Kavandame katset, teemaks pildamine

vardad Miljoni euro teemas küsib lugeja Kriimsilm:

Tervisi!
Kas ma olen õigesti aru saanud, et kui ma suudan 10st katsest vähemalt 9-l korral, kahe 90 kraadi alla painutatud metalltraadiga, mis asuvad näiteks pastaka kestade sees, seotud silmadega ja kergelt allapoole suunatud (et välistada tahtmatult või tahtlikult liikumist) tuvastada maapinnale asetatud umbes 1 meetri pikkuse metalltoru, plekiriba, kaabli või tühja plastiktoru asukoha, kvalifitseerun ma katse läbinuks?
Kusjuures, esemed võivad olla paigutatud maapinnale alles pärast silmade kinnisidumist. Seda põhjusel, et vältida ideomotoorset efekti.
Kui ma läbin katse edukalt ja käin ära Belgias, kuid seal mingil põhjusel põrun, kas mul on siis võimalus tulla uuesti 8000 euro pakkumisele?
Isiklikult usun, et tegu pole ulme valdkonnast, vaid seda pole lihtsalt piisavalt uuritud. Kindlasti on sellel mingi teaduslik seletus mida pole veel avastatud.

Dig teostas arvutusi:

Reeglid ütlevad, et eelkatsel peab künnise juhusliku ületamise võimalus olema 1/1000 ringis. Kui meil on ühebitised jah-ei küsimused, siis künnis “kümnest katsest vähemalt üheksa” evib juhusliku ületamise võimalust 11/1024, mis on oma kümme korda lubavam kui ette nähtud.

Kriimsilm tuletas endast meelde:

Nädal möödas ja korraldajatelt ei ridagi …..

Dig arvutas veel:

Kriimsilm, neljateistkümnest katsest vähemalt kolmeteistkümne õigesti arvamine annaks vajaliku <1/1000 juhuarvamise edukuse tõenäosuse. (Juhuarvamise edukuse tõenäosuse <1/1 000 000 annaks näiteks 25 katsest vähemalt 24 õigesti arvamine.) Seda eeldusel, et igas katses on tuvastatava eseme olemasolu ja mitteolemasolu tõenäosused võrdsed. Kas see tundub Sulle vastuvõetav?

Kriimsilm täpsustab:

Oo jaa. Tegelikult sain ka Sinu eelmisest postist vastuse kätte. Tänud veelkord. Kuid ma sooviksin teada, kas selline katse läbiviimise käik oleks vastuvõetav? Samuti ka minu tagasihoidlikule teisele küsimusele ootaks vastust.

Tundub mulle, et testitav võime kvalifitseerub – tuvastada kinnisilmi painutatud traatide abil maapinnale asetatud umbes 1 meetri pikkuse metalltoru, plekiriba, kaabli või tühja plastiktoru asukoht esemeid puudutamata ehk siis katsealusele teadaoleva traatide liikumise või asendi konfiguratsiooni kaudu. Pakun välja, et ühest esemest peaks piisama ja katse eesmärk oleks tuvastada, kas kirjeldet meetodil tuvastab katsealune eseme kohalolu testpiirkonnas (või kaks eset, kusjuures katseseeria käigus on üks kahest alati testpiirkonnas), st vastuseks on lihtne jah-ei või siis ese1-ese2 rida.

Eraldi küsimus on pimendamine, sh topeltpimendamine. Kas just silmade kinnisidumine see kõige parem meetod on, olgu veel arutluse teemaks. Pakun välja võimaluse, et katsealusel isikul on silmad siiski avatud, aga ese on varjatud kas siis karpi, mulla või vaiba alla või mingil muu moel.

Selleks, et saavutada vajalik statistiline näitaja 1/1000, tuleks vastavalt Digi arvutusele teostada 14 üksikkatset, millest 13 peaks olema tabamused. Saab ka muid arve välja arvutada, nt 20 katset, neist xx tabamused.

Kui Belgia pakkumine otsa saab (30. septembril 2013), siis taaselustub MTÜ Eesti Skeptik 8000€ pakkumine.

147 Replies to “Kavandame katset, teemaks pildamine”

  1. Tere jälle!
    Kui sellel nädalavahetusel just lausa pussnuge ei saja, siis püüan kodused pimekatsed ära teha.
    Ühel õhtul plaanisin koduhoovis teha, kuid ei leidnud selleks kohta, kus mul poleks midagi “näidanud”.
    Sel nädalavahjetusel püüan leida “rahulikuma” koha.

    P.S. Minu jaoks on too ideomotoorne efekt iseenesest juba ulme, sest kuidas seda mõõta, katsuda või kaaluda saab? :)

  2. @Kriimsilm:
    Vast mingeid loodusõnnetusi tõesti nädalavahetusel ei tule.
    Eelarvamustevabad katsed on väga vajalikud. Paljud on oma dogmades kinni. Mitte et minul mingeid dogmasid oleks… :)
    Kas tegelikult pole?
    Iseendaga tehtavad katsed jäävad siiski subjektiivseteks.
    Ma arvan, et Sinu katset saab väga objektiivselt korraldada. Kuid kõigepealt veendu koduste pimekatsete objektiivsuses.

  3. Kriimsilm vaikib. Selles pole mitte midagi halba. Järelikult kontrollib põhjalikult kõike.
    Katse peaks olema täiesti anonüümne (soovikorral). Selge see, et katse korraldamise ajal on ebamugav mingit maski pidevalt kanda, ja isikuandmed ei puutu ülsegegi asjasse. Võiks usaldada suusõnalist kokkulepet, et katsetaja näopilt ei leki kuskile. Kuid igaks juhuks võiks sõlmida kirjaliku kokkuleppe selle kohta.

  4. Nii kurb – Kriimsilm ei tule näole. Võiks ju ikkagi koduste katsetuste tulemustest midagi pajatada. Erinevate isikute poolt tehtavad eksperimendid on väärtuslikud. Aga vaikimine on ka vastus, vist. Ei leidnud pildamise efektiivsust?

  5. Tere!

    Täna mitte päris juhuslikult sellele saidile sattudes tundus esmapilgul uskumatu, et pildamises kahtlejad on küllaltki resoluutselt pessimistlikult meelestatud mulle kunagi üsna loomulikus ja igapäevases tegevuses. Annan siiski enesele aru, kus ma hetkel olen ja mida kirjutan. :)
    Ehk ajas Kriimsilm kopa eest ja puhkab kusagil kaugel? Igatahes toetan teda kõhklemata. Miks?

    Läinud sajandi 70ndate lõpust 80ndate lõpuni töötasin kahes samalaadses asutuses erinevates Eesti linnades asfalteerijana, elukohavahetuse võtsin vastu vabatahtlikult, sunniks pere loomine. Esimeses töökohas jäid algul kõik kaevud (st. kanalisatsiooni-, sadevete-, drenaazhi-, side- jms. kaevud) meist pärast asfaldi laotamist viimase alla. Meid ei huvitanud, mis sai edasi, kes need hiljem välja raius. Mingil ajal hakati nõudma, et kõik kaevukaaned, mis meie legendaarsele teele jäävad, peavad jääma vähemalt nähtavale, mis oli muidugi ka üsna loomulik. Seega saime tööd juurde, sest tekkis kohustus kaevud kas kohe pärast asfaldi mahalaotamist välja kaevata või siis hiljem üles leida ja näit. järgmisel päeval juba kivistunud pinnast välja raiuda. Viimane variant ei sobinud kohe mitte kuidagi, kuigi tol ajal kasutati asfaldisegu fillerina mitte alati kukersiidipuru, vaid ka põlevkivituhka. Meie tookordne brigadir oli ühtäkki kusagilt kõrvataha pannud, et mingi „traadivõimalus” olevat olemas. Nii hakkasimegi katsetama, tulemused viisid otsemaid suu kõrvuni. Kohe pärast asfaldi mahapanekut leidsime traadid (hiljem oli neid juba mitu paari meie tööfurgoonis olemas), leidsime kaevud, raudkangiga üks toks läbi ca 7 cm asfaldipinna, kaevukaas kõlises rõõmsalt vastu ja labidaga juba korra rullitud, kuid veel tuline asfalt mõne liigutusega kaanelt puhtaks. Jah, kaevukaaned jäid meist teepinnast madalamale, mis nendega edasi sai, oli juba ehitajate mure, tavaliselt tõsteti need siis kõrgemale; hiljem said ka ehitajad aru, et lihtsam on kaevud enne aluse ettevalmistamist vastava kõrguseni tõsta. Jah, loomulikult püüdsime olla arukad ning oma tööd lihtsamaks teha, jättes enam-vähem kaevukohad meelde, kuid me ei kaardistanud mitte kunagi neid kohti. Mitmeid kordi juhtus ka nii, et mõni kaev jäi suisa aluse tegemisel kahe silma vahele, eks need kästi mitu kuud hiljem üles leida.
    Traatide materjalide toimimises suurt vahet pole ma märganud, kuigi mõned on rääkinud, et vask olevat parem. Meil olid need üsna tavalisest jämedamast alumiiniumist, mida vedeles kõikjal. Ja ma ei mäleta, et meie seltskonnas oleks leidunud meest, kes poleks traatidega (nii me neid kutsusimegi, pildamisest ei teadnud me tookord midagi) kaevusid üles leidnud. Kõigil asi töötas.

  6. Olen ka hiljem, pärast asfalditöölt lahkumist, sama asja proovinud. Aastaid tagasi leidsin maalt oma ema sünnikohast üles vana kaevukoha ja endise keldri asukoha, mõlemad olid kinni aetud ammu enne minu sündi. Orientiirideks oli esimese puhul „elumaja ees” ja teise puhul „lauda otsas, siinpool.” Tähistasin tikkudega kohad ära ja hiljem kinnitasid nii vanaema kui ema, et leiud on täpsed. Neid juhuseid on olnud veel palju.

    Ka selles osas on Kriimsilmal õigus, et tänapäeval on raske leida nö. puhast paika, kus katset segav sügavamal asuv risu puudub. Ka viimati mainitud juhtumi puhul usun, et seal maal oli ja on ka praegu pinnas neitsilikult puhas, tänapäeval võib iga labidatäiega (noh, hea küll – kopatäiega) millegi otsa koperdada, mida tsiviliseeritusele lähemal, seda rohkem.

    Nii et jutt, et see asi ei toimi või on fake või scam või mingit sorti hiromantia, ei vasta minu kogemuste põhjal tõele. Vähemalt paljude kõikvõimalke kaevude ledmise põhjal võin seda väita.

  7. @blacktop:
    “Nii et jutt, et see asi ei toimi või on fake või scam või mingit sorti hiromantia, ei vasta minu kogemuste põhjal tõele. Vähemalt paljude kõikvõimalke kaevude ledmise põhjal võin seda väita.”

    Mina võin oma kogemuste põhjal vastupidist väita. Aga ma võin eksida. Samas, kellele on kasulik teisi veenda pildamise efektiivsuses? Vastus pole keeruline. Seepärast ei kiputagi tegelikult kontrollitud tingimustes seda katset tegema. Vist saadakse aru, et tulemuseks on läbikukkumine. Nüüd ma süüdistan pildajaid otseselt valetamises? Kuid miks nad siis ei ürita päris korralikku rahasummat saada?

    Kui Sina oled päris kindel meetodi toimimises, siis proovi seda tõestada. Mis Sind takistab?

  8. uurija ütles:

    @blacktop:

    Millele traadid reageerivad, kas nt metallist kaevukaanele, tühimikule maapinnas, vee olemasolule või teistsugusele pinnasele(täis aetud kelder) ?

    Ma ei oska seda öelda, mis neid erinevate tingimuste puhul täpselt mõjutab. Metallist kaevukaant ilma kaevu eneseta pole proovinud, kuid usun, et ka sellele on reaktsioon olemas. Vesi, selle voolamine või mittevoolamine, pole olnud tingimus. Nagu ka Kriimsilma kogemustest selgub, on „näha” ka kõikvõimalikud kaablitrassid, millel justkui pole veega pistmist. Erineva pinnase kohta oskaks kopamees kindlasti paremini vastata. Keldri, kui suurema ala puhul olid (kui õigesti mäletan) näitajad kivimüürid, kuidas muidu ma nurgad ära märgitud sain.

    Oletame, et olen nõus kontrollitud tingimustes näitama, mismoodi asi käib. Oletame edasi, et luban avastada kontrollijate poolt märgitud territooriumil (oletame samuti, et ma ei pea läbima kilomeetreid, mõistlikult ikka) x hulga kanalisatsioonikaevusid, mis asuvad minule eelnevalt teadmata asukohas ja on kaetud mingi materjaliga – asfalt, liiv, murukamar, mingi tehismaterjal (viimase puhul pole küll kogemusi, aga me hetkel pelgalt oletame, eks). Kuidas sel puhul kontrollijad garanteerivad, et mina traatidega ei avastaks trasse või esemeid, mis asuvad samal territooriumil maa sees ja ei peaks puutuma asjasse? Mismoodi garanteeritakse, et need ei osutuks segavaiks? Kas sel moel avastatud „boonused” (kui neid juhtub leiduma) loetakse minu eksimuseks või loeb ainult see, kas olen kõik vajalikud objektid üles leidnud? Ma pole ju selgeltnägija ja ei oska öelda, mis asi see maa sees konkreetselt on, millele traadid reageerivad. Kaevud on trassidega enamasti omavahel ühendatud ja trassid on „näha” niikuinii.

    Klõbistaja, kas saan õigesti aru, et su hirm on tingitud professionaalsetest pendli- ja vitsategelastest, kes küsivad 35 – kuni … € tunni eest ja samas sind ei häiri, kui keegi küsib turul tomatikilo eest 10 senti rohkem kui naabermüüja või pakub keegi pruugitud autot tonni võrra turuhinnast kallimalt? Minu palganumber sõltus mahapandud asfaldi ruutmeetritest ja ma pole vitsateenust kunagi müünud.

  9. @blacktop:
    “Klõbistaja, kas saan õigesti aru, et su hirm on tingitud professionaalsetest pendli- ja vitsategelastest, kes küsivad 35 – kuni … € tunni eest ja samas sind ei häiri, kui keegi küsib turul tomatikilo eest 10 senti rohkem kui naabermüüja või pakub keegi pruugitud autot tonni võrra turuhinnast kallimalt?”

    Mis hirmust Sa räägid? Minu huvi on ilma omakasuta.
    Nägin seda, et vasktraadid tõepoolest reageerivad elektromagnetväljadele, kuid ainult väga lühikeste vahemaade peal. Samas, kui traadid on minu katsetes tehtavatest oluliselt pikemad, siis ehk pikeneb ka mõjuraadius? Kaks sentimeetrit muutub meetriks?
    Turumajandusega olen kokkupuutunud, ise tegin sedasi raha. Möödaminnes, naabrid lunisid aiasaaduseid. See pole tähtis.

    Ilma mingi naljata – katsed on vajalikud. Äkki teed läbimurde? Palun, proovi!

  10. Tervisi ja minu sügavad vabandused!!!
    Kahjuks on elu nii kiireks läinud, et pole võimalik isegi homset päeva planeerida.
    Kuna olen siin jõudumööda püüdnud teha testiks võimalikult lollikindlat esitlust, pole see mul siiski õnnestunud.
    Olen avastanud mitmeid veidraid asjaolusi, mis mulle olnud seniks teadmata.
    Näiteks: kui vaiba alla pandud plekiriba leian üles 100% õige koha pealt, siis teisel korral ilma plekiribata, näitab mulle sama kohta. Kusjuures seotud silmadega.
    Olen siin mõelnud, et peaks proovima mererannas. Kui peita midagi liiva alla ja proovida siis leida, usun olevat efekti rohkem.
    Vabandust, kui mu jutt segaseks jäi (vaadake postitamise aega). Pole õhtuti enam jaksu mõtlemist vajavaid teemasi arutada.
    Püüan siiski jõudumööda leida mingi kindlama tõestuse ja kui see on käes, siis kindlasti annan siin teada.
    Kuid seniks palun kannatust!

  11. @Kriimsilm:
    “Vabandust, kui mu jutt segaseks jäi (vaadake postitamise aega). Pole õhtuti enam jaksu mõtlemist vajavaid teemasi arutada.”

    Mis sest ajast ikka vaadata- mõni on ööpäevläbi üsnagi adekvaatne. Teksti peab siiski seejuures mimekordselt enne postitust läbi lugema.
    Kannatame muudkui edasi. Aga anna ikka teada katsetuste tulemusi. Mingit irooniat mu soovis pole.

  12. Tere

    Ootan samuti huviga. Ka minul on paar tuttavat kellest üks igasugust umbluud eitab (teine on vägagi aldis sellistele teemadele), kinnitanud, et see traadivärk töötab ja toovad samalaadseid näiteid nagu Kriimsilm ja Blacktop ülalpool. Üks oli kunagi maamõtja ja teine töötab Eesti energias.
    Ma tean, et kontrollitud katsetes on pildajad feilinud, aga päris 100% ei saa ma nende inimeste väiteid ignoreerida, ehkki olen vägagi skeptiliselt meelestatud. Tugevaim argument minu jaoks on see, et vaatamata laiale praktiseeritavusele ei ole üksi pildaja rahalist auhinda ära toonud. Stiimulit peaks ju olema? Seega ma oleks tänulik sellele, kes julgeks katsele ilmuda ja koostöös skeptikutega mõlemale osapoolele sobiva protokolli ja metoodikaga katses osaleks.

  13. Kriimsilm, Kriimsilm – kuhu kadusid? Jälle möödunud üks pühapäev. Aus mäng on minu jaoks oluline. Katseid ei maksa saladuseloori all hoida. Kui neid tehakse. Kõik võiksid teha katseid. Sest see on huvitav. Mina olen ekspreminteerinud väga palju. Peamiselt meditsiinis, peamiselt iseendaga. Täitsa elus veel.
    Pildamine päris turvaline teema. Keegi vast selle tagajärjel haigeks ei jää.

  14. Tere jälle!
    Kahjuks tõesti pole omadega veel kuskile jõudnud. Juba mõnda aega tööpäevad kaheksast hommikul-poole kaheksa, kaheksani õhtul v.a laupäev, millal on kolmeni. Ja sellel ainukesel vabal päeval tõesti pole enam jaksu. Varsti on see põrgulik hooaeg läbi ja siis saame jälle pühenduda meeldivamatele asjadele. Kannatust kallid kaasteelised! :)

  15. blacktop ütles:

    Nii et jutt, et see asi ei toimi või on fake või scam või mingit sorti hiromantia, ei vasta minu kogemuste põhjal tõele. Vähemalt paljude kõikvõimalke kaevude ledmise põhjal võin seda väita.

    Väga tore. Tule katsele ja võida miljon ära.

  16. @dig:

    Mismoodi siis katse täpselt välja võiks näha, kui nii konkreetne pakkumine? Oleks tore, kui keegi pädev minu eelmistele küsimustele vastaks.

  17. Ega seda pildamise katset ilmselt tulegi?

    Tegelikult ma tahaks aru saada, mille peale need “traadid” siis ikkagi reageerivad. Vanasti otsiti niimoodi ju veesooni- nn. nõiavitsaga, mis ep olnud sugugi metallist. Ja siin väidetakse, nagu reageeriks too seadeldis ka plastikule ja metallile…

    Kui aga nõiavits otsib üles just selle asja, mida parasjagu leida tahetakse, olenemata selle materjalist, siis ei peaks mingid teised objektid üldse häirivalt mõjuma…

  18. @zf:
    “Ega seda pildamise katset ilmselt tulegi?”

    Ei tulegi, vist. Sellest on väga kahju. Või kas on? Ajaraiskamisest on kahju? Traadid tõepoolest reageerivad elektromagnetväljadele. Väga lühikese vahemaa peal. Aga pikema vahemaa puhul? Minusugune annab vastuseks, et kaugemat mõju pole. Kas pole?

  19. Ohhjah… Kui palju me oleme pildamise kohta (ka siinsamas) kuulnud, kuidas asi toimib vasaku käega ja iga nurga taga. Küll leiavad eksimatult kaableid, küll vett, küll kanalisatsiooniauke. Kui aga asjaks läheb, siis… Ega muidu too pikka aega (nii Randi kui eesti kui soome kui belgia jne. skeptikute) niisama maas lebav raha üles korjamata pole jäänud.

  20. Kolmele eelkommijale – kas teie olete mingid “niisamasatellidid,” kelle eesmärk on leida lolle ja tulle puid lisada, et LIHTSALT pulli saaks? Miks keegi, kordan, pädevatest, ei suvatse vastata mu küsimustele? Või on skeptikud hirmuga põõsasse pugenud? Ma tahan väga näha, kust te selle lubatud preemia välja võtate!

    Küsimus Klõbistajale – kui pikk on “väga lühikene vahemaa?”
    Ma saan aru, et tänapäeva urbaniseerunud ühiskonnas on juuube raske leida tavalist traadijuppi. Kuid teha kõneall olevaid katseid elumajas, veel hullem – kortermaja korteris, on sinu poolt puhas jama.

    Tarvo Kruus – “Kui aga asjaks läheb, siis…” Oot, mis asjaks läheb? Ma ootan juba pikemat aega justkui!?

    Konkreetne pakkumine kolmele viimasele kommenteerijale – saame kokku ja ma näitan, kuidas asjad käivad. Ja luban lahkelt näpunäiteid jagada ja teil endil proovida.

    Vabandage mu emotsionaalsust, aga isegi teie kolm ei suuda mulle NÄIDATA, et Päike ei tiirle ümber Maa. :)

  21. @blacktop:
    “Vabandage mu emotsionaalsust, aga isegi teie kolm ei suuda mulle NÄIDATA, et Päike ei tiirle ümber Maa. :)”

    Ahahh! Omapärane huumor Sul.
    Kui pikk on lühike vahemaa? Minu jaoks oli see mõned millimeerid, siiski märkasin vist midagi ka 2 cm kauguses.
    Pole vaja otsida mu jutus mingeid solvanguid. Mulle tundub, et skeptikud pole kuskile põõsasse pugenud. Katse toimumise taga on ikkagi väljakutsele vastajad, mitte hindajad.
    Ja mis tähtsust omab see, et minu isiklikud pildamiskatsed toimusid kortermajas? Tegelikult on see väikene maja ja minu ümber on üsnagi suur tühjus – alumisel korrusel ei ela mitte kedagi.
    Ahh, see pole tähtis.
    Kõigepealt tutvu katsetingimustega. Seejärel täpsusta neid.
    Edu!

  22. Nojah – vähem emotsioone ja rohkem katseid. Minu tehtud parakatsed on tõesti täiesti ebaõnnestunud. Kuid võibolla on viga minus – igasugune paravärk põrkub mult tagasi, sest ma ei usu vist seda. Aga mõnedel ju puudub selline eelarvamus.
    Kas mina paneksin oma raha mängu, et nt pildamise katse puhul sellega riskida?
    Skeptik.ee peaks “blactopi” küsimustele vastama. Et vähem ebaselgust oleks.

  23. Ma ka niisama satelliit… aga ütleks ikkagi et asjalikke vastuseid ei tule seepärast et kellelgi pole sulle ette visata valmis katset. See katse tuleb koostöös välja mõelda. Selge see, et reaalsete, olemasolevate kanalisatsioonikaevudega seda katset teha ei saa, sa ise juba tõid vähemalt ühe põhjuse välja. Ja ilmselt ei saa keegi asja alla niipalju raha panna, et me neid kaeve ise ehitama hakkame.
    Suht ainuvõimalik variant minuarust on leida mingi ese mida sa oled võimeline tuvastama ja mida saab katse käigus kas maa alla, kastide sisse, põranda sisse vms paigutada. Oskad sa välja pakkuda sellise objekti? Kas näiteks väike kanalisatsiooniluuk (mingi 30cm vist) paigutatuna pappkasti sisse sobiks?

  24. Rahu härrased!
    Hooaeg lõpeb umbes kuu-pooleteise pärast, siis on lihtsam leida aega sellega tegelemiseks. Hetkel elu neetult kiire. Blacktop, kas lööme kampa ja ühendame jõud?

  25. Kriimsilm ütles:

    Rahu härrased!
    Hooaeg lõpeb umbes kuu-pooleteise pärast, siis on lihtsam leida aega sellega tegelemiseks. Hetkel elu neetult kiire. Blacktop, kas lööme kampa ja ühendame jõud?

    Nõus, nendega on ju jube raske üksi võidelda, nad ei tunnista ühtki levinud asja maamuna peal. Küsi neilt “kus kuskuss on?” Nemad: “Mismismis on?” Aga pappi ma sinuga poolitada ei kavatse! :D OK, nali. Tuletan sulle meelde, Kriimsilm, et deadline on 30. september. Kiirustame siis! Edu! Kohe avaldan järjekordse vastuse, ehk lööb klaarimaks. Kuigi mul kuri kahtlus, et mõned katsega varem justkui silmapaistnud & seotud tegelased on siit haihtunud.

  26. 10 points, Santa!
    Klõbistaja võiks nüüd vihjetele pihta saada ja minna õue mingi suvalise kanalisatsioonikaevuga tutvuma. Katsetingimustega olen põgusalt tutvunud. Ruumis ei soovitaks ma midagi ette võtta, sest tavaliselt on ruumides liiga palju segavaid faktoreid, kõikvõimalikke kaableid jms. Tundub, et viimaste kommenteerijate ettekujutus traatidega käitumisest ei vasta minu praktikas järeleproovitule. Ehk hoiad sa, Klõbistaja, traate valesti käes, kui räägid millimeetritest? No ei tea… mina ei saa oma korteris igatahes nendega eriti ringi liikuda, sest iga sammuga hakkavad need erinevates suundades sõna otseses mõttes vemmeldama. Õue mine!

    Kas näiteks väike kanalisatsiooniluuk (mingi 30cm vist) paigutatuna pappkasti sisse sobiks?

    Kuhu see pappkast siis paigutatakse? Kaevatakse maa sisse teatud kindlaksmääratud territooriumile? No… standardsed kaevukaaned on ikka suurema diameetriga kui 30 cm. Kui selline ese oleks peidetud maa sisse lapiti (ütleme – esialgu, hiljem võib ka serviti proovida muidugi :), siis oleksin ehk suuteline selle leidma küll. Kui ilmneb, et leian ka midagi muud, mille pean vajalikuks märgistada, jääks katse läbiviijate ülesandeks see välja kaevata ja tuvastada, millega tegu. Nõus? :)

    Loomulikult peaks asi toimuma koostöös. Seepärast ootangi, et toimuks mingi mõttevahetus, kuidas katse konkreetselt välja võiks näha, enne, kui täpsed plaanid paigas on ja enne kui rahaülekande teen. Kuna aja pealepressimisetagi ei soovi ei mina ega arvatavasti ka katse läbiviijad-kontrollijad suuri kulutusi teha (pole ka mõtet), siis võiksid eelpoolmainitud näiteks leida-laenata suurema tüki musta kilet, presenti, koormatenti ja mulle tundmatus kohas katta näiteks sellega ala (noh, ütleme 10 x 10 m), kus on peidus mitu kanalisatsioonikaevu. Ma pole küll kile alt kunagi midagi otsinud, kuid loodetavasti ei isoleeri see rohkem kui asfalt. Ka ei sooviks ma, et silmad oleksid seotud – kuna pean ala näiteks kaevude tuvastamiseks risti-põiki läbi kammima, et võimalikud leiud ära märgistada (kivikeste, pähklikestega :) v kriidiga), siis seotud silmadega 1. ei näe, kuskohas täpselt & millal traadid reageerivad (kas siis keegi hakkab reageerimise puhul hõikama „stopp”?) :) ; 2. ei näe ju, kuhu pean leiust märgi tegema. See oleks siis nagu pilkases pimeduses üks-jalg-teisel seismine, kus orientatsioon kaob.

    Oleks kena, kui keegi skeptik.ee katse läbiviijatest võtaks minuga e-kirja teel (esialgu) ühendust, saaks asja arutada veidi. Me ei saa ju mingit tehingut sõlmida enne, kui katse läbiviijad-kontrollijad on seadnud oma tingimused ja mina olen teada andnud, kas ma neid suudan täita, lähtuvalt minu kirjeldatud pakkumisest, eksole?

    Ka kordan veel, et olen nõus kõiki huvilisi täiesti tasuta ja ilma mingite katseteta asjaga kurssi viima (kuidas traate hoida, kui pikkade sammudega liikuda, mille järgi tuvastada „mingi objekti” võimalikult täpne…

  27. Rõhutan veelkord – mina (Võsa Petsi üht hiljutist saadet vaadanu, kus pendlimees hindas lauluväljaku pinke, kas need on energeetiliselt heas asukohas või mitte vms.) ei saa aru, kuidas on võimalik, et inimene seisab pingi kõrval, keerutab pendlit mingi paberist kaardi kohal (mitte ei lase pendlil keerelda objekti kohal) ja teeb järeldusi? Muidugi pole mul ka pendlitega mitte mingit pistmist olnud. Ja ehk ma ka ei tea kõike. Veel. Samas olen veendunud traatide abil veesoonte leidmise võimalikkuses. Pajuvitsa e. nõiavitsa pole kunagi proovinud.

    Räägin sellest, et mu kunagised kolleegid ja mina oleme traate kasutanud praktilises töös, mille eesmärk pole pildamine ise. Selles on vahe minu ja Kriimsilma (kelle kirjeldatud kogemustes pole põhjust kahelda, sest need on väga sarnased minu omadega) ning selgeltnägijate vahel.

  28. Eelmisest postitusest jäi puudu – asukoht) juhul, kui kokkusaamine toimub tingimusel, et mul poleks tarvis ette võtta pikemat trippi, sry.

  29. Aaaahhh
    “Klõbistaja võiks nüüd vihjetele pihta saada ja minna õue mingi suvalise kanalisatsioonikaevuga tutvuma. Katsetingimustega olen põgusalt tutvunud. Ruumis ei soovitaks ma midagi ette võtta, sest tavaliselt on ruumides liiga palju segavaid faktoreid, kõikvõimalikke kaableid jms. Tundub, et viimaste kommenteerijate ettekujutus traatidega käitumisest ei vasta minu praktikas järeleproovitule. Ehk hoiad sa, Klõbistaja, traate valesti käes, kui räägid millimeetritest? No ei tea… mina ei saa oma korteris igatahes nendega eriti ringi liikuda, sest iga sammuga hakkavad need erinevates suundades sõna otseses mõttes vemmeldama. Õue mine!”

    Hamlet ütles: Ophelia – mine kloostrisse!
    Mismoodi ma neid traate valesti käes hoidsin? Ei leia, et kanalisatsiooniluugi kohal erineks jõud korteris oleva malmradikaga. Ikka sama paar millimeetrit. Kontrollida õues? Ma ei viitsi. Kui Sinul on rohkem teadmiseid ja entusiasami, siis lasekäia. Jälgin põnevusega.

  30. @Kriimsilm:
    Loomulikult lööge blactopiga kampa. Saabki ehk selle küsimuse korraga lahendada.
    Ma siiski väidan, et hoidsin oma traate täiesti kallutamata. Ja nad ei liikunud, kohe üldsegi. Sammude tegemise ajal kippusid liikuma, kuid paigalejäädes jäid ka traadid rahulikuks. See et nad nt sisselülitatud teleka vahetus läheduses olid aktiivsemad, on vist mõistetav.
    Ma tõesti ei kujuta ette, et võisin traate (ala) teadlikult kallutada sedasi, et nad ei liiguks. Ometigi on selline võimalus olemas.
    Nii et palun rahulikku suhtumist. Keegi katsetajate üle ei naeraks, ma arvan. Seda enam, et saab kindlustada täielikku anonüümsust.
    Kas pildamine võib õnnestuda? Selline võimalus vist siiski pole välistatud.

  31. blacktop ütles:

    Kolmele eelkommijale – kas teie olete mingid “niisamasatellidid,” kelle eesmärk on leida lolle ja tulle puid lisada, et LIHTSALT pulli saaks? Miks keegi, kordan, pädevatest, ei suvatse vastata mu küsimustele? Või on skeptikud hirmuga põõsasse pugenud? Ma tahan väga näha, kust te selle lubatud preemia välja võtate!

    Küsimus Klõbistajale – kui pikk on “väga lühikene vahemaa?”
    Ma saan aru, et tänapäeva urbaniseerunud ühiskonnas on juuube raske leida tavalist traadijuppi. Kuid teha kõneall olevaid katseid elumajas, veel hullem – kortermaja korteris, on sinu poolt puhas jama.

    Konkreetne pakkumine kolmele viimasele kommenteerijale – saame kokku ja ma näitan, kuidas asjad käivad. Ja luban lahkelt näpunäiteid jagada ja teil endil proovida.

    Vabandage mu emotsionaalsust, aga isegi teie kolm ei suuda mulle NÄIDATA, et Päike ei tiirle ümber Maa. :)

    Kui ma olin üks neist kolmest kommijast, siis ei, ma ei otsi lolle. Lollidel on kahjuks selline omadus, et nad ronivad ise püünele.
    Pole suvatsenud omapead korralikult katseid teha ja tulevad väitma, et asi raudpoltkindlalt toimib. Aga kui asi läheb tõsiseks, siis algab venitamistaktika: “Oi, praegu pole sobiv aeg!”, “Oh, ma pean enne ikka veel katsetama!”

    Mulle ka kunagi sokutati need traadid kätte ja öeldi, et proovi. Tuhala nõiakaevu lähistel, kus iseenesest on ilmselt maa sees palju veesooni. Ja traadid läksid muidugi risti ka. Mingi hetkel. Millegi peale. Mingil põhjusel. Samas üritasid nood vahelduva eduga ka minu poole pöörduda, mis polegi ehk mingi ime, arvestades kui palju inimeses on vedelat ollust?

    Mul pole mingit huvi pildamist maha teha. Lihtsalt tahaks näha, kas mingi katse siis lõpuks toimub ka või mitte. Ja see küsimus on esitatud nii pildajatele kui skeptik.ee eestvedajatele.

  32. Kriimsilm ütles:

    Rahu härrased!
    Hooaeg lõpeb umbes kuu-pooleteise pärast, siis on lihtsam leida aega sellega tegelemiseks. Hetkel elu neetult kiire.

    See suur, et kas Sa tõesti teenid tolle kuu-pooleteisega üheksasada üheksakümmend tuhat eurot?

    Arvestades, et miljonieurose preemia tähtaeg on kohe-kohe kukkumas ja pärast seda pakutakse ainult kaheksat tuhandet eurot, peaks majanduslik võrrand päris selgelt ütlema, et katse tegemine on enamikest majandustegevuse vormidest tulusam ja seega prioriteetsem. Isegi siis, kui Sa endas ainult 90% või 80% kindel oled.

  33. @dig:
    “Arvestades, et miljonieurose preemia tähtaeg on kohe-kohe kukkumas ja pärast seda pakutakse ainult kaheksat tuhandet eurot, peaks majanduslik võrrand päris selgelt ütlema, et katse tegemine on enamikest majandustegevuse vormidest tulusam ja seega prioriteetsem.”

    Matemaatikast arusaamine ja pildamisse uskumine vist ei käi käsikäes. Et nagu ei sobi kokku. Loodan, et keegi ei solvunud sellest oletusest.
    Peab mingi kaalukas põhjus olema, miks miljonäriks saamise võimalusest loobutakse.
    Aga kas 8000 euri motiveerib üldse? Justkui ka ikkagi päris suur summa. Pealegi ei tohikski põhiküsimus olla rahas. Kui inimene on veendunud mingi väite õigsuses, siis tahaks ju seda tõestada.

  34. Siin on nüüd vaikus. Kas ikkagi solvuti sellest, et tõin paralleeli matemaatikast mõistmise ja pildamise ebaloogilisuse vahel?
    Ei maksa sellest end heidutada. Matemaatikaanne pole kõikidele antud. Minu lapsel ka seda eriti pole.
    Elektromagnetlaine mõukvant footon levib lõpmatuseni. Sama ka gravitatsaiooni mõjukvandiga. Mõlemate levi on valgusekiirus.
    Kas mingid traadid suudavad seda registreerida? Katseid on tehtud kuulikestega – nende vahemaa/liikumine muutub. Gravitatsiooni puhul muutub kuulikeste vahemaa oi-oi kui suurte jõudede puhul. Seda on raske tuvastada, siiski, kaudselt on seda tehtud.
    Katkend raamatust “Mustad augud ja universum” :
    “Elektromagnetlained levivad ruumis suurima võimaliku kiirusega – valguse kiirusega. Täpselt niisama kujutavad gravitatsioonilained endast allikast “lahtirebinud” ja ruumis valguse kiirusega levivat gravitatsioonivälja.
    Tavaliselt piisab elektromagnetlaine olemasolu kindlakstegemisest elektriliselt laetud kuulikese jälgimisest – kui kuulikesele mõjub elektromagnetlaine, hakkab kuulike võnkuma. Gravitatsioonilaine kindlakstegemiseks ühest kuulikesest ei piisa. Tarvis on vähemalt kahte teineteisest teatud kaugusele paigutatud kuulikest (laengut neile loomulikult anda pole vaja).
    Kuulikestele langeva gravitatsioonilaine mõjul hakkavad kuulikesed kordväheke lähenema, kord väheke kaugenema.”

  35. Ise paneksin välja 1000 eur, kui ollakse nõus sellise katsega. Pakkumine on praegu sihitud Blacktopile või Kriimsilmale.

    Katse toimiks umbes järgmisel viisil:
    Ettevalmistus:
    1) Minnakse Tartust välja, leitakse Tartu ligidal mõni tühi viljapõld või heinamaa või rand. Pildaja võib koha ise valida ja seda pool tundi mõõta ja kalibreerida.
    2) Võetakse 3 papist tordikarbi kaant, asetatakse maapinnale. Kaante omavaheline vahemaa võiks olla vähemalt 2 meetrit. Pildaja soovil võib olla ka suurem vahemaa.
    3) Ühe kaane alla pannakse 2kg hantel. Soovi korral ka suurem. Pildajale antakse aega ennast hantlile ja tühjadele karpidele kalibreerida.

    Katse ise:
    1) Pildaja istub kaamera ette. Pildaja selja taga 5 meetri kaugusel on valjusti mängiv raadio. Raadiost omakorda 5 meetrit eemal on tordikarbi kaaned. Pildaja vaatab kaamerasse, selja taha ei vaata.
    2) Mina peidan ühe kaane alla hantli. Võibolla näpin ja liigutan teisi kaani. Peitmisele kulutan 1 minuti.
    3) Tulen, keeran raadio kinni. Istun ise kaamera ette, selja taha ei vaata. Raadiot mängima ei pane, see võib pildajat segada. Aga hoian näiteks käsi kõrvade peal.
    4) Pildaja otsib hantlit. Tordikaani ei puuduta. Kükitada ka ei tohi. Kaamera jälgib teda. Kui ta arvab, et on õige kaane leidnud, siis ta ei puuduta seda, tuleb vaid minu juurde ja annab märku. Ja ütleb, et millise kaane all hantel on.
    5) Koos läheme ja keerame kõik kaaned ringi ja tuvastame, et kas arvas õigesti või valesti.

    6) Korratakse 1)…5) 20 korda.

    1000 EUROT SAAB SIIS, KUI 20-st KORRAST on VÄHEMALT 15x TÄPPI LÄINUD.

    Kaameravideo saan igaljuhul mina endale. Pildaja võib saada koopia.

    Lisavariant: 2 kaant. 1000 eurot saab siis, kui 14-st katsest õnnestub 13.

  36. Klõbistaja mölises midagi kvantgravitatioonist ja elektromagnetlainetest ning laenguga kuulikestet ja ka ilma laenguta kuulikestest. Loomulikult jookseb juhe selle peale kokku.
    Aga tsiteeritud tektsti peaks mitu korda lugema. Reageerib magnetiseeitud kuulike elektromagnetväljale. Seda ma teadsin, ning katsed ka näitasid. Kas mõned millimeetrid ei vasta reaalsusele? Äkki ikkagi on mõju kaugem? Mina seda ei näinid, ka ei pea võimalikuks. Aga ma ehk eksin.

  37. Seda küll ei maksa loota, et kaks kuulikest gravitatsioonilainetele su käes regeerivad. Seal ikka vaja tohutuid masse ja kiiruseid.
    Aga elektromagnetlainele reageeriv laetud keha? Kui suur mõjuraadius sellel siiski on? Oleneb välja tugevusest ja “kuulikese” omadustest. Katsetajad võiksid siit väljalugeda midagi.
    Mina arvan ikkagi, et see mõju on väga piiratud, kuid optimistid ehk tulevad teisele järeldusele.

  38. @uudishimulik tartust:
    Väga asjalik tekst Sinult. Millegipärast märkasin seda postitust alles praegu. Oled valmis riskima 1000 euroga. Kui suur on risk? Et kas on olemas võimalus sellest rahakesest ilma jääda? Tegelikult on mul endalgi kiusatus mingi summa mängu panna, et katse ikkagi toimuks. Aga ma olen liiga ettevaatlik, ja lihtsalt laisk.
    Rääkisin sellest, et füüsikaliselt on tõepoolest võimalik elektromagnetlainet lihtsa vahendiga tuvastada. See peaks kenasti katsetajaid julgustama. Eks ole?

  39. Tore, uudishimulik tartust, kas oled skeptik.ee-ga seotud? Kui ei, võiks võimalikule katsele kellegi neist ametlikult kohale kutsuda? Siis, kui 8000 € taas kehtima hakkab? Sest miljonirong läheb meist vist mööda…
    Tartusse on mul päris pikk maa, aga noh… eks seda katse asukohta saaks ehk veel arutada, või mis? Tordikarpidega ja hantlitega pole proovinud, nagu eelpool mainisin, pole ka maapinnal lebava kaevukaanega proovinud. Pean siis lähiajal proovima, sest nagu on mulle kunagi selgitatud, et kuigi kasutatakse traate, saab täpseima näidu siiski ühe teise näitaja järgi, kuid tordikarbile astuda on mul ju võimatu. Ja hoobilt pole võtta ka väiksemat hantlit kui 12 kg. Mis materjalist tordikarbi kaaned oleksid?

    Kui sa raadiost mingit sülti hakkad laskma, siis jääb ära. :)

    Lisaksin veel ühe punkti kujunevatesse mängureeglitesse – katsest tehtud videot ei näita olenemata tulemusest mitte keegi mitte kusagil ilma pildaja(te) loata.

    Siinkohal on ehk paslik tunnistada, et ajendatuna kunagi kuuldud legendist, proovisime ühe sugulasega tema suvila ehitamisel minu kullast abielusõrmusega. Mina võtsin selle sõrmest, andsin tema kätte, pöörasin selja ja sammusin kordagi tagasi vaatamata 100kond meetrit eemale, valjuhäälselt teatades: „kui me seda sõrmust ei leia, siis sa oma õe käest alles saad!” Tema peitis sõrmuse rohu sisse (tegemist oli suure niiduga), jättis koha meelde ja mina seda sõrmust ei leidnud. :) Tema muidugi leidis.

  40. @blacktop:
    “Siinkohal on ehk paslik tunnistada, et ajendatuna kunagi kuuldud legendist, proovisime ühe sugulasega tema suvila ehitamisel minu kullast abielusõrmusega. Mina võtsin selle sõrmest, andsin tema kätte, pöörasin selja ja sammusin kordagi tagasi vaatamata 100kond meetrit eemale, valjuhäälselt teatades: „kui me seda sõrmust ei leia, siis sa oma õe käest alles saad!”

    Minul oli väga loll komme ema kuldsõrmusega mängida. Loopisin seda enda ümber – leidsin kiiresti. Aga ükskord enam ei leidnud. Oligi kadunud. Ema sellest suurt numbrit ei teinud. Tal polnudki aega igasugusest jamast segaseks minna.
    Videot ei näidata ilma pildaja(te) loata.
    Miks jäid miljonist ilma? Miks ei proovinud seda saada?
    Kasuta katsel magnetiseeritud kuulikest. Mõjub meetrikauguselt? Eks poovi.

  41. to blacktop:

    Ma ei ole skeptik.ee-ga seotud. Varem avaldanud paar postitust, skeptilisest vaatepunktist.

    Ma ei kavatse kedagi teist kohale kutsuda, sest siis tekib “nokk-kinni-saba-lahti” olukord, kus kord ei saa üks tulla ja siis teine. Kavandasin sellise katse meelega sellise, et seda oleks võimalikult lihtne läbi viia.

    Tordikarbi kaaned oleksid papist.

    Raadiojaama võid ise valida.

    Miks videot ei või näidata kellegile teisele?

  42. Leiad sa, et kõik salvestatu võid sedamaid tuubi üles riputada?

    Vii siis end kurssi.

    “/—/Asi muutub, kui inimene soovib videot hiljem avalikustada. «Sõpradega jagamisel tuleb vaadata, kes on videole jäädvustunud ja kellele ning kuidas seda jagatakse. Sõbrale võib vabalt anda video, millel on see sama sõber ja jagaja ise. Aga ilma sõbra nõusolekuta ei tohiks seda videot jagada oma muude sõpradega,» hoiatab juhend./—/”

    Andmekaitse juhend: isiklikke videoid internetti panna ei või – http://www.postimees.ee/116206.....nna-ei-voi

  43. to blacktop:

    Ma ei saa aru, miks seadustele viitad. Kui sa oled katses osaleja, kus panuseks on 1000 eurot, siis sa ISE annadki selle loa, et videoga võin ma teha mis iganes.

    Eraldi kokku leppida võime loomulikult selle, et nägu ega nime videos ei näidata.

  44. uudishimulik tartust ütles:

    to blacktop:

    Ma ei saa aru, miks seadustele viitad.

    Miks mitte? Seepärast, et sina küsisid: “Miks videot ei või näidata kellegile teisele?” Ja ma pole väitnud, et videot “ei või näidata.” :)

    uudishimulik tartust ütles:

    to blacktop:

    Kui sa oled katses osaleja, kus panuseks on 1000 eurot, siis sa ISE annadki selle loa, et videoga võin ma teha mis iganes.

    Minu katses osalemine ei anna sulle automaatselt õigust videot suvaliselt jagada. Millest sa aru ei saa?

  45. @blacktop:
    “Minu katses osalemine ei anna sulle automaatselt õigust videot suvaliselt jagada. Millest sa aru ei saa?”

    Mina ei saa sellest aru, miks Sa ei tee uudishimulikule tartust ettepanekut liita tema 1000 eurot skeptikute 8000 -ga. 9000 ju suurem number. Selge see, et raha pole peamine, kuid meenuvad ema sõnad: kes kopkat ei korja, see rublat ei saa.
    Aga mis see minu asi on, kui pead paremaks piirduda vaid 1000 euroga (hüpoteetiliselt), siis on see Sinu valik.
    Kriimsilm vist eelistab suuremaid numbreid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga