September on tarkusekuu. Uued leiud ajakirjandusest.

  • Alustan sellest, et on valminud justiitsministeeriumi kontseptsioon kooseluseaduse eelnõu kohta. Ministeerium saatis laiali kirja (pdf) ja ootab tagasisidet. Delfi palus minult selle asja kohta kommentaari, mis on seal loetav:
    Martin Vällik: Kooseluseaduse kontseptsioon sordib osa inimesi teisejärgulisteks

    Väljendan seal arvamust, et kontseptsioon on puudulik ja riik süüdistab homoseksuaale kaudselt abielu positsiooni halvendamises. Veel arvan, et see kontseptsioon on liigne ja asjatu vastutulek kohalikele kirikutegelastele ja konservatiividele, kulukas vaheetapp, mis tegelikult kedagi lõplikult ei rahulda. Avaldan toetust sooneutraalsele abielule ning imestust selle üle, kuidas riik üldse saab arutada kontseptsiooni, mis rajab inimeste vahele uusi barjääre, selmet neid maha võtta. Pikemalt siis Delfis, siia seda lugu täispikkuses ei pane, kuna lubati honorari maksta. Kommentaarid on valdavalt nagu ikka, kuid mingil juhul ei esinda need Eesti elanike enamust.

  • Kontseptsiooni on kommenteerinud EELK:
    Luteri kirik: tegelgem kooselu asemel ristivanematega
    Tegu on minumeelest teema trollimisega stiilis “miks me tegeleme sellega, kui minu arvates on tollega tegelemine hoopis vajalikum”.
  • Postimehe toimetaja Alo Raun arvab, et tegu on kompromissiga, mis võiks rahuldada nii samasoolisi kooselulisi kui ka konservatiivsemaid inimesi, kuna abielu jääb puutumata:
    Alo Raun: laskem koos elada

    Minu meelest võiks mõlemad «vastaspooled» tunnustada ministeeriumi suuri pingutusi leida selles küsimuses ühisosa. Tegu on pika protsessi tulemusega, kus on näha tõsist püüdu jõuda tulemuseni. Vaevalt oleks võimalik leida veel täpsemat «hundid söönud, lambad terved» kompromissi, arvestades tänapäeva maailma ja meie ühiskonna tegelikkust.

    Arvan, et Alo on pingutatult heatahtlik ja teeb pooliku mängu juures paremat nägu kui vaja (parem pool muna kui tühi koor), aga eks näis – kui ka see kontseptsioon IRL-i tõttu kõrvale lükatakse, siis saab aina selgemaks, et ei olda mitte “abielu kaitsel”, vaid tahetakse lihtsalt “homodele ära teha”.

  • Tootja vabandas sünnidefekte põhjustanud ravimi tagajärgede pärast 50 aastat hiljem

    Hommikuse iivelduse vastu mõeldud ravim talidomiid tõi raseduse ajal tarbimisel kaasa lühemate käte ning jalgadega beebide sündimise 1950-ndatel ja 60-ndatel […]

    “Talidomiidi tragöödia leidis 50 aastat tagasi tänasest täiesti teistsuguses maailmas. Rahvusvaheline teadlaste kogukond, ravimitööstus, seaduseandjad ja täidesaatev võim on pidanud sellest palju õppima,” leidis Stock.

  • Paksumaksuga haigekassat päästma
    Andres Võrk, Praxis

    Selgub, et kui kõik 16-65-aastased, kellel on kehamassiindeks alla alumise normväärtuse (<19) või üle ülemise normväärtuse (>25), peaksid maksma maksu minu poolt pakutud suurustes (nt mõõduka ülekaalu puhul 30 eurot aastas iga normväärtust ületava kg/m2 kohta, suurema ülekaalu puhul veelgi enam), siis saabki kenasti puudujääva 0,4% SKPst kokku. Tänases väärtuses oleks paksumaksu kogutav summa sama palju, kui kulub Haigekassal perearstinduse rahastamise peale (ca 70 mln eurot aastas, vt 2012 eelarvet).

    ——————————-
    Lisatud neli tundi hiljem, peale kriitilise tagasiside saamist inimestelt!
    ——————————-

    Kallid lugejad, ajakirjanikud ja ühiskonnateadlased!

    “Paksumaksu” näol on tegemist puhta naljaga, mitte mingi reaalse ettepanekuga.

  • Kas alternatiivmeditsiin on olemas?
    Naomi Loogna, Maaleht

    Homöopaatias ei ravita ravimitega, sest ravimeid kasutatakse üliväikestes annustes, mille lõpplahjendustes ei pruugi raviainet enam üldse olla. Selliste üliväikeste annuste kasutamine pole teaduslikult põhjendatud. Homöopaatilise ravi tulemust mõjutab pigem psühholoogiline pool, autosugestioon ja psühhoteraapia.

  • Üks isiklik uudis on mul ka, täitsa tarkusepäevaga seotud (vihje on pildil loo alguses), aga kuivõrd seda ajakirjanduses ei kajastata, siis las ta olla.

184 Replies to “September on tarkusekuu. Uued leiud ajakirjandusest.”

  1. Seda, et teadustööde ajakirjanduslik kajastus uurimuste tulemusi sageli tegelikkusest paremas valguses paista laseb, aimab vast iga teadusuudiste lugeja. Kust selline kallutamine (ingl spin) aga alguse saab? Prantsuse teadlased uurisid asja ja leidsid, et sageli on paisutatud juba uurimuse kokkuvõte, millele teadusuudise koostajad toetuma kipuvad, vahendab Medical Xpress.

    The authors found that 33 (47%) of press releases contained “spin” and also identified “spin” in the conclusions of 28 (40%) study abstracts published in scientific journals. Furthermore, 21 (51%) of the associated news stories were reported with “spin”, mainly the same type of ‘”spin”‘ as those identified in the press release and article abstract conclusions. Importantly, “spin” could lead readers to overestimate the benefits of the treatment.

    The authors conclude: “Our results highlight a tendency for press releases and the associated media coverage of randomized controlled trials to place emphasis on the beneficial effects of experimental treatments. This tendency is probably related to the presence of “spin” in conclusions of the scientific article’s abstract. “

  2. On teada, et parem arusaamine nn karjaimmuunsusest (sellest, kuidas nakkuste leviku vältimiseks peab olema kindel protsent elanikkonnast vaktsineeritud) mõjutab positiivselt täiskasvanute otsuseid iseenda vaktsineerimise küsimuses. Indiana meditsiiniteadlased püüdsid välja selgitada, milline on ligimesearmastuse roll lapsevanemate otsuses lasta (või mitte lasta) lapsi ennetatavate nakkushaiguste vastu kaitsepookida, aga tulutult, vahendab Medical Xpress.

    “Studies have shown that benefit to others is an effective motivator for adults to vaccinate themselves,” said Regenstrief Institute investigator Stephen M. Downs, M.D., M.S., associate professor of pediatrics and director of Children’s Health Services Research at the IU School of Medicine. “However, our review determined that it is not known whether the role of herd immunity—immunizing to benefit the community—plays a role in parents’ decision regarding immunizing their children.”

    Now that they have reviewed the medical literature and found it inconclusive, Drs. Finnell and Downs and their co-investigators are completing a study to determine whether varying how immunization messages are framed influences vaccine-hesitant parents.

  3. Pennsylvania osariikliku ülikooli ühiskonnateadlased uurisid usuühenduste rolli Aafrika AIDSi-epideemiaga võitlemisel ja leidsid, et see on positiivsem kui meedia üritab näidata, vahendab Medical Xpress.

    “There’s no doubt that religions have done some good and some bad confronting AIDS in Africa,” said Jenny Trinitapoli, assistant professor of sociology, religious studies and demography. “But the negative side is often exaggerated, while the good that religious groups do is often overlooked.”

    Trinitapoli said that several criticisms of how religious groups are mishandling the epidemic are inaccurate and overstated. /—/

    Some religious groups in Africa are criticized for prohibiting condom use, a practice that can prevent the transmission HIV, the virus that causes AIDS. However, most people do not avoid condoms because of religious teachings, according to the researchers, who report their findings in “Religion and AIDS in Africa” (2012, Oxford University Press).

    During interviews, people frequently complained that condoms diminish sexual pleasure, but seldom attributed any reluctance to use them to their religious beliefs, Trinitapoli said.

    The researchers’ analysis of condom use data from the African Demographic and Health Surveys also points to a lack of religious motivation for condom avoidance. Despite the Catholic Church’s prohibitions against condoms, African Catholics are no less likely to report using condoms than Protestants, whose religious leaders do not prohibit their use. Condom use tends to be lowest among Muslims even though there is no prohibition against condom use among mainstream Muslim leaders. /—/

    Another faulty impression in the Western press is the myth that religious beliefs prevent Africans from seeking medical treatment for AIDS-related conditions. The researchers found that, on the contrary, many religious groups actively promote medical solutions. One religious leader from a rural community took parishioners on a field trip to a medical clinic to have the whole congregation tested for HIV, Trinitapoli said.

  4. Tony Ballantyne unistab Nature’is, kui ilus oleks elu, kui inimeste õigus ebateaduslikule jamale oleks rangelt piiratud.

    “Doctor,” said Sacha, “Can you give me your assurance that this injection won’t harm my children?”

    “Well, there’s always some risk, Ms Melham. I do have a leaflet that explains everything…”

    Sacha placed a finger on the table.

    “I’m sorry, Ms Melham…” he began, and then more kindly. “I’m sorry, Sacha, but you’ve crossed the threshold. I’m afraid to say, you’re not allowed science any more.”

    “I’m what?”

    “You’re not allowed science any more,” repeated James.

    “Look at this,” said James, scrolling down a long table. “Times and dates of occasions when you’ve proudly admitted to not being good at maths.”

    “What’s the matter with that? I’m not.”

    “It’s not the lack of ability, Sacha, it’s the fact that you’re proud of it. You’d never be proud of being illiterate. Why do you think your innumeracy is a cause for celebration?”

  5. Ähh, korralik debatt ongi selline, et pärast on tunne, nagu oleks saunas kaklemas käinud. Aga mind hakkas tegelikult ka painama küsimus, et kas siinset keskkonda külastatakse ja aruteludega liitutakse tõesti vähem kui kunagi varem ning mis võiks olla selle põhjused — näiteks, kas aedikutesse kupatatud ja muidu trollide aktiivsus on korrelatsioonis blogi üldise aktiivsusega ja kui, siis kuidas. Või kui palju liiklust “imeb” ära FB.

    Tarvo välja pakutud variandil, et Digi teravmeelsused osa potentsiaalsest lugejas- ja arutlejaskonnast eemale peletavad, võib olla alust, ainult et kuidas antud väidet kontrollida?

  6. Mart K. ütles:

    Aga mind hakkas tegelikult ka painama küsimus, et kas siinset keskkonda külastatakse ja aruteludega liitutakse tõesti vähem kui kunagi varem

    Üksvahe (juuni 2011 – veebruar 2012) jälgisin, kui kiiresti tekivad uhuutajate ja eiardite esimesed protestikommentaarid skeptik.ee’s ja selle Facebooki-seinal, teemade kaupa, eesmärgiga leida, mis on kõige tulisem teema või kas reaktsioonikiirus oleneb kellaajast (vähe keerukama analüüsiga saaks samadest andmetest uurida ka, kas kuumim teema oleneb kellaajast, aga selle jaoks on andmeid liiga vähe – iga kirjutise kohta saab ainult ühe andmepunkti).

    Selgus näiteks, et…
    – FB-s on reaktsioon kiirem, eriti hommikul (8–12) ja õhtul (20–24)
    – siin foorumis ei protesti uhhuutajad ja eiardid hilisel pärastlõunal (16–20) ja öösel (0–8) üldse
    – kuumimate teemade esikolmik FB-s: raadio/elekter/magnet (ainus kommentaar 3 minutit), tervis – homöopaatia (11 minutit, 4 kommentaari keskmine), tervis – vaktsineerimine (32 minutit, 7 kommentaari keskmine)
    – kuumimate teemade esikolmik foorumis: usk – usuvabadus (199 minutit, 2 kommentaari keskmine), usk – ateism (ainus kommentaar 365 minutit), tervis – homöopaatia (ainus kommentaar 1589 minutit)
    – nendest vähestest teemadest, mida täheldasin kommenteeritavat mõlemas kohas (tervis – homöopaatia, usk üldse, usk – ateism), reageeriti FB-s enamasti kiiremini (homöopaatia teemal koguni 144 korda kiiremini), aga ateismi teemal ka aeglasemini (FB 365 min, foorum u 469 min).

  7. Nii kaob maailma hiilgus

    Lehitsesin põgusalt skeptiku arhiivi algusest, kommentaare oli lugude all ca nullist kümneni; tõsi ega ma üle ei lugenud ja kvaliteedi järgi ei lahterdanud, aga arvata võib, et mida enam kommentaare lugude all, seda enam ka selliseid, mida blogi omanik/autorid trollikommentaardeks liigitavad.

    Ja kui järgi mõelda, siis selle aja sees, mil mina blogi jälgijate hulka olen kuulunud, pole taolist aega olnudki, mil poleks kurtmist olnud, et vanasti, vaat siis ikka oli mõttevahetust ja puha, aga praegu…

    mu subjektiivne mulje.

  8. Ma arvan täiesti kõhutundega ja ebateaduslikult, et, nagu tavaliselt, sel liikluse vähenemisel (mitte ju tegelikult niivõrd saidi külastuste vähenemine, mis on pidevalt nii 500 ja 700 vahel päevas, parematel ja olulisemate teemadega päevadel tõusis ka kunagi üle tuhande) pole mingit ühte põhjust, vaid see on seotud erinevate tegurite koosmõjuga.

    Olles toda vuuvuud ja veidruseusu küsimusi nüüd juba aastaid jälginud ja nagu putukat luubi all uurinud, arvan, et üheks olulisemaks põhjuseks võib olla asjaolu, et see vuuvuu “maailm” (see, milliseid sõgedusi välja mõeldakse ja tõeseks usutakse, mida usutakse, miks usutakse) on tegelikult üsna piiritletud ja pisike. Kõik uued totrused ja trendid jooksevad tegelikult nö. ühte punkti kokku ja kordavad juba olnut, mistõttu asi hakkab ehk ühel hetkel ennast ammendama. Eks, arvan, sellest ehk ka Martini postituste harvenemine.

    Lisaks ehk ka tõesti vahtevaheline trend niisama iga hinna eest vaielda ja teravmeelitseda, mis võib ehk mõnede jaoks suhtlemise konstruktiivsust vähendada.

    Loodan, et asi siiski sumbuma ei hakka. Mitte ainult et see sait on olnud huvitav, vaid minu arvates on ta ka äärmiselt vajalik. Tal on tänases infoühiskonnas, kus iga informatsioon sekunditega suurte inimhulkade ette paiskub, aga kodust ja koolist on selle info hindamise “toolbox” saamata jäänud, ülioluline sanitarirollroll neile, kes siiski mõtelda soovivad ja tegelikust tegelikkusest huvitatud on.

    Olen oma jälgijapositsioonil jõudnud arusaamiseni, et eks suur hulk (enamus isegi?) vuuvuu tõeks uskujaid usub seda tegelikult seetõttu, et neile see meeldib ja hoiab end teadlikult ja vahel isegi vägisi vastuargumentidest eemale. Aga ehk aitab see leht neid inimesi, kes imelikke asju (à la “alati kui olen dushi all, heliseb telefon”) lihtsalt isikliku infotöötluse riist- ja tarkvara nõrkuse tõttu tõeks usuvad. Vähemalt seni, kui meil puudub koolides minu kunagi siinküljil esitet soov koolides “mõtlemise õpetust” näha (mis, eile just kuulsin, Prantsusmaal vähemalt mõnedes koolides just sellisena, kui ma ise ette kujutasin, olemas on).

  9. Postimees räägib, kui uhke ja hää on uus viis mõtlemise seismapanekuks. Asjasse on segatud ka usjad elukad.

    Teraapiasessioonil kasutatakse mitut madu, kes pannakse üksteise järel ravitava seljale.

    Madude vingerdamine lõdvestab patsienti ja kahandab stressi.

    «Kui maod nahal roomavad, siis lihased lõdvestuvad. Parem ja vasak ajupoolkera hakkavad sünkroonis tööle,» sõnas teine maoravi asjatundja Denis Bolmosov.

    Maomassaaž leevendab ka migreeni, kuna pealihased lõtvuvad ning mõttetegevus lakkab.

    IKH, muidugi mõista.

  10. NeuroLogica kirjutab, kuidas Korea kreatsionistid kooliõpikute käsitust evolutsiooniteooriast parendasid.

    Their purpose, of course, is not to promote good science but to remove mention of evolution, but their argument is that the treatment of evolution is poor quality – which may in fact be true. The far better response would be to improve the treatment of evolution in the textbooks, not remove it, but the STR was successful in arguing to the MEST that the problematic sections on evolution should just be removed.

    Then the story gets more interesting. In response to the MEST action there was outrage among scientists and educators, who immediately saw the action for what it was. I suspect the purpose of the STR was to be distinct from the Korean Association for Creation Research, but if so it didn’t work for even a nanosecond, as it was painfully obvious that creationist fingerprints were all over this affair.

  11. BBC edastab laste peale mõtlemise alaseid uudiseid Ühendkuningriigist, kus Mutioru parlamentäär on kuuldavale toonud kahtlaseid faktiväiteid ja teinud ettepaneku nende alusel vastu võtta kahtlane seadus.

    A Conservative MP is seeking to change the law to close a loophole which allows paedophiles to legally possess written accounts of child abuse.

    Sir Paul Beresford, the MP for Mole Valley, said such writing “fuels the fantasies” of offenders and could lead to the physical abuse of children.

    For some child abusers “the written word is more powerful than the pictures”, he told the Commons.

    Vaeseke on laste peale mõtelnud juba aastat kümme:

    The MP has campaigned for a decade to tighten the law on child pornography.

    Vastavalt Mutioru kombele nähakse ette ka augud.

    Only “absolutely vile” material would be targeted, he said, adding by way of example that well-known novels such as Vladimir Nabokov’s Lolita – which explores a middle-aged man’s obsession and sexual involvement with a 12-year old girl – would not be covered.

  12. Postimees vahendab eestimaalaste värskeid seisukohti.

    Inimesi ei häiri, kui müügimees või arst on homoseksuaalne, küll aga kardetakse õpetajat, kes avalikult oma homoseksuaalsusest räägib, selgus Turu-uuringute AS-i läbi viidud uuringust.

    Uuring näitas ühtlasi, et Eestis suhtuvad homodesse leebemalt nooremad inimesed ja eestlased, seevastu vanemad inimesed ja venekeelne elanikkond ei pea seda seksuaalvähemust vastuvõetavaks.

  13. Science Mag räägib, kuidas teadlased kurtidele liivahiirtele uued kuulmisnärvid kasvatasid.

    Scientists have enabled deaf gerbils to hear again—with the help of transplanted cells that develop into nerves that can transmit auditory information from the ears to the brain. The advance, reported today in Nature, could be the basis for a therapy to treat various kinds of hearing loss

    In humans, deafness is most often caused by damage to inner ear hair cells—so named because they sport hairlike cilia that bend when they encounter vibrations from sound waves—or by damage to the neurons that transmit that information to the brain. When the hair cells are damaged, those associated spiral ganglion neurons often begin to degenerate from lack of use. Implants can work in place of the hair cells, but if the sensory neurons are damaged, hearing is still limited.

  14. NBC News räägib, kuidas Meerikamaa militaristid peenisteta küülikutele uusi kasvatavad.

    A few years ago, Dr. Anthony Atala’s lab at Wake Forest University got good at making ears. They were growing new ears on a scaffold using patient’s cells, because so many soldiers were losing their ears in explosions. Now the Department of Defense has a project that’s closer to Atala’s heart: making new genitals for soldiers who have stepped on bombs.
    Other labs are still moving forward with the ear project for the military. But Atala has special expertise dating back to his days as a pediatric urologist. He’s already grown bladders using a patient’s own cells, and he’s made penises that rabbits were able to put to their proper use, fathering litters of new little bunnies. He hopes to use this expertise to help rebuild the bodies of veterans wounded in Iraq and Afghanistan, as well as men and boys injured in car accidents.

  15. The Register vahendab järjekordset maailmalõpu-ennet: inimkonda ähvardab globaalse ulatusega sealihapõud.

    According to the BBC, a drought-hit US maize harvest has forced up cereal prices worldwide, prompting a sharp rise in the cost of pig nosh prices.

    More significantly for UK palates, EU pig welfare rules have provoked a “dramatic” rise in the cost of the animal. Blighty “imports about 60 per cent of its pig meat from other EU countries”, and porcine experts expect this supply to be cut “significantly” over the next 12 months.

    Prices will have to rise, analysts warn. Stephen Howarth, of the pig tentacle of the UK’s Agriculture and Horticulture Development Board, hinted that only those with deep wallets will get their laughing gear round porker-based nourishment.

  16. Sarjast Vaata pärdikut! toob teateid CNN. Seekordne leid elab Kongo metsades.

    In a paper published Wednesday in the open-access journal Plos One, the scientists describe the new species that they call Cercopithecus Lomamiensis, known locally as the Lesula, whose home is deep in central DR Congo’s Lomami forest basin. The scientists say it is only the second discovery of a monkey species in 28 years.

    In an age where so much of the earth’s surface has been photographed, digitized, and placed on a searchable map on the web discoveries like this one by a group of American scientists this seem a throwback to another time.

  17. Kirjutasin oma hiljutises kommis: “… kui meil puudub koolides minu kunagi siinküljil esitet soov koolides “mõtlemise õpetust” näha (mis, eile just kuulsin, Prantsusmaal vähemalt mõnedes koolides just sellisena, kui ma ise ette kujutasin, olemas on)”

    Selline on ühes koolis õpetatava 8-nädalase tsükli programmi ülevaade (meie mõistes 9. klassis):

    Programme outine:

    – Understand that, contrary to what we have so far discobered in our formal education, certainty and truth are not easily found.

    – Recognize that there are many dubious pieces of “knowledge” available and that even the word of a world authority is no guarantee of truth.

    – Understand that “certainty” is a matter of degree and that some opinions are better than others.

    – Be able to give at least an initial definition of “knowledge” and distinguish between “knowledge” an “belief”.

    – Be able to list and give a simple critique of different reasons for saying that we “know” something.

    – Be able to discuss how these different reasons relate to the standard academic subjects.

    Oi jõuaks seandne asjandus vaid rohematesse kooliprogrammidesse.

  18. See kool, kus selline programm õppekavas, on küll, jah, üks Pariisi (inglise-prantsuse kakskeelne) erakool. Laiemas riiklikus õppekavas sellist programmi vist kahjuks siiski pole :( kuigi vajadus, nagu olen arvanud varemgi, on kriiskav…

    Ehk saab Martin oma õla asja lükkamisel (vähemalt ühes meie koolis) alla panna? ;)

  19. Ameerika peenim uudisteläte The Onion trükib ära äärmiselt ebatavalise uudise ühes mitut suurt usku pilava naljapildiga:

    WASHINGTON—Following the publication of the image above, in which the most cherished figures from multiple religious faiths were depicted engaging in a lascivious sex act of considerable depravity, no one was murdered, beaten, or had their lives threatened, sources reported Thursday.

  20. dig! Palun tehke inimkonnale heategu ja seletage eesti lollkommentaatoritele, et praegu toimuval ei ole traditsioonilise islami usuga midagi pistmist. Harimatus on tappev!!! Tegu on salafistidega ja nende tegelik olemus on ära seletatud artiklis:

    Dagestan—‘Syria comes to Russia…’ By F. William Engdahl author of Full Spectrum Dominance: Totalitarian Democracy in the New World Order http://www.veteranstoday.com/2.....to-russia/

    Salafism, vanema ja tuntuma nimega Wahhabism pärineb Saudi-Araabiast. Tänapäevases agressiivses Saudi Wahhabismis segunesid natside poolt raha ja nõuannetega toetatud Egiptuse Muslimi Vennaskonna vägivaldse jihadistliku suuna õpetus
    http://en.wikipedia.org/wiki/Jihad The first documentation of the law of Jihad was written by ‘Abd al-Rahman al-Awza’i and Muhammad ibn al-Hasan al-Shaybani. The document grew out of debates that had surfaced ever since Muhammad’s death.[13]
    The term ‘jihad’ has accrued both violent and non-violent meanings. It can simply mean striving to live a moral and virtuous life, spreading and defending Islam as well as fighting injustice and oppression, among other things.[16] The relative importance of these two forms of jihad is a matter of controversy.
    Tapmine peaks ka islamis keelatud olema, seega on kehtiv mitte-vägivaldne jihad.

    ja Saudi fundamentalistide vaated.

    Dagestan—‘Syria comes to Russia…: According to former US Justice Department Nazi researcher John Loftus, “during the 1950s, the CIA evacuated the Nazis of the Muslim Brotherhood to Saudi Arabia. Now, when they arrived in Saudi Arabia, some of the leading lights of the Muslim Brotherhood, like Dr Abdullah Azzam, became the teachers in the madrassas, the religious schools. And there they combined the doctrines of Nazism with this weird Islamic cult, Wahhabism.” [15]

    “Everyone thinks that Islam is this fanatical religion, but it is not,” Loftus continues. “They think that Islam–the Saudi version of Islam–is typical, but it’s not. The Wahhabi cult has been condemned as a heresy more than 60 times by the Muslim nations. But when the Saudis got wealthy, they bought a lot of silence. This is a very harsh cult. Wahhabism was only practised by the Taliban and in Saudi Arabia–that’s how extreme it is. It really has nothing to do with Islam. Islam is a very peaceful and tolerant religion. It always had good relationships with the Jews for the first thousand years of its existence.” [16]

  21. Tarvo Kruus ütles:

    Ehk saab Martin oma õla asja lükkamisel (vähemalt ühes meie koolis) alla panna? ;)

    Äkki oleks mõistlik see “asi” välja töötada kujul, millele viitab Taaniel Raudsepp PM-i arvamusartiklis “Igale õpilasele oma õpetaja”? Esialgu vast mitte täieliku õppekavana koos hindamissüsteemide jm peensustega, aga lihtsalt portsu videoloengute ja praktiliste harjutustena?

    Tegelikult on see täiesti võimalik, ja juba olemasolevate vahenditega. Veel enam: tunnist puudumine ei tähendaks aines mahajäämist. Õpetajate koormus väheneks, neil jääks rohkem aega aruteludeks ja konkreetsete õpilastega tegelemiseks. Tunnid poleks igavad, vaid avastusi täis, ning arvutimängud, Youtube ja rate.ee ei kisuks õpilasi haridusest eemale, vaid hoopis selle juurde.

  22. Space.com räägib, kuidas Uus-Mehhiko militaristid taevasse UFO kõmmutasid.

    A spectacular U.S. Army missile test in New Mexico Thursday (Sept. 13) lit up the predawn sky over the southwestern United States, triggering a flood of frantic UFO reports and hundreds of calls to military officials from as far away as Denver and Los Angeles.

    The amazing night sky sight was created by the launch of an Army Juno missile early Thursday from Fort Wingate in New Mexico, which soared high into the atmosphere on its way to the White Sands Missile Range to be intercepted by a Patriot missile. The unarmed Juno rocket flew so high that its long contrail reflected sunlight from the yet-to-rise sun, sparking a dazzling night sky light show.

    Nagu kord ja kohus, jäi taevasse ka jutt maha.

  23. Pärnu Postimees:

    Kinesioteip aitab kehal valu ja pinget seljatada

    Küllap ei jäänud spordihuvilistel hiljutisi olümpiamänge jälgides märkamata, et paljude atleetide ihule olid kleebitud erksavärvilised plaastrisarnased ribad.

    Kinesioloogilise teipimise meetodi arendas Jaapani kiropraktik Kenzo Kase välja juba 1970ndatel. Eestisse jõudis kinesioteipimine alles sel sajandil, kui Itaalia eksperdid siin esimese grupi füsioterapeute välja koolitasid.

  24. New York Times räägib, kuidas Rootsi arstid aktiveerisid keha iseparanemisvõimet ja kasvatasid niimoodi patsiendile rikkiläinu asemele uue hingetoru.

    “The human body is so beautiful, I’m convinced we must use it in the most proper way,” said Dr. Macchiarini, a surgeon who runs a laboratory that is a leader in the field, also called tissue engineering.

    In Mr. Beyene’s case, an exact copy of his windpipe was made from a porous, fibrous plastic, which was then seeded with stem cells harvested from his bone marrow. After just a day and a half in a bioreactor — a kind of incubator in which the windpipe was spun, rotisserie-style, in a nutrient solution — the implant was stitched into Mr. Beyene, replacing his cancerous windpipe.

    It was such a seemingly wild scheme that Mr. Beyene had his doubts when Dr. Macchiarini first proposed it.

    “I told him, I prefer to live three years and then die,” he said. “I almost refused. It had only been done in pigs. But he convinced me in a very scientific way.”

    Juhtumit on siinsetel veergudel ka varem kajastatud.

  25. Möödunud nädalal väisasid Eestit 1998. aastal mõrvatud Matthew Shepardi vanemad, kes on võtnud südameasjaks geivaenu-vastase propaganda, kuna usuvad, et nende poeg tapeti eelkõige selle pärast, et ta oli homo. Maris Sander usutles neid Ekspressis (täisversioon tasuline).

    Siin-seal on kostnud kriitikat Ekspressi (ja muu meedia) aadressil, et loo kajastamisel pole mingit tähelepanu pööratud 2004. aastal telekanali ABC saates “20/20” esitatud väidetele, et tegu polnud siiski viharoima, vaid lihtlabase röövmõrvaga, mistõttu Matthew Shepardi märtristaatus olevat üle paisutatud. Taolised väited pärinesid noormehe tapmise eest vanglakaristust kandvatelt mõrvaritelt. Lisaks olevat Matthew mõnede allikate osutusel tegelenud metamfetemiini müügi ja tarvitamisega, nagu tema tapjadki…

    Ma ei oska antud teemal muud seisukohta võtta kui et tundub natuke veider, kuidas inimesed, kes ei taha uskuda, et homosid homosuse pärast peedistatakse, on valmis uskuma pigem paadunud kurjategijate kui ohvri vanemate väiteid, pigem kuus aastat hilisemat, juba formaadi poolest vastuokslikku telesaadet kui kohtus vande all antud tunnistusi.

  26. Drew blog Worst Things for Sale hoiatab, kui midagi osta ei maksa. Seekord soovitatakse vältida väidetavalt salenemist soodustavat toidulisandit Sensa.

    It’s expensive! It’s full of crystals! It helps you lose weight! Is it methamphetamine? NO! It’s the SENSA weight-loss system and it’s a giant bag of doesn’t work.

    Why doesn’t it work? Because the instructions tell you to record everything you eat and limit the portions of what you consume. /—/

    Sensa is made from maltodextrin, tricalcium phosphate, and silica. These are all commodity food additives and worth so little that the manufacturing process of measuring out tiny portions and putting them into packets costs more than the ingredients themselves. The Sensa system, of course, sells for $50 for a one-month supply.

  27. Delfi bännerreklaamis vahepeal sellist kohta/toodet nagu neera.ee. Selle Sensaga seoses meenus.

    Ma igaks juhuks ei julge kellegi soovitada sinna minna; sait näeb välja, nagu võiks sealt mõne rõveda nakkuse külge saada. Kiire pilk märkas selliseid lubadusi nagu “šlakkide organismist valjutamine”. Veel noppeid: “Kogu Neera puhastuskuuri ajal asendate Te tahket toitu Neera joogiga. Neera jook annab Teile energiat ja kõik vajalikud toitained.”; “Askorbiinhape ja sidrunimahla aluseline funktsioon aitavad puhastusprotsessile kaasa, toimides kui “sisemine detergent” ja muutes Teie organismi pH taset aluselisemaks.”; “Sidruneid on kasutatud iidsetest aegadest alates.”; “Cayenne’i pipar /—/ aitab muuta toksiinide ja šlakkide organismist väljutamise protsessi veelgi intensiivsemaks.”; “Neera tekkimine on seotud arst-homöopaadi – Stanley Burroughsiga.” jne.

    Head isu!

  28. Postimees kirjutab uutest imetegudest Kreekas.

    IKA teatel kontrolliti tervishoiuministeeriumi korraldusel 221 pimedaks tunnistatud inimest, kellest 182 tunnistati terveks. Veel 146 inimest sai kutse korduskontrolli, kuid ei ilmunud kohale.

    Kreeka tervishoiuministeerium algatas eelmisel aastal uurimise, kui selgus, et Joonia mere populaarsel puhkesaarel saab üle 600 inimese ehk 1,5 protsenti saareelanikest vaegnägemise tõttu puudetoetust.

  29. Aidi Vallik: Kui kohtuvad teadus ja poliitika Päevaleht

    Olen viimase kümne aasta jooksul kordi ja kordi näinud, kuidas just poliitiline tahe on anastanud selle koha, mis peaks kuuluma põhjalikule eelanalüüsile, väljaselgitamisele, kas on vaja, milleks on vaja, mida on vaja, kuidas on vaja.

    Nii on valminud seadused, millega tahetakse tagada valimislubadust, nii on algatatud reforme hariduses, päästeteenistuses, muuseumides jne jne. Neid kõiki on saatnud erialaspetsialistide kriitika, mis mingil perioodil kaigub hädahüüetena läbi ajakirjanduse, et seejärel unustusse vajuda. Ning nii saabki järjest valdavamaks tunne, et meie elu ei juhi enam tervemõistuslikkus, ettenägelikkus ega teadmised, vaid ainult poliitiline tahe.

    Teadlane valimislubaduse teel risuks ees

    Asi ei ole ju selles, et meil poleks heal tasemel teadustööd neis valdkondades, mis reformimise, optimeerimise ja tõhustamise lindile laotakse. Meil on maailmatasemel ettevalmistusega teadlased, ainult selle või tolle asja uurimisele keskendunud teadusinstituudid ülikoolide juures. Meil on isegi ulmelise kõlaga Tuleviku-uuringute instituut, mille asutamise üheks lähtekohaks 1992. aastal oligi olla riigivalitsemisel abiandvaks ja nõustavaks teadusasutuseks, analüüsides erinevaid võimalikke tegevuskavu ja luues tulevikku kanduvate tagajärgede prognoose. Viimasel kümnel aastal on selle asutuse potentsiaal aga ilmselt alakasutatud ja alaväärtustatud, instituut ise on taandatud Tallinna Ülikooli struktuuriüksuseks. Täpselt nii nagu meil pole enam Metsandusinstituuti iseseisva teadusasutusena. Sellised taandamised, liitmised ja ühendamised juba iseenesest näitavad alavääristavat poliitilist suhtumist meie riigi teadusesse ja sellele kasutusvõimalustesse.

  30. Folkehelseinstituttet on põhjalikult uurinud, mis värk on raadiosageduslike elektromagnetväljade ja rahvatervisega.

    Dette er en rapport fra en ekspertgruppe som har utredet om svake elektromagnetiske felt gir helseskader. Slike felt fins rundt mobiltelefoner, trådløse telefoner og nettverk, basestasjoner for mobiltelefoner, kringkastingssendere og annet kommunikasjonsutstyr. Utvalget har sett på hvor sterke feltene er, om de utgjør en helserisiko, hvilke regler som gjelder og om grenseverdier overholdes.

    Sammendrag av rapporten på engelsk kan lastes ned. Dette sammendraget finnes kun i elektronisk versjon.

    An overall assessment of the health risks of exposure to electromagnetic fields – the part of
    the frequency spectrum called radiofrequency fields (RF fields; frequency range 100 kHz-300
    GHz) – has been implemented in the same way as is common for other types of environmental
    exposure. Health risks have been evaluated on the basis of internationally published research
    literature, which is very extensive for RF fields. Exposure to RF fields in the Norwegian popula-
    tion has been considered primarily using measurements taken by the Norwegian authorities in
    the course of 2010. The Expert Committee has assessed the overall health risk based on these
    measurements.

    The Expert Committee considers the increased risk reported in some case-control studies to be
    inconsistent with the results from studies of time trends based on cancer registry data in either
    the Nordic or other countries.
    Overall, the available data show no association between exposure to RF fields from a mobile
    phone and fast-growing tumours, including gliomas in the brain which have a short induction
    period (time from exposure to disease).
    For slow-growing tumours, including meningiomas and acoustic neuromas, the data available
    so far do not indicate an increased risk. However, it is too early to completely exclude the possi-
    bility that there may be an association with exposure to RF fields from mobile phones, because
    the period of use of mobile phones is still too short. Available epidemiological cohort and case-
    control studies provide no information about a possible effect after a long induction period.
    The longest induction period studied is 13 years, and no participants had used mobile phones
    for more than 20 years old when the studies were conducted.

    Jne. jne. jne.

  31. News In English räägib, et mobiiltelefoni kasutamine ei ole tervisele ohtlik.

    Norwegian and Swedish researchers have determined that there’s little if any danger that modern mobile telephones and wireless networks pose a health risk.

    The study was done for the Norwegian Institute of Public Health (Folkehelseinstituttet) and concluded that there’s no scientific evidence that low-level electromagnetic field exposure causes health problems.

  32. Mart K. osundas:

    … “Askorbiinhape ja sidrunimahla aluseline funktsioon aitavad puhastusprotsessile kaasa, toimides kui “sisemine detergent” ja muutes Teie organismi pH taset aluselisemaks.”…

    Kellel igav on, uurigu pH-umbluutajalt, mismoodi on hape aluseline (vrd WAR IS PEACE), ja järgmised kaks tundi on meelelahutus garanteeritud. :)

  33. Technology Review räägib uutmoodi tööstusrobotitest, kes on peaaegu First Law Safe.

    The result is something very different indeed. Much like a human worker, Baxter can be taught in minutes how to recognize a new object or perform a new task. To teach Baxter to recognize something, you just hold the object in front of one of its cameras, which are located in the head, in the chest, and at the end of each arm. To program an action, you can move one of Baxter’s two giant arms through the desired motion and select from a number of preprogrammed actions using a pair of dial controls found in each forearm. When you grab one of Baxter’s arms, it feels light as a feather. Its motors compensate in response to your touch, making the heavy limb easy to move through the air.

    Sophisticated computer vision software means that even if a plastic widget has toppled over, Baxter will still recognize it. “The shipping and receiving folks have no trouble programming it,” says Vanguard Plastics’ Budnick. “We had it taking parts from one conveyor and putting them onto a table.”

    Vanguard Plastics already has 24 conventional robots. They can pick and place objects with fantastic accuracy and speed. But it takes up to a day to program one, and if anything is misaligned they will grab at thin air all day. These robots must also be separated from human workers by protective fencing.

    Baxter requires no such barriers. Brooks likes to demonstrate his robot’s safety features by putting his head in the way of one of its giant arms as it swings through a task, smiling as he receives nothing more than a gentle bump. Baxter moves too slowly and gently to do harm, and an array of sonar sensors positioned around its head can detect human movement. The robot also reacts to the sudden change in force that occurs with an unexpected impact and responds by stopping instantly.

  34. Postimees:

    Internetis reklaamitav toidulisand Caralluma tekitab kahtlusi

    Veebibännerile klikkides suunatakse lugeja kahtlasele saidile, mis näeb esmapilgul välja kui mõne välismaise ajakirja eestikeelne veebisait (vaata SIIT), kuid lähemalt tutvudes on näha, et paremal menüüs Caralluma kvaliteetsust tõestama pidavad videod on tegelikult pildifailid, mida ei saagi avada.

    Usaldatavuse tõstmiseks on lehel kasutatud tuntud uudisteagentuuride ja –kanalite logosid, mis samuti ei avane ning lisaks on lehel igavesti kestev sooduspakkumine, millel on iga päev kirjas, et see lõppeb «täna». Tegemist on rahvusvahelise äriga, mille eestikeelsel lehel on suure kaalulangetuse läbinud keegi Jaanika, kuid Ungari samasugusel lehel on sama pildiga selleks hoopis naine nimega Vali, Laurast on saanud Mariann, Monikast Viktoria ja nõnda edasi.

    Sedasorti veebilehti on skeptik.ee’s ka varem lahatud.

  35. Jonathan Turley vahendab pentsikut intsidenti Lahores, kus mees osales protestil, kus põletati Ameerika lippu, hingas suitsu sisse ja suri lõpuks sootuks ära.

    In a bizarre (and some would say poetic) twist on the recent violent protests against the United States, a Pakistani protester, Abdullah Ismail, died after reportedly inhaling smoke from a burning American flag in Lahore.

    Ismail died at Mayo Hospital a day after attending the protest and flag burning. This associates said that he immediately felt ill after inhaling the smoke from the burning flag.

    Jonathan uurib seepeale lähemalt, kas Ameerika seaduste järgi peaks tootja maksma kahjutasu, kui tema valmistatud lipu põletamine terviserikke või surma põhjustab.

  36. Alternet tutvustab uut uskudevahelist liitu.

    Right-Wing Religions of the World Unite to Oppress Women and Gays More Ruthlessly
    Religions that were once infamous for their mutual hatred are joining forces in a bid to preserve their shrinking spheres of privilege.

    Why are the Boy Scouts so bent on bigotry? A recent news article gives the answer: because their three biggest sponsors are Mormons, Roman Catholics and Southern Baptists. These three denominations have vast theological differences; it’s safe to say they span the entire spectrum of Christianity, doctrinally speaking. But despite this, they’re united in taking the hardest of hard lines against GLBT equality:

  37. CBS tutvustab kosmosepiraadi moodi rääkiva Richard Bransoni kava inimesi Marsile maroonima hakata.

    (CBS News) Virgin Airlines CEO, Richard Branson has revolutionized the travel industry but the billionaire entrepreneur already has his sights sets on virgin territory. As the U.S. government closes its shuttle operation, Branson’s Virgin Galactic is preparing to offer commercial space flights at $200,000 for a two-hour flight, likely in the next year. His plan? To make space flight as common as taking a plane.

    But Branson isn’t just set on visiting space for hours at a time. “In my lifetime, I’m determined to being a part of starting a population on Mars,” he said,” before adding “I think it is absolutely realistic. It will happen.”

  38. Daily Mail räägib seitsmelapselisest perest, kus vanemad üritasid pimesoolepõletikku ära palvetada. Nüüd on pere kuuelapseline.

    Faith healer parents avoid jail after son, 16, dies in horrible pain after they tried to ‘pray away’ his burst appendix

  39. EE-s on Aarne Rubeni artikkel “Riigivastalisi hoiatatakse ütkemise eest” (vbl on see ka vaba lugemisel olemas, aga mul leida ei õnnestunud) Loos kajastatakse veidi ka Skeptik.ee tegemisi:

    Nii on meil olemas portaal skeptik, kus kodanikel on võimalik arutada, mis on teaduslik ja mis seda pole ning kas ja kuidas tuleb teadust uskuda või ebateadust põlata. Üksvahe oli sealt lugeda diskussiooni transrasvade kahjulikkuse üle. Kuid dialoogi lõpus selgus, et üks vestleja ei teadnud, et suuremalt jaolt ei toimu seedimine mitte maos, vaid hoopis jämesooles.
    Kõnealune vestleja oli ütkenud spetsialistide arvamuse (loe: teadmiste) kallal.

  40. Salon räägib, et Ontario Kunsti- ja Disainikolledži õpilased peavad ostma kunstiajaloo õpikuid, millest kopiraidihirmus kõik kunstipildid eemaldatud on.

    Instead of having pictures of artwork, the book, ”Global Visual and Material Culture: Prehistory to 1800“ (so named for the course it goes with), instead just has placeholders with instructions to see a digital version for the actual image. It’s like a website with only broken image links. Just check out this hilarious sample page from the book:


    Joonisfilmiajalooteadlikud inimesed panevad muidugi tähele, et 1800. aastaks ei olnud Miki-Hiirt veel joonistatud ja sellepärast on kõik eelajaloo ja 1800. aasta vahepeal loodud kunstiteosed oma kopiraidi tänaseks minetanud.

  41. Viimasel kolmel aastal on farmaatsiatöösturid pidanud kriminaalsete eksimuste eest välja käima 11 miljardit dollarit, vahendab The Independent. Ometi leiavad mõned juristid, et röögatutest trahvidest pole palju tolku, kuna need kujutavad vaid murdosa ravimikontsernide teenistusest.

    The global pharmaceutical industry has racked up fines of more than $11bn in the past three years for criminal wrongdoing, including withholding safety data and promoting drugs for use beyond their licensed conditions.

    In all, 26 companies, including eight of the 10 top players in the global industry, have been found to be acting dishonestly. The scale of the wrongdoing, revealed for the first time, has undermined public and professional trust in the industry and is holding back clinical progress, according to two papers published in today’s New England Journal of Medicine. Leading lawyers have warned that the multibillion-dollar fines are not enough to change the industry’s behaviour. /—/

    Kevin Outterson, a lawyer at Boston University, says that despite the eye watering size of the fines they amount to a small proportion of the companies’ total revenues and may be regarded as a “cost of doing business”. The $3bn fine on GSK represents 10.8 per cent of its revenue while the $1.5bn fine imposed on Abbott Laboratories, for promoting a drug (Depakote) with inadequate evidence of its effectiveness, amounted to 12 per cent.

    Mr Outterson said: “Companies might well view such fines as a quite small percentage of their global revenue. If so, little has been done to change the system. The government merely recoups a portion of the financial fruit of firms’ past misdeeds.”

    He argues that penalties should be imposed on executives rather than the company as whole. He cites a Boston whistleblower attorney, Robert Thomas who observed that GSK had committed a $1bn crime and “no individual has been held responsible”.

  42. Nutikas katse näitas, et inimeste hinnangud moraalsetest küsimustes triivivad neile endile märkamatult rohkem kui Golfi hoovusesse sattunud Lendav Hollandlane. Teadlased tüssasid katsealuseid mustkunstiga, moonutades nende moraalihinnagulisi vastuseid diametraalselt ja andes neile hiljem võimaluse (moonutatud) vastuseid põhjendada, millega üllatavalt paljud üllatavalt hästi hakkama said, vahendab Phys.org.

    Shortly after expressing a moral view about a difficult topic, people may easily endorse the opposite view and remain blind to the psychological mismatch, according to research published Sep. 19 in the open access journal PLOS ONE.

    In the study, led by Lars Hall of Lund University, Sweden, participants were presented with a survey about moral issues, including foundational principles and current hot topics with moral implications. To complete the survey they had to flip over the first page of questions, which was displayed on a clipboard, and this is where the researchers implemented a design usually used in performance magic: the back of the clipboard had a patch of glue that caught the top layer of the questions, so when the page was flipped back over, an opposite version of the original questions was revealed but the answers remained unchanged. In other words, the participants’ responses were opposite to their originally declared positions

    The researchers then discussed the participants’ answers with them, and found that many participants supported their reported answers, even though the responses were opposite to what the individual had originally intended to express. The authors write that “participants often constructed coherent and unequivocal arguments supporting the opposite of their original position,” suggesting “a dramatic potential for flexibility in our moral attitudes.”

    Lisatud on video sellest, kuidas tüssamist täpselt toime pandi.

  43. Mõtlemise koht? Paistab, et mida rohkem inimesed usaldavad vaistu ja hoiduvad ratsionaalsest mõtlemisest, seda innukamalt teevad nad ühishüve nimel koostööd, vahendab Harvardi teadlaste uurimistulemusi Phys.org.

    Harvard scientists are getting closer to an answer, showing that people’s first response is to cooperate and that stopping to think encourages selfishness. /—/

    They recruited thousands of participants to play a “public goods game” in which it’s “Me” vs. “Us.” Subjects were put into small groups and faced with a choice: Keep the money you’ve been given, or contribute it into a common pool that grows and benefits the whole group. Hold onto the money and you come out ahead, but the group does best when everyone contributes. /—/

    Next they forced people to go fast or to stop and think, and found the same thing: Faster deciders tended to be more cooperative, and the people who had to stop and think gave less.

    Finally, the researchers tested their hypothesis by manipulating people’s mindsets. They asked some people to think about the benefits of intuition before choosing how much to contribute. Others were asked to think about the virtues of careful reasoning. Once again, intuition promoted cooperation, and deliberation did the opposite. /—/

    According to Rand, the findings highlight an interesting and counterintuitive truth – that careful thought and reflection have a dark side. But is reflection always bad?

    “When it’s ‘Me’ vs. ‘Us,’ our intuitions seem to work well. That’s what’s going on here,” explains Joshua Greene. “But what happens when people have different moral intuitions, for example, about abortion or raising taxes? When intuitions clash—when it’s the values of ‘Us’ vs. ‘Them’—reasoning and reflection may be our best hope for reconciling our differences.”

  44. Al-Arabiya räägib OIC uuest kampaaniast edendada ülemaailmselt tähtsat inimõigust mitte näha, kuulda ega haista, kuidas prohvet Muhamedi solvatakse.

    A leading Islamic organization signaled on Wednesday that it will revive long-standing attempts to make insults against religions an international criminal offence.

    The bid follows uproar across the Muslim world over a crude Internet video clip filmed in the United States and cartoons in a French satirical magazine that lampoon the Prophet Mohammed.

    But it appears unlikely to win acceptance from Western countries determined to resist restrictions on freedom of speech and already concerned about the repressive effect of blasphemy laws in Muslim countries such as Pakistan.

    Ekmeleddin Ihsanoglu, secretary-general of the Organization of Islamic Cooperation (OIC), said the international community should “come out of hiding from behind the excuse of freedom of expression”, a reference to Western arguments against a universal blasphemy law that the OIC has sought for over a decade.

  45. My Telegraph vestab Araabia Ühendemiraatide politseiteadlase üleskutsest hüpnootiline muusika keelatud narkootikumiks kuulutada.

    If a top police official gets his way, the UAE could soon be adding hypnotic music to its list of banned drugs. Dr Sarhan Al Meheini, of the Police Sciences Academy in Sharjah, claims that binaural beats, which are used to reach a meditative or relaxed state, are effectively “digital drugs” that affect the brain like cannabis and ecstasy, and hence pose a threat to society.

    The National on allikale sammu lähemal:

    There is no scientific evidence for their claims and reviews are mixed at best, but Dr Al Meheini believes “digital drugs” pose a risk to society.

    “It’s important that we warn the public and start a campaign to make people aware of it,” he said. “It’s already spread around the world and can be downloaded in the UAE and listened to by college students.

    “Right now it’s not illegal but it should be, because it’s a danger to society.”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga