September ajakirjandusmaastikul

Vana aja aura; pilt: Good Adventures Publishing ja Anni & Carsten Sennov

Kooliskäimise taaskäivitamine võtab ikka oma aja ja “energia”, et ma pole õigemal ajal olnud võimeline uut ajakohasemat teemat avama. Aga jätkakem septembri leidudega siin teemas, kuigi paljud on koha leidnud juba augusti all.

  • Miks inimesed oma auraga läbi ei saa?
    Kristiina Kruuse, Tartu Postimees

    Aeg on uus. Aura vana. Asemele tuleb uus, kristallaura. Seetõttu ongi maailm täis masenduses ja iseendaga tülis inimesi, usuvad auratransformaatorid ja aitavad inimestel oma aurat uuema vastu vahetada.
    […]
    Sel stardipaugul on ka korralik hind – auratransformatsiooni eest tuleb välja käia olenevalt tegijast 2000–4500 krooni.
    […]
    Litsentsiga auratransformaatoreid on Eestis paarikümne ringis.

    Tartu Postimees tegeleb siis räkiti promomisega. Ja tulevikus saame näha, et auratransformaator ilmub Kutsekoja poolt tunnustatud ametite nimistusse kõrvuti homöopaatia ja refleksoloogiaga.

  • Laser kergendab suitsetamisest loobumist
    Iira Igasta, tegevtoimetaja, Pärnu Postimees

    Protseduur vältab [Katri] Õispuu sõnade kohaselt 40 minutit: laseriga mõjutatakse nii kõrva kui käe punkte. Kõrvadel ja kätel on kõik organismi toimimispunktid, kaasa arvatud kopsu- ja hingamisteid parandavad punktid, selgitab Õispuu.

    Skeptikuna uurin terapeudilt, kuidas saab suitsetamisest laseri abiga nii uskumatult kergesti loobuda. „Tavaliselt on kõrvalnähud põhjus, miks inimesed, kes omal käel on proovinud suitsetamisest loobuda, taas suitsetama hakkavad. Olgu siis närvilisus või suitsu asendamine söömisega või harjumuse jõud,” selgitab Õispuu, kes peale laserteraapia kursuste on läbinud aurikuloteraapia ehk kõrva refleksoteraapia kursused.
    […]
    Maailmas on laserteraapiaga tegeldud üle 20 aasta ja sõltuvusraviga, mis baseerub vanadel Hiina meditsiini põhimõtetel, üle kümne aasta.

    Juba vanad hiinlased kasutasid lasereid kõrvapunktide refleksoloogiliseks mõjutamiseks… Tegelikult mõeldi kõrvapunktide värk ühe prantslase poolt välja alles 1950. aastatel, laser on umbes sama vana.

  • Alternatiivterapeut tegeleb aju ja uskumustega
    Silja Joon, kultuuritoimetuse juht, Pärnu Postimees

    Lea Tõnts seletab, et kinesioloogia on inimese kehas toimuva väljaselgitamine lihastestide abil. Keha räägib alati tõtt. Lihastestide abil saab liikuma panna kehas kinni jäänud energiavoolu. Metameditsiin on ürglooduse toimemehhanisme järgiv teadus: kui võtta vastutus oma tervise eest, pole ravimatuid haigusi.
    […]
    Tänapäeva teadus on uurinud inimese aju ja jõudnud ajupiltide kaudu selgusele, et inimene suudab kõik tervenemiseks vajalikud jõud ise aktiveerida

    Kuidas tekib põiepõletik:

    “Alati vaadake, kes on tunginud teie territooriumile. Väga tihti on naistel sissesõitjaks sõbranna. Tuleb siis külla, kui tahab, ei helista ette. Aitab kahest sellisest käigust, kui põiepõletik end tunda annab,” meenutab Tõnts juhtumeid oma praktikast.

    Veel pärlikesi abieluõnne teemadel:

    Metameditsiinis on teaduslikult tõestatud, et kui naine kasutab rasestumisvastaseid vahendeid (hormonaalseid), on ta hormonaalstaatuselt mees. Kui tegu on abielunaisega, kel kodus mehelik mees, on sel juhul kodus tegelikult kaks meest. Sellest annavad tunnistust lõputud tülid, korrast ära seksuaalelu ja haiged lapsed.

    Ma saan aru, et Lea Tõnts tahab inimesi aidata, see on väga loomulik soov, küll aga saavad temasugused head soovivad inimesed petta igat masti libaterapeutidelt ja teraapiasüsteemide müügigurudelt ja nii saavad ka headest inimestest petuskeemide esindajad. Kahjuks.

  • Argo Ader: Paastumine on kahjulik!
    Naistemaailm.ee

    Aju peamiseks energiaallikaks on glükoos, mille varusid jätkub inimese organismis vähem kui ööpäevaks ja kui varud on otsas, hakkab organism sünteesima glükoosi aminohapetest, lagundades skeletilihaste, maksa ja teiste organite valkusid. Teisisõnu hakkab keha nälgimise ajal energiaallikana kasutama oma kudesid. Paastu lõpptulemus on see, et lisaks väiksele kogusele rasvale on paastuja kaotanud ka oma lihased, mille ehitamise nimel on aastaid vaeva nähtud.

  • 20 levinuimat müüti toitumisest ja dieedist
    Naistemaailm.ee

    4. Mõningaid toiduaineid ei tohi samaaegselt süüa, näiteks tärkliserikkaid toiduaineid koos valkudega.
    Vastus: See seisukoht pole teaduslikult põhjendatud. Inimene on sadu tuhandeid aastaid söönud segatoitu, tema seedesüsteem on sellega hästi kohanenud. Toiduvalik on piiratud vaid teatud haiguste korral (diabeet, laktoositalumatus, allergia jt).

    6. Talvel tuleb süüa antioksüdante (rohelise tee või mustikaekstrakti, beetakaroteeni, küüslauku jms) sisaldavaid toidulisandeid.
    Vastus: Ilus muinasjutt, nagu kaitseksid antioksüdante sisaldavad toidulisandid haiguste eest, on osutunud valeks. Antioksüdandid toimivad vaid n-ö looduslikul kujul, koos puu- ja köögiviljadega, mitte kapslina söödult. Veelgi enam: üha rohkem avaldatakse andmeid selliste toidulisandite kahjuliku toime kohta.

    9. Aeg-ajalt tuleb oma organismi spetsiaalsete detox-segude või köögiviljamahladega puhastada, ilma selleta jääkainetest lahti ei saa.
    Vastus: Hämmastav, kuidas selline igivana väärarusaam endiselt nii menukas on! Tänapäeva meditsiin teab väga palju inimese seedeelunditest, soolestik kaasa arvatud, ja “šlakiteooriale” pole mitte mingit teaduslikku põhjendust.

  • Paavst hoiatas britte ateismi eest
    Paavst ajas oma külaskäigul muidugi suuremat jama kui tolles artiklikeses näidatud. Näiteks olla natsism Saksamaal olnud sekulaarne ettevõtmine ja et jumala väljajätmine ühiskondlikest asjadest viib selliste õudusteni, mida me 20. sajandil nägime. Sellest on eri Briti ajalehtedes palju juttu, olgu üheks lähtekohaks BBC artikkel.
  • Lõpetuseks ka üks inglisekeelne uudis BBC vahendusel:
    Supplements for osteoarthritis ‘do not work’
    Lugu siis sellest, et ka meil tuntud inimese häälega reklaamitav glükosamiin ei aita liigestehädade puhul ja arstid peaksid hoiduma selliste vahendite soovitamisest patsientidele.

    Artikkel täispikkuses ajakirjas British Medical Journal:
    Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis

    Conclusions Compared with placebo, glucosamine, chondroitin, and their combination do not reduce joint pain or have an impact on narrowing of joint space. Health authorities and health insurers should not cover the costs of these preparations, and new prescriptions to patients who have not received treatment should be discouraged.

Jätkake nüüd ise…

326 Replies to “September ajakirjandusmaastikul”

  1. No endal Sul ju (veel) 5 last pole :) Minu ühel vanaemadest muide oli 8 last ja kõik kasvatati sõja-aegsel ja järgsel ajal ka üles.
    Küsimus pole ju niivõrd väikestes lastes, kui suuremates, kes tahavad tänapäeval samu hüvesid, mis on kättesaadavad enamusele nende eakaaslastest. Ja siis võib juba rolli mängida, kas sul on 2 või 3 last näiteks. Pealegi tahetakse lastele ju haridust ka võimaldada.
    P.S. Rääkisin siis nüüd lastest üldiselt, mitte sellest konkreetsest 12-aastasest, kes ainult saia oli söönud. Muide, ma ei usu siiski, et tal oleks õnnestunud sellisel dieedil 12 aastaseks elada

  2. salvey kommentaarist:

    „Usk sellesse, et maailma mitmekesisus ja korrapära tulenevad inimesest kõrgemal seisvast tahtelisest infoallikast. Seda maailma struktureerivat ja programme käivitanud (ja kontrollivat) infoallikat nimetatakse religioossetes tekstides Jumalaks.”

    Puhta füüsika seisukohalt, milles on inimese tahte ja loodusseadusi rakendava “tahte” olemuslik erinevus? Kui vaadelda inimest samuti füüsika objektina. Pealiskaudsel vaatlusel tunduvad üsna sarnased nähtused olevat. Egas inimkonna geeniustele asjata kullast monumente rajata, mis Päikesele teed juhatavad.

  3. KatrinV ütles:

    Sellel perel on vist muud mured kui 2008.a. alanud majanduslangus.

    Nii see võib olla küll. Aga deklareerimine, et kui inimesed on vaesed, on esimeseks mõeldavaks põhjuseks kindlasti narkomaania või alkoholism, on kohatu stereotüüp. Ilmselt ei ole juhus, et see konkreetne stereotüüp Kriku poliitiliste veendumustega hästi ühildub.

    Kirde-Eestis on levinumateks vaesust soodustavateks faktoriteks veel madal haridustase, kehv keeleoskus, nõrgad sotsiaalsed suhted, meditsiinilised probleemid — nii füüsilised kui vaimsed — ja pikaajaline tööpuudus. Kohati võivad need üksteist süvendada, näiteks võib majandusraskustest johtuv tööpuuduse kestmine süvendada kliinilist depressiooni ning vähendada inimeste sotsiaalset suhtlusringkonda.

    Kui pere oleks vaene ja kannataks alkoholismi käes, siis iseloomustataks seda ajakirjanduslikus kontekstis alkoholiprobleemse, mitte vaese perena. Iseäranis siis, kui artikkel juhatab näidet sisse niimoodi:

    Kui enamasti on laste peredest eraldamise põhjused narkomaania ja alkoholism, siis viima sel ajal on lapsed sattunud lastekodudesse ka süvavaesuse tõttu.

    Miskit pole parata, sõltuvushaigustel on meie ühiskonnas oluliselt suurem stigma kui vaesusel. Ja kui riiklik sekkumine on jõudnud niikaugele, et laps lastekodusse läks, siis ei ole usutav, et sekkunud ametnikud suutsid reaalseid sõltuvusprobleeme mitte tähele panna.

  4. Salvey ütles:

    Küsimus pole ju niivõrd väikestes lastes, kui suuremates, kes tahavad tänapäeval samu hüvesid, mis on kättesaadavad enamusele nende eakaaslastest.

    Bingo. See aga on mõtteviisi küsimus, mitte mingi reaalne takistus. Täpselt sellest Arrak räägibki.

    Pealegi tahetakse lastele ju haridust ka võimaldada.

    Mis on Eestis muide küllaltki odav.

  5. Puhta füüsika seisukohalt, milles on inimese tahte ja loodusseadusi rakendava “tahte” olemuslik erinevus?

    Järjekindlus. Loodusseadused töötavad nii palju kui meil teada on, pidevalt üht moodi.

  6. Aga deklareerimine, et kui inimesed on vaesed, on esimeseks mõeldavaks põhjuseks kindlasti narkomaania või alkoholism, on kohatu stereotüüp. Ilmselt ei ole juhus, et see konkreetne stereotüüp Kriku poliitiliste veendumustega hästi ühildub.

    Kriku ei ole mitte midagi sellist deklareerinud.

    Kui pere oleks vaene ja kannataks alkoholismi käes, siis iseloomustataks seda ajakirjanduslikus kontekstis alkoholiprobleemse, mitte vaese perena.

    Ilmselt on sellel perel siiski ka muid probleeme peale vaesuse nagu mõõdutundetu saiaõgimine näitab. Millegipärast ajakirjanik neist ei räägi.

  7. Montreal Gazette kirjutab, et tänapäeva lapsed on ülekäte läinud ja vannuvad tulist kurja hulka sagedamini kui nende vanemad omal ajal. Põhjuseks on ropusuine vanem põlvkond.

    Children as young as two are now dropping f-bombs, with researchers reporting that more kids are using profanity — and at earlier ages — than has been recorded in at least three decades.

    So finds data presented at this month’s Sociolinguistics Symposium in the U.K., at which swearing scholar Timothy Jay revealed that the rise in vulgarity within adult culture dovetails with similar spikes in the number of youths using offensive language.

    “By the time kids go to school now, they’re saying all the words that we try to protect them from on television,” says Jay, a psychology professor at Massachusetts College of Liberal Arts. “We find their swearing really takes off between (ages) three and four.”

    But if you want to understand why children are cussing more, he says you have to ask why their parents are, too. Jay, a profanity researcher for more than 30 years, finds two-thirds of adults with rules against swearing will themselves swear at home — a kind of lexical tick that’s knit deeper into our neurons every day.

  8. Kriku ütles:

    Puhta füüsika seisukohalt, milles on inimese tahte ja loodusseadusi rakendava “tahte” olemuslik erinevus?

    Järjekindlus. Loodusseadused töötavad nii palju kui meil teada on, pidevalt üht moodi.

    Nojah, mingi erinevus on see kindlasti. Ega asjata jumala ilmnemist teadaolevatest loodusseadustest kõrvalekaldumistest ei otsita.
    Aga elusloodus ja inimene kah looduse osa, mis peaks kõrvalekaldumatult loodusseadustele alluma. Kui tundub, et ei allu, tähendab see loodusseaduste näiva püsivuse piiratust.
    Kui tahe tähendaks loodusseadustega määratud asjade kulgemise muutmist, tähendab see ikkagi loodusseaduste ja inimese tahte olemuslikku sarnasust, samasust? Vastandamatud asjad ei saa ju vastanduda…

  9. Maagist muruniitja salasõnum ajas ümbruskonna elanikud ärevile

    Toomas selgitab, et kuulub Arengumaagide nime kandvasse sekti ehk siis selgeltnägijate tuleproovis tuntuks saanud kurikuulsa Hannes Vanaküla, Eesti paganate sõpruskonda.

    “Kiri polnud mõeldud solvanguna, vaid impulsina, mis häälestab tööle mõtlemisvõimet ja sisemist tarkust. Kuid ülemus teatas mulle, et tahab selle eest molli anda! Tiidule ehk siis meie tööandjale tuli e-mail, keegi olevat kaevanud, vist siinsetest elanikest, et nemad maksavad töö eest iga korteri pealt 248 krooni kuus,” märgib muruniitjamees, et summa on ju päris kopsakas. “Sellesama kirja pärast ülemus ärrituski, ju hakkaks muretsema, et jääb klientidest ilma.”

  10. Vägev värk. Vähemalt on tegemist arusaaja inimesega.

    Sain aru, et probleem tuli ka sellest, et kolmapäeval keset tööpäeva olime autoparklas kõva häälega naernud ja traktoriga ebaviisakalt käitunud. /…/

    Eks see lõbu lõppeb mul tõenäoliselt peale seda kirjatükki ära, aga noh, elu ongi selline.

  11. Big Questions Online on avaldanud Phillip Longmani pikema artikli populatsioonide dünaamikast “jõukate väljasuremise” võtmes.

    What is going on? It’s strange that Darwin assumed that humans have a natural tendency to overpopulate unless checked by hunger, war, or disease. After all, what today’s demographers call “sub-replacement fertility” is hardly just a phenomenon of modern times. Indeed, it has always been strongly associated with luxury and abundance. /…/

    With the brief exception of the post-World War II period, birthrates have been falling more or less continuously around the world for as long as we have clear records, particular among the elites of rich nations. That global population has nonetheless continued to grow is explained by reduced mortality, especially these days among infants and children in the developing world.

    So it’s clear that humans are not hardwired, as perhaps fruit flies are, to reproduce to the point of overpopulation. Instead, in general, the more resources humans command, the less likely they are to have enough children to replace themselves. Why is this, and what does it suggest about our future?

    Sain sealt muu hulgas teada, et Darwin oli Malthuse jünger.

  12. AFP annab teada juhtumist Ciudad Juarez’is, kus kohaliku ajalehe toimetus pärast ühe fotograafi tapmist ja teise vigastamist oma esikülje vahendusel teatab kapitulatsioonist kohalikule organiseeritud kuritegevusele:

    CIUDAD JUAREZ, Mexico — The biggest newspaper in Ciudad Juarez, Mexico’s crime capital along the US border, pleaded with feuding drug cartels Sunday for a truce after one of its photographers was killed.
    “We ask you to explain what you want from us, what you want us to publish or stop publishing,” El Diario de Juarez wrote in a front-page editorial.
    Unidentified gunmen attacked two El Diario photographers Thursday, shooting dead 21-year-old Luis Carlos Santiago and leaving Carlos Sanchez seriously wounded. Santiago was the second journalist from El Diario killed in less than two years.
    “You are the de facto authority in the city now,” the editorial said, referring to warring drug cartels that have killed over 2,000 people in Ciudad Juarez alone so far this year, despite the presence of some 4,500 federal police and military.

  13. The Guardian annab teada, et teadlased on leidnud uue dinosauruseliigi, keda hüütakse kosmotseeratopsiks. Ilmselt on tegemist Kuradi erilise lemmikuga, mida võib järeldada sarvede rohkusest nende viisteistsarvikute kolju küljes.

    Fossil hunters have uncovered the remains of an ancient beast that can lay claim to the dubious title of the horniest animal ever to walk the Earth.

    The creature lived 76 million years ago in the warm, wet swamps of what is now southern Utah and was remarkable in bearing 15 full-sized horns on its head.

    The animal, named Kosmoceratops, had an enormous two metre-long skull, was five metres from snout to tail and weighed an estimated 2.5 tonnes.

  14. Õhtuleht kirjutab uskumatust juhtumisest seksuaaldeterminatsiooni vallast.

    Inglismaal Durhami krahvkonnas juhtus uskumatu lugu – “viienädalasest tüdrukbeebist sai poiss”.

    21aastane lapse ema Claire Robson oli vapustuse äärel, kui viis nädalat pärast sünnitust teatati talle, et tegemist on siiski poisiga, kirjutab Northern Eco.

    Arstide sõnul leidis arusaamatus aset seetõttu, et beebi sündis õigest ajast lausa 11 nädalat varem. Peale keisrilõike abiga ilmaletulekut viidi lapsuke kohe kuvöösi ning värsketele vanematele teatati, et perre sündis väike tütarlaps. Tegelikkuses aga polnud beebi kõik organid veel täielikult välja arenenud ning arstid tegid silmaga nähtu põhjal eksliku järelduse.

    Northern Echo algartikkel on ka saadaval. Miskipärast on Õhtuleht selle nime valesti spellinud. Samuti on Õhtulehes puudu hulka taustajuttu.

    Experts have pointed out that the genitals develop fairly late in pregnancy and when a baby is born very prematurely, it makes it more difficult to be absolutely certain about the sex.

    In Dylan’s case, what made it even more difficult was that he was suffering from a genital abnormality known as hypospadias.

    Affecting about one in 300 baby boys, according to the health information website Patient UK the condition seems to be getting more common.

  15. Õhtuleht teeb kah statistikat:

    Möödunud nädalal tappis mustlasverd August Burkevitš Tartumaal kaks vanainimest ja selle traagilise sündmuse valguses tahtsime teada, millised on olnud meie lugejate kokkupuuted mustlastega.
    Etteruttavalt olgu öeldud, et valdaval enamusel kommenteerijatest oli mustlastega paraku vaid negatiivsed kokkupuuted.
    Samas toonitas üks kommenteerijatest, et on rumal süüdistada rahvust kollektiivselt. “Kuid niipalju, kui mina olen mustlastega kokkupuutunud, on nad kogu aeg üritanud mind petta või minult midagi varastada,” lisas ta samas.

    Esiteks on üks oluline jama see, et lehekommentaarimuisse valivad end ise kommenteerima eelistatult inimesed, kellel kõnealuse teema kohta tugevad emotsioonid on. Aga see pole veel kõik …

    Üks kommenteerija ütles aga, et tema kokkupuuted on olnud pigem positiivsed. “Võib-olla on lihtsalt minu teele sattunud siis sellised mustlasnaised, kes tõesti ennustada oskavad, või on mõjutanud nende ennustust see, et olen ka ise mingil määral sensitiivsete võimetega- oskan märke lugeda ja asju ette näha ja ka ennustamine pole mulle võõras- igatahes ei ole ükski mustlane mind tüssata üritanud,” kirjutas ta.

    Sihukest juhtumit tuleb ilmselt kommenteerida Mõmmi-Aabitsa stiilis salmiga Uhuu, uhuu, mul oma umbluu.

  16. CNN kirjutab Briti teadlaste leitud huvitavast seosest gripivaktsiini ja südameatakkide vahel:

    The study, published Monday in the Canadian Medical Association Journal, was conducted to add to other studies that suggested that there is a link between respiratory infections and heart attacks.

    British researchers, who conducted the study, compared the medical records of a little more than 16,000 first-time heart attack victims age 40 and older with the records of nearly 62,700 people who had not had heart attacks.
    After factoring other major risks for heart attacks, such as smoking and family history of heart ailments, the research found that the flu shot was associated to a 19 percent reduction in the rate of first heart attack, the study found.

  17. Teadlaste Öö Viljandi ürituste kava on toredasti kokku pandud: üks loeng kinesioloogiast kui inimese motoorika uurimisest, teine loeng aga vastukaaluks rakenduslikust kinesioloogiast ja tervendavast puudutusest.

  18. Reuters kirjutab, et asja igakülgselt uurinud asjatundjad ei ole leidnud tõendeid, et gripivaktsiin Pandemrix põhjustaks narkolepsiat, aga nad ei ütleks ära võimalusest asja veel uurida:

    The European Medicines Agency (EMA) said its Committee for Medicinal Products for Human Use had reviewed all available data on the suspected link between narcolepsy and Pandemrix.

    “The committee concluded that the available evidence was insufficient to determine whether there is any link between Pandemrix and reports of narcolepsy, and that further studies were necessary to fully understand this issue,” it said in a statement.

  19. Eesti õpikud on täis vabamüürlust, satanismi ja rassismi

    Gümnaasiumis on ainekavas tõenäosusteooria ja statistika kursus. Meenutame, et tõenäosusteooria sai alguse hasartmängudest. Nii Blaise Pascal kui Pierre de Fermat lahendasid panuse jaotamisega seotud probleeme ning leidsid täringute viskamisel teatud silmade arvu tuleku tõenäosusi. Jacob Bernoulli pühendas kolm raamatut erinevate hasartmängude strateegiate analüüsimiseks. Järelikult võiks kogu selle osa õpikust ja õppekavast välja visata, sest muud seal ei tehta, kui propageeritakse hasartmänge.

  20. Ha-ha, pisike putukas tekitab ufo-ärevust:
    Elektrijaama turvakaamera salvestas tundmatu objekti
    Tõnu Kann, Pärnu Postimees

    “Ma ei usu, et see keravälk oli,” märkis Nuut. “Uurisin selle kohta, et keravälk püsib ühes kohas sekundeid, mitte tund aega.”

    Nuut ütles end nüüd juba peaaegu uskuvat, et meie tegemisi siin planeedil keegi väga teraselt jälgib.

    Et kui ei ole keravälk, siis on tulnukas. Hea loogika küll :)

  21. Soomes seisab kohtu ees libaarst

    Soomes astus kohtu ette libaarst, kes lollitas aastatel 2008-2009 sadu Karkkila ja Karjaa patsiente, omamata meditsiinilist haridust, kirjutas ajaleht “Iltasanomat”.

    24-aastane mees, kes oli varem peaasjalikult ladudes töötanud, suutis korda saata pettuse, millesarnast Soomes varem nähtud pole, töötades ligi aasta aega arstina haridust omamata. Abiks tohtriks tõusmisel olid võltsitud akadeemilised dokumendid ja veenev käitumine. Kahtlused kerkisid alles siis, kui ta esitas kummalise ravimitellimuse.

    «Kui sa näitasid talle korra, kuidas midagi teha, omandas ta selle kiiresti ja suutis õpitut rakendada,» rääkis üks libaarsti kolleeg Karkkila meditsiinikeskusest, kes peab nüüd isehakanud tohtri vastu kohtus tunnistusi jagama.

    Süüalune ise õigustab oma pettust töötuse ja huviga meditsiini vastu. «Ma olin siis 2008. aastal olnud töötu üsna pikka aega,» teatas ta kohtu ees. «Ma olin huvitatud meditsiinist, mul oli mõningaid meditsiinilisi oskusi ja ma olin lugenud meditsiinikirjandust.»

  22. Martin Vällik ütles:

    Ha-ha, pisike putukas tekitab ufo-ärevust […]

    Et kui ei ole keravälk, siis on tulnukas. Hea loogika küll :)

    Samad sõnad. Paar aastat tagasi tegin aknast nn pöörleva tähistaeva pilte ja piltidele jäi kogemata ka usin ämblik, kes lahtise akna ette võrku kudus, nagu oleks tähistaevas ringi ekselnud tundmatu ja muu taevalaotuse pöörlemist eirav „udukogu” ☺

  23. Mihkel Mutt: kas geid oskavad vabadust hinnata

    Lapsed, homod ja ka naised ei saa aru, kui hästi nad tegelikult praegu elavad. Sellega ei taha ma öelda, et nad ei võiks veelgi paremini elada, aga siiski on alati mõttekas näha asju ka perspektiivis, suuna seisukohalt.

    Mõtlesin selle loo algul august on homokuu alla panna, kuid seal oli juba 400 kommentaari ja nende lõppu kerimine võttis niikaua aega, et mõtlesin poole peal septembrilugude hulka postitamise peale ringi.

  24. Mitte päris ajakirjandus, aga teema, millest võiks pikemalt kirjutada: Facebookis levib paanika Euroliidu alternatiivmeditsiinireeglite teemal.

    “EU on vastu võtnud seadusandluse, mis keelustab taimsed ja mineraalsed toidulisandid, keelustab alternatiivsed tervendamismeetodid ja nende õpetamise, keelustab raamatute müügi, mis seotud taimede ja mineraalide raviga jne. Üle 300 direktiivi ja regulatsiooni. Seadus peaks jõustuma aprill 2011. On käivitatud kampaania selle info avalikustamise kohta ja kogutakse allkirju. http://www.anh-europe.org/node/2774

    Juba halatakse raamatute põletamisest, mööndes samas ise, et ega me keelest aru saa.

  25. Amet: ravimifirma juht eksitas Vikerraadio kuulajaid

    «Kui koopiaravimite toimeaine sisaldus ja biosaadavus varieeruvad 45 protsendi ulatuses, millisest sarnasest efektiivsusest ja ohutusest me saame rääkida ja minu arust ükski arst ei tohigi enda patsientidele selliseid ravimeid pakkuda ja ravida ravimiga, mille efektiivsuse tõenäosus on 45 protsenti teistsugune kui seda on kliinilistes uuringutes tõestatud originaalravimil,» rääkis firmajuht raadioeetris.

    Ravimiamet lükkas oma avalduses need väited ümber ja tuletas teistelegi ravimifirmadele meelde, et elutähtsate toodete pakkujatena tuleb neil kasumijanule lisaks silmas pidada ka kohustust anda tarbijatele tõest teavet ravimite kohta, isegi siis, kui see ei toeta ettevõtte müügihuve.

  26. Mustlaste deporteerimine Rumeeniasse kui päritolumaale tekitab küsimuse, et miks siis mitte juba Indiasse.

    Ei tekita. Tegu on ikkagi kas Rumeenia kodanike või siis vähemalt tuvastatavalt Rumeeniast Prantsusmaale saabunud isikutega.

    Tundub siiski, et sellised deporteerimised Nebukadnetsari, Flaviuste, Stalini ja Hitleri kombel 21. sajandisse ei sobi.

    Räige demagoogia, mida võiks isegi nimetatud diktaatorite ohvrite kannatuste alavääristamiseks pidada.

  27. Oop ütles:

    “EU on vastu võtnud seadusandluse, mis keelustab taimsed ja mineraalsed toidulisandid,

    Mis tähendab keelustab taimsed toidulisandid? Pärnaõieteed ei tohi enam keeta või?:P Mis asi taimset toitu ja toidulisandit õieti eristab? Eks peab siis endale ruttu veel mõne ravimtaime raamatu lisaks soetama, lisaks olemasolevatele, mine tea, mis tulevik toob :P

  28. salvey ütles:

    Mis tähendab keelustab taimsed toidulisandid?

    See tähendab, et umbluised “naturopaadid” ja “toitumisterapeudid” muretsevad nende tegevuse reguleerimise pärast ja puhuvad mulli suuremaks, et teised inimesed ka ilmaasjata muretseksid.

  29. dig arvab, et Mihkel Mutt ei saa aru, kui hästi ta praegu elab, ja tunneb mingitel seletamatutel asjaoludel, et kui ta ajalehes viriseks, elaks veel paremini. Kole lugu.

  30. Kriku ütles:

    Lauri Vahtre arvates toimub e-raamatute lugemine arvutiekraanilt ja on tervise- ning ühiskonnaohtlik

    Keskkonnaohtlik ikka…

    Keskkonnaohtlik veel pealekauba ka. Ma ei hakanud seda esile tõstma, ehkki see muidugi annab veelgi selgemat aimu Vahtre pädevusest.

    Lauri Vahtre sõnas kultuurikomisjoni istungil, et tema hinnangul tuleks küsida, kas elektroonilise raamatu puhul tahame soodustada arvutiekraanil lugemist.

    «Minu arvates on see nii tervisele kui sotsiaalselt kahjulik; välja trükkides on see keskkonnakahjulik,» sõnas ta.

    Üldiselt tuleks Internet vist ka ära keelata, kuna keegi mõtlematu kodanik võib selle välja trükkida, mis hävitaks Vahtre-suguste arusaamise kohaselt ilmselt Eestima metsad.

    Mis mind veidi üllatas, oli K-erakondlase Repsi kommentaar.

  31. ERR räägib ajakirjanduseetikast:

    Eesti ajakirjandus, eriti võrguväljaanded, rõhutasid Tartumaa vanurite mõrvarist kirjutades liigselt tema rahvust, rääkis Eesti Rahvusringhäälingu eetikanõunik Tarmu Tammerk.

    Tarmu Tammerk selgitas ETV hommikuprogrammis “Terevisioon”, et rahvuse üleliigne rõhutamine negatiivses kontekstis ei ole põhjendatud. Samal ajal, kui jätta üldse välja, mis päritolu kurjategija on, siis oleks see avalikkuse eksitamine, kuna lugeja ei saaks mitmekülgset infot. Tammerki sõnul on küsimus selles, kuidas seda esitada – kas kohe ja jõuliselt või tuua see loos tasapisi esile.

    Saatekülalise sõnul oli esimestes veebis ilmunud lugudes, kus nimetati mõrvas kahtlustatava tausta, liiga tugevalt esile toodud asjaolu, et tegemist on mustlasega. Samas jäeti kõrvale mitmed olulised asjad, näiteks see, et kahtlusalusel on jahmatamapanevalt pikk kuritegude register. “Kas ta on mustlane, on ta mingist teisest rahvusest, ei olnud esialgu väga oluline,” selgitas Tammerk.

  32. Keskkonnaohtlik veel pealekauba ka. Ma ei hakanud seda esile tõstma, ehkki see muidugi annab veelgi selgemat aimu Vahtre pädevusest.

    Keskkonnaohtlikuks nimetas ta tekstide väljaprintimist. Mida see raamatute trükis avaldamisega võrreldes kindlasti on ka.

  33. ETV pealt tuleb hetkel selline tore saade nagu “Teadlaste öö”. Vaatan rahulikult ja mida ma näen? Vitsa- ja pendlimees ka saates. No lihtsalt selline facepalm oli. Täiesti õudne.

  34. Kriku ütles:

    Keskkonnaohtlikuks nimetas ta tekstide väljaprintimist. Mida see raamatute trükis avaldamisega võrreldes kindlasti on ka.

    Ei vaidle vastu, aga miks peaks e-lugemisseadme omanik teksti välja printima? Või inimene, kel e-lugemisseadet pole, trükise asemel e-raamatu ostma?

  35. Kuuluud vist ei toimi.
    Võin paari sõnaga kirjeldada, mis toimus, aga nimedega jään hätta.
    Oli leitud mingi pendlimees, kes täiesti veendunud ilmel, kasutades pendlit ja teisi kõveraid vidinaid, testis kolme eluruumi.
    Paneelmajas ja vist eramu ühes toas leidis palju “paha energiat” ja ajas tüüplist iba otsast välja. Vana maja toas olevat aga kõik korras ja energiasammaski kummmuti kohal…
    Teadlased (3 oli neid) selgitasid klipi jamalisust…

  36. Energiaväljade mõõtmisega pendli ja pöörlate abil tegeles saates Kalju Paldis ja tema tegevust kommenteerisid Mait Müntel, Andi Hektor ja Erik Puura. Tervikuna osutus see videolõik täitsa kenaks illustratsiooniks teaduse ja millegi muu segiajamise probleemile.

    Aga kas keegi teab, kuidas Viljandis peetud kahtlase teemaga loeng vastu võeti?

  37. Kriku ütles:

    Eks ta rääkis alternatiividest – ekraanilt lugemisel ühed miinused, välja printimisel teised.

    Isegi kui arvutiekraanilt lugemine kujutab tervisele ja ühiskonnale ohte (milliseid???), siis miks peaks e-lugemisseadme omanik lugema arvutiekraanilt? Või raamatu välja printima?

    Sellise loogika toel võiks värskele porgandile keedetud porgandiga võrreldes kaks korda suurema maksumäära väänata, kuna toores porgand võib tervisele ohtlik olla, kui see endale kõrva toppida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga