Uus ajakiri IMELINE TEADUS ja teisi teateid novembri ajakirjandusest

Teadusesõpru rõõmustab november uue ajakirjaga. Ilmus esimene number eestikeelset ajakirja Science Illustrated, kohalikus keeles IMELINE TEADUS, väljaandjaks Äripäev.

Esimeses numbris:

AVASTUSED: uurimistulemused ja avastused kogu maailmast

UUS TEHNIKA: uudistooted ja nutividinad

VIIS IDEED, MIS VÕIVAD VIIA MEID TÄHTEDELE – tuleviku kosmosereiside võimalikud tehnilised lahendused – kaheksal leheküljel

MEDUUSID VÄHENDAVAD KASVUHOONEEFEKTI – uuringud näitavad, et väikesed mereloomad põhjustavad väga suurt vee liikumist – kuuel leheküljel

PLATSEEBO PAHA KAKSIK – Kui arvad, et sured, siis nii ka läheb – neljaleheküljeline ülevaade notseeboefekti teaduslikest uuringutest

DINOSAURUSTE VÄRVID TEADA – lugu sellest, kuidas teadlastel õnnestus taastada sauruste värvid ning avastada palju uut nende arengus – kuuel leheküljel

MIGREENI ÄGENEMISE PÕHJUS SELGE – ülevaade migreeni ja valguse vahelisest seosest ning uutest migreeniravi võimalustest

LUGEJATE KÜSIMUSED – palju huvitavaid küsimusi ja vastuseid

METROOD ARVUDES – markantne ja huvitav statistika

LUTIKAD RÜNDAVAD – kuueleheküljeline verdtarretav ülevaade voodilutikate plahvatuslikust levikust, mitmed Lääne suurlinnad on putukatega püstihädas

ROHELINE VEOAUTO – neljaleheküljeline illustreeritud lugu veoauto energiasäästlikumaks muutmise võimalustest

SURMAHAIGUSTEST PÄÄSEMINE – Põhjalik kümneleheküljeline ülevaade haigustest, millest arstid meid lähikümnendil päästa loodavad

TEADUSTÄHE SALADUSLIK SURM – kaheksaleheküljeline artikkel maailmakuulsa astronoomi Tycho Brahe kirevast elus, teadussaavutustest ja saladuslikust surmast

ARHIIVIST – mineviku triumfid ja fiaskod, mõistatused ja lahendused

NUPUTAMIST – täiesti teistsugused nuputamisülesanded

Muid leide novembri ajakirjandusest ootan kommentaaridesse.
Tänan!

218 Replies to “Uus ajakiri IMELINE TEADUS ja teisi teateid novembri ajakirjandusest”

  1. Ma ei tea, kas see uudis on Eesti meedias kajastamist leidnud — kui keegi märkas, palun, viidake. Igatahes andis Science Daily 4. novembril teada PLoS ONE’is ilmunud uurimusest, mis esmakordselt näitab, et “looduslikud GMO-d” on olemas ja horisontaalseid geenihüppeid liigilt liigile esineb ka väljaspool aretuslaboreid.

    The debate over genetically modified organisms (GMOs) is heated. One of the arguments against them is that it is unnatural to mix genes from different species. However, research in Lund, Sweden, shows that genetic modification can take place naturally among wild plants. /…/

    The research group on evolutionary genetics has discovered that a gene for the enzyme PGIC has been transferred into sheep’s fescue (Festuca ovina) from a meadow grass, probably Poa palustris, a reproductively distinct species. The DNA analyses also show that only a small part of a chromosome was transferred. This is the first proven case of the horizontal transfer of a gene with known function from the nucleus of one higher plant to another.

    “Unfortunately, we don’t know exactly how the gene jump between the species occurred, which is not surprising as it took place perhaps 700,000 years ago. The most plausible explanation is that the gene was transmitted by a parasite or pathogen, such as a virus, perhaps with the help of a sap-sucking insect,” says Professor Bengtsson.

  2. Ma leidsin suurepärase veebilehe. Kes oskab soome keelt, lugege. Vihje – Soome uus radikaalrühmitus Perussuomalaiset (Tõsisoomlased, superpopulistlik rahvaerakond) on esinenud vaktsiinivastaste ja geenmuundamisevastaste ülesastumistega.

    See oli nii hea, et ma võiks selle eesti keelde tõlkida. Sest siin on päris hästi parodeeritud tavalisemaid vaktsiinivastaste väiteid (sattusin siia vaktsiinide ohtlikkuse teemat uurides). Üks näide – 1930. aastal vaktsineeriti Soomes 35 tuhat beebit, nende hulgas on tänaseks registreeritud 2500 vähijuhtu, 10 tuhat kiilaspäisust, 500 osalist pimedaksjäämist ja mitmeid amputeerimisi.

    http://jkr77.kapsi.fi/kieltaka.....vapaa.html

  3. Elektrivool parandab arvutusoskust

    Kas soovite, et oskaksite paremini arvutada? Teadlastel on nüüd olemas lihtne nipp, kuidas matemaatikaoskusi ilma pingsa harjutamiseta parandada. Selleks tuleb õiget ajupiirkonda elektrivooluga stimuleerida, ja teie matemaatiline taibukus paraneb märgatavalt. Protseduuri tulemus püsib vähemalt kuus kuud.

  4. Maag Vanaküla varjab tulu?

    Vanaküla ei eitagi, et kuigi tema portaali taga on ka MTÜ, läheb registreerimisraha otse tema kontole. Nii juba aasta aega. Samas väidab maag end selle aja jooksul raha eest registreerinud olevat vaid umbes viis inimest ehk ta olevat teeninud 250 krooni. «Las nad ajavad näpuga järge!» ütleb ta maksuameti jutu peale. «Mis seal vahet on? Kirjutavad ette, siis kirjutavad, seal pole midagi teha. Kui maksuamet mult midagi tahab, eks ma siis näitan.» Mingist ärist olevat asi kaugel: ainuüksi serveri tasu maksvat maag 170 krooni.

  5. Martin Vällik ütles:

    Nalja ka natuke:
    «Abiellu süütult» ideoloog: seksuaalne aktiivsus hävitab hingeelu

    Tore metaperverssus. Kõigepealt printsiip:

    «Kui õudne on pidev taga rääkimine, kui palju teeb ühiskonnas halba kiire hukkamõistmine laia avalikkuse ees, kuigi inimene võib olla täiesti süütu,» tõi ta näite väärast käitumisest.

    Seejärel ilming, et refleksiivselt seda printsiipi emand Alvre ei rakenda:

    Alvre ei usu, et ööklubides paarilisi otsivad noored endast või leitud partnerist lugu peavad. «See proovimise jutt on absoluutne tobedus.»

    Stalinistliku majanduse tagaigatsus on muidugi omaette teema:

    Alvre meenutab, et tema keskkooli ajal (praegu on naine 69) ei olnud mõeldav, et noored ei saaks lihtsalt sõbrad olla – tantsida koolipidudel, sportida.

    Kuigi ta polnud sel ajal veel kristlane, siis oskasid noored end hoida – oli see ühiskonna või sisemiste väärtuste tõttu. «Ei olnud seda kohutavat, lagastavat ja labast reklaami.»

    Kes 2010. aastal 69 aastat vana on, sündis 1941. või 1940. aastal ja keskkoolis käis Hruštšovi sula ajal. Muidugi ei olnud siis reklaami kui roiskuva kapitalismi ilmingut tarvis, sest plaanikomitee teadis täpselt, mida kellelgi tarvis on.

    Muidugi, vastavalt Põhiseadusele võib igaüks ennast kommunismi igatsemisega vabalt teostada, aga Põhiseadus ei nõua sugugi, et suur üleriigiline päevaleht selle igatsuse ära trükkima peaks.

  6. KatrinV ütles:

    Ma leidsin suurepärase veebilehe. Kes oskab soome keelt, lugege. Vihje – Soome uus radikaalrühmitus Perussuomalaiset (Tõsisoomlased, superpopulistlik rahvaerakond) on esinenud vaktsiinivastaste ja geenmuundamisevastaste ülesastumistega.

    See oli nii hea, et ma võiks selle eesti keelde tõlkida.

    Kui aega leiad, oleks tore küll. Jutt on tõesti vahva.

  7. @Martin Vällik:

    Selle põhimõtte „seksuaalne aktiivsus hävitab hingeelu” peale meenus James Frazeri tähelepanek (raamatus The Golden Bough, kuskil tagapool), et umbes sedasi kristluse algusaegadel olla mõeldudki, aga peagi hakanud nutikamatel koitma, et see ei ole jätkusuutlik. Leitud siis kompromiss, et pühadust võivad hoida tsölibaadis vaimulikud ja kloostrirahvas, aga muu rahvastik las paljuneb edasi :)

  8. dig ütles:

    Kui aega leiad, oleks tore küll. Jutt on tõesti vahva.

    Nende sponsorreklaamil ei ole ka viga:

    Uudessa kirjassaan COSMIC INDUSER joogalentäjä ja tiedemies Lotus Carpentier kertoo, kuinka juuri SINÄ voit saavuttaa muuttaa elämäsi jo muinaisten inkojen tuntemalla menetelmällä, täysin luonnonmukaisesti ja ponnistuksitta. Kirja pohjautuu perinpohjaisiin tieteellisiin tutkimuksiin, joita Lotus Carpentier teki Himalajan rinteillä läheisen Maya- yhdyskunnan vieraana. Nämä uskomattomat tulokset johtivat COSMIC INDUSER- menetelmään, joka on nyt saatavilla kirjana!

    Kui juba Himaalaja nõlvadel elavate maiade kogukond asjasse segatud on, siis peab ikka ühe vägeva värgiga tegemist olema.

  9. Mart K. ütles:

    ei tea, kas see uudis on Eesti meedias kajastamist leidnud

    Nüüd juba on, Fortes:

    Kas see, et eri liikidesse kuuluvate taimede vahelised geenihüpped on looduses loomulikud, tähendab, et enam pole mõtet geneetiliselt muundatud toiduvilja vastu protestida?

    Bengtssoni hinnangul pole vastus kaugeltki lihtne. Ta märgib, et uued tulemused on huvitavad ja olulised, ent ei ütle suurt midagi selle kohta, millised sammud ühiskonna jaoks valed või õiged on.

    „Paljud kardavad geneetiliselt muundatud kultuurtaimi, kuna usuvad, et nende kasutamine võib kaasa tuua soovimatute geenide levimist looduses. See argument mind ei veena. Küll aga mõistan ma muret kasvava patendikasutuse ja taimearetusmeetodite monopoliseerimise üle. Sellepärast ongi nii oluline, et ülikoolides saaksid jätkuvalt toimuda sundimatud ja äriliselt sõltumatud taimegeneetika uuringud,” rõhutab Bengtsson.

  10. Uuring: maheköögiviljad ei erine tavalistest köögiviljadest

    Taanlaste uuring on juba mahepõllundusega tegelevate Iiri talunike seas tekitanud kriitilist vastukaja. Nii on põllumeeste poolt välja toodud, et mahetoidul on tegelikult muidki eeliseid – see on vaba taimekaitsevahenditest ja geneetiliselt muundatud materjalidest, mahepõllunduses on loomapidamisel kõrged standardid ning orgaaniline toidu tootmine ei anna hoogu juurde kliima soojenemisele.

    Mis siin ikka niiväga kritiseerida, lihtsalt puhatagu need mahetootjad oma argumentatsioon valeväidetest puhtaks ja panustagu nendele väärtustele, mis ka tegelikult eristavad üht porgandit teisest. Tervislikkus selleks ei paista olevat, hind nagu ka mitte, aga midagi vast ikka on.

  11. Martin Vällik ütles:

    …puhastagu need mahetootjad oma argumentatsioon valeväidetest puhtaks ja panustagu nendele väärtustele, mis ka tegelikult eristavad üht porgandit teisest.

    Kahtlen, kas polüfenool on ainus tervisele kasulik ühend kõigis köögiviljades, samuti selles, et (mõnede) sünteetiliste väetiste kasutamine köögiviljade tervislikkust kuidagi ei mõjuta.

    Üldiselt aga on Eestis mahetoodete müüjatel muidugi väga hämar ettekujutus sellest, milles millegi mahedus väljendub — viimati ei osanud Ökosahvri müüja vastata ka mu kõige elementaarsematele küsimustele, näiteks, et mille poolest täpselt erineb seal müüdav hirmkallis Saksa mahelillkapsas turul ja poes müüdavast.

  12. Mart K. ütles:

    näiteks, et mille poolest täpselt erineb seal müüdav hirmkallis Saksa mahelillkapsas turul ja poes müüdavast.

    Kallis Saksa kapsas on toodud kaugelt Saksamaalt mööda mahedaid autobahne ja põletades mahedat biodiislit. Odav turult saadav kapsas on loksunud mööda kehvi Eesti teid ja kuulanud koleda kividiisli põlemise häälitsusi ning seega stressis. Mis võiks lihtsam olla? ;)

  13. Looduse poolest kuulub Eesti Euroopa rikkamate hulka

    Rändrahnude esinemistiheduse ja mõõtmete poolest on Eesti tema sõnul kunagisel Põhja-Euroopa jäätumisalal esikohal – koguni 90 protsenti ülisuurtest ehk hiidrahnudest asub just siin.

    Ka meteoriidikraatrite esinemistiheduse poolest pindalaühiku kohta oleme maailmas konkurentsitult esikohal, neid on meil kokku kaheksa: Ilumetsa, Kaali, Kärdla, Lasnamäe, Neugrund, Simuna, Tsõõrikmäe ja Vaidasoo.

  14. USAst saadeti teele salapärane rakett

    Raketikatsetuse eelduseks oleks olnud õhuruumi sulgemine ning mereväele teada andmine, et nad katsetuse piirkonnast eemale hoiaksid.

    Pentagonil puuduvad andmed õhuruumi sulgemise ja mereväele hoiatuse edastamise kohta.

    Lapani sõnul näitab see, et rakett saadeti teele Los Angelese lennuvälja lähedalt, et tegemist ei olnud USA sõjajõudude raketitestiga.

  15. WingNutDaily räägib tsivilisatsiooni kohutavast saatusest:

    For a long time it was an article of faith among Christians, conservatives and other traditionalists: They believed that when homosexuality becomes widely accepted and even celebrated in a society, that society starts to die.

    The November issue of WND’s monthly Whistleblower magazine, titled “AMERICA’S GAY OBSESSION,” says it’s not only not bigoted, paranoid or insane, but it’s absolutely historically true – and moreover, is where America is rapidly heading unless it reverses course.

    Hüva, säärane jutt on WingNutDaily jaoks enam-vähem igapäevane. Aga missuguseid skeptikule huvi pakkuda võivaid pseudoteaduslikke väiteid nad seekord esitavad?

    “Perhaps the definitive work on the rise and fall of civilizations,” writes Fitzpatrick, “was published in 1934 by Oxford anthropologist J.D. Unwin”:

    In “Sex and Culture,” Unwin studied 86 human civilizations ranging from tiny South Sea island principalities to mighty Rome. He found that a society’s destiny is linked inseparably to the limits it imposes on sexual expression and that those sexual constraints correlate directly to its theological sophistication and religious commitment.
    Unwin noted that the most primitive societies had only rudimentary spiritual beliefs and virtually no restrictions on sexual expression, whereas societies with more sophisticated theologies placed greater restrictions on sexual expression, and achieved greater social development.

    In particular, cultures that adopt what Unwin dubbed “absolute monogamy” proved to be the most vigorous, economically productive, artistically creative, scientifically innovative and geographically expansive societies on earth.

    Whistleblower on WND juurde kuuluv ajakiri. Kuna WND usub, et ta hiljutised valimised võitis ning tema lugejaskond sellepärast rohkem pornot vajab, on terve värske number seksiküsimustele — ja peamiselt geierootikale — pühendatud.

  16. “Valitsuse usaldusväärsuse kahanedes kasvab usk jumalasse”, vahendab Forte Discovery Newsi, mis vahendab ajakirjas Journal of Personality and Social Psychology avaldatud uurimust.

    Viis uurijat seiras seda, kuidas valitseva korra ebastabiilsuse kasv majanduslikest probleemidest lähenevate valimisteni mõjutab üksiksiku psühholoogilist toimimist. /…/

    Teadustöö väitel täidavad usk jumalasse ja usk valitsusse kattuvaid funktsioone struktureeritud, mittejuhusliku, korrastatud maailma allikatena. Samuti kirjutavad uurijad, et valitsus ja jumal võivad olla vastastikku vahetatavad.

  17. salvey ütles:

    Looduse poolest kuulub Eesti Euroopa rikkamate hulka
    […]

    Ka meteoriidikraatrite esinemistiheduse poolest pindalaühiku kohta oleme maailmas konkurentsitult esikohal, neid on meil kokku kaheksa: Ilumetsa, Kaali, Kärdla, Lasnamäe, Neugrund, Simuna, Tsõõrikmäe ja Vaidasoo.

    Kas Vaidasoo ringstruktuuri olemuse kohta on midagi uuemat ja konkreetsemat selgunud kui 2006. a publikatsiooni ettevaatlik järeldus: According to recent investigations the origin of the Vaidasoo structure is open to debate. A deeply eroded trace of a meteorite is one potential interpretation.

  18. Postimehe tarbijaveerg kirjutab edusammudest tarbekeemia uuringute vallast:

    Euroopa Narkoseirekeskus on avastanud tänavu kümne kuuga 33 uut narkootikumi, mis on pea sama palju kui kahel eelneval aastal kokku.

    Täna värsket aastaraportit esitlenud seirekeskus teatas, et kui eelmisel aastal avastatud 24 uut psühhoaktiivset ainet oli kõigi aegade rekord, siis juba on selge, et käesolev aasta purustab selle tulemuse.

    Näedsasiis. Ausad ärimehed üritavad illegaalseid psühhoaktiivseid aineid turult välja tõrjuda uute legaalsete ainete pakkumise teel, aga kurjad ärivaenulikud valitsused keelavad süstemaatiliselt seda, mida iganes nood keemiatöösturid pakuvad, ilma suuremate teadusuuringuteta ära. Kus on õigus?

  19. Tuntud psühholoog Voldemar Kolga nimetab Postimehes trolli trolliks:

    Psühholoog Voldemar Kolga hinnangul tuleks poliitiku Valentine Alvre üleskutset süütult abielluda võtta rahva provotseerimise katsena, mille eesmärgiks on erakonnale tähelepanu juhtida. Seetõttu ei tasu ebarealistlikust propagandast erutuda.

    Kolga sõnul on inimestel illusioon, et nende isiklik mõtteviis on ainuõige, kuid erinevaid karaktereid leidub väga palju. Seega tuleb olla salliv Alvre «kummaliste» seisukohtade suhtes: «Ei saa öelda, et see on hirmus rumal ja ei sobi meie ühiskonda üldse.»

    Aktsepteerida ei saa aga nõudmist, et kogu ühiskond peaks ühe vaatenurga järgi käituma, märkis Kolga. Sama käib teiste vähemuste kohta: «Kui homod hakkavad üles kutsuma, et kõik peaksid homoks hakkama. Ikka ei hakka.» Ta lisas, et taolised üleskutsed on ebarealistlikud.

    Huvitavaks pidas Kolga aga vähemustele alati osaks saavat ebaproportsionaalselt suurt tähelepanu ning leidis, et «abiellu süütult» propaganda võib olla poliitikute strateegiline «mäng». Nad on teadlikud, et ühiskond nende üleskutse järgi käituma ei hakka, kuid erakond pälvib sellegipoolest avalikkuse tähelepanu: «Provotseerivad rahvast. Tulebki võtta nii, mitte erutuda.»

  20. Postimees jagab teateid kompartmentaliseeritud taevast:

    Selle nädala esmaspäeval sai USAs Los Angelese taevas näha komeeti C/2010 V1/ Ikeya-Murakami.

    Hiljuti avastatud sabatähte jälgiti maailmas ka mitmes teises paigas, edastab Ilta-Sanomat.

    Toimetas Inna-Katrin Hein

    Samas ei ole Postimees ka täiesti lootusetu, kõmuloos suudavad nad skeptitsismi üles näidata küll:

    Tartus McDonalds’i drive-in järjekorras autodest ette trüginud neiu väidab, et tema taga seisnud taksojuht sõitis kättemaksust ta jalast üle.

    18-aastane Karksi-Nuiast pärit Epp Elias oli nädalavahetusel Tartus peolt tulles purjakil ja trügis kiirsöögikohas autodejärjekorrast ette. Tüdruk väidab, et just seepärast sõitis Tartu taksojuht Olgert Tamm meelega tema jalast üle.

    Loo muudab kahtlaseks see, et traumapunktis määrati neiu vigastuseks muljumine, kuid suure takso alla jäädes oleks ta tõenäoliselt pidanud luumurru saama. Lisaks on haiglast saadud paberil kirjas, et tüdruk oli alkoholijoobes ja tasakaaluhäiretega.

    Toimetas Teelemari Loonet

    Äkki läheks Postimees paremaks, kui Loonet teadusuudiseid ja Hein prominente toimetaks?

  21. Christian Institute võitleb vahelduse mõttes riigi raha raiskamise vastu:

    A man who underwent sex change surgery to look like a woman – then changed back – says the NHS should halt all sex change operations.

    Charles Kane, who spent £100,000 on operations to make him look like a woman, says he needed counselling, not surgery.

    “Based on my own experiences, I believe sex-change operations should not be allowed, and certainly not on the NHS”, he says.

    Kindlalt on teada see, et isand/emand/kodanik Kane on täie mõistuse juures ja ei kannata luulude all.

    Mr Kane says: “People who think they are a woman trapped in a male body are, in my opinion, completely deluded. I certainly was.

    Mis oleks üks liigategemisnarratiiv ilma ohvriteta?

    He adds: “In many ways I see myself as a victim of the medical profession.”

  22. Kord ennemuitsel ajal rääkis Onu Raivo muinasjuttu mehest, kes nautis lihalõhna ja maksis selle eest kuldmündi kõlinaga. The Globe and Mail räägib mõnevõrra teistsugusest liha mittedestruktiivse kasutamise viisist:

    Contrary to expectations, a McGill University researcher has discovered that seeing meat makes people significantly less aggressive. Frank Kachanoff, who studies evolution at the university’s department of psychology, had initially thought the presence of meat would provoke bloodlust, believing the response would have helped our primate ancestors hunt. But in fact, his research showed the reverse is true.

    Kachanoff recruited 82 men and asked them to punish an aide with various volumes of sound each time he made an error while sorting photos, some with pictures of meat, and others with neutral images. The researcher had anticipated participants who watched the aide sort meat photos would inflict more discomfort on him, but he was surprised when those pictures did not provoke aggressive behaviour.

  23. Secular News Daily räägib, et väikestel lastel on kalduvus uskuda, mida neile öeldakse — isegi, kui silmad hoopis teist juttu ajavad:

    It reminded me of a study just published in Psychological Science by Vikram Jaswal, at the University of Virginia, and colleagues. They’ve been looking at the power of adult verbal testimony to lead children to disbelieve their own eyes.

    For example, in one study the experimenter hid a sticker under one of two cups. If the kid guessed right, she won the sticker. If the kid guessed wrong, the experimenter got it. The experimenter told the kid how much she wanted the sticker.

    Then the experimenter told the kid which cup the sticker was under. Of course, she lied.

    The kid, unsurprisingly, believes the experimenter – after all, the kid is just 3 years old. And then the kid is proved wrong.

    The strange thing is that the kid doesn’t learn from her mistakes. She goes on believing the experimenter. And losing every time.
    It seems that there’s something specially convincing about verbal testimony. When they re-ran the experiment, but with the experimenter using an arrow to point to the cup, instead of saying anything, the kids cottoned on much quicker. Well, mostly.

    Asjassepuutuv teadusartikkel paistab olevat Young Children Have a Specific, Highly Robust Bias to Trust Testimony:

    Why are young children so willing to believe what they are told? In two studies, we investigated whether it is because of a general, undifferentiated trust in other people or a more specific bias to trust testimony. In Study 1, 3-year-olds either heard an experimenter claim that a sticker was in one location when it was actually in another or saw her place an arrow on the empty location. All children searched in the wrong location initially, but those who heard the deceptive testimony continued to be misled, whereas those who saw her mark the incorrect location with an arrow quickly learned to search in the opposite location. In Study 2, children who could both see and hear a deceptive speaker were more likely to be misled than those who could only hear her. Three-year-olds have a specific, highly robust bias to trust what people—particularly visible speakers—say.

  24. Oklahomas võeti teadupärast novembri alguses toimunud referendumil vastu otsus osariik ära päästa. Kirjutas Fox News:

    Oklahoma voters have approved a measure that would forbid judges from considering international law or Islamic law when deciding cases.

    Republican Rex Duncan, the sponsor of the measure, called it a “pre-emptive strike” designed to close the door on activist judges “legislating from the bench or using international law or Sharia law.”

    Loomulikult on asi juba kohtus ja föderaalkohus on esialgse õiguskaitse raames käskinud osariigi põhiseaduse uue peatüki välja kuulutamata jätta, kuna see võib osutuda föderaalsele põhiseadusele vasturääkivaks. Kirjutab The Christian Century:

    U.S. District Judge Vicki Miles-LaGrange issued a temporary restraining order on Monday (Nov. 8) after Muslims sued to block the referendum, which was approved by 70 percent of Oklahoma voters on Nov. 2.

    Muneer Awad, executive director of the state chapter of the Council on American-Islamic Relations, sued to block enforcement, alleging the referendum violates First Amendment prohibitions against religious discrimination and government-supported religion.

  25. Pakistan mõistis jumalateotuse eest surma kristlasest viie lapse ema

    2009. aasta juunis paluti Bibil tuua kõigile vett, samal ajal kui ta põllul töötas. Selle vastu oli rühm moslemiusku naisi, öeldes, et mittemoslem ei tohiks veeanumat puudutada.

    Paar päeva hiljem läksid naised kohaliku vaimuliku juurde ja väitsid, et naine tegi halvustava märkuse prohvet Muhamedi aadressil. Vaimulik pöördus kohaliku politsei poole, kes algatas uurimise.

    Naine arreteeriti Ittanwalai külas ja mõisteti süüdi Pakistani karistusseadustiku järgi. Karistuseks määrati surmanuhtlus.

    Kohtunik Naveed Iqbal andis käsu naine üles puua ja otsus näitab kohtuniku teatel, et pole mingit võimalust, et naise ütlust valesti tõlgendati. Mingeid pehmendavaid asjaolusid kohtuniku teatel polnud.

  26. Uuring: inimesed suudavad tulevikku ette näha! (vahendab Forte New Scientisti).

    Ebatavalised väited on harva ebatavalisemad kui järgmine: veel toimumata sündmused võivad mõjutada meie käitumist.

    Parapsühholoogid on juba aastaid väitnud prekognitsiooni ehk ennustamatute tulevikusündmuste ettenägemise kohta kõikvõimalikku jampsi. Paistab aga, et too libateaduslik fenomen on viimaks jõudmas peavooluteaduse huviorbiiti: juhtiv sotsiaalpsühholoogia-alane ajakiri on võtnud ilmumisjärjekorda teadustöö, mis sisaldab tõendeid selle olemasolust.

    Enamgi veel — skeptilised psühholoogid, kes on tööd enne üllitamist põhjalikult uurinud, tunnistavad, et ei suuda sellest leida märkimisväärseid vigu. “Mu isiklik veendumus on, et see on naeruväärne ega saa vastata tõele,” leiab Rhode Islandi osariigis Providence’is tegutseva Browni ülikooli psühholoogiaprofessor Joachim Krueger, kes on tööd kajastanud ajakirja Psychology Today veebiblogis. “Metodoloogia ja katse ülesehituse ründamine on esimene rindejoon. Aga, kui aus olla, ei näinud ma midagi kahtlast. Kõik paistab olevat heas korras.”

    Ajakirjas Journal of Personality and Social Psychology enne aasta lõppu ilmuv uurimus kujutab endast Ithacas tegutseva Cornelli ülikooli teadlase Daryl Bemi kaheksa aasta töö kulminatsiooni. “Ootasin meelega seni, kuni olin kindel, et kogutud andmete mass on kriitiline ja tegu pole statistilise apsakaga,” kinnitab ta. /…/

    Tunnustatud psühholoogiliste nähtuste ajas pööratud versioonide uurimine oli geniaalne idee, väidab skeptiline Krueger. Parapsühholoogia uurijad on minevikus rakendanud idiosünkraatilisi meetodeid nagu Ganzfeldi katsed, kus katsealused pidid muu hulgas selgeltnägemist ja telepaatiat väidetavalt soodustava seisundi tekitamiseks kuulama valget müra ja jälgima muutumatut ühtlast nägemisvälja. Bem seevastu rakendas katseid, mille objektiivsel hindamisel pole peavoolu psühholoogidel probleeme.

    Jäädvustatud mõjud olid väikesed, aga statistiliselt olulised. Näiteks ühes katses lubati katsealustele, et arvutiekraanile ilmub erootiline modell ühes kahest poosist ja paluti neil ennustada, kumb poos see olema saab. Lõpuks kuvatud pilt valiti juhuslikult, ent katsealused arvasid selle õigesti ära 53,1 protsendil juhtudest.

  27. Postimees kirjutab meditsiinilisest juhtumist Tartus:

    Tartu Kroonuaia erivajadustega õpilaste koolist on kiirabi haiglasse viinud juba kaks ravimi üledoosi saanud tüdrukut.

    «Mõlemad tüdrukud võtsid rahusteid, mis on neile määratud,» ütleb Kroonuaia kooli direktor Ain Ostrat kiirabiga haiglasse viidud õpilaste kohta.

    Muidu oleks uudis nagu uudis muiste, aga juba teises lõigus kalpsab keegi maagiline isemõtleja kõnepulti:

    «Isegi kui need pole narkootikumid, on olukord ohtlik, sest tablettide võtmise harjumus võib sillutada teed uimastipruukimisele,» ütles Tartu Kroonuaia koolis õppiva lapse ema, kirjutas Õhtuleht.

    Prekognitsioonist oli meil juba juttu. Siin on illustratsioon:

    Esimest korda kihutas kiirabi Tartu Kroonuaia kooli õppuri elu päästma eelmisel neljapäeval ja üleeile olid salapärased tabletid koolis kaasas ühel VI klassi tüdrukul.

    Eelmisel neljapäeval kooli lapsevanemate üldkoosolekul üritasid need kaks ema tolle ohtliku mure jutuks võtta, …

    “Üleeile” on kuus kalendripäeva pärast “eelmist neljapäeva”. Niipalju siis põhjusest ja tagajärjest.

  28. Alternatiivmeditsiini haru, mida mõnel pool energiapsühholoogiaks nimetatakse, on psühholoogiadoktori kraadiga terapeuti David Feinsteini paelunud juba kümme aastat. Ajakirja Psychotherapy Networker viimatises numbris üritab ta selgitada, miks.

    So, you may well be asking, what could possibly have possessed a wizened, seen-it-all therapist like me to embrace an approach that much of the world of orthodox psychology considers the latest incarnation of snake oil? Well, what follows is the answer.

    Lühidalt leiab ta, et meetod töötab, ehkki ei tea, miks. Pikemalt on aga üsna huvitav jutt, ehkki karastunud skeptiku jaoks ilmselt mitte piisavalt veenev, ma kardan.

  29. Tänaseks on üldteada, et katoliku kiriku peamine kasutusala on väikeste laste hirmutamine. New York Times kirjutab aga kentsakast petuskeemist, kus lisaks muudele põnevatele pisiasjadele poola preestritega paranoilist pianisti pelutati.

    Mr. Davidson worried that the music he had composed and saved on the computer could be lost. The owner of the shop, Vickram Bedi, 36, confirmed that there was a virus on Mr. Davidson’s computer, a virus Mr. Bedi said was so troublesome that it had also damaged the shop’s computers, officials said.

    That was only the beginning. Over time, prosecutors said, Mr. Bedi told Mr. Davidson about an elaborate international conspiracy that had attacked Mr. Davidson’s computer and was threatening Mr. Davidson and his family. The conspiracy allegedly involved a mysterious hard drive in a remote village of Honduras and a plot to infiltrate the United States government by Polish priests linked to Opus Dei. Mr. Bedi persuaded Mr. Davidson to pay the computer shop not only for data retrieval, but for personal protection, the authorities said.

    It was, of course, a fraud, officials said. For more than six years, the computer shop, Datalink Computer Products, regularly charged Mr. Davidson’s credit card accounts. The charges totaled more than $6 million, according to the office of the Westchester County district attorney, Janet DiFiore. It took months for investigators with the police in Harrison, N.Y., and other agencies to unravel the many twists and turns of the case.

    Tuntud vanasõna räägib, et ausat meest petta ei õnnestu. Kuidas seekord?

    One such twist was the civil lawsuit that pitted Mr. Davidson and Mr. Bedi against Wachovia Bank and three of the bank’s financial advisers. As co-trustees of the Redwood II F Trust, Mr. Davidson and Mr. Bedi claimed in the lawsuit that the bank had mishandled its $60 million in assets. People who were sued by Mr. Davidson and Mr. Bedi went to the Harrison police in July, setting off the fraud inquiry.

  30. Uutest suundadest briti huumoris pärast Briani elamist võib lugeda BBC vahendusel:

    A Conservative Birmingham City councillor has been arrested over allegations he called on Twitter for a female writer to be stoned to death.

    Mr Compton allegedly tweeted: “Can someone please stone Yasmin Alibhai-Brown to death? I shan’t tell Amnesty if you don’t. It would be a blessing, really.”

    Later, he wrote on Twitter that he had not called for the stoning of anybody.

    He said: “I made an ill-conceived attempt at humour in response to Yasmin Alibhai-Brown on Radio 5. I [apologise] for any offence caused, it was wholly unintentional.”

    Poliitiku partei on esialgse aukaitsevahendina rakendanud mittekaristust nimega suspension.

    The Conservative Party has said his membership has been suspended indefinitely pending further investigation.

  31. Wall Street Journal kirjutab olulistest turuteguritest Jänkistanis:

    Frito-Lay, the snack giant owned by PepsiCo Inc., says it is pulling most of the biodegradable packaging it uses for its Sun Chips snacks, following an outcry from consumers who complained the new bags were too noisy.

    Touted by Frito-Lay as 100% compostable, the packaging, made from biodegradable plant material, began hitting store shelves in January. Sales of the multigrain snack have since tumbled.

    Too põhjus on nii jabur, et mõni võib niimoodi arvata, et tegemist on lihtsalt ettekäändega ja sealpool Suurt Lompi valitseb suur irratsionaalne hirm biolagunevate materjalide ees. Kas seda fenomeni hüüda ökofoobiaks või hoopis näiteks ersatsofoobiaks, hirmuäratav tont seda teab.

    Saadaval on märke sellest, et tegemist on kultuurilise hoiakuga, mitte tarbijate üldinimliku ebameeldivustundega. Kirjutab The Atlantic:

    While here in the U.S. of A., SunChips’ noisy (but biodegradable!) bag got tossed out by Frito-Lay, the Canadians get to keep theirs. Here, we see Frito-Lay Canada’s sustainability chief telling you all about that decision.

  32. Konverents kristlikest väärtustest, riigikogu konverentsisaalis, teemaks ikka ususõpetus. http://www.eestikirik.ee/node/10264

    dr Olga Schihalejev «Kristlus uues põhikooli õppekavas» (Tartu Ülikool), Kalev Uustalu «Pühakodade rahastamine riigi ja kohalike omavalitsuste poolt taasiseseisvunud Eestis» (Eesti Vabariigi Muinsuskaitseameti peadirektor)

  33. Skepchick vahendab uusi trende Jänkistani surreality TV vallast:

    In summer of 2008, the American television channel A&E premiered a series called Psychic Kids: Children of the Paranormal and has just begun airing the second season this November. Presided over by professional psychic Chip Coffey, and a few other mediums and paranormal experts, the show finds kids, who tend to range in age from 12 to 18 and who have experiences with visions, demonic possessions and other assorted unexplained and disturbing phenomena. The gathered experts then teach these “children of the paranormal” how to use their psychic powers to resolve their problems while filming it for a weekly, hour-long television episode.

    If there ever were a case that screams exactly what the harm is in letting psychics go unchallenged, this is it. Not only are kids and their parents getting sucked into believing things with no solid evidence, but targeting children with documented psychological problems and giving them bogus solutions precludes them getting professional medical therapy and assistance they obviously could use. Even worse, televising the entire process normalizes the idea for the audience, which might include other troubled kids and parents who decide to try the same “solutions” with even less-scrupulous paranormal experts who aren’t being held to even the low standard of honesty television documentation imposes.

    Saadaval on ka klipp:

    Arvestades, kuidas viimastel aastatel telesaadete “formaate” sisse ostetakse, on karta, et varsti ilmuvad Eestissegi tegelased, kes teleris lapsi ahistada tahavad.

  34. TechCrunch räägib, kuidas robotid tulevad ja ajakirjanike käest leiva ja vorsti ära röövivad:

    A startup in North Carolina, StatSheet, today is launching a remarkable network of 345 sports sites, one dedicated to each Division 1 college basketball tam in the U.S. For instance, there is a site for the Michigan State Spartans, North Carolina Tar Heels, and Ohio Buckeyes. Every story on each site was written by a robot, or to put it more precisely, by StatSheet’s content algorithms. “The posts are completely auto-generated,” says founder Robbie Allen. “The only human involvement is with creating the algorithms that generate the posts.”

    The results surprisingly readable, if a bit dry. Here is one typical lead, which was generated from stats from a game last March to pre-populate the site.:

    Michigan State has ended the regular season with a good deal of momentum. On March 7th at home, the Spartans beat the Wolverines, 64-48. It was all Michigan State from the start, going into halftime up 32-14. Michigan never got close.

    Some facts for this matchup: The Michigan State RPI ranking was a good deal higher than Michigan (#26 to #130). The Spartans home court advantage is distinct, and the Wolverines had no momentum and had lost 3 out of 5. The Spartans have already seen the Wolverines this year, and this win gives us a regular season sweep.

  35. Postimees kirjutab: Kümme toitu võitluseks vähiga.

    Palju-palju põnevaid väiteid, mis loodetavasti vastavad rohkem tõele kui Churchilli kuulus ütlus, et Briti lendurid on hakanud öösel paremini Saksa lennukeid nägema seepärast, et nad söövad palju porgandit (tegelik põhjus oli, et kasutusele oli võetud radar, aga see oli sõjasaladus).

  36. BBC räägib, kui tähtis on tõde poliitikas:

    Shadow immigration minister Phil Woolas has vowed to fight on after his 2010 election win was declared void and he was suspended by the Labour party.

    Mr Woolas faces a three-year parliamentary ban after being found guilty of deliberately making false statements about a Lib Dem rival in campaign literature.

    A by-election must be fought in Oldham East and Saddleworth, pending appeal.

    Mr Woolas won the seat by 103 votes over Lib Dem rival Elwyn Watkins.

    But his opponent argued the false allegations probably swayed the vote in such a close contest.

    Parlamendiliikme niisugune lahtilaskmine on haruldane nähe; viimati juhtus seda Telegraph’i andmeil üheksakümmend üheksa aastat ja üheksa kuud tagasi, kui Richard Hazleton oma kohast ilma jäi, kuna kohus leidis, et ta oli oma oponendi Timothy Healy iseloomu ja tegemiste üle meelega valetanud ja ka hääli kokku ostnud. Isand Healy’t tunneb ajalugu New York Times’i isikus mõnevõrra paremini Iiri Vaba Riigi esimese kindralkubernerina.

  37. WingNutDaily toob meieni uudiseid Californiast, kus kurjade roheliste ametimehikeste vandenõu tahab paigaldada voolumõõtjaid, mille sees on raadiosagedused, piiramaks sedaviisi kallihinnaliste vedelike tarbijate kehadeni jõudmist:

    “What is a smart meter?” Koehle asks. “It is one that contains RF (radio frequency) so that it can be remotely controlled and read. No longer will a meter reader have to come to your home to read the meter. It will all be done remotely.”

    What is the concern about the energy police?

    “When all is in place, the smart meter will not only keep track of how much electricity you are using, but it will be able to control, regulate, and ration your use of that electricity,” she wrote. “If ‘big brother’ decides that you are using too much heat in the winter time, or too much air conditioning in the summer time, or using too much hot water in your showers or washing machine (even if you are willing to pay for that extra usage), the use of power will be automatically turned down.”

    Koehle’s not only concerned that green bureaucrats want to impose their global warming agenda on a free marketplace, but that in the future no one will be able to avoid the coming ideologically driven intrusion into homes.

    Pretty soon, Koehle warns, all appliances will be replaced with those containing RF chips.

  38. Teadupärast tekitasid Meerikas hiljuti ärevust jutud Los Angelese kandis lennanud raketist, mille kohta keegi midagi ei teadnud.

    Keegi Liem Bahneman suhtus nondesse kummalistesse väidetesse skeptiliselt, uuris kohalikke õhusõiduplaane ja kasutas ka veebikaamerat — ja on jõudnud järeldusele, et kõnealune õhurakett kuulus firmale United Parcel Service, lasti välja Honolulust ja maandus viis tundi ja kolm minutit hiljem Ontario rahvusvahelisel lennuväljal. Saadaval on lennuplaan.

    Teataval määral võib segadust põhjustada asjaolu, et kõnealune rahvusvaheliselt tuntud Ontario linn asub San Bernardino maakonnas Californias. Üldiselt ei soovitata seda segamini ajada rahvusvaheliselt veidi tuntuma Ontario provintsiga, kus asub Toronto rahvusvaheline lennuväli.

    Keda aga säärane igav seletus ei rahulda, see võib rahuldust leida alternatiivmõistusepärases videos.

  39. BoingBoing räägib katsest ersatsnaeratustega:

    The BBC has a fun experiment where you’re challenged to “Spot the Fake Smile” on 20 individuals. I didn’t do much better than 50 percent. Good thing I don’t play poker. The experiment is based on the amazing work of retired University of California psychology professor Paul Ekman, who spent a career studying emotion and facial expressions. Most famously, Ekman researched “microexpressions,” subtle “tells” that reveal when someone is lying. He’s the author of Telling Lies: Clues to Deceit in the Marketplace, Politics, and Marriage and Emotions Revealed, among other books, and the inspiration behind the TV drama Lie To Me.

    Katses saab osaleda BBC veebilehe vahendusel.

  40. Pika nimega ajaleht The Seattle Times, Winner of a 2010 Pulitzer Price kirjutab, et mehitatud retk Marsile tuleks märksa odavam, kui tagasisõidu plaanid esialgu maha matta. Väidetavalt on olemas ka ajalooline pretsedent.

    Invoking the spirit of “Star Trek” in a scholarly article entitled “To Boldly Go,” two scientists contend human travel to Mars could happen much more quickly and cheaply if the missions are made one-way. They argue that it would be little different from early settlers to North America, who left Europe with little expectation of return.

    “The main point is to get Mars exploration moving,” said Dirk Schulze-Makuch of Washington State University, who wrote the article in the latest “Journal of Cosmology” with Paul Davies of Arizona State University. The colleagues state – in one of 55 articles in the issue devoted to exploring Mars – that humans must begin colonizing another planet as a hedge against a catastrophe on Earth.

    Mars is a six-month flight away, possesses surface gravity, an atmosphere, abundant water, carbon dioxide and essential minerals. They propose the missions start by sending two two-person teams, in separate ships, to Mars. More colonists and regular supply ships would follow.

    The technology already exists, or is within easy reach, they wrote.

    Teatavaid paralleele õnnestub muidugi tõmmata ka platoonilise filosoof-kuninga suunas:

    “What we would need is an eccentric billionaire,” Schulze-Makuch said. “There are people who have the money to put this into reality.”

  41. PZ Myers väljendab jälle kord sügavat põlgust religioossetesse aktivistidesse — seekord Fred Phelpsi & Suguvõssa:

    t’s hard not to crack a cheerful smile at this story, but do try to take it seriously. A coven of Westboro Baptist anti-gay kooks went off to protest outside a soldier’s funeral in Oklahoma, and returned to their car to find their tires slashed. When they drove into town on the flat tires anyway, to try and get them repaired, they were refused any help at all.

    There’s a grim part of me that feels a kind of satisfaction at that, I’ll admit. But I think it was wrong.

    Don’t harm the WBC cretins no matter how awfully they prance. Do not vandalize their possessions. Don’t even threaten them. Even if they weren’t a lawsuit-happy group of parasites, they have a right to free speech and can protest all they want. This seems clear to me, with no ambiguity at all; and if I witnessed someone trying to slash the tires on a car with a “god hates fags” bumper-sticker, I’d try to stop them and alert the police. Somebody crossed the line in Oklahoma when they did property damage, even if it was to an odious gang of idiots.

    Jah, tõepoolest, tuntud ateist vihkab vaeseid misjonäre niivõrd, et keelab neile märterlust isegi pisikestes asjades.

  42. Homöopaatia toimib — aga vestluse, mitte tinktuuride kaudu, teatab Forte.ee

    Homöopaatia võib haiguse sümptomeid kahandada, ainult et selle eest ei tuleks tänada mitte „ravimeid“, vaid konsultatsiooni vormi, selgub värskest uurimusest.

    Uurimusest selgus, et patsientidel, kes oma reumatoidartriidiga pöördusid homöopaatilise ravitseja poole, alanesid märkimisväärselt valu, põletik ja muud olulised haigustunnused. Küll aga polnud mingit vahet, kas neile antud lahus oli tõeline homöopaatiline tinktuur reuma raviks või platseebo, vahendab The Daily Telegraph.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.