Maikuu meediast minimalistlikult

MaikellukeKäes on maikuu. Seekord on meedialõim minimalistlik — kõik uudisnupud on kommentaarides.

Artiklis näitame lugejale hoopis maikellukest, ilusat kuid mürgist kevadlille, millega prantslased maipäeva tähistavad. Siinmail olla vanarahvas piibelehega kõiksugu hädasid tohterdanud — nii tõsiseid kui müütilisi —, tänapäevase tõendusmaterjali põhjal saab arst selles lilles ainevahetuse käigus moodustuvate tosinate glükosiidide abil mõnesid patsiendi südametegevuse probleeme reguleerida. Tõsi küll, enamasti on praktilisem noid muresid leevendada väiksema arvu täpsemini läbi uuritud keemiliste ühenditega.  Päris kindlasti ei tohi maikellukese õisi, lehti või risoomi omapäi sisse võtta.  Pärast lillekimbu korjamist, kokkupanemist või muudmoodi käitlemist on mõistlik käed korralikult ära pesta.

402 Replies to “Maikuu meediast minimalistlikult”

  1. Liina ütles:

    Aga ikkagi, milline on vaidlemiset tulenev kasu?

    Digist natuke optimistlikumana katsun naiivselt vastata. Mingil (näiteks tõenäoliselt sel) konkreetsel juhul võib-olla ei annagi vaidlemine mingit tulu, aga sellest igasugune loobumine oleks loobumine katsetest tõde selgitada, mis jätaks meid ilma heast hulgast teadmistest. Mul puudub lootus Sille Poola osas, aga teoreetiliselt võime me ju ette kujutada, et kui teda õnnestuks veenda tema toitumisideede totruses, võiks selguda, et ta suudab sel alal midagi sisukat ka välja mõelda. Teine, juba mingil määral reaalne näide oleks see, et keegi kolmas jääb just tänu vastuvaidlemisele Poola “tarkuse” suhtes skeptiiseks ja äkki ei sunni siis omaenda lapsi heina sööma.

    Üldiselt on sellest, mida nad ise söövad, mul ikka üsna suur savi, aga nende lapsed ei ole vanemaid ise valinud ja võiksid ehk paremat saatust väärida. Laste kooli mittepanemine on ka üks selline nähtus, mille juures mu järjekindel liberaalsus alati natuke vangub ja käriseb.

  2. Kriku ütles:

    Kõige demokraatlikuma riigi kõige demokraatlikum president selgitab demokraatiat.

    dig tuletab siinkohal meelde, et meil ei ole mingisugust alust Valgevenet kõige demokraatlikumaks riigiks tituleerida. Teada on ainult, et Valgevene Vabariigis on demokraatiat nii palju, et ajab üle ääre. Kaheldamatult on aga mistahes rahvavabariik või demokraatlik vabariik ühest tühipaljast vabariigist märksa demokraatlikum — Korea Rahvademokraatlikust Vabariigist rääkimata.

  3. Science News kirjutab, et Minnesotas on teadlased täheldanud sündmusi, mis võivad endast kujutada tumeaine läbikäimist meie (barüoonse) ainega.

    WIMPs are theorized particles considered to be leading candidates for dark matter, invisible material believed to make up more than 80 percent of the matter in the universe. In the Minnesota experiment, called COGENT, a hockey puck–sized chunk of germanium deep in a former iron mine attempts to record rare collisions with WIMPS.

    In 15 months’ worth of data, COGENT researchers detected a seasonal variation in the collision rate — higher in summer and lower in winter — similar to that seen for 13 years by a larger experiment, using different detectors, in Italy. Researchers with that experiment, DAMA/LIBRA, have attributed the results to the Earth’s motion through a cloud of WIMPs (for weakly interacting massive particles) (SN: 5/10/08, p. 12). But many physicists have doubted that interpretation because, until now, no other experiment had found similar results.

    The new COGENT results have features that you would expect from a dark matter detection, “something pretty similar to what DAMA has seen,” says theorist Dan Hooper of the Fermi National Accelerator Laboratory in Batavia, Ill., who heard Collar’s talk. “Everything that you would hope would be there, if it’s dark matter, is basically there.”

    Loomulikult on tõlgendamisel põhjust ettevaatuseks.

    The finding does not constitute a discovery of dark matter, however, because the likelihood of such results appearing by chance are too high to qualify for what physicists consider proof, notes Hooper.

  4. cyrix ütles:

    Doktor Sootsi uusimad katseandmed südamehaiguste preventsiooni vallast:
    Kolesteroolitase ei määra midagi

    Kahjuks ei õnnestunud mul seda tsitaati artiklist leida.

  5. … küll aga olgu ära mainitud, et Q-vitamiini ei ole olemas. Ilmselt käib jutt koensüümist Q10, mida mõned häbitud alternatiivfarmatseudid vitamiiniks tituleerivad, kuna vitamiinid müüvad paremini kui koensüümid.

  6. Refleksiivhuumorile keskenduv kvaliteetväljaanne Natural News kirjutab kergeusklikkusest: The gullible mind explained

    (NaturalNews) In light of the string of the blatant falsehoods being announced by the U.S. government these days (FDA, DHS, White House, etc.) it’s interesting that so many people still believe whatever they are told by “official” sources. It brings up the question of the functioning of their brains: How could a person swallow official information so gullibly and so completely without even asking commonsense questions about the reliability or factual basis of that information?

  7. Mäletatavasti kuulutati Ioannes Paulus ][ hiljuti õndsaks. Imevärke hästi tundev Peruu ülempreester on nüüd leidnud järjekordse asjasse puutuva miraakli, kirjutab CNN:

    (CNN) – While many world leaders praised the U.S. killing of Osama bin Laden, the president of Peru went a step further on Monday, calling the development the first miracle of Pope John Paul II since he was beatified last weekend.

    “I have said that his first miracle has been to remove from the Earth this demonic incarnation of crime, evil and hatred,” Peruvian president Alan Garcia said, according to CNN affiliate America TV in Peru.

    Loomulikult ei ole sündinud ime sündimiseks palvetada veel kaugeltki liiga hilja. Kinnitab ju BMJ’s ära trükitud uurimuski retroaktiivse kaugpalve positiivset mõju. Tõsi küll, uurimust, mis kinnitaks, et mittepalvetamine isand Ladenssoni retroaktiivselt ellu võiks äratada, ei ole kaugeltki nii lihtne leida.

  8. dig ütles:

    Kahjuks ei õnnestunud mul seda tsitaati artiklist leida.

    See ei olnudki tsitaat, pigem kolme sõnaga kokkuvõte, aga artiklit lugenuna ei ütleks, et meelevaldne. Minu arvates see koondsõnum just selline on.

    Meditsiinikaugele inimesele ei pruugi selles artiklis justkui midagi väga valesti olla, aga tegelikult on kolesteroolitase(med) üks kõige paremini iseloomustatud südameveresoonkonnahaiguste riskifaktor ja dr. Sootsi viidatud homotsüsteiinitase on senistes katsetes riskifaktorina läbi kukkunud.

    Kas ubikinoon on vitamiin või koensüüm on klassifikatsiooni küsimus, sisulist vahet seal ju ei ole. Mitmetes biokeemiaõpikutes on ta vitamiinide all ilusti kirjas.

  9. Eesmärgieetika ja dopingupraktika
    Valdar Parve, akadeemiline filosoof ja praktiline psühhiaater

    Kuid arutlegem tavalist kurtmist: „Noorteklassis saavutas ta häid tulemusi, juunioride klassis paistis ka silma, kuid täiskasvanute hulka üleminek ei õnnestunud ja ta kadus kuidagi ära.” Selles ei ole ju midagi imelikku, kui eeldada, et täiskasvanute tipptasemele jõudmiseks tulebki Eesti noorsportlaste valiku hulgast sirgunul kohaneda keelatud võtete maailmaga ja sobituda meeskonda, mis on seal juba kodus. Paljudel spordialadel võib selline kodumaine tiim puududa või puuduvad sponsorid, kes on nõus talle raha andma, sest see ei too sponsorile midagi kasulikku tagasi.

    Seega peab edasirühkiv noorsportlane tihti ründama piiri, mis on tema jaoks teisel pool inimvõimeid. Vaevalt et mõni Eesti rekord ilma dopinguaineteta saavutatud on. Ükskõik kas Schwarzenegger, Kiivikas või Ader — akromegaalia ühendab neid, st proportsioonest väljas lõug ning kinga- ja kindanumber. Dopinguvabalt keegi nendest paremaid tulemusi ei saavuta.

  10. Mart K. ütles:

    Toivo Tänavsuu kirjutab Ekspressis toitumis- (aga mitte ainult) -äärmuslastest: Rikas pere närib muru ja soovitab teilegi.

    Päris lehest pikemat artiklit lugedes muutub pilt natuke süngemaks.

    Karksi-Nuia kooli õppealajuhataja vaadanud kord läbi Ahto töövihiku ja teatanud kriitilisel toonil, et poiss teeb vaid seda, mis talle meeldib.

    “No halloo!” ägestub Sille Poola, “see ongi asja point!” /…/

    “Paljud koolilõpetajad pole üldse suutelised läbi lööma,” läheb naine põlema. “Kui palju on meil vange, haigeid, enesetappe, ning miks me oleme koolivägivallas Euroopas teisel kohal?”

    Kooli asemel käivad Poolade lapsed õues mängimas, põnevatel perereisidel Hispaanias või Portugalis, samuti koos emaga toortoidukoolitustel. /…/

    Poolade lapsed ei käi kunagi arsti juures ega võta ühtegi ravimit. [Hiljem on, muide, lõik, mis algab nii: “Taimed on Poola sõnul ka ravimid. Võtame kas või võilille. Toorena on ta kibe, kuivanuna läheb aga magusaks.”] Isegi söetabletid ajavad neid öökima. Kõik nad on ema sõnul (ja ka näivad) terved ja energilised, veedavad suurema osa valgest ajast õues ning polevat isegi külmetushaigusi põdenud.

    Ema räägib, et pisemana oli Ahto siiski tõsisemalt haige ja perearst kirjutas välja antibiootikume. Ema ei sallinud ravimeid ja tegi lapse koduste vahenditega (aurud, salvid jne) terveks. Seepeale teatanud perearst, et antibiootikumid saigi määratud rohkem isa rahustamiseks!

    “No tere talv!, miks mulle seda varem ei öeldud?!” imestab Sille. /…/

    Toortoiduspetsialiste Eestis tollal polnud, seega tuli Sillel ise kõike uurida. Ta on eksperimenteerija, ahmib mitmesugust teaduslikku kirjandust ning täiendas end USAs Cornelli ülikoolis. Ja tegelikult on Sille Poola ainult 80 protsenti toortoitlane, sest sööb natuke ka kuumutatud-küpsetatud aedvilju ja täisteraputru. /…/

    Toortoit pole Sille Poola jaoks religioon. Ta ütleb, et on lugenud kaanest kaaneni läbi piibli, koraani, Osho jt India gurude õpetused, kuid pannud need kokku USA teadlaste uurimistöö tulemustega — sellest sündiski tema tõde. Teatud ringkondadees on Sille omalaadi guru. Oma missiooniks peab ta vastupanu rämpstoidule ja tervistkahjustavatele eluviisidele ning toitumisalaste müütide ümberlükkamist. Aga ta teeb seda vähefanaatilisel moel: keda ei huvita – oma viga.

    “Inimesed söövad “surnud” toitu, kuid tahavad olla energilised ja elurõõmsad — siin nagu miskit ei klapi!” ütleb Poola. Üldlevinud arusaamu toidust ja toitumisest peab ta sügavalt ekslikeks. /…/

    Poola väidab, et piim ei tee luid tugevaks. USA teadlaste andmetel põhjustab see lastel hoopis diabeeti ning on…

  11. …jätkub.

    Supermarketid pakuvad meile “värsket toitu” otse Belgia ja Hispaania kilomeetrite pikkustest kemikaalihaisulistest kasvuhoonetest. /…/

    Sille Poola kuulis tuttava käest, et mõned arstid peavad teda lausa kurjategijaks, sest ta ei anna oma lastele liha. Naine kinnitab, et taimedest saab organism kõik vajalikud ained. “Gorilla ei söö ka liha, vaid puuvilja ja rohelist. Ometi on ta tugevaim loom maailmas.” /…/

    …töötlemata kakaouba — ideaalne rahusti depressiooni ja ärevuse korral. Nisuorase mahl — superhea vähiravim. Toortoit uuendavat isegi keharakke. Poolal olevat hallid juuksed tumenenud ja silmanägemine paranenud. Ka ei vaja ta enam nii palju und kui varem.

    Ja, ausalt, need on vaid nopped. Põhimõtteliselt on kogu selle pika artikli iga lause selline.

    Kõrval on Mai Maseri kommentaar, kust jooksevad läbi hinnangud nagu “ei poolda”, “eriti väär”, “herbivoorid mäletsevad karjamaal”, “loomne valk on kõige väärtuslikum”, “jumal hoidku”, “hakkame invaliide kasvatama”, “ajalooliselt ja geograafiliselt välja kujunenud toitumistavad”, “vähihaiguste täpsed tekkepõhjused pole teada”, “puhas spekulatsioon”, “peame usaldama oma teadlaste tööd ning mitte kalduma uskuma radikaalseid alternatiive”, “meiegi revideerime oma toitumissoovitusi”.

    Artikkel lõppeb soovitusega.

    “Haigetele soovitaksingi — minge päevapealt toortoidule üle ja te saate terveks!”

  12. Googeldades leidsin Sille Poola blogi, juttu on seal ka Mart K. poolt ära toodud artiklist, muuhulgas, Kuidas ma rikkaks sain ja mis siis edasi saab Kopeerisin sealt ühe kommentaari ka:

    Kuulsin sellest artiklist naabrinaiselt. Kui lõpus oli olnud arsti kommentaar, kus ta mainis mingeid invaliide, siis mul hakkas nii kahju, kuidas Sa ei või rahus teha seda, mis Sulle meeldib, ilma, et Sulle ei pandaks mingeid räigeid silte külge. Mulle tundub, et väga suur hulk arste on oma teadmistelt täpselt sellel tasemel, kus nad olid oma õpingute lõpul. Ma ei tea, kes Sinu artiklit kommenteeris, aga tõenäoliselt mõni 50ndatel arstiks õppinu. Ja kui Sa räägid arstile uuematest teadusuuringutest, siis nad ei pea neid millekski nagu neid polegi olemas. /…/

  13. @salvey:
    Kui mina veel koolis käisin, siis õpetati seal tõesti, et just loomne toit oli see, mis pani aju arenema ja tegi siis nö ahvist inimese.
    Aga kuna inimesi on tänapäeval liiga palju saanud, siis on võibolla osade ahviks tagasi arenemine looduse eneseregulatsioon nö..?

  14. salvey ütles:

    Kui mina veel koolis käisin, siis õpetati seal tõesti, et just loomne toit oli see, mis pani aju arenema ja tegi siis nö ahvist inimese.

    Sellel on kaks peamist eelarvelist mehhanismi, võimalus ja vajadus.

    Deebet: Meie maailmas on loomse toidu energiatihedus on suurem. Energiasissetulekute kasvades muutub võimalikuks suurema ajubürokraatia ülalpidamine.
    Kreedit: Loomne toit liigub eluajal ringi ja vahel hammustab, trambib või puskleb ka. Selle kättesaamiseks ja seedimise lõpuni elus püsimiseks on vaja keerulisemat mõtlemise-infrastruktuuri.

    Aga kuna inimesi on tänapäeval liiga palju saanud, siis on võibolla osade ahviks tagasi arenemine looduse eneseregulatsioon nö..?

    Ei, see faas on alles varieeruvus. Eneseregulatsioon tuleb mängu siis, kui ahvi-wannabe‘d vanaks elamise ja uute ahvilaste tegemisega raskustesse satuvad.

    Inimeste arvukuse reguleerimiseks on muidugi tarvis Malthuse katastroofi. Mõned autorid muidugi arvavad, et Malthuse katastroof on käes, lihtsalt see toimub Maslowi püramiidis aste või paar kõrgemal kui enne Maslowit elanud Malthus kahtlustada oskas. Teised jälle viitavad maailmaturul tõusvatele toiduainete hindadele.

  15. Daily Mail vahendab põnevat vandenõuteooriat. Ei tea, millal seda kinost näeb?

    Osama Bin Laden’s deputy led U.S. troops to the Al Qaeda leader’s hideout so he could take over the terrorist group, it was claimed today.

    Egyptian Ayman Al Zawahiri, who has been touted widely as the man who will succeed Bin Laden as the head of Al Qaeda, turned his back on his terrorist leader following a prolonged power struggle, according to a Saudi newspaper.

  16. dig ütles:

    Mäletatavasti on paar viimast aastat üks kummalisematest Meerikamaal liikunud vandenõuteooriatest isand Obama sündimisse ja selle tunnistusse puutuv. Nagu BBC kirjutab, on Obama hiljuti avaldanud senisest mõnevõrra pikema sünnitunnistuse.

    Juhtumi tagajärgedest kirjutab Washington Post: Poll: Number of ‘birthers’ plummets.

    The number of Americans saying President Obama was born in another country has been sliced in half, according to a new Washington Post poll.

    In interviews following the public release the president’s “long-form” birth certificate last week, fully 70 percent of Americans say Obama was born in Hawaii, a big bump-up from the 48 percent who said so a year ago. Even more say he was U.S.-born, or call that their best guess, for a total of 86 percent.

    Overall, 10 percent of Americans say Obama was likely born abroad, down from 20 percent in an April 2010 Post-ABC poll. Almost all those who now say Obama was born in a foreign country say that it’s only their “suspicion;” just 1 percent claim “solid evidence” that the president was born elsewhere (9 percent said so last year).

  17. dig ütles:

    Euroopa ajalugu tundvatele skeptikutele võib huvi pakkuda Soomes tegutseva komitee “Antifašistlik” ühe ninamehe Petri Krohn’i teooria Austraalia valitsuskriisist 1970ndate keskel. Teooria on esmaavaldatud mainekas veebisaidis Wikipedia.

    Sõjaväelisest riigipöördest kirjutab ka Atlas Shrugs.

    RE Osama Bin Laden. Significant push to take him out months ago. Senior WH staff resisted. This was cause of much strain between HC and Obama/Jarrett. HC and LP were in constant communication over matter – both attempted to convince administration to act. Administration feared failure and resulting negative impact on president. Intel disgusted over politics over national security. Staff resigned/left. Check timeline to corroborate.

    Point of determination made FOR Obama not BY Obama. Will clarify as details become more clear. Very clear divide between Military and WH. Jarrett marginalized 100% on decision to take out OBL. She played no part. BD worked with LP and HC to form coalition to force CoC to engage.

    IMPORTANT SPECIFIC: When 48 hour go order issued, CoC was told, not requested. Administration scrambled to abort. That order was overruled. This order did not originate from CoC. Repeat – this order did not originate from CoC. He complied, but did not originate.

    Independent military contacts have confirmed. Stories corroborate one another. This is legit.

    The killing of Osama Bin Laden was in fact a Coup within Obama WH.

  18. Õigem oleks öelda, et väga kahetsusväärselt on mööda lastud suurepärane võimalus rahvusvahelist õigussüsteemi tugevdada.

  19. Hääl ajaloo prügikastist:

    Nõukogude Liidu lagunemise ajal Balti riikide vastaseid propagandasaateid teinud Venemaa endise teleajakirjaniku Aleksandr Nevzorovi kinnitusel ei olnud tema tegevuses midagi isiklikku.

    Nevzorovi sõnul ei teinud talle muret, kas tema tegevus oli õige või mitte. Ta tunnistas, et talle ei teinud muret geopoliitilised hinnangud ega kõlbluse parameetrid ning ta ei saa lihtsalt kuigi hästi aru, mis asjad need on.

    «Astronoomias eksisteerivad sellised gravitatsioonijõud, mis igal juhul allutavad väikeplaneetide orbiidid suurte planeetide orbiitidele. Olgu need suured planeedid ka väga rumalad ja vastikud, ent seda astronoomilist sõltuvust teil, nagu ma näen, ikkagi ületada ei õnnestu,» ütles Nevzorov.

    Nevzorov tõdes, et tema hinnangul saavad Balti riikide ja Venemaa suhted olla head vaatamata ajaloolisele kontekstile, kuid siin sõltub kõik eelkõige Balti riikidest endist.

    «Ent loota seda, et Venemaa oskab sõbrustada, ei ole mingil juhul vaja. Venemaa on oma mis tahes ilmingutes niivõrd mõtteta, sellise tasemeni pime koletis, kes võib arusaamatuil põhjusil silitada, võib hammustada, võib üritada peos puruks pigistada. Kõik Venemaa praegused teod on absoluutselt ebaadekvaatsed,» nentis ta.

  20. WCNC kirjutab kahest imaamist, kes plaanisid lennata konverentsile islamofoobia teemal, kuid said juba lennuväljal kätte praktilise kogemuse.

    CHARLOTTE, N.C. — Two Muslim religious leaders who were removed from a commercial airliner in Memphis say they were told it was because the pilot refused to fly with them aboard.

    Masudur Rahman and Mohamed Zaghloul were supposed to travel on an 8:30 a.m. Delta flight, run by a subsidiary, from Memphis, Tenn. to Charlotte. They were traveling to attend a conference of the North American Imam Federation that, ironically, intends to address prejudice against Muslims.

    Rahman, who is from India, and Zaghloul, Egyptian-born, were both dressed in traditional long shirts and have beards in keeping with Muslim tradition. Rahman said he and Zaghloul were screened in the security line and again at the gate Friday before they were allowed to board their Delta Connection flight to Charlotte.

    After the plane started taxiing, he said the pilot announced the flight was headed back to the gate. Both men were removed from the plane, and screened again.

  21. Los Angeles Times kirjutab kaitsliku meditsiini varjukülgedest.

    The threshold for diagnosis has fallen too low. Physicians are now making diagnoses in individuals who wouldn’t have been considered sick in the past.

    Part of the explanation is technological: diagnostic tests able to detect biochemical and anatomic abnormalities that were undetectable in the past. But part of the explanation is behavioral: We look harder for things to be wrong. We test more often, we are more likely to test people who have no symptoms, and we have changed the rules about what degree of abnormality constitutes disease (a fasting blood sugar of 130 was not considered to be diabetes before 1997; now it is).

    [Ühik on märkimata. Ameerika praktikas mõõdetakse veresuhkrut tavaliselt milligrammides detsiliitri kohta. Euroopas on komme kasutada millimoole liitri kohta.]

    Another way to look at it is this: These marginal patients are at extremely high risk not to benefit from treatment.

    Yet they face the same risk of harm from treatment. One common treatment for osteopenia can lead to ulcers in the esophagus and may even make bones more brittle with long-term use. The common treatment for prostate cancer leads many men to become impotent and/or develop bowel and bladder problems.

    In short, low thresholds have a way of leading to treatments that are worse than the disease.

    The movement to measure healthcare quality, however well intended, exacerbates the problem. Many performance metrics measure whether diagnostic tests and treatments are being ordered. Because good grades typically require action, not inaction, lower thresholds are encouraged. And the advent of electronic medical records has made these actions even easier, as more and more of us have the “one-click” option to order tests and treatments.

  22. Al Jazeera kirjutab sarnasustest Al Qaeda ja Anonymous’e vahel.

    The Facebook page, which has been deleted several times before reappearing online, highlights the nebulous structure of al-Qaeda – a web which not only empowered its localised members to commit acts of violence under the al-Qaeda ‘brand’, but which rendered its leadership largely irrelevant [Picture: Al Jazeera screenshot of Facebook.com]

    The Facebook page set up in honour of al-Qaeda’s founder is entitled “We are all Osama bin Laden”. But it is this reality – the fact that anyone anywhere can commit a violent act using the al-Qaeda brand – which has proved most damaging for the organisation.

    After 9/11 and the destruction of al-Qaeda’s headquarters in Afghanistan, al-Qaeda fractured into a moving target, a global cadre of autonomous cells which enabled it to continue to both elude and fight its enemies. However, with the globalisation of his jihad, bin Laden’s authority was at once far-reaching and fragmented. Ceding command-and-control to self-defined “al-Qaeda” franchises brought enormous setbacks.

    Mainimata ei jää ka isand Ladenssoni filosoofiline panus demokraatia arengusse islamimaailmas.

    Citing Clausewitz, Mao and Giap, al-Qaeda’s strategic thinkers had always emphasised the importance of attracting the support of the Muslim masses to the global jihad. The people were the sea in which al-Qaeda’s militants were supposed to swim and, without whom, the mujahidin would be “crushed in the shadows”. And so, in a remarkably candid audiotape aired on Al Jazeera in October 2007, bin Laden advised the “brothers in al-Qaeda everywhere” not to succumb to extremism. Allegiance to the umma – the global community of Muslims – had to be placed above that of tribe and sect.

    Bin Laden’s aim was to lead a popular and mainstream resistance movement, yet al-Qaeda’s reckless affiliates and their fanatical footmen consigned the group to the more radical margins of the umma. Their means (massacring Muslims) contradicted bin Laden’s stated end (protecting the umma).

    But it was bin Laden himself who had helped make this possible, by contributing spectacularly to the democratisation of Islamic authority. Extending the arguments which had been made decades before by radical ideologues like Sayed Qutb, bin Laden claimed that the region’s rulers and the traditional clergy were too weak and corrupt to protect Muslim blood. Individual Muslims had not only a right but a duty to take matters into their own hands. Re-inventing the Islamic legal concept of fard ayn (individual duty for jihad), bin Laden eroded the authority of the clergy, without being able to claim a monopoly over it himself.

    Bin Laden’s departure will only accelerate this democratising process. What little unifying power bin Laden still exerted has now been entirely removed. Indeed, his death deals a heavy blow to the old guard in “al-Qaeda central”, and will probably empower loose affiliates who no longer feel the need to answer to anyone.

  23. International Business Times toob meieni planeetidevahelisi äriuudiseid Saturni piirkonnast: Belgia teadlaste arvutused NASA andmetega on leidnud huvitava anomaalia, mida aitaks hästi selgitada hüpotees, et Titaani pinna all on vedelast veest ookean. Seni on astrofüüsikute seas levinud hinnang, et vesi Titaani sees on tõenäoliselt tahke.

    NASA’s Cassini probe, in orbit around Saturn, may have discovered evidence for a liquid ocean under the surface of Titan, Saturn’s largest moon.

    The data comes from radar observations of the surface that measure Titan’s rotation and tell how it is oriented relative to the plane of its orbit – its axial tilt. According to a paper to be published in an upcoming issue of Astronomy and Astrophysics, the new data showed that the many of the planet’s surface features were in the wrong place, sometimes off by as much as 30 kilometers (19 miles).

    Titan always presents the same face toward Saturn, just like the Moon does to Earth. But in those situations one expects that the moon will be in the “Cassini state,” which means that the axial tilt will have a certain value. In Titan’s case, the axial tilt was measured at 0.3 degrees. That seemed too high if one assumed Titan was a solid body.

    A team at the Royal Observatory of Belgium in Brussels, led by Rose-Marie Baland, proposed that the tilt matches what one would see if Titan had a liquid ocean just under the surface. Given the measured mass of Titan and its density it looks like the ocean is made of water.

  24. Eesti Ekspress: Sada aastat suitsuvines

    Enne 20. sajandi algust seostati suitsetamist naiste puhul sageli prostitutsiooni ja kombelõtvade eluviisidega. Korralik naine ei suitsetanud ja suitsetavate naiste kujutised on tihtipeale lõbunaiste kujutised. Kabaree miljööst leiavad end ka Eduard Wiiralti napilt rõivastatud suitsetavad naised 1920ndate töödel.

    Tubakafirmasid ei rahuldanud olukord, et pooled potentsiaalsed kliendid ühiskondlike tabude tõttu endale uut hobi tõrguvad soetamast. “Pressiteate” isa Edward Louis Bernays, kes kombineeris avaliku arvamuse mõjutamiseks oma onu Sigmund Freudi psühhoanalüütilisi ideid propagandavõtetega, oli esimeste hulgas, kes avastas, et reklaam ei mõjuta inimesi pooltki niipalju kui oma tootega uudiskünnise ületamine. Ta palkas sigarettidega modellid paraadile marssima, ning läbimurre õnnestuski – ajalehtede esikülgedel ilutsesid 1929. aasta aprillikuus lood “vabaduse tõrvikutest” ning edaspidi olid emantsipatsioon ja sigaret lahutamatud.

  25. Guardian kirjutab, et Ühendkuningriigis on järjekordne menetlusasutus toetanud seisukohta, et Catholic Care ei tohi lapsendamisteenuste pakkumisel geivanemaid diskrimineerida.

    Leeds-based Catholic Care wanted exemption from the 2007 Sexual Orientation Regulations, which require it to consider gay and lesbian couples as prospective parents.

    But a ruling on Tuesday by the Charity Tribunal upheld an earlier decision from the Charity Commission. The bishop of Leeds, the Right Rev Arthur Roche, said he was disappointed with the tribunal’s ruling. He said: “It is unfortunate that those who will suffer as a consequence of this ruling will be the most vulnerable children, for whom Catholic Care has provided an excellent service for many years. It is an important point of principle that the charity should be able to prepare potential adoptive parents according to the tenets of the Catholic faith.”

    Missuguseid põnevaid ettekäändeid seekord üles kerkis?

    Roche had told the Charity Tribunal the agency would suffer financially if it was forced to accept applications from homosexual couples because donations would dry up.

    Loomulikult lükkas tribunal säärase jama ümber.

    Oletame, et kirik võtab nüüd kätte ja käsib oma põikpäisuse väljendamiseks lapsendamisagentuuril uksed kinni panna. Mida siis peale hakata?

    While some agencies have closed, others have severed their links with the church in order to stay open.

  26. Ajakirjanduse-jälgijad on kahtlematult tähele pannud, et meedias ilmuvate artiklite hulk ei kajasta päris otseselt elu tegelikkust. Palju igapäevases elus toimuvast ei ole lihtsalt avalikkusele piisavalt huvitav.

    Kuid uudisväärtus ei ole mitte ainus kriteerium, mille põhjal toimetajad uudisnuppe valivad. Teine tuntud põhjus konkreetsete lugude avaldamiseks on “See on inspireeriv!”. Näiteks Trofim Lõssenko paljusid lugusid “praktilistest lahendustest” avaldas Nõukogude propagandateenistus massiliselt just lootuses niimoodi mõjutada põllumeeste tegevust äsjase sõja ja kommunistliku näljahäda taustal.

    Lõssenko seltskonda pääsemist taotleb ka Christian Institute, kes on uudise pähe avaldanud uudisväärtuseta loo, mis peab nähtavasti lugeja otsuseid mõjutama: Mum refuses to abort her precious baby girl

    A brave mother risked her life to deliver a healthy baby girl defying doctors who advised her to abort the baby.

    Seda, et mõni rase naine aborti ei tee, juhtub iga päev. See on nii uudisväärtuseta, et iseenesest ei oleks uudisväärtust ilmselt ka sellel, et Christian Institute selle suure kella külge paneb. Aga skeptikule torkab õkva silma, et Christian Institute on nüüd ühes paadis “vähk on tühiasi” meemi levitavate umbluistidega:

    Donna Hewetson’s pregnancy was causing her to produce hormones which caused tumours to develop on her vital organs, rupturing a kidney. The pregnancy also caused another condition which caused her to suffer a lung collapse.

    Mrs Webster was 21 weeks pregnant when she learned she had cancer of the blood. Doctors told her to have an abortion so she could start chemotherapy.

    But she refused to have an abortion and now both she and her baby daughter, Jessica, are doing well.

    Samasse ämbrisse läheb hüpoteetiline anarhistlik seisukoht “Läksin punase tule ajal üle tänava ja midagi ei juhtunud. Kõik peaksid nii tegema! Maha värviliste lambikeste türannia meie tänavatel!”

  27. Christian Institute pakub skeptikute meelelahutuseks ka hüsteerilist hüperbooli: Court allows trial of sex shop next to school store

    A sex shop that opened up next door to a school uniform store in Truro, Cornwall, will face a courtroom trial after Christians won permission to challenge the licensing decision.

    Speaking in November about the legal action against Cornwall Council, The Christian Institute’s Simon Calvert said the case has national implications.

    He said: “There is a serious issue of principle at stake for the whole country, not just Cornwall.”

    He added: “If it is OK to license shops to sell hard core porn next to premises routinely used by children and families, then nowhere is safe. What next, a sex shop adjacent to a nursery school?”

    Tõesti, kas pole kole, kui üksnes pornopoe peale mõtlemine ühe kristlase turvatunnet kahandab?

  28. Lisan siia omalt poolt mustandisse kogutud nimestiku nendest linkidest, mis mulle maikuus ette on jäänud:

    • Rohelise mõtlemisega pered polegi tegelikult keskkonnasõbralikumad
      Maaleht

      “Sellise käitumise üheks põhjuseks võib olla mõtteviis, et midagi ohverdades oleme ära teeninud tasu. Inimene võib tunnetada, et on midagi ohverdanud sõites tööle jalgrattaga mitte mugava autoga. Puhkuse ajal lubatakse seega enesele heaolu,” selgitas Linnerund.

    • Pätsi-aegses Eestis löödi hiromantidele kamm turja
      Alo Lõhmus, Maaleht

      Sõjaeelsed soliidsed ajalehed oma lehesabades horoskoope ei avaldanud ja staarnõidadest portreelugusid ei kirjutanud. Kuid kaardimoorid ja muul moel ennustajad olid siiski kohal igal laadal ning hiromandid võtsid kliente vastu oma erakorterites.

    • Libateadus, millest päris iva keeruline eristada: Toidumüüdid ja tegelikkus: kas keha vajab puhastuskuure?
      PM Tarbija24 vahendab Ajakirja Üks
    • TAI õpetab: 10 peamist põhimõtet mitmekesiseks ja tervislikuks toitumiseks
    • Nende kahe puhul saab kenasti paralleele tõmmata — osad soovitused kattuvad ja ses osas pole vist väga palju vahet, kes inimestele häid soovitusi jagavad, olgu või ufonaut, kuid probleem esimese viite juures on see, et valikuliselt normaalsete soovitustega kaasatakse paras ports põhimõtteid ja arusaamu, mille adekvaatsuses sugugi kindel ei saa olla ja mille järgimine tervisele (või rahakotile) enam kasulik ei pruugi olla.

    • Veel Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni presidenti Annely Sootsi PM naistekast, mis vahendab ajakirja Üks:
      Toidumüüdid ja tegelikkus: kas kolesterool on ohtlik?

      Kuidas on aga lugu tegelikult?

      “Tegelikult” ma ei tea, kas too jutt seal on adekvaatne, aga kogemuspõhine kahtlus on väga suur, et biokeemia-alase teksti kompetentsus on näilik.

    • UURING: soola tarbimise vähendamine ei mõjuta vererõhku
      Õhtuleht vahendab Reutersit
    • Nõid Nastja õpetab elukaaslase leidmise maagiat
      PM Elu24 vahendab ajakirja Naised

      Ava selgel ööl aken ja noore kuu poole vaadates siruta end, tõustes päkkadele. Keeruta end päripäeva ümber enda, öeldes: kuu, kuu, too mu ümber tiirlema peigmehi, nii nagu mina sinu ümber tiirlen.

    • Veepuhastajate müüjad tekitavad tarbijakaitsele peavalu
      PM Tarbija24

      «Tarbijate pöördumiste kohaselt tutvustavad Meie Vesi OÜ ja Aqualife OÜ müügimehed ennast telefonikõnes sageli kui AS Tallinna Vesi või korteriühistu esindaja, et kokku leppida kohtumine tarbijaga veeproovide võtmiseks. Alles kohapeal selgub, et tegemist on müügimehega, kes üritab maha müüa kallihinnalist veepuhastusseadet, mis väidetavalt parandab oluliselt veekvaliteeti,» seisis tarbijakaitse probleemikirjelduses.

      Amet toonitas, et tegelikult on inimesel kodus korraldatud müügiesitluselt ostetud kaup õigus tagastada 14 päeva jooksul ja saada kogu raha tagasi. Kui esitlust tegev firma inimest tagastamisvõimalusest ei teavita, saab kauba tagasi anda kolme kuu jooksul.

    • Jamad kõikvõimsa Päikesega
      Ain Kallis, Maaleht

      Arvatakse, et Päikese aktiivsuse tase mõjutab ka ühiskondlikke liikumisi. Vaid üks näide: 1917. aastal 15. tsükli maksimumi ajal alanud kommunismi võidukäik sai kabelimatsu 22. tsükli maksimumi ajal 1991. aasta augustis. Sellise seaduspärasuse leidis astronoom Mihkel Jõeveer (Eesti Loodus, mai 1993).

      Oma artikli lõpetas ta sõnadega: “Vana aja valitsejad tõid Päikese jumalale ohvreid enne sõjakäigule asumist. Tänapäeva poliitikuile tuleb soovitada – riigipööret plaanitsedes jälgige hoolega päikest ja valige õiget aega!”

      Varsti ongi päramine aeg võimuvõitlusteks: päikeseaktiivsuse maksimum saabub 2013. aasta mais!

  29. President Ilves räägib emadele tervislikust toidust.

    Ma mõistan, et toidu teema on Eestis valusalt seotud majandusliku olukorra ja meie käsutuses oleva ajaga. /…/

    Sageli piisab vaid väikestest ja täiendava kuluta muudatustest pere elukorralduses ja toidulaual.

    Liigsed kogused suhkrut, soola ja rasvu, kunstlikest säilitus- ja värvainetest rääkimata, laastavad me endi, aga eriti me laste tervist samamoodi, nagu puurib kivisse augu pidevalt tilkuv vesi.

    Aidakem oma nõudlikkusega ka Eesti toidu tootjaid teha seda, mida nad suudavad ja väga hästi oskavad: pakkuda üha suuremat tervislikku valikut.

    Õiget söömist õpitakse ikka kodus. Leidlikkust pole Eesti emadel kunagi nappinud.

    “Liigseid koguseid” president ei kvantifitseerinud.

  30. dig ütles:

    Guardian kirjutab, et Ühendkuningriigis on järjekordne menetlusasutus toetanud seisukohta, et Catholic Care ei tohi lapsendamisteenuste pakkumisel geivanemaid diskrimineerida.

    Jah, kultuurimarksism võtab võimust. Kristlikud vanemad jälle ei tohi lapsi adopteerida, sest võivad neile rääkida, et pederastia on pähh. Ehk siis “nakatada” neid kristliku moraaliga.

    During the case, the Equality and Human Rights Commission argued that children risk being ‘infected’ by Christian moral views

    Read more: http://www.dailymail.co.uk/new.....z1LmyOIGYr

    No ja kui Sul juhuslikult oma lapsed on, ega see päästa. Laste pedepromo eest kaitsmine võib krimasjaga lõppeda.

    LONDON, March 10, 2009 (LifeSiteNews.com) – UK parents could face criminal charges for having removed their children from programs held at George Tomlinson Primary School promoting the homosexual lifestyle

    http://www.lifesitenews.com/ne.....r/09031001

    Varsti oleme sealmaal väljas, et igas korteris on mikrofon ning kui lapsevanem pobiseb, et pedendus on pähh, siis saadetakse eriüksus kohale, lüüakse uks maha, võetakse lapsed foobidelt ära ning viiakse nad “Õieti Mõtlemise Asutusse” indoktrineerimisele..

    See viimane pole minu prohvetlus vaid vabas vormis tõlge Telegraphi kommentaariumist, mida hetkel üles ei leia.

  31. The council does not condone any unauthorised absence from school and action has been taken.

    GB-s mängibki riik sellist kanaema ja mitte ainult homondusega seoses. Üleüldse on GB väga mitmes mõttes väga paindumatu bürokraatia.

  32. Martin Vällik ütles:

    Veel Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni presidenti Annely Sootsi PM naistekast, mis vahendab ajakirja Üks:
    Toidumüüdid ja tegelikkus: kas kolesterool on ohtlik?

    See küsimus on valesti püstitatud; ta üritab ohtlikkust või mitteohtlikkust kui kolesteroolide olemuslikku atribuuti vaadelda. (Tõsi küll, maagilise mõtlemise puhul on niisugune lähenemine tavaline.) Pärismaailmas on aga väga oluline, missuguseid kolesteroolikoguseid vaadeldakse ja missugusel kombel need inimkehaga interakteeruvad.

    Rusikareegel on, et toidu sees tavaliselt esinevad kolesteroolikogused söömisel inimest ei ähvarda, ülemäärane kolesteroolitase veres on ohumärk ja sajakilone kotitäis kolesteroole paari korruse kõrgusel kõnnitee kohal kõlkumas kujutab endast jalakäijatele surmaohtu.

    Neid kaht esimest riski on hõlbus segamini ajada. Tegelikult sünteesib inimese maks vajalikud kolesteroolid ise, toiduga saadud steroolid aga lagundatakse seedetraktis (peamiselt peensooles) lipaaside abil väiksemateks koostisosadeks. Sellepärast mõjutavad toidus sisalduvatest kolesteroolidest vere kolesteroolitaset oluliselt rohkem toidus sisalduvad rasvhapped ning lahustuvad kiudained.

    *       *       *       *       *

    Kui me juba selle teema juures oleme, siis enamik toiduga saadavaid transrasvhappeid tõstab verekolesteroolide LDL-fraktsiooni, nn. “halbade kolesteroolide” taset ning langetab HDL-fraktsiooni, nn. “heade kolesteroolide” taset. (Lähemalt kirjutab näiteks Mayo Clinic.) Oluliseks erandiks on niisugused polüküllastumata (nimelt oomega−6) rasvhapped, mille kaks süsiniku kaksiksidet on konjugeeritud asendis — see tähendab, et nende sabas leidub niisugune jupp:

    …—C=C—C=C—…

    Kuigi niisugused konjugeeritud ω−6 rasvhapped on tingimata transrasvhapped, paistab neil erinevalt teistest transrasvhapetest olevat vereplasma kolesteroolitaset langetav mõju. Parimini on läbi uuritud lühimad neist, konjugeeritud linoolhapped. Hamstritega tehtud eksperimendist kirjutab näiteks Artery.

    Kokkuvõttes on sellepärast rusikareegel transrasvade kohta, et konjugeerimata transrasvhapetest on mõistlik võimalust mööda hoiduda. Loomad (sh. inimene) ei paista neid elutegevuseks mingil moel vajavat, mistõttu kasu ja kahju profiil on negatiivne.

    Peamiseks hoidumisväärseks transrasvade allikaks on tehnogeenne, nimelt taimerasvade osaline hüdrogeenimine (aka osaline tahkestamine) nende mehaaniliste omaduste parandamiseks. Kuna see protseduur võimaldab saada rasvaineid, mille konsistents sarnaneb või omale, kuid tootmiskulu on märgatavalt odavam, kasutatakse osaliselt tahkestatud taimerasvu eeskätt hinnatundlikule turule orienteeritud pagaritoodetes, küpsetistes ja kondiitritoodetes.

    Kuigi peamiseks looduslikuks transrasvade allikaks inimese toidulaual on mäletsejate kõhus elutsevad bakterid, ei peeta piimatoodetest, veise- ning lambalihast hoidumist transrasvade vältimise nimel üldiselt otstarbekaks. Ühest küljest sisaldavad need toiduained lisaks rasvhapetele mitmesuguseid kasulikke ja vajalikke aineid, mis kasu ja riski profiili mõistlike annuste juures positiivseks pöörab, teisest küljest jälle on mäletsejatelt saadavatest küllastumata rasvhapetest selge enamik cisrasvad; on ka vihjeid, et vähestest lehma- ja lambavatsast pärinevatest transrasvadest märkimisväärne osa on konjugeeritud rasvhapped.

  33. Kriku ütles:

    The council does not condone any unauthorised absence from school and action has been taken.

    GB-s mängibki riik sellist kanaema …

    GB ei puutu asjasse, põhjuseta koolist puudumise peale vaadatakse kogu tsiviliseeritud maailmas pahasti. Meie kontekstis vt. P&GS §35. Kui tuvastatav on vanema selge süü, siis saab P&GS §14 alusel teda säärase väärteo eest trahvida ka.

  34. Koolilaste väljamõeldud ohtude eest jaburatel viisidel “kaitsmisest” kirjutab Salon:

    I have two master’s degrees, five years’ experience in the nonprofit sector and three years’ experience teaching — and I cannot get a job. Why? Just google me. I’m the “Hooker Teacher” — at least that’s what I’ve come to be called ever since Sept. 27, 2010, when I found myself on the cover of the New York Post.

    “Meet Melissa Petro,” the story began,” the teacher who gives a new twist to sex ed.” The piece describes me as a “tattooed former hooker and stripper” who was “shockingly upfront about her past.” Indeed, earlier that month, I’d written an Op-Ed on the Huffington Post that criticized the recent censoring of the adult services section of Craigslist and came clean about my own sex-worker past. Because I was arguing that sex workers shouldn’t be ashamed to speak for themselves, I signed my name to it. The New York Post wasn’t interested in my politics, however; its interest seemed only in cooking up shock that an elementary school teacher would dare admit such a shady history.

    dig on nõus Huffington Postile kirjutamist küll patuks pidama, aga kindlasti mitte karistatavaks. Vabast ajast sääraste pattude tegemine jäägu õpetajanna isiklikule südametunnistusele.

    Juhtumit kommenteerib PZ Myers:

    Even now, it stirs a little outrage in me, that teachers get judged not by the quality of their work and their positive effects on their students, but how well they fit the conventions of the most closed-minded members of the community, by people, even, who despise good educations that raise kids to think independently.

    Melissa Petro, the teacher who was open and unashamed of her past as a sex worker, couldn’t be more different, superficially, than a fat flamboyant math teacher. But they do share something in common: both were pilloried by an intolerant public and cowardly administrators over perfectly ordinary and human traits that just didn’t match an unrealistic expectation of teachers as bloodless mannequins of perfect propriety.

  35. Tuntud vaktsiinivastased Age of Autism’is hüüavad maha, et teisipäeval läheb mahahüüdmiseks.

    Directors of the Elizabeth Birt Center for Autism Law and Advocacy (EBCALA), parents and vaccine-injured children will hold a press conference on the steps of the U.S. Court of Federal Claims (717 Madison Place, NW in Washington, DC) on Tuesday, May 10 at 12:00 PM to unveil an investigation linking vaccine injury to autism. For over 20 years, the federal government has publicly denied a vaccine-autism link, while at the same time its Vaccine Injury Compensation Program (VICP) has been awarding damages for vaccine injury to children with brain damage, seizures and autism. This investigation, based on public, verifiable government data, breaks new ground in the controversial vaccine-autism debate.

    Washingtoni-nimelise Kolumbia ringkonna aeg on enamikul aastast Eesti ajast seitse tundi maas, nii et kui seal on keskpäev, on Eestis seitse õhtul. 33 tundi enne konverentsi võivad skeptikud aga juurelda, missuguse loogikavea vaktsiiniaktivistid oma statistikas tegid:

    Based on this preliminary investigation, the evidence suggests that autism is at least three times more prevalent among vaccine-injured children than among children in the general population.

  36. GB ei puutu asjasse, põhjuseta koolist puudumise peale vaadatakse kogu tsiviliseeritud maailmas pahasti. Meie kontekstis vt. P&GS §35. Kui tuvastatav on vanema selge süü, siis saab P&GS §14 alusel teda säärase väärteo eest trahvida ka.

    Puutub küll. Meil siin on vanema otsustusõigus palju suurem (näiteks §35 lg. 2 p. 3 on avaralt tõlgendatav).

  37. Friendly Atheist vahendab Pennsylvania paranoia-äärmuslaste katset peavoolustada paranoilist suhtumist kooliõpetajatesse.

    Now, a high school English teacher in Snyder County, Pennsylvania is in trouble because parents found out what she does outside of work: She writes erotic novels.

    Parents said Judy Buranich has been an English teacher at Midd West High School for nearly 25 years, but recently they found out she is a published author and writes under the pen name Judy Mays.

    Parent Deanna Stepp said the evidence is clear. “She is teaching children that are under the age of 18 and definitely the books that she is writing are adult books. I think she needs to make a decision as to what she wants to do. Either be a school teacher or author,” Stepp said.

    Goddammit. I’ve never wanted to scream the words “SHUT THE FUCK UP” more than I want to right now.

    Wendy Apple and Deanna Stepp have no idea what they’re talking about. They exist in some bizarro world where teachers have no lives outside the classroom.

    You would think they’d appreciate the fact that their kids’ English teacher is actually a professional author…

  38. NPR kirjutab Florida paranoia-äärmuslaste tegevusest kirjutamaks paranoilist suhtumist lastearstidesse seaduse sisse.

    Florida Gov. Rick Scott is expected to sign a bill that will make the state the first in the nation to prohibit doctors from asking patients if they own guns. The bill is aimed particularly at pediatricians, who routinely ask new parents if they have guns at home and if they’re stored safely.

    Pediatricians say it’s about preventing accidental injuries. Gun rights advocates say the doctors have a political agenda.

    As parents know, pediatricians ask a lot of questions. Dr. Louis St. Petery says it’s all part of what doctors call “anticipatory guidance” — teaching parents how to safeguard against accidental injuries. Pediatricians ask about bike helmets, seat belts and other concerns.

  39. Reuters on volitatud teatama, et USA hirmu-äärmuslaste arvates ei ole rongiga sõitjad piisavalt hirmul ning leiavad, et seda kisendavat probleemi tuleks lahendada turvateatriga.

    (Reuters) – A senator on Sunday called for a “no-ride list” for Amtrak trains after intelligence gleaned from the raid on Osama bin Laden’s compound pointed to potential attacks on the nation’s train system.

    He called on the U.S. Department of Homeland Security to expand the Secure Flight monitoring program, which cross-checks air travelers with the terror watch list in an attempt to prevent anyone on the “no-fly list” from boarding, for use on Amtrak.

    Such a procedure would create an Amtrak “no-ride list” to keep suspected terrorists off the U.S. rail system, he said.

    Paberi peal võivad “terrorist käigu jala” programmid ju ilusad välja näha, aga neil on kaks pisikest probleemi: üks on eeldus, et terrorist-olemine on mõnede inimeste loomuomane tunnus ja teine on eeldus, et listipidajad teavad, missugustel konkreetsetel inimestel nimelt säärane tunnus on. Mõlemad eeldused kuuluvad jama rubriiki.

  40. Kriku ütles:

    Puutub küll. Meil siin on vanema otsustusõigus palju suurem (näiteks §35 lg. 2 p. 3 on avaralt tõlgendatav).

    Kindlasti mitte nii avaralt, et “perekondlikud põhjused nõuavad, et laps ainet XYZ ei õpiks” selle alla mahuks.

  41. Oleneb ainest. Usundiõpetuse puhul näiteks on. Sarnane regulatsioon on ka GB-s, aga homondus on selle alt millegipärast välja jäetud. Selle üle annab vaielda ja vaieldaksegi.

    Aga see läheb tegelikult minu eelmiste postituste teemast kõrvale. Homondus või mitte homondus, GB-s on kõikvõimalikke jäiku regulatsioone palju rohkem ning seda kindlasti ka lastega seotud teemade osas. Sellest on Eesti ajakirjanduses rääkinud ka omasooiharate aktivistide üks eestkõnelejaid Mare Tralla. Mulle isiklikult tundub – puhtalt ajakirjanduse põhjal – et konspiraatori poolt kirjeldatud reaktsioon on sealsele ametlikule asjaajamisele üldiselt omane ja vaid juhuslikult on seekord seotud ka homondusega.

  42. Kriku ütles:

    Oleneb ainest. Usundiõpetuse puhul näiteks on.

    Ai, jama. Usuõpetus klassifitseeritakse lihtsalt õppeaineks, mis koolikohustuse alla ei kuulu, mitte kohustuslikuks aineks, milles mitteosalemist perekondlikud põhjused nõuda võivad. Sääraseid aineid on rohkem, relevantseks googlesõnaks on vabaaine ja natuke ka valikaine.

    Sarnane regulatsioon on ka GB-s,

    UK’s on see lisakeerukus, et kui meil on peaaegu kõik koolid ühiskondlikus omandis, siis sealmail on ka palju erakoole, kellel on endal hulka otsustamisõigust. Meie mudelis saab riik hõlpsasti palju konkreetseid otsustusi alla delegeerida teades, et delegaadid on otsustamisel riigi- või linnaametnikud; heterogeenses koolisüsteemis tuleks seepeale aga mängu hulka keerulisi konfliktseid huvisid, mistõttu mõnede otsustuste alladelegeerimine ei pruugi enam mõistlik olla ega õpilaste huve hästi teenida.

    Poliitilisi ja religioosseid dogmasid puudutav on üks klassikaline näide: ei kõlba kuhugi, kui mõnel usulahul lubataks koolis lastele õpetada, et mikroobide evolutsiooni antibiootikumide hooletul rakendamisel ei toimu, et erootilise sisuga raamatuid kirjutavad ainult vanad perverdid või, et pruuni nahaga inimesed on keegi suur nina ja jumala isiklik favoriit ammusel ajal ära neednud ja sellepärast neid peedistada kõlbab.

  43. Kriku ütles:

    Mulle isiklikult tundub – puhtalt ajakirjanduse põhjal – et konspiraatori poolt kirjeldatud reaktsioon on sealsele ametlikule asjaajamisele üldiselt omane …

    Ma ju räägingi, et reaktsioon on organiseeritud koolist eemalehoidmisele. Mõne teemaspetsiifilise konspiratsiooniteooria ehitamiseks pole mitte mingisugust alust.

  44. dig ütles:

    Paberi peal võivad “terrorist käigu jala” programmid ju ilusad välja näha, aga neil on kaks pisikest probleemi: üks on eeldus, et terrorist-olemine on mõnede inimeste loomuomane tunnus ja teine on eeldus, et listipidajad teavad, missugustel konkreetsetel inimestel nimelt säärane tunnus on. Mõlemad eeldused kuuluvad jama rubriiki.

    Selles konkreetses kontekstis on üks probleem veel: hüpoteetiline rongiterrorist ei pea üldse pommiga rongi ronima, ta võib selle lihtsalt raudtee kõrvale maha sokutada. Lennukitel seda riski ei ole, kuna nemad hoiavad raudteest kõrgele-kõrgele.

  45. dig ütles:

    Ma ju räägingi, et reaktsioon on organiseeritud koolist eemalehoidmisele.

    No antud küsimuses vaevalt. Probleem on ju lapsevanemate vastuseisus konkreetsele vasakäärmuslikule ajuloputusele, mitte tõrjuvas suhtumises kooliharidusse kui sellisesse.

    In geography classes, students will be asked why homosexuals move from the countryside to cities

    Read more: http://www.dailymail.co.uk/new.....z1LqYwZUIQ

    Et kui siis lapsevanem oma lapse sedalaadi geograafiatunnist eemal hoiab, siis kas tal on vastuseis geograafia õpetamisele või millegile muule?

    dig ütles:

    Ai, jama. Usuõpetus klassifitseeritakse lihtsalt õppeaineks, mis koolikohustuse alla ei kuulu

    Noh, geograafia kuulub. Võib ka nii teha, et laps ei pea teadma mitte ainult seda, miks homod maalt linna tulid vaid ka seda, miks Aadam ja Eeva paradiisist minema kupatati, kus Jehoova ennast Saalomonile ilmutas ja muud sellist religioosse mõjutamisega mitte mingil moel seotud olevaid asju.

  46. Konspiraator ütles:

    In geography classes, students will be asked why homosexuals move from the countryside to cities

    Et kui siis lapsevanem oma lapse sedalaadi geograafiatunnist eemal hoiab, siis kas tal on vastuseis geograafia õpetamisele või millegile muule?

    Kas sa tahad äkki seletada, miks selline küsimus üldse uudisekünnise ületab? Ja miks peaks vanemad tahtma oma lapsi linnastumise põhjuseid käsitlevast geograafiatunnist eemale hoida?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga