Tuhala pseudoteadus kogub uusi tuure ja saastab kaevud

Tuhala nõiakaev keebInternetti on üles pandud aktiivsete kodanike allkirjade kogumise kampaania Tuhala nõiakaevu päästmiseks väidetavast kuivaksjäämisest, kui sealkandis uued paekivikaevandused avatakse.
Tuhala Nõiakaevule APPI!

Tegelikult pole asi muidugi mitte ainult nõiakaevus, vaid kogu piirkonna omapärases looduses ja elukeskkonnas. Põhjusi, miks kaunist kanti hoida ja kaitsta, on rohkelt välja toodud. Aga ei saada ka siin läbi ilma vitsameeste poolt “avastatud” maa-aluste jõgedeta.

Pöördumise tekstis, millele toetusallkirja küsitakse, on selline lõik:

Kaevandamislubade taotlemisel kasutatakse omapärast taktikat. Arendajate tellitud uuringutes ja keskkonnamõjude hindamistes vaikitakse teadlikult maha Nabala karstiala olemasolu, seal paiknevad maa-alused jõed, arheoloogilised mälestised ning piirkonda jäävad looduskaitsealad.

Vandenõuteooria koostöös pseudoteadusliku agitpropiga. Edasises esineb veel sõna “salakaval”, kuid mina punuksin vandenõuteooria hoopis Ants Talioja, Heiki Potteri, Hella Kingu, Kadi Alatalu ja veel mõnede teadlaste ja ajakirjanike ümber, kes on nõuks võtnud eesti rahvast uute maa-aluste jõgedega petta ja lollitada, seda valet korrata nii kaua, et kõik seda uskuma hakkaksid, nende jõgede smugeldamist salajaste ajukäärude kaudu ametlikesse kanalitesse, kuni need jõed saavad olemasolevateks nii kaartidel, rahva meeltes, turismiradadel, ajakirjanduses, isegi teadusuuringutes, aga mitte päriselt.

Kusjuures nad vaikivad millegipärast teadlikult ja salakavalalt maha seal elutsevad lillad toonemeikad.

Nabala karstialal avaneb kaheksa maa-alust jõge, neist neli saavad alguse Tuhala jõest.

Ei avane ja ei saa, vähemalt pole sellisteks väideteks hetkel mingit teaduslikku alust, on vaid paari vitsamehe soovunelm, võsas kondamine ja kaasinimeste lollitamine, millega paraku on kaasa läinud ka mõned teadlased. Näiteks hüdrogeoloog, geoloogia-mineraloogiakandidaat Hella Kink:

Karstialal voolab kaheksa maa-alust jõge, millest kuus avaneb Paekna allikajärves. Neist pikim on Kurevere maa-alune jõgi (11 km). Maa-alune karst on intensiivselt Nabala lademe lubjakivides. Salajõgede kohal esinevad orud, nõod, järved, kurisud ja allikad moodustavad huvitava karstimaastiku.

Maa-alused jõed on digitaalselt Eesti põhikaardile kandnud AS Eesti Kaardikeskus.

Hella Kink oli ka see isik, kes lasi need olematud maa-alused jõed kanda Ürglooduse raamatusse. Kirjutab Enn Pirrus:

Nn Nabala objekti asjus pöördus minu poole A.Talioja Tuhala Looduskeskusest taotlusega lülitada see piirkond ürglooduse raamatu andmebaasi. Seletasin tallegi ülaltoodud asjaolusid ja viitasin jõgede olemasolu tõestamatusele. Lähtudes minu tõrjuvast hoiakust pöördus taotleja Pakri Looduskeskuse juhataja Hella Kingu poole, kes oli ürglooduse raamatu veeobjektide koordineerija. Seal toimuski mingi arutelukoosolek ja sealtkaudu ilmselt läks asi ka edasi. Loomulikult on nende salajõgede “avastamine” pendelmeetodi abil nonsenss ja niisuguste voolukanalite kaardistamine karsti vähegi tundvatele inimestele lausa absurdne.

Kordan igaks juhuks veelkord üle: uusi maa-aluseid jõgesid ei ole Tuhala kandis avastatud; vitsamehed ei ole selleks võimelised, Soomlaste uuring (fail 1, fail 2, fail 3, fail 4) (pdf kujul koos kaartide ja eestikeelse tõlkega) ei avastanud samuti mingeid uusi maa-aluseid voolusänge. Soomlaste igati korraliku uuringu väärtõlgendamine teeb tuska. Ma suhtlesin nendega ja see käib nende ametiau pihta, et neid kasutatakse kui vitsameeste kolistamiste verifitseerijaid. Võimalike maa-aluste jõgede otsimine oli küll tööülesandes, kuid mittemingisuguseid kindlas kõneviisis väiteid nad jõgede osas ei teinud.

Mõnede teadlaste vitsameestele takkakiitmine on kahetsusväärne, kuna teadlane peaks teadma paremini, kuidas midagi uuritakse ja milmoel millegi olemasolu tõestatakse või ei tõestata. Objektiivsus ja tõele au andmine peaksid isiklikest sümpaatiatest eespool olema. Mõnede ajakirjanike kergeusklikkus on samuti kahetsusväärne, kuna nende kaudu levib sõnum kõvasti, kaugele ja paljudeni.

Kas oskab keegi nõu anda, mida peaks tegema, et libajõgede ametlikustamine peatada?

Samal teemal:

163 Replies to “Tuhala pseudoteadus kogub uusi tuure ja saastab kaevud”

  1. Martin Vällik ütles:

    @Toorum: lepime nüüd kokku, et edaspidi nimetame aatomit äralõigatud varbaküüneks. Siit järeldub, et kõik ongi äralõigatud varbaküüs või nende olekute muutus.

    Võiks ju vaadata asja nii,et ka äralõigatud varbaküüs koosneb aatomitest! (:)

  2. Tegelikult on tõesti küsitavusi,sest kuidas saab oletada mingite jõgede olemasolu kui osad olla tõestatud,tõestage siis kõik!See tekitab aga tõesti kahtlusi.Siiski tuleks vastastel ja pooldajatel kokku tulla ja ÜHESKOOS asja uurida ilma üksteisesse paisatava EELARVAMUSETA(see on ebateaduslik lähenemine mida praktiseerivad kirikuinimesed kes suruvad oma tõde teisele põhjendamata või ühepoolselt põhjendatud valemiga peale).Tuleb välja selgitada tõde,aga seda ei saa lasta teha ühel poolele eraldi,sest siis pole tulemus legitiimne ehk mõlemalt poolt aksepteeritav.Puudutab ju tulemus mõlemat osapoolt.

    Kui kaevandajad tahavad kohaliku elanikonnaga rahumeelset kontakti ja on KINDLAD oma väites,et jõgesid pole,siis ei peaks neil olema ka midagi karta kui lasta puurida sealt,kust vastaspoole spetsialistid(pole oluline kas panna see jutumärkidesse või mitte)näitavad.See oleks ainukene võimalus tõestada “lollile” et ta on loll,sest ainult väited ja “ekspertarvamused” ei tõesta ega lükka midagi ümber,loll ju USUB ikka mida ta tahab.

    Miskipärast aga kardavad nood kaevanduse inimesed erapooletut ja mõlema osapoole osavõtul teostatud uurimist mille tulemustes ei saa kumbki pool kahelda,ükskõik kelle õigust tõestatakse.See aga annab kahtlust,et tegemist on kavala juriidilise manipulatsiooniga,mitte tegeliku tahtega tõde välja selgitada.Ja tõde tundub kartvat just kaevanduste rajamist pooldav seltskond,sest muidu oleks nad valmis kompromissile minema.Viimane aga on ainus väljapääs vältimaks SÕDA mida kaevanduste vägisi rajamine esile kutsub,samasugust sõda nagu oli fosforiidisõda,sõda mis või paisuda hullemaks,kuna fosforiidisõjas võitis terve mõistus ja RAHVA TAHE.

  3. Juba on üle34 tuhande hääle,kui topelthääled maha arvata,siis võibolla 30 000 ringi.

    Hoiatan kaevanduste pooldajaid,et kui kiiresti mõlema vastustava osapoolega teostatavaid ühiseid erapooletuid uuringuid läbi ei viida,siis läheb asi juba rahva tahtejõu taha ja seda on hulga raskem murda,kui üheskoos tegeliku tõde selgitada.

    Samas tundub,et kaevandajad on algusest peale valinud ja ette valmistanud just seda taktikat,sest on mida karta:tõenäolist tõde,et nõiakaev ja kaevud jäävad kuivale.

    Ma omaltpoolt soovitan kaevanduste vastastel juba ise puurid palgata ja asuda tõestama omi väiteid ümberlükkamatute asitõenditega,see on kulukas,aga võibolla reaalselt mitte siiski liiga kulukas(ehk saab puuriauto omanikega kaubale),kuna vesi on suht maapinna lähedal.

  4. Aga Martin Vällik,mismoodi näed sina olukorda arenevat siis,kui kaevandused rajatakse ja nõiakaev kuivale jääb?Kui jõed,põhjavee voolusängid karstikoobastes või ükskõik mis nimega me neid nimetame kõigest hoolimata osutuvad reaalseteks.

  5. Miks sa Martin ironiseerid ja mängid emotsioonidel,halvustad ja naeruvääristad,aga jätad loogilistele argumentidele vastamata?

    See on ju ebateaduslik usuga ja autoriteediga manipuleerimine mis madaldab su enda positsioone väitluses?

  6. Ütlen igaks juhuks veelkord, et mina ei ole väljendanud arusaama, et mina pooldaksin kaevandust või kutsuksin inimesi üles kaevandust pooldama. Mina vaidlen selle vastu, et pseudoteaduslike meetoditega üritatakse meile selgeks teha, et on midagi avastatud (maa-alused jõed). Nüüd on neile pseudoteadusele toetuvatele väidetele üles ehitatud rahvaliikumine (sina, Toorum, nimetad sõda). See on sama tark tegu kui kaitsta metsatukka seepärast, et keegi olla seal haldjat hõljumas näinud.

    Kui inimesed ei taha kaevandust, siis esitatagu sellised argumendid, mis vett peavad, nendest ei ole ju puudust. Pseudoteadusega sidumine kahjustab ettevõtmise usaldusväärsust ja sellega ka kogu ettevõtmist ennast, olgu eesmärgid kui üllad tahes.

  7. Omasugustele on argumendid leitud,võõrideoloogidele ei piisa isegi nende endi ilmapildis formuleeritud põhjendustest,sest neid ei huvita argumendid,vaid tulemus:iga hinna eest ära teha.Kui kedagi huvitaksid argumendid,siis kaasataks mõlema osapoole esindajaid,mitte ei palgataks omale sobivaid selle eksperthinnanguid andma.

    Ja kui keegi kohtab metsatukas haldjat,siis on tegu hiiega,ehk pühapaigaga,seda selle inimese jaoks,kui neid inimesi on rohkem ja liikumine ametlik,siis ei pea mingeid muid põhjendusi enam otsima,sest meil kehtib usuvabadus,kes tahab,see võib kirikus kristuse ihu järada,kes tahab,see võib loodusega müstilisi suhteid luua.

    Ja mis puutub pseudoteadmistesse,siis on need pseudo samamoodi nagu oli pseudo omal ajal idee,et maa polegi universumi kese.Pildaga veesoonte,ehk LIIKUVA vee magnetvälja mõõtmine on täiesti tõestatud teaduslikult,soovitan võtta ühendust mitmeid doktorikraade omava isiku Aleksander Heintaluga,ta teeb selle sulle selgeks või annab kirjanduslike viiteid.

    Soomlase mõõtsid seal aparatuuriga,et maa sees vesi liigub tulemused erinesid normaalsest põhjavee reziimist.Tegu on karstialaga ja on tõenäoline,et seal on nn.jõgesid kus põhjavesi liigub avatud koobastes,tühimikes.Sellega on kogu asi ju öeldusd,ülejäänu on tähenärimine,kuigi isegi tähenärijatel on oma teadusharud:õigus”teadus”,politoloogia jne.Kuna kogu põhjavee reziim on selle tuhala kaevuga seotud,siis on üli ebatõenäoline,et sellele kaevandamine ei mõju,sest kaevandatakse põhjavee all,kaevanatud kohad aga jäävad tühjaks ja see alandab kogu põhjavee taset,olenemata kas Jõgi eksisteerib või mitte.Samas tuleb nentida,et ilma nende jõgedeta ei saaks selline kaev eksisteerida,vähemalt kaevu lähedal peab olema selline nn.jõgedest koosnev nähtus.

    Kui sind huvitaks tõesti teadmised ja pseudoteadmised,siis teeksid endale selle pseudoteaduse haru ise selgeks(võta Sassiga ühendust,tal kodulehekülg ja meiliaadress),mitte ei võtaks suu vett täis asjas,kus sul teadmised puuduvad(minul kah paraku,aga ma pole põhimõtteline enese lolluse peegelduse vaenlane).

    Mul on veel üks idee,saadke allveerobotid kaevu,las vaatavad kui kaugele nood ulatuvad,vaevalt et tuukrid sinna minna julgevad,äkki vool viib kaasa.

  8. Viimane oli soovitus su enda nõuküsimisele:Kas oskab keegi nõu anda, mida peaks tegema, et libajõgede ametlikustamine peatada?

    TÕESTA,ET NEID JÕGESID EI EKSISTEERI,AGA TÕESTA SEDA REAALSETE FÜÜSILISTE TÕENDITEGA,MITTE “EKSPERTARVAMUSTEGA”!

  9. Mis pagana pärast peaks magnetvälja mõõtma mingi pendliga, kasvõi kompass oleks parem muutusi magnetväljas detekteerima?

    Ja kirjavahemärkide taga käib tühik.

  10. Toorum ütles:

    Ma omaltpoolt soovitan kaevanduste vastastel juba ise puurid palgata ja asuda tõestama omi väiteid ümberlükkamatute asitõenditega,see on kulukas,aga võibolla reaalselt mitte siiski liiga kulukas(ehk saab puuriauto omanikega kaubale),kuna vesi on suht maapinna lähedal.

    Võeh, urjuhh! “Tahan-ja-puurin” kultuuri esindajad tahavad pühade allikate kohale auke puurida ja ei täi isegi puurimehele korralikult maksta :-( Hakkaks õige allkirju koguma, mis? Ei saa ju lubada, et maa-aluste veekogude kohale puuritakse augud, kust siis igasugune rämps vee sisse pääseb!

  11. Toorum ütles:

    Omasugustele on argumendid leitud,võõrideoloogidele ei piisa isegi nende endi ilmapildis formuleeritud põhjendustest,sest neid ei huvita argumendid,vaid tulemus:iga hinna eest ära teha.

    Ma küll ei tea, kas kaevandajaid kõlbab võõrideoloogideks hüüda, aga nemad ei taha oma asja iga hinna eest ära teha. Nemad tahavad kaevandada ainult siis, kui kaevandamisest saadav tulu ületab piisava varuga kaevandamisele kuluvat raha.

    Ja nii kummaline kui see ka ei ole, on üks olulistest kaevandamise kuluallikatest see, kui mingisugune vesi hakkab kaevandusse voolama ja seda pidevalt välja pumbata tuleb. Kuna see niisugune oluline probleem on, on kaevandusinseneridel komme võimalikke veeallikaid põhjalikult hinnata ja analüüsida, kas ja kui palju vett konkreetsesse kaevandusse valgumas on.

    Kullakaevanduses kannatataks ehk natuke rohkem vett välja, aga paekivilubjakivi on ainult paekivilubjakivi.

  12. Celtic ajab oma tavalist vandenõuteooriat:
    Tuhala Nõiakaev rahaks!

    Ka kohalikud pseudo-skeptikud eesotsas Martin Vällikuga on rakendatud kaevanduse palgareale – tehakse praeguse allkirjakogumise kõrvale kõvasti antireklaami, lootuses peatada ühiskondliku kokkukuuluvuse väljundi läbi loodud aktsiooni.

    No kus see raha on?! Ravimifirmad pole mulle sentigi saatnud, kaevandusfirmad pole mulle sentigi üle kandnud. Pean ikka täitsa loll olema, et siukest asja nagu skeptik.ee tasuta teen. Ilmselt olengi. Loll. Peaks asutama Skeptik OÜ ja osutama sellist teenust, et kui tellija soovib mingit konkureerivat seisukohta või arvamust umbluuks kuulutada, siis osaühing seda ka teeb, leiab viited teaduslikest allikatest, no kui ei leia, siis jätab mulje, et on leidnud, vormistab selle kenasti teadusloo vormi, kasutab spetsiifilisi võõrsõnu, varustab viidetega ja saadab arve. Kopsaka.

  13. dig arvab teadvat:

    Ja nii kummaline kui see ka ei ole, on üks olulistest kaevandamise kuluallikatest see, kui mingisugune vesi hakkab kaevandusse voolama ja seda pidevalt välja pumbata tuleb. Kuna see niisugune oluline probleem on, on kaevandusinseneridel komme võimalikke veeallikaid põhjalikult hinnata ja analüüsida, kas ja kui palju vett konkreetsesse kaevandusse valgumas on.
    Kullakaevanduses kannatataks ehk natuke rohkem vett välja, aga paekivi on ainult paekivi.

    Kui dig taipaks ntx google otsingusse toksida “dolokivi veealune kaevandamine”, oleks tore, aga ta ei taipa.
    Skeptiku asi,mis teha, ta ju TEAB niigi..

  14. Toorum ütles:

    Viimane oli soovitus su enda nõuküsimisele:Kas oskab keegi nõu anda, mida peaks tegema, et libajõgede ametlikustamine peatada?

    TÕESTA,ET NEID JÕGESID EI EKSISTEERI,AGA TÕESTA SEDA REAALSETE FÜÜSILISTE TÕENDITEGA,MITTE “EKSPERTARVAMUSTEGA”!

    Kuidas saab tõestada midagi vastupidist sellele, mille enda olemasolu pole tõestatud?
    See tuletab meelde vanu aegu, kus teadlased ei osanud seletada ilmaruumi olemust füüsikaseadustega ning mõeldi välja müstiline “eeter” – sõna, mis on käibel tänaseni. Eeter täitis teooria kohaselt kõik vaba ruumi ja omadustelt oli ta tahke aine.
    Toorum, sulle siis ka ülesanne: tõesta, et eeter on olemas!

  15. @Gatzby: Tahad väita, et dolomiidist killustiku ei tehta? Dolomiit jaguneb omaduste poolest vähemalt nelja klassi, millest ainult üht kasutatakse viimistluseks. Uuri, kes tahab Tuhala kandis kaevandama hakata ja siis uuri, mis liiki toodetega ta valdavalt tegeleb.
    Ntx Kagu-Eestis, Marinovo karjääris, nimetavad nad kaevandatavat maavara dolokiviks e dolomiidiks ja toota tahavad nad sellest ei muud kui killustikku. Ja see pole minu väljamõeldis.

  16. Ma tõesti ei teadnud, et Eestis on üks maardla, kus kaevandatakse dolokivi ainult killustikuks. Tõenäoliselt kaalub kõrgem kaevanduse hind üle transpordi, sest lähim suur kaevandus asub Põltsamaa lähistel.

    Samas ei kaevandata seda kindlasti veealuselt. Samuti ei hakka keegi kaevandama veealuselt lubjakivi millest toodetakse killustikku. Selle hind ei oleks konkurentsivõimeline. Sarnaselt lööb kaevandamise hinna üles igasugune liigne vesi.

    Mis mind oma eelmist remarki kirjutama pani, oli see, et dig mainis, et mingite salajõgede olemasolu paneks kaevandamisele paraja põntsu sest see tõstab hinda. Uitlane vastas iroonilise tekstiga dolokivi veealusest kaevandamisest. Miks mitte kivisöe maa-alusest kaevandamisest?

  17. mati ütles:

    Toorum ütles:

    Viimane oli soovitus su enda nõuküsimisele:Kas oskab keegi nõu anda, mida peaks tegema, et libajõgede ametlikustamine peatada?

    TÕESTA,ET NEID JÕGESID EI EKSISTEERI,AGA TÕESTA SEDA REAALSETE FÜÜSILISTE TÕENDITEGA,MITTE “EKSPERTARVAMUSTEGA”!

    Kuidas saab tõestada midagi vastupidist sellele, mille enda olemasolu pole tõestatud?
    See tuletab meelde vanu aegu, kus teadlased ei osanud seletada ilmaruumi olemust füüsikaseadustega ning mõeldi välja müstiline “eeter” – sõna, mis on käibel tänaseni. Eeter täitis teooria kohaselt kõik vaba ruumi ja omadustelt oli ta tahke aine.
    Toorum, sulle siis ka ülesanne: tõesta, et eeter on olemas!

    On küll,seda kutsutakse maakeeli õuka,selline natuke toksiline vedel aine mida saab kaltsuga sisse hingata ja mis tekitab sarnase tunde nagu kaua pensuses garaaziz viibides tekib.

  18. 1)Tuleb kiirkorras organiseerida raha kogumine annetuste näol selleks,et palgata õiglane ja legitiimne erapooletu uuring.Praegune ei ole legitiimne,kuna on kaevanduse rajaja tellitud ja kaevanduse vastased on välja tõrjutud,ühepoolne uuring ei saa omada seaduse ees õiglast jõudu.Kui seal on maaalused jõed ja vitsamehed või georadari abil uuringuid teaostavad teadlased suudavad jõe asukohad kindlaks määrata,ei lähe paljuks maksma puuri tellimine ja sellega füüsiliselt tõestusmaterjali saamine mida ei ole võimalik ümber lükata.Kaevupuuri palkamine maksab vis umbes 15 000 eeku,aga kuna need jõed ei ole väga sügaval,siis võibolla saab odavamalt.

    2)Tuleb leida juristid kes suudavad seadusega selle asja venima panna,tuleb tarvitada kõiki vahendeid,et asja pidurdada.See ei pruugi isegi kalliks maksma minna,sest töötu sissetulekuta inimene saab kohtusse kaevata ilma kulusid katmata ja lisaks saab ta riigilt tasuta õigusabi.Kui leidub selline tankist kelle elu see enam ei sega,näiteks mõni kohalik pensionär(talle võib pärast miljonilise kohtuarve esitada,aga miinimumpensioni ei saa seadusega ära võtta),siis saaks neil kapitalistidel ikka suure kondi kodaratesse visata.Ehk on võimalik seda mingite euroopa kohtutega pidurdada,sest need kohtud jahvatavad väga aeglaselt.Aga siin tuleb leida rahvuslasest jurist kes suudaks tegevust koordineerida ja nõu anda,keegi keda vastaspool ei suuda ära osta.

    3) [Martin Vällik: see osa on eemaldatud, kuna sisaldab minu arvates üleskutset vägivallale. Toorum, kui sul on vaja oma propagandat teha, siis tee seda oma kanalites, palun ära kasuta selleks skeptik.ee-d.]

    4)On vaja nõuda kaevandajatelt juriidilisi garantiisid kõige mustema tsenaariumi puhuks.Selliseid,et kui kaev kuivab,on kaevandaja sunnitud tegevuse lõpetama ja kaevanduseelse olukorra taastama ükskõik kui palju see neile maksma läheb.Lisaks peab ta seljuhul kompenseerima turismist kaotatud tulud,neid on väga kerge välja arvutada,see on üks välismaalaste magneteid ja kohaliku rahva maailmakaardil hoidja.Kaevandamine röövib ju selle tulu.

    Neid nelja punkti on vaja levitada kõigis antud teemat käsitletavates uudiste artiklites üle interneti komentaaridena(võtke siit copy-paste),siis levib emotsioonide kõrval ka praktiline plaan asja vastu seista.Tuleb kasutada kõiki vahendeid,sest tegu on meie rahvusliku eneseväärikusega ja sealt kogu rahva kestma jäämisega.Sest kui rahavõim muutub aina tugevamaks ja rahvavõim aina tähtsusetumaks,siis ei kaitse meid enam keegi,sest meie ise ei ole enam võimelised end kaitsma.

  19. http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=370644

    Akadeemik Anto Raukase sõnul pole võimalik ennustada, kuidas mõjutab keskkonda põhjavee taseme alandamine umbes 20 meetri võrra.

    “Üheks võimalikuks tulemiks võib olla unikaalse Tuhala nõiakaevu hävimine, kuivõrd maa-aluste jõgede kaudu tõmmatakse osa suurvett Tuhala jõest ära veel enne, kui see nõiakaevu jõuab. Reaalsesse ohtu võivad sattuda ka maardla ümbruskonda jääva 16 küla elanike kaevud. Alanduslehtri mõju võib avalduda kuni 15 kilomeetri raadiuses, kuhu jääb vähemalt tuhat üheperekaevu.”

    Raukas on kah pseudoteadlane???

  20. Vastuseks ministrile:
    Harju Elu veebilehel on artikkel “Mida teha Nabalaga”:
    http://www.harjuelu.ee/index.php?opt ion=com_content&task=view&id=1326&Itemid=180
    Hr . Tamkivi kirjas on ebatäpsusi:
    1) Nabala maardlas on keskkonnaministri k/k arvele võetud kõrgemargilise ehituslubjakivina 52,2 milj.m3 aktiivse tarbevaruna ja 79,8 milj.m3 aktiivse reservvaruna, seega kokku 132 miljonit m3 aktiivvaru, mille kaevandamiseks tehnoloogia puudub, rääkimata majanduslikest arvestustest; seega on rikutud Maapõueseadust prg. 10 lõige 6 ja 7 ja need varud peavad olema passiivvarude hulgas;
    2) On vale loota Nabala maardlast saada valdavalt hea kvaliteediga ehituslubjakivi, sest isegi TTÜMäeinstituudi veebilehel tutvustati tudengikandidaatidele Nabala lubjakivi “ühel pulgal” põlevkivi aherainest saadava lubjakiviga. Kui seda arendajad ei arvesta, tulevad pahandused hiljem. Näiteks tuli Kuivastu sadamakai eelmisel aastal üles võtta, sest killustiku kvaliteet ei vastanud klassile.
    3) Praegu toimuvad 3. arendaja poolt tellitud keskkonnamõjuhindamised.
    Kõik 3 eksperti on ministeeriumi soosikud: Eesti Geoloogiakeskus töötab ministeeriumi haldusalas, IB Steiger ja Maves on Ehitusmaterjalide arengukava koostajad, mis üritatakse kinnitada ilma aastast kaevandamismahtu määramata!
    Just nende uurimised ja KMH-d ei arvesta karstialaga. Erakordselt suurt erinevust veejuhtivusel põhjendatakse anomaaliaga. Karstiala vaikitakse maha isegi peale soomlaste georadariga eksperthinnangu andmist. Meie “ekspertide uuringuid” on tehtud palju ja vanaviisi jätkates nendel puudub mõte. Meil on vaja erapooletuid eksperte! SENI ON RIIGIS KÕIK UURINGUD JA KMH LÕPPENUD KAEVANDAMISLOAGA. See kõik on üks mäng ministeeriumi “järelvalve” all ja kodanike üle irvitavate ekspertide juhtimisel. Avalikel aruteludel on ministeeriumi esindajad külalised, kes arutelu juhi (R.Ratase) sõnul ei pea isegi küsimustele vastama…
    4) Juba 1988.a. küs

  21. Toorum propageeris obstruktsionismi:

    Tuleb leida juristid kes suudavad seadusega selle asja venima panna,tuleb tarvitada kõiki vahendeid,et asja pidurdada.

    Kellele on see kasulik?

  22. Toorum ütles:

    Raukas on kah pseudoteadlane???

    Paraku viimastel aastatel küll. :-(

    Tont teda teab, võib-olla hakkab vanaks jääma. Mitte väga ammu toetas ta hea sõnaga ja akadeemiku aupaistega isegi kreatsionistide geoloogiaraamatut.

  23. dig ütles:

    Toorum ütles:

    … siis saaks neil kapitalistidel ikka suure kondi kodaratesse visata.

    dig kutsub Oudekki maavillast marksisti vaatama.

    Natsionaalsotsialisti pigem,kusjuures rassismivastast,maauskliku.

    Aga Marks kusjuures rääkis paljuski tõtt,ega siltide kleepimine ja halva-hea hinnangu andmine tõde ei muuda.Tõde saab hinnata argumentidega,mitte emotsionaalsete loosungitega.

    Kõik riigisüsteemid kapitalismist kommunismini on sotsiaalseid suhteid reguleeriv nähtus.Kui me võtame kõige aluseks põhiseaduse preambuli ja esimesed paragrahvid,siis on tegu rahvusriigiga,riik aga ise ongi sotsialistlik mõiste.Seega on Eesti vabariik põhiseaduse järgi natsionaalsotsialistlik.Milline on aga meie rahvusluse sisu,see määrab ka meie riigi tuleviku,me ei ole mingi ülirahvas,aga me ei pea olema ka mingi alamrass,väljavalitud rahvas ja aariarass on ainult juudi ja Hitleri natsionalismist tuttav,kuidas selline asi lõpeb,on teada ajaloost.Kui me seame riigis kõrgemaks eesmärgiks kõige müüdavuse(liberalism) ja välismaalastele maha parseldamise,siis me laseme kapitalistidel teostada Eesti rahva vastast rassistliku genotsiidi.Seega kõik liberaalid ja multikulti mehed,ühesõnaga kapitalistid on rassistid,reeturid äraandjad ja ahnuse vaimuhaigusesse nakatunud ohtlik seltskond.Demokraatia tähendab rahva võimu,see aga tähendab,et rahval peab olema oma tahte väljendamiseks ülimuslik jõud ükskõik mis seaduse vastu,ka sellise mis kaevandajatele eelise annab,kui hääli tuleb piisavalt palju,siis ei tohiks rahva tahet mingi seadusega võimalik maha suruda saada,sest see läheb põhiseadusega vastuollu.Esindusdemokraatia ei ole demokraatia,eriti kui sellega saab rahva tahtest üle sõita,eriti kui see on muutunud kahepalgeliseks teatriks mille niiditõmbajad on needsamad kapitalistinärakad kes endale soodsaid seadusi ostavad.

  24. dig ütles:

    Toorum propageeris obstruktsionismi:

    Tuleb leida juristid kes suudavad seadusega selle asja venima panna,tuleb tarvitada kõiki vahendeid,et asja pidurdada.

    Kellele on see kasulik?

    Kasulik neile,kes koguvad raha erapooletu uuringu läbiviimiseks,sest erinevalt kapitalistidest ei võta vaesemal rahval raha välja võlumine niivähe aega.Aega on vaja võita,selleks et saaks tõestatud tõde,milline see siis ka ei oleks.

  25. Toorum ütles:

    [tsitaat, kus Toorum kutsus üles tõde kehtestama Metsatöllu muusikaliste loosungitega, aga mille Martin eemaldas, kuna Toorum selles inimesi ka vägivallale üles kutsus]

    Toorum ütles:

    Tõde saab hinnata argumentidega,mitte emotsionaalsete loosungitega.

    … et siis kuidapidi?

  26. Martin Vällik ütles:

    @dig: mina kõrvaldasin selle lõigu ja lisasin oma õiendi.

    Jah, ma tean. Ma tahtsin tegelikult seda esialgset sisu, mis kutsus üles tõde püstitama Metsatöllu emotsionaalsete loosungitega, tsiteerida, et isand Toorumi silmakirjalikkust demonstreerida.

  27. @Gatzby: Ok, mis me tühja targutame, copy-n siia mõned laused originaaldokumendist mis tervikuna asub ntx siin. Niisiis:
    “…AS PÕLVA TEED taotles (registreeritud dokumendiregistris 11.03.2009.a nr PVV 10-5/4319) maavarakaevandamise luba Marinova dolokivikarjääri laiendamiseks olemasoleva mäeeraldise lamamis (all), kus osaliselt asuvad Marinova
    maardla aktiivse reservvaru kaevandamisväärsed plokid nr 5. ja 7. Laienduse kaevandatav
    dolokivi (plokid nr 5 ja 7) asub veetasemest madalamal. Maavara kasutusaladeks on ehitus ja teedeehitus.

    Põhjuseks, miks taotletakse olemasoleva mäeeraldise lamamis( all) asuva
    dolokivi kaevandamise luba, on asjaolu, et seal asuv dolokivi on killustikuna kasutamiseks kvaliteetsem.

    Põhjaliku analüüsi esmajoones dolokivi veealuse kaevandamise ja kaevandamisega
    kaasnevate negatiivsete mõjude vältimise kohta on koostanud staazikas mäeinsener Paul Vesiloo, kelle ekspertarvamus on lisatud kaevandamise loa taotlusele.

    veetaseme alanemist seoses veealuse kaevandamisega ei kaasne, sest vett välja ei pumbata.”

    Sellised lood siis, dig ja Gatzby..

  28. Tuleb kiirkorras organiseerida raha kogumine annetuste näol selleks,et palgata õiglane ja legitiimne erapooletu uuring.Praegune ei ole legitiimne,kuna on kaevanduse rajaja tellitud ja kaevanduse vastased on välja tõrjutud,ühepoolne uuring ei saa omada seaduse ees õiglast jõudu.

    Keskkonnamõjude hindamise tellib alati ja igal pool isik, kes tahab keskkonda mõjutavat tegevust arendama hakata. On täiesti õige ja õiglane, et sellise tegevuse loa taotlemise kulud, mille hulka kuulub ka keskkonnamõjude hindamine, kannab loa taotleja. Kui see kohustus panna riigile, siis hakataks massiliselt taotlusi esindama ning igaüks, kes keskkonnamõjude hindamisi teostaks, saaks püstirikkaks.

    Muid “maauskliku natsionaalsotsialisti” avaldusi kommenteerima ei hakka.

  29. Eks sel va Libermannil ole neid jüngreid kuhjaga- üks räägib, et killustikku ikke väga vaja ja teine jälle et majandus vajab libermanne ja eks siis nendest võetakse tuld ja aetakse sõnu ja sõnadest tehakse “teadust”, nagu ikka.
    Huvitav oleks muidugist, et mida kõigeskahtlemine siis kõneleb kui mingi herr zukermann või mingi muu number 6 meenutava ninaga -mann näituseks Suurt Munamäge kruusana maha müüa tahab?
    Kui Tuhalas su “teaduse” järele tõepoolest ei ole maa-aluseid jõgesid, siis mis kuradi päralt massoonist Tuhala mõisaherra, keda Ludwig August Melliniks sõimatud, enese Liiwimaa Atlases kilulinna kreisikaardil siis neid ülesse tähendanud? Muideks, kilulinna kreisi kaart on joonistet veel 18.sajandil! Kuhu nemad siis kadunud, need salajõed?

  30. @uitlane:

    Jälle eksisin, sest ei osan piisavalt hästi kuugeldada ja lugesin materjale ainult aastast 2008, aga see ei muuda asjaolu, et Marinova karjäär on erand.

    Marinova karjääri (tegelikult omaniku) konkurent on Kaltsiit AS, mis asub Põltsamaa lähedal. Seetõttu moodustab Lõuna-Eestis killustiku hinnast väga suure osa transport. Näiteks maksis veebruaris ehitusfirmale killustik (fraktsioon 16-32) 165 krooni/tonn, millest killustik 74.80 ja ülejäänud transport.

  31. Paar vana uudist Äripäevast:
    Grupp lasnamäelasi sillutab teed killustikukriisile

    Puhta elukeskkonna eest võitlevate lasnamäelaste survel keelati tänavu mais Paekivitoodete Tehasel öine töötamine, seda seniks, kuni pole otsustatud, kas rikutakse müranorme. Tehase hinnangul põhjustab otsus järgnevaks aastaks kuni 100 000tonnise killustikupuudujäägi, mis on 10% Harjumaa aastasest vajadusest. Alternatiivina on olemas karjäärid Harkus, Väos ja Maardus, kuid kvaliteetsema killustiku tarvis tuleks sõita Kundasse.

    “Kundast killustiku vedamine kergitaks hinda kaks korda, graniitkillustiku sissevedu Soomest aga kolm korda,” ütles Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juht Enno Rebane.

    Neli kuud hiljem Paekivitoodete Tehas seljatas kohtus inspektsiooni ja võib öötööd jätkata:

    “Me võitsime. Kohus tunnistas, et keskkonnainspektsioon tegi trahvi alusetult ja võime öösel töötada,” rõõmustab Paekivitoodete Tehase juht Vladimir Libman.

    Probleemid algasid aasta tagasi, kui keskkonnainspektsioon tegi aprillis Paekivitoodete Tehasele öise töötamise eest trahvi 17 000 krooni. Seejärel seiskas tehas kolmanda vahetuse töö, kuna teine trahv või pisemgi rikkumine oleks tähendanud litsentsist ilma jäämist. Trahvi aga vaidlustas tehas kohtus. “Me ei rikkunud ühtegi seadust ja kõik tingimused olid täidetud, müra vähendamise meetodid välja töötatud ja osa liine juba ka eemale viidud,” rääkis sügisel Vladimir Libman.

    Ka toona oli õhus vandenõuteooria:

    Anonüümseks jääda soovinud ehitusmaterjalide tootmisega tegeleva firma juht ütles, et venitamise põhjuseks võib olla soov avada uus karjäär Peterburi maantee kõrval Saha-Lool. Uue karjääri avamine on takerdunud kohalike elanike vastuseisu tõttu. Killustikukriisi tekkimine võib sundida valitsust lubama avada uut karjääri kohalike elanike vastuseisust hoolimata.

  32. Gatzby ütles:

    @part24

    Äkki peaks sellele allkirju ootavale appikarjele veel lisama, et oleks siis inimene, aga juut.

    part24 ekstremistlikuvõitu vaadete omistamine kogu allkirju koguvale seltskonnale oleks praeguse tõendusmaterjali põhjal vist ennatlik. Tõsi küll, mõnesid märke sellest, et vähemalt osa propagandatööst mingisuguses paremäärmuslikkusele kalduvas (veebi?)kogukonnas tehtud on, on juba näha olnud.

  33. Ah et niisugused avaldused juba? Et siis oma rahvuse, oma rahva, oma maa, oma rahva ajaloo ja mille kõige oma eest seismine on…ekstremistlikuvõitu vaated?
    Teate mis, ekstremism hakkab sealtmaalt pihta, kus sigaduste eest tasumisega liiale minnakse! Seni aga ei ole veel tasuma hakatudki. Sellest ka vist säärane ülbus?

  34. Kulla part24,

    Kihutustöö tüüpi “teisel pool jõge elavad kurjad Nemad™, kes tahavad Meie™ mäed maatasa teha, Meie™ jõed sisse vehkida ja Meie™ kaevud ära mürgitada” ei ole mingist otsast oma rahva ega selle ajaloo eest seismine. See on odav, kuid tulutu asendustegevus — umbes, nagu kadunud autovõtme otsimine laterna all, kus on valge otsida, mitte seal, kus see kaduma läks. Halvemal juhul viib selline kihutustegevus tarbetutele tülidele, kus kõrvalised inimesed täiesti ebaõiglaselt haiget saada võivad.

    Üks konstruktiivne viis oma rahva (ja teiste ka) ajaloo ning tuleviku eest hoolitsemiseks on astronoomia õppimine. Muidugi ei ole Eesti kosmoseriigiks arendamine põrmugi nii lihtne kui rusikatega vehkimine, aga kes ütles, et patrioodi elu kerge peab olema?

  35. Et ei tuleks tühjast tüli
    sita pärast sekeldusi
    pasa pärast pahandusi
    ja et pardil muudki teha
    saab siin õhku puhtamaksi
    pardi prääksu kuulda mujal
    sääl kus inimestel kõrvad
    kõrve vahel midagigi!

  36. Kose vald tegi Rahkvälja kaevanduse keskkonnamõjude hindamise avalikul arutelul ettepaneku läbi viia uuring kõigi viie kaevanduse käikulaskmise koosmõjude kohta. Vastus kaevandaja poolt oli kategooriline ei — seadus sellist asja ette ei näe.

    “Ülalmainitud koosoleku järel tuli Paekivitoodete Tehase suuromanik minu juurde ja pakkus üleoleva naeratuse saatel kihlvedu ükskõik mille peale, et viie aasta pärast on Rahkvälja kaevandus töös,” tunnistas Pohlak ja usub, et kõik tööd kaevanduse loomiseks on ettevalmistatud ja kokkulepped tehtud, jäänud on vaid asja vormistamine läbi keskkonnamõjude uuringu.

    http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=29830709

    TULEB IKKA VALLAELANIKEL ISE KESKONNAMÕJUDE HINDAMINE TELLIDA,SENIKS ASI KOHTUSSE KAEVATA.

  37. dig ütles:

    Martin Vällik ütles:

    @dig: mina kõrvaldasin selle lõigu ja lisasin oma õiendi.

    Jah, ma tean. Ma tahtsin tegelikult seda esialgset sisu, mis kutsus üles tõde püstitama Metsatöllu emotsionaalsete loosungitega, tsiteerida, et isand Toorumi silmakirjalikkust demonstreerida.

    Ma ei esinenud üleskutsega,vaid lootusega,et tekib ökoterrorism,partisaniliikumine,mingi rahvust liitev jõud.Panin emotsiooni JOKK võtmesse,et keegi kohtusse ei saaks kaevata,aga et idee kui selline leviks.Kõik vahendid on praeguses infosõjas käibel ja mu “silmakirjalikusel” on ainult üks eesmärk,eesti põhiseaduse preambuli ja esimeste paragrahvide vaimu vankumatu järgimine kõiges.

    Mis puutub marxi,siis tõde on tõde isegi siis kui tõde ütleb Marx,Lenin,Hitler või kasvõi Zuroff,ainult loll läheb sellest närvi ja laseb autoriteedi võimul ja hirmul enda meeltes suunavat laastamistööd teha.

  38. dig ütles:

    Martin Vällik ütles:

    @dig: mina kõrvaldasin selle lõigu ja lisasin oma õiendi.

    Jah, ma tean. Ma tahtsin tegelikult seda esialgset sisu, mis kutsus üles tõde püstitama Metsatöllu emotsionaalsete loosungitega, tsiteerida, et isand Toorumi silmakirjalikkust demonstreerida.

    Ma ei esinenud üleskutsega,vaid lootusega,et tekib ökoterrorism,partisaniliikumine,mingi rahvust liitev jõud.Panin emotsiooni JOKK võtmesse,et keegi kohtusse ei saaks kaevata,aga et idee kui selline leviks.Kõik vahendid on praeguses infosõjas käibel ja mu “silmakirjalikusel” on ainult üks eesmärk,eesti põhiseaduse preambuli ja esimeste paragrahvide vaimu vankumatu järgimine kõiges.Praegune kaevandus on eesti rahva kallal toime pandav kuritegu mille eesmärk on hävitada eesti rahvas.See,et mu osa postist kustutasid,näitab,et sa allud selle emotsiooni vaimu tekitatud hirmule.See omakorda näitab seda,et sa suhtled emotsioonide pinnalt,mitte loogika pinnalt.Kui mu lõigus oleks midagi seadusevastast,siis poleks ma seda üles riputanud,aga praegu hoolitsen ma selle eest,et see saaks kõikidesse kommentaariumidesse.Mu kustutatud lõigu emotsioon,mida see kannab?Psühhoterrorism,hirmutamaks neid kes ohustavad meie rahva vabadust!

    Mis puutub Marxi,siis tõde on tõde isegi siis kui tõde ütleb Marx,Lenin,Hitler või kasvõi Efraim Zuroff,ainult loll läheb sellest närvi ja laseb autoriteedi võimul ja hirmul enda meeltes suunavat laastamistööd teha.

    Ma olen kindel,et kui see kaevandus läbi läheb,siis need surujad kaua ei ela…On see kah emotsionaalne üleskutse või on see mu isikliku arvamuse avaldamine?Ma ütlen,et nüüd mängivad kapitalistid liiga plahvatusohtliku tulega.

  39. Selleks plahvatusohtlikuks tuleks on demokraatlik jõud,sõnavabadus ja Eesti rahvuslik ühtsus ja rahva tahe.

    Kuna loodan,et Martin emotsioonidest võitu saab,siis avaldan selle”vägivallale kutsuva üleskutse” veelkord:

    3)tuleb moodustada selline rahvaliikumine,mis tuleks füüsiliselt kohaliku looduse lagastamist takistama.Paluküla või Kunda hiiemäel läks rahvas koppade vastu ja lõi nad tagasi.Ma kujutan,ette kui “Metsatöll” teeks sealkandis tasuta kontserdi asja toetuseks ja kütaks rahvamassid ülesse,siis see mass leiaks endas jõudu,kui vaja purustaks füüsiliselt kaevandustehnika.Võimalik,et tekis “ökoterroristide”,partisaanide liikumine kodanike omal algatusel.See oleks rahvuslik jõud ja selle tekkimise võimalus oleks piisavalt hirmutav juba iseenesest kõigile rahakummardajatele.Lahinguväljal näeme raisk!

  40. Ülesköetud rahvahulga irratsionaalsel mässul ei ole demokraatiaga midagi pistmist. Tundub, et Toorum on sama punt Mark Sirõkiga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga