Homöopaatiline logopeedia ja teisi leide märtsis

Homöopaatia lasteleVeebruari leidude kommentaaridesse on palju märtsi lugusid ka juba ilmunud. Olude sunnil, kuna märts on juba poole peal ja ma pole märtsi teemat avanud. Muu hulgas tegelesin Tuhala nõiakaevu kuivendamisega.

  • Terveks saab ka ravimiteta
    Kadri Tonka, Sakala

    Millal ja kuidas jõudsite arusaamani, et iga haiguse puhul pole ravimeid vaja?
    Jõudsin looduslike ravivahenditeni oma õe kaudu, kes on homoöpaat. Kui noorem olin, polnud nii palju vaja tervise peale mõelda, aga lapse sünniga neli aastat tagasi olukord muutus.

  • Saatan tunneb end Vatikanis nagu kodus?
    PM Elu24

    Amorthi sõnul on saatan end Vatikanis mõnusalt sisse seadnud ja tunneb end seal nagu kodus.
    Ka praegune paavst Benedictus XVI ei pruugi tema haardest pääseda.

  • Nastja Pertsjonok: kas GMOde kasutamine on ohtlik?
    Postimees

    Praeguseks on GMOde kasvatamine toonud kasu peamiselt firmadele, kes müüvad patenti ja GMOde kasvatamiseks vajalikke kemikaale, samuti väga intensiivse põllumajandusega tegelevatele suurpõllumeestele. Kahtlemata on see legitiimne huvigrupp, ent selle huvid ei pruugi kattuda avaliku huviga.

  • Erkki Truve: kas GMOde kasutamine on ohtlik?
    Postimees

    Kõik vähegi bioloogiast aru saavad inimesed mõistavad, et geneetiliselt muundatud organismide kasutamisega võivad olla seotud ohud. Need ohud on aga individuaalsed. Need sõltuvad konkreetsest muundatavast organimist, konkreetsest geenist, mis organismi juurde on viidud või sealt ära võetud. Samuti sellest, kus, kuidas ja milleks seda konkreetset GMOd kasutatakse.

  • Terviseamet kuulutas sõja vaktsineerimismüütidele
    ERR

    „Internetifoorumites ja perekoolides on hakanud levima erinevad vaktsineerimisalased müüdid ja kuulujutud, mis mõjuvad eksitavalt. Kui isegi väike hulk inimesi jätab end ja oma lapsi nende mõjul oluliste haiguste vastu vaktsineerimata, võib see kaasa tuua ohtlike haiguste uue leviku Eestis,“ kommenteeris initsiatiivi vajalikkust Terviseameti peadirektor Tiiu Aro. „Seepärast on meil heameel, et Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts on probleemi tõsidusest aru saanud ja valmis vabatahtlikult appi tulema.“

  • Uuring: eestimaalased kahtlevad poes müüdava toidu ohutuses
    PM Tarbija24

    Nielsen Eesti esindaja Martti Muna ütles, et eestimaalaste kahtlused tulid neilegi üllatusena ja otsest põhjust, miks siinsed tarbijad toidu ohutuses kuigi kindlad pole, neil välja selgitada ei õnnestunud.

  • Palju õnne π-päevaks!
    Mati Soomre, Maaleht

    Universumi läbimõõdu ülempiir on 93 miljardit valgusaastat ehk 1027 m, prootoni läbimõõdu alampiir 10-15 m. Niisiis ulatab 1042 prootoni rivi meie universumimulli servast servani. Seega piisab pii 42 komakohast, et arvutada universumi ümbermõõt vesiniku aatomituuma täpsusega.

  • Tudengi praepannile ilmus Jeesuse kujutis
    PM Elu24

    Ta lubas, et ei pese panni ära ja jätab selle mälestuseks.

    Aga kust nad alati teavad, et see just Jeesus on? Äkki on hoopis Mogri Märt?

  • Aare Baumer tahab murda linnalegende
    Eesti Päevaleht

    Uue telesaate „2020” juhina vahendab Baumer erialaspetsialistide arvamusi käsitletava teema kohta. Saade vaatab tulevikku ning esitab teadlastele ja asjatundjatele tulevikuprognoo se puudutavaid küsimusi. Millistes majades me tulevikus elame? Kas Eestisse peaks tuumajaama ehitama? Kas Eestist saab kosmoseriik? Kas Läänemeri on suremas? Säästu- ja hõõglamp – kumb on etem? Saates ei öelda, milline seisukoht on õige või vale, vaid lahatakse küsimust põhjalikult, et vaatajal tekiks võimalikult tõene pilt.

  • Solarises näeb suurnäitust Leonardo da Vinci leiutistest
    PM 24tundi.ee

    Näitusel saab tutvuda enam kui 80 Leonardo kõige innovaatilisema leiutise mudeliga, mille on originaaljooniste järgi valmistanud Itaalia puusepad. Suur osa mudelitest on interaktiivsed ning külastajad saavad oma käega selgeks teha, milline on nende eesmärk ja kuidas need töötavad.

  • VIKERRAADIO E-ETTEÜTLUS
    Testi oma eesti keele oskust
  • Tuhala maa-aluste jõgede mõistatus
    Erik Puura, Novaator

    Lihtne loogika on selles, et selle arvamuse alusel toituvad Tuhala jõgi ja ühtlasi Nõiakaev lõunapoolsetest soodest ja rabadest, samas kui kõik plaanitud kaevandusalad jäävad loodesse. Kindlasti on vaja hinnata võimalike kaevanduste mõju kogu piirkonnale, kuid tundub, et Tuhala Nõiakaev on valitud küll sümboliks, samas Nõiakaev ise ei saa kohe kuidagi ohus olla. Rein Perensi arvamusele toetudes akadeemik Anto Raukas eksib, sest Nõiakaevust kilomeetrite kaugusele loodesse jäävad kaevandused ei saa kohe kuidagi mõjutada Tuhala jõe veetaset Nõiakaevu lähistel ega toitumisala, mis paikneb Nõiakaevust hoopis lõunapool.

  • Kuidas ületada NIMBY sündroomi
    Erik Puura omas blogis

159 Replies to “Homöopaatiline logopeedia ja teisi leide märtsis”

  1. Rõigas soovib poja surma asjus kriminaalmenetlust

    Anneli Rõigas pöördus täna riigiprokuratuuri ja siseministri poole avaldusega algatada kriminaalmenetlus oma mullu sügisel haiglas surnud poja Oliver Rõigase surma asjaolude väljaselgitamiseks.

    Kui Rõigas juhtunu avaldamise järel novembris kinnitas, et hoidub omapoolsetest edasistest kommentaaridest kuni tervishoiuameti vastuse laekumiseni, siis täna otsustas ta vaikimisest loobuda, avalikustades kogu süüdistuste sisu oma kodulehel.

    Samuti pöördub ta riigiprokuratuuri ja siseministri poole palvega uurida kriminaalmenetluse raames meedikute tegevust seoses Oliveri «piinamise, sandistumisega ja surma põhjustamisega».

  2. Postimehest on lingitud järgnev käsimüügiravimi reklaamtekst:
    Burn-Jel

    Kas ainult mulle tundub, et nimetatud tekst jagab tarbijat eksitavat informatsiooni, vihjates, et põletuskoha jahutamine kraaniveega pole soovitatav, samas kui Euroopa esmaabi juhend väidab selle olevat just eelistatud tegevuse (tõendustase B)?

    Ja kui see nii on, siis kellele sellest peaks teatama? Ravimreklaami järelvalvet teostab ravimiamet, aga ma ei leidnud nende lehelt asjakohast tagasisidevormi…

  3. Jah, too artikkel on jama. Kurdab, et külm vesi ei jahuta piisavalt kiiresti ja väljendab siis seisukohta, et vere voolamine jahutab kiiremini. Nagu meeriklased ütlevad, wtf?

    Lisaks Terviseametile tuleks kiri saata pressi enesekontrolli-organitele.

  4. Mina kaebasin Adojaan-Miku peale tarbijakaitsesse. Nad vastasid, et alustasid menetlust. Nende kirja leiab Adojaan- Miku artikli kommentaaridest.

  5. Nojah. Ausalt öeldes polegi kuhugi varem kaebust esitanud, ei oskagi vist. Samas viidatud reklaami sõnastus on piisavalt hägune, et võib isegi JOKK olla. Mõned huvitavad kohad on siiski:

    BurnJel suudab absorbeerida kuni 1100° kuumust (vesi kõigest 100°)

    Mina oma tagasihoidlike füüsikateadmistega ei oskagi sellele lausele enda jaoks arusaadavat sisu anda. Kas vesi 1500-kraadist rauatükki ei jahutagi siis maha? Või on mõeldud ainete keemistemperatuure ja geel polegi vee baasil tehtud vaid koosneb pikaahelalisest silikoonõlist keemistemperatuuriga paartuhat kraadi? Ja miks on vee “kuumuse absorptsiooni” alamtemperatuuriks võetud Celsiuse null ning ülempiiriks 100 Celsiuse järgi?

  6. Võib-olla mõtlevad nad, et kui vesi koha pealt ära on auranud, siis jahutamist enam ei toimu. Iseenesest õige ju. Aga nad peaks rääkima energiahulgast koos ajaga.

  7. Kriku ütles:

    Võib-olla mõtlevad nad, et kui vesi koha pealt ära on auranud, siis jahutamist enam ei toimu. Iseenesest õige ju.

    Ei ole õige, sest ei puutu asjasse. Ühest küljest, nahk, mida on hulka sekundeid tuhandekraadise temperatuuri juures hoitud, läheb niikuinii eemaldamisele. Teisest küljest, erinevalt kallist pisikeses tuubis hoitavast kreemist on põletuse korral kasutatav vesi meie kandis odav ja teda voolab kraanist veel juurde ka. Aga kui põlenud koha peale liitrite kaupa külma vett lastakse, siis ei puutu vee keemistemperatuur enam kuidagimoodi asjasse — inimkeha soojusmahtuvus on lihtsalt liiga väike.

    Kolmandast küljest, kui vee keemistemperatuur asjasse puutuks, siis aurustumissoojus puutuks ka. Vee aurustumissoojus on umbes 2,3 MJ/kg ehk 550 kcal/kg. Kuna vee erisoojus on 1 kcal/(kg·K), tähendab see, et energiahulgast, mille kilogrammi vee aurustamine neelab, piisaks rohkem kui poole tonni vee temperatuuri tõstmiseks ühe kraadi võrra. (Seda nähtust kasutatakse mitmes põnevas insenertehnilises lahenduses.)

  8. @dig:

    Lisaks, niipalju kui reklaamist on aru saada, on viidatud geel ikkagi vee baasil (Water-Jel), seega tegemist on lihtsalt veega, mis sisaldab geelistavaid polüsahhariide, värv-lõhnaaineid ja teepuuõli.
    Ainuke, mis sellest segust mingit soojusmahtuvust omab (arvestades ka koguseid) on vesi. Seal on isegi soovitatud geeli aeg-ajalt vahetada, mis tekitab nagu voolava vee efekti – ilmselgelt lasta vett peale voolata on efektiivsem, kui määrida peale geeli, katsuda seda kätte saada ja määrida uus kogus jne.

    Kirjutasin tarbijakaitseametile ning mainisin kahte aspekti – esiteks palusin tuvastada, kas tegu ei võiks olla käsimüügiravimiga, mille reklaam tavatarbijale on keelatud ning teiseks, kas see (reklaam)tekst ei esita tarbijale eksitavat informatsiooni. Eks näis, mis siis saab.

  9. Ameerika keemikute ühendus tervitab külmfusiooni moondumist jamateadusest päris teaduseks.

    Mäletan, kuidas ajalehed 80ndate lõpus pärast Fleischmanni-Ponsi avaldust hõiskasid, et varsti on meil kõigil taskus täiesti ohutud kartulisuurused tuumajaamad… Jäin põnevusega ootama. Kuna “kuumi kartuleid” paari aasta jooksul kusagilt paistma ei hakanud, järeldasin oma teismeliseajuga, et küllap “suured energiatootjad lükkasid tasuta elektri kalevi alla” — see oli mu elu teine suurem vandenõuteooria pärast Jõuluvanaga seonduvatelt pettustelt ja müütidelt katte rebimist.

    Mis siinsed prognostikud ennustavad — kas näeme veel oma eluajal päris külmfusiooni?

  10. London Evening Standard raporteerib, et BBC dokumenteerib, et paavst on segatud laiaulatuslikku vandenõusse laste seksuaalse väärkasutamise mahavaikimiseks:

    In 2001, while he was a cardinal, he issued a secret Vatican edict to Catholic bishops all over the world, instructing them to put the Church’s interests ahead of child safety.

    The document recommended that rather than reporting sexual abuse to the relevant legal authorities, bishops should encourage the victim, witnesses and perpetrator not to talk about it. And, to keep victims quiet, it threatened that if they repeat the allegations they would be excommunicated.

  11. Colbert ei too meieni ainult teadlasi vaid ka messiaid, kirjutab The Guardian:

    The London-born author, 37, thought his slot on comedy talkshow The Colbert Report went well enough: the host made a few jokes, Patel talked a little about his work and then, job done, he went back to his home in San Francisco.

    Shortly afterwards, however, things took a strange turn. Over the course of a couple of days, cryptic messages started filling his inbox.

    “I started getting emails saying ‘have you heard of Benjamin Creme?’ and ‘are you the world teacher?'” he said. “Then all of a sudden it wasn’t just random internet folk, but also friends saying, ‘Have you seen this?'”

    Their reasoning? Patel’s background and work coincidentally matched a series of prophecies made by an 87-year-old Scottish mystic called Benjamin Creme, the leader of a little-known religious group known as Share International. Because he matched the profile, hundreds of people around the world believed that Patel was the living embodiment of a figure they called Maitreya, the Christ or “the world teacher”.

    His job? To save the world, and everyone on it.

    Seda, et Patelist saaks suurepärane maailmapäästja, kinnitab ka fakt, et tal on huumorimeelt:

    The influx was so heavy, in fact, that he put up a statement on his website referencing Monty Python’s Life of Brian and categorically stating that he was not Maitreya.

    Instead of settling the issue, however, his denial merely fanned the flames for some believers. In a twist ripped straight from the script of the comedy classic, they said that this disavowal, too, had been prophesied. It seemed like there was nothing to convince them.

  12. Hiina meedia uued avastused teoloogia vallas väärivad kindlasti tähelepanu, aga bias kohalike otsimootorite kasuks ei ole muidugi välistatud.

  13. Erudeeritud ajakirjanikud Postimehest resümeerivad uue seaduseelnõu juriidilisi finesse: Seadus kohustab kaubamärke eesti keelde tõlkima

    Haridusministeeriumi keeleosakonna juhataja Jaak Villeri sõnul soovitakse selle sättega, et eesti keeles oleks selgelt arusaadav, millega tegu: «Näiteks sõna lounge juurde tuleks lisada, kas see on kohvik, salong või muud sellist. Või plaza puhul – on see kaubahall või midagi muud. Asutuse üldnimi peaks olema ka eesti keeles,» resümeeris Viller.

    Ta rõhutas, et kaubamärgi enda tõlkimist ei nõuta.

  14. GrrlScientist räägib põhjalikult günantromorfsetest lindudest:

    This story begins serendipitously enough. A few years ago, an employee in the poultry industry described to Dr Clinton some peculiar chickens on nearby farms. These rare chickens were bilateral gynandromorphs; half male and half female. Like my eclectus, these birds were neatly divided down the middle between their male and female sides, almost as if two individuals of opposite sexes had been stitched together.

  15. @dig:
    dig ütles:

    Ta rõhutas, et kaubamärgi enda tõlkimist ei nõuta.

    Täpsustagem, et Euroopa kaubamärkide registreerimisel kaupade ja teenuste loetelud tõlgitakse küll, kõigisse Euroopa Liidu keeltesse.

  16. New York Times kannab ette järjekordsest viisist, kuidas Vatikani ametnikud inimeste igapäevasesse ellu roppust toonud on:

    Top Vatican officials — including the future Pope Benedict XVI — did not defrock a priest who molested as many as 200 deaf boys, even though several American bishops repeatedly warned them that failure to act on the matter could embarrass the church, according to church files newly unearthed as part of a lawsuit.

    The documents emerge as Pope Benedict is facing other accusations that he and direct subordinates often did not alert civilian authorities or discipline priests involved in sexual abuse when he served as an archbishop in Germany and as the Vatican’s chief doctrinal enforcer.

    Huvitav, kas nüüdseks välja ilmunud materjali põhjal tuleks katoliku kirik kuulutada kuritegevust mahitavaks organisatsiooniks? Paari paha õunaga seal kardetavasti küll tegemist ei ole.

  17. @dig: juhtusin lugema ka Varro Vooglaiu arvamust kestvast pilastamisskandaalist. Tema meelest on süüdi homoseksuaalid ja ilmselt ka ajakirjandus, kuna see ei kipu samasuguse usinusega uurima muudes kasvatusasutustes toimuvaid pilastamisjuhtumeid. Äkki on praegune paavst siis ka homodega mestis või lausa ise homoseksuaalne, et pedofiilpreestrite tegusid aktiivselt varjata on käskinud? Huvitav teooria, kas pole?

    Kas preestri homoseksuaalsus aga on indikaator selle kohta, et too hakkab hoolealuseid suurema tõenäosusega seksuaalselt ahistama? Ühe teostatava uuringu, mille on tellinud USA katoliiklased, vaheraportist tuleb välja, et mitte just eriti: Report: Homosexuality no factor in abusive priests

  18. Ma enda arust postitasin selle jutu siia juba eile õhtul, koos ohtra imestamisega, et keegi seda varem märganud polnud… Aga paistab, et see post ei jõudnud oma sihtkohta.

    Igatahes, pärast lennuki pudenemist Ülemistesse võttis Delfis sõna (siinsele rahvale juba Veekonverentsist tuttav) põhjaveespetsialist Erna Sepp.

    Tunnistan, et mul on suuri raskusi tema mõtte hoomamisega. Kas keegi oskab kommenteerida?

    Kui rääkida eilsest Ülemiste järvel juhtunud õnnetusest, siis minu jaoks oli see ainult aja küsimus.

    Sellest on juba tükk aega möödas, kui plaanilise uurimistööna sai vaadeldud Tallinna veeallikaid. Tšernobõli katastroofi, aga ka võimalikke diversioonide valguses oli põhivariandiks loomulikult põhjavesi.

    jne.

  19. @Mart K.:
    Mul on kuri kahtlus, et tema mõte on “riskianalüütikud on mitmeid Ülemiste järvega seotud stsenaariumeid põhjalikult analüüsinud, kurje sündmusi nimetanud ja seega kurje õnnetusi välja kutsunud — ei ole mingi ime, et üks kuri õnnetus nüüd kohale jõudis”.

  20. Kriku ütles:

    Õiguslikku hinnangut andes tuleks arvestada kõnealuste tegude toimepanemise ajal kehtinud õigust.

    Just-just. Sean Brady on ka sama meelt:

    “Thirty-five years ago we were in a different world. We had no guidance, we were in unchartered territory. Now we have higher standards thankfully and certainly I wouldn’t act in the same way now as I did then.”

    Siinkohal tuleks tähele panna seda, et lisaks juriidilisele aspektile on katoliku kiriku pedofiiliaskandaalide juures väga oluline moraalne aspekt. Kuna katoliku kirik positsioneerib end kui igavlikuliste väärtuste esindajat, siis tundub omaaegsete olude, olgu need siis juriidilised või moraalsed, arvestamine ilmselgelt üleliigne olevat.

  21. Oh, katoliku kiriku väärtushinnangud on aja jooksul palju kordi muutnud. Aquino Thomase meelest näiteks oli onanism rängem patt kui vägistamine.

  22. Brendan Nyhan kirjutab New York Times’is poliitikast ning äbaruudistest ja viitab ka oma uurimustööle When Corrections Fail: The persistence of political misperceptions:

    Our results indicate that this sort of journalistic fact-checking often fails to reduce misperceptions among ideological or partisan voters. In some cases, we found that corrections can even make misperceptions worse. For example, in one experiment we found that the proportion of conservatives who believed that President George W. Bush’s tax cuts actually increased federal revenue grew from 36 percent to 67 percent when they were provided with evidence against this claim. People seem to argue so vehemently against the corrective information that they end up strengthening the misperception in their own minds.

    The debate over health care reform, which was marred by false and misleading claims about the plan’s contents, provides a case study in how difficult it is to correct widely held misperceptions. Democrats cite various reasons to think that public understanding of the plan will improve in the aftermath of its enactment, but none of them are particularly persuasive.

  23. @Andres Valdre: Enn Kaljo on teada-tuntud vandenõuteoreetik ja umbluu-usklik, täieline crank-magnet vähiravist igiliikurini, nüüd siis ka geomüstika.

    Enn Kaljost on meil siin lausa eraldi leht.

    Hans Radsik oli omal ajal vist miilits, aga praegusel ajal ufo-uurija. Lemmikteemaks oli tal “Merivälja objekt” ja ufode lennuväli Kaiu kandis.

    Igati lahe seltskond, kelle kohe kindlasti tasub raha anda, sest nende motiivid on igati ausad.

  24. Kohalikku kirikukaklust ka:

    Ilma milleta ei oleks kirik enam kirik
    Enn Auksmann, Avo Kiir, Toomas Nigola, Tõnu Taremaa, Illimar Toomet, Tauno Toompuu, Veiko Vihuri

    Ja vastus:
    Kirik jääb kirikuks
    Jaan Lahe, teoloogiadoktor

    Arusaam sellest, milline piiblitõlgendus on õige, on ajaloo vältel palju muutunud (selle tõenduseks on piiblitõlgendamise ajalugu) ja seepärast ei pea tänapäeva luterlane enam uskuma 17. sajandi arusaama, mille järgi kõik Piiblis leiduvad väited on igavesti kehtiv Jumala sõna.

    Sellest lähtudes on Euroopa protestantluse peavoolu kirikud teinud lihtsa järelduse: me ei pea pidama endale normatiivseks piibliaegses maailmas kehtinud soorolle. Seepärast võib naine ka enamikus luterlikes kirikutes olla vaimulik.

  25. Steriliseerimistehase naaber: see on sama hull kui vesinikupomm!
    Kaarel Tigas, Õhtuleht

    “Kui äike peaks tehasesse sisse lööma, aurustub tohutu veereservuaar sekunditega – toime sarnaneb vesinikupommi omaga. Täisvõimsusel töötava tehase kiirgus on 160 korda suurem kui Nõukogude vägede poolt Paldiskisse jäetud kiirgusallikatel,” ahastab Lettermo [üks kohalikest elanikest].

    Tegu siis selle steriliseerimistehasega Saue külje all, kus steriliseerimiseks kasutatakse koobalti isotoopi Co-60, mille poolestusaeg on veidi üle 5 aasta. Radioaktiivsel lagunemisel kiiratakse välja gammakiirgust, mis on kõrge energiaga (kangem kui röntgenkiirgus) ja see hävitab teele jäänud mikroorganismid.

    Sauel olev koobalt (Co-60) on metall, mille kogus, arvestades tema kiirgusvõimsust, on tilluke, vaid mõnesaja grammi piires. Need on tegelikult pooleteise sentimeetri ja viie millimeetri paksused metalliliistakad, mis asuvad igaüks 12 spetsiaalses pinalis.

    EE

  26. Ekspert: ravil viibimine on sama ohtlik kui mägironimine

    Sellise võrdluse tõi konverentsil Euroopa Arstide Alalise Komitee patsienditurvalisuse töögrupi kõneisik Jesper Poulsen Taanist.

    Arstiabis valitsevate ohtude tõsiduse kirjeldamiseks tõi ta veel ära Ameerika Ühendriikide statistika, mille järgi sureb seal ravivigade tõttu aastas ligi 50 000 kuni 100 000 patsienti. Et lennunduses oleks sama palju hukkunuid, peaks üks täislastis ehk 400-500 reisijaga Boeing alla kukkuma igal nädalal. «Kui see oleks nii, siis ei lendaks enam keegi,» ütles taanlane.

  27. Delfi ajab lolli juttu järjekordse reklaamikampaania nimel:

    Lämmastik on õhust palju stabiilsem ning hoiab õiget rõhku mitu aastat. Parandab sõidustabiilsust ning pikendab rehvide eluiga.

    Viimane võib kuuldavasti pikeneda isegi kuni neljandiku võrra, kuna lämmastiku molekulid ei paisu ega kahane temperatuuri kõikudes nagu argine õhusegu seda teeb, ning tagavad seetõttu ka rehvide muretuma pidamise ja hoopis ühtlasema kulumise.

  28. New Age teel religiooniks
    Sandra Jõgeva, Delfi

    Õpetus algas siin Castanedast ja indiaanipraktikatest, kuni sisse tuli ida liin. Vaimne kogukond on tegutsenud juba 17 aastat ja on enda poole tõmmanud tuntud arhitekte, disainereid ja kunstnikke; semiootikuid, juriste ja riigiametnikke. Tegevus tundub koonduvat nädalavahetusse ja laagritesse ning loomulikult tuleb kõige eest maksta.

    Njah, ega vist väga palju sisulist vahet pole, milline muinasjutt omale religiooni aluseks võtta. Ehk teeb keegi ka Punamütsikese sekti ära.

  29. Riitus on iseenesest väga ilus: sanskritikeelne, ilmselgelt iidsete reeglite järgi ning sinna on sisse “kirjutatud” ka aegajalt kaootilise kõrvulukustava lärmi tekitamine.

    Ilmselgelt? Mis sa kostad või kus sa pistad.

    Suure maja, kogukonnakeskuse stendil on täpsed tariifid MTÜ-sse kuulumise, toidu, ööbimise, joogatundidest ja üritustest osavõtmise kohta. Ma ei kahtle, et kogu selle süsteemi ülevalpidamine on kallis – piisab sellest, kui vaadata suuri ilusaid uusi puust hooneid ning mitmesuguseid riituslikke ehitisi nagu kiviring, indiaani tipi või spiraalne teerada, mida mööda kõndides on võimalik oma karmast vabaneda.

    Vastavad visioonid on ilmunud Õpetajale või kohta külastanud indiaani šamaanidele nägemustes. Kõrvaltvaatajana avaldab muljet ka sealsamas stendil rippuv info Õpetaja Fondi kohta, mis, kui ma õigesti aru saan, koosneb täiendavalt annetatud 400 000-st kroonist ning katab Õpetaja auto-ja reisikulud ning kogukonnaliikmete abistamise. Õpetaja sõidab muide uhke dzhiibiga.

    Kui see ei ole suurejooneline alternatiivmajanduslik süsteem, siis ma tahaksin teada, mis veel sellele kriteeriumile vastab.

    Autoril on mõõtkava sassis. 5-6 miljoni kogumises ja selle mõistlikult investeerimises ei ole tänapäeval midagi suurejoonelist. Raising money ei olegi tegelikult nii raske, kui leiub kõigile mõistetav eesmärk, milleni sellega jõuda tahetakse.

    Muidu on mulle korralikult majandatud kloostrid sümpaatsed, aga seda siis, kui need tõesti suudavad endaga hakkama saada (mitte ei ole lihtsalt natuke teistsugused tarbimistemplid) ja kui karismaatiline liider kuidagi kontrolli all on (et oleks välistatud David Koreshi variant). Antud juhul pole kumbki eeldus selge.

    Küll aga ostan päev hiljem raamatupoest sellesama seltskonna poolt väljaantud “Joogi autobiograafia” ning loen lisaks läbi ka Lea Altnurme Tartu Ülikooli teoloogiateaduskonnas kaitstud doktoritöö pealkirjaga “Kristlusest oma usuni: uurimus muutustest eestlaste religioossuses 20. sajandi II poolel”.

    Sealt saan teada, et New Age- mõjutused on ilmunud ka mitte ühtegi usku kuuluvate inimeste ning vabameelsemate kristlaste maailmapilti ning olgugi, et New Age pole terviklik religioon, võib ta selleks saada. Ma ei kahtle selles millegipärast enam absoluutselt.

    Dõrr-bõrr-gõrr. Äkki oleks vastava kirjanduse lugemisest alustama pidanud…?

  30. Peeter Saari: kas me jäämegi üksi?
    Postimees

    Kujutlegem aga nüüd, et ühel ilusal päeval saame kindla kinnituse, et meist palju arenenumad «nemad» on olemas. Muidugi ei saa me paugupealt kätte kogu nende tsivilisatsiooni tarkust, tehnoloogiast rääkimata, sest selleks on kaugused liiga suured ja «nemad» ei pruugi meile koolmeistriks hakkamisest üldse huvitatudki olla.

  31. Paistab, et Postimehel ei ole enam raha, et päris ilmaennustuse eest maksta. Nüüd trükivad nad selle asemel lihtsalt habemiku talumehe juttu sellest, et kevad on tulemas:

    Raudna jõe ääres elav Kuusekäära talu peremees Indrek Hein, kes on aastaid Soomaal toimuvat jälginud ja looduse märkide järgi ilma ennustanud, prognoosib, et viiendat aastaaega võib tänavu Soomaale oodata järgmise nädala lõpul.

    Heina jutu järgi ennustavad peatset jääminekut ka linnud. Eile nägi ta linavästrikku, mis tähendavat, et viie kuni seitsme päeva pärast on jää läinud. Veel on Hein näinud sookurgi, kuldnokkasid ja metsvinte.

  32. Priit Pulleritsu nime kasutav väidetav vanemtoimetaja kirjutab Postimehes uutmoodi jahiviisist:

    Viimastel aastatel on Eesti naised moslemimeeste seas kõrgesse hinda tõusnud. Turistid on eriti magus saak. Üks tumedapäine eestlanna tunnistas, et sai nädalase puhkusereisi ajal Egiptusse viis abieluettepanekut. Tema ema, kel aastaid 60, sai kaks.

    Aga see ei ole enamasti armastus, mis moslemimehi tagant piitsutab. Mis siis, et jutt suurest armastusest neil juba esimesel kohtumisel kergelt üle huulte tuleb – olgu naine või ligi 70 ja Romeo vaevalt 20 ringis. Valdavalt on eesmärk kodukandi vaesusest ja viletsusest naise abil Euroopasse pääseda ning seal elamisluba hankida.

    Iial ei või teada, milliste kavatsustega islamiriikidest pärit mehed Eestisse saabuda võivad. 2005. aasta lõpus lasi näiteks keskklassi kuuluv islamist nakatunud belglanna, kes oli abielus marokolasega, end Bagdadis enesetaputerroristina õhku. Eesti riikliku julgeoleku eest vastutavad jõud näevad seetõttu moslemitega abiellumise teemat islami äärmuslust ennetavas kontekstis.

  33. Mees ootab maakera sisse reisimiseks abi
    Katrin Pauts, Õhtuleht

    Kaljo sõnul soovib organisatsioon säilitada sõltumatust, mistõttu iga rahastaja ei kõlba – annetaja peaks ränduritele andma vabad käed, mitte neid omatahtsi suunama, kuhu võib minna, kuhu aga mitte.

    «Selge, et see pole võimudele meelepärane tegevus,» tõdeb Kaljo raske ohke saatel, et maakera sisse viiv auk on teatud riikide valitsustele ilmselt teada, aga seda püütakse iga hinnaga avalikkuse eest varjata. Nii usub Kaljo, et maakera-sisese tsivilisatsiooniga on side olemas Islandi valitsusel.

    […]

    Et Kaljo ei suudaks ekspeditsiooniga liitumist oma taskust kuidagi rahastada, loodab ta leida avatud meelega jõukat ärimeest, kes temaga sel raskel ja põneval teekonnal ühineks: «Kui kuskilt ilmuks keegi, kes mõtleks: olen raha liigutanud küll ühest nurgast teise, aga igatsen selle eest hoopis midagi igavikulist. Kui vaadata, kui palju on inimestel raha pangas, mis lihtsalt seisab – järgmise pangakrahhiga sulaks see nagu kevadine lumi.»

    Äkki on hoopis sedasi, et kogu idee on jabur ja loll ning seepärast ei soovi ega viitsi keegi sellist kapsapealisust rahaliselt toetada. Aga see on vaid minu arvamus.

    See “avatud meelega jõukas ärimees” peaks ikka nii avatud olema, et lausa ajud on välja voolanud. Iseasi kui keegi just ei soovi Kaljot pikale reisile eest ära saata, sest kurat seda teab, milliseid lollusi ta siin kohapeal veel korda suudaks saata.

    Iseküsimus on muidugi see, et miks peab meedia silmnähtavalt ebaadekvaatseid inimesi ja nende tegemisi kajastama. Arnold Oksmaa kogemus oleks võinud ju midagi õpetada.

  34. Martin Vällik ütles:

    Iseküsimus on muidugi see, et miks peab meedia silmnähtavalt ebaadekvaatseid inimesi ja nende tegemisi kajastama. Arnold Oksmaa kogemus oleks võinud ju midagi õpetada.

    Oksmaa kogemus ju õpetaski: ullikesel kaameraga sabas käies tekkinud “sisu” saab teistele samasugustele edukalt maha müüa. Mitu korda. Päevas.

  35. Grigori Perelman on küll Jakovlevitš, aga venekeelse Wiki andmetel siiski mitte Jakov Isidorovitši poeg. Jakov Isidorovitš Perelman olla surnud Leningradi blokaadi ajal, aga Grigori Jakovlevitš sündis alles 1966. Nii et Griša isa on keegi teine Jakov Perelman.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga