Lugusid Eesti ajakirjandusest (septembri lõpp)

75 Replies to “Lugusid Eesti ajakirjandusest (septembri lõpp)”

  1. Alleaa, no kuidas saab siukest asja teha?!

    Loo pealkiri kõlab:
    Pärnu bänd Def Rage lubab kirikutele tule otsa panna

    Mõtlen juba, et mingid lollakad on maa peale lahti lastud, aga loen lugu ja ei midagi sellist. Täitsa norm poisid, teevad musa ja on religioonide suhtes kriitilised:

    Meie bänd tegutseb religioonide vastu, aga me pole siiski sellised inimesed, kes käivad riste põletamas. Väljendame oma arvamust ainult laulude kaudu. Me hindame iga inimese vabadust uskuda, mida ta tahab.

    Aga samas püüame oma lauludega inimestele selgitada seda, et religioon on üles ehitatud tapmiste, sõja ja verevalamistega ning usu peamine eesmärk on muuta inimesed mittemõtlevateks lammasteks, kes peavad täitma kellegi käsku, et teenida mingile süsteemile raha.

    Vaata ka reporter.ee-s olevat uudisvideot:
    Pärnu bänd Def Rage lubab kirikutele tule otsa panna

  2. Näe, platseebouurimus on ka IgNobeli saanud:

    The biology prize goes to a French team that found dog fleas can jump higher than cat fleas, while the medicine prize was awarded to a team at Duke University in North Carolina who showed that high-priced placebos work better than cheap fake medicine.

    Tõlge:

    Bioloogiapreemia läks Prantsusmaa tiimile, kes selgitas välja, et koerakirbud hüppavad kõrgemale kui kassikirbud ja meditsiinipreemia sai Põhja-Kalifornias asuva Duke Ülikooli tiim, kes tõendas, et kallid platseebod töötavad odavatest paremini.

  3. Mul tekkis küsimus selle kohta, et kes ikkagi ON siis hea ajakirjanik? Ja kas skeptikute arvates Eestis ka mõnd on?

    Kui vastus on jaatav, siis tahaks ka neid nimesid kuulda, kes teie vajadusi rahuldada suudavad.
    Kui vastus on eitav, siis tasuks mõelda ehk sellele, et hakkaksite ise kvaliteetajakirjandust väljastama – näitaksite maailmale (Eestile), KUIDAS ikkagi ühte lugu õigesti kirjutada.

    Inimesed nagu Pamela Parts, kes töötavad netiväljaannetes peavad edastama juba kellegi teise kirjutatud jutte, omaloomingut tihti harrastada ei tohi, pluss veel see, et lugusid peab tulema ikka nii 3-4 tunnis.
    Seega, nagu Pamela ka enne ütles, inimesi selles ‘tööstuses’ vähe, samuti ka aega, mis tähendab, et tõesti ei jaksa pidevalt kõike mõttega üle lugeda. Ja kõik pole ka superinimesed, et jõuaks kirjutada, tõlkida, refereerida ja samal ajal peas veel arutada, KAS ja KELLELE see artikkel nüüd peavalu põhjustada võib.

    Ja alati jääb ka võimalus kõike seda (paska) netist mitte lugeda. Milleks muretseda teiste pärast, peaasi et ise korras ollakse.

    Ilusat laupäeva! :)

  4. M.
    skeptik.ee-l on rubriik lugusid, kuhu on aja jooksul kogunenud mitmesuguseid eesti meediaruumist kogutud lugusid. Nende seas on ka neid lugusid, mis väärivad eeskujuks olemist.

    Siinne blogi üritab muidugi omal moel seda “terve mõistuse häält” väljendada, kuid nagu isegi näed, pole üldjuhul tegu professionaalsete ajakirjanikega, vaid asjaarmastajatega, kes oma igapäevast või -öist leiba hoopis teistel aladel teenivad.

    Loomulikult ei pea Pamela Parts ega ka keegi teine silmas pidama pidama seda, kuidas skeptik.ee lugejad ta loole reageerida võiksid, kuid kui inimesed juba kirjutavad ja oma nime loo juurde avalikult välja panevad, siis on minumeelest veider laekuvale kriitikale liiga valulikult reageerida või lausa solvuda ja kohtuga ähvardada. Juletakse kirjutada, kannatatagu ka kriitika välja.

    Teine asi on see, et ega Pamela siin viidatud lugu ei ole ju mingi erakordne üksikjuhtum. Pamela on meid õnnistanud ka aroomiteraapia looga (muidugi on tal palju muidki lugusid, mis skeptik.ee temaatikasse ei puutu), paljud teised tekste produtseerivad inimesed “rikastavad” meediaruumi ja inimajusid sarnaste tervet mõistust ründavate sõnaridadega ja ei tulda selle pealegi, et tutvustavate nähtuste kohta mingitki sügavamat uurimust teostada. Guugel ju kõigil käepärast. Kas puudub huvi, oskus, meelelaad, tahe, viitsimine või lihtsalt ei koti, milliseid lolle ja valesid arusaamu reprodutseeritakse, ei oska mina öelda.

  5. Tasub lugemist ja kaasamõtlemist:

    Üllar Peterson: kes tellib muusika Tallinna mošees?

    Islami pühakoda kerkib eestisse ükskord niikuinii; Küsimus on selles, kelle raha eest ja millist sõnumit sealt levitama hakatakse.

    Jutt heast ja rahuarmastavast islamist ning selle mainet rikkuvatest vähestest äärmuslastest on sama jabur kui väited kommunismi ülla idee rikkumisest üksikute kurjategijate nagu Lenin, Stalin, Mao, Pol Poth ja nende väheste kannupoiste poolt. Ei saa eraldada üllaid baastekste nende nimel korda saadetud sigadustest.

    Umbes 95% eesti muslimitest on siin põlvkondi elanud aserid ja tatarlased. Lähtuvalt siinsete muslimite riigitruudusest võib julgelt väita, et nad vääriksid igati lausa riiklikku toetust oma mošeeehitusplaanides.

    Väidetavalt maksab kavandatava mošee kinni Sharja emiir Shaykh Sultan bin Muhammad al-Qasimi.

    […]

    Emiiril olevat raha kui raba, kuid kulutaks ta seda vaid kalli vastukaubana oma tõe kuulutamisele. Tuntud islami patroon, asutanud ülikoole ja muuseume, toetanud Granada mošee rajamist Hispaanias, on ta oma valdustes keelanud kõik, mis lahkneb range islami arusaamast usust ja siivsusest. Seda tõestas 2006. aastal ühe meie kaitseväelase kurb juhtum.

    […]

    Vahhabismi iseloomustab riiklikul tasandil kõige mitteislamliku mahasurumine ühiskondlikult, poliitiliselt ja ajalooliselt, ideaaliks on keskaegne õigussüsteem šariaat; naiste suhtes kehtib range apartheidipoliitika.

    Saudide riigis on surmanuhtlusega karistatav mõne mitteislami religiooni levitamine, piibli omamisse suhtutakse seal karmimalt kui meil pedo-fiiliasse; tabuks on kuulutatud kasvõi üheainsa kiriku ehitamise mõte, kui-gi riigis on miljoneid kristlastest võõrtöölisi; vallalistel naistel on keelatud venna või isa, abielunaistel aga abikaasa nõusolekuta kodust väljumine jne.

  6. Mul tekkis küsimus selle kohta, et kes ikkagi ON siis hea ajakirjanik? Ja kas skeptikute arvates Eestis ka mõnd on?

    Häid ajakirjanikke: Kaivo Kopli, Tiit Kändler, Sulev Valner. Nad tulid esimese 30 sek. jooksul meelde, kindlasti on palju rohkem.

    Inimesed nagu Pamela Parts, kes töötavad netiväljaannetes peavad edastama juba kellegi teise kirjutatud jutte, omaloomingut tihti harrastada ei tohi, pluss veel see, et lugusid peab tulema ikka nii 3-4 tunnis.

    Ma mõistan. Aga nii Pamela kui M. võiks mõista, et maailmas on väärikamaid ja ebaväärikamaid ameteid. Ülalkirjeldatud amet ongi umbluuajaja amet. Ning kui keegi on endale sellise ameti valinud, võiks ta leppida tõsiasjaga, et temast selle valiku alusel ka mingeid arvamusi kujundatakse.

  7. Jutt heast ja rahuarmastavast islamist ning selle mainet rikkuvatest vähestest äärmuslastest on sama jabur kui väited kommunismi ülla idee rikkumisest üksikute kurjategijate nagu Lenin, Stalin, Mao, Pol Poth ja nende väheste kannupoiste poolt. Ei saa eraldada üllaid baastekste nende nimel korda saadetud sigadustest.

    Tüüpiline religioosse sallimatuse ilming. Autor räägib artiklis endale ka vastu, toetades meie kohalike moslemite (tema väitel 95% põliselanikud) pühakoja rajamist ning hoiatades Saudi-Araabia sheigi eest. Kui nii, siis ongi ju maailma plaanis suur osa mõõdukad ning väike osa äärmuslasi?

    on ta oma valdustes keelanud kõik, mis lahkneb range islami arusaamast usust ja siivsusest. Seda tõestas 2006. aastal ühe meie kaitseväelase kurb juhtum.

    On jah kurb, kui kaitseväelane purjes olekus lennujaama pidi kakerdab ja kohalikke tülitab. Aga kuidas siia Saudid puutuvad?

    Autori üldist sõnumit võiks ju toetada (et olgu jäme ots kohalike tatarlaste ja kaukaaslaste käes), aga demagoogia, milleni ta laskub, on tüütu.

    Mis puutub ihunuhtlusse kui karistusse, siis pole see sugugi nii keskaegne, kui püütakse näidata. Lääne-Euroopas kaotati viimasena ihunuhtlus huligaansuse eest Mani saarel 1976. aastal. Napp sajand tagasi viidi vastavaid karistusi paljudes Euroopa riikides üldlevinult täide. Praegune inimväärikust ja kehalist puutumatust austav Lääne õigussüsteem on tegelikult väga noor, noorem kui paljud selles õigusruumis elavad inimesed.

  8. /me plaanis siia midagi kirjutada, aga seekord juhtus nii, et kõike, mida ma öelda tahtsin — ja natuke muud ka — on Kriku juba öelnud.

    Muide, läänelikus Singapuris kasutatakse läänelike brittide kunagise kolonisatsiooni tagajärjel siiamaani ihunuhtlust. 1994. aastal tegid jänkid isegi tsirkust üritades USA kodanikule niisuguse karistusviisi rakendamist diplomaatiliste ja vähemdiplomaatiliste vahenditega ära hoida. Sel puhul, muide, oli ihunuhtlus mõistetud vandalismi eest.

  9. kas ainult minu viga, et see video ei jookse rohkem, kui vast pool minutit?

    Mul on mõnede videotega sarnane probleem. Just need DELFI ja reporteri jms MÕNEd videod – laeb küll ära, aga mängib vaid mõne hetke ja siis jääb seisma. Kui klõpsida edenemisriba, siis ehk mängib veel veidi, aga ei lähe ikka kaua edasi. Samas teised videod jooksevad korralikult.

  10. Katsusin selle Postimehe artikli kohta üles otsida ka viidatud algartikli sciencedaily.com lehelt, et teada saada, kas antud jutt on suuresti ajakirjaniku omalooming kuskilt kontekstist välja rebitud fakti ümber, või on tõesti ka algallikas niivõrd halva sõnastusega, aga ei antud lehelt otse ega ka google abil ei õnnestunud midagi antud teemaga seotut leida. Jääb üle vaid imestada.

  11. Paistab tõesti olevat selle teemaga seotud artikkel. Mina otsisin Steve Jonesi nime sisaldavaid lehekülgi google abiga vaid sciencedaily.com lehelt.
    Samas jääb küsimuseks, kelle abiga on ajakirjanik leiutanud “evolutsiooni tipu” mõiste, mis juba iseenesest on absurd, ning kustkohast pärineb arvamus inimeste (Jaapanlaste? Sahara-aluste Aafriklaste? Maailma?) keskmise eluea lae saavutamisest, ja arvamus, et haigustel ja õnnetustel on inimeste eluea pikkusele vaid marginaalne mõju.

  12. Ahjaa. Starkeri viidatud artiklit lugedes tekib aga küsimus, et kuidas inimesed üldse minevikus evolutsioneerusid, kui vanemate meeste lastesaamisel on mutatsioonide tekkel nii fundamentaalne roll. 18. sajandi kõrgklass võis küll kõrge eani elada ja palju lapsi saada, aga veidigi evolutsioonilises ajas tagasi vaadatuna on kõrgesse vanusesse jõudmise tõenäosus inimestel ikka tunduvalt väiksem olnud.

  13. Teadusemees: Kui viga on ainult youtube-stiilis flash playeriga videote juures, siis võid proovida http://www.adobe.com lehelt kõige värskema flash playeri versiooni installida, võib abiks olla.

    Mul on uusim.
    Aga probleem esineb vaid osade videote puhul. Teised jooksevad isegi samalt lehekülgedelt hästi lõpuni.

    Pigem algas see probleem pärast viimase playeri installimist.

  14. Mul oli umbes sama lugu, aga uuesti installides hakkasid videod igal pool normaalselt tööle. Kuigi esimese installi järel sain firefoxis teate, et mul on vaja oma flash player versioon 0 uuendada. Tegin teist korda ka installi ära, siis sain asja korda.

  15. PZ Myers selgitab selle evolutsiooniloo taustu oma eriala vinklist:
    Very peculiar

    I’m thinking Jones must be making some colossal joke here, or maybe he’s testing his audience to see how much illogic and absurdity they will accept. That’s the only way I can explain these strange claims.

    Arvan, et Jones on hakkama saanud meganaljaga või siis testib oma kuulajaskonda, kui palju ajuvabadust ja absurdi nad vastu võtavad. See on minu jaoks ainus viis ta imelikke väiteid seletada.

  16. Meenub, et mingi vanamees ravis mõned aastad tagasi hivi/aidsi ka magmaga (jajah, sellesama mgmaga, mis maa sees tuleb). pidavat olema vaja väga erilisest kohast seda tuua ja töödelda ja kuram enam mäletab. äkki seesama päss?

  17. Minule jälle meenub, et sama nime all rippus kunagi mingil Eesti koduleheküljel pikk tekst onanismi kahjulikkusest. Meeles on väide, et ta suudab igale inimesele näkku vaadates öelda, mis ajast jakui palju on too onaneerinud ning et eriti halvasti pidi see tegevus neerudele mõjuma…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga