Aprill lume all ja “kiisude mäss” Eestis

Kirill ja kell

Küllap toimub me elus palju muudki peale mässu. Lisaks tõstsin osad kommentaarid märtsi alt siia.

219 Replies to “Aprill lume all ja “kiisude mäss” Eestis”

  1. @Mart K.:

    Ikka, näiteks seda, et kui sa fnordi ei näe, siis ei saa fnord sind ära süüa.

    Krt! No nii: fnord – http://en.wikipedia.org/wiki/Fnord. In the Shea/Wilson construct, fnords are scattered liberally in the text of newspapers and magazines, causing fear and anxiety in those following current events. However, there are no fnords in the advertisements, encouraging a consumerist society. It is implied in the books that fnord is not the actual word used for this task, but merely a substitute, since most readers would be unable to see the actual word.

    Õigem oleks öelda libauudised, ajupesu peavoolumeedias. Selleks ei pea lugema idiootseid narkarite luulutusi, et ajupesu ära tunda. Meie ajal on veel! võimalik leida tõest infot alternatiivmeediast.

    Teie poolt eelnevalt viidatu on ju puhas anarhism. Kogu kultuuri ja „progressi“ võrgustik, kõik, mis maa peal on inimese valmistatud, mitte meile loodusest antud, kujutab endast mõne inimese Võimule allumast keeldumise konkreetset manifestatsiooni. Meil ei oleks palju rohkem omandit ega teadmisi … kui ei oleks olnud mässumeelseid, allumatuid, järeleandmatuid. Nagu Oscar Wilde väga õigesti ütles: „Allumatus oli inimese Pärisvoorus.“

    Allumatu saab olla see, kes saab teda ümbritsevast reaalsusest adekvaatselt aru, oskab eristada õiget valest ja reageerib vale laialdasele levitamisele allumatusega. Teie religioonikene ju keelab vahe tegemise õige ja vale, hea ja kurja jne. vahel. Mille või kelle suhtes Te allumatu olete, kui Teie maailm sarnaneb hullumeelse ebareaalsete kujutluspiltidega? Te ei oska ju valida, mille vastu tasub võidelda, mille vastu mitte. Või ütleb Teile keegi ette, et nüüd tuleb selle või tolle asja suhtes allumatust üles näidata?

    Terve mõistus on kuulutatud mittevajalikuks ja peaaegu kuritegelikuks!!! Wilsoni vaadetest annab aimu väide „Sa ei saa meie mängule kunagi pihta, kui jätkad mõtlemist lapiku maailma parem- ja vasakpoolsetes, heades ja halbades, ülemistes ja alumistes kujundites,” hoiatab piraadikapten Hagbard Celine oma värsket jüngrit.

    Ja selle keele, mis pühakojas kooskõlastamata pranokkimist keelab, on kirja pannud täpselt needsamad inimesed, kelle kohta käivad Teie enda tsiteeritud sõnad

    Paluks alandlikult tähelepanu suunata alljärgnevale lõigule: in the field of thought and understanding. Selgituseks Krishnamurti öeldule: Inimene peab uskuma ja usaldama iseennast, autoriteetidele toetumine ei võimalda inimesel areneda (võimalik, et toimub taandareng, ootan huviga millal esimesed inimesetaolised religioonidest vaevatud totakad puu otsa tagasi kolivad!). Areng saab toimuda vaid headuse suunas. Elada saab vaid järgides humanistlikku tarkusetera: Ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse!

  2. Reuters tutvustab halenaljakat juhtumit unise Kanada lenduriga, kes ei olnud taevakehadega tuttav ja võttis hirmust Veenusega kokku põrgata ette küsitava väärtusega paanilise manöövri.

    (Reuters) – A sleepy Air Canada pilot first mistook the planet Venus for an aircraft, and then sent his airliner diving toward the Atlantic to prevent an imaginary collision with another plane, an official report said on Monday.

    Neliteist reisijat ja kaks meeskonnaliiget sai haiget — neist seitse viidi haiglasse —, hukkunuid õnneks pole.

  3. Postimees pajatab meditsiini-eelset tervisekirjandust uurinud moslemite kannatustest.

    Lehe teatel uskusid mehed, et kaameli piima ja uriini joomine on hea nende tervisele, ning väitsid, et see on ühes hadith’is kirjas. Palverändurite väitel rüüpas koos nendega piima ja uriini ka üks imaam.

    Hoolimata usust, et säärane rüübe nende tervist parandab, sattusid mehed hoopis kõrge palavikuga haiglasse. Seal diagnoositi neil ohtlik viirus, mille palverändurid said arstide hinnangul piimast.

    Paljud hadith‘id kujutavad endast kuuldusi prohveti tegemistest või mittetegemistest ja loomulikult vaidlevad erinevad usulahud selle üle, missugused on ehtsad ja missugused välja mõeldud. Tõendeid selle kohta, et ehtsad hadith‘id reaalsust populaarsetest väljamõeldistest paremini kajastaksid, ei ole muidugi ka.

  4. Postimehes näitab Pille Ilves, kuidas loogilisi järeldusi mitte teha.

    Ilvese sõnul puudub patsiendil võimalus ise vigu tõendada ning kahju tekkimise korral hüvitist saada. Ta vihjas Faktum&Ariko uuringule, mille järgi 36 protsenti vastanuist tõi välja midagi negatiivset haiglaravi kohta, 41 protsenti ei vastanud ja rahul oli vaid 15 protsenti. «Seega võib kümnendikul ravijuhtudest esineda kõrvalkaldeid, millest umbes pooled on välditavad,» lausus Ilves.

    Pärismaailmas on rahulolematus ja ravivead loomulikult üpris erinevad kategooriad.

  5. Postimehes näitab Laura Aaben, kuidas loogilisi järeldusi mitte teha.

    Maapiirkondades on tervisenäitajad halvemad seetõttu, et noored liiguvad seal linna, kus leiab tööd ja kergem toime tulla ning alles jäävad eakad. Järelikult mõjutab riigi regionaalpoliitika ka tervist.

  6. @Mart K.:

    Ma oletan, et Pussy Rioti liikmed ei pahandaks, kui patriarh Kirill nende pühajas pranokiks.

    Milline on olematu bändi pühakoda? Klassikuid tsiteerides – tule taevas appi! Ma ei oska seda isegi kusagilt otsida … Irw, irw, irw.

    Kas järsku: The Rock and Roll Hall of Fame and Museum | RockHall.com http://rockhall.com/inductees

    Pussy Riot ei kuulu ju siia??? Appi.

  7. Irish Central vahendab gruppi seltsinaisi, kes pole rahul, et tehisabordi järele tuleb Ühendkuningriiki sõita.

    The four women spoke to the Irish Times about their difficult decision to terminate the lives of their unborn children, due to the severity of the conditions the babies were diagnosed with, in the early stages of pregnancy.

    “These were terminations of babies that were incompatible with life,” Ruth Bowie, who travelled to Birmingham for an abortion, told the Irish Times.

    Bowie clearly recalls breaking the news to her mother, whom she describes as a devout Christian.

    “She was so shocked – not by our awful news, but by the fact that we had to travel to the UK for a termination . . . Even our own [healthcare] colleagues don’t realise that in our situation, we have to travel . . . I’ve worked in healthcare for long enough to realise that bad things happen to people everyday and that the world is simply an unfair place – but to have to travel like this? That’s cruel.”

  8. New York Times kostab, et uute DNA-uuringute andmeil pole jääkarud pruunkarudest põlvnenud.

    Instead, according to a research team that looked at DNA samples from the two species and from black bears, the brown bear and polar bear ancestral lines have a common ancestor and split about 600,000 years ago.

    The report, published online on Thursday in the journal Science, is the latest attempt to understand the surprisingly murky origins of one of the most familiar animals on earth, and a potent environmental symbol because it is losing the sea ice it depends on to a warming climate. Because of climate change, and threats from shipping, hunting and pollution, the polar bear is listed as “vulnerable,” one level below endangered, by the International Union for Conservation of Nature.

  9. Jezebel kirjutab rassistidest, kellele värske postapokalüptiline mängufilm mokkamööda pole.

    The good news? The Hunger Games made $155 million at the box office its opening weekend, making it the third-best debut in North American box office history. The bad news, however, reflects a level of idiocy that we weren’t really expecting.

    All these… people… read the Hunger Games. Clearly, they all fell in love with and cared about Rue. Though what they really fell in love with was an image of Rue that they’d created in their minds. A girl that they knew they could love and adore and mourn at the thought of knowing that she’s been brutally killed.

    And then the casting is revealed (or they go see the movie) and they’re shocked to see that Rue is black. Now… this is so much more than, “Oh, she’s bigger than I thought”. The reactions are all based on feelings of disgust.

    These people are MAD that the girl that they cried over while reading the book was “some black girl” all along. So now they’re angry. Wasted tears, wasted emotions. It’s sad to think that had they known that she was black all along, there would have been [no] sorrow or sadness over her death.

    Teisest küljest on muidugi rõõmustav, et niipalju rassiste on loobunud katsetest oma veidratele uskumustele päriselust kinnitust leida.

  10. Hardo Pajula: krediidikriisist usukriisiks Postimees

    Tõenäoliselt ei ole suur liialdus ütelda, et sadade miljonite inimeste enam-vähem üheaegne tulek rahvusvahelisse tööjaotusesse vapustas lääne heaoluühiskondi peaaegu sama mõjusalt kui Speenhamlandi süsteemi kaotamisega kaasnenud kapitalistliku tööturu teke 1830ndate Inglismaal tolleaegset maarahvast.

    Nüüd, kus krediidikriis on oma valgusvihu suunanud lääne hoolekanderiigile, tulevad varase kapitalismi peaaegu unustatud tüliküsimused taas nähtavale ning poliitika hakkab majandust jälle oma nurka tagasi suruma.

    Põhiküsimus on siin eelkõige selles, millise vormi poliitsfääri tagasitulek võtab. Siin võib aga määravaks osutuda just täiesti unustatud religioosne mõõde. Kui läänt üldse seob praegu mingi üldine usk, siis on see vast veendumus, et homne on tänasest parem, et me oleme poliitiliselt ettehooldatud ning meid ümbritseb hoolekanderiigi turvavõrk.

    «Religioosne usk väljendab inimese usaldust elu vastu,» kirjutab poola filosoof Leszek Kolakowski, «ning see on maailma ja olemise mõtte tunnetus. Seepärast see ka ei sure, ratsionalistide kiusuks. Religioossel usul on olnud ja on endiselt, ehkki väiksema intensiivsusega, barbaarseid või hävitavaid väljendusvorme. Hingelise turvalisuse otsimine võib muutuda tapatalguteks, sõltumata sellest, kas otsitav turvalisus on religioosne või antireligioosne.» Seetõttu ongi krediidikriisi usukriisiks ülekasvamine Euroopa Liidu ja kogu läänemaailma poliitilise arengu otsustav hetk.

  11. Information.dk telegrafeerib Kopenhaagenist, kus kirikuminister Manu Sareen toetab plaani kuusteist kirikut madala külastatavuse tõttu sulgeda.

    Kirkeminister Manu Sareen (R) støtter Stiftsrådet i Københavns beslutning om at lukke 16 kirker i København.

    Beslutningen om at lukke 16 københavnske kirker som en konsekvens af alt for få besøgende er ifølge kirkeminister Manu Sareen (R) den helt rigtige.

    Märkimisväärne osa Taani preestritest toetab kava.

    Halvdelen af de danske sognepræster har i en undersøgelse givet udtryk for, at man bør lukke en kirke, der generelt oplever meget få kirkegængere og gentagne gange oplever, at man må aflyse gudstjenester på grund af manglende fremmøde.

    Kun 29 procent af sognepræsterne er imod.

  12. Toronto Star kirjutab, et Leipzigi kirikhärrad on hädas noorte kooripoistega, kelle hääl murdub varem kui ette nähtud.

    LEIPZIG, GERMANY—For 800 years, the St. Thomas Choir has been filling churches with the pure voices of young boys. Now it’s facing a confounding phenomenon: every year, those voices are cracking with teenage angst just a little earlier than before.

    Other boys choirs have been noticing it, too, as an unrelenting march of puberty sweeps voices into rebellion. Over recent decades, the already short careers of their boy sopranos have started to end between six months and a year earlier, challenging them at times such as Easter, for which choral music such as J.S. Bach’s St. Matthew Passion was written with difficult lines for boys free of hormonal woes.

    Ajutiseks lahenduseks on värbamine varasemas eas:

    In 2008, the choir added a nursery school and in 2010 a primary school as a way to identify and attract talent at a younger age.

    “We want to find a way to have them from kindergarten all the way until (graduation),” Altner said.

    Koori pikk ajalugu annab teadlastele võimaluse huvitavat fenomeni lähemalt uurida.

    The St. Thomas Choir’s long history makes it ideal for researchers. Studies of records from Bach’s time — he led the choir from 1723 until his death in 1750 — suggest most boys’ voices started to change between age 17 and 18.

    The age spiked during the eight-year War of the Austrian Succession, which began in 1740 and plunged Leipzig into poverty, leading some scholars to wonder whether diet and health affected the boys’ voices.

    The Copenhagen Municipal Choir School keeps careful records about when its boys’ voices crack, and over the past 30 years the timing has shifted six months earlier on average, said Mogens Halken, the head of music.

  13. Time Ideas räägib, mis toimub rassisti peas.

    Studies show most people have some sort of prejudice or bias. “Decades of cognitive bias research demonstrates that both unconscious and conscious biases lead to discriminatory actions even when an individual does not want to discriminate,” write Michelle Alexander in her book The New Jim Crow. “The fact that you may honestly believe that you are not biased against African Americans, and that you may have black friends and relatives, does not mean that you are free from unconscious bias. Implicit bias tests may still show that you hold negative attitudes and stereotypes about blacks even though you do not believe you do and do not want to.” Part of the problem is the monsoon of negative messages about blacks coming at Americans which makes being non-racist almost like mentally swimming upstream.

    Saadaval on ka hulka õpetlikke linke.

  14. Cancer Research UK soovitab skeptitsismi äsjaste teadete suhtes, et avastatud on imeravim 90% vähivormide vastu.

    Over the weekend you may have seen headlines announcing that a “‘Universal’ cancer vaccine” or “wonder jab” has been developed by Israeli researchers.

    In fact, the story behind the headlines is about unpublished interim clinical trial results from just seven patients given ImMucin, a new vaccine targeting a protein called MUC1 which is found on the surface of many cancer cells.

    We are concerned that some of the coverage of this story has been over-hyped and misleading – something that is particularly pertinent given the focus on responsible science and health reporting as part of the ongoing Leveson Inquiry (pdf).

    Kuidas kärbsepaber pisilastele tegelikult töötab, peab lugeja ise edasi lugema. Hõbekandikul on kärbespaberit na kehvavõitu transportida :(

  15. The Atlantic usutleb Alberto Conti’lt, mida teha astronoomiliste andmetega, mida on kogunenud juba astronoomiline kogus.

    Think of all the data humans have collected over the long history of astronomy, from the cuneiform tablets of ancient Babylon to images—like the one above—taken by the Hubble Space Telescope. If we could express all of that data as a number of bits, our fundamental unit of information, that number would be, well, astronomical. But that’s not all: in the next year that number is going to double, and the year after that it will double again, and so on and so on.

    Alberto Conti is the Innovation Scientist for the James Webb Space Telescope, the successor to the Hubble Space Telescope that is due to launch in 2018. Before transitioning to the Webb, Conti was the Archive Scientist at the Space Telescope Science Institute (STScI), the organization that operates the Hubble. For almost ten years, he has been trying to make telescope data accessible to astronomers and to the public at large. What follows is my conversation with Conti about the future of, and the relationship between, big telescopes and big data.

  16. International Business Times vahendab spekulatsioone, et äsja asutatud kompanii Planetary Resources kavatseb interplanetaarset kaevanduse-äri ajama hakata.

    Filmmaker James Cameron seems quite busy these days with his efforts to explore the unexplored. After making a successful dive to the bottom of the Mariana Trench, the deepest point on Earth, the “Titanic-maker” has now joined hands with Google executives Larry Page and Eric Schmidt in backing “Planetary Resources,” a mysterious company that promises “to help ensure humanity’s prosperity” while adding “trillions of dollars to the global GDP.”

    Although it’s not yet clear enough what the company really does, a press release obtained by MIT’s Technology Review said that Planetary Resources “will overlay two critical sectors – space exploration and natural resources.”

    “This innovative start-up will create a new industry and a new definition of ‘natural resources,'” the release teased.

    Technology Review speculated that the company might deal with asteroid mining, reasoning that the other natural resources we need – “a livable climate or a replacement for our dwindling supplies of oil” – haven’t been found in space yet.

    Teemal mõlgutab ka Phil Plait.

    If I were being optimistic, I might say something like this could get off the ground in 20 years or so, depending on several variables, and maybe sooner. Let me be frank: I don’t think this is a crazy idea.

    Väljakuulutamine on välja kuulutatud järgmiseks teisipäevaks 10:30 USA Vaikse Ookeani ranniku aja järgi. Kui ma õigesti mäletan, peaks see Eesti aja järgi olema pool üheksa õhtul.

  17. Hei ristirahvas – häbenege!!! Teadusliku kinnituse on saanud judaismi iidse pühapaiga asumine Gerizimi mäel, mitte Jeruusalemmas, nagu valetatakse!

    Israel’s Other Temple, Research Reveals Ancient Struggle over Holy Land Supremacy http://www.spiegel.de/internat.....44,00.html

    Working behind security fences, the archaeologist has been digging on the windswept summit of Mount Gerizim. His findings, which have only been partially published, are a virtual sensation: As early as 2,500 years ago, the mountain was already crowned with a huge, dazzling shrine, surrounded by a 96 by 98-meter (315 by 321-foot) enclosure. The wall had six-chamber gates with colossal wooden doors.
    At the time, the Temple of Jerusalem was, at most, but a simple structure.
    Inscriptions identify the site as the “House of the Lord.” A silver ring is adorned with the tetragrammaton YHWH, which stands for Yahweh. All of this means that a vast, rival place of worship stood only 50 kilometers (31 miles) from Jerusalem.

    Finally, the prophet tells the Israelites to build a shrine “made of stones” on Mount Gerizim and coat it with “plaster.” Indeed, he said, this is “the place that the Lord has chosen.”
    In the Hebrew Bible, which Jerusalem’s priests probably spent a good deal of time revising, everything suddenly sounds quite different. There is no longer any mention of a “chosen place.”

    Not a single shred of archaeological evidence has ever been found to confirm the existence of Solomon’s Temple.
    The goal of the deception was clear, though: Judah’s priests sought to magnify the glory of their own city.

    Ka on samariitlased võimaldanud oma pühakirjast koopia tegemise. Loodetavasti tehakse nüüd kindlaks ka kõik piiblisolkimised, kuna võrreldakse tekste rida realt ja see peaks olema usuvendade võimutsemise lõpp. Usklikud näevad siis, et see mida kirikutes räägitakse ei ole midagi muud kui suured ja väikesed valed!

  18. Technology Review kirjutab Jaapani arvutiteadlastest, kes on välja mõelnud, kuidas parvest krabidest arvutusmasin ehitada.

    First, a little background on the theory behind this idea. Back in the early 80s, a couple of computer scientists–Ed Fredkin and Tommaso Toffoli–studied how it might be possible to build a computer out of billiard balls.

    The idea is that a channel would carry information encoded in the form of the presence or absence of billiard balls . This information is processed through gates in which the billiard balls either collide and emerge in a direction that is the result of the ballistics of the collision, or don;t collide and emerge with the same velocities.

    Now Yukio-Pegio Gunji from Kobe University in Japan and a couple of pals have built what is essentially billiard ball computer using soldier crabs. “We demonstrate that swarms of soldier crabs can implement logical gates when placed in a geometrically constrained environment,” they say.

    What’s interesting about the crabs is that they appear to demonstrate two distinct forms of behaviour. When in the middle of a swarm, they simply follow whoever is nearby. But when they find themselves on on the edge of a swarm, they change.

    Suddenly, they become aggressive leaders and charge off into the watery distance with their swarm in tow, until by some accident of turbulence they find themselves inside the swarm again.

  19. Gizmodo räägib, miks Colorados sõjavägi külmutatud lehmi õhku kavatseb lasta.

    High in the Rocky Mountains, in Denver, Colorado, a group of ill-fated cows wandered through a snow storm and took shelter in an old ranger cabin. The cows died in that cabin, frozen solid, never again to see the light of day.

    U.S. Forest Services are considering a few options: 1) they could blow the cows up with a passel of explosives; 2) they could burn down the cabin, and with it the cows; 3) they could haul away the frozen bovines via helicopter or truck. (Naturally, this cabin is located near Conundrum Hot Springs.)

  20. Reuters vahendab huvitavaid tähelepanekuid California läkaköhapuhangu ja vaktsineerituse asjus.

    (Reuters Health) – During a whooping cough outbreak in California in 2010, immunized children between eight and 12 years old were more likely to catch the bacterial disease than kids of other ages, suggesting that the childhood vaccine wears off as kids get older, according to new research.

    “We have a real belief that the durability (of the vaccine) is not what was imagined,” said Dr. David Witt, an infectious disease specialist at Kaiser Permanente Medical Center in San Rafael, California, and senior author of the study.

  21. International Business Times vahendab kurba intsidenti, kus 30-aastane naine suri südamerabandusse. Vaeseke jõi iga päev suures koguses Coca-Cola’t ja talle saigi saatuslikuks selle peamine koostisosa — vesi.

    Experts giving their depositions to a New Zealand court this week believe that Natasha Harris’s habit of drinking over two gallons of Coke every day likely contributed to her death. Harris apparently drank between eight and 10 liters (2.1-2.6 gallons) each day, which likely contributed to her hypokalemia (low potassium).

  22. News24 vestab Uus-Meremaa teadlastest, kes on leidnud tõendeid, et arvutimängu Sparx mängimine on depressiooni vastu vähemalt sama tõhus kui isiklik nõustamine.

    Researchers at the University of Auckland tested an interactive 3D fantasy game called Sparx on a 94 youngsters diagnosed with depression whose average age was 15 and a half.

    Sparx invites a user to take on a series of seven challenges over four to seven weeks in which an avatar has to learn to deal with anger and hurt feelings and swap negative thoughts for helpful ones.

    Used for three months, Sparx was at least as effective as face-to-face conventional counselling, according to several depression rating scales.

    In addition, 44% of the Sparx group who carried out at least four of the seven challenges recovered completely. In the conventional treatment group, only 26% recovered fully.

    Koduseks mõtlemiseks: miks ei ole tegemist alternatiivmeditsiiniga?

  23. O cookievaba Kameelion ütles:

    Hei ristirahvas – häbenege!!! Teadusliku kinnituse on saanud judaismi iidse pühapaiga asumine Gerizimi mäel, mitte Jeruusalemmas, nagu valetatakse!

    1. Miks Sa arvad, et üks teist välistab?
    2. Mis pistmist on ristirahval sellega, kuhu vanade juutide usulahud oma templeid ehitasid?

  24. Pittsburgh Post-Gazette kirjutab koolitüdrukust, kellel küll käsi ei ole, aga kelle ilus käekiri on auhinna pälvinud.

    By all accounts, Annie Clark, 7, a first-grader at Wilson Christian Academy in West Mifflin, is a hard-working and determined student who makes a point of learning from her mistakes and strives for perfection in her work.

    So on the surface, it should come as no surprise that she won a national handwriting award from the Zaner-Bloser language arts and reading company. That is, of course, if you didn’t know that she was born with no hands.

    Annie edu saladuseks on kristlikud ludiidid, kes ei usu arvutavatesse masinatesse.

    In an era where some schools are abandoning handwriting programs in lieu of keyboarding and other modes of technological communication, Wilson Christian Academy puts special emphasis on penmanship and good handwriting, school officials said.

  25. Natural Society teatab, et Monsanto on ostnud suure mesilaste uurimise teadusettevõtte.

    Monsanto, the massive biotechnology company being blamed for contributing to the dwindling bee population, has bought up one of the leading bee collapse research organizations. Recently banned from Poland with one of the primary reasons being that the company’s genetically modified corn may be devastating the dying bee population, it is evident that Monsanto is under serious fire for their role in the downfall of the vital insects. It is therefore quite apparent why Monsanto bought one of the largest bee research firms on the planet.

  26. @dig:

    1. Miks Sa arvad, et üks teist välistab?

    Praegused juudid ei teagi oma rahva iidseid pühapaiku. Puuduvad igasugused arheoloogilised tõendid Saalomoni templi olemasolu kohta Jeruusalemmas. Jahvele pühendatud (reaalselt olemasolev) tempel kaevati välja Gerisimi mäel. On tõenäoline, et see tempel ongi „see kadunud ja müstiline“ Saalomoni tempel, millest VT juttu on! Ei ole teada selle ehitamisaeg, kuid 1000 ja rohkem aastat tagasi ekr. oldi võimelised ehitama selliseid võimsaid templeid ja ka püramiide (Çatalhöyük asustus ehitati üles kusagil 7500 kuni 5700 aastat ekr.). Tempel peaks mõni tuhat aastat vana olema (vähemasti 3000 aastat – Saalomon valitses kusagil 1000 aasta paiku ekr.).
    Jeruusalemm ei saanud olla juutidele Jahve pühaks kohaks, kuna seal kummardati hoopis Baali ja Ašerat, mitte Jahvet ja seda pika perioodi jooksul. Jahve jumalana otsiti kolikambrist välja Baabüloni vangipõlves.
    Juuda suguharu kuningad lõid oma religiooni muutmise tuhinas sekti, mille rassistlik ja inimvaenulik õpetus muutus kahjuks hilisemas maailmas valitsevaks. Jeruusalemma pühaks pidamine tuleneb otseselt Juuda suguharu kuningate ja preestrite vassimisest ja õpetuse muutmisest, mis on meie ajani kestnud. Akadeemia nr. 6 – 2003 Kadri Metsma „Samaarlased“ on kirjas, et Esra muutis pühakirja teksti – 5 Ms 27:4 (Needmine Eebali mäel) asendas ta Gerisimi mäe Eebali mäega, võttis kasutusele heebre keele asemel aramea keele.

    2. Mis pistmist on ristirahval sellega, kuhu vanade juutide usulahud oma templeid ehitasid?

    Kommentaariumides kisavad kiriklased pidevalt, et juudid pidavat olema „jumala väljavalitud rahvas“ (selles kahtlejaid ähvardatakse igavese põrgus põlemisega!) ja Jeruusalemm Jahve lemmiklinn. Selle teadmise on nad (tegelikult kiriklased) võtnud VT 5 MS raamatust 32:43, kus alates 1948 aastast kästakse juute ülistada – algselt olid jumala lemmikud paganad!. Väidetavalt küll VT ei kehti, kuid reaalselt kehtib valikuliselt.

    Kuidas see tõetera kiriklastele selgeks teha, mina ei tea.

  27. O cookievaba Kameelion ütles:

    Praegused juudid ei teagi oma rahva iidseid pühapaiku.

    Oota-oota, praegused juudid on samariitlastest ammu lahku läinud. Nende pühapaigad on tänaste juutide jaoks umbes sama võõrad nagu Jeruusalemmas asuv al-Aqsa mošee Iraani peavoolumoslemite jaoks.

    Puuduvad igasugused arheoloogilised tõendid Saalomoni templi olemasolu kohta Jeruusalemmas.

    Kas Kriku käest küsisid?

  28. @dig:

    Sorry! Selgitus Israeli (ühend-)kuningriigi kohta on siin: VT Ülemlaul 1739, 1938 – 6:4; LR 2006/34 Saalomon Laulude laul, Üks ja ainus. Lk.22.

    2 esimeses on juttu Tirtsa linnast – LR tõlgitud Ilulinn.
    Tirtsa/Tirza oli 10 suguharust koosneva Iisraeli kuningriigi pealinnaks. Kõigi juudi suguharude pühaks mäeks oli Gerisim.

    http://www.christiananswers.ne.....tirza.html An old royal city of the Canaanites, which was destroyed by Joshua (Josh. 12:24). Jeroboam chose it for his residence, and he removed to it from Shechem, which at first he made the capital of his kingdom. It remained the chief residence of the kings of Israel till Omri took Samaria (1 Kings 14:17; 15:21; 16:6, 8, etc.). Here Zimri perished amid the flames of the palace to which in his despair he had set fire (1 Kings 16:18), and here Menahem smote Shallum (2 Kings 15:14, 16). Solomon refers to its beauty (Song of Songs 6:4). It has been identified with the modern mud hamlet Teiasir, 11 miles north of Shechem. Others, however, would identify it with Telluza, a village about 6 miles east of Samaria.

    Pilt kah juurde: http://www.preceptaustin.org/m.....israel.gif

    Oota-oota, praegused juudid on samariitlastest ammu lahku läinud.

    Kullake, mis see siia puutub? Geneetiliselt peaksid nad separdi juutidega identsed olema.
    Lühike ülevaade Vana Testamendi Iisraeli ajaloost http://www.kehrakogudus.ee/vana/texts/piibel2.htm
    Iisraeli kuningriik jaguneb Saalomoni surma järel (931) kaheks: Juudaks (lõunariik) ja Iisraeliks (põhjariik) (1Kn 12:14; 1Sm 11:8; 2Sm 2:4,8-9; 2:11-3:1; 18:1-8; 19:9-15; 19:40-20:13; 1Kn 11:26-43)

    Lõunariik – Juuda, Siimeon, Leevi, pool Benjamini suguharu. Lõunariik oma Jeruusalemmaga oli sel ajal kärbsemustus elik vähemus.
    Iisraeliks (põhjariik) – Issaskar, Sebulon, Aaser, Naftali, Ruuben, Gaad, Manasse, Efraim, pool Benjamini suguharu.
    Ka on samaarlaste pühakiri täpsem, kuna seal ei tohiks olla lubadust veresüü ja valetamise patud andeks anda, mis on praegu kehtivas judaistlikus VT.

    Nende pühapaigad on tänaste juutide jaoks umbes sama võõrad nagu Jeruusalemmas asuv al-Aqsa mošee Iraani peavoolumoslemite jaoks.

    Seda ma öelda tahangi, et judaism usuna on samane kristlusega, millel ei ole mingit alust. Nad on loobunud iidsetest pühapaikadest, asendanud need omale sobivatega. Muudatused pühapaikades ja õpetustes on kirja pannud ennustustesse, mis näitavad juute „jumala rahvana“. See on ju inimeste poolt võimuvõitluse käigus kirja pandud, seega väärtusetu. Käsuõpetuses sätestatut ei järgi enamus juutidest, seega on kristlaste poolne juutide „jumala rahvaks“ pidamine suur vale.

    Kas Kriku käest küsisid?

    Kas Kriku naaseb oma olematute teadmistega? Tänan hoiatamast!

  29. Valitud rahva ajalooallikatesse tasub suhtuda väga suure umbusuga. Mõnikord nad isegi ise tunnistavad, et nende endi ja läänepoolsete tagumikulakkujate ajalugu ei pruugi paika pidada.

    Were Jews ever really slaves in Egypt, or is Passover a myth?
    Where is the real proof – archeological evidence, state records and primary sources?

    http://www.haaretz.com/jewish-.....h-1.420844

    Artikkel räägib sellest, et erinevatest muudest tolleaegsetest sündmustest pole selle loo kohta mitte mingeid allikaid.
    Analoogselt ühe hilisema koleda ajaloosündmusega ei lase tõsiusklikud ennast segada.

    Piiblilegend Punase mere lõhestamisest võib rajaneda faktidel
    „Simulatsioonid kattuvad üsna täpselt Teises Moosese raamatus kirjeldatud nähtusega,” kinnitab uurimust juhatanud Carl Drews NCAR-ist.
    „Vete lõhestamine on vedelike dünaamika võtmes täiesti mõistetav. Tuul liigutab vett vastavalt füüsikaseadustele, nii et moodustub ohutu läbikäik, mida kummaltki poolt piirab vesi ja mis võib seejärel kaduda, nii et vesi tagasi oma kohale kiirustab.”

    Värske mudel eeldab Niiluse jõe U-kujulist käänakut ja mererannikul paiknevat madalat laguuni ning näitab, et 12 tundi järjest ühtlaselt kiirusega 100 kilomeetrit tunnis puhuv tuul võis taanduma sundida 1,8 meetri sügavuse veemassiivi.

    „Selline maismaasild on kolm kuni neli kilomeetrit pikk ja viis kilomeetrit lai ning püsib kuivana neli tundi,”

    http://forte.delfi.ee/news/tea.....d=33311329

    Saalomoni templi, juutide välja ajamise kohta tänapäeva Iisraeli aladelt ja loomulikult mu lemmikteemaga on samasugune segadus. Ma viskaks nende iidsete pühakirjadega lutsu kui jutt tegeliku ajaloo peale läheb.

  30. Mother Jones vahendab värskeid teadustulemusi Florida rassismiuurijatelt.

    Duke University released a study on Tuesday that examined the impact of race in jury pools in Florida, and there’s good news and bad news. The bad news is that, according to the study, which looked at 700 cases between 2000 and 2010, all-white jury pools are significantly more likely to lead to convictions of black defendants than white ones. The good news is that a single black juror in the pool can alter that dynamic.

  31. @Konspiraator:

    Artikkel räägib sellest, et erinevatest muudest tolleaegsetest sündmustest pole selle loo kohta mitte mingeid allikaid

    Kusjuures egiptuse allikates on juttu orjastatud semiitidest, need olid sõjakate hõimude liikmed, kes ründasid Egiptuse piiriäärseid alasid. Jutt käib vähestest orjadest, mitte tervest rahvast!

    Egiptusest väljarändamine on ajalooline sündmus – Hüksoslaste valitsemise lõpp, nende väljaajamine Egiptusest Teeba vaaraode poolt – (ka kõrberännak – osa oli läinud laevadega, mingi osa põgenes läbi kõrbe), kuid juudid seda ei tunnista. Täpne aeg on teadmata, aga see toimus 1500 aastete keskel ekr. http://en.wikipedia.org/wiki/Ahmose_I (… written Amosis I, “Amenes” and “Aahmes”… ) During his reign, he completed the conquest and expulsion of the Hyksos from the delta region, restored Theban rule over the whole of Egypt ….

    Saalomoni templi,

    Miks ei või olla väljakaevatud tempel Gerisimi mäel nn. Saalomoni ehitatud? Seeba kuninganna lugudes oli ta rikas, kuid seda rikkust ei paistnud Jeruusalemmas kuskilt otsast välja. …. Seeba kuninganna prototüüp oli vist isegi olemas, praegu küll puuduvad kindlad tõendid!!! Seeba/Sheba/Saba pealinn leiti osade teadlaste arvates üles. http://en.wikipedia.org/wiki/Ma%27rib Ma’rib or Marib is the capital city of the Ma’rib Governorate, Yemen and was the capital of the Sabaean kingdom, which some scholars believe to be the ancient Sheba of biblical fame.

    juutide välja ajamise kohta tänapäeva Iisraeli aladelt

    Bar Kokhba revolt http://en.wikipedia.org/wiki/Bar_Kokhba_revolt Hadrian attempted to root out Judaism, which he saw as the cause of continuous rebellions. He prohibited the Torah law and the Hebrew calendar, and executed Judaic scholars … Similarly, he re-established Jerusalem but now as the Roman pagan polis of Aelia Capitolina, and Jews were forbidden from entering it, except on the day of Tisha B’Av. … Yet, Hadrian’s death in 138 CE marked a significant relief to the surviving Jewish communities…..

  32. @dig:

    Tahad Sa lähemalt rääkida geneetilistest erinevustest juutide ja moslemite vahel? :-P

    Ei taha! Neid uuringuid ei ole tehtud – võrreldud samaarlaste, separdite, askenazide (lisaksin sinna veel türklased, kes on juutidega äravahetamiseni sarnased) DNA-d.

    Põhjariiki nimetati Iisraeliks. Samaarlased ei ole kindlalt moslemid, vaid piiblis mainitud juudid, kes võimuvõitluse tõttu oma suguvendade poolt maha salati. Egiptlaste võimuvõitlus oli samuti naljakas – peale uue valitsejadünastia troonileasumist, kukutati eelmise jumalad – kiviraidurid kopsisid vanade sümbolid maha ja uued asemele.

  33. BBC tutvustab Šotimaa teadlaste tulemusi räpaste pühade tekstide mõõtmise alal.

    The reading habits of medieval people have revealed details of their lifestyle, in research carried out at St Andrews University.

    They said medieval people feared illness, were selfish and often fell asleep while reading late at night.

    The work used a technique developed by Dr Kathryn Rudy, which measures the dirt accumulated on medieval manuscripts.

    Dr Rudy, a lecturer in the School of Art History at St Andrews, realised that the dirtiest pages are likely to have been the most read.

  34. Tegelikult peaks see olema märtsi teemas, kuna uudis/videolõik on ERR-i teadusuudiste portaalis ilmunud juba 5. märtsil, aga ma märkasin seda alles praegu ning tundub, et keegi siit pole sellele seni tähelepanu juhtinud.

    Teadusfilosoof Enn Kasak rääkis saates “Ajalik ja ajatu”, et ateism on kõigi tunnuste järgi samuti religioon. “Sellisel viisil mõtlemine ja arutlemine – sellel on olemas kõik tunnused, mis iseloomustavad kaunis jõhkrat vormi religioonist,” seletas Kasak.

    (Minu esiletõsted.)

    Lisatud on video, kus Kasakut küsitleb Ain Riistan. Kahjuks ma ei saa ise hetkel vaadata, millega Kasak oma juttu põhjendab — kas on tulnud millegi uue peale või kordab kreatsionistide arvamusi.

  35. Postimees kirjutab aktivistist, kellele tundub, et kuri valitsuse vandenõu teda taga kiusab.

    Eestis venekeelse hariduse eest võitlev naine süüdistab kaitsepolitseid tema eraelu puudutavate delikaatsete fotode lekitamises meediasse.

    Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart tegi eelmisel nädalal avalduse, milles teatas, et kaitsepolitsei diskrediteerib ja naeruvääristab Eestis teisitimõtlejaid.

  36. @dig:
    Päevalehes kirjutab samal teemal Juhan Kivirähk

    Arvestades seesuguste probleemide olemasolu, on ülekohtune tembeldada poliitikud, kes oma valijate muret venekeelse hariduse tuleviku pärast avalikult väljendavad, Venemaa tööriistadeks. Jah, Venemaa ametlik poliitika võib neile kaasa tunda, kuid neil on täielik õigus enda valijate huvide eest seismiseks.

    Kui kaitsepolitseil on andmeid Mihhail Kõlvarti, Yana Toomi või Mihhail Stalnuhhini kahtlaste sidemete kohta Venemaa ametiisikutega, siis just sellest olekski pidanud kirjutama. Praegusel juhul antakse kõigile oma laste tuleviku pärast muret tundvatele venekeelsetele lastevanematele sõnum, et Eesti riik ei soovigi nende muresid kuulda võtta. Veelgi enam – valitsuse targas poliitikas kahtlemine samastatakse vastuseisuga Eesti iseolemisele…

    Nagu tabavalt märgib Tallinna ülikooli õigusakadeemia president Rein Müllerson, võib kapo aastaraamatusse sattumine sel kombel saada templiks, millega märgistatakse mitte ainult „teisitimõtlejaid”, vaid kõiki, kes oma peaga mõtlevad.

    Kurdid kõrvad

    Kui meie võimupoliitikud enamasti jäävad kurdiks vähelõimunud mitte-eestlaste ja neile kaasa tundvate poliitikute seisukohtadele, siis ehk võtavad nad ometi kuulda „eeskujulikult lõimunute” sõnu. Eelmisel nädalal tegi noorteühingu Avatud Vabariik esimees Jevgeni Krištafovitš etteheiteid valitsusstruktuuridele, et neil puudub poliitiline tahe lõimumisteemaga tõsiselt tegeleda.

    „Otsustajad peavad lõpuks mõistma, et ühiskonna lõimumine ei ole meie kontekstis ainult humanitaarse tähendusega küsimus, see on üks julgeolekupoliitika keskseid osasid! Ja sellesse tuleb suhtuda ka vastava tõsidusega, sest lihtsam, meeldivam ja odavam on investeerida lõimumisse kui pärast võidelda separatismiga,” väitis Krištafovitš. Ent lõimumine saab sündida koostöö, mitte aga kaptenisillalt korralduste jagamise kaudu.

  37. Medical Xpress teatab, et ajakirjas Human Immunology ilmus juhend arstidele, kes on sunnitud piike murdma vaktsiinivastaliste lapsevanematega.

    During National Infant Immunization Week, a Mayo Clinic vaccine expert and a pediatrician offer suggestions for refuting three of the most common myths about child vaccine safety. /—/

    Dr. Poland and Mayo pediatrician Robert Jacobson, M.D., review the three immunity-related misconceptions that they say “fuel patient and parental concerns, questions and fears about vaccines.” Those myths are:

    • Babies’ systems aren’t ready for the number of vaccines given today.
    • Vaccines can cause autoimmune diseases.
    • Natural immunity is safer and better.

    The Mayo experts explain that the number of active molecules in infant vaccines is far lower than ever before, so while vaccines are not only safe, each child is receiving a fraction of actual antigen compared to children in the past. Among other evidence, they point to a recent review of 1,200 articles by the Institute of Medicine that failed to find any autoimmune side effect from vaccines. They make the point that there is either no impact or that any relation to autoimmune conditions is not causative. Finally, they make the case that while natural immunity does protect as well, the risk of illness and death is far higher than with a vaccine.

    The article also includes background on the anti-vaccine movement and outlines the harm it has done by spreading inaccurate information.

  38. Juhan Kivirähk ütles:

    Kui kaitsepolitseil on andmeid Mihhail Kõlvarti, Yana Toomi või Mihhail Stalnuhhini kahtlaste sidemete kohta Venemaa ametiisikutega, siis just sellest olekski pidanud kirjutama.

    Kulla sotsioloog, kahtlased sidemed on privaatsed isikuandmed. Kui kapo hakkaks avalikult teatama, kes missuguseid valismaiseid ametiisikuid facebookis friendib voi kellele ta igas jaanuaris joulukaarte saadab, oleks inimestel pohjust politsei tegevuse ule viriseda.

  39. New Scientist on teinud erinumbri inimeseks olemise iseärasustest.

    WHAT sort of creature is the human? The obvious answer is a smart, talkative, upright ape with a penchant for material possessions.

    But what about the more subtle concept of human nature? That is more controversial. Some deny it exists, preferring to believe that we can be anything we want to be. They cannot be right.

    Although we exhibit lots of individual and cultural variations, humans are animals, and like all animals we have idiosyncrasies, quirks and characteristics that distinguish us as a species.

    Registreerimismüüri taga on järgmised artiklid:

    Being playful
    All mammals play – but no other species pursues such a wide variety of entertainment or spends so much time enjoying themselves

    Being scientific
    Humans are constantly sorting the world into categories, predicting how things work, and testing those predictions – the essence of science

    Being legislative
    Chimps stick to simple behavioural norms, but we humans, with our language skills and greater brainpower, have developed much more elaborate systems of rules, taboos and etiquette

    Being epicurean
    Compared with other animals, the feeding behaviour of humans is exceedingly odd. Where they just eat, we make a meal of it

    Being clandestine
    Nothing is quite as puzzling as our predilection for clandestine copulation. Why do humans have sex in private?

    Being gossipy
    Language has shaped our nature profoundly – and arguably, our way with words reaches its apogee in gossip

  40. Phil Plait teatab, et Planetary Resources plaanib tõepoolest asteroide kaevandama hakata.

    The key point is that their plan is not to simply mine precious metals and make millions or billions of dollars– though that’s a long-range goal. If that were the only goal, it would cost too much, be too difficult, and probably not be attainable.

    Instead, they’ll make a series of calculated smaller missions that will grow in size and scope. The first is to make a series of small space telescopes to observe and characterize asteroids. Lewicki said the first of these is the Arkyd 101, a 22 cm (9″) telescope in low-Earth orbit that will be aboard a tiny spacecraft just 40 x 40 cm (16″) in size. It can hitch a ride with other satellites being placed in orbit, sharing launch costs and saving money (an idea that will come up again and again in their plans). This telescope will be used both to look for and observe known Near-Earth asteroids, and can also be pointed down to Earth for remote sensing operations.

    I’ll note Lewicki said they expect to launch the first of these telescopes by the end of next year, 2013. They’re already building them (what’s referred to as “cutting metal”). They could launch on already-existing rockets — an Atlas or Delta, for example, Europe’s Ariane, India’s GSLV, or Space X’s Falcon 9.

  41. Nature Physics räägib füüsikutest, kes oleksid Eschatoni tõsiselt välja vihastanud, kui Eschaton meie tulevikus eksisteeriks.

    Motivated by the question of which kind of physical interactions and processes are needed for the production of quantum entanglement, Peres has put forward the radical idea of delayed-choice entanglement swapping. There, entanglement can be ‘produced a posteriori, after the entangled particles have been measured and may no longer exist’. Here, we report the realization of Peres’s gedanken experiment. Using four photons, we can actively delay the choice of measurement—implemented through a high-speed tunable bipartite-state analyser and a quantum random-number generator—on two of the photons into the time-like future of the registration of the other two photons. This effectively projects the two already registered photons onto one of two mutually exclusive quantum states in which the photons are either entangled (quantum correlations) or separable (classical correlations). This can also be viewed as ‘quantum steering into the past’.

  42. dig ütles:

    …we can actively delay the choice of measurement—implemented through a high-speed tunable bipartite-state analyser and a quantum random-number generator—on two of the photons into the time-like future of the registration of the other two photons.

    Kõlab nagu filosoof Ly Tin Weedle‘i eksperiment telekommunikatsiooni vallas, mis hõlmas väga väikeste kuningate hoolikalt kalkuleeritud piinamist signaali moduleerimise eesmärgil (monarhitiitli pärandumine olevat nimelt valguse kiirusest kiirem protsess, mis toimub suisa silmapilkselt).

  43. Hiinas puhkes nahatööstusjäätmetest valmistatud ja üleliia kroomi sisaldavast želatiinist ravimikapslite teemaline skandaal, teatab China.org.cn.

    Since last Sunday, April 15, China’s State Food and Drug Administration (SFDA) has been investigating a pharmaceutical scandal revealed by China Central Television (CCTV). The reports said that several domestic drug capsule manufacturers had been caught making drug capsules with industrial gelatin retrieved from discarded scraps of leather. According to the reports, the capsules were contaminated with excessive levels of chromium.

    Unconfirmed reports followed that a score of yogurts and puddings could also have been tainted.

    The appalling scandal points directly to loopholes in government regulations and law enforcement. According to experts in the field, current regulations only require that drug authorities inspect the quality of drugs’ active ingredients, while no specific rule currently exists to control the quality of medicine capsules.

    Ülejäänud jutt räägib jätkusuutlikkusest, ühiskondlikust kokkuleppest ja demokratiseeritud arengust.

  44. Hmmm …! Nüüd peaksite Te kõik häbenedes kõrvad lonti laskma, kuna kunagi väideti siin, et sihukest asja nagu G-punkt ei ole olemas! See on olemas ja ka leitud!!! Hi, hi, hi …

    Günekoloog leidis G-punkti lahates laipa http://www.elu24.ee/?id=820344
    «G-punkt on vagiinas selgelt märgatav ja eristatav ning seda hoolimata limaskesta paksusest,» teatas Ostrzenski.
    Teadlase sõnul on see naiste jaoks hea uudis, kuna siiani seostatakse naiste seksuaalset erutust ja tugevat orgasmi vaid kliitoriga.
    Gräfenbergi punkt ehk G-punkt on oletatav oa-kujuline piirkond vagiinas. Tegemist olevat erogeense tsooniga, mida stimuleerides saab suure seksuaalse erutuse ja tugeva orgasmi.
    ***************
    Teadmiseks! Klitoriaalne orgasm tekitab ainult rahuldamatuid fuuriaid, kes on valmis iga vastutulija kõri läbi närima, kui nägu ei meeldi.

    Katsudes on see punkt pigem hernetera suurune, aga inimesed on erinevad, mõnel on järelikult ka oa suurune. Naljakas, aga kogu seksuaalelu tuleb nüüd ju ümber mõtestada ja inimesi uut moodi elu nautima õpetama hakata! Irw, irw, irw… Vene – USA telesillas üks tädike kunagi kuulutas uhkelt, et NL-s „seksi ei ole“, seega on seks puudunud ka Eestis. Mõtlen kvaliteetset seksuaalelu!

    Kommentaarid on mannetud ja totakad; võta üks ja viska teist. …

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga