Märtsis vaatame komeeti ja muid lugusid Eesti ajakirjanduses


Klõpsa pildile, näed suuremalt. Foto: Martin Vällik.

57 Replies to “Märtsis vaatame komeeti ja muid lugusid Eesti ajakirjanduses”

  1. Nüüd on maaülikoolis Viljasoo juhendamisel tehtud magistritöö, kus puude väljasid spetsiaalselt mõõdeti. Välja olemasolu leidis kinnitust. “Selgus, et elusast puust kevadel, kui mahlad liikuma hakkavad, moodustub kuni poole meetri raadiuses auramoodustisi, mis kujutavad endast udupeeneid piimjaid ribasid,” kirjeldab Viljo Viljasoo. Kui puu sügisel uinakusse jääb, see väli kaob, ja puu ümber on aurakihti näha vaid paari sentimeetri ulatuses

    pärit hingemaailm.ee uuditest.

  2. Hmm, otsides tsitaati, leidsin sellise:

    Sitting on a massive gold and red throne and dressed all in white, a smiling Francis implored his audience to “not cede to the bitterness and pessimism that the devil offers us every day.” Instead, the church must “find new ways to spread the word of God to every corner of the world.”

    Pole just universaalne juhis depressiooni olemuse ja ravivõimaluste suhtes, aga ootan huviga, milliste mitteteaduslike arvamustega esinetakse.

  3. Vastse paavsti kiituseks tuleb öelda, et sõltlastesse ja AIDS-iohvritesse suhtub ta viisakalt.

    The newest worldwide leader of the Catholic Church, Pope Francis, has a history of demonstrating compassion towards drug addicts, or “the least protected” of God’s people. As Cardinal Jorge Mario Bergoglio, the Archbishop of Buenos Aires, he once washed the feet of 12 recovering drug addicts during a 2008 visit to a rehab center in the city. “Each year, repeating the gesture done by Jesus at the Last Supper with the Apostles, our Archbishop teaches us what kind of attitude we should have as the Church towards the least protected of the People of God,” the archdiocese explained in a statement.

    Taoline rituaalne jalapesu muidugi ei vabada geiabielu sarjamist “Issanda plaanide hävitavaks ründamiseks” jms.

  4. FOTOD: Linnahalli katusel tegutsesid komeedikütid

    kaunid fotod, eriti veel need, kus inimesed peal näha, mu arust täiesti hästi sobilikud ka meeleolu tõstmiseks vaadata :)

  5. Delfi vahendab Põhjarannikut: “Endised sõltlased hakkavad kapsaid kasvatama”.

    Huvitav, miks just mingid kahtlased usuühendused toetamist leiavad? Kas nad on osavad raha taotlema? Kas keegi peale usklike ei vaevugi sõltlastega süsteemselt tegelema? Kas keegi uurib, kui edukas taoline pühakirjauurimise ja taimetoitluse põhine sõltuvusravi tegelikult on?

    MTÜ Vrindavan, kes tegeleb narko- ja alkoholisõltuvusest vabanevate inimestega, sai kodanikuühiskonna sihtkapitalilt ligemale 7000 eurot tugikeskuse edasiarendamiseks. Praegu käiakse koos Kohtla-Järvel Järve linnaosas asuvas ühiselamus, kuid uus grupp soovitakse avada Ahtmes. Samuti on renditud põllumaad, et kasvatada enda tarbeks köögivilju ja valmistada kogunemistel taimetoitu.

    Vrindavan esindaja Pavel Rastvorovi sõnul aidatakse soovijatel sõltuvusest terveneda hommikustel ja õhtustel kogunemistel veedasid ehk India pühakirju uurides ja mediteerides, samal ajal hoidudes uimastavatest ainetest, liha söömisest ning hasartmängudest. Lävitakse krišnaiitidega Narvas ja Tallinnas, aga ka väljaspool Eestit.

  6. Appi, homod!

    Kallid kaasmaalased suunasid mu postkasti murekirja. Nagu nad teatavad, on selleks tehtud suuri pingutusi.
    Piinlik lugu. Olen üldiselt abivalmis, aga… Poleks vaja olnud pingutada.
    Sest nüüd on mul vastu ööd kabuhirm.

    1. Sooneutraalne kasvatus muutub haridusasutustes kohustuslikuks./…/
    Anatoomiaõpikus puudub peatükk suguelundite kohta. Piltidel, kus inimene ilmtingimata peab paljas olema, on ta kujutatud nagu Salvo nukk (kes neid veel mäletab)

    õigus küll, sooneutraalset kasvatust ju ennegi nähtud juba:)

  7. Aga mina olen nüüd valgustatud! Vaene Tammsaare, kes meid sealt ülevalt pilvepiirilt jälgib, tema vaated on eestlastele vist väga vastikud. Niipalju siis klassikute tundmisest. Irw, irw, irw.

    Kiriklased üritavad järjekordselt kaaperdada humanistlikku moraali: Kristjan Luhamets: moraal ei ole «üldinimlik», vaid usu küsimus http://arvamus.postimees.ee/11.....u-kusimus/

    Vana testament ei arutle homoseksuaalsuse päritolu üle, vaid keelab sellise praktika. Piibel ütleb, et kõik inimesed on loomu poolest sünnist saati patused, aga ärge käituge selliselt.

    Patu tagajärgede loetelu ei piirdu kitsalt seksuaalhälvetega, vaid sisaldab kõike, mis hälbib Jumala plaanist. Lühidalt öeldes: me kõik olemegi sellised – meie probleemid on küll erinevad, aga patused oleme kõik. Näiteks inimese kalduvus tappa või varastada või inimeste loodud jumalaid teenida võib olla kaasa sündinud justkui geneetiline paratamatus, kuid Mooses keelas selliselt elada.

  8. O cookievaba Kameelion ütles:

    Kristjan Luhamets: moraal ei ole «üldinimlik», vaid usu küsimus

    ju siis tema oma on usu küsimus, ja no seda ei saa talle ju pahaks panna, aga kaldun arvama, et enamasti ta [moraal] seda ei ole siiski, moraali omamiseks ei ole piibli pähe õppimine tarvilik IMHO; olgu Jumal/jumalad olemas või mitte, mu moraal sellest siiski ei olene – olgu ma siis patune või ärgu olgu – ja mis vahet sel üldse on.

  9. Postimees edastab lesbiuudiseid.

    Lõuna-Aafrika Vabariigi kergejõustiklane ja naiste 800 meetri jooksu endine maailmameister on väidetavalt kihlunud teise naisega.

    IAAF tegi Semenyale 2009. aastal sookontrolli protseduurid, et tõestada tema naiseks olemist. Ta pidi võistlustelt 11 kuud eemal viibima, kuid tunnistati siis täieõiguslikult naiseks ja vabanes võistluskeelust.

    Kui eksootiliste hormoonipikogramme otsinud testide tulemus teistsugune oleks olnud, kas siis oleks kavandatava abielu olemus teistsugune?

  10. ERR`i uus meelelahutuamis portaal laseb ilma ennustada (ja ka rääkida tähelepanekutest käesoleva talve kohta) Türil elaval Leo Rehelal, kes on siis ilmavaatlusega tegelenud viimased viiskümmend aastat Ilmavaatleja: suvi peaks tulema ilus
    Suveprognoos on IMHO küll liiga ebamäärane, et midagi hiljem võrrelda ka annaks – arvata võib ju, et küllap lumi ära sulab ikka ja suvel saab nii päikest kui ka äikest näha.
    (Aga kena ju, kui ilusat suve lubatakse:)

    veidi alla poole kerides võib ka horoskoopi näha :)

  11. Eesti Ekspress toob meieni militaarvandenõu-uudiseid seitsme mäe ja mere tagusest Eestist, kus tänavatel sõidavad rüütlid hobustega ja populaarseks relvaks on mõõk. Väga, väga heatahtlik mõõk, kenasti tagasihoidlikult mantli varjus.

    TEMPLIRÜÜTLID
    *Keskajal süüdistati neid sajas surmapatus ja põletati elusalt.
    *Breiviku tapatööde järel tundis nende vastu huvi Eesti kaitsepolitsei.
    *Tegelikult juhivad nad Eesti kaitseväge, teevad head ning mängivad mõõga ja mantli mänge.

  12. Huvitav on, et too härra Sibul oma blogis paistab abielu pooldavat: “[L]epingut on vaja ka selleks, kui elul ja inimestel on loojast erinev arusaam ning tekivad probleemid. Siis on hea kui on olemas leping, milles on raamid – õigused ja kohustused.”

  13. New York Times’i teatel on arstid patsiendi modifitseeritud HIV’ga nakatanud ja niiviisi tema immuunrakkudesse uut geneetilist koodi saatnud. Versiooniuuendus tõi kaasa palavikulise paranemise verevähist.

    He joined the T-cell study. For a few days, nothing seemed to be happening. Then, his temperature began to rise. He has no memory of what took place during the next week or so, but the journal article — where he is Patient 5 — reports that his fever spiked to 105 degrees. He was in the throes of a “cytokine storm,” meaning that the T-cells, in a furious battle with the cancer, were churning out enormous amounts of hormones called cytokines. Besides fever, the hormonal rush can make a patient’s blood pressure plummet and his heart rate shoot up. Mr. Aponte was taken to intensive care and treated with steroids to quell the reaction.

    Eight days later, his leukemia was gone. Even the doctors were shocked, Dr. Brentjens said. They repeated the lab tests just to make sure there was no mistake.

    Kui paljud katsealused siiani elus on?

    Patients like the ones in the study, who relapse after chemotherapy, usually have only a few months left, Dr. Sadelain said. But now, three of the five have been in remission for 5 to 24 months. Two others died: one was in remission but died from a blood clot, and the other relapsed. The survivors have gone on to have bone-marrow transplants. Their prognosis is good, but relapse is still possible, and only time will tell.

  14. New York Times edastab uudiseid Fukushima dai-ichi’st, kus rikkis tuumaelektrijaamast on leitud söestunud rott. Leid on huvitav peaasjalikult sellepärast, et paar päeva tagasi lõpetasid jahutusvee jahutamise süsteemid tegevuse.

    The operator, Tokyo Electric Power Company, said that when its engineers looked inside a faulty switchboard, they found burn marks and the rodent’s scorched body. The company said it appeared that the rat had somehow short-circuited the switchboard, possibly by gnawing on cables.

    Kui kaua aega kulus rotiterrori ärastamiseks?

    It took Tepco almost a day to restore cooling to the first of the affected pools, with cooling of the final pool resuming early Wednesday.

    Tepco said it would have taken several days for temperatures in the pools to have risen above the safe level of 65 degrees Celsius, or 149 degrees Fahrenheit. Still, the blackout served as an uncomfortable reminder to many Japanese about the continuing vulnerability of the plant, which had a triple meltdown in March 2011 after a huge earthquake and tsunami knocked out cooling systems. It was the worst nuclear disaster since Chernobyl.

  15. Raplamaa Sõnumid
    Traditsioonilise perekonna kaitseks kogutakse allkirju

    Sihtasutuse juhataja Varro Vooglaidi sõnul on kogutud juba tuhandeid allkirju ja laiali saadetud petitsioonitekste ning kampaania jätkub ka internetis.

    Pikemalt De Civitate küljel: Seisame oma esivanemailt päritud väärtuste ja tõekspidamiste eest

    Kristlikule religioonile on iseloomulik, et see toetub inimeste loomulikule tunnetusele. Ehk teisisõnu: see, mis on kõlbeline ja mis mitte, tuleneb inimloomusest ja on sellisena inimesele mõistuslikult hoomatav. Kristlik õpetus ehitub ju paljuski juba antiikfilosoofiale ja kinnistab inimeste loomulikku tunnetust, tuues sellesse selgust ja kindlust, mitte ei lähe sellega vastuollu ega pööra seda ümber.

    Ka antud küsimuses on ju selge, et homoseksuaalset eluviisi peavad ebamoraalseks ühte moodi nii paljud kristlased, juudid, moslemid, budistid kui ka mitteusklikud inimesed, sest kõik nad mõistavad, et see on vastuolus inimloomusega, mille kohaselt on seksuaalsuhete loomulikuks kontekstiks mehe ja naise vahelised suhted. Selline on kord juba inimloomus, mida võib küll püüda meelevaldselt ümber kirjutada või eirata – ent püüdlus ehitada kultuurilisi norme inimloomuse eiramisele ei saa lõppeda millegi heaga. Kindlasti on see tee ebainimlikku ja sellisena hukule määratud ühiskonda.

  16. Päevaleht: 16-aastane poiss suri, kui oli tulutult nädal aega järjest suure kõhuvaluga haiglasse pöördunud

    „Nüüd ei ole enam muud teha kui jumalat paluda,” öeldi 16-aastase poisi emale ööl vastu 2. märtsi telefoni teel Tallinna lastehaiglast. See lause šokeeris ema, kelle poeg oli Raplast Mustamäele viidud alles sama päeva hommikul. Kui see öö oli läbi, varahommikul, tuli teine kõne. „Teie poeg on surnud. Aordi lõhkemine kõhus.” Kõik.

    Tartu ülikooli kardiovaskulaarkirurgia eriala vanemarsti-õppejõu doktor Toomas Ellervee sõnul on lapseealise surm kõhuaordi lõhkemise tõttu ülimalt haruldane. „See on vanemate inimeste haigus,” selgitas Ellervee.

    Doktori selgituse järgi võib aordi lõhkemise puhul surm saabuda juba mõne tunniga. Kui see juhtub kodus ja arstid saavad jaole alles pärast lõhkemist ja isegi jõutakse operatsioonini, on ellujäämistõenäosus ainult ligi 10%.

    Konkreetse juhtumi üksikasju teadmata ei saa ükski arst loomulikult hinnanguid anda. Ellervee sõnul on erinevaid variante, kuidas see haigus võis nii noore inimese puhul välja kujuneda. Näiteks võis toimuda aordi seina kihistumine, millele võibki järgneda lõhkemine. Haiguse teket on võimalik välja selgitada nii ultraheliuuringuga kui ka kompuutertomograafiga.

  17. Martin Vällik ütles:

    Raplamaa Sõnumid
    Traditsioonilise perekonna kaitseks kogutakse allkirju

    Tolle loo all olevatest kommentaaridest vähemalt üks tundus IMHO nii naljakas, et kopeerin siia ka:

    Miks te olete nii rumalad. Pederastid teevadki kõike läbi tagumise otsa. Seda kirjeldab internet väga selgitavalt. Kahjuks pederaste on nii palju, et neid jätkub kõikjale. Kujutage ette restorani kokka, kes kempsus kunagi käsi ei pese ja tuleb sama kitliga uuesti pliidi äärde. Aga kempsus nad ajavad ka seda asja. Ja teie sööte pärast, ja imestate et AIDS on liikvel.

  18. Martin Vällik tsiteeris Varro Vooglaidu:

    Kristlikule religioonile on iseloomulik, et see toetub inimeste loomulikule tunnetusele. Ehk teisisõnu: see, mis on kõlbeline ja mis mitte, tuleneb inimloomusest ja on sellisena inimesele mõistuslikult hoomatav.

    Kanäe, teised kristlased on jälle arvanud, et inimeste loomulik tunnetus on patune ja hea ja halva tundmiseks tuleb õuna süüa kirikuõpetaja nõu küsida.

  19. Asjadest kirjutab ja küsib küsimusi: Miks pole gaysid Kaitseliidus?

    Meie riigi staarskeptik M. Vällik polemiseerib taas -seekord üpris skepsisevabalt -samasooliste kooselu üle. Okei. Aga mul on siiski üks küsimus.

    Samasoolised soovivad ennast Õnnepalees regada ja nad tahavad, et lihtsad ehitusmehed, pereisad ja töötud galvaanikud oleks selle mõtte poolt. Samal ajal on kõnesolev sotsiaalne grupp gayde peale aga hoopis kergelt solvunud, sest selle asemel, et hambad ristis ehitusel ja metsatöödel rassida, tegelevad gayd mingite mõnusate blingbling tegevustega ja levitavad kahtlaseid ja kontrollimata ideid. Võiks isegi öelda, et gayd on ühiskonna vähemkindlustatud ja haavatavad grupid täiesti toetuseta jätnud. Ja see ei tekita usaldust. Ehitusmees ja projektijuht tahaks näha, et gayd aitavad neil kaitsta samu väärtuseid mille eest ka nemad peavad vaeva nägema ja kastaneid tulest välja tooma. Küsimus on, kas gaysid saab usaldada? Sest kohati tundub, et nad jätavad riigi ja rahva täiesti hooletusse.

    Parim koht selle usalduse tekkimiseks on Kaitseliit. Kaitseliit kaitseb kõiki Euroopa Liidu sotsialistlikke väärtuseid. Kuna KL kaitseb Eesti Riiki, kaitsevad nad ka Euroopat. Ja Berliini Love-praadi ja Londoni Sohot. Ja no üldse kõike…

    Nii, et palun väga -las gayd astuvad KLi! Miks peavad ainult paljulapselised pereisad ja treialid oma eluga riskima? Eriti selles valguses, et meie võimaik peavaenlane ei ole just liiga tolereeriv. Paremaks kindlasti ei lähe.

    Hmm… vbl siis peaks tegema seadusemuudatuse, et abielluda lubatakse ainult gay`del kes kuuluvad kaitseliitu? Tahad abielluda, ole valmis Isamaa eest surema… No äkki polegi nii paha mõte – saab veidi füüsilist treeningut teha ja tõenäosus reaalseks füüsiliseks konfliktiks ei ole vist väga suur ka?
    No loomulikult saab siinkohal vastu väita, et sel juhul peaks KL`i kuuluma ka kõik heterodest treialid, projektijuhid, kokad, keevitajad… kunstnikud ja luuletajad.

  20. Päevaleht: Geivaenulikkus peresid ei kaitse Jaanus Noormägi, Geikristlaste Kogu liige

    Homoseksuaalsus on saanud Eesti kristlike ringkondade põhimureks. Pooleteise aasta eest kirjutasid kümned vaimulikud alla traditsioonilise kristluse manifestile, mis oli vastureaktsioon humanistliku kristluse manifestile ja üleskutsele, et kirikus võiksid olla võrdsed kõik sõltumata soost, haridusest, sotsiaalsest positsioonist, puudest, tervisest, seksuaalsest orientatsioonist või rahvusest.

    Sellele eelnes EELK vaimuliku ja usuteaduse instituudi õppejõu ametist tagandamine, põhjuseks Geikristlaste Kogu asutajate ringi kuulumine. Tänaseks on kustutatud vaimulike nimekirjast juba neli progressiivselt mõtlevat kirikuõpetajat. Lumepall hakkas veerema aastal 2008, mil Eesti kirikute nõukogu avaldas hukkamõistu homoseksuaalsusele. Ja kui EELK-ga osaduses olev Rootsi kirik kiitis heaks samasooliste laulatused, pälvis see Balti piiskoppide hukkamõistu.

    Mida on kirik teinud, et reaalselt toetada perekondi? Kui palju on kogudused avanud naiste varjupaiku? Millal avatakse suuremates linnades kristlikud perenõuandlad? Millist päevategevust pakuvad kogudused kodus lapsi kasvatavatele vanematele?

  21. “Õhtuleht” vahendab “Reporteri” lugu naisest, kes pole kunagi Tallinnas käinud :12 lapse ema: “Kellegi käest laenata ei taha, proovid ikka oma jõududega hakkama saada.”

    Proua räägib, et Pärnus on tihti käidud ja Tartus, aga Hiiumaale ja Saaremaale pole ta oma sõnul saanud.

    “Kui ta ikka on loodud, siis jätkub süüa kõigile. Seda meelt ma ei ole, et aborti teha,” selgitas tubli ema oma pere lasterohkust.

    Urve lapsed on kõik praeguseks suureks saanud ja omapead. Pere n.-ö. pesamuna, 23aastane Vahur töötab praegu Soomes ehitajana. 24aastane Kristina, kes emast Kanal 2le kirjutas, töötab pealinnas ettekandjana. Vanim, 41aastane Janis elab Aakres ja töötab mööblitehases osakonnajuhatajana.

    Kogu elu on Urve laste kõrvalt tööd teinud ja töötab veel tänini. Ta töötab Aakre mööblivabrikus. Aga varem oli Urvel hoopis teine töö. “Olen 20 aastat autojuht olnud, veoauto peal,” sõnas ta ja lisas, et vedada tuli kõike – nii sõnnikut kui ka killustikku.

    Kas 12 tublit eesti kodanikust maksumaksjat üles kasvatanud ema (ja praegune maksumaksja) leiab ehk kommenteerijate silmis ometi armu? Oh ei, kõige leebemad arvustajad arutlevad selle üle, kas kondoomid võisid tollal liiga kehvad olla või neid polnudki. Üks kutsub taevast ka appi:

    tule taevas appi, 23:47, 22. märts 2013
    12 last saab endale lubada ainult miljonär, et lastel oleks ka norm elu. Üle 3 lapse juba liig mis liig. Ja siis avalikult halada , et ei saa hakkama?? Mis neil naistel viga on, et peab 100 last olema ? jah, ma jään ja olen pigem lastetu, kui 12 titega!!!

    No palun väga, vaba maa, ütleks selle peale.

    Loo moraal oleks ehk selline, et ole sa paljulapseline lihtne tööinimesest hetero (vbl isegi kaitseliitlane) või homost moeguru, ikka leidub hulk isikuid, kes su eba-adekvaatsete kommentaaridega lehesabas üle külvavad (ja seejuures ei oma nad ilmselt, vähemalt valdavas enamuses, mitte mingit vaimsele haigusele viitavat diagnoosi – harilikud normaalsed inimesed, ühesõnaga :)

  22. teadus.ee: Vaba tahe – Jumal temaga Tiit Kändler

    a alguses oli Martin Vällik, kes ütles Postimehes Eesti hümni kohta nõnda: „Riiklikult sanktsioneeritud palve /…/ on ebateaduslik.“

    Ja Toomas Paul ütles Sirbis sellepeale nõnda: „“Ei ole konkreetse indiviidi valida, kas ta on usklik või uskmatu.“

    Ja Rein Raud ütles Eesti Päevalehes selle kõige peale nõnda: „Tegelikkus kui süsteem ei allu kellegi plaanile või tahtele, vaid toimib ja kujuneb nende seaduste põhjal omasoodu.“

    Alguses, teadagi, oli, on ja jääb sõna, kuni inimene või mõni muu olend seda kasutada mõistab või viitsib. Ja kinnitagu vaidlejad mida tahes, varjaku nad oma mõtteid kuitahes suure lugemuse raudse eesriide taha, tegelikult ju käib vaidlus ikka selle üle, et kas Jumal on või Jumalat ei ole mitte. (Ei midagi uut siin taeva all (olgu seal Jumal või mitte) – Jumala olemasolu kütab enam kirgi isegi sellest, kas elektriturg peaks olema avatud või suletud või kas muuseum peaks olema linnast väljas või peaks linn olema muuseumi sees.) Ja see annab lootust. Kuni rahvale pole ükskõik hingeline küsimus – on Jumal või ei ole Jumalat, pole veel kadund kõik ja saab loota, et vähemalt keskmised koju tulevad.

    End skeptikuks nimetav Vällik arvab, et Jumalat pole, ja kui juba ei ole, siis ei sobi tema nime isegi mitte hümni laulmisel suhu võtta. Tehkem siin väike tagasiast. Mis imeloom on skeptik? Kas see, kes kahtleb aias, kui näeb aiaauku? Või kahtleb augus, kui näeb aeda?

    Ei ole siin sobilik hakata ajama filosoofilise skeptitsismi jälgi. See meid jälile ei vii. Skeptikute liikumine USA kontekstis, mis jõudis üsna peatselt ka Euroopasse, tegeleb nn paranähtuste lahtiselgitamisega, posimise paljastamisega ning teaduse vastaste rünnakute tõrjumisega seal, kus need rünnakud toimuvad. Kordan – seal, kus need toimuvad. Nii ka skeptikud näiteks Soomes. Häda on selles, et skeptitsism Eesti moodi on enesele võtnud ka ateismi rolli. Ateist olla on lihtne, usklik olla raske – kogu aeg kahtled, et kas Jumal on või teda ei ole. Ateisti jaoks pole maailmas mingeid kahtlusi. Kuid kuna ateism nõukogude aja ajaloo kontekstis hästi ei kõla („teaduslik ateism!“), siis saab selle toppida skeptitsismi alla.

    Mu meelest aga peaks õige skeptik olema kahtleja, nii nagu õige usklikki.

    Kas inimene, kes hüüab „Tule jumal appi!“ usub Jumalat? Kes usub, Jumala nime niisama suhu ei võta. Tähendab ei usu. Kes ei usu, see Jumala nime taha ei poe. Tähendab usub.

  23. salvey ütles:

    Loo moraal oleks ehk selline, et ole sa paljulapseline lihtne tööinimesest hetero (vbl isegi kaitseliitlane) või homost moeguru, ikka leidub hulk isikuid, kes su eba-adekvaatsete kommentaaridega lehesabas üle külvavad (ja seejuures ei oma nad ilmselt, vähemalt valdavas enamuses, mitte mingit vaimsele haigusele viitavat diagnoosi – harilikud normaalsed inimesed, ühesõnaga :)

    National Public Radio räägib jälkuse-efektist.

    At its best, the Web is a place for unlimited exchange of ideas. But Web-savvy news junkies have known for a long time that reader feedback can often turn nasty. Now a study in the Journal of Computer-Mediated Communication suggests that rude comments on articles can even change the way we interpret the news.

    “It’s a little bit like the Wild West. The trolls are winning,” says Dominique Brossard, co-author of the study on the so-called nasty effect. Those trolls she’s referring to are commenters who make contributions designed to divert online conversations.

    Researchers at the University of Wisconsin, Madison, and Virginia’s George Mason University worked with a science writer to construct a balanced news story on the pros and cons of nanotechnology. More than 1,000 subjects reviewed the blog post from a Canadian newspaper that discussed the water contamination risks of nanosilver particles and the antibacterial benefits.

    Half saw the story with polite comments, and the other half saw rude comments like, “If you don’t see the benefits of using nanotechnology in these products, you’re an idiot.”

    “Basically what we saw,” Brossard says, “is people that were exposed to the polite comments didn’t change their views really about the issue covering the story, versus the people that did see the rude comments became polarized — they became more against the technology that was covered in the story.”

  24. @salvey:
    T.K. ütleb lõpetuseks:

    Nõnda siis. Kes usub vabasse tahtesse, see uskugu. Kes Jumalasse, see uskugu. Neid kahte asja ühte heita pole mu meelest kohane. Vähemasti mitte inimkeeles.

    sellega ma olen küll nõus.

    Huvitav, kas T.P. siis välistab ka nö saatana olemasolu, kristluse järgi peaks ju vististi käima inimhinge peale võitlus hea ja kurja vahel, aga mis sa seal siis võitled, kui vaba tahet polegi :)
    Või kuidas selle asjaga üldse on? Kas ühe (jumala) olemasolu on ka teise (saatana) olemasolu tingimuseks?
    Mulle endale sobiks paremini selline kaks ühes variant :)
    Ma ei usu väga asjade, inimeste, hümnide jaotamisse heaks ja halvaks. Väljaarvatud muidugi sellised juhtumid, kus seda hõlpus/kergem teha on: näiteks kellegi elu ja tervise tahtlik kahjustamine.

  25. Eesti Energia ja teiste riigile kuuluvate asutuste ja ettevõtete rahanälg paistab ikka ülisuur olevat, kuid nüüd on see teada ka vanajumalal isiklikult; meil läks lahti apppiiii! Suur paanika: Vaeste paavst http://www.epl.ee/archive/article.php?id=65863430

    „Aga miks nad ometi minu uut, lumivalget paavsti kardavad?” imestasin mina. „Franciscus pole kellelegi paha teinud.”

    „Jah, aga ta on ju vaeste paavst! Minu juurde tulid varjupaika otsima rikkad. Siin on tööandjate keskliit terves koosseisus, riigiettevõtete juhid… Sandor Liive kükitab altari taha, ei julge õieti hingatagi, ja see EAS-i uus juht Taavi Laur nutab kogu aeg, ütleb, et alles sai sooja koha peale, kui juba tahetakse paljaks teha. Nad kardavad nimelt, et paavst võib anda välja bulla, millega keelustab ülemäärase luksuse.

  26. Päevaleht: Rein Maran: püüame ikka pühaduse

    Mind on püüdnud kasvatada katoliiklased ja protestandid, islamiusulistest rääkimata. See ei ole eriti tulemusi andnud, aga ma olen väga huviga kuulanud. Ma ei talu hästi massilisi protseduure, olen küll näinud seda kõike – vaimustust ja ühtsusetunnet –, aga kuigi need võivad ühelt poolt viia meeletusse kõrgusse, siis teiselt poolt ka meeletu vägivallani. Minu arust on pühaduse kui niisugusega suhtlemine alati väga individuaalne.

    Mis sorti rahvast te filmi tehes hiies käimas nägite?

    Ma saan aru, et see on seotud nagu Maavalla Koja rahvaga, maausulistega. Ma respekteerin seda liikumist, suhtun sellesse austusega, sest seal on püüe hoida tänapäeva maailmas teatud tunnetust alles. On huvitav, kuidas mõningad toimingud annavad meile teatava puhastuse või väärikuse. Minu arvates, kui kirikus vastsündinu ristimisel vett piserdatakse või keegi kusagil India jõe ääres teadusse pühendatakse või meil seal kusagil hiies allika juures käiakse, siis see on üks ja seesama protsess, inimese püüdlemine millegi poole, mida me nimetame pühaduseks ja milleta me hakkama ei saa. Kui inimesel seda pühadust üldse ei ole, kui ta ei ole selleks võimeline, siis ma kardan, et ta on juba vaimne invaliid.

    Mis tunnetus see on, mida hoida tasuks?

    Aeg nõuab, et me mõistaksime ümbritsevat elu veidi suuremas elukeerukuses, kui ta meile paistab. Me oleme ikkagi üks osakene sellest elust ja kogu see pada, mille on välja mõelnud turumajanduse kuulutajad – et ka looduslik elu ei ole muud kui olelusvõitlus –, on vaid väga osaline tõde. Või täpsemalt öeldes suur vale. Tegelikult koosneb elu kui säärane üksikute liikide ja olendite kooseksisteerimisest, ükski ei saaks hakkama ilma teiste taimede, loomade, bakteriteta. Me ise kanname oma sõrmedel ja kurgus kõikvõimalikke olevusi, kellest meil aimugi ei ole. Ja me sidemed ümbritseva loodusega on hoopis keerukamad, kui me oma meeltega tajume

  27. @dig:

    Miks nii tõsine? Irw, irw, irw. See oli selle nädala parim lugu, mis kajastab üsna üheselt meie (Eesti) tegelikkust.

    Eesti Energias läheb kohe lahti nõiajaht info lekitajale, Eesti Õhk loperdab vaikselt pankroti poole, väidetavalt täiskasvanud mehepojad mängivad lasteaia tasemel mõõgamänge jne. Elu on meil siin lõbus.
    ……………………
    Iraagi sõja 10 aastapäevaga seoses (“Valedele rajatud Iraagi sõjas hukkus ligi 200 000 inimest” http://www.ohtuleht.ee/514148) sattusin Õhtulehes kummalise kommentaatori Vaatleja otsa, kes tõemeeli väitis, et me võlgneme oma vabaduse USA tegutsemisele: midagi ei ole tõest kaugemal, kui see luul!

    Vaatleja, 18:40, 20. märts 2013
    ……
    Ma ei tea küll,et USA terroriste aitaks ja rahastaks , aga kui see ka nii oleks , ju see siis millekski hea on.
    Vaata, ilma USA-ta poleks Eesti taasiseseivumine olnud võimalik. Elik kõik, kes on USA vastu on Eesti vastu. Ehk tibla. Rahvusest olenemata. Nii lihtne see ongi.

    Konverents Eesti iseseisvuse taastamisest, 21. august 2008 http://www.nlib.ee/html/yritus/20a/11annelir.doc
    20. augusti 1991 sündmused vaadatuna Moskvast, Venemaa Valgest Majast. Anneli Rõigas,ajakirjanik

    Muide, viite Baltimaadele tegi neil kohtumistel alati ka CSCE USA delegatsiooni juht Max Kampelman. Tema aga piirdus vaid märkusega, et USA ei tunnusta Balti riikide inkorporeerimist N. Liitu. Isegi kui Kampelmanil või mõnel teisel USA diplomaadil või poliitikul oli soov baltlaste eest ka jõulisemalt välja astuda, olid erinevalt president Ronald Reaganist 1989. aasta jaanuaris presidendiks saanud George Bush seenior ja tema välisminister James Baker Balti rahvaste iseseisvustaotluste suhtes ilmselgelt tõrjuvad, pidades Baltimaid Gorbatshovi ja perestroika õõnestajateks.

  28. Postimees:

    Samasoolised lapsevanemad ei erine vastassoolistest vanematest

    Suurbritannias läbi viidud suur uuring aga tõestas, et geipaaride lapsed elavad õnnelikku elu. Uuringus jälgiti 130 perekonda: 49 perekonnas olid heteroseksuaalsed vanemad, 41 geidest vanemad ja 40 lesbidest vanemad, vahendab YourTango.

    Uuringu kaasautor professor Susan Golombok selgitas, et üleüldiselt näitasid tulemused, et samasooliste vanemate lastel ja vastassooliste vanemate lastel ei leidu suuri erinevusi. Naise sõnul on uuringu järgi alusetud ka hirmud, et samasooliste vanemate lapsed ei ela täisväärtuslikku elu.

  29. Mihhail Lotman kirjutab Postimehes, kuidas vana lapsepõlvetuttav (nimi muudetud) teda poliitikuks sõimas.

    «Aga kuidas tegelikult läheb?» Selgus, et kiita pole. Pere lagunenud, firma pankrotis, nüüd ajab läbi juhutöödega, mille eest saab vähe raha, ja veel need neetud alimendid. Plaanib Eestist minema tõmmata, kas Soome või Iirimaale. Eesti riik ei istu talle üldse, kuid eriti kirus Euroopa Liitu ja valitsust, kes rahvalt küsimata meid sellesse mülkasse tiris. Sealt läks jutt sujuvalt multikultile, mille kohta ta ka pehmeid sõnu ei leidnud, ja sealt millegipärast hüppas jutt Vietnami põgenikele. «Trügivad siia igasugused, istugu parem kodus.» «Theo,» ütlesin mina, «sa oled geenius, kui sind poleks olemas, tuleks sind välja mõelda.

  30. The Independent räägib mehest, kes müüs Iraagile, Gruusiale ja Nigerile (mitte segamini ajada lõunanaabri Nigeeriaga) pommituvastusriistasid, mis Daily Mail’i väitel nägid välja niimoodi:

    Uudseks elemendiks on, et nähtavasti ei mõelnud suli oma tempu täiesti omast peast välja vaid adapteeris varasema tembu — nõiavitste müümise golfipalli leidmise riistadena.

    A British businessman sold fake bomb detectors to Iraq, a country at war, for up to $40,000 each, the Old Bailey heard. Other governments around the world were also supplied with the devices which was based on nothing more than a novelty “golfball finder” for huge sums.

    James McCormick marketed his products, which could be bought for around $20 in the US, with the claim that it was able to locate a variety of items including fluids, ivory and hidden people as well as all kinds of explosives. They were able to operate, he had maintained, through walls, underwater and underground.

  31. Inimesed on päris ära pööranud, ei tea kas mõistus on maailma tolmu jalgadelt pühkinud ja parematele jahimaadele siirdunud! Irw, irw, irw.

    Algul taplesid koerad, seejärel nende perenaised http://www.ohtuleht.ee/514832

    Vanema olija üks koertest näitas uustulnuka suhtes üles vaenulikkust, kargas talle kallale ning pures ta kõrva lõhki.
    Seejärel puhkes tüli juba naiste vahel: 38-aastane järgis oma lemmiklooma eeskuju ning kargas 22-aastasele kallale, haarates tal rinnust.
    22-aastane naine tegi avalduse politseile, kes menetleb nüüd vahejuhtumit kui leebe vägivalla akti.

  32. Postimehes tutvustab piiblihuviline Jevgeni Krištafovitš piibelliku peremoraali alustalasid.

    Järgnevad näited esitas üks Ameerika kristliku raadiojaama kuulaja, kes – nagu minagi – teeb vaid esimesi samme kristlaste pühakirja tundmaõppimises. Mina proovisin toodud näiteid Eesti kontekstis käsitleda, kuid loodan tarkade vana testamendi fännide kogemusele nende sätete kaasaegse eluga sidumisel.

    1. «Kui keegi müüb oma tütre teenijaks, siis see ei tohi sulaste taoliselt ära minna.» (2MS 21:7)

    Kas sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks teab, mis on Eestis hetkel tütarlaste keskmine turuhind, kui neid isa poolt pärisorjusse müüa? Ja kas poleks spekulatsioonide tõrjumiseks parem, kui taolisi tehinguid saaks sõlmida näiteks Riigiportaalis ID-kaardiga või ainult notari juures? Täiendaks äkki võlaõigusseadust uue lepingu eriliigiga?

  33. Scientific American räägib kütuse põletamisel alles jäävatest radioaktiivsest aherainest, mis kenasti õhus ringi hõljub, kui teda just mägedena ei ladustata. Nagu arvatagi võib, käib jutt kivisöest.

    Fly ash uranium sometimes leaches into the soil and water surrounding a coal plant, affecting cropland and, in turn, food. People living within a “stack shadow”—the area within a half- to one-mile (0.8- to 1.6-kilometer) radius of a coal plant’s smokestacks—might then ingest small amounts of radiation. Fly ash is also disposed of in landfills and abandoned mines and quarries, posing a potential risk to people living around those areas.

    In a 1978 paper for Science, J. P. McBride at Oak Ridge National Laboratory (ORNL) and his colleagues looked at the uranium and thorium content of fly ash from coal-fired power plants in Tennessee and Alabama. To answer the question of just how harmful leaching could be, the scientists estimated radiation exposure around the coal plants and compared it with exposure levels around boiling-water reactor and pressurized-water nuclear power plants.

    The result: estimated radiation doses ingested by people living near the coal plants were equal to or higher than doses for people living around the nuclear facilities. At one extreme, the scientists estimated fly ash radiation in individuals’ bones at around 18 millirems (thousandths of a rem, a unit for measuring doses of ionizing radiation) a year. Doses for the two nuclear plants, by contrast, ranged from between three and six millirems for the same period. And when all food was grown in the area, radiation doses were 50 to 200 percent higher around the coal plants.

  34. BoingBoing räägib, kuidas Berliini uskmatud kingsepad katseliselt kindlaks tegid, et ateistlikud jalanõud ei lenda nii kaugele kui need, mis Hermesesse usuvad.

    Atheist Shoes (“a cadre of shoemakers and artists in Berlin who hand-make ridiculously comfortable, Bauhaus-inspired shoes for people who don’t believe in god(s)”) noticed that a disproportionate number of their shipments to the USA were delayed or lost. A customer suggested this may be because USPS workers were taking offense at the ATHEIST packing tape they used to seal the boxes. So the company tried an A/B split, and found that boxes emblazoned with ATHEIST tape were 10 times more likely to go missing in the USPS and took an average of three days longer than their generic equivalents. They’ve stopped using the ATHEIST packing tape.

    Pikemalt kirjutab Atheist Berlin’i originaal-veebileht.

  35. Postimees räägib juhtumist, kus vabrikust pärit praaklaps tuli tagasi võtta.

    2011. aasta detsembris tõid Kerli ja Jaanus haiglast koju oma lapsendatud poja Kevini. Õnn jäi aga üürikeseks, sest kõigest mõni kuu hiljem diagnoositi lapsel raske puue, vahendas ERR Uudised «Pealtnägijat».

    Arstid, kes tuvastasid lapsel lihtsustatult öeldes peaaju osalise puudumise, andsid väga selgelt mõista, et laps tuleb viia hooldekodusse, sest ta vajab ööpäevaringset valvet ja hoolitsust just meedikute käe all.

    Kasutus kasvatuskõlbmatu beebi läheb varsti ümbertöötlemisele.

    2012. aasta 26. märtsil saabus Tartu arstidelt uuringute vastus. Ultraheli ja magnettomograafia uuringud tõid päevavalgele, et Kevinil on kaasasündinud raskekujuline aju arenguanomaalia ehk sügav puue, mille puhul ennustatakse imiku elueaks maksimaalselt üht aastat.

    Kohus leidis, et süüdi on haigla, kes klientidele kauba rikkeid adekvaatselt ei avaldanud:

    Kerli ja Jaanus alustasid kohtuteed mullu kevadel. Üllataval kombel sujus valulik protsess aga osapoolte teineteisemõistmises. Juba tänavu 9. jaanuaril tunnistas Tartu maakohus Kerli ja Jaanuse lapsendamise õigustühiseks. Põhjenduseks see, et haigla eksitas neid lapse tervisliku seisundi osas. Neile anti lapsendamiseks beebi, kes dokumentide järgi oli terve, kuid kellel kõigest neli kuud hiljem tuvastati sügav puue.

    Nüüd, kui süüdlane on leitud, on sobiv aeg süüdlane otsimata jätta, sest pärast kohtuprotsessi ju paberitega ei vehita.

    «Kõige tähtsam oligi see, et lapsendamine kuulutati kehtetuks. Arvangi, et me ei peaks praegu keskenduma sellele, et otsida süüdlasi. Pigem arvan, et selles loos ongi raske süüdlast leida. Seal oli mitmete väga õnnetute asjade kokkulangemine pigem,» tõdeb lastekaitsespetsialist.

  36. Spiegel räägib Portugali kogemusest psühhoaktiivsete substantside majandamise vallas.

    Twelve years ago, Portugal eliminated criminal penalties for drug users. Since then, those caught with small amounts of marijuana, cocaine or heroin go unindicted and possession is a misdemeanor on par with illegal parking. Experts are pleased with the results.

  37. Juhtusin vajutama Google`i reklaamile

    At vanus 27, Claude Vorilhon (nüüd tuntud kui “Rael”) elas tema kirg, nagu rassist auto juht ja ajakirjanik.See oli muuta 13. detsember 1973, kui ta oli teel tööle, ta oli UFO kohtumine, mis muutsid tema elu igaveseks. Alates sellest päevast edasi, ta on käinud maailma jutustades tema hämmastav kogemus meedia intervjuusid ja konverentsidel.
    Kuula Rael nagu ta kirjeldab üksikasjalikult, mida ta elas sel päeval.

    (küllap see tuleks tühja teemasse panna, aga seal opereerimine on võrdlemisi vaevaliseks läinud)

  38. Postimehes: Karl Martin Sinijärv: Erki Noolel oli õigus

    Et mis mõttes? Aga ses mõttes, et see on jumala õige jutt, et praktiseerivate homode seltskonda tuleks vältida. Viisakas inimene väldib ka praktiseerivate heterote seltskonda. Alati võib ju natuke oodata, kuni praktiseerimine läbi saab.

    Arusaamine ja armastus on omavahel seotud, ja kas mitte armastamise olulikkust ei püüdnud inimestele tuua käesoleva nädala üleilmne kaanepoiss ja staažikas superstaar Jeesus? Jeesuse enda kohta meil täpsemad andmed puuduvad, kuigi on avaldatud arvamust, et tema vanuses mees pidanuks tol ajal ja tol maal kindlasti abielus olema ja küllap juba ka arvuka pesakonna pereisa. Millised eelistused on taevataadil, kes inimese ju oma näo järele lõi, pole samuti teada – nagu pole teada seegi, kas tema taevastes kõrgustes enamuse või vähemuse moodustab. Et teda üksnes üks on, jätab lahtiseks mõlemad võimalused. Küll aga on meile tuhandeid aastaid kinnitet, et Jeesus suri meie pattude pärast. Kui nii, siis peaks loogiliselt järelduma, et üles tõusis tema meie vooruste pärast. Mis on märksa kõvem sõna. Surra mõistame me kõik, ülestõusmist ja elu tuleb veel harjutada. Igatahes paluksin ma õppinud teoloogidelt pärispatu kõrvale ka pärisvooruse tunnistamist ja tunnustamist. Seni püüame läbi ajada targalt, õiglaselt, kindlameelselt ja mõõdukalt. Usu, lootuse ja armastuseta ei mängi niikuinii välja.

  39. Homo-uuringud: kes tuleb millisest kapist?

    Homonduse teema on viimasel ajal kenasti pöördesse aetud. Küll madistab Erkki Nool homonaistega, mingi vaimulik vahutab Aadamast, Eevast ja piiblist ning homoaktivistid teritavad oma salajastes homo-loungides odasid, et uskumatutele hävitav hoop anda.

    Vello42‘te muidugi selline emotsionaalne populistlik pask ei koti. Meie läheneme asjadele ratsionaalselt ning teaduslikult. Koostöös NATO ja Maailma Esimese Gei-Traktorist Hardon Anusovi Nimelise Homo- ning Tavotiuuringute Instituudiga oleme läbi homovaatlusi nende looduslikus habitaadis, rõngastame neid, skaneerime, modelleerime ning simuleerima, betoneerime, lahkame ning vahel ka ajame törts juttu.

    Uurimistöö esimeseks osaks oli leida, kuidas ja kust homod üldse meie dimensiooni saabuvad. Kas tegemist on millegi kehva intiimhügieeni, tasuta transpordi ja bussiradada või on see hoopiski seotud mustade aukudega, transseksuaal-dimensioonide põkkumiste ja stringiteooriaga?

  40. Homovastane propaganda ajab südame pahaks! Kas tõesti karjuvad kõige kõvemini heterotest “kapihomod”? Siiani ei ole kiriklased seksuaalselt mittetäisväärtuslike “kapihomode” tegevust hukka mõistnud. Milles küsimus? Kas tegelevad sellega ise? Tavaline kristlik silmakirjalikkus. Naine ei ole ju kiriklaste jaoks isegi inimene ….

    Sorri, aga SELLEGA ma voodis nõus ei ole! http://naistekas.delfi.ee/arch.....d=65878800

    • noh
    26.03.2013 18:04
    naiselt anaali nuiav mees on kapihomo ja minu voodist ja elust oleks selline kohe out
    • naene
    26.03.2013 18:11
    Olen kuulnud, et paljud mehed tahavad kasutada naisi kui mehi. Nendele rahulduse pakkumine on naistele kui kohustus ja paljud naised vaikivad ja taluvad seda kõike, kartuses mehest ilma jääda- isegi hirmust, et mees teda teise mehe vastu vahetab. Uus trend , kui varem naised teeskesid orgasmi, siis nüüd valetavad, et neile anaalne seks meeldib. Naised tulge mõistusele ja ärge lömitage meeste ees.
    yep
    26.03.2013 20:47
    Eestlaste seksuaalharidus on lihtsalt olematu.
    Näiteks seksuoloogid peavad järjest enam ja enam kokku puutuma sellise trendiga, et nende poole pöörduvad noored mehed, kes küsivad, et kas nende naine ei armaste neid, sest nende naised keelduvad anaalseksist.
    Siis seksuoloog peab neile selgitama, et see ongi ebanormaalne ja ükski normaalne naine ei taha seda. Et see mis on pornofilmides ongi enamasti perverssus. Aga paljud lollid just arvavad, et nii elu käibki.
    Isegi paljud anaalifännid ei tea selliseid elementaarseid asjugi, et pornonäitlejad teevad alati klistiiri enne ja lõhastavad seda jne. Ja anaalseksiga kaasnevad igast terviseohud. Ega see pärak on tegelikult õrn ja keeruline süsteem ja kasutada seda mitte selleks ette nähtud tegevuseks …
    Enne kui inimesed hakkavad selliseid asju proovima, siis võiks pöörduda spetsialistide poole kes teavad mis selle kõigega kaasneb jne.
    Näiteks kiirabi puutub sellistega üha tõusvas tempos kokku.
    irw
    27.03.2013 11:07
    irwkirjutas:
    need mehed kes siin anaali kiidavad ja õigustavad- saage omavahel kokku ja andke minna!
    5 vastust
    “Mees teeb naisega seksi ja just nii nagu erutav tundub, normaalseid naisi on küllaga.”
    Nalja teed või? Et naised ongi lihtsalt sexnukud ja peaks end igatpidi rüvetada laskma ja kõigega nõus olema mida mees nõuab? Minu arvates on päris ilge kuidas naised lasevad end suvalistel jorssidel solgutada, natuke eneseväärikust võiks olla. Seaduslikuks naiseks vaevalt keegi sellist naist enam kunagi tahab, nii et hoidke end, naised, keegi ei pea teiste survel tegema midagi, mida ei taha ja vägivaldsed mehed tuleb paika panna.
    mimm
    27.03.2013 13:36
    Voodis ei ole kohta häbil, nagu siin öeldi.
    Jumalast õige.
    Häbi tuleb alles hiljem. Mul ema kurdab, et tagumine ots enam ei pea – ja kogu pere arvab teadvat, miks. Nüüd on tal häbi mitu korda päevas ja…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga