Suvest sai september — taevas tumeneb


Pärnumaa uus loodushariduskeskus koos observatooriumi ja planetaariumiga. Pildile klõpsates tuleb suurem pilt.

Jätkuvalt on aktiivsem platvorm sõnumilevi koha pealt skeptik.ee Facebooki leht, aegajalt levivad eetrisse ka Vabakanali Skeptiku pooltunnid, aga siinset kodupaika ei tasu siiski maha jätta, kuigi uusi sisulisi lugusid ilmub jube harva. Ja varjusurm jätkub. Kui kaua, eks seda näitab tulevik. Vahepeal aga mõned leiulood ajakirjandusest ja muudest allikatest, mis silma on jäänud.

Kolm viimast lugu põimuvad omavahel nüansirikkaks läbilõikeks Ida ja Lääne põrkumisest siin Eestis. Ehk on olemas ka kolmas tee – Eesti tee – olla salliv, iseseisev, samas põimitud-lõimitud, pilguga tulevikku, juurtega oma kultuuris jne.

Ja lõpetuseks meeldetuletus, et Belgia skeptikute miljoni euro pakkumine lõpeb 30. septembril. Seejärel jätkame skeptik.ee mitme tuhande euro pakkumisega.

746 Replies to “Suvest sai september — taevas tumeneb”

  1. Eks kommenteerijad võivad ju ise huvitavaid teemasid püstitada. Kvandid ja kvargid ei paista suuremat elevust tekitavat. Võib millestki igapäevasemast heietada.
    Kas mulle tundus, et eilse ühise hümnilaulmise ajal, enne jalkat, kõlas üks teatav salm märksa vaiksemalt?

    Laps on ikka maruvihane viigi pärast. Tema arvates oli penalti määramine karjuv ülekohus. Mulle tundub ka, et kohtunik eksis. Kuid tema pidi otsuse langetama kohe, ilma korduseid nägemata.

  2. Ma olen algusest peale jälginud Fukushimas toimuvat. Murelikult. Lugu on seal halvemaks läinud.
    http://www.tepco.co.jp/kk-np/monitoring/

    Jaapani keelest aru ei saa, kuid graafikust vast ikka. Üldiselt peab joon olema justkui sirge. Tavaliselt ongi. Aga kui tekivad järsud sakid, siis on midagi vist korrast ära. Nombritest saab ka aru. Pole normaalne, et näit muutub järsku kahe- või kolmekordseks.
    Seal on kastikesed, milledele saab klikkida. Oluline on esimene kast (see on kohe avatud). Neljas kast on tähtsam – sealt leiab suuremaid numbrierinevusi. Andmed on 9-st mõõtepunktist. Uuenevad iga 10 minutiga. Praegu hakkavad numbrid väiksemaks jälle minema. Jaapanis on kell 3 öösel.
    See ei ole mingi paanikakülvamine. Aga oluliste asjadega tuleb kursis olla.

  3. Varro Vooglaid kogub taas allkirju: samasooliste liit on mõistusevastane

    Facebookis nimetavad Janar Filippov ja Varro Vooglaid inimõiguste keskust ja kes iganes “Erinevus rikastab” asja ajab valetajateks:

    Janar Filippov Vaata, Varro, mul on kuri kahtlus, et selle Inimõiguste Kohta Valetamise Keskuse rahastamine sõltub sellest, kui õudse pildi nad oskavad inimõiguste olukorrast Eestis maalida.
    Mida kohutavam on vähemuste argipäev, seda rohkem tuleb teha “teavitustööd”, mis on väga kallis, sest kõik, kes teavitustööga tegelevad, on vähemalt eksperdid, mitte mingid niisama teadlased.
    Kui vähemuste elu muutub turvaliseks ja teavitustööd polegi enam tarvis teha, saab füür otsa. Seega, et raha otsa ei saaks, tuleb valetada.
    Ergo – kõige mõistlikum on lihtsalt ignoreerida.
    5. september kell 21:23 · 3

    Varro Vooglaid Oma tõde on selles kindlasti sees, Janar. Aga teatud mõttes ongi meil vaid kaks halba valikut – olla vait ja lasta neil tegelastel oma valed peale suruda või protesteerida ja anda neile seeläbi paratamatult ka tähelepanu.

  4. http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=66693847

    “”Seega on mul Teile järgmine ettepanek: saadame sotsiaalministeeriumile viisaka, kuid väga konkreetse e-kira ja anname teada, mida me arvame maksumaksjate raha kasutamisest homopropagandaks,” lisas Vooglaid oma pöördumises.”

    Minu arust on täielik jama siinkohal kasutada sõna “homopropaganda” – tegemist on homoseksuaalse vähemuse suhtes suurema sallivuse kujundamisega. Propaganda on nt see, kui “jehhoovad” koputavad su uksele ja küsivad mesimagusalt: kas teie teate Jumala nime…
    Homode suhtes on palju väärarvamusi. Kui need kummutada, muutub suhtumine tolerantsemaks. Homovihkajad miskipärast solvuvad kui neid homofoobideks nimetatakse. Et nemad ju ei karda, lihtsalt vihkavad. Aga milleks vihata u 7% inimkonnast?
    Ma pole sellest kunagi aru saanud.

  5. Kas Kerry mõtles seda tõsiselt?
    http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=66709329

    “Ajakirjaniku küsimusele, kas on olemas midagi, mida Assadi valitsus võiks teha või pakkuda rünnaku peatamiseks, vastas Kerry Reutersi vahendusel: „Kindlasti, ta võiks järgmisel nädalal rahvusvahelisele kogukonnale ära anda iga viimase kui keemiarelva – anda kõik ära ilma viivituseta ning võimaldada täieliku ja totaalse ülelugemise, kuid ta ei kavatse seda teha ja seda ei saa teha.“

    Süüria tsiviilisikute kaitseks oleks vist kõige tõhusam sinna saata hästi palju gaasimaske. Selge see, et koguaeg maskides elada ei saa, kuid üldiselt mürk ju kohe ei tapa. Pommidega on lugu halvem…

    Et vähemalt sellel nädal veel ei rünnata? Kongressi otsust pole ka oodata enne ülehomset. Ja ÜRO ekspertide hinnang tuleb veel hiljem.

  6. Venemaa arvates on üldiselt kõik otsustatud ja USA ründab Süüriat igal juhul. Vaatamata Kongressi otsusele. Kuid leidsin huvitava seiga.
    http://www.newsru.com/world/09sep2013/syrus.html

    “Вот, к примеру, освобожденный накануне из плена сирийских боевиков преподаватель Пьер Пиччинин да Прата заявил в интервью бельгийскому радио RTL TVI, что правительственные войска не использовали в пригороде Дамаска никакого химического оружия. “Считаю, что обязан об этом заявить. В Дамаске зарин или какой-то другой газ использовало не правительство Асада”, – заявил освобожденный заложник, сославшись на услышанный разговор своих похитителей.”

    Mässuliste käes pantvangis olnud belglane väidab: tema vangistajate jutust võis aru saada, et keemiarünnakut ei korraldanud valitsusväed. Uudise edastas Belgia kanal RTL TVI, link on artiklis olemas. Kas uskuda belglase juttu? Aga miks ta peaks valetama?

  7. @Martin Vällik:
    Aa, ma vaatasin “Pealtnägijat” viimati seoses poltergeistiga. Mingid kingad seal lendasid. Pärast enam ei tundnud saate vastu huvi. Eks võib mõnikord siiski uuesti vaadata. Kas väga suurt vaimset traumat ei järgne? Ei, ma ikka ei julge. :)

  8. Klõbistaja ütles:

    Mässuliste käes pantvangis olnud belglane väidab: tema vangistajate jutust võis aru saada, et keemiarünnakut ei korraldanud valitsusväed.

    Mulle kõige tõenäolisemana tunduvad spekulatsioonid on, et tegemist on kas hooletust käsitsemisest tulenenud lekkega, kusjuures tõenäoliselt pole Eesti kauguselt võimalik otsustada, kes lekitas, või, et keskvõimu toetava sõjaväe osa juht andis käsu ilma keskvõimu toetuseta tollele käsule — sisuliselt paanika ja sõjaudu läbi. Naljakal kombel tähendavad mõlemad stsenaariumid, et keskvõimule on tegelikult kasulik keemiarelvad ära anda.

    Ajalooliselt on ehk mõtet ära mainida, et keemiarelvad tänapäevases mõttes pidid olema Next Big Thing siis, kui Esimest ilmasõda alles plaaniti, aga sõja käigus selgus, et neil tegelikult militaarrakendusi ei ole, nii et ilmasõdade vahepeal sõlmis enamik toona eksisteerinud riike kokkulepped keemiarelvade mittekasutamiseks. Üksikud erandid olid, näiteks keiserlik Jaapan.

  9. See “Pealtnägija” lõik oli päris lõbus. Tõsi küll, mingeid teadmiseid juurde ei andnud. Peaks vist mitu korda vaatama, äkki ikka mingi iva seal oli.
    Aga mida ma tegin saate eetrisajal? Sõimasin vandenõuteoreetikuid. Sain vastuseks palju “sõbralikku” tagasisidet. Kuid ma ei kahelnudki selleises reaktsioonis. :)

  10. @dig:
    ” Naljakal kombel tähendavad mõlemad stsenaariumid, et keskvõimule on tegelikult kasulik keemiarelvad ära anda.”

    No ja annabki Assad need keemiarelvad ära. Tema neid niikuinii ei kasutanud. Aga keegi ju kasutas. Mina ei tea kes. Oletusi võib mitmeid teha. Parem on sest prahist lihtsalt lahtisaada. Hullemaks ju ei lähe.
    Õudne venemeelne olen? Ja otseloomulikult paaniline usa-vihkaja. Mis kenad omadused mul veel võiksid olla? Eks teised mõtlevad välja. :)

  11. http://teadus.err.ee/artikkel?id=10083&cat=1

    “Seejuures on leitud, et keerukad orgaanilised molekulid moodustuvad kosmoses märksa sagedamini, kui algselt arvati. Lihtsaimat aminohapet, glütsiini, on leitud isegi komeeditükkide analüüsil. Seega võisid jääst ja tolmust koosnevad kehad lisaks Maale vee toomisele vürtsitada moodustavat ürgsuppi ka elu tekke eelduseks olevate molekulidega.

    Töörühma tulemused kinnitavad seega, et elu teket ei saaks tõenäoliselt pärssida sobilike algmolekulide puudumine.”

    Miks mõned peavad elu tekkimist mingiks suureks müsteeriumiks?

  12. Päris põnev järeldus selgub ühest värskest uuringust.
    http://www.novaator.ee/ET/medi.....r+Uudised)

    “Värskes uuringus defineeriti maailmavaadet puudutavas küsimustikus religioossus kui püsiv mingi usulahu hulka kuulumine ja selle tavade täitmine – näiteks kirikus või mošees käimine.

    Spirituaalsuse all mõeldi olukorda, kus inimene ei pruugi järgida kindlat religiooni, kuid usub siiski, et on olemas mingi kõrgemalseisev inimeste saatust juhtiv jõud. Äärmuslikul juhul võivad sellised inimesed valmistuda näiteks reptiilide maailmavallutuseks või uskuda, et püramiidmajas magamine aitab eluenergiad korda seada.

    Andmetest ei tulnud välja, et usk ja spirituaalsus võiks vaimset tervist kaitsta ja eluraskusi leevendada. Pigem võib spirituaalses padrikus ekslemine olla vaimsele tervisele kahjulik.”

    Huvitav on veel see, et Eestis on vähe usklikke, kuid igasuguse muu parajura järgijaid on üsnagi palju.

  13. Kvantmehaanika on muidugi poliitikaga võrreldes liiga lihtsakoeline, siiski terendab seal suur praktiline rakendus. Kvantpõimitus viib paremate arvutiteni.
    Superpositsioonist, kvantosakeste “tontlikust” kaugmõjust, täringutest, valguskiiruseüetamisest (mis ei lähe vastuollu relatiivsusteooriaga – teistmoodi mõiste, see kohene kaugmõju)…
    http://teadus.err.ee/artikkel?.....8;id=10082

  14. http://teadus.err.ee/artikkel?id=10088&cat=1

    “Eesti kooliõpilased tõid 18. rahvusvaheliselt astronoomiaolümpiaadilt kolm medalit. Hõbemedalid pälvisid Kaarel Hänni Tallinna prantsuse lütseumist ja Carel Kuusk Tallinna reaalkoolist ning pronksi Taavet Kalda Gustav Adolfi gümnaasiumist.”

    Väga tubli saavutus! Näitab, et Eesti on teadusemaa.

  15. Paneb tõesti sügavalt ohkama telegram.ee järjekordne nõmeduselevitamine.
    http://www.telegram.ee/toit-ja.....jiVbWeyyeg

    Seda lohemaopikkust artiklit pole mõtet lõpuni lugeda, kuigi ma tegin seda. Faktivead, tavaline võhiklikkus, põhjuste ja tagajärgede totaalne sassiajamine…
    Kui pajatatakse nt UFO- st, siis pole erilist kahju tervisele karta, kuid HI-viirusest valeinfo levitamine on oma olemuselt kuritegelik.
    Arvatavasti ei saada aru, et aetakse jama.
    Enamus inimestest teab meditsiinist suhteliselt vähe. Nad loevad selliseid kirjutisi ja mõned (või päris paljud?) usuvad ka.
    HIV tekitab AIDS-i. Kuigi omandatud immuunsusepuudulikkus võib ka muudel põhjustel tekkida. HIV-positiivsete viirusevastane ravi lükkab edasi AIDS-i sündroomi väljakujunemist, päris pikalt.

  16. http://www.epl.ee/news/eesti/u.....d=66740149

    “Algul kavatseti uurida radiatsioonist sõltuvat vähki haigestumist, aga juba 1997. aasta uuringutulemused näitasid, et Tšernobõli veteranide hulgas ei esine sagedamini leukeemiat ega teisi radiatsioonist sõltuvaid vähke, samuti ei ilmnenud liigsuremust. Peamine põhjus on, et Eesti meeste saadud kiirgusannused olid küllaltki väikesed võrreldes nende inimestega, kes said kiirgust kohe ja purunenud reaktori vahetus läheduses.”

    1986 a sügisel ütles arst, et meie lõunaosa liiduvabariikidest pärinevat viinamarja vist ikkagi ei maksa süüa. Vastasin roosalt ja rahulikult: mina söön küll ja pole mul häda midagi. Siis ei teadnud, et olin kahepoolses kopsupõletikus, pleuriidiga.

    See artikkel põhjustas palju emotsioone. Tšernobõlis Eestist käinud ei saanud väga suurt kahjustust. Ikka osati natuke hinnata kaitsevahendeid. Alati see ei aidanud. Paljud on surnud, paljud invaliidistunud.
    Sealt tulnud pilv riivas ka Eestit. Tervetele inimestele ehk ei mõjunud. Haigete tervist tegi hullemaks. Keeruline on seda seostada just kiiritusega. Immuunsuse langemine põhjustab väga erinevaid probleeme.

  17. http://teadus.err.ee/artikkel?id=10130&cat=1

    “Veidi enam kui pool miljardit aastat tagasi, kui kätte oli jõudnud kambriumi ajastu, läbis maakera loomastikku justkui võimas loomepuhang. Uusi seninägemata liike tekkis juurde kui murdu. Või mis liike! Paljud tänapäevased loomahõimkonnadki on pärit just sellestsamast kambriumi plahvatusest, nagu seda harukordset loomaloomepuhangut on hakatud nimetama.”

    See revolutsiooniline mitmekesisuse kasv tulenes arvatavasti mitmete tegurite koosmõjust.

  18. Paavst Franciscus, kodanikunimega Jorge Mario Bergoglio, on andnus pika intervjuu, millest New York Times tõstis esile mõned aspektid ja mis jõudis otsapidi ka Delfisse:

    Paavst: unustage kinnisideed abordist ja homoseksualismist

    Paavst Franciscus soovitab katoliku kirikul loobuda kitsarinnalistest kinnisideedest abordi, rasestumisvastaste vahendite ja homoseksualismi kohta ning ilmutada hukkamõistu asemel kaastunnet.

    Kas keegi hakkab seda “moraalseks relativismiks” nimetama või hakkavad mõned traditsioonide kaitsjad kangemateks katoliiklasteks kui paavst seda on?

  19. Kui kaua saaks meie koduplaneet veel inimkonnale sobilik olla?
    http://www.sciencedaily.com/re.....211434.htm

    “We estimate that Earth will cease to be habitable somewhere between 1.75 and 3.25 billion years from now. After this point, Earth will be in the ‘hot zone’ of the sun, with temperatures so high that the seas would evaporate. We would see a catastrophic and terminal extinction event for all life.

    “Of course conditions for humans and other complex life will become impossible much sooner – and this is being accelerated by anthropogenic climate change. Humans would be in trouble with even a small increase in temperature, and near the end only microbes in niche environments would be able to endure the heat.”

    Väiksemad tähed põlevad aeglasemalt läbi. Seepärast jäävad ka nende ümber (sobivas kauguses) tiirutavad (ekso)planeedid kauem elukõlblikku tsooni. Gliese 581d lausa kuni 54 miljardit aastat… Aga asub meist kättesaamatus kauguses, kuigi 20 valgusaastat pole ju röögatu vahemaa. Meie jaoks on reaalne Marss. Ka jääb punane planeet pikemaks ajaks eluvõimalikku tsooni – kuni 6 miljardit aastat. Muidugi tuleb vahet teha mikroobse elu jaoks kõlblikkusel ja inimeste jaoks. Marsil pole elu leitud, aga sinna viidud elusorganismid saavad tehislikes tingimustes ellu jääda, ka inimesed.

  20. Eelneval teemal veel, ja eesti keeles. Mõned erinevused on olemas, kuid mitte põhimõttelised.
    http://www.novaator.ee/ET/kosm.....r+Uudised)

    “Elukõlblik piirkond ei ole püsiva suurusega. Tähtede eredus kasvab aastate jooksul ja eluks sobilik ala nihkub tähest järjest kaugemale.

    Maa puhul on näidatud, et meie planeet asub üsna Päikese ümber oleva elukõlbuliku piirkonna sisemises servas. Arvutuste kohaselt nihkub Päikese elukõlbulik tsoon väljapoole kiirusega ligikaudu üks meeter aastas.

    Uurimuse ühe autori Inglise East Anglia ülikooli astronoomi Mark Claire´i sõnul on tõenäoline, et kui inimkond on ligi kahe miljardi aasta pärast veel alles, siis elatakse tol ajal pigem Marsil. Kui Päikese eredus üha kasvab ja Maa pind muutub elusolendite jaoks liiga kuumaks, tõuseb temperatuur Marsil elusolendite jaoks üsna sobivaks.”

  21. Õhtuleht kirjutab: Veet Mano seminari külastaja: mul tuli isegi pisar silma!

    “Olen Mano tegemisi telekast jälginud ning tahtsin teda ka päriselus näha,” põhjendab keskealine Maie, mis teda Kristiine spordihalli tõi. “Pileti hind on tõepoolest veidi kopsakas, kuid ma ei käi ju iga päev. Saame hakkama,” kommenteerib naine 60 eurot maksvat piletit.

    “Tulin sõbranna veenmise peale kaasa,” lisab Anne. “Olin algul veidi skeptilisem toimuva osas, kuid see on päris huvitav. Tegemist on ju lõppude lõpuks maailmakuulsa sensitiiviga, mitte mingi suvalise naljategijaga”

    Kuidas aga läks rahvas kaasa Mano seanssidega? “Minu meelest on see natuke naljakas,” muigab nutukoori teesklemise ajal istunud Kaire. Ta kinnitab, et tegi algul usinalt kaasa, kuid viimaks eelistas jääda kõrvaltvaatlejaks.

    Teisalt jäi enamik inimesi lõpuni Manoga. “Kui me pidime valu välja nuttes imiteerima nutuhäält, tuli isegi päriselt pisar silma. Elasin kogu hingest kaasa,” tunnistab Jaanika. Ta lubab pärast seminari lõppu minna teadjameest kallistama.

  22. @salvey:
    “Olen Mano tegemisi telekast jälginud ning tahtsin teda ka päriselus näha,” põhjendab keskealine Maie, mis teda Kristiine spordihalli tõi. “Pileti hind on tõepoolest veidi kopsakas, kuid ma ei käi ju iga päev. Saame hakkama,” kommenteerib naine 60 eurot maksvat piletit.”

    Vot siis, kuhu liigne telekavaatamine viib!:)
    Parajura turg on Eestis täiesti olemas. Igasuguseid kursuseid/koolitusi tuleb hulgi. Meie teleprogrammid aitavad sellele tublisti kaasa. Ja selles äris liiguvad päris suured summad.
    Jaaa, tšakrate avamine on üliolulineeee.

  23. Hiljuti räägiti HIV-i vastase vaktsiini väljatöötamise headest tulemustest hiirtega katsetamisel. Kuid nüüd on tagasilöök. Antikeha reageerib ka organismi tavaliste rakkudega.

    http://medicalxpress.com/news/.....ponse.html

    “Researchers at The Scripps Research Institute (TSRI) discovered that an antibody that binds and neutralizes HIV likely also targets the body’s own “self” proteins. This finding could complicate the development of HIV vaccines designed to elicit this protective antibody, called 4E10, and others like it, as doing so might be dangerous or inefficient.”

    Aga muidugi jätkatakse otsinguid ohutumaks vaktsiiniks.
    Immuunsus on keeruline teema. Hea raamat on “Immuunsus- organismi liitlane või vaenlane?” (J.Grutenko. “Valgus” 1978).
    Kas on mõtet lugeda nii vanu raamatuid? Kuid midagi oluliselt uut pole selles valdkonnas vahepeal avastatud.

  24. http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=66771541

    “Kuigi Ameerika Ühendriikide välisministri John Kerry sõnul on suisa võimatu, et “keemiarelvitu opositsioon” midagi sellist tegi. Ja kuigi mitu lääneriiki varustab mässulisi relvadega, pidi USA justiitsministeerium reedel tunnistama, et al-Qaida tegeleb “üsna tõenäoliselt keemiarelvade valmistamisega”. Enne seda sai maailm aga teada, et mässulistest ligi 50 protsenti esindab äärmuslikku islamit, ka terrorirühmitust al-Qaida. /…/
    Ekspertide hinnangul ei saa seega ka välistada, et keemiarünnaku taga võib olla opositsiooni eest võitlev al-Qaida. Briti sõja- ja julgeolekuajakirja analüüsi kohaselt on ligi 50 protsenti al-Assadi vastu sõdivatest jõududest äärmuslike vaadetega, suur hulk neist just al-Qaida harudest.”

    Enne räägiti märksa väiksemast protsendist.

  25. @Klõbistaja:

    Jaaa, tšakrate avamine on üliolulineeee.

    Tšakraid avada pole mingit vajadust, kuna see eluenergia on elektriline, ja see läbib kergelt kõik väidetavad takistused. Tunne on selle energia liikumise ajal nagu oleks vere asemel soontes sulalaava. Tundub, et ei Mano ise ega tema õpetaja Bhagwan Shree Rajneesh, hilisem Osho, ei ole kunagi saavutanud seda vabanenud seisundit, mida nad propageerivad. Tervisele oleks kasulikum sellistest õpetustest eemale hoida.

    Selle lingi taga on valgustatud Osho varasemat elu ja tema inimvaenulikkust, jõhkrust ja valesid. The Enigmatic “Bhagwan,” Osho Rajneesh http://www.enlightened-spiritu.....neesh.html

    At the same forum, Christopher Calder, Rajneesh’s second Western disciple in the early 1970s, wrote on Oct. 19, 2005 and Aug. 18, 2007, “The Web is full of phony Osho propaganda sites that simply ignore all the scandals and the history of the cult. Most of the tell-all books are out of print and hard to find…. Will the next big cult use germ warfare as the Osho cult did, chemical warfare as the Aum Shinrikyo cult did? Or perhaps the next religious cult will graduate to nuclear warfare? Who knows? If human beings never learn that blind and unquestioning obedience to one ‘perfect Master’ or leader is dangerous and anti-evolutionary, then we will only have more disasters. […] I am not saying Rajneesh was a complete fraud in the sense that he had nothing to offer. I just draw a clear line between what was good about him and where he went wrong, so that others in the future will not make the same tragic mistakes.”

    Calder has also written: “Ask yourself this question. What does the average Mafia crime boss or corrupt dictator want most? The answer is millions of dollars, absolute power, a harem of women, and a daily supply of booze or drugs. Now ask yourself what did Rajneesh want and get? The answer is millions of dollars, absolute power, a harem of women, and a daily supply of drugs. Rajneesh used myths of the occult and his natural ability to influence people to achieve the same goals. He could look you directly in the eye and lie without flinching, and that helped him become a financially successful guru.”

    Wikipedia Bhagwan Shree Rajneesh, Bhagwani/Osho vastuolulise õpetuse kohta: Describing how the body of Rajneesh’s work might be summarised, sociologist Bob Mullan from the University of East Anglia said in 1983: “It certainly is eclectic, a borrowing of truths, half-truths and occasional misrepresentations from the great traditions. It is also often bland, inaccurate, spurious and extremely contradictory”.[186] While acknowledging that Rajneesh’s range and imagination were second to none[186] and many of his statements were insightful and moving (perhaps even profound at times),[187] what remained was “a potpourri of counter-culturalist and post-counter-culturalist…

  26. @Klõbistaja:

    See on lausa südantsoojendav uudis! USA ei saa lõputult valetada, sest keegi teda enam ei usu. Irw, irw, irw.

    Kui ka puupead ÜROst sellest lõpuks aru saaksid, siis ehk võetakse vastu resolutsioon mis kohustab sõjaõhutajatel oma kõrilõikajad koju kutsuma. Ehk saabub siis Süüriasse lõpuks rahu.

  27. @O cookievaba Kameelion:
    “USA ei saa lõputult valetada, sest keegi teda enam ei usu.”

    Kas USA valetas, Süüria küsimuses? Ma küll arvan et Assad ei kasutanud keemiarelva, kuid kindel ma selles pole. Ka USA vist pole kindel, vastasel korral oleks õhurünnakud ammugi käimas.
    Samas, isegi täieliku kindluse korral poleks see USA-le kasulik olnud.
    ÜRO võiks midagi teha? Tõepoolest, milleks üldse selline organisatsioon on, kui ta mitte millekski võimeline pole. Ehk just Süüria küsimuses jõutakse konstruktiivsele kokkuleppele? Miks peaksid Venemaa ja Hiina mõistlikute lahenduste vastu olema? Saab teha nii, et hundid söönud ja lambad terved?

  28. @Klõbistaja:

    Kas USA valetas, Süüria küsimuses?

    Ma usun, et valetas teadlikult.

    Ehk just Süüria küsimuses jõutakse konstruktiivsele kokkuleppele?

    Sekkumine Süüria siseasjadesse on kestnud liiga pikka aega, nüüd oleks aeg kuulata mida süürlastel endal öelda on ja teha seda mida süürlased tahavad. Aitab igasugustest tarkpeadest. Kas eestlased tahaksid olla olukorras, kus nende saatust otsustavad suurriigid, arvestamata vähimalgi määral rahva tahtega? Ega vist.

  29. Karate kohtuniku korralduse eiramine võib kaasa tuua ootamatud tagajärjed. Kui kohtunik lahutab võistlejad, siis kuuletutakse, mitte ei sebita nii nagu selles videos. Hea materjal, õpetlik … Sellist situatsiooni näeb muide harva. Hi, hi, hi.

    Midagi uskumatut: karatekohtunik läks hulluks ja ründas mõlemat võitlejat http://sport.delfi.ee/archive/.....d=66772695

  30. @O cookievaba Kameelion:
    “Ma usun, et valetas teadlikult.”

    Sa ei lase mul rahus juua, kohvi, muidugi, või astelpajumahla.
    Miks oleks pidanud USA valetama, Süüria küsimuses? See neetud keemiarünnak ei sobinud kohe üldsegi. USA lubas sel juhul sekkuda. Aga ei teinud seda. Palju ma võin sellest jahuda.
    Assad annab ära oma keemiarelva. Jääb seejärel kaitsetuks? Teised relvad on efektiivsemad. Mitte midagi pole muutunud? Ehk siiski tõusis pisut mässuliste toetamine? Kahtlused jäävad pikemaks ajaks püsima. Ma vist kirjutasin juba selle jama alguses, et tõde võib ka mitte selguda.

  31. http://www.sirp.ee/index.php?o.....issue=3457

    “Pole välistatud, et Mang isegi usub oma endeid, ja see pole raasugi taunimisväärsem kui jõuluvana uskumine.”

    Ahahh. Hakkasin Internetti kasutama mõned aastad tagasi. Siis koguni lugesin ühe Mangi ennustuse läbi. Ja jäin sügavalt mõttesse, et kas ta ise seda usub.
    Maalehe kommentaariumid mulle üldiselt ei meeldi – kuidagi väga palju totrust on seal. Päris šokk oli lugeda neid keemiapilvedest jauravaid tegelasi ja imetleda sellise jutu all olevaid plussikesi. Ei, enam ma sinna ei lähe. Kas DELFI kommentaariumid on paremad?
    Oleneb rubriigist. Välispoliitikas on ahastamapanevalt palju lauslollust. Miks domineerivad vandenõuteoreetikud?
    Publiku teemad ei paku huvi.
    Midagi lugemisväärset leidub Fortes. Kuid enamasti on need artiklid mujalt vahendatud. Originaalkirjutised kubisevad pahatihti vigadest. Siiski, on olnud ka igati korrektseid artikleid.

  32. Terroristid tapavad inimesi. Mitte ainult Süürias, paljudes riikides.
    Praegu Keenias.
    http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=66774159

    “Kenya siseministeeriumi teatel on laupäeval alanud Somaalia äärmusrühmituse Al-Shabaabi võitlejate terrorirünnakus saanud seni surma vähemalt 59 ja haavata üle 200 inimese, ostukeskuses viibivad endiselt 10-15 relvastatud terroristi ja pantvangid, kelle arv ei ole teada.”

    Ma kardan, et tapetute arv suureneb.

  33. Sügis tuleb täna õhtul. Kustpoolt? Mul siin ladistab vihma ja taevas on paksult pilves. Ilm.ee näitab, et terves Eestis on praktiliselt sama pilt. Aga mõnedel eelnevatel öödel oli taevas päris selge. Täiskuud ikka kena vaadata, kuid tähed paistavad siis kahvatumalt. Ja mõned planeedid.
    Soe september on seni olnud. Prooviks ilmaennustajaks hakata. Jah. Kuu lõpus on oodata sajuhooge. Läheb mõnevõrra jahedamaks.
    Horoskoopide koostamine on samamoodi lõbus tegevus. Ükskõikmis jampsi sinna kirjutada, mõned ikkagi loevad seda hardunult. :)

  34. Kunagise kuulsa iluuisutaja Irina Rodnina naljad ületavad hea maitse piire! Ei teagi kas nutta või naerda …

    Wikipedia: Twitter controversy
    On September 13, 2013, Rodnina caused a stir when she tweeted a doctored[12] photo of U.S. President Barack Obama, his mouth full of food, with a photoshopped banana in the image’s foreground. She said[13] she was practising her right to free expression, but critics claimed she was making a racist comment about the African-American president. [14][15][16]

    ……………………
    Duma member Irina Rodnina slammed as racist for posting picture on Twitter of US president and wife looking at banana. Russia MP criticised for Obama banana picture http://www.aljazeera.com/news/.....39370.html

  35. Sügis muudkui tuleb ja tuleb. Vihma ladistab edasi. Ja teleeekraanil on võrratu. J. Depp.
    Mida me mäletame oma väga varajasest lapsepõlvest? Mina olin ööpäevases lasteaias. Ema tuli nädala keskel ja küsis: sul on täna sünnipäev, kui vanaks sa said. Jäin mõttesse – siis peitsin pöidla ära ja näitasin nelja sõrme. Umbes pakkusin, vastus oli õige. Järgmine mälestus oli tähistaevast. Ema ütles: vaata neid tähti – see on Universum, ja ta on lõputu. Millegipärast mõtlesin selle üle hiljem väga palju. Et kas lõputu või vaid ääretu?

  36. Mõnedest väga lihtsatest asjadest veel. Kui sul on mitu telekat, siis ei maksa vaadata igast telekast sama pilti. Üks lihtne jublakas jagab signaali. Õige pisut väheneb siis pildi teravus, seda tegelikult eriti ei märkagi.
    Internetikaabliga mõtlesin välja sellise lahenduse: üheaegselt ei saa kaks arvutit olla internetis (ruuterist ei räägi). Aga eriaegselt saavad küll. Mõtlesin välja – ja jäin päris nõutuks, sest ühendust ikkagi polnud. Siis taipasin, et vahepeal peab tegema modemi restardi. Lapsukesel on kombeks poole päevani magada, kui ta kodus on. Noh, sel ajal sain mina netis olla. Selleks pidin siiski läbi seina augu puurima.

  37. Meie riigis on kord käest ära! Soositakse erinevadi kahjulikke uhhuuharrastusi alates prostitutsioonile orienteeritud tantrast lõpetades enam kui kahtlase väärtusega raviseanssidega, aga … Eesti satanistid soovivad kohtu kaudu saada endale registreerimisluba http://www.delfi.ee/archive/ar.....d=66773639

    • saatanlikud käsud
    22.09.2013 12:26
    1. Ära avalda oma arvamust, ega jaga soovitusi kui sinult pole neid küsitud.
    2. Ära kurda teistele oma muresid, kui nood ei taha neid kuulda.
    3. Olles võõras valduses, avalda sellele austust või loobu sinna minekust.
    4. Kui külaline sinu valdustes ei austa sind, kohtle teda julmalt ja halastuseta.
    5. Ära tee seksuaalseid katseid enne, kui oled partnerilt lubava signaali saanud.
    6. Ära võta midagi, mis ei kuulu sulle, välja arvatud juhul, kui see on koormaks omanikule ja ta soovib sellest sinu heaks vabaneda.
    7. Tunnista maagia võimu, kui oled seda oma ihadele rahuldamiseks edukalt kasutanud. Kui sa seda ei tee, kaotad kõik maagia abil saavutatu.
    8. Ära kaeba muresid sellele, kelle ees sa end alandada ei taha.
    9. Ära tee liiga väikestele lastele.
    10. Tapa loomi vaid juhul kui oled näljas või kui nad sind ründavad.
    11. Avalikus kohas ära sega kedagi. Kui keegi sind segab, palu tal lõpetada. Kui ta seda ei tee, siis nuhtle teda tema enda vahenditega (kõne, toon, hoiak, käitumine).

    Kas olen mina loll ja pime aga midagi kahjulikku ma nende käskude alusel küll satanismis ei leia! No selle maagia punkti võiks ju välja jätta … aga muu mahub ilusasti humanism alla ära. Irw, irw, irw. Lohutuseks üks ammune eurolugu http://www.youtube.com/watch?v=yI8Rbfwiems

  38. @O cookievaba Kameelion:
    Uhh. Hea muusikavideo, see Lordi lugu.
    Satanismikäsitlus on huvitav.
    Ma mõtlen natuke teisel teemal praegu. Kas kvantgravitatsioon ikkagi vajab stringiteooria abistavat kätt? Ehk saab ühendada kõik neli vastastikmõju ühe mütsi alla. Kas takistuseks on see, et gravitatsioonilaineid pole senini registreeritud? Aga nad ju on olemas, matemaatiliselt.

  39. novaator: Suurt Pauku pole olnudki?

    Just sellised arvutused avaldasid Waterloo ülikooli teoreetilised füüsikud võrguajakirjas arXiv. Õigupoolest juhivad nad tähelepanu juba 2000. aastal Müncheni Ludwig Maximiliani ülikooli füüsikuterühma poolt väljapakutud teooriale.

    Selle sisuks on, et meie kolmemõõtmeline universum on membraan ehk braan, mis hõljub suuremas neljamõõtmelises universumis. Sellest arusaamiseks võib pilti veidi lihtsustada – võib ette kujutada kahemõõtmelist pinda, näiteks paberilehte hõljumas kolmemõõtmelises ruumis.

    Selles neljamõõtmelises suures universumis on neljamõõtmelised tähed, mis sarnaselt meie universumi kolmemõõtmelistele tähtedele plahvatavad oma elupäevade lõpus supernoovadena, paisates väliskihi laiali. Tähe tuum kukub lõpuks musta auguna kokku.

    Mustade aukude servas arvatakse asuvat nn sündmuste horisont – musta augu näiv piir, mida nimetatakse ka lõkspinnaks. Aine ja valgus, mis jääb selle piiri taha ei pääse eales välja.

    Kui meie universumis on mustade aukude sündmuste horisont kahemõõtmeline pind, siis neljamõõtmelise universumi musta augu sündmuste horisont on kolmemõõtmeline.

    Just see neljamõõtmelise tähe mustaks auguks kokkukukkumise järel sündmuste horisondist väljapoole jäänud kolmemõõtmeline braan ongi meie universum, mis tasapisi paisub.

  40. @salvey:
    Braabide hüpotees on päris eakas. Taevakanalites on seda käsitletud. Erilist populaarsust sellel pole. Ka Hawking on neist rääkinud, kui ühest võimalusest, aga rohkem toetab Suure Paugu teooriat. Klassikalised mudelid paistavad loogilisemad. Liiga keeruliseks pole mõtet mitte midagi ajada. Inflatsioonilise paisumisega toimunud Universum leiab suuremat kõlapinda ja selgitab päris hästi taustkiirguse väga ühtlast jaotumist.
    Ikka pakutakse alternatiivseid hüpoteese, seda tehakse päris tihti. Noh, mõnede arvates Universum ei paisugi. Ei maksa sellistele avaldustele liiga palju tähelepanu pöörata.

  41. http://www.novaator.ee/ET/kosm.....r+Uudised)

    “Ühtlasi on nende sõnul veider, et universumi temperatuur on selle kõigis piirkondades peaaegu ühtlane. Nende arvutuste kohaselt on universumi sünnist möödas liiga vähe aega, teisisõnu – 13,7 miljardi aastaga poleks selline temperatuuride ühtlustumine saanud tekkida.

    Selle küsimuse selgitamiseks on osa teadlasi pakkunud välja, et universum pidi mingil hetkel paisuma valguse kiirusest kiiremini, aga ka sel seletusel on oma vead

    “Kuivõrd nende lahendite kokkuühendamisel on teatud probleeme, siis on mitmed teoreetilised füüsikud, nende seas ka Roger Penrose Suure Paugu teooria vastu ning otsivad võimalusi välja arvutada selline kosmoloogiline mudel, mis neid lahendeid ei sisaldaks,” ütles Kuusk.”

    See on küll üllatav, et R. Penrose kahtleb Suure Paugu toimumises. Koos Hawkingiga nad tõestasid eelmise sajandi lõpupoole matemaatiliselt, et ajal oli alguspunkt, see algas Suure Pauguga. Said selle eest väikese füüsikapreemia.
    Penrose on rääkinud tsüklilisest Universumist, või midagi sellist.

    Valguse kiirust ületav paisumine ei ole vastuolus relatiivsusteooriaga. Aegruum ise saab laieneda piirkiirust ületades. Ilmselt on sama lugu ka kahanemisega, mustas augus.

  42. @salvey:
    “ilus, eks ole.”
    Jah, see meenutas kuidagi jõe voolamist. Ja see lugu ka.
    http://www.youtube.com/watch?v=6wLti06X_Bc

    Ega ei leiagi ise kogu ilusat muusikat – Internet on selleks liiga suur. Ikka võiks teisi teavitada toredatest leidudest. Maitsed on muidugi erinevad, kuid üldjoontes ikkagi saadakse heast muusikast aru. Kas halb muusika on ka olemas? Vist polegi, sest mõnedele meeldivad ka teistmoodi palad.

  43. Siingi servas viidatud Respectful Insolence ütles eilses postituses põrutavate teadusuudiste [nagu need ühes teises riigis ilmuvad rubriigis „Kurioosum”] küsimärgiga pealkirjastamise kohta kenasti:

    Now, if there’s one thing I’ve learned about any news show or editorial, it’s this: Whenever the title of a news segment or an article is presented in the form of a question, the answer to that question is almost always “no.”

    (Maakeeli: kui uudise või artikli pealkiri on küsimärgiga, siis peaaegu alati on küsimuse vastus „ei ole”.)

  44. Delfi räägib teadusest ja täiendab meie muusikarubriiki:
    KUULA: see on teadlaste sõnul maailma kõige rahustavam lugu, mis alandab vererõhku ja vähendab stressi!

    1. Marconi Union – Weightless
    2. Airstream – Electra
    3. DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)
    4. Enya – Watermark
    5. Coldplay – Strawberry Swing
    6. Barcelona – Please Don’t Go
    7. All Saints – Pure Shores
    8. Adelev Someone Like You
    9. Mozart – Canzonetta Sull’aria
    10. Cafe Del Mar – We Can Fly

    siit lihtsam üles leida ja läbi kuulata, kui hiljem delfist taga otsida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.