Veebruaris laulame hümni ja teisi lugusid ajakirjandusest

Ütlesin: “ei laula hümni kolmandat salmi”.

Kui aega on, siis võib ju ka kommentaare vaadata ja saab selgeks, et eesti rahvas ei ole sugugi usuleige. Kui juba vaikimise deklareerimine sellise padurahe suutis teha, siis hõõgub see jumal kusagil tuha all päris kenasti edasi ja piisab väikesest puhangust, et leegid hetkeks välja lööks. Muidugi on ka hulk teisi ja mittereligioosseid põhjendusi, miks mu vaikimine või siis selle vaikimisega kapist väljatulemine üks rumal mõte on, aga las nad siis olla.

153 Replies to “Veebruaris laulame hümni ja teisi lugusid ajakirjandusest”

  1. Nüüd, kui vorsti hobustest tehakse, ei ole doktoreid enam hakklihamasinasse ajada tarvis, pajatab Postimees.

    Ühtse majandusruumi lihanõukogus arvatakse, et Nõukogude aja GOST-ide järgi võib nendes toodetes kasutada üksnes sea- ja loomaliha, mitte aga odavamat linnuliha. Kui standardeid järgida, on Doktorivorsti kasulikum toota Balti riikides või Saksamaal, vahendas ERRi uudisteportaal Izvestijat.

    See, et Venemaa turu jaoks piima- või lihatooteid Balti mail toodetakse, on loomulikult täiesti enneolematu ja ettekujuteldamatu areng.

  2. Postimees toob neegriuudiseid lombi tagant.

    USA statistikaamet teatas, et loobub pärast enam kui sada aastat kestnud praktikat oma ankeetides kasutamast sõna «neeger» (Negro) mustanahaliste ameeriklaste kirjeldamiseks.

    Ankeetides on nüüdsest kasutusel üksnes kaasaegsed terminid nagu «must» (black) ja «afroameeriklane» (African-American), vahendas AP.

    Kuidas mustal ja afroameeriklasel vahet teha, mine võta kinni.

  3. Slate kirjutab, et La Repubblica kirjutab, et paavsti tagasiastumises on süüdi kirikusse imbunud põrandaaluste Vatikani geide vandenõu.

    The secret dossier allegedly details a wide range of infighting among various factions in the Vatican’s governing body, known as the Curia. But the headline-ready takeaway from today’s report from La Repubblica concerns the existence of one faction in particular, a network of gay church officials. Just in case that weren’t enough to pique international interest, the Italian newspaper also reports that some of said officials had been blackmailed by outsiders. According to the report, the pope got his first look at the dossier—”two folders hard-bound in red” with the header “pontifical secret”—on Dec. 17, and decided that same day to retire.

    Lugu on nii jabur, et dig ei oska selle peale midagi naljakat kosta.

  4. Patheos’e teatel on kardinal Roger Mahony armuline ja annab suuremeelselt andeks kõigile neile, kes on teinud seda pattu, et on tema peale vihased, kuna ta preestrite lastevägistamisjuhtumeid kinni mätsida aitas.

    Thanks to God’s special grace, I simply stood there, asking God to bless and forgive them.

  5. Slate räägib, kui kole ja nakkav tõbi on kemofoobia.

    In some ways, chemophobia is more like color blindness than a true phobia, such as a fear of heights. Chemophobics are blind to the vast majority of chemicals they encounter. Every breath you take has almost as many molecules in it as there are stars in the universe, and each breath contains dozens of different chemicals, some of which, like oxygen, you can’t do without. Some chemicals are superheroes—antibiotics and anesthetics come to mind—others are villains that prey on the unwary: Every year, an average of 450 people in the United States are killed by the carbon monoxide produced by their furnaces and generators. The vast majority of chemicals are like the vast majority of people, doing their jobs, day in and day out, without fuss or recognition: DNA, caffeine, water, oxygen.

    The simple names favored by the alternative medicine community provide an illusion of safety and comprehensibility that the chemical names can’t match. Another common chemical name for methotrexate is amethopterin, which comes from the roots meth, Greek for wine, which I might stretch to spirits, and pterin, Greek for feathers. And naproxen is a chemical analog of salicylic acid, which can be extracted from willow bark. I strongly suspect that if Shepherd’s rheumatologist had called what he prescribed spirits of feathers and an extract of willow, rather than methotrexate and naproxen, Meadows would have been happier.

    Saadaval on ka õpetlikud pildid:

    The reality is this. Meadows has been tricked by the language, maliciously or not, into considering switching her child from a carefully measured weekly dose of this molecule:

    To four doses a day of an unknown amount of this chemical:

  6. Kui päikeselisel Kariibi saarel kasvanud pruuninahaline (= tõenäoliselt on mõned tema eellased sinna Aafrika mailt vägisi toodud, teised jälle kohalikku päritolu ameeriklased, sekka mõni Euroopa immigrant ka) täieõiguslik eurooplane (Aruba on teatavasti Madalmaade Kuninganna valdus) Peruust pärit teist tooni pruuni nahaga (= tõenäoliselt kohalike ameeriklaste ja hispaania immigrantide järeltulija) Mehhiko kodakondsusega naisterahva ära kosib ja viimane Las Vegases pulma-, lõbu- ja lustireisil käies lapse sünnitab (= too on sünnijärgne Ühendriikide kodanik), kas seda tuleks siis mustaks või afroameeriklaseks pidada? Kas midagi muutub, kui too laps kasvab suureks ja rajab kodu Prantsuse Guyanas, kus loendatud rahvast teisiti jagatakse?

  7. Tõsi. Ent jääb ka võimalus inimeselt endalt küsida, kuidas ta soovib, et teda jagataks. Ainult et mida küll teha nendega, kes soovivad teha linnukest kasti, mida pole olemas…

  8. Mart K. ütles:

    Tõsi. Ent jääb ka võimalus inimeselt endalt küsida, kuidas ta soovib, et teda jagataks. Ainult et mida küll teha nendega, kes soovivad teha linnukest kasti, mida pole olemas…

    Sealkandi õigusruumis tuntavat Euroopas tavalist mõistliku eelduse põhimõtet palju vähem, mispärast tuleb asju, mida siinpool lompi peetaks iseenesest arusaadavaks, asjaosaliselt endalt üle küsida (nt „mis etnilisse rühma te kuulute?”) või ohutusjuhistes eraldi mainida asju, mille peale „mõistlik” inimene ei tuleks (nt „ärge püüdke ronida pöörleva ratta peale” või „ärge püüdke suitsetada autos, kuhu olete just kallanud ümber kanistritäie bensiini”). Etnilist rühma küsitud USA rahvaloenduses, mainis kadund kirjasõber, ja sellele olnud kõige sagedam vastus „kas te ise ei näe või?!”

  9. Postimees valgustab tapvat haigust, mis pealekauba ka kergesti nakkab.

    Möödunud nädala terviseameti statistika järgi murrab gripiviirus eelkõige eakaid: neli hooaja algusest grippi surnud inimestest olid eagrupis 65 ja vanemad.

  10. Postimees valgustab tapvat haigust, mis pealekauba ka kergesti nakkab.

    Reisilt saabunud rootslane tõi Uppsalasse leetrite puhangu, mis on levinud edasi ka Stockholmi.

    Rootsis on leetrid väga harva esinev haigus, kuna 1982. aastast pakutakse vaktsineerimisvõimalust.

  11. Hardo Aasmäe räägib Postimehele, et tänapäeva noorus on hukas.

    «Eesti naine ja üldse Euroopa naine ei suuda enam oma soorolli täita. Ta ei saa oma asjadega hakkama. Emad said, vanaemad said. Tänapäeval enam ei saada,» ütles Aasmäe Kanal 2 saates «Avameelselt».

    Aasmäe on veendunud, et probleemis ei saa mehi üldse süüdistada: «Küll meie hakkama saame.»

  12. need Piiblitsitaadid on sul küll kontekstist välja rebitud. Ja Paulus, olles enne kristlaseks saamist veendunud ateist ning kristlaste suur tagakiusaja, ongi tekstis Korintlastele esitanud oma äratundmise vastupanijate poole pealt vaadates. Sul on lootust mu kallis sõber!

  13. @hüüdjahääl kõrbes:

    need Piiblitsitaadid on sul küll kontekstist välja rebitud.

    Nii arvate Teie. Valede uskumine ei ole keelatud, kuid vale teadlik levitamine peaks kriminaalkorras karistatav olema.

    Ja Paulus, olles enne kristlaseks saamist veendunud ateist ning kristlaste suur tagakiusaja, ongi tekstis Korintlastele esitanud oma äratundmise vastupanijate poole pealt vaadates.

    Jah, ta oli sünnipärane Rooma kodanik, kes oli oma kodumaale ülimalt ustav; vanemas eas lõi uue religiooni, kuna ta oli vist laisk et tööd teha.

  14. Citizens in Space kirjutab, et keegi Dennis Tito plaanib rahastada dramaatilise paari kruusireisi ümber Marsi.

    The mission is based on a trajectory discovered in the 1990′s and refined recently by Tito, a former JPL rocket scientist who later founded the investment firm of Wilshire Associates and created the Wilshire 5000 stock index. The proposed trajectory would allow the Inspiration Mars Foundation to launch a two-person American crew — a man and a woman — on a 501-day mission to Mars. The mission would pass within 100 miles of the Red Planet’s surface and requires only minor midcourse corrections, as well as a slingshot maneuver around Mars to return the mission to Earth.

    The target launch date is January 5, 2018. Launch windows for this trajectory occur once every 15 years, but the 2018 has the additional advantage of coinciding with the Solar Minimum. (This may not be as much of an advantage as it first appears, however. Very large solar flares can occur even during the Solar Minimum.)

  15. ERR kirjutab teaduse-spetsialistidest, kes räägivad, et nad kuulsa Veerpalu Veretesti suhtes skeptilised on.

    Tartu ülikooli füsioloogilise genoomika professor Sulev Kõks rääkis, et test, millega Veerpalu dopingutarvitamine tuvastati, pole usaldusväärne. Seda ütles Kõks ka kahe aasta eest, ent kohtuistungite tarvis viis Kõks ühes Tartu ülikooli Eesti geenivaramu vanemteaduri Krista Fischer ja Tartu ülikooli füsioloogia instituudi füsioloogia vanemteaduri Anton Terasmaaga läbi sõltumatu ekspertiisi.

    Kõksi sõnul on nad täiesti veendunud, et testi ei saa praegusel kujul kasutada.

    “See test ei suuda määrata kasvuhormooni kasutamist inimese poolt. Seetõttu seda testi selleks otstarbeks kasutada ei ole üldse mingit mõtet. Kui ütleme, et labor väidab, et ta leiab sünteetilist kasvuhormooni kehast, siis ta peab tõendama, et see ongi sünteetiline kasvuhormoon. See on ka WADA reeglites väga selgelt kirjas. See test ei tõenda seda, see test ei suuda määrata kehavälist, ehk siis dopingu kasvuhormooni ja tema usaldusväärsus selles küsimuses on olematu. See ongi meie sõnum ja analüüsi tulemus,” rääkis Kõks.

  16. Consortium News pajatab, kuidas isand Reagan maiadele maailmalõppu tõi.

    Soon after taking office in 1981, President Ronald Reagan’s national security team agreed to supply military aid to the brutal right-wing regime in Guatemala to pursue the goal of exterminating not only “Marxist guerrillas” but their “civilian support mechanisms,” according to a newly disclosed document from the National Archives.

    Over the next several years, the military assistance from the Reagan administration helped the Guatemalan army do just that, engaging in the slaughter of some 100,000 people, including what a truth commission deemed genocide against the Mayan Indians in the northern highlands.

  17. Postimees vahendab vandenõu «EELK» tahtmist kuulutada end ühildumatuks vandenõuga «Vabamüürlased»:

    30 Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) vaimulikku on pöördunud kiriku juhtkonna poole palvega keelustada vaimulike kuulumine vabamüürlikku organisatsiooni, kuna see on kokkusobimatu vaimuliku ametiga ja tekitab palju segadust nii EELK vaimulike kui ilmikute seas ning võõristust ja eelarvamusi Eesti ühiskonnas tervikuna.

  18. Veebruari lõpu puhul vestab NPR Itaalia teadlaste avastusest, et Wii-pulgaga videomängude mängimine edendab kirurgide võimet laparoskoopilisi operatsioone sooritada.

    Several earlier studies suggested that playing video games can boost laparoscopic skills, but those studies were largely based on surveys of surgeons’ prior video gaming habits. Patrizi’s study is one of the first randomized trials that had some surgeons undergo a structured game-playing routine and also maintained a separate control group.

    Patrizi and his team had surgical residents play three Wii games — tennis, ping pong and one that involved shooting balloons from an aircraft. As the researchers write in their article published online by PLOS ONE, they chose these games because they all required strong hand-eye coordination and three-dimensional visualization of a space.

    Compared with the unlucky doctors in the control group, who didn’t have an excuse to play video games for five hours a week, the residents who played the Wii games showed significantly more improvement on a laparoscopy simulator.

    Pole vist juhus, et ka torude spetsialist dr. Mario on Itaalia päritolu.

  19. Postimees edastab müüriladumisuudiseid Kristlikust Pereraadiost.

    Kristlik Pereraadio kehtestas eetrikeelu Tallinna praost Jaan Tammsalule, kes hiljuti tunnistas vabamüürlaste hulka kuulumist. Ajutine keeld kehtib Tammsalu sõnul seni, kuni segadus laheneb.

  20. Pauk tuli sealt kust oodatagi ei oska: Rokiguru Margus Pilt nõuab: pingviinide paraadi raha supiköökidele! http://publik.delfi.ee/archive.....d=65761258

    Rokiraadio Mania juht Margus Pilt on alati olnud tuntud oma otsekoheste ja ausate väljaütlemiste poolest ning ka tema järgnev väljaandele Pealinn antud ütles kuulub samasse kategooriasse. Pilt nimelt leiab, et pingviinide paraadi otseülekandele kuuluva raha võiks asjalikumalt kulutada.

    Hr.Pilt võiks oma raadios uutmise ette võtta, sellest oleks rohkem kasu. Lisaks on ettepanek jabur. Milleks peab õhuke/vaene riik üldse selliseid suurejoonelisi vastuvõtte korraldama? See peaks tunduvalt tagasihoidlikum olema ja kutsutute hulgas võiks olla poliitikute asemel tõelisi “maasoola” hulka kuulujaid, kes meie kultuuri ja majandust hoolimata raskustest siiani vee peal on hoidnud. Poliitikud hiilgavad oma “geniaalsustega” meedias liigagi palju, ära on tüüdanud.

  21. Little Green Footballs tutvustab uut vandenõud.

    A range of mainstream American publications printed paid propaganda for the government of Malaysia, much of it focused on the campaign against a pro-democracy figure there.

    The payments to conservative American opinion writers — whose work appeared in outlets from the Huffington Post and San Francisco Examiner to the Washington Times to National Review and RedState — emerged in a filing this week to the Department of Justice. The filing under the Foreign Agent Registration Act outlines a campaign spanning May 2008 to April 2011 and led by Joshua Trevino, a conservative pundit, who received $389,724.70 under the contract and paid smaller sums to a series of conservative writers.

    Trevino lost his column at the Guardian last year after allegations that his relationship with Malaysian business interests wasn’t being disclosed in columns dealing with Malaysia. Trevino told Politico in 2011 that “I was never on any ‘Malaysian entity’s payroll,’ and I resent your assumption that I was.”

  22. CNN vahendab tuntud meteoori-etoloogi Neil deGrasse Tysoni juttu taevakeha ja kosmoselaeva armumängudest.

    So if this is the asteroid and it’s sort of headed toward us, one way is you send up a space ship and they’ll both feel each other. And the space ship hovers. And they’ll both feel each other’s gravity. And they want to sort of drift toward one another. But you don’t let that happen. You set off little retro rockets that prevent it. And the act of doing so slowly tugs the asteroid into a new orbit.
    Because the space ship has a kind of gravitational pull…
    Exactly. They want to draw toward each other, but if you don’t let that happen and you constantly yank the space ship away ever so slightly, then the asteroid will chase the space ship ever so slightly. And that’s all you need if you get it early enough, because the tiniest change in your orbit early can completely avoid the target. Now, of course, it’s there to harm you another day. But if you get really good at this, then you can have a protection system for the Earth that will prevent humans from going extinct.

  23. Delfi Forte: Floridas maja alla tekkinud auk neelas mehe koos voodi ja televiisoriga

    Intsident toimus kolm päeva tagasi, täna hakati juba maja lammutama, et saada selgemat pilti, mis selle all toimub. Auku lastud videokaamera kadus samuti jäljetult.

    Esialgu on võimudelt vähe selgitusi kuulda, kuid paistab, et kadunud mehe, kelle nimeks on Jeff Bush, leidmiseks maasügavusest on lootused kadumas. Varinguaugud pole Florida paekivipinnases just ebatavalised, aga sarnast tragöödiat pole varem ette tulnud.

    “Kõik oli kadunud, mu venna voodi, tema riidekapp, tema televiisor, mu vend oli kadunud.” teatas CNN-ile Jeremy Bush.

    Kaameramehi ohtlikku tsooni pole lastud, aga teadete kohaselt on maja põranda alla tekkinud karstiauk kuus meetrit lai ja ligemale 20 meetrit sügav, varinguoht on jätkuvalt suur.

    Irooniaks asja juures on see, et väljaspool maja pole varingust midagi märgata.

    mida kõike küll ei juhtu ilmas.

  24. Uusi peatükke koera evolutsiooniteel tutvustab National Geographic artikliga sellest, kuidas hundid inimese ära kodustasid.

    But when we look back at our relationship with wolves throughout history, this doesn’t really make sense. For one thing, the wolf was domesticated at a time when modern humans were not very tolerant of carnivorous competitors. In fact, after modern humans arrived in Europe around 43,000 years ago, they pretty much wiped out every large carnivore that existed, including saber-toothed cats and giant hyenas. The fossil record doesn’t reveal whether these large carnivores starved to death because modern humans took most of the meat or whether humans picked them off on purpose. Either way, most of the Ice Age bestiary went extinct.

    Most likely, it was wolves that approached us, not the other way around, probably while they were scavenging around garbage dumps on the edge of human settlements. The wolves that were bold but aggressive would have been killed by humans, and so only the ones that were bold and friendly would have been tolerated.

    Friendliness caused strange things to happen in the wolves. They started to look different. Domestication gave them splotchy coats, floppy ears, wagging tails. In only several generations, these friendly wolves would have become very distinctive from their more aggressive relatives. But the changes did not just affect their looks. Changes also happened to their psychology. These protodogs evolved the ability to read human gestures.

  25. Washington Post räägib, kuidas kurjad arstid võtsid ravimifirmade toodetud keerulised ja ohtlikud kemikaalid, sündisid neid vastsündinud beebi sisse, kellel HIV-nakkuse tõttu isegi raske oli, ja vaenasid väiksekest seni, kuni sellel enam ühtki nakkuse sümptoomi ei olnud. Siiamaani ei ole teada, kas ravi oli puhtsümptomaatiline.

    A baby born with the AIDS virus two years ago in Mississippi who was put on antiretroviral therapy within hours of birth appears to have been cured of the infection, researchers said Sunday at a scientific conference in Atlanta.

    Whether the cure is complete and permanent, or only partial and long-lasting, is not certain. Either way, the highly unusual case raises hope for the more than 300,000 babies born with the infection around the world each year.

    If the findings in the new case bear up under further scrutiny, it will mark the first time the infection has been cured by drugs. The only known cure of a case of HIV infection occurred in 2007. An American man living in Germany got a bone-marrow transplant from a donor who had a rare HIV-resistance mutation in his cells.

  26. veebruar sai läbi, kuid hümni puudutav mõttevahetus mitte veel, Postimehes küsib: Ülle Kask: kelle laulu me laulame?

    Miks oli endistele kommunistidele, kes ruttu parteipileti ära põletasid ja enestele uue meelepärase «isamaalise» partei lõid, vastuvõetamatu Ernesaksa muusika, aga sakslase Paciuse «An Germania» küll? Nüüd tahavad nad Koidula isa pastor Jannseni sõnadesse «Su üle jumal valvaku» panna sõnad «taevas valvaku». Vahet pole. Usust on nad ikkagi sama kaugel kui kuu päikesest või taevas maast.

    Paraku on mööda lastud aeg, mil hümn oleks võinud olla «Mu isamaa on minu arm». Ka austatud vanahärra Pärdilt oleks kohatu uus viis tellida. Tema suurteosed «Aadama itk» ja «Patukahetsuse kaanon» räägivad iseenda eest. Teatud ringkondades tekiks kohe küsimus, kes sel juhul maksab muusika eest jne.

    lisan ka osaliselt ühe kommentaari loo alt:

    Mis tähtsust on sel, et soomes elanud ja loonud helilooja Pacius oli etniliselt sakslane? Kas seetõttu oli ta vähemväärtuslik inimene ja helilooja? Ehkki Eesti ja Soome hümni viis oli algul kirjutatud saksakeelseks lõbusaks ja uljaks joomalauluks. Aga mitmete hümnide viisid on saadud käänulisi teid mööda.
    Paljud Verdi jt ooperiheliloojate lõbusad joomalaulud ooperitest on klassikalise muusika pärlid ja aegumatu koostisosa, mida kantakse ette haudvaiksetes konsertsaalides hardunud publiku ees. Selline on elu. Aga see ei kahanda Verdi jt klassikute muusika väärtust!

    Põrutate: “Miks oli endistele kommunistidele, kes ruttu parteipileti ära põletasid ja enestele uue meelepärase «isamaalise» partei lõid, vastuvõetamatu Ernesaksa muusika, aga sakslase Paciuse «An Germania» küll? Nüüd tahavad nad Koidula isa pastor Jannseni sõnadesse «Su üle jumal valvaku» panna sõnad «taevas valvaku».”

    Te eksite sügavalt. Jaan Kaplinski, kes selle ettepaneku tegi, pole ei endine kommunist ega ka mitte “uue «isamaalise» partei” looja!

    nüüd jälle artiklist:

    Ühel päeval kirjutatakse Eestile uus hümn niikuinii. Talentide poolt, kes kodumaale naasevad ja kõik oma võõrsil saadud kogemused ning isamaa-armastuse kas muusikasse või viisi valavad. Aga sellisel juhul, tsiteerin Martin Vällikut: «Toimugu diskussioon nii ekspertide seas kui ka üldrahvalikult, kui loojad ja eksperdid on oma kaalukad ja põhjendatud arvamused välja toonud».

    Jah, Kalev jõuab koju ja talendid tulevad koju ja kirjutavad uue hümni, niikuinii :)

  27. Postimees vahutab jälle umbluu-vee teemadel. Miskipärast magnetitest seekord juttu ei ole.

    Aluselise vee tarbimine võib suurendada sooritusvõimet ja taastab pingutusest

    Sportimise ajal on organismis soola kaotus tänu intensiivsele higistamisele väga suur. Seepärast on mineraalid sportlase jaoks hädavajalikud ja mineraalvesi on sellel puhul parim lahendus. Paljud mineraalveed on aga karboniseeritud ja sportlased püüavad ise sealt gaasi väljutada, kuigi tegelikkuses jääb suur osa süsihappegaasi siiski vette ja ei välju sealt nii lihtsalt. Seega on palju otstarbekam tarbida gaseerimata mineraalvett ja soovituslikult aluselist.

    Autoriks on märgitud “Jaanus Lember, biokeemik”. Lember on varem hakkama saanud pressiteatega:

    Eestis tuli müügile esimene tugevalt aluseline (pH 9,1) looduslik mineraalvesi Devin, mis pärineb Bulgaariast Rodope mägede südamest. Mineraalidega rikastunud aluseline vesi on tervislik, kuna aitab taastada organismi pH-tasakaalu ja neutraliseerida kehas kahjulikke happelisi jääkaineid. Looduslikku aluselist vett soovitavad juua ka tervisespetsialistid.

    Devini maaletooja OÜ Aariber juhataja Jaanus Lember ütles, et tegemist on ainulaadse mineraalveega, mille Eestisse jõudmine on omalaadne juhus.

  28. Hei skeptikud! Maha magatud uudis hobuseliha rindelt, hi, hi, hi: Islandi lihapirukatest ei leitud üldse mingit liha http://forte.delfi.ee/archive/.....d=65751318

    Toiduainetest hobuseliha otsinud võimud said tõelise üllatuse osaliseks Islandis. Ühest lihapirukapartiist ei leitud küll hobuseliha, kuid lihaga oli muidu kokkuhoidlikult ümber käidud.

    Pirukates polnud nimelt liha üldse, kuigi toote loomalihasisalduseks oli märgitud 30 protsenti, vahendab Helsingin Sanomat Islandi portaali Eyjan.

  29. Pärnu Postimees: Kes on 36-aastane Peeter Pärnust?

    Pärnu on taas maailmakaardile kirjutatud. Seda täna 36-aastasele Peetrile Pärnust, kes olevat Coloradost pärit dietoloogide välja töötatud meetodiga kaotanud vähem kui kahe kuuga 24 kilogrammi. Oma kehakaalust.

    Nõnda annab meile teada veebiväljaande Medical Health News kõlava pealkirjaga eriaruanne “Ameeriklased kaotavad pidevalt kaalu, kuid kaalulangetamise rekordi purustas eestlane”.

    Esmalt väidetakse, et Peeter on kaotanud vähem kui kahe kuuga 24 kilo. Seejärel, et ta on säilitanud oma kaalu juba üle viie kuu ja on õnnelikum kui kunagi varem. Ja siis öeldakse, et suur läbimurre saabus Peetri jaoks 13. jaanuaril. “Ma mäletan seda päikeselist krõbekülma päeva ja rahulikku õhkkonda, mis ei viidanud mingil moel nendele suurtele muutustele, mis olid saabumas mu ellu selle väikese valge võlurohtu täis pudelikese ostmisega,” tsiteeritakse aruandes Peetrit, kes, nagu ilmneb, ei ole ainult võimekas kaalulangetaja, vaid väga osav sõnameistergi.

    Ainult et Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel oli 13. jaanuaril taevas Pärnu kohal pilvine ja krõbekülmgi tundub olevat liialdatud väljend päeva kohta, millal temperatuur ei langenud alla 10 miinuskraadi.

    Rohkem skepsist

    Ent ehk on Peeter Pärnus hoopis fiktiivne, reklaamiagentuuri loodud tegelane, n-ö oma mees, kelle näite najal toodet lihtsam kohalikele müüa?

    Asso Puidet on täiesti korraliku artikli kirjutanud.

  30. Õhukese riigi ajukääbiklusest ei taha isegi rääkida, nüüd kõik eestlased nagu üks mees päästjate kursustele, koju tuleb muretseda päästjate varustus, et võidelda võimaliku kahjutulega oma kodus, samas meie “eliit” peab kalleid vastuvõtte, raha lendab vasakule ja paremale, me oleme ju niiii edukad …. Et eestlased kui rahvus ellu jääks on vaja otsedemokraatiat, millal inimesed sellest aru saavad.

    Šveitsi poliitiline süsteem https://sites.google.com/site/jurikivit/muud-huvitavat/sveitsi-poliitiline-suesteem

    «On üllatav, kui vähe ülejäänud maailm teab, kuidas Šveitsis teostub poliitika. Isegi naabrid Euroopas teavad vaid ebamääraselt, et tegemist on väga detsentraliseeritud riigiga. Nad tõesti ei mõista seda, et Šveitsi süsteem – see on osa, mis võib osutuda mudeliks kõigile 21. sajandi demokraatiatele».
    Brian Beedham, United Press International, raamatus Gregory Fossedal’s The road to full democracy..

  31. Postimees tutvustab järjekordset püramiidi.

    «Siis ei jää üle muud, kui kaks kaaslast värvata ja teiega taas ühendust võtta,» ütlen keskealisele hoolitsetud välimusega daamile, kes mulle rahategemisvõimalust ühes Tallinna kaubanduskeskuse söögikohas tutvustab.

    «Oh, ärge kasutage nii koledat sõna. Te ei värba, vaid pakute võimalust saada näpud suurte rahade taha, mis maailmas ringlevad. Millest meie siin Eestis vaid unistada võime,» meelitab kullaskeemi tutvustaja, soliidne, eesti keelt kõnelev ja usaldust tekitav naine.

  32. Hurraa, midagi tõeliselt positiivset! Tallinna keskraamatukogul oli täna hea päev: Laenutaja tõi Tallinna keskraamatukokku tagasi 69 aasta eest laenutatud teose http://www.delfi.ee/archive/ar.....d=65788904

    “Täna tagastati meie raamatukokku 69 aastat tagasi 7. märtsil laenatud raamat. 1928. aastal sündinud härra vabandas viivituse pärast ja tõi põhjuseks märtsipommitamisega (9.03.1944) tekkinud segaduse…,” vahendas raamatukogu oma Facebooki lehel.

  33. @snape:

    Möggga!

    Neuroteaduse uuemad eksperimendid toetavad seisukohta, et meie aju järgib meie tegevust määrates loodusseadusi ega arvesta mingeid tegureid väljaspool neid seadusi.

    Neuroteadus fikseerib ajus toimuvaid muudatusi, mida põhjustab inimese käitumine. Ei midagi enamat.

    «Vaba tahe» ja tahtevabadus on samasugune fluidum nagu «südametunnistus» resp. «südametunnistuse vabadus». Aga nii nende luuludega on – ajad uksest välja, tulevad korstnast tagasi. … Ei ole konkreetse indiviidi valida, kas ta on usklik või uskmatu või keda/mida ta usub/usaldab ning kas ta teeb oma eksistentsiaalsed otsused enda arvates teadlikult või lihtsalt aja vaimuga kaasa minnes. … Teoloogile on asi tuttav, meie nimetame seda predestinatsiooniks.

    Predestinatsioon????? Targad raamatud räägivad selle kohta natuke teist juttu – http://entsyklopeedia.ee/artik.....inatsioon2

    predestinatsioon, usundeis ettemääratus. Predestinatsiooniõpetuse järgi on Jumal juba enne maailma loomist määranud ühe osa inimesi hukatusse ja teise osa õndsusesse.

    Kas kristlased on väljavalitud? Milleks on jumalale vaja mõtlemisvõimetuid, hr. Pauli väitel bioloogilisi masinaid, kes on lisaks kõigele üdini rikutud, kurjad, valelikud, liiderlikud. Piibli asemel võiks Tammsaare Sic transit’it … lugeda, kus on kristluse olemus hästi avatud. Ja muide, inimene ei ole patune, see on kiriklaste luul!

    Inimesel on vaba tahe valida – antiikne humanism ja headus või kristlus. Seega on inimesele eluliselt tähtsad nii vaba tahe kui ka südametunnistuse vabadus. Uups! Läks meelest maha – moraal ja eetika loomulikult ka, see mõttetu ballast on kristlusest välja visatud. Templis toimuv sebimine jumala auks oli jumalale ju vastik ja ta vihkas seda. Võiks tutvuda Jesaja 1 pt. Mille poolest tänapäevane palagan kirikus templiteenistusest erineb?

  34. Postimehes: Jelena Skulskaja: … ja naine lõi kujundlikkuse

    Lilith oli kujundlikkus, metafoor, Eedeni lüüriline kõrvalepõige – ja ometi ta hävitati. Eeva tõi käibele unistamise, mis teda päästiski, ehkki ta kaotas paradiisi. Jumal on kiivas ega armasta, et teda reedetakse: neil, kes on talle ustavad, ei tohi olla kallimat

    Ideaalsed türanniad, sektid, salaseltsid püüavad välistada meeste armastuse naiste vastu: niinimetatud seaduslikel varastel ei tohi olla peret

    See tähendab, kõik oli kena, kuni naised nõudsid õigust ilule – kõrgeid kontsi, kosmeetikat, ehteid – ja võtsid meestelt üle korseti (paljude Aafrika hõimude juures on õigus korsetti kanda seniajani ainult meestel).

    Aga nad ei suutnud enam peatuda.

    Naised hakkasid karjääri tegema.

    Karjäärinaine on veel hullem kui karjäärimees. Kui öelda naisele, et ta ei tule oma tööga toime ja tal pole mingit õigust olla ametis, mis langes talle osaks üldse salapärastel asjaoludel, vastab ta: «Kuidas te julgete minuga niisugusel toonil rääkida?!»

    Kui otseselt osutada tema vigadele, mis ähvardavad firmat miljonitesse ulatuva kahjuga, siis võib kuulda: «Mind on teie solvangud ära tüüdanud!» Karjuv, alandusi loopiv, isegi sõimav ning andetu meestürann ülemusetoolis võib töökollektiivi edukalt aastaid juhtida, arendades alluvates aegamisi välja Stockholmi sündroomi: nagu ajaloost teada, meeldivad inimestele paranoilised türannid. Kuid ka andetu mees, keda leidub tuhandetes variatsioonides, teab kindlalt, millist sihti ta järgib. Ükspuha millist laadi andetu naise türannia ent, nagu me saame teada eesseisva matriarhaadi ajal, on sihitu, mõttetu ja halastamatu. Meestürann ihaldab ainult võimu, mida ta ei suuda saavutada mõistuse, ande ega käteosavusega, ta on jäljendaja, simulant. Naistürann alandab inimesi, tallab end ümbritsevaid inimesi jalge alla, veel enam, joobub sellega kaasnevatest pisiasjadest, näiteks kõri läbilõikamisest küüneviiliga.

    Leidub loomulikult ka andekaid ärileedisid, tarku naispoliitikuid ja nii edasi, aga neid tuleb ette sama tihti nagu miraaže kõrbes.

    Nagu kergesti võib aru saada, olen ma soolise võrdõiguslikkuse vastu. Ma arvan, et sugugi mitte põhjuseta pole nõukogude aegadest puutumatult säilinud 8. märts. Varem kinnitasid selle vastased: «Naisi tuleb hinnata kõigil päevadel. Neile tuleb kinkida lilli, avada nende ees uksi, kanda kohvreid, loovutada istekoht ja kiita ilu.» Nüüd ütlevad pidupäeva pooldajad: «Meenutame naistele kas või kord aastas, et nad on kaunim ja nõrgem sugupool, et nad ei suuda tõsta suuri raskusi, et nad peavad hästi lõhnama, elegantselt riietuma, käima kõrgetel kontsadel,

    hmm… huvitav lugemine… ja…

  35. dig ütles:

    Tühjad targutused, täiesti ilma sisuta. Pseudofilosoofia.

    Tänapäeval on igal ükskõik kui sügavasse argielu tühjusesse kuhtunud tüübil võimalus midagi sellist öelda. Kõrtsilembesel talumehel ei tulnud vanal ajal pähe Kanti viinaklaasi kõrvale kritiseerida – ta ei teadnud viimase olemasolust. Nüüd aga ei peata teadusmatsi suust voogavat logorröad miski.

  36. @snape:

    Tänapäeval on igal ükskõik kui sügavasse argielu tühjusesse kuhtunud tüübil võimalus midagi sellist öelda. … Nüüd aga ei peata teadusmatsi suust voogavat logorröad miski.

    Lõpuks paljastasite Te oma tegeliku olemuse. Vaimupimedus ja vaenulikkus mitte-usklike vastu paistab olevat omane ainult kristlastele ja seda läbi pika ajaloo. Kristlus pidi olema väidetavalt “ligimese armastusest” pakatav, aga seda suurt armastust ei ole siiani näha olnud! Ajaloo radadelt vaatavad vastu vereojad ja laibamäed, aga kristlased tunnevad selle üle vist uhkustki.

    Häbi, aga poriloopimine teisiti mõtlejate pihta on kristlusele – kui armastuse religioonile – igiomane ja seda kohtab põhiliselt usuhullude kommentaarides. Mida Teie jumal küll sellise suhtumise peale kosta võiks? Järsku karistab, või kuidas? Kas te seda ei karda?

  37. Louise Windfeldt räägib Postimehele, kuidas sooline diskrimineerimine käib.

    Selles lasteaias tahtsid poisid endale printsessipäeva. Alguses ütles abikasvataja, et ei-ei, te olete ju poisid. Aga lapsed olid nii nördinud ja pahurad, et kasvatajad korraldasid kiire nõupidamise ja otsustasid, et miks mitte, kui nad ise tahavad. Kleidid toodi välja ja poistel oli lõbu laialt. See kestis täpselt nii kaua, kuni isad neile järele tulid. Puhkes tohutu skandaal ning kasvatajad tõepoolest ei teadnud, kuidas sellele reageerida.

    Oletame, et tüdrukud oleksid tahtnud Batmani või ülikonnapäeva. See ei oleks mingi probleem olnud. Niisiis, minu meelest diskrimineeritakse siin poisse, sest nende jaoks on hoiakutes ranged reeglid, mis on õige ja mis on vale.

    Terve intervjuu on lugemist väärt.

  38. snape ütles:

    Nüüd aga ei peata teadusmatsi suust voogavat logorröad miski.

    Teeme vahelduseks teadust nimega sitatistika.

    1. Mitu sõna isand Paul kokku röas?
    2. Mitut sõna dig vajas võrdse ja vastupidise mõtte avaldamiseks?

  39. @dig:
    No ma ei tea, mul on noorem vend, talle sai küll kleit selga topitud omal ajal, ega nad ju väikestena protesteerida ei taipa tavaliselt :) küllap on paljud väikesed poisid natuke vanemate naissugulaste survel kleiti juhtunud, vaevalt ma väga erandlik olin :)
    Üht algkooli aegset ca 12 aastat tagust temaatilist õhtut, kus poisid olid tüdrukuteks kostumeeritud (ja vastupidi ) mäletan ka, möödus skandaalideta.
    Aga kuidas Sinuga lood on, dig, oled senise elu jooksul printsessi kleiti selga saanud proovida?

  40. O cookievaba Kameelion ütles:

    Lõpuks paljastasite Te oma tegeliku olemuse. Vaimupimedus ja vaenulikkus mitte-usklike vastu paistab olevat omane ainult kristlastele ja seda läbi pika ajaloo.

    Ma ei ole pidanud seni vajalikuks mainida, aga ma ei ole kristlane. Vähemalt selles mõttes, mida üldiselt silmas peetakse sellise “seisundi” all. Ma olen lihtsalt religiooni tudeerinud, mõista püüdnud selle erinevaid avaldusviise, milledest nähtub niihästi häid kui halbu seikasid… ka reaalteadusi olen kuigivõrd ülikoolis õppinud. Seetõttu nähes seda kui tuhmus kiirgab igast komakohastki, tahavad sõnad ise siia kommenteeruda, et arulagedus ja nürimeelse viha ei saaks süüdimatult ennast skeptilisuse auväärt troonile istutada.

  41. @snape:

    Ma ei ole pidanud seni vajalikuks mainida, aga ma ei ole kristlane. Vähemalt selles mõttes, mida üldiselt silmas peetakse sellise “seisundi” all.

    Huvitav! Te keeldusite minuga suhtlemast, kui jutuks tuli Jeesuse surnust ülestõusmise võimatus ja seega kogu kristluse tühisus ja mittekehtimine. Seega Te valetate. Ma ei tea kas ainult mulle, võibolla ka endale. Postituses #46 snape 07. jaanuar 2013 kell 23:14 mainisite Te: Katoliiklased ei lasknud ka piiblit igaühel lugeda – võib asjast valesti aru saada. See on kristlik seisukoht, kuna ise lugedes on võimalik kergelt jõuda järeldusele, et õpetus on vasturääkiv ja mõttetu. Seda seisukohta tõendavad ka kristlikud grillipeod, kui keskaegseid haritlasi põletati, kes elasid Jeesuse õpetuse järgi. See oli nimelt ketserluseks kuulutatud. Kas Teile seda ülikoolis ei õpetatud?

    arulagedus ja nürimeelse viha ei saaks süüdimatult ennast skeptilisuse auväärt troonile istutada.

    Kus te arulagedust ja nürimeelset viha näete? Hr. Paul luulutas oma üllitises Vaba tahe on luul. Väita, et inimene on bioloogiline masin, on inimest alandav. Tõsi seda alandamist viiakse kirikus pidevalt läbi, kui kooris oma patte tunnistatakse. Miks? Mis õigusega tekitatakse inimestele süütunnet? Kas selleks, et teda muuta bioloogiliseks masinaks, sõnakuulelikuks ja alandlikuks robotiks?

    Hr. Paul: Neuroteaduse uuemad eksperimendid toetavad seisukohta, et meie aju järgib meie tegevust määrates loodusseadusi ega arvesta mingeid tegureid väljaspool neid seadusi. On raske kujutleda, et me saaksime vabalt tegutseda olukorras, kui meie käitumine on füüsikaseadustega ette määratud: «me pole midagi enamat kui bioloogilised masinad ja vaba tahe on ainult illusioon».

    Kus on öeldud, et inimese käitumine on loodusseaduste poolt ette määratud? Et inimesel puudub igasugune võime ja võimalus oma käitumist juhtida. Neuroteadus seda öelda ei saa: http://et.wikipedia.org/wiki/Neuroteadus Inimeste ja loomade käitumist uurivad neuroteadlased kasutavad mikroelektroode, millega nad mõõdavad närvirakkude elektrilist aktiivsust. Samuti kasutatakse ajuskanneeringuid, mis näitavad aktiivseid ajuosi teatud toimingute (näiteks vaatamise, rääkimise jms) ajal.

  42. @snape:

    Hr. Paul: folklorist Reet Hiiemäe koostatud «Mis on ühist Gilgamešil ja geeniuurimisel?

    Ei ole seda üllitist küll lugenud, kuid seos on olemas 2009 a Nobeli meditsiinipreemiaga – ka igavene elu on teoreetiliselt võimalik:

    http://www.horisont.ee/node/1257 Nobeli meditsiinipreemia võitsid tänavu Elizabeth Blackburn, Carol Greider ja Jack Szostak Nobeli komiteele tüüpiliselt elegantses sõnastuses „selle eest, kuidas telomeerid kaitsevad kromosoome ning telomeraasi ensüümi eest”.

  43. snape ütles:

    Nüüd aga ei peata teadusmatsi suust voogavat logorröad miski.

    snape ütles:

    Seetõttu nähes seda kui tuhmus kiirgab igast komakohastki, tahavad sõnad ise siia kommenteeruda, et arulagedus ja nürimeelse viha ei saaks süüdimatult ennast skeptilisuse auväärt troonile istutada.

    Vanad roomlased ütlesid selle kohta Nosce te ipsum!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga