Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis

Eesti naine on ikka väga kege saak igat masti libaravitsejatele. Isegi presidendiproua pole selle eest kaitstud, nagu selgub viimase aja teadetest. Nimelt saame tänasest Kroonikast teada, et Evelin Ilves käis paastulaagris paastumas. Oli viis päeva Viljandimaal Lusika talus “organismi mürkidest puhastamas”.

See “organismi mürkidest puhastamine” on eksitav, valelik, pseudoteaduslik ja ohtlik kontseptsioon, mille oluliseks osiseks on hirmutamine igasuguste Sinu keha ja vaimu koormavate kahjulike mürkainetega (millistega täpsemalt, jääb täpsustamata), et selle hirmu kaudu oma “vabastavat” teenust müüa.

Ohtlik on see seepärast, et tegevus, millel puudub kasu, kuid on tuvastatavad kahjud, ei õigusta mitte kuidagi seda riski. Näiteks sai Suurbritannias üks naine jäädava ajukahjustuse, kui järgis oma toitumisnõustaja (ingl nutritionist) soovitusi vabastada keha mürkainetest ohtra vee joomise ning soola vältimisega. Selline retsept on eluohtlik.

Maks ja neerud saavad organismi mürkainetest puhastamisega suurepäraselt hakkama ja pole ühtki tõendit selle kohta, et paastulaagrid, detox kuurid, detox jalavannid, -plaastrid või muud imevigurid selles osas kaasa aitaksid. Raha kadu on aga otseselt mõõdetav.

Lusika talu on aga tervise osas ohtlik koht. Lisaks paastulaagritele pakutakse mingi ülikahlase tekstiga mingit “vabastavat hingamist“:

ALGALLIKA PROTSESS EHK HINGAMISTÖÖ – ühendatud hingamise läbi on võimalik jõuda sünnihetkeni, kus peale esimest hingetõmmet vastu võetud otsused ning keskkonna mõjud on talletunud meie kehasse ning mõjutavad meid terve edasise elu.

Eriti küünilisena mõjub sealjuures üleilmse kuulsusega valevorsti Jasmuheeni tsiteerimine:

Täpne keskpunkt väljahingamise ja sissehingamise vahel on väidetavalt aastal 2012. See on maiade kalendri viimane kuupäev ja seda on ette ennustanud nii Hopi indiaanlased kui ka paljud teised tsivilisatsioonid. See aasta märgib imeliste muutuste aega koos lugematute virgumistega oma tõelisele jumalikkusele.

Jasmuheen valetab avalikult, et ta pole juba mitu aastat mitte midagi söönud ega joonud. Antud tsitaadis levitatakse veel niiöelda vaimsete inimeste seas levivat arvamust, et aastal 2012 toimub mingi suurematsorti asi – kas maailmalõpp või “vibratsiooni vahetus”, millest pääsevad muidugi need, kes gurudele usinalt pappi tassivad.

Tahaks väga loota, et sellised vaimsed “ärkamised” meie lugupeetud presidendiprouat ei nakata. Pahatihti on aga sedasi, et mõni esmapilgul üsna süütu tegevus juhatab samm-sammult aina ajuvabamate arusaamade poole.

Aga vähemalt üks libateadus on Evelin Ilvese toidulaual veel. Nimelt nn eraldi söömise ja aluseliste-happeliste toitude kontseptsioon, nagu selgub portaalis Naiste Maailm ilmunud artiklist:

Oluline on, mida millega koos süüa. Mul on kaks põhimõtet — valku ja süsivesikut koos ei söö, sest üks vajab seedimiseks aluselist, teine happelist keskkonda, s.t näiteks liha ja kartulit, vorsti ja leiba. Teiseks, pärast kella nelja aeglasi süsivesikuid ma ei söö — need on pasta, kartul, riis ja leib.

Kust see jama küll pärit võib olla?

Aga Lusika talu pidajad ning muud libateenuste pakkujad võivad rahulolust käsi kokku hõõruda – kui juba presidendiprouale selline asi sobib, siis miks mitte ka Sulle.

101 Replies to “Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis”

  1. Celtic: minu jutt oli suunatud Sekeldaja kommentaarile, kus ta ütles, et paastulaagrites tarvitatakse “tervelt” 1-2 liitrit vett päevas. Praegu üle vaadates näen, et 13 kg (mitte 16 kg, nagu ma ekslikult märkisin) kaalukaotus nädalaga pärines hoopis sinu kommentaarist. Küsiks siis, et mille arvelt see kaalukaotus tekkida võis, kui veekaotus oli välistatud? 13 kilo on siiski mitu korda rohkem, kui keha selle ajaga normaalse ainevahetuse käigus kulutada suudab, ning 10 kg vaevalt, et lihtsalt soolestiku sisu arvele ka saab kanda.

  2. Sport on üldse üks ohtlik tegevus, sealhulgas amatööride ponnistused. Küll murtakse-väänatakse luid-konte, põrutused ja igavene posu muid traumasid. Ja kusjuures selle higistamise ja ohtra vee joomise peale on nii mõnigi inimene otsad andnud, kuna higistades aetakse välja ka märkimisväärne hulk soola ja kui seda vaid soolatu veega kompenseeritakse, siis võib surm juba päris lähedal luurata.

    Näiteks selline lugu:
    Londoni jooksumaratonil surnud mees jõi liiga palju vett

    Inglismaa ajalehe The Daily Mail teatel suri 22-aastane Londoni maratonil osalenud ja jooksu lõpetanud David Rogers, sest ta jõi jooksmise ajal liiga palju vett.

    Väidetavalt oli tema kehas nii palju vett, et vedelik lahjendas kehas olnud mineraalid ohtlikult madala tasemeni – mineraalide madala taseme tõttu võib tekkida segadus, peavalu ja surmav ajuturse, kirjutas The Daily Mail.

    Selgituseks: Miks on liiga palju vett organismile kahjulik?

    “Kui te joote liiga palju vett, vähendab see soola kontsentratsiooni veres nii, et see muutub väiksemaks kui on soola kontsentratsioon rakkudes,» sõnas kliinilise keemia konsultant, professor Robert Forrest Sheffieldi kuninglikust Hallamshire haiglast.

    Vesi liigub seejärel vedelast verest rakkudesse ja organitesse, kus on vähem vett. Professor Forrest kõrvutab seda koolieksperimentides nähtud efektiga.

    [… mrtn: selle nähtuse nimi on osmoos]

    Samasugune paisumine toimub ka ajus. Ajuturse suurendab aga survet koljuluule ja see võib tekitada peavalu. Kui aju on sel moel koljuluu sees kokku pigistatud, takistab see eluliselt tähtsaid funktsioone reguleerivate ajuosade tööd.

    Kui nende funktsioonide reguleerimine on häiritud, siis võib hingamine lõpuks lakata ja nii saabub ka surm.

    Mõnest liitrist veest piisab täiesti, et põhjustada lühikese aja jooksul jooduna vee intoksikatsiooni.

  3. Mul isiklikult on aegajalt raskusi isegi akadeemikute ja nobelistide juttude tõepähe võtmisega.

    Tore.

    Kui sa nyyd suvatseks oma skeptitsismi avalikult ka ravimitootjate ja meditsiinisüsteemi peal harrastada, oleks muidugi veel parem.

  4. Nomaeitea, Aen, paistab ju, et lugemisoskus on sul olemas, seega kasuta seda oskust:
    Päris tervishoiuasutused pakuvad posimisteenust
    Müüt antioksüdantide kasulikkusest mureneb

    Mõlemad on nö “ametlikud” ja teine lugu õõnestab ravimitootjate mainet parasjagu. Ei maksa unustada, et ka Adik Levin on täiesti ametlik arst ja tema Role kliinik on täiesti ametlik ehk Tervishoiuametis registreeritud asutus.

    Seega mõjub su üleskutse parendamisele lahtisest uksest sissemurdmisena. Seda enam, et neid nö “ametlikke” asutusi valvavad mitmed riiklikud ja üleeuroopalised järelvalveorganid, mis ravimifirmadele üsna saatuslikuks võivad osutuda. Posijaid ei valva mitte keegi.

    Kui posija maine elatub sellest, et paljude juhtumite hulka satub mõni üksik kokkusattumuslik või muul näivpõhjusel “õnnestumine”, siis arstide mainet näib teinekord kujundavat mõni üksik ebaõnnestumine, millest lisaks Tervishoiuasutuse järelvalvemenetlusele ka meediasündmus vormitakse.

    Seega, Aen, su ilmselt tasakaalutust ette heitvana mõeldud märkus vajaks sinu poolt paremat põhjendamist.

  5. Imelik, algul oli juttu presidendiproua posijate juures käimisest, siis läks vestlus sujuvalt üle küll maajade ja inkade täheteaduseni, varsti jõutakse Lonardo da Vinci teooriateni. Kas meil siis niigi palju vabadust pole, et tahes milline proua võiks käia tahes millise tähetarga, soolapuhuja või tont teab, kelle,juures. Las käib, peaasi, et ei muutuks seeläbi kaaskodanikele ohtlikuks, seda enam, et ega ta nüüd mingi iidol ka pole, keegi ei hakka teda ju püüdlikult jäljendama, nii, et jätkem ta oma tegemiste juurde. Võib küll olla, et eksin, aga kas tõesti mõni skeptikuist oleks nõus mõnda prouat jäljendama, pigem mitte, kõik siinsed näikse olevat mõtlevad inimesed ja see ongi ehk peamine. Aga kui keegi võttis nädalaga 13 kilo alla, siis on küll tema lugu räbal.

  6. Voland!
    Toetan kahel käel Sinu arvamust.
    Tolerantsuse osas on Eesti inimesel arenguruumi küllaga, muudkui nokime teineteise kallal, mis mõttega?

  7. jah…muudkui nokime teineteise kallal. näiteks nokime “tavameditsiini” kallal. ja “mainstream-teaduse” kallal. ja “uskmatute” kallal. ja nii edasi, ja nii edasi… ja ei maksa küll tulla seletama, et eelnimetatud ISE alustasid.

  8. Martin! Kas see on Sinu isiklik arvamus? Ikkagi oled hämmastavalt tubli, kui Sinusuguseid oleks rohkem, poleks eestlastel mingit väljasuremisohtu.

  9. Martin, kui mahti saad, palun uuri natuke lähemalt ka nn. “vabastavat hingamist”. Hiljuti ühe tuttava käest kuuldud muljete põhjal päris kõhedusttekitav asi. Hingamistehnikate abil tegeldakse ilmselt aju normaalse hapnikuvarustuse häirimisega, mille tulemusena saavutatavat transiseisundit ja hallutsinatsioone siis saab tõlgendada nagu sobib – emotsioonid vabanevad tõepoolest kuid ajukahjustuse saamine pole ka võimatu. Tean, et psühhiaatrias kasutatakse hingamistehnikaid näiteks paanikahäirete ja ärevuse raviks aga siis on tegemist ju arsti ja konkreetse näidustusega patsiendiga, mitte ei pakuta teenust raha eest suvalistele inimestele.

  10. Oh issand küll,kus on halvustav artikkel .Inimene ise teab mida teeb ja kas on on valmis paastumiseks.Olen Lusika talus 4-ndat korda käinud 3-päevastel paastulaagris.Hiljem on enesetunne imehea,soolad organismist väljas(igaõhtu saun),hea kerge olla ja mis peamine – on rahulolu enesega.Rahu ise,mida veel tahta.
    Ei maksa KÕIKI SÜÜDISTADA pettuses ja kelmuses.pean tunnistama,et isegi arstid käivad paastulaagris ja mis ime see on,et pr.Ilves ka paastud.Igaühel on siin elus oma tee,oma arusaamad,omad teod teha.Palun mitte halvustada.

  11. Selge see, et Evelin Ilves pole ainus, kes posijate mesijuttu teinekord ehk veidi liiga kriitikavabalt suhtud. Riigipeade või nende prouade sellesuunalistest kalduvustest on ikka lugusid pajatatud.

    Nancy Reagani (ajutisest) astroloogia-usust oleme ehk kuulnud, Briti endise peaministri Tony Blairi abikaasa Cherie olla läbi proovinud mida imelikemaid njuueidslikke paktikaid, kuhu tal õnnestus aeg-ajalt ka oma peaministrist mees kaasa vedada ja life-style guru olla neil ikka käe kõrvalt võtta. See asjaolu tegi Briti alamatele tihti palju nalja, aga sealne prints on šarlatanide poputamisel muidugi ületamatu.

    Nojah, nüüd siis prantsuse president Nicola Sarkozy, nagu kirjutab meie Õhtuleht vahendades Sunday Timesi.

    Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy pakatab niivõrd energiast, et teda on sageli nimetatud Duracelli jäneseks.

    Nüüd õnnestus ajakirjanik Patrice Machuret’l paljastada riigipea hüperaktiivsuse saladus, kirjutas Briti pühapäevaleht Sunday Times. Selgub, et Sarkozy on juba 15 aastat salaja kohtunud alternatiivmeditsiini spetsialistiga.

    Prantsuse poliitikaajakirjanikul Patrice Machuret’l õnnestus välja selgitada, et Nicolas Sarkozy on juba 15 aastat salaja kohtunud alternatiivmeditsiini guru Jean-Paul Moureau’ga, kes teeb talle kord nädalas seljamassaaži ja annab selle seansi ajal üle positiivset energiat.

    Moureau’ patsientide hulka kuuluvad ka kuulsad näitlejad Alain Delon ja Jean-Paul Belmondo. Eelmisel aastal tuli Jean-Paul Moureau’l presidendi soovitusel ravida peaminister Francois Filloni. Viimasel olid nimelt sedavõrd tugevad valud, et ta ei suutnud jalulegi tõsta. Moureau’ käte all valud kadusid.

    Äkki peaks Moreau tervishoiuministriks tegema?

  12. Kes ravib Evelin Ilvest?
    Küllike Rooväli, Postimees

    Evelin Ilves on kena inimene. Mõtleb palju. Kadriorus on rahulik, kevad saabub, rohi rohetab, pardid on tiigil, Hundikuristik vuliseb. Ja siis tuleb tal mõte. «Mis oleks, kui arstid võtaks kaalus alla?»

    Kas teil tulevad kevaditi pargis sellised mõtted? Kui jah, tuleks küll arsti juurde minna. Arst võib osutuda ülekaaluliseks. Mis te siis peale hakkate?

    Igaks juhuks jätan siia ka enda kommentaari. Tont neid Postimehe tsensoreid teab.

    Proua Ilves on vist sattunud posijatest libatohterdajate mõju alla, sest mida need paastulaagrid muud on kui new age kirikud, kus oma patusele kerele patulunastust osta saab.

    Kroonikast saime teada, et proua Ilves käis Viljandimaal Lusika talus oma “organismi mürkainetest puhastamas”. See “mürkainetest puhastamine” on viimase aja lööklause, millega puhastatakse kergeusklike rahakotte.

    Lusika talu vaimset atmosfääri iseloomustab näiteks seegi, et nad tsiteerivad üleilmse kuulsusega suurpetturit nimega Jasmuheen, kes väidab, et tema ei söö ega joo juba päris mitu aastat mittekuimidagi ja elab “kosmilisest energiast”.

    Veel pakutakse Lusika talus, kus pr Ilves oma “organismi mürkainetest puhastamas” käis, nn vabastavat hingamist ja muid njuueidslikke libategevusi, millel reaalsusega väga vähe pistmist on.

    Paistab, et pr Ilves on üle elanud nn ärkamise ja vastärganu kohustus on ju oma “kõige õigemat” usku võimalikult paljudele kuulutada.

  13. Kuna ma juhtun teadma, et selliseid laagreid korraldatakse Eestiski regulaarselt, ning seejuures koos hallutsinogeenide pruukimisega, siis pidasin vajalikuks natuke hoiatavat informatsiooni üles panna. Tegemist siis indiaani-detox-hingerännakutega. Loodetavasti ei kaota ma lähemal ajal mõnd lähedast selle “vahva” triitingu raames…

    http://www.smh.com.au/news/nat.....95960.html

  14. Mingisugune kaktus pidavat olema, aga jumal seda teab, mis see tegelikult on. Kirjeldatud hallutsinatsioonid meenutasid noid, mida LSD kohta kirjeldatud (biitlite “Kollase allveelaeva” video tuli silme ette…). nagu ikka, esimese hooga lased poole jutust kõrvust mööda, aga kui hakkasin järekle mõtlema, tõusis kananahk ihule – kas keegi seal küsib nt arstitõendit, või hoiatatakse võimalike ohtude eest? Allkirja oma elu eest ise vastutamise eest nad vist ka ei anna…

  15. Vananenud tervisenõu: toituge tervislikult
    Novaator —> Tarbija 24

    Soov tervislikult toituda võib võtta maania mõõtmed.

    Viimastel aastatel on arstid üha enam hakanud diagnoosima söömishäiret nimega orthorexia nervosa ehk ortoreksia, mille all kannatavad inimesed üritavad iga hinna eest toituda võimalikult tervislikult. See soov on niivõrd tugev, et võib muutuda peamiseks elu eesmärgiks.

    Sageli usuvad ortoreksia all kannatavad inimesed, et toituda tuleb näiteks ainult toorestest juur- ja puuviljadest, mis aga viib paratamatult vitamiinipuuduseni. Mõnikord nähakse tonti ka geneetiliselt muundatud toidus.

  16. Evelin Ilves jätkab seiklusi umbluu radadel:

    Esileedi Evelin Ilves läheb Kaleviga kommisõtta
    Priit Pullerits, PM Arter

    Kas olete kuulnud, kuidas riigi esileedi Evelin Ilves toidupoes tütrekesele elu õppetunde jagab? Eriti maiustuste leti ees, kui lapsel magusaisu peale tuleb ja ta käe millegi sellise järele sirutab, mida ema kasulikuks ei pea. Siis ta räägibki lapsele nii:
    «See on kummaliste inimeste toodetud kräpp. Kui sa selle võtad, viid oma raha neile. Kas sa tahad, et keegi, kes teeb mürgikokteile, saab rikkaks? Ei taha? Siis ära võta seda.»

    Vokk manitseb transrasvhapete deemoniks kuulutamise eest: «Võime ükskõik mis komponendi toidust välja tirida ja öelda, et see on halb. Aga tähtis on, kui palju me seda sööme.» Ja kommides, väidab ta, «ei saa transrasvhappeid ropp-palju olla».

    Ilvese proua täiendab siis Reagani proua astroloogiat, Blair’i proua njuueidslust, Yukio Hatoyama proua ufousku…

  17. Evelin Ilves: Kalevi kommid on kräpp
    Arvo Uustalu, Õhtuleht

    Riigi esileedi Evelin Ilves peab osa Kalevi toodangut kräpiks, sest see ei kõlbavat transrasvhapete sisalduse tõttu suumagusaks.

    Toitumisteadlased on üht meelt, et Evelin Ilves taastõstatas vana küsimuse õigusega, kuid pigem on tegu suurtükiga varblase tulistamisega kui reaalse ohuga laste tervisele.

    “Äsja juhtusin nägema üht kõrvitsakoogiretsepti, mille komponendiks on margariin. Suure tõenäosusega on selles koogis transrasvhappeid rohkem kui ükskõik millises Kalevi kommis. Kolesterooliga käis ju ka aastaid suur sõda, kuid kõik inimese rakud vajavad seda, eriti ajurakud.”

    Tartu ülikooli emeriitdotsent Mai Maser kinnitab, et tegu on täieliku liialdamisega. “Kõiki toiduaineid võib mõõdukuse piires süüa. Ka sool ja suhkur on suurtes kogustes tervisele kahjulikud. Üldiselt on nõnda, et üle kahe protsendi saadavast energiast ei tohi tulla transrasvhapetest,” ütleb ta. “Selle koguse kättesaamiseks peavad inimese toitumisharjumused ikka väga paigast ära olema. Transrasvhappeid ja küllastunud rasvhappeid on peale küpsiste, kommide ja margariini üsna palju ka lihas, võis ja vähemal määral ka piimas.”

    Ka Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi leiab, et kui mõnes kommis juhtubki transrasvhappeid olema, siis toidupüramiidi jälgides selle üle muretsema ei pea.

  18. Martin Vällik ütles:

    Ilvese proua täiendab siis Reagani proua astroloogiat, Blair’i proua njuueidslust, Yukio Hatoyama proua ufousku…

    Justjust. Presidenti reiganismis süüdistada ei saa, aga presidendiproua teeb siiski omalt poolt kõik võimaliku.

  19. Ja nagu tavaliselt, on probleem just nimelt ülelihtsustamises.

    Transrasvhappend kui klass on täiesti olemas. Tekib neid nii looduses kui tööstuses. Enamik neist on potentsiaalseks terviseriskiallikaks küll, aga komm ei ole märkimisväärne transrasvhappe-allikas — iseäranis mõõdukal tarbimisel.

    Muide, kõik transrasvhapped on küllastumata rasvhapped. Vastupidiseid erandeid on ka: esimeses lähenduses kolmveerand kõikvõimalikest konjugeeritud rasvhapetest on transrasvhapped (nimi ‘konjugeeritud’ viitab kahe konkreetse kaksiksideme, millest kumbki võib kas cis– või trans-konfiguratsioonis esineda, vahetule naabrusele konkreetse rasvhappe süsinikuahelas), aga konjugeeritud rasvhapete terviseriskid erinevad muude transrasvade omast märgatavalt. Mõnel pool müüakse mõnesid konjugeeritud rasvhappeid lausa toidulisandina.

  20. Evelin Ilves seletab ETV eetris:

    Evelin Ilves: ma tegin kaks viga

    “Esiteks see, et ma kasutasin ajakirjaniku kuuldes slängisõna ja teiseks, et ma soostusin Priit Pulleritsule seda teemat kommenteerima,”

    No on ikka tobedad, pahatahtlikud ajakirjanikud… kõik mõistavad valesti (milles on muidugi ka tõetera sees). Transrasvhapped on aga ikka kurjad, koledad, pahad, need ründavad lapsi, määrivad neid. Oeh!

  21. Kommipakist alanud vastasseisu tagamaad
    Priit Pullerits

    Väljavõte Evelin Ilvese kirjast lasteaia listis:

    […]soovitan mitte Kalevi komme kinkida – kõik või väga valdav enamus nende kommidest, mis pole valikshokolaad, on transrasvu täis topitud. See on keemiline tahke ja odav rasv, mida kasutatakse mitmesugustes vabrikutoitudes eesmärgiga hinda alla saada. Transrasv ei seedu ja jääb nagu prügi osaliselt organismi reostama.

    “täis topitud” on sõnapaar, mida kasutavad näiteks ka vaktsiinivastased, kui kirjeldavad laste vaktineerimist – lapsed “topitakse täis” vaktsiine, selmet looduslikul moel (või homöopaatia abiga) tugevdada “loomulikku” immuunsust. Veel “topitakse täis” ravimeid, kui inimesel tõsine haigus on, selmet samuti hiilerite tarkusega end turgutada.

    “eesmärgiga hida alla saada” on justnagu viide vandenõuteoreetilisele mõtteviisile, kus ei küüniliselt ei hoolita kaasinimestest, kuna kasum tahab teenimist.

    “ei seedu” ja “prügi jääb organismi reostama” on viide detox-teoreetikute kapsamaa suunas, nemad hirmutavad inimesi igasuguste hirmsate asjadega ja pakuvad siis lahendusi (detox jalavann, klistiir, meditatsioon, paastulaagrid…), mis seda “saasta” väljutama peaks.

    Algses artiklis on viide:

    Siis vestles [Evelin Ilves] välisvisiitidel toitumisspetsidega

    Nonii, meie siin teame, et on olemas toitumisteadlased ja toitumisnõustajad. Esimesed on teadlased, teised on kes iganes (vrdl arst ja tervendaja). Huvitav oleks teada, kes on need “toitumisspetsialistid”, keda välisvisiitidel kohatud on ja kelle nõuanded tunduvad usutavamad kui meie toitumisteadlaste omad.

    Igatahes oleks see äärmusradikaalne ja mõtlematu samm, kui transrasvhapete pärast puhkenud kommisõjas läheks keegi Kalevi komme prügikonteinerisse kallama. Sest need rasvad, erinevalt rahva seas levivaist legendidest, ei kogune organismi samamoodi nagu kahjulikud raskemetallid, kinnitab Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi direktor professor Raivo Vokk.

    Vokk manitseb transrasvhapete deemoniks kuulutamise eest: «Võime ükskõik mis komponendi toidust välja tirida ja öelda, et see on halb. Aga tähtis on, kui palju me seda sööme.» Ja kommides, väidab ta, «ei saa transrasvhappeid ropp-palju olla».

  22. RAIK-HIIO MIKELSAAR: Torm rasvaklaasis
    Autor: Raik-Hiio Mikelsaar, Tartu ülikooli emeriitprofessor, meditsiinikandidaat ja keemiadoktor

    Transrasvhappeid sisaldavaid lipiide on loomaorganismides leitud kõige enam piimas ja mäletsejate keharasvas, kus nende hulk moodustab 2–8% kogu rasvast. Transrasvhappeid sööme päris rohkesti sisse juba emapiimaga: transrasvade sisaldus inimpiimarasvas ulatub 1%-st Hispaanias kuni 7%-ni Kanadas.

    Enamik alates 1980. aastatest tehtud uuringuid on näidanud, et tänapäevase transrasvasisaldusega dieet inimesele ega loomadele toksilist toimet ei avalda. Siiski on viimasel ajal ilmunud töid, mis kinnitavad, et rohke transrasva tarvitamise toimel võib ikkagi lipoproteiinpartiklite koostis ja hulk muutuda ateroskleroosi tekke riski suunas ja seda tugevaminigi kui küllastatud rasvhapete ületarbimise korral.

    Transrasvhappeid ei tasu paaniliselt karta ja saata neid sisaldavate toidu- ja maitseainetega tegelevatele ettevõtetele läbikaalumata ettekirjutisi. Seda tüüpi molekule on meie organismis alati olnud ja on ka edaspidi. Senised teadusuuringud ei anna põhjust oletada, et mõõdukal hulgal tarbitud sünteetilistel transrasvadel on olulist tervistkahjustavat toimet.

    jne

  23. http://www.postimees.ee/?id=174496

    Transrasvhapete kahjulik mõju südametervisele avastati 1988. aastal. USAs hinnatakse, et igal aastal sureb transrasvhapetest põhjustatud südamehaigustesse 30 000 inimest.

    “Kerge paranoia võib vahel päästa su elu”. Meelde jäänud sarjast “Seaduse nimel”. Nii et parem ikka ette vaadata nende transrasvadega :)

  24. «Transrasvhapped on kahekordselt kahjulikud. Kui küllastunud rasvhapped tõstavad halva (LDL) kolesterooli sisaldust veres, siis transrasvhapped vähendavad ka hea (HDL) kolesterooli sisaldust,» selgitas Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi erakorraline dotsent ja toitumisteadlane Tiiu Liebert (http://www.tarbija24.ee/?id=124314)
    Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiapolikliiniku juhataja Margus Viigimaa sõnul peaksid arstid transrasvadest patsientidele rohkem rääkima ning inimesed, eriti need, kellel on kõrge südamehaiguste risk, peaksid sellele lisafaktorile mõtlema hakkama. (Samas)
    Tartu ülikooli biokeemia instituudi emeriitdotsent Tiiu Vihalemm: “Ohtlik on just pikaajaline ja rohkelt hüdrogeenitud rasvu sisaldava toidu söömine. Veresoonte seinte kahjustumine toimub aeglaselt, esialgu märkamatult. Tervisele pole ohtlik, kui päevas söödu sisaldab 1-2 grammi trans-rasvhappeid. Probleemne on aga, et väga paljud toidud sisaldavad hüdrogeenitud rasva: näiteks jäätis, küpsised, saiad, kastmed, leivakatted, majonees, sünteetiline kohvi- ja vahukoor, koogid/tordid, friikartulid, burgerid, krõpsud, kohukesed. Margariinides leidub 17…38% trans-rasvhappeid (mida kõvem rasv, seda rohkem trans-rasvhappeid, mida vedelam, seda vähem), mis tähendab, et 100g margariini või hüdrogeenitud rasvu sisaldavate toiduainete tarbimisel võib päeva jooksul saada 17 g ja rohkemgi trans-rasvhappeid.” (http://www.tka.riik.ee/index.php?id=2901)
    Ülo Niinemets (sai 2006. aastal Eesti riikliku teaduspreemia keemia- ja molekulaarbioloogia valdkonnas): “Kui näen pakendilt, et toiduaine sisaldab hüdrogeenitud taimerasva, siis eelistan seda mitte osta. Ma ei söö küpsiseid, eriti ka mitte valget saia, kui seda pole just hüdrogeenimata rapsiõliga valmistatud. Ostan poest tavalist võid, rapsiõli, oliiviõli, leiba, kus transrasva pole. Ma usun teaduslikku maailmapilti.” http://www.epl.ee/artikkel/479817

    Teadusliku esituse juurde kuuluvad mingi nähtuse analüüsimisel alati poolt- ja vastuargumendid, seega võinuks Mikkelsaarele lisaks esitada teisi seisukohti, mis samuti TEADUSES esinevad.

  25. salvey ütles:

    http://www.postimees.ee/?id=174496

    Transrasvhapete kahjulik mõju südametervisele avastati 1988. aastal. USAs hinnatakse, et igal aastal sureb transrasvhapetest põhjustatud südamehaigustesse 30 000 inimest.

    “Kerge paranoia võib vahel päästa su elu”. Meelde jäänud sarjast “Seaduse nimel”. Nii et parem ikka ette vaadata nende transrasvadega :)

    Aga kuidas selle kolmeteistkümnenda korrusega lood on? Kas kolmeteistkümnendal korrusel asuvast numbritoast hoidud ka, sest aknast allakukkumise risk on täiesti realistlik?

  26. Aga kuidas selle kolmeteistkümnenda korrusega lood on? Kas kolmeteistkümnendal korrusel asuvast numbritoast hoidud ka, sest aknast allakukkumise risk on täiesti realistlik?

    Ei, kolmteist võrdub numeroloogias neljaga, nagu kõik ju hästi teavad ja seda pole põhjust kuigi ohtlikuks numbriks pidada, minu arvates.

  27. Juhin hr. Välliku tähelepanu sellele, et Evelin Ilves on lõpetanud TÜ Arstiteaduskonna.

    Mis teaduskonna diplom on hr. Vällikul ette näidata, et ta nii enesekindlalt meditsiini vallas esineb?

    mis ajast diplom arukust näitab ja teine küsimus,
    kulutas rängalt meie raha ja ei hakanud tagasi midagi andma,
    see on väga väga inetu või ei kogunenud nende kenade kõrvade vahele midagi asist. Et nüüd soolapuhujatelt abi otsib.
    Kordan veelkord, väga inetu presidendiprouast.

  28. Aga miks Sa siis artikli järeldusi ei lugenud? :-(

    Vabandust, nüüd lugesin.
    numeroloogiast on mulle muidu nelja kohta meelde jäänud tähendus: takistused ja tõsine töö. Nii et kuigi ta surmav pole, väga meeldivaks pole ka just põhjust pidada. Juhul kui usud salamisi numeroloogiasse(nagu mina :( vahetevahel). Kuid loomulikult ei usu suvaliste numbrite mõjusse ükski arukas, haritud, normaalne inimene tänapäeval. No mida veel :)

  29. Evelini uued toitumisteaduslikud avastused:
    Evelin Ilves: koolilastele magustoit? Pole tarvis!

    “Magustoitu pole vaja pakkuda,” sõnas Evelin Ilves hommikul ETV saates “Terevisioon”. Esileedi lisas, et niigi kulutavad lapsed oma taskuraha magusa peale. “Valmistoidud sisaldavad liiga palju suhkrut ja jahu,” toonitas ta.

    Presidendi abikaasa viitas teaduslikele uuringutele, mis kinnitavad, et magustoit annab tühje kaloreid. “See teeb lapsed loiuks või hüperaktiivseks.”

    Kõlab jälle nagu jutt “toitumisnõustajate” varasalvest.

  30. Olen ennegi selle üle mõtteid mõlgutanud, kas suhkur siis lõpuks rahustab, nagu vanasti arvati (mulle endalegi on vanaema lapsena korra ehmatuse vastu suhkruvett jootnud) ka on mulle üks arst kunagi uinumise soodustamiseks soovitanud(raseduse ajal) hästi magusat teed juua või muudab suhkur hoopis hüperaktiivseks ja takistab uinumist, nagu on näha uuematest ameerika teleseriaalidest näiteks? Või on see siis individuaalne või on oodata sellist tulemust, nagu endale parajasti ette kujutada?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga