Pettuse valem: vesi + magnet

Elcla magnetilised veepehmendajad. Pilt Bioexperdi kodulehelt.Oli meil siin juttu magnetilistest pesupallikestest. Loodetavasti olete neid laatadel näinud ja ise tutvunud imepärase ja väidetavalt kokkuvõttes odava ning keskkonnasõbraliku pesuviisiga.

Kirjutasin neile kirjagi, kuid ilmselt tiheda esitlusgraafiku tõttu pole neil olnud aega mulle vastata. Huvitav, kui nende poole pöörduks Tarbijakaitse, kas siis oleksid vastused kiiremad liikuma? Peaks proovima.

Vesi ja magnetid on petuskeemide sagedased osalised. Siit blogist leiame vee kohta Võluvee petukauba ja magnetite imelisest raviväest Bemer 3000 juhtumi, mis Ravimiameti poolt monitooringule on võetud.

Tihti saavad magnet ja vesi kokku, et veelgi suurejoonelisemalt vähe- või väärinformeeritud tarbijalt raha välja meelitada. Või on toote turustaja ise vähe- või väärinformeeritud, et sellist toodet oma klientidele heauskselt pakub?

Konkreetselt keerutan siin AS Bioexpert poolt pakutava Elcla magnetiliste veepehmendusseadmete ümber.

Bioexpert Helle Vilu räägib meile katlakivist, selle moodustumisest ja kahjulikkusest veeseadmetele. Tõsi ta on, et sadestudes küttekehadele tõstab katlakivi voolutarvet, torudes võib põhjustada ummistusi, vee karedus suurendab pesukemikaalide kulu jne. Vee karedust vähendatakse tavaliselt ioonvahetuse teel, kus kaltsiumi ja magneesiumi ioonid asendatakse kavalal moel naatriumi ioonidega. Aga Bioexpert vahendab meile uut (vana) moodust, kuidas vett pehmendada:

Püsimagnetilise energiasäästliku veetöötlusseadmega ELCLA töödeldud vees väheneb tunduvalt katlakivi moodustava kaltsiidi teke – kaltsiit on mineraal, mille kristallid kleepuvad veega kokkupuutuvatele pindadele ja neile tekib mittelahustuv tugev katlakivikiht.

Magnettöödeldud veest setib kaltsiidi asemel põhiliselt aragoniit, mis on kaltsiidiga sama keemilise koostisega, kuid sellest väga erinevate omadustega. Aragoniidikristallid on kaltsiidiga võrreldes erineva kujuga, tihedamad ja mittekleepuvad. Seetõttu on magnettöödeldud vee sete sõre, tolmne või pulbriline, ning läbivoolav vesi kannab selle veetorustikust välja. Küttekeha pindadele ja veetoru seintele jääb õhuke pulbriline settekiht. Seisva vee puhul koguneb setet veeanuma (boiler, veepaak) põhjale, mistõttu viimast tuleb paari aasta tagant puhastada. Torustikes rõhu all säilib magnettöötluse toime vees ca 48 tundi, vabas õhus vähem.
Allikas: Bioexpert.

Minu BS detektor püüdis siit kinni nõrga signaali, aga kuna ma ei puutu sedalaadi teemadega igapäevaselt kokku, siis tundus jutt väärivat lähemat uurimist enne lõplikuma otsuse langetamist. Seda enam, et AS Bioexpert kõlab vägagi asjatundlikult ning nende tooteid müüvad edasi Onninen, Ehituse ABC, Toru-Jüri kauplused ja paljud teisedki ning nende magnetvidin on lastud paigaldada uue ja moodsa Pärnu SPA, Kristiine Spordihalli, Tapa politseihoone, Tallinna Külmhoone kontori- ja laohoone veesüsteemidele.

Bioexperdi ametliku hinnakirja kohaselt on Pärnu SPA maksnud lausa 44840 krooni. Veel kaunistatakse oma toodet selliste üleilmsete kuulsustega nagu Fiat, Nestle, Danone.

Aga paraku puuduvad viited teadust sisaldavatele lugudele, seega pidin selle otsingu ise tegema ja leidsin ülevaatliku artikli ajakirjast Skeptical Inquirer, kus on kokku võetud tolleks hetkeks (1998. aasta algus) ilmunud teaduslik kirjandus.

Aga lühemalt võtab teema kokku üks toruasjandusega tegelev koduleht:

Küsimus: Kas magnetilised veepehmendajad töötavad nagu müüjad väidavad?
Vastus: Võibolla, aga olles tutvunud sadade vastavate uuringutega, oleme skeptilised.

Mõlemad kodukad viitavad ajakirjas Consumer Reports aastal 1996 ilmunud artiklile, mis kirjeldab katset, kus ühte veeboilerisse lasti ‘tavalist’ vett ja teise magnetiga töödeldud vett. Vesi oli päris kare – 200 ppm. Rohkem kui kahe aasta möödudes lõigati mõlemad boilerid lahti ja võrreldi nende sisu. Katlakivi tekkimise osas polnud mittemingisugust vahet ja ajakiri andis oma karmi kuid õiglase hinnangu, et 535 dollarit (üle 6000 krooni) maksnud magnetiline vee pehmendaja oli kasutu.

Magnet on magnet, füüsika on füüsika ja küllap laieneb see kokkuvõte ka Bioexperdi poolt vahendatavale Elcla magnetilistele vee mittepehmendajatele.

Kui veidi teiste rahakotis sorida, siis Bioexpert väidab oma kodulehel, et nad on toodet Elclamini müünud Eestis u 200 tk, 450 kr/tk, kokku u 90 000 kr. Lisaks hulgaliselt suuremaid ja kallimaid isendeid, vähemalt üks 44840 kr maksev seade. Miljonit ilmselt kokku ei tule, ilmselt ka poolt miljonit mitte, kuid üksiktarbija seisukohast on iga asjatult kulutatud kroon liiast. Korduvalt mainitud Pärnu SPA maksis oma rumaluse eest üle 44 000 krooni! Nad oleksid võinud pool sellest rahast nõuande eest mulle anda ja teise poolega midagi muud kasulikku teha :-)

Samas.
SLÕhtulehes on juttu tublist noorteadlasest Maria Orbist, kes valmistas vanadest arvuti kõvaketastest vastava megnetseadme ning võrdles kolme vett: Elclaga töödeldud, omatehtud seadmega töödeldud ning töötlemata kraanivett. Tema uuring näitas magnetite efektiivsust katlakivi vähendamisel, aga uuringu nüanssidega meid SLÕhtulehes muidugi ei tüüdata. Nendega saab tutvuda Maria uurimustöö inglisekeelses variandis.

Ta annab oma allikatereas üles vägagi hea artikli magnetvee pseudoteaduslikkusest:
http://www.chem1.com/CQ/magscams.html (siin räägitakse ka tuttavatest magnetilistest pesupallidest), kuid vastu minu ootusi ei pühenda ta pea sõnakestki nende vastuolude üle arutlemiseks. Kui valdav osa korralikke uurimusi näitab, et tarbevee magnetiga töötlemine ei mõjusta katlakivi tekkimise intensiivsust ja siis on üks uurimus, mis näitab vastupidist, siis selle vastuolu oleks võinud selgemalt ja konkreetsemalt välja tuua. Võibolla on võtmeks kohaliku vee rauasisaldus või metodoloogilised nüansid või miski muu.

97 Replies to “Pettuse valem: vesi + magnet”

  1. Lingis antud info põhjal saab järeldada ,et tegemist on tavapärase pettusega!
    Lisaks täiesti alusetutele väidetele mis tekstis esitati võib veel välja tuua otsesed valed teadusefaktide kohta näiteks valetati et elektron on teadusele tuntud kõige väiksem osake.

  2. Tead, Helle, kuna Sa juba nii usin raamatute lugeja oled ja mõned neist (mulle, näed, tundub, et täiesti teenimatult) on koguni andnud Sulle “aluse maailmast arusaamisele”, siis oleks mul sulle veel üks veikene raamatusoovitus. See nimelt selleks, et Sa tänapäevases informatsiooni- ja “informatsiooni”tulvas paremini seilata suudaksid:
    John Gilovich “How We Know What isn’t So”

    http://www.amazon.com/s/ref=nb.....isn%27t+so

    Kõik, mida me soovime, ei ole teps mitte tõene ja mul on millegpärast tunne, et selles ülalviidat raamatukeses sisalduv võib sulle appi tulla maailmast arusaamisele aluse rajamisel.

    Ilusat jüülu!

  3. No eks üks tänapäevane müügitaktika ole see ,et keerutatakse üles mingi vastuolu ,mis siis peab huvi tekitama.
    Kui mõni skeptik kasvõi huvi pärast või katsetegemise eesmärgil mõne magnetvidina või muu asja ostab on see ka midagi.

  4. uus lahe vidin välja tulnud,mis võtab näolt kortsud kuu ajaga ,kui lasta 1 kord päevas 45 s plinkida sellel näkku ja pidi ka pisihaavu parandama,meil uus asi,aga välismaal vist juba nii mõnegi mehe rahakoti vahelt kopsaka summa viinud,sest ikka poetatakse ju enne jõule, et võiks ju nagu kingiks osta,niiöelda antakse mõista,eriti kui mingi pagana saade seda veel näidanud ja kiitnud on,ja seleta sa siis et see 4 tonni on kui maha visatud raha sellise asja alla!:-(

    http://www.talika.com/product-2008CPC-en.html

    Konkurentsitult sensatsiooniliseim ilu-uudis on Talika Light 590 vananemisvastase toimega kollageenistimulaator (3912.–), mis inspireerituna NASA kosmosetehnoloogiast teostab rakke uuendavat nahahooldust puhta valguse abil.

  5. imesid on palju-
    Kui keegi teab, kelle on….
    …. raskusi kõrgevererõhutõbiga….siis, edastage see info talle palun edasi!
    ———————————————————————————–

    Tere kõigile!

    Soovin edastada väga vajaliku tervisealase info neile, kel on probleem endal või kellegil lähedasel või tuttaval just KÕRGE VERERÕHUGA!

    Olen juba kaks aastat ka korporatsioon Denas esindaja Tartus ja mul on hea meel teatada, et välja on antud suurepärane abiline kõrgevererõhu probleemi korrigeerimiseks ilma keemiata! Siia klikkides leiate aparaadi kohta info dr Veileri kodulehelt:

    http://denascorp.com/content/view/19/21/

    Hind: 1800 kr (väike arvutus näitab, et see tuleb odavam, kui ravimite tarvitamine!)

    Toote osas on juba ka Eestis positiivne tagasiside!

    Protseduuri jaoks läheb aega hommikul ja õhtul vaid kümmekond minutit. Aparaat töötab randme peal.

    Vee struktuuri kaart
    Tere!

    Saadan väga huvitava info vee kohta. Andke palun märku, kui kirja lisa ei avane.

    See kaart töötab u.5 aastat. Võib hoida köögis klaasist joogivee nõu all või küljes. Võib kinnitada vahepeal ka näiteks mahlapakkide külge 10 minutiks. Toidu võib teha alati selle kaardiga mõjutatud veega. Kaardi võib ka reisile kaasa võtta.

    Veetorude külge oleks vaja 2 kaarti paikselt kinnitada.

    Neid kaarte saab tellida Peterburi firma “Sfera” esindaja käest Tallinnast. Ma tellin sealt ise ka aeg-ajalt kaupa. Kaart maksab 310 kr.

    Huvitavaid avastusi!(kaasas oli ka fail – ava lisatud fail – Vee infotaastusseadmed.rtf (20 k) kahjuks ei õnnestunud avada kuna mingi dos jama ja encoding olid peal.võibolla vee info ta taastab aga wordi oma mitte!

  6. Seoses selle vee magnetiseerimisega on jäänud meelde et ega see magnet iseenesest ei tõrju katlakivi välja, vaid muudab selle struktuuri. See struktuurimuutus aga raskendab katlakivi settimist boileri ja torustiku seinale.

  7. Mul on kodus ka pandud magnet veetorule nn “igaks juhuks” juba 5 aastat ja peab mainima et kohvimasinat on vaja harvem äädikaga loputada ja boilerit pole üldse puhastanud selle aja jooksul. Kuigi enne magneti panekut tuli seda teha üsna tihti ja boilerit sai puhastada iga 2 aasta tagant koos küttekeha vahetusega.
    Magnet ei ole mul küll mitmetuhandene neodüüm vaid lihtne 30w kõlarist väljalõhutud ferrit mille leidsin kolikambrist ja kuna ei osanud teda kuhugi panna siis sai tollal ta ümber toru pandudki.

  8. @shallallaa

    Magnet ümber veetoru peaks lõpuks ummistuse tekitama. Rauaioonidel on siis kergem sinna toru külge kleepuda.(eestis on enamustes kohtades joogivee raua sisaldus üle normi ka)

  9. @Ivar – Väikese kontsentratsiooniga raua ioonid käituvad täpselt samamoodi nagu kõik teised ioonid. Torude ummistumist pole vaja karta.

    Helle Vilu ütles:

    @volli

    Tugevaim mõjutamine saavutatakse, kui magneti välja sagedus on resonantsis veele omase väljaga.

    Sõltuvus on ka aastaaegadest ehk kosmiliste kiirte maale saabumise intensiivsusest, jpm.

    Esimene põhjendus pole mitte vale vaid absurdne. Püsimagneti väljal puudub sagedus, sest tegu on.. staatilise magnetväljaga. Kui püsimagnet asendada mõne madalsagedusliku EM-väljaga, siis vee magnetväljal pole ikkagi sagedust. Resonantsi pole. Pealegi ähvardaks nö sagedusega magentväli kohalikke “elektiallergikuid” psühhosomaatiliste ärevushäiretega.

    Saan aru, et mõisted “sagedus” ja “väli” on new age filosoofias igapäevases kasutuses. Samas, kui vaadata konteksti, kus neid kasutatakse, pole raske näha, et need need mõisted on üle võetud (kvant)füüsikast. Olgu kuidas on, kuid mõisted “sagedus” ja “väli” tähistavad füüsikas ja new age filosoofias siiski erinevaid asju. Selle võrra võiks new age huvilised nende mõistete kasutamisel ka ettevaatlikumad olla.

    Samuti on vägagi kaheldav (teadaoleva) kosmilise kiirguse mõju torustikes ringleva vedeliku koostisele.

    “Uurimused”, millest need mõned väited pärinevad, ei jäta just kõige teaduslikumat muljet. Vee magnetpuhastuse müügitekste kirjutades tuleks eristada kellegi filosoofilisi tõekspidamisi ja eksperimentaalselt kontrollitud fakte. Muidu asjaliku(lt kõlava) teksti sisse umbluud kirjutades, kaotab ka kogu ülejäänud tekst lugeja silmis usaldusväärsuse. Samas, kui keegi soovib oma toodet muinasjutu abil reklaamida, peab ta vastutama selle eest, et ostja aru saaks, et tegu on muinasjutuga. (Mul pole õrna aimuga, kas viimane on Eestis legaalne või mitte. Lastele suunatud reklaamides midagi analoogset ju kasutatakse.)
    __

    Huvitav, kui edukad oleksid “pühad” puidust rõngad, mida veetorude ümber saaks kinnitada? Ülehinnatud rõngaid müüdaks üdini usklikus piirkonnas ning nendega kaasneb müüt, et nood rõngad annavad joogiveele “Jumala õnnistuse”. Reklaamiplakatil kujutataks mõnd tähtsat usutegelast. Samuti mainitakse reklaamis, et teadusliku meetodi abil on näidatud, et “pühad” rõngad joogivett kuidagi ei mõjuta. Kas taoline reklaamitrikk võiks omada positiivset efekti?

  10. Volli, muidugi on sinu poolt kirjeldatud reklaamivõte ebaseaduslik.

    Reklaamiseadus §4:

    § 4. Eksitava reklaami keeld

    (1) Reklaam, mis ükskõik millisel viisil eksitab või tõenäoliselt eksitab isikuid, kellele see on suunatud või kelleni see jõuab, ja mis oma eksitava iseloomu tõttu võib mõjutada nende isikute majanduskäitumist või nimetatud põhjustel kahjustab või võib kahjustada reklaami tellija konkurenti, on keelatud.

    (2) Reklaami loetakse eksitavaks eelkõige siis, kui see annab eksitavat teavet kaupa, teenust, kauba müüki või teenuse osutamist iseloomustavate järgmiste asjaolude kohta:
    1) kättesaadavus, kogus, koostis, kasutamiskõlblikkus, lisatarvikute olemasolu, tehnilised andmed, kasutamise ja hoidmisega seotud riskid, sealhulgas keskkonnaohutus, valmistamise, varumise või osutamise viis ja aeg, tootmispaik või päritolumaa;
    2) kasutusotstarve ja kasutamisest saadav tulu;
    3) hind ja hinna tasumise tingimused;
    4) vahetamise, tagastamise, remondi, hoolduse ja garantii tingimused;
    5) kauba tootja või teenuse osutaja isik, tema tegevusala ja kvalifikatsioon, kuulumine ametiliitudesse ja organisatsioonidesse, käitumiskoodeksite järgimine, intellektuaalse omandi õigused, ametlik tunnustus, medali, auhinna ja diplomiga autasustamine, keskkonda säästev tegevus ning avalike ja heategevate ürituste toetamine või muu sponsorlus.

    (3) Reklaamis on keelatud kasutada teaduslike või muude uuringute tulemusi, tsitaate teaduslikest ja tehnilistest väljaannetest, samuti statistilisi ning teaduslikke andmeid eksitaval viisil.

    (4) Reklaamis on keelatud kasutada riiklikke ja riigiasutuste sümboleid ning Eesti lipu värvikombinatsiooni sellisel viisil, mis eksitab üldsust reklaami eseme suhtes. Reklaam ei tohi jätta muljet, et esitatav teave sisaldab riigipoolset soovitust või garantiid, kui see tegelikult puudub.

  11. Jah, kui reklaamiseadus lahti võtta, siis §4.1 ja

    § 3. Reklaami põhinõuded
    (4) Reklaam ei tohi:
    8 ) tugineda inimeste ebausul ega kasutada ära reklaami sihtgrupi vanusest tulenevat kergeusklikkust;

    abil saaks taolise reklaami ära keelata küll.

    Samas, kui reklaamis on mainitud, et see müüt on lihtsalt tootega kaasas käiv tore lugu, siis peaks selline reklaam legaalne olema.

  12. Lühendamise/mugandamise kasutamine on õigustatud, kui tähendus on jääb arusaadavaks. Pealegi ei kirjutata enam “lg” ja “p” järele punkti. Kui juba korrektne olla, siis ikka lõpuni välja.

    Sisulise poole juurde tagasi tulles pole mainitud reklaamivõte eksitav, kuna moonutatud ega väärat infot ei edastata. On ju mainitud, et tegu on teadusliku meetodi abil ümberlükatud (või kinnitamata) väidetega, mis ei pretendeeri tegelikkusele. Küsimus oli, kas kirjeldatud müügistrateegia oleks edukas või kukuks läbi? Ehk on keegi mõne konkreetse uurimusega kursis, mis sellele küsimusele vastata aitaks.

    Ka küsimuse legaalne ja eetiline tahk on huvitav.

  13. Skeptik.ee tegevusest on märge selle kohta, et tarbijakaitseametil puudub pädevus otsustamaks ühe või teise väite teaduslikkuse hindamiseks. Küsimuse all olid magnetilised pesupallid ja ameti vastusest oli märgata lausa tahtlikku möödarääkimist, et teemast kiiremini üle saada.

    Mõneti mõistetav, sest kingamüüjad ja pangateenused puudutavad suuremat hulka inimesi.

    Tarbijakaitseamet: magnetilised pesupallid ei ole tarbija eksitamine

  14. Pealegi ei kirjutata enam “lg” ja “p” järele punkti.

    Sellist lähenemist propageerivad inimesed, kelle jaoks ei ole interpunktuatsiooni eesmärk teksti selgemaks muutmine.

  15. Lugedes Helle Vilu kommentaare ja kõrvutades neile ka Bioexperdi kodulehel toodu, kipub mulje jääma, et tegemist on püüdliku tõe hämamisega.

    Bioexpert.ee-lt saame teada, et magnettöötluse (Elcla) tulemusena mõjutatakse vees leiduvat kaltsiumkarbonaati selliselt, et pinnale ladestub tiheda, raskesti eemaldatava kaltsiidi asemel poorne, mudajas aragoniit. /Et aragoniit äärmiselt ebastabiilne vorm on ja varsti kaltsiidiks ümber kristalliseerub, sellest ärme hetkel räägi/

    Et see nii on, selles veendumiseks pakutakse Bioexperdi poolt lugejatele linke uurimustele. Esimesel, aukohal neist, kodukeelne uurimus, mille viis läbi Põlva koolitüdruk Maria Orb.

    Katsetulemuste põhjal koostatud ettekandest on lugeda, et võeti kolm veeproovi ja tiitriti neid soolhappega. Tulemus oli lihtsalt vapustav – Elclaga seotud seadmest võtud proovis oli 8,3 korda vähem kaltsiumkarbonaati, kui töötlemata vees.

    Ja järeldus:

    “Uurimise tulemusena leidis kinnitust hüpotees, et püsimagnetseade vähendab oluliselt
    katlakivi teket.”

    Kuidas küll sellise järelduseni jõuti, küsiks Helle Vilult?

    Tiitrimisel ju ei tehtud vahet kaltsiidi ja aragoniidi vahel! Tiitritakse keemilist ainet, eristamata selle aine “kavatsust” ühes või teises modifikatsioonis settida. Kuidas saab katse, milles kaltsiiti ja aragoniiti ei ersitata, olla kutsutud Elcla toimet kinnitama? Selle Elcla, mille füüsikalis-keemiline toime seisvat kaltsiumkarbonaadi väljakristaliseerumise modifitseerimises!?

    Kuhu kadus magnettöötluse tulemusel suur hulk kaltsiumkarbonaati? Magnetile ta ei ladestunud, aga vees ka pole?

    ===

    Kummaline seejuures, et siinsetes kommentaarides Helle Vilu poolt afišeeritud TTÜ uurimus pole leidnud Bioexperdi kodulehel linkimist, isegi äramainimist mitte.

    Samuti on kummaline, et ilma kommentaarideta lingitakse hoopis uurimusele, mil pole Elcla seadme efektiivsuse tõestamisega kõige vähimatki ühist.

  16. Karla ütles:

    /Et aragoniit äärmiselt ebastabiilne vorm on ja varsti kaltsiidiks ümber kristalliseerub, sellest ärme hetkel räägi/

    Ehk oleks võimalik “äärmiselt ebastabiilne” ja “varsti” ka numbriliselt väljendada? Vikipeedia järgi toimub aragoniidi kaltsiitks muutumine normaaltingimustel 10^7 – 10^8 aasta jooksul [link]. Veidi täpsemalt [link]:

    Aragonite is technically unstable at normal surface temperatures and pressures. It is stable at higher pressures, but not at higher temperatures such that in order to keep aragonite stable with increasing temperature, the pressure must also increase. If aragonite is heated to 400 degrees C, it will spontaneously convert to calcite if the pressure is not also increased.

    Samas on Bioexperdi kodulehel mainitud, et

    torustikes rõhu all säilib magnettöötluse toime vees ca 48 tundi, vabas õhus vähem.

    Kui põhjendatud need 48 tundi on, on iseküsimus.

    Aragoniidi/kaltsiidi vahekorra muutumist magnetöötlusel on uuritud näiteks siin. Mis leheküljelt puudub, on hinnang seadme efektiivsusele. Kas kaltsiidi/aragoniidi settimise suhe on pigem 10:1 või 1:10? Esimesel juhul on toote reklaamimine katlakivieemaldajana selgelt eksitav.

    Kriku ütles:

    Sellist lähenemist propageerivad inimesed, kelle jaoks ei ole interpunktuatsiooni eesmärk teksti selgemaks muutmine.

    Sellist lähenemist propageerib Eesti Keele Instituut.

  17. Õigustad sulle mittesobivate õigekirjareeglite eiramist sellega, et neid reegleid koostavad inimesed moonutavad eesti keelt tahtlikult nii, et inimesed sellest enam aru ei saaks. Viimasest lähtudes kritiseerid mind selles, et ma sinu isiklikke õigekirjareegleid (millega ma kuidagi tuttav ei saa olla) ei järgi? Edu veskitega võitlemisel. :)

    Vomriline korrektsus on järgimistväärt põhimõte, kuid usun, et seda foorumit loevad siisli lihast ja luust inimesed, ning päris masinkoodi ma siin kirjutama ei hakka. Pealegi. Sinu isiklikud kiiksud on sinu mure. Vihjata, et keegi teine neid kiikse peaks järgima, võib olla esimene märk tärkavast suurushullustusest. Kui sul midagi sisulist öelda pole, siis proovi end tagasi hoida.

  18. Kriku ütles:

    Pealegi ei kirjutata enam “lg” ja “p” järele punkti.

    Sellist lähenemist propageerivad inimesed, kelle jaoks ei ole interpunktuatsiooni eesmärk teksti selgemaks muutmine.

    Justnimelt punktide vältimine üldtuntud lühendite järel muudab teksti selgemaks, kuna väheneb lühendeid tähistavate punktide tõlgendamine lauselõppude tähistena.

  19. Vaata, Volli, keelereeglid nagu muudki reeglid peaksid moodustama mingisuguse konsistentse loogilise süsteemi. Viimaste aastate jooksul on kõiksugu hägusate erandite propageerimisega sellisest lähenemisest kaugenetud. Ma ei võitle mingite veskitega, ma lihtsalt ootan, kuni see ebajärjekindla lähenemise etapp mööda saab.

    Sinu isiklikud kiiksud on sinu mure. Vihjata, et keegi teine neid kiikse peaks järgima, võib olla esimene märk tärkavast suurushullustusest. Kui sul midagi sisulist öelda pole, siis proovi end tagasi hoida.

    Õigusnormidele viidatakse igal pool juriidilises kirjanduses ning vastavates aruteludes siiski nii, nagu ma kirjutasin. Punkti küsimus on väheoluline ja alles mõni aasta tagasi soovitati sellist lähenemist, nagu ma esitasin. Kui sulle meeldib demonstreerida oma ignorantsust, siis muidugi on see sinu asi, kuid soovitav on ennast siiski ses osas tagasi hoida.

  20. Justnimelt punktide vältimine üldtuntud lühendite järel muudab teksti selgemaks, kuna väheneb lühendeid tähistavate punktide tõlgendamine lauselõppude tähistena.

    Aga suureneb võimalus lugeda lühendit valestikirjutatud sõnaks.

  21. volli 12. jaan 2009 kell 20:42

    võtab tekstist ühe sulgudes lausekese, mis kommenteeritava “uurimusega” oli vaid kaude seotud, ja heietab selle ümber. Täielikult vaikides kommentaari sisulise kandi pealt. /Juhul, kui volli ei kuulu insaiderite hulka, võis ta nii muidugi teha. Ilman muuta/

    Eeldades, et volli ei olegi insaider, juhin tema tähelepanu kaltsiidi vrs aragoniidi küsimuses asjaolule, et tema poolt tsiteeritu kehtis kuiva, veevaba keskkonna kohta. Elcla töötab aga põhjusmõtteliselt veekeskkonnas.

  22. @Karla – Olin su kriitigaga nõus ega pidanud vajalikuks omalt poolt midagi lisada. Kuna mainisid, et aragoniit vees äärmiselt ebastabiilne on, siis ehk oskad täpsemalt rääkida, kui kaua see torustikus vastu peab?

    Minu tsitaadid vahendavad lihtsalt kättesaadavat infot. Kuna näiteks merekarbidki osaliselt aragoniidist koosnevad, oletasin, et veekeskond aragoniidi kaltsiidiks moondumisele suurt mõju ei avalda. Kuid ehk oskad sellest lähemalt rääkida. Kui tugevalt veekeskond aragoniidi stabiilsust mõjutab?
    ___

    Link oli huvitav. Paistab, et olin “aragoniidi teooriast” valesti aru saanud: Nimelt ei sadestu aragoniit magnettöötluse toimel koheselt (mida kinnitavad ka katsed), vaid see muudab vee struktuuri nii, et kui mingi kristalleerumine toimuma peaks, siis tekib kaltsiidi asemel (osaliselt) aragoniit (mille kohta pole teada, et see katlakivist kuidagi “parem” on). Tekitatud struktuur on aga ebastabiilne ning aja möödudes (Bioexperdi andmetel 48 tundi) magnettöötluse mõju kaob.

    Kui see mehhanism isegi reaalne on, ei pruugi sel katlakivi vältimisega midagi ühist olla. Magnetöötluse efektiivsus on antud valguses nii või teisiti pea olematu.

  23. Seashells are composed of about 95% inorganic aragonite (a mineral form of CaCO^sub 3^), with only 1% of organic biopolymer by volume. They exhibit superior structural robustness, despite the brittle nature of their ceramic constituents (CaCo^sub 3^). From the structure of seashells, one can tell that nature has already solved the problems we are facing in the fabrication of nanocomposites. For example, in the shell of Pectinidae (the shell of scallop), aragonite nanowires of about 200 nm by 200 nm in cross section and variable length ranging from 1 µm to 5 µm self assembled in three orders of lamellae by biopolymer, as shown in Figure 1.4 To date we are still not able to mimic such architecture with CNTs even though CNTs are much stronger than aragonite. Therefore, more is yet to be learned from nature.

    Nanoscale Structural and Mechanical Characterization of Natural Nanocomposites: Seashells

    Huvitav artikkel.

  24. Volli:“Olin su kriitigaga nõus ega pidanud vajalikuks omalt poolt midagi lisada.”

    Ja ma mõtlin, et oled Elclade müügiagent, kes püüab vastusest mööda hiilida:-))

    Lugedes jäid ikka ja jälle silma erinevate aktsentidega sedalaadi märkused:

    “Aragonit ist unter normalen Bedingungen ein metastabiles Mineral, d.h. es wandelt sich allmählich in Calcit um. “

    Numbreid pole silma hakanud. Pidi kaltsiidist paremini vees lahustuma, räägitakse ka juba pisikeste lisandite suurest mõjust, aga jälle ilma kvantitatiivsete parameetriteta …

    Aga põhiküsimus tegelt muus – kas magneti mõjul üldse miskit muutub, ja kui siiski, siis mis sest tolku! Nagu ka Volli siin eespool küsimuse püstitas.

  25. Olen algse postitajaga sama meelt, minu meelest inimesed usuvad liiga kergesti kõikvõimalikku umbluud, mida pseudoteadlased lugematul hulgal kokku genereerivad.

    Läheneksin küsimusele teise vaatenurga alt ja minu peamine argument selliste perpetum mobile’de toimimise vastu on lihtne.

    Tutvudes müüa argumentidega ja tehes mõned tasuvusarvutused turumajanduse keskonnas, siis midagi siin nüüd ei klapi.

    Ülemaailmne sääst ulatuks ju triljonitesse ja pole ühtegi arukat seletust, miks meid ümbritsev maailm neid siis juba täis pole, kui et vastavast teemal lihtsalt puudub teaduslik tõestus.

    Müüa võib rääkida ning uskuda ise mida tahab, kuid muidu oleks selle kasutamine kõigile juba täna kohustuslik.

  26. Olen nüüd lugenud kõiki poolt- ja vastuargumente, aga palju targemaks pole saanud. Kuna oma silm on kuningas, siis oleks huvitav katsetada. Selgusetuks on jäänud, kas püsimagneteid kasutatakse metall- või plasttorudega? Võ pole seal mingit vahet? Käesoleval hetkel ootavad mul riiulil kolm või isegi neli vanemapoolset kõvaketast utiliseerimist, seega katsetamiseks vahendeid jätkub.
    Tänan juba ette vastuse eest.

  27. Kas teadjate meelest on Baueri (bauer.ee) seadmed samast mastist või on tegemist millegi muuga (hind küll vähemalt kordades kallim)?

  28. Raske öelda – ülal arutelus jäi ju ka lahtiseks, mida arvata märkimisväärse rauasisaldusega vee magnetiga töötlemisest katlakivi eemaldamiseks. Neil on pikk rida referentse – võiks küsida, kui suures osas neist konkreetselt magnetiga seade paigaldati.

    Vähemalt ei sisaldanud nende lehekülg pealiskaudsel vaatlusel tuvastatavaid idiootsusi.

  29. Pettus veefiltririndel tuvastatud, teatab Delfi Tarbijakaitset vahendades. Pahareti nimi on Aqualife OÜ.
    Veefiltreid müünud firma tõmbas pensionärile “mütsi pähe”

    Lõpuks jõuti vestluses ka sinnani, et on olemas filter, mis parandab vee kvaliteeti ja parajasti on 17 000 krooniga kaks tükki ka müügis.

    Noormees soovitas osta ja mõjutas tarbijat kiirustama ostu tegemisega. Ta uuris ka tarbija tervislikku olukorda ja selgitas, et puhastatud vesi on tema tervisele kasulik.

    Lõpuks tarbija otsustas osta ja lasta ka paigaldada veepuhastusfiltri. Noormehe ettepanekul sõideti tema autoga panka koheselt raha üle kandma. Tarbija katkestas oma tähtajalise hoiuse ning kandis ostuhinna koheselt kauplejale üle.

    Kohe oli kohal ka paigaldaja ja veepuhastusfilter paigaldati. Kui tütar koju jõudis, selgus, et vesi mis läbi filtri tuleb, on destilleeritud vee maitsega ja see filter ei sobi neile.

    Kaupleja poole pöörduti õigeaegselt, kuid kaupleja keeldus ostuhinda tagastamast ja veefiltrit demonteerimast.

    Tarbijakaebuste komisjon otsustas tarbija kaebuse rahuldada. Komisjon võttis muuhulgas arvesse tarbija seisukoha, et müügilepingu sõlmimisel oli kasutatud agressiivseid müügivõtteid.

  30. Müügitöös valetamine tõi firmale rahatrahvi

    Tarbijakaitseamet tegi kallihinnaliste ja paljude meelest kasutute veepuhastusseadmete müügiga tegelevale firmale Aqualife müügitöös valeväidete esitamise eest trahvi.

    Samas tunnistas Saluste, et nad tõlgendasid seadet müües selle omadusi tõesti pisut ekslikult. «Kui lähemalt selgitada, siis ei näita seade mitte kui must vesi on, vaid eelkõige vee elektrijuhtivust. See oli meie ekslik tõlgendus. Kui me eksitusest aru saime oli pisut hilja,» nentis Saluste.

    Saluste kinnitusel on Aqualife tänaseks sisuliselt poe kinni pannud, sest läbimüük oli liiga väike ja probleeme liiga palju. Firma palgal on veel vaid tema ja santehnik, kes tegeleb umbes 1000 kliendi aparaatide järelhooldusega.

    Et siis müügimehi endid tõmmati tillist?

    Uudisteksti lõpus on ka videolõik Pealtnägija saatest.

  31. jah…tore lugeda aga kas keegi on ka seda asja uurind http://www.bauer-wt.ee

    Tingimused püsimagnetile:
    • Paigaldatakse alati külmale (joogi)veele, mitte soojale veele.
    • Toime kinnises, survestatud torustikus (anumas) on 24 tundi, lahtises anumas 6 tundi.
    • Vee läbivoolukiirus peaks olema ühtlane, 1-3 m/s piires.
    • Töödeldava vee üldkaredus peaks olema suurem kui 7°dH.
    • Soovituslik rauasisaldus vees ei tohiks ületada 0,3 mg/l.
    • Ei mõjuta roostet ega vähenda korrosiooniprotsesse torustikes.
    • Ei kaitse raua, hägususe, ammooniumi, hapendumuse, prahi jt. vees leiduvate kõrvalnähtude eest. Nendeks puhkudeks on keerukamad veeseadmed.
    • Ei muuda vee bioloogilist struktuuri, st puudub antibakteriaalne toime.
    • Mõjutab põhiliselt CaCO3 molekule.
    • Sade jääb vette heljuma, nii et vesi võib minna häguseks.
    • Torustik ja veesüsteem vajavad perioodilist kontrolli, puhastamist ja läbipesu.
    • Torustikus, kus seadet kasutatakse, ei tohi olla nn. “taskuid”, soppe või osasid, kuhu saab sadestuda aragoniit.
    • Ei tohi paigaldada enne pumpasid, kuna tekkiv turbulents mõjutab püsimagnettöötlust.
    • Vahemaa seadme ja pumpade, mootorite jm. tööstusvoolul töötava sisseseade ning ka
    3-faasilise voolukaabli vahel ei tohi olla väiksem kui 2 m, sest elektriväli tekitab seadet segava elektrostaatilise välja.
    • Kasutatavad uut tüüpi materjalidest magnetid on tundlikud temperatuuri suhtes ja üle kuumenedes lähevad kergelt rivist välja.
    • Vee voolusuund seadmes on tähtis.

  32. Möhh ütles:

    jah…tore lugeda aga kas keegi on ka seda asja uurind http://www.bauer-wt.ee

    Jah, The Committee for Skeptical Inquiry on välja lasknud ülevaate magnetilistest mootorikütuse töötlemise ja veepehmendamise süsteemidest.

    Magnetic treatment has been claimed to soften water and improve the combustibility of fuels. A literature review reveals that these claims are not well supported by data.

    Purveyors of magnetic water treatment devices claim that exposing water to a magnetic field will decrease the water’s “effective” hardness. Typical claims include the elimination of scale deposits, lower water-heating bills, extended life of water heaters and household appliances, and more efficient use of soaps and detergents. Thus, it is claimed, magnetic water treatment gives all the benefits of water softened by ion-exchange without the expense and hassle of rock-salt additions.

    Note that only the “effective” or “subjective” hardness is claimed to be reduced through magnetic treatment. No magnesium or calcium is removed from the water by magnetic treatment. Instead, the claim is that the magnetic field decreases the tendency of the dissolved minerals to form scale. Even though the dissolved mineral concentration indicates the water is still hard, magnetically treated water supposedly behaves like soft water.

    The important question here, though, is whether magnetic water treatment works. In an effort to find the answer, I conducted a search for relevant scientific and engineering journal articles. I describe the results of this search below.

    More than one hundred relevant articles and reports are available in the open literature, so clearly magnetic water treatment has received some attention from the scientific community (e.g., see reference list in Duffy 1977). The reported effects of magnetic water treatment, however, are varied and often contradictory. In many cases, researchers report finding no significant magnetic treatment effect. In other cases, however, reasonable evidence for an effect is provided.

  33. Tarbevee kareduse head ja vead
    Kert Alamaa, OÜ Are Vesi

    * vee maitse ja bioloogilised omadused paranevad (magnettöötlus aitab kaasa vee struktureerimisele, mis kergendab organismide poolt vee omastamist, aitab rakkudesse enam hapnikku ja toite-elemente viia ning üleliigseid komponente väljutada, vähendab hambakivi moodustumist, aitab vältida neerukivide moodustumist, annab kergendust südamele ja veresoonkonnale).

    Kommentaariumis viitab üks kommenteerija siinsele loole.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga