Palun abi — mis on meie legendid ja uskumused?

Massimo Polidoro15. ja 16. mail esineb Eestis kuulus Itaalia müsteeriumite uurija Massimo Polidoro. Loengu-šõu sisu osas on palju salapärast ja üllatuslikku, kuid arvatavasti tuleb juttu palju sellest huvitavast ja põnevast, mida Massimo Polidoro selgeltnägijate, imevõimete ja nn paranormaalsete nähtuste uurimisel paari aastakümne jooksul teada on saanud. Lisades siia juurde ka selle, et mustkunst pakub talle huvi juba varasest lapsepõlvest alates, võib oletada, et etendust tuleb vahva ja mitmekülgne. Pealegi – täiesti tasuta!

15. mail Tallinna Ülikoolis
16. mail Tartus Ahhaas

Tallinna ja Tartu etendused on osa Massimo Polidoro Põhja-Euroopa tuurist.

Enne tulemist aga on tal meilegi paar palvet:

2) […] what are the most popular mystery / legends of your Country? For example, in Romania you would certainly say it’s Dracula; in England there are plenty (Robin Hood, King Arthur, crop circles, Loch Ness…) and so on. What are the 3 most famous mysteries of your land?

Mis on teie maa tuntuimad legendid? Näiteks Rumeenias öeldaks, et Dracula; Inglismaal on neid rohkesti – Robin Hood, kuningas Artur, viljaringid, Loch Nessi koletis jne. Millised on teie maa (rahva) kolm kuulsaimat mõistatuslikku lugu?

Teen omalt poolt otsa lahti ja pakun mõned, mis meelde tulevad:

  • Eestlased on eriline nõiarahvas. Tänu Põhja-Eesti radioaktiivsele pinnasele, mis soodustab erivõimete teket läbi soodsate geenimutatsioonide.
  • Mingi ugri-mugri päritolu müüt ja muistse vabadusvõitlusega seotud legend on meil vist ka.
  • Parvlaev Estonia lasti kellegi poolt meelega põhja ja kapten Avo Piht pääses elusalt, kuid teda hoitakse “kusagil”.
  • Meriväljal maa sees on ufonautide majakas ja Kaiu raba on nende maandumispaik.

Mõned ajaloolised müüdid on meil vast ikka ka. Palun aidake meenutada.

When we meet, I’d like to know more about the most common beliefs in your own Country, which is different from the above request. Here I mean what people like to believe these days, what the media talks the more about (homeopathy? dowsing? astrology?…) The idea is to prepare a survey, for my column in the Skeptical Inquirer, discussing the distribution of beliefs in Europe.

Kui kohtume, sooviksin rohkem kuulda tavauskumustest teie riigis. See küsimus on erinev eelmisest. Siin pean ma silmas seda, mida inimesed tänapäeval usuvad ja millest meedia enim räägib (homöopaatia? pildamine? astroloogia?) Plaanis on koostada uurimus ajakirja Skeptical Inquirer jaoks, milles arutletakse uskumuste leviku üle Euroopas.

  • Nõiavitsaga on võimalik vett ja muid asju leida.
  • Astroloogia on peaaegu üldrahvalik.
  • On olemas eriliste võimetega inimesed (nõiad). Päriselt ka! Telekas ju ise oma silmaga nägime.
  • Oleme uskmatu rahvas. Vaatet lausa ateistlikuimad terves Euroopas.

51 Replies to “Palun abi — mis on meie legendid ja uskumused?”

  1. ülaltoodud kivitalu.ee lingi taga räägib keegi Vidrik Kivi pikalt ja põhjalikult müstiliselt substantsiks, mida ta enamasti ORMEks hüüab. Kui Jaigi produktsioon on jaigindus, siis see asi on ormendus.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga