Märtsis vaatame komeeti ja muid lugusid Eesti ajakirjanduses


Klõpsa pildile, näed suuremalt. Foto: Martin Vällik.

57 Replies to “Märtsis vaatame komeeti ja muid lugusid Eesti ajakirjanduses”

  1. Sebrade kommentaariumis liikumise vahele pajatab Telegraph itaaallasest, kes kirjutas raamatu radioaktiivsest Jeesusest.

    Scientists, including Prof Fanti, used infra-red light and spectroscopy – the measurement of radiation intensity through wavelengths – to analyse fibres from the shroud, which is kept in a special climate-controlled case in Turin.

    Scientists have never been able to explain how the image of a man’s body, complete with nail wounds to his wrists and feet, pinpricks from thorns around his forehead and a spear wound to his chest, could have formed on the cloth. Mr Fanti said the imprint was caused by a blast of “exceptional radiation”, although he stopped short of describing it as a miracle.

  2. Lihavõtete puhul uurib Time’i tervise-veerg, las üks laps võib olla ebatervislikult religioosne.

    Seeing their kids more eager to pray than play video games, most parents would shout, “Hallelujah” or whatever their expression of joy. And they should. Research shows that religion can be a positive force in the lives of children, just as can be for adults. “Religion,” says Bill Hathaway, a clinical psychologist of religion and Dean of the School of Psychology and Counseling at Regent University, “is related to the child having a higher sense of self esteem, better academic adjustment and lower rates of substance abuse and delinquent or criminal behavior.”

    So if your child is immersed in scripture after school and prays regularly throughout the day, you may breathe a sigh of relief. She’s such a good girl. My boy is okay.

    Or maybe not. Your child’s devotion may be a great thing, but there are some kids whose religious observances require a deeper look. For these children, an overzealous practice of their family faith — or even another faith — may be a sign of an underlying mental health issue or a coping mechanism for dealing with unaddressed trauma or stress.

  3. Kiiresti läheneva kanepipäeva puhul tutvustab Tiina Vapper Õpetajate Lehes Viljandi rutiinikooli.

    20. aprillil tähistavad Viljandi Vaba Waldorfkool ja lasteaed 20. sünnipäeva. Rääkisime waldorf-pedagoogikast kasvataja Külli Sauli ning esimese kassi õpetaja Ulvi Vahteriga, kes on ka lasteaia ja kooli üks asutajatest.

    Kogu waldorf-lasteaia tegevus põhineb rütmilisuse põhimõttel. Igal päeval, nädalal ja aastal on oma kindel rütm. Päeva jooksul vaheldub vaba mäng ühiste suunatud tegevustega – see on päevarütm. Igal päeval on kindel põhitegevus, see tekitab nädalarütmi. Aastapühad ja rahvakalendri tähtpäevad, mis järgivad looduse ringkäiku ja millest lapsed pidude kaudu osa saavad, loovad aastarütmi.

    Kuidas säherdune kasvatusmeetod mõjutab laste endokannabinoidisüsteemi või dopaminergilisi neuroneid, ei ole kahjuks teada.

    Loomulikult lõpeb lugu toonil ahi on mõnus, pista pea sisse! Kõik pistavad!

    Huvi waldorf-lasteaedade ja koolide vastu kasvab. Praegu tegutseb Eestis üheksa waldorf-lasteaeda ja lisaks mõned mängurühmad, kuid initsiatiiv on tekkinud ka Haapsalus, Pärnus, Saaremaal. Kuigi lasteaed on tasuline, ei ole Viljandis tänu omavalitsuse toetavale suhtumisele lasteaiamaks tavalasteaiaga võrreldes väga palju suurem.

  4. Why Evolution Is True annab teada, et konverentsisari TED on Lääne-Hollywoodi frantšiisilt TEDx-konverentsi korraldamise litsentsi ära võtnud, kuna too liiga palju umbluud letti torkas.

    An angry pro-PSI blog has published excerpts of an email from a representative of TED to organizer Suzanne Taylor, explaining their decision (Taylor’s credentials included making a video about how aliens produce crop circles):

    …) And when we look at your speaker line-up, we see several people who promote — as fact — theories that are well outside what most scientists would accept as credible. We’re not saying all the speakers are off-base. Perhaps you could make a case for each of them individually. But when we look at the program as a whole, it’s clear that it doesn’t meet our guidelines.The problem is not the challenging of orthodox views. We believe in that. We’ve had numerous talks which do that. But we have rules about the presentation of science on the TEDx stage. We disallow speakers who use the language of science to claim they have proven the truth of ideas that are speculative and which have failed to gain significant scientific acceptance.

    More than 2000 TEDx events will take place in the year ahead. If your program is allowed to proceed, it will truly damage other TEDx organizers’ ability to recruit scientists and other speakers. (Indeed many in the TED and TEDx communities have already reached out to us to express their concern.)

    […]

    […]

  5. EE-s: Kranaat: Homod muutsid mu elu!

    Sirli, 31, koduperenaine

    Olin seitsmendat aastat õnnelikus abielus, kui ma kuulsin, et lesbid tahavad abielluda ja neile võidakse see õigus ka anda.

    Tundsin, kuidas armastus mu mehe vastu kadus ja ka lapsed tundusid ootamatult väga tüütutena. Saatsin mehele SMSi tekstiga “Olid toredad kümme aastat. Äkki linna peal trehvame”. Ise läksin pornoteatrisse tööle, lapsed panin Facebookis müüki.

    Mati, 40, väikeettevõtja

    Olin tavaline eesti mees. Tegin kõvasti tööd, sõin seapekki, kaalusin 120 kilo, valisin Reformierakonda ja nädalavahetusel jõin sõpradega viina.

    Ühel päeval kohtasin aga Peetrit. Peeter teatas mulle, et tegelikult on viimase aja kõige ägedam moetrend homoseksuaalsus ja et ma peaks ka üle tulema.

    Ma siis vaatasin Peetri sügavaid siniseid silmi ja leidsin, et see pedevärgindus võib tõesti põnev olla. Hakkasin siis ka pederastiks, ostsin nahast riided, piitsa, vikerkaarelipu ning astusin sotsiaaldemokraatlikku erakonda.

  6. salvey ütles:

    Päevaleht: 16-aastane poiss suri, kui oli tulutult nädal aega järjest suure kõhuvaluga haiglasse pöördunud

    „Nüüd ei ole enam muud teha kui jumalat paluda,” öeldi 16-aastase poisi emale ööl vastu 2. märtsi telefoni teel Tallinna lastehaiglast. See lause šokeeris ema, kelle poeg oli Raplast Mustamäele viidud alles sama päeva hommikul. Kui see öö oli läbi, varahommikul, tuli teine kõne. „Teie poeg on surnud. Aordi lõhkemine kõhus.” Kõik.

    Postimees seletab, mis värk oli:

    «Arstliku veaga tegemist ei olnud. Tehti kõik, mis võimalik, aga tegu oli väga haruldase haigusega,» rääkis ekspertkomisjoni juht Marika Väli. Tema kinnitusel on noormeest 15 aasta jooksul pidevalt uuritud. Noormees põdes haruldast Bealsi sündroomi, mis põhjustab sidekoe nõrkust ja sellega seoses oli teda ka eelnevalt opereeritud. «Selle tõttu oli talle paigaldatud selgroo metallfiksaatorid, mis oleks olnud takistuseks tuumamagnetresonantsuuringu tegemisel, mis teoreetiliselt oleks võinud ehk midagi näidata,» rääkis Väli.

    «Tegemist ei olnud ka aneurüsmi, vaid pseudoaneurüsmiga, mis tähendab, et veri immitseb kihti veresooneseina vahele ja kotjat moodustist ei teki, mistõttu isegi ei oleks pruukinud seda varem näha,» rääkis Väli ning lisas, et kui noorel poisil tekib kõhuvalu, siis ei ole arstide esimene mõte, et poisil võiks olla tegemist aordi aneurüsmiga. Meil kättesaadaval olnud kirjanduse andmetel pole sellise diagnoosiga patsientidel diagnoositud kõhuaordi haru lõhkemist.

    Beals’i sündroomi põhjustab haruldane geneetiline defekt — mutatsioon geenis FBN2, mille asukohaks on 5q23. Kes tahab aadressi järgi külla minna, sellele olgu märgitud, et viis tähendab suuruselt viiendat kromosoomi, q selle tsentromeerist lugedes pikemat haru ning 2 ja 3 konkreetset vööti ja triipu, mis muutuvad nähtavaks, kui kromosoom Gustav Giemsa nimelise lahusega värviliseks määrida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga