Filmiõhtule!

what_the_bleep_051111041059159_wideweb__300x375 Täna hommikul potsatas minu e-postkasti huvitav kiri. Nimelt oleme me kõik kutsutud äsja algava sündmustesarja “Õhuaken” filmiõhtule, mis leiab aset 12. märtsil (reedel) algusega kell 18.00 Zooloogiamuuseumis aadressil Vanemuise 46 (r. 313), Tartu.

Filmiks vana hea ja igale skeptikule juba ammu tuntud “What the Bleep do we Know?” Filmivalik on ka põhjus miks ma pidasin sündmust piisavalt oluliseks, et see siin välja reklaamida. Kes meist pole veel näinud peaks kindlasti vaatama. Kes on juba näinud võiks võtta sõbra kaasa. Kindlasti järgneb filmile huvitav arutelu, mille käigus me saame kõik targemaks.

Tõenäoliselt jagatakse ka küpsiseid.

Filmi juhatab sisse Zooloogiamuuseumi peavarahoidja Jaan Luig. Registreerimisvormi leiab siia klikkides.

Pärast seda meeldivat alternatiivteaduslikku kogemust kutsun kõiki kell 21 Genialistide Klubisse head alternatiivmuusikat kuulama :)

79 Replies to “Filmiõhtule!”

  1. Kriku ütles:

    Saates edukad ettevõtjad ei ole kindlasti lavastatud, sest nende firmad on wõrgus kenasti olemas. Aga ma kahtlustan, et ullikestest võivad osa võltsid olla.

    Lauamäng on ka wõrgus olemas: http://www.jewelsforhiscrown.com/

    Võlts-ullikesi on ka näha olnud. Aga arvestades, kui palju päris-ullikesi on, on tõenäoline, et ilmseid võltstegelasi tehakse (peaaegu) ainult sisehuumori huvides:

    Too naisterahvas töötab päriselus Kanada DD frantšiisi produtsendina ja tema kaks raamatut ei müü nii kehvasti kui arvata võiks.

  2. Jason ütles:

    aga minul tekib küsimus, mille poolest see vidin on parem kui tavaline roller? kallim kindlasti. aeglasem kindlasti. esmapilgul kahtlaem kah. aga parem?

    Väiksem?

    Ja see, et ta kallim on, puutub selles kontekstis tegelikult asjasse ka.

  3. Ma sain praegu kirja:

    Meie järgmine filmiõhtu toimub reedel 19.03. algusega kell 18.00 Vanemuise 46.
    Seekord on plaanis vaadata Bruce Liptoni loengut uskumuste bioloogiast.

    … et nagu (ilguse väljendus), seda ma tahan näha. Ma juba vaikselt lootsin, et me hakkame Uue Bioloogia Autori filmi vaatama, aga et nii kohe…

  4. Minagi poleks jõudnud, aga õnneks lükati Liptoni loengu vaatamine lükati nädala jagu edasi:

    Kuna selleks korraks ei olnud võimalik saada rääkima inimest, kes rakubioloogia kohta rohkem teaks ja oskaks loengu sisulist osa kommenteerida, siis Bruce Liptonit vaatame mõnel järgmisel nädalal. Kuna Bruce Lipton oma käsitlust teadusega seob, leiame, et laiema pildi saamiseks on oluline, et teemat oleks kommenteerimas ka oma ala spetsialist.

    Täna vaadatakse hoopis Dan Millman raamatu põhjal tehtud filmi “Rahumeelne sõdalane”.

  5. Laupäeval, 10. aprillil kell 17.00 vaadatakse siis Bruce Liptoni videoloengut uskumuste bioloogiast. Kommenteerijateks Tartu Ülikooli lõpetanud bioloog ja Riigikogu liige Toomas Trapido ning Silver Rattasepp Tartu Ülikooli filosoofia ja semiootika instituudist.

  6. Just lõpetasime. Üritus ise oli täitsa tore, film valmistas kerge pettumuse. Pärast kolmveerandtunnist ülevaadet rakubioloogiast seisuga ~1970 (mida nimetati kivistunud paradigmasid ümberlükkavateks uuteks tulemusteks) esitas Lipton paar teiste inimeste 1990-ndate uurimistulemust, mida ma verifitseerida ei oska. Seisnesid nad keskkonna mõjus mutatsioonidele (tulemused, mida ta näitas, olid selgitatavad kuitahes primitiivse darvinismiga, aga küllap oli artiklis mingeid peenemaid detaile) ja teist, näed, ei mäletagi. Filmi läbiv võte oli korrektne väide rakubioloogiast, mis räigete analoogiatega sujuvalt inimese tasemele tõsteti (meeldejäävaim: geenid peaksid rakus toimuvat juhtima, seega on tuum nagu aju, ilma ajuta me sureme, aga tuumata rakk elab edasi (khm, noh, jah), seega ei saa tuum olla nagu aju, seega ei saa geenid rakus toimuvat juhtida). Lõppjäreldus: meie mõtlemine määrab kõik, kujundab isegi meie geene. Mitte nii jäme nagu Secret ja palju harivam, sest puhas rakubioloogia ses loengus oli okei.

    Järgnenud ümarlauadiskussioonil lasi Silver R alustuseks filmi mulinal põhja ja keegi seda väga innustunult üles tõsta ei üritanud, pissisime natuke peale ja muljetasime, et väga kole polnudki. Põhiliselt rääkisime muidu teaduse piiridest. Arutlus oli sõbralik ja minu jaoks täitsa huvitav. Härra, kes aurasid nägi ja unuversumi energianihet ennustas, ei tekitanudki erilist elevust (ainult minu kõõrdikiskunud silmad tingisid teenitud korralekutsumise Toomas T-lt). Kavatsen teine kordki minna.

  7. Silverit ma tean, ta on jah suht terava keelega , juba selle pärast oleks tahtnud tulla.
    Eks ma siis piilun youtubest filmi ka kui kunagi peaks üleliigset aega tekkima (väheusutav). Kui see pole nii jube kui Secret. Mis sa siis punnitasid oma silmi seal…

  8. Üldiselt tundus poolhariv näide sellest, kuidas võiks õpetada. Näited olid meeldejäävad aga läksid kohati kahtlaselt kaugele nagu tuuma võrdlemisel ajuga ning valesti tõlgendamisel võib neist palju kõrvalist välja lugeda. Kohendades kõlbaks hästi bioloogia esmakursuslastele. Suurem osa näidetest olid siiski head. Võib-olla oli natuke gateway loeng, et parateadusliku vastu huvi tekitada.

    Lõpupoole mainiti filtreid ja vaatajad said näha pilte läbi punase või rohelise filtri, millest sõltus kas nähtu oli positiivne või ebameeldivam. Ütles, et reaalsuses on kõike läbisegi ja järgnevast arutulusest paistis seda välja. Vähemalt üks sai pahaseks sest sai filmist aru nagu oleks seal mõeldud, et mõtlemine ravib vähki, kuigi selliseid väiteid polnud. Teisedki kritiseerisid kuidas juhtus. Paarile tundus et seal üritati midagi müüa. Ühele andis nähtu põhjuse psühhiaatrilisi ravimeid maha teha.
    Ise märkasin peamiselt õpetamisnippe ning suurt muud midagi ei oskanud kommenteerida, sest tavamõtlemine tiirleb enamasti õpetamise ümber.

    Kõrvalistunud auranägija rääkis oma ettemõeldud asju ning filmi vist ei kommenteerinud. Kas ta on teistel kogunemistel ka käinud? Enesekontroll paistis tugev ja julgeid väiteid ajas külma rütmiga. Väited olid sellised, et meil kõigil paistavad aurad ja kui neid poleks kukuks kokku, universumis energianihe mida teadlased ennustanud ja rohud sellepärast ei tööta. Teadlased teavad nid energiaid. Tundus natuke, et üritas ettekavatsetult kirgi kütta. Kui selgitusi küsida vastas kuidagi kõrvaliste vastustega aga need ei jäänud hästi meelde.

  9. @Väike My:
    Sulle kui TÜ-s rakubioloogia hinde kättesaanule pole seal midagi ligikaudegi uut; kui, siis ehk rakus toimuva näitlikustamine, mis muarust oli üsna eeskujulik.

  10. Järgmiseks siis loogiline jätk eelnevale — Robert M. Williamsi loeng “Muutuste psühholoogia”, mis räägib alateadvuse programmeeringutest ja sellest, kuidas neid oleks võimalik muuta. Filmiõhtu toimub reedel 16. aprillil algusega kell 18.00 Vanemuise 46. Registreeruda saab juba tuttaval aadressil: http://www.eformular.com/masingm/ohuaken2.html

    Robert Williams on PSYCH-K™ (psychological kinesiology) looja.

  11. Mängin jälle sõnumitooja rolli:

    Teravmeelne tervitus!

    Seekord esineb “Õhuaknas” selle semestri ainukese avaliku loenguga legendaarne Tartu Ülikooli emeriitprofessor ja teadusmees Ülo Vooglaid. Sotsiaalteadlane Vooglaid küsib ja vastab meie kõigi jaoks väga olulistele küsimustele “Kas ja miks on mõtet käia ülikoolis?”

    Tule ja saa osa huvitavast, harivast ja humoorikast kohtumisest, olles eelnevalt enda jaoks vastanud järgnevatele küsimustele:

    1. Mis iseloomustab inimese haridusetaset koolieelses eas, alg-, põhi-, kesk- ja ülikooli õppekava läbimisel?
    2. Millist osa hariduses etendab kool ja millist osa teised institutsioonid? Millised?
    3. Mis iseloomustab inimese arengutaset?
    4. Kuidas saaks kool kaasa aidata haritud oleku ja elukestva õppe eelduste loomisel?

    Kohtumine salvestatakse ka Raadio Ööülikooli kuulajate kõrvadele!

    Kohtumine toimub reedel 23. aprillil algusega kell 18.00 Vanemuise 46.

    Et teaksime arvestada kohtade arvuga on vajalik eelregistreerumine aadressil:
    http://www.eformular.com/masingm/ohuaken.html

    Palume kaasa võtta 25 krooni suurune panus kohtumise kulude katteks.

    Kohtumiseni juba sel reedel!

  12. Jätkame siis traditsiooni:

    Sellenädalase Õhuakna teemaks on “Teadvuse muutunud seisundid”, millest tuleb meile rääkima psühholoogiamagister ja Eesti Transpersonaalse Assotsatsiooni asepresident Alar Tamming (www.transpersonaalne.ee).

    Teadvuse muutunud seisundeid on kõige rohkem uurinud Stanislav Grof, keda hakkas see huvitama 1950-ndatel aastatel, kui ta tegeles hallutsinogeeni LSD kliiniliste uurimustega psühhiaatria instituudis Prahas. Algul arvas Grof arvas, et see, mida ta patsiendid läbi elavad on kujuteldav, kuid olles viinud läbi ligi kolm tuhat LSD-raviseanssi (iga seanss kestis vähemalt viis tundi) ning olles tundma õppinud kaks tuhat oma kolleegide poolt tehtud kirjapanekut, jõudis Grof veendumusele, et patsientidega toimub midagi ebatavalist. Ta jõudis järeldusele, et on vaja kiiresti ja põhjalikult läbi vaadata olemasolevad paradigmad meditsiinis, psühholoogias, psühhiaatrias ja võimalik, et ka kogu teaduses. Grof leiutas termini „transpersonaalne” selleks, et selle abil kirjeldada nähtusi, mis väljuvad tavapärase isiksuse piiridest. 1960-ndate aastate lõpus, koos mõnede lähedaste kolleegidega, kaasaarvatud A. Maslow, lõi ta uue psühholoogia haru nimetusega transpersonaalne psühholoogia.

    Kohtumine toimub reedel 30. aprillil algusega kell 18.00 Vanemuise 46.
    Vabatahtlik osaluspanus kulutuste katmiseks 25 krooni.

    Eelregistreerumine aadressil:
    http://www.eformular.com/masingm/ohuaken.html

  13. O o o f i l m i õ h t u o o O

    “The Secret Life of Chaos”

    TÜ Keemiaringis (Jakobi 2-226)
    6. mai, neljapäev
    Kell 18.15

    Filmi juhatab sisse TÜ korrastamata süsteemide füüsika professor Jaak Kikas

    Tasuta!

    Kaoseteooria- väikesed algsed muutused tingimustes võivad viia
    eriilmeliste süsteemide tekkeni. Kuigi tekkivad süsteemid on oma olemuselt
    ette määratud, ei ole võimalik ennustada, millisteks need arenevad,
    teisisõnu määratud kaos (aga alati jääb tagantjärgi tarkus :) ).

    “The Secret Life of Chaos” on BBC dok.film, mis käsitleb kaoseteooria ja
    selle olemasolu igapäevaelu objektides ja subjektides, loodusest
    inimesteni. Film näitab, kuidas kaosest võivad formuleerida mitmesugused
    struktuurid, mustrid, kuidas näiline korrapäratus toob endaga kaasa korda,
    lumehelbed on siinkohal väga heaks näiteks.
    Kui palju on kaoses kaost (või korda)?

    Head filmielamust!

    Film on inglise keeles,
    pikkuseks 60min

    Kirja võib edastada ka teistesse listidesse :)

    Head asja toetavad:
    Tartu Linnavalitsuse Kultuuriosakond
    TÜ Loodus- ja tehnoloogiateaduskond
    Tartu Ülikooli Üliõpilasesindus

  14. Ka Õhuaken jätkub:

    Sellenädalases Õhuaknas vaatame filmi “Maagiline maatriks”. Film toob esile uued ideed, mis puudutavad tervist ning selle tasakaalu loovaid tegureid. Intervjueeritakse teemasse pühendunud psühholooge, bioenergeetika valdkonna uurijaid ja holistisi praktikuid, kes leiavad tervenemise potentsiaale uutes valdkondades ja kõnelevad muuhulgas näiteks energeetilisest meditsiinist.

    Filmiõhtu toimub reedel 7. mail algusega kell 18.00 Vanemuise 46.

    Eelregistreerimine aadressil
    http://www.eformular.com/masingm/ohuaken.html

    Loodan mõlemale üritusele jõuda sel nädalal.

  15. Starker ütles:

    Loodan mõlemale üritusele jõuda sel nädalal.

    Nät, ära sõnusin. Ei jõudnud eile, ega jõua ka täna, aga kui keegi käis/läheb, siis ta võiks muljeid jagada kui midagi põnevat juhtus.

  16. Edastan siis ka viimase teate:

    Tere kaunist kevadpäeva,

    Sel nädalal toimub sündmustesarja Õhuaken raames selle poolaasta viimane
    filmiõhtu. Vaatame filmi “What the Bleep!? – Down the Rabbit Hole”
    (“Mida k—t!? – süvitsiminek”), mis on järg filmile
    “What the BLEEP do we know!?” Uues, avardatud versioonis esitatakse
    avastusi, mis täiendavad ja süvendavad algvarianti. Pikendatud intervjuud
    käsitlevad seoseid kvantfüüsika, neurobioloogia, inimteadvuse ja
    igapäevareaalsuse vahel.
    Filmi algupärast sisu, mis jälgib professionaalse fotograafi Amanda
    elukäiku on vähendatud, andes rohkem ruumi süvaintervjuudele maailma
    kuueteistkümne tippfüüsiku, -inseneri, -arsti, -bioloogi, -uurija,
    -ajakirjaniku ja -müstikuga, kes räägivad teadvusest,
    parapsühholoogilistest uuringutest, füüsikast, bioloogiast, emotsioonidest
    ja sõltuvustest.

    Filmiõhtu toimub reedel 21. mail algusega kell 18.00 Vanemuise 46.

    Eelregistreerumine aadressil:
    http://www.eformular.com/masingm/ohuaken.html

    Lisainfo: ohuaken@gmail.com

    Kohtumiseni reedel!

  17. Ajalooring annab teada:

    MTÜ KETIFILM ESITLEB /tasuta/ LÜHIMÄNGUFILMI (35 min)

    NIMEPIDI EI KUTSUTA

    HAAPSALU VALGEST DAAMIST

    K, 10. NOV. KL 18.00

    TÜ LOSSI 3 HOONE RUUMIS 427

    + arutelu MIS ON AJALOOFILM?

    ESILINASTUS 16.10.2010 VIIKINGITE KÜLAS.

    LINASTUSED TARTUS, TALLINNAS, HAAPSALUS, VILJANDIS, AHJAL

    TEGEMIST ON TARTU ÜLIKOOLI TUDENGITE LOODUD MTÜ KETIFILMI ESIMESE, AMATÖÖRLIKU NOORTEPROJEKTINA VALMINUD FILMIGA. STSENARIST, REŽISSÖÖR, PRODUTSENT KRISTEL KOTTA, OPERAATOR SIMO SEPP, HELIMEES JANARI SCHVEDE, MONTEERIJA MARK ŠANDALI, KUNSTNIK URMAS LÜÜS, MUUSIKA AUTOR ANDRE HEIN, LAULJA JA PEAOSATÄITJA KATRE HEIN. KAASA TEEB ÜLE 60 NÄITLEJA-VABATAHTLIKU.

    TOETAJAD: ARTKE DESIGN, EESTI KULTUURKAPITAL, EMAJÕE LODJASELTS, HAAPSALU GÜMNAASIUMI FILMISTUUDIO, HAAPSALU LINNAVALITSUS, JUURIMAA TALL, LÄÄNEMAA MUUSEUM, MAIVEL HELI & VALGUS, MTÜ KALEVITE KANGE RAHVAS, MTÜ RANDLANE, MTÜ ROTALIA FILM, SA AHCHIMEDESE EUROOPA LIIDU NOORTEPROGRAMM EUROOPA NOORED, SA HAAPSALU PIISKOPILINNUS, TALLINNA ÜLIKOOLI HAAPSALU KOLLEDŽI INFOTEHNOLOOGIA OSAKOND, TARTU ÜLIKOOLI ÜLIÕPILASESINDUS, VIIKINGITE KÜLA

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga