Leiud novembri ajakirjandusest, mõni tagantjärgi ka

Ajakirjandusleidude rubriik on viimastel kuudel pea ainus, mille alt miskit tuleb. Mis teha, elu on hetkel selline, et tihedamat ja mitmekülgsemat panust ei saa lubada. Keda huvitab kiiremini muutuv keskkond ja dünaamilisem suhtlus, võib alati minna Facebooki, otsida üles skeptik.ee ja vajutada nuppu ‘meeldib’. Otselingi saan ju ka panna: skeptik.ee Facebookis. Hetkel on skeptik.ee-l umbes 1200+ laiki. Või siis saatke ise kaastöid – teemapuudust meil ju pole.

  • Kaal tuleb emotsioonidest
    PM Naine24

    Kaaluprobleemidega kimpus olevad või viimaseid aidata proovivad inimesed jooksevad aga tihtipeale oma püüdlustega ummikusse, sest kaalu mõjutajana on kohal ka vähemnähtav inimese vaimne (psühholoogiline) pool ning alateadvus, kirjutab ajakirjas Psühholoogia Sinule psühhoterapeut ja toitumisterapeut Sirli Kivisaar.

    Aga nagu ikka, leiame tõe hoopis kommentaaridest:

    füüsik 28.09.2011 12:48
    kaal (P) ei tule tegelikult ikka mitte emotsioonidest vaid raskusjõust (g)
    P=mg
    Kui g=0 (kosmoses), siis pole ka kaalu, nii lihtne see ongi, mingeid emotsioone pole valemisee vaja toppida.

  • Selle peale jääb vaid tõdeda nagu Sirje Potissepp: DELFI VIDEO: Toiduainetööstuse Liidu juht: E-ainetest räägivad tihti posijad ja diletandid

    Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhi Sirje Potisepa sõnul on tarbijad hetkel segaduses, sest toidu kohta liigub palju ja vastukäivat infot. „Posijad ja diletandid räägivad samuti tervislikust toitumisest,“ nendib Potisepp, täpsustades, et eriti palju müüte liigub ringi E-ainetest.

  • Avanes uus unikaalne enesearenguportaal Alkeemia.ee

    Enesearenguportaal Alkeemia.ee doseerib tasakaalustatud infot – uuematest teadusuudistest vaimsete vaadeteni.

    Ilusate sõnade taga on tegelikult täielik puderkapsaatika, kus võrdsena kõrvuti näidatakse homöopaatiat ja uusimaid avastusi meditsiiniteaduses, metameditsiini pretensioone olla teerajaja ning geneetika. Ja nii pea iga teemakäsitluse juures. Mõned lood on minu loal sinna hõivatud ka skeptik.ee-st ja olen end veidi sidunud lubadusega, et ma spetsiaalselt selle tarbeks kunagi ka kirjutan.

  • Prantslannad põgenesid wi-fi kiirte hirmus koopasse elama
    Näide selle kohta, kuidas desinformatsioon ja alusetu hirmutamine paneb inimesi ebaratsionaalseid otsuseid tegema ja käituma.
  • Eriliste võimetega laps õpetas emale endaleidmise teed
    Iseenesest südamlik ja inimlik lugu, kuidas võib umbluulaseks saada.
  • Pisike lisandus umbluupealinnast Pärnust:
    Füüsiline ülepinge ja immuunsüsteem
    Toomas Õunap, joogajuhendaja

    Selle punkti mõjutamine vähendab üldist väsimust, ülepingest tulenevat peavalu, silmade väsimust ja krampe, aitab pohmeluse, allergia ja artriidi korral. Samuti saab nii puhastada verd ja tasakaalustada vererõhku (nii kõrge kui madala vererõhu puhul).

  • Teine veel või pigem esimene selles sarjas:
    Silmade väsimine ja immuunsüsteem

    Idamaiste teadmiste alusel põhjustab liigne silmade pingutamine ummistusi peensoole ja südame energiakanalites. Neid on võimalik turgutada akupunkti avameelsusekeskuse ehk tan zhong’i mõjutamisel.

674 Replies to “Leiud novembri ajakirjandusest, mõni tagantjärgi ka”

  1. Liina ütles:

    Meie aju ei mõtle ometi tõenäosuse ja randomiseerimise ja muude teaduslike kategooriate abil. Meie aju mõtleb igapäevaselt lugude abil. /—/ teised oskavad rääkida inimlikke lugusid ja nende info jõuab sihtgrupini paremini kohale.

    Jah, ma tean, ja see ongi kurb — oleks tore, kui asjaliku teabe edastamiseks ei peaks laskuma ilusate, aga fakte moonutavate narratiividega samale tasemele. Ma ei ole avaldanud arvamust, et tõenduspõhise meditsiini sõnumite edastajad ei peaks rakendama kirjeldatud “relva”; mul on lihtsalt nukker, et me (liigina) nii manipuleeritavad oleme, et ei suuda ilma suurema pingutuseta teha vahet pädeval infol ja soovmõtlemisest sündinud jampsimisel.

    P.S. Ma ei pea ennast mingist hüpoteetilisest “keskmisest kodanikust” selles osas paremaks; ka mina kuulun liiki Pan narrans ja mõtlen narratiivides, aga see ei tähenda, et ma pean oma n-ö statistikaolvamispuude üle õnnelik olema.

  2. Mart K. ütles:

    Jah, ma tean, ja see ongi kurb — oleks tore, kui asjaliku teabe edastamiseks ei peaks laskuma ilusate, aga fakte moonutavate narratiividega samale tasemele.

    Miks sinu arvamist mööda on “lugu = moonutatud faktid”? Minu elukogemus ütleb, et lugudes on enamasti rohkem tõtt kui valet. Lugu ei tähenda alati ilustatud või vale infot. Lugu on emotsiooni ja seosega info, mis tähendab, et meil on seda teavet palju lihtsam talletada. Ka teadusinformatsioonis on ju valet ja tõtt mõlemat? Kas vale tõttu teadusinfo mingis osas on kogu teadusinfo vale ja kasutuskõlbmatu?

    Ma ei ole avaldanud arvamust, et tõenduspõhise meditsiini sõnumite edastajad ei peaks rakendama kirjeldatud “relva”; mul on lihtsalt nukker, et me (liigina) nii manipuleeritavad oleme, et ei suuda ilma suurema pingutuseta teha vahet pädeval infol ja soovmõtlemisest sündinud jampsimisel.

    Vaata parem lugusid ja nende kasutamist kui ressurssi, võimalust. Arsti kui inimese aju töötab lugusid kasutades. Ta peab nagunii “tõlkima” loetud teaduskirjanduse endale mõistetavasse igapäevaelu lugude keelde. Ta ei saaks sellest muidu aru ega oskaks rakendada oma töös. Edasi saab ta sellel samal infol põhinevaid lugusid endale ja kuulajale loomulikus keeles rääkida ja jagada. Arstid teevad seda täna nagunii. Me ainult ei tunnusta seda kui miskit, mis oleks väärtuslik ja kasulik. Me ei kasuta seda teadlikult ära.

    P.S. Ma ei pea ennast mingist hüpoteetilisest “keskmisest kodanikust” selles osas paremaks; ka mina kuulun liiki Pan narrans ja mõtlen narratiivides, aga see ei tähenda, et ma pean oma n-ö statistikaolvamispuude üle õnnelik olema.

    Mina samamoodi ei ole parem “keskmisest” inimesest, sest kõik oma tõenäosuse ja p-väärtustega lugemised pean ma endale “tõlkima” lugudesse, et neid mõista.
    Aga miks sa peaksid olema õnnetu selle üle? Sul on võime mõista lugusid ja see teeb sind inimeseks. Samuti on sul ilmselt võime mõista statistikat ja oskus numbrite taga neidsamu lugusid näha. See on juba väga suur asi!

  3. Liina ütles:

    Tõendid on ju uuringus, mille “tõlkimiseks” inimkeelde kasutatakse lugusid.

    dig väljendab siinkohal geneerilist displeasuuri idee üle, et teadlased ei olegi inimesed.

  4. Mart K. ütles:

    Üksikjuhtumitest pärinevad tõendid on üldiselt ebatäpsemad ja vähem usaldusväärsed kui suuri valimeid, kontrollrühmi, topeltpimendust jne rakendavad uuringud, millel rajaneb kaasaegne meditsiin, mistõttu “narratiividega” rahva veenmine on võrreldav olukorraga, kus hoolitsev lapsevanem hirmutab teisme-eelikut, et kui too tubakat suitsetada proovib, jääb tal kasv kinni.

    Pluss loomulikult veel see, et üksikjuhtumis on alati palju pisikesi detaile, mille relevantsuse hindamiseks tuleb teada tervet mustrit. Võib-olla jäi üksikjuhtumis figureeriva lapse kasv kinni hoopis sellepärast, et ta sõi hapuoblikaid?

    Üksikjuhtude “intuitiivselt” üldistamine ja siis isiklikule kontekstile rakendamine võib küll psühholoogiliselt ahvatlev olla, aga loogilise mittevettpidavuse tõttu on minu meelest eetiliselt lubamatu üritada olulisi terviseteadmisi valitud üksikjuhtumite kaudu rahvale tutvustada. Üksikjuht on illustratsioon, mitte põhiteave.

  5. Liina ütles:

    Miks sinu arvamist mööda on “lugu = moonutatud faktid”?

    Ma ei ole midagi nii kategoorilist väitnud. See ei pisenda fakti, et paljud lood on väiksema tõeväärtusega kui metoodiliselt kontrollitud andmed.

    Vaata parem lugusid ja nende kasutamist kui ressurssi, võimalust.

    Ma näengi neis ressurssi. Mis mind nörritab, on asjaolu, et üldse on olemas vajadus sellise ressursi järele, kui adekvaatne teave juba olemas on.

    Aga miks sa peaksid olema õnnetu selle üle?

    Sest see (evolutsioonilises plaanis, jah, täiesti arusaadav ja vajalik) tendents kammitseb inimesi ja ühiskonda, moonutab meie mõtelmist ja väärab otsuseid. Selle üle rõõmustada on sama tark kui rõõmustada ainulaadselt inimliku asjaolu üle, et inimestel esineb vaimuhaiguseid ja vaimse tervise häireid rohkem kui ühelgi muul loomal.

  6. Mart K. ütles:

    Liina ütles:

    Miks sinu arvamist mööda on “lugu = moonutatud faktid”?

    Ma ei ole midagi nii kategoorilist väitnud.

    Iroonilisel kombel on siinkohal tegemist kena näitega sellest, kuidas loo intuitsionistlik üldistamine-kitsendamine kipub kaasa tooma faktiliste andmete — näiteks selles küsimuses, mida Mart K. väitis — moonutumise.

  7. Postimees lõbustab lugejat värskete IKHismidega.

    Tegelikkuses on UTC ja GMT sama, kuid UTC on täpsem, kuna seda mõõdetakse maailma erinevates paikades asuvate aatomikellade abil.

    Probleemiks on see, et aatomikellad töötavad küll väga täpselt, kuid Maa pöörlemine on hakanud tasahilju aeglustuma.

  8. Novaator räägib suure ja liigutava talveune lõpust.

    Soojenev kliima sulatab järgnevatel aastakümnetel üles ning äratab ellu Arktika igikeltsa jäätunud mikroorganismid, mis võivad hakata mõjutama kliimasoojenemist.

    Esimesed mikroorganismid on juba ellu ärkamas ning esialgsed märgid näitavad, et nad hakkavad oluliselt mõjutama maakera kliimamuutusi. Arktika igikeltsa sulamisele võib järgneda kontrollimatu kliimasoojenemine, sest atmosfääri satub tohutus koguses igikeltsas sisalduvat orgaanilist süsinikku.

    Uuring ilmus ajakirjas Nature.

  9. Okei Mart, tundub, et me räägime siiski erinevates keeltes ja maailmavaadetes.
    Mart K. ütles:

    Jah, ma tean, ja see ongi kurb — oleks tore, kui asjaliku teabe edastamiseks ei peaks laskuma ilusate, aga fakte moonutavate narratiividega samale tasemele.

    Sellest lausest on mul raske teha muud järeldust kui see, mida ma tegin.

    Ma küsin siis teistmoodi. Mõtle oma elule, millal sa viimati teadlikult ja tahtlikult valetasid? Sa kindlasti oled rääkinud oma kaaslastele lugusid endast, oma tööst, oma arusaamisest maailmast, oma kogemusest. Millal oli viimane kord, kui sa teadlikult valetasid ja ilustasid oma juttu? On see lihtne küsimus vastamiseks? Miks peaksid teiste inimeste lood olema enam valet täis või ilustatud? Need lood, mida sa ise räägid on ka narratiivid, lood. Sa paned neisse oma kogemuse. Need on mõistetavad teistele inimestele. Neil on kontekst ja eesmärk. Ning nad edastavad teavet, informatsiooni.

    Või mõtle headele õppejõududele oma õpingute ajast. Mis oli see, mis tegi nad heaks ja huvitavaks? Suure tõenäosusega oli see õppejõu isiksus pluss lood mida ta rääkis. Need lood olid teavet täis. Kas sinu arvates olid need ilustatud ja fakte moonutavad?

    Teine mõte, mis võib sinu madalat arvamust lugudest seletada on see, et sinu ettekujutus on erinev narratiivi/loo üldkasutatavast mõistest.

    Kui sina pead üksikjuhtumite abil tõenduspõhist informatsiooni edastavaid lugusid millekski, mis on valesid täis ja ilustatud, siis on see lihtsalt sinu klappidega maailmavaade.

    Paku siis välja strateegiad, mis ei põhineks narratiivil, ent oleks lihtsamini mõistetavad “tavalise” inimese jaoks võrreldes teadusartikliga (mida tavaline inimene kättegi ei saa), või teadusportaali nupukesega, kus on vaid kümnekonna lause pikkune kokkuvõte, mis samuti paljusid inimesi ei huvita ja käitumist ei mõjuta.

  10. Tartu Postimees:

    Kalju Paldise loeng.
    Teisipäeval, 15. nov. kl 19 esineb Arengutee klubis Dorpati konverentsikeskuses (Tasku, IV k) geobioloog-nõustaja Kalju Paldis, mees, kelle ainsaks toiduks on olnud juba pool aastat mahl ja vesi. Õhtu teema: “Elu füüsilise toiduta. Millist energiat on vaja, et keha oleks tasakaalus? Kas valgusenergiast on võimalik hankida toitaineid?” Lektor jagab teadmisi, kuidas vähendada toidu osakaalu ning tervendada toidu energiat enne selle tarvitamist, lisaks õpetab ta praktilisi energeetilisi ja füüsilisi harjutusi.
    Paldis on tuntud ka võime poolest puhastada vanu maju negatiivsest energiast. Osalus 7€. info: http://www.arengutee.com

    Keegi skeptilisem inimene võiks ka kohale minna, ja pärast kirjeldada, kuidas pool aastat veest ja mahlast elanu välja näeb ja mis mulje muidu loengust jäi.

  11. Oeh. Mul ei ole midagi lugude vastu. Vabandust, et ma selle artikli siia üldse linkisin — tol hetkel tundus see rõõmustava uudisena.

    P.S. Kui ma nüüd järele mõtlen, siis olid alg- ja põhikoolis kõige “paremad” õpetajad tõesti need, kes kõige põnevamalt hambasse puhusid. Mõnest sel moel pähe istutatud väärarusaamast vabanemisega olen pidanud märksa kauem vaeva nägema kui valeteadmise omandamisega. Mõnega maadlen võib-olla elu lõpuni.

    See ei kahanda muidugi nende õpetajate õpetatud väärtuslike õpetuste väärtust, vaid näitab lihtsalt, et tugevate lugude jutustamine (ehk memeetiline ajupesu) on relv, millega peaks ümber käima äärmise ettevaatusega. Kool peaks andma vahendid ja teadmised selle relva turvaliseks ja edumeelseks kasutamiseks (nagu seda on algatus narratiive rahvaterviseharidusse kaasata).

  12. Mart K. ütles:

    Oeh. Mul ei ole midagi lugude vastu. Vabandust, et ma selle artikli siia üldse linkisin — tol hetkel tundus see rõõmustava uudisena.

    No kui artiklit lugeda, siis ongi see ju täitsa tore artikkel. Mind lihtsalt hakkasid häirima sinu sõnavalikud. Miks peab positiivse artikli juurde panema järgmised sõnad?
    Mart K. ütles:

    Pennsylvania ülikooli teadlased leiavad, et rahvatervist tuleks edendada anekdotaalsete pajatuste ja kontrapajatuste levitamise toel.

    Mulle tundub, et nendel sõnadel on pigem negatiivne kõrvaltähendus. Minul igatahes oli raske aru saada, mida ma nüüd peaksin mõtlema, või millise sõnumi sina sealt leidsid. Selle viimase selgituse abil on vastuolu väiksem ja pilt minu jaoks selgem. Aitäh.

    See ei kahanda muidugi nende õpetajate õpetatud väärtuslike õpetuste väärtust, vaid näitab lihtsalt, et tugevate lugude jutustamine (ehk memeetiline ajupesu) on relv, millega peaks ümber käima äärmise ettevaatusega. Kool peaks andma vahendid ja teadmised selle relva turvaliseks ja edumeelseks kasutamiseks (nagu seda on algatus narratiive rahvaterviseharidusse kaasata).

    Nii et seega oleme mõlemad üsna nõus, et teadmistega inimesed võiksid rohkem huvitavaid isiklikke lugusid räägikida ja selle vahendusel infot edastada. See võimaldaks tekitada tugevama tõenduspõhisusele toetuva (meta)narratiivi. Ning tollel omakorda võiks olla suurem positiivne mõju ühiskonna liikmetele.

  13. Liina ütles:

    Mulle tundub, et nendel sõnadel on pigem negatiivne kõrvaltähendus.

    Sinna ei saa mina küll midagi parata. Lause eesmärk oli põgusalt kokku võtta ingliskeelse artikli mõte, mitte anda hinnangut.

  14. Iga kümnes eestlane sureb alkoholi kätte! Õhtuleht

    „Aasta aastalt on alkoholi tarbimine vähenenud – väga positiivne,” rõõmustab Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing. Keskmine eestlane tarbis 2010. aastal 9,7 liitrit puhast alkoholi. „Raha kulutuste jaoks lihtsalt napib ja alkohol on kindlasti see koht kus seda saab säästa,” toob Josing välja ühe suurima tarbimise vähenemisele kaasa aidanud faktori, kuid lisab, „Väga palju on räägitud alkoholi kahjulikkusest, ajakirjanduses on foon muutunud, inimesed teadvustavad probleemi rohkem – palju selliseid pehmeid mõjusid.”

    Kuigi inimesed tarbivad üha vähem alkoholi, ning ka vägijookide põhjustatud arstikülastuste arv aina kahaneb saab Tervise Arengu Instituudi andmetel iga 10. surmajuhtumi puhul jälgi ajada tulivee juurde. Möödunud aastal suri Eestis 15 000 inimest. Neist 500 kirjutati surmatunnistusele haigus, kus sõna „alkohol” sees, nagu näiteks maksa alkoholitõbi või alkoholi põhjustatud krooniline pankreatiit. Lisaks ütleb statistika, et ligi tuhat inimest sai hukka läbi muude alkoholi põhjustatud kasvajate või tõbede ning seejärel tuleb veel juurde arvestada purjuspäi tehtud õnnetused.

    Et kõik need numbrid aina väheneksid, loodab Josing, et selle aasta alguse majanduskasv ei tähendanud, et inimesed said endale rohkem jooke lubada: „Kui meie mõistuses ja teadvuses pole mingeid muutusi toimunud, siis see on muidugi võimalik.”

    Ei tea, kas artikli mõju alkoholi tarbimise vähendamisel oleks suurem olnud, kui ka kellegi isiklik/anekdotaalne juhtum oleks lisaks kirjeldatud…?
    Minu meelest tekib sel juhul justkui eetika küsimus ka lisaks väheke, näiteks Josing võiks küll kirjeldada oma ütleme, naabrimehe allakäiku ja surma joomarlusse, aga mida palju enamat see ikka oleks kui üks kurb lugu. Pealegi ei pruugiks maksatsirroosi surnud naabrimehe elusolevale naisele selline pajatamine tema lahkunud abikaasa näite varal põrmugi meeldida ja ta võiks nõuda näiteks moraalse kahju hüvitamist. Ma ei tea küll, kas toodud näide oli ikka sobiv eelnenud arutelu juurde või ei.

  15. Trend Micro toob uudiseid Tartust, kus on kinni võetud kuus meest, kes FBI arvates moodustasid klikikelmikliki.

    In this operation, dubbed “Operation Ghost Click” by the FBI, two data centers in New York City and Chicago were raided and a command & control (C&C) infrastructure consisting of more than 100 servers was taken offline. At the same time the Estonian police arrested several members in Tartu, Estonia. Here is the link to the press release of the FBI.

    The botnet consisted of infected computers whose Domain Name Server (DNS) settings were changed to point to foreign IP addresses. DNS servers resolve human readable domain names to IP addresses that are assigned to computer servers on the Internet. Most Internet users automatically use the DNS servers of their Internet Service Provider.

    DNS-changing Trojans silently modify computer settings to use foreign DNS servers. These DNS servers are set up by malicious third parties and translate certain domains to malicious IP addresses. As a result, victims are redirected to possibly malicious websites without detection.

    Kohtu käsul on FBI servereid välja vahetanud:

    In conjunction with the arrests, U.S. authorities seized computers and rogue DNS servers at various locations. As part of a federal court order, the rogue DNS servers have been replaced with legitimate servers in the hopes that users who were infected will not have their Internet access disrupted.

  16. Mart K. ütles:

    Liina ütles:

    Mulle tundub, et nendel sõnadel on pigem negatiivne kõrvaltähendus.

    Sinna ei saa mina küll midagi parata. Lause eesmärk oli põgusalt kokku võtta ingliskeelse artikli mõte, mitte anda hinnangut.

    Saad küll teha, just sina kui uudisele viitaja saad valida sellised sõnad, millest “iga rumal lugeja” sellisel aru saab nagu sina soovid. Muidu jäävadki minusugused nagad, kes küsida julgevad sinult aru pärima. Tee teinekord paremini:)

  17. Mart K. ütles:

    Mõnest sel moel pähe istutatud väärarusaamast vabanemisega olen pidanud märksa kauem vaeva nägema kui valeteadmise omandamisega. Mõnega maadlen võib-olla elu lõpuni.

    Kool peaks andma vahendid ja teadmised selle relva turvaliseks ja edumeelseks kasutamiseks (nagu seda on algatus narratiive rahvaterviseharidusse kaasata).

    Kui narratiiviga rahvale pähe istutatud arusaam hiljem ebatäpseks või suisa vääraks osutub, kuidas sellest siis jälle lahti saada?

    Mäletatavasti peeti tubakat kunagi väärtuslikuks arstimiks ning seostati terve hulga põnevate narratiividega alustades pikamaa-autojuhtide ärkvelhoidmisest ja lõpetades sotsiaalsuse edendamisega. Selle väljatulemine, et tubaka suitsetamise ebameeldivad küljed — näiteks kopsuvähk — kaaluvad positiivsed küljed — näiteks madalama riski, et puusa- või põlveliiges väljavahetamist tahab — enamikes kontekstides üles, võttis päris hulka aega ja vanade narratiividega võitlemine on aastakümneid võtnud ning ei ole ikka veel edukas.

  18. Huvitav, et Sa just tubaka-näite tõid; see on hea illustratsioon lünklikult konstrueeritud narratiivide pädetusele. Anekdoot: mul puhkes mõni aeg tagasi äärmiselt tüütu nahahäda, mis diagnoositi atoopiaks (allergiliseks ülitundlikkuseks) — sain teada, et olen eluaeg seda “põdenud”, ainult et see pole varem ilmnenud. Püüdsime arstiga koos jälile saada, milline muudatus keskkonnas seda põhjustada võis, aga välja ei nuputanud. Kehitati õlgu, kirjutati retsept antihistamiinile ja öeldi, et nõme lugu küll, aga kaasaegne meditsiin teid rohkem aidata ei oska.

    Mõned kuud tagasi teatas üks tuttav vestluses, et tema arst oli talle möödaminnes maininud, et tubaka suitsetamine leevendab allergianähte. Seepeale meenus mullegi, et vastik haigus käivitus varsti pärast seda, kui olin tubakast loobunud. Tegin mõned kiired google-otsingud ja avastasin, et jutt on täitsa tõsi. Kui uuesti suitsetama hakkasin, kaduski nahahäda peaaegu jäljetult.

    Ma ei süüdista oma arsti — võimalik, et ta polnud vastavast korrelatsioonist teadlikki. Aga kahtlustan, et isegi kui ta oleks teadnud, poleks ta mulle seda varmalt teatama tõtanud, kuna levinud meemi kohaselt on suitsetamisest kergesti tekkiv nikotiinisõltuvus igal juhul tervisele kahjulikum kui ükski selle pakutav hüve. Minu subjekltiivne kogemus ütleb aga, et see lihtsalt pole tõsi.

  19. Eelviimane lause sai kohmakas; parandan: “…levinud meemi kohaselt kaaluvad suitsetamisest johtuvad tervisekahjustused üles iga mõeldava hüve.”

  20. Tallinnas juba reedel looduslike pühapaikade ümarlaud (Delfi)

    Juba sel reedel, 11. novembril algusega kell 15 toimub Tallinna Ülikoolis (Mare hoone, Riho Pätsi nimeline auditoorium M-213) looduslike pühapaikade ümarlaud, mille eesmärgiks on arutleda, kuidas leida üksmeelt erinevate huvigruppide vahel Eesti looduslike pühapaikade asjus.

    Ümarlauas tuleb arutluse alla, millised on üldse looduslikud pühapaigad ning kuidas neid ära tunda? Millised on pühapaikade olulisemad liigid? Milliste tunnuste alusel peaks pühapaika väärtuslikuks ja säilitamisväärseks pidama? Kuidas tõsikindlalt ja usutavalt kinnitada, et paigaga seotud pärimus on ehtne ja tuvastada paiga samasust? /—/

    Arutelu veavad Tallinna Ülikooli Eesti Humanitaarinstituudi maastiku ja kultuuri keskuse vanemteadur Marju Kõivupuu, Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskuse juhataja Ahto Kaasik ning Tartu Ülikooli semiootika osakonna doktorant Ott Heinapuu.

    Kõik on oodatud ümarlauast osa võtma!

  21. Näiteks kontekstist, kus tubaka tulud võivad kulud üles kaaluda, on skisofreenia. PubMed Central 2613326:

    Schizophrenia is a common mental illness with a high prevalence of smoking. More than 80% of schizophrenics smoke compared to 25% of the general population. Both schizophrenia and tobacco use have strong genetic components, which may overlap. It has been suggested that smoking in schizophrenia may be a form of self-medication in an attempt to treat an underlying biological pathology. Smoking normalizes auditory evoked potential and eye tracking deficits in schizophrenia, as well as improving cognitive function. Nicotine acts through a family of nicotinic receptors with either high or low affinity for nicotine. The loci for several of these receptors have been genetically linked to both smoking and to schizophrenia. Smoking changes gene expression for more than 200 genes in human hippocampus, and differentially normalizes aberrant gene expression in schizophrenia. The α7* nicotinic receptor, linked to schizophrenia and smoking, has been implicated in sensory processing deficits and is important for cognition and protection from neurotoxicity. Nicotine, however, has multiple health risks and desensitizes the receptor. A Phase I trial of DMXB-A, an α7* agonist, shows improvement in both P50 gating and in cognition, suggesting that further development of nicotinic cholinergic drugs is a promising direction in schizophrenia research.

    Mäletatavasti lühendab skisofreenia inimese eluiga keskmiselt umbes 20% võrra. Kui suitsetamine aitab seda vähenemist asendada tubakast põhjustatud eluea lühenemisega — mis on tänapäeva läänemaailmas enamasti väiksem kui 20% —, on võimalik, et suitsetamine skisofreeniku eluiga pikendab.

    Tõsi küll, teadlased on aga ka tähele pannud, et kombinatsioon tubakasõltuvusest ja kõrgest tubakaaktsiisist tähendab, et ebaproportsionaalselt suur osa suitsetava skisofreeniku sissetulekust võib sigarettidele kuluda, mis omakorda vähendab tema võimekust kulutada raha teistele sotsiaalsetele tegevustele ja evib seeläbi negatiivset mõju tema tutvusringkonna laiusele — sellel aga on päris hulka pahu tagajärgi patsiendi tervisele. Aktsiisivabade medikamentide tubakale eelistamine aitab seda probleemi ära hoida.

    Kas pole meditsiin fun? Selle narratiivi sisse pakkimisel aga kaoks suur osa fun‘ist nelja tuule poole või mõnes teises teadmata suunas.

  22. Möödunud nädalal, kui Prantsusmaa satiiriajakirja Charlie Hebdo külalistoimetas tuntud naljanina prohvet Muhamed, ilmusid välja mingisugused tegelased, kes tegid solvunud hääli ja üritasid toimetust põlema panna, ise väitsid, et on moslemid. Sel nädalal katsub Charlie Hebdo moslemitega jälle rahu sobitada lipukirja Armastus on vihkamisest tugevam all:

    Nouvel Observateur kirjutab lähemalt, põhja poolt aitab kaasa Guardian.

  23. Selgeltnägijad: 11.11.11 täituvad kõik soovid, 20.11.2011 saab kuri oma palga Õhtuleht

    «Kui rääkida kokkuliitmistehnikast ja võttes aluseks 11.11.2011, siis tulemuseks saadud number näitab, et sel päeval on meie ümber väga palju ingleid ja meistreid, kes aitavad meist pahandused ja õnnetused kaugemal hoida. Harukordselt tugev päev, kus midagi negatiivset domineerima ei pääsegi,» räägib Kristi maagilisest päevast. Selle päeva numbrikombinatsioon on tema sõnul igas mõttes positiivne ja annab paljudele inimestele võimaluse uueks alguseks.

  24. Uskuda või teada? Sirp, Jaak Kikas

    Teadus on arenev süsteem – rõhk on siin sõnadel „arenev” ja „süsteem” korraga. „Arenev” eristab teadust sakraalsetest tekstidest, mis ju ka on ajas muutunud, aga hoopis teistel põhjustel. Või kui soovite metafoori, siis kuulavad iga päev sajad tuhanded teaduse Moosesed häält, mis kostab nende laboris põlevast põõsast (kuidas iganes see siis välja ka ei näeks), panevad kuuldu hoolsalt kirja, võrdlevad varem kirjutatuga, vaatavad, kuhu kohta just sobiks uusi ridu lisada… Ja kuigi ka kaunid kunstid on pidevas arengus (muutumises, on küllap täpsem öelda), on tänapäeval, kui kilbile on tõstetud autori individuaalsus ja eripära (aga võrrelge rahvaluulega!), raske neid väga süsteemseks moodustiseks pidada. Jah, on kunstivoolud ja räägitakse ka moest teaduses, aga asjad, mis „voolavad”, on nendes kahes valdkonnas suuresti erinevad. Iga uus teadustulemus peab peale uudsuse sobituma süsteemi – sellele koha leidmine on teadlase oluline ülesanne ja see pannakse paika teadusartiklis sisalduvate viidetega.

  25. Ajalooõppe roll XXI sajandil Tõnis Lukas, Sirp

    Igal ajal saab ajaloohuvi äratada, tehes lastele ja noortele selgeks, et elatakse huvitaval ajal. Ja ka murrangulisel ajal. Nõukogude ajal kadus ajaloohuvi lastel ka seetõttu, et neile õpetati, et üksikisiku roll maailmaasjade kujundamisel on väike, masside oma suur. Tegelikult ilmestavad ajalooarengut just otsustavate hetkede suurkujud ja otsused. Ajalooprogramm peaks selle ära kasutama ja tooma õpilaseni „valikute anatoomia”. Churchill: „Meil oli valida häbi ja sõja vahel – valisime häbi ja saime sõja”. Just valiku vastutusrikkust saab õppida ajaloost. Ja selle saab viia ka tulevikku. Näiteks: milline on maailm siis, kui lahendame Euroopa võlakriisi nii või naa? Milline on Eesti tulevikus, kui Euroopa võlakriis laheneb lihtsalt rahaabiga, või siis, kui see toob kaasa Euroopa Liidu muutumise Euroopa Ühendriikideks? Milliseks kujuneb XXI sajandi lõpp eesti keele ja kultuuri püsimise kontekstis ühel või teisel juhul?! Kas ühendriikides üldse on võimalik rahval omakeelsena alles jääda?!

  26. dig ütles:

    Tuntud meditsiiniasjade tundja Chuck Norris räägib WingNutDialy’s, et föderaalvaktsiinid on pahad.

    Asja kommenteerib Orac.

    Let’s put it this way. Let’s for the sake of argument assume that the Danish study actually was somehow falsified. It wasn’t, but assume for the moment that it was. (Norris also falls for the conspiracy mongering about Poul Thorsen that nearly every anti-vaccine group was engaging in last year, spurred on by Robert F. Kennedy, Jr. and company.) Even if it were, that would not show that thimerosal in vaccines cause autism for the simple reason that there have been several other well-designed studies since then with large numbers of subjects that find the same thing that the Danish study did: There is no correlation between thimerosal-containing vaccines and autism. You could completely eliminate the Danish studies and the scientific and epidemiological evidence would still show that there’s no correlation between vaccines and autism. Not that that stops Norris from not only mentioning Poul Thorsen as though he were evidence of the utter corruption of the CDC but to add this chestnut:

    And just last week, Dr. Kimberly Quinlan Lindsey, a top CDC official, was arrested and charged with two counts of child molestation and one count of bestiality.”

    What does this have to do with the science failing to find a link between vaccines and autism? Nothing. It’s pure ad hominem, poisoning the well. Even if all the allegations were true, it would have no bearing on whether or not the science is correct. Indeed, it’s so blatantly obvious that it’s even more idiotic than I would have expected from Chuck Norris.

  27. Postimees räägib kummalisest juhtumist usaldusvääritu usaldatava kolmanda osapoole asjus.

    Prantsusmaa nõuab uurimise algatamist pärast seda, kui juhtiv reitinguagentuur Standard & Poor’s teatas kogemata oma veebisaidil, et riik on oma AAA reitingust ilma jäänud – vallandades Prantsuse riigivõlakirjade lausmüügi.

    Standard & Poor’s oli sunnitud väljastama pressiteate: «Tehnilise vea tulemusel levis mõnedele S&P globaalse krediidiportaali kasutajatele täna automaatteade, nagu oleks muudetud Prantsusmaa krediidireitingut.»

    «See pole aga tõsi: Prantsuse Vabariigi reitingud on jätkuvalt AAA ning väljavaade stabiilne. Kõnealune intsident ei ole seotud reitingu vaatluse alla panekust tingitud tegevusega. Me tegeleme vea põhjuste väljaselgitamisega.»

  28. Washington Post räägib, kuidas kuus ühte turistidele õnnetust toovad.

    CAIRO — Egypt’s antiquities authority has closed the largest of the Great Pyramid of Giza following rumors that groups would try to hold spiritual ceremonies on the site at 11:11, Nov. 11, 2011.

    The closure follows a string of unconfirmed reports in local media that unknown groups would try to hold “Jewish” or “Masonic” rites on the site.

    Amin called all reports of planned ceremonies at the cite are “completely lacking in truth.” The statement did not say whether the rest of the pyramid complex, one of Egypt’s biggest tourist attractions, would be closed to visitors.

  29. Mis juhtub 11.11.11 kell 11.11.11?T EE

    Väidetavalt juhtub kombinatsioon, mille puhul aega jakuupäeva on võimalik lugeda ühtpidi nii edaspidi kui tagurpidi, vaid kord 100aasta jooksul. Põhjus, miks see nii eriline on, seisneb selles, et 11.11.11 on ainus kahekohaline palindroomilinekuupäev, sest 22. kuud ei eksisteeri.

    Täna esilinastub ka film pealkirjaga “11-11-11”. Selle stsenaariumi kohaselt avaneb sel päeval portaal otse põrgusse ja voolama hakkab süütute veri. Filmis sureb kangelase perekond autoõnnetuses kell 11.11 ja teda hakkab jälitama number 11. Filmi taga on Darren Bousman, kes on teinud ka mitmed “The Saw” filmisarja osad.

    See film, nagu ka muud apokalüptilised ettekuulutused, mängib ebausul, justkui oleks sel kuupäeval ja kellajal mingi müstiline tähendus. Näiteks on olemas rühmitus “Spirit Guardians”, mille liikmed usuvad, et surelike järele valvavad 1111 jumalikku olendit, kes tänase päeva hommikul end inimestele ilmutavad.

  30. salvey ütles:

    kes tänase päeva hommikul end inimestele ilmutavad.

    Vants-vants ringiratast ümber palli. Varsti kogunevad kõik Assooridele, siis lähevad jälle laiali.

  31. Kuidas skeptikud küll maha magasid meie presidendi ämbrisseastumise Briti ajalehe The Guardian loos????

    Heitis nalja? President Ilves kinnitas, et Eestis polnud kommunismi ajal restorane! http://www.ohtuleht.ee/451051
    President Ilves: the man who made E-stonia http://www.guardian.co.uk/worl.....de-estonia

    He also acknowledges the inevitable growth that accompanied transition to a market economy. “Like the rest of eastern Europe, there was no service sector at all to speak of under communism. You didn’t have restaurants. There was no choice. Basically, it was like you had State Haircut Facility Number 347. So that had to change.”

    “Nagu ülejäänud Ida-Euroopas, polnud siin kommunismi ajal teenindussektorit ollagi. Restorane ei olnud. Valikut polnud,” kirjeldab president Ilves Briti ajalehe The Guardian loos eelmist riigikorda. Legendaarne Tartu kelner ja etiketiõpetaja aga ütlevad restoranide kohta risti vastupidi, ja nendega soostub ilmselt suurem osa inimestest, kes erinevalt Ilvesest tollal Eestis elasid.
    “Põhimõtteliselt oli sul juuksla nr 347. Nii et see pidi muutuma,” räägib Toomas Hendrik Ilves oma kooliaegse tuttava Jamie Kitmani kirja pandud leheloos, mille tegemiseks ajakirjanik presidendiga Ärma talus jutlemas käis.

    Esiteks: NSVL ei jõudnud kunagi kommunismi; sealhulgas ENSV!
    Teiseks oli meil Eestis restorane nagu muda, ja peaaegu kõigis neis mängis õhtuti bänd! (allikas Mania grandiosnik – muusik Andres Oja)

    RESTORANE OLI KA TALLINNAS: Sellised olid nõukogude ajal restoran Gloria, Kännu Kukk, Viru ja Olümpia hotellide restoranid vaid mõne näitena.

    Toonased eliitrestoranid olid Tartus Heiki sõnul Kaunas (praegune Atlantise ööklubi) ja tarbijate kooperatiivile allunud Tarvas (seda enam pole). Lisaks olid veel Volga, mis tegutseb tänini sama nime all, nüüdne turistimagnet Püssirohukelder ja Kaseke, mida samuti enam pole.

  32. @Ingmar:

    Püssikas just restorani nime ei väärinud; muidu tõsi. A’ mis hirmus ämber see ikka on, lihtsalt tobe viga.

    See on meile pisikene veakene, aga läänemaailm võib hakata nüüd eestlastest arvama, et enne kapitalismuse tulekut elasid eestlased üldse koopas ja tsivilisatsioon oli meile tundmatu.

    Hea film nõukogude ajast oli „Disko ja tuumasõda“! See peaks nooremale põlvkonnale koolis ajalootunnis kohustuslikuks vaatamiseks olema, siis saab pildi tegelikust ajaloost.

  33. Oakrock ütles:

    Kuidas skeptikud küll maha magasid meie presidendi ämbrisseastumise Briti ajalehe The Guardian loos????

    Kui kolhoosi söökla on restoran, siis on McDonald’s gurmaanide klubi.

    RESTORANE OLI KA TALLINNAS: Sellised olid nõukogude ajal restoran Gloria, Kännu Kukk, Viru ja Olümpia hotellide restoranid vaid mõne näitena.

    Vaata, ingliskeelne ‘restaurant’ on koht, mille eesmärgiks on inimestele süüa pakkuda. Sinna juurde käib terve hulk ilmutamata asju — näiteks on inimestel nagu kõigil ahvidel olemas hulka toiduga seotud rituaale, mida erinevad restoranid erinevatel viisidel akommodeerivad. Restorani põhifunktsioon on tarbeteenuse pakkumine.

    Need asjad, mida Nõukogudemaal restoranideks hüüti, ei pakkunud tarbeteenust, need pakkusid Erilist Luksust hüpoteetilistele tegelastele, keda N. ideoloogia nimetas väikekodanlasteks ja kujutas pahade elupõletajatena. Need asjad, millest Ilves räägib, näevad keskklassi inimest Tavalise Kundena. Sellest tuleb terve hulk põnevaid vahesid — kui Nõukogudemaa lõpupäevil käis kliendi ja kelneri jõudude vahekord sedasi, et kelner oli tugevam pool, kelle ees paha elupõletaja lömitama pidas, siis kapitalistliku maailma restoranis on klient kuningas ja kelner tema alandlik teener, kellesse kõrgeauline külaline armulikult ja heatahtlikult suhtub. Kui N. restoranis käib inimene siis, kui ta tahab patuelu kogeda ja demonstreerida oma tuttavatele, et ta saab kõrgeaulise kelneriga hästi läbi, siis kapitalistlikus restoranis käib inimene siis, kui tal on tarvis süüa ja kelner demonstreerib, et ta saab kõrgeaulise kundega hästi läbi. Kui N. restoranis on liha otsa saanud, tellib kunde taimetoitlaste vorsti. Kui kapitalistlikus restoranis on liha otsa saanud, võib kunde teise restorani minna. (Ja sellepärast ei saa kapitalistlikus restoranis liha reeglina otsa.) Need võivad näida pisiasjadena, aga summa summarum ei olnud Nõukogudemaal sihukesi asju, mida Guardian’i lugeja mõistaks termini restaurant all, mujal kui Inturisti hotellide juures, kus välismaiste väikekodanlaste ees lömitamine Partei peajoonega kooskõlas oli.

  34. Oakrock ütles:

    See on meile pisikene veakene, aga läänemaailm võib hakata nüüd eestlastest arvama, et enne kapitalismuse tulekut elasid eestlased üldse koopas ja tsivilisatsioon oli meile tundmatu.

    Fun fact: massikapitalismust on Eestis praktiseeritud juba Vene Keisririigi viimastest sajanditest peale, kui feodaalajastu tasapisi lõppema hakkas. Säärased tsivilisatsiooni tipptasemel toitlustusasutused nagu kõrtsid on siinmail juba aastasadu eksisteerinud. Ka Hansaliit ei olnud ju midagi muud kui kapitalismiehitajate klubi oma aja värvides ja oma aja sotsiaalsete kitsendustega.

  35. Postimees kirjutab uuest kampaaniast.

    Niipea kui seksuaalvähemustele on tagatud teistega võrdsed õigused ning igasugune arutu vihkamine leiab ühiskonnas kiire hukkamõistu, pole kogu ühiskonda puudutavaid homoteemalisi kampaaniaid enam vaja, leiab projekti «Erinevus rikastab» eestvedaja Kari Käsper Tallinna Tehnikaülikoolist intervjuus Postimehe veebiväljaandele.

    Miks otsustasite teha uue seksuaalvähemuste teemalise kampaania? Kas eelmise mõju ühiskonnale jäi siis liiga väikeseks?

    Käimasolev kampaania on eelmise kampaania loogiline jätk. Eelmiste plakatite eesmärk oli panna inimesi mõtlema, mis saab, kui tema pereliige, sõber või töökaaslane on gei või lesbi.

    Küllap sõltub see sellest, kas kõnealune inimene kardab kangesti cootie‘sid või on juba üle kümne aasta ilmas elanud.

  36. dig ütles:

    Postimees: Soome politsei uurib seagrippi surnud lapse juhtumit

    Soome Pirkanmaa politsei uurib lugu, kus palaviku ja oksendustõve käes vaevelnud last ei võetud haiglasse ja väikemees suri päev hiljem seagrippi.

    Esimene kommentaar:

    Ats 11.11.2011 10:26
    See oli algusest peale teada et need vaktsiiinid on eluohtlikud, nüüd siis järjekordne tõestus sellele … lisalugemist saab ka siit : http://www.prison.planet.ee/murgid.php

    Huvitaval kombel ei puutu asjasse mitte mingisugused vaktsiinid:

    Teadusemees 11.11.2011 10:42
    Huvitav, kas hüsteeriline usuloll Ats üldse luges, millest artikkel rääkis?

    Poiss suri SEAGRIPPI, mitte vaktsiini kätte.

    Veidi pikemalt ka:

    Teadusemees 11.11.2011 16:47
    Atsi usuluuludest annab ilmekalt tunnistust ka see, et mehike arvab end mingeid “tõdesid” kuulutavat.

    No milliseid tõdesid siis? Vaktsiinide ja muude ravimite kõrvaltoimed on infolehtedel kirjas ja kui midagi uut selgub, lisatakse see ka nimekirja. Soovi korras saab meditsiinitöötajalt lisateavet. Mitte midagi ei ole kusagil “peidetud” ega “maha vaikitud”.

    Milles siis ikkagi seisneb selle vaktsiini hirmus eluohtlikkus, mis paljude miljonite vaktsineeritute kohta paar narkolepsia juhtumit põhjustab? Ma ütlesin juba – loe oma ravimikapis leiduvate ravimite infolehti – ilmselt tõusevad sul juuksed peas püsti. Aga huvitav küll – ei ole kuulda, et sa iga ravimitableti puhul hüsteeriliselt räuskaks mingitest kurjade arstide ülemaailmsetest vandenõudest. Kuigi nii mõnelgi tavakasutuses oleval ravimil on maksakahjustused jms põnevad toimed lausa sagedasemadki kui 1/10000.

    Sinu silmakirjalikkus ja selektiivsus näitabki, et sinu puhul on mõte vaktsiinide ohtlikkusest saanud lausa patoloogiliseks kinnisideeks. Seda näitab ka see, kuidas sa siinsamas teemas kukkusid kisama mingist vaktsiinide ohtlikkusest, kuigi artiklis pole vaktsiinidest sõnagi.

    Sa isegi ei LOE, millest artikkel on. Kui pealkirjas on “seagripp”, siis läheb sul silme eest mustaks ja suust hakkab kostma hüsteerilist karjumist ja vandenõuteooriaid.

  37. IKHismus du jour Postimehest:

    Einsteini füüsika aitab kummituste olemasolu tõestada?

    Hiljutine Google`is tehtud otsing näitas, et on olemas kaheksa miljonit tulemust, mis aitavad seostada kummitusi ja energia jäävuse seadust.

    Näiteks kirjutas kummitusi uuriv John Kachuba oma raamatus «Ghosthunters», et «Einstein tõestas, et energia on konstantne ning seda ei saa luua ega hävitada. Kuid mis saab meie energiaga kui me sureme? Kui energiat ei saa hävitada, siis Einsteini järgi peaks see ühest vormist teise minema. Kuid mis see uus energiavorm on? Ka seda saab nimetada kummitusenergiaks?»

    Lisaks hiljuti Google’iga mängimisele on IKH tutvunud ka skeptikute veendumustega:

    «Kummitused võivad olemas olla, kuid ei Einstein ega tema füüsikaseadused ei suuda kummituste olemasolu tõestada,» on skeptikud veendunud.

  38. Anti-Defamation League nuriseb banaanimehe Ray Comfort’i uue Holocausti abortidega võrdleva filmi üle.

    New York, NY, November 9, 2011 … The Anti-Defamation League (ADL) today derided as “cynical and perverse” a movie that unequivocally compares the murder of millions of Jews and others in the Holocaust to women having abortions in the United States, calling the film “one of the most offensive and outrageous abuses of the memory of the Holocaust we have seen in years.”

    The movie “180,” which is available on YouTube and elsewhere, shows graphic images of dead bodies piled up in concentration camps as well as Jews being shot in mass graves. The narrator, Ray Comfort, is shown interviewing young people in an effort to convince them that there is absolute moral equivalency between the murder of 11 million people in the Nazi Holocaust and abortion.

    Kuna hea ajakirjandustava nõuab, et iga mõistlikku inimest tuleb ilusasti jobudega tasakaalustada, olgu ära mainitud ka WingNutDaily järjekordne (neid on juba päris mitu olnud) promo-artikkel:

    The Los Angeles-based maker of “180 the movie” says it accurately points out that the Jews slaughtered in the Holocaust and the unborn children killed in America’s abortion industry both were portrayed as non-human, and the Anti-Defamation League should be praising, not condemning, the project.

    “ADL should be thanking me. Instead they have come out swinging,” Comfort said. “My only explanation is that they haven’t thought it out before they rushed to judgment. If anyone should stand up for those who have no voice for themselves, it should be the Jews.

    “With due respect to Mr. Foxman, he speaks of Christianity as if it were some sort of disease, when he should know that the majority of Christians love and support the nation of Israel. We are not the enemy,” Comfort said.

  39. Intelligentsete molekulidega pesupulber on juba eilne päev. GizMag räägib, kuidas intelligentsete näpujälgede firma nende jälgede seest molekule otsib.

    Fingerprints have been used to confirm or determine peoples’ identities for over one hundred years now, but new technology is allowing them to be put to another use – drug testing. Intelligent Fingerprinting (a spin-off company affiliated with the UK’s University of East Anglia) has just unveiled a prototype portable device that can detect the presence of illicit drugs or other substances in a person’s system by analyzing the sweat in their fingerprints.

    The device uses disposable cartridges, which reportedly do not require specialist handling or biohazard precautions. Also, because one person’s drug results are tied to a visual record of their fingerprints, the technology is said to be almost impossible to cheat, or to dispute. The entire process only takes a few minutes.

    Possible applications include workplace drug screening, criminal forensic work, and homeland security. David Russell, CTO of Intelligent Fingerprinting and Professor of Chemistry at UEA’s School of Chemistry, Intelligent Fingerprinting has stated that down the road, the device could also be used to detect non-illicit drugs or other health markers. It is scheduled to go into production next year.

    Kui juba intelligentsist juttu tuli, olgu ära märgitud ka intelligentne kuivatuspaber tuumaintsidentide koristamiseks. GizMag pajatab:

    Researchers at Australia’s Queensland University of Technology (QUT) have now developed what they say is a world-first intelligent absorbent that is capable of removing radioactive material from large amounts of contaminated water, resulting in clean water and concentrated waste that can be stored more efficiently.

  40. Discovery News räägib uuest leiutisest, mis muudab murdvaraste äri sama dramaatiliselt kui seljaskantava keevitusaparaadi väljatöötamine sadakond aastat tagasi.

    Geckos inspire robots, but there’s no reason to limit one’s imagination. Why not use the fantastic properties of gecko feet to make something everyone needs: tape?

    At the University of Kiel in Germany, a group led by Stanislav Gorb has made a silicone tape patterned after the feet of the lizard. Unike your garden-variety scotch tape, this stuff is strong, it can be used over and over again, and it doesn’t leave sticky goo behind. In fact it is so strong a piece a bit less than 8 inches by 8 inches (20 cm on a side) can hold up the weight of a fully grown person.

    How does this work? Geckos and some insects have tiny hair-like structures on their feet called setae, and each one end in a flat structure called a spatula. When they touch a surface, the attraction between molecules, known as the Van der Waals forces, pull on them and cause them to stick. This is the same force that makes water droplets stick to the ceiling or to the side of a glass.

  41. @dig:

    Kui kolhoosi söökla on restoran, siis on McDonald’s gurmaanide klubi.

    Mis puutub siia kolhoosi söökla??? 80-te lõpu Gloria oli minu lemmik: soliidne interjöör ja kvaliteetne toit, peale erastamist muudeti selliseks a’la vanaema noorusaeg – praegu ei tea. Olümpia restoran oli kift koht (seal töötasid tuttavad – meie pärast on üks tolvan sealt välja visatud) pidude pidamiseks, nagu vanajumala selja taga. Nõmme restoran oli see-eest katastroofiline!!! Garderoobi tolvan surus mu kübara pannkoogiks ja hakkas seda varrukasse toppima, mille peale ma skandaali korraldasin; selle tulemusena sain teada, et naistel pidi pea olema ainult kübara kandmiseks! Irw, irw, irw ….

    siis on McDonald’s gurmaanide klubi

    On solvav ja inimväärikust alandav, sellist räpast, koristamata, olematu teeninduskultuuri ja toidukvaliteediga asutust restoraniks kutsuda!!! Pigem kannatab see välja võrdluse kolhoosi sööklaga.

    Vaata, ingliskeelne ‘restaurant’ on koht, mille eesmärgiks on inimestele süüa pakkuda. Sinna juurde käib terve hulk ilmutamata asju — näiteks on inimestel nagu kõigil ahvidel olemas hulka toiduga seotud rituaale, mida erinevad restoranid erinevatel viisidel akommodeerivad. Restorani põhifunktsioon on tarbeteenuse pakkumine.

    Teenindustase oli vähemalt Tallinna kesklinna restoranides kõrge; meeldiv oli lasta ennast teenida ja teenendada.

    Need asjad, mida Nõukogudemaal restoranideks hüüti, ei pakkunud tarbeteenust, need pakkusid Erilist Luksust hüpoteetilistele tegelastele, keda N. ideoloogia nimetas väikekodanlasteks ja kujutas pahade elupõletajatena. Need asjad, millest Ilves räägib, näevad keskklassi inimest Tavalise Kundena.

    ENSV ei olnud väikekodanlasi ja need, kes seal käisid ei olnud pahad elupõletajad, vaid täiesti Tavalised Kunded.

  42. @dig:

    kui Nõukogudemaa lõpupäevil käis kliendi ja kelneri jõudude vahekord sedasi, et kelner oli tugevam pool, kelle ees paha elupõletaja lömitama pidas, siis kapitalistliku maailma restoranis on klient kuningas ja kelner tema alandlik teener, kellesse kõrgeauline külaline armulikult ja heatahtlikult suhtub.

    Vale puha!!!! Uksehoidjaga tuli hoopis hästi läbi saada, sest kui ikka sisse ei pääsenud, siis puudus ka kelneri poolne teenindamine. Võimalik, et toimus tõesti meeste diskrimineerimine, kuna kenad naised said ilma midagi maksmata ja hiljem natuuras tasumata restoranidesse sisse. Tuli ainult ilusasti naeratada ja särada!

    siis kapitalistliku maailma restoranis on klient kuningas ja kelner tema alandlik teener, kellesse kõrgeauline külaline armulikult ja heatahtlikult suhtub.

    Nii oli ka meie restoranides, kui lõukoer-uksehoidja suvatses sisse lasta.

    Kui N. restoranis on liha otsa saanud, tellib kunde taimetoitlaste vorsti. Kui kapitalistlikus restoranis on liha otsa saanud, võib kunde teise restorani minna. (Ja sellepärast ei saa kapitalistlikus restoranis liha reeglina otsa.)

    Eesti restoranides sellist asja küll ei täheldanud, selline asi võis juhtuda Venemaa avarustes.

    Need võivad näida pisiasjadena, aga summa summarum ei olnud Nõukogudemaal sihukesi asju, mida Guardian’i lugeja mõistaks termini restaurant all, mujal kui Inturisti hotellide juures, kus välismaiste väikekodanlaste ees lömitamine Partei peajoonega kooskõlas oli.

    Ei ole õige! Ka mujal oli kelnerite suhtumine väga normaalne, selline lömitav suhtumine on vastupidi kliendi inimväärikust solvav.

    Tõsi, ülbust vahel esines. Tartus Kaunase restoranis oli kord tõesti olnud juhus, kus kelner oli kliendile kohta kätte näidanud (kliendi virina peale, et kanaliha ei olnud piisavalt pehme): kelner viskas kana üle õla ja see maandus bandi kola juurde lavale. Tuttav nägi seda tsirkust päeval söömas käies pealt.

  43. dig ütles:

    Need asjad, mida Nõukogudemaal restoranideks hüüti, ei pakkunud tarbeteenust, need pakkusid Erilist Luksust hüpoteetilistele tegelastele, keda N. ideoloogia nimetas väikekodanlasteks ja kujutas pahade elupõletajatena. Need asjad, millest Ilves räägib, näevad keskklassi inimest Tavalise Kundena. Sellest tuleb terve hulk põnevaid vahesid — kui Nõukogudemaa lõpupäevil käis kliendi ja kelneri jõudude vahekord sedasi, et kelner oli tugevam pool, kelle ees paha elupõletaja lömitama pidas, siis kapitalistliku maailma restoranis on klient kuningas ja kelner tema alandlik teener, kellesse kõrgeauline külaline armulikult ja heatahtlikult suhtub. Kui N. restoranis käib inimene siis, kui ta tahab patuelu kogeda ja demonstreerida oma tuttavatele, et ta saab kõrgeaulise kelneriga hästi läbi,

    Sa, dig, pole arusaadavalt oma nooruse tõttu nõuka ajal restoranis käinud (mina aga 80-l mõned korrad ikka olen) nii et Su maalitud pilt on nüüd ikka mõnevõrra liialdatud küll.

  44. salvey ütles:

    Sa, dig, pole arusaadavalt oma nooruse tõttu nõuka ajal restoranis käinud (mina aga 80-l mõned korrad ikka olen) nii et Su maalitud pilt on nüüd ikka mõnevõrra liialdatud küll.

    Palun maali siis vähem liialdatud pilt.

  45. @salvey:

    See oli vist EV algusaegadel, ma täpselt ei mäleta, me sõime Olümpia kohvikus, kui meie kõrvallauas istusid kaks aserit (vist?), nende juurde tulid admin, kelner ning 2 automaatidega relvastatud meest ja need aserid võeti kaasa. Mõte, et seal oleks võinud tulistamiseks minna, tõstis mul juuksed püsti. See oli kõige jubedam kohvikuelamus minu elus!

  46. Vähemalt need NLiidu aegsed restod, kuhu mul õnnestus sattuda, ei jäänud tänapäevastele küll mingil moel alla. Siin keegi pahandas Venemaal asuvate restode pärast.

    Moskva ja Leningradi ning muude suurlinnade restoranidest valiti personali igasugustele kinnistele söögikohtadele, mis kelneri või koka jaoks tähendas teed sotsialistlikku paradiisi. Seal personal käis kõrvade peal ja teeninduskvaliteet oli tänapäevasest vaat et üle.

    No ja mis neil sööklatel häda oli? Odav ja maitsev toit kiirelt kätte. Viisakusega kippus jah vahel kitsaks minema aga hinna-kvaliteedi suhe kompenseeris selle. Kus meil nüüd 1/1000 keskmise palga eest suure prae saab? Ma kujutan ette, et kui nüüd kusagil hakataks alla ühe EUR,i praade müüma, siis virisetaks sama vähe kui tolleaegsete 20kopikaliste üle.

  47. Rahvusvaheline Energiaagentuur hoiatab fossiilkütuste põletamisega kaasnevate ohtude eest. Vahendab Guardian:

    The world is likely to build so many fossil-fuelled power stations, energy-guzzling factories and inefficient buildings in the next five years that it will become impossible to hold global warming to safe levels, and the last chance of combating dangerous climate change will be “lost for ever”, according to the most thorough analysis yet of world energy infrastructure.

    Anything built from now on that produces carbon will do so for decades, and this “lock-in” effect will be the single factor most likely to produce irreversible climate change, the world’s foremost authority on energy economics has found. If this is not rapidly changed within the next five years, the results are likely to be disastrous.

    “The door is closing,” Fatih Birol, chief economist at the International Energy Agency, said. “I am very worried – if we don’t change direction now on how we use energy, we will end up beyond what scientists tell us is the minimum [for safety]. The door will be closed forever.”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga