Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) arendab libateadusi

EAS Feng Shui“Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus edendab ettevõtlus- ja regionaalpoliitikat Eestis ning on riikliku ettevõtluse tugisüsteemi üks suuremaid institutsioone, pakkudes ettevõtjatele, teadusasutustele, avalikule ja kolmandale sektorile rahalisi toetusi, nõustamist, koostöövõimalusi ja koolitust,” on kirjas EAS kodulehel tutvustuse osas. Ettevõtte arendamise puhul on väga oluline inimeste koolitamine (investeering inimkapitali arengusse, elukestev õpe ja muud vahvad nimetused). Ettevõtjate ja töötajate koolitamise soodustamiseks on rakendatud meedet nimega koolitusosaku toetus, mis tähendab seda, et kui ettevõte kavatseb oma töötajaid koolitada, siis saab ta selleks toetust küsida ja lõppkokkuvõttes makstakse need koolituseks tehtud kulud EAS-i poolt kinni. Raha selleks tuleb muu hulgas Euroopa Sotsiaalfondist.

Mitte igasugust koolitust ei toetata selle koolitusosaku meetme kaudu. Koolituse peab ostma nendelt koolitusfirmadelt, kes on kantud vastavasse EAS-i nimekirja. Toetuse suurus on kuni 15000 krooni ühe projekti kohta ja finantseeritakse kuni 100% abikõlbulikest kuludest.

Mitte igat sorti koolitus ei sobi sinna nimekirja, nagu selgub vastavast kokkuleppest (pdf):

Euroopa Ühenduse asutamislepingu lisas I loetletud põllumajandustoodete esmane tootmine; jahindus ja metsamajandus; kalapüük ja vesiviljelus; alkoholitootmine; tubakatoodete tootmine; hulgi- ja jaekaubandus; finants- ja kindlustustegevus, v.a fondide valitsemine; kinnisvaraalane tegevus; hasartmängude ja kihlvedude korraldamine

Nagu näha, ei paista pseudoteaduslike teooriate õpetamine mittetoetatavate valdkondade hulka, seega mis pole keelatud, on lubatud.

Lisaks riiklikele ja munitsipaalõppeasutustele on ses nimekirjas ka üle 300 muu koolitusorganisatsiooni. Nende 300 seas on kahtlemata kõrgetasemelisi teenusepakkujaid, kuid leidsin ka selliseid, mille puhul on sügav kahtlus, kuidas nad meie ettevõtjate ja töötajate konkurentsivõimet kasvatavad.

Vaatleme mõnda neist lähemalt:

  • Annely Sootsi Koolitus OÜ — refleksoloogia, aroomteraapia, hiina meditsiin, kiropraktika, Hiina Traditsioonilise Meditsiini õpetus meridiaanidest, Ayurveedat tutvustav kursus massööridele ja teistele huvilistele, Maksa puhastumine, detoksifikatsioon toidulisandite ja toitumise abil, Toidu pH, selle seos tervisega ja palju-palju muud, mis teeks au küll põrandaalusele alternatiivkoolile, aga kuidas sellised asjad ettevõtlust edendavad, on keeruline mõista. Nojah, mitmekülgses õppeplaanis on näha ka esmapilgul täitsa viisakaid kursusi (pereõe ja koduõe õpe), kuid üleüldises pseudoteaduslikus kompotis tunduvad need pigem juhusliku mürana.
  • Eesti NLP Instituut MTÜ — et paneme nimesse ‘instituut’ ja ongi kohe instituut? Neurolingvistiline Programmeerimine (NLP) on lihtsustatud, kommertsialiseeritud ja pseudoteaduslik ‘õpetus’ inimese ajust ja närvisüsteemist. Kuidas NLP ja teised ‘huvitavad’ psühhoteraapiad ohtlikuks võivad osutuda, kirjutas üks endine ‘terapeut’.
  • Holistic Therapy Institute OÜ:

    Koolitus ühendab tänapäevased transpersonaalse psühholoogia meetodid ammutuntud teadmistega inimese energiasüsteemist ja keha-vaimu seostest.

    Üldinimlike psühholoogiliste teemade süvakäsitlus, õpetus inimese energiaväljast ja tšakratest, kvantfüüsikaline maailmanägemus, teadvuseseisundid, regressioon, intuitsioon, teadvustamine, elukvaliteet, suhted, mehelik ja naiselik energia, inimese võimed ja kasutamata potentsiaal, avatud süda, vaimsus argipäevas on mõned koolitust iseloomustavad märksõnad.

    Peaaegu kõik pseudokvanthäma tunnused on olemas. Lisaks leiab pH muinasjuttu, tšakraid, ühtset energiavälja, ajulaineid, energiatasemeid, karmat ja kõrgemaid minasid.

  • Seeder Konsultatsioonid OÜ — Eesti oma Feng Shui. Kas peab veel midagi lisama? Aga teade EAS koolitusosakustest on uhkelt koolituste lehel väljas.
  • Sternum OÜ — Ülle Liivamägi emadekool, homöopaadid, aroomterapeudid, refleksoloogid ja koolitused samadel teemadel.

    Töö toimub Haridusministeeriumi poolt kinnitatud õppekavade alusel.

  • Terviklik Mina OÜ — SACH International’i esindaja Eestis. Jure Biechonski ja transpersonaalne umbluu.

Tunnistan, et igasuguseid psühholoogilisi nõustamisi ja kursusi on ilmselgelt üsna keeruline pealiskaudse pealevaatamise teel umbluuks ja umbluumaks liigitada, aga kui homöopaatia, Feng Shui, tšakra, energiatase ja muud signaalsõnad hindajates kahtlusi ei ärata, siis on kusagil miskit mäda.

Võibolla polegi EAS-l pädevust koolituste taset hinnata. Võibolla on sedasi, et kui koolitajal on juba olemas Teadus- ja Haridusministeeriumi koolitusluba nagu siin väljatoodud ettevõtmistel sagedasti on, siis pole ka EAS-i asi koolituste taset kahtluse alla seada. Aga miks THM sellistele asjadele koolituslubasid jagab, jääb müsteeriumiks.

Igal juhul on me riik auklik, kust riiklikule tunnustusele ja maksuraha allikatele pääsevad ligi ka libatervendajad, kes teesklevad arste, veidrad meelelahutajad, kes teesklevad teadlasi ja koolitajaid.

Vaata ka:
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) vastas skeptik.ee-le

142 Replies to “Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) arendab libateadusi”

  1. Viimane rida (lõigati ära):

    Jungil oleks antud juhul õigus – tema oleks ainus, kes talle antud 5 aasta jooksul ohu kõrvaldaks.

    Btw. #98 sisestasin liiga vara (enne postituse lõpetamist), võiks kustutada. 01. juuni 2010 kell 18:03 siis.

    Ja teine asi – see näide kehtib ka palju süütumatel juhtudel, see ei ole eriolukord või erand, vaid reegel. Ka kõige väiksemate probleemide ravi peab olema kultuuriruumiga kooskõlastatud.

  2. dig,

    punkt 1. – need narkootikumid omavad muid kõrvalnähtusid, reeglina on inimene suht tuim tükk peale seda.

    punkt 2. – nagu mainisin, on minu toodud näide äärmuslik. enamusel juhul on selline psühhofarmakoloogiliste vahendite kasutamine äärmiselt ebasoovitatud; neil on nii psühholoogilisi, kui ka füüsilisi kõrvalnähtusid terve rida (ma küll ei süvenenud väga täpselt, aga ma olen kindel, et neist on seal juttu).

    punkt 3. – need asjad ei ravi isiku vaimset tervist tervikuna terveks, ma ei usu seda.

    Äärmuslikult ohtliku inimese puhul on küll ilmselt õigustatud kasutada midaiganes (sellisel juhul pühitseb eesmärk lihtsalt abinõu), aga näiteks harilikule kerge isiksusehäire või probleemiga inimesele on selliste asjade välja kirjutamine pigem ohtlik, kui kasulik.

    Mina üldiselt ei poolda psüühikahäirete ravi rohtudega – pigem on rohud nagu kirurgia. Mitmesugused uurimused näitavad nende kohta näiteks seda, et inimene, kelle mingi psühholoogiline funktsioon sõltub mingist rohust, jääbki sellest sõltuma – näiteks USAs tehtud pikaajaline uuring antidepressantide kohta, mis näitas veenvalt, et kui neid lapsena kasutama hakata, siis ajuosad, mille ülesanne on võidelda depressiooni põhjustega, ei arenegi välja. Inimene, kes toetub sellisele rohule, on esiteks sõltuv ja teiseks ei suuda autentselt toimida keerulistes situatsioonides – polegi tähtis, kas selle tõttu, et ravim lihtsalt blokeerib situatsiooni mõistmiseks vajalikud emotsioonid või siis ei suuda ta toime tulla ilma.

    Ja rohtu, mis inimese usku vahetaks, siiski ei ole. Ma oleks ka seda uudist lugenud, kui oleks olemas lõplik skisofreeniaravim – ma ei jälgi küll aktiivselt arstiteaduslikku ajakirjandust, küll aga tunnen ma piisavalt inimesi, kes ei jätaks sellist asja mainimata.

    Lisaks on see vikipeedia andmetel keelatud ainete nimekirjas:
    In 1989, after studies demonstrated that it was more effective than any other antipsychotic for treating schizophrenia, the U.S. Food and Drug Administration (FDA) approved clozapine’s use but only for treatment-resistant schizophrenia.

  3. Heelium ütles:

    dig,

    punkt 1. – need narkootikumid

    Mina räägin siiski neuroleptikumidest, mitte narkootikumidest.

    reeglina on inimene suht tuim tükk peale seda.

    Jah, mõne inimese jaoks võib maailm ilma deemoniteta küll külm ja kõle olla. Aga pole midagi parata, reaalsus ongi ilma deemoniteta.

    punkt 3. – need asjad ei ravi isiku vaimset tervist tervikuna terveks, ma ei usu seda.

    Loomulikult mitte. Pimesoole eemaldamine ei ravi ka inimest tervikuna terveks.

    Aga nii, nagu pimesooleoperatsioon võimaldab inimesel edasi elada ja terveks saada, võimaldavad neuroleptikumid inimesel elada ilma luuludeta ja oma hing korda saada.

    dig on ise näinud mitut inimest, kes ilma ravita ajasid kaunis jaiklikku juttu, kuid ravi toimel said oma kinnismõtetest lahti. See võimaldas ratsionaalset diskussiooni nonde endiste kinnismõtete sisu üle ja see viis kaasa paranemisele.

    Mina üldiselt ei poolda psüühikahäirete ravi rohtudega

    Mis parata, kui mõni on psühhiaatria ajaloos Jungi juurde pidama jäänud. Aga õnneks ei ole Sina psühhiaater ka.

    Mitmesugused uurimused näitavad nende kohta näiteks seda, et inimene, kelle mingi psühholoogiline funktsioon sõltub mingist rohust, jääbki sellest sõltuma

    Tõsi jah, et näiteks inimene, kellele on ükskord prillid välja kirjutatud, võib jäädagi elu lõpuni prille kandma. Who cares? Elukvaliteet on ju parem kui prillita!

    Lisaks on see vikipeedia andmetel keelatud ainete nimekirjas:

    Vikipeedia usaldusväärsus on muidugi omaette teema, aga see, et ohtlikke ravimeid tuleb kasutada arsti kontrolli all, on läänemaailmas kaunis levinud praktika. Metitsilliini, metadooni ja melarsoprooliga on sama lugu: ilma arsti korralduseta on nende väljastamine keelatud.

  4. Mina räägin siiski neuroleptikumidest, mitte narkootikumidest.

    Sinu viidatud jutt rääkis pikemalt sellest – http://en.wikipedia.org/wiki/Clozapine.

    Arvestades küllaltki vaba sõna “narkootikum” kasutamist Eesti keeles, viitasin sellega Sinu viidatud aine tugevale sõltuvuslikkusele ning kogu muule jamale, mis tekib; samuti sellele, et see aine on keelatud ainete nimekirjas.

    Muide, neuroleptikum võib vabalt olla ka päriselt narkootikum, sest “neuroleptikum” on mõiste, mis väljendab, mis haigusi millegagi ravida saab – narkootikum on hoopis teisest jaotusest, mis näitab, kuidas mingi aine töötab.

    Ja mul oli ka teine põhjus seda sõna kasutada – suur osa psühhiaatriahaiglates välja kirjutatavatest asjadest on narkootilise toimega. Selles mõttes, et: “A Narcotic is defined as a drug as opium or morphine that in moderate doses relieves pain and induces deep sleep. Excessive use can cause tremors and seizures. However, the term is also used colloquially to refer to any psychoactive drug that induces sleep.” …see on siis täpsem ja arstiteaduslikum definitsioon. Suur osa psühhiaatriahaiglas jagatavaid asju on mõeldud piinade vähendamiseks ning tihti ka uinumiseks.

    Jah, mõne inimese jaoks võib maailm ilma deemoniteta küll külm ja kõle olla. Aga pole midagi parata, reaalsus ongi ilma deemoniteta.

    Kui defineerida deemon kui teatud arhetüüpne vorm, mis vastab teatud tunnustele, siis on võimalik mõista, mida tähistab mõiste “deemon”. See on sama palju (ja mitmes mõttes samal kujul) olemas, kui Linuxi daemon.

    dig on ise näinud mitut inimest, kes ilma ravita ajasid kaunis jaiklikku juttu, kuid ravi toimel said oma kinnismõtetest lahti. See võimaldas ratsionaalset diskussiooni nonde endiste kinnismõtete sisu üle ja see viis kaasa paranemisele.

    Ma olen ka näinud ühte inimest väga kiiresti rohu mõjul paranemas. Need on juhused. Ma tunnen paari inimest, kes on läbinud antidepressantide võõrutusravi – üks mu õe sõbranna ja tädipoja vana klassiõde.

    See on äärmiselt destruktiivne suhtumine – rohtusid ülistada.

    Mis parata, kui mõni on psühhiaatria ajaloos Jungi juurde pidama jäänud. Aga õnneks ei ole Sina psühhiaater ka.

    Õnneks ei ole ma ravimifirma ka. Ja muide, ma ei ole Jungi juurde pidama jäänud, vaid kõvasti edasi – aga peamiselt sama liini pidi, mitte siis Freudi liini pidi.

    Tõsi jah, et näiteks inimene, kellele on ükskord prillid välja kirjutatud, võib jäädagi elu lõpuni prille kandma. Who cares? Elukvaliteet on ju parem kui prillita!

    Sinu poolt kirjutatud rohul on palju rohkem kõrvalnähtusid ning suurem väljakäidav raha kuu kohta, kui prillidel. Ja ma kahtlustan, et paljud inimesed, kui nad mõtleks, nagu sina, oleks 40 aastaselt juba 20-30 ravimi sõltlased (nii aastas üks).

  5. Vikipeedia usaldusväärsus on muidugi omaette teema, aga see, et ohtlikke ravimeid tuleb kasutada arsti kontrolli all, on läänemaailmas kaunis levinud praktika. Metitsilliini, metadooni ja melarsoprooliga on sama lugu: ilma arsti korralduseta on nende väljastamine keelatud.

    Seda konkreetset ravimit on lubatud kasutada siis, kui patsient ei allu muule ravile. Ja kui sa oleks enda antud linki põhjalikumalt lugenud – kuna see tekitab ohtliku füüsilise haiguse riski, mis lööks välja u. 1% patsientidel ilma kontrollita, siis vajalikud testid jms., et seda protsenti vähendada, võtavad kõvasti raha, lisaks on rida muid riske ja seega ei soovita seda eriti kasutada.

    Ehk siis väga suured kulud, mis ikkagi jätavad mitmeid riske väga tõsisteks tagasilöökideks. Seda sa siis eelistad sellele, et psühholoogiateadus on lihtsalt pisut paindlik ja laia kultuuripinnaga?

  6. Vikipeedia usaldusväärsus on muidugi omaette teema, aga see, et ohtlikke ravimeid tuleb kasutada arsti kontrolli all, on läänemaailmas kaunis levinud praktika. Metitsilliini, metadooni ja melarsoprooliga on sama lugu: ilma arsti korralduseta on nende väljastamine keelatud.

    Just nimelt – ohtlikke ravimeid. Ja kuna see ravim on piisavalt ohtlik, et isegi arst ei tohi seda kasutada muidu, kui viimases hädas, siis on selle väljastamine juba väga piiratud. Ja enne seda peab psühhiaater töötama maksimaalselt, mitte nii, et oh ei saanud hakkama [ilma proovimata] – kuigi ma ei välista, et selliseid leidub ka, aga seaduse järgi ei lähe neil väga hästi, kui patsient asja avastab.

  7. Muide, alkohol on klassikaline narkootikum – samuti opiaadid (heroiin, morfiin jne…)

    Uurimused näitavad konstantselt, et ained, mis on sarnase mõjuga ehk siis inglise keelses kirjanduses (rangelt võttes) narkootikumid – ma kahjuks Eesti keeles loen väga vähe, Google otsingu põhjal loeb mõni kohvi ka narkootikumiks, aga see on tegelikult stimulant, kuigi võib mõnikord ka uniseks teha -; igaljuhul need ained, mis on ingl. keeles selles kategoorias, põhjustavad sõltuvust pea alati, kui neid kasutada valu vaigistamise või unehäirete raviks.

    Tänu alkoholi kõrgele kättesaadavusele leidub kõvasti inimesi, kes seda nendel kahel eesmärgil kasutavad ja neist enamus on sellest sõltuvad …ja ausaltöeldes ei ole alkoholiuim just see kõrvalnäht, mida mingist psüühikahäirest loobumise nimel iganädalaselt taluda :) Sõltuvus, igaljuhul, viib opiaadide puhul väga mitmesuguste häireteni, mis avalduvad pikaajalise tarbimise puhul.

    Selles mõttes eelistan mina üheselt seda, et kui on mingi psüühiline ebamugav, siis lahendada see muul moel – näiteks uurib USA sõjavägi meditatsioone, http://www.contemplativemind.o...../army.html, olles kummalisel kombel leidnud, et sõdurite töövõime tõstmiseks on ideaalne klassikaline meditatsioon, mis tõstab rahulikkust ja mida seostatakse üldiselt igasuguste “peace and love” tüüpi liikumistega ;)

    Iga õige arst püüab ravimeid vältida, kuigi dig’il on oma toetajaskond Eesti “nurgatagustes” psüühikahaiglates, kus keegi lihtsalt ei viitsi inimestega ükshaaval tegelda ning lahendusi ei tunta ;)

  8. Ma ei tea, et keegi oleks neuroleptikutest ja antipsühhotiumidest sõltuvusse jäänud. Need teevad väga rõõmutuks ja väsinuks. Teiste psühhiaatriliste ravimite hulgas on igasuguseid aineid nagu noradrenaliini ja dopamiini tõstjad. Ma olen üle tuhande korra ravimeid võtnud ning osad neist võivad küll sõltuvust tekitada oma tujutõstva ja stimuleeriva toimega. Antidepressantide hulgas on mõnusaid aineid, aga antipsühhootikumide puhul ei sobi sellisest sõltuvusest rääkida.

  9. Muide, see USA sõjaväes kasutatav meditatsioon – mis siin ilmselt kohe ebateaduseks loetaks – ehk siis Vipassana (mida ma muidu ise ka katsetanud olen, kuigi pole just mu lemmik – liiga palju seda “peace and love” värki ja liiga vähe juttu praktilistest tulemitest selle promos, aga rahu ja armastusega tulen ma ilma Vipassanata ka väga hästi toime).

    Selle mõjuks on peamiselt rahu ja meelte töö aktiviseerimine, “hetkes püsimine”, mis tähendab sisuliselt seda, et see tõstab oluliselt tähelepanuvõimet ja vähendab affektide (hirm, viha jms.) mõju ja ülemvõimu inimese suhtes. USA sõjavägi on muutnud selle “treeningu” standardpraktikaks – iga nädal on “treeningud” kuskil pool tundi, lisaks soovitatakse kodus igapäevaselt teist sama palju teha. Ollakse üsna veendunud, et see vähendab muuhulgas sõjasündroomide tunnuseid – asjad, mida tuntakse kui Vietnami, Afganistani jm. sõdade sündroome (igal suuremal sõjal on oma) suudetakse sellega olulisel määral ära hoida. Ja erinevalt ravimitest puuduvad sellel tuntud kõrvalnähud – tehtaks seda nii 4-5 korda pikema ajalise kestusega, siis tekiksid ilmselt impulsiivsed satori kogemused ja USA sõjavägi lõpetaks valgustunute-kirgastunute armeena, aga nad on dooside eest hoolitsenud ;) Ja mulle oli väga naljakas lugeda Vipassanast sellises terminoloogias ja võtmes, nagu oleks tegemist mingi sõjaväelise erioperatsiooniga – “treening” oli nendest mõistetest veel kõige pehmem.

  10. Antidepressantide hulgas on mõnusaid aineid, aga antipsühhootikumide puhul ei sobi sellisest sõltuvusest rääkida.

    See, mida dig soovitas, on mingi eriti karm asi – Vikipeedia andmetel on sõltuvusnähud üsna tugevad. Muidu hea tähelepanek – minu enda first-hand kogemus psühhiaatriliste ravimitega on null, kuigi ma olen igasuguse muu psühhofarmakoloogia fänn küllaltki (mul on olemas ka entsüklopeedia, kust leiab enam-vähem kõige legaalseid aseaineid) …igaljuhul on mul range põhimõte mitte midagi kasutada ühegi häire raviks, samuti muid reegleid – üks oluline reegel on mitte midagi kasutada järjest või pikalt, sest igat laadi kõrvalnähud ei pääse mõjule, kui korra proovida (siis on umbes nii, nagu oleks korra kogemata mingi vale taime ära söönud metsas vms.). Viimased aasta aega või nii pole ma küll sedagi teinud, sest mul on enam-vähem selge, mida need asjad endast kujutavad ja ma olen läinud seda “usku”, et kui tahta enda psüühikasse mingeid positiivseid omadusi, siis klassikalistel meetoditel psüühika töö muutmine omab pikaajalist ja püsivat mõju – see küll erineb meditatsiooniti, ent siiski on võimalik oma psüühikast vormida täpselt seda, mida ise tahta. Kuigi mõned asjad, nagu Salvia (mis keelati Eestis ca. 4-5 aastat tagasi ära vist, kui ma õigesti mäletan), pakuvad kogemusi, millele meditatsioonid senise praktika puhul alla jäävad – aga samas mitte oma kirkuse osas, vaid lihtsalt, nii realistlikku virtuaalreaalsust ei ole ma millegi muuga kogenud (seda peetaksegi mõnede poolt kõige võimsamaks droogiks üldse, sest see ületab oma kogemuste realistlikkuseastme poolest oluliselt teisi; muidugi on ka muud parameetrid, mille põhjal mõõta, mille alusel meditatsioonid siiski peale jäävad – üldiselt just selguse ja kirkuse poolest, millele ükski farmakoloogiline ravim vastu ei saa; selles viimases on konsensus).

    Aga psühhiaatriliste ravimite first-hand experiencede osas võid aidata küll – ennekõike, kas need on pigem “hea” või “halb”? Mina muidugi soovitaks Sul Vipassana peale üle minna vms., kui Sul reaalseid probleeme on ;)

  11. Heelium ütles:

    Iga õige arst püüab ravimeid vältida, kuigi dig’il on oma toetajaskond Eesti “nurgatagustes” psüühikahaiglates, kus keegi lihtsalt ei viitsi inimestega ükshaaval tegelda ning lahendusi ei tunta ;)

    Mina arvan, et Heelium ( ja tõenäoliselt ka meie kõik) on sügavate psüühikahäirete ravi osas sügavalt ebapädev. Minu üks üsnagi lähedane inimene kes oma igapäevatöös selliste asjadega kokku puutub, soovitas sellel teemal sügavalt ja pikalt vait olla, sest tarbetu targutamine võib mõne inimelu maksma minna.

  12. Mina arvan, et Heelium ( ja tõenäoliselt ka meie kõik) on sügavate psüühikahäirete ravi osas sügavalt ebapädev. Minu üks üsnagi lähedane inimene kes oma igapäevatöös selliste asjadega kokku puutub, soovitas sellel teemal sügavalt ja pikalt vait olla, sest tarbetu targutamine võib mõne inimelu maksma minna.

    Ma arvan muide, et sul on sügavalt õigus :P

    Siiski olen ma mõnel juhul ka praktiline olnud nendes küsimustes. Tegelikult on igal ühel mõnikord vaja mõni sõber kriisist välja vedada, kellega arstid toime ei tule, nii et ma arvan, et see lähedane inimene võiks asjad üle mõelda – tegelikult peaks tundma psüühikahäireid jms. siiski igaüks.

    Aga selles on sul õigus, et kui keegi on tõsiselt haige, siis on targem see asi arstidele jätta – osa nende seisukohtadest on vaieldavad, aga vähemalt on neil piisavalt kogemusi ja oskusi, et kriitilised situatsioonid lahendada. Ma just loen seda TPP raamatut, mis väidab üsna kindlalt, et igasuguseid meditatiivseid asju jms. ei tohigi psüühikahäiretega inimene katsetada liiga suvaliselt – so. mitmed asjad, mis normaalsele inimesele juurde annavad, on psüühikahäiretega inimese jaoks ohtlikud.

    Aga kolmas aspekt – ma olen piisavalt lugenud ka just diskussiooni ja vaidlusi erinevate psühhiaatrite ja voolude vahel ning oman üsna selget seisukohta teatud asjades. Üritan nende piirest mitte kaugele väljuda, aga kui dig siin mingit õudust soovitab, siis teen oma parima ;)

  13. Muide, Tonda,

    on üks konkreetne psüühikahäirete spekter, milles klassikalised psühhiaatrid reeglina väga ebakompetentsed on – need on häired, mis tekivad nn. “vaimsete teede” (mediteerimine, igat laadi otsingud) praktiseerijatel. Näiteks ma ise olen pehmematele praktikatele üle läinud – igapäevaste za-zeni harjutuste asemel väiksed rännakud paar korda kuus -, et arendada välja teatud mustreid, mis on hetkel vajalikud. TPP pakub selleks tõhusaid vahendeid – ja siin ongi, et kuna igasugused harjutused on tõhusad selleks, et saavutada igasuguseid tavapärasest erinevaid seisundeid (näiteks za-zen pakub püsivaid seisundeid, milles teadvus töötab üsna teisiti), siis nende seisundite häireid ei suuda klassikalised psühholoogid ravida lihtsal põhjusel – nende jaoks tundub juba seisund ise kahtlane, kuigi probleem ei ole mitte seisundis, vaid selle hälbes. Ja TPP vahendid on õigetel hetkedel mediteerimine katkestada, tekitada sihilik regressioon “normaalsuse” suunas ning arendada tavapärases teadvuseseisundis tugevamalt välja asju, mis olid nõrgad. See siis aitab igat laadi “tipukogemustele” vastu pidada – ehk siis kontrollitud seisunditele, milles taju on tavapärasest äärmiselt erinev. Ma ise jõudsin igapäevaste za-zeni harjutustega väga kaugele sellisesse seisundisse, seejärel tekkisid teatud probleemid ja ma kasutasin hoopis teisi harjutusi selleks, et sellest seisundist sama moodi tagasi liikuda, kuna vastasel korral oleks tekkinud muid probleeme. Selliseid mänge klassikalised psühhiaatrid ei tunne – neile sobivad ravimiseks inimesed, kelle ideaalseisund on lääne normidele vastav ja kellel ei ole välja löönud mingeid sügavamaid püüdlusi mingi muu seisundi suunas (nagu samadhi).

    Et siis igaühele oma – klassikalist neuroosi las ravib psühhiaater või inimene ise, transpersonaalset neuroosi TP psühhiaater või inimene ise.

    Kolmas faktor ongi see, et inimene peab suutma tagada enda intelligentsuse ja autentsed reaktsioonid igapäevaelus – ja tegelikult TPP ülesanne ongi see, et inimesed, kes vaimseid praktikaid harrastavad, saaksid seda tõhusamalt teha.

    See on umbes see, et Windowsi arvuti vii parandada Windowsi spetsialistile, aga Linuxiga on natuke teine teema. Kui ma olen otsustanud enda ajusse mõne teise operatsioonisüsteemi installeerida, siis Windowsi spetsialistist ei ole enam kasu.

    Ja väga paljud inimesed, sh. Eestis, paraku on. Mulle meeldib ka niisama psühhonautika mõneti kõrgete riskidega – kuigi viimasel ajal lubab elu mul vähem riskida -, aga eriti oluline on korralik psühhiaatria inimeste jaoks, kes on valinud mõne vaimse tee, aga ei ole sellise seikleja iseloomuga, nagu mina, et kui ma leian mõne huvitava vahendi vaimse seisundi muutmiseks, siis kohe proovin …kuigi mingi osa asju olen ma erinevatel põhjustel välja jätnud ja mingi siht mul siiski on. Ja ma väidan, et mulle pole keegi midagi bluffinud ega petnud – ja kui minusuguste inimeste…

  14. TPP on tegelikult “hackers guide to the brain” …ja ma usun, et korralikud tulemüürid, et vanad Windowsi kasutajad uusi viirusi ei saaks, on head ;)

  15. aa ja btw., parim oleks äkki, kui see psühhiaater ise tuleks ja seletaks, kui siin mingeid vigu on? muidu see on suht napakas – et keegi kuskilt ütles, et see on jama ja tema teab paremini, aga seda ei ütle, kus on viga või mida ta paremini teab. mind väga huvitavad psühhiaatrilised teadmised :)

  16. See, et digi postitus mingisuguse Heeliumi nupu peale vajutas ja ohtrasti ranti provotseeris, on Heeliumi isiklik terviseküsimus. Aga see, et Heelium linki lühiülevaatele skisofreenia medikamentoosse ravi ajaloost ei-tea-milleks tõlgendab ja digile projekteerib jaburaid õlgedest mõtteavaldusi, ei mahu kuidagimoodi tsiviliseeritud diskussiooni piiridesse.

    Õnneks on siin enamasti intelligentsed inimesed koos, nii et dig ei pea vast ühtki noist jaburatest mõtteavaldustest kaitsma hakkama. Aga nagu Tonda juba vihjas, tuleb üks eksiseisukoht siiski kummutada.

    Heelium ütles:

    kuigi dig’il on oma toetajaskond Eesti “nurgatagustes” psüühikahaiglates, kus keegi lihtsalt ei viitsi inimestega ükshaaval tegelda ning lahendusi ei tunta ;)

    dig oskab päikesekella teha, aga digil ei ole horoloogide seas mingisugust toetajaskonda.

    dig oskab paari kreekakeelset sõna kokku veerida, aga digil ei ole paleolingvistide seas mingisugust toetajaskonda.

    dig oskab kihtpilvel ja kiudpilvel vahet teha, aga digil ei ole meteoroloogide seas mingisugust toetajaskonda.

    Samamoodi ei ole digil mingisugust toetajaskonda ka arstide seas lihtsalt sellepärast, et dig teab umbkaudu, kuidas marutõvevaktsiin töötab, missuguse nurga alla väänatud käsivarrega on tark arsti manu minna või missugused ravimiklassid psühhoosi vastu aitavad. Arstliku toetajaskonna evimiseks peaks dig meditsiiniteadlaseks või -õppejõuks saama, seda aga niipea oodata ei ole.

  17. See, et digi postitus mingisuguse Heeliumi nupu peale vajutas ja ohtrasti ranti provotseeris, on Heeliumi isiklik terviseküsimus. Aga see, et Heelium linki lühiülevaatele skisofreenia medikamentoosse ravi ajaloost ei-tea-milleks tõlgendab ja digile projekteerib jaburaid õlgedest mõtteavaldusi, ei mahu kuidagimoodi tsiviliseeritud diskussiooni piiridesse.

    Mingit nuppu ei ole.

    Ma lihtsalt saan aru, et siinse foorumi seltskond on veendunud, et nende ja kõigi teiste aju, tähelepanuvõime ning instinktid on viimase piirini välja arendatud – omamoodi vaimsed ekstreemsportlased – ning valdkonnad, mis pakuvad rohkem sensitiivsust, on järelikult täielik jama.

    Samamoodi ei ole digil mingisugust toetajaskonda ka arstide seas lihtsalt sellepärast, et dig teab umbkaudu, kuidas marutõvevaktsiin töötab, missuguse nurga alla väänatud käsivarrega on tark arsti manu minna või missugused ravimiklassid psühhoosi vastu aitavad.

    Jah, ma samastasin sind sinu sõnadega. Mänguliselt. Ei olnud plaanis kedagi tõsiselt veenda, et keegi arstidest dig’i valdkonna autoriteediks peaks.

    Ma muide pakun, et sa ei tea isegi mitte umbkaudu, kuidas TPP töötab, nii et ka selle psühholoogiavaldkonna mõne haru teistest kultuuridest laenatud erialaste terminite maha tegemine ei ole soovitatav ;)

  18. Heelium ütles:

    Ma lihtsalt saan aru, et siinse foorumi seltskond on veendunud, et nende ja kõigi teiste aju, tähelepanuvõime ning instinktid on viimase piirini välja arendatud – omamoodi vaimsed ekstreemsportlased – ning valdkonnad, mis pakuvad rohkem sensitiivsust, on järelikult täielik jama.

    Väga huvitav arusaamine, iseäranis arvesse võttes, et keegi ei ole siin säärast seisukohta väljendanud ega sellele isegi vihjanud. Oled Sa kindel, et tegemist ei ole luuluga? Samasuguse luuluga nagu see, et iga teine postitus siin Sinu lemmikut — TPP’d — ründab?

    Juhuks, kui see ei peaks ilmne olema, olgu ka märgitud, et need küsimused on retoorilised.

  19. Väga huvitav arusaamine, iseäranis arvesse võttes, et keegi ei ole siin säärast seisukohta väljendanud ega sellele isegi vihjanud. Oled Sa kindel, et tegemist ei ole luuluga? Samasuguse luuluga nagu see, et iga teine postitus siin Sinu lemmikut — TPP’d — ründab?

    Ma eeldan, et need kirjad, millest juttu, esindavad skeptik.ee seisukohti. So. et TPP on libateadus. Keegi ei ole seda väidet siin ümber lükanud. Seega ei ole vaja, et iga teine postitus seda täiendavalt rõhutaks.

  20. dig ohkab ja teeb ettepaneku EAS’iga mitteseotud kommentaarid kuhugi ära kolida. “Vestlusi vaimsest tervisest koos Heeliumiga”, anyone?

  21. NAGU ÖELDUD, VÕIB NEID KUSTUTADA, AGA MITTE LIIGUTADA

    ma tean täpselt, mis teemasse ma midagi kirjutan. kui kirjutatu ei meeldi, siis võib need lihtsalt kustutada.

  22. Sina siin ei kamanda, eriti veel suurtähtedega röökides. Kui sulle siin ei meeldi, võid alati kirjutada kuhugi mujale.

  23. Mulle tuli mõte, et võiks alustada nende logorröa all kannatavate tegelaste diagnoosimist. Kas siin on asjatundjaid, kes oskaks öelda, millis(t)e psüühikahäire(te) all kannatab näiteks Heelium?

  24. Olin juba loobunud selle kitsarinnaliste stagnantide lehe lugemisest, kuid … Andres ja Heelium tõid oma mõttesügavuse ja erudistsiooniga mind siia tagasi.

    NAuditav on lugeda, mismoodi manduva õhtumaa nn teadlastele müts pähe tõmmatakse :)

    Edu ja jõudu, Heelium ja Andres!

  25. lauri ütles:

    Kas siin on asjatundjaid, kes oskaks öelda, millis(t)e psüühikahäire(te) all kannatab näiteks Heelium?

    Niimoodi foorumi kaudu on kahjuks võimatu adekvaatset diagnostikat teha.

  26. Jason ütles:

    kas ainult mulle tundub, et keegi justkui laseks robinal mitme erineva nime alt teksti?

    Tõenäoliselt küll. Seda eksitunnetust nimetatakse välisgrupi homogeensuse efektiks.

    Piinlik küll, aga nii lolle kui trolle on inimeste seas kaugelt rohkem, kui ühele intelligentses seltskonnas ringi liikuvale inimesele esmapilgul silma torkab. See viib kergesti eksiseisukohale, et erinevad trollid kujutavad endast tegelikult üht ja sedasama tegelast — ja kuna trollid mõnikord tõepoolest nukuteatrit mängivad, saab seda eksijäreldust ekslikult konfirmeerida ka.

  27. kas ainult mulle tundub, et keegi justkui laseks robinal mitme erineva nime alt teksti?

    ma arvan, et sa lähened lihtsalt otsesele kontaktile Jumalaga ja oled hakanud aru saama, kuidas ta ennast erinevate nägude läbi sulle ilmutab ;)

    võib-olla sa peaksid selle tunde teemal mediteerima ja mõtlema, et kes see selline on :D

  28. püha taevas, nüüd nimetab end juba jumala näoks. taga hullemaks läheb…

    Jason, kui sa aru ei saanud, siis see oli kerge huumor, mis toetus asjaolule, et kristlikus ja veel mitmes usundis räägitakse sellest, kuidas Jumal avaldub läbi oma loomingu ja kõik on Jumal. Nii et see sõnamäng ei olnud personaalne.

  29. muidu selle teadusfilosoofi teemal ma kirjutan vist mingit kriitikat …kuhugi maani on õige ja huvitav, kuskilt maalt tulevad sisse mingid muudatusettepanekud, mis ilmselgelt ei avaldu reaalsete asjaoludega – need oleks huvipakkuvad siis, kui teaduse puhul eksisteeriks ainult tema poolt välja pakutud nähtused (ehk siis tõepoolest teeks iga inimene tänavalt sama palju teadust, kui Nobeli preemia laureaat) ja vasakpoolsed ideed (et teadlastele tuleks vähem maksta) oleks huvipakkuvad ainult siis, kui see maksmine ei oleks kuidagi seotud nende poolt loodava otsese ja mõõdetava väärtusega ja raha paigutamisega kohtadesse, kust mitmesuguse statistika alusel võiks sellele väärtusele täiendust oodata.

    Nii et selle “teadusfilosoofi” probleem on suuresti see, et ta ise on täielik pehmete teaduste inimene – näitleja, nagu ma aru saan – ja teeb üsna imelikke üldistusi. Paul Karl Feyerabend siis.

    Aga tema pluss, et ta märgib ära rea reaalseid probleeme, mida “asjas sees olles” on raskem tunnistada.

  30. EAS on tõepoolest muu hulgas ka libateaduste arendamiseks raha jaganud:
    * Katrin Hauk FIE on osalenud HOLISTILINE PSÜHHOTERAAPIA kursusel ja selle eest 15000 kr saanud.
    * Dao OÜ, mis tegeleb Hiina meditsiiniga, on saanud 50000 kr Hiina Meditsiini Keskuse sisearhitektuurse disainikontseptsiooni loomise tarbeks.
    * Siiri Konist sai 14400 kr refleksoloogia koolituse eest.
    * Tiina Kukk FIE sai 14850 kr Hiina traditsioonilise meditsiini loodusterapeudi koolituse läbimiseks.

    Selliseid võib teiste maakondade nimekirjades veel olla.

  31. Mul on isiklik kogemus holistilise teraapiaga. Nende poole pöörduma veenis just see, et asi näis olevat kuidagi ametlik ja tunnustatud, jungiaanlik ja psühhoteraapiline. Loomulikult tõmbasid ka nn edulood inimestest, kes abi saanud – see on inimlik. Käisin teraapias – “teraapias”? – ikka päris mitu aastat. Hakkas kahtlusi tekitama, et mul ei õnnestunud selles kerge hüpnoosi seisundis olles terapeudi pakutud positiivseid lahendusvariante vastu võtta ja n-ö ellu viia. Nii kippusid mu teraapia käigus läbi mängitud lood ikka kuidagi masendavalt ning õnnetult lõppema. Terapeut julgustas teadagi ikka jätkama jne. Ma ei ole eriti vihane, sest ega miski muu, kaasa arvatud AD-d, ka eriti aidanud pole ;) ei enne ega pärast seda. Arvatavasti kuulun siis nende hulka, kes ei ole hüpnotiseeritavad? Oleks olnud tore, kui terapeut oleks sellest aru saanud, sest mingi pahatahtlik pettur ta küll ei olnud, ilma igasuguse tavapsühholoogilise hariduseta aga küll. Ja kui nüüd vaadata nende õppekirjandust, siis see on küll natuke omapärane http://www.holistictherapy.eu/koolitused/kirjandus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga