Tühi teema 2

Edward Hopper, Sun in an Empty Room (õli, 1963)
Edward Hopper, Sun in an Empty Room (õli, 1963)

Kuivõrd Tühi teema nr 1 täitus üle oma hallatava piiri üsna kiiresti ja avaneb jube aeglaselt, siis annan järele sotsiaalsele tellimusele ja avan uue tühja teema.

Küll aga soovitan neil inimestel, kel kripeldab südamel palju asju ja on vaja seda mitmete sõnadega ja korduvalt väljendada, alustada oma blogi. Sedasi kindlustate, et teie mõtted on kõik kenasti ühes kohas ja ise haldade oma tekste ja kommentaare, mitte ei ripu siin minu ega teiste armust, kus kommentaar võib rännata eri teemade vahel ja teinekord lausa veidraks moonduda. Oma blogi tegemine on tasuta ja lihtne. Alusta näiteks siit: blogger.com.

Asi lihtsalt selles, et siinse blogi pidajal pole mittemingisugust kohustust osutada avalikku teenust võrdsetel alustel kõigile, veel vähem on eesmärgiks kõigile meeldida ja meele järele olla. Muidugi pole mul midagi karmi ja õiglase või ka mitteõiglase kriitika vastu, aga päris trollimine pole ikka see tegevus, mida pikalt taluda viitsiks. See tüütab ja peletab eemale neid, kel midagi asjalikumat öelda oleks.

Arvamused on huvitavad, aga kui arvamusi toetab mingi tõendusmaterjal, siis on veelgi parem. Suhtedraamad on ka mõnikord väikses koguses mõnda aega huvitavad, aga mingi mõistlik piir on sellelgi.

428 Replies to “Tühi teema 2”

  1. Teema religiooni üle võib diskussiooni langeda ja vahel ka filosofeerida ning käsitleda ka kui ühte nähtust ajaloost. Sellega peaks antud teema piirduma. Kui aga hakatakse seda teadlikult levitama (nt. valitsuse liikmed palvetavad töötute eest ja miks Vabariigi aastapäeval on jumalateenistus?) ja nn. pähe määrima siis on see mõtlevale liigile Homo Sapiens väga alandlik.

  2. Minu meelest on täiskasvanud inimestele usklikkuse väidetavate hüvede reklaamimine samuti alandav, õigemini suisa solvav. Jutlustamine lastele, vaimuhaigetele ja muudele vastutusvõimetutele on aga inimsusevastane kuritegu. Laste ja lollide usulise ajupesu tulemused on ilmekalt näha ka siinses jutulõngas. Enne kriitilise mõtlemise väljakujunemist indoktrineeritud inimestega ei ole võimalik ratsionaalselt diskuteerida.

  3. Seejuures ei taha ma muidugi maha teha sakraalsuse, transendentsuse ja suisa pühadusetunde pakutavaid naudinguid ja võimalikke pikaajalisi positiivseid tagajärgi. Leian lihtsalt, et taoliste kogemuste sidumine igasuguse selgepiirilise usutunnistusega on diskrimineeriv, alatu, kahepalgeline, õel ja/või igas mõttes lihtsalt vale.

    Väita, et [sisesta konfessiooni nimetus] on ainus õige usk, on sama mõistlik kui väita, et kollane värv on kõige parem värv. Ning isegi kui kergeusklik usklik sellisele arvamusele truuks jääb, ei anna see talle mitte mingisugust õigust kogu maailma kollaseks värvida ning muude värvide eelistajaid orjastada ja tappa.

    Loodan, et suutsin end arusaadavaks teha.

  4. Kris! Ja Sina tead täpselt , kuhu religiooniteema sobib ja kuhu mitte, millega see võiks piirduda?
    Valitsuse liikmete palvetamine töötute eest on muidugi kohatu.
    Kohatu on peldikus ohvitserile au anda, jalgu pestes usku kuulutada, valdkonna olemasolu kohta(skepsiselehel) argumenti küsida, poodu majas nöörist rääkida. Aga maitsed on erinevad.
    Miks ei või riigi, mis on ikkagi mingis osas kristlikus kultuuriruumis, aastapäeval jumalateenistust pidada? Keegi ei sunni ju sel ajal kõiki telekat vaatama. Ma ei taha vaadata ka presidendi vastuvõtu pidu.
    Liik on küll mõtlev, aga enamik asju ta ikkagi ei tea. Mida rohkem on teadmisi, seda enam avastatakse ka seda, mis pole teada. Ainult kollanokk võib arvata, et ta teab kõike.

  5. Usufanaatikute tänaval ja trollibussis (see pole vist trollimine :) )kuulutamised on mulle mõjunud ka väga tobeda ja pealetükkivana. Aga eks need linna uputanud poliitilised plakatid – kohukesed- ole samuti nõmed. Miks peab maksumaksja oma kukrut kergitama selle pärast, et lugeda sada korda päevas, et Ansip on Edgari arvates loll?
    Vaimuhaigus on lai mõiste. Kõik ei roni mööda seina ja ei pea ennast imperaatoriks; mõned on lihtsalt depressioonis või näiteks unehäirega. Kui vaimuhaige soovib jutlust kuulata, miks mitte. Kui lapsevanemad on usklikud, on ka imelik, kui nad laste kuuldes usust, mis on nende elu, üldse ei räägi.
    Ajupesu tulemusi on näha ka seoses materialismiga.
    Arenenud persoon saab aru, et mingi usu ainuõigeks kuulutamine on lapsik. Aga kui palju sarnast mõtteviisi kohtab ka väljapool kirikut ja religioonikeskkonda.

  6. Ma ei nimetaks Mart K-ga olevat mõttevahetust vaidlemiseks.
    Samas pole vast ka eriti hea, kui ei olda kursis erinevate arvamustega.

  7. Avastasin tõelise aarde.
    Auratransformatsioon, inglid, sisemised lapsed, visseraalmassaaž, selgeltnägemine, feng shui, vabastav hingamine jne jne.
    Astuge ligi ja jätke oma raha meile!

  8. Piksepeni! Miks Sa erinevaid valdkondi huupi mainid? Miks Sa neid mõisteid just eriti rahaga seostad?
    Mõni mõte, mida sülg suhu toob, ongi ainult sülg, võib Sinu jutu peale kosta.

  9. Nimetatud valdkondadel pole nagu märkimisväärset seost. Ühendada võib neid see, et need Piksepenile ei meeldi. Aga kas see on põhjus neid siin ritta laduda?
    Kui keegi arvab, et selliste aladega tegelejad on kõige suuremad raha väljapressijad, siis on ta millesti väga valesti aru saanud.

  10. Martin Vällik ütles:

    Maalehe ajakirjanik Viio Aitsam või keegi tsenseeris oma blogikirjutisest ära minu arvamuskommentaari, kus ma vitsameeste värgi suhtes skeptilisust väljendasin. Huvitav on nüüd siis jälgida, kas mu sealne kommentaar sinna ka jääb.

    Seda on küll kole kuulda et tsenseeriti. Oma blogist sa kellegi postitusi ju ei tsenseeriks ? :D

  11. @bstard: ei, selliseid asju tõesti mitte. Mõned asjad tõstan lihtsalt Tühja teema alla, aga kommentaare, mis on sisulised, algse teemaga kuidagimoodigi seotud või jutu käigus kujunenud, ei hakka ma tõesti tsenseerima. Vaata kasvõi Veiko Rämmeli, Andrese või veel mõnede pajatusi, mis kenasti siin näha ja lugeda on.

    Lisaks on Maalehe või Viio Aitsami käitumine lihtsalt lapsik, kuna esiteks viitas ta otseselt minu kirjutistele nendele linkidega viitamata, minult ta lisaks arvamust ei küsinud, vaid lasi vitsameestel endale ja lugejatele igasugust mulli pähe ajada ja kui kaudselt viidatav ise kommentaaris omapoolse õiendi lisab, siis see lihtsalt kustutatakse, kuna õrn hing ei kannata vastakaid arvamusavaldusi või siis viiteid teaduslikele uurimustele välja.

  12. bstard ütles:

    Seda on küll kole kuulda et tsenseeriti. Oma blogist sa kellegi postitusi ju ei tsenseeriks ?

    Sihuke kurb lugu, et skeptikublogi on aeg-ajalt kritiseeritud ebapiisava modereerimise pärast. Trollidel olevat liiga palju sõnavabadust.

    Küsi Kriku käest, kui täpsemaid detaile tahad.

  13. Ka mina olen modereerimise all silmas pidanud trollitrallituste “Tühja teemasse” liigutamist, mitte maha kustutamist. Minu arvates on äärmiselt oluline, et püsipostitajate puhul oleks näha, mis nad ka varemalt öelnud on.

    Sõnavabadus ei tähenda vabadust ükskõik kus ükskõik mis vormis ükskõik mida rääkida. Kui teemakohasuse ja elementaarse viisakuse nõudmisest loobuda, siis muutub arutelu kähku loetamatuks mögaks.

  14. Muide, mida arvatakse sellest, et tühjad teemad paremalt uute kommentaaride ribalt eemaldada? Ei tohiks liiga raske olla: kui pealkiri sisaldab “tühi teema”, siis mitte kuvada. St. kas ikka on vaja lausa esilehel näidata, et prügikasti on jälle keegi midagi visanud?

  15. Tundub tera kahtlasena: siis muutuks “tühi teema” keldriks, mida hästi näha pole, ja kommide siialiigutamine omandaks kustutamise tunnused.

  16. Iga viisaka peaukse kõrval on prügikast…

    Aga ma ei mõelnud sakki, vaid teemat (nagu “10 000 krooni”, “ajalugu”, “ametlik” jne. )

  17. Kriku ütles:

    Iga viisaka peaukse kõrval on prügikast…

    Ükski viisakas restoran ei pane oma köögijäätmeid peaukse kõrvale prügikasti. Nende jaoks on prügikast tagaukse kõrval.

  18. Olgu-olgu, aga praegu on ju prügikast palju rohkem näha kui uute postituste nimekirjast eemaldamise ja teemade nimekirja lisamise puhul oleks?

  19. Mina arvan, et trolle tõmbab rohkem ligi see, kui avalikult teada antakse, et jälle on keegi midagi prügikasti pannud. Ja mina restoranikülastajana ei tahaks iga kord teavitust, kui keegi sinna midagi valab.

  20. Kriku ütles:

    Mina arvan, et trolle tõmbab rohkem ligi see, kui avalikult teada antakse, et jälle on keegi midagi prügikasti pannud.

    Ergo, jätkem selle suure kella külge panemata. Aga maha ka vaikida ei kõlba, siis hakatakse meid tsensuuris süüdistama.

  21. Mistõttu olekski IMHO parim variant võtta käesolev teema koos oma lähisugulastega ära uuendatud teemade nimekirjast, kuid lisada märksõna “Tühi” vms., mille kaudu selle alati kätte saab.

  22. @Kriku:
    @dig:

    Vaesed harimatud halli massi hulka kuulujad!

    Ainukesed teemast möödarääkijad skeptiku leheküljel olete ju Teie kahekesi, mitte need nn. trollid, keda Te sarjate. Isiklikult otsustasin järgida Jeesuse juhtnööre: Pärleid pole vajadust sigade ette loopida.

    Te olete ennast mõtlevate inimeste silmis juba naeruväärseteks teinud, skeptiku lehekülge ei võeta tõsiselt, nii et edasi harimatust levitama…

  23. Kui praegu on võimalus on võimalus prügikastist ainult kõige pealmist prügi lähemalt silmitseda, siis see uus pakutud variant paistab olema selline, et uuema prügi leidmiseks tuleb ennast kõigepealt läbi vana kaevata. Ei tundu hügieeniline. Protesteerin uue korra vastu kui potensiaalne kohalik prükkar.

  24. Salvey! Mis Sa kirjutad kaks korda: “On võimalus?”

    Eks püüan kuidagi liiga hilise/varase postitusaja ja muude segaste asjaoludega välja vabandada.

  25. Minu arvates on sul huumorimeelest puudu, Andres.
    Kohalik potensiaalne prükkar olen see- tõttu, et loen ka tühja teema postitused läbi.
    Ma ei omagi mingit usku selles mõttes, et hakkaks mingite kõrgemate jõudude eksisteerimist või mitte eksisteerimist väitma.
    Aga kellegi kategoorilised väited selles vallas tekitavad tahes- tahtmata sageli soovi vaidlema hakata.
    Iseloom on sihuke – annab evolutsiooni, tähtede seisu ja/ või looja kaela ajada.

  26. Ma ju ei pidanud napist teabest välja lugema seda, et mis mõttes prükkar oled. Üks oletus oli selles, et Su postitusi saadetakse tühja teemasse, mis meenutab prügikasti.
    Huumorimeleega on nii ja naa: Olen esinenud huumoriteraapia teemaga; laval on ka palju pulli tehtud. Elus ka. Ka on eriti palju anekdoote peas. Eriti meeldib absurdihuumor. Vahel on tunne, et skeptikud võtavad elu liiga tõsiselt, kuigi näiteks härra Vällik on üpris rõõmsameelne ja seksikas. Ka keegi Teadusemees. Eriline frukt: Pillub vahel teadust, aga segast paneb ka nii, et sülg lendab.
    Mõni aga kaldub aga hirmsasse tõsidusse, sadistlikusse depressiooni. Nagu kunagi seletanud Ka skeptik.
    Huumoriga on nii, et üks äärmus kutsub teist esile. Olen ise ka näinud, kuidas koomikud ei saa vabal ajal naljast aru. Neid on palju
    Usu all mõtlesin ma skeptikute pahameelt teiseusuliste kohta.
    Tegelikult on muinasteadlastel ja skeptikutel palju ühist.
    Varsti tuleb võib- olla jälle Kriku siia röökima, et ma kirjutan 18 rida, aga mitte ühtegi argmenti astroloogia tõestuse kohta. Ja lisab veel, et see pikk jutt ei näita veel, et need alad õiged oleksid.

  27. Üks oletus oli selles, et Su postitusi saadetakse tühja teemasse, mis meenutab prügikasti.

    Kui mälu alt ei vea, pole ühtki mu postitust seni tühja teemasse tõstetud (mitte et ma selleks aja jooksul poleks põhjust andnud), ise olen sinna vabatahtlikult postitanud küll.

    Huumorimeleega on nii ja naa:

    See on tõsi, inimeste arusaamad huumorimeelest on erinevad, nagu muude asjadegi puhul.

    Varsti tuleb võib- olla jälle Kriku siia röökima, et ma kirjutan 18 rida, aga mitte ühtegi argmenti astroloogia tõestuse kohta

    Ei usu, see pole ju astroloogia teemagi. Kriku jaoks on õiges teemas püsimine alati oluline olnud, nagu ma mäletan.

  28. Kui Su teemasid ei ole prügikasti saadetud, siis ei ole.
    Tean koomikut, kes ei saanud vabal ajal tavaliselt naljast aru ja tema diagnoosiks, millega ta kroonust pääses, oli depressioon. Ta polnud ses osas ainuke. Artur Rinne kirjutas oma mälestustes, et just need näitlejad , keda pandi koomilisi osi mängima, ei teinud vabal ajal nalja ja polevat nagu naljast aru saanud. Aga see ei pea loomulikult olema alati nii.
    Põhjusi on mitmeid.
    Huumorimeel on ka erinev. Osksar Luts polevat näiteks häälega naernud. Aga huumorimeel oli tal ülim.
    Huumor naeruvääristab tavastampmõtlemist, sageli ka statistikat.
    Tühja sellest Kriku teemast, ma niikuinii ei suhtle enam temaga.

  29. @Ingmar:20. aprill 2010 kell 14:51

    Teile jäetakse teadus. Teie jätke teistele nende õpetus millest nemad lugu peavad. Patiseis. ;-)

    Teadus ja pseudoteadus on ikka väga vastastikused sõnad. Üks on jatavas võtmes(teadus) ja teine eitavas võtmes(pseudoteadus). + ja –

    Algselt oli skeptikutel probleemiks, et astroloogiaga tegelevad inimesed nimetasid oma tegevust teaduseks. Kuna skeptikutele rahuldavaid tõendeid ei antud, siis skeptikud nimetasid seda pseudoteaduseks. See oli kahe arvamuse tulem. -üks ütles teadus ja teine pseudoteadus.

    Oleme nüüd faktide osas täpsed. Astroloogiaõpetus on täiesti reaalselt eksisteeriv ja väga vana õpetus, oma ajaloo ja süsteemidega, oma õpetajate ja ringkondadega. On inimesed kes usuvad tõsisemalt ja on neid kes hobikorras tegelevad astroloogiaõpetusega. Astroloogiaõpetus e täheõpetus on täiesti konkreetne õpetus – fakt!

    (Täheõpetus kreekakeelse võõrsõnana on astroloogia (astronoomia on siis täheteadus).link: http://wiki.zzz.ee/index.php/T%C3%A4he%C3%B5petus )

    Mittemingisugust pettust või pseudoteadust ei ole, kuna teadusega ei ole mingit pistmist. See kui keegi otsib sarnasusi mahakukkunud suhkruterade ja matemaatiliste valemite vahel on tema isiklik rõõm ja ei kuulu teisteüleseks tõeks! ;-)

    Kas võiks nüüd teemat jätkata õigete ja astroloogiaõpetusest lugupidavatele inimestele aktsepteeritavate terminitega?

  30. Ma ka ei saa aru, kui kaua see skeptikutepoolne inimõiguste rikkumine ja usumäratsemine kestab? Vähemasti televisoonis ja raadios esinedes võiksite oma “komplimendid” ära lõpetada. Võimalik, et mõni tuntud laimaja pole aga oma tegevuse eest vastutav. Võib -olla kulub Martin Välliku poolt pakutud raha hoopis kunagi trahvimaksmiseks ära. Aga kui ka asi kohtuni ei jõua, jääb asi inimõiguste rikkumiseks ikka.
    Kui keegi võtaks kedagi sünnikaardi järgi tööle, pole see astroloogiaõpetuse ja astroloogiaorganisatsioonide seisukohaga kooskõlas. Võib- olla Kristjan võtab kunagi oma loodavasse firmasse ainult skeptikuid tööle, ma ei tea.

  31. Ma ka ei saa aru, kui kaua see skeptikutepoolne inimõiguste rikkumine ja usumäratsemine kestab? Vähemasti televisoonis ja raadios esinedes võiksite oma “komplimendid” ära lõpetada. Võimalik, et mõni tuntud laimaja pole aga oma tegevuse eest vastutav. Võib -olla kulub Martin Välliku poolt pakutud raha hoopis kunagi trahvimaksmiseks ära. Aga kui ka asi kohtuni ei jõua, jääb asi inimõiguste rikkumiseks ikka.
    Kui keegi võtaks kedagi sünnikaardi järgi tööle, pole see astroloogiaõpetuse ja astroloogiaorganisatsioonide seisukohaga kooskõlas. Võib- olla Kristjan võtab kunagi oma loodavasse firmasse ainult skeptikuid tööle, ma ei tea.

  32. Ma ka ei saa aru, kui kaua see skeptikutepoolne inimõiguste rikkumine ja usumäratsemine kestab? Vähemasti televisoonis ja raadios esinedes võiksite oma “komplimendid” ära lõpetada. Võimalik, et mõni tuntud laimaja pole aga oma tegevuse eest vastutav. Võib -olla kulub Martin Välliku poolt pakutud raha hoopis kunagi trahvimaksmiseks ära. Aga kui ka asi kohtuni ei jõua, jääb asi inimõiguste rikkumiseks ikka.
    Kui keegi võtaks kedagi sünnikaardi järgi tööle, pole see astroloogiaõpetuse ja astroloogiaorganisatsioonide seisukohaga kooskõlas. Võib- olla Kristjan võtab kunagi oma loodavasse firmasse ainult skeptikuid tööle, ma ei tea.

  33. Ma ka ei saa aru, kui kaua see skeptikutepoolne inimõiguste rikkumine ja usumäratsemine kestab? Vähemasti televisoonis ja raadios esinedes võiksite oma “komplimendid” ära lõpetada. Võimalik, et mõni tuntud laimaja pole aga oma tegevuse eest vastutav. Võib -olla kulub Martin Välliku poolt pakutud raha hoopis kunagi trahvimaksmiseks ära. Aga kui ka asi kohtuni ei jõua, jääb asi inimõiguste rikkumiseks ikka.
    Kui keegi võtaks kedagi sünnikaardi järgi tööle, pole see astroloogiaõpetuse ja astroloogiaorganisatsioonide seisukohaga kooskõlas. Võib- olla Kristjan võtab kunagi oma loodavasse firmasse ainult skeptikuid tööle, ma ei tea.

  34. Ma ka ei saa aru, kui kaua see skeptikutepoolne inimõiguste rikkumine ja usumäratsemine kestab? Vähemasti televisoonis ja raadios esinedes võiksite oma “komplimendid” ära lõpetada. Võimalik, et mõni tuntud laimaja pole aga oma tegevuse eest vastutav. Võib -olla kulub Martin Välliku poolt pakutud raha hoopis kunagi trahvimaksmiseks ära. Aga kui ka asi kohtuni ei jõua, jääb asi inimõiguste rikkumiseks ikka.
    Kui keegi võtaks kedagi sünnikaardi järgi tööle, pole see astroloogiaõpetuse ja astroloogiaorganisatsioonide seisukohaga kooskõlas. Võib- olla Kristjan võtab kunagi oma loodavasse firmasse ainult skeptikuid tööle, ma ei tea.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga