Oktoober ajakirjanduses ja taevas

vikerkaar

  • Homöopaatia ravib inimest terviklikult
    Delfi, algselt ajakiri Elukiri

    Tema [Anu Hermlini] sõnul on meil ka arste, kes vaikselt soovitavad patsiendil homöopaadi poole pöörduda, aga nad ei räägi sellest kõva häälega, sest see pole Eestis akadeemilise meditsiini ringkondades hea toon.

  • Laps ja homöopaatia

    Üks kõige vähem silmatorkavam, kuid laste puhul väga oluline on see, et need preparaadid maitsevad hästi. Siinkohal tuleb ära märkida asjaolu, et kuigi homöopaatilised ravimid on ohutud, tuleb neisse siiski suhtuda kui ravimitesse ning hoida lastele kättesaamatus kohas.

  • Kaarel Kressa: Facebook kui välkkiire info pudelikael
    Kaarel Kressa, EPL

    Ent kuigi sektikesi on loodud aegade algusest peale, pidid juhid varem kurja vaeva nägema, et sektiliikmeid ilmaliku maailma infovoolust eraldada. Kui tänapäeva inimene võtab omaks veendumuse, et fluoriidiga hambapasta on surmavalt mürgine, et lennufirmad pumpavad masside kontrollimiseks taevasse psühhoaktiivseid kemikaale või et kõik tänaval kohatud punased autod jälitavad teda, leiab ta Facebookist silmapilkselt salga ja on vastuväidete kuulamisest edaspidi vabastatud. Inforuum koosneb nüüd erineva suurusega mullikestest, mille vahel liikumine muutub järjest raskemaks.

  • Koomast ärganud arst: taevas on reaalne

    “Ei ole teaduslikku seletust tõsiasjale, et kui mu keha oli koomas, oli mu mõistus, minu teadlik sisemine mina elus ja terve. Kui minu ajukoore neuronid olid neid rünnanud bakterite poolt täielikult toimetuks muudetud, rändas mu ajust vaba teadvus universumi teise, suuremasse dimensiooni – dimensiooni, mille eksisteerimisest ma ei olnud kunagi unistanud ning mida mu vana, koomaeelne mina oleks pidanud lihtsalt võimatuks.”

  • Eestis kasvab huvi kristlike koolide vastu

    Arvan, et mida universaal-sekulaarsemaks meie munitsipaalkoolid muutuvad, seda rohkem hakkab tekkima eri usuliste gruppide ja kirikute rajatavaid erakoole. Alternatiiv on, et need usulised rühmitused hakkavad valjemalt nõudma oma usuliste vajadustega arvestamist tavakoolis. Mujal maailmas koolide ruumiprogrammi kuuluvad universaalsed kabelid või palve- ja vaikustoad hakkavad olema ka meie tulevikukoolis tavapärased. See näitab ühiskonna küpsust ja sallivust. Esimesed selliste küsimuste tekkimise kogemused on mõnel Eesti koolijuhil juba olemas.

  • Positivistlik psühholoogia on negativistlik nähtus!
    Madis Masing

    Minnes õppima akadeemilist psühholoogiat lootsin leida teaduslike uuringute tulemustele tuginevaid analüüse ja järeldusi, prognoose, küsimusi ja argumenteeritud vastuseid. Lootsin leida inimesi, kes teenivad tõtt ja otsivad lahendusi. Ülikoolide psühholoogia instituutidest lootsin leida küpseid ja tarku inimesi, kes on empaatilised ja hoolivad, sest teist inimest on võimalik juhendada vaid nii kaugele, kui ise ollakse käinud. Lootsin leida teadlasi, kes tegutsevad selle nimel, et meie ühiskond saaks inimlikumaks, õnnelikumaks, tervemaks ja targemaks ning väheneksid rumalusest ja toorusest tingitud kannatused, nagu vägivald, stress, depressioon, nälg, hirmud jms.
    Kui Tallinnas põrkasin kokku kõrkusega, siis Tartus ollakse vähemalt siirad.

  • Pealelend. Jüri Allik
    Marek Strandberg, Sirp

    MS: Madis Masing kirjeldab oma kogemust ülikoolis psühholoogia õppimisest üsna kriitiliselt. Missugune on tema kokkupuude Tartu ülikoolis õpetatava psühholoogiaga?
    JA: Madis Masing visati edasijõudmatuse tõttu ülikoolist välja. Kui ma õigesti mäletan, siis ei olnud ta võimeline sooritama isegi paari eksamit.

  • Teaduse piirivalvest
    Marek Strandberg, Sirp

    Küsimus on laiem ja seotud sellega, kuidas toime tulla suure hulga blufi ja silmamoondustega, mida alusetute „teaduse”-liidetega meie ette tuuakse. Paraku ei oska ma soovitada muud teed kui aina rohkem võtta sõna kõikvõimaliku ebateaduse vastu ja mitte loota selle peale, et valgustusvajadust pole ühtäkki enam vaja. Lamp tuleb alati siis põlema panna, kui saabub pimedusehetk.

    Martin Vällik on üks neist, kes veebisaidil skeptik.ee on aastaid korraldanud terve skeptitsmi ja piiri sättimist teaduse ja ebateaduse vahele. Küsimus pole mitte võitluses, vaid ikka ja ennekõike teaduse meetodi loomuse ja tähenduse piisavas selgitamises, sest kindlasti ei ole teadus dogmaatiline usk, vaid võimalus teadmine mitteteadmisest välja sõeluda.

  • 147 Replies to “Oktoober ajakirjanduses ja taevas”

    1. Üks taevane meenutus augustikuust:
      Kas Tõrva loitsis kohale MAAVÄLISED JÕUD? (pdf)
      Valgamaalane 18. august

      Neli Tõrva Loitsu külastajat märkas pärast kontsertetenduse lõppu taevas seletamatut valgusmängu, mis andis alust kahtluseks, kas pole ehk tegu maavälise nähtusega.

      «Maavälise diagnoosi panek jäägu igaühe enda fantaasia, julguse ja skepsise küpsetada,» lisas ufoloog [Igor Volke], samas tõdedes, et raske on ka mõnd loodusnähtust seletuseks leida. «Arvan, et tegu oli huvitava keskkonnaanomaaliaga, mille tuvastamiseks tuleb andmete kogumist jätkata,» lisas ta.

      «Vaatlejate üks oletus, nagu oleks tegu etenduse valgusefektidega, võib tõele üsna lähedal olla,» sõnas Vällik ja selgitas, et kitsa kiirega prožektorid suudavad pilvedele valguslaike tekitada, mida vaatlejad üsna laialt alalt jälgida võivad.

      KUIDAS VAADELDA?
      Kui taevas midagi nähtakse ja soovitakse selle olemust tuvastada, siis on täpsetest andmetest palju kasu.

      Tasub tähele panna ja üles tähendada võimalikult täpne kellaaeg, nähtuse suund kas ilmakaarte või siis vaatluskoha ja tuntud maamärgi suhtes, objekti või nähtuse kõrgus horisondist või siis kaugus tuttavast taevakehast või tähtkujust, võimalikud liikumised (ka suhtes iseenda liikumisega) maamärkide või tuttavate tavakehade suhtes, värvimuutused, muutused heleduses, suuruses.

      Tihti aetakse heleduse muutus segi suuruse muutusega: öeldakse, et objekt muutus korraga suureks, kui tegelikult muutus see heledamaks – nagu näiteks Iridium satelliitidega toimub. Alati on abiks ka tähelepanekud ilmastikuolude suhtes: pilvisus, temperatuur, tuule suund jne.

    2. Reuters on külastanud Itaaliat, kus kohalik ülemkohus on just heaks kiitnud kohtuotsuse, mis toetus ideedele mobiiltelefoni kasutamise ja vähi vahelistest seostest.

      (Reuters) – Italy’s supreme court has upheld a ruling that said there was a link between a business executive’s brain tumor and his heavy mobile phone usage, potentially opening the door to further legal claims.

      The court’s decision flies in the face of much scientific opinion, which generally says there is not enough evidence to declare a link between mobile phone use and diseases such as cancer and some experts said the Italian ruling should not be used to draw wider conclusions about the subject.

    3. Reuters räägib uutest tuultest suveräänse demokraatia vallas.

      Voters in Colorado, Washington state and Oregon are set to vote on November 6 on whether to legalize and tax marijuana sales, raising the possibility of a showdown with the federal government, which views pot as an illegal narcotic.

      Deputy Attorney General James Cole, in comments to “60 Minutes” posted on Saturday to the website of CBS affiliate KCNC-TV in Denver, said his office’s stance on pot would be “the same as it’s always been” if voters approved legalization.

    4. CBC vahendab juhtumit KwaZulu-Natal’i provintsis Lõuna-Aafrikas, kus elevandid pidasid hukkunud elevandi-huvilise mälestuseks maha lühikese kahepäevase leinaseisaku.

      Back in March, Lawrence Anthony, a conservationist and author known as “The Elephant Whisperer”, passed away. After his death, although they were not alerted to the event, a group of wild elephants Anthony helped to rescue and rehabilitate travelled to his house in the South African province of KwaZulu-Natal. They stood around the house in an apparent vigil for two days, and then dispersed. Today, the elephants are “completely wild and doing fine” according to Graham Spence, Anthony’s brother-in-law and co-author of three books.

    5. Teaduse tunnustatud populariseerija, skeptiline ja humanistlik mõtleja ja tegutseja Paul Kurtz suri 86 aasta vanuses, teatab Kylie Sturgess. Järgneb tsitaat Wikipediast.

      Paul Kurtz was a prominent American skeptic and secular humanist. He has been called “the father of secular humanism”. He is Professor Emeritus of Philosophy at the State University of New York at Buffalo, having previously also taught at Vassar, Trinity, and Union colleges, and the New School for Social Research.

      Kurtz published over 800 articles or reviews and authored and edited over 50 books. Many of his books have been translated into over 60 languages. They include The Transcendental Temptation, Forbidden Fruit: The Ethics of Secularism, The Courage to Become, and Multi-Secularism: A New Agenda. /—/

      Kurtz founded the publishing house Prometheus Books in 1969. He was also the founder and past chairman of the Committee for Skeptical Inquiry (formerly the Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP), the Council for Secular Humanism, and the Center for Inquiry.

    6. Forte vahendab UCLA psühholoogide nendingut, et homovanematega peredesse paigutatud kasulaste käekäik ei erine nende omast, kes võeti heterovanematega peredesse.

      Psühholoogid uurisid lapsi kahe kuu, ühe aasta ja kahe aasta möödumisel pärast kasuperekonda paigutamist.

      Uurimuse vältel sooritas kliiniline psühholoog laste kognitiivse soorituse hindamise protseduuri kolmel korral; lisaks pidid vanemad täitma standardiseeritud ankeedid laste käitumise kohta kõigil kolmel hindamisperioodil.

      Teadlased ei leidnud ühelgi kahe aasta sisse mahtunud hindamisperioodil laste vahel olulisi erinevuseid.

      “Lastel ilmnes silmatorkaval määral kasulikke arenguid nii heteroseksuaalsetes, gei- kui ka lesbiperekondades,” märkis California Los Angelese ülikooli psühholoogiadoktorikandidaat ja uurimuse juhtiv autor Justin Lavner.

      “Nende kognitiivne sooritus paranes märkimisväärselt, käitumisprobleemide ja sotsiaalse arengu näitajad jäid stabiilseteks.”

    7. @dig:

      Huvitav mis võiks olla põhjuseks, et ära on lagastatud ka parawebi erinevad teemad, kust pidevalt asju ümber tõstetakse ja alates oktoobri keskpaigast on puhkenud kohaliku tähtsusega kodusõda. Kustutamine, modereerimine ja personali roll http://www.para-web.org/showth.....38;page=27 Seal paistab olema “trollide” pealetung, kes väljendavad skeptilisi seisukohti. Hea koht lõõgastavaks naeruteraapiaks, soovitan teistelegi.

      Aga järsku on mingid kahtlased “pahad vaimud” liikvele asunud? … Irw, irw, irw.

      Skeptik on selle taustal lausa soliidsuse eeskuju. Hi, hi, hi

    8. 20. oktoobril ilmus nädalavahetuse Valgamaalane, kus sees lugu
      kodu energeetilisest puhastamisest Kalju Paldise versioonis (pdf). Kommentaari küsiti minult ja folkloristilt Marju Kõivupuult, keda siinkohal ka tsiteerin:

      «Tahaksin küsida, kuidas on võimalik mõõta kodus halba energiat? Kui inimene tunneb oma kodus ennast ebamugavalt või suisa halvasti kehvade inimsuhete tõttu, järsku tuleks hoopis iseendaga tööd teha? Või kui ta on omandanud oma kodu mitte kõige ausamal viisil, võiks püüda katsuda seda heastada.

      Muidugi on mugav, kui pendlimees tuleb ja ajab asjad korda. Meie esivanemad, need rehetarede asukad, said oma kodumajapidamises pendlimeesteta hakkama, tuginedes põlvest põlve edasi antud kogemustele ja praktikatele, mis tagasid hingerahu ja võimalikult hea koduse õhkkonna. Seda nii otseses kui ülekantud tähenduses.»

    9. Olgu reprodutseeritud ka mu täispikk vastus Valgamaalasele:

      Esiteks on geobioloogia interdistsiplinaarne teadusharu, mis tegeleb biosfääri ja litosfääri ja/või atmosfääri vaheliste seoste uurimisega. Üheks näiteks võiks nimetada uurimisvaldkonda, kuidas mikroorganismid mõjutavad mineraalide teket ja moondumist. Siit saavad vastuseid nt planeedi Maa geoloogilise ajaloo uurijad ning astrobioloogid, kes uurivad võimalikke elu tekkeks vajalikke tingimusi mujal kosmoses.

      See geobioloogia, millest vitsamehed ja -naised jutustavad, ei ole teadus; selle harrastamiseks ei kasutata teaduslikku meetodit, selle abil saadavad tulemused on subjektiivsed, neid pole võimalik korrata ja on seetõttu ääretult ebausaldusväärsed.

      Euroopa skeptilised organisatsioonid on välja pannud 1 miljon eurot, kui keegi suudab vitsameetodil teaduslikult pädevates tingimustes verifitseeritavat informatsiooni ammutada. Pakkumine kehtib ka Eestis, vastav teave on üleval skeptik.ee lehel.

      Teiseks jääb arusaamatuks ehk defineerimatuks mõiste “energia”, seda enam “vana energia” ja tegevus “puhastamine” selles kontekstis. Kui mõisted ei ole defineeritud, siis on keeruline ehk lausa võimatu teaduslikust seisukohast midagi kosta. Energia on füüsikas mõiste, millega iseloomustatakse füüsilise süsteemi võimet teha tööd teise süsteemi suhtes. Arvestama peab muidugi ka fundamentaalse energia jäävuse seadusega ning termodünaamika teise printsiibiga, mis räägib entroopia kasvust. Need asjad on teada juba 19. sajandist ja teaduslik-tehniline revolutsioon neil printsiipidel on praegugi jälgitav protsess. Mis kujul või mis vormis see tabamatu “kodune vana energia” eksisteerib, on alati olnud ja ilmselt ka jääb mõistatuseks.

      Selleks, et vaimudest lahti saada, tuleks eelnevalt siiski kindlaks teha, et sellised asjad nagu vaimud üldse olemas on. Praegu teadaolevalt ei arvesta teadusmaailm vaimude olemasoluga nii nagu ei arvestata ka päkapikkude olemasoluga, kuigi lõplikult välistada kummagi olemasolu on loogiliselt võimatu.

      Kui tuntud ja mis moel oli “kodu puhastamine” vanade eestlaste seas levinud, saab ehk teada folkloori uurijatelt. Kindlasti ei kasutatud sõna “energeetiline”, kuna moodsasse teadusesse tekkis see mõiste alles 19. sajandil ja kulus veel hulk aega, mil tippteadlaste arutlused koolitarkuseks muutusid. Nagu näha, on selles vallas arenguruumi praegugi. Usaldusväärseid teateid nõiavitsaga kaevukohtade või maavarade otsimisest on leida alates 15. sajandist.

      Kokkuvõtteks võib öelda, et “kodu energeetiline puhastamine” on peaaegu sama sisukas ja mõjus tegevus nagu hobuseraua asetamine ukse kohale või pihlakaoksa kaasaskandmine või lootus, et langeva tähe nägemisel hakkavad soovid täituma. Need viimased vähemalt ei maksa midagi.

    10. Tartu Postimees:

      Loeng Maa tulevikusündmustest
      Teisipäeval kell 19 peab endine ettevõtja, jaapani tervenduskunsti reiki ja teadliku hingamise õpetaja Jaan Jääts Dorpati konverentsikeskeskuses loengu Maa tulevikusündmustest aastail 2012 –2017.

      Muu hulgas kõneleb lektor inimese, maailma ja universumi loomise loost, kosmilistest mustritest, DNA aktiveerimisest ja maailmalõpuhirmust.

      Jäätsi sõnul ootavad inimkonda ees suured muutused, aga need toimuvad eelkõige inimese teadvuses. «Elusündmused peegeldavad isiksuse meele seisundit. Reaalsus on just nii harmooniline või pinges ja vastandunud, kui on selle looja. Kui saame teadlikuks enese tõelisest olemusest, loome eeldused keha ja meele tervendamiseks,» ütleb Jääts.

      Lähitulevikus toimub selline põnev 2012. aasta sündmus, et dig ohkab sügavalt.

    11. Pärnu Postimees räägib sportlasest, kes tunneb muret rassilise alaväärsuse üle.

      Mustade keskel võiks ka valge olla

      Kui vanemad vennad käivad tööl, elavad pereelu ja seavad spordis väiksemaid eesmärke, siis kõige kõrgemad sihid on noorimal vennal Vahuril.

      “Vahur on ikka öelnud, et ta eesmärgiks on seal mustade meestega võidu joosta – et üks valge võiks ka nende seas olla. Ta eeskujuks on Etioopia jooksja Kenenisa Bekele,” teadis Meelis.

      Kõrged sihid tõmbas alla dig.

    12. MSNBC pajatab keskkonna muutumise imelikust mõjust inimeste elueale 20. sajandi jooksul.

      Four generations ago, the average Swede had the same probability of dying as a hunter-gatherer, but improvements in our living conditions through medicine, better sanitation and clean drinking water (considered “environmental” changes) decreased mortality rates to modern levels in just 100 years, researchers found.

      In Japan, 72 has become the new 30, as the likelihood of a 72-year-old modern-day person dying is the same as a 30-year-old hunter-gatherer ancestor who lived 1.3 million years ago. Though the researchers didn’t specifically look at the United States, they say the trends are not country-specific and not based in genetics.
      Science news from NBCNews.com

      Quick jump in life span

      The same progress of decreasing average probability of dying at a certain age in hunters-gatherers that took 1.3 million years to achieve was made in 30 years during the 21st century.

    13. dig ütles:

      MSNBC pajatab keskkonna muutumise imelikust mõjust inimeste elueale 20. sajandi jooksul.

      Umbes sama jutt ogarama pealkirja all ilmus nädal tagasi Fortes.

      Värskest uurimusest nähtub, et arenenud riikide elanikud elavad tänapäeval rohkem kui kaks korda kauem kui nende küttidest-korilastest kõugud, mis tähendab, et tänapäeva 72-aastased on samas olukorras kunagiste 30-aastastega /—/

      Üldises plaanis esitavad uurimuse tulemused väljakutse arusaamale, mille kohaselt elu jooksul kuhjuvad geneetilised mutatsioonid takistavad inimestel väga kõrge eani elamast, leidis Burger. /—/

      Teised eksperdid sama veendunud ei ole.

      California Berkeley ülikooli juures tegutseva vananemisega seonduva majanduse ja demograafia keskuse direktor Ronald Lee nentis, et tema hinnangul töö tulemused nüüdisarusaama inimese eluea pikkusest ei kõiguta.

      Lee hinnangul on eluea pikkus praegu meditsiini kvaliteedi, joogivee puhtuse, kanalisatsioonisüsteemide ja toiduvaliku üldist paranemist ning vägivaldse käitumise ohjeldamist ja õnnetusjuhtumite ennetamist arvesse võttes kooskõlas senitunnustatud teooriatega.

    14. Bitch Magazine tutvustab uusi trende kristluses. (Möönan, et ajakirjast ei teadnud ma enne midagi, kui leidsin viidatud augustikuise artikli koopia AlterNetist.)

      The church’s blend of pop culture and strict Calvinist doctrine allows congregants to occupy a unique, rebellious niche between middle-aged conservative Christians and their secular liberal contemporaries. Mars Hill members talk about sex, drink alcohol, get tattoos, and swear. They listen to Fleet Foxes; they love Star Wars and graffiti art. They also believe homosexuality is a sin, men are meant to lead, and wives must submit to their husbands as the church submits to God.

      Mars Hill is part of a movement of “emerging churches” struggling to keep Christian faith relevant in the postmodern world. They typically meet in nontraditional locations (coffee shops, concert venues, living rooms), sermonize through rock music, and connect to their congregants via Facebook and Twitter accounts. Lauren Sandler, author of the 2007 book Righteous: Dispatches from the Evangelical Youth Movement, calls them the “Disciple Generation…[an] ever-growing population of people ages 15 to 35 who are equally obsessed with Christ and with culture as a means to an evangelical end.” Cloaking the gospel in pop culture is a model most often associated with televangelists of the 1980s, like the Lakewood Church’s Joel Osteen, who modeled churches after shopping malls, playing on capitalist culture to make God’s message palatable. Mars Hill is not a commercial center, but an indie concert where the Kool-Aid comes with a PBR chaser. /—/

      Driscoll believes that current gender discrepancies are not the result of the growing strength of women, but of the weakness of men. By abdicating their God-given role, men have allowed for the demise of the traditional family structure and the spawning of a generation of unsupervised, unmotivated, Internet porn– and World of Warcraft–addicted young adult males, melting into their parents’ couches while women blow past them to lead the nation.

    15. Eneseabikirjandusuudiseid: märkasin eile R-kioskis müügil raamatut, mis lubab galaktilisest nihkest ja Maa magnetvälja nihkest tulenevate suurte muutustega paremini toime tulla. Kirjastus Mekaks on hiljuti üllitanud Mai-Agate Väljataga ja Kreet Rosina raamatu “Teejuht tööks iseendaga : raamat, mis võib sind aidata üleminekul kõrgemasse sagedusse”.

      Tutvustusest:

      Raamatust leiad infot selle kohta, millised võivad olla suurimad takistused teel kõrgemasse sagedusse ja harmoonilisemate kogemuste juurde. Saad teada, millised on uue ajastu tööriistad, mida tasub oma elu loomisel kasutada. Toodud on ka näide elust enesest – ühe vähihaige töö iseendaga. Sellest võib sulle abi olla isiklike väljakutsetega tegelemisel.

      Oma aja ära elanud uskumuste muutmiseks on raamatus mitu meditatsiooni:
      – Toppamise meditatsioon.
      – Rekalibreerimise meditatsioon.
      – Piduliku vastuvõtu meditatsioon.
      – Leping Maaemaga.
      – Kohtumine viienda tiheduse aspektiga.

      Raamatust eraldi müüakse sarnase tutvustusega toodet “Teejuht tööks iseendaga CD Juhendatu meditatsioonid raamatust”. Odavad need just pole, aga kui galaktiline nihe ja sinna otsa veel maa magnetvälja nihe ikka kahelt poolt muudkui nihutavad ja kõrgem sagedus aiva kutsub, siis ei ole ju rahast kahju.

      Seda, kas siis, kui kõik eestlased endale Mai-Agate ja Kreeda raamatu ostavad, jääb maiade maailmalõpp ära, kaanetekst kahjuks ei ütle.

    16. Itaalia maavärinauurijate süüdimõistmise järellainetuses on The Guardiani autor Dean Burnett istutanud virtuaalsesse süüpinki ajaloo kõige “ohtlikumad” teadlased.

      Even if the “Scientists convicted for failing to predict earthquake” story is inaccurate or an oversimplification, that’s still the story that has been told by the vast majority of mainstream media, so that’s what most people are going to believe happened. And if large swathes of the population now believe scientists can be sued for not predicting unpleasant outcomes in their disciplines, this puts the whole field of science on shaky ground. /—/

      Much of what science has achieved has been used for ill or had negative consequences over the centuries, so can we now expect others to be condemned for failing to anticipate the future? If so, here are some of my predictions.

      NAME: Copernicus, Nicolaus

      OCCUPATION: Renaissance astronomer

      OFFENCE: Copernicus was the first to propose a heliocentric model of the universe, displacing the earlier geocentric model. By recklessly removing the Earth from its privileged position at the centre of the universe, where it was orbited around rather than orbiting, Copernicus put the entire planet in danger from the threat of asteroids, perturbations, extremes of weather and numerous other hazards floating around in interstellar space. Copernicus’s actions also allowed the film “Armageddon” to exist.

      VERDICT: Guilty, of causing unnecessary danger to the entire planet and furthering the career of Michael Bay, both of which carry an equivalent sentence.

      Oma koosa saavad kätte veel Joseph Lister, vennad Wrightid, Edwin Hubble, Isaac Newton ja Marie Curie.

    17. Texas Tribune’i teatel emaneerub OSCE valimisvaatlejatest nii vänge torsioonväli, et osariigi seadusega on neil karistuse ähvardusel keelatud valimisjaoskondadele läheneda.

      In a letter to the Office for Democratic Institutions and Human Rights, a division of the Organization for Security and Co-operation in Europe, Attorney General Greg Abbott firmly stated that foreign observers have no business inside local polling places.

      “While it remains unclear exactly what your monitoring is intended to achieve, or precisely what tactics you will use to achieve the proposed monitoring, OSCE has stated publicly that it will visit polling stations on Election Day as part of its monitoring plan,” he wrote.

      “The Texas Election Code governs anyone who participates in Texas elections — including representatives of the OSCE,” Abbott wrote. “The OSCE’s representatives are not authorized by Texas law to enter a polling place. It may be a criminal offense for OSCE’s representatives to maintain a presence within 100 feet of a polling place’s entrance. Failure to comply with these requirements could subject the OSCE’s representatives to criminal prosecution for violating state law.”

    18. Kleer Maibaum: koolivägivald saab alguse juba enne sündi
      “Olen seisukohal, et vägivald saab alguse juba enne sündi. Pooldan loomulikku sünnitust ja tean, et esimese vägivallakogemuse võib laps saada juba sünnitusel. Oleks vale arvata, et see kõik ei mõjuta tema hilisemat elu,”
      naistekas.delfi.ee/persoon/elu_lugu/kleer-maibaum-koolivagivald-saab-alguse-juba-enne-sundi.d?id=65170274

    19. Associated Press edastab suure jutu Ameerikast, kus ühiskond on nii post-rassistlik, et isegi presidendiks valiti rassidevaheline isend ja kõik märgid näitavad rassismi peatset lahtumist.

      WASHINGTON (AP) — Racial attitudes have not improved in the four years since the United States elected its first black president, an Associated Press poll finds, as a slight majority of Americans now express prejudice toward blacks whether they recognize those feelings or not.

      Racial prejudice has increased slightly since 2008 whether those feelings were measured using questions that explicitly asked respondents about racist attitudes, or through an experimental test that measured implicit views toward race without asking questions about that topic directly.

      In all, 51 percent of Americans now express explicit anti-black attitudes, compared with 48 percent in a similar 2008 survey. When measured by an implicit racial attitudes test, the number of Americans with anti-black sentiments jumped to 56 percent, up from 49 percent during the last presidential election. In both tests, the share of Americans expressing pro-black attitudes fell.

    20. Tartu Postimees vahendab imelikku loodusnähtust — nimelt osutub, et madalal temperatuuril vesi jäätub. Füüsikutelt kommentaare ei küsita.

      Tartu raekoja platsi purskkaevu keskel asuv «Suudlevate tudengite» skulptuur on saanud jäise katte, sest viimastel öödel valitsenud miinuskraadid külmetasid osa purskkaevuveest.

    21. Postimees teeb veidra loogikavea ja vatrab, et kuna ettevõte, kes registreeris kaubamärgi Teddy Bear®, hakkas sellenimelist toodet turustama sadakond aastat tagasi, tuleb just toda sündmust pidada kõikide mängukarude alguseks.

      Täna tähistab oma auväärset 110. sünnipäeva kaisukaru, kelle nööpsilmadega pehmed järeltulijad ja hõimlased kuuluvad miljonite inimeste armsamate lapsepõlvemälestuste hulka.

      Kurjade keelte arvates mängisid pehmete täistopitud loomadega kõigepealt hoopis Vana-Egiptuse preestrid, kes elasid märksa enam kui 110 aastat tagasi.

    22. Postimees:

      Äärmuslik taimetoitlus ei luba taimi tappa

      Berliinid elav 42-aastane insener sööb pähkleid, õunu, marju, tomateid, kõrvitsaid, kaunvilju või teraviljatooteid nagu makaronid ja küpsetised, kirjutab Bild der Frau. Lühidalt öeldes koosneb tema toidulaud vaid kõigest sellest, mida loodus ise vabatahtlikult «kingib». «Teravili elu lõppeb pärast seemne valmimist ise,» selgitab ta.

      Ai-ai, kas vaeseke ei ole siis kuulnud abordivastaste teooriat, et iga nisutera tuleb lugeda võrdseks üleskasvanud taimega ja talle kõik taimeõigused tagada?

    23. Postimees tutvustab Paracelsuse-eelset mürgikäsitust.

      4000 uriini- ja juukseproovi uurimise tulemusena 17 Euroopa riigis leidsid teadlased, et kõigi emade ja laste kehades leidub ohtlikke aineid.

      Saadaval on ka ports inimesi, kes kommentaariumis valjusti jamavad.

      Bastard 28.10.2012 14:26
      Kõigist lampidest ei tule – aga küll “euroonukesed” selle eest hoolitsevad, et neid lampe, milles elavhõbedat ei ole ei oleks poest saada (loe: hõõglambid oleksid keelatud)

      Taivo 28.10.2012 14:24
      Elavhõbeda ühendid on pärit suuremalt jaolt vaktsiinidest, midagi võib saada ka säästupirnidest kui need katki juhuslikult lähevad.

    24. 21. oktoobril oli saate “Hallo, Kosmos!” külaliseks Ulmefilmi autor HANDO TÕNUMAA. Tõnumaa ei ole kohanud ühtki inimest, kes 9/11 ametlikku versiooni usuks; teadlased on tõestanud, et universum on hologramm; maailma valitsevad tulnukad, kes on loonud meile võltsreaalsuse, et meie hingeenergiast toituda; kümne aasta jooksul tuleb ametlik kontakt tulnukatega; globaalne eliit tahab hävitada kõigi suveräänsuse ja luua ühtse maailmakorra; keelatakse sularahaga kauplemine (USAs juba arreteeritavat inimesi sularahaga kauplemise eest); planeeti pritsitakse lennukitelt keemiaühendiga, kus on palju baariumi ja alumiiniumi, ametlikult väidetakse see olevat UV-kiirguse eest kaitsev “geoengineering”, kuid tegelikult hävitab see kõik inimeste kasvatatud põllukultuurid ja sunnib farmereid kasutama Monsanto alumiiniumikindlaid seemneid, eesmärgiks on kaotada keskklass, et jääks alles vaid vaesed ja rikkad (orjad ja isandad), see kõik on kirjas Agenda 21 dokumendis, mille järgi keelatakse tulevikus ka kaevude puurimine, tuule- ja päikeseenergia kasutamine; poliitikud on psühhopaadid, kes soovivad ühist maailmakorda; see aeg, kus vandenõuteoreetikuid sai naeruvääristada, on möödas, jäi eelmisse kümnendisse; tõe teadasaamiseks tuleb kõik vandenõuteooriad läbi lugeda; kaks Hando lähedast inimest on näinud reptiile, kes liiguvad teistes sagedusväljades ja saavad meid läbi une manipuleerida, neid näevad ka nõiad; vandenõuteoreetikuid tuleks kutsuda hoopis “inimesteks, kes uurivad, mis toimub”; 90% Eesti valitsusest on kosmiliste olendite kontrolli all ja neil puudub igasugune reaalsustaju; Maa üle käib võitlus vähemalt 20 (või lausa 160) erineva rassi vahel, kes kõik tahavad inimeste hingeenergiast toituda, hoides meid hirmu all, aga hirm on tegelikult illusioon; inimesed, kes on kontaktis teiste rassidega, kõik kinnitavad seda; kõik on võimalik ja ilmselt nii ongi; universumis on seadus, et kõik on täpselt nii, nagu peab olema – kõik aitab inimestel üles ärgata, see tuleb kohevarsti; vanglaplaneet tähendab seda, et me ei saa siit planeedilt minema, meil ei anta neid võimalusi, inimesed on multiplanetaarne rass, kui kontroll võetakse maha, pääseme universumi laiali igale poole; Hando nägi 90’ndate alguses koos ema ja vennaga UFO-t; väga palju inimesi tunnistavad, et on käinud kosmoselaevades, mis tulevad ookeani põhjast – me ei tea ookeani põhjadest mitte midagi, seal võib igasugu asju leiduda; võimupositsioonidel käib väga tihe võitlus omavahel, mistõttu tekib asju, mis jätavad mulje, et kui see tõsi oleks, siis nad nii ei teeks, jne… ja Hando räägib kõike seda räägib ilma igasuguse kahtluseta.

      Ulmefilmi Facebooki leht teatab, et sarja esimest on osa vaadatud juba üle 200 000 korra ja sari on kogunud üle 3000 fänni. Sein sisaldab…

    25. Sarjaks vahepeal islami fundamentaliste, kellele võiks taevast tuld ja tõrva pähe sadada, kuna nad hävitavad ajaloomälestisi, ka UNESCO maailmapärandi nimekirjas olevaid: nt Timbuktu sufide pühamud http://ntdtv.org/en/news/world.....-mali.html
      Remembering Syria’s historic Silk Road souk in Aleppo http://www.guardian.co.uk/trav.....troyed-war

      Jäi silma ka kavatsus likvideerida Egiptuse Giza püramiidid, see uudis osutus valeks, Holy hoax: Radical Islamists call on Egypt to destroy pyramids http://rt.com/news/egypt-destr.....mists-007/
      See plaan võidakse tulevikus siiski teoks teha, sest:
      But the militants aren’t solely focused on demolishing Muslim heritage; other religions have fallen victim to destruction, as well.
      In 2001, the Taliban’s supreme leader issued an order against un-Islamic graven images.
      The edict resulted in members using exposives, tanks, and anti-aircraft weapons to blow apart two images of Buddha in eastern Afghanistan.
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      Nüüd üritatakse hävitustööd jätkata lausa islami pühas linnas Medinas, seda võib kutsuda juba traditsioonilise islami hävitamiseks:

      Al Saud plans to destroy remaining Islamic monuments in Medina: Report http://www.presstv.ir/detail/2.....mic-sites/
      The Saudi regime plans to demolish Islamic monuments in the holy city of Medina to turn Masjid al-Nabawi (the Prophet Mohammad’s Mosque) into the world’s largest building, a report says.

      The Washington-based (Persian) Gulf Institute says Riyadh has bulldozed 95 percent of 1,000-year-old buildings in the holy cities of Mecca and Medina in the past 20 years with the aim of expanding shopping centers, sky scrapers and luxury hotels.
      During construction of the Jabal Omar complex in Mecca, which overshadowed Masjid al-Harram, Saudi officials destroyed many archeological sites, particularly Prophet Mohammad’s birth place and the house of Prophet’s wife, Khadijah (PBUH), turning the holy locations into library and public toilet respectively.

    26. Postimees vahendab uudiseid stimulantide vastase võitlemise vallast.

      Öölokaal võitleb suitsetajatega kallihinnalisi tikke müües

      «Ostsin sealt paki suitsu ning ulatasin viis eurot, müüja andis mulle vastu paki suitsu, tikutoosi ja 50 senti,» jagas üks noormees Facebookis oma kogemus lõbustuskohas Plub. Mehe sõnul märkas ta esmalt tikutoosi ja mõtles, et äge kui tikud ka kaasa antakse.

      «Kuid tšekki saades järgnes ebameeldiv üllatus: nägin, et olin maksnud tikutoosi, mida ma ei tellinud, eest kõrget hinda.» Müüja selgitas mehele, et on kohustatud müüma tikutoosi ja suitsupaki koos ning tikutoosi tagasi ei võtnud.

      «Kaupmehel on õigus valida, kas ja kuidas tema pakutavaid tooteid tarbijatele müüb ning tarbijal on õigus otsustada, kas ta soovib kaupmehe pakutavatel tingimustel toodet osta ehk hinna määrab nõudluse ja pakkumise suhe,» saatis advokaadi vahendusel omapoolse selgituse öölokaali Plubi pidav OÜ Sky Sound.

      Ettevõtte kinnitusel ei keela kehtiv õigus suitsupaki ja tikutoosi komplektina müümist. «Kui kaupmees müüb tubakatooteid vaid koos tikutoosiga, ei saa tarbija kaupmehelt nõuda, et kaupmees müüks talle tubakatooteid ilma tikutoosita,» seisab kirjalikus vastuses.

      Ridade vahele on selge sõnaga kirjutatud, et ettevõte müüb niimoodi madalama klassi tubaaktsiisi maksumärgiga varustatud sigarette lubatust kõrgema hinna eest.

    27. Medical Daily räägib, kuidas ema armastust neurovolumeetriliselt mõõta.

      A shocking comparison of brain scans from two three-year-old children reveals new evidence of the remarkable impact a mother’s love has on a child’s brain development.

      The chilling images reveal that the left brain, which belongs to a normal 3-year-old, is significantly larger and contains fewer spots and dark “fuzzy” areas than the right brain, which belongs to that of a 3-year-old who has suffered extreme neglect.

      While at first glance, the images might indicate that the child with the right brain might have suffered a serious accident or illness, neurologists said that the truth is that the child with the shrunken brain was neglected and abused by its mother, and the child with the larger and more fully developed brain was raised in a loving, supportive home and was looked after by its mother, according to The Sunday Telegraph.

      Kahjuks ei ole pildil luid kujutatud, muidu võiks ehk ka kraniomeetriat teha.

    28. Postimees tutvustab tapmata köögiviljade ostmisega kaasneda võivaid ohte.

      Suurkauplustest lahtist kartulit ostes tuleb olla tähelepanelik, et mitte valida tervisele ohtlikku mürgist rohelist kartulit.

      «Olen märganud, et kartulid lähevad juba poes roheliseks, sest letis hoitakse neid ilma igasuguse kaitseta väga ereda valguse käes,» rääkis Jõgeva Sordiaretuse instituudi kartuli osakonna teadur Ilmar-Aarend Polli.

    29. Postimees tutvustab kalendrimaagiat.

      Kaduneljapäev – hea päev suurpuhastuseks
      Vanarahva uskumuse kohaselt sobib kaduneljapäev hästi koristamiseks – sel päeval pühitud tolm ja koristatud mustus peaks pikemaks ajaks majapidamisest kaduma.

      Loomulikult tuleb juttu ka šlakkidest:

      Dieedi alustamiseks sobib kaduneljapäev seetõttu, et kuuloomise aegu on jääkainete eraldumine organismist eriti efektiivne.

      Kas vähi-umbluud ka saab?

      Nahahaigused, nn kooljaluud ja mitmed välispidiselt nähtavad kasvajad allusid vanarahva arvates kaduneljapäeval kergemini ravile.

      Vana kuu mõjus kasvu pidurdavalt, mistõttu kasvajaid ja mitmeid loomahaigusi arstiti vana kuu ajal, vana kuu faasi ja kaduneljapäeva kokkusattumine tähendas tugevamat mõju tõrjutavale.

      Ja-jah, Postimehe lugemine võib lühiajaliselt parandada aju hapnikuga varustatust, kuna toob kaasa sügava hingamise ohkamise vormis.

    30. dig ütles:

      Medical Daily räägib, kuidas ema armastust neurovolumeetriliselt mõõta.

      Ma pole muidugi neuroloog, aga kusagilt on meelde jäänud, et arukuse seisukohalt pole määrav mitte aju kubatuur, vaid see, kui “kortsus” aju on. Antud juhul paistab vasakpoolne aju märksa siledam kui väidetavalt emast hüljatud parempoolne.

    31. dig ütles:

      Postimehe lugemine võib lühiajaliselt parandada aju hapnikuga varustatust, kuna toob kaasa sügava hingamise ohkamise vormis.

      Hah! Sellest peaks neile pseudoteadusliku uudisnupu kirjutama.

    32. @Mart K.:
      Mul on teatav kahtlus, et kõnealusel pildil kujutatud laps oli ka alatoitunud ja tal oli kolju tervikuna väiksem. Kui ikka “uurimus” tehakse kahe lapse peal, siis ei ole sealt palju rohkem loota kui vanadesse koljudesse suure kuklamulgu kaudu tinaplönnide valamise teel.

    33. Gay Star News tutvustab tegelast, kellel on veidrad ideed taevaste jõudude ja taevaste jõudude vaheliste seoste kohta.

      As the east coast of the United States prepares for the storm, which has already killed 60 people in the Caribbean, author and chaplain John McTernan has decided who is at fault.

      On his website Defend Proclaim The Faith, the preacher says the gathering storm must be God’s judgment on gays, and punishing the president Barack Obama for coming out in support of marriage equality.

      Oma veebilehel teeb va veidrik suure ja sinise pointi geide tänamisest:

      I want to thank all the homosexuals and their supports who contacted me with their opinions of my post about Hurricane Sandy and Obama campaigning for Homosexual “Marriage”.

    34. NPR räägib, et Rootsis on nõudlus prügi järele kasvanud nii kõrgeks, et rootslased on sunnitud oma prügivajaduse katmiseks seda üle mäe ja üle mere sisse vedama.

      Sweden’s program of generating energy from garbage is wildly successful, but recently its success has also generated a surprising issue: There is simply not enough trash.

      Only 4 percent of Swedish garbage ends up in a landfill, according to Swedish Waste Management. Due to its efficiency in converting waste to renewable energy, Sweden has recently begun importing around 800,000 tons of trash annually from other countries.

      Norway is now paying Sweden to take its garbage. Swedish sights are also set on Bulgaria, Romania and Italy as future trash exporters, as Catarina Ostlund, a senior advisor for the country’s environmental protection agency, told PRI. Those countries rely heavily on landfills – a highly inefficient and environmentally degrading system.

    35. IKH järjekordne panus ajude paremasse varustamisesse hapnikuga: Kvantfüüsikute sõnul on hing reaalne.

      Paar maailmamainega kvantfüüsikuid sõnasid, et on suutnud tõestada hinge olemasolu.

      Ameeriklane Stuart Hameroff ja britt Roger Penrose lõid kvantteooria, mille kohaselt on kõige aluseks ajurakkudes leiduvad mikrotuubulid /—/

      Nende arvates tekib meil teadvus kvantgravitatsiooni efektist, mis leiab mikrotuubulites aset.

      Surmalähedastel kogemustel kaotavad mikrotuubulid oma kvantseisundi, kuid neis olev informatsioon ei hävi. Ehk inimhing ei hävi ega sure, vaid taasühendub universumiga.

      Igaks juhuks olgu märgitud, et kumbki mainitud härra pole kvantfüüsik. Anestesioloog Hameroffi teavad nägupidi need, kes näinud usupropagandafilmi “What the #$*! Do We Know!?”.

    36. Eriti ägedalt võimendas äsja minu aju hapnikuvarustust lause, mis artikli esmalugemisel kahe silma vahele jäi: “Ajus on miljardeid sünapse ning ajumaht on 1013 – 1015 baiti.”

    37. Eesti naine osaleb ülemaailmses selgeltnägijate võistlussaates Postimees

      Osalejad on tugevad maagid ja posijad kogu maailmast, esindatud on USA, Šotimaa, Moldova, Aserbaidžaan, Valgevene, Venemaa, Ukraina ja Baltimaad.

      «Selgeltnägijate tuleproovi» uut hooaega ootasid nii televaatajad kui ka selgeltnägijad ise. Seekord laekus sooviavaldusi saates osalemiseks nii hulgaliselt, et parimate kandidaatide väljaselgitamiseks tuli teha lisaeelvoor, milles osales 237 selgeltnägijat maailma eri paigust.

      Ilona Kaldre on selgeltnägija ja spetsialist inimeste otsimises. «Teen koostööd politseiga,» ütles ta enda iseloomustamiseks. «Minu arvel on pea kakskümmend lahendatud kuritegu, võin leida inimese, kus ta ka poleks!»

    38. Halloweeni puhul kirjutab Tallinna Postimees intsidendist, millest Tallinna Postimees ei kirjuta.

      Septembri lõpus juhtus Tallinna sadama D-terminalis kohutav õnnetus, kui töötav eskalaator tõmbas maha kukkunud eakal naisel sõna otseses mõttes skalbi peast.

      Teade sellest juhtumist ei jõudnud ei ajakirjandusse ega internetti, aga vaatepilt oli nii jube, et nõrgema närvikavaga inimesed poleks seda välja kannatanud, vahendas venekeelne Postimees MK-Estoniat.

    39. Sõna «neeger» seadis ohtu tööpakkumise Postimees

      Kui tarkvaraarendaja Kristjan (kuna Kristjan ja tema firma ei soovi, et neid hakataks seostama rassistliku maailmavaatega, palusid nad oma nime mitte avaldada – toim.) viis aastat tagasi blogi pidama hakkas, otsustas ta sellele nimeks anda «Koodineeger», inglise keeles «Codenigger».

      Sel sügisel jäi Eestis tegutsev tarkvaraettevõte silma ThoughtWorksile, kes parajasti otsis oma kliendi jaoks koostööpartnerit konkreetse tarkvaraprobleemi lahendamiseks.

      ThoughtWorksi esindajad tegid Eesti ettevõtte ja selle töötajate kohta tavapärase taustauuringu. Jõudes Kristjani blogini oli selge, et koostööst asja ei saa. Sõna «nigger» kasutamine välistas igasugused edasised läbirääkimised.

      ThoughtWorksi esindaja Simon Brunning põhjendas sellist otsust ettevõtte rahvusvahelise töötajaskonnaga: «On väga raske võtta keskkonda, kus töötab ka mustanahalisi inimesi töötaja, kes kasutab sõna «neeger». Olgu ta nii hea kui tahes.»

    40. Forte vahendab täna gripi- ja gripivaktsiini-teemalisi uudiseid.

      Gripivaktsiin kahandab südamehaiguste ja surma ohtu

      Kaks Kanada südame-veresoonkonna arstide kongressil esitletud uurimust näitavad, et gripivaktsiinil on potentsiaali südame tervise säilitamise ja südame-veresoonkonna häirete, nt rabanduste ja ajuinfarktide ennetamise vallas.

      Gripivaktsiin: müüdid ja faktid

      Kas, miks ja millal on gripi vastu vaktsineerimine vajalik? Neile küsimustele pakub vastuseid ülevaade levinumatest müütidest, mida paljud siiamaani usuvad.

      Kommentaarid on ootuspäraselt vandenõulised.

    41. Veel üks gripi-uudis: Gripp tapab hea tervisega lapsi kiiremini kui põduraid.

      Ehkki mõned haigused nagu peaajuhalvatus ehk tserebraalparalüüs ja astma muudavad gripi lapse jaoks eriti ohtlikuks, pole kuidagi võimalik prognoosida, millised lapsed võivad hooajalise gripi tõttu rängalt haigestuda või isegi surra, hoiatavad uurijad.

      Mis veelgi hullem — terved lapsed surevad tüsistuste riski suurendavate haigustega lastest keskmiselt neli päeva kiiremini.

      Artikli alguses mainitud Austin Booth suri 2011. aasta jaanuaris USA gripiepideemia harjal. Nagu enamikku temaealistest noortest ameeriklastest, polnud poissi gripi vastu vaktsineeritud.

      “Kuna uurimus tuvastas hulgaliselt juhtumeid, mil muidu terved lapsed grippi või selle tüsistustesse surid, ja kuna me teame, et surm võib saabuda väga kiiresti, on ennetus parim kaitse ning parim ennetusmeede on vaktsineerimine,” rõhutas CDC esindaja ja uurimuse juhtiv autor dr Karen Wong.

      San Diegos toimunud nakkushaiguste spetsialistide koosolekul esitletud uurimuse tulemused on “talupojatarkusega” ilmses vastuolus ning dr Wong tunnistab, et ühest selgitust mõistatusele seni pole. “Gripp on väga ohtlik haigus,” osutas ta.

      Selle kohta, miks terved lapsed gripile kiiremini alla vanduda võivad, on kaks hüpoteesi.

      Kommentaariumis on juba üles kerkinud sionistide vandenõu küsimus.

    42. Teadlased näitasid, kuidas empaatia pärsib analüütilist mõtlemist ja vastupidi. (MedicalXpress)

      When the analytic network is engaged, our ability to appreciate the human cost of our action is repressed.

      At rest, our brains cycle between the social and analytical networks. But when presented with a task, healthy adults engage the appropriate neural pathway, the researchers found.

      The study shows for the first time that we have a built-in neural constraint on our ability to be both empathetic and analytic at the same time

      The work suggests that established theories about two competing networks within the brain must be revised. More, it provides insights into the operation of a healthy mind versus those of the mentally ill or developmentally disabled.

      “This is the cognitive structure we’ve evolved,” said Anthony Jack, an assistant professor of cognitive science at Case Western Reserve and lead author of the new study. “Empathetic and analytic thinking are, at least to some extent, mutually exclusive in the brain.”

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga