Milline on planeetide seis 2012. aasta 21. detsembril?

2012. aasta maailmalõpu-ootus on lõpusirgel. Varsti saab see pikaaegne kuulutus oma loomuliku lõpu ja need, kes asja mingilgi moel tõsiselt on võtnud, jätkavad loodetavasti oma igapäevast maapealse elu elamist. Kunagi ehk saame lugeda ka folkloristide ülevaateid sest pikalt küpsetatud sündmusest, mis aja jooksul füüsilisest hävinemisest moondus pigem tabamatuks vaimseks üleminekuks (“vibratsiooni vahetus”, “sageduse tõus”, paranormaalsete võimete avalikuks tulek jne), kuid katastroofe kuulutavad ja ootavad mõned veel praegugi.

Müütilist planeeti Nibirut ei ole ikka veel näha, seega see meile otsa peale ei tee. Kuid midagi kosmilist võib ikka juhtuda, räägitakse. Näiteks võib Päike oma loitelondi vastu maakera heita, mille tõttu võib kaduda elekter ja side. Teadlased ei kipu kinnitama, et seekordne Päikese aktiivsuse kasv millegipoolest suurem oleks kui paljud varasemad või et päiksepursked üldse oleksid suutelised kohutavat kahju tegema.

Stsenaariume on teisigi, ühte neist on korduvalt kuulutanud Maaülikooli õppejõud, tehnikadoktor ja “teadmamees” Viljo Viljasoo, kes Naistelehes nr 46, mis on maailmalõpu erinumber, teatab taaskord:

Nihe loodud energiasüsteemides võib tekkida ka astronoomilise olukorra ehk planeetide erakorralise asetuse tõttu – need kõik rivistuvad detsembris ühele joonele.

Vaatame, milline on taevakehade seis 21. detsembril.

Päike tõuseb Tallinnas kell 9:17, loojub 15:21.

Ekliptika on kujuteldav ringjoon, mille Päike joonistab taevasse oma aastasel teekonnal, kui pidada maakera päiksesüsteemi keskuseks. Taevaekvaator on kujuteldav joon taevas, mille saame, kui laiendame mõtteliselt maakera ekvaatoritasandit kujuteldavale taevaskerale. Kuivõrd maakera pöörlemistelg on ekliptika poolt moodustatud tasandi suhtes viltu, siis need kaks suurt ringjoont on ruumis omavahel nurga all ja lõikuvad kevadpunktis ja sügispunktis (kui Päike asub neis punktides, siis on meil vastavalt kevadine või sügisene pööripäev).


Taevaekvaator, ekliptika, pööripäevad. Pilt: Joshua Cesa, minu täiendused.

Kui Päike asub neis kohtades, kus ekliptika ja ekvaatori eemaldumine on kõige suurem, siis on tegu talvise või suvise pööripäevaga. 2012. aasta 21. detsembril kell 13:12 ongi Päike Maa pealt vaadatuna taaskord suurimas eemaldumises taevaekvaatorist, mis põhjapoolkeral tähistab talve algust, lühimaid päevi ja pikimaid öid. Päikese kõrgus horisondist on Tallinnas veidi üle 7 kraadi (90 kraadi miinus Tallinna laiuskraad 59 kraadi 26 minutit miinus maakera telje kalle ekliptika suhtes 23 kraadi 26 minutit = 7 kraadi ja 8 minutit).

Kuu tõuseb 12:05, loojub peale südaööd, faas 62% ja kasvab, täisfaas 28. detsembril. Kusjuures 2012. aastal on kokku 13 täiskuud, mis pole muidugi mingi imelugu.

Kas planeedid on sel kuupäeval kuidagi isemoodi, enneolematult või erakorraliselt reastunud või joondunud või rivistunud, nagu Viljo Viljasoo väidab? Vaatame meie päikesesüsteemi siseplaneete väljastpoolt ja kõrgemalt:

Siin on Merkuur, Veenus, Maa ja Marss. Nagu näha, on Merkuur ja Veenus lähestikku, kuid Maa pealt vaadates ongi nad väga tihti lähestikku. Marss on sellest rivist ikka täiesti väljas. Hommikul enne päiksetõusu taevasse vaadates võib selge ilma korral näha umbes sellist pilti:


Klõpsa pildile, näed suuremalt.

Läheme veel kaugemale, et Jupiter, Saturn ja teised välisplaneedid ka peale mahuksid:

Planeetide seis on minu hinnangul täiesti mittejoondunud. Kui õhtul taevasse vaadata, siis idakaares on Jupiter juba üsna kõrgel:


Klõpsa pildile, näed suuremalt.

Mis joondumisi seal taevas planeetidega veel võib olla? Näiteks keskpäeval võiks taevas näha sellist pilti, kui atmosfääri mõju välistada:


Klõpsa pildile, näed suuremalt.

Siin näeme, et planeet Marss on Päikesest vasakul, Merkuur, Veenus ja Saturn aga paremal. Vaatevälja laius on umbes 45 kraadi (võrdluseks – horisondilt seniiti on 90 kraadi, ehk 45 kraadi on silmapiiri ja peapealse vahepeal ehk kaheksandik täisringist).

Aga ühes mõttes on kõik planeedid tõepoolest rivistunud ühele joonele. Selleks jooneks on ekliptika, kuid selle järgi on nad rivis kogu aeg.

Maapealse maastikuga taevasimulatsioonid on tehtud tasuta programmiga Stellarium, kosmiline vaade päiksesüsteemile veebirakendusega faustweb.net/solaris/.

Lõpetuseks klassikaks kujunev huumor – Mai-Agathe Väljataga räägib 21. detsembri sündmustest, kus ta viitab ohtralt teadlastele, teadusele, räägib komeedi sabast (aastal 2017), Linnutee galaktika tsentrist, magneetilistest ellipsitest, immuunsüsteemist, rekalibreerimisest, sageduse muutmisest, neljandast dimensioonist, Päikese protuberantsist, inimsilmale nähtamatust Jupiteri suurusest kettast, mis on Päikese ette ehitatud kõrgemate tsivilisatsioonide poolt ja palju muud huvitavat.

45 Replies to “Milline on planeetide seis 2012. aasta 21. detsembril?”

  1. Nüüd tuleks poetada üks suur pisar, kuna newagelastelt võeti ära nende viimane pelgupaik!

    Prantslased sulgesid mäe, mis pidanuks maailmalõpu eest kaitset pakkuma http://forte.delfi.ee/archive/.....d=65298508

    Briti ajaleht Daily Mail teatab, et Prantsuse võimud otsustasid massiintsidentide vältimiseks sellele mäele juurdepääsu üldse sulgeda. Sadu politseinikke ja ka tuletõrjujaid koondatakse appi, et hoida inimesi eemale nii mäest, kui ka selle jalamil asuvast väikesest külast, mille elanikud kardavad juba tõsiselt oma julgeoleku pärast

  2. Ma olen alati skeptiliselt suhtunud usuhulludesse ja
    maailmalõpu ennustajatesse.
    Kuid 23.12.2012 teeb mind natuke ärevaks. Esiteks on asi
    nn. Maiade kalendris. Maiad võtsid selle üle Olmeekidelt,
    kelle rahvuse ja osa kultuurist nad tõenäoliselt
    ise hävitasid. Olmeegid omakorda tsivilisatsioonilt, millest
    me midagi ei tea. Meie kalender on koostatud maakera tiirlemisest ümber oma telje ja ümber päikese. Maiade kalendris on kasutatud lisaks veel väga pikka ajavahemikku- maakera
    pretsessiooni telge(pendeldab vastupidi maakera pöörlemisele.Täisring ligi 26 000.a.)
    Teada on,et mingi tsivilisatsioon kaardistas ka kogu maakera aastatuhandeid enne Kolumbust.
    Näiteks admiral Piri Reis(elas 16. saj.alguses) kes oli oma
    kaarti kopeerinud varajasematelt kaartidelt ja mis leiti Konstatinoopolist. Originaali pole leitud, küll aga veel koopiaid.Tähelepanuväärne on see, et kaardistatud on kogu Antarktika, kui ta oli veel jäävaba!!!
    Koolist mäletan, et jääkiht on seal olnud u. 2 000 000
    aastat, paksusega 2 km.
    Praegu teame, et 4500-6000 aastat e.kr. oli see veel osaliselt jäävaba. Me kas usume või ei usu Jumalasse,
    aastasadade jooksul on ortodoksne maailmavaade jäänud
    meile külge, Piibli lugude ja ajaarvamisega.
    Samuti on mingi tsivilisatsioon ehitanud igasse maailmajakku püramiide, mis on täis matemaatilisi mõistatusi.
    Näiteks ehitise aluseks on võetud kaare nurk,
    kas siis 2 või 4 piid.
    Teadaolevalt arv 3.14 omistatakse Archimedesele. Viimane
    elas aga 2 saj. e.kr.
    Peale selle on püramiididel kõik kaatetid võrdsed ja tipud keskel ning seda tohutul suurel pindalal. Lõpuks on need ehitised kõikides maailmajagudes väga sarnased.
    Kes need ehitas ja milleks…? Ega ometi Egiptlased ei läinud neid Ameerikasse, Bosniasse või Hiinasse ehitama. Järelikult koolis õpitu ei vasta kuidagi faktidele. See on väga tühine osa maailma imedest, aga paneb mõtlema kellel on õigus või kus on tõde.
    Tekib küsimus kas ma usun, et minevikus on meie planeedil olnud kõrgtsivilisatsioon –
    siis „ jah.“ Skeptik küsib, „aga miks neist pole jäänud jälgi?“ Vabandage, peale
    10 000-15 000 aastat jäljed jäävadki ainult kivisse.
    Tulen tagasi nn. Maiade kalendri juurde – seal ei mainita maailma lõppu, vaid suurt nihet.
    Nüüd järgmine fakt: astronoomiliset on maakera pretsessiooni telg meile praegu väga halvas pendli
    äärmises asendis, veevalaja ja kalade vahel.
    Einsteini teooria kohaselt võivad miljardeid tonne kaaluvad “jäämütsid”pendli tsentrifugaaljõu
    mõjul paigalt “nihkuda”. Kui maakera telg vahetab
    asukohta ja “jäämütsid” hakkavad sulama on see katastroof. Tegelikult toimub see nihe juba praegu,
    viimaste aastakümnete jooksul järjest kiiremini.
    Siit võiks edasi jätkata, kuid mõistlikum oleks teil endal
    ilmamuutusi jälgida ja teatmeteoseid…

  3. helviik ütles:

    Kuid 23.12.2012 teeb mind natuke ärevaks

    Jõuluvana tuleb, aga õpi salmid hästi pähe ja küll kõik laabub.

    Olen ka “terrakotasõdalasi” , “jumalate jälgi” ja muud taolist lugenud, aga ega neid ikka kuidagiviisi teatmeteosteks nimetada saa, nagu maiade kalendritki mitte.
    Eks kliimamuutused toimu ikka ühel või teisel põhjusel aegamööda, aga tõenäosus, et ühel kindlal kuupäeval lähitulevikus midagi katasrtroofilist toimub, on küll nullilähedane.
    Ikka aina need hrilikud mured, mis sind päevast päeva saadavad. See, et 23 dets. auto alla jääd, on tõenäolisem kui terve tsivilisatsioonihäving.

  4. @helviik:

    Meie kalender on koostatud maakera tiirlemisest ümber oma telje ja ümber päikese. Maiade kalendris on kasutatud lisaks veel väga pikka ajavahemikku- maakera pretsessiooni telge(pendeldab vastupidi maakera pöörlemisele.Täisring ligi 26 000.a.)

    Teie jutt ei vasta tõele. Kõike võetakse arvesse.

    http://opik.obs.ee/osa1/ptk03/tekst.html Maa liikumine on keeruline, aga seda võib jagada kolmeks põhiliseks komponendiks:
    tiirlemine ümber Päikese peaaegu ringikujulisel orbiidil perioodiga 31558150 s ehk 1,0000388 aastat;
    pöörlemine ümber tiirlemistasandiga 66°33′ nurga all oleva telje perioodiga 86164 sekundit ehk 0,99727 ööpäeva;
    telje pretsessioon orbiidi tasandi normaali ümber perioodiga 25725 aastat.

    Meie harjumuspärane aja-arvamine käib Päikese näiva liikumise järgi, aga see kujuneb toodud kolme liikumise summana. Nii sisaldab üks ööpäev (Päike teeb taevas täistiiru) nii Maa pöörlemist kui ka Maa liikumist orbiidil. Kui liidame Maa ülaltoodud pöörlemisperioodile ööpäeva vältel läbitud osa tema aastasest teekonnast (1/365), saamegi täpselt ühe ööpäeva.

    Koolist mäletan, et jääkiht on seal olnud u. 2 000 000 aastat, paksusega 2 km.
    Praegu teame, et 4500-6000 aastat e.kr. oli see veel osaliselt jäävaba.

    Peale jääaja lõppu oligi maal teistsugune kliima, mis aja jooksul muutus. Kliimast: Kliima ja teadusmüüdid meie ümber. http://www.loodusajakiri.ee/ho.....8_710.html

    Me kas usume või ei usu Jumalasse, aastasadade jooksul on ortodoksne maailmavaade jäänud meile külge, Piibli lugude ja ajaarvamisega.

    Valepuha. Sel juhul elaksime me rõõmsalt keskaegses pimeduseriigis, kus kogu teaduse areng oleks piiratud piiblis kirjapanduga.

    Teadaolevalt arv 3.14 omistatakse Archimedesele. Viimane elas aga 2 saj. e.kr.

    Seda küll aga matemaatika oli näiteks Babüloonias hämmastavalt kõrgel tasemel. http://www-history.mcs.st-and......atics.html

  5. helviik ütles:

    Olmeegid omakorda tsivilisatsioonilt, millest
    me midagi ei tea.

    Aga see on ju jama. Kui me midagi ei teaks, ei oleks põhjust temast ka midagi arvata. Igast tsivilisatsioonist, mille puhul on teada tema interaktsioone teiste, olgu varasemate või hilisemate tsivilisatsioonidega, on seega automaatselt teada midagi kas matusekommetest, kaubateedest, elukohtade valikust, tehnilistest otsustustest, kunstist, antropoloogiast või kõigest loetletust.

    Kui me nüüd olmeekide juurde tagasi tuleme, siis nemad olid Lõuna-Ameerika esimene mass-sünkretistlik kultuur, kes hulka pisikesi hõime suureks tervikuks kokku kogus. Lähis-Idas on samalaadses rollis olnud näiteks sumerid. Nad ei saanud kelleltki varasemalt valmis tsivilisatsiooni; nemad leiutasidki tsivilisatsiooni.

    Maiade kalendris on kasutatud lisaks veel väga pikka ajavahemikku- maakera
    pretsessiooni telge(pendeldab vastupidi maakera pöörlemisele.Täisring ligi 26 000.a.)

    Ei ole.

    Maiad armastasid kahekümnendsüsteemi. Pika Lugemise jaoks lugesid nad päevi kahekümne kaupa, panid viis numbrit positsioonilise arvusüsteemina ritta ja tegid ühte kohta paranduse, et asi aastaga enam-vähem sünkroonis oleks — kahekümneliste järgus lubasid ainult numbreid nullist seitsmeteistkümneni, mitte üheksateistkümneni nagu mujal. Kõik viis numbrit saavad otsa 20 * 20 * 20 * 18 * 20 = 2 880 000 päeva pärast, mis on umbes 7900 aastat. Maa pretsessioonitsükli, nn. Milankovitši tsükli, pikkus on tõepoolest umbes 26 000 aastat, aga nagu Sa näed, jõuab maiade kalender enne kolm korda otsa saada kui pretsessioon omadega vanasse kohta tagasi jõuab. (Natuke kõrvale põigates olgu mainitud, et ka Milankovitši teooria jääaegadest on ümber lükatud.)

    Teada on,et mingi tsivilisatsioon kaardistas ka kogu maakera aastatuhandeid enne Kolumbust.

    Ei ole. Däniken & co.  on sedalaadi väiteid teinud, aga need pole kinnitust leidnud.

    Tähelepanuväärne on see, et kaardistatud on kogu Antarktika, kui ta oli veel jäävaba!!!

    Kuidas Sinu meelest “kogu Antarktika, kui ta oli veel jäävaba” kaart välja näeb? Aga kuidas näeb välja meresõidukaart, mille joonistas kapten, kes Antarktikale ringi peale tegi ja keskele varesejalgu joonistas? Kuidas nendel vahet teha?

    Samuti on mingi tsivilisatsioon ehitanud igasse maailmajakku püramiide …

    Ei ole. Erinevate maailmajagude püramiidid pärinevad erinevatelt tsivilisatsioonidelt ja on erinevad nii oma ehitusviisilt, materjalide valikult kui kasutusviisilt.

    Miks megaliitkultuurid püramiide armastanud on? Sest püramiidi kuju on mitmes mõttes optimaalne: erinevalt Aleksandria tuletornist või Rhodose kolossist ei ähvarda teda ei tulekahju, tormituul ega maavärin, sissevarisemise ohust rääkimata. Samas saab (erinevalt näiteks koonusest, millel muidu sarnased omadused oleksid) püramiidi kokku panna tööstuslike võtetega, konveierlindilt tulnud standardiseeritud klotsidest, mis tähendab, et püramiiditehnoloogia on inimestele kättesaadav praktiliselt niipea, kui neil tsivilisatsioon olemas on.

    Näiteks ehitise aluseks on võetud kaare nurk,
    kas siis 2 või 4 piid.

    dig paneb nüüd matemaatikumütsi pähe ja teatab, et “kaks piid” on täisring. Ümmarguse samba treimine (well, võib-olla mitte treipingil vaid potikedra peal) ei ole suuremat sorti matemaatiline ime, kuigi umbluulased seda mõnikord niiviisi serveerida suvatsevad.

    10 000-15 000 aastat jäljed jäävadki ainult kivisse.

    Palun väga, hulka jälgi inimestest, kes elasid 35 000 – 10 000 aastat tagasi.

    Tulen tagasi nn. Maiade kalendri juurde – seal ei mainita maailma lõppu, vaid suurt nihet.

    Ei mainita kumbagi. Maiade kalender on lihtsalt mehhanism päevade nummerdamiseks, et nendest rääkida saaks. Jutt sellest, mis maailmaga juhtuda võiks, on pärit religioossest tekstist, mida ülemere-ümarsilmad Popol Vuh’iks hüüavad. Ja mitmete NewAge usuliikumiste mõjul on Popol Vuh’ist liikvel päris veidraid versioone, mida algsed maiad äragi ei pruugiks tunda.

    Oletame, et preester räägib jutu, et “iga tuhande aasta tagant tuleb Suur Üheksa Sabaga Rebane ja teeb meie külale lõpu peale, aga siis tuleb Suur Üheksa Sabaga Kährik ja ehitab uue küla”. Kas on mingisugust põhjust arvata, et tal on selle kohta spetsiifilisi teadmisi? Aga ehk on “tuhat” hoopis metasüntaktiline muutuja, mis ei ole mõeldud ega saagi tähendada tuhandet nii, nagu matemaatikud seda mõistavad? Ehk ei lõpeta küla mitte rebase vaim vaid preester on ametis mõistujutuga tüüpi “aeg-ajalt tuleb suur häda, aga kui inimesed preestrile aeg-ajalt süüa annavad, oskab see hädast ülesaamise jaoks kähriku vaimu välja meelitada”?

    Nüüd järgmine fakt: astronoomiliset on maakera pretsessiooni telg meile praegu väga halvas pendli
    äärmises asendis, veevalaja ja kalade vahel.

    Aga see ei ole ju fakt. See on trobikond väiteid, mille täpne lahkamine tahaks üsna mitut lehekülge teksti. (Missugused pretsessiooni telje asendid on halvad? Kuskohas on koonilise pendli kõikumise äär? Mis on veevalaja? Jne.)

    Kui maakera telg vahetab
    asukohta …

    Ei vaheta. Puhtfüüsiliselt on see nii kallis operatsioon, et kui kellelgi peaks olema piisavalt energiat selle Maakera kallale laskmiseks, on polaarmütsid viimane asi, mille pärast inimesed muretsema peaksid.

    Einsteini teooria kohaselt võivad miljardeid tonne kaaluvad “jäämütsid”pendli tsentrifugaaljõu
    mõjul paigalt “nihkuda”.

    Ei või, aga see ei puutu isegi mitte teemasse.

    … “jäämütsid” hakkavad sulama …

    Polaarsete temperatuuride tõusu seletamiseks ei ole tarvis mingisugust teljevärki postuleerida. Jää poolustel sulab lihtsalt sellepärast, et inimesed on ära põletanud palju surnud dinosauruseid, kes enne vedelesid maapinna all, aga nüüd hõljuvad atmosfääris, et Maa energiabilanss on natuke triiase oma poole nihkunud.

    Siit võiks edasi jätkata, …

    … aga see ei oleks kuigi mõistlik, sest kõik need on sensatsiooni otsivad väited, mida Sa ilmselt piisavalt kriitilise pilguga kaalunud ei ole.

  6. Üks väide ununes ära:

    Peale selle on püramiididel kõik kaatetid võrdsed …

    Jah, aga see ei ole suurem ime kui see, et kui üks egiptlane püsti seisab, siis ulatuvad tal mõlemad jalad ilusasti maha.

    Püramiidi oleks risttahukakujulistest klotsidest väga raske nii kokku panna, et ta külgservad ligikaudu võrdsed ei oleks. Kui ei usu, proovi ise järele.

  7. Olen O cookievaba Kameelioniga nõus,kuid siis,kui
    paavst Gregorius 13 abil aastal 1582 Juliuse kalendrit
    liigpäevadega täiendati ei lähtutud küll maakera
    pretsessiooni teljest. Teiseks,kas me tänaseni teame
    ilma Maiade kalendrita pretsessiooni telje pendeldamise
    ajalist pikkust – minu arust küsitav. Erinevad teatme-
    teosed annavad selle ajavahemikus 23 000 – 26 000
    aastat, Maiadel 25 800 a. Samas tihtipeale ei unustata
    märkida, et kordusaeg on väga täpne. Tekib jälle
    küsimus – keda või mida uskuda.
    Jah, kui me võtame aluseks 25725 aastat
    on seda lihtne jagada tundideks, minutiteks,
    sekunditeks, munsterdada sinna juurde valemeid,
    teha tarka nägu ja öelda,et see on tõde – kas ikka on…
    Vastan ka tekstile “Peale jääaja lõppu oligi maal teistsugune kliima, mis aja jooksul muutus. ” Jah, kuid siis peaksid
    sa tunnistama, et Lõunapoolkera kaartistati siis. Muideks
    poolused ei olnud täiesti jäävabad ka siis.

  8. helviik ütles:

    Teiseks,kas me tänaseni teame
    ilma Maiade kalendrita pretsessiooni telje pendeldamise
    ajalist pikkust – minu arust küsitav.

    Maiad ei puutu asjasse, selle pretsessiooni saab üsna hõlpsalt välja arvutada. Matemaatika-ajaloolased usuvad üldiselt, et Hipparhos oskas seda teha, aga pole kindel, kas ta selle peale tuli — on võimalik, et meetodi mõtles välja veel varem elanud kreeklane Aristarhos.

    (Muide, nii Hipparhos kui Aristarhos elasid sajandeid enne maiade kultuuri väljakujunemist.)

  9. helviik ütles:

    Teada on,et mingi tsivilisatsioon kaardistas ka kogu maakera aastatuhandeid enne Kolumbust.
    Näiteks admiral Piri Reis(elas 16. saj.alguses) kes oli oma
    kaarti kopeerinud varajasematelt kaartidelt ja mis leiti Konstatinoopolist.

    oled kullaaugule sattunud! tänu ammustele ja ilgelt pikkadele piri-teemalistele vaidlustele eesti kuulsamate uhhuudega võin ma end ilma häbenemata “piri-eksperdiks” nimetada. nii, et kui sind miskit sel teemal huvitab, lase aga käia ja küsi. püüdes igasugu jama ennetada, teen lühikokkuvõtte:

    piri kaardil kujutatu on kõigest lõuna-ameerika rannajoon, mis HEAL JUHUL ulatub tulemaani, mis tollal polnud veel üldiselt tuntud/avastatud. antarktikast võib piri kaardil vaid paha und näha, sest isegi uhhuude unenägudes pole suudetud selgitada, millistel asjaoludel pidanuks antarktika rannajoon algama vaid naaatuke tänasest rio de janeirost lõuna pool. seda isegi N*miljon aastat tagasi (eeldusel, et muu 16. sajandil teadaolev rannajoon olnuks N*miljon aastat tagasi samasugune, nagu see oli ka 16. sajandi kaartidell).

    MIKS siis on piri kaardil lõuna-ameerika rannajoon Riost lõuna poolt ebaloomulikult ida suunas kaldu?

    on kaks teooriat.

    esimene lähtub fakstist, et hispaania-portugali kokkulepe läänemandri osas sedastas, et teatud laiuskraadist ida poole jäävad alad kuuluvad portugalile ja lääne poole jäävad alad hispaaniale. see võiski tingida portugalimeelse kartograafi meelevaldse moonutuse (sest…brr…kes tra tollal neid karte reaalselt kontrollida jõudis!?)

    teine lähtub aga oletusest, et algse kartograafi mõõteriistad hakkasid järk-järgult üles ütlema, tekitades progresseeruva navigatsioonivea, mis tipnes ebaloomulikult moonutatud rannajoonega. siinkohal pole muidugi oluline, kas üles ütlesid instrumendid või tegi navigaator arvutustes progresseeruva vea.

    ESIMENE fakt on see, et piri kaardi väljavenitatud osade iseloomulikud kohad kattuvad sajaprotsendiliselt klassikalise lõuna-ameerika rannikuga.

    TEINE fakt küsib: KUI piri kaart pärinekski mingilt palju arenenumalt tsivilisatsioonilt, siis MIKS kajastab see kaart TÄPSELT nii palju infot kui palju oli tollal (1513) üleüldiselt teada? s.t. puudus lõuna-ameerika läänerannik jmt.

    lühidalt: pannes faktid kokku, võib igasugused piri-fantaasiad juba eos maha matta.

  10. @helviik:

    kui paavst Gregorius 13 abil aastal 1582 Juliuse kalendrit liigpäevadega täiendati ei lähtutud küll maakera pretsessiooni teljest

    Kas Te olete selles nii kindel? Keskaja harituse juurde kuulus antiikaja mõtlejate väljendatu tundmine; juba Platon oma Timaioses rääkis “Suurest aastast” http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Year

    The Great Year or Platonic Year (Latin: annus platonicus) is a concept attributed to Plato. Plato in his dialogue Timaeus defined the “perfect year” as the return of the celestial bodies (planets) and the fixed stars (circle of the Same) to their original positions:
    “ And so people are all but ignorant of the fact that time really is the wanderings of these bodies, bewilderingly numerous as they are and astonishingly variegated. It is none the less possible, however, to discern that the perfect number of time brings to completion the perfect year at that moment when the relative speeds of all eight periods have been completed together and, measured by the circle of the Same that moves uniformly, have achieved their consummation.”[1]

    Nearly two centuries after Plato, Hipparchus established the period of equinox precession, and the term “Great Year” also came to be applied to the period of that precession. The Platonic Year has in origin no connection with this concept (as the precession of the equinox was unknown to the public in Plato’s time).[3] caused by the slow gyration of the Earth’s axis and discovered by the Greek astronomor Hipparchus:
    “ Some time around the middle of the second century BC, the astronomer Hipparchus discovered that the fixed stars as a whole gradually shifted their position in relation to the annually determined locations of the Sun at the equinoxes and solstices… Otto Neugebauer argued that Hipparchus in fact believed that this [36,000 years] was the maximum figure and that he also computed the true rate of one complete precession cycle at just under 26,000 years…[4]

    Juliuse kalendrit liigpäevadega täiendati

    Kalendrireformiga võttis ta nagu päevi vähemaks, nii on vähemalt kirjas:
    http://et.wikipedia.org/wiki/Gregoriuse_kalender: Gregoriuse kalender parandab lähendust, jättes iga 400 aasta kohta 3 Juliuse kalendri liigpäeva ära, nii et aasta keskmiseks kestuseks tuleb 365,2425 keskmist päikesepäeva, mis teeb keskmise troopilise aastaga võrreldes veaks ligikaudu 1 ööpäev 3000 aasta kohta (3 ööpäeva 10 000 aasta kohta), võrreldes kevadise pööripäeva troopilise aastaga (365,2424 ööpäeva) aga umbes poole sellest veast. Selle vea saaks kõrvaldada, kui kehtestada, et 3600-ga jaguvad aastad ei ole liigaastad

  11. Üks kuu maailmalõpuni
    EE

    Elekter kaob, toitu napib, päästa suudavad end vaid kõige visamad. Hullema ärahoidmiseks tuleks koguneda kõige tihedama asustusega piirkondadesse (Eestis Tallinna), kus on võimalik ühiselt tagada ellujäämine. Need soovitused on pärit ühe maailmalõpuks valmistuva Eesti rühmituse lehelt Facebookis.

    Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi direktor Erik Puura pidas mitme aasta jooksul ajapäevikut, milles pühendas rohkelt tähelepanu ka 2012. aasta maailmalõpuennustustele. See on hirmu pealt teeniv äri, rõhutas Puura artiklist artiklisse. Kuigi ta pole oma ajapäevikut enam tükk aega uuendanud, uus amet Tartu ülikooli prorektorina ei jäta selleks aegagi, püsivad maailmalõpulood endiselt tema blogi loetavuse tipus.

    Alles üsna hiljuti sai ta kirja, kus noored küsisid arvamust, et kui maailmalõpp tulekul, kas ikka tasub sünnitada.

  12. helviik ütles:

    Samuti on mingi tsivilisatsioon ehitanud igasse maailmajakku püramiide, mis on täis matemaatilisi mõistatusi.
    Näiteks ehitise aluseks on võetud kaare nurk,
    kas siis 2 või 4 piid.
    Teadaolevalt arv 3.14 omistatakse Archimedesele. Viimane
    elas aga 2 saj. e.kr.

    Vanad egiptlased ei tundnud piid, aga nad kasutasid ringjoone pikkuse arvutamiseks lähendust 22/7, mis on lihtmurruna lihtsam kasutada kui pii ning praktilisteks vajadusteks piisavalt täpne (erinevus piist ainult 0,04%).

  13. Para-webist selline kuulujutt:

    alabama

    Täna 01:36
    RE: Maa muutused ja aasta 2012

    Värske info Eesti tuntud kanaldajatelt- 1 väidab, et Eestit peaaegu üldse ei mõjuta 2012, kui siis ainult nõrgad füüsilised muutused. Teine väidab, et oleme palju ära teinud ja Eesti ning Soome jäävad negatiivsetest mõjutustest puutumata. Sain selle info lähedase inimese käest, kes käis nendega kohtumas ja mul ei ole volitusi inimeste nimesid siin avalikustada.

    Jep, just tänu mõnede vaimselt edenenute pingutustele oleme pääsenud. Suur tänu!
    /On see nüüd sarkasm või iroonia? Kogu aeg läheb meelest ära./

  14. Skeptik ei näe terviklikku pilti, vaid ainult väikest osa
    sellest. Teoreetik, aga näeb ka seda, mida pildil ei ole.
    Thomas Reid
    Mnjah! Tõenäoliselt tänu skeptikutele põletati üks mees
    1600 aastal tuleriidal, väites, et maakera tiirleb ümber päikese.

  15. helviik ütles:

    Skeptik ei näe terviklikku pilti, vaid ainult väikest osa
    sellest.

    Helviik, milles see tervikliku pildi mittenägemine avaldub? Millised tõendid kinnitavad, et skeptikud seda ei näe?

  16. @helviik:

    Skeptik ei näe terviklikku pilti, vaid ainult väikest osa sellest. Teoreetik, aga näeb ka seda, mida pildil ei ole.
    Thomas Reid

    Ei ole Teie valitud tsitaadiga nõus, sest see on ajale jalgu jäänud. Ta sonis oma õpetuses “tervest, praktilisest mõistusest”. Sellist asja ei eksisteeri maailmas juba mõnda aega, see on asendunud karjamentaliteediga – juhtoinas ees, kari järgi.

    Tänapäeval ei ole tervikpildi kokkusaamisega mingeid probleeme, seda tänu internetile. Kuid mis saab siis, kui internetti riputatakse teadlikult valesid teooriaid ja seisukohti? Kas Te manipuleerimisest olete kuulnud? Ajupesust? Sellega tegelevad erinevad New Age sektid, sektikesed, kiriklased, turundajad, ka poliitikud. Tõeste väidete leidmine internetist on keeruline, need on poolenisti uppunud jama-merre.

    Tõenäoliselt tänu skeptikutele põletati üks mees 1600 aastal tuleriidal, väites, et maakera tiirleb ümber päikese.

    Palun viidet skeptilise/kahtleva inkvisiitori eksisteerimise kohta! Ketserlus oli kõik, mis erines piiblis kirjapandust ja pühaks kuulutatud kirikuisade luulutustest, seega ei maksa segi ajada kahtlevat ja oma teooriaid kontrollivat skeptikut ja kristlasi, kes olid ja on siiani kiriklaste poolt kantslist väljahõigatud tões 100% kindlad. Kas teadsite, et 1869.-1870. aastal toimunud I Vatikani kirikukogul võeti vastu dogma paavsti ilmeksimatuse kohta. See ütleb selle õpetuse kohta kõik.

    maakera tiirleb ümber päikese.

    Sellist väidet kahjuks piiblis pole! Sellepärast Bruno ära põletatigi, et ta julges kahelda kristlikes tõdedes. Muide inkvisitsiooni süüdistused olid tunduvalt vingemad: http://en.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno

    Luigi Firpo lists these charges made against Bruno by the Roman Inquisition:[17]
    • holding opinions contrary to the Catholic faith and speaking against it and its ministers;
    • holding opinions contrary to the Catholic faith about the Trinity, divinity of Christ, and Incarnation;
    • holding opinions contrary to the Catholic faith pertaining to Jesus as Christ;
    • holding opinions contrary to the Catholic faith regarding the virginity of Mary, mother of Jesus;
    • holding opinions contrary to the Catholic faith about both Transubstantiation and Mass;
    • claiming the existence of a plurality of worlds and their eternity;
    • believing in metempsychosis and in the transmigration of the human soul into brutes, and;
    • dealing in magics and divination.

  17. dig ütles:

    Helviik, milles see tervikliku pildi mittenägemine avaldub? Millised tõendid kinnitavad, et skeptikud seda ei näe?

    kui nüüd üdini aus olla, siis põletati just skeptik :-D

  18. helviik ütles:

    Skeptik ei näe terviklikku pilti, vaid ainult väikest osa
    sellest.

    tervikpilt koosneb teatavasti väikestest osadest ja olles enne tervikpildi vaatamist tutvunud selle väikeste osadega, on ka tervikpilt oluliselt selgem.

  19. Miks te kommenteerides kõik nii ennast täis lähete? Las igaüks usub mida tahab – oma vaateid ja arusaamasid maisest või “vähem-maisest” elust on võimalik teistele selgeks teha ka viisakal moel. Ega ainuüksi faktidel põhinemine ei tee teid teistest paremaks. Lihtsalt palun.. olgem tähelepanelikud selles osas, millist energiat me ise välja kiirgame. Ja seda ei arhiveeri teile mitte ükski vabaentsüklopeedia.

  20. @riisipallike:

    Las igaüks usub mida tahab – oma vaateid ja arusaamasid maisest või “vähem-maisest” elust on võimalik teistele selgeks teha ka viisakal moel.

    Kas te oleksite nõus võtma oma südametunnistusele mõne totu enesetappu, kes usub siiralt, et maailmalõpp saabub 21. detsembril? Mõni võib seda ju plaanida. Kas Te pole tähele pannud uudiseid mõne ususekti kollektiivsetest enesetappudest? Neid on olnud piisavalt palju.

    Loodetavasti see potentsiaalne enesetapja satub siia lehele ning saab aru, et see kõik on tegelikult jama ning suur äri: praegu lähevad hästi kaubaks viimsepäeva kapslid, Venemaal müüakse viimsepäevapakikesi – koos nööriga! See on ju haige.

    Olen proovinud viisakalt suhelda, selgitades põhiliselt mütoloogiat ja religiooni, seda nii siin, kui vahetult suheldes. Kas Te arvate, et keegi sellest aru sai, tähele pani ja sellest oma järeldused tegi. Sorry, seda ei juhtunud. Usklikud ja paralased on oma uskumustes nii kinni, et nendeni jõuab vaid neile haiget tehes. Nad tuleb välja vihastada, siis on lootus et nad mõtlema hakkavad. Mina isiklikult seda enam ei usu.

    Lihtsalt palun.. olgem tähelepanelikud selles osas, millist energiat me ise välja kiirgame.

    Mida Te energiatest teate? Kahjuks, tegelikult õnneks, õpatavad igasugused suured gurud jama, seega ei ole inimestel olnud võimalust tunda neis peituvaid kõikehävitavaid ja võimsaid energiaid. Teie hoiatus on mitteasjakohane, kuna inimene oma olematu energiaga ei suuda midagi korda saata, ei head ei halba.

  21. riisipallike ütles:

    olgem tähelepanelikud selles osas, millist energiat me ise välja kiirgame.

    Peamiselt soojuskiirguseks nimetatavat elektromagnetkiirgust võimsusega umbes 100..200 W. (Kiiritusravi saanud veidi ka radioaktiivset kiirgust.)

    Ja seda ei arhiveeri teile mitte ükski vabaentsüklopeedia.

    Miks mitte:

  22. @Andres Valdre:

    Peamiselt soojuskiirguseks nimetatavat elektromagnetkiirgust võimsusega umbes 100..200 W.

    Ta ei mõelnud seda teaduslikult tõestatud ja mõõdetavat energiat, vaid müstilist, halba esile kutsuvat energiat, mille täpset sõnastust ei suuda ma leida. Ainult parawebi arutelu teemal Millised energiad on meie ümber? http://www.para-web.org/showthread.php?tid=4941 Aga seda lugedes ei saa eriti palju targemaks.

    – Tom – 03-05-2010 17:03 pakub välja enam vähem variandina:

    … Ehk siis paravõtmega kooskõlastades (umbmäärasemaks tehes): “Energia on mõjur, millel on võime keskkonda manipuleerida.” Oleks nii õige? Või on paremaid pakkumisi?

  23. Andres Valdre ütles:

    (Kiiritusravi saanud veidi ka radioaktiivset kiirgust.)

    oled sa kindel?

    minu teada radioaktiivne kiiritamine kiiritatavat objekti ennast radioaktiivseks ei muuda (v.a. vist neutronkiirguse puhul vmt…võite täpsustada). selleks oleks siiski vaja radioaktiivse ainega saastumist.

  24. dig ütles:

    Loomulikult kiirgavad ka inimesed, kelle organismis sisaldub kaalium-40′t või süsinik-14′t. Ja kellel meist poleks?

    See kiirgus (u 0,05 µS/h [allik]) on muust looduslikust foonist kaunis eristamatu. Õues maapinnal on loodusliku fooni maailma keskmine 0,27 µS/h (Eestis umbes 0,15–0,2 µS/h), korrusmaja toas tüüpiliselt 0,1 µS/h, aga mõningate looduskivist põrandakatetega läheb ajuti üle 0,3 µS/h. Õues juhtub seda näiteks munakivisillutise kohal. Reisikõrgusel lennukis on kosmilise kiirguse tõttu 3–4 µS/h. Kust tean – mul on dosimeeter! :) (Las radiofoobid leiavad siit ja loevad.)

  25. Inimeseks olemise tähendus võib muutuda ERR, Kristjan Port

    Singulaarsuse väljavaate suhtes kriitilisemad lükkavad kõigepealt tagasi sinna poole liikumise kiire tempo argumendi. Näiteks arvab Microsofti üksasutajatest Paul Allen, et tegemist on spekulatsiooniga, mille realiseerumine eeldab täna mõistetamatuid ja seetõttu ka ettenägematuid avastusi, tehnoloogiate arenguid ja eeldavad arvutusliku võimsuse kasvu pidurdamatut jätkumist. Taolist mustkunsti tehes võib ju ennustada igasuguseid asju.

    Paul Allen osutab ka inimese arusaamise võime piiratusele öeldes, et teadusliku progressi jätkumine eeldab maailmast arusaamise paranemist. Paraku tuleb siin esile teadmiste paradoks, mille võib kokku võtta ühe lausega. Mida rohkem me õpime maailma tundma, seda rohkem avastame asju, mida me ei tea ega mõista. Allen nimetab seda komplekssuse piduriks. Ning see pidur pigistab meie arengutempot kasvava jõuga.

    Kurzweil vastas Allenile, et ta pole taolise aruteluga nõus ja nimetab teda muuhulgas „teadusliku pessimismi“ esindajaks. Kahjuks pole selle huvitava diskussiooni kirjeldamiseks aega, aga igaüks saab huvitatuse ulatuses seda ise lugeda. Kuid ühe olulise fakti peab siia veel lisama. Nimelt leidis Ray Kurzweil endale uue töökoha, mille nimi algab suure „G“ tähega. Huvitav, kas singulaarsus tuli nüüd sammukese meile lähemale? Ja järsku oskab Google varsti vastata, mis on elu mõte?

  26. Kuidagi vaikseks on kõik siin jäänud. Ilmselt ametis lõpu kapslite ja muu kraami müümise-ostmisega, ning muu jõulu tralliga. Kliima soenemisest vaid, Venemaal külmarekordid ja tollel Al-il peaks Nobeli ära võtma.

  27. @Mike:

    Kuidagi vaikseks on kõik siin jäänud.

    Kas Teie arvates peavad skeptikud olema nagu tsirkuse tolad, kes siinseid lugejaid lõbustavad? Kõigil oli õigus riputada siia totakaid uudiseid maailma lõpu kohta. Miks Te seda teinud ei ole?

    Mina näiteks olen sisustanud oma vaba aega koolitulistamisele vastuse otsimisega. Hulga huvitavam, kui jaburusi siia riputada. Pealegi võivad mu näpukesed liigse toksimisega ära kuluda, mis siis saab. Hi, hi, hi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga