Pealetung koolidele jätkub — pseudoteaduste paraad Reaalkoolis

Tallinna ReaalkoolPseudoteadused. Reaalkoolis!

Skeptik.ee küljel on varem olnud juttu, kuidas pseudoteadused üritavad end maskeerida normaalseks tegevuseks, kaunistavad end võõraste sulgedega ja varastavad päris teadlaste, õpetajate, kogu koolisüsteemi raskelt teenitud usaldusväärsust, et iseenda sisutühja jama propageerides eksitada otsiva ja uuriva meelega inimesi. Mitte küll pseudoteadused ise, vaid ikka konkreetsed inimesed ajavad konkreetseid asju, et oma lemmikumbluu levilat laiendada. Teiste kodanike asi on üritada seda pealetungi piirata.

Konkreetsetest koolidest on meil juttu olnud Kadrioru Saksa Gümnaasiumist, kus on mugava pesa leidnud Harmoonia Päevad (TM, registreeritud kaubamärk) ja seda ilmselt suuresti tänu sealsele õppealajuhatajale Kaja Jakobsonile, kes on samal ajal aurade pildistaja ja tõlgendaja.

Veel oleme rääkinud Vanalinna Hariduskolleegiumi veidrustest ja sellest, kuidas Aivar Haller pseudoteaduste agitpropiga koole, õpetajaid ja õpilasi teadmiste teelt sohu meelitab.

Pseudoteaduste sireenide meeliköitvat laulu, magusat mürgilõhna, rahustavat puudutust, silmipimestavat mustrit, neelavat mõttelabürinti ei tasu alahinnata.

Ja nüüd siis Reaalkool. Nimelt on liikvel teade, et 18. juunil toimub Reaalkoolis üritus tingliku nimega UNIVERSUSE päevad.

UNIVERSUS Sisemise Tarkuse Kool kutsub kõiki huvilisi LAHTISTE USTE PÄEVALE N 18.juunil algusega kell 18.00 Tallinna Reaalkoolis. Saate tutvuda kooli õppimisvõimaluste ja kursustega, kuulata lektorite ettekandeid ning tutvustusi oma aine kohta, esitada küsimusi, osta kirjandust, käsitööd jne.

Üritust korraldab Kaia-Liisa Reinut, Osaühingu Universus (registrikood 11638929, esmakanne 20. aprill 2009) juhatuse liige.

Mida õpetatakse Sisemise Tarkuse Koolis?

Feng Shui, geobioloogia, pendliõpetus, bioenergeetika, erinevad meditatsiooni-tehnikad, astroloogia, mütoloogia, šamanism, budism, töö tšakratega, Silva meetod, Rännaku meetod, psühho-süntees, transpersonaalne psühholoogia, NLP, kvantfüüsika, jooga, numeroloogia, Reiki, keha meridiaanid, refleksoloogia, värviõpetus ja-teraapia, aroomiteraapia, muusikateraapia, loovteraapia, holotroopne hingamine, ravim-taimed, ruunid, Tarot kaardid, kivid ja kristallid, gongi tervendavad helid jne.

Minumeelest pole ükski selline nimekiri täiuslik, kui sellest puudub homöopaatia, aga kes meist täiuslik on…

Kes on lektorid?

Kooli lektoriteks on oma ala tuntuimad tegijad Janno Seeder, Kalju Paldis, Tiit Teras, Mai-Aghate Väljataga, Prana Shakti, Reigo Reimets, Alar Tamming, Almer Jansu, Marje Tammert, Anu Kallavus, Reet Priimann jne.

Nii mõnigi neist on tuttav viimastelt Harmoonia Päevadelt (registreeritud kaubamärk). Aga kuhu jäävad Igor Mang ja Edda Pauskon? Ülle Liivamägi?

Tallinna Reaalkool, selle õpetajad ja õpilased väärivad kahtlemata kõiki tunnustussõnu, mis neile aegade jooksul ohtralt osaks on saanud (nt Teaduse populariseerimise auhinnakonkursi II preemia 26000 kr). Ja küllap sedasama tunnustust nillib ka UNIVERSUS Sisemise Tarkuse Kool, kes poeb väärika haridustempli külje alla, laseb selle aupaistel ennast valgustada ja soojendada ning kekutab, et tegelikult on see peegeldunud ja polariseerunud valgus hoopis nende endi sisemine vaimuhiilgus.

Siinkohal on vähemalt kaks võimalust — kooli ruumide väljarentimise eest vastutavat inimest ei huvita, millise sisuga tegevusi kooli ruumides harrastatakse või on ürituse korraldajal vastutajaga piisavalt hea suhe, et oma tahtmine saada.

Küsisin ühelt Reaalkooli õpetajalt, kas ta oskab midagi lähemalt kosta, aga kooli ruumes toimub palju üritusi ja mis peale kooliaega, ei puutu kuigipalju õpetajatesse. Seda enam, et üritus toimub ju 18. juunil, mis nii õpilased kui õpetajad juba teistel tegevustel.

Tänud kommenteerijale Tarvo Kruus vihje eest.

63 Replies to “Pealetung koolidele jätkub — pseudoteaduste paraad Reaalkoolis”

  1. Nagu ka Erik Puura juba mainis, on nüüd avatud universus.ee kodulehekülg. Sealt selgub, st lisaks infopäevale 18. juunil (lähme ka uurima, mida ja kuidas pakutakse) kavatsevad nad oma õppetööd ka üldisemalt justnimelt Tallinna Reaalkooli ruumes edendada:

    Sisemise Tarkuse Kooli UNIVERSUS statsionaarne õpe koosneb kahest eraldiseisvast loengusarjast ning kestab septembrist detsembrini ning jaanuarist maini. Loengud toimuvad 2 nädalavahetusel kuus laupäeviti-pühapäeviti ning mõlema loengutsükliga kokku omandatakse teadmisi nii teoorias kui praktikas järgmistel teemadel:

    Feng Shui, geobioloogia, pendliõpetus, bioenergeetika, erinevad meditatsiooni-tehnikad, astroloogia, mütoloogia, šamanism, budism, töö tšakratega, Silva meetod, Rännaku meetod, psühhosüntees, transpersonaalne psühholoogia, NLP, jooga, numeroloogia, Reiki, keha meridiaanid, refleksoloogia, värviõpetus ja värviteraapia, aroomiteraapia, muusikateraapia, loovteraapia, holotroopne hingamine, ravimtaimed, ruunid, Tarot kaardid, kivid ja kristallid, gongi tervendavad helid jne.

    Kooli õppetöö toimub Tallinna Reaalkoolis, Estonia pst.6

    Sügisese õppekavaga saab tutvuda siin:
    UNIVERSUS Sisemise Tarkuse Kooli statsionaarne õpe
    2009 I kursus

    Omal ajal tegeles (tegeleb ka praegu) sellise asjaga Ingvar Luhaääre Intuitiivteaduste kool peakorteriga Salme kultuurikeskuses. Nüüd siis üritatakse otse haridustempli südamesse ronida.

  2. mulle valmistab meelehärmi ikkagi kolmiku “mütoloogia, budism, šamanism” esinemine. sellega heidavad nad halba varju teadlastele, kes nende asjadega siin maal rahvusvahelisel tasemel tegelevad. meenub seik, kuidas Eesti esikullamyyja (endine esivaluutavahetaja) olla esinenud konverentsil, kõneldes šamanistlikest meeleseisundi muutmise tehnikatest, sh omaenda kogemustest selles vallas (ta pidada sääraseid loenguid vist rohkemgi). auditooriumis viibinud rahvaluulemagister asus temaga diskussiooni, mille käigus kullamyyja jõudis naeruvääristada Euroopa tähtsamaid šamanismiuurijaid, kes ka Tartu folkloristidele aeg-ajal loenguid pidamas käivad.

  3. Tallinna Reaalkooli direktor Gunnar Polma:

    Tänan Tallinna Reaalkooli nimel Peeter Saarit, Martin Vällikut ja paljusid teisi teadusinimesi, kes tundsid muret selle pärast, et Tallinna Reaalkooli ruumes hakkab tegutsema kool, mille õpetus ei sobi kokku meie kooli renomee ja staatusega. Kuigi tegu oli Tallinna Haridusameti õigusloome raames kavandatava rendisuhtega, mille eesmärgiks on teenida koolile kvaliteetseks õppetööks ja õpilaste arendamiseks lisavahendeid, olen samuti arvamusel, et väärtustel põhinev kool ei tohi anda ühiskonnale vastuolulisi signaale. Oleme tulevikus lepingute ettevalmistamisel ja sõlmimisel ettevaatlikumad. Vabandame . OÜ Universusega on leping peatud.

  4. Jah. Kummardus.

    Nüüd saame võrrelda hr Polma vastust pr Mändveeri vastusega:

    Lugupeetud hr.Martin Vällik,

    Kadrioru Saksa Gümnaasium ei ole Harmoonia Päevade organiseerija ning ürituse sihtgrupiks ei ole meie kooli õpilased.

    Kadrioru Saksa Gümnaasium rendib õppetöövälisel ajal omatulu teenimise eesmärgil OÜ Javarile ruume lepingu alusel, lähtudes seejuures Tallinna Haridusameti juhataja käskkirjaga kinnitatud tunnihindadest. Hetkel kehtivad 24.jaanuari 2007 käskkirjaga nr 1-2/38p kehtestatud tunnihinnad. Tunnihindade kinnitamise aluseks on Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 44 lg 2, Tallinna Linnavolikogu 29.mai 2003 määrusega nr 34 kinnitatud Linnavara kasutusse andmise korra p 2.2 ja Tallinna Linnavalitsuse 30. oktoobri 2002 määruse nr 117 Hindade kehtestamine linna asutustes p 2.

    Arvestades kooli eelarvevahendite vähesust, on täiendava tulu teenimine koolile väga oluline. Lisalaekumiste saamine kooli majandustegevusest on kooskõlas Kadrioru Saksa Gümnaasiumi põhimäärusega p 10.4.

    Lugupidamisega,
    Ann Mändveer
    Kadrioru Saksa Gümnaasiumi direktor

  5. Väga meeldiv (ja õige) otsus kooli direktori poolt. On suur rõõm näha, et skeptiku tegemistest on kasu ja et keegi kuskil kõrgemal leiab meelekindlust ja aega, et probleemi süveneda ja vastav otsus teha.

  6. Huvitav, direktori vastuse kohaselt oli nagu leping OÜ Universusega peatatud. Või olid nad nö. inimesed ja lasid sel esimesel üritusel siiski toimuda, kuna nii kiiresti uute ruumide leidmine raske jne.?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga