Aigar Säde peksab jälle segast ja teisi lugusid Eesti ajakirjandusest (juuli leiud)

Aigar Säde, pilt Naistemaailm.ee-st

  • Aigar Säde: vaktsiinidest ja vitamiinist
    Naistemaailm

    B17 (laetrile) ravib vähki (on keelustatud!).

    Vähk taandub sel juhul, kui inimene lõpetab oma probleemide eitamise.

    Selle viiruse [linnugripi] muutsid teovõimetuks kosmilised jõud. Siit ka põhjus, miks linnugripi hüsteeria lõpetati.

    Nüüd valmistatakse ette teist massimõrva lainet. Süsteem tahab lahti saada miljarditest inimestest, sest ta leiab, et maailm on ülerahvastatud. Kui mulle tulev info, et vaktsiini sisestatud seagripi viiruse mälu on kosmose poolt kustutatud ja sellega teovõimetuks tehtud, tõeks osutub, siis jääb seekordne massimõrv ära.

    Mis puudutab laste vaktsineerimist, siis klassifitseerub see eriti raskeks inimsusevastaseks kuriteoks.

    1723. aastal avastati, et rõugete vaktsiin lõhub edukalt inimese kolmanda silma süsteemi.

    Koomikat lisab asjaolu, et Säde lugu ilmus Schibstedi kontserni kuuluvas Naistemaailm.ee-s, samas süüdistab Säde meediakontserne infoga manipuleerimises, vandenõus rahva vastu ja eluliselt olulise teabe varjamises.

  • Küsi nõu selgeltnägijatelt!

    „Eelmisel hooajal saime palju kõnesid ja kirju inimestelt, kes soovisid saada Nastja kontakti, mida me aga tema palvel ei levitanud. Nüüd on aga kõigil võimalus oma küsimustega meie uute selgeltnägijate poole pöörduda. Loomulikult ei saa me midagi lubada ega garanteerida, aga kahtlemata annavad meie osalejad endast parima”, lisab Liiv.

  • Vigala Sassi nõuanne päästis Kanal 2 reporteri vähkkasvaja küüsist

    44-aastase Valneri kael paistetas hiljuti ootamatult üles ning tavameditsiin ei suutnud kuidagi tuvastada paistetuse põhjust, kuid töövisiidil Vigala Sassi juurde ütles kuulus nõid, et Valner peab kindlasti kohe arsti poole pöörduma, muidu on ta aasta pärast «kastis», kirjutab Kroonika.

  • Iidsed Tiibeti tarkused leevendavad tervisemuresid
    Silja Joon, kultuuritoimetuse juht, Pärnu Postimees

    Silkini sõnade kohaselt on Tiibeti meditsiini näol tegu aastatuhandete vanuse elava traditsiooniga, mida on kasutatud ning mille tulemuslikkus on teada. “Väga oluline kunye erinevus muude massaaži- ja ravitraditsioonidega võrreldes seisneb selles, et igale inimesele tuleb läheneda vastavalt ta keha- ja meeletüübile. Arvestada tuleb eluviisi, vanust, aastaaega ja muid tegureid,” kirjeldab terapeut.

    Silja Palm on Tiibeti astroloogia tundja. Palm kõneleb, et tegu on iidse, ligemale 2000 aastat tagasi Tiibetis bööni šamanistlikus kultuuris alguse saanud traditsiooniga, mis on täiesti omanäoline ja erineb täheteadusel põhinevast astroloogiast.

  • Puudutuse vägi
    Krista Dudarenko, Naistemaailm, allikas: Stiil

    Kunye suurendab elujõudu, viib välja kehasse kogunenud mürgid, leevendab eri tüüpi valusid ning rahustab ja tasakaalustab närvisüsteemi, olles näidustatud ka unetuse, depressiooni ja ärevuse korral.

    Hiina massaaž käivitab keha eneseabi-süsteemi, aktiveerib vere- ja lümfiringlust, leevendab teatud ekseeme, tagab hea ainevahetuse ning korras immuunsüsteemi.

    Shin-do aitab vabastada kehas kuhjunud energiat ja hoida energiameridiaane avatuna, samuti leevendab erinevaid haigusi.

    [Tai massaaž] aitab luua ka tasakaalu hinge ja keha vahel

    Aroomimassaaž mõjub kehale ja vaimule tasakaalustavalt.

    Tänu enam kui 800 molekulile on šokolaadil palju omadusi – see niisutab, kaitseb ja toidab nahka, mõjub närvisüsteemile nagu antidepressant ja stimuleerib eufooriat.

    Meemassaaž aitab leevendada paljusid haigusi ning on kasulik kehvveresuse, kerge üleväsimuse, radikuliidi ja liigesehaiguste puhul. Massaaž ravib ja hoiab eemale selgroohaigusi, ergutab lümfisüsteemi ja vereringet.

    Samuti aitab [laavakivi]massaaž lagundada ebatervisliku eluviisi tagajärjel organismi ladestunud jääkaineid ja toksiine.

  • Sigrid, kes rändab eelmistes eludes
    Aive Antsov, ajakiri Naised

    Tallinlanna Sigrid (37) tunnistab, et tundis juba lapsena kõrgemate jõudude kaitset ning pidas loomulikuks suhtlemist kaitsva energiaga. Nüüdseks on ta vahetanud perspektiivika juristikarjääri massaažitoa ja reinkarnatsiooniteraapia vastu. Naine ravib kätega ja juhib rännakuid eelmistes eludes.

  • Meie lähim sugulane pole šimpans, vaid orangutan?

    “Ma ei tee muud kui palun inimestel suhtuda kriitiliselt eeldustesse, millele nende töö rajaneb, ning mitte karta alternatiivsete tõlgenduste võimalusega arvestamist,” rõhutab Schwartz. “Ma ei usu, et ühestainsast bioloogilisest elemendist – olgu selleks DNA või miski muu – on alati võimalik tuletada õige vastus. Paljudel juhtudel oleks kasu teema läbivaatamisest uue nurga alt.”

    Kui Scwartzi ja Grehani eelistatud lähenemine õigeks osutub, ei tuleks paljude arvates üle vaadata mitte ainult inimeste sugulus šimpansidega, vaid kogu puhtmolekulaarne teadus, mis on pannud paika paljud oletatavad evolutsioonilised suhted kogu eluslooduses.

    Teisisõnu, kui DNA-tõendid, mida suur osa biolooge tõestusena kasutavad, osutuvad evolutsiooniliste suhete määratlemisel ebatäpseteks, seab see kahtluse alla paljude molekulaarbioloogide töö.

    “Kui see oleks tõsi, kaoksid suurtes ülikoolides terved teaduskonnad,” ütleb Disotell. “Mul poleks enam midagi teha. Läheksin ja hakkaksin puusepaks.”

  • 10 kuulsamat vandenõu- teooriat, mis ümbritsevad surnud staare
    Marge Sillaots, Õhtuleht, via Telegraph

    Populaarseim vandenõuteooria Lennoni surma ümber on see, et USA valitsus programmeeris tema tapja mõrvatööle, kuna neile ei meeldinud Lennoni radikaalsed maailmavaated.

    David Carradine – 72 aasta vanuselt surnud tele- ja filmilegendi surma ümber ringles erinevaid jutte: mees olla teinud enesetapu, seejärel pakuti surma põhjuseks sadomaso-stiilis seksmänge. Viimati seoti meest kung fu grupi ohvriks langemisega.

Nagu ikka, ootan lugejatelt lisa.

128 Replies to “Aigar Säde peksab jälle segast ja teisi lugusid Eesti ajakirjandusest (juuli leiud)”

  1. ja nii edasi, loe ja imesta, mida üks ekslev inimhing on võimeline kirja panema ja millesse uskuma (?)

    Kui inimene mingil põhjusel aru pole saanud, kust loodusseadused tulevad, ei ole vahet, milliseid imesid ta usub. Otse loomulik, et ta kahtlustab kõiges manipulatsiooni ja kõigis manipuleerijaid.
    Eks suguharu nõiad vanasti kaitsnud ka omi rahvaid kõikvõimalike kurjade ja nähtamatute jõudude eest.
    Ilmselt on ka tänapäeval sellisel nõiateenusel turgu.
    Kui elu näidanud, et oma pead usaldada ei saa, tuleb mõtlemisteenust paratamatult sisse osta. Ajakirjanduselt, poliitgurult, nõialt…

  2. See joogaguru on päris popstaar kohe – väidetavalt vaatab teda teleka vahendusel 85 miljonit inimest üle ilma. Tema jüngreid on leida India valitsusasutustes.

    Lisaks sellele, et lubab homoseksuaalsust jooga ja hingamisharjutustega (hüperventilatsioon) ravida, arvab ta, et suudab samade meetodite ning ajurveeda ravimitega leevendada HIV/AIDS sümptomeid ning ravida vähki.

    Allikas: Telegraph

  3. @Nereida – massaažil kui sellisel pole iseenesest häda midagi, aga “tasakaalustab energia”, “on kasulik kehvveresuse puhul”, “käivitab keha eneseabi-süsteemi”, “viib mürgid kehast välja” ja muud sellised väited on kas ilmselge udujutt või tõendamata soovmõtlemine.

  4. Ma arvan, et ei tasuks seda nii maagiliselt võtta.Kui öeldakse, et tasakaalustab energiat, siis ikka mõeldakse, et tekitab hea tunde.Vaevalt, et keegi sealt midagi eriti vaimset ootab.Samas ise käisin kunagi Tai massaazis ja pärast oli suhteliselt ümbersündinu tunne.Seega ma arvan, et seda sõnapaari võib kasutada küll.
    Võib-olla ma eksin aga sportimine peaks hemoglobiini taset tõstma, samamoodi on ka massaaziga, see on kehale füüsiline koormus.Seega võib küll kehvveresuse puhul kasulik olla, arvatavasti lühiajaliselt siis.
    Lümfisooned tegelevad ju mürkide väljaviimisega, seega on täiesti võimalik, et massaaz viib kahjulikke aineid välja, aga ainult nõrk massaaz.Ei oska seda laavakivi oma kommida aga lümfimassaaz teeb seda küll.Kuigi ka tugev massaaz aitab kaasa, sest kõik mis paneb vere liikuma , aitab kaasa lümfiringlusele.
    Keha eneseabi süsteemi käivitamine-miks mitte?Kui kuskil on pinge või valu, siis inimene ikka alateadlikult katsub seda kohta

    shin do puhul meridiaanide avamine=fastiate venitamine, need joonised kattuvad.

    ainus udu mis siin leidus oli, et meemassaaz aitab selgroohaigusi ravida ja eemale hoida, vb see radikuliidi/liigeste osa ka, sest ega see mesi pooleteise tunni jooksul nahka ei jõua imbuda

  5. Mul on astma. Kas keegi ei pane isegi kaarte?
    Kaja Roomets, Õhtuleht

    Pendlimeeste ja teiste selgeltnägijate kokkutuleku ahvatlev reklaam eksitas: Eesti teisest otsast laupäeva lõunaks Võrumaale Piusa ürgorgu sõitnud rahvas ei näinud ei Vigala Sassi, Veeliksit ega Jäneda nõida.

    üritus kujunes end kosmosepsühholoogiks nimetava Aigar Säde ühemehešõuks.

    Sajupilvi nimetab Argo vastasjõudude kosmiliseks rünnakuks.

    Mis on Aigar Säde fenomen? Ta ise on ühes intervjuus öelnud, et teda on siia saadetud selleks, et aidata planeeti Maa.

  6. Nereida ütles:

    Ma arvan, et ei tasuks seda nii maagiliselt võtta.Kui öeldakse, et tasakaalustab energiat, siis ikka mõeldakse, et tekitab hea tunde.

    siis nii võikski öelda….

    Nereida ütles:

    Vaevalt, et keegi sealt midagi eriti vaimset ootab.

    …sest vaata, VÄGA paljud just selle tagamõttega sinna ronivadki. teenus on teenus ja peab olema sõnastatud täpselt ja selgelt. ka reklaaminduses ei tohi tootele pookida külge omadusi, mis sellel puuduvad.

  7. Võib-olla ma eksin aga sportimine peaks hemoglobiini taset tõstma, samamoodi on ka massaaziga, see on kehale füüsiline koormus.

    Mitte ükski massaazh ei asenda füüsilist aktiivsust.

  8. @Endel – see leedukate seadus on üks igavene lollus, mida ajavad homofoobsed “väärtuspõhised” konservatiivid. Selle seadusega luuakse võimalus “moraali ja terve perekonna” kaitsmise ülla eesmärgi nimel lüüa teistmoodi arvajate suu lihtsalt kinni ja siin pole vahet, kas arvatakse midagi paranormaalsusest (väljaarvatud muidugi katoliiklikud paranormaalsed väited nagu näiteks neitsist sünd ja surnuist ülestõusmine), gei-õigustest (ilmselt ei tohi siis rääkida ka katoliku kirikut painavast süstemaatilisest ja institutsionaliseeritud pedofiiliast), arvutimängudest ja paljust muust, mida omaarust puhtameelsed arvavad lastele kahjuliku teadmise olevat (ilmselt ka siis seksuaalkasvatus, mis kondoomide kasutamist vajalikuks peab).

  9. Selle seadusega luuakse võimalus “moraali ja terve perekonna” kaitsmise ülla eesmärgi nimel lüüa teistmoodi arvajate suu lihtsalt kinni

    Võtmeküsimus on, kuidas sisustatakse lastele suunatud või kättesaadava informatsiooni mõistet. Kui sinna alla käib tänavareklaam, aga mitte näiteks ajalehed, siis vähemalt diskussiooni lämmatamist toimuda ei tohiks. Aga sellist analüüsi mingi BBC uudise pealt teha pole muidugi võimalik.

    Üldiselt olen nõus, et selliste seadustega tuleks äärmiselt ettevaatlik olla.

  10. @Martin Vällik – See äkiline Siriuse varjatud tööriistaks osutumine meenutab 1990. aastate alguses levinud juhist „Kuidas ära tunda, et su töökaaslane on tulnukas”, mida rõõmuga trükkis ära ka Eesti parakirjandus – teadmata, et see tunnuste loetelu nägi esimest korda trükivalgust (1989, kui õigesti mäletan) ajalehe Chicago Tribune naljanurgas ☺

  11. oh, kui sa teaks, kui palju naljanurga- ning niisama ulme- ja õudusjutukesi neis ajakirjades pahaaimamatult trükitud on… aga näe – ullikesed usuvad!

  12. Lastele suunatuks loetakse näiteks kõike, mis on internetis:

    Entities providing services of access to Internet shall ensure the introduction and functioning of filtering measures of the detrimental content of Internet having negative effect on minors,

  13. Forte: Inimeste, pärdikute ja ahvide ühine kõuk võis tulla Aasiast

    Uue esikloomalise kivistise leidmine Myanmaris (end. Birma) lisab kaalu hüpoteesile, mille kohaselt inimeste, pärdikute ja ahvide (inimlaadiliste esikloomaliste) ühine esivanem pärines Aasiast, mitte Aafrikast.

    Rahvusvaheline paleontoloogide töörühm, nende hulgas kaks Prantsuse uurijat, toetavad seda hüpoteesi, näidates, et Ganlea megacaninaks ristitud 37 miljoni aasta vanustel esikloomalistel oli oskus, mida võib tänapäeval täheldada pärdikuil, aga mitte leemureil: nad kangutasid lahti seemneid ja sõid neid spetsiifilisel viisil, kasutades kogukaid silmahambaid, nagu teevad praegu mõned Lõuna-Ameerika pärdikud. See oskus on üks põhjustest, mis õigustavad loomade lisamist inimlaadiliste esikloomaliste ehk ahviliste perekonda.

    Ajakirjas Proceedings of the Royal Society B avaldatud uurimust vahendab PhysOrg.com.

  14. Forte: miks evolutsioon teeb suuri arenguhüppeid

    Küsimus, kuidas toimib evolutsioon kahe diskreetse füsioloogilise oleku vahelist lõhet ületades, on teadlaseid pikka aega vaevanud. Suurem osa evolutsioonilisi muutuseid leiab ju aset tibatillukeste sammude haaval: elevant kasvab veidi suuremaks, kaelkirjaku kael veidi pikemaks. Kui need väikesed muutused osutuvad kasulikuks, on tõenäolisem neid pärandada järgmisele põlvkonnale, mis omakorda mutatsioone võimendab. Ja nii edasi ja edasi, kuni tulemuseks ongi hiiglasuur paksunahaline või kaelkirjaku pikk ja nõtke kael.
    Ent kui küsimuse alla tulevad sellised omadused nagu tiibade arv putukal või jäsemete arv esikloomalisel, ei saa olla vahepealseid etappe. Kuidas toimuvad sellised suured evolutsioonihüpped?

    Temple’i ülikooli meditsiiniteaduskonna teaduri Patrick Piggoti ja kolleegidega tihedat koostööd teinud California tehnoloogiainstituudi teadlaste juhitud töörühm väidab, et vähemalt mõnikord võivad sellised muutused tuleneda juhuslikest kõikumistest ehk mürast (mittegeneetilistest variatsioonidest), mille mõju võimendab fenomen, mida nimetatakse osaliseks penetrantsuseks. Hiljuti ajakirja Nature veebiversioonis avaldatud avastust vahendab ScienceDaily.com.

  15. Artikkel tsiteerib jaigutust:

    1723. aastal avastati, et rõugete vaktsiin lõhub edukalt inimese kolmanda silma süsteemi.

    Puuduv lüli: see vandenõuteooria ei selgita, kuidas Suur Üleilmne Vandenõu saab endale lubada seda, et rõugete vastu inimesi enam üldiselt ei vaktsineerita.

  16. Veel tsitaat artiklist:

    Tallinlanna Sigrid (37) tunnistab, et tundis juba lapsena kõrgemate jõudude kaitset …

    Jah, tänu evolutsioonilistele mehhanismidele on inimestel kombeks, et enamik lapsi on varustatud kaitsva kõrgema jõuga või isegi mitmega. Kellel omaenda kõrgemat jõudu ei ole, nende jaoks on enamikes ühiskondades asendusmehhanismid välja mõeldud. Näiteks vanad roomlased praktiseerisid lapsendamist, mennoniidid eelistavad ristivanemate süsteemi ning mitmed eelagraarsed kultuurid — tänapäeva maailmas on suurepäraseks näiteks Amazonase vihmametsas elutsev Yanomamö hõim — kasvatavad oma lapsi kommunaalselt.

    Üldiselt kasvab agraarühiskonna välja kujunedes selle liikmete keskmine eluiga, kahaneb iga üksikindiviidi risk vägivaldselt surma saada, kasvab liikmete individualismitaotlus ja hõim kipub jagunema perekondadeks. Selle tagajärjel kahaneb igale lapsele hõlpsasti kättesaadavate Kaitsvate Kõrgemate Jõudude arv mõnevõrra. Tont seda teab, kuidas tehnoloogia arengust johtuv polüpaternalismi asendumine monopaternalismiga kultuuri mõjutada võib.

  17. Kriku ütles:

    Vastututustundlikke posijaid näib ka olemas olevat

    44-aastase Valneri kael paistetas hiljuti ootamatult üles ning tavameditsiin ei suutnud kuidagi tuvastada paistetuse põhjust, kuid töövisiidil Vigala Sassi juurde ütles kuulus nõid, et Valner peab kindlasti kohe arsti poole pöörduma, muidu on ta aasta pärast «kastis», kirjutab «Kroonika».

    Vastutustunne on tore küll, aga
    * kes töö ära tegi?
    * kes au ja kuulsuse sai?

  18. Andres Valdre, tõlkeskeptik ütles:

    See, miks nakkushaigused enam massiliselt ei nakka, ei ole mitte see, et haigused oleks kuhugi ära kadunud või nakkavuse kaotanud, vaid see, et valdav enamik inimesi on vaktsineeritud ja teab, mis on hügieen.

    Justjust. Ja uute haiguste likvideerimise katsed baseeruvad sageli just nimelt nendel kahel vaalal.

    Näiteks on troopilistes piirkondades aastatuhandeid elunenud Guinea uss. See elukas varitseb pisikestes lompides elavate lülijalgsete sees ning nakatab inimesi, kes lombist vett joovad ja noid lülijalgseid alla neelavad. Nakatumise järel kolib Guinea uss nakatunu jäsemesse ning ehitab sinna nahaaluse pesa. Pesa ülemisse otsa ehitab ta villi ning istutab sinna oma saba; ussi eritised tekitavad nakatunus põrgupiinu, mida jäseme külma vette asetamine natuke leevendab. See aga annab ussile võimaluse järglasi uude veekogusse sokutada.

    Pilt ka: pilt.

    Selle vastiku parasiidi vastu võitlemine on väga lihtne. Ühest küljest koolitatakse inimesed, kes elavad piirkondades, kus uss elab, loikudest vett mitte jooma või see enne joomist ära kurnama. Mõnel pool jagatakse inimestele joomiseks torusid, milles on tihe riie — piisavalt tihe, et kõnealused lülijalgsed sellest läbi ei mahuks ja seega joojat nakatada ei saaks. Teisest küljest koolitatakse noodsamad inimesed juhul, kui nad nakatunuga kohtuma peaksid, nakatunu selle asemel, et teda veekokku lubada, arsti juurde viima.

    Tulemused on paljulubavad. 20 aastat tagasi tuvastati Guinea ussi vastseid paljudes veekogudes läbi kogu Aafrika ning India. Tänaseks on tänu hügieenikoolitusele see parasiit Indias välja surnud ning tema leviala Aafrikas on tugevasti vähenenud. Optimistlikumad misjonärid räägivad isegi Guinea ussi lõplikust väljasuretamisest enne 2009. aasta lõppu. Kui see teoks saab, on Guinea uss teine nakkav nuhtlus, millest inimkond lõplikult lahti on saanud. Esimene — ja siiani ainus — on teadupärast rõuged; rõugeviiruse likvideerimine toimus mäletatavasti läbi laialdase vaktsineerimise.

    Ajalooliselt on huvitav tähele panna, et vaktsineerimisprotseduuri nimetatakse nonde lehmade järgi, kes Jennerit inspireerisid. Kui füüsikud sama nimetamistava järgiksid, hüütaks gravitatsiooni õunakukujõuks ning turul müüdaks kurke õunakuku järgi, mida mõõdaks vedruõunakukumeeter.

  19. Cochrane ütles:

    Tegu on “faktipõhise uurimustööga” tulnukatest. Ma jätan täpsemalt ütlemata, mida ma nendest ja teistest sellistest “faktidest” arvan, võite seda jutumärkide kasutamise järgi ise oletada, aga seda raamatukest võin vähemalt igale ulmesõbrale küll soovitada. Nii põhjalikku kogumit selle teema kohta pole näinudki. See on nagu Piibel algajale ulmekirjanikule, kes peaks tahtma ühe mõnusalt klišeeliku teose kokku kirjutada.

    Sinise Planeedi Projektist on juttu olnud siin. Minu purtsatuse järel lubas Aigar Säde sealsamas, et edastab selle tõlkijale, aga vähemalt praeguse seisuga on too PDF ikka veel täis “taastatud tulnukate sõidukeid” pisematest tõlke- ja kirjavigadest rääkimata.

    Ilmselt olen mina ära rikutud, kuna jõudsin ulme juurde Asimoviga, aga suurt vaimustust see teos minus ei äratanud. Crichtonini — kes tõenäoliselt peamine inspiratsiooniallikas olnud on — ta ka ei küüni.

  20. Õunakukkmeeter on veel üks põnev variant. Kahjuks ei tule mulle pähe ühtki keelereeglit, mille põhjal saaks õunakukumeetri ja õunakukkmeetri vahel diskrimineerida :-(

  21. Selle viiruse [linnugripi] muutsid teovõimetuks kosmilised jõud. Siit ka põhjus, miks linnugripi hüsteeria lõpetati.

    1723. aastal avastati, et rõugete vaktsiin lõhub edukalt inimese kolmanda silma süsteemi.

    Kreisiraadiol teeb uue liikmega comebäkki ? :D

    See on umbes sama “tark” jutt nagu see siin :
    http://foorum.usk.ee/index.php.....pic=3222.0

  22. Kui see teoks saab, on Guinea uss teine nakkav nuhtlus, millest inimkond lõplikult lahti on saanud. Esimene — ja siiani ainus — on teadupärast rõuged

    Rõugete osas ei tasuks nii väga kindel olla.

  23. Kindlus kindluseks, aga faktid on, et viimane loomulik teadaolev rõugepuhang toimus 32 aastat tagasi Somaalias (allikas: US CDC: Smallpox Disease Overview), viimane otseselt rõugetesse surnud inimene, Janet Parker, suri 1978. aasta 11. septembril ning viimased kaudselt rõugetega seotud surmajuhtumid leidsid aset samal aastal, kui Parkeri isa Frederick Witcomb tütre nakatumisest kuuldes südameatakki suri ning Parkeri nakatumisele hooletusega kaasa aidanud laborijuhataja Henry Bedson endal kõri läbi lõikas (allikas: Time Magazine 1978-09-18: Living Disease).

  24. Pole põhjust. Rõugeviiruse ainsaks reservuaariks looduses on inimene ja rõugehaige inimene ei saa oma tõbe vaka all hoida. Kui on teada, et mõistliku aja jooksul ei ole mõistliku mõõtmistäpsusega meetodite abil ühtki rõugejuhtu tuvastatud, siis saabki järeldada, et rõugeviirust looduses inimestes enam ei esine. Kontakteerumata rahvaid saab hädapärast muust inimkonnast ära lõigatud reservuaarideks pidada, aga neid on tänapäevaks mõistlikult vähe järele jäänud.

    Laborist lahti pääsemise riskid on tegelikult omaette ooper ja ei muutu tolle paarisaja aastaga sugugi väiksemaks.

  25. Hullu diktaatori poolt relvana kasutamise riskid jäävad küll väiksemaks – ses mõttes, et hullud diktaatorid kärvavad selle ajaga maha või kaob vastava relvastusprogrammi järjepidevus või tuleb mõni reaalne vahejuhtum, mis selle paljastab. Praegu on Külma sõja lõpust ja sellele järgnenud segadusest veel ikka nii pagana vähe aega möödas.

  26. Kuhu need hullud diktaatorid kaduma peaksid?

    Pealegi on ilmselt juba paarikümne aasta pärast odav nii DNA’d kui RNA’d tahtmise järgi kokku laduda — see aga tähendab, et isegi, kui WHO lõpuks peaks käsu andma olemasolevad viirusenäidised ära hävitada, võib mõni hull viimsepäevaprohvet sekveneeritud genoomi põhjal uue ja hullema kokku panna.

    Kõike kokku võttes on rõugenuhtluse likvideerimine lõplik.

  27. Aga et natuke ulmeasjandusele lähemale minna …

    Mul on kuri kahtlus, et sotsioevolutsioonilised protsessid hoolitsevad, et võimuhullud diktaatorid vaadelduna koos oma võimuaparaadiga kalduksid MAD’i moodi ideid tõsiselt võtma ning omaenda elu ja tervise pärast muretsema. See tähendab, et nad võivad küll naabrite peale haukuda, aga hammustamiseks valivad tõenäolisemalt konventsionaalsed relvad kui viimsepäevanakkuse.

    * Peaegu kõik teadaolevad võimuhullud diktaatorid on kas ise revolutsionäärid või nende lähisugulased/-järglased.
    * Revolutsiooni edukuse jaoks peab prospektiivse diktaatori usaldusringkonnas olema üpris mitu inimest, kes sõjapidamise kunsti korralikult mõistavad. Juba Sun Tzu aga on tähele pannud, et mõistlik sõjapidamiskunst eeldab hoidumist lahingutest, mille võitmine on ebatõenäoline.
    * Seega, revolutsioon kui protseduur soosib tulevasi diktaatoreid, kes ise või kelle ohvitserid oskavad mõistlikke ja enesealalhoidlikke militaarotsuseid teha. Tõepoolest, eelmisel režiimil on hulljulgete kollanokkade revolutsioone märksa lihtsam maha suruda ning järgmisel revolutsionääride bandel on jälle lihtne niisugune vahepealne valitsus kukutada. Kesk- ja Lõuna-Ameerikast leiab siia mitmeid põnevaid ajaloolisi näiteid.
    * Kui revolutsioonifiltri läbinud juhtkond peaks hiljem hulluks kätte minema ning enesealalhoiuprintsiibi minetama, on nüüd märkimisväärne tõenäosus, et endise tulevase revolutsionääri lojaalsed militaristid enne kriitiliste otsuste väljakuulutamist omaenese alalhoidmise nimel sõjaväelise riigipöördega maha saavad. (Väga õpetlik näide on see nädal Nicolae Ceauşescu elus, mis lõppes oma juhti palavalt armastava rahva enese sadade kaupa vabatahtlikeks mahalaskmiskomando liikmeteks pakkumisega — ikka selleks, et lugupeetud riigipead tema viimselgi elupäeval veel korra austada.)

    Tõsi küll, on üksikuid potentsiaalseid erandeid:
    * paljude põlvkondade kestel võimu kindlustada suutvad dünastiad;
    * selge juhita revolutsioonid;

    Mõned ulmeteosed näitaksid tõenäoliselt huvi üles ka stsenaariumi vastu, kus automatiseeritus muudab diktaatori kaaskonna ülearuseks ja võimaldab tal üksinda mitte ainult triumviraadi vaid nii tsiviilteenistuse kui kindralstaabi moodustada; kuna ülalmainitud mehhanism sõltub olulisel määral sotsiaalsetest jõududest, ei rakendu ta situatsioonis, kus nood jõud välja taandada õnnestub. Paraku on ühiskonnavabast ühiskonnast nii vähe teada, et ainult ulmet sellest kirjutada saabki.

  28. Kuhu need hullud diktaatorid kaduma peaksid?

    Ajaloo prügikasti – paarsada aastat ei tiksu ükski hull diktaator ega tema dünastia. Praegu on aga paljud Külma sõja aegsedki veel pukis.

    Mis sinu analüüsi puutub, siis sellel on ainult üks viga – ratsionaalsus. Hullud aga ei pruugi ratsionaalselt käituda.

  29. Kriku kirjutas:

    Ajaloo prügikasti – paarsada aastat ei tiksu ükski hull diktaator ega tema dünastia.

    See ei välista uue diktaatori ilmumist. Alates sellest, kui poolmüütiline Narmer alam-Egiptuse poolmüütilise Thinise konksu ja koodi alla ühendas kuni selleni, kui Aleksander Suur Egiptuse ahhemeniididelt üle võttis ja Tsivilisatsiooniga(tm) ühendas, oli Egiptuses kolmkümmend üks teadaolevat dünastiat. Mõnedes neist oli võrdlemisi hulle frukte. Muide, ahhemeniidid valitsesid Egiptust üle kahesaja aasta — ja nad ei olnud sugugi esimene dünastia, kes kaks sajandit ohje hoidis.

    Mis sinu analüüsi puutub, siis sellel on ainult üks viga – ratsionaalsus. Hullud aga ei pruugi ratsionaalselt käituda.

    Selleks, et evolutsioonilised mehhanismid saaksid diktaatorite seas valikut teha, ei ole tarvis, et valitsev diktaator ratsionaalselt käituks. Piisab sellest, et mõned potentsiaalsetest revolutsionääridest käituvad ratsionaalsemalt kui teised.

    Klassikaline näide Hullust Diktaatorist(tm) on Nero Paljude Nimedega Nagu Roomlasele Sünnis, keda seostatakse 64. aasta Suure Tulekahjuga ning keda mõned varakristlikud prohvetid Anti-Kristuseks nummerdasid. Kuidas Nero troonile sai? Läbi Augustusest alanud dünastia (tõsi küll, rooma kombe kohaselt lapsendatuna), mille viies ja viimane liige ta oli. Kuidas Nero valitsusaeg lõppes? Nerole alluvad väed surusid maha mitu ülestõusu, aga hakkasid lõpuks ise võimu igatsema ning mitmesuguseid Nero konkurente toetama. Keerulises olukorras tappis Nero end ära ning järgnenud aasta jooksul tõusis troonile neli revolutsioonilist keisrit üksteise järel. Püsima jäi Titus Flavius Vespasianus, kes jõudis enne järgmiste keeruliste aegade tulekut võimu oma lapsele ja lapselapselegi pärandada.

  30. Veaparandus: Titus Flavius Vespasianus pärandas võimu üksteise järel ainult oma kahele lapsele. Tema dünastia kestis alla 30 aasta, sellesse lihtsalt ei mahtunud kolm põlvkonda keisreid.

  31. See ei välista uue diktaatori ilmumist.

    Seda küll, aga vahepeal tuleb katkestus ja bioloogilise relva olemasolu tuleks ilmsiks või lõpetataks. Mis pikemas väljavaates on ilmselt üks ja seesama.

    Hullu diktaatori dünastia all vihjasin Põhja-Korea sarnasele rezhiimile, kus hullu diktaatori hullus tema järeltulijates täiel määral edasi elab. Muidugi leiab ajaloost hulgaliselt dünastiaid, mis on üle 200 a. valitsenud.

  32. Kriku kirjutas:

    Seda küll, aga vahepeal tuleb katkestus ja bioloogilise relva olemasolu tuleks ilmsiks või lõpetataks. Mis pikemas väljavaates on ilmselt üks ja seesama.

    See, et ta ükskord ära lõpetatakse, ei tähenda kindlasti mitte, et järgmine diktaator teda uuesti alustada ei võiks. Isegi nondesamade rõugeviiruste kontekstis.

    Sellest, kui Meerikamaa teadlased lastehalvatusviirust sünteesida suutsid, on juba seitse aastat möödas. Tõsi küll, lastehalvatusviirus on ühekordse heeliksiga RNA-viirus ning rõugeviirus topeltheeliksiga DNA-viirus, aga paarikümne aasta pärast on see erinevus geeni-inseneride jaoks triviaalne.

  33. @AnonymousKuidas tekivad UFOd

    lugeja märkas ehmatusega keset päeva Ülenurmel lendavat tundmatut objekti. Põhjalikuma vaatluse järel tuvastas ta, et tegu oli naabrimehe õuelt lendu läinud rannatelgiga.

    Kui pealtnägija poleks lendavat objekti kohapeal identifitseerinud, siis ilmselt kasutaksid ufoloogid seda paljude aastate jooksul tõendina maaväliste tulnukate olemasolust või tont teab millest.

  34. Mina selle lugeja asemel oleks ikka natuke oodanud selle avalikustamisega mis see tegelikult oli. Ilgelt lahe oleks olnud enne kohalike ufo-uurijate kommentaarid ära oodata.

  35. Seni, kuni objekt polnud veel identifitseeritud lenduläinud telgina, oli see igal juhul UFO. UFO on kõik, mis lendab ja millest pole teada, mis see on.

    Unidentified Flying Object, teate.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga