Tühi teema 4: Carte Blanche’i vastulöök

Tühi teema 3 on täis saanud, niisiis jätkame uue ja vihasema tühja teemaga.

Otsetõlkes tähendab carte blanche teadupärast valget kaarti ja metafoorina tühja tšekki. Illustratsiooniks valitud magnetiline maksevahend võib pärast allnähtava elektromagnetilise muusikariistaga lähema tutvuse tegemist päris tühi olla, tema värvis aga on vististi süüdi esimarksist Groucho ja kindral Washingtoni valge hobune isiklikult.

204 Replies to “Tühi teema 4: Carte Blanche’i vastulöök”

  1. Kalevala päeva puhul teevad tundmatud moraalijüngrid kristlastele avalikus kohas meelehärmi kõvahäälse seksinõudmisega. Et domineeriva usuga siiski mitte päris tülli minna, promotakse lepituseks ka natuke ksenofoobiat.

  2. Mõnikord sildistavad umbluulased abstraktseid skeptikuid abstraktselt must-valge maailmapildi kummardajateks. Anyway, Orac’i kirjatükk Austraalias elutsevast Charles Teo’st pakub huvitavat lugemist:

    Meet Dr. Charles Teo, a neurosurgeon currently in Australia. Apparently, he has a history of funneling patients to Burzynski, although it’s not clear at all to me whether it’s Dr. Teo who promotes Dr. Burzynski or whether he’s just working with patients who have decided to go to Dr. Burzynski. For example, here is one patient description cited:

  3. Palun, kas keegi oskab öelda, millised on eesti keeles korrektsed vasted sellistele ingliskeelsetele akadeemilistele tiitlitele nagu “research fellow”, “postdoctoral research fellow”, “postdoctoral research associate”, “postdoctoral research assistant”, “graduate student” ja “PhD”. Ning kas on olemas terminid “kraadiõppetudeng” (mis hõlmab nii magistrande kui doktorande) ja “järeldoktor”, või on need olude sunnil tuletatud värdtõlked?

  4. Paddypäeva puhul pakume imetlemiseks Liffey jõe põhjakaldal nähtud silti, kus pakutakse iluteenuseid iidsest idamaisest kulmude kitkumise meetodist kuni refleksoloogiani. Kas sildil nimetatud kooke tuleks iluteenuseks pidada, seda iluteadlased alles uurivad.

  5. @Mart K.:
    ‘kraadiõppur’ on üks variant, mida kuulnud olen. Minu kõrva väga ei riiva, ‘kraadiõppetudeng’ riivab rohkem. Inglise keeles ilmselt ‘graduate student’.

  6. @Mart K.:

    Meie kultuuriruumis ei oma need tiitlid ja terminid ju mingisugust tähtsust. Isegi kui Sa mõne värdsõna kusagilt leiad või leiutad, siis tuleb ikka pärast seletada, mida Sa sellega mõtlesid. Ma kunagi tõlkisin “tenure professori” koosseisuliseks professoriks ja pärast pidin tükk aega jahuma, kes too säherdune on.

    Sellistes asjades tuleb natukene toimetajatööd teha ning vabamas vormis tõlkida. Otsevastet pole. See kraadiõppetudeng on ka jama. Eestis ei veeta poolkirjaoskamatuid getopoisse nende nahavärvi pärast ülikoolist affirmative actioniga läbi ja seetõttu ei anna magistriõppesse asumine kodanikule nii palju respect,i juurde, et peale bakalaureuse omandamise edasi õppima asumist peaks mingi eraldi terminiga rõhutama. Meie oludes võib väga vabalt poliitika pikalt saata ning tudengit lihtsalt tudengiks nimetada.

  7. Kokkuvõte 2011. a ühiskonnaõpetuse riigieksamist

    Inimkapital: hääl, välimus, teenindus, süsihappegaas, laste müük, prostitutsioon, põllukultuurid ja juurviljad, loomad jms;
    loodusressursid: maavärinad, üleujutused, kivisüsi, metsaraie, territoriaalveed, kanep (juures täpsustus: „arvan, et kanepi tarvitamine ja müük tuleks legaliseerida, see oleks riigile tulusam, kui sellega võitlemine“);
    majandusressurss: kultuurkapital;
    Eestis kaevandatakse liiga palju kivisütt;
    paekivi kasutamise asemel võiksime ehitada tuumajaama, sest paekivi varud on lõppemas;
    aastal 2008 olid palgad kõrgemad, taristu tõttu hakkasid vähenema;
    kui riik ei sekkuks majandusse, siis Eesti majandus oleks hukkas, sest kõik tahavad raha endale saada;
    Eesti rahvas kütab ahju ja pliiti liiga tihti ja liiga palju;

    Globaliseerumise positiivne mõju:
    päikeseenergia parem kättesaadavus: päikese lähenemine ja soojenemine annab rohkem energiat; kliima maailmas ühtlustub: ei ole enam nii suurte temperatuuri vahedega;
    fotosüntees; fotosünteesist tekkib kokkuvõttes hapnik, mida inimesel eluks vaja; rahvastik kasvab, vähemalt ei sure inimkond välja; me saame autoga sõita punktist A punkti B palju kiiremini kui hobusega;

    lk 31-32 saab teada, mida noored religioonidest on arvanud:

    Religioon: Lääne-Virumaa – Lääne-Virumaa koolides on muutused suured ja see võib halvasti lõppeda. Religioon: mongoliidne – perre tohib sündida ainult üks laps

  8. Pühapäeva puhul on pakkuda seksivideo. Seekord on teemaks nekrofiilia — trobikond isasipelgaid teeb vanasipelgate asja emasipelgaga, keda kohalik ämblik parajasti sööb.

  9. Uue nädala puhul tutvustame ennustajat, kes oskab lugeda kõiki tuleviku ennustamise vahendeid kätest kuni kristallkuulini, aga seda, et uksest külaline sisse astumas on, ette ei näe.

  10. dig ütles:

    Uue nädala puhul tutvustame ennustajat, kes oskab lugeda kõiki tuleviku ennustamise vahendeid kätest kuni kristallkuulini, aga seda, et uksest külaline sisse astumas on, ette ei näe.

    Käisid siis ennustaja juures? Mis ta rääkis?

  11. Täna on Marie Underi sünniaastapäev. Tema elukäigust on popil ja noortepärasel (viisistatul) viisil tehtud youtubes saadaolev kiirülevaade:
    Kes on Marie Under

    M-a r-i-e Under Under
    M-a r-i-e Under Under

    Vanemad tulivad Hiiumaalt
    Tulid kaema Tallinnat
    1-8-8-3 märts
    tuli siia ilma „plärts”

    under K under K

    13 aastat täis sai neiul
    kui ta tegi uue leiu
    avastas ta luulekeele
    ridu seadis saksa keeles

    Under K , Under K

    Leidis mehe, nimeks Hacker
    kuid temaga ei pannud täkke
    lapsi kaks neil sündis küll
    kuid otsa lõppes see idüll

    Under K, Under K

    Pikemat aega jälginud Underit keegi
    kes nüüd temaski sütitab leegi
    Artur Adson on see mees,
    kes põlvele laskus Underi ees,

    Under ja Adson, Under ja Adson

    Elu ilus oli kuni
    eestimaale sõda tuli,
    põgenes me noorpaar rootsi
    tagasi küll tulla lootsid
    kuid nende plaanid sassi aeti
    nad lõpuks rootsi mulda maeti

    Marie Underist on ka Soome keeles lauldud see on sobilikum variant lüürilisema muusika sõpradele.

  12. Underi pärand aiva jätkab siinse kultuuri rikastamist. Kui Ilmar Laaban kirjutas 40datel teda matkides:

    Ah! tollikaalul te mu süsirinnad,
    ah! ametnik, kes tõmbad kriidijoone
    neil üle nibude: nood kraanavinnad
    nii kauneid lossivad sääl koerakoone!

    siis tänapäeva noored on osanud ta suisa laulu sisse panna. Koos Adsoni, Semperi, Visnapuu, Gailiti, Tuglase ja isegi Krossiga.

  13. Eelmine psychic lubas igaühel pärast koputamist sisse astuda, aga kõik pole kaugeltki nii lahked. Vaatleme nüüd üht, kes nõuab, et strictly by appointment only:

    Kas tuleb järeldada, et Dublin on paganamaa, kus ennustaja iga nurga peal varitseb? Kaugel sellest, vanad soojad suhted paavstitooliga on siiamaani tunda ning linnas leidub ka kirikuid:

    Juhuks, kui lugeja ei peaks oskama ära arvata, mida üks kirik vaimuga freedom, reason and tolerance teeb, on vihjeks pakkuda märtsi päevakord.

  14. Mäletatavasti marssisid laupäeval Maailma Suurimast Hambaorgist mööda sotsialistliku partei aktivistlikud aktivistid, kes kõrgete maksude toetajatena — nagu maksuvastased neid kujutada armastavad — olid ametis uue maksu vastu protestimisega.

    Loomulikult kasutasid säärast spektaaklit usinasti ära mitut sorti veidrate uskumiste toetajad. Näiteks müüdi rongkäigu ääres koraanitraktaate — mis skeptikutele muidugi huvi ei paku — ja kuulutati abordi pahasust — mis natuke pakub.

  15. Täna on siis Suur neljapäev mille kohta lingitud Eesti rahvakalender ütleb muuhulgas nii:

    Suurel neljapäeval ja suurel reedel nõiuti varem palju, nii et seda on peetud nõiduse jaoks väga sobivaks ja üldse nõidade päevaks – nimelt sobis see aeg kõikvõimalikuks pisimaagiaks ja eelseisva mõjutamiseks. Maagiarohkus on seotud ühtpidi olulise kevadise pöördepunktiga ja teisalt saab alguse kristluse õpetusest paljude kurjade jõudude ja kuradi kohta, kes suurel nädalal hoolega tegutsevad.

    (Ei ma nõiduma hakka, aga huvitav teada ikka ju – ma näiteks varem ei teadnud)

  16. Hiljutist Walpurgi ööd on kindlasti paslik meenutada killukese india võllahuumoriga Kalurisaarelt, kus ei ole kalureid ja mis ei ole tegelikult ka õige saar vaid rohkem nagu poole saare moodi saar.

  17. Skeptikutele võib huvi pakkuda film 9/11 Conspiracy Road Trip, kus hulka vandenõuteoreetikuid viiakse Ameerikasse ja pistetakse ninapidi asitõenditesse.

    Saadaval on ka Tom Sutcliffe’i arvustus.

    In 9/11: Conspiracy Road Trip, the comedian Andrew Maxwell adopted a completely different strategy, taking five confirmed conspiracists on a Dimwits’ Holiday to the United States, where he was going to try to introduce them to the alien concepts of probability and critical thinking. He, obviously, was a lot more tactful – openly declaring his own conviction that the Twin Towers had been brought down by al-Qai’da plotters, but declining to indulge in any pre-emptive name-calling. And the resulting programme was actually rather interesting – less for the refutations advanced (which, as we discovered, even novice paranoiacs found it easy to dismiss) than for the opportunity to study at close hand the psychology of the true believers.

    Even the off-the-cuff remarks allowed you to identify the distinctive sub-species of the conspiracy nut. There was Charlotte, a nanny in New York at the time of the attacks and clearly a woman who’d been traumatised by that experience: “Something is going on here and I am going to get to the bottom of it,” she said, issuing the distinctive call sign of the hero conspiracist, convinced that only personal agency can put the world right again. There was Charlie, a former philosophy student who thought that the World Trade Centre had been brought down by controlled explosion. When Maxwell tried to put counter-arguments, he protested at his willingness to accept the official line: “You’re just having this obedient psychology, which is worrying, man,” he said, identifying the consensus-phobic, a classic conspiracist type. And then there was Rodney, who put a lot of store in the alleged discovery of “nano-thermite” particles in 9/11 dust. “We’re talking about something that very few people know about,” he said, nicely illustrating the vanity of privileged knowledge that drives so many conspiracy theories.

  18. Viimasel ajal on uhuud vähevõitu olnud ja nõrk on ta ka. Aga pole hullu, kohalikust SPARist saab ekstratasuta uhuud, mis on ühtaegu tugevasti kleepiv ja kergesti eemaldatav:

  19. Rassistide rõõmuks tutvustab Eesti Päevaleht värsket rassifantaasiat.

    Punane rass ehk indiaanihõimud on saanud valitsevaks terves maailmas, valge rass on tõrjutud ning püüab salasepitsuste abil ennast maksma panna. Raamatu peategelane ei kuulu kangelasele kohaselt ei ühte ega teise maailma ning samal ajal sõltub just temast, kas lõhed ja vastuolud kasvavad veelgi või on võimalik inimkonna hapraid niite ühte sõlmida. *** Kirjastus Varrak, 575 lk, kõva köide, 2012/////

  20. Nixa linnas Missouris hansapäevi ei ole, aga selle eest on linnaisad välja kuulutanud imikalade püha. Pidutsemist sponsoreerib kohalik haigla.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga