Pärnu: Eesti umbluu-pealinn, ja teisi detsembri lugusid

Eestis on huvitav komme, et pealinn käib külakorda — suvepealinn Pärnu, talvepealinn Otepää, veinipealinn Põltsamaa, kevadpealinn Türi, sügispealinn Narva, õllepealinn Saku, mudapealinn Haapsalu, rändavad metsa- ja motopealinn jne.

Paras aeg on välja kuulutada Eesti umbluu-pealinn ja selle austava nimetuse on kuhjaga välja teeninud Pärnu linn, mida on ustavalt umbluu vallas turundanud Pärnu Postimehe kultuuritoimetus, mille juhataja on Silja Joon. Teie pingutusi on märgatud ja leidnud tunnustust.

Palju õnne!

Viimane piisk umbluu-karikas on järgmine lugu:
Geobioloog Kalju Paldis õpetab kodule tere ütlema, Silja Joon, kultuuritoimetuse juht, Pärnu Postimees

Lugu täies pikkuses on paberlehest lugeda, püüan kusagilt pildi saada.

Tegu pole juhusliku üksikjuhtumiga, vaid aastatepikkuse järjepideva tööga, millega kultuuritoimetus ja Silja Joon isiklikult on tutvustanud mida erilisemaid “kultuurisaavutusi”:

Silja Joon pole muidugi ainus, kes vahendab teateid teispoolsusest, näiteks sai Karin Klausi lugu magnetteraapiast aluseks veelgi uuenduslikumale mugutiteraapiale:

Magnetid leevendavad pingeid, Karin Klaus
Laupäevane lugemine: Mugutid leevendavad pingeid, skeptik.ee

Veel umbluu-lugusid Pärnu Postimehes teistelt autoritelt:

Kas pean jätkama? Ilmselt mitte eriti. Aga hea meelega ootan kommentaaridesse linke ka muudele Pärnu Postimehe umbluu-teemalistele lugudele.

Tegu on ilmselt sümbiootilise kooslusega Pärnu umbluumeistrite ning ajakirjanike vahel. Ühelt poolt on Pärnus päris mitu posijapesa, teisalt on olemas vastavate vaimsete huvidega ajakirjanikud, kes on valmis igat masti umbluud lugejatele vahendama.

Pärnu posijapesade traditsioon ulatub juba nõukogude aega — kuulus bioresonantsteraapia viljeleja Sirje Gabriel tegutses muu hulgas ka Pärnus, tänapäeval hoiab Gabrieli vaimset traditsiooni ülal alternatiivmeditsiini keskus Ravikoda ja sellestki on kirjutanud tollal lihtsalt toimetaja Silja Joon:
Bioteraapia pärast pole vaja enam pealinna sõita

Ravikoda pole ainus koht, kus alternatiivselt tervisega tegeleda. Artiklites on sageli juttu kohast nimega Tervistav Stuudio, kus saab alternatiivset teavet inimkehast ja muust loodusest osteopaadilt, refleksoloogilt, kiropraktikult, homöopaadilt, pakutakse organismi puhastamist ja muid huvitavaid teenuseid. Teraapia.com andmetel leiab veel OÜ Salumin, saltandmineral.ee, teenused: bioresonantsteraapia, Feng Shui, Hatha jooga, heliteraapia, kinesioloogia, kiviravi, kõrvaküünlad, lümfimassaaž, nõustamine, reiki, soolaravi. Küllap on neid veel, palun andke kommentaarides teada.

239 Replies to “Pärnu: Eesti umbluu-pealinn, ja teisi detsembri lugusid”

  1. See Pärnu Enesetäiendajate Selts on umbluupealinnale täiesti kohane asutis. Nende esilehel on peamenüüs Kvantripats ja üleskutse ise selle müügiagendiks hakata. Tõeline enesetäiendus :)

    Seltsi mootor on Malle Luhar – tehnilise-finantsilise kõrgharidusega, aga ükspäev “vaimseks” hakanud. Lisaks kvantripatsile (Malle, sellel pole kvandiga kuigipalju pistmist, ära lase end libekeelte poolt petta) on teel ette jäänud terve rida uuema aja posimisi – Reiki, Silva meetod, NLP, metameditsiin, vabastav hingamine, rännaku meetod, perekonstellatsioonid, kinesioloogia. Seriaalne umbluusõltuvus.

    14. dets võib minna Mai Agathe Väljataga töötuppa, Pärnu Postimehe toimetajatele sobilik koht end reaalsusest vabastada.

  2. Veel üks posijapesa Pärnus leitud: Tervisetaastaja.ee

    Laserteraapia on tänapäeval üks efektiivsemaid meetodeid aitamaks inimesi, kes on otsustanud suitsetamisest loobuda. Kui mujal maailmas on seda meetodit praktiseeritud juba üle 10 aasta, siis nüüdsest on see võimalus ka Eestis!

    Meetod baseerub väga vanadel Hiina meditsiini põhimõtetel ning on suunatud füüsiliste kõrvalnähtude vähendamisele.
    Efektiivsuse protsent: 85-90%!

    Laseriga saab ka söögiisu kontrolli alla.

    Laserteraapia pole Eestis seni veel laiemat kõlapinda leidnud, kuigi sellest on saanud üks olulisemaid arenguid bioteadustes pärast penitsilliini avastamist.

    Vau!

    Tegelikult on mul aga kurb meel, et muidu tarvilikke füsioteraapia ja mugavaid massaažiteenuseid pakkuv asutus otsapidi libateraapiatesse on laskunud ja seda juhataja Katri Õispuu otsesel vedamisel.

  3. Martin Vällik ütles:

    Seltsi mootor on Malle Luhar – tehnilise-finantsilise kõrgharidusega, aga ükspäev “vaimseks” hakanud.

    Mul on väga kahju, aga sõna “vaimsus/vaimne” on need umbluutajad küll põhjalikumalt ära lörtsinud kui nõukogude võim suutis seda teha näiteks sõnadega “pioneer” ja “progress”.

  4. @salvey:
    Avaldasin kommentaari oma blogis, panen ka siia.

    Õhtuleht on hakkama saanud korraliku šedöövriga ning annab inimkonnale kaks aastat armuaega juurde. Kirjutise “Maailmalõpp jääb esialgu ära, ootame 2014. aastat” pealkiri on ju üheselt mõistetav. Eriti intrigeeriv on esimene lõik: “Kõikvõimalikud selgeltnägijad ja teadlased hirmutavad ühtvalu inimesi läheneva maailmalõpuga. Seni ei ole ükski nende tähtaeg paika pidanud.”

    Püüdsin tuvastada, kes võiksid olla need kõikvõimalikud teadlased. Kahjuks ei viita kirjutis mitte ühelegi allikale, isegi mitte kollase meedia omale. Kirjutisest selgub, et need anonüümsed kõikvõimalikud teadlased paiknevad Hawaii saartel ja Austraalias Sydneys ning on loonud teooria, mille kohaselt purskasid kõik Maa vulkaanid üheskoos 10, 22, 30, 40, 49 ja 60 miljonit aastat tagasi ning iga kord tõi see kaasa planetaarse katastroofi. See arvude jada peaks kinnitama, et läheneb järjekordne superpurse.

    Nii et siis – jada on 60, 49, 30, 22, 10 miljonit aastat tagasi ning selle jada uus liige on aasta 2012? Mitmenda klassi matemaatikaharidust on vaja, et ka ajakirjanik võiks selles pisutki kahelda? Või on ilmunud uus raamat Dan Browni sulest, mis selgelt tõestab, et selline jada on täiesti korrektne?

    Õnneks leidis Õhtuleht, et maailmas on olemas ka üks teadlane, kes vulkaanide ühespurskamise teooriat ei usu – see on Vene Teaduste Akadeemia Kaug-Ida osakonna vulkanoloogia ja seismoloogia instituudi juhtiv teaduslik töötaja Aleksei Ozerov. Mida aga ajakirjanik ei tea, on see, et iga geoloogia tudeng oskab õpitu põhjal selgitada, et jadas viidatud ajaperioodidel ei viita geoloogiline andmestik globaalsetele vulkaanipursetele, millega oleks kaasnenud liikide massiline väljasuremine. Anonüümseid Hawaii ja Sydney teadlasi aga mul ei õnnestunudki tuvastada.

    Kui nüüd aga Õhtuleht leppis sellega, et Aleksei Ozerov oma teadmistega maailma päästis, oli vajalik leida intriig – muidu ei ole tegemist ju uudisega. Nüüd tuli appi Cambridge’i ülikooli professor Nicholas Boyle. Tegemist ei ole siiski loodusteadlasega, vaid saksa kirjanduse, ajaloo ja religiooni eksperdiga. Tema koostas jällegi ühe jada, kuhu kuuluvad Martin Lutheri teeside aasta (mitte ajada segamini Martin Luther Kingiga), 30-aastase sõja algus, Viini kongress ja sellele järgnenud Napoleoni lüüasaamine ning Esimene maailmasõda. Kuna kõik need sündmused leidsid aset sajandi teise aastakümne keskel, siis on võimalik leida indikaatoreid, et nüüd juba siis aastal 2014 võiks midagi toimuda. Muide, jadasse sobib enam-vähem ka Ümera lahing.

    Kurioosumina aga räägib Boyle hoopis globaalse finantskriisi ohust, mitte maailmalõpust.

    Seega pahad maailmalõpu kuulutajad on lisaks selgeltnägijatele kõikvõimalikud Hawaii ja Sydney teadlased, superkangelane on juhtiv teaduslik töötaja Aleksei Ozerov…

  5. “Oled grippi põdenud? Uus pandeemia võib sind tabada rängemini,” vahendab Forte New Scientisti hoiatust.

    Fernando Polack koos kolleegidega avastas 75 seagripihaiget täiskasvanut uurides, et ränkadel juhtudel esines organismis rohkem antikehi, mis viiruse külge haakusid, ent seda ei tapnud.

    Ajakirjas Nature Medicine äsja avaldatud tööst ilmneb, et viiruste ja antikehade kobarad käivitasid kopsu jõudes immuunsüsteemi komponendi, mida nimetatakse komplemendiks, millel aga ei õnnestunud platsi puhtaks lüüa ning mis selle asemel hakkas ründama kopsukude.

    Polack osutab, et varem põetud gripipuhangute käigus täiskasvanute organismi tekkinud nõrgestatud antikehad liituvad uudse viirusega piisavalt tugevalt, et selle kahjulikku mõju võimendada. Taoline kalduvus võib raskendada universaalse gripivaktsiini väljatöötamist, kuna see võib tingida taoliste antikehade tekke, mis ei liitu iga gripiviirusega piisavalt tugevalt, et seda tappa.

    Mida nüüd sellest arvata? Et kuna läbipõdemine suurendab riske, siis on hea olla minevikus olnud pigem vaktsineeritud, või kuna vaktsiinid võivad olla tinginud uusi tüvesid võimendavate antikehade teket, siis on parem mitte olla olnud vaktsineeritud?

  6. Arizona legislatuur lubab asuda arutama seaduseelnõud, mis keelab muuhulgas karma ära.

    A. A COURT SHALL NOT USE, IMPLEMENT, REFER TO OR INCORPORATE A TENET OF ANY BODY OF RELIGIOUS SECTARIAN LAW INTO ANY DECISION, FINDING OR OPINION AS CONTROLLING OR INFLUENTIAL AUTHORITY.

    3. “RELIGIOUS SECTARIAN LAW” MEANS ANY STATUTE, TENET OR BODY OF LAW EVOLVING WITHIN AND BINDING A SPECIFIC RELIGIOUS SECT OR TRIBE. RELIGIOUS SECTARIAN LAW INCLUDES SHARIA LAW, CANON LAW, HALACHA AND KARMA BUT DOES NOT INCLUDE ANY LAW OF THE UNITED STATES OR THE INDIVIDUAL STATES BASED ON ANGLO-AMERICAN LEGAL TRADITION AND PRINCIPLES ON WHICH THE UNITED STATES WAS FOUNDED.

    Mingitel müstilistel asjaoludel on eelnõusse vanaisatatud üks iseäralik institutsioon ühes spetsiifilises vormis:

    E. THIS SECTION DOES NOT APPLY TO:

    3. THE RECOGNITION OF A TRADITIONAL MARRIAGE BETWEEN A MAN AND A WOMAN AS OFFICIATED BY THE CLERGY OR A SECULAR OFFICIAL OF THE MATRIMONIAL COUPLE’S CHOICE.

  7. San Francisco Chronicle pajatab Suure Farmafirma hämaratest tegudest Pakistani mail.

    The case began Friday when Muhammad Faizan, a pharmaceutical company representative, visited Valiyani’s clinic and handed out his business card. He said when the doctor threw the card away, Faizan went to police and filed a complaint that noted his name was the same as the prophet’s.

    Ebapüha arst on nüüd kinnimajas ja jääb sinna seniks, kuni politsei välja mõtleb, mida temaga edasi peale hakata.

  8. Kas Mona Lisa silmad peidavad salašifrit? küsib Forte.

    Vastus on, et vaevalt küll.

    „Ma ei saa kuidagi kommenteerida selle „avastuse” teaduslikku väärtust, kuna puuduvad teaduslikud alused selle toetamiseks,” sedastab maailma juhtivaid Leonardo-spetsialiste Carlo Pedretti.

    „Mikroskoobi all ei ole algupärase — mitte kõrge eraldusteravusega fotodel kujutatud — Mona Lisa silmades mingisuguseid salamärke, -tähti või -numbreid. Seal on ainult krakelüürid (praod), mida näeb ka palja silmaga,” rõhutab California osariigis Los Angeleses Armand Hammeri nimelist Leonardo-uuringute keskust juhatav Pedretti.

    Aga enne seda tõdemust on vaja lugu ikka võimalikult põnevaks ajada.

    Itaalia kultuuripärandi riikliku komitee liikmete vastuoluliste väidete kohaselt on Mona Lisa silme taha peidetud salapärane, tähtedest ja numbrimärkidest koosnev šiffer.

    Komitee president Silvano Vinceti ütles, et maailma kuulsaima maali kõrge eraldusteravusega ülesvõtete suurendamisel muutuvad nähtavaks peidetud tähed ja numbrid, mille on sinna lisanud Leonardo da Vinci ise /…/

    „Palja silmaga on tärke raske eristada, aga suurendusklaasist piisab, et näha parempoolse (maali vaataja jaoks vasakpoolse) pupilli taga kõrvuti tähti „LV”. Need võivad märkida ta nime, Leonardo da Vinci,” räägib Vinceti.

    Palju raskemini dešifreeritavad on aga sümbolid vasaku (maali vaataja jaoks parema) pupilli taga.

    Vinceti andmeil on need kas tähepaar „CE” või lihtsalt B-täht, ning sellega asi ei piirdu. Sümboleid on peidetud ka taustmaastikusse, täpsemalt sillakaare sisse. „Tundub, et tegu on arvuga „72”, aga see võib olla ka L-täht ja number 2,” ütleb Vinceti.

  9. New York Times kirjutab kapitalismuse vastu streikivatest vangidest Georgias.

    Inmates said they would not perform chores, work for the Corrections Department’s industrial arm or shop at prison commissaries until a list of demands is addressed, including compensation for their work, more educational opportunities, better food and sentencing rules changes.

    Smuggled cellphones have been commonplace in prisons for years; Charles Manson was caught with one in a California penitentiary this month. Officials worry that inmates will use them to issue orders to accomplices on the outside or to plan escape attempts.

    Huvitav, kas kapitalistid on säärase arengu üle õnnetud? Küllap see sõltub sellest, missugust rühmitust jõllitada, sest nõudmise ja pakkumise vahekorrast moodustub hind isegi vanglakapitalismis:

    “We text very frequently,” he said. “We try and keep up with what’s going on in the news and what’s going on at other facilities. Those are our voices.”

    They are also a source of profit to the people providing the contraband. Miguel said he paid $400 for a phone that would have cost $20 on the street. Mike said he bought his through a guard. “That’s how a lot of us get our phones,” Mike said.

    Säärast tõsielulist uudisnuppu tuleb kindlasti illustreerida tõsielulise telesaatega:

  10. Päris aimeraamatu eksitavas kuues on kirjastuselt Fookus Meedia ilmunud meditsiivi alternatiivi reklaamvoldik pealkirja all “Mind päästis ravitseja. Raamat Eesti alternatiivmeditsiini imedest” (12 Eesti inimese lood sellest, kuidas alternatiivmeditsiin aitas lahendada nende probleemid, lisaks intervjuud tuntud Eesti sensitiivide ja tervendajatega), mille on kirja pannud Aive Antsov. Sirvisin hommikul R-kioskis. Esimene peatükk, kui õigesti mäletan, kandis pealkirja “Paelussist vabaks imelise süstiga”. Tekkis täitsa huvi, et mis ajast meie posijad intravenoosseks läinud on, aga siis tuli buss.

  11. dig kavatses Fookus Meedia üle irvitamiseks paar humoorikat lauset ritta panna. Siis luges dig nende veebilehte

    Ma teen su rikkaks

    Oled sa valmis rikkaks saama?

    Kas sa oled mõelnud, miks osadel inimestel õnnestub raha teenida lihtsalt, aga teistelt nõuab see suurt pingutust? Vastus ei peitu selles, et rikkad oleksid intelligentsemad, töötaksid rohkem või neid saadaks õnn. Asi on selles, et nad mõtlevad ja tegutsevad teisiti.

    Nastja tarkuste raamat

    Ei ole võlukepikest, mida viibutades kerkivad meie ette rahamäed, hakkavad voolama piimajõed ning võidetakse kõik maailma haigused.

    … ja vajadus kadus ära. Nad saavad enda naeruvääristamisega ise suurepäraselt hakkama.

    Muide, need raamatud on millegipärast käsiraamatuteks tituleeritud.

  12. The Inquirer annab teada juhtumist Venemaal, kus kombinatsioon kangest piiritusest ja sama kangest usust tõi kaasa 50-protsendilise suremuse.

    MOSCOW—A dispute over the existence of God between four Russians drunk on a liter of pure alcohol resulted in the death of two of the drinking buddies, news agencies reported Monday.

    The disagreement began over the weekend when the female house owner, her son, a male roommate and undisclosed male relative drank the liter of pure alcohol, “which they downed with snow,” a police investigator told RIA Novosti.

    “Soon after the drinking session, the suspect (the son) and the two other men got into a fight about the existence of God,” the police official in the western Siberia region of Tomsk reported.

    The son ended up attacking both men with a knife, killing them both, the report said. The suspect, who has a prior conviction record, faces life in prison if found guilty.

  13. Maaleht taob rauda, kuni see Mang on, seekord lugejaid hirmutades: ETTEVAATUST! Igor Mangi ennustused võivad täituda!

    Aasta tagasi ennustas tähetark Igor Mang, et tänavu juhtub üks ehmatav ja hirmuäratav sündmus teise järel. Paraku nii läkski. /…/

    Pole midagi parata – kätt elu pulsil oskuslikult hoidva Mangi ettekuulutused lähevad täide sagedamini, kui paljud seda endale tunnistada tahaksid.

    Näiteks kas või aprilli alguse nimetas ta äärmiselt halvaks ajaks, mil võib tulla suuremat sorti loodusõnnetusi ning nafta- ja gaasijuhtmete lekkeid, ja lisas, et “see aeg nõuab suurt ettevaatust tehnikaga ümberkäimisel”.

    10. aprillil hukkus Venemaal kummalises lennuõnnetuses Poola president. 13. aprillil toimus Hiinas 2000 ohvriga maavärin. 14. aprillil hakkas Islandil purskama vulkaan, mille hiigelsuur tuhapilv seiskas suures osas Euroopast lennuliikluse nädalaks. 20. aprillil plahvatas Mehhiko lahes naftaplatvorm ja tekitas seal määratu reostuse.

  14. Maaleht kirjutas:
    Mart K. ütles:

    Näiteks kas või aprilli alguse nimetas ta äärmiselt halvaks ajaks, mil võib tulla suuremat sorti loodusõnnetusi ning nafta- ja gaasijuhtmete lekkeid, ja lisas, et “see aeg nõuab suurt ettevaatust tehnikaga ümberkäimisel”.

    Aga otsides Mangi ennustuse üles on seal tegelikult kirjas hoopis:

    1.–8. aprill on äärmiselt halb aeg, kuna on näha võimalust suuremateks loodusõnnetusteks, mis omakorda võivad esile kutsuda tööstuste avariiolukordi, nafta- ja gaasijuhtmete lekkeid, elektrikatkestusi, suuremaid põlenguid. See aeg nõuab suurt ettevaatust tehnikaga ümberkäimisel.
    9.–22. aprill tundub olema rahulikum periood.

    Niisiis tegelikult juhtusid kõik need “täppi läinud” sündmused hoopiski ajal mida Mang ennustas “rahulikumaks perioodiks”. Kas tõesti polnud Mangi pikas ennustuses mitte ühtegi lõiku mis veidigi rohkem täppi minemise moodi välja näeks et Maaleht niimoodi vassima oli sunnitud?

  15. Postimees kirjutab:

    Stockmanni vorstiletist leiab kümmekond pakendit, mille silt ütleb, et toode on vaba kas E-ainetest või säilitusainetest. Kuigi tegemist peaks olema tervisele ohutuma toidupoolisega, ei kipu ostjad neid eelistama.

    Sama osakonna konsultant Kai Utno teab rääkida, et degusteerimistel ütlevad inimesed sageli, et neile need tooted ei maitse või on lausa vastikud. Lisaks hallile värvusele on neil tema sõnul ka võõras maitse, millega Eesti inimesed pole harjunud.

  16. The Guardian vahendab uuemaid rassismi-ilminguid Hollywoodi naabruses:

    A US white supremacist group has called for a boycott of the Kenneth Branagh-directed superhero movie Thor on the grounds that a black actor has been cast in the role of a Norse god.

    The Council of Conservative Citizens is upset that London-born Idris Elba, star of The Wire and BBC detective series Luther as well as a number of Hollywood films, is to play deity Heimdall in the Marvel Studios feature. The group, which opposes inter-racial marriage and gay rights, has set up a website, boycott-thor.com to set out its opposition to what it sees as an example of leftwing social engineering.

  17. Sama osakonna konsultant Kai Utno teab rääkida, et degusteerimistel ütlevad inimesed sageli, et neile need tooted ei maitse või on lausa vastikud. Lisaks hallile värvusele on neil tema sõnul ka võõras maitse, millega Eesti inimesed pole harjunud.

    Siin peab mingi muu põhjus olema. Naturaalse liha maitsega on eesti inimesed päris korralikult harjunud. Ilma E-aineteta vorst küll, aga jumal teab, mis ökoloogiliselt puhast orgaaniliselt mahedat saepuru sinna sisse topitakse.

  18. A US white supremacist group has called for a boycott of the Kenneth Branagh-directed superhero movie Thor on the grounds that a black actor has been cast in the role of a Norse god.

    See konkreetne avaldus nüüd küll rassismiilming ei ole. Mina ka ei läheks niisugust jama vaatama. Kuskil võiks ikka mingid piirid ka olla originaalist hälbimisel.

    Eddie Murphy Dr. Dolittle’i rollis juba ajas mul kopsu üle maksa (Tallinn-Tartu bussis näidati :( ). Mis järgmiseks? “Kolm musketäri”, kus d’Artagnan on neeger?

  19. Sandra Steingraber: vähiepideemia vastu tuleb võidelda süsteemselt

    Kas olete oma raamatute tõttu saanud ka kohtuasju või ähvardusi suurtelt korporatsioonidelt?

    Otseselt mitte. Aga näiteks tehti mu raamat maha ajakirjas New England Journal of Medicine, siis aga selgus, et autor oli keemiatööstuse palgal, ja asi läks suure kella külge, jõudis suurte ajalehtede esikülgedele. Lõpuks nad palusid avalikult vabandust. Tööstuse poolt oli väga alatu niimoodi teist teadlast ära kasutada – ja mõistagi ta isegi mitte ei maininud oma arvustuses, et ma olen doktorikraadiga bioloog, vaid jättis mulje, et «vähipatsient on emotsionaalseks läinud».

    Kasvasin linnas, mille joogivees leiduvad ained on kindlalt põievähiga seotud – ja need ained ei ole sealt kuhugi kadunud ka praegu. Andmeid saab kontrollida internetist. Mina saingi põievähi ja see on minu lugu. Sellega on raske vaielda. Ma tahaks ka uskuda, et teadlase ja teaduskirjanikuna olen tõendite kogumisel väga hoolikas ning kontrollin kõik üle. Sellepärast on ka mu kasutatud materjalide loetelud väga pikad.

    Mul on ka küsimus vaktsineerimise kohta. Millise tee olete teie valinud selles vastuolulises teemas?

    Kohandasin ise riiklikku ajakava, lükkasin vaktsiinid hilisemaks: minu lapsed said rinnapiima, nii et neil oli ka ajutine immuunsus. Ma arvan, et mõni valdkond on meditsiinis vilets, näiteks vähiravi, kuid vaktsiinid on küll asi, mille eest tänapäeva meditsiini tublisti kiita.

  20. Kriku ütles:

    Sandra Steingraber: vähiepideemia vastu tuleb võidelda süsteemselt

    Ilus näide sellest, et jutt keskkonnast pärinevatest toksiinidest ei ole alati umbluu.

  21. @Kriku:
    Rääkimata sellest, et ilmselt on USA-s üpris vähe neid lapsi, kes ehtsat “Doktor Dolittle” raamatut loevad, mille tõttu jäävad nad ilma suurepärasest lastekirjandusest, vahvatest tegelastest, toredast fantaasiamängust ja õpetlikest ivadest. Raamatust millegipärast peerunalju eriti ei leia (põrsa üle küll visatakse nalja, kuidas ta unistab rooskapsastest jne), aga igav küll ei olnud.

    Ma ütleks, et Ameerika filmi”kunst” on saatanast – võetakse midagi suurt ja keeratakse see pea peale, kõigepealt eemaldatakse väärtuslik osa (sest see on igav, tüütu ja raskesti arusaadav), siis kleebitakse tühjadele kohtadele kenad värvilised klisheed ja pisarakiskujad ja mõni vana hea puuksunali (naljad arvad tavaliselt juba enne ära, kui näitleja suu lahti jõuab teha) – ja ongi hitt! Ühtemoodi töödeldakse nii ajaloolise või biograafilise sisuga kui ka fantaasiafilme, rääkimata noist, mis mingil moel teadusilma puutuvad. Kõigest tehakse rosolje, milles ainsaks mõtteks on meeldida inimestele ja tuua raha sisse. Ja meeldib, ja toob!

    Kõige hullem aga on see, et inimestele jäävad need filmid meelde ja nad võtavad neid tõe pähe. “Da Vinci kood”, “Rahvuslik aare”, “Kleopatra”, “2012”… Inimesed tulevad ja räägivad täitsa tõsimeeli, et vaata, tollal Vanas Egiptuses Kleopatra tegi nii ja et juba Leonardo teadis… Mul on üks tuttav, kes peale “Avatari” nägemist nuttis ja ütles, et ta oli shokeeritud vaatepildist, kuidas kaljud gravitatsiooni eirasid ja hõljusid! Et see on maisele arusaamisele ikka nii võõras… Mina olin kah shokeeritud, kui ajakirjanik kritiseeris “Dinosauruste jalutuskäiku” – saurused ju ei sammunud, vaid selle kõige suurema sees oli auto, ja üldse olid nad kohmakad, ei, “Jurassic Park”i näinuid sellise etendusega ei püüa… Höhh, ajakirjanik vist tõesti ei tea, et noid juuraajastu saurusi filmi jaoks täismõõdus ei ehitatud ja liikuma ei pandud, selleks on mudelid ja diginipid. Võiks ju mõtelda, et 12 m kõrge ja X tonni kaaluv jurakas, mis materjalist peab olema jäse, et see kannataks välja selle raskuse ja seejuures säiliks ka kogu kupatuse tasakaal ja veel tagatipuks tuleb liikuvad osad sundida liikuma kah, et teist jäset tõsta – kui suur see jõud peab olema…

    Ühesõnaga, piir fantaasiamaailma ja reaalse maailma jaoks on osade inimeste jaoks väga õhuke. Mõne jaoks täiesti ebavajalik. Arvan, et peatselt peale uue filmi linastumist peavad ajalooõpetajad lugema lauseid a la “Skandinaavlaste peajumal Thor oli neeger”. Ja kindlasti tuleb varsti välja ka raamat, kus keegi X (PhD) tõestab ära viikingite kontaktid Kesk-Aafrika hõimudega.

  22. The Guardian kirjutab seosest mobiiltelefonide, mastide, vaiade, sündide ja numbrite vahel.

    Do mobile phone towers make people more likely to procreate? Could it be possible that mobile phone radiation somehow aids fertilisation, or maybe there’s just something romantic about a mobile phone transmitter mast protruding from the landscape?

    These questions are our natural response to learning that variation in the number of mobile phone masts across the country exactly matches variation in the number of live births. For every extra mobile phone mast in an area, there are 17.6 more babies born above the national average.

    Mobile phone masts, however, have absolutely no bearing on the number of births. There is no causal link between the masts and the births despite the strong correlation. Both the number of mobile phone transmitters and the number of live births are linked to a third, independent factor: the local population size. As the population of an area goes up, so do both the number of mobile phone users and the number people giving birth.

    The problem is that our first instinct is to assume that a correlation means that one factor is causing the other. While this does not cause a problem when using pattern-spotting as an evolved survival tool, it does cause severe problems when assessing possible health scares based on a recently uncovered correlation. For the majority of cases, correlation does not indicate the presence of causality.

  23. @dig:
    Siin on kaks eri asja – Kriku ütleb, et ta on sellega päris nõus, et selline värk ei kõlba kuskile. Ta ei ütle, et on OK jagada tolle rühmitusega muid seisukohti. Ja siin tuleb tähele panna, et kui rühmituse jaoks on põhirõhk inimese nahavärvil, siis ilmselt on Kriku jaoks põhirõhk hoopis ajalool – sel ajal, kui Põhjala jumalate panteon inimeste keelel ja meeles kuju võttis, ei teadnud nad mustanahalistest inimestest vist midagi. Viikingid jõudsid oma laevadega küll kaugele, kuid Põhja-Ameerikas olid tollal inimasukateks need, keda me kunagi indiaanlasteks nimetasime. Ei saa muidugi välistada, et kusagil Musta mere ääres või Bütsantsis või Pürenee poolsaare lääneosas mõni põhjamaa poeg mõnd mustanahalist silmas, aga see vaevalt võinuks mõjutada seda, kuidas skandinaavlased oma jumalaid ette kujutasid.

    Aga ma panen nüüd oma suu kinni ja lasen teil omavahel edasi vaielda. Kunstiline väljendusvabadus on natuke nagu avatud meele ja mõtlemise moodi. Alati on võimalus nii liiale minna, et ajud välja kukuvad. Kunsti puhul on veel jama see, et iga jama pole mitte kunst (vt Hando Runneli artikkel eilses Postimehe lisas).

  24. katrinv ütles:

    Siin on kaks eri asja – Kriku ütleb, et ta on sellega päris nõus, et selline värk ei kõlba kuskile. Ta ei ütle, et on OK jagada tolle rühmitusega muid seisukohti.

    Kriku väitis hoopis, et tolle rühmituse selline väljaütlemine ei kujuta endast rassismi ilmingut. Ma ei ole selle seisukohaga nõus. Minu meelest on see väljaütlemine ka ilma tolle rühmituse muid seisukohti arvestamata märk rassismist, aga kui väljaütlemise allikat lähemalt uurida, on seda, et just rassismiga tegemist on, lihtsam mõista ning muud konteksti tarvis vähem uurida.

    Mina ka ilmselt toda filmi vaatama ei lähe, kui ta ükskord valmis saab. Mul on eelarvamused kangelasfilmide vastu :) Aga isiklikust vaadata mitte tahtmisest ei ole mõistliku inimese jaoks kindlasti küll, et boikoti-agitatsiooni tegema hakata. See vahe boikoteerimisväärsuse piiri ja vaatamisväärtusetuse vahel näitabki kõnealusel juhul rassismi.

    Omaette põnev teema on veel see, et filmisse näitlejate valimine tähendab alati klassifitseerimist — kuidas tegelaskuju ja näitlejat üksteisele sarnaseks pidada, kajastab aga näitlejaid valiva tegelase hinnanguid. Mis oleks, kui mõni tuleks välja jutuga, et Thori tegelaskuju ei kõlba mängida punapeal? Tänapäeval naerdaks ta välja, sest üldtunnustatud inimeste lahterdamise skeem peab juuste värvi väheoluliseks tunnuseks. Nahavärvi oluliseks tunnuseks pidamine on ka rassismiga haakuv teema. Tõenäoliselt puutub kõnealusel juhul asjasse see, et nii kõnealune näitleja kui tema valinud agentuur on Briti taustaga ning panevad nahavärvi vähem tähele kui mingisugune Jänkistani konservatiivide nõukogu. Aga nagu öeldud, see on omaette teema, kuigi põnev. Sama põnev kui küsimus, kas kõnealune agentuur leiaks, et Thori tegelaskuju ei kõlba mängida kokni aktsendiga näitlejal.

  25. dig ütles:

    Kriku ütles:

    Sandra Steingraber: vähiepideemia vastu tuleb võidelda süsteemselt

    Ilus näide sellest, et jutt keskkonnast pärinevatest toksiinidest ei ole alati umbluu.

    Ei lähe siiani meelest, et autor, bioloog, väitis metalset elavhõbedat esinevat molekulidena.

  26. Kriku ütles:

    Mis järgmiseks? “Kolm musketäri”, kus d’Artagnan on neeger?

    Hullem veel. d’Artagnan võib olla kiilaspea, kuigi kõik teavad, et tol ajal kandis iga musketär uhket parukat.

  27. News.com.au avaldab, et Briti valitsus plaanib Interneti-porno keti otsa panna.

    The biggest broadband providers, including BT, Virgin Media and TalkTalk, are being called to a meeting next month by Ed Vaizey, the communications minister, and will be asked to change how pornography gets into homes.

    Instead of using parental controls to stop access to pornography – so-called “opting out” – the tap will be turned off at source. Adults will then have to “opt in.”

    The new initiative is in advance of the imminent convergence of the internet and television on one large screen in the living room.

    Missuguseid põnevaid pseudoteaduslikke väiteid lugeda saab?

    The move is intended to ensure that children are not exposed to sex as a routine by-product of the internet. It follows warnings about the hidden damage being done to children by sex sites.

    “In the past, internet porn was regarded as a moral issue or a matter of taste. Now it has become a mental health issue because we now know the damage it is causing. We are seeing perverse sexual behavior among children. Legislation is both justifiable and feasible.”

    She quoted the example of two underage brothers sentenced to at least five years’ detention this year for a sadistic sex attack on two other boys in South Yorkshire. The brothers were said to have had a “toxic” home life where they were exposed to pornography.

  28. Deutsche Welle toob uudiseid Valgevenest, kus inimesed oma juhiks üllatuslikul kombel kellegi vähetuntud uustulnuka valinud on, Aleksandr Lukašenka nimi. Mingitel arusaamatutel põhjustel on suur rahvamass säärase arengu suhtes äärmist skeptitsismi üles näidanud ja Minski administratiivkeskuse ümbrusse oma umbusku demonstreerima kogunenud.

    Following exit polls that suggest Belarussian President Alexander Lukashenko has been reelected, at least 10,000 opposition supporters have taken to the streets of Minsk.

    Thousands tried to storm the main government building to protest what the opposition claims was large-scale vote-rigging in the presidential election.

    The protestors broke windows and glass doors, but backed off after discovering riot police inside the building.

  29. Priit Pullerits peab jutte kliima soojenemisest hullumeelsuseks.

    Kas keegi bravuurikat kliima soojenemise juttu ka veel mäletab? Maakeral pidi peagi minema nii kuumaks, et kõrbeme nagu sitasitikad jaanitule paistel. /…/

    Aga seda panite kõrvulukustava kliimahulluse taustal tähele, mis järgnes? Ilmnes, et suur teadlaskond pole just alati käitunud sedavõrd objektiivselt ja läbipaistvalt, nagu neile kohane oleks. Ehk teadlaste ühendusest oli saanud propaganda tööriist. /…/

    Ja nüüd mõelge, kui palju tasub uskuda kliimateadlaste apokalüptilisi ennustusi aastakümnete kaugusele, kui majandusteadlased, kelle käsutuses on palju selgepiirilisemad andmed, ei suutnud kogu maailmas paar aastat tagasi ette näha isegi masu teket. /…/

    Asi on selles, et loodus saab pikapeale ise kõigi probleemidega hakkama. Kas või näiteks jääajaga. Ja selle sademete hulgaga, mis pärast jääaja lõppu kuni tänaseni pidanuks täitma kõik ookeanid neljakordse veehulgaga. Rääkimata arvukate vulkaanipursete ja maavärinate tagajärgedest, isegi kokkupõrgetest meteoriitidega. Küllap saanuks emake maa ajapikku ise hakkama ka Mehhiko lahe naftareostuse likvideerimisega.

  30. Ennustaja Edgar: tulemas on veel 2 lumetormi

    Ka see talv tuleb korralikult krõbe ning külmakraadid langevad kolmekümneni. “Aga märtsis-aprillis läheb äkki soojaks,” lubab Edgar, et väga pikalt talv siiski ei kesta.

    Palju suurem mure on Edgaril aga euro tulekuga, mis mehe sõnul toob ainult pahandust. Siiski on kogu negatiivse juures ka üks positiivne külg — toiduainete hinnad poodides langevad ja seda üsna drastiliselt.

    Edgari sõnul on hinnalangus suisa nii suur, et piima hind hakkab kaupluses olema umbes üks kroon liitri kohta. Suurem hinnalangus peaks Eestisse jõudma suveks.

  31. Huumorileht Cracked.com kirjutab viiest islamiga seotud müüdist.

    A conservative commentator recently made headlines by claiming 10% of all of the world’s Muslims are terrorists. An amazing claim, considering that equals 150 million terrorists and if each were to pull off an attack killing just 40 people, they could exterminate all non-Muslim life on earth.

    Either they’re not all that dedicated to terrorism, or the claim us utter insanity.

  32. dig ütles:

    Andres Valdre ütles:

    Ei lähe siiani meelest, et autor, bioloog, väitis metalset elavhõbedat esinevat molekulidena.

    Kontekst?

    Ei mäleta. See teema kerkis üles millalgi tõlke nõustamisel ja tõlkijad kinnitasid, et „elavhõbedamolekul” oli autoril ja nemad seda muuta ei saa. Olen see „jt” tõlkijate tänude lõpus, sest põhiliselt materjaliinsenerina ei saa ma end lasta mainida raamatus, mis väidab metalset elavhõbedat esinevat molekulidena. :)

  33. Mart K. ütles:

    Huumorileht Cracked.com kirjutab viiest islamiga seotud müüdist.

    A conservative commentator recently made headlines by claiming 10% of all of the world’s Muslims are terrorists.

    Selle aasta jõulude puhul võiks näiteks soovida, et konservatiivid uuel aastal Glenn Becki konservatiivseks kommentaatoriks kutsuda keelaksid.

  34. Andres Valdre ütles:

    Ei mäleta. See teema kerkis üles millalgi tõlke nõustamisel ja tõlkijad kinnitasid, et „elavhõbedamolekul” oli autoril ja nemad seda muuta ei saa.

    Aga joone alla lisada Viga originaalis. (Tõlkija märkus)?

  35. Bill Donohue tembutab jälle, nagu raporteerib Wall Street Journal. Seekord on Metropolitan Museum of Art Ameerika portreekunsti lahkavalt näituselt maha korjanud video, mis kujutab homoerootilisi pilte ja möödaminnes ka sipelgaid üle krutsifiksi ronimas. Donohue vannub, et kui ta tulist kurja vannub, siis tolle viimase pärast. Muuseumi juures teeb kunsti ka rühm protestijaid.

    Several hundred people gathered Sunday at the Metropolitan Museum of Art to protest the recent decision by the Smithsonian Institution to remove a contentious video from a current exhibit at the National Portrait Gallery in Washington, D.C.

    Juttu tuleb ka prioriteetidest:

    “At a time when the gay community is the last group to enjoy a full array of civil rights, and at a time when we’re still trying to find footing, this is a direct attack,” said Bizzy, an artist who joined the protest.

    Linda St. Thomas, a spokesperson for the Smithsonian, expressed regret that the video’s removal had overshadowed the exhibit itself. “One hundred and four pieces remain,” she said in a telephone interview. “We’re sorry that the video had to become the focal point.”

    Kummalisel kombel äratas tekkinud kontravärss huvi teistes muuseumides, kes Chicago Tribune’i teatel nüüd videot näidata soovivad. Kes osanuks seda ette arvata?

    While marches of protest have been staged in Washington, D.C., and New York City, dozens of privately funded institutions and collectives across the country have obtained permission from The Estate of David Wojnarowicz (via New York City-based P.P.O.W., which has represented Wojnarowicz’s work since 1988) to screen “A Fire in My Belly” on their own terms. Among them are a trio of Chicago venues including the Smart Museum, which announced this week the video airing as well as a faculty panel discussion organized in part by graduate student Jenn Sichel, who served as a research assistant for “Hide/Seek.”

  36. Andres Valdre ütles:

    Ei mäleta. See teema kerkis üles millalgi tõlke nõustamisel ja tõlkijad kinnitasid, et „elavhõbedamolekul” oli autoril ja nemad seda muuta ei saa. Olen see „jt” tõlkijate tänude lõpus, sest põhiliselt materjaliinsenerina ei saa ma end lasta mainida raamatus, mis väidab metalset elavhõbedat esinevat molekulidena. :)

    Elavhõbedamolekul on küll eriti jube… brrr.

  37. News.com.au toob meieni uudiseid Iisraelist, kus keegi farmer on tähele pannud, et helikiirusbarjääri ületavad reaktiivlennukid ajavad kohalikele krokodillidele peale kange seksitahtmise.

    The males have already begun their mating calls, described by the newspaper as “the sound a vehicle breaking,” normally reserved for the crocodiles’ spring mating season, Israeli newspaper Maariv reported.

    David Golan of the Hamat Gadar crocodile farm in the Golan Heights, believes the reptiles were responding to the sonic booms, wrongly believing they were the calls of rival males encroaching on their territory.

    Millal uusi krokodillimune oodata on?

    But despite the crocodiles’ high-pitched warbling, Golan told Maariv there had been no increase in sexual activity among the group.

    Skeptitsismi suund on siinkohal päris ilmne.

  38. ütles:

    kui ka kõige tavalisem sool on e-aine, mida paratamatult leidub pea igas toiduaines?

    Missugune E-number keedusoolal on? Mina otsisin kunagi, aga ei leidnud.

  39. The Guardian kirjutab, kui väga Abu Dhabis jõulupuid armastatakse.

    A statement from the Emirates Palace hotel said it regretted “attempts to overload” the Christmas tree tradition by adorning it with premium bling including gold, rubies, diamonds and other precious stones from a hotel jeweller.

    The tree was unveiled last week with full fanfare in a hotel that features its own gold bar vending machine and a one-week $1m package that includes private jet jaunts around the Middle East.

    But the hotel management apparently had second thoughts after questions arose about whether the opulent tree was innocent good cheer or unfortunate bad taste.

    Kas hotell sõdib jõulude poolt või vastu, oskab ainult jõulutont ütelda.

  40. @ dig

    Vabandust! Hea tähelepanek.
    Parandan ennast. Soovisin näitena tuua maakeeli nimetatud mõrusoola ehk magneesiumkloriidi, kuid nimetasin lihtsalt soolana mida tavaliselt teatakse kaaliumkloriidina. Viimast ei nimetata e-aineks (kuigi ühenditana on e-nimistuses olemas).
    Kuid siiski on magneesiumkloriid laialt levinud sool, mida leidub siiski pea igas toiduaines (ühisnimetaja all meresool).
    See on näide sellest, et e-aineteks nimetatakse ka looduses leiduvaid aineid mida koheselt tembeldatakse kunstlikult loodud keemiaks.

    Selgitavam näide olesk vist ikkagi E-300 ehk skorbiinhape või siis maakeeli C-vitamiin.

    Kas nii sobib?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga