Lugusid Eesti ajakirjandusest (veebruari algus)

  • Kas Galileo kasutas teleskoopi ikka esimesena?
    Tiit Kändler, teadus.ee Delfi vahendusel

    Käesolev aasta on kuulutatud astronoomia aastaks seetõttu, et 400 aasta eest võttis Galileo Galilei esmakordselt kasutusele teleskoobi, et vaadelda taevakehasid. Kuid kas oli Galilei ikka esimene? Igatahes inglise teadusajaloolased kahtlevad selles.

  • TV3: Langus kihutab inimesi ennustajate juurde

    Koondamised, pankrotid, töötus ja laenukoorem panevad isegi skeptikuid ennustajatelt nõu küsima.

  • Tõnu Lehtsaar: Vaikiv ajastu homoküsimuses
    Tõnu Lehtsaar, Delfi

    Väidan, et homoküsimuses oleme astumas vaikivasse ajastusse, kus inimestel pole võimalust välja öelda oma tegelikke tundeid, seisukohti, teadmisi ja veendumusi. Tegemist on ebademokraatliku arenguga ühiskonnas. Sallivuse ja arengu märksõnadega kõigutatakse demokraatia põhisisu — mis on rahva võim, rahva enamuse tahtega arvestamine.

  • Seksisõltuvus – pseudohaigus või tõeline probleem?
    Veronika Raudsepp Linnupuu, Naistemaailm.ee

    Meil kõigil on oma väikesed nõrkused. Tihtipeale aga hakatakse rahuldust pakkuvaga liialdama ning kujunebki välja sõltuvus või siis antud juhul pigem sundkäitumine. Sõltuvus on oma olemuselt aga midagi, mis hakkab ühiskonnas aktsepteeritud käitumist pärssima ning tekitab probleeme lähisuhetes ja tööl.

  • Milline on sinu õnnekivi?
    Meelis Piller, Naistemaailm.ee

    Veda astroloogia järgi mõjutavad kalliskivid seda nähtamatut ja imepeent energiavälja, mis kiirgub igast elusolendist ning kõigest, mis meid ümbritseb. Nii mõjutab kalliskivide väli otseselt selle kandja emotsionaalset ja mentaalset energiat ning pikaajalisel kasutamisel tekitab neis muutusi.

  • Martin Vällik: mis on jama ehk sissejuhatus jamaloogiasse
    Postimees
  • Uuring: regulaarne kirikuskäimine vähendab enesetapuriski
    Postimees Tarbija24

    «Selle uuringu peamine tulemus on, et jumalateenistustel käimine seostub madalama suitsiidiriskiga,» sõnas uuringu autor Daniel Rasic.

    Samuti selgus, et see, kas inimene peab end usklikuks või ei, tema enesetapu tõenäosust ei mõjuta – loeb vaid jumalateenistustel osalemine.

  • Teadlased: usk jumalasse on kaasa sündinud!
    Delfi Forte

    Nende arvamust kinnitavad imikute ja lastega tehtud katsed, mis näitavad, et ajul on kaasasündinud tendents pidada mõistust kehast eraldiseisvaks.

    Teised uuringud näitavad, et meie ajudega kaasneb ülearenenud tunnetus põhjuse ja tagajärje suhtest, mis sunnib meid täheldama eesmärki ja tahtlikku konstruktsiooni kõikjal — ka seal, kus seda pole.

120 Replies to “Lugusid Eesti ajakirjandusest (veebruari algus)”

  1. Google’i seletus, et jooned on andmete kogumisel paadi sonari poolt tekitatud defekt, kantakse ilmselt vandenõuteooriana maha.

  2. [W]hat users are seeing is an artifact of the data collection process,” a Google spokesperson said in an e-mailed statement. “Bathymetric (or sea-floor terrain) data is often collected from boats using sonar to take measurements of the sea floor. The lines reflect the path of the boat as it gathers the data. The fact that there are blank spots between each of these lines is a sign of how little we really know about the world’s oceans.”

    London’s tabloid The Sun on Friday published screenshots from Google Earth showing what resembles a city street grid on the ocean floor west of Morocco, in an area known as the Madeira Abyssal plane.

    According to The Sun, the site in question lies at the coordinates 31°15’15.53″ N, 24°15’30.53″ W.

    Google said the area mentioned in The Sun article reflects a mixture of bathymetric data from sonar and satellite altimetry, which provides an estimate of the ocean floor topography based on wave height. The intersection of these two data sets, which don’t align perfectly, is what produces the appearance of a street grid. Similar grid lines can be found in other parts of the ocean where the sea floor has yet to be completely mapped, such as near Hawaii.

    — Informationweek

    Mul on muideks kodus kaart mille järgi peaks Vaikse ookeani lõunaosas merepõhjas suur kompass lebama.

  3. Õhtuleht küsis Hannese sekti asjus ka politsei arvamust.

    Aastaid politseinikuna töötanud Kalle Laanet leiab, et ka politsei võiks «Pealtnägijas» näidatut tõsiselt võtta.

    Põhja prefektuuri pressiesindaja Harrys Puusepp ütleb vastuseks, et praegu politseil Vanaküla vastu pretensioone pole ja ühtegi menetlust ei ole alustatud.

    «Tegu on seaduse piirides inimese vaba valikuga. Me ei saa ega tahagi keelata usulist kuuluvust, vaba koosolemist,» selgitab ta. Et aga kõne all on alaealine, siis kas vanemad on ikka asjast teadlikud? «Et ei juhtuks midagi seadusevastast. Kas kellegi noore inimese elu saab kuidagi mõjutada nii, et psüühika läheb paigast ära?» küsib Puusepp. Selle üle otsustamine ei kuulu enam otseselt politseile.

  4. Tõnu Lehtsaar: Kultusliidri lummav haare
    Tõnu Lehtsaar, religiooni- ja suhtlemispsühholoog

    Sageli küsitakse, miks inimesed lähevad ühe hulluna tunduva inimese järel ja pühendavad oma elu kummaliste ideede teenimisele.

    Äärmusliidrid on üldjuhul tavalised inimesed, kelle varasem elukäik ei erine millegi poolest nende eakaaslaste omast konkreetses ühiskonnas. Ühel hetkel hakkavad nad aga rääkima oma erilisest selgusest, valgustatusest, ilmutusest või pöördumisest, milles nad on saanud uue visiooni või avastanud endas enneolematud võimed. Uus vaimne tasand omandab sealpoolsuse mõõtme. On iseloomulik, et äärmusliidrid kehastavad sõnumit, mida nad kuulutavad.

    Inimkogemuses on elamusi, mida võib nimetada ego laienemiseks. Näiteks müstilises elamuses või loovkogemuses tunneme piiride kadumist enda ja ümbritseva vahelt, miski muutub meile mõistetavaks, saame asjadest uut moodi ja sügavuti aru. Tavaliselt on need lühiajalised elamused, mille tulemusena sünnib kunst, teadusavastused, langetatakse otsuseid.

  5. Einasto astronoomilised paradigmad
    Tiit Kändler, Eesti Päevaleht

    „Teatud kaugusel meist on galaktikaid palju, siis on 130-megaparsekine vahe ja jälle tuleb tihedam ala,” selgitas Einasto. „Tuleb välja kihiline universum, ja mis kole lugu – meie oleme jälle keskel ja maailmapilt on geotsentriline nagu enne Kopernikut.” Nii et universum on rakuline, kuid raku mõõtmed on tohutud. Valgusel kuluks ühest servast teise jõudmiseks 400 miljonit aastat.

  6. Planetaarium: kott-toolis kosmosesse
    Kertu Kalmus, Eesti Päevaleht

    Energiakeskuse tegevdirektori Aare Baumeri sõnul on planetaarium praeguse seisuga küll kõigile huvilistele juba avatud, kuid täielikult valmis saab see ilmselt alles järgmise aasta alguseks. „Tehniliselt näeb asi ette nii, et mõne aja pärast nihkub kogu see kuppel poolteist meetrit veel edasi, siis näeb kogu ruum välja nagu kosmoselaev,” selgitas ta.

    Aare Baumer ja Energiakeskus on lahe :-)
    Olen Energiakeskuses korduvalt käinud ja alati on põnev. Seal saab soovi korral ka lapse või iseenda sünnipäeva pidada.

    Energiakeskus

  7. minu meelest on usk on rohkem tunnete, kui teadmiste küsimus. Ja on loomulik, et usk muutub ja areneb, nagu teaduski näiteks. Usku ei saa monopoliseerida.

  8. Ameerika GMO-de pooldajad kaotasid vaidluse Austria talunikega

    Komisjoni pressiesindaja Barbara Helferrich märkis, et Austria ja Ungari survestamine peab jätkuma. “Kui teadus tõestab, et see organism on ohutu, siis pole mõtet sellele vastu seista,” teatas ta.

    […]

    Samm ärritab aga USA-d, kes on süüdistanud Euroopat protektsionismis. Kui geneetiliselt muundatud organismide kasvatamise pooldajad olid löödud, siis Greenpeace tervitas Euroopa Liidu otsust, kui keskkonna, talunike ja tarbijate võitu.
    “Keskkonna ja tervise kaitsmine peaks alati ennetama käputäie põllumajandusettevõtete finantsilisi huve,” tõdes Greenpeace’i esindaja.

    Eesti muutis eelmisel aastal GMO keskkonda viimise seadust, mille alusel on geneetiliselt muundatud taimede kasvatamine lubatud. Prantsusmaal ja Kreekas arutatakse samuti geneetiliselt muundatud maisi kasvatamise keelustamist.

  9. @Ivar

    Jumalasse uskumine ei ole ju halb. Keegi ei peagi jumala füüsilist olemasolu tõestama, see on ju sõelaga vee tassimine. Maailmas on miljoneid usklike ja inimesi, kes usuvad kõrgemat jõudu. See näitab, et inimolendil on kalduvus uskuda nii öelda jumalasse. Paratamatus, millega tuleb leppida. Ma nüüd täpselt ei mäleta, kes on järgnevat öelnud, aga kellegi ajaloolise isiku ütlus ilmestab hästi usku jumalasse: “Kaevikus ei ole ateiste.”

  10. Madis tsiteeris tundmatut mitte-ateisti:

    Ma nüüd täpselt ei mäleta, kes on järgnevat öelnud, aga kellegi ajaloolise isiku ütlus ilmestab hästi usku jumalasse: “Kaevikus ei ole ateiste.”

    Tolle ütluse väitja ajaloolisus on kaheldav. Isegi ütlejat ei ole teada.

    Ja kuigi mitut sorti usukuulutajatele see tsitaat iseäraliselt meeldib, ei paista tõendid seda väidet kinnitavat.

  11. Jamaloogia artiklist:

    “…sest viimasel ajal avaldatud põhjalikud uurimised homöopaatia mõju kohta tõestavad hüpoteesi, et homöopaatia on rituaalne platseebo.”

    ÕS annab sõnaseletuse:
    homöo.paatia haiguse ravimine sellele haigusele omaseid nähte esilekutsuvate ravimite üliväikeste annustega

    Vaktsineerimine on samamoodi homöopaatiline ravi/ennetusmeetod (nõrgestatud haigusetekitajad viiakse organismi ja immuunsüsteem õpib nendega hakkama saama). Kus on platseebo?

  12. ÕS annab sõnaseletuse:
    homöo.paatia haiguse ravimine sellele haigusele omaseid nähte esilekutsuvate ravimite üliväikeste annustega

    ÕS defineerib korrelatsiooni vastastikuse seosena. Kes elus statistikat või tn-teooriat katsunud teab, et korrelatsioon ei tähenda vastastikkust seost. Kahe muutuja vahelise suhte suuna ja tugevuse mõõtmine ei ütle mitte midagi nende seoste kohta.

    ÕS kipub tihti andma mitte entsüklopeedia-stiilis, vaid tavamõistmise tasandi definitsioone. Eks ÕS koostajad vaatasid, et homoöpaadid väitsid ravivat haigusi eelpool mainitud viisil ja panidki selle kirja. Nõnda ÕS-i tehaksegi – filoloogi kompetents on siiski filoloogias.

  13. Vaktsiin ju ei ole “haigusele omaseid nähte esilekutsuv”.
    (esiteks ei valita vaktsiini selle põhjal et ta sarnased nähte esile kutsuks ja teiseks reeglina ei kutsugi) Ei näe siin kokkuvõttes üldse mingit seost.

  14. Kui homoöpaatia on rituaalne platseebo, siis kuidas homoöpaatia toimib väikelaste puhul, kes ei oska aimata mis või kuidas? Näiteks aastased, pooleteisesed?

  15. Santa ütles:

    Vaktsiin ju ei ole “haigusele omaseid nähte esilekutsuv”.
    (esiteks ei valita vaktsiini selle põhjal et ta sarnased nähte esile kutsuks ja teiseks reeglina ei kutsugi) Ei näe siin kokkuvõttes üldse mingit seost.

    Vaktsiini puhul viiakse organismi nõrgestatud või surnud haigustekitajaid ehk siis sisuliselt nakatatakse organismi haigusega. Kui väikelapsele tehakse palavikus olles vaktsiinisüstid, siis võivad tagajärjed väga tõsised olla, kuna organism ei pruugi olla piisavalt tugev haigusetekutajatega võitlemiseks (võite uurida perearstilt, kui tõsised). Ergo, vaktsineerimine on samamoodi homöopaatiline protsess, kui võtta aluseks ÕS-i definitsioon.

    Homöopaatilise protsessi kohta veel. Kui sa võtad 50 tableti aspiriini või 1 tableti aspiriini. Siis mis on sinu peavalu jaoks kasulikum? 1 tableti aspiriini puhul kaob peavalu keskmiselt tunni jooksul. 50 tableti puhul oled selle tunni pärast verest tühi.
    Väga “kandiline” näide aga on aru saada, et väiksem kogus ravimit võib lõppkokkuvõttes olla palju kasulikum/efektiivsem, kui suur kogus. Sellest ka lahjendamine.

  16. Keegi “mina” kirjutas:

    ÕS defineerib korrelatsiooni vastastikuse seosena. Kes elus statistikat või tn-teooriat katsunud teab, et korrelatsioon ei tähenda vastastikkust seost.

    Jama!

    Korrelatiivne seos on just nimelt üks seosevorm. See, et korrelatiivse seose olemasolust kausaalse seose olemasolu järeldada ei saa, on omaette teema.

  17. Vaktsineerimisel ja homöopaatial pole midagi ühist. ÕS ei oma meditsiinis mittemingit tähendust! Tähtsust omavad vaid korralikul tänapäevasel tasemel tehtud võrdlevad katsed – igasugused naljakad konstruktsioonid tuhandete aspiriinitablettidega ei aita!
    Homöopaatia ei toimigi väikelaste puhul – pole kusagil tõestatud, et toimiks.

  18. Viktor kirjutas:

    Vaktsineerimine on samamoodi homöopaatiline ravi/ennetusmeetod (nõrgestatud haigusetekitajad viiakse organismi ja immuunsüsteem õpib nendega hakkama saama).

    Kuigi homöopaadid armastavad väita, et homöopaatia miskitpidi vaktsineerimise moodi on, pole see teps mitte nii. Esimene oluline erinevus on see, et kui vaktsineerimisprotseduuri korral haigusetekitajad tõepoolest organismi jõuavad, siis homöopaatilise menetluse käigus seda ei juhtu.

    Vaktsineerimise tagajärjel käivitub immuunreaktsioon — teadusele tuntud mehhanism teadaoleva toimemehhanismi ja teadaolevate immuniseerivate tagajärgedega. Homöopaatilise medikamendi manustamise tagajärjel käivitub parimal juhul seedereaktsioon ilma igasuguste tähelepanuväärsete immuniseerivate tagajärgedeta. Mehhanismid, mida mõned homöopaadid postuleerinud on, ei ole teaduslikku kinnitust leidnud.

    Lõpuks, statistika näitab, et vaktsineerimise tagajärjel kahaneb patsiendi risk vaatlusalusesse haigusesse nakatuda: vaktsineerimisprotseduuril on mõõdetav platseebost tugevam mõju. Homöopaatia korral ei ole statistilised uuringud seesuguseid tervisele kasulikke toimeid tuvastanud; homöopaatilise manustamise tagajärg ei erine platseebo manustamise tagajärjest.

    Viktor kirjutas edasi:

    Vaktsiini puhul viiakse organismi nõrgestatud või surnud haigustekitajaid ehk siis sisuliselt nakatatakse organismi haigusega.

    Mitte tingimata. Nakatumisega on tegemist ainult siis, kui organismi satuvad elujõulised haigustekitajad; nõrgestatud haigusetekitajad võivad nakatamiseks piisavalt elujõulised olla, kuid surnud haigusetekitajad ei ole seda mitte. Peale selle on vaktsineerimisprotsessi lahutamatu osa hoolitsemine, et organismi siiratavate patogeenide risk tegelikku haigust tekitada mõistlikult väike oleks — mis omakorda tähendab, et sõna “sisuliselt” kasutamine siin kohatu on.

    Kui väikelapsele tehakse palavikus olles vaktsiinisüstid, siis võivad tagajärjed väga tõsised olla …

    … ja sellepärast ei vaktsineeri ükski vastutustundlik arst palavikus patsienti.

    Ergo, vaktsineerimine on samamoodi homöopaatiline protsess, kui võtta aluseks ÕS-i definitsioon.

    Non sequitur. Peale selle, et ÕS on siinkohal problemaatiline — temast võiks justkui järeldada, et homöopaatial mingisuguseid tervislikke mõjusid on –, ei klassifitseeru vaktsineerimine kuidagimoodi homöopaatiliseks protseduuriks, nagu üleval kirjutatud.

  19. Haridus ja Teadusministeerium kuulutab välja konkursi Tõenäosusteooria kõrgkooliõpiku kirjutamiseks või tõlkimiseks. (loetud Postimehest) Kuna sellel lehel on tihtipeale juttu nimetatud teooriast, siis võibolla on keegi sellest huvitatud. Teema aga läheks juba märtsikuu ajakirjanduse alla.

  20. Jama!

    Korrelatiivne seos on just nimelt üks seosevorm.

    Korrelatsioon ise-eneses ei ütle mitte midagi kahe muutuja vahelise seose kohta. Maailmas korreleeruvad väga paljud asjad ja ainult väga vähestel neist on omavahel mingi (otsene või kaudne) seos. Kõige esimene asi, mida ülikoolis õpetatatakse korrelatsioonist rääkides, et see pole sünonüümne kausaalsusega ega tähenda seost kahe muutuja vahel. Kõige esimene.

    Sa ajad segi korrelatsiooni kõnekeelse kasutamisvormi ja selle teadusliku aplikatsiooni. Nõnda nagu korrelatsioon ei tähenda kausaalsust, ei tähenda see ka, et korreleeruvate muutujate vahel on mingi omavaheline seos. Kui korrelatsioon on leitud, töö alles algab.

    Kui mind ei usu, mine otsi võrgust.

  21. Non sequitur. Peale selle, et ÕS on siinkohal problemaatiline — temast võiks justkui järeldada, et homöopaatial mingisuguseid tervislikke mõjusid on –, ei klassifitseeru vaktsineerimine kuidagimoodi homöopaatiliseks protseduuriks, nagu üleval kirjutatud.

    Tsitaat Vikipeedia artiklist:
    Homöopaatia teaduslikuks alusepanijaks on 19. sajandi algul elanud Saksa arst Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755–1843).

    Homöopaatias kasutatakse haiguste ravimiseks ülimalt lahjendatud aineid, mis suuremas kontsentratsioonis kutsuksid esile ravitava haigusega sarnaseid sümptomeid. Homöopaatilised ravimid on tihti nii tugevasti vees või alkoholis lahjendatud, et lahuses ei pruugi sisalduda enam ainsatki raviaine molekuli, kuid homöopaatia praktiseerijate kinnitusel on veel/suhkrul mälu, mis “talletab selles sisaldunud lahustatud ainete informatsiooni”.

    Ok, arusaadav, et see vee mälu teema on väga kahtlane aga väljendi sisu on ÕS-i sõnaseletusega sama.

    Kui homöopaatia on ravimine haigusetekitajaga, siis kuidas ei ole seda vaktsineerimine? Ainus erinevus on siin see, et vaktsineerimist kasutatakse ennetava ravina.

    Miks ma üldse selle koha peal jonnin? Kui ka vaktsineerimine on homöopaatiline protsess ja vaktsineerimine ei ole pseudoteadus, siis järelikult ei saa ka homöopaatia tervikuna olla pseudoteadus.

    Homöopaatide seas võib leiduda palju soolapuhujaid aga idee iseenesest ei pruugi sellepärast veel jama olla.

  22. Ohh, Viktor. Vaata, sel lehel siin on omaette teema homöopaatia, kus seda teemat on risti-põiki ja lapiti-serviti käsitletud. Arvan, et sul oleks huvitav sellega tutvuda. Siin ja selles antud teemas homöopaatia aabitsatõdedest ja nullist uuesti alustamine küll vist viljakas ei oleks.

  23. Tarvo Kruus ütles:

    Ohh, Viktor. Vaata, sel lehel siin on omaette teema homöopaatia, kus seda teemat on risti-põiki ja lapiti-serviti käsitletud. Arvan, et sul oleks huvitav sellega tutvuda. Siin ja selles antud teemas homöopaatia aabitsatõdedest ja nullist uuesti alustamine küll vist viljakas ei oleks.

    Arusaadav, ei olegi vaja aabitsatõdedest alustada, lihtsalt kas keegi teeks selgeks, miks vaktsineerimine ikkagi ei ole homöopaatia.

    Muide otsisin ja ei leidnud sellist artiklit/teemat, vahest kasutasin vale märksõna või otsisin valest kohast.

  24. Viktor, sul ju tegelikult endal kõik selge:
    vaktsineerimine – surnud haigusetekitaja, pole oluline milliseid sümptomeid see tekitab.
    Homöopaatia – aine mis tekitab haigusega sarnaseid sümptomeid.

    Aga kus sa neil kahel seost näed, seda ma aru ei saa. Ka sinu näited palavikust ja aspiriinist ei aidanud mul sellest aru saada.

  25. Saan aru, et siin on tegemist puhtakujulise sõnamänguna, kus homoöpaatia mõistet proovitakse üldistada nii, et ka vaktsineerimine selle alla kuuluks või homoöpaatiaga vähemalt tugevat ühisosa omaks. Samas tähendab homoöpaatia siiski üht konkreetset asja ning homoöpaatilise preparaadi ja vaktsiini valmistamisel on teatud olulised iseärasused.

    Korallmadu ja piimamadu näevad samuti sarnased välja…

  26. Eriti hea oli see lause, et “kui mu lapsel tõesti on selline suur ja must haav, kust võib teetanus tulla, siis ma ikka lähen vaktsineerima.”

  27. Kriku ütles:

    “kui mu lapsel tõesti on selline suur ja must haav, kust võib teetanus tulla, siis ma ikka lähen vaktsineerima.”

    Ja siis on vaktsiin juba lootusetult hiljaks jäänud, sest vaktsiini mõjul teetanusevastase immuunsuse tekkimine nõuab aega.
    Kui inimene on varem teetanuse vastu vaktsineeritud, aga on suur trauma ja viimasest vaktsiinisüstist on möödas rohkem kui 5 aastat, siis sel juhul küll tehakse teetanusevaktsiini kordussüst, aga see nii-öelda äratab juba varem kujundatud immuunsuse.

  28. @M – Kui kaitset on vaja viivitamatult, võidakse süstida seerumit, milles on valmis teetanusevastased antikehad. Erinevalt vaktsineerimisest ei tekita see aga kestvat immuunsust.

  29. Teoreetiliselt võimalik, aga reaalses elus on seerumi (immuunglobuliinpreparaadi) kättesaadavus problemaatiline. Ja kestvat immuunsust sellest tõesti ei saa.

  30. Immunoglobuliine kasutatakse peaasjalikult tõsisemate haiguste korral, kus ravi oleks problemaatiline või puuduks sootuks. (Klassikaline näide: marutõbi.) Teetanuse jaoks ei ole seda meie kandis tavaliselt vaja — inimesed on üldiselt kenasti vaktsineeritud ja vajadusel saab nii antibiootikume kui intensiivravi rakendada.

    Teetanusevastaste immunoglobuliinide pruukimine on küll oluline Kolmandas Maailmas, kus vaktsineerimisprogramme eriti ei ole või nende haare on väike. Mulle on kuskilt kõrva jäänud, et USAs manustatakse neid ka sagedamini, kuna vaktsineeritute suhtarv elanikkonnas on võrdlemisi (well, võrreldes Euroopaga) väike.

  31. Konkreetselt teetanuse puhul antibiootikumidest suuremat kasu ei tõuse, sest haiguse – kangestuskramptõve – põhjustab haigustekitaja toodetud tetanospasmiin, surmaks piisab mõnest nanogrammist toksiinist ja antibiootikumi abil mikroobi poolt juba toodetud toksiini kudedest enam kätte ei saa. Väga korralik üldine intensiivravi võib teetanuse korral siiski elu päästa (kuid ei pruugi).
    USAs ei olda üdiselt sugugi halvasti vaktsineeritud, muidugi eks ole sealgi mõningaid friike, kes vaktsiinidest keelduvad.

  32. Minu arusaamine on, et tavaliselt on teetanusebakterite juurdekasv ja toksiiniproduktsioon piisavalt aeglane, et mõistliku kiirusega antibiootikumikuuri alustamine enamasti surmaohu ära hoiab. Aga selleks, et selle peale lootma jääda kõlbaks, peab arst käepärast olema ja infrastruktuur selline, et vajadusel arsti, patsiendi või ravimite transportimiseks liiga kaua aega ei kuluks.

  33. Varane diagnostika (enne väljakujunenunud klassikalist klinilist pilti) on üsna keerukas, et mitte öelda, et diagnoos pannakse üldjuhul juba korralikult väljakujunenud haiguspildi korral ja haiguspilt tuleneb juba toimivast toksiinist. Antibiootikumravi muidugi korraldatakse, aga selle tõhusus – sõltub…

  34. Mina viitasin pigem sellele, et see, kas haav on suur ja must või väike ja silmaga vaadates puhas, ei oma määravat tähtsust.

  35. Üks, pealnäha täiesti normaalne ja haritud inimene keeldus Venesse komandeeringule sõites vaktsineerimisest, kuna patsillidega nakatamine enne haiguskoldesse minekut olevat topeltrisk!!!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga