Lugusid Eesti ajakirjandusest (oktoobri algus)

117 Replies to “Lugusid Eesti ajakirjandusest (oktoobri algus)”

  1. Öösel külmaga alla sadanud õhupall, mis päeva edenedes päikesevalgusest soojaks läks ja hakkas taas ülespoole sebima?

    Lahutusvõime on muidugi sellisel piiril, et sedasi vüib sinna mida iganes sisse mõelda ja sedasi nähti ka Marsil nägu ja püramiide, kuid täpsemal vaatamisel need kujundid muidugi haihtusid.

  2. Kurb Teadusmees. E leidnud ühtki viidet, mis oleks olnud mitte kirjutatud sinu või Jasoni poolt. Seega veel tõestatud pole.

    Aga mina olengi ju Sinise Sokipäkapiku suurim amatöörekspert. Ma võin paljustki rääkida tema kohta. Näiteks on mul hard evidence, et antiikrahvad tundsid Sinise Sokipäkapiku alluvat Soendit – tõestuseks on see, et vanadel egiptlastes esines Soend Anubise kujul.

  3. No researcher dared to risk his reputation entering this field of investigation

    Nojah, hea et nüüdseks need ajad möödas on ja ükski teadlane enam ei karda ufosid uurida nagu sealtsamast sinu toodud aruandest lugeda võib.
    Eks seepärast peavadki teadlased avatud meelt säilitama et kui sadu ufo-koduvideosid läbi uurida siis leidub nende seas ka mõni mis ei olegi pettus või õhupall vms ja mis tõesti uurimist väärib. Aga arusaadav et kõik ei viitsi suvalise video peale asja uurima joosta vaid ootavad kuni on vähe rohkem tõendust et asja uurida tasub.

  4. See video on tõesti nii, et neid võib pidada õhupallideks, kuna kvaliteet on halb ja välis kuju mõne küljepealt meenutab kokku seotud õhupalle, kuid:
    1. video alguses tundub et tegu on valgust kiirgava objektiga
    2. osad väidavad et õhupallid ei liiguks nii (kuigi jah me ei tea sealseid ilma olusid)
    3. pidavat liiga palju kuju muutma, et olla õhupallid

    Kuidas sellise intervjuuga on?
    http://www.youtube.com/watch?v=4cXj6IlFc4c

  5. 1. video alguses tundub et tegu on valgust kiirgava objektiga

    kuskohas? ilmselt on tegu lihtlabase silmapettega, kus objekt on varju peal ning päike langeb talle peale. kuna objekt on varjust kõrgem, võibki jääda mulje, et tegelikult on ta varjus ja mitte ei peegelda päikest vaid kiirgab ise. ma küll ei leidnud ühtki kohta, kus ta oleks ligilähedaseltki midagi kiirgavat paistnud aga võid ju ajapunkte soovitada.

    2. osad väidavad et õhupallid ei liiguks nii (kuigi jah me ei tea sealseid ilma olusid)

    miks kokkuseotud õhupallid nii liikuma ei peaks? millised loodusseadused seda takistaks? mis selles liikumises nii erilist on?

    3. pidavat liiga palju kuju muutma, et olla õhupallid

    mõnikümnest kokkuseotud õhupallist moodustis muudab tuules hõljudes oma kuju rohkem, kui terminaatori tinamees :-)

  6. Kuidas sellise intervjuuga on?
    http://www.youtube.com/watch?v=4cXj6IlFc4c

    vaatasin läbi. mida ikka kosta oskab? intervjuuski on vaid spekulatsioonid, ei midagi kindlat, ei ühele ega teisele poole kaldumist jne. ei oska midagi lisada.

    võin vaid omalt poolt kah ühe huvipakkuva loo rääkida.

    mu vanamees oli nõuka-ajal 1950-1960 ringis strateegilise pommituslennuväe eskadrillikomandör. tollal olid moes ufojutud ajalehepärades. seda ka NL’is. ühel päeval kutsuti lendavkoosseis ja muud ohved kokku ja neile pidas kõne keegi tundmatu seltsimees. kõne sisu oli midagi sellist: “viimasel ajal on taolised jutud…blabla…kõrgetes atmosfäärikihtides on täheldatud nähtusi…blabla…ei teata, mis need täpselt on aga paistku need millised tahes – neid ei tohi ohutuse mõttes käsitleda kui midagi vaenulikku, neile ei tohi läheneda, neid ei tohi pardarelvadest tulistada, neid ei tohi jälitada jnejne.”
    kogu jutt. ja lähipäevil lõppesid ajalehtedes ufojutud ära. s.t. jäid pooleli ja edasi neid enam enne kaheksakümnendaid ei trükitud. midagi enamat ei juhtunud, midagi keegi nende polgust ise ei näinud ega kogenud.

    mida siis selle kohta öelda? parahullud ja muud vandenõuteoreetikud on muidugi veendunud, et nõuka sõjavägi teadis ufodest ning lendureid hoiatati nendega konflikti sattumast. vanamees üliratsionaalse inimesena ise muidugi muigab sellise võimaluse peale. ütleb, et asi oli rohkem sedapidi, et kuivõrd tollal tehti alles esimesi tõsisemaid samme atmosfääri ülakihtide põhjalikumas uurimises ning regulaarsed lennud sellistes kõrgustes (10+km) olid kah alles alanud, siis suhtuti igasuguse tundmatu atmosfäärinähtuse olemasolu võimalikkussegi sõjaväe tasandil puhtpragmaatilistel kaalutlustel teatava ohutundega: “räägitakse, et midagi nagu oleks, täpselt ei tea keegi aga kui ongi, siis pole otstarbekas tundmatut asja näppida.” olid ju ka ajalehed juttudest tulvil ning arusaadav, et lenduridki lugesid neid. kui nüüd mõni neist peaks kõrgel õhus millegi imeliku ja seninägematu otsa sattuma, siis on tal ohutuse mõttes vaja säilitada absoluutne neutraalsus ja teeselda, nagu poleks ta midagi näinudki sest vastasel juhul võib alata paanika, valearvestused ja tulemuseks oleks lennuõnnetus. nõukogude liidus aga teadupärast lennuõnnetusi ei toimunud. ammugi siis ultramoodsate reaktiivpommitajatega.

    vot nii. mida sellistest juttudest arvata, sõltub lähenemisnurgast ja eelhäälestatusest. kes ikka hirmsasti ihkab kolli näha, see kolli ka näeb. isegi seal, kus kolli pole. kel aga ajud peas, leiab asjadele maise seletuse.
    _______

    muideks 14. oktoober meil nüüd siis lõpukorral. ei tea, millist ajavööndit ja mis kell see tuhandemiiline supitirin külastama pidi?

  7. Igale asjale leiaks maise seletuse, omaette kas see ka mingi konkreetse juhtumi puhul absoluutne seletus oleks.

    SEal atmosfääri ülakihtides nähti midagi materiaalset, millega siis tegu oli?

  8. Pigem oli lugu nii, et Nõukogude Liit katsetas mingeid atmosfääri ülakihtide uurimise seadmeid ja asi oli nagu tavaliselt nii salastatud, et ka oma kuttidele ei hakatud seletama.

  9. Igale asjale leiaks maise seletuse

    päris igale asjale vast ei leiaks kah (kui mõni selline muidugi juhtuma peaks)

    Seal atmosfääri ülakihtides nähti midagi materiaalset, millega siis tegu oli?

    millest järeldub, et materiaalset? kuna ma ilma pehmelt norimata ei saa kohe kuidagi, siis seleta mulle, miks pilved on immateriaalsed?

    Pigem oli lugu nii, et Nõukogude Liit katsetas mingeid atmosfääri ülakihtide uurimise seadmeid ja asi oli nagu tavaliselt nii salastatud, et ka oma kuttidele ei hakatud seletama.

    see on põhimõtteliselt võimalik aga ilmselt mitte kõige söödavam versioon. NL ei kippunud oma ülisalajasi asju väga lääne-euroopa läheduses katsetama (vanamehe polk aga paiknes otse peipsi taga oudovas ning nende peamised lennumarsruudid oli baltikumi ja eriti eesti kohal (laeva soo, pakri saared). ülisalajasi uurimisseadmeid oleks katsetatud pigem sügavamal NL sisemaal ja küllap ka eemal tihedatest sõja- ja tsiviillennukoridoridest.

  10. PS! peaks selle loo veel detailide täpsustamise mõttes üle küsima. hakkas täitsa huvi pakkuma. pajatamisest möödas juba 7-8 aastat, mil me veel iga nädal tallinna-tartu vahel tööle-koju sõitsime. kahju on vaid sellest, et ta on õudsalt napisõnaline vant ja enamasti lihstalt EI VIITSI nii ammuseid lugusid meenutada…

  11. Fun fact: ufojuttudest räägitakse näiteks selles 1969. aastal ilmunud lasteraamatus. Küllap tsensorid selle heakski kiitsid.

    hehe jah. ainult, et ufosid seal siiski pole ja eks vahe oli ka selles, et üks asi on lastekas ning hoopis teine asi on tõsielulise tooniga ajalehejärjekas.

  12. Esitan ämmaemanda Evelin Grossi Umbluu-preemia kandidaadiks.

    Loodan väga (praegusel ajal olen selles siiski üsna kindel, aga see usk võib murenema hakata), et tema puhu ei ole tegu meie õekoolituse tüüpnäidisega.

  13. Huvi pärast vaatasin Päevalehe esikülje ka uhuu-otsimise pilguga üle.

    Leidsin ainult kaks artiklit, millel vähegi seda nägu on:

    * Viirus nakatab ka viiruse
    * Rasestumisvastane Coca-Cola sai pila-Nobeli

    Esimene neist kajastab teaduslikku avastust, aga tõlgendab seda äärmiselt kummalisel viisil. Teine on sisuliselt korrektne, aga pealkiri on valesti pandud. Ühtki uhuu-tegelaste väiteid pimesi kordavat artiklit mulle silma ei jäänud.

  14. Rasestumisvastane Coca-Cola sai pila-Nobeli

    ammust ajast on teada-tuntud anekdoot, kus seksuoloogilt küsitakse: “mis on parim rasestumisvastane vahend?” “mineraalvesi.”
    “kas enne või pärast keppi?”
    “ei enne ega pärast vaid selle asemel.”

    nii, et kaka-kaljal võib isegi õrn tõepõhi all olla.

  15. kurbusega pean teatama ka seda, et minule teadaolevail andmeil jäi galaxy federation of light’i 14 oktoobriks k.a. kavandatud külaskäik planeedile maa ära. mis nimelt vahele tuli, pole teada sest GFOL ametliku esindaja blossom goodchildi blogi (https://www.blogger.com/blogin.g?blogspotURL=http%3A%2F%2Fblossomgoodchild.blogspot.com%2F) on kutsumata külastajatele suletud.

    kurb aga tõsi. jäigi mul taas kord pikalt oodatud ja planeeritud maailmapildimuutmine teostamata. ehk mõni teine kord. andke ikka teada, kui midagi parapõnevat oodata on.

  16. Evelin Gross (3+2 õppe magistritöö) „Raseduseaegselt ja sünnijärgselt toimivate tegurite seos lapse üsasisese ja esimese elupoolaasta kasvuga“. Juhendaja: Kristiina Rull, MD. Oponent: prof Vallo Tillmann, PhD.

    Elektroonilisel kujul seda tööd ei leidnud.

    Aga küsin järgi, võibolla tõesti olen liialt ennatlik, võibolla tõlgendas ajakirjanik ühtteist teisiti.

  17. Jason ütles:

    kurb aga tõsi. jäigi mul taas kord pikalt oodatud ja planeeritud maailmapildimuutmine teostamata.

    Oma viga, et laisk oled, signaali oleks pidanud andma.

    Think of this idea……..spread the word that on oct.14th 2008 when one sees the fed. of light proof, people should get their flashlight and into the ,sky send a greeting in the international morse code into the sky as follows:

    HOPE H dot dot dot dot O dash dash dash P dot dash dash dot E dot

    the word hope was used in their message…

    I think of the impact of millons of people doing the above .neat………

    Meediumid ei lingi ja seepärast ei lase nende kodulehed ka seda teha, aga allikas on:

    http://www.blossomgoodchild.com/, sealt edasi “Federation of light”, sealt “14 october 2008”, 8 leht ja punkt 74.

    Kahju küll, et kauged külalised ilma asjata edasi – tagasi jooksid.

  18. Teade matemaatikahuvilistele

    22.-24. oktoobril viibib Tartus maailmakuulus matemaatik, Banachi ruumide viljakas uurija, Kenti Ülikooli (Ohio) professor Per Enflo. Üks tema suursaavutustest on 40 aastat lahtisena püsinud kuulsa baasiprobleemi lahendamine 1972. aastal.

    22. oktoobril kell 14.15 J. Liivi 2-403 räägibki professor Enflo, kuidas ta baasiprobleemi lahenduseni jõudis. See on ühtlasi lugu matemaatiku kujunemisest läbi muusika. Loengu pealkiri:

    “The Approximation Problem and the Basis Problem – some of their history and how I got into them and solved them”.

    23. oktoobril kell 16.15 J. Liivi 2-403 peab professor Enflo loengu teemal “Invariant subspaces”.

    Kasutatakse ainult lihtsaid üldtuntud mõisteid nagu Banachi ruum, pidev lineaarne operaator, kaasoperaator, operaatori spekter.

    24. oktoobril kell 17.00 esineb professor Enflo TÜ ajaloomuuseumi Valges saalis klaverikontserdiga. Kavas Mozart, Peterson-Berger, Sjogren, Beethoven.

    Kõik on oodatud!

    TÜ matemaatika instituut

  19. Globaalsest soojenemisest võiks ka võimaluse korral lehel pikemalt kirjutada, sest see paistab ikka olevat tänapäeva suurim hitt, mille kohta saab praktiliselt igasuguse väite esitaja oma toetuseks otsida mõne teadlase või uurimustöö.

  20. See on lolli moodi keeruline teema. Minu arvates võiks skeptik.ee lehekülg ikka selgetele müütidele nagu energiakristallid vms keskenduda, mitte asjadele, mille üle tippteadlased oma hääli kähedaks vaidlevad.

  21. Lippmaa intervjuust:

    Aga hunnik tuumapomme? Need küll hävitaksid inimkonna, aga võib-olla mõjutaksid ka kliimat.
    Teate! Vist tänavu aasta algul toimus Päikesel tavalisest natuke suurem plahvatus, mille energia võrdus saja miljardi vesinikpommiga.
    Aga maapinnal ei märganud seda peale astronoomide mitte keegi. Ja kui sada miljardit vesinikpommi ei suuda kliimat märgatavalt muuta, siis mis inimmõjust me siin räägime?

    dig ohkab ja nendib, et Lippmaa on vanaks jäänud, kui ta nii ilmsesse demagoogiasse laskuma peab. Viisteist aastat tagasi oskas ta palju peenemat demagoogiat teha.

  22. Kasutatakse ainult lihtsaid üldtuntud mõisteid nagu Banachi ruum, pidev lineaarne operaator, kaasoperaator, operaatori spekter.

    Matemaatikute huumor… :)

  23. Vaat kus tuli tark välja. Ma tahtsin just tõsta arutelu teemal kas kasvuhoonegaaside emissioonide piiramisest ka muud kasu on kui alternatiivsete lahenduste väljatöötamise kiirendamine enne seda kui nafta (oletatavalt?) otsa lõppema hakkab või liiga kalliks muutub.

  24. Stjuuv kirjutas:

    Vaat kus tuli tark välja. Ma tahtsin just tõsta arutelu teemal kas kasvuhoonegaaside emissioonide piiramisest ka muud kasu on kui alternatiivsete lahenduste väljatöötamise kiirendamine enne seda kui nafta (oletatavalt?) otsa lõppema hakkab või liiga kalliks muutub.

    Noh, näiteks võivad insenerid ja teadlased selle piiramise käigus õppida atmosfääris olevate kasvuhoonegaaside kogust reguleerima. Aga siis saab juhtuda see, et kasvuhoonegaase vastavalt Päikese aktiivsusele korrigeerides saab kliimat stabiilsena ja inimestele meelepärasena hoida. Selline planetoloogia-saavutus aga on kindlasti kasulik nii otseselt kui ka kaudselt — näiteks Marsi terraformimise ühe nurgakivina.

  25. Kas oled targem kui 5B:
    Teiseks võeti neljanda klassi inimeseõpetus. Küsimuses paluti öelda, milline on vale väide: a) inimene kuulub loomariiki, imetajate hulka, b) inimene on arenenud ahvist, c) inimesele on iseloomulik õppimis- ja mõtlemisvõime ning keel ja kõne.
    Veiko pakkus valeks varianti, et inimene on arenenud ahvist. Mäng jätkus.

    Oskab mulle keegi öelda millise konstruktsiooni abil seda väidet valeks saab nimetada?

  26. Väga lihtsalt — klassifitseerides ainult olemasolevad ahviliigid, aga mitte noid väljasurnud liike, kes inimese ja ahvi ühiseks esivanemaks olid. Nemad olid ju ainult inimahvid.

  27. Lollivõitu küsimus jah, sest “ahv” on kõnekeelne termin ja hõlmab tegelikult kaugelt suuremat osa primaate. Kui meie ja praeguste ahvide viimane ühine eellane loomaaias oleks, kutsutaks teda ka ikka ahviks, ma kardan.

  28. Ilmselt on siin tegu tõesti mingi minu arvates väga kaheldava lingvistilise viguriga. Kuigi “ahv” pole Eesti keeles rangelt võttes ühegi taksoni nimetus, on selline definitsioon, mis inimese eellased ahvide hulgast välja jätab, küll väga imelik.

    http://et.wikipedia.org/wiki/Esikloomalised andmetel oli ENE 1. väljaandes olemas alamselts ahvilised ehk inimlaadilised, mille alla kuulus ka sugukond inimlased. Kuigi see klassifikatsioon on küll aja jooksul mõne võrra ümber korraldatud, on see kõige lähem vaste sõna “ahv” definitsioonile eesti keeles, mis ma leidnud olen.

    Kui aga võtta lahti leht http://en.wikipedia.org/wiki/Ape, siis saame sealt teada, et “an ape is any member of the Hominoidea superfamily of primates”, ja minu arvates peaks sõna “ape” eestikeelseks vasteks olema mitte ainult inimahv, vaid ka ahv.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga