multiple partners.

  5. Miks tekkis platseeboefekt?
    Novaator

    Kuna immuunsuse käigushoidmine on kulukas, siis on meie keha kaitsesüsteemid enamuse ajast uinunud olekus.
    Platseebo töötabki märguandena, mis annab immuunrakkudele märku, et on aeg tööle asuda.

    Lisan, et minu mõistemaailmas on platseeboefekt mitmuses – platseeboefektid, kus on osa nii ootustel, soov iseparanemise agent tuvastada, mõõtmisvead ja palju muud.

  6. Martin Vällik ütles:

    Lisan, et minu mõistemaailmas on platseeboefekt mitmuses – platseeboefektid, kus on osa nii ootustel, soov iseparanemise agent tuvastada, mõõtmisvead ja palju muud.

    See tähendab, et Sa vaatad platseebot tekkemehhanismide poolt. Fenomenoloogilisest küljest vaadates ei ole IMHO midagi katki ainsuses platseeboefektist rääkimisega.

  7. Briti meditsiiniajakiri BMJ on võtnud avaldada põneva meta-analüüsi, mis püüab n-ö tõenduspõhise meditsiini kullastandardi vastu eksimata tõestada, et langevarjud soodustavad kõrgelt kukkumise korral tervislikumat maandumist. Ei õnnestu.

    Parachute use to prevent death and major trauma related to gravitational challenge: systematic review of randomised controlled trials

    Abstract
    Objectives: To determine whether parachutes are effective in preventing major trauma related to gravitational challenge.

    Design: Systematic review of randomised controlled trials.

    Data sources: Medline, Web of Science, Embase, and the Cochrane Library databases; appropriate internet sites and citation lists.

    Study selection: Studies showing the effects of using a parachute during free fall.

    Main outcome measure: Death or major trauma, defined as an injury severity score > 15.

    Results: We were unable to identify any randomised controlled trials of parachute intervention.

    Conclusions: As with many interventions intended to prevent ill health, the effectiveness of parachutes has not been subjected to rigorous evaluation by using randomised controlled trials. Advocates of evidence based medicine have criticised the adoption of interventions evaluated by using only observational data. We think that everyone might benefit if the most radical protagonists of evidence based medicine organised and participated in a double blind, randomised, placebo controlled, crossover trial of the parachute.

  8. Drew tutvustab blogis Worst Things for Sale uut tarbijate hanitamise trendi spordijoogiäris: “kookosvett”.

    The latest hydration trend is “coconut water.” This is the liquid found in young coconuts, and given that it’s full of sugar (10 grams per 8 ounces) it’s not really technically water. /—/

    “It’s got electrolytes!” they say, and again, that’s not technically untrue. It’s just that almost every food also has electrolytes, and so does tap water, and you don’t need extra electrolytes unless you’re sweating so much your clothes are getting wet. And even then, water with a pinch of salt, or water plus a small amount of regular food is cheaper and healthier.

    Zico Coconut Water costs thirteen cents an ounce, which is $16.64 a gallon, by the way.

    P.S. Ma ei mäleta, kas see on siin kajastamist leidnud, aga olümpia eel ilmus BMJ erinumber, milles kummutati hulgim spordijoogiärikate faktiväiteid. Kummutusi kajastas juuli lõpus ka Forte.

    BMJ artiklisari tõstatab kaks omavahel seotud, kuid siiski eraldiseisvat küsimust: kas trenni tegevad inimesed peaksid püüdma kaotatud vedelikke taastada ennetavas korras või võivad nad füüsilise pingutuse ajal ja pärast seda usaldada omaenda janutunnet, mis neile vedelikukadu õigeaegselt meelde tuletab? Ning kas vedelike tasakaalu taastamisel on neil tingimata tarvis kõiki soolasid, suhkruid ja muid spordijookidele lisatud aineid või piisab pelgast veest? Õiged vastused on: janutunde usaldamine on kõige mõistlikum samm ning veest piisab vedelikuvaeguse korrigeerimiseks täiesti.

  9. Veel veidi tarbijainfot BBC-lt. Toitumisteadlased tunnevad muret valgulisandite pärast, mida mõned spordisõbrad oma menüüsse hõlmavad. Nimelt võivad proteiinipulbrid ja muud sellised tooted nende osutusel lõhkuda kasutajate tervist (lõhkudes neerusid ja maksa).

    Millegipärast ei tule keegi lagedale mõttega ainete müük ja tarvitamine karistuse ähvardusel keelata.

    The British Dietetic Association (BDA) says high levels of additional protein can cause side-effects, which can include nausea as well as kidney and liver damage.

    It wants clearer warnings about what is in the powders and tablets. /—/

    Jane Griffin is a former British Olympic dietician and speaks for the BDA.

    “The more protein in your diet the more you have to get rid of,” she said.

    “People who have these high protein diets are now running into problems with their kidneys because of the amount of protein they must get rid of.” /—/

    Richard Cook is 22 and a student from Chesterfield. He has been taking supplements for four years but says he had a bad reaction to one of them.

    “It felt like I was on drugs,” he said. “I was shaking and I got angry.

    “It also had an effect on my girlfriend who didn’t want to be around me when I had taken it.”

    Although he still takes protein and creatine gym supplements, Richard says he has cut down from seven to four shakes a day.

    “I started thinking to myself, with this one product, ‘Why am I taking it when I feel terrible?'”

  10. Eesti Päevaleht räägib veidrast usuliikumisest, kes lapsi rõlgete videotega kollitab.

    Abikaasa sugulaste dieedipidamise vaimustus oli mulle teada juba ammu. Umbes kümme aastat tagasi sattusid nad lugema raamatut, mis ei lubanud liha ja kartulit koos süüa, vaid käskis seda kordamööda teha. Pärast seda loeti igal aastal umbes üks uus dieediraamat läbi, mis muutis kehtetuks kõik senised tõekspidamised ja alustati elu uue raamatu järgi. Tänavu kutsusid nad mu lapse enda juurde külla. Muidugi lubasin. Taimetoidu ees hirmu ka ei tundnud – erinevus pidavat rikastama, äkki laps hakkabki aedvilju rohkem armastama ja isegi kui pakutavad toidud lapsele väga meeldima ei peaks – paar päeva saab hakkama.

    Koju naastes teatas Martin, et tema on taimetoitlane, loobub lisaks lihale ka munadest ja kõigist piimatoodetest, kõige parem oleks veel toortoit. Lisaks oli tal kaasas peotäis flaiereid sõpradele jagamiseks. Põhjendusena rääkis ta nähtud loomapiinamisvideotest. Martin keeldus igasugusest lihast, piimast ja munadest. Lisaks taimedele olevat lubatud ainult kala süüa. Küsimusele, kas kala tapmine on väiksem patt, ei osanud ta midagi vastata.

    Mainimist leiavad ka teised skeptikutele tuntud trope‘id abordimitteiharate lemmikutest vandenõuteoreetikute omadeni välja.

    Martini väited olid: kõigis lautades piinatakse loomi. Torgitakse oradega. Kõigis lautades, sest ühes filmis oli ju nii. Munad on sündimata tibud, see on ju tapmine. Inimene on oma olemuselt taimetoitlane ja lihatööstused on arstid ära ostnud, sellepärast arstid räägivad, et peab liha ka sööma. Muide, krõpsude söömine on okei, sest kartulikrõpsud on ju taimset päritolu. Hirmutav oli see, et kui üritasin korduvalt mõistlikku arutelu algatada, nagu meil kodus kombeks on, siis plõksis oma õpitud teksti ja kui tekkis mingi vastuolu, millele ta reageerida ei osanud, siis ütles, et ma ei tea, aga igatahes taimetoitlus on kõige õigem.

  11. dig osundas:

    Inimene on oma olemuselt taimetoitlane ja lihatööstused on arstid ära ostnud, sellepärast arstid räägivad, et peab liha ka sööma.

    Lihatööstused on ära ostnud ka kogu anatoomiavaldkonna, eriti võrdlevad anatoomid, kes on algusest peale väitnud, et inimese pimesool ei ole poolteist meetrit pikk, mida oleks vaja tselluloosi seedimiseks, ja pikki kiiresti kasvavaid lõikehambaid ka ei olevat, vaid hambad sobivat rohkem segatoidule. Samuti zooloogid, kes väidavad näinud olevat, kuidas inimahvid söövad loomset toitu (nt tõuke ja väiksemaid ahve), ning viimast kujutav foto- ja filmimaterjal on kindlasti võltsitud. Samuti antropoloogid ja etnoloogid, kes väidavad lihasöömist ka kultuurides, kuhu lihatööstus pole ulatunud, ja arheoloogid, kes teevad sama lausa kiviaegsete kontide ja koopamaalingute põhjal ;)

  12. @Andres Valdre:

    Sellele võib taimetoidu-hull vastata, et liha on küll alati söödud, aga liha söömine pole ikkagi õige.

    Millele võib omakorda vastata, et kui inimkond on sealjuures ellu jäänud ja jõudsalt paljunenud, siis ei saa loomse toidu söömine olla kahjulik.

  13. uurija ütles:

    Millele võib omakorda vastata, et kui inimkond on sealjuures ellu jäänud ja jõudsalt paljunenud, siis ei saa loomse toidu söömine olla kahjulik.

    Non sequitur.

  14. Aga kuidas saaks neid tegelasi veenda, kui teadlased on nende arust ära ostetud ja inimkond on kogu aeg justkui valesti toiminud?

    Aastatuhandete jooksul ellujäämine peaks olema piisavalt hea argument. Vähemalt selles kontekstis, et liha ja/või muu loomse toidu tarvitamine ei ole tervisele sedavõrd kahjulik, et see tooks surma enne kui inimene on jõudnud järglased üles kasvatada.

    Kuigi tõsiusklikku see tühine detail muidugi ei häiri.

  15. uurija ütles:

    Aastatuhandete jooksul ellujäämine peaks olema piisavalt hea argument.

    Nagu ütles ülal dig, non sequitur: see, et midagi on edendanud ellujäämist, ei tähenda tingimata, et see oleks nüüdisaja inimühiskonnas õige ja hea. Evolutsioonipsühholoogia raamatus Evolutionary Psychology: A Beginner’s Guide (ISBN 1851683569) toovad autorid näideteks vägistamise ja laste tapmise ning autoriteedi või eeskuju pimeda järgimise, millel igaühel on soojätkamise või -püsimise koha pealt eeliseid, aga mis samas eetiliselt või moraalselt ei lähe mitte.

    Seega on siin jutt kahest eri asjast: tegevusest ja sellesse suhtumisest (vrd paar kuud tagasi Eestit raputanud arutelu soorollide üle, kus üldiselt ei suudetud eristada bioloogilist sugu ja kultuurilisi soorolle); mu varasem ilk käis ikka liialdatud väidete, mitte asja enda kohta. :)

  16. Sydney Morning Herald räägib arstist ja ristiinimesest (mitte tingimata selles järjekorras), kellel Austraalia võimud litsentsi ära võtsid, kuna see üritas geilikkust välja ravida. Valitud medikamendiks oli kastreerimisrohi.

    Mark Christopher James Craddock, 75, wrote the 18-year-old patient a script for the anti-androgen therapy cyproterone acetate (Cyprostat) during a 10-minute consultation in his home in February 2008.

    The patient, who cannot be named for legal reasons, was at the time a member of the Exclusive Brethren church.

    In a letter of complaint to the Health Care Complaints Commission, the patient said when, at the age of 18 he came out as gay, a church leader told him, ”there’s medication you can go on”. ”He recommended that I speak to Dr Craddock on the matter with a view to my being placed on medication to help me with my ‘problem’,” the New Zealand resident said.

  17. dig ütles:

    …mõnda aitavad antipsühhootikumid ja mõne jaoks ei ole ravi veel teada.

    Dig suvatseb naljatleda, et veendumustesse irratsionaalselt takerduvad inimesed on vaimselt haiged, aga ma julgen arvata, et tegelikkus on märksa proosalisem. Võib-olla see ei ole isegi konstruktsiooniviga või programmibug, vaid lihtsalt teatud tüüpi inimeste kaasasündinud iseärasus.

    Siin lingitav artikkel pärineb küll vasakule kaldu allikaist (AlterNet <– Salon), aga oli ometi huvitav lugeda.

    In recent years, the field of moral psychology has been strongly influenced by a theory known as “moral intuitionism,” which has been championed by the University of Virginia psychologist Jonathan Haidt. Dealing a blow to the notion of humans as primarily rational actors, Haidt instead postulates that our views of what is right and wrong are rooted in gut emotions, which fire rapidly when we encounter certain moral situations or dilemmas—responding far more quickly than our rational thoughts. Thus, we evaluate facts, arguments, and new information in a way that is subconsciously guided, ormotivated, by our prior moral emotions. What this means–in Haidt’s famed formulation–is that when it comes to evaluating facts that are relevant to our deep seated morals or beliefs, we don’t act like scientists. Rather, we act like lawyers, contorting the evidence to support our moral argument.

    But are we all equally lawyerly? The new paper, by psychologists Brittany Liu and Peter Ditto of the University of California-Irvine, suggests that may not actually be the case. /—/

    [T]he researchers found three risk factors, so to speak, that seem to worsen the standard human penchant for contorting the facts to one’s moral views. Two those were pretty unsurprising: Having a strong moral view about a topic makes one’s inclination towards “moral coherence” worse, as does knowing a lot about the subject (across studies, knowledge simply seems to make us better at maintaining and defending what we already believe). But the third risk factor is likely to prove quite controversial: political conservatism.

    In the study, Liu and Ditto report, conservatives tilted their views of the facts to favor their moral convictions more than liberals did, on every single issue. And that was true whether it was a topic that liberals oppose (the death penalty) or that conservatives oppose (embryonic stem cell research). “Conservatives are doing this to a larger degree across four different issues,” Liu explained in an interview. “Including two that are leaning to the liberal side, not the conservative side.”

  18. New Scientist sõimab Ühendkuningriigi uut tervishoiuministrit maagiaministriks lihtsalt sellepärast, et see homöopaatiasse usub.

    Since news of his appointment emerged, senior scientists have spoken up. John Krebs, professor of zoology at the University of Oxford, said: “There is overwhelming evidence that homeopathic medicine is not effective. It would be a real blow for those who want medicine to be science-based if the secretary of state were to promote homeopathy because of his personal beliefs.”

    Edzard Ernst, former director of complementary medicine at the University of Exeter, UK, added: “To praise the positive contribution of homeopathy to the NHS does not bode well for the new person in charge of UK healthcare. One can only hope that with the reality of the new job, there will be a more rational insight in the actual evidence on this topic.”

  19. dig ütles:

    Eesti Päevaleht räägib veidrast usuliikumisest, kes lapsi rõlgete videotega kollitab.

    Mida teha kuristiku serval?

    Toortoitumine – taimetoitlusest samm edasi

    Tiina Kilter peab pereärina Tallinnas kohvikut Bestseller, kus pakutakse viimased poolteist kuud esimesena Eestis ka toortoitu. Mis on aga toortoit ning milleks see hea on?

    Toortoitlasi on Tiina teada Eestis 600 ringis, kuid neid tuleb üha juurde. Tiina tütre Maari-Liisa Kilteri sõnul sööb tema päevas ühe toidukorrana toortoitu ja tunneb juba tänu sellele end väga hästi ja energilisena. Milleks siis toortoit?

    (Jah, need küsimärgiga konstruktsioonid jäävadki vastusteta.)

    Rohelised lehtköögiviljad sisaldavad rohkelt klorofülli, mis puhastab vereringet ja rikastab verd hapnikuga.

    (Seda, et klorofüll hapniku transpordiga tegeleks, ei tule pärismaailmas küll iga päev ette.)

    Banaan, rohelised lehtköögiviljad, mustikad, päevalilleseemned ja tšillipipar suurendavad õnnehormooni serotoniini tootmist kehas.

    (Pärismaailmas on serotoniin muidugi neurotransmitter, mitte hormoon. Vahe on oluline: neurotransmitterid kannavad infot üle sünapside, hormoonid konvekteeruvad läbi organismi, sageli vereringe vahendusel.)

    Kuumutamata toidus säilivad ensüümid, mis aitavad toitu seedida. Lisaks on kuumutamata toidus kuni 50 protsenti rohkem B-vitamiine; 96 protsenti rohkem B1 ja B12 vitamiine;

    (Pärismaailmas on B12’l sihuke põnev omadus, et teda toodavad ainult bakterid, mitte aga taimed ega seened. Taimetoitlaste jaoks on B12 kättesaamine päris tõsine probleem, mida mõnel pool rakendatakse mustkunsti abil: võetakse pärmseened, kuulutatakse need taimetoiduks ja rikastatakse neid loomset päritolu (loe: lehma soolestikus elavatest bakteritest pärinevate) vitamiiniga.)

  20. dig ütles:

    Toortoitumine – taimetoitlusest samm edasi

    Ups, kahe silma vahele jäi veel sihuke põnev väide:

    Nimelt nõuab enamik tänapäeval tarbitavast toidust kehalt seedimiseks peaaegu sama palju energiat, kui ise sisaldab.

  21. Postimees: Voldemar Kolga: homovanemad on piisavalt intelligentsed

    Leian, et justiitsministeerium on välja pakkunud tasakaalustatud seaduseelnõu. Meie ühiskond vajab kompromisse, me ei vaja sõda erinevate poolte vahel, vaid teineteise mõistmist.

    See oleks hea näide win-win strateegiast, kus võidavad kõik. Võitjad on muidugi lapsed, kes satuvad heasse keskkonda, kus pakutakse häid arenguvõimulisi.

  22. Lisaks Kolgale on arvamus saadud ka valvehomopõlgurilt Tõnu Lehtsaarelt:
    Tõnu Lehtsaar: homoseadus mõrastab moraali ja põhiseadust

    Kui rääkida homopartnerlusest, siis kas Michali pakutu võib olla mõistlik kompromiss kahe suundumuse – konservatiivse ja liberaalse – vahel, mille võiks ka ellu viia?

    Konfliktiteoreetiliselt on kompromiss sageli ainus võimalus edasiliikumiseks. Kompromissi häda on, et see ei rahulda tegelikult kedagi. On asju, millega ei kaubelda – nagu näiteks loodusseaduste kehtimine ja püsiväärtused.

  23. Mart K. ütles:

    Dig suvatseb naljatleda, et veendumustesse irratsionaalselt takerduvad inimesed on vaimselt haiged, aga ma julgen arvata, et tegelikkus on märksa proosalisem. Võib-olla see ei ole isegi konstruktsiooniviga või programmibug, vaid lihtsalt teatud tüüpi inimeste kaasasündinud iseärasus.

    Või siis kultuuriline, nagu kirjutab Christopher Saul oma kolumnis You ‘orrible little man:

    I can’t link to the article, as it’s behind The Times’ paywall, but Partrick Hennessy recently made some interesting points about the difficulties working with Afghan troops.

    One key issue is that Afghan troops will not tolerate being ‘bawled out’ – basically shouted at by a superior NCO or officer.

    This behaviour mirrors something I’ve often seen working in the Middle East – typically people taking affront when being caught out for some reason and refusing to acknowledge their mistake when the evidence is plain for all to see. Another common issue when someone has made a major error is to focus on the irrelevant and get in a huff about some minor point, ignoring the bigger picture.

    A friend has a story about a Middle Eastern colleague, an IT consultant, who realised early on in a project that what he’d recommended wasn’t quite right. Rather than admit this, he let things continue, stuck to his guns in the face of questions being raised and eventually lost his job when the project failed. He could have just said, very early on, that some changes needed to be made based on new evidence. Instead he tried to save face and, in doing so, made far more of a fool of himself.

    The classic problem Westerners run into here is the old ‘insulting gesture’ situation. The other person may have driven extremely dangerously, nearly killed you and your family with his recklessness, but show him your middle finger and it’s you that’ll be in trouble. Surely the life threatening driving is more important, insulting even? Well, apparently not.

    Mõnel pool hüütaks säärases dispuudis keskmise näpu näitamise üle virisemist toonitrollimiseks.

  24. Kristjan Pomm: teame homolapsendamisest liiga vähe

    Olles veendunud, et tõenduspõhised teadmised on need, mille järgi antud küsimuses joonduda, siis on liialt vähe tänases maailmas teadmisi selle kohta, milline on mõju samasoolises paarisuhtes kasvavate lastele või on neist liialt vähe laiemale avalikkusele räägitud.

    Kahtluskohad puuduvad samasooliste koosellu sallivalt suhtumises, sest kaasaegne arusaam inimõigustest on seotud ka inimese seksuaalõigustega, sh olla vaba ja kaitstud diskrimineerimise eest oma valikutes soolise identiteedi ja seksuaalse sättumuse osas.

    On ju ka Euroopa Liidu põhiväärtusena alusdokumentides sõnastatud lisaks õigusriigi ja demokraatia põhimõtteile ka kohustus austada inimväärikust ja vähemuste hulka kuuluvate inimeste õigusi.

  25. The Conversation uurib, kuidas inimesed kliimateadust ei’avad.

    A growing body of research has found that when a person’s worldview is threatened by scientific evidence, they interpret the science in a biased manner. One issue where this influence is strongest is climate change.

    For supporters of an unregulated free market, regulating polluting industries to reduce global warming is so unpalatable that they are far more likely to reject that climate change is happening.

    The mechanism by which ideology such as this influences our scientific views is confirmation bias. We place greater weight on evidence that confirms our beliefs, while ignoring or resisting conflicting evidence. This can be a challenge when confronted with a convergence of evidence and a scientific consensus, but confirmation bias is up to the task. Let’s look at some examples.

  26. Austraalia kristlaste lobiühenduse esindaja on kinnitanud, et homoseksualism seondub paratamatult hullemate hädadega kui (tubaka)suitsetamine, vahendab The Age.

    The head of the Australian Christian Lobby (ACL) Jim Wallace says smoking is healthier than the lifestyle that would be promoted by same-sex marriage.

    Mr Wallace made the claim in a debate on marriage equality with Greens leader Christine Milne at the University of Tasmania today.

    Answering a question from a student on the relevance of his views, he said health statistics among the gay community were worse than those for smokers.

    “I think we’re going to owe smokers a big apology when the homosexual community’s own statistics for its health – which it presents when it wants more money for health – are that is has higher rates of drug-taking, of suicide, it has the life of a male reduced by up to 20 years,” he told the audience. /—/

    Mr Wallace said legalising same-sex marriage in other countries had not reduced risk factors for gay people.

    “Where gay marriage has been introduced, or civil unions, it hasn’t changed the level of suicide,” he said.

    “We have to accept the unfortunate levels of suicide, the unfortunate levels of excessive drug use (are) because of the nature of the lifestyle.

    “I am very sorry for that. My heart goes out to those people. But it is a fact.”

  27. @dig:

    vat see on hea uudis! siis söö, mida tahad – paksuks ei lähe kuidagi.

    mõned on väitnud, et mõni tänapäeva toit nõuab rohkemgi energiat kui ise annab. saaks vaid teada, mis toidud nimelt – võtaks kohe kaalulangetamisteraapias kasutusele – mida rohkem sööd, seda peenemaks lähed.

  28. Kui ma ei eksi, käis ükspäev Eesti ajakirjandusestki läbi teadusuudis, et mahe- ja tavatoidul tervise seisukohast vahet ei ole. Täna on – äkki sellele reaktsiooniks? – ilmutanud bioneer.ee Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutuselt loo „Miks valida mahetoit?”, kus on „veel palju kaalukaid argumente mahetoidu kasuks”, millest mu pilku köitsid need kaks:

    …paljud uuringud on taimekaitsevahendeid seostanud erinevate haiguste ja tervisehäiretega

    ja

    Mahetoidu töötlemisel püütakse toit säilitada võimalikult naturaalsena. Kui tavatoidu töötlemisel kasutatakse sadu lisaaineid, millest paljud on sünteetilised, siis mahetöötlemisel on lubatud kasutada vaid piiratud arvu valdavalt loodusliku päritoluga lisaaineid.

  29. CBS8 räägib, kuidas Californias elanud naisterahvas oma autistlikku nelja-aastast poega normaliseeris.

    “She felt like her whole existence was dedicated to her child,” Escobar testified. “She felt like she had no life. She wanted Daniel to be normal.”

    According to testimony at a daylong preliminary hearing, Corby allegedly contemplated suicide before holding her son down in several inches of water until he was lifeless in the family’s Carmel Valley condominium.

  30. Scientific American räägib, kuidas sigade söömine Californias tervisehäireid põhjustab.

    Neurocysticercosis, which is common around the world but is not recognized as a major health concern in the U.S., has taken root in California, some health officials say. The disease is easy to prevent and relatively inexpensive to treat if caught early on. But once in the advanced stages, these brain parasites are costly to both patient and government.

    Pork tapeworms, or Taenia solium, are complex organisms. They exist in three life stages: egg, larvae and adult, but their growth is not a straight progression from one form to the next. Tapeworm larvae enter the body when humans eat contaminated pork.

  31. Shaping Tomorrow’s World edastab uudiseid Austraaliast, kus Stephan Lewandowsky on kirjutanud artikli NASA faked the moon landing — Therefore Climate (Science) is a Hoax: An Anatomy of the Motivated Rejection of Science sellest, kuidas vandenõuteooriaid uskuvad inimesed kalduvad ei’ama teadustulemusi, mis nende uskumusi ei kinnita. Seepeale ilmus välja mitu inimest, kes teatas, et Lewandowsky artikkel kujutab endast vandenõud ja tema tulemusi tuleb ei’ata.

    It is helpful to analyze some of the theories that have sprung up in response to my paper.

    First out of the gate was the accusation that I might not have contacted the 5 “skeptic” bloggers, none of whom posted links to my survey. Astute readers might wonder why I would mention this in the Method section, if I hadn’t contacted anyone.

    In an exercise more reminiscent of juvenile hyperventilation than adult cognitive control, several individuals jumped to the conclusion that I must be guilty of academic misconduct because no skeptic blogger could recall having been contacted by me. And of course, those bloggers know more about my research, or that in any other scientific discipline, than myself or any of my scientific colleagues.

    This theory, alas, is now in terminal decline. First, one individual recovered his search skills after launching wild accusations against me and found that he had been contacted not once but twice.

    Oops.

    We now also know that two of the people who were contacted even replied to my assistant’s query.

    Oops. Oops.

    Let’s move on quickly. There must be another gourd somewhere.

    And thus, as sure as night follows day, the second theory was born …

  32. Daily Caller räägib teadlastest, kes tegid teadust ja rakendasid maagilist Bayesi valemit ja jõudsid täiesti kindlale tulemusele, et eelseisvad presidendivalimised võidab kandidaat Romney.

    The model, the only of its kind to use more than one state-level economic indicator, has correctly predicted the winner of every presidential election since 1980.

    It predicts Romney winning the electoral college by a 320-218 margin and winning 52.9 percent of the popular vote when only the two major parties’ candidates are considered, the Associated Press reported Thursday.

    New York Times räägib teadlastest, kes tegid teadust ja rakendasid maagilist Monte Carlo meetodit ja jõudsid täiesti kindlale tulemusele, et eelseisvad presidendivalimised võidab kandidaat Obama.

    But if you look at the right-hand column of this page, you’ll notice that our forecast has moved toward President Obama over the past several days. It now gives him about a three-in-four chance of winning the Electoral College on Nov. 6.

    I’ll explain a little bit more about how the model comes to that conclusion in a moment, but the intuition behind it is pretty simple:

  33. International Business Times’i teatel on Jangtse jõe vesi seni teadmata põhjustel punaseks värvunud. Kahtlustatakse tööstusreostuse asjassesegatust.

    The Yangtze River, the third longest river in the world traditionally known as the “golden watercourse,” mysteriously blushed for the first time on Sept. 6. Residents in the surrounding area near the city of Chongqing, where the Yangtze connects to the Jialin River, literally stopped in their tracks when they noticed their once golden river had turned a shocking shade of red.

    Saadaval on ka mõned pildid.

  34. Kui soovid, dig, Stephan Lewandowski teaduslikust kõrgpilotaazhist veidi lähemalt lugeda, siis soovitan soojalt näiteks selle lingi kaht hetkel uusimat postitust

    http://climateaudit.org/

    Ja abiks oleks ehk seegi:

    http://rankexploits.com/musings/

    Nagu olen ka varasemalt kirjutanud on see teema, kus tuleb mingi vähegi objektiivsema pildi saamiseks vähe rohkemaid saite külastada kui vaid envirnmentalistide ja aktivistide omi.

  35. Kuigi, jah, kui uskuda Lewandowskit või Michael Manni või Joe Rommi või Scott Mandiat või jne., siis need skeptikud on ju kõik Big Oil-i ja Fossil Fuel Industry poolt kinni makstud. Big Oil Big Pharma … Sounds familiar? Sounds conspiracy theory to me …

  36. Tarvo Kruus ütles:

    Big Oil Big Pharma … Sounds familiar? Sounds conspiracy theory to me …

    Mõned ravimitootjad on vahele jäänud üsna mastaapse varjamise ja pettusega ning saanud selle eest ka üsna karmilt karistada. Et ravimifirmad vahel kasumi nimel meditsiinilisi fakte väänavad, pole enam lihtsalt vandenõuteooria, vaid korduvalt kinnitatud hüpotees.

    Samuti ei ole mingit moodi vandenõuteooria, et on olemas organisatsioonid ja lobirühmad nagu “usaldusväärse teaduse edendamise koalitsioon” TASSC, mida rahastavad naftatöösturid ja muud ühe- või teistsuguste korporatiivsete huvide eest seisvad olemid ning mis tubakasuitsetamise kahjutuse ja pestitsiidide kasulikkuse kõrvalt püüavad ka kliimateadust mustata.

    Hüpotees, et kliimasoojenemise jaatamise pealt oletatavasti veelgi suuremat profiiti teenivad süsinikuühikuärikad on kinni maksnud 97 protsenti kliimateadlastest, et need aastakümnete vältel toodaksid valeandmeid ja valejäreldusi, nõuab veel kinnitamist.

    Mitte, et see, kes keda rahastab, kuidagi faktide faktilisust mõjutama peaks.

  37. Uus-Inglismaa Keeruliste Süsteemide Instituudi teadlased kirjutavad arXiv’is, et nad oskavad nüüd tagantjärele ennustada, et Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida ülestõuse põhjustas toiduhindade tõus. Ettejärgi ennustavad nad, et eelseisva aasta jooksul tõusevad toiduhinnad nii kõrgele, et sarnaseid juhtumisi on oodata kogu maailmas.

    Social unrest may reflect a variety of factors such as poverty, unemployment, and social injustice. Despite the many possible contributing factors, the timing of violent protests in North Africa and the Middle East in 2011 as well as earlier riots in 2008 coincides with large peaks in global food prices. We identify a specific food price threshold above which protests become likely. These observations suggest that protests may reflect not only long-standing political failings of governments, but also the sudden desperate straits of vulnerable populations. If food prices remain high, there is likely to be persistent and increasing global social disruption. Underlying the food price peaks we also find an ongoing trend of increasing prices. We extrapolate these trends and identify a crossing point to the domain of high impacts, even without price peaks, in 2012-2013. This implies that avoiding global food crises and associated social unrest requires rapid and concerted action.

  38. @Mart K
    Skeptikulehe püsikülalisena peaksid hästi teadma, et Big Pharma ei viita kuidagi sinu kirjeldet mõnede ravimifirmade vahelejäämisele, vaid see sõnaühend on kasutusel alternatiivikute ja vuuvuude sõnapruugis tähistamaks tõenduspõhise meditsiini süsteemse läbikukkumise põhjust ning põhjendamaks näiteks homöopaatia kriitikute motivatsiooni (üsna täpne korrelatsioon seetõttu Big Oil-iga)

    Hüpotees, et kliimasoojenemise jaatamise pealt oletatavasti veelgi suuremat profiiti teenivad süsinikuühikuärikad on kinni maksnud 97 protsenti kliimateadlastest, et need aastakümnete vältel toodaksid valeandmeid ja valejäreldusi, nõuab veel kinnitamist.

    Hüpotees? Kelle hüpotees? Seesinatne lõik on üks tüüpiline aktivistide-ideoloogide nõkse – karikeerida oma oponente ja kleepida neile külge positsioone ja arvamusi, mida nad ei oma. Strawman.

    Võiks veidi tõsisemalt uurida, mida nood skeptikud siis tegelikult väidavad. Muidugi on igal mõttesuunal (ja ka aktivistidel ja skeptiklutel) oma nö äärealaesindajad (skeptikutel näiteks lord Christopher Monckton või siis raamatu “Slaying the skydragon” autorid), kuid meinstriim on siiski hoopis teine. Pikem kirjeldus pole muidugi siin piiratud ruumis kuigi lihtne, aga väikese lühiülevaate saab ehk siit Steve McIntire esimesest Lewandowskiloost

    Little noticed at the time was Lewandowsky’s caricature of what skeptics actually believe – a caricature clearly serving to dehumanize his targets. Consider that, for example, Richard Lindzen, the leading skeptic, unequivocally agrees that temperature had increased and that increased CO2 has contributed to the temperature. Lindzen disputes the estimated impact of doubled CO2, both on global temperature and on negative impacts. John Christy and Roy Spencer, two other leading skeptics, are the architects and developers of the satellite record. They regularly report temperature data showing an increase in global temperature since 1980, but like Lindzen, believe that climate sensitivity is less than assumed in IPCC models and that the negative impacts will be less than advertised by IPCC, WWF and Greenpeace The opinions of the most prominent bloggers regarded by warmists as “skeptical” (Anthony, Lucia, Andrew Montford, Jeff Id, myself) are more or less along these lines. Arguably even Joe Bast of Heartland. This does not preclude holding an opinion that the surface temperature indices of Phil Jones and Jim Hansen are biased somewhat warm. Christy and Spencer believe this, as does Lindzen. While I’ve not surveyed blog readers on the point, my guess is that most “denizens” of “skeptical” blogs hold similar opinions. This is not to say that there aren’t a few extreme skydragons who challenge whether CO2 has had an impact on global temperature, but my guess is that they make…

  39. Tarvo Kruus ütles:

    Hüpotees? Kelle hüpotees? Seesinatne lõik on üks tüüpiline aktivistide-ideoloogide nõkse – karikeerida oma oponente ja kleepida neile külge positsioone ja arvamusi, mida nad ei oma. Strawman.

    Vabandust, aga enam-vähem täpselt selliselt sõnastatud väidet olen kuulnud mitmelt inimeselt, kes inimtekkelise kliimasoojenemise hüpoteesi ei usu, aga samas ei oska konkreetselt põhjendada, miks. Tõtt-öelda on “follow the money” (e “kes maksab, tellib muusika”) enamasti esimene non-sequitur-argument, mis kliimateaduse teemalistes vaidlustes letti käiakse; kirsinoppimine tuleb hiljem.

    Ma ei pea ennast aktivistiks ega tahtnud kedagi karikeerida. Täiesti võimalik, et “tõelised”, lugupeetud, akadeemilise taustaga AWG-skeptikud räägivad palju mõistlikumat juttu, aga selle järgi otsustades, mida väidavad need (kliima)teadusskeptikud, kellega olen lehekommentaariumides või eraviisiliselt mõtteid vahetanud, ei tohiks isegi neid usaldada. Töötavad nad ju ülikoolides ja instituutides, mis on kultuurimarksistliku ajupesu keskused, mille eesmärgiks on toota ainult selliseid teadlaseid, kes toodavad sellist teadust, nagu telgitagused niiditõmbajad (Al Gore, juudid, vabamüürlased, kosmosesisalikud, ravimitootjad, homoseksualistid ja/või keegi muu, keda arvaja kardab-põlgab) arvavad heaks ette kirjutada.

    Leian, et selline suhtumine ei aita teadmistepõhisele debatile ega otsustele kuidagi kaasa.

  40. Tarvo Kruus ütles:

    Skeptikulehe püsikülalisena peaksid hästi teadma, et Big Pharma ei viita kuidagi sinu kirjeldet mõnede ravimifirmade vahelejäämisele, vaid see sõnaühend on kasutusel alternatiivikute ja vuuvuude sõnapruugis tähistamaks tõenduspõhise meditsiini süsteemse läbikukkumise põhjust ning põhjendamaks näiteks homöopaatia kriitikute motivatsiooni

    Kust selline ülispetsiifiline definitsioon täpsemalt pärineb?

    Mina olen seni arvanud, et Big Pharma on pilkenimi farmaatsiatööstusele üldiselt ning et inimesed, kes seda tõsimeeli kasutavad, süüdistavad tööstust väga mitmetes eri pattudes, muu hulgas ka nendes, mille eest teatud ettevõtteid trahvitud on. Sama paistab arvavat nt Rational Wiki, nii et ilmselt pole ma ainus loll, aga ikkagi — kust nii täpne ja eksklusiivne määratlus (mis, muide, ei kattu ka Wikipedia omaga, mis sedastab lihtsalt, et nii nimetatakse ettevõtteid, mille käive ja uurimis-arenduskulutused ületavad teatud arbitraarse läve — “…companies with revenue in excess of $3 billion, and/or R&D expenditure in excess of $500 million”)?

  41. Või, noh, jah, kui mõtlema hakata, siis “Big-Pharma-vandenõuteooria” on juba definitsiooni poolest selline teooria/hüpotees, mida pole (sarnaselt kõigile vandenõuteooriatele/-hüpoteesidele) võimalik verifitseerida, kuna verifitseerimise hetkel muutub see juba vandenõufaktiks.

    Ma vist tegelikult sain aru, mida öelda taheti — et tegelikult pole olemas kütusetootjate/-tarnijate salakonsortsiumit, mis pumpaks raha kliimamuutuse suhtes skeptiliste teadlaste kaukasse. Ei ole, jah, sest niipea, kui mõni selline avalikuks tuleb (nagu TASSC), pole see ju enam salajane.

  42. Tarvo Kruus ütles:

    Skeptikulehe püsikülalisena peaksid hästi teadma, et Big Pharma ei viita kuidagi sinu kirjeldet mõnede ravimifirmade vahelejäämisele, vaid see sõnaühend on kasutusel alternatiivikute ja vuuvuude sõnapruugis tähistamaks tõenduspõhise meditsiini süsteemse läbikukkumise põhjust ning põhjendamaks näiteks homöopaatia kriitikute motivatsiooni (üsna täpne korrelatsioon seetõttu Big Oil-iga)

    Ai, nüüd on juba tegemist loogikaveaga. Sa alustasid kirjeldusest, üldistasid selle ühes konkreetses suunas Big Pharma’ks ja nüüd nõuad, et Big Pharma kui vandenõuteooriaga seotud atribuute tuleb rakendada alguses tõstatatud kitsama mõiste peal.

    Suur Piraat, keegi Falkvinge, on sedasorti loogikaviga hüüdnud argumendiks mõrvast ja punase tulega tee ületamisest (murder-and-jaywalking argument).

  43. Ohhjah… How witty! Ja kui sisukas (kuigi mitte väga grown-up)! Oled sa, dig, ehk täheldanud, et see kunagi üsna elav ja huvitav foorum on kuidagi pea sinu ainuhooviks jäämas? Wonder why…?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga