Pseudoteaduste paraad üldhariduskoolis (Harmoonia Päevad®)

14. ja 15. märtsil toimuvad kaheksandat korda Harmoonia Päevad (registreeritud kaubamärk).

Harmoonia Päevad ühendavad alternatiivmeditsiini arstide kogemusega.

Tegelikult on tegu täielise pseudo- ja parateaduste kogunemisega ühe katuse alla.

Olgu siinkohal ära nimetatud mõned esinejad ja tsiteeritud nende sõnad, mis ehk annab väikese sissevaate maailma, millel side objektiivse reaalsusega, mida teadus uurib, kahtlaselt õhukeseks on sulanud nagu järvejää kevadpäikese käes.

  • REET PRIIMAN, Ph.D. Teadmistest, emotsioonidest, eneseregulatsioonist ja -tervendamisest. Šiva tants.

    Kvantfüüsika paneb tõsiselt arvestama kontseptsiooni, mille kohaselt vaatleja on sama oluline universumi loomisel kui universum on oluline vaatleja loomisel.

  • Kvantfüüsika küll selliseid arvestusi ei tee, seda enam aga kvantmüstika – kvantfüüsika mõnede efektide makromaailma ekstrapoleerimisest tuletatud metakvantfüüsiline usuliikumine.

  • VELDA PURIN-LAANESAAR
    Loodusega tõbede vastu.

    Universum ja temas toimuvate kindlate tasakaalus olevate muutuste seaduspärasus, alates aatomi tuumast kuni galaktika tasandini on õnneks siiamaani veel paigas, aga kui me oma vale mõtlemise, loodusseaduste pideva rikkumise ja loodusest eemaldumisega iga päev mõjutame universumi põhitugesid, siis tahtmatult seame oma saatuse siin maa peal küsimärgi alla.

  • Jälle üks kvantmüstiline tunnetus, millel tegelikkusega mingit seost pole. Inimese mõtlemine ei muuda galaktilises või universumi plaanis küll mitte kui midagi. Muud arvata on lihtsalt üks tühine eneseimetlus ja mania grandiosa.

  • MAI-AGATHE VÄLJATAGA
    Vanade energiate vabastamine ja uute vastuvõtmine. Elu õppetunnid.

    Enamik inimesi ei saa aru, mis on nende elu väljakutsed ja lähevad ühiskondliku hoiaku lõksu. Nad ei saa aru, et nad ei ole siin maa peal selleks, et näiteks karjääri teha, raha teenida, ameteid õppida vms. Inimesed on siin maa peal kasvatamas oma sisemist jumalat. Hinged õpivad siin elus ja ajavad oma rada. Variante, mida hing siia ellu õppima tuleb, on tohutult palju: mõni tuleb õppima kannatlikkust, mõni püsivust, mõni andestamist.

  • Vastandus “enamik inimesi = ebateadlikud – vähene meie = kõrgelt teadlikud” on taas üks viis oma naba imetleda.

  • KALJU PALDIS ja KAJA JAKOBSON
    Kodu energeetika ja selle puhastamine.

    Maakiirgused on maa seest välja kiirguvad nõrgad madalsageduslikud elektromagnetilised lained, mis mõjutavad inimest ning teda ümbritsevat ruumi. Need kiirgused võivad olla inimesele kahjulikud aga ka kasulikud.
    Maakiirgusi uurivat teadust nimetatakse geobioloogiaks.
    […]
    Leiame vastuse küsimusele: Kuidas vältida kahjulikke kiirgusi või kuidas end nende eest kaitsta?

  • Sellisel kujul maakiirgusi, millest “geobioloogid” pajatavad, pole olemas. Geobioloogia kui teadus on olemas, aga see ei tegele käevärina võimendamisega vitsa abil.

  • Teadliku vanemaksolemise bioloogia –
    Dr. BRUCE H. LIPTON “Uus teadus lapse iseloomu ja võimete kujundamisest”

    Teadus on seni kinnitanud, et inimese loomuomadused on programmeeritud tema geenidesse. Ometi tõestavad hiljutised avastused rakubioloogias, et vanemate hoiakud ja uskumused avaldavad järeltulijate geneetilisele programmile sügavat mõju. […] Kuidas mõjutavad vanemate emotsioonid ja tõekspidamised laste geneetilise koodi väljavalimist?

  • Et siis vanemad peavad sugu tegemise ajal mediteerima, pea peal seisma või mingit muud vaimset praktikat harrastama, et laps saaks võimalikult soodsa geneetilise koodi?

  • CRYSTAL RA LAKSHMI
    Kuidas võib praeguses ajas aidata arusaam energiatest ja energeetilisest evolutsioonist, Auratransformatsioonist™ ning uue aja lastest (indigo –ja kristall-lapsed) ja luua meie
    unistuste elu?

    Auratransformatsioon™ võib aidata inimese indigoenergiatesse, kus inimeses aktiviseerub maksimaalsed iseeneslikud puhastusprotsessid, et iga hetk saaks luua ruumi vaimenergia sisenemiseks kehasse.

  • “Sellist jama on raske kommenteerida.”

  • Ja nii edasi…

Huumorit kogu raha eest (päevapilet 90 kr, kahe päeva pilet 140 kr), kuigi osade esinejate nägemise eest tuleb eraldi maksta.

Eksponentide sekka on siiski ka mõni asjalikum asi ära eksinud, näiteks Terviseleht, kohalikud meetootjad ja mahepõllundajad.

Ja mis katus see on, mille all see kõik toimub?
Kadrioru Saksa Gümnaasium

PÕHIMÄÄRUS
1. ÜLDSÄTTED

1.1. Kadrioru Saksa Gümnaasium (edaspidi gümnaasium) on munitsipaalkool üldkeskhariduse omandamiseks. Gümnaasium on linna asutus.
[…]
1.3. Gümnaasiumi kõrgemalseisvaks organiks on Tallinna Kesklinnavalitsus (edaspidi kõrgemalseisev organ).

2.1. Gümnaasiumi tegevuse eesmärgid on:
[…]
2.1.2. anda teadmised, oskused, ja vilumused ning kujundada väärtuste ja käitumisnormide süsteem, mis loob eeldused õpingute jätkamiseks, põhihariduse omandamiseks ning üldkeskhariduse omandamiseks gümnaasiumis ning loob võimaluse jätkata õpinguid;

Miks just seal koolis?
Aga seepärast, et selle kooli matemaatikaõpetaja Kaja Jakobson on ühtlasi ka Harmoonia Päevi (registreeritud kaubamärk) korraldava firma Javar OÜ juhatuse liige.

Samas ütleb Kaja Jakobson ajakirjas Naised:

Igapäevatöö matemaatikaõpetajana ning oma hobi hoiab Kaja selgelt lahus, sest kuidas muidu saaks teda mõlemil alal profesionaalina võtta.

Harmoonia Päevade (registreeritud kaubamärk) korraldamisega oma koolis on see piir minumeelest küll reipalt ületatud ja järelikult ei saa teda kummalgi alal tõsiselt võtta?

Kaja on füüsiku haridusega, just nagu tema abikaasa Aivargi. Peale probleemide lahendamise müstilisel viisil oskavad nad ka maisemaid taktikaid. Nimelt teevad nad aurapilte, millel pole ainult meelelahutuslik otstarve. “Elusorganismide ümber olev väli on võimalik kõrgsageduslikus elektriväljas nähtavaks teha,” selgitavad abikaasad füüsikud.

Aurapilt ja maisem taktika? Ise füüsikud ja räägivad lapse juttu! (Vabandust, lapsed, teie räägite tihtipeale targemat juttu.) (Lugu aurast skeptik.ee lehel.)

Kaja Jakobson ajab oma para-asja ka muul ajal ikka seesama kooli ruumes:
KARMA JA SELLE PARANDAMINE 30. mai
RAKENDA OMA VARJATUD VÕIMED 25. aprill
KÜLLUS 28. märts

Minu meelest ei ole õiglane kasutada ära üldharidusliku kooli head nime selleks, et hankida pseudoteaduslikele ideedele usaldusväärsuse muljet.

Selliste ürituste tarbeks ruumide andmine (rentimine?) on ilmselt “õppekavaväline tegevus”, kuid veel pole leidnud, millised määrused selliseid tegevusi reguleerivad. “Hinnad ja tariifid kehtestatakse kõrgemalseisva organi poolt kooskõlastatult hinna- ja konkurentsiametiga;” – seega peaks Tallinna Kesklinnavalitsus asjaga kursis olema?

71 Replies to “Pseudoteaduste paraad üldhariduskoolis (Harmoonia Päevad®)”

  1. mõtte mõju ülitundlikele eksperimentidele

    ajulained on kahtlemata olemas ja mõõdetavad ning on loodud ka spetsiaalseid niiöelda “mõtte jõul” mõjutatavaid vahendeid. nii, et “mõtte jõul” võib täiesti kahtlemata teatavate eksperimentide tulemusi mõjutada. paraku kahtlustan, et sa pidasid tegelikkuses vist midagi muud silmas nii, et täpsusta palun.

  2. KatrinV ütles:

    Kahjuks on hea populaarteaduslik kirjandus eesti keeles viimasel ajal nii halvasti kättesaadav, aga esoteerilist pahna trükitakse küll, mõtlemata hävivatele metsadele.

    Tegelikult ma ei ole esimese poolega sest väitest nõus. Raamatupoed kubisevad väga heast populaarteaduslikust kirjandusest; mitte just igal teemal, aga vähemalt seksikam ots füüsikast ja evolutsioonist on küllaga kaetud. Midagi tõsiselt head rakubioloogiast või füsioloogiast ei ole ma küll näinud, vähemalt ei tule meelde.

  3. Kui üle pika aja raamatukokku sattusin, avastasin, et teadusliku kirjanduse riiulil laiutas ebateaduslike raamatute joru.

  4. Jah, seda tuleb kohati ette. Eriti koomiline on Tartu vana kaubamaja raamatupood, kus riiulis “teatmekirjandus” oli üksvahe rivis inglitega suhtlemist õpetav… eee… toodang. Poleks uskunud, et seda sihukeses koguses üldse trükitud on.

  5. On liikumas järgmine teade. Üritus toimumas Kuusalu Keskkoolis.

    ———————–

    Tere!

    Lühikese ajaga on Eestis soojalt vastu võetud ja tunnustust leidnud Brandon Bays’i poolt loodud rännakumeetod. Tema esimene raamat “Rännak” on juba kolmandat korda kordustrükis!
    Paljude teiste riikide koolijuhtide ja pedagoogide fantastilistest kogemustest innustust saades tekkis ka minul mõte ja unistus antud meetod Eesti koolidesse tuua.
    Selle eesmärgiga korraldame tutvustava rännakumeetodi infopäeva “Kuidas aidata lapsi”, mis toimub laupäeval, 28.märtsil algusega kell 12.00 Kuusalu Keskkoolis (25 minutit Tallinnast Narva poole). Oodatud on kõik, kes hoolivad lastest ning on valmis nende heaks midagi ette võtma. Eriti pedagoogid, psühholoogid, koolijuhid… Infopäev on osalemistasuta.
    Kõik, kes otsustavad osaleda, palun saata tagasi lühike e-kiri samale mailile või rannakendasse[ätt]gmail. com. Kes soovib tulekust teada anda telefoni teel, saab seda teha helistades numbrile 50 65 225.

    Kutse ja täpsem info on kaasasolevas failis.

    Ja just nagu tellitult, on selle unistuse toetuseks ilmunud hiljuti eesti keeles kahe maailmakuulsa teadlase raamatud:
    PhD. Candance B. Pert “Kõik, mida on vaja teada, et tunda end jumalikult” ja
    PhD. Bruce H. Lipton “Uskumused ja bioloogia”.

    Nendes raamatutes seletatakse väga lihtsalt lahti teaduse seisukohad teemadel, millega meie rännakumeetodit kasutades töötame ja inimesi aitame. Soovitan kõigil ise lugeda, kes pole seda veel teinud!

    Kohtumiseni Kuusalus!

    Lugupidamisega

    Tiia Kuusk
    Rännakupraktik
    Mob: 50 65 225

    P.S. Vabandan, kui keegi sai selle maili ning pole teemast üldse huvitatud!

    ————-

    RÄNNAKUMEETODI INFOPÄEV
    “KUIDAS AIDATA LAPSI”

    28. märtsil, algusega 12.00 toimub Kuusalu Keskkoolis rännakumeetodi infopäev. Sissepääs on osalemistasuta.

    Teretulnud on:

    lapsevanemad
    õpetajad
    koolijuhid
    psühholoogid
    lasteaiakasvatajad
    ja kõik need, kes lastest tõeliselt hoolivad

    Infopäeva eesmärgiks on tutvustada ja anda praktilisi juhtnööre rännakumeetodi kasutamiseks ning juhtida tähelepanu konkreetsetele teaduslikele avastustele.

    INFOPÄEVA KAVA:

    Tutvustame rännakumeetodit, räägime oma ja natuke ka maailma kogemustest.

    Vaatame eestikeelsete subtiitritega filmi laste- ja klassiruumirännakust, kus muuhulgas jagavad oma arvamusi koolijuhatajad, õpetajad, lapsevanemad, psühholoogid jt. Selle filmiga tahan ma näidata, kui lihtne ja efektiivne on rännakumeetod, mis on juba aidanud kümneid tuhandeid lapsi ja täiskasvanuid maailmas.
    Olen palunud esinema ka pedagoogid, kes on saanud lühikese ajaga positiivseid kogemusi lastega töötamisel.

    Räägime ülevaatlikult sügisel Tallinnas toimuvast seminarist, mida tuleb läbi viima Brandon Bays isiklikult!

    LÕUNAPAUS (palun kõigil endal kaasa võtta suupiste ja jook)

    Rännakuprotsessi demonstreerimine laval, mis annab vahetu kogemuse kõigile kohalviibijatele.

    Küsimustele vastamine.

    Kohapealt saab osta kõiki Brandon Baysi eestikeelseid raamatuid, tasuda saab sularahas:

    “Rännak”- hind 205 kr.
    “Laste rännak”- hind 215 kr.
    “Vabadus on”- hind 225 kr.

    Lisaks on võimalus osta maailmakuulsa rakubioloogi Dr. Bruce H. Liptoni äsja eesti keeles ilmunud raamatut:

    “Uskumused ja bioloogia”- hind 240 kr.

    Infopäev kestab maksimaalselt 18.00-ni.

    Kõigil, kes otsustavad osaleda, palun saata lühike e-kiri aadressile rannakendasse[ätt]gmail. com või helistada telefonile
    50 65 225, et teaksime arvestada ruumi ja toolide arvuga.

    Kuusalu Keskkooli kohta infot ja kuidas kohale tulla saate vaadata kodulehelt http://www.kuusalu.edu.ee/info

    Lugupidamisega,

    Tiia Kuusk
    Rännakupraktik
    GSM 50 65 225

  6. Proua Brandon Bays on taas üks njuueids hiiler, kes saanud inspiratsiooni mega-woo-master Deepak Chopralt. Proua väidab end terveks ravitsenud olevat hiiglaslikust kasvajast (basketball sized) ja õpetab seda kunsti ning “potentsiaali vabastamist” nüüd ka teistele. Raha eest. Deepak Chopra tasemel raha eest.

    Paraku ei näe ma kohapealse korraldaja Tiia Kuuse ettevõtmise taga muud kui oma usku kuulutada ja sularaha koju tuua. Algul raamatutega, siis “rännakumeistrite” kursusega ja nii edasi. Esimene laks on ikka tasuta – vana nipp uute klientide leidmiseks.

    Miks Kuusalus? Paistab, et Tiia elab seal.

    Sel nädalal on Tiia Kuusk ja rännaku meetodit katsetama ning õppima hakanud Kadi Padar Kolgakülast leppinud kokku kohtumised Loksa, Kolga ja Kuusalu koolis. Nad soovivad koolide ja lasteaedade juhtidele, õpetajatele, psühholoogidele tutvustada meetodit lähemalt ning ärgitada neid tegelema laste rännakuga.

    Mujalt:

    Elan teadlikult vaimses maailmas alates 1996. aastast. Olen reiki meister, harrastan kundalini joogat, vabastavat hingamist ning eelmisest aastast alates pühendunud rännakutehnikale. Osalen õpingutes Praktikute Programmis ning lõpetan järgmise aasta märtsis.

    Eks oma brändi peab ikka promima ja turundusinimesena on tal need nõksud keskmisest kindlamalt käpas, aga koolijuhtide ülesanne oleks küll veidi kainema aruga asju kaaluda ja nii nagu parteiüritusi ja usuäratuskoosolekuid pole kuigi viisakas koolimajas pidada, niisama oleks hea ka njuueids rändajad mujale suunata.

  7. @Lembit – See on efektne katse, mis ei näidanud midagi fundamentaalselt uut. Just mõju on asi, mille ülekannet seal ei toimu – nähtus ise on ennustatud kvantmehaanikaga ja tõsiselt häiris Einsteini, aga vastuolu relatiivsusteooriaga pole otsinguist hoolimata leitud.

  8. Juba 1972 aastal protokolliti mõtte mõju teaduslikult tundlikule magnetomeetrile. Täiendav info on raamatus “Paraspioonid”, tegelen praegu selle raamatu tõepärasuse selgitamisega, seal on hästi palju viiteid ka teadlastele. @Jason

  9. @Lembit – iseenesest kõlab ju mullegi põnevat, kuid seni jään äraootavale seisukohale viidete osas.
    Et magnetomeeter miskit tunneks, peab olema magnetväli, magnetvälja tekitab omakorda elektrivälja muutumine.
    Inimene mõtleb kogu aeg, seega peaks magnetväli esinema pidevalt?

  10. @Lembit

    Mis imeasi on “teaduslikult tundlik magnetomeeter”?

    Kui see väljend on originaaltsiteering, siis soovitaksin juba sellise terminite kasutuse tõttu suhtuda materjali ettevaatlikult ja väga kriitilise meelega.

  11. Sain ametliku vastuse ka Haridusametist.

    saatja Meelis Kond
    adressaatidele martin.vllk[ätt]gmail.com
    kuupäev 3 aprill 2009 8:43
    teema vastus Kadrioru kooli ruumid ekasutmaine
    saadetud domeeni poolt tallinnlv.ee

    Tere!

    Kadrioru Saksa Gümnaasiumi, nagu ka kõigi teiste koolide ruumide kasutuseleandmine, rentimine erinevatele organisatsioonidele ei tähenda veel kooli seotust üritusega. Olgugi, et tegemist ei ole kindlasti päris tavalise koolitusega, ei ole see oma olemuselt midagi sellist , mis läheks vastuollu üldtunnustatud heade tavadega või korraldajad tegutseksid vastuolus Eesti seadustega, mis lubaks piirata kooliruumide kasutamist koolivabal ajal. Seda tuvastatud pole. Tegemist on lihtsalt maailmavaateliselt tavapärasest erineva lähtekohaga.

    Lugupidamisega,

    Meelis Kond

    Tallinna HA hariduskorralduse teenistuse direktor

    Kui kooli lapsevanemad soovivad asja edasi surkida-torkida, siis soovin neile jõudu ja oleks huvitav teada saada, kuidas asjad edenevad.

  12. Olen selle kooli õpilane. Kaja Jakobson mulle tunde ei anna, küll teeb seda ülalmainitud Irene Pukk. Õpetaja Pukk on professionaalne õpetaja, juba lapsena osales ta õpetamises ja oma erialas orienteerub ta suurepäraselt. Numeroloogiast ja karmast on ta meile rääkinud meie endi suurel survel :). Kaja Jakobsoni kohta ei oska ma rääkida, kuid tean, et kooli majanduslik seis on juba aastaid olnud täiesti masendav. Ma ei tea kui suure osa käibest moodustavad annetused, kuid paljuski saab kool abi õpilaste vanematelt. Kusjuures pole ma kõikide aastate jooksul pannud tähelegi Kaja korraldatud üritusi, kuna kellaajaliselt toimuvad ülalmainitud üritused siis, kui kõik õpetajad on lahkunud. Leia mulle 1 õpilane Eestist, kes jõlgub veel 5 tundi peale oma tunde ja tunnike peale õpetajate lahkumist koolis, et saada mõjutatud pseudopläma poolt ja maksab sealjuures veel 600(!?) krooni selle eest?
    Kui teile pseudoteadused ei meeldi, on palju paremaid kanaleid ja palju mõislikumaid sihtmärke keda puistada, minu meelest.

  13. Jakobsonil endal on deemonid sees, on andnud ta mulle erinevaid aineid seal koolis aastaid tagasi. Närvidega ei ole tal kõik korras ning suhtumine koolilastesse on vaenulik (va “valitud tublid lapsed”)

    Võin kohe laksust välja tuua tosin inimest, kes selle proua mentaalsuses kahtlevad. Sealhulgas ka väga eeskujulikke, kiitusega kooli lõpetanud inimesi…
    Kõikide teiste selle kooli õpetajatega oli võimalik ilusti läbi saada.
    Jubeda kolgata tee tekitas ta paljudele inimestele. Tõenäoliselt ta mõjuvõimu suurenedes on see ainult hullemaks läinud…

    Palju jõudu neile, kes selle soolapuhujaga asju peavad ajama…

  14. @auhh:
    ole hea ja räägi lähemalt, kas on sul olnud nendega isiklikku kontakti või muud kogemust või millel põhineb väide, et nad on teadlikult paha peal ja tegelevad ärakasutamisega.

    Sellest saan ma aru, et kui keegi pakub teenust nimega “Kiri Inglilt – kanaldus” (hindasid ma seal ei näinud), siis võib kahtlust arendada mitmes suunas, aga jah, palun räägi oma kogemusest, mis just sind sellele seltskonnale sundis osundama.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga